NYE FORMER FOR LÆRING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYE FORMER FOR LÆRING"

Transkript

1 NYE FORMER FOR LÆRING KONFERENCE PÅ VIBORG BIBLIOTEKERNE 22. MARTS 2018

2 PROGRAM Morgenmad 9: Velkomst Virtual Reality et nyt biblioteksrum for læring Kort præsentation generelt om projekt VR v. Vizlab Evaluator Suzan Tugcu Paneldebat Prøv VR Pause Room of Stories Introduktion Rundvisning/erfaringer i rummet Om samarbejde Thomas Vigild om spil og gådedesign. Afrunding og opsamling VR - Vores læring / Fremadrettet / Nye VR projekter Spørgsmål og diskussion ROS - Vores læring / Fremadrettet Spørgsmål og diskussion :00 Afslutning og tak for i dag

3 vr et nyt biblioteksrum for læring Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

4 Virtual Reality et nyt biblioteksrum for læring Projektet handler om at undersøge virtual realitys formidlingsmæssige potentiale. Oftest bliver VR brugt som et rent underholdende indslag, men på Viborg Bibliotekerne har vi undersøgt, hvad VR kan mere end at forlyste os. I udviklingsprojektet har fire klasser, to 7. klasser fra Søndre skole i Viborg og to klasser, en 5. og en 8. klasse fra skoler i Herning, lært at bruge og lave VR-produktioner i ThingLink, som skal formidle et emne. Formålet er, at vi på denne måde undersøger, hvad VR kan formidlingsmæssigt, hvad skal der til for at vi kan bruge det og hvilken fremtid det har som læringsredskab for bibliotekerne. Projektet er lavet i samarbejde med en masse kompetente mennesker, herunder Viborg kommune, Alexandra Instituttet, Herning Bibliotekerne, Fotograf Morten Dueholm og Energimuseet. Projektet er støttet af Slots og Kulturstyrelsen. Projektperiode: Projektet består af tre etaper: Før sommerferien 2017: Projektopstart og undersøgelsesfase + udvikling af læringsforløb Efter sommerferien 2017: Afprøvningsfase gennemførsel af læringsforløb og fremvisning af VR-produktioner på biblioteket Første kvartal af 2018: Afholde national temadag, hvor erfaringer fra projektet videreformidles.

5 gode råd 1. TA UD! Noget af det, der virkelig motiverede eleverne i projektet, var at komme ud af deres faste ramme. Det kan være biblioteket eller en anden kulturinstitution som Energimuseet, de skal formidle viden om. At opleve noget nyt og andet var en kæmpe motivationsfaktor for eleverne. 2. ELEVER PLANLÆGGER EGEN PROCES Det er en rigtig god idé, at lade eleverne planlægge deres egen proces, da det er med til at give eleverne ejerfornemmelser for projektet. Det giver også den fordel at eleverne fra starten af kender til alle aspekter af processen. Det sikrer fokus, at de selv planlægger, hvordan de vil formidle det valgte emne. Hvilke greb de vil gøre brug af og hvad indholdet skal være. 3. FREMVISE Lad eleverne vise det frem for andre, det kan være klassekammeraterne, eller en anden klasse. Sikre dig at eleverne ved, at der bliver en fremvisning, hvor de skal stå til regnskab for deres produktion. Vi har også gode erfaringer med at få eleverne til at reflekterer over deres proces i samme ombæring, til en fremlæggelse, hvor de skal gøre rede for hvilke valg de tog, i løbet af processen og hvorfor. 4. Planlæg og introducer processen Præsenter eleverne for den fulde proces og hvad slutresultatet skal være. Det er godt med klare rammer og krav, såsom at de skal have minimum 4 aktiver punkter, optaget et bestemt antal videoer el. lign, så det bliver konkret for dem. Få eleverne til at producere en masse materiale, så de har noget at vælge imellem. Hvis de har for lidt - og ikke synes det er godt nok, når de skal i gang - så vil det være en stopklods for dem. 5. Test teknikken og bliv fortrolig med den Prøv af, hvordan man uploader, hvordan man får den til at afspille automatisk samt de andre funktionaliteter i Thinglink. Hertil kan det være godt at lave jeres egen produktion, som så kan inddrages i arbejdet med eleverne, så de får en præsentation af, hvad de skal arbejde henimod.

6 FORSLAG TIL AKTIVITETER De skal formidle et sted. Hvad kan man fx opleve på biblioteket eller museet eller lignende steder. De skal formidle en historisk hændelse, hvor der deltager nogle forskellige personaer/parter. De skal formidle en fortælling hvilke karakterer er med en måde at lave personkarakteristik Teknik og udstyr Du har brug for følgende: Et 360 graders kamera (Vi har købt Nikon KeyMission 360) Et klassesæt med HMD er Et trebenet stativ, som fylder så lidt som muligt i bredden Eleverne skal bruge computere til at rette i deres ThingLink Du skal have et Uni-login, for at bruge ThingLink Høretelefoner, hvis der er tale, lyd eller musik Et SD Kort, som kan læse og overføre billederne USB som backup, hvis de skal dele billeder mellem computere, da det kan tage lang tid at overføre God netadgang, når de skal lave det, for det foregår online i Thinglink.

7 NOTER

8 SPØRGSMÅL

9 SPØRGSMÅL

10 NOTER

11 GODE IDÉER Der er rigtig mange forskellige veje at gå, hvis man gerne vil lave sit eget gåderum. For hvert valg man tager i forhold til fx historie, overvågning eller afrunding, er der fem muligheder, der forsvinder, og det kan være utrolig svært at vælge. Her er nogle af de veje, vi endte med ikke at gå, til fri inspiration: Man kan: vælge en god bog med nogle interessante og karakteristiske scener og så bygge et rum op ud fra den. Man kan fx lave en direkte kopi af en specifik scene fra et spændende sted i handlingen. Man kan også tage nogle klassiske og letgenkendelige elementer fra bogens univers og så skabe sin egen scene og fortælling inden for dette univers. Det er hvad de har gjort i blandt andet London, hvor man kan prøve et escape room med Harry Potter-tema. (hvis man ønsker at lave et læringsrum ligesom os) vælge at dele oplevelsen i to, så man har et rum uden gåder, hvor det eneste mål er at undersøge og forstå historien, efterfulgt af et rum med gåder, hvor man så bruger sin forståelse af historien til at bryde ud. (hvis man ønsker at lave et læringsrum målrettet skoleelever) lave et rum, hvor de efterfølgende enten skal skrive historien, som de har oplevet den, eller simpelthen skrive den færdig. (igen, hvis man målretter rummet mod skoleelever) lave et genrerum, hvor alle elementer i rummet har forskellig betydning alt efter hvilken genre, man skal lære om: Der er stor forskel på to tomme glas vin og en itu-revet skjorte alt efter om det er en romantisk fortælling eller et mordmysterie. vælge at være i kontakt med deltagerne hele vejen igennem forløbet og af den vej give dem mulighed for fx at få hints, eller man kan være den skjulte overvåger, der forsvinder ud af billedet, så snart oplevelsen går i gang.

12 Gode råd For os som bibliotek har processen været både spændende, lærerig og til tider også ganske frustrerende. Her er 5 gode råd til dig, der også overvejer at arbejde med gåderum i biblioteksregi: 1. Brug tid på at få formuleret et skarpt defineret mål fra starten: Hvad vil vi med rummet, hvordan opnår vi det, og hvordan sikrer vi os, at vi har nået målet? Gør jer klart om det bare skal være et oplevelsesrum (en forlystelse) eller om det også skal have et læringsaspekt. Der er stor forskel. 2. Gør historien så enkel som mulig, og tænk over, at den helst skal have en indre logik: Hvorfor er det her skab egentlig låst? Hvem skal det holde ude? Hold samtidig gåderne enkle, især hvis målgruppen er børn og unge. 3. Gør meget ud af stemningen i rummet, den betyder meget for oplevelsen og fjerner samtidig fokus fra eventuelle uoverensstemmelser eller lappeløsninger. Stemning og stil i rummet er vigtigere end et stort antal indviklede gåder. 4. Afsæt tid i arbejdsdagen til at arbejde med rummet; en koncentreret arbejdsdag giver meget mere, end hvis timerne fordeles over mange dage. 5. Test, test, test - og test så igen. Man lærer noget afgørende ved hver eneste testforløb.

13 room of stories Room of Stories er et lærings- og gåderum, der er inspireret af de populære escaperooms. Målgruppen er skoleelever på mellemtrinnet. Eleverne skal i fællesskab finde vej ud af rummene ved hjælp af kodebrydning, mens de samtidig samler hints om den gale videnskabsmand, der bor der. Undervejs er de med til at fortælle hans historie, og den er designet på en sådan måde, at eleverne selv bliver aktører i fortællingen. Målet med projektet har været at undersøge, om man kan styrke børnenes læselyst ved at indfange dem i en god fortælling, hvor de selv er driverne i et spændende narrativt forløb. Projektperiode: Forår 2017: Opstartsfase med blandt andet koncentrerede arbejdsdage, hvor interesserede aktører inden for huset og eksterne konsulenter fra forskellige baggrunde mødtes og idégenererede i stor stil. Sommer 2017: Historien udvælges, gåderne skabes og rummene bygges op. Efterår 2017: Gåderne færdigpudses, de sidste detaljer i rummene færdiggøres og skoleeleverne er igennem flere testforløb. Vinter 2018: Elevernes oplevelse evalueres og den nationale temadag afholdes i samarbejde med VR-projektet, der har kørt i samme tidsperiode.

14 room of stories Viborg Bibliotekerne Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

15 PROGRAM Morgenmad 9: Velkomst Virtual Reality et nyt biblioteksrum for læring Kort præsentation generelt om projekt VR v. Vizlab Evaluator Suzan Tugcu Paneldebat Prøv VR Pause Room of Stories Introduktion Rundvisning/erfaringer i rummet Om samarbejde l Thomas Vigild om spil og gådedesign. Afrunding og opsamling VR - Vores læring / Fremadrettet / Nye VR projekter Spørgsmål og diskussion ROS - Vores læring / Fremadrettet Spørgsmål og diskussion :00 Afslutning og tak for i dag

16 NYE FORMER FOR LÆRING KONFERENCE PÅ VIBORG BIBLIOTEKERNE 22. MARTS 2018

NYE FORMER FOR LÆRING KONFERENCE PÅ VIBORG BIBLIOTEKERNE 22. MARTS Nye former for læring_a5_16sider.indd :56:47

NYE FORMER FOR LÆRING KONFERENCE PÅ VIBORG BIBLIOTEKERNE 22. MARTS Nye former for læring_a5_16sider.indd :56:47 NYE FORMER FOR LÆRING KONFERENCE PÅ VIBORG BIBLIOTEKERNE 22. MARTS 2018 Nye former for læring_a5_16sider.indd 1 20-03-2018 09:56:47 PROGRAM 9.00-9.30 Morgenmad 9:30-10.00 Velkomst 10-12.15 Virtual Reality

Læs mere

evalueringsrapportroom

evalueringsrapportroom evalueringsrapportroom of stories 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål og mål... 4 Succeskriterier og effekter... 5 Samarbejdspartnere... 6 Evaluering... 7 Målgruppe... 8 Projektets forløb... 9

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Materialer Læringsmål Lærerroller, arbejdsformer og organisering. Robinsonade som genre. Kendskab til interaktion i Minecraft via Den mystiske ø

Materialer Læringsmål Lærerroller, arbejdsformer og organisering. Robinsonade som genre. Kendskab til interaktion i Minecraft via Den mystiske ø 4. Lektionsoversigt Fasebeskrivelse og varighed Materialer Læringsmål Lærerroller, arbejdsformer og organisering Faglige begreber og faglige tilgange A) OPSTART 2 lektioner Fælles introduktion til storyline

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen 9.00-9.20 9.20-9.30 9.30-9.45 Registrering og morgenkaffe Velkomst V/ Helle Gammelgaard Den flippede grundskole V/ Anders Schunk Hvilke muligheder og fordele er der ved at bruge Flipped Classroom i grundskolen?

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde

Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde Projektbeskrivelse I norden har vi en fælles mentalitet, Ny Nordisk er et projekt, der søger at finde ud hvad denne identitet betyder for ungdommen. Ved at tage udgangspunkt i sproget og givet ordet til

Læs mere

UDSKOLINGEN / VENSKABER

UDSKOLINGEN / VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Folkemusikken oplever lige nu en stor opblomstring blandt Danmarks unge. Nikolai Busk har fra barnsben dedikeret sig til musik og folkemusik. Og nu som ung voksen

Læs mere

Side 1 af 7 Dette undervisningsforløb er hentet fra Naturfagsdiplom.dk - Skolevisioner

Side 1 af 7 Dette undervisningsforløb er hentet fra Naturfagsdiplom.dk - Skolevisioner Indledning... 2 Model for undervisningsforløbet... 2 Begrundelse for valg af model:... 2 De tre læringsrum... 2 Undervisningsrummet... 2 Træningsrummet... 3 Studierummet... 3 Undervisningsforløbets forskellige

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Side 1 af 7 Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Skolevisioner og Dansk Naturvidenskabsfestival.

Side 1 af 7 Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Skolevisioner og Dansk Naturvidenskabsfestival. Indledning...2 Model for undervisningsforløbet...2 Begrundelse for valg af model:...2 De tre læringsrum...3 Undervisningsrummet...3 Træningsrummet...3 Studierummet...3 Undervisningsforløbenes forskellige

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Idræt klasse

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Idræt klasse Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Idræt 1. - 2. klasse Indhold Bevægelsesfabrikken i idræt 1. 2. klasse... 1 Opgavebeskrivelse... 1 Undersøgelsesfasen... 1 Idéfasen... 1 Storyboard og speak... 2

Læs mere

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder.

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder. 1 INTRODUKTION Kære LOKE deltager I denne præsentation finder du en beskrivelse af forløbsoversigten for LOKE Dagtilbud. På de efterfølgende sider er der en mere uddybende beskrivelse af aktiviteterne.

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Gymnasiefremmede i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer

Gymnasiefremmede i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Gymnasiefremmede i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Nyborg Gymnasium 15. maj 2013 Lars Ulriksen Christine Holm Aase Bitsch Ebbensgaard Institut for Naturfagenes Didaktik Formål

Læs mere

Afrapportering: Beskrivelse af processen:

Afrapportering: Beskrivelse af processen: Afrapportering: Forløbet: Din historie-min historie- vores historie Målgruppe: Modtagelsesklasser på mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Deltagende institution: Museum Vestsjælland Formidler: Jesse-Lee Costa

Læs mere

Første del: indsatsen

Første del: indsatsen Første del: indsatsen Beskriv den indsats I vil sætte i gang Hvilke konkrete aktiviteter består jeres indsats af, og hvem skal gøre hvad? Elever i 5.a skal arbejde med emnet design Et tværfagligt forløb

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Dendagmi nt eks t f i kens t emme AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 3. 4. k l as s e Undervisningsforløb 3.-4. klasse Den dag min tekst fik en stemme Et undervisningsforløb med drama som fortolkningsmetode

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR Litteratur i digital transformation er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og er udviklet i et samarbejde mellem Litteratursiden.dk Aarhus Kommunes Biblioteker Helsingør Biblioteker

Læs mere

Undervisningsmodul i solenergi

Undervisningsmodul i solenergi Til læreren Undervisningsmodul i solenergi Forløbet er en mulighed for at lave en mere involverende tilgang til solenergi i undervisningen. Opgavesættet er kombineret med et solcelleanlæg der sættes op

Læs mere

TILMELDING PÅ

TILMELDING PÅ UDSKOLING: SYNOPSIS, INSTRUKTION & SKUESPIL / TIRSDAG DEN 10. JANUAR / RINGE Målgruppe: Dansk- og dramalærere i 7.-10. klasse Undervisere: Skuespiller Lise Ørtved og instruktør og manuskriptforfatter Christian

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.:

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

K U R S U S K A T A L O G

K U R S U S K A T A L O G KURSUSKATALOG Kursuskatalog Kursuskataloget indeholder alle Restudys præsentationer, workshops og seminarer. 2 Eleverne Elevpræsentationer sikrer, at alle elever kommer godt i gang med at benytte Restudys

Læs mere

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT

DET EVENTYRLIGE MINECRAFT DET EVENTYRLIGE MINECRAFT - En lærervejledning Lasse Schieck, Andreas Elsberg, Karina K. Martinsen & Tenna Kristensen INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION... 2 MÅL... 3 DIDAKTISKE OVERVEJELSER... 4 PRÆSENTATION

Læs mere

Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter

Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter At fremme elevernes læring ved brug af forskellige IT- redskaber At fremme elevernes motivation og læring ved inddragelse af æstetiske

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Den professionelle lærings cirkel

Den professionelle lærings cirkel Den professionelle lærings cirkel For at styrke og drive vores professionelle læring fremad anvender vi den professionelle lærings cirkel som metodisk grundlag for vores professionelle læring, for vores

Læs mere

Studievalgsportfolio. Udviklingsprojekt af lærere, ungdomsuddannelser og UU i Kolding Kommune

Studievalgsportfolio. Udviklingsprojekt af lærere, ungdomsuddannelser og UU i Kolding Kommune Studievalgsportfolio Udviklingsprojekt af lærere, ungdomsuddannelser og UU i Kolding Kommune Dagens program 8.15 8.45 9.15 10.40 11.00 11.10 11.45 12.30 14.00 14.20 15.00 15.15 Morgenmad og velkomst Oplæg

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie

Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik 2018-2019 Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie Har du lyst til at blive uddannet i biblioteksdidaktik sammen med kollegaer

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere

Eventyr. et forløb i 1.klasse. ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe. Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland

Eventyr. et forløb i 1.klasse. ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe. Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland Eventyr et forløb i 1.klasse ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland Inspiration til forløb om eventyr Forløbet om eventyr er et

Læs mere

Formål med forløbet. Struktur

Formål med forløbet. Struktur Formål med forløbet Projektet Trivsel og Bevægelse i Skolen skal øge børns motivation for og glæde ved bevægelse for på den måde at styrke deres fysiske selvopfattelse og generelle trivsel. Rigtig mange

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost 10:00 Præsentation af konceptet 11.00 Baggrund og proces 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang 12:00 Frokost 12:30 Mini-version af Pop Up Eksperimentariet 13:30 Spørgsmål og debat til kaffen Skolereformen:

Læs mere

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012 Sommerferieminder Danskværksteder a. It b. Grammatik c. Skønskrift/Læsning Fabler 41 Emneuge for hele årgangen It Eleverne skal skrive om deres sommerferie. Eleverne fortæller om en oplevelse fra deres

Læs mere

Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet. Soundscapes

Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet. Soundscapes Materiale til brug før jeres besøg på Musikmuseet Soundscapes Introduktion og forberedelse (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Soundscapes, giver dette materiale jer mulighed

Læs mere

Tværfagligt projekt imellem Kom/IT og design der omhandlede Escape Rooms og en serie af benspænd.

Tværfagligt projekt imellem Kom/IT og design der omhandlede Escape Rooms og en serie af benspænd. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 18/19

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT. Workshop om Fremtidens skole læring og læring' Fremtidens skole læring og teknologi

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT. Workshop om Fremtidens skole læring og læring' Fremtidens skole læring og teknologi VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT Workshop om Fremtidens skole læring og læring' Fremtidens skole læring og teknologi Bred tilslutning fra mange skoler i Danmark 45 skoler i 28 kommuner Dagens værter

Læs mere

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com Introduktion Formålet med dette undervisningsforløb er at arbejde med elever på mellemtrinet på en ny og spændende måde. Elevmaterialet består af en wikispace, som er en 2.0 baseret hjemmeside, hvor samarbejde

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans.

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans. I n t r o d u k t i o n t i l u n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l e t D a n s M u s i k k e n 2. - 5. k l a s s e i musik og idræt er et undervisningsmateriale til dig, der ikke har det store dansekendskab,

Læs mere

STORYLAB. Line Buur Skovgaard, Viborg Bibliotekerne

STORYLAB. Line Buur Skovgaard, Viborg Bibliotekerne STORYLAB Line Buur Skovgaard, Viborg Bibliotekerne PROJEKT STORYLAB 2-årigt udviklingsprojekt støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje. Et samarbejdsprojekt mellem skole, bibliotek, en lydkunstner

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

LÆRING OG LÆSELYST - i samarbejde mellem bibliotek og skole

LÆRING OG LÆSELYST - i samarbejde mellem bibliotek og skole HØRSHOLM BIBLIOTEK LÆRING OG LÆSELYST - i samarbejde mellem bibliotek og skole INDHOLD Forord/booking 3 Kend dit bibliotek 1 5 Genreforståelse: eventyr 6 Kend dit bibliotek 2 7 Forløb om Jakob Martin Strid

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Underviser: Helle Dahl Rasmussen (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever.

Underviser: Helle Dahl Rasmussen (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever. Projektleverance for fase 3 (august-december 2015): Beskrivelse af undervisningsforløb eller læringsaktivitet med udgangspunkt i temaet for fase 3 ELEVEN SOM MEDPRODUCENT I ET FLIPPED KLASSEVÆRELSE Underviser,

Læs mere

It og didaktik. - eller didaktik og it? edidaktik.dk. Niels Jakob Pasgaard

It og didaktik. - eller didaktik og it? edidaktik.dk. Niels Jakob Pasgaard It og didaktik - eller didaktik og it? Niels Jakob Pasgaard edidaktik.dk Vi skal anvende mere it i undervisningen! - men hvorfor? Udbredte postulater! It giver bedre læring It motiverer kursisterne It

Læs mere

TORSDAGSVANDRERNE

TORSDAGSVANDRERNE Er du mellem 55 og 75 år og er du frisk på at give din hjerne og dit hjerte en udfordring? Så tilmeld dig til et sjovt, sundt og lærerigt forløb på biblioteket. Sammen med projektet Hold Hjernen Frisk

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

Alle skolens 50 medarbejdere på kursus

Alle skolens 50 medarbejdere på kursus Alle skolens 50 medarbejdere på kursus Udeskole Konference - Udeskole/åben skole en del af folkeskolen Skovskolen 3.november 2016, Maiken R. Thyssen, Astra center for læring i natur, teknik og sundhed

Læs mere

Informationsmøde om årets folkebibliotekspuljer Udviklingspuljen & Projektpuljen. 7. september billedtekst placeres her.

Informationsmøde om årets folkebibliotekspuljer Udviklingspuljen & Projektpuljen. 7. september billedtekst placeres her. Informationsmøde om årets folkebibliotekspuljer Udviklingspuljen & Projektpuljen 7. september 2017 billedtekst placeres her. Dagens program 10.00-10:30 Ankomst og morgenmad 10:30-10:45 Velkomst og præsentation

Læs mere

Der var engang På eventyr i Tivoli

Der var engang På eventyr i Tivoli Lærervejledning Der var engang På eventyr i Tivoli Klassetrin: 4. 6. klasse Varighed: 3-7 lektioner á 45 minutter foruden Tivoli-turen Formål Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek

Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek Program Kick-off workshop d. 6. april 2017 Lab, Ballerup Bibliotek Kl. 9.30-10 Morgenmad Kl. 10-10.30 - Velkomst og præsentation af projektet Kl. 10.30-11 Oplæg v. Morten Theilmann-Jørgensen, projektleder

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer

Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer re Læ rb og Vores H.C. Andersen er et indlevende læringsforløb henvendt til indskoling 2. klasser. Forløbet baserer sig på H.C. Andersens liv og kunstneriske praksis. Denne lærervejledning er tiltænkt

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1 Introdag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 1 Læringsmål At deltagerne får præsenteret sig selv og egne forventninger til kurset At deltagerne får viden om visionen for BOOST At deltagerne

Læs mere

<XX- IT> forløb HTX Aabenraa

<XX- IT> forløb HTX Aabenraa forløb HTX Aabenraa Program for dagen Eleverne bedes medbringe bærbar computer og oplader. Program 08:10-08:55 08:55-09:40 Velkommen, rundvisning, adgang til internet Oplæg om dagens opgave Pause

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag Målgruppe: 4.-6. klasse Titel: Arkæolog for en dag Fagområder: Historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande,

Læs mere

Gør digitale medier synlige i klasselokalet

Gør digitale medier synlige i klasselokalet Gør digitale medier synlige i klasselokalet På en tre meter lang berettermodel gjorde 5. årgang deres arbejde med digitale medier synlige på Skolen ved Søerne. Selv om 5. klasserne arbejdede med digital

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Indhold Forord... 3 Hvad er Forbløffende praksisser?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man gennemfører Forbløffende praksisser... 5 Spørgsmål

Læs mere

At eleverne indenfor et afgrænset tema har erfaringer med at udvælge et område, som de vil undersøge nærmere og stille relevante spørgsmål til.

At eleverne indenfor et afgrænset tema har erfaringer med at udvælge et område, som de vil undersøge nærmere og stille relevante spørgsmål til. Læseplan - projektarbejde Klasse Mål Indhold 0.-3. Problemformulering: At eleverne udvikler deres evne til at undres. At eleverne indenfor et afgrænset tema har erfaringer med at udvælge et område, som

Læs mere

Brug af sociale medier og digitale værktøjer til at fremme motivation for AMU

Brug af sociale medier og digitale værktøjer til at fremme motivation for AMU Brug af sociale medier og digitale værktøjer til at fremme motivation for AMU Indholdsfortegnelse Nye veje i arbejdet med synliggørelse af AMU s styrker, projektnummer 135798 omtales i publikationen som

Læs mere

11:30 12:00 Præsentation af evalueringsmodel metode og effekt

11:30 12:00 Præsentation af evalueringsmodel metode og effekt Program 11:30 12:00 Præsentation af evalueringsmodel metode og effekt 12:00 13:00 Frokost 13:00 13:40 Præsentation af evalueringsaktiviteter 13:40 13:50 Pause 13:50 14:30 Gruppediskussion: Hvad skal et

Læs mere