HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. september 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. september 2017"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. september 2017 Sag 212/2016 (2. afdeling) Foreningen Grønlandske Børn (advokat Anders Rynkebjerg) mod XP Digital A/S (advokat Niels M. Andersen) Xerox Financial Services Danmark A/S (advokat Henrik Berg) Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige (advokat Christian Kruse-Madsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hillerød den 17. december 2014 og af Østre Landsrets 19. afdeling den 26. februar I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Lene Pagter Kristensen, Jon Stokholm, Oliver Talevski, Jens Kruse Mikkelsen og Kristian Korfits Nielsen. Påstande Appellanten, Foreningen Grønlandske Børn, har nedlagt påstand om, at XP Digital A/S og Xerox Financial Services Danmark A/S solidarisk skal betale kr. med procesrente fra sagens anlæg den 29. juni Foreningen Grønlandske Børn har endvidere nedlagt påstand om, at XP Digital A/S og Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige, solidarisk skal betale kr. med procesrente fra sagens anlæg den 29. juni 2012.

2 - 2 - Indstævnte, XP Digital A/S, har påstået stadfæstelse. Indstævnte, Xerox Financial Services Danmark A/S, har påstået frifindelse. Indstævnte, Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige, har påstået stadfæstelse. Anbringender Foreningen Grønlandske Børn har anført navnlig, at XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank skal pålægges at godskrive værdien af nedtaget kopiudstyr i forbindelse med, at restforpligtelsen fra tidligere leasingaftaler blev refinansieret ved nye leasingaftaler. XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank er professionelle aktører på området, mens foreningen ved indgåelsen af aftalerne handlede uden for sit erhverv. Aftalegrundlaget i leasingaftalerne kan ikke anses for klart. Bestemmelsen i 14, stk. 2, i de almindelige betingelser til aftalerne af 2. marts 2010 (aftale 3) og 15. september 2010 (aftale 4) med Ikano Bank må anses for at angå forfaldstid for beløb opgjort i henhold til 14, stk , stk. 2, fastslår således, at Ikano Bank ikke skal afvente, at de leasede genstande er blevet genplaceret eller solgt, før de i stk. 1 nævnte beløb kan kræves betalt. Bestemmelsen afskærer dermed ikke foreningens berettigelse til at blive godskrevet værdien af nedtaget udstyr. 14, stk. 2, er under alle omstændigheder ikke klar og kan derfor ikke tillægges betydning. Som følge af leasingaftalernes kompleksitet og udeladelse af relevante oplysninger kunne foreningen ikke gennemskue prissammensætningen eller sine forpligtelser, herunder at foreningen ikke blev godskrevet værdien af nedtaget og solgt/genplaceret udstyr. XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank har ikke opfyldt deres loyale oplysningspligt over for foreningen, som ikke er blevet oplyst om, hvorledes medfinansieret restgæld blev beregnet, eller hvordan finansieringen blev fordelt på den tidligere restgæld og det nye udstyr. XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank har ikke opfyldt deres tabsbegrænsningspligt over for foreningen. De har endvidere forsømt deres forpligtelse til at sælge/genplacere nedtaget udstyr bedst muligt. Det er XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank, som har bevisbyrden for, at der ved salg/genplacering er opnået det bedst mulige provenu.

3 - 3 - XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank har i forbindelse med indgåelsen af leasingaftalerne handlet i strid med markedsføringslovens 1 og 3 og/eller lov om finansiel virksomhed 43 og den tilhørende bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder 3 og 4. Det skyldes, at der ikke er oplyst om, hvorledes der ville blive forholdt med provenuet ved salg eller genplacering af det nedtagne udstyr ved førtidigt ophør. XP Digital, Xerox Financial Services og Ikano Bank har handlet culpøst og er erstatningsansvarlige for det tab, som foreningen har lidt. Samarbejdet mellem XP Digital og de to leasingselskaber var organiseret sådan, at det var XP Digital, der forestod indgåelsen af leasingaftalerne med Foreningen Grønlandske Børn og derefter solgte det leasede udstyr til leasingselskaberne. XP Digital havde kontakten til foreningen før, under og efter aftaleindgåelsen. Leasingselskaberne sendte opkrævninger til foreningen. XP Digital nedtog udstyret og generhvervede det af leasingselskaberne med henblik på salg/genplacering. Et sådant arrangement må indebære, at XP Digital og leasingselskaberne hæfter solidarisk. Udstyrets værdi skal fastsættes til det beløb, der kan forventes ved XP Digitals bedst mulige genplacering af udstyret, og ikke det beløb, som leasingselskaberne har opnået ved salg af nedtaget udstyr til XP Digital. I denne sag må der ses på, hvad kopimaskinerne rent faktisk er videresolgt/videreudlejet for, og herfra kan fratrækkes klargøringsudgifter. Det bestrides, at maskinen af mærket WCP 165 har været uden værdi. Foreningen er ikke momsregistreret, og tabet skal derfor omfatte den moms, som foreningen har betalt for meget på de indgåede leasingaftaler. XP Digital har anført navnlig, at der ikke foreligger noget aftalemæssigt grundlag for Foreningen Grønlandske Børns krav om godskrivning af værdien af nedtagne maskiner. Der er ikke noget kontraktforhold mellem XP Digital og foreningen, men alene mellem det pågældende leasingselskab og foreningen. XP Digital har alene formidlet de pågældende leasingaftaler og leveret kopimaskinerne. Leasingaftalerne angiver klart og præcist de vilkår, hvorunder kopimaskinerne er blevet solgt, leveret og udleaset. Foreningen har været bekendt med vilkår og priser inden indgåelsen af leasingaftalerne, og foreningen har ikke selv gjort opmærksom på spørgsmålet om godskrivning eller tillagt det betydning i forbindelse med køb af nye kopimaskiner og indgåelse af leasingaftaler herom samt nedtagning af de brugte maskiner. Det er normal praksis i kopimaskinebranchen, at den oprindelige leverandør tilbagekøber kopimaskiner af leasingselskabet i forbindelse med nedtagning af maskinerne, idet leasingsel-

4 - 4 - skaberne ikke selv kan håndtere maskinerne. XP Digitals køb af det nedtagne kopiudstyr fra leasingselskaberne medfører ikke, at XP Digital forpligtes over for foreningen eller pådrager sig noget ansvar. Foreningen kan heller ikke på andet retsgrundlag kræve godskrivning af værdien af de nedtagne maskiner over for XP Digital, hverken i henhold til markedsføringsloven, aftaleloven eller på grundlag af erstatningsretlige regler. Nedtagningen af kopimaskinerne skete på foreningens foranledning og inden udløb af uopsigelighedsperioden, hvorfor nedtagningen skal behandles som en førtidig opsigelse. XP Digital har ikke handlet ansvarspådragende i forbindelse med nedtagning af kopiudstyret. Det er uden betydning i forhold til foreningen, hvordan XP Digital videre har håndteret de tilbagekøbte maskiner. XP Digital har ikke været part eller på anden måde været involveret i afvikling af aftalen af 2. marts 2010 (aftale 3) eller den efterfølgende indgåelse af aftalen af 15. september 2010 (aftale 4), som er håndteret af Digital House A/S som leverandør og med Ikano Bank som leasingselskab. XP Digital er derfor med urette inddraget i spørgsmålet om godskrivning for de to kopimaskiner af mærket Xerox 7345, som blev nedtaget i forbindelse med aftale 4. Foreningen Grønlandske Børn har ikke dokumenteret at have lidt et tab som følge af XP Digitals handlinger eller undladelser, og betingelserne for at kræve erstatning er ikke opfyldt. Foreningen har endvidere ikke påvist kausalitet eller adækvans mellem XP Digitals handlinger og det påståede tab. Hvis der måtte være en godskrivningsforpligtelse, ville foreningen i øvrigt alene have ret til at blive godskrevet den betaling, som leasingselskabet modtog ved salg til XP Digital, hvilket er et beskedent beløb. Foreningen er ikke berettiget til at blive godskrevet en eventuel gensalgsværdi i senere aftaleled. De af foreningen påståede værdier og genplaceringsprovenuer for de nedtagne maskiner er urealistiske i forhold til de lave værdier, som skønsmanden angiver i sin rapport, og de værdier kopimaskinerne har indbragt ved senere salg/genudlejning. Hvis foreningen måtte have et krav på godskrivning, er maskinernes reelle værdi så lav, at det bør falde under en bagatelgrænse for godskrivning. Værdien af de nedtagne maskiner ved salg til en forhandler (og ikke en ny slutbruger) er alene værdien af maskinen på nedtagningstidspunktet uden istandsættelse. Før en forhandler kan sælge maskinen igen, skal forhandleren afholde klargøringsomkostninger, ligesom forhandleren i salgsprisen til en slutkunde vil inddrage en sædvanlig avance.

5 - 5 - Xerox Financial Services har anført navnlig, at Foreningen Grønlandske Børn ikke har noget aftalemæssigt grundlag for sit krav om godskrivning af værdien af kopimaskinerne. Leasingaftalerne er indgået mellem erhvervsdrivende og indeholder uopsigelighedsperioder for at sikre, at Xerox Financial Services opnår den forudsatte amortisering af de finansierede beløb. Foreningens behov for kopimaskiner ændrede sig i uopsigelighedsperioderne, og foreningen fremsatte derfor ønsker om flere/andre maskiner. I forbindelse med indgåelsen af aftalen af 2. marts 2010 (aftale 3) blev det fastsat, hvilket beløb der skulle betales til Xerox Financial Services, og foreningen tog ikke forbehold for godskrivning af nedtagne maskiner. I 2012 ønskede foreningen pludselig at fragå aftale 3, idet foreningen mente sig berettiget til særskilt betaling for værdien af de to kopimaskiner, der udgik ved leasingaftalen. En sådan aftalefragåelse er ikke mulig. De to kopimaskiner, der udgik, har hele tiden været Xerox Financial Services ejendom, og kopimaskinerne blev anset for værdiløse. Da foreningen ikke fremførte, at de to maskiner havde nogen værdi, og da foreningen ikke krævede godtgørelse for værdien af maskinerne i forbindelse med nedtagningen, blev maskinerne på sædvanlig vis tilbagesolgt til XP Digital for et symbolsk beløb. Xerox Financial Services har ikke handlet ansvarspådragende eller på anden vis pådraget sig en forpligtelse til at godskrive værdien af de to kopimaskiner, herunder heller ikke ud fra en almindelig tabsbegrænsningspligt. Xerox Financial Services er ikke omfattet af 43 i lov om finansiel virksomhed og dermed heller ikke af 3 og 4 i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder. Xerox Financial Services har ikke overtrådt markedsføringslovens 1 og 3. Foreningens eventuelle krav er bortfaldet ved passivitet på grund af den tid, der er forløbet fra indgåelsen af aftale 3 og opfyldelsen af aftalens betalingsforpligtelse, og til foreningen rejste krav om betaling i Foreningens eventuelle tab udgør et mindre beløb end påstået, og Xerox Financial Services hæfter ikke herfor. Hvis foreningen er berettiget til godskrivning, er det alene med det beløb, som Xerox Financial Services har modtaget for kopimaskinerne ved det i branchen sædvanlige tilbagesalg til leverandøren, hvilket beløb skønsmæssigt kan fastsættes til 500 kr. for hver af de to kopimaskiner. Beløbet kan i hvert fald ikke overstige den værdi, som Xerox Financial Services kunne forvente at have opnået ved salg, hvorved der må tages hensyn til, at Xerox Financial Services som leasingselskab ikke har et egentligt salgsapparat og derfor vanskeligt

6 - 6 - kan foretage salg til slutbrugere. I salgssummen skal fradrages beløb til levering, installation, kursus og klargøring samt almindelig avance. Ikano Bank har anført navnlig, at det følger af aftalen af 2. marts 2010 (aftale 3), at Foreningen Grønlandske Børn ikke skal godskrives en eventuel værdi af de to kopimaskiner, som banken overdrog til XP Digital. Efter 14, stk. 2, i leasingaftalernes almindelige betingelser sker der ikke godskrivning af tilbageleverede maskiner, når et leasingforhold, uanset årsag, ophører før tid. Dette er velbegrundet, idet Ikano Bank ved leasingforholdets udløb er forpligtet til at tilbagelevere de leasede maskiner til XP Digital mod betaling af et symbolsk vederlag. Ikano Bank ville derfor lide tab ved en leasingkontrakts førtidige ophør, hvis reglen ikke indgik i leasingbetingelserne. Aftale 3 blev erstattet af aftalen af 15. september 2010 (aftale 4), som indebar en samlet økonomisk ordning, hvor Foreningen Grønlandske Børn fik ombyttet kopimaskiner og aftalte en ny leasingydelse og løbetid. Foreningen accepterede ordningen ved sin underskrift på aftale 4, hvor den overførte restgæld klart er angivet. Foreningen er herefter aftalemæssigt bundet af den nye ordning og bør ikke efterfølgende kunne rejse krav om ændringer af enkelte elementer i denne ordning. Ikano Bank har ikke handlet culpøst ved indgåelsen af leasingaftalerne, som er klare og overskuelige. Foreningen har haft det fornødne grundlag for at kunne vurdere de økonomiske forhold, der er væsentlige for leasingtager, nemlig hvilken samlet ydelse der skal betales gennem leasingperioden. Et erstatningskrav støttet på forhandlingerne mellem foreningen og Digital House om de økonomiske vilkår for aftale 4 kan ikke rettes mod Ikano Bank, som ikke deltog i forhandlingerne. Markedsføringslovens 1 og 3 gjaldt ikke for Ikano Bank i Det kan ikke lægges til grund, at Ikano Bank har handlet uredeligt eller i strid med god praksis inden for området for finansiel leasing ved at have accepteret ombytning af aftale 3 med aftale 4, jf. lov om finansiel virksomhed med tilhørende bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder. Foreningen har under alle omstændigheder ikke lidt et erstatningsberettiget tab af den påståede størrelse. Ikano Bank havde pligt til at tilbagelevere kopimaskinerne til XP Digital for et

7 - 7 - symbolsk beløb, og Ikano Bank havde derfor ikke nogen mulighed for tabsbegrænsning ved salg af maskinerne. Et eventuelt erstatningskrav bør udgøre et væsentligt mindre beløb end de påståede krav, som bygger på videresalgspriser/genudlejningsbeløb, som XP Digital som professionel forhandler opnåede efter at have istandsat, klargjort og markedsført maskinerne. Selv hvis tilbagesalgsforpligtelsen til XP Digital ikke havde foreligget, ville Ikano Bank alene kunne have solgt kopimaskinerne for den væsentligt mindre pris, som en finansiel virksomhed kan opnå ved salg til en forhandler. Der bør i givet fald i XP Digitals videresalgspriser fratrækkes forhandleravance og skønnede istandsættelses-, transport- og klargøringsomkostninger, ligesom der for den maskine, der blev genplaceret ved leasing, bør foretages en tilbagediskontering af leasingydelserne. Da foreningen ikke er momsregistreret, bør der ikke kunne opkræves moms af et eventuelt godskrevet beløb. Højesterets begrundelse og resultat Sagen angår et leasingarrangement med deltagelse af Foreningen Grønlandske Børn som leasingtager, Xerox Financial Services Danmark A/S og Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige, som leasinggivere samt XP Digital A/S som leverandør. Sagens omstændigheder XP Digital og henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank havde et samarbejde om indgåelse og afvikling af leasingaftaler, herunder om udleasing af nye kopimaskiner mv. i forbindelse med tilbagetagelse af tidligere udleaset udstyr. Leasingaftalerne blev indgået mellem Foreningen Grønlandske Børn, som er en mindre erhvervsdrivende, og henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank. XP Digital, som solgte kopimaskinerne til Xerox Financial Services og Ikano Bank, stod imidlertid for at oprette leasingaftalerne (bortset fra aftalen af 15. september 2010, jf. nedenfor), herunder i forbindelse med førtidigt ophør af en allerede indgået leasingaftale. Efter forklaringen fra daværende generalsekretær i Foreningen Grønlandske Børn, Tina Fausing, lægges det til grund, at leasingaftalerne blev indgået efter henvendelser til foreningen fra XP Digital om levering/udskiftning af udstyr. Det var XP Digital, som indhentede underskrift fra foreningen, og aftalerne, som i visse tilfælde tillige blev underskrevet af XP Digital, blev herefter sendt til henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank til godkendelse og underskrift. Leasingaftalerne af betydning for denne sag er indgået 28. november 2008 (aftale

8 - 8-1), 4. juni 2009 (aftale 2), 2. marts 2010 (aftale 3) og 15. september 2010 (aftale 4). Alle aftalerne er med en lang løbetid (fra 51 måneder op til 72 måneder) og indeholder en række almindelige betingelser. Der er tale om tætskrevne standardvilkår, der er trykt med lille skrift uden fremhævelse af særlige vilkår. Restgælden vedrørende tidligere leasingaftaler blev videreført i de nye leasingaftaler, således at den videreførte restgæld på aftale 3 og 4 var henholdsvis kr. (for såvel beholdte som nedtagne maskiner) og kr. (for nedtagne maskiner). Der var mellem XP Digital og henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank en samarbejdsaftale, som indebar, at XP Digital i tilfælde af bl.a. førtidigt ophør af en leasingaftale tilbagekøbte nedtagne kopimaskiner til en pris på 100 kr. eller 500 kr. pr. stk. Disse kopimaskiner blev enten skrottet, videresolgt eller genudlejet. Foreningen Grønlandske Børn blev i den forbindelse ikke godskrevet noget beløb. Spørgsmålet i sagen er, om Foreningen Grønlandske Børn har krav på at få godtgjort værdien af førtidigt nedtagne kopimaskiner i forbindelse med indgåelse af nye leasingaftaler og i givet fald hos hvem og med hvilket beløb. Forholdet til Xerox Financial Services Leasingaftalen af 28. november 2008 (aftale 1) og leasingaftalen af 4. juni 2009 (aftale 2), som afløste aftale 1, er indgået mellem Foreningen Grønlandske Børn og Xerox Financial Services. Ved leasingaftale af 2. marts 2010 (aftale 3), som er indgået mellem Foreningen Grønlandske Børn og Ikano Bank, blev to kopimaskiner af mærket WCP 165 og Xerox 7435 nedtaget og udgik således af leasingarrangementet. De var oprindeligt leaset ved henholdsvis aftale 1 og aftale 2. Af de almindelige betingelser til aftale 1 og 2 (pkt. 2, litra a, og pkt. 1) fremgår, at leasingaftalerne var uopsigelige i leasingperioden. Leasingtager skulle i tilfælde af førtidigt ophør betale alle forfaldne og uforfaldne leasingydelser, jf. pkt. 14 og pkt. 17. Det er i begge aftaler angivet, at der i de fremtidige leasingydelser var indregnet beløb vedrørende restgæld på kopimaskiner leaset ved tidligere aftale. Hverken aftale 1 eller aftale 2 indeholder nogen bestemmelse om, hvorvidt Foreningen Grønlandske Børn ville få godskrevet værdien af nedtagne kopimaskiner ved førtidigt ophør.

9 - 9 - Det følger af almindelige obligationsretlige principper om tabsbegrænsningspligt i tilfælde af en medkontrahents misligholdelse, at der ved erstatningsberegningen skal foretages fradrag for, hvad den berettigede bliver i stand til at indtjene som følge af misligholdelsen. Dette indebærer i finansielle leasingforhold, at leasinggivers erstatningskrav skal reduceres med det nettobeløb, leasinggiver opnår ved fornyet udlejning af de leasede genstande for den resterende del af leasingperioden eller ved salg af de leasede genstande. Dette har også fundet udtryk i de almindelige betingelser for finansielle leasingaftaler (ABL 95) 15. Det anførte godskrivningsprincip finder i mangel af anden aftale også anvendelse i et tilfælde, hvor der inden leasingperiodens udløb aftales tilbagetagelse af tidligere udleaset udstyr i forbindelse med leasing af nyt, jf. herved Højesterets dom af 11. oktober 2011 (UfR ). I den foreliggende sag, hvor godskrivningsspørgsmålet ikke er reguleret i parternes aftale, må aftaleforholdet udfyldes med almindelige obligationsretlige principper om tabsbegrænsningspligt, og Xerox Financial Services er derfor over for Foreningen Grønlandske Børn kontraktretligt forpligtet til at godskrive værdien af de nedtagne to kopimaskiner. Da dette ikke er sket, har Xerox Financial Services misligholdt aftaleforholdet og er som følge heraf erstatningsansvarlig for det tab, som foreningen har lidt ved ikke at få godskrevet værdien af udstyret. Allerede som følge af den manglende gennemsigtighed i kontraktforholdet er der ikke grundlag for at fastslå, at Foreningen Grønlandske Børns krav på at få godskrevet værdien af nedtaget udstyr er fortabt ved passivitet. Forholdet til Ikano Bank Leasingaftalen af 2. marts 2010 (aftale 3) er indgået mellem Foreningen Grønlandske Børn og Ikano Bank. Det samme er leasingaftalen af 15. september 2010 (aftale 4), som afløste aftale 3. Ved aftale 4, som blev formidlet af Digital House, blev bl.a. to kopimaskiner af mærket Xerox 7345 nedtaget. De var oprindeligt leaset fra Xerox Financial Services i 2008 og Af de almindelige betingelser til aftale 3 og 4 ( 4, stk. 1) fremgår, at leasingaftalerne var uopsigelige i leasingperioden. Leasingtager skulle i tilfælde af førtidigt ophør betale alle for-

10 faldne og uforfaldne leasingydelser, jf. 14, stk. 1. Det er i begge aftaler angivet, at der i de fremtidige leasingydelser er indregnet beløb vedrørende restgæld på kopimaskiner leaset ved tidligere aftale. I de almindelige betingelser til aftale 3 og aftale 4 er i tilknytning til 14, stk. 1, medtaget et stk. 2, hvorefter leasinggiver er berettiget til at kræve betaling i henhold til nærværende bestemmelser uanset om de leasede genstande er genplaceret eller solgt. Ikano Bank har anført, at vilkåret skal forstås således, at der ikke skal ske godskrivning for nedtaget udstyr, som er solgt eller genudlejet. En sådan forståelse af vilkåret fraviger almindelige obligationsretlige principper om tabsbegrænsningspligt. Vilkåret indgår i en kontrakt med Foreningen Grønlandske Børn, der er en mindre erhvervsdrivende, og er uden at være fremhævet indsat i tætskrevne standardbestemmelser, der tillige er skrevet med småt. Højesteret finder herefter, at vilkåret ikke kan anses for vedtaget. Højesteret finder det i øvrigt uklart, om vilkåret skal forstås på den af Ikano Bank anførte måde. Som fastslået (i forhold til Xerox Financial Services) finder almindelige obligationsretlige principper om tabsbegrænsningspligt også anvendelse i tilfælde af førtidigt ophør. Da godskrivningsspørgsmålet som nævnt ikke kan anses for reguleret i parternes aftaler, må aftalerne udfyldes med disse principper, og Ikano Bank er derfor over for Foreningen Grønlandske Børn kontraktretligt forpligtet til at godskrive værdien af de nedtagne to kopimaskiner. Da dette ikke er sket, har Ikano Bank misligholdt aftaleforholdet og er som følge heraf erstatningsansvarlig for det tab, som foreningen har lidt ved ikke at få godskrevet værdien af udstyret. Forholdet til XP Digital Der foreligger ikke noget kontraktforhold mellem XP Digital og Foreningen Grønlandske Børn. Leasingaftalerne er således indgået med henholdsvis Xerox Financial Services (aftale 1 og 2) og Ikano Bank (aftale 3 og 4). XP Digital formidlede aftale 1-3 og leverede de leasede kopimaskiner. Aftale 4 er formidlet af Digital House, som leverede det ved denne aftale leasede kopiudstyr af mærket Canon. I forbindelse med indgåelsen af aftale 3 blev to kopimaskiner af mærket WCP 165 og Xerox 7435 tilhørende Xerox Financial Services nedtaget og tilbagekøbt af XP Digital for 100 kr. pr. stk. I

11 forbindelse med indgåelsen af aftale 4 blev bl.a. to kopimaskiner af mærket Xerox 7345 tilhørende Ikano Bank nedtaget og tilbagekøbt af XP Digital for 500 kr. pr. stk. Som nævnt blev aftalerne 1-3 indgået efter henvendelser til foreningen fra XP Digital om levering/udskiftning af udstyr. Det var XP Digital, som stod for indgåelsen af disse aftaler, herunder som led i førtidigt ophør af tidligere indgåede leasingaftaler. XP Digital havde en særlig økonomisk interesse i aftalernes indgåelse, idet det var XP Digital, som skulle sælge de af aftalerne omfattede kopimaskiner til henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank. Samtidig kunne XP Digital i kraft af samarbejdsaftalerne med Xerox Financial Services og Ikano Bank som nævnt tilbagekøbe nedtagne kopimaskiner, som udgik af leasingarrangementet, til en pris på henholdsvis 100 kr. og 500 kr. pr. stk. XP Digital har som formidler været fuldt ud bekendt med vilkårene i de indgåede leasingaftaler (aftale 1-3), herunder at Foreningen Grønlandske Børn fortsat skulle hæfte for restgælden på nedtagne kopimaskiner. Selskabet har samtidig haft mulighed for at videresælge/videreudleje det tilbagetagne kopiudstyr til væsentligt højere beløb end de beskedne beløb, som selskabet betalte for udstyret til Xerox Financial Services og Ikano Bank. Under disse omstændigheder finder Højesteret, at XP Digital har handlet ansvarspådragende og i strid med markedsføringslovens 1 og 3 ved ikke at gøre det klart for Foreningen Grønlandske Børn, hvordan der ville blive forholdt med de nedtagne kopimaskiner, herunder om foreningen ville blive godskrevet værdien af maskinerne i forbindelse med indgåelsen af de nye leasingaftaler. Den omstændighed, at XP Digital ikke formidlede aftale 4, ændrer ikke herved. Højesteret finder, at der er årsagssammenhæng mellem XP Digitals ansvarspådragende adfærd og det tab, som Foreningen Grønlandske Børn har lidt ved ikke at få godskrevet værdien af det nedtagne udstyr. XP Digital er herefter solidarisk ansvarlig med henholdsvis Xerox Financial Services og Ikano Bank. Tabsopgørelsen - godskrivningsbeløbet

12 Højesteret finder, at foreningens tab for manglende godskrivning skal opgøres til det nettobeløb, som er eller burde være opnået ved salg til en slutbruger eller ved genudlejning af de nedtagne maskiner (WCP 165, Xerox 7435 og 2 maskiner af mærket Xerox 7345). Ved fastsættelsen af nettobeløbet skal der således foretages fradrag for rimelige transaktionsudgifter, såsom udgifter til klargøring mv. af det tilbagetagne kopiudstyr, forudsat at disse udgifter ikke er overvæltet på slutkøberen eller den nye kunde, som udstyret er genudlejet til. Der er ikke grundlag for at fratrække salgsprovision (avance) til XP Digital, som har handlet erstatningspådragende over for Foreningen Grønlandske Børn. Foreningen er ikke momsregistreret og har betalt moms af de leasingydelser, der vedrører de nedtagne maskiner. Foreningens erstatningskrav skal derfor tillægges moms. Maskinen WCP 165 blev efter det oplyste skrottet (ved bulksalg til Polen), men det fremgår af skønsmand Bjarne Rasmussens erklæring, at maskinen ved salg fra en forhandler til en slutbruger kunne have indbragt kr., hvorfra der skal fratrækkes udgifter til nedtagning, klargøring og lignende. Maskinen Xerox 7435 blev solgt til Danboat for kr. Fra dette beløb skal trækkes udgifter til nedtagning, klargøring og lignende, idet det lægges til grund, at disse udgifter ikke blev overvæltet på køber. Under hensyn hertil og efter det foran anførte finder Højesteret efter en samlet vurdering, at det beløb, som XP Digital og Xerox Financial Services solidarisk skal betale til Foreningen Grønlandske Børn som erstatning for manglende godskrivning, skønsmæssigt kan fastsættes til kr. inklusive moms. Den ene maskine af mærket Xerox 7345 blev solgt til Danish Seafood Association for kr. Fra dette beløb skal trækkes udgifter til nedtagning, klargøring og lignende, idet det lægges til grund, at disse udgifter ikke blev overvæltet på køber. Den anden maskine af samme mærke blev leaset til Buhl Design ApS for 800 kr. pr. måned. Leasingkontrakten blev indgået den 29. december 2009 for 60 måneder, og den nævnte Xerox maskine afløste en anden maskine fra den 8. december 2010 uden beregning, og udgifter til nedtagning, klargøring og lignende blev således ikke overvæltet på den nye leasingtager. Ved fastsættelsen af det nettobeløb, der skal godskrives, må der tages hensyn til, at erstatningskravet kræves forrentet fra sagens anlæg den 29. juni 2012, selv om leasingydelserne fra Buhl Design ApS betales løbende over hele leasingperioden. Under hensyn hertil og efter det foran anførte finder Højesteret efter en samlet vurdering, at det beløb, som Ikano Bank og XP Digital solidarisk skal betale til

13 Foreningen Grønlandske Børn som erstatning for manglende godskrivning, skønsmæssigt kan fastsættes til kr. inklusive moms. Konklusion Xerox Financial Services og XP Digital skal solidarisk betale i alt kr. til Foreningen Grønlandske Børn. Ikano Bank og XP Digital skal solidarisk betale i alt kr. til Foreningen Grønlandske Børn. Sagsomkostningerne Xerox Financial Services og XP Digital skal solidarisk betale sagsomkostninger for byret, landsret og Højesteret med kr. Heraf er kr. til dækning af udgift til advokat, kr. til dækning af retsafgift for byret, landsret og Højesteret af det vundne beløb og kr. til dækning af udgifter til syn og skøn. Ikano Bank og XP Digital skal solidarisk betale sagsomkostninger for byret, landsret og Højesteret med kr. Heraf er kr. til dækning af udgift til advokat og kr. til dækning af retsafgift for byret, landsret og Højesteret af det vundne beløb. Thi kendes for ret: Xerox Financial Services Danmark A/S og XP Digital A/S skal solidarisk til Foreningen Grønlandske Børn betale i alt kr. med procesrente fra den 29. juni Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige, og XP Digital A/S skal solidarisk til Foreningen Grønlandske Børn betale i alt kr. med procesrente fra den 29. juni Xerox Financial Services Danmark A/S og XP Digital A/S skal solidarisk i sagsomkostninger for byret, landsret og Højesteret betale i alt kr. til Foreningen Grønlandske Børn.

14 Ikano Bank, filial af Ikano Bank SE, Sverige, og XP Digital A/S skal solidarisk i sagsomkostninger for byret, landsret og Højesteret betale i alt kr. til Foreningen Grønlandske Børn. De idømte beløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse. Sagsomkostningsbeløbene forrentes efter rentelovens 8 a.

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). D O M Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). 19. afd. nr. B-3474-14: Foreningen Grønlandske Børn (advokat Anders

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. december 2014 i sag nr. BS 43-873/2012: Foreningen Grønlandske Børn Balders Plads 1 2200 København N mod XP Digital A/S Gydevang 22 3450 Allerød og Xerox Financial

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 Sag 26/2013 (2. afdeling) Rambøll Grønland A/S (advokat Claus Berg) mod Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs (advokat Niels Hansen Damm)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 Sag 78/2017 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Jesper Petersen (advokat Lennart Fogh) mod Bilhuset Laursen A/S (advokat Jesper

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 Sag 199/2016 (2. afdeling) MAN Diesel & Turbo, filial af MAN Diesel & Turbo SE, Tyskland (advokat Henriette Gernaa) mod J. Lauritzen A/S og J. Lauritzen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 Sag 49/2018 (2. afdeling) A og B (advokat Elin L. Andersen) mod advokat C (advokat Jan Allan Svendsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 Sag 32/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod JBN Invest ApS og A (advokat Søren Aagaard for begge) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 149/2012 (1. afdeling) DiBa Bank A/S (advokat Georg Lett) mod A (advokat Henrik Emil Rasmussen, beskikket) Biintervenient til støtte for A: Forbrugerombudsmanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 Sag 215/2015 (1. afdeling) Advokat A (advokat Karsten Gudmand-Høyer) mod B Invest A/S (advokat Søren Hammer Westmark) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)).

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). D O M Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). 6. afd. nr. B-3221-14: Foreningen Euro-Mediterranean

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 30/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Hans Henrik Eickstedt (advokat Lennart Fogh) mod Autohuset Skjoldgaard A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 26. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 26. marts 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 26. marts 2012 Sag 340/2009 (2. afdeling) De Lage Landen Finans Danmark, filial af De Lage Landen Finans AB (advokat Jan Bech) mod Fortis

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 Sag 217/2018 (1. afdeling) Gaihede Ejendomme ApS (advokat Anne Louise Husen) mod A (advokat Mikkel Jarde) I tidligere instanser er afsagt dom af Boligretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 Sag 98/2016 A (advokat Steffen Schleimann, beskikket) mod B (advokat Hans Vestergaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 2. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 Sag 295/2012 (1. afdeling) IT Factory A/S under konkurs (advokat Tomas Ilsøe Andersen) mod Saxo Bank A/S (advokat J. Korsø Jensen) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B 1727003 - AJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 28. oktober 2014 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Ulla Staal, Steen Mejer og Bo Bjerregaard (kst.)). 18. afd. nr. B-1727-13:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 246/2015 Østre Gjesingvej 26 I/S (advokat Arne Paabøl Andersen) mod Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S (advokat Mikkel Fisker) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 Sag 275/2016 X-firma A/S under konkurs kærer Østre Landsrets kendelse i sagen: X-firma A/S under konkurs (v/kurator, advokat Andreas Kærsgaard Mylin)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 Sag 108/2011 (2. afdeling) Bettina Anderson Houlberg Lauritzen og Anders Houlberg Lauritzen (advokat Palle Møller Jørgensen for begge, beskikket) mod Annette

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 2. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 2. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 2. februar 2017 Sag 84/2016 (1. afdeling) A under konkurs (advokat Jes Andersen) mod B (advokat Asger Toft, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 Sag 276/2010 (2. afdeling) Aarhus Værft A/S under konkurs (advokat Claes Wildfang) mod Johnson Controls Denmark ApS (advokat Lotte Eskesen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 5/2011 (1. afdeling) Niels Christian Knudsen (advokat Uffe Baller) mod Boligselskabet I.H. ApS (advokat Charles Lindberg) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 Sag 254/2017 (2. afdeling) Skatteministeriet (advokat Bodil Søes Petersen) mod A og B (advokat Christian Dahlager for begge) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 44/2016 (1. afdeling) FTF som mandatar for FAF som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Dansk Industri (DI) som mandatar for KommunikationsCentret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 Sag 212/2009 (1. afdeling) Jimmi Bisgaard Christensen (advokat Karsten Thygesen) mod Palle Bruus Jensen (advokat Steen Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 Sag 272/2013 Fiskeeksporten Aurora Esbjerg A/S under konkurs (advokat Karsten Holt) mod Prime Ocean A/S (advokat Birgitte Sølvkær Olesen) og Seamore

Læs mere

Bilag 4 - Udkast til kontrakt

Bilag 4 - Udkast til kontrakt Bilag 4 - Udkast til kontrakt Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Analyse og Finans Viborg, den xx.xx.2009 Leasingkontrakt vedr. rammeaftale om finansiel leasing af medicinsk udstyr til hospitalerne i Region

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 Sag 95/2011 (2. afdeling) Arbejdernes Andels-Boligforening, Vejle og Boligselskabet Domea Vejle (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Vejle Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 9/2009 (2. afdeling) E-Bolig A/S (advokat John Bjerre Andersen) mod Knud Erik Mathiasen (advokat Lars Helms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. juni 2018 Sag 238/2017 (1. afdeling) Tower-Crane Europe/Schepers Kranen (advokat Anne Birgitte Gammeljord) mod Krøll Cranes A/S (advokat Henrik Thal Jantzen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015 Sag 137/2015 A og B (advokat Michael Lindquist for begge) mod Søholm Boligselskab ApS (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 243/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Louise Høgh Pedersen, Jacob Skak Thrysøe, Torben Nielsen, Christian P. Madsen, Anders F. Sørensen,

Læs mere

Hovedaftale - EnergiLeasing

Hovedaftale - EnergiLeasing RUBAK Energy ApS DK-9670 Løgstør Mobil: +45 61 67 40 91 E-mail: rubak@rubakenergy.dk Web: www.rubakenergy.dk Hovedaftale - EnergiLeasing Projektnummer: 2015E000 MELLEM Rubak Energy ApS 9670 Løgstør CVR-Nr:

Læs mere

afsagt fredag den 16. november 2018

afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. november 2018 Sag BS-13497/2018-HJR (2. afdeling) BC Ejendomme, Vejle A/S (advokat Niels Holger Printz) mod Nordea Bank Danmark A/S (advokat Kristian Paaschburg) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. juni 2014 Sag 278/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod Topdanmark A/S og TD.0151 ApS (advokat Svend Erik Holm for

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. april 2019 Sag BS 35199/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Mikkel Holm Nielsen, beskikket) mod Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Karsten Hagel Sørensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 Sagsnr. 2012-1390/3KR/AKC 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. Sagens tema: Ejendomshandler X

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 63/2010 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for E (advokat Peter Breum) mod A (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 39/2016 Haderslev Kommune (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Danmark A/S og Nordea Bank Finland Plc. (advokat Peter Schradieck for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 19. september 2018

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 19. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. september 2018 Sag BS 9506/2018 HJR (2. afdeling) Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere (advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod X ApS (advokat René Offersen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 154/2016 (2. afdeling) Danske Bank A/S (advokat Ole Spiermann) mod Selskabet af 15. september 1986 Tjørring A/S under konkurs

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 11/2010 Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 A/S (advokat Jakob Stilling) mod Scandinavian Securities ApS (advokat Sv. Falk-Rønne) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. oktober 2013 Sag 302/2011 (2. afdeling) Jeudan V A/S (advokat Christian Alsøe) mod Ejerforeningen matr.nr. 669 Sankt Annæ Vester Kvarter (advokat Erik Kjær-Hansen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 Sag 221/2009 (1. afdeling) Jørn Astrup Hansen (advokat Eskil Trolle, beskikket, og advokat John Korsø Jensen, beskikket) mod TryghedsGruppen s.m.b.a. (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012 Sag 39/2011 (2. afdeling) Atlantis Denmark A/S (advokat Morten Schwartz Nielsen) mod OASE GmbH (advokat Nicolai Mallet) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017 Sag 148/2016 og sag 179/2016 (1. afdeling) Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network (advokat Anders Rynkebjerg) mod Expect Office Solutions A/S

Læs mere