Vejledning til kompetencekort Basismodulet i Akutsygepleje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til kompetencekort Basismodulet i Akutsygepleje"

Transkript

1 1 Vejledning til kompetencekort Basismodulet i Akutsygepleje

2 2 Indholdsfortegnelse Formål med kompetencekort... 3 Uddannelsesniveau for akutuddannelsen i sygepleje... 3 Opbygning af kompetencekort på basismodulet... 4 Vejledning til anvendelse af kompetencekortene... 4 Planlægning af den kliniske periode... 5 Studiedage... 6 Studiesamtalerne... 6 Klinisk eksamen... 7 Uddannelsesbevis... 9 Eksempler på vejlednings- og evalueringsmetoder Før- under og eftervejledning Supervision Selvstudium Ikke tekniske færdigheder Refleksion Referencer Referenceliste Uddannelsesdokumentet; Vejledning Basismodul i akutsygepleje, afprøves i de fem regioner og evalueres ved førstkommende styregruppemøde efter juni 2019.

3 3 Formål med kompetencekort Kompetencekortene er et fælles nationalt redskab, som er udarbejdet med henblik på at medvirke til en overordnet ensartet tilgang, niveau og kvalitet i den kliniske del af akutuddannelsen. Ligeledes er formålet transfer, hvilket forstås som anvendelse af viden og kunnen lært i en sammenhæng til at kvalificere handling i en anden sammenhæng. 2 Det er desuden hensigten at redskabet skal medvirke til at fremme den studerendes faglighed, nysgerrighed, evne til selvrefleksion og selvstændighed. Uddannelsesniveau for akutuddannelsen i sygepleje Niveauet for bestået basismodul i akutsygepleje er niveau 6 på den danske kvalifikationsramme for Livslang Læring udgivet af Uddannelses- og forskningsministeriet. Kvalifikationsrammen er en systematisk oversigt, som viser progression i det danske uddannelsessystem. Det er på samme niveau som fx. diplomuddannelserne. Niveau 6 er indarbejdet i kompetencekortene. 1 Kvalifikationsrammen er bygget op om viden, færdigheder og kompetencer - Viden er bl.a. den teori, der bliver formidlet i den teoretiske del af akutuddannelsen. Arbejdet med kompetencekortene kan således med fordel startes før og under den teoretiske periode. - Færdigheder er den studerendes praktiske kunnen og vurdering af handlinger og beslutninger. - Kompetence er når den studerende er i besiddelse af den relevante viden, behersker færdighederne, og indarbejder denne viden, færdighed og erfaring i handling. 2 Tabel 1: Kvalifikationsrammen niveau 6 Viden og forståelse Videns-feltet Skal inden for et specialiseret område eller i et bredere perspektiv på fagområdet have udviklingsbaseret viden om professionens og fagområdets praksis og anvendt teori og metode 1 Uddannelses- og forskningsministeriet, 2008, Kvalifikationsrammen for videregående uddannelse. 2 Wahlgren & Aarkrog, Transfer kompetence i en professionel sammenhæng.

4 4 Forståelses- og refleksionsniveauet Færdigheder Skal kunne forstå praksis, anvendt teori og metode samt kunne reflektere over professionens praksis og anvendelse af teori og metode Typen af færdigheder Vurdering og Beslutning Formidling Kompetencer Skal kunne anvende metoder, redskaber og mestre de færdigheder, der knytter sig til beskæftigelse inden for det valgte område Skal kunne vurdere praksisnære og teoretiske problemstillinger samt begrunde og vælge relevante løsningsmodeller Skal kunne formidle praksisnære, faglige problemstillinger og løsninger til samarbejdspartnere og brugere Handlingsrummet Samarbejde og Ansvar Læring Skal kunne håndtere komplekse og udviklingsorienterede situationer i arbejdssammenhænge Skal selvstændigt kunne indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde og påtage sig ansvar inden for rammerne af en professionel etik Skal kunne udvikle egen praksis Opbygning af kompetencekort på basismodulet Der er i alt 6 kompetencekort som er opbygget efter ABCDE-princippet, da ABCDE er en systematisk tilgang, der kan anvendes til alle kritisk syge og tilskadekomne patienter. Hvert kompetencekort består af fem dele: 1. Beskrivelse af kompetence, viden og færdigheder 2. Eksempler på fagspecifik viden og færdigheder i forhold til ABCDE principperne 3. Refleksive spørgsmål 4. Dokumentation af modtagelse af minimum 10 patienter 5. Samtaleark Kompetencekortene er gældende for børn, unge og voksne med somatiske og/eller psykiatriske symptomer. Vejledning til anvendelse af kompetencekortene Den studerende foretager løbende registrering og dokumentation på kompetencekortene. Der kan arbejdes med kompetencerne i vilkårlig rækkefølge.

5 5 1. Kompetencekortene indledes med beskrivelse af slutkompetencekravet (kompetencer, viden og færdigheder) i forhold til det enkelte kort. Dette anvendes til overordnet at vurdere den studerendes nuværende kompetencer og behov for kompetenceudvikling under den kliniske periode. 2. Oversigt med eksempler på fagspecifik viden og færdigheder er til inspiration og til afkrydsning 3. De refleksive spørgsmål anvendes af den studerende, samt blandt kollegaer / medstuderende og ved studiesamtalerne. 4. På hvert kompetencekort dokumenteres modtagelsen af minimum 10 patienter. Antallet er med til at sikre den studerendes kompetenceudvikling i forhold til alle patientkategorier i en akutafdeling. Der skal modtages patienter, der opfylder de symptomer og vitale parametre, som er beskrevet på det pågældende kompetencekort. Derudover valgfrit indenfor det konkrete kompetencekort. Samme patient må ikke fremgå på flere kompetencekort. Der må gerne skrives patienter med potentielle problemer fx. potentiel truet luftveje. Kommentarerne på skemaet anvendes til at huske patientforløbet og den givne sygepleje. 5. Før forventning, midtvejs og slutsamtale opdaterer den studerende samtalearket under de enkelte kompetencekort. Samtalearkene er et redskab til at støtte den studerendes ansvar for egen læring og selvstudie. Til forventningssamtale udfyldes ligeledes Forberedelse til forventningssamtale Til slutsamtale udfyldes ligeledes Fremadrettet plan efter endt modul i akut uddannelsen. Såfremt det ikke er muligt at opnå slutkompetencekravet på de enkelte kompetencekort i egen akutafdeling, skal der aftales studieophold i relevant akutafdeling. Planlægning af den kliniske periode Materialet til studerende indeholder at ark til planlægning af datoer for studiesamtaler og eksamen. Der er en fordel under planlægningen at tage hensyn til: - Fremmøde sammen med den studerende - Studiedage - Planlægge de tre studiesamtaler i god tid med hensyn til vagtplanen - Aftal at diverse byt af planlagt tjeneste også aftales med dig som vejleder, hvis det har indflydelse på de planlagte datoer.

6 6 Studiedage Der er to studiedage under det kliniske uddannelsesforløb. Studiedagene planlægges i samarbejde med den studerende, uddannelsesansvarlig og afsnitsledelse. Studiedagene skal bruges til at sikre slutkompetenceniveauet på modulet. Studiesamtalerne Der tilbydes i den kliniske del af uddannelsen tre studiesamtaler. Til samtalerne deltager vejlederen for akutuddannelsen og den studerende. Uddannelsesansvarlig og afsnitsleder kan inviteres med til samtalerne. Formål med samtalerne er forventningsafstemning, status på aktuelle kompetenceniveau og planlægning af det videre forløb. Studiesamtalerne skal få den studerende til skabe transfer mellem teori og praksis samt reflektere over hvordan det nye kan blive implementeret i praksis. Dette for at få størst mulig udbytte af læringen for studerende og arbejdsplads. 3 Slutsamtalen afholdes før klinisk eksamen. Den studerende skal have forberedt følgende til hver af studiesamtalerne: - Opdatering af antal patienter indenfor de enkelte kompetencekort - Samtalearkene for hvert kompetencekort Forventningssamtalen - Den studerende skal udover ovenstående have udfyldt "Forberedelse til forventningssamtale" (bilag 1) - Afkrydsning på fagspecifik viden og færdigheder kan være med til at give overblik for hvad den studerende allerede kan og hvad den studerende med fordel kan arbejde videre med / være opsøgende i forhold til. - Her planlægges det individuelle forløb, herunder aftaler, ønsker og plan for hvordan vejledning, studiedage, supervision og refleksion kan foregå i praksis. - Vejleder præciserer den studerendes ansvar for egen læring og vejleder i læringsredskaber til selvstudie. Midtvejssamtalen - Der fortages en evaluering af de kompetencer, den studerende har opnået med udgangspunkt i de udfyldte samtaleark og dokumentation af antal af patienter. Formålet 3 Region Midt, 2017 Det gode læringsforløb.

7 7 er at give overblik for studerende og vejleder i forhold til den studerendes aktuelle kompetenceniveau samt hvad der skal arbejdes videre med. - Der følges op på studiedagene. - Det resterende kliniske forløb planlægges, herunder aftale ønsker og plan for vejledning, supervision og refleksion. Slutsamtalen - Den studerende skal udover ovenstående have udfyldt "Fremadrettet plan efter endt modul i akutuddannelsen" (bilag 2). - Det skal sikres at den studerende har anvendt, udfyldt og reflekteret over kompetencekortene, og dermed kan indstilles til klinisk eksamen. - Det aftales, hvordan den studerende arbejder videre med kompetencerne efter gennemført modul med afsæt i skemaet; Fremadrettet plan efter endt modul i akutuddannelsen. Dette for at få størst mulig udbytte af læringen for den studerende og arbejdsplads. 8 Klinisk eksamen Klinisk eksamen kan afholdes når følgende er opfyldt: Bestået teoretisk uddannelsesforløb Gennemført min. 360 timers klinisk uddannelse Dokumentation af 10 patienter på hvert kompetencekort Afholdt forventnings-, midtvejs og slutsamtale Klinisk eksamen skal dog afholdes senest 12 måneder efter påbegyndt klinisk uddannelsesperiode. Afsnitsledelsen er ansvarlig for planlægning af klinisk eksamen. Dato og tidspunkt planlægges og der laves aftale med censor. Klinisk eksamen består af modtagelse af en akut patient i egen afdeling og en efterfølgende mundtlig eksamination. Modtagelse af en akut patient - Eksamen tager afsæt i slutkompetenceniveauet, beskrevet på kompetencekortet: Modtagelse af den akutte patient. - For at opnå en autentisk situation bistår eksaminator den studerende i en modtagelse. Den studerende tager lederskab på modtagelsen og uddelegerer konkrete opgaver. Censor indgår som observatør. - Udvælgelse af eksamenspatient: Patienten er ved den præhospitale triagering grøn, gul, orange eller rød. Den studerende skal modtage en nyankommet patient og være med fra patientens ankomst.

8 8 - Eksaminator er ansvarlig for at der modtages mundtligt samtykke fra patienten inden eksamen 4. - Tidsrammen: Klinisk eksamen skal minimum vare ½ time, hvis modtagelsen rækker ud over 1 time videregives patienten til sygeplejekollega. Mundtlig eksamination - Slutkompetenceniveauet er styrende ved den mundtlige eksamination og censor er ansvarlig herfor. - Tidsrammen: Der afsættes 20 minutter til drøftelse af modtagesituationen. Den studerende viser kobling mellem teori og praksis via argumentation og refleksion. Herefter sendes den studerende ud. Eksaminator og censor voterer bestået/ikke bestået ud fra slutkompetenceniveauet. Resultatet af den kliniske eksamen meddeles den studerende. I alt 30 min. pr. studerende. Ikke bestået - Den studerende har krav på mundtlig begrundelse. Der tilbydes en studiesamtale med vejlederen og/eller uddannelsesansvarlig samt eventuel afsnitsledelse hvor der lægges en plan for, hvorledes manglende færdigheder og kompetencer opnås. - Der tages stilling til, hvorvidt den kliniske periode skal forlænges, samt om der er behov for specifikke studiedage til at opnå de manglende kompetencer. Den studerende kan max tage den kliniske eksamen tre gange. Ny klinisk eksamen ved sygdom Der aftales ny prøve indenfor 3 måneder. Klagemuligheder Se nationalt uddannelsesdokument: Fælles ramme for uddannelse til Akutsygeplejerske. Krav til censorer og eksaminatorer Krav til eksaminator - Eksaminator skal være ansat i den pågældende akutafdeling, have bestået Basismodul i Akutsygepleje samt have minimum tre års erfaring i en akutafdeling, så der er garant for det kliniske niveau. - Det tilstræbes at eksaminator også er den studerendes vejleder i det kliniske uddannelsesforløb. 4 De enkelte regioner udarbejder selv retningslinjer og materiale vedrørende patientinformation og patientsamtykke for at imødekomme de regionale krav.

9 9 - Der anbefales desuden, at eksaminator har gennemført klinisk vejlederuddannelse på diplomniveau eller tilsvarende niveau. Krav til censor - Censor kan være tilknyttet klinisk praksis eller det formelle uddannelsessystem fra egen eller anden region. Det anbefales at bruge ekstern censor. - Uddannelseskravet til censor er en fuld diplom-, master- eller kandidatuddannelse og skal herved være garant for det akademiske niveau ved den mundtlige eksamination. - Indgående kendskab til uddannelsens forudsætninger, mål og metode. - Specifik kompetence inden for et eller flere faglige delområder, som indgår uddannelsen. - Viden om uddannelsens anvendelsesmuligheder, herunder kendskab til akutafdelingernes situation og behov. Evaluering Censor evaluerer den kliniske og mundtlige eksamens form og indhold. Evalueringerne samles og sendes til den regionale repræsentant i styregruppen. Styregruppen anbefaler ligeledes, at regionerne nedsætter netværksgrupper blandt censorer med henblik på vidensdeling, således at kvalitetsudviklingen af den kliniske eksamen understøttes. Uddannelsesbevis Efter bestået klinisk eksamen underskrives dokumentationsark for bestået Basismodul i akutsygepleje. Efterfølgende indsendes dette til det valgte regionale sted for uddannelsesadministration, der herefter er ansvarlig for at udstede og sende et uddannelsesbevis til den studerende indenfor 1 måned.

10 10 Eksempler på vejlednings- og evalueringsmetoder I det følgende præsenteres en række læringsmetoder som kan anvendes af uddannelsesvejlederen: - Før- under og eftervejledning - Supervision - Selvstudie - Ikke tekniske færdigheder - Refleksion Et godt læringsforløb er karakteriseret ved, en planlægningsfase, selve læringsfasen, og en implementeringsfase, hvor de nyerhvervede kompetencer sættes i spil på arbejdspladsen. 5 Da uddannelsen er en klinisk uddannelse, der bygger på et teoretisk fundament vil de to grundlæggende læringsmetoder være udøvelse i praksis og selvstudium. Afprøvning og gentagelse af praksis foregår i hele den kliniske uddannelsesperiode. For at understøtte læring i praksis kan med fordel anvende før, under og eftervejledning samt supervision og refleksion. Før- under og eftervejledning Førvejledning - Den studerende beskriver og begrunder, hvilke overvejelser han/hun har gjort sig i forbindelse med en konkret arbejdsopgave med henblik på at klargøre den studerendes teoretiske viden og praktiske færdigheder. Undervejledning - Vejlederen kan iagttage den studerende under udførsel og efter aftale vejlede i situationen. Eftervejledning - Eftervejledningen tager udgangspunkt i førvejledningens begrundede handlingsvalg og forestillinger om arbejdsopgavens forløb. Ved eftervejledning er formålet at man diskuterer, om der har været overensstemmelse mellem det planlagte forløb og det faktisk skete. 6 Supervision Supervision er et hjælpemiddel til brug for bedre fagpersonlig forståelse af sig selv og andre, faglig udvikling og udvikling af flere handlemuligheder. Det er vejlederens opgave at 5 Det gode læringsforløb, Region Midt 6 Vejledning og praksisteori. Per Lauvås og Gunnar Handal, 2007

11 11 stille spørgsmål på en sådan måde at den studerende bliver guidet frem til at selv at opdage løsningerne, betragte sig selv på afstand, reflektere over egen faglig praksis og kommentere den i faglig dialog med vejleder (Supervision og evaluering). 7 Selvstudium Selvstudium er at være aktivt opsøgende og vide, hvad man skal have fokus på samt behov for at udføre/øve i praksis. For at understøtte selvstudium og refleksion er der under de enkelte kompetencekort lavet refleksionsspørgsmål og skemaer til udfyldelse og opsamling til før-, midt- og slut- samtalerne. Ikke tekniske færdigheder Sammen med den øvrige kompetencevurdering under akutuddannelsen er det vigtigt at præcisere, hvilke konkrete ikke-tekniske færdigheder, der er vigtige i klinisk praksis, for at skabe sikker og effektiv akutsygepleje. Ikke tekniske færdigheder kan inddeles i 4 kategorier: situationsbevidsthed, beslutningstagning, opgaveløsning og teamwork. Ikke tekniske færdigheder Situationsbevidsthed Indsamle oplysninger Erkende og forstå sammenhænge Forudse og tænke fremad Beslutningstagning Identificere muligheder Vurderer og balancere muligheder Revurderer beslutninger Opgaveløsning Planlægge Prioritere Anvende ressourcer Overholde standarder Teamwork Udveksle information 7 Supervision og evaluering to sider af samme sag. Anne Mette Holstein Dirks i Kreativ tænkning og koordinering

12 12 Vurdere roller og kompetencer Koordinere aktiviteter Udvise autoritet og gennemslagskraft Udvise team adfærd Udvise team adfærd og støtte til teamets medlemmer 8 Refleksion Refleksion er en metode, hvor man øver den studerendes evne til at undersøge forhold omkring praksis og perspektiver, så den studerende får større indsigt i hvorfor og hvordan dvs. måden, hvorpå handlingen foretages og begrundelsen for den. Ved at øve den studerende i refleksions spørgsmål træner man den studerendes evne til at undersøge forhold omkring praksis, inden han/hun kaster sig ud i nye handlemuligheder 9 Under de enkelte kompetencekort er lavet refleksive spørgsmål for at understøtte dybdelæring og abstraktionsniveau 4 og 5 jævnfør; Structure of the Observed Learning Outcome (SOLO) taksonomi (figur 1) 10. Figur 1: SOLO taksonomi 1. Den studerende kan: Referere faktaviden og beskrive enkeltdele men har ingen forståelse for sammenhænge 2. Den studerende kan: Bruge faktaviden og har en forståelse, som bliver brugt i logiske og helt enkle sammenhænge 3. Den studerende kan: Bruge faktaviden og har en dybere forståelse, som bliver beskrevet, anvendt og kombineret i forskellige sammenhænge 4. Den studerende kan: Bruge mere end faktaviden og har en omfattende forståelse, som bliver analyseret, anvendt forklaret med årsag og virkning, sammenlignet og sat præcist i relation til sammenhænge 5. Den studerende kan: Bruge faktaviden selektivt og har en omfattende forståelse, som bliver brugt til at skabe ny viden ved at opstille hypoteser, reflektere og teoretisere over komplekse sammenhænge 8 Ikke tekniske færdigheder er inspireret af ANTS og Region Midt arbejde med DANTS 9 Wahlgreen, Høyrup og Pedersen, John Biggs and Catherine Tang: Teaching for Quality Learning at University. Third Edition 2007.Society for Research into Higher Education & Open University Press

13 13 Referencer De teoretiske referencer er for størstedelens vedkommende hentet fra den nationale uddannelsesordning for Basismodul i akutsygepleje. Enkelte steder er der opgivet supplerende litteratur, idet det efter arbejdsgruppens vurdering, har været nødvendigt at supplere ovenstående.

14 14 Referenceliste 1 Uddannelses- og forskningsministeriet, 2008, Kvalifikationsrammen for videregående uddannelse. 2 Wahlgren & Aarkrog, 2012, Transfer kompetence i en professionel sammenhæng. 3 Region Midt, 2017, Det gode læringsforløb. 4 Region Midt, 2017, Det gode læringsforløb. 5 Lauvås Per og Handal Gunnar, 2007, Vejledning og praksisteori. 6 Wahlgren, Bjarne, Høyrup Steen & Kim Pedersen et al., 2002, Refleksion og læring. Kompetenceudvikling i arbejdslivet. København. Samfundslitteratur 7 Holstein, Anne Mette, i Kreativ tænkning og koordinering Supervision og evaluering to sider af samme sag 8 John Biggs and Catherine Tang: Teaching for Quality Learning at University. Third Edition 2007.Society for Research into Higher Education & Open University Press 9 Kilde refleksionscirklen Akutsygeplejerskens ikke-tekniske færdigheder. Materiale under udvikling i Region Midt. Forventes færdig efterår 2018.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 29.5.13 Side 1 Modulets tema. Modulet

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring

Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring Hvert niveau i kvalifikationsrammen er tilknyttet en niveaubeskrivelse. Et niveau er beskrevet ved begreberne viden, færdigheder og kompetencer, der

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Strategi for klinisk undervisning af sygeplejestuderende Sektion for Brystkirurgi, afsnit 3103 og 3104

Strategi for klinisk undervisning af sygeplejestuderende Sektion for Brystkirurgi, afsnit 3103 og 3104 Strategi for klinisk undervisning af sygeplejestuderende Sektion for Brystkirurgi, afsnit 3103 og 3104 02-12-2013 Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, afsnit 3103/4 Udarbejdet

Læs mere

Entreprenante kompetencer - klinisk undervisning på Ergoterapeutuddannelsen.

Entreprenante kompetencer - klinisk undervisning på Ergoterapeutuddannelsen. Entreprenante kompetencer - klinisk undervisning på Ergoterapeutuddannelsen. Klinisk undervisning på ergoterapeutuddannelsen tilrettelægges med progression fra det observerende til det reflekterende og

Læs mere

Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark.

Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark. Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark. Erhvervsakademiniveau Personer der opnår grader på dette niveau Viden Skal have viden om erhvervets og

Læs mere

Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje

Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Den 19. december 2016 Ref.: BGR Sagsnr.: 1611-0045 Dansk Sygeplejeråd Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1)

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) UDKAST Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Forord: I medfør af lov 367 af 25. maj 2013 om universiteter (Universitetsloven) med

Læs mere

Vision for sygeplejestuderendes kliniske uddannelse på RH i JMC

Vision for sygeplejestuderendes kliniske uddannelse på RH i JMC Vision for sygeplejestuderendes kliniske uddannelse på RH i JMC 1 De 13 punkter i Vision for sygeplejestuderendes kliniske uddannelse på RH er udarbejdet på tværs af RH og har været gældende i alle centre

Læs mere

Tværregionale kompetencekort til Basismodulet i Akutsygepleje

Tværregionale kompetencekort til Basismodulet i Akutsygepleje Tværregionale kompetencekort til Basismodulet i Akutsygepleje Indholdsfortegnelse Oversigt over vigtige datoer i dit uddannelsesforløb... 3 Introduktion til den kliniske del af basismodulet i akutsygepleje

Læs mere

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV)

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV) Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, (HEV) Denne skrivelse omfatter et bud på de kompetencer der skal være til stede fremover hos sygeplejersker i Akutafdelinger i Regionen. Det overordnede mål

Læs mere

Informationsmateriale til Hold 19. Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst

Informationsmateriale til Hold 19. Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst Informationsmateriale til Hold 19 Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst 2016-2017 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker i psykiatrisk

Læs mere

Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio

Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio 1.0 Præsentation og formål Uddannelsesmappen er et arbejdsredskab, der kan hjælpe dig til at holde fast i eventuelle problemstillinger, så du kan kombinere teori og

Læs mere

Beskrivelsesramme for studievejlederes kompetencer/ for medarbejdere ved studievejlederfunktionen i UCL

Beskrivelsesramme for studievejlederes kompetencer/ for medarbejdere ved studievejlederfunktionen i UCL Beskrivelsesramme for studievejlederes kompetencer i UCL Denne beskrivelsesramme er udarbejdet med afsæt i UCL s Kompetencestrategi og politik. UCL har tidligere udarbejdet en Beskrivelsesramme for udannelsesfaglige

Læs mere

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Læringsprocesser og baggrundsmaterialer udvikling af

Læs mere

Klinisk periode Modul 4

Klinisk periode Modul 4 Klinisk periode Modul 4 2. Semester Sydvestjysk Sygehus 1 Velkommen som 4. modul studerende På de næste sider kan du finde lidt om periodens opbygning, et skema hvor du kan skrive hvornår dine samtaler

Læs mere

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller Uge 1 intro til primærsektoren Forventningsafstemning Forberedelse til forventningssamtale Om viden: med fokus på sygepleje Planlægning af forløb Følges med vejleder Kan kombinere viden om til den akutte

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

Kvalitetsaftale om social- og sundhedselevers praktikforløb i Sundhed og Omsorg

Kvalitetsaftale om social- og sundhedselevers praktikforløb i Sundhed og Omsorg Kvalitetsaftale om social- og sundhedselevers praktikforløb i Sundhed og Omsorg 1 Indledning Denne kvalitetsaftale fastsætter fælles retningslinjer for, hvordan praktikforløb for elever på social- og sundhedsuddannelserne

Læs mere

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Selvstændig professionsudøvelse Tema: Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Modulet retter

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen

Workshop vedrørende praktikplanen Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på Udførerområderne Slides kan findes på: Praktik.via.dk Socialrådgiveruddannelsen Aarhus

Læs mere

Studerende: Hold: Periode: Ansvarlig klinisk underviser: Initialer: 5 Refleksion. Klinisk vejleder: Initialer: 9 Refleksion. Revideres ultimo 2014

Studerende: Hold: Periode: Ansvarlig klinisk underviser: Initialer: 5 Refleksion. Klinisk vejleder: Initialer: 9 Refleksion. Revideres ultimo 2014 Kompetencekort for sygeplejestuderende i modul 12 Et lærings- og evalueringsredskab i klinisk undervisning Studerende: Hold: Periode: 1 Uge Aftalte samtaler: 1 Studieplan 2 Komp.kort Sygehus: Afsnit: 3

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 10 beskrivelsen... 3 Modul 10 Akut

Læs mere

Vejledning til undervisere der vejleder og bedømmer udvekslingsstuderende i forbindelse med interne prøver

Vejledning til undervisere der vejleder og bedømmer udvekslingsstuderende i forbindelse med interne prøver Modul 6, Studieordningen 2008 Hold 2016 AB Intern, skriftlig klinisk prøve. Rammer for prøven vil i stor udstrækning følge de ordinære kriterier og vil være beskrevet i den pågældendes læringskontrakt

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 10

Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Udfold dit talent VIA University College Dato: 15. august 2014 Journalnr.: U0275-1-05-1-14 Ref.: sfs Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Formål Det er formålet med denne prøve at du som studerende viser at

Læs mere

Klinisk kompetencevurdering. Afslutningsmodul i Akutsygepleje. Klinisk kompetenceudvikling

Klinisk kompetencevurdering. Afslutningsmodul i Akutsygepleje. Klinisk kompetenceudvikling Klinisk kompetencevurdering Afslutningsmodul i Akutsygepleje Klinisk kompetenceudvikling Klinisk kompetencevurdering for Afslutningsmodul i Akutsygepleje 1. August 2016 Indholdsfortegnelse Forord...3 1.0

Læs mere

Evalueringsrapport - Transferlæring og Supervision i Sundhedsklinikken juni 2014

Evalueringsrapport - Transferlæring og Supervision i Sundhedsklinikken juni 2014 Evalueringsrapport - Transferlæring og Supervision i Sundhedsklinikken juni 2014 Afrapportering af to fokusgrupper med studerende der har deltaget i UDDX eksperiment 2.1.2 i sundhedsklinikken Professionshøjskolen

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. Modulplan MODUL 4 Grundlæggende klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. Modulplan MODUL 4 Grundlæggende klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG Modulplan MODUL 4 Grundlæggende klinisk virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 4 Grundlæggende klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed... 5 2.2 Særlige forhold...

Læs mere

Temadag klinisk undervisning Ergoterapeutuddannelsen foråret Anne Karin Petersen

Temadag klinisk undervisning Ergoterapeutuddannelsen foråret Anne Karin Petersen Temadag klinisk undervisning Ergoterapeutuddannelsen foråret 2011 Anne Karin Petersen ergoterapeut, lektor og master i rehabilitering. 03-10-2012 side 2 De studerendes udvikling Fra observerende til det

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 7. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 7. semester Semesterbeskrivelse 7. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 5 7 Indhold 6 8 Undervisnings- og arbejdsformer

Læs mere

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010 Modul 9 Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74 Juni 2010 Udarbejdet af i Holstebro Den Sundhedsfaglige Højskole VIA University College Side 1 af 6 Side 1

Læs mere

Introduktion til klinisk undervisning på Hospitalsenhed Midt for sygeplejestuderende

Introduktion til klinisk undervisning på Hospitalsenhed Midt for sygeplejestuderende Introduktion til klinisk undervisning på Hospitalsenhed Midt for sygeplejestuderende Hospitalsenhed Midt HR, uddannelse Sygeplejerskeuddannelsen Klinisk undervisning og introduktion I dine kliniske undervisningsperioder

Læs mere

Særligt ansvar indenfor Sundheds-IT-systemer

Særligt ansvar indenfor Sundheds-IT-systemer Særligt ansvar indenfor Sundheds-IT-systemer Som særlig ansvarlig for Sundheds-IT-systemer varetagers en funktion for organisationen, som ikke umiddelbart kan overføres fra en medarbejder til en anden.

Læs mere

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KLINISK VEJLEDER I SUNDHEDSFAGLIGE PROFESSIONSUDDANNELSER Vejle 10 ECTS Modulet retter sig specifikt mod

Læs mere

Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 25.5.16, pebe, heng Side 1 Modulets

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 11. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 11. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 6. semester - modul 11 Hold ss2011s Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 11 KOMPLEKS

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 04/2016 - Modul 11 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige forhold...

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 12 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt om klinisk undervisning med Ergoterapeutuddannelsen ved University College Nordjylland (UCN). Målsætningen for klinisk

Læs mere

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland Kærvang Kompetenceprofilens formål Medarbejderne er den vigtigste ressource i Specialsektoren. Det er afgørende

Læs mere

Læring og kompetenceudviklingsmetoder. Uddannelsesregion Nord

Læring og kompetenceudviklingsmetoder. Uddannelsesregion Nord Læring og kompetenceudviklingsmetoder i klinikken Uddannelsesregion Nord Indholdsfortegnelse 1. OVERSIGT OVER OBLIGATORISKE KOMPETENCEUDVIKLINGSMETODER OG PRØVER I SPECIALUDDANNELSEN FOR PSYKIATRISK SYGEPLEJE

Læs mere

Evalueringsrapport vedr. implementering af læringsforløb for alle modul 4 sygeplejestuderende på HE Midt: Læringsforløb for sygeplejestuderende i

Evalueringsrapport vedr. implementering af læringsforløb for alle modul 4 sygeplejestuderende på HE Midt: Læringsforløb for sygeplejestuderende i Evalueringsrapport vedr. implementering af læringsforløb for alle modul 4 sygeplejestuderende på HE Midt: Læringsforløb for sygeplejestuderende i Læringscenter Midt, afvikling i november 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus 5 ECTS Modulet er målrettet

Læs mere

Funktionsbeskrivelse. Administrative:

Funktionsbeskrivelse. Administrative: Sygehus: Vejle Afdeling: Onkologisk Afsnit: Onkologisk Ambulatorium Stilling: Specialeansvarlig sygeplejerske i Onkologisk Ambulatorium Funktionsbeskrivelse Organisatorisk placering Hvem refererer stillingsindehaver

Læs mere

Refleksion: Refleksionen i de sygeplejestuderendes kliniske undervisning. Refleksion i praksis:

Refleksion: Refleksionen i de sygeplejestuderendes kliniske undervisning. Refleksion i praksis: Refleksion: Refleksionen i de sygeplejestuderendes kliniske undervisning. Refleksion i praksis Skriftlig refleksion Planlagt refleksion Refleksion i praksis: Klinisk vejleder stimulerer til refleksion

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 10 beskrivelsen... 3 Modul 10 Akut

Læs mere

Kompetencekort som uddannelsesredskab på operationsafdelinger

Kompetencekort som uddannelsesredskab på operationsafdelinger Kompetencekort som uddannelsesredskab på operationsafdelinger Status for implementering af Kompetencevurdering i praksis FS SASMO Vejle Center Hotel 29. oktober 2013 Sidsel Nikolaisen, Klinisk sygeplejespecialist,

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Dit personlige læringsredskab

Dit personlige læringsredskab ILISIMATUSARFIK Grønlands Universitet. Portfolio for sygeplejestuderende ved Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Dit personlige læringsredskab Denne portfolio er udarbejdet med kopi af dele af

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen 2014 Portfolio

Sygeplejerskeuddannelsen 2014 Portfolio Sygeplejerskeuddannelsen 2014 Portfolio Materialet er udarbejdet af repræsentanter fra UCSJ Sygeplejerskeuddannelsen og kliniske samarbejdspartnere. Indholdsfortegnelse: Portfolio som læringsredskab...

Læs mere

Beskrivelsesramme for uddannelsesfaglige medarbejderes kompetencer

Beskrivelsesramme for uddannelsesfaglige medarbejderes kompetencer Bilag 1 Beskrivelsesramme for uddannelsesfaglige medarbejderes kompetencer Indledning: University College Lillebælt nåede en vigtig milepæl, da HSU i juni 2009 vedtog Kompetencestrategi og politik og med

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 6. semester - modul 12 Hold ss2011s Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 12 SELVSTÆNDIG

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modul 11S Klinik/ Teori Studieretning: Stråleterapi Oktober 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT

Læs mere

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Professionsbachelorprojektet er uddannelsens afsluttende projekt. Der er overordnet to mål med projektet. For det første skal den studerende demonstrere

Læs mere

Retningslinjer. for ekstern prøve i. klinisk undervisning. i modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis

Retningslinjer. for ekstern prøve i. klinisk undervisning. i modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis Ergoterapeutuddannelsen University College Lillebælt Retningslinjer for ekstern prøve i klinisk undervisning i modul 9 Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis University College Lillebælt

Læs mere

Du skal i besvarelsen tage udgangspunkt i de mål og kompetencer, der er beskrevet i uddannelsesprogrammet for det pågældende uddannelseselement.

Du skal i besvarelsen tage udgangspunkt i de mål og kompetencer, der er beskrevet i uddannelsesprogrammet for det pågældende uddannelseselement. SPØRGESKEMA EVALUER.DK Du skal nu foretage en evaluering af det uddannelsessted, hvor du netop har afsluttet eller er ved at afslutte et uddannelseselement. Besvarelsen tager ca. 10-15 min. Vigtig tilbagemelding

Læs mere

Bilag. Bilag 10. Samarbejdsaftale. 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen

Bilag. Bilag 10. Samarbejdsaftale. 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen Bilag Bilag 10 Samarbejdsaftale 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Overordnet organisering af 3. praktikperiode... 2 2.1 Sygehuspraktikken...

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen 2013 Portfolio

Sygeplejerskeuddannelsen 2013 Portfolio Sygeplejerskeuddannelsen 2013 Portfolio Materialet er udarbejdet af repræsentanter fra UCSJ Sygeplejerskeuddannelsen og kliniske samarbejdspartnere. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 PRÆSENTATIONSPORTFOLIO...

Læs mere

Praksisfortælling. Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence

Praksisfortælling. Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence Praksisfortælling Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence Udarbejdet af Hanne Bruhn/Marianne Gellert Juni 2009 og redigeret marts 2010 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at:

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: 1.1. BASISDEL MÅL Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: Deltagerne: styrker den faglige identitet og øger bevidstheden

Læs mere

Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed

Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2011 Kompleks klinisk virksomhed Modulbetegnelse, tema og læringsudbytte Tema: Sygepleje og kompleks klinisk virksomhed Modulet retter

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING på Syddansk Universitet GRAFISK DESIGN: PRINT & SIGN, SDU 1 Kandidatuddannelse i Folkesundhedsvidenskab med specialisering

Læs mere

Modul 9RN. Radiologisk og nuklearmedicinsk studieretning. Katrine Borg-Hansen, Eksamensbekendtgørelse rettet

Modul 9RN. Radiologisk og nuklearmedicinsk studieretning. Katrine Borg-Hansen, Eksamensbekendtgørelse rettet Modul 9RN Radiologisk og nuklearmedicinsk studieretning Gældende pr. 1.februar 2012 Indhold 1. Introduktion til modulet... 3 2. Modulets fokusområde... 3 3. Fordeling af fag og ECTS på modulet... 4 4.

Læs mere

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Efter- og videreuddannelsesafdelingen september 2002 Indledning Studieordningen er udarbejdet i henhold

Læs mere

Uddannelsesretning: Sundhedsfaglig diplomuddannelse i sundhedsformidling og klinisk uddannelse

Uddannelsesretning: Sundhedsfaglig diplomuddannelse i sundhedsformidling og klinisk uddannelse Uddannelsesretning: Sundhedsfaglig diplomuddannelse i sundhedsformidling og klinisk uddannelse Fælles obligatoriske moduler 15 ECTS-point Praksis videnskabsteori og metode Undersøgelse af sundhedsfaglig

Læs mere

Evaluering af din kliniske undervisningsperiode

Evaluering af din kliniske undervisningsperiode Evaluering af din kliniske undervisningsperiode Kære sygeplejestuderende Du er nu i slutningen af din kliniske undervisningsperiode og det er tid til evaluering af perioden. Formålet med denne evaluering

Læs mere

PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning National del

PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning National del PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning 2018 National del 1 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 3 2.1.

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

Evaluering for klinisk undervisning Træningsafdelingen Svendborg Kommune

Evaluering for klinisk undervisning Træningsafdelingen Svendborg Kommune Evaluering for klinisk undervisning Træningsafdelingen Svendborg Kommune 1) Selvevaluering for klinisk undervisning for perioden august 2013-2014 2+3) 4) Selvevaluering og handleplan af læringsmiljøet

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 4 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Revideret NOVEMBER 2017 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og

Læs mere

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje.

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje. Specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje én uddannelse på landsplan. Specialuddannelsen i Psykiatrisk Sygepleje udbydes regionalt, og der er på tværs af de fire uddannelsesregioner et tæt samarbejde,

Læs mere

Hvad kan den kliniske vejleder se efter ved den praktiske del af intern prøve modul 12 sygeplejerskeuddannelsen?

Hvad kan den kliniske vejleder se efter ved den praktiske del af intern prøve modul 12 sygeplejerskeuddannelsen? Sygeplejerskeuddannelsen del af intern prøve rskeuddannelsen? Hensigten med materialet er at inspirere til vurdering af studerende i, i forhold til læringsudbyttet. Materialet beskriver tegn, som den kliniske

Læs mere

Introduktionsprogram

Introduktionsprogram Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje Andet intensivt afsnit Opvågningsafsnittet Introduktionsprogram Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7 1 INDLEDNING Dette introduktionsprogram

Læs mere

Generel klinisk studieplan

Generel klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelserne i Odense, Svendborg og Vejle Generel klinisk studieplan Skabelon Godkendt af Taktisk Styregruppe d. 20.2.2017. 24-02-2017 TS 1180943 Indhold Indledning 2 Den almene del 2 Overordnet

Læs mere

Radiologisk studieretning

Radiologisk studieretning 11. Modulbeskrivelse Radiologisk studieretning Gældende pr. 1. februar 2013 MAGO 19. november 2012 1 Forord Modulbeskrivelse er primært tænkt som et opslagsværk for radiografstuderende, kliniske og teoretiske

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i psykiatrisk sygepleje

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i psykiatrisk sygepleje BEK nr 1083 af 30/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-97/1 Senere ændringer

Læs mere

Til forventningssamtalen aftaler eleven og praktikvejlederen, hvorledes samarbejdet omkring skriftlig refleksion skal foregå.

Til forventningssamtalen aftaler eleven og praktikvejlederen, hvorledes samarbejdet omkring skriftlig refleksion skal foregå. Skriftlig refleksion hvad er det? Obligatorisk læringsredskab i praktikuddannelsen. Et hjælpemiddel til at koble teori og praksis. Et personligt lærings- og arbejdsredskab. Formål: At sikre sammenhæng

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12 - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Indholdsfortegnelse 1 Tema og læringsudbytte for modul 12...

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Uddannelse i praksis

Uddannelse i praksis Uddannelse i praksis Lokal kvalitetsaftale om uddannelse i praksis Sociale Forhold & Beskæftigelse Uddannelseshandleplanen MSB Indledning Denne lokale kvalitetsaftale sætter fælles retningslinjer for,

Læs mere

Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016

Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016 1 Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016 Spørgeskemaet består af 25 spørgsmål, svarmulighederne er angivet med en 5-trins skala,

Læs mere

Rollen som eksaminator og censor ved klinisk intern og ekstern prøve Odense, den 26. august 2009

Rollen som eksaminator og censor ved klinisk intern og ekstern prøve Odense, den 26. august 2009 Rollen som eksaminator og censor ved klinisk intern og ekstern prøve Odense, den 26. august 2009 Lisbeth Villemoes Sørensen Formand for ergoterapeutuddannelsens censorkorps Bekendtgørelse om prøver og

Læs mere

Fælles ramme for. uddannelse til. Akutsygeplejerske

Fælles ramme for. uddannelse til. Akutsygeplejerske Fælles ramme for uddannelse til Akutsygeplejerske Godkendt af styregruppen under Danske Regioner, 16. december 2014 Indhold Indhold... 1 Indledning... 2 Behovet for en tværregional uddannelse... 2 Struktur

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V. Januar 2015

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V. Januar 2015 Modul 9 Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V Januar 2015 Udarbejdet af Ergoterapeutuddannelsen i Holstebro Den Sundhedsfaglige Højskole VIA University College

Læs mere

4. semester, overgangssemester efteråret 2017

4. semester, overgangssemester efteråret 2017 4. semester, overgangssemester efteråret 2017 Tema- 4. semester Varighed 8 uger Uge 1. Intro til det nære sundhedsvæsen Forventningssamtale med klinisk vejleder Uge 2. Valgfrie element: i borgers oplevelse

Læs mere

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske professionsudøvelse orienteret mod komplekse fysioterapifaglige problemstillinger

Læs mere

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Formål med klinisk undervisning Tilbyde studerende på modul 6, 11 og 12 på uddannelsen til professionsbachelor

Læs mere