Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 stadfæstes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 stadfæstes."

Transkript

1 (Varmeforsyning) Nævnenes Hus Toldboden Viborg Tlf ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA HMN GasNet P/S OVER Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 OM Godkendelse af projektforslag for etablering af flisfyret kedelcentral og udvidelse af forsyningsområdet i Skive. J.nr. 18/00185 NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Peter Ulrik Urskov Næstformand, professor, cand.jur. og ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Professor, cand.jur. og ph.d. Michael Gøtze Direktør Per Søndergaard Direktør Astrid Birnbaum NÆVNETS AFGØRELSE Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 stadfæstes. HMN GasNet P/S ved advokat Nicolaj Kleist, Bruun & Hjejle Advokatfirma (herefter klager) har den 20. december 2016 klaget over Skive Kommunes afgørelse af 22. november Ved afgørelsen godkendte Skive Kommune Skive Fjernvarme A.m.b.a s (herefter værket) projektforslag om etablering af en flisfyret kedelcentral og udvidelse af forsyningsområdet i Skive. Værket er repræsenteret ved advokat Agnete Nordentoft, Bech-Bruun Advokatfirma. Afgørelsen er truffet i medfør af bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (herefter projektbekendtgørelsen) 1 og varmeforsyningsloven. 2 1 Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg nr. 566 af 2. juni 2014 (den på tidspunktet for indgivelse af ansøgning om projektgodkendelse gældende bekendtgørelse). 2 Bekendtgørelse nr af 24. november 2014 af lov om varmeforsyning (den på afgørelsestidspunktet gældende lov).

2 Sagen drejer sig om, hvorvidt det af Skive Kommune godkendte projektforslag opfylder projektbekendtgørelsens bestemmelser, herunder at projektet skal være det samfundsøkonomiske mest fordelagtige projekt. Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Skive Kommunes afgørelse af 22. november Sagens baggrund og en nærmere redegørelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Side 2 af 23 Sagens baggrund Værket har udarbejdet et projektforslag for etablering af en flisfyret kedelcentral på Holstebrovej 101 i Skive. Projektforslaget indebærer samtidig nedlæggelse af to gamle biooliekedler samt en ændring af områdeafgrænsningen mellem naturgasforsyningen og fjernvarmeforsyningen. Klager er naturgasdistributør i området. Konverteringen omfatter boliger, offentlige bygninger og erhverv i den nordlige del af Skive, som konverteres fra naturgas-, olie- og elopvarmning til fjernvarmeforsyning. Konverteringen omfatter desuden etablering af nødvendige forsyningsledninger, distributionsnet og stikledninger i det nye forsyningsområde. Projektforslaget indebærer ikke, at varmeforbrugerne forpligtes til at skifte fra deres nuværende varmeforsyning til fjernvarme (tilslutningspligt). Der er heller ikke pålagt de af varmeforbrugerne, der i dag forsynes med individuel naturgas, forblivelsespligt. Værket har i projektforslaget undersøgt et alternativ med etablering af et 10 MW flisfyret kraftvarmeanlæg i stedet for et flisfyret kedelanlæg. Beregningerne viser, at dette ikke er samfundsmæssigt fordelagtigt i forhold til at gennemføre projektet. I projektforslagets referencesituation varmeforsynes det nye område med individuel opvarmning i form af individuel bioolie, træpilleog gaskedler samt elvarme. Værket indsendte oprindeligt projektforslaget til godkendelse ved Skive Kommune den 5. juni Kommunen godkendte det oprindelige projektforslag

3 ved afgørelse af 30. januar Klager indbragte herefter denne afgørelse for Energiklagenævnet, der ved afgørelse af 13. juli 2015 (j.nr ) 3 ophævede kommunens afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling. Energiklagenævnet begrundede hjemvisningen med, at kommunens afgørelse led af en væsentlig mangelfuld begrundelse. Den foreliggende udgave af projektforslaget fra maj 2016 svarer indholdsmæssigt til det tidligere godkendte projektforslag, men de samfundsøkonomiske beregninger er opdateret i henhold til Energistyrelsens forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser af 26. april Til brug for vurderingen af, hvorvidt projektforslaget opfylder de juridiske betingelser for godkendelse, har Skive Kommune i juli 2016 fået udarbejdet en juridisk-teknisk vurdering af projektforslaget af PlanEnergi og Advokatfirmaet Energi & Miljø. Side 3 af 23 Skive Kommune godkendte den opdaterede udgave af projektforslaget ved afgørelse af 22. november 2016 med hjemmel i kapitel 2 i varmeforsyningsloven samt 3 i projektbekendtgørelsen. Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 Ved afgørelsen af 22. november 2016 godkendte Skive Kommune følgende: - Etablering af 10 MW flisfyret kedelcentral placeret på Holstebrovej 101 i Skive. Kedlen etableres som en hedtvandskedel, således at kedelanlægget er forberedt til at kunne drive en absorptionsvarmepumpe, hvis geotermien kommer til Skive. - Konvertering af boliger, offentlige bygninger og erhverv i Skive fra naturgas, olie- og elopvarmning til fjernvarmeforsyning fra værket. - Ændring af områdeafgrænsningen mellem naturgassen og fjernvarmen i Skive. - Etablering af forsyningsledninger, distributionsnet og stikledninger i det nye forsyningsområde. - Nedlægning (skrotning) af biooliekedel 4 og 5. Kommunens godkendelse forudsætter, at værket yder kompensation til klager for ejendomme, som klager forsynede ved modtagelsen af det oprindelige projektforslag den 5. juni 2014, og som skifter fra individuel naturgasforsyning til fjernvarme, jf. projektbekendtgørelsens 8, stk. 1 og 2. 3 Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside under fanen Afgørelser.

4 Det fremgår af afgørelsen, at projektforslaget udviser en samfundsøkonomisk fordel på 25,4 mio. kr. Skive Kommune finder, at projektet ud fra en konkret vurdering må anses for det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, jf. projektbekendtgørelsens 26, stk. 2, herunder også i forhold til kraftvarmealternativt, jf. bekendtgørelsens 11, stk. 1. Projektet opfylder efter kommunens vurdering herudover projektbekendtgørelsens øvrige forudsætninger for godkendelse, herunder navnlig forudsætningen om kompensation til klager efter bekendtgørelsens 8, og brændselsforudsætningerne i bekendtgørelsens 17, stk. 4. Side 4 af 23 Endvidere findes projektet i overensstemmelse med formålsbestemmelsen i varmeforsyningslovens 1, stk. 1, at bidrage til at fremme den mest samfundsøkonomiske, herunder miljøvenlige, anvendelse af energi til bygningers opvarmning og forsyning med varmt vand og inden for disse rammer at formindske energiforsyningens afhængighed af fossile brændsler. Kommunen henviser herved til, at projektet er i overensstemmelse med Skive Kommunes målsætning om at blive CO 2-neutral i 2029, jfr. Klima & Energi Strategi 2029, og Varmeplanens målsætning om at sikre borgerne en sikker, økonomisk attraktiv og miljøvenlig varmeforsyning. Klagers synspunkter og bemærkninger Klager ønsker, at den påklagede afgørelse ændres således, at afgørelsen ophæves, subsidiært at afgørelsen ophæves og hjemvises til fornyet behandling. Klager er efter klagens indgivelse den 22. december 2016 kommet med yderligere bemærkninger til sagen den 1. februar 2017, den 10. maj 2017 og den 14. juli Klager har under sagen rådført sig med NIRAS. Klager anfører, at projektet ikke opfylder betingelserne i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 for etablering af en biomassebaseret kedel. Dette skyldes navnlig, at etableringen af en 10 MW flisfyret kedel ikke udgør en nødvendig udvidelse af produktionskapaciteten, der skyldes et fremtidigt øget varmebehov. Til støtte herfor har klager bl.a. anført, at produktionskapaciteten i projektforslaget er ikke korrekt angivet. Klager mener bl.a., at den samlede produktionskapacitet bør omfatte forgasningsanlægget på Thorsvej, og dermed opgøres til 63,3 MW. Det er endvidere klagers opfattelse, at projektet ikke opfylder betingelsen om at være det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt.

5 Dette skyldes blandt andet, at de samfundsøkonomiske beregninger er baseret på en række faktuelt forkerte forudsætninger samt ikkeretvisende værdiskøn. Korrektion herfor betyder, at referencescenariet fortsat naturgasforsyning er væsentligt mere samfundsøkonomisk fordelagtigt end det godkendte projektforslag. Således opgør klager, at det samfundsøkonomiske resultat af projektforslaget bliver -60,6 mio. kr., når der korrigeres for de i nedenstående tabel angivne fejl. Klagers påstande om fejl i de samfundsøkonomiske beregninger Effekt af korrektion (mio. kr.) Flispris i strid med Energistyrelsens brændselsprisforudsætninger -3,4 Forkert inflation og samfundsøkonomisk elpris -3,9 Forkert opgjort varmebehov og opvarmningsform -12,3 Forkert gennemsnitlig levetid for gaskedler -11,8 Usandsynlig udskiftningshastighed for gaskedler i referencescenariet -4,4 Forkert drift og vedligeholdelsesudgift for gaskedler -17,6 Forkert pris for investering i gaskedler -12,1 Forkert udvikling i konvertering af oliekunder i referencescenariet -20,1 Indregning af CO2-besparelse fra år ,4 Manglende omkostning til spids- og reservelastkedel -7,0 Samlet effekt ved korrektion (Samlet effekt svarer pga. forudsætningers indbyrdes påvirkning af hinanden ikke til summen af de enkelte korrektioner (-102 mio. kr.)) -86,0 Side 5 af 23 Til støtte for klagers synspunkter om fejl i den samfundsøkonomiske beregning anfører klager bl.a. følgende: I projektforslaget baseres prisen på flis på tre lokalt indhentede priser, som er lavere end den tilsvarende generelle brændselspris opgjort af Energistyrelsen. Den samfundsøkonomiske brændselspris kan ikke baseres på lokalt indhente priser, idet der ikke foreligger en bindende kontrakt på køb af den i projektforslaget angivne flismængde for hele perioden. De af værket anvendte forudsætninger for inflation og samfundsøkonomisk elpris er faktuelt forkerte, idet man har korrigeret satserne i Teknologikataloget for inflation. Projektforslagets opgørelse af bygningsantal, areal og nettovarmebehov er baseret på kommunens BBR-register, der er forældet, samt på

6 specifikke varmebehov fra Varmeplan Danmark. Der er ikke fremlagt dokumentation for eller sandsynliggjort, at den gennemsnitlige levetid for gaskeder i projektområdet skulle være 15 år. Der foreligger omfattende dokumentation for, at gaskedler gennemsnitligt må antages at have en økonomisk levetid på mindst 18 år. Udskiftningshastigheden for naturgaskedler skal afspejle naturgaskedlernes faktiske alder og forventede faktiske levetid. Klager har beregnet følsomheder på, hvorledes forskellige indregningsmetoder af CO 2-omkostninger påvirker det samfundsøkonomiske resultat. Beregningen viser, at projektet er ikke robust overfor indregning af en middelkvotepris. Projektforslaget opfylder ikke kravet til følsomhedsanalyser, idet analyserne bl.a. tager udgangspunkt i anvendelsen af en lokal naturgaspris. Denne fremgangsmåde er ikke korrekt, idet beregningerne af samfundsøkonomien skal baseres på Energistyrelsens brændselsprisforudsætninger. Der findes et samfundsøkonomisk mere fordelagtigt alternativ til etablering af en flisfyret kedel, nemlig etablering af en naturgasbaseret kedel. Etableringen af en naturgasbaseret kedel er et relevant alternativ, der skal belyses. Det følger af projektbekendtgørelsens 15, stk. 1 og 2, at hovedreglen ved etablering af ny produktionskapacitet er, at der skal anvendes brændslerne naturgas eller mineralsk olie. Etableringen af en 10 MW naturgasbaseret kedel frem for en flisfyret kedel vil forbedre det samfundsøkonomiske resultat med 20,7 mio. kr. Projektforslaget er derfor ikke den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning og kan derfor ikke godkendes. Side 6 af 23 Klager anfører supplerende i af 10. maj 2017 bl.a. følgende: Det fremgår udtrykkeligt af projektbekendtgørelsen, at projektforslags samfundsøkonomiske beregninger skal baseres på Energistyrelsens vejledning samt forudsætninger. Der kan efter omstændighederne anvendes andre værdier, men det kræver klar dokumentation for, at disse værdier er mere retvisende. Kommunen skal foretage sin vurdering og er kun overladt et skøn inden for de rammer, som regler og vejledning fastsætter. Kommunen burde have beregnet på scenariet etablering af en 10 MW naturgasbaseret kedel. Kommunens klima- og energistrategi har i den forbindelse ikke betydning. Der intet grundlag for at antage, at værket ikke i nærværende sag vil kunne få leveret den nødvendige naturgas. Alternativscenariet (etableringen af en 10 MW naturgasbase-

7 ret kedel frem for en flisfyret kedel) har derfor den nødvendige realitet og er en i praksis gennemførlig mulighed. Klager anfører supplerende i af 14. juli 2017 bl.a. følgende: Det er i strid med reglerne i projektbekendtgørelsens 17, såfremt en del af biomasseanlægget skal anvendes til dækning af varmebehovet i det eksisterende område, og ikke til dækning af det øgede varmebehov i det nye område. Det er ikke korrekt, at Energistyrelsen - på godkendelsestidspunktet angav, at der for alle år skulle anvendes en værdi på 500 kr./tons CO 2 udenfor kvotesektoren, som der er tale om her. Endvidere angiver Energistyrelsen, at grundet stor usikkerhed bør et projekt være robust overfor et meget stort spænd mellem kvoteprisen. Side 7 af 23 Skive Kommunes bemærkninger til sagen Skive kommune har ved af 5. april 2017 givet deres bemærkninger til sagen. Kommunen anfører, at forgasningsanlægget på Thorsvej ikke skal indgå ved opgørelse af den eksisterende produktionskapacitet, idet anlægget, som følge af ustabil drift, reelt ikke kan anses for at stå til rådighed som selvstændig produktionskapacitet ved siden af den fulde spids- og reservelastkapacitet på 15 MW fra træpillekedlerne på Thorsvej. Oplysninger om alder på naturgaskedler i området er inddraget korrekt i projektforslaget. Udskiftningstakten er således netop baseret på klagers kundeliste. Den lokalt opgjorte brændselspris på flis på 46,7 kr./gj kan lægges til grund. Det af klager anførte om, at der skal foreligge en bindende kontrakt på køb af den pågældende flismængde, såfremt Energistyrelsens vejledende beregningsforudsætninger fraviges, er i strid med pligten til at foretage en konkret vurdering. Det af klager anførte krav om, at projektet, for at udvise robust samfundsøkonomi, skal have et positivt samfundsøkonomisk resultat inden for en meget stor del af spændet mellem den lave og høje pris for CO 2-udledninger udenfor kvotesektoren, ses ikke at følge af Energistyrelsens beregningsforudsætninger af 25. april 2016, hvoraf fremgår, at Uden for kvotesystemet eksisterer der ikke en referencepris for CO2-udledninger, og det anbefales, at der benyttes flere priser

8 til at angive et spænd, der repræsenterer den store usikkerhed. Dette spænd kan for eksempel bestå af et lavt skøn udgjort af kvoteprisen (middelskønnet i tabel 10), et middelskøn på 500 kr./ton og et højt skøn på 1000 kr./ton. De foretagne følsomhedsanalyser dokumenterer i tilstrækkelig grad, at projektforslaget også med den reducerede samfundsøkonomiske fordel på 25,4 mio. kr. fortsat er tilstrækkeligt robust overfor udsving i de øvrige parametre, også når disse adderes to og to. Kommunen har til brug for vurderingen af, hvorvidt projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, foranstaltet en omfattende sagsoplysning, hvor i al væsentlighed samtlige de indsigelser vedrørende projektforslagets beregningsforudsætninger, som ligger til grund for klagen, har været foreholdt værket og har indgået i kommunens vurdering efter projektbekendtgørelsens 26, stk. 2. Side 8 af 23 Kommunen anfører supplerende i af 27. juni 2017 bl.a. følgende: Afgrænsningen af relevante alternativscenarier er netop foretaget i overensstemmelse med projektbekendtgørelsens hovedregler, idet projektet udover referencen også er sammenlignet med et alternativ baseret på kraftvarme, jf. projektbekendtgørelsens 11. Værkets bemærkninger til sagen Værket har ved af 5. april 2017 givet deres bemærkninger til sagen. Værket har under sagen rådført sig med COWI. Værket ønsker, at den påklagede afgørelse stadfæstes. Til støtte herfor anfører værket bl.a. følgende: Kommunen er i forbindelse med vurderingen af såvel nødvendigheden af at etablere flisanlægget og af samfundsøkonomien, herunder af hvad der er et relevant alternativt scenarie, tillagt et vidt skøn. Skive Kommunes afgørelse er således sammenfattende baseret på et pligtmæssigt, vidt skøn. Det er ikke korrekt og det er i strid med almindelige forvaltningsretlige regler, når klager anfører, at samfundsøkonomiske beregninger som udgangspunkt skal udarbejdes på grundlag af Energistyrelsens vejledning i samfundsøkonomiske analyser på energiområdet med de dertil hørende senest opdaterede forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet og på grundlag af Energistyrelsens teknologikatalog. Energistyrelsens vejledning,

9 beregningsforudsætninger samt Teknologikataloget er ikke retligt bindende og udgør derfor ikke tilstrækkelig hjemmel til at kunne begrænse Skive Kommunes skøn. Det er i strid med almindelige forvaltningsretlige regler, når klager vedrørende brændselspriserne anfører, at Energistyrelsens brændselsprisforudsætninger kun kan fraviges, hvis der fremlægges dokumentation for andre brændselspriser, og at denne dokumentation alene kan bestå af en bindende kontrakt på køb af flis. Skive Kommune har været berettiget til at lægge vægt på den af værket fremlagte dokumentation for de forudsætninger, som indgår i projektforslagets samfundsøkonomiske analyse. Der er tale om værdiskøn over fremtidige priser, som per definition er forbundet med usikkerhed. Efter almindelig forvaltningsretlig praksis bør Energiklagenævnet også være tilbageholdende i sin prøvelse af sådanne skøn, således at værdiskøn kun underkendes, hvis der fremlægges oplysninger, som tilstrækkeligt sandsynliggør, at et projekt hviler på urealistiske forudsætninger. Det bestrides, at projektgodkendelsen kan ophæves med henvisning til, at det samfundsøkonomiske resultat ikke er robust over for ændringer af beregningsforudsætningerne, herunder over for flere samtidige ændringer. Efter projektbekendtgørelsen er det således alene et krav, at projektet efter en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige, ikke at projektet i alle udviklingsscenarier er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige. Projektet opfylder betingelserne i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 for etablering af en biomassebaseret kedel. Således skal fliskedelanlægget dække det øgede varmebehov, som opstår ved ændring af områdeafgrænsningen. Dette behov kan ikke dækkes af den eksisterende produktionskapacitet på 52,3 MW. Fliskedlen er på 10 MW, og dermed kun dimensioneret til at dække det øgede varmebehov. Forgasningsanlægget på Thorsvej er et demonstrations- og udviklingsanlæg, som har en meget ustabil drift grundet tekniske problemer, og dermed ikke kan indgå ved opgørelse af den eksisterende produktionskapacitet. Værket har ændret de forudsætninger, hvor vurderingen af klagers indsigelser gav anledning til en ændret vurdering. Værket har ved udarbejdelsen af projektforslaget vurderet, at gaskedler har en økonomisk levetid på 15 år. I modsætning hertil er Side 9 af 23

10 levetiden i Teknologikataloget på år den tekniske levetid. Denne er ikke relevant i en samfundsøkonomisk beregning. Værket har værdisat CO 2-udledningerne til 500 kr./ton uden for kvotesektoren fra 2016, hvilket klager har bestridt rigtigheden af med henvisning til et forslag om, at overskydende udledningsrettigheder fra perioden ikke skal kunne overføres til Da Energiklagenævnet skal træffe afgørelse på baggrund af det faktiske og retlige grundlag, der forelå, da kommunen traf afgørelse i sagen, kan der ikke lægges vægt på et forslag, som ikke er vedtaget. Der er lavet følsomhedsberegninger på ændringen af 27 forudsætninger, og beregningerne er udarbejdet, så hver ændring kan tillægges eller fratrækkes enkeltvis, hvilket også giver mulighed for at tillægge eller fratrække to følsomheder. Følsomhedsberegningerne er derfor fuldt ud anvendelige. Værket har sammenholdt etableringen af en 10 MW flisfyret kedelcentral med etableringen af et flisbaseret kraftvarmeværk. Beregningen viser, at det er samfundsøkonomisk mest fordelagtigt at etablere et varmeproducerende anlæg. Værket har i projektforslaget valgt at sammenholde ændringen af områdeafgrænsningen og etableringen af den 10 MW flisfyrede kedel med fortsat individuel naturgasforsyning, hvilket harmonerer med Projektbekendtgørelsens 23. Det er ikke et relevant scenarie for værket, at etablere en naturgaskedel, idet dette vil medføre en højere varmeproduktionspris end ved etablering af en fliskedel. Side 10 af 23 Værket anfører supplerende i af 27. juni 2017 bl.a. følgende: Enhver samfundsøkonomisk analyse er behæftet med usikkerhed. Der er således ikke en facitliste, som kan anvendes. Det er på den baggrund kommunens opgave ud fra de lokale forhold at vurdere, om de værdier, som er anvendt i projektforslaget, er realistiske. Det forhold, at de af klager oplyste værdier i visse tilfælde muligvis også ville kunne anvendes, er derfor ikke tilstrækkeligt til, at kommunens afgørelse er ugyldig. Det fastholdes, at en ændring af den økonomiske levetid fra 15 til 18 år alene har en samfundsøkonomisk effekt på 4,6 mio. kr. og derfor ikke ændrer på, at projektet er samfundsøkonomisk fordelagtigt.

11 Retsgrundlaget for Energiklagenævnets afgørelse Retsgrundlaget fremgår af bilag til denne afgørelse. Energiklagenævnets praksis Energiklagenævnet har tidligere, ved nævnets afgørelse af 10. september 2012 (j.nr ) 4 taget stilling til forståelsen af et øget varmebehov i relation til projektbekendtgørelsens 15, stk. 4 (nu 17, stk. 4), når et fjernvarmeværks forsyningsområde udvides. Sagen drejede sig om et projektforslag for udvidelse af et fjernvarmeværks forsyningsområde samt etablering af en biomassebaseret kedel på 2,5 MW i henhold til bekendtgørelse nr af 13. december 2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, jf. nedenstående: Side 11 af 23 I henhold til Energistyrelsens vejledning til projektbekendtgørelsen 5 skal der ved et øget varmebehov forstås et efterfølgende planlagt varmebehov. Nye anlæg skal derfor dimensioneres til at dække en udbygning af forsyningen i fremtiden. Energiklagenævnet har tidligere tilsluttet sig denne forståelse af udtrykket øget varmebehov. Der kan i den forbindelse bl.a. henvises til nævnets afgørelser af henholdsvis 15. december 2008 (j.nr ), 12. oktober 2009 (j.nr ), 28. september 2010 (j.nr ), og 12. marts 2012 (j.nr ). Energiklagenævnet finder endvidere, at for at betingelserne i projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, kan anses for opfyldte, må der kunne fremlægges oplysninger om et fremtidigt øget varmebehov, som er rimelig konkrete med hensyn til forventede tilslutninger samt det heraf følgende effektbehov, da et produktionsanlæg efter 15, stk. 4, alene må være dimensioneret til at dække det øgede varmebehov. Etableringen af den biomassebaserede kedel i projektforslaget er som før nævnt baseret på den forudsætning, at områdeafgrænsningen ændres, og den samfundsøkonomiske vurdering af ændringen af områdeafgrænsningen bygger på den forudsætning, at den biomassebaserede kedel opfylder betingelserne i 15, stk. 4. Hvorvidt et projektforslag kan godkendes efter projektbekendtgørelsens regler, er således betinget af, at det øgede behov for fjernvarme, som er en forudsætning for anvendelsen af 15, stk. 4, kan være 4 Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside under fanen Afgørelser. 5 Vejledning til bekendtgørelse nr af 13/12/2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, Energistyrelsen, december 2007.

12 opstået som følge af en ændring af områdeafgrænsningen fra individuel naturgasforsyning til fjernvarmeforsyning. Som tidligere anført, finder Energiklagenævnet, at ordlyden i 15, stk. 4, om et øget varmebehov skal forstås som et efterfølgende planlagt øget varmebehov. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at der er tale om et efterfølgende planlagt øget varmebehov, når fjernvarmeværkets forsyningsområde udvides. Hverken ordlyden af 17, stk. 4, projektbekendtgørelsens øvrige regler, varmeforsyningsloven eller dennes forarbejder, domstolspraksis eller administrativ praksis eller den juridiske litteratur i øvrigt giver grundlag for at antage, at der i 17, stk. 4, er begrænsninger af, hvorledes et efterfølgende planlagt øget varmebehov kan opstå, og dermed på hvilket grundlag den bagvedliggende udvidelse af fjernvarmeværkets forsyningsområde kan ske. For så vidt angår klagers bemærkninger om, at projektbekendtgørelsens regler skal beskytte fortrængning af en eksisterende anvendelse af naturgas, bemærker Energiklagenævnet, at formålet med projektbekendtgørelsens 15, herunder 15, stk. 4, er, at begrænse mulighederne for, at de naturgasforsynede kraftvarmeværker etablerer biomassebaserede kedler, som derved fortrænger naturgassen på de enkelte værker. Et naturgasbaseret kraftvarmeanlæg må således ikke erstatte en del af den naturgasbaserede varme, som værket allerede producerer, med biomassebaseret varme fra en anden kedel på samme værk, som alene er varmeproducerende. Formålet med 15, stk. 4, er således at beskytte en eksisterende anvendelse af naturgas på det enkelte værk. Ved Middelfart Kommunes godkendelse af projektforslaget om den bio-massebaserede kedel fortrænges ikke anvendelse af naturgas på Nørre Aaby Kraftvarmeværk, idet kedlen skal forsyne et område, som værket ikke tidligere har forsynet, og som værkets eksisterende kapacitet ikke kan dække.. Side 12 af 23 Energiklagenævnet har desuden tidligere, bl.a. ved nævnets afgørelse af 13. april 2018 (j.nr. 18/00172) 6 taget stilling til en lignende problemstilling om den samfundsøkonomiske vurdering af et projektforslag. Nævnet fandt i denne afgørelse ikke grundlag for at tilsidesætte forudsætningen i projektforslaget om en økonomisk levetid for gaskedler på 15 år. 6 Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside under fanen Afgørelser.

13 Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Projektforslaget i denne sag er en revideret udgave af et projektforslag af 5. juni 2014 og er, som følge af ikrafttrædelsesbestemmelsen i 34, stk. 3 i bekendtgørelse nr af 23. september 2015 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, behandlet efter bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Det fremgår af projektbekendtgørelsens 3, stk. 1, at projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, der er omfattet af bilag 1, skal forelægges kommunalbestyrelsen til godkendelse. Kommunalbestyrelsen skal påse, at projektet overholder bestemmelserne i projektbekendtgørelsen, herunder blandt andet inddrage parternes synspunkter, jf. projektbekendtgørelsens 26, stk. 1. Side 13 af 23 I henhold til 6 i projektbekendtgørelsen, skal kommunalbestyrelsen påse, at projektet er i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formålsbestemmelse, og at projektet ud fra en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt. I henhold til projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 10 skal der i projektforslaget foretages en samfundsøkonomisk analyse af relevante scenarier. Projektforslaget indebærer en ændring af områdeafgrænsningen mellem naturgas og fjernvarme samt etablering af en flisfyret kedelcentral på 10 MW. Da områdeafgrænsningen mellem naturgas og fjernvarme ændres, er det en forudsætning, at værket betaler kompensation til klager i henhold til projektbekendtgørelsens 8, stk. 1. Der er i projektforslaget indregnet en kompensation til klager. Der ses ikke at være uenighed mellem parterne for så vidt angår kompensationen. Projektforslaget indebærer etablering af et nyt varmeproduktionsanlæg, som skal dække et øget varmebehov i det nye forsyningsområde. Da projektet omfatter etablering af produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW, skal projektet efter projektbekendtgørelsens 11, stk. 1, være samfundsøkonomisk mere fordelagtigt end etableringen af et kraftvarmeanlæg (kraftvarmealternativet). Da det eksisterende fjernvarmenet i området i dag forsynes med en decentral naturgasbaseret kraftvarme, kan etableringen af det ansøgte biomasseanlæg efter projektbekendtgørelsens 17, stk. 4, kun godkendes, hvis den udvidede varmeproduktionskapacitet er nødvendiggjort af et øget varmebehov, og an-

14 lægget alene er dimensioneret til at dække et øget varmebehov, og det øgede varmebehov ikke kan dækkes af den eksisterende produktionskapacitet. Projektforslaget indebærer ikke, at varmeforbrugere forpligtes til at skifte fra deres nuværende varmeforsyning til fjernvarme (tilslutningspligt). Omvendt er der heller ikke pålagt de varmeforbrugere, der i dag forsynes med individuel naturgas, forblivelsespligt. Ved projektet åbnes der op for en konkurrerende, parallel kollektiv varmeforsyning i området. Brændselsforudsætningerne i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 Klager gør gældende, at brændselsforudsætningerne i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 ikke er opfyldt, idet etableringen af en 10 MW flisfyret kedel ikke udgør en nødvendig udvidelse af produktionskapaciteten, der skyldes et fremtidig øget varmebehov. Side 14 af 23 Projektbekendtgørelsen fastlægger de nærmere regler for hvilke brændselstyper, der kan anvendes. Brændselsvalget er afhængigt af, om der er tale om et kraftvarmeanlæg eller et varmeproduktionsanlæg. Det fremgår således af projektbekendtgørelsens 16, stk. 1, at kommunalbestyrelsen ved projekter for kraftvarmeanlæg kan godkende brændslerne naturgas, biomasse, biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse eller affald. For varmeproduktionsanlæg, som er beliggende i et område, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg, kan kommunalbestyrelsen som udgangspunkt alene godkende brændslerne naturgas og mineralsk olie, jf. projektbekendtgørelsens 17, stk. 2. Biomassekedlen er alene varmeproducerende og skal levere varme til et fjernvarmenet, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg, jf. projektbekendtgørelsens 17, stk. 1. Det fremgår af 17, stk. 4, at kommunalbestyrelsen kun kan godkende et CO 2-frit brændsel som biomasse, hvis varmeproduktionskapaciteten er nødvendiggjort af et øget varmebehov, og anlægget alene er dimensioneret til at dække det øgede varmebehov. I henhold til Energistyrelsens vejledning til projektbekendtgørelsen 7 skal der ved et øget varmebehov forstås et efterfølgende planlagt varmebehov. Etableringen af den biomassebaserede kedel i projektforslaget er baseret på den for- 7 Vejledning til bekendtgørelse nr af 13/12/2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, Energistyrelsen, december 2007.

15 udsætning, at områdeafgrænsningen ændres. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at der er tale om et efterfølgende planlagt øget varmebehov, når fjernvarmeværkets forsyningsområde udvides. På den baggrund finder Energiklagenævnet, at der i den foreliggende sag er et efterfølgende planlagt øget varmebehov, hvis der sker den i projektforslaget ønskede ændring af områdeafgrænsningen. Det fremgår af Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016, at bruttovarmebehovet inkl. klagers eksisterende forsyning i det nye forsyningsområde udgør mindst 12,4 MW (udtrykt som et effektbehov), hvilket klager ikke har bestridt. Varmebehovet på 12,4 MW er større end den ansøgte biomassekapacitet på 10 MW. Betingelsen i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 om, at den biomassebaserede kedel alene må være dimensioneret til at dække det øgede varmebehov, er således opfyldt. Side 15 af 23 Det er endvidere en betingelse i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4, at det øgede varmebehov ikke kan dækkes af den eksisterende produktionskapacitet. Det fremgår af kommunens afgørelse, at den eksisterende produktionskapacitet udgør 52,3 MW, samt at forgasningsanlægget på Thorsvej og biooliekedel 4 og 5 på Marius Jensens Vej ikke er medregnet i produktionskapaciteten. Energiklagenævnet er enigt i opgørelsen af produktionskapaciteten på 52,3 MW. Energiklagenævnet lægger her vægt på, at forgasningsanlægget på Thorsvej er opført som et demonstrations- og udviklingsanlæg, der ikke har en stabil drift, samt at biooliekedel 4 og 5 på Marius Jensens Vej ikke er i stand til at producere varme. Det fremgår videre af kommunens afgørelse, at det aktuelle varmebehov i det nuværende forsyningsområde er på 56,2 MW (udtrykt som et effektbehov), hvilket klager ikke har bestridt. Betingelsen i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4 om, at det øgede varmebehov ikke kan dækkes af den eksisterende produktionskapacitet, er således opfyldt. Energiklagenævnet finder herefter, at den udvidede varmeproduktionskapacitet er nødvendiggjort af et øget varmebehov, samt at biomassekedlen alene er dimensioneret til at dække det øgede varmebehov, og at det øgede varmebehov ikke kan dækkes af den eksisterende produktionskapacitet. Betingelserne i projektbekendtgørelsens 17, stk. 4, anses derfor for opfyldte.

16 Projektforslagets forudsætninger Projektbekendtgørelsens bestemmelser om indholdet af en projektansøgning og om, at kommunen skal foretage en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet, tager sigte på at tilvejebringe et forsvarligt grundlag for kommunens godkendelse. Bestemmelserne lægger op til at kommunen, inden for vide rammer, skal udøve et skøn over hvilke projekter, der ønskes gennemført. Klager gør gældende, at beregningerne i projektforslaget ikke er retvisende, og at projektforslaget vil føre til et betydeligt samfundsmæssigt underskud og ikke et overskud som antaget af Skive Kommune. Klager har beregnet effekten på det samfundsøkonomiske resultat til -86 mio. kr., såfremt forudsætningerne ændres i overensstemmelse med klagers synspunkter. Side 16 af 23 Energiklagenævnet har vurderet, at de af klager fremkomne oplysninger om de samfundsøkonomiske beregninger er af en sådan beskaffenhed, at det ikke er sandsynliggjort, at projektet hviler på urealistiske forudsætninger. Klager gør videre gældende, at kommunens vurdering af projektforslagets forudsætninger hviler på en forkert bevisvurdering, idet udgangspunktet er, at det er den part, der søger at få et projekt godkendt, der har bevisbyrden for, at de i projektforslaget anvendte forudsætninger er de mest sandsynlige. Energiklagenævnet finder, at projektforslaget i denne sag bygger på en række faglige vurderinger og forudsætninger, som ikke kan tilsidesættes, alene fordi klager mener, at andre faglige vurderinger er mere retvisende. Det afgørende er, om projektforslaget samlet set godtgør, at projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt. Desuden gør klager gældende, at projektforslaget ikke opfylder kravet til følsomhedsanalyser. Det fremgår af projektforslaget, at der er foretaget beregninger på ændrede forudsætninger for så vidt angår øgede anlægsudgifter på 10 %, brændselspriser iht. Energistyrelsens priser samt lav CO 2-kvotepris middelskøn. Det fremgår desuden af værkets høringssvar til kommunen af 20. maj 2016, at der er lavet yderligere følsomhedsberegninger på en række parametre, herunder bl.a. for CO 2-kvotepriser, kalkulationsrente, varmebehov og konvertering af gas/olie. Der er således foretaget følsomhedsanalyser for de mest betydende faktorer i projektforslaget.

17 Relevante scenarier Tilbage står herefter spørgsmålet om, hvorvidt projektforslagets samfundsøkonomiske analyse er foretaget i forhold til alle relevante scenarier. Ifølge projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 10, skal der i projektforslag foretages en samfundsøkonomisk analyse af relevante scenarier. Det følger af bestemmelsen, at individuel forsyning anses for et relevant scenarie for projektforslag, der vedrører etablering eller udvidelse af varme- eller naturgasdistributionsnet. Endvidere er det en konsekvens af projektbekendtgørelsens 11, at etablering af kraft-varme-anlæg er et obligatorisk scenarie for projekter for produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW. Side 17 af 23 Ud over de ovenfor nævnte scenarier indeholder projektbekendtgørelsen ikke en nærmere afgrænsning af, hvad der skal anses for relevante scenarier. Efter Energiklagenævnets opfattelse vil et relevant scenarie altid være basissituationen, dvs. en uændret fortsættelse af de eksisterende forhold, hvis dette i praksis er muligt. Herudover vil det efter Energiklagenævnets opfattelse komme an på en konkret vurdering af de enkelte tilfælde, hvad der må anses for relevante scenarier, dvs. hvilke alternative anvendelsesmuligheder ressourcerne har. I sagens projektforslag er der foretaget samfundsøkonomiske beregninger og sammenligninger mellem projektscenariet, referencen (fortsat individuel opvarmning) og et alternativscenarie med biomassebaseret kraftvarme. Klager gør under sagens behandling ved Energiklagenævnet gældende, at der findes et samfundsøkonomisk mere fordelagtigt alternativ til projektforslaget etablering af en 10 MW naturgasbaseret kedel. Klager mener således, at projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger burde have indeholdt scenariet, hvor klager leverer den nødvendige naturgas til en 10 MW naturgasbaseret kedel. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at der ved den konkrete vurdering af, hvad der må anses for relevante scenarier i forbindelse med et projekts samfundsøkonomiske analyse, må lægges vægt på, om det pågældende alternativscenarie har en vis realitet, herunder om gennemførelse af alternativscenariet synes at være en i praksis gennemførlig mulighed. Energiklagenævnet finder ikke, at etablering af en naturgasbaseret kedel er et relevant scenarie. Energiklagenævnet lægger her vægt på, at kommunen ikke har fundet grundlag for at pålægge værket at regne på et alternativt scenarie med en naturgasba-

18 seret kedel, idet det vurderes, at etablering af en naturgaskedel vil medføre en højere varmeproduktionspris, hvilket vil medføre, at forbrugerne ikke vil tilslutte sig, og at området dermed ikke i praksis vil blive konverteret. Energiklagenævnet stadfæster herefter Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 om godkendelse af projektforslag for etablering af flisfyret kedelcentral og udvidelse af forsyningsområdet i Skive. Energiklagenævnet beklager den lange sagsbehandlingstid. Side 18 af 23 Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Skive Kommunes afgørelse af 22. november Sagen har været behandlet på nævnets møde den 30. april Afgørelsen er truffet i henhold til projektbekendtgørelsens 31, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 1. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter varmeforsyningsloven eller regler, der er udstedt efter denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 4. På nævnets vegne Peter Ulrik Urskov Nævnsformand /Stine Bukdahl Specialkonsulent, cand.jur.

19 Bilag Uddrag af lovbekendtgørelse nr af 24. november 2014 om varmeforsyning Klage, Energiklagenævn m.v. 26. Energiklagenævnet behandler klager over afgørelser truffet af kommunen, klima-, energi- og bygningsministeren eller Energitilsynet efter denne lov eller efter regler udstedt i henhold til loven. Side 19 af 23 Stk. 2. Kommunens, klima-, energi- og bygningsministerens og Energitilsynets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed end det i stk. 1 nævnte Energiklagenævn. Afgørelserne kan ikke indbringes for domstolene, før den endelige administrative afgørelse foreligger. Stk. 3. Klage skal være indgivet skriftligt inden fire uger efter, at afgørelsen er meddelt. Stk. 4. Søgsmål til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter loven eller de regler, der udstedes efter loven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen. Uddrag af bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 3. Projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, der er omfattet af bilag 1, skal forelægges kommunalbestyrelsen til godkendelse. 6. Kommunalbestyrelsen skal anvende forudsætningerne i dette kapitel ved behandling af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Kommunalbestyrelsen skal desuden i overensstemmelse med 1 i lov om varmeforsyning og 26, stk. 2, i denne bekendtgørelse sørge for, at projektet ud fra

20 en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, jf. dog 10, stk. 2, og 17, stk Kommunalbestyrelsen kan godkende projekter, der ændrer et områdes forsyningsform fra individuel naturgasforsyning til fjernvarme, under forudsætning af, at varmedistributionsvirksomheden yder en økonomisk kompensation til naturgasdistributionsselskabet, jf. dog stk. 5. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om kompensationens grundlag på baggrund af de kriterier, der er fastlagt i stk. 2 og 3 samt bilag 2. Side 20 af Kommunalbestyrelsen kan kun godkende projekter for produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW, hvis anlægget indrettes som kraftvarme-anlæg. Det er dog en forudsætning, at denne produktionsform er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige. Der kan godkendes et varmeproducerende anlæg, hvis dette er samfundsøkonomisk mere fordelagtigt, jf. dog 13. Kollektive varmeforsyningsanlæg 16. Ved projekter for kraft-varme-anlæg kan kommunalbestyrelsen godkende projektet, hvis der anvendes et eller flere af følgende brændsler: 1) Naturgas. 2) Biomasse. 3) Biogas, lossepladsgas eller anden forgasset biomasse. 4) Affald. Varmeproduktionsanlæg 17. Ved etablering af nye varmeproduktionsanlæg eller udvidelse af eksisterende varmeproduktionsanlæg til levering af opvarmet vand eller damp til et fjernvarmenet, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraft-varme-anlæg, kan kommunalbestyrelsen godkende projekter, der op-

21 fylder kriterierne i stk Etablering af en transmissionsledning til et eksisterende produktionsanlæg betragtes ikke som etablering af et nyt varmeproduktionsanlæg, hvis det eksisterende produktionsanlægs kapacitet ikke udvides. Stk. 2. Ved etablering af varmeproduktionsanlæg efter stk. 1 kan kommunalbestyrelsen kun godkende brændslerne naturgas og mineralsk olie, jf. dog stk Stk. 3. Ved etablering af varmeproduktionsanlæg efter stk. 1 kan kommunalbestyrelsen godkende biogas, lossepladsgas eller anden forgasset biomasse forudsat, at brændslet anvendes på en kraft-varme-producerende produktionsenhed baseret på et af disse brændsler. Side 21 af 23 Stk. 4. Kommunalbestyrelsen kan ved etablering af udvidet varmeproduktionskapacitet, som er nødvendiggjort af et øget varmebehov, godkende anvendelse af de brændsler, der er nævnt i 18, hvis anlægget alene er dimensioneret til at dække et øget varmebehov, og det øgede varmebehov ikke kan dækkes af den eksisterende produktionskapacitet. Kommunalbestyrelsens godkendelse m.v. af projektforslag 23. Ansøgning om godkendelse af projekter (projektforslag) for kollektive varmeforsyningsanlæg skal være skriftlig og ledsaget af følgende oplysninger i det omfang, som er nødvendigt for kommunalbestyrelsens vurdering af projektet: 1) Den eller de ansvarlige for projektet. 2) Forholdet til varmeplanlægningen, herunder forsyningsforhold og varmekilder, jf. 4, og forholdet til kommune- og lokalplaner. 3) Forholdet til anden lovgivning, herunder til lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning. 4) Fastlæggelse af forsyningsområde og varmebehov, fastlæggelse af hvilke tekniske anlæg, herunder ledningsnet, der påtænkes etableret eller ændret, og anlæggets kapacitet, forsyningssikkerhed og andre driftsforhold samt for affaldsforbrændingsanlæg forholdet mellem forbrændingskapaciteten og affaldsgrundlaget, jf. 50 b i lov om miljøbeskyttelse eller regler udstedt i medfør heraf. 5) Tidsplan for etableringen eller ændringen og ved konverteringsprojekter en redegørelse for varmegrundlaget og konverteringsforløbet.

22 6) Arealafståelser, servitutpålæg og evt. aftaler med grundejere m.v., der er nødvendige for anlæggets gennemførelse. 7) Redegørelse for projektansøgers forhandlinger med, herunder evt. udtalelser fra berørte forsyningsselskaber og virksomheder m.fl. 8) Økonomiske konsekvenser for forbrugerne. 9) Energi- og miljømæssige vurderinger samt samfunds- og selskabsøkonomiske vurderinger. 10) Samfundsøkonomisk analyse af relevante scenarier. For projektforslag, der vedrører etablering eller udvidelse af varme- eller naturgasdistributionsnet, anses individuel forsyning for et relevant scenarium. Side 22 af Forinden kommunalbestyrelsen kan meddele godkendelse, skal kommunalbestyrelsen foretage en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Vurderingen skal ske på baggrund af 1) planlægningen efter kapitel 2, 2) de bestemmelser, der er fastsat i kapitel 3, 3) de samfundsøkonomiske analyser, der er nævnt i 23, stk. 1, nr. 10, og 4) de bemærkninger, der er modtaget efter 25. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal ved vurderingen påse, at projektet ud fra en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, jf. dog 10, stk. 2, og 17, stk Klage m.v. 31. Energiklagenævnet behandler klager over afgørelser truffet efter denne bekendtgørelse. Stk. 2. Klage skal være indgivet skriftligt til Energiklagenævnet inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Energiklagenævnet orienterer den pågældende kommune om klagen. Orienteringen, herunder fremsendelse af en kopi af klagen, sker hurtigst muligt og senest 7 dage efter klagen er modtaget.

23 Ikrafttræden m.v. 34. Bekendtgørelsen træder i kraft den 26. september Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg ophæves. Stk. 3. Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse for ansøgninger om projektgodkendelse indgivet før den 26. september For sådanne ansøgninger finder de hidtil gældende regler anvendelse. Stk. 4. Klager over afgørelser, truffet af kommunalbestyrelsen eller Energistyrelsen efter bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014, behandles efter bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Side 23 af 23

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør Kommunes afgørelse af 26. april 2012 projektforslag om fjernvarmeforsyning af 8 områder i Helsingør

KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør Kommunes afgørelse af 26. april 2012 projektforslag om fjernvarmeforsyning af 8 områder i Helsingør (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør

Læs mere

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Aabenraa

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Vordingborg

Læs mere

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen Varmeplanlægning Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen 2 Det vi vil tale om. Kommunernes sagsbehandling og godkendelse af projektforslag Reglerne om varmeplanlægning Kollektive varmeforsyningsanlæg

Læs mere

Varmeforsyningsplanlægning

Varmeforsyningsplanlægning Varmeforsyningsplanlægning Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved specialistadvokat Agnete Nordentoft og advokat Kristian R. Larsen Disposition 1. Kommunal varmeforsyningsplanlægning generelt

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK FEBRUAR 2017 GRENAA VARMEVÆRK A.M.B.A. NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Dato: 23. november 2011 Sagsnr.: 201105138 Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4835 Fax +45 8888 5501 Vicki.schmidt@middelfart.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) I medfør af 2 a, 3, stk. 2, 4, stk. 2, 5, 9, stk. 1, 15, 20, stk. 2, 2. pkt., 26 a og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning,

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Lunden 8 DATO 5/9 2018 1/22 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER...3 2. RESUMÉ...4 3. AFGØRELSE OG TILLADELSENS VILKÅR...5 4. ODENSE KOMMUNES

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 194 Offentligt UDKAST Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Varmeplanlægning og forudsætninger) I

Læs mere

Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves.

Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Egedal Kommunes

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af service/erhverv Højme Erhvervsområde DATO 1/11 2017 1/29 1. Stamoplysninger Projektansvarlig Projektets navn Lokalplan nr. 6-803 Anlægsnavn

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: Advokat Nicolaj Kleist Nørregade 21 1165 København K Sendt pr. e-mail til nkl@bruunhjejle.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal

Læs mere

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø (Varmeforsyning) Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007 etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand,

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled Vest Lokalplan 6-813 DATO 6/2 2019 1/23 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled

Læs mere

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Partner, advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Direkte: 25 29 08 43

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af lokalplanområde 3-694 Seden Nord 31. august 2012 1/30 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Retsgrundlag...

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning TEKNIK OG MILJØ EnergiMidt A/S Industrivej Nord 9B 7400 Herning Att.: Sigurd Asser Jensen Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer:

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Bredsten-Balle Kraftvarmeværk a.m.b.a. over

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af nye boliger ved Rikkesminde DATO 28/2 2018 1/21 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af nye boliger ved Rikkesminde

Læs mere

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4872 Fax +45 8888 5501 Nørre Aaby Kraftvarmeværk Amba Grønnegade 7 5580

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde Savværk A/S DATO 28/2 2018 1/16 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Nyt SUND DATO 7/2 2018 1/23 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Nyt SUND Projektansøger: Myndighed: Fjernvarme

Læs mere

PROJEKTGODKENDELSE. Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen. Allerød Kommune. Teknik og Drift

PROJEKTGODKENDELSE. Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen. Allerød Kommune. Teknik og Drift Allerød Kommune PROJEKTGODKENDELSE Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen Teknik og Drift Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf.: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Dato:

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjervarmeforsyning af boligområde ved COOPgrunden 27. september 27/9 2017 1/30 1. Stamoplysninger Projektansvarlig Projektets navn Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Fjernvarmeforsyning af boliger ved Stationsvej i Hjallese DATO 23/ /21

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Fjernvarmeforsyning af boliger ved Stationsvej i Hjallese DATO 23/ /21 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af boliger ved Stationsvej i Hjallese DATO 23/1 2018 1/21 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af boliger ved Stationsvej

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Godkendelse af projektforslag vedr. etablering af elkedel og akkumuleringstank

Godkendelse af projektforslag vedr. etablering af elkedel og akkumuleringstank Side 1/5 VINDERUP VARMEVÆRK A M B A Sevelvej 67 7830 Vinderup Dato: 18-08-2017 Sagsnr.: 13.03.00-P16-2-17 Henv. til: Lene Kirk Dalum Information og service Direkte tlf.: 9611 7662 Afdeling tlf.: 9611 7500

Læs mere

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017 Energiklagenævnet Nævnenes hus Toldboden 2 8800 Viborg København 12. december 2018 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 011286-0027 ano/jhp J.nr. 18/00403 - DGD's

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over godkendelse af

Læs mere

Dette notat redegør kort for indholdet af bestyrelsens forslag om ansvarsfrihed samt baggrunden herfor.

Dette notat redegør kort for indholdet af bestyrelsens forslag om ansvarsfrihed samt baggrunden herfor. København 28. februar 2019 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 061921-0008 phe/ano/jhp Baggrundsnotat for beslutning om ansvarsfrihed HMN s sagsanlæg mod Energiklagenævnet

Læs mere

Næstved Kommunes afgørelse af 2. juli 2014 ophæves.

Næstved Kommunes afgørelse af 2. juli 2014 ophæves. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas distribution A/S OVER Næstved

Læs mere

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A.

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A....[Klager] fremsendte

Læs mere

FJERNVARMEFORSYNING AF NOVO NORDISK BYGNING JA, KALUNDBORG

FJERNVARMEFORSYNING AF NOVO NORDISK BYGNING JA, KALUNDBORG JANUAR 2017 NOVO NORDISK A/S. FJERNVARMEFORSYNING AF NOVO NORDISK BYGNING JA, KALUNDBORG PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af område ved Rugårdsvej og Jarlsberggade DATO 24/1 2018 1/22 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af område ved Rugårdsvej

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Verdo Produktion A/S OVER Norddjurs

Læs mere

Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008

Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008 (Varmeforsyning) Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor dr.polit.

Læs mere

Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes afgørelse af 21. august 2009 godkendelse af projektforslag for et nyt boligområde i Vildbjerg

Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes afgørelse af 21. august 2009 godkendelse af projektforslag for et nyt boligområde i Vildbjerg (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Fremsendes alene pr. e-mail til: Hjørring Kommune v. teamleder Martin Berg Nielsen: Martin.berg.nielsen@hjoerring.dk og hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima Næstved Varmeværk A.m.b.a. Att. Jens Andersen, ja@naestved-varme.dk COWI A/S Att. Kurt Madsen, kum@cowi.com Kopi er sendt til: AffaldPlus Att. John Kusz, affaldplus@affaldplus.dk Dansk Gas Distribution

Læs mere

Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest

Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest Gilleleje Fjernvarme A M B A Fiskerengen 2 3250 Gilleleje Sag: 13.03.01-P19-1-18 16. april 2018 Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest Gribskov Kommune godkender hermed

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 18. marts 2013 om tilslutningspligt til Mellerup Kraftvarmeværk

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 18. marts 2013 om tilslutningspligt til Mellerup Kraftvarmeværk [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation

Læs mere

Afgørelse Stadfæstelse af Syddjurs Kommunes afgørelse om tilslutningspligt

Afgørelse Stadfæstelse af Syddjurs Kommunes afgørelse om tilslutningspligt Til: xxx Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Syddjurs Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form HNG I/S over Helsingør Kommune af 27. juni 2003 Godkendelse af projektforslag for [...] Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen

Læs mere

Notat. Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven. : Nina Lindbjerg, Svendborg Kommune

Notat. Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven. : Nina Lindbjerg, Svendborg Kommune Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven

Læs mere

Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt

Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt Energiklagenævnet har den 15. juli 2008

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil.

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil. Farum Fjernvarme Stavnsholtsvej 33 3520 Farum Allerød Kommune Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Farum Fjernvarme fremsendte den 16. juni 2017

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommune af 10. april 2008 godkendelse af projektforslag for etablering af et biomassebaseret kedelanlæg og transmissionsledning til forsyning af Ullerslev

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder.

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder. Advokatfirma Dahl Att.: Advokat Janus Skak Olufsen Lundborgvej 18 8800 Viborg Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 328 Offentligt Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15,

Læs mere

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt Til: [XXX) Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Næstved Kommune [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg Til: [XXX] samt div. naboer Viftrup Biogas v/knud Christensen Ringkøbing-Skjern Kommune, (j.nr. 2014030042TB/201501011TB) Sendt pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse:

Læs mere

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a. Danmarksvej 15 8660 Skanderborg Att.: Torkild Kjærsgaard Sagsansvarlig Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Partner, advokat (L), ph.d. Åboulevarden 49, 4.

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016. Til: XXX Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk a.m.b.a. Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016. Til: Hans Sørensen repræsenteret ved advokat Jacob Georg Naur Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Rebild Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves.

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves. (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord I/S over Mariagerfjord Kommune af 27. februar 2008 godkendelse af projektforslag om fjernvarmeforsyning af BM Byggeindustri A/S, Lupinvej 18, Hobro Nævnsformand, dommer

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger.

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger. 18.09.2011/NLI Acadre 11/25385 NOTAT Bilag til dagsorden vedrørende bemærkninger til projektforslag for fjernvarmeforsyning af del af Stenstrup, Hundtofte og Løgeskov og godkendelse af halmkedel. Svendborg

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Udvidelse af forsyningsområde- Erhvervsområde ved motorvejsafkørsel 50 DATO 15/11 2017 1/30 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Erhvervsområde

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016:

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016: Sønderborg Forsyning A/S Att. Jens Nansen Paulsen Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Godkendelse af fjernvarmeforsyning af Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen Sønderborg Kommune har den 29. februar

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning)

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE

Læs mere

UDKAST 05122012. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST 05122012. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST 05122012 Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 3, stk. 2, 4, stk. 2, 5, 9, stk. 1, 15, 20, stk. 2, 26 a, stk. 1, nr. 1 og 2, og 34, stk. 2, i

Læs mere

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Hanstholm Kommune har ved brev af 8. november 2006 fremsendt

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand. polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand. polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Nørre Aaby Kraftvarmeværk A.m.b.a. over Middelfart

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Notat vurdering af kapacitet og reference

Notat vurdering af kapacitet og reference Aarhus 10. marts 2015 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 019047-0039 phe/ano/jhp Notat vurdering af kapacitet og reference Skanderborg-Hørning Fjernvarmes projektforslag

Læs mere

Haderslev Kommunes afgørelse af 8. november 2012 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Haderslev Kommunes afgørelse af 8. november 2012 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Haderslev

Læs mere

HØRINGSUDKAST Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for industrianlæg og fjernkølingsanlæg

HØRINGSUDKAST Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for industrianlæg og fjernkølingsanlæg HØRINGSUDKAST Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for industrianlæg og fjernkølingsanlæg 1 I medfør af 5, 15, 26 a, stk. 1, nr. 1 og 2, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A.

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A. [XXX] Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Baggrundsnotat om de foreslåede ændringer

Baggrundsnotat om de foreslåede ændringer N O T AT 5. december 2012 J.nr. 2301/1199-0185 Ref. rvn Side 1/7 Baggrundsnotat om de foreslåede ændringer 1. Kompensation ved konvertering (udkastets 7, stk. 1-6, og bilag 2) Efter gældende regler kan

Læs mere

KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Svendborg Kraftvarme A/S OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere