Matematik i SRP (til elever)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Matematik i SRP (til elever)"

Transkript

1 1 Matematik i SRP (til elever) Matematik i SRP (til elever) INDHOLD 1. INDLEDNING 2 2. RAMMERNE 2 2. VALG AF FAG OG EMNE 3 3. FORBEREDELSESPERIODEN 4 4. OPGAVEFORMULERINGEN 5 5. SKRIVEPERIODEN 6 6. BEDØMMELSEN 7

2 2 Matematik i SRP (til elever) 1. Indledning Denne folder er i udgangspunktet henvendt til dig som er elev i 3.g og vil/skal skrive studieretningsprojekt (SRP) i matematik og et andet fag. Vi har forsøgt at gennemløbe processen fra valg af fag og emne til skrivning og bedømmelse af det færdige produkt. Det har været hensigten at give et minimum af generelle råd, for i stedet at koncentrere os specielt om SRP-skrivning i matematik samt vise eksempler på dele af SRP-opgaver skrevet i matematik. Nogle dele af denne proces er du ikke direkte deltagende i, det drejer sig om udfærdigelsen af opgaveformuleringen og den endelige bedømmelse af opgaven. Vi har dog vurderet, at en indsigt i hvordan dette foregår, vil være nyttig. 2. Rammerne Det er en individuel skriftlig opgave på ca sider skrevet i en periode på 10 skoledage fastlagt af skolen i tidsrummet fra 15. oktober til 1. marts. Det er en del af din eksamen, så det er vigtigt at du er opmærksom på at der gælder de sædvanlige regler for eksamenssnyd! Afskrift er altså en alvorlig sag. Senest 6 uger inden skriveugerne (de 10 skoledage) begynder, skal du have valgt emne/problemstilling og fag. Der skal skrives i mindst 2 fag, hvoraf mindst et skal være et studieretningsfag, du har på A-niveau (det må således godt være matematik, hvis du har det på B-niveau i studieretningen, men har løftet det til A- niveau). Ud over studieretningsfagene kan dansk og historie indgå. Det er en mulighed for at fordybe sig i fagligt et fælles emne. Det betyder konkret, at du gennem denne opgave vil blive bedømt på at kunne finde og afgrænse et egnet emne tilrettelægge dit arbejde og disponere din tid hjælpe dine vejledere med at kunne formulere en brugbar opgaveformulering til en større opgave gøre brug af vejledning fra andre personer på hensigtsmæssig vis finde, udvælge og dokumentere brug af litteratur arbejde selvstændigt og metodisk med et matematisk emne beherske genrens struktur (f.eks. indledning, redegørelse, analyse og konklusion) og brugen af kilder, herunder citatteknik, kildehenvisninger, fodnoter samt lave en anvendelig litteraturliste formidle den indsigt du har opnået om en problemstilling med matematisk indhold herunder skrive klart, sammenhængende og læseværdigt. Du har arbejdet med opgaver tidligere i dine gymnasieår, først og fremmest studieretningsopgaven, men også dansk/historieopgaven, AT-forløb og temaopgaver i matematik, hvor du formentlig allerede lært en del. Kig tilbage på disse opgaver specielt studieretningsopgaven og læs kommentarerne til disse opgaver igen, så du kun begår de samme fejl én gang.

3 3 Matematik i SRP (til elever) 2. Valg af fag og emne Beskrivelse Denne fase har ikke noget egentlig starttidspunkt for man kan naturligvis gruble over hvad man vil skrive SRP i fra man starter på gymnasiet. Normalt vil det dog starte med en indledende fælles orientering fra vejleder/skolens side om rammerne for hele opgaven evt. suppleret med yderligere information om mulige emner etc. Der er dog et klart sluttidspunkt. Skolens har sat en frist for, hvornår du skal aflevere ønske om valg af fag og emne underskrevet af to vejledere. Mit ansvar hvad kan andre hjælpe med Du skal holde dig orienteret om den information, der gives fra lærere og skolens side om tidsfrister og rammer for opgaveforløbet. Henvend dig i god tid. Overhold tidsfrister. Det er dit ansvar i sidste ende at vælge hvilke fag og hvilket emne du vil skrive i. Specielt i matematik kan det være vanskeligt for mange at se, hvad der kan skrives studieretningsprojekt i. Vejlederne kan vise eksempler på hele opgaver, opgaveformuleringer eller emner/problemstillinger indenfor matematik i kombination med forskellige andre fag. Det er vejledernes opgave at afvise emner/problemstillinger, der ikke kan skrives i. Gode råd Forsøg at gøre dig klart hvad du er god til og knap så god til (vær realistisk). Hvor er dine styrker og svagheder fagligt og metodisk, når en større selvstændig opgave skal skrives. Forsøg at gøre dig klart hvad du selv synes er sjovt, spændende og interessant indenfor de fag du kan skrive I. Vær selv opsøgende. Tænk tilbage på de tidligere emner du har arbejdet med i matematik, AT, SRO eller andre fag, som måske kunne danne afsæt for valget af emne. Søg eventuelt efter forslag til emner på Man kan også se i ældre matematikbøger til gymnasiet eller finde bøger frem om matematiske emner til matematikundervisningen i gymnasiet. Søg f.eks. på og spørg din vejleder eller bibliotekar, hvor materialet findes. Eksempel: Sfærisk geometri, afstande på Jordkuglen og Columbus logbøger. Signe havde tidligere i 2.g arbejdet med opdagelsen af Nordvestpassagen og navigation, hvor matematik indgik med en introduktion til sfærisk geometri og en gennemgang af forskellige navigationsinstrumenter og deres virkemåde. Efter at have hørt sin historie- og matematiklærer valgte Signe at skrive i matematik (A) og Historie (A) i emnet Navigation og opdagelser. Eksempel: Det danske skattesystem. Emil har samfundsfag og matematik på A-niveau og vil gene læse statskundskab efter gymnasiet. Han er desuden politisk aktiv og havde stor interesse i skatteproblematikken i Danmark. Matematiklæreren var lidt usikker på om der var nok relevant materiale. Efter et par uger havde eleven og lærerne dog hver især fundet nok relevant materiale til at der blive sagt god for emnet.

4 4 Matematik i SRP (til elever) 3. Forberedelsesperioden Beskrivelse Denne periode strækker sig fra du har valgt fag og emne til du får udleveret opgaveformuleringen af vejlederne. Der vil typisk være tale om ca. 6 uger. Normalt vil du have normal undervisning samtidig. Du skal indsamle materiale, sætte dig ind i det grundlæggende omkring emnet gøre dig ideer om hvad opgaven skal indeholde. I matematik kan dette være ganske mange forskellige elementer: Beviser, løsning af konkrete beregningsopgaver, opstilling af matematiske modeller, redegørelse for matematiske begreber og metoder, beskrivelse af geometriske konstruktioner mv. Mit ansvar hvad kan andre hjælpe med Sammen med din vejleder skal du lave en plan for møderne dvs. hvornår skal I mødes og om hvad. Det er en selvfølge, at man kommer til møderne og aflyser hvis man bliver forhindret. I matematik vil et vejledningsmøde ofte indeholde spørgsmål til et bevis, løsning af en opgave, forklaring af et begreb, forståelse af en graf eller figur etc. Det er dit ansvar at forberede det så godt så muligt og stille så klare spørgsmål som muligt. Du bør selv forsøge at finde matematiklitteratur til opgaven. Men det kan være vanskeligt og det vil ofte være noget din vejleder vil hjælpe med. Det er vigtigt at I er hurtigt ude en måned er ikke så lang tid til at få mere specielle ting hjem fra fjernlån på dit lokale bibliotek. Vær opmærksom på at det er på baggrund af disse samtaler opgaveformuleringen skrives af vejlederne. Det er derfor vigtigt og dit ansvar at vejlederne får en klar idé om hvad du har arbejdet med og hvad du kunne tænke dig opgaven mere præcist skal handle om. Gode råd Lav klare aftaler om hvad der skal laves til næste gang. Vær konkret. Find sammen med din vejleder materiale, som du realistisk kan læse og forstå på egen hånd. Ofte vil det være godt at genlæse dele af det tidligere gennemgåede matematikstof spørg din vejleder hvilke. Start med den grundlæggende matematik til opgaven. Regn gerne opgaver til det læste. Det sikrer dig, at du har forstået det. Eksempel: Sfærisk geometri, afstande på Jordkuglen og Columbus logbøger. Efter at have læst om længdegradsproblemet ville Signe gerne arbejde med dette. Det viste sig dog vanskeligt at finde matematisk indhold med en passende sværhedsgrad. I samråd med sin matematikvejleder gik Signe i gang med at sætte sig ind i den sfæriske geometri og trigonometri samtidig med at hun læste historisk materiale om opdagelsesrejserne.

5 5 Matematik i SRP (til elever) Eksempel Det danske skattesystem. Emil havde i forberedelsesfasen svært ved at kombinere de to fag. Der blev anvendt forskellig notation og begreber i de to fag og det gjorde det derfor svært at se hvordan de to fag hang sammen. Her hjalp vejlederne med at få enderne til at mødes. Emil kørte også fast i udledningerne af nogle af de matematiske modeller inden for økonomi. Han noterede præcis hvor problemerne var og kunne efter en vejledningssamtale med matematiklæreren forstå detaljerne i udledningerne. 4. Opgaveformuleringen Vejlederne udarbejder opgaveformuleringen under hensyntagen til de drøftelser, der har fundet sted under vejledningen. Problemformuleringen vil for hovedfag indeholde krav om fordybelse, der på væsentlige punkter ligger ud over det daglige arbejde. Som bifag kan matematik nøjes med at indgå med kernestof, supplerende stof, eksempler og metoder der ligger indenfor eller i umiddelbar forlængelse af undervisningen. Kravene til opgaveformuleringen er følgende: Den skal rumme fagspecifikke krav, og tværgående faglige krav. I skal derfor i opgaven anvende fagenes metoder og teorier til at besvare den. Der skal være krav om faglig fordybelse, som på væsentlige punkter ligger ud over arbejdet i projektets hovedfag. Dette kan være: o Selvstændigt at sætte sig ind i nye faglige områder. o At kunne begrunde valgte metoder og diskutere andre fremgangsmåder. o At begrunde og forklare materialevalg o At anvende teorier/teoretiske sammenhænge til at forklare de fundne sammenhænge, o At perspektivere de fundne sammenhænge. Den skal være konkret og afgrænset. Opgaveformuleringen er opdelt i flere underspørgsmål med angivelse af på hvilket niveau de forventes besvaret (ord som forklar, fortolk, analysér, vurder, beregn, udled, begrund etc.). Samtidig skal I demonstrere evne til selvstændigt at disponere stoffet. I skal have mulighed for en selvstændig opfattelse og præcisering af problemformuleringen. Opgaveformuleringen (eller det tilhørende bilag) skal kræve at der i opgavebesvarelsen inddrages elementer, der ikke er drøftet med dig under vejledningen. Eksempel: Sfærisk geometri, afstande på Jordkuglen og Columbus logbøger. Opgaveformulering: Gør rede for de europæiske opdagelsesrejser fra 1400 til 1700 med hovedvægten på de portugisiske og spanske opdagelsesrejser i 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet. Beskrive den sfæriske trigonometri og forklar hvordan den bruges til at udregne afstande mellem 2 kendte positioner på Jorden. Inddrag i den forbindelse bilag 1. Beskriv navigationsspørgsmålets betydning og problemer i forbindelse med rejserne. Inddrag uddrag af Columbus skibsjournal og vurder hvad kilden fortæller om navigationsspørgsmålet. Inddrag i denne forbindelse bilag 2. Gør rede for matematikken bag senere tiders astronomiske navigation herunder beskrivelse af geometrien på en kugle. Diskuter navigationens betydning for opdagelsesrejserne i hele

6 6 Matematik i SRP (til elever) perioden. Vedhæftet 2 opgaver i bilag. Eksempel: Det danske skattesystem Opgaveformulering: 1. Redegør i hovedtræk for den danske økonomis aktuelle tilstand. 2. Undersøg og forklar forskellige aktørers anbefalinger til skattepolitik. Inddrag relevante matematiske modeller og redegør herunder for optimeringsproblemet. 3. Diskuter om skattelettelser er hensigtsmæssige i Danmark. 5. Skriveperioden Beskrivelse Skriveperioden strækker sig fra det øjeblik du modtager opgaveformuleringen til du skal aflevere opgaven. Typisk vil det være 2 uger, hvor du ikke har andre skemalagte fag. Du kan i et vist omfang få vejledning af dine vejledere i denne periode. De må dog ikke bedømme dit skriftlige arbejde. Mit ansvar hvad kan andre hjælpe med I denne periode er ansvaret ene og alene dit. Det er jo dig der i sidste ende skal skrive opgaven og løse de problemer du er blevet forelagt i opgaveformuleringen mm. Vejlederne kan bruges til at afklare tvivl om, hvad du bliver bedt om i opgaveformuleringen, søge at afklare faglige problemer og give gode råd til skrivning, strukturering af opgaven. Vejlederne kan ikke hjælpe med at vurdere større dele af den tekst du forventer, skal udgøre den færdige rapport. Du kan med fordel få en udenforstående til at læse den omtrent færdige rapport igennem. Nye øjne ser gerne problemer med sprog og formidling af det stof du selv er begravet i. Gode råd Hurtigt efter du får din opgaveformulering bør du læse den igennem og sikre dig at du forstår, hvad du skal gøre. Hvis ikke bør du kontakte dine vejledere så hurtigt som muligt. I de dele af opgaven, der dækker de matematiske krav (f.eks. opgaver og beviser) skal du bruge korrekt og konsekvent notation. Har man f.eks. en gang indført at I er antal inficerede i en model så er I det også efterfølgende selvom dette baserer sig på en kilde med en anden notation. Vær bevidst om hvornår du bevæger dig fra det generelle til det specielle f.eks. ved at en sætning eller regel udledes og efterfølgende anvendes til løsning af et konkret problem. Og hvornår du gør det modsatte: Præsenterer et specielt og konkret problem som forklaring, optakt og motivation for at løse et generelt og abstrakt problem. I mange tilfælde er en illustration eller en graf en stor lettelse for læseren. Det gælder især ved geometri og modellers sammenhæng med valg af værdier for de indgående parametre. Henvis til den i teksten og også her skal der være en konsekvent og ens notation. En sådan illustration bør stå i teksten og ikke henvises til bilag. Tabeller kan ved opsamling af resultater på behandling af store datamængder være en stor hjælp for læseren og give et overblik.

7 7 Matematik i SRP (til elever) I meget matematik kan man ikke forvente, du selv kan få den geniale idé til hvordan dette eller hint eventuelt kan bevises. Du må naturligvis anvende de ideer du får fra andet materiale men med en kildehenvisning. Du kan vælge at citere materiale og kommentere disse citater eller du kan vælge en omskrivning og tilpasning af materialet. Du må ikke skrive direkte af. Tilpas det den sammenhæng du skal bruge det i. Du skal altså anvende den notation du nu har valgt, ofte give yderligere forklaringer på udledninger, anvendelser af formler eller regler og tilpasse eksempler til den sammenhæng du nu vil anvende det udledte i. Henvis altid til det materiale du baserer det du skriver på. Det skal altid ske ved beviser, opgaver, grafer, citater, figurer og tabeller også selvom du blot har ladet dig inspirere. Inden du afleverer din SRP bør du stille dig følgende spørgsmål: Fokus og stof: Får du sagt det du vil? Besvarer du faktisk den stillede opgave? Bevarer du et klart fokus gennem opgaven eller er der for mange udflugter undervejs? Er der løse ender? Argumenterer du overbevisende? Hvordan er forholdet mellem konkret og abstrakt? Er udledninger af konkrete resultater eller beviser for sætninger ledsaget af passende argumenter, mellemregninger mm.? Har du givet passende, illustrative og velvalgte eksempler? Er der gentagelser som kan fjernes? Struktur: Har de vigtigste dele af problemstillingen fået en passende vægt? Er strukturen meningsfuld og logisk? Slutter og begynder opgaven hensigtsmæssigt? Er sammenhængen gjort tydelig ved hjælp af overgange, forbindelsessætninger, mellemrubrikker og andre signaler? Udleder du regler og beviser du sætninger inden du bruger dem efterfølgende? Sprog: Er sproget klart, varieret og levende uden fyldord, gentagelser og klichéer. Er sætninger klart afgrænsede, præcise og meningsfulde? Er sætningerne varierede? Har du selvstændigt fremstillet stoffet eller er der bare tale om afskrift. Er der stavefejl, regnefejl eller slåfejl? Er opstillingen af de matematiske formler overskuelig? Er din notation forklaret og er den gennemskuelig og konsekvent? Har du brugt figurer og grafer på steder, hvor det fremmer forståelsen og henviser du til dem i teksten? 6. Bedømmelsen I sidste ende bliver man jo målt på den opgave, der er skrevet. Det er altså først og fremmest en opgave i selvstændigt at formidle et fagligt stof således at du besvarer den stillede opgave på en forståelig måde for den, der læser opgaven og således at du på passende måde inddrager de to fag. Opgaven skulle så gerne være stillet således, at du i din besvarelse af opgaven får vist, at du lever op til faglige mål fra de indgående fag. I matematik er der en række faglige mål som din opgave skal vurderes i forhold til. Disse kan findes i fagets læreplan, her er de gengivet en lidt mere struktureret form: Du skal kunne omgås sprog og værktøjer i matematikken. o Du skal kunne håndtere matematisk formel- og symbolsprog. o Du skal kunne sætte dig ind i tekster (eller mundtlige udsagn) der på den ene eller anden måde anvender eller omhandler matematik og du skal kunne udtrykke dig om forhold der anvender eller omhandler matematik. o Du skal kunne anvende forskellige hjælpemidler f.eks. IT-hjælpemidler. Du skal kunne forholde dig til deres styrker og begrænsninger. Du skal kunne spørge og svare i med og om matematik o Du skal kunne formulere og løse matematiske problemer. o Du skal kunne analysere og bygge matematiske modeller gerne indenfor andre fag. o Du skal kunne udføre matematiske ræsonnementer og udøve matematisk tankegang.

8 8 Matematik i SRP (til elever) Du skal have viden om o Matematikkens udvikling i samspil med den historiske, videnskabelige og kulturelle udvikling. o Matematiks anvendelse indenfor et udvalgt område, herunder viden om anvendelse i behandling af en mere kompleks problemstilling. Ovenstående liste skal på ingen måde forstås sådan, at alle elementer skal være repræsenteret i enhver opgave og slet ikke med samme vægt, men skal ses som et forsøg på at markere en spændvidde i, hvad din opgave og din præstation bedømmes ud fra. Nogle af ovenstående krav til SRP er du vant til at arbejde med i besvarelsen af skriftlige eksamensopgaver, mens du kun har mødt andre af kravene i SRO-opgaven i 2.g, større temaopgaver i matematik eller måske i et AT-forløb. Det skal i øvrigt understreges at opgaven er tværfaglig, det er således vigtigt at opgaven hænger sammen og inddrager begge fag på en relevant måde og også lever op til faglige krav for det andet fag. Censor og vejleder, der voterer karakteren, skal udover kravene i fagets læreplan, tage udgangspunkt i følgende, der er gengivet fra læreplanen til studieretningsprojektet: Bedømmelsen af opgavebesvarelsen er en faglig helhedsvurdering i forhold til de faglige mål i de fag der indgår i studieretningsprojektet. Ved bedømmelsen lægges der herudover vægt på nedenstående forhold: - Overensstemmelsen mellem besvarelsen og opgaveformuleringen, herunder de afgrænsninger og krav, der indgår i denne, - Eksaminandens udvælgelse, inddragelse, bearbejdning, vurdering og perspektivering af relevant fagligt stof, - Problemstillingernes sværhedsgrad og kompleksitet samt formidlingen af stoffet. Afsnit 3.1 fra AT læreplan

Studieretningsprojektet

Studieretningsprojektet Studieretningsprojektet Marselisborg Gymnasium 2013/14 1. Formål Formålet med studieretningsprojektet er, at eleverne arbejder selvstændigt med at fordybe sig i og formidle en faglig problemstilling inden

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver:

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: NV DA- HIST SRO SRP De fælles mål for alle opgaver er, at du kan vise: Genrebevidsthed Kombination af to forskellige fag Sproglig korrekthed Disposition

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL OG FAG... 2 2. PRAKTISK INFORMATION... 3 2.1 OPGAVENS OPBYGNING... 3 2.2 BEDØMMELSEN... 3 2.3 LITTERATURSØGNING...

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole 2014. Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole 2014. Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2014 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

Studieretningsprojektet SRP

Studieretningsprojektet SRP Studieretningsprojektet SRP Samspilskursus november 2008 Fagene ifølge læreplanen - 1 1.1. I 3.g skal hver elev udarbejde et studieretningsprojekt. Studieretningsprojektet udarbejdes i 2 eller 3 fag med

Læs mere

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet Elevmanual til SRP Elevmanual til studieretningsprojektet 3g, 2014-2015 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsprojektet - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Opgaver i fremmedsprog s. 5

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Store skriftlige opgaver

Store skriftlige opgaver Store skriftlige opgaver Gymnasiet Dansk/ historieopgaven i løbet af efteråret i 2.g Studieretningsprojektet mellem 1. november og 1. marts i 3.g ( årsprøve i januar-februar i 2.g) Almen Studieforberedelse

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Indholdsfortegnelse 1. Formål og fag... 2 2. Praktisk information... 3 2.1 Opgavens opbygning... 3 2.2 Bedømmelsen... 3 2.3 Litteratursøgning...

Læs mere

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger Studieretningsprojekt 2018 Regler og praktiske oplysninger Fra d. 6. til d. 20. december 2018 skal du udarbejde et studieretningsprojekt. Studieretningsprojektet i 3.g er den største skriftlige opgave

Læs mere

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Progressionsplanen er udarbejdet som et arbejdsdokument, der skal give eleverne en kontinuitet og progression mellem de større

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Håndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2013-14 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en individuel

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Elevhåndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2015-2016 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en

Læs mere

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven Elevmanual til studieretningsopgaven 2g, 2014 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsopgaven - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Oversigt over fag til studieretningsopgaven s. 4 IV. Studieretningsopgavens

Læs mere

Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP)

Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP) Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP) Forberedelsesfasen Husk de gode råd: - Hvad kan du gøre i forberedelsesfasen? - Hvilke krav stilles til besvarelsen? - Hvordan tilrettelægger du udarbejdelsen?

Læs mere

Progressionsplan for skriftlighed

Progressionsplan for skriftlighed Progressionsplan for skriftlighed Årgang Delmål/ opgaver Kompetence / skriftlighedsmål formuleringer fra bekendtgørelsen/ gymnasiets hjemmeside Kompetencer 1. g AT synopsis (i forb. med AT forløb om kroppen,

Læs mere

Information om studieretningsprojektet med køreplan 2015

Information om studieretningsprojektet med køreplan 2015 Information om studieretningsprojektet med køreplan 2015 Studieretningsprojektet i 3.g 2015 Det følgende er en generel vejledning til studieretningsprojektet, mens dine lærere vil kunne fortælle nærmere

Læs mere

projekt VEJLEDNING TIL SRP 2014-2015

projekt VEJLEDNING TIL SRP 2014-2015 studie retnings projekt VEJLEDNING TIL SRP 2014-2015 Studieretningsprojekt Studieretningsprojektet er en vigtig del af din studentereksamen. Projektet er en eksamensdisciplin, og det kommer til at stå

Læs mere

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 SRP 2014 Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 i 3.g 1. Indledning Du får her en beskrivelse af de formelle krav til studieretningsprojektet i 3g med afsæt i STX-bekendtgørelsen 2013, bilag 7. Du har

Læs mere

Studieretningsprojektet

Studieretningsprojektet Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2016 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

projekt VEJLEDNING TIL SRP 2015-2016

projekt VEJLEDNING TIL SRP 2015-2016 studie retnings projekt VEJLEDNING TIL SRP 2015-2016 Studieretningsprojekt Studieretningsprojektet er en vigtig del af din studentereksamen. Projektet er en eksamensdisciplin, og det kommer til at stå

Læs mere

Studieretningsprojektet 2015

Studieretningsprojektet 2015 Studieretningsprojektet 2015 Bilag 7 i Bekendtgørelsen Studieretningsprojektet udarbejdes normalt i 2 fag med udgangspunkt i et studieretningsfag, som eleven har på A- niveau, og med inddragelse af et

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

SRO på MG, måj-juni 2015

SRO på MG, måj-juni 2015 SRO på MG, måj-juni 2015 Kære 2.g er Du skal i maj 2015 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

LANGKAER. Studieretningsprojekt 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning GYMNASIUM / HF / IB WORLD

LANGKAER. Studieretningsprojekt 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning GYMNASIUM / HF / IB WORLD LANGKAER GYMNASIUM / HF / IB WORLD SCHOOL Studieretningsprojekt 2015 Tidsplan, praktiske oplysninger og materiale til vejledning 2 Tidsplan Dato Aktivitet Du skal 8/10 Valg af fag og overskrift for SRPemnet

Læs mere

STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015

STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015 STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015 HVAD ER ET STUDIERETNINGSPROJEKT? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag på A-niveau, og det skal du kombinere med et andet

Læs mere

Information om studieretningsprojektet SRP - køreplan 2018

Information om studieretningsprojektet SRP - køreplan 2018 Information om studieretningsprojektet SRP - køreplan 2018 Studieretningsprojektet i 3g 2018 Det følgende er en generel vejledning til studieretningsprojektet. Dine lærere kan fortælle nærmere om kravene

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2017 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

SRP-processen - tidslinje

SRP-processen - tidslinje STUDIERETNINGSPROJEKTET (SRP) 2017 SRP-processen - tidslinje Område & fagvalg 8 hverdage Tildeling af vejledere 27.okt. Vejledningsperiode 20 hverdage Opgaveformulering indskrevet Skriveperiode 10 hverdage

Læs mere

projket VEJLEDNING TIL SRP

projket VEJLEDNING TIL SRP studie retnings projket VEJLEDNING TIL SRP 2012-2013 Studieretningsprojekt Studieretningsprojektet er en vigtig del af din studentereksamen. Projektet er en eksamensdisciplin, og det kommer til at stå

Læs mere

Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri

Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri Eksempler på temaopgaver i matematik indenfor geometri Med udgangspunkt i begrebsafklaringen fra dokumentet Matematik og den ny skriftlighed gives her fem eksempler på, hvordan de forskellige opgavetyper,

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Køreplan for SSO forår 2019 Uge Dato Begivenhed Sted Ansvarlige 5 Mandag 28/1 Valg af fag og område Lectio Elever senest kl. 11:45 5 Onsdag 30/1

Læs mere

AT-eksamen på SSG. Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen

AT-eksamen på SSG. Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen AT-eksamen på SSG Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen Litteratur Inspirationsmateriale fra UVM (USB) Primus - grundbog og håndbog i almen studieforberedelse AT-eksamen på EMU Skolens egen folder

Læs mere

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Opgavetype Skrivekursus 4 moduler i grundforløbet Introduktion til grundlæggende begreber og metoder af betydning for skriveprocessen

Læs mere

SRP. Studieretningsprojekt

SRP. Studieretningsprojekt SRP Studieretningsprojekt VEJLEDNING TIL SRP 2017-2018 Studieretningsprojekt Studieretningsprojektet er en vigtig del af din studentereksamen. Projektet er en eksamensdisciplin, og det kommer til at stå

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2018/2019 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet Studieplan 2013/14 HH3I IBC Handelsgymnasiet Indholdsfortegnelse Indledning 3 Undervisningsforløb 4 5. og 6 semester. Studieretningsforløb 4 5. og 6. semester illustreret på en tidslinje 5 Studieturen

Læs mere

Studieretningsopgave Regler og praktiske. oplysninger

Studieretningsopgave Regler og praktiske. oplysninger Studieretningsopgave 2019 Regler og praktiske oplysninger Fra d.28.1 1.3 skal du udarbejde en studieretningsopgave, SRO. Formål - Træning til studieretningsprojektet. - At arbejde med basal videnskabsteori

Læs mere

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015 Almen studieforberedelse - Synopsiseksamen 2015 - En vejledning Thisted Gymnasium - stx og hf Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium.dk post@thisted-gymnasium.dk tlf. 97923488 - fax 97911352 REGLERNE

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Matematik i AT (til elever)

Matematik i AT (til elever) 1 Matematik i AT (til elever) Matematik i AT (til elever) INDHOLD 1. MATEMATIK I AT 2 2. METODER I MATEMATIK OG MATEMATIKKENS VIDENSKABSTEORI 2 3. AFSLUTTENDE AT-EKSAMEN 3 4. SYNOPSIS MED MATEMATIK 4 5.

Læs mere

Studieretningsprojektet ÅSG 2017

Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Hvad er et studieretningsprojekt? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag på Aniveau, og det skal du kombinere med et andet

Læs mere

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560 http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560 Vurderingsgrundlag ved Skriftlig studentereksamen i matematik 2004. Det betyder

Læs mere

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv Håndbog til Større Skriftlig Opgave Aalborg Katedralskole 2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig B- niveau-karakter med vægten 1,5 på eksamensbeviset.

Læs mere

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet!

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Nakskov Gymnasium og HF, september 2014 Hermed seks sider med oplysninger om studieretningsprojektet (herefter: SRP). Perioden fra fredag den 5. december til

Læs mere

Dansk-historie-opgave

Dansk-historie-opgave Dansk-historie-opgave Vejledning CG 2015 Opgaven i historie eller dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression: I

Læs mere

SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved Holstebro Tekniske Gymnasium

SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved Holstebro Tekniske Gymnasium SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved 1 Formål Studieretningsprojektet udarbejdes i uddannelsens 3. år og har et studieforberedende sigte. Studeretningsprojektet indgår med 30 timer uddannelsestid.

Læs mere

Vejledende karakterbeskrivelser for matematik

Vejledende karakterbeskrivelser for matematik Vejledende karakterbeskrivelser for matematik Folkeskolens Afgangsprøve efter 9. klasse Karakterbeskrivelse for matematiske færdigheder. Der prøves i tal og algebra geometriske begreber og fremgangsmåder

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Hvad er SRP? Studieretningsprojektet er en skriftlig eksamensopgave af et omfang på 15 20 sider og med 10 skrivedage. Her skal du selvstændigt og dybdegående

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO)

Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO) Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO) Forberedelsesfasen Husk de gode råd: - Hvad kan du gøre i forberedelsesfasen? - Hvilke krav stilles til besvarelsen? - Hvordan tilrettelægger du udarbejdelsen?

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig

Læs mere

Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb

Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Side 1 Hvorfor erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i eux-forløb? Øget sammenhæng

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 Større skriftlig opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, der kan skrives af alle HF-kursister; og den SKAL skrives af alle,

Læs mere

Skriftlige opgaver i matematik Teksttyper og stilladsering. Ved Morten Overgård Nielsen, KVUC

Skriftlige opgaver i matematik Teksttyper og stilladsering. Ved Morten Overgård Nielsen, KVUC Skriftlige opgaver i matematik Teksttyper og stilladsering Ved Morten Overgård Nielsen, KVUC Link til resultaterne fra udviklingsarbejde i matematik http://uvmat.dk/skrift/materialer.htm Alt materiale

Læs mere

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet!

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Nakskov Gymnasium og HF, september 2010 Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Hermed fem sider med oplysninger om studieretningsprojektet (herefter: SRP). Perioden fra fredag den 3. december til

Læs mere

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF AT 2 ligger lige i foråret i 1.g. AT 2 er det første AT-forløb, hvor du arbejder med et skriftligt produkt. Formål Omfang Produktkrav Produktbedømmelse Opgavens

Læs mere

SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved Holstebro Tekniske Gymnasium

SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved Holstebro Tekniske Gymnasium SRP Retningslinjer for studieretningsprojekter ved 1 Formål Studieretningsprojektet udarbejdes i uddannelsens 3. år og har et studieforberedende sigte. Studeretningsprojektet indgår med 30 timer uddannelsestid.

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet FIP1819-68b d. 6. februar på Aarhus Akademi FIP 1819-68a d. 7. februar på Ørestad Gymnasium Faglig udvikling i praksis i studieretningsprojektet, 2019

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016 Større skriftlig opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, der kan skrives af alle HF-kursister, og den SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HFeksamen.

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig karakter på eksamensbeviset,

Læs mere

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave)

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) 1 Den større skriftlige opgave HF 2018/2019 Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvis du ønsker en fuld HF-eksamen, skal du skrive en Større Skriftlig Opgave - forkortet

Læs mere

Præsentation af studieretningsprojektet

Præsentation af studieretningsprojektet Præsentation af studieretningsprojektet Susan Mose, Fagkonsulent i dansk kronen på værket i en trefaset progression 1.g eller 2.g 2.g 3.g Opgave i dansk og/eller historie Besvarelsen udarbejdes i tilknytning

Læs mere

Tabelrapport. Bilag til fagevaluering af matematik B på hhx og stx

Tabelrapport. Bilag til fagevaluering af matematik B på hhx og stx Tabelrapport Bilag til fagevaluering af matematik B på hhx og stx Tabelrapport Bilag til fagevaluering af matematik B på hhx og stx Tabelrapport Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er

Læs mere

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 Mandag d. 26.1.15 i 4. modul Mandag d. 2.2.15 i 1. og 2. modul 3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 AT emnet offentliggøres kl.13.30. Klasserne er fordelt 4 steder se fordeling i Lectio:

Læs mere

Studieretningsprojekt 2013/2014. Elevvejledning

Studieretningsprojekt 2013/2014. Elevvejledning Navn: Klasse: Studieretningsprojekt 2013/2014 Elevvejledning Hjørring Gymnasium & HF-kursus 1 Rammer og procedurer for studieretningsprojektet i 3.g Studieretningsprojektet i 3.g er en individuel opgave,

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Anden del af prøven er en individuel prøve med fokus på (simple) matematisk ræsonnementer og (simpel) bevisførelse.

Anden del af prøven er en individuel prøve med fokus på (simple) matematisk ræsonnementer og (simpel) bevisførelse. Nye Mundtlige Prøver Gruppedelprøver i matematik på C- og B-niveau Læreplanernes formulering om de mundtlige prøver Der afholdes en todelt mundtlig prøve. Første del af prøven er en problemorienteret prøve

Læs mere

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Til mundtlig eksamen i KS skal kursisterne udarbejde et eksamensprojekt i form af en synopsis. En synopsis er et skriftligt oplæg, der bruges i forbindelse med

Læs mere

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Over sigt Særlige forløb og skriftlige opgaver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Oversigt over særlige forløb og skriftlige opgaver mv. på Vesthimmerlands Gymnasium og HF 2012/13 STX AT forløb

Læs mere

Studieretningsprojektet 2012

Studieretningsprojektet 2012 Studieretningsprojektet 2012 Bilag 7 i Bekendtgørelsen Studieretningsprojektet udarbejdes normalt i 2 fag med udgangspunkt i et studieretningsfag, som eleven har på A- niveau, og med inddragelse af et

Læs mere

Hvad er matematik? Case: Logaritmer

Hvad er matematik? Case: Logaritmer Hvad er matematik? Case: Logaritmer et forløb om matematikfagets identitet og metoder Skole Deltagende lærer(e) og klasse(r) Kontaktoplysninger Emne for forløbet Indgående fag Niveau og studieretning Læringsmål

Læs mere

Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019

Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019 Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019 Tankerne bag SOP Kommissoriet for læreplansarbejdet 2016 SRP erstattes i hhx og htx af SOP SOP er kulminationen på studieområdet ( fusion af SRP og DIO) SOP-skriveperioden

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Vejledning til matematik A htx Maj 2018

Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Censorkorpset skriftlig matematik, htx Denne skrivelse skal tjene til almindelig orientering og vejledning for censorerne om forhold vedrørende skriftlig eksamen,

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g.

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g. Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2017/2018 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

Faglig udvikling i praksis (FIP) Psykologi Februar 2018

Faglig udvikling i praksis (FIP) Psykologi Februar 2018 Faglig udvikling i praksis (FIP) Psykologi Februar 2018 Eksamen og eksamensspørgsmål Jette Hannibal, fagkonsulent Side 1 Eksamen generelt Undervisningsbeskrivelsen dokumenterer eksaminationsgrundlaget!

Læs mere

Eksamensbestemmelser

Eksamensbestemmelser 2019-2020 Eksamensbestemmelser Indholdsfortegnelse Afsætning A, skriftlig (Start 2017)... 3 Afsætning A, mundtlig (Start 2017)... 3 Afsætning B, mundtlig (Start 2018)... 3 Dansk A, skriftlig (Start 2017)...

Læs mere

Historie i SRP. Hvordan får man fagligheden med?

Historie i SRP. Hvordan får man fagligheden med? Historie i SRP Hvordan får man fagligheden med? Det skal I kunne I bekendtgørelsen for SRP står: Formålet med studieretningsprojektet er, at eleverne arbejder selvstændigt med at fordybe sig i og formidle

Læs mere

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet!

Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Nakskov Gymnasium og HF, september 2017 Til 3g'erne angående studieretningsprojektet! Hermed seks sider med oplysninger om studieretningsprojektet (herefter: SRP). Perioden fra onsdag den 6. december,

Læs mere

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning Større Skriftlig Opgave 2015 Tidsplan, praktiske oplysninger og materiale til vejledning Tidsplan Dato Aktivitet Du skal Tale med din lærer om emnet, inden 8/10 Valg af fag og overskrift for SSO du vælger

Læs mere

Ikast-Brande Gymnasium SRP: Skoleåret Elevmanual til studieretningsprojektet 3g,

Ikast-Brande Gymnasium SRP: Skoleåret Elevmanual til studieretningsprojektet 3g, Elevmanual til studieretningsprojektet 3g, 2016-2017 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsprojektet - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Opgaver i fremmedsprog s. 5 III. Oversigt over

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Bilag til evaluering af matematik A på hhx DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Indledning Dette bilag til EVA s evaluering af matematik a på hhx indeholder i

Læs mere

Eksamensbestemmelser

Eksamensbestemmelser 2015-2016 Eksamensbestemmelser Indholdsfortegnelse Afsætning A, skriftlig... 3 Afsætning A, mundtlig... 3 Afsætning B, mundtlig... 3 Dansk A, skriftlig... 4 Dansk A, mundtlig... 4 Engelsk A, skriftlig...

Læs mere

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Fra STX bekendtgørelsen Ens for læreplanen til dansk og historie: 3.2. Arbejdsformer [ ] Der udarbejdes i 1.g eller 2.g en opgave i dansk

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx. Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B

Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx. Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B Screening En del af det faglige stof, der skal behandles

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2016/2017 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 Plan foråret 2013 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 24. april: Lærerne informerer ledelsen om gruppesammensætningen ved KS eksamen. Mandag den 29. april, kl. 13.50-14.35, auditoriet:

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016 Kursistmanual til Større skriftlig opgave 2 Hf, 2015-2016 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om opgaven og forløbet s. 3 II. Hf-bekendtgørelsens bilag 4 - Større skriftlig opgave, juni 2010 s. 7 III. Generelt

Læs mere