Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves."

Transkript

1 (Varmeforsyning) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 OM godkendelse af projektforslag om fjernvarme og vedvarende energi til Ølstykke-Stenløse NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen NÆVNETS AFGØRELSE Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves. Energiklagenævnet har fra Egedal Kommune den 20. juli 2011 modtaget HMN Naturgas I/S klage af 6. juli 2011 over kommunens afgørelse af 9. juni HMN Naturgas I/S er repræsenteret af advokat Poul Heidmann, Bruun & Hjejle, (herefter klager). Ved afgørelsen godkendte Egedal Kommune et projektforslag for fjernvarme og vedvarende energi til Ølstykke-Stenløse. Egedal Kommune og Egedal Bygge- og Plancenter (herefter forsyningen), som er ansvarlig for udarbejdelsen af projektforslaget, er under sagens behandling repræsenteret af advokat Eigil Worm, Advokataktieselskabet Horten. Sagens baggrund Egedal Kommune vil med projektforslaget etablere et kollektivt fjernvarmeforsyningsområde, hvor fjernvarmen er baseret på vedvarende energi. Området forsynes i dag primært med individuel naturgasforsyning. Det nye fjernvarmeforsyningsområde tager udgangspunkt i et af kommunens lokale naturgasba- 1 Sagen har været sat i bero i perioden 21. juli august 2011 på fremsendelse af Egedal Kommunes sagsakter samt udtalelse til sagen.

2 serede kraftvarmeanlæg, som i dag forsyner en række større ejendomme med naturgasbaseret fjernvarme. Projektforslaget omhandler opførelse af et flisfyret varmeproduktionsanlæg, en biooliefyret reservekedel, et solvarmeanlæg med akkumuleringstank og et bioforgasningskraftvarmeanlæg, der som nævnt oven for skal levere varme til et fjernvarmenet, der i dag forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg, jf. projektbekendtgørelsens Projektforslaget indebærer endvidere, at områdeafgrænsningen mellem naturgasforsyning og fjernvarmeforsyningen ændres, jf. projektbekendtgørelsens 7, stk. 2, Projektforslaget Projektforslaget er udarbejdet af forsyningen med bistand fra Rambøll Danmark A/S (herefter Rambøll). Projektforslaget blev i første omgang sendt til behandling i kommunen i august På baggrund af bl.a. klagers bemærkninger i høringsfasen anmodede kommunalbestyrelsen om, at projektforslaget blev reduceret. Side 2 af 13 Projektforslaget er derfor revideret i januar 2011 bl.a. i forhold til, at kapaciteten på fliskedlen er halveret, at solvarmeanlægget alene medtages i første etape af projektet, og at konverteringen af naturgasområdet til fjernvarme næsten er halveret. Det er hensigten, at projektforslaget senere skal suppleres med flere projektforslag, når det er samfundsøkonomisk fordelagtigt. Projektforslaget omhandler nu etablering af følgende anlæg: En fliskedel på 2,5 MW med røggaskondensering samt mulighed for at afbrænde have- og parkaffald. En biooliefyret reservekedel på 2,5 MW, som skal installeres ved siden af fliskedlen. Solvarmeanlæg med et areal på i alt ca m 2, som kan producere ca MWh/år. En akkumuleringstank med en effekt volumen på m 3, svarende til et lager på 45 MWh. Anvendelse af det lokale naturgasfyrede kraftvarmeanlæg på Stengårdsskolen på 2 MW, når elprisen er høj. Et bioforgasningskraftvarmeanlæg med en produktionskapacitet på henholdsvis 75 kw el og 200 kw varme. Anlægget er et demonstrationsanlæg, der indgår i det EU-tilskudsberettigede Concerto-program i Stenløse Syd. 2 Bekendtgørelse nr af 13. december 2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg.

3 Egedal Kommune ejer det lokale naturgasbaserede kraftvarmeanlæg på Stengårdsskolen, et andet lokalt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg på Lærkeskolen samt det tilhørende forsyningsnet. Kommunen vil med udgangspunkt i disse anlæg i første omgang kun anlægget på Stengårdsskolen udbygge fjernvarmenettet og basere fjernvarmen på vedvarende energi. Anlægget forsyner i dag en række større ejendomme med naturgasbaseret fjernvarme. De anlæg, som er beskrevet i projektforslaget, skal alle indgå i kommunens fjernvarmeprojekt, der skal levere varme til skolen samt det tilhørende fjernvarmenet, de større ejendomme, som i dag forsynes af individuel naturgas, ny bebyggelse, der opføres som lavenergibyggeri samt to mindre områder, som i dag forsynes af elvarme. Størstedelen af det nye forsyningsområde er i dag udlagt til individuel naturgasforsyning og forsynet af individuel naturgas. Det fremgår af projektforslaget, at kommunen ønsker en samlet planlægning af varmeforsyningen baseret på vedvarende energi frem for, at de i dag individuelt forsynede ejendomme samt kommende ny bebyggelse hver især vælger at installere varmepumper, solcelleanlæg m.m. Side 3 af 13 Klager er naturgasleverandør i området. Der er ikke tilslutningspligt til naturgas. Projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger og forudsætninger De områder, der er omfattet af projektforslaget, er opdelt på følgende måde: Område 1: Større ejendomme i dele af Ølstykke og Stenløse, herunder et lokalt kraftvarmeanlæg og to områder med elvarme, der kan konverteres til fjernvarme Område 2: Dele af Stenløse Syd, hvor fjernvarmeforsyning er påbegyndt med midlertidig forsyning fra en midlertidig oliefyret kedel og med en ledning, der er etableret som led i byggemodningen Område 3: Alle nye bebyggelser i Egedal Park De samfundsøkonomiske beregninger i projektforslaget er baseret på Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger 3 fra april Projektforslaget anvender følgende reference i relation til de samfundsøkonomiske beregninger: Ny bebyggelse forsynes med varmepumper og individuel solvarme. Der etableres individuel solvarme på halvdelen af de større eksisterende ejendomme. Elopvarmede boliger i to områder skifter til individuel naturgas med solvarme. 3 Vejledning i samfundsøkonomiske analyser på energiområdet, Energistyrelsen, april 2005 og Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet, Energistyrelsen, april 2010.

4 Projektforslaget udviser på baggrund af disse forudsætninger en samfundsøkonomisk fordel ved etablering af fjernvarme baseret på vedvarende energi på 6,6 mio. kr. over en 20-årig periode. Det fremgår af kommunens afgørelse af 9. juni 2011, at der ved en mere detaljeret indregning af scrapværdi sker en reduktion af den samfundsøkonomiske fordel til 3,1 mio. kr., og ved anvendelse af naturgas som reference reduceres overskuddet med yderligere 3 mio. kr. over en 20-årig periode, det vil sige ned til 0,1 mio. kr. Den påklagede afgørelse Af kommunens afgørelse af 9. juni 2011 fremgår bl.a. følgende: [ ] Forsyningsområde og forsyningsform. Projektforslaget vedrører etablering af et nyt fjernvarmesystem baseret på vedvarende energi (affaldsflis, solvarme og bioolie) til en række eksisterende naturgasforsynede større forbrugere, konvertering af elopvarmede boliger og Egedal Park. Økonomi. Til gennemførelse af projektforslaget er den samlede investering vurderet til ca. 103 mio. kr. ekskl. moms. Side 4 af 13 Der er i forbindelse med udarbejdelsen af projektforslaget foretaget beregninger af projektets samfundsøkonomiske konsekvenser. Som grundlag for de foretagne beregninger er anvendt de af Energistyrelsens udmeldte beregningsmetoder og p.t. fastsatte forudsætningspriser. De samfundsøkonomiske beregninger i projektforslaget viser et samfundsøkonomisk overskud over den 20-årige planperiode på ca. 6,6 millioner kr. i forhold opretholdelse af naturgasforsyning, etablering af varmepumper i det planlagte nybyggeri og etablering af naturgaskedler i de nuværende elopvarmede bygninger. Ved mere detaljeret indregning af scrapværdi forringes den samfundsøkonomiske fordel til ca. 3,1 millioner kr. Med indregning af naturgas som reference reduceres det samfundsøkonomiske overskud også med 3 millioner kr. Samlet set vurderes, at der med begge ændringer fortsat vil være et beskedent samfundsøkonomisk overskud ved projekt.

5 Der er således en samfundsøkonomisk fordel ved projektforslaget. Både selskabsøkonomisk og brugerøkonomisk viser projektforslaget en positiv økonomisk gevinst. Yderligere oplysninger vedr. beregninger og forudsætninger mv. fremgår af projektforslaget. Plangrundlag. Kommunens rådgiver COWI har på vegne af Egedal kommune gennemgået projektforslaget og på kommunens vegne foretaget en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektforslaget. Side 5 af 13 Kommunalbestyrelsen vurderer på baggrund heraf, at projektforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med den gældende bekendtgørelse på området. Projektforslagsberegningerne viser, at etablering af fjernvarmeforsyning samfundsøkonomisk set er det mest fordelagtige. Det er vurderet, at gasselskabets økonomi ikke forrykkes væsentligt. Projektforslaget er vurderet til at være i overensstemmelse med Egedal Kommunes ønsker om anvendelsen af miljøvenlig og CO2- neutral energi HMNs ønske om, at et projektforslag for individuel naturgasforsyning skal indgå i vurderingen, afvises, fordi individuel naturgas efter kommunalbestyrelsens opfattelse ikke er i overensstemmelse med Varmeforsyningslovens formål om reduktion af fossile brændsler Egedal kommune ønsker at fremme anvendelsen af miljøvenlig og CO2-neutral energi og ønsker derfor ikke udarbejdet et projektforslag for individuel naturgasforsyning. Kommunalbestyrelsens godkendelse er baseret på, at projektforslaget lever op til Varmeforsyningslovens formål om at fremme den mest samfundsøkonomiske og miljøvenlige anvendelse af energi til bygningers opvarmning og forsyning med varmt vand.

6 Kommunalbestyrelsens godkendelse er ligeledes baseret på at, udfasning af de fossile brændsler, øget energieffektivitet og reduktioner i CO2-belastningen er blandt de nationale pejlemærker, som Egedal Kommune har bekræftet gennem sine strategier og planer samt med aftalen med Danmarks Naturfredningsforening om at være Klimakommune. [ ] Klagers synspunkter og bemærkninger Det er klagers opfattelse, at projektforslaget ikke opfylder betingelserne i projektbekendtgørelsen, herunder navnlig 24, og derfor ikke kan godkendes. Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 bør derfor ophæves. Til støtte herfor har klager navnlig anført følgende: Side 6 af 13 Det fremgår af projektforslaget, at det lokale kraftvarmeanlægs forsyningsnet forventes udbygget og i fremtiden skal forsynes via fliskedlen og måske via den bio-oliefyrede reservekedel i perioder, hvor elprisen ikke er høj. Det betyder, at der skal etableres et varmeproduktionsanlæg, der skal levere varme til et fjernvarmenet, som forsynes af et eksisterende naturgasbaseret kraftvarmeanlæg. Det fremgår af projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, at der i disse situationer kun kan godkendes naturgas eller mineralisk olie som brændsel. Kommunens plan om at erstatte den naturgasbaserede kraftvarme med et flisfyret varmeproduktionsanlæg er derfor i strid med bestemmelsen. Projektforslaget ændrer endvidere områdeafgrænsningen mellem naturgas og fjernvarme. Projektet skal derfor vurderes i forhold til projektbekendtgørelsens 7, stk. 2. Projekter for ændring af områdeafgrænsningen kan alene godkendes, såfremt samfundsøkonomiske hensyn taler imod opretholdelse af områdeafgrænsningen. Bestemmelsen skal fortolkes indskrænkende og baseres på den eksisterende forsyningsform. Det er derfor en mangel ved kommunens afgørelse, at denne vurdering ikke er lavet korrekt med den rigtige reference. Klager fremlagde reviderede samfundsøkonomiske beregninger baseret på individuel naturgas som referencesituation, inden kommunen traf afgørelse i sagen den 9. juni Disse beregninger viser, at individuel naturgas er samfundsøkonomisk mere fordelagtigt end kommunens projekt. Kommunen burde have inddraget dette i vurderingen af, om projektforslaget kunne godkendes. Kommunen har derfor ikke påset, at det godkendte projekt er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt som foreskrevet i projektbekendtgørelsens 24.

7 Klager og forsyningen er endvidere uenige om, hvilken reference der skal anvendes i projektforslaget i forhold til de forskellige områder, som projektforslaget berører. Der er endvidere uenighed om, hvorledes de samfundsøkonomiske beregninger skal udføres, herunder med hensyn til scrapværdi (restlevetid) for brugerinstallationerne, priser for nye kondenserende kedler samt kalkulationsrenten. Ved anvendelse af klagers beregningsforudsætninger vil der være en samfundsøkonomisk fordel ved at anvende naturgas på ca. 36 mio. kr. sammenlignet med projektforslaget. Forsyningens synspunkter og bemærkninger Det er forsyningens opfattelse, at Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 bør stadfæstes. Forsyningen kan i det hele tilslutte sig Egedal Kommunes udtalelse til sagen. Forsyningen har herudover bl.a. anført følgende: Projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, er opfyldt, da der er tale om et fremtidigt øget varmebehov. Det fremtidige varmebehov er større end den kapacitet, der etableres med fliskedlen, og anlægget er derfor i overensstemmelse med bestemmelsen. Det er i den forbindelse uden betydning, om fliskedlen placeres ved Stengårsdsskolen eller andetsteds, og om der ved en optimeret daglig drift af varmekilder måtte blive tale om, at der i nogle situationer kan komme varme fra fliskedlen til Stengårdskolens område, mens det i andre situationer vil være omvendt. Side 7 af 13 For så vidt angår projektbekendtgørelsens 7, stk. 2, om områdeafgrænsning, opfylder projektforslaget betingelserne i bestemmelsen, da projektforslaget for fjernvarme er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige, og derfor taler det imod opretholdelse af områdeafgrænsningen. Referencen i projektforslaget kan, som beskrevet i Energistyrelsens vejledning i samfundsøkonomiske analyser, tage afsæt i uændret fortsættelse af de eksisterende forhold, men er, som det fremgår af formuleringen, ikke bundet hertil. Uanset om referencen bygger på en fortsættelse af de hidtidige forhold eller ej, medfører dette ikke, at projektet er i strid med reglerne for samfundsøkonomiske beregninger. Forsyningen er herudover af den opfattelse, at der er anvendt de relevante referencer i projektforslaget, samt at disse er udtryk for en realistisk vurdering af forholdene. Scrapværdien (restlevetiden) på brugerinstallationerne, som er anvendt i beregningerne, er endvidere relevant og anvendelse af en lavere kalkulationsrente vil alene være en fordel for projektforslagets samfundsøkonomi.

8 Egedal Kommunes udtalelse til sagen Egedal Kommune har i forbindelse med fremsendelsen af klagen til Energiklagenævnet i henhold til projektbekendtgørelsens 29, stk. 2, fremsendt en udtalelse til sagen. Af kommunens udtalelse fremgår bl.a. følgende: Kommunen har i sin behandling af projektforslaget i overensstemmelse med projektbekendtgørelsens 24 lagt afgørende vægt på, at det projekt, der er godkendt, er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige. Herudover har kommunen lagt vægt på, at projektet er i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formål, herunder at der skal fremmes den mest samfundsøkonomiske anvendelse af energi, og at projektet endvidere svarer til kommunens målsætninger om en miljøvenlig energiforsyning. Der er yderligere taget hensyn til, at projektet både brugerøkonomisk og selskabsøkonomisk har en positiv økonomi. Side 8 af 13 Projektet er endvidere vurderet energimæssigt og miljømæssigt udover de økonomiske vurderinger. De energimæssige og miljømæssige beregninger anses for korrekt foretaget, og projektet fører til en begrænsning i anvendelsen af fossile brændsler og til en CO 2 reduktion i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formål og kommunens målsætninger. Det er også vurderet, at naturgasselskabets økonomi ikke forringes væsentligt, og at samfundsøkonomiske forhold taler imod opretholdelsen af områdegrænsen mellem naturgasforsyningen og fjernvarme, således at der er grundlag for at ændre områdegrænsen. Det er endvidere vurderet, at kraftvarmeproduktion, som anført i projektforslaget, ikke vil være samfundsøkonomisk fordelagtig. Egedal Kommune er endvidere af den opfattelse, at der er anvendt en reference, som er realistisk i forhold til den fremtidige anvendelse af naturgas som forsyningsform. Det er endvidere efter kommunens opfattelse korrekt, at der ikke skal indregnes scrapværdier (restlevetider) for brugerinstallationer i de samfundsøkonomiske beregninger. Retsgrundlag Godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg samt valg af produktionsform og brændsel er nærmere reguleret i varmeforsyningsloven 4 og projektbekendtgørelsen. For så vidt angår valg af brændsel fremgår følgende af projektbekendtgørelsens 14 om brændselsvalg for kraftvarmeanlæg: 4 Nugældende lovbekendtgørelse nr af 14. december 2011 om varmeforsyning.

9 [ ] Kraft-varme-anlæg 14. Ved projekter for kraft-varme-anlæg kan kommunalbestyrelsen godkende brændslerne: 1) naturgas, 2) biomasse, 3) biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse eller 4) affald. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal indpasse biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse til kraft-varmeproduktion i den kommunale varmeforsyning, såfremt der er lokalt ønske herom, og såfremt fjernvarmeværket kan erhverve gassen til priser, der ikke adskiller sig væsentligt fra prisen på den forsyning, som fjervarmeværket ellers har adgang til. [ ] Side 9 af 13 Etablering af varmeproduktionsanlæg er reguleret i projektbekendtgørelsens 15, hvoraf følgende fremgår: [ ] Varmeproduktionsanlæg 15. Ved etablering af varmeproduktionsanlæg til levering af varme til et fjernvarmenet, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraft-varme-anlæg eller varmeanlæg, skal kommunalbestyrelsen ved godkendelse af projekter anvende kriterierne i stk. 2-4 for fastlæggelse af brændselsvalg. Stk. 2. Ved etablering af varmeproduktionsanlæg efter stk. 1 kan kommunalbestyrelsen kun godkende brændslerne naturgas og mineralsk olie, jf. dog stk. 3 og 4. Stk. 3. Ved etablering af varmeproduktionsanlæg efter stk. 1 kan kommunalbestyrelsen godkende biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse forudsat, at brændslet anvendes på en kraft-varme-producerende produktionsenhed baseret på disse brændsler. Stk. 4. Kommunalbestyrelsen kan ved etablering af udvidet varmeproduktionskapacitet, som er nødvendiggjort af et øget varmebehov, godkende anvendelse af CO2 -afgiftsfrit brændsel for anlæg, der alene er dimensioneret til at dække det øgede varmebehov, jf. dog 13. [...]

10 Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Projektforslaget Projektbekendtgørelsen fastlægger de nærmere regler for, hvornår et projektforslag kan godkendes. Kommunalbestyrelsen kan således alene godkende et projektforslag, hvis projektforslaget opfylder betingelserne i projektbekendtgørelsen. Bekendtgørelsen fastlægger bl.a. de nærmere regler for, hvilke brændselstyper der kan anvendes. Brændselsvalget er afhængigt af, om der er tale om et kraftvarmeanlæg eller et rent varmeproduktionsanlæg. Det fremgår således af projektbekendtgørelsens 14, at kommunalbestyrelsen ved projekter for kraftvarmeanlæg kan godkende brændslerne naturgas, biomasse, biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse eller affald. For varmeproduktionsanlæg, som er beliggende i et område, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg, kan kommunalbestyrelsen som udgangspunkt alene godkende brændslerne naturgas og mineralisk olie, medmindre varmeproduktionskapaciteten er nødvendiggjort af et øget varmebehov, og anlægget alene er dimensioneret til at dække det øgede varmebehov, jf. projektbekendtgørelsens 15, stk. 4. Godkendelse af projektforslaget forudsætter endvidere, at betingelserne i projektbekendtgørelsens 7, stk. 2, samt 24 er opfyldte. Side 10 af 13 Projektforslaget indebærer, at der opføres en fliskedel, som alene er varmeproducerende på 2,5 MW. Kedlen skal forsyne bl.a. Stengårdsskolen og de øvrige større varmeforbrugere samt ny bebyggelse med fjernvarme baseret på vedvarende energi. Fliskedlen skal anvendes som grundlastenhed i det planlagte ledningsnet. Der etableres endvidere en biooliefyret reservekedel ved siden af fliskedlen på 2,5 MW. Forsyningen skal endvidere suppleres med et solvarmeanlæg, som kan producere ca MWh/år samt en dertil hørende akkumuleringstank og et bioforgasningskraftvarmeanlæg på henholdsvis 75 kw el og 200 kw varme. Det lokale naturgasbaserede kraftvarmeværk på Stengårdsskolen bevares og skal alene anvendes, når det er økonomisk fordelagtigt (elprisen er høj), eller der er brug for reservekapacitet. Fliskedlen er alene varmeproducerende og skal levere varme til et fjernvarmenet, der forsynes af et eksisterende decentralt naturgasbaseret kraftvarmeanlæg, jf. projektbekendtgørelsens 15, stk , stk. 2-4, fastlægger derfor, hvilket brændsel der kan anvendes. Det fremgår herefter af 15, stk. 4, at kommunalbestyrelsen kun kan godkende et CO 2-frit brændsel som flis, hvis varmeproduktionskapaciteten er nødvendiggjort af et øget varmebehov, og anlægget alene er dimensioneret til at dække det øgede varmebehov. I henhold til Energistyrelsens vejledning til projektbekendtgørelsen 5 skal der ved et øget varmebehov forstås et efterfølgende planlagt varmebehov. Nye an- 5 Vejledning til bekendtgørelse nr af 13/12/2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, Energistyrelsen, december 2007.

11 læg skal derfor dimensioneres til at dække en udbygning af forsyningen i fremtiden. Energiklagenævnet har tidligere tilsluttet sig denne forståelse af udtrykket øget varmebehov. Der kan i den forbindelse bl.a. henvises til nævnets afgørelser af henholdsvis 15. december 2008 (j.nr ) 6, 12. oktober 2009 (j.nr ) 7 og 28. september 2010 (j.nr ) 8. Energiklagenævnet finder endvidere, at for at betingelserne i projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, kan anses for opfyldte, må der kunne fremlægges oplysninger om et fremtidigt øget varmebehov, som er rimelig konkrete med hensyn til forventede tilslutninger samt det heraf følgende effektbehov, da et produktionsanlæg efter 15, stk. 4, alene må være dimensioneret til at dække det øgede varmebehov. Det fremgår af projektforslaget, at fliskedlens kapacitet er mindre end den kapacitet, der svarer til det øgede varmebehov fra tilslutning af øvrige større varmeforbrugere indenfor de første 3 år. Dertil kommer øget behov fra supplerende tilslutning og fra ny bebyggelse. Det er på denne baggrund i projektforslaget vurderet, at projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, er opfyldt. Side 11 af 13 Fliskedel på 2,5 MW skal imidlertid, som beskrevet i projektforslaget, fungere som grundlastenhed i det planlagte forsyningsnet, og skal suppleres af en bioolie reservekedel og et solvarmeanlæg. Det eksisterende naturgasbaserede krafvarmeanlæg skal fungere som reserveanlæg samt anvendes, når elprisen er høj. Fliskedlen skal således bl.a. forsyne en række ejendomme, som i dag forsynes af det lokale naturgasbaserede kraftvarmeanlæg. Energiklagenævnet finder på den baggrund, at fliskedlen til dels har det direkte formål at fortrænge den nuværende naturgasbaserede varme med henblik på, at varmen i stedet baseres på flis. Der er således ikke tale om, at fliskedlens formål alene er at forsyne fremtidige tilslutninger og dermed kan betragtes som nødvendiggjort af et øget varmebehov, som kedlen alene er dimensioneret til at dække. Energiklagenævnet bemærker i øvrigt, at der som ovenfor anført må kunne fremlægges rimelig konkrete oplysninger om forventede fremtidige tilslutninger samt det heraf følgende effektbehov i en sådan situation. Sådanne oplysninger ses ikke at foreligge i nærværende sag. Energiklagenævnet finder på 6 Klage fra Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommunes afgørelse af 10. april 2008 om godkendelse af projektforslag for etablering af et biomassebaseret kedelanlæg og transmissionsledning til forsyning af Ullerslev Fjernvarme. Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser Kronologisk liste Varmeforsyning. 7 Klage fra Bredsten-Balle Kraftvarmeværk a.m.b.a. over Vejle Kommunes afgørelse af 28. januar 2009 om afslag på godkendelse af projektforslag om etablering af biomassefyret kedelcentral. Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser Kronologisk liste Varmeforsyning. 8 Klage fra Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes afgørelse af 21. august 2009 om godkendelse af projektforslag for et nyt boligområde i Vildbjerg. Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser Kronologisk liste Varmeforsyning.

12 den baggrund, at betingelserne i projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, ikke er opfyldte. Egedal Kommune har således ikke haft hjemmel til at godkende projektforslaget om den flisfyrede kedel, da betingelserne i projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, ikke er opfyldte. Energiklagenævnet ophæver på denne baggrund kommunens afgørelse af 9. juni Energiklagenævnet bemærker i den forbindelse, at nævnet ikke har foretaget en prøvelse af, om betingelserne i projektbekendtgørelsens 7, stk. 2, er opfyldte samt foretaget en vurdering af de samfundsøkonomiske beregninger i projektforslaget, herunder hvilken reference som skal anvendes i de samfundsøkonomiske beregninger, da projektforslaget allerede på baggrund af betingelserne i projektbekendtgørelsens 15, stk. 4, ikke kan godkendes. Projektforslaget kan herefter alene godkendes, hvis Energistyrelsen i henhold til projektbekendtgørelsens 28 meddeler dispensation fra projektbekendtgørelsens 15 om brændselsvalg. En sådan dispensation ses ikke at foreligge. En dispensation kræver ansøgning fra den kommune, der skal godkende projektforslaget, dvs. Egedal Kommune. En eventuel dispensationsansøgning skal indgives til Energistyrelsen. Side 12 af 13 Egedal Kommunes sagsbehandling For kommunens sagsbehandling af en sag, som den foreliggende sag om godkendelse af et projektforslag, gælder det såkaldte officialprincip 9. Det betyder, at det påhviler kommunen at oplyse sagen, herunder eventuelt ved at sørge for, at sagens parter medvirker hertil. Kommunen kan ikke træffe afgørelse i sagen, før de nødvendige oplysninger foreligger. Officialprincippet er en garantiforskrift og er af væsentlig betydning for afgørelsens lovlighed og rigtighed. Utilstrækkelig sagsoplysning vil kunne bevirke, at afgørelsen må tilsidesættes som ugyldig. Egedal Kommune behandlede og godkendte projektforslaget på kommunalbestyrelsens møde den 23. februar Afgørelsen blev imidlertid først fremsendt til klager m.v. den 9. juni Kommunens sagsbehandling af projektforslaget er således først afsluttet og afgørelsen truffet den 9. juni 2011, hvor den er fremsendt til sagens parter. Projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger er baseret på Energistyrelsens vejledninger om samfundsøkonomiske analyser, og projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger er baseret på styrelsens beregningsforudsætninger fra april Energistyrelsens beregningsforudsætninger er alene vejledende, men når de vælges som grundlag for et projektforslags samfundsøkonomiske beregninger, bør de seneste beregningsforudsætninger imidlertid anvendes. Energistyrelsen ud- 9 Der henvises til bogen Forvaltningsret af Hans Gammeltoft-Hansen m.fl., Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2. udgave, 2002, side 447 ff.

13 sendte nye beregningsforudsætninger i april 2011, ligesom der den 7. april 2011 blev udsendt et tillægsblad hertil om kalkulationsrente, levetid og reference. Energiklagenævnet finder derfor, at projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger burde have været opdateret i henhold hertil, og at disse beregningsforudsætninger burde have dannet grundlag for kommunens behandling og vurdering af projektforslaget. Da de samfundsøkonomiske beregninger således ikke var opdaterede på tidspunktet for kommunens afgørelse den 9. juni 2011, finder Energiklagenævnet, at kommunen ikke har oplyst sagen tilstrækkeligt, før der blev truffet afgørelse. Energiklagenævnet finder på denne baggrund, at Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 lider af en væsentlig mangel i form af utilstrækkelig sagsoplysning og derfor også af denne grund skal ophæves. Energiklagenævnets afgørelse Egedal Kommunes afgørelse af 9. juni 2011 ophæves. Side 13 af 13 Sagen har været behandlet på nævnets møde den. Afgørelsen er truffet i henhold til projektbekendtgørelsens 29, stk. 1, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 1. Afgørelsen kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter varmeforsyningsloven eller regler, der er udstedt efter denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 4. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside På nævnets vegne Poul K. Egan Nævnsformand /Tina Maria Alander Lindfors Fuldmægtig, cand.jur.

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Aabenraa

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Bredsten-Balle Kraftvarmeværk a.m.b.a. over

Læs mere

KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør Kommunes afgørelse af 26. april 2012 projektforslag om fjernvarmeforsyning af 8 områder i Helsingør

KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør Kommunes afgørelse af 26. april 2012 projektforslag om fjernvarmeforsyning af 8 områder i Helsingør (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Helsingør

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Vordingborg

Læs mere

Varmeforsyningsplanlægning

Varmeforsyningsplanlægning Varmeforsyningsplanlægning Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved specialistadvokat Agnete Nordentoft og advokat Kristian R. Larsen Disposition 1. Kommunal varmeforsyningsplanlægning generelt

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: Advokat Nicolaj Kleist Nørregade 21 1165 København K Sendt pr. e-mail til nkl@bruunhjejle.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø (Varmeforsyning) Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007 etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand,

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommune af 10. april 2008 godkendelse af projektforslag for etablering af et biomassebaseret kedelanlæg og transmissionsledning til forsyning af Ullerslev

Læs mere

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A.

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A. [XXX] Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand. polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand. polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Nørre Aaby Kraftvarmeværk A.m.b.a. over Middelfart

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg Til: [XXX] samt div. naboer Viftrup Biogas v/knud Christensen Ringkøbing-Skjern Kommune, (j.nr. 2014030042TB/201501011TB) Sendt pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse:

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning)

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE

Læs mere

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Dato: 23. november 2011 Sagsnr.: 201105138 Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4835 Fax +45 8888 5501 Vicki.schmidt@middelfart.dk

Læs mere

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt Til: [XXX) Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Næstved Kommune [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Pandalus A/S, Hanstholm

ENERGIKLAGENÆVNET AFGØRELSE. (varmeforsyning) Pandalus A/S, Hanstholm ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Den 29. august 2001 J.nr. 97-2311-0052 /JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra over afgørelse

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af lokalplanområde 3-694 Seden Nord 31. august 2012 1/30 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Retsgrundlag...

Læs mere

Energiklagenævnets tidligere afgørelse i sagen af 15. december 2008 stadfæstes.

Energiklagenævnets tidligere afgørelse i sagen af 15. december 2008 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommunes af 10.

Læs mere

Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008

Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008 (Varmeforsyning) Vejen Kraftvarmeværk A/S over Energitilsynet af 1. oktober 2007 prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2008 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor dr.polit.

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves.

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves. (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord I/S over Mariagerfjord Kommune af 27. februar 2008 godkendelse af projektforslag om fjernvarmeforsyning af BM Byggeindustri A/S, Lupinvej 18, Hobro Nævnsformand, dommer

Læs mere

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Fremsendes alene pr. e-mail til: Hjørring Kommune v. teamleder Martin Berg Nielsen: Martin.berg.nielsen@hjoerring.dk og hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over godkendelse af

Læs mere

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning TEKNIK OG MILJØ EnergiMidt A/S Industrivej Nord 9B 7400 Herning Att.: Sigurd Asser Jensen Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer:

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015. Til: [XXX] Favrskov Kommune Hinnerup Fjernvarme Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr.

Læs mere

Haderslev Kommunes afgørelse af 8. november 2012 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Haderslev Kommunes afgørelse af 8. november 2012 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Haderslev

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: advokat Poul Heidmann Nørregade 21 1165 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4872 Fax +45 8888 5501 Nørre Aaby Kraftvarmeværk Amba Grønnegade 7 5580

Læs mere

Anonymiseret Afgørelse klage over pålæg om tilslutningspligt og afslag på forlængelse af tilslutningsfrist

Anonymiseret Afgørelse klage over pålæg om tilslutningspligt og afslag på forlængelse af tilslutningsfrist Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes afgørelse af 21. august 2009 godkendelse af projektforslag for et nyt boligområde i Vildbjerg

Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes afgørelse af 21. august 2009 godkendelse af projektforslag for et nyt boligområde i Vildbjerg (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Naturgas Midt-Nord A/S over Herning Kommunes

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Tønder Kommune over Energistyrelsen af 18. september 2007 dispensation til opførelse af biomassefyret kedelcentral i Tønder

Tønder Kommune over Energistyrelsen af 18. september 2007 dispensation til opførelse af biomassefyret kedelcentral i Tønder (Varmeforsyning) Tønder Kommune over Energistyrelsen af 18. september 2007 dispensation til opførelse af biomassefyret kedelcentral i Tønder Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit.

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde Savværk A/S DATO 28/2 2018 1/16 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 194 Offentligt UDKAST Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Varmeplanlægning og forudsætninger) I

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form.

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Lemvig Varmeværk A.m.b.a.

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 18. marts 2013 om tilslutningspligt til Mellerup Kraftvarmeværk

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 18. marts 2013 om tilslutningspligt til Mellerup Kraftvarmeværk [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse

Læs mere

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder.

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder. Advokatfirma Dahl Att.: Advokat Janus Skak Olufsen Lundborgvej 18 8800 Viborg Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Godkendelse af projektforslag vedr. etablering af elkedel og akkumuleringstank

Godkendelse af projektforslag vedr. etablering af elkedel og akkumuleringstank Side 1/5 VINDERUP VARMEVÆRK A M B A Sevelvej 67 7830 Vinderup Dato: 18-08-2017 Sagsnr.: 13.03.00-P16-2-17 Henv. til: Lene Kirk Dalum Information og service Direkte tlf.: 9611 7662 Afdeling tlf.: 9611 7500

Læs mere

Klage over Odder Kommunes afgørelse af 17. november 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Hundslund-Oldrup Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Klage over Odder Kommunes afgørelse af 17. november 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Hundslund-Oldrup Kraftvarmeværk a.m.b.a. [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Odder Kommunes afgørelse af 17. november 2008

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Lunden 8 DATO 5/9 2018 1/22 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER...3 2. RESUMÉ...4 3. AFGØRELSE OG TILLADELSENS VILKÅR...5 4. ODENSE KOMMUNES

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af service/erhverv Højme Erhvervsområde DATO 1/11 2017 1/29 1. Stamoplysninger Projektansvarlig Projektets navn Lokalplan nr. 6-803 Anlægsnavn

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen Varmeplanlægning Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen 2 Det vi vil tale om. Kommunernes sagsbehandling og godkendelse af projektforslag Reglerne om varmeplanlægning Kollektive varmeforsyningsanlæg

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled Vest Lokalplan 6-813 DATO 6/2 2019 1/23 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled

Læs mere

Glostrup Kommune Center for Miljø og Teknik Att.: Janne Foghmar Rådhusparken Glostrup

Glostrup Kommune Center for Miljø og Teknik Att.: Janne Foghmar Rådhusparken Glostrup Glostrup Kommune Center for Miljø og Teknik Att.: Janne Foghmar Rådhusparken 2 2600 Glostrup Sendt via e-mail til: Glostrup Kommune, Center for Miljø og Teknik v. Janne Foghmar (janne.foghmar@glostrup.dk

Læs mere

Gl. Asminderød Skole. Projektforslag vedr. kollektiv varmeforsyning af bebyggelsen.

Gl. Asminderød Skole. Projektforslag vedr. kollektiv varmeforsyning af bebyggelsen. Gl. Asminderød Skole. Projektforslag vedr. kollektiv varmeforsyning af bebyggelsen. Sagsnummer: 14/45939 Sagsansvarlig: DMA Beslutningstema: Der ønskes bemyndigelse til udsendelse af projektforslag for

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Klage over Kalundborg Kommunes afgørelse af 30. november 2009 om

Klage over Kalundborg Kommunes afgørelse af 30. november 2009 om [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Aalborg Kommunes afgørelse af 16. marts 2012 stadfæstes.

Aalborg Kommunes afgørelse af 16. marts 2012 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Aalborg Kommunes

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af nye boliger ved Rikkesminde DATO 28/2 2018 1/21 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af nye boliger ved Rikkesminde

Læs mere

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A.

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A....[Klager] fremsendte

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af område ved Rugårdsvej og Jarlsberggade DATO 24/1 2018 1/22 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af område ved Rugårdsvej

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 12. april 2010 om tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 12. april 2010 om tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. (XXX) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Afgørelse Stadfæstelse af Syddjurs Kommunes afgørelse om tilslutningspligt

Afgørelse Stadfæstelse af Syddjurs Kommunes afgørelse om tilslutningspligt Til: xxx Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Syddjurs Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016. Til: Hans Sørensen repræsenteret ved advokat Jacob Georg Naur Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Rebild Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Rebild Kommunes afgørelse af 3. december 2012 dispensation fra forblivelsespligt til Aars Fjernvarmeforsyning A.m.b.a.

KLAGE FRA [XXX] OVER Rebild Kommunes afgørelse af 3. december 2012 dispensation fra forblivelsespligt til Aars Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. (Varmeforsyning) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Rebild Kommunes

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Nyt SUND DATO 7/2 2018 1/23 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Nyt SUND Projektansøger: Myndighed: Fjernvarme

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Langkastrup

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Langkastrup Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. [XXX] Kastrupvej 41 A Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Langkastrup Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning Klager Odsherred Kommune Fremsendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. september 2016. Til: XXX Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk a.m.b.a. Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 stadfæstes.

Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 stadfæstes. (Varmeforsyning) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA HMN GasNet P/S OVER Skive Kommunes afgørelse af 22. november 2016 OM Godkendelse af projektforslag

Læs mere