Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage"

Transkript

1 Vikingeskibet

2 Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Futura Maritimas læringsplatforme bygger på klassisk produktionsskolepædagogik: Aktiviteterne har et slutprodukt, hvad enten det er en fysisk ting eller en oplevelse for et publikum. Deltageren er med til at udføre noget, der betyder noget. Deltagelsen gør en positiv forskel. Deltageren tilegner sig i processen nogle af de faglige kompetencer, der er nødvendige for produktet. Og oplever samtidig at lære noget og blive en del af et arbejdsfællesskab. Det er alt sammen byggesten i en dannelsesproces, og ved projektets valg af platforme, er det med til at udstikke nogle retninger for denne dannelse. Projektet til gerne noget ganske bestemt med deltagerne, nemlig at de også kommer til at se sig selv i det vi ret bredt forstået ser som den maritime fremtid. Og udover deres fokus på den maritime fremtid, er disse læringsplatforme specielle ved at være målrettet rimeligt korte forløb, hvor en gruppe deltagere kan være med fra start og til det færdige produkt. Platformene er derfor velegnede til workshops, hvor deltagere fra forskellige steder (og forskellige lande) mødes for at opleve at de udretter noget sammen. Det er derfor en væsentlig pointe at processen i beskrivelsen er opdelt i en forberedelses- og en produktionsfase. Afhængigt af den sammenhæng platformen skal anvendes i, kan grænsen mellem forberedelse og produktion naturligvis flyttes, så det kommer til at passe. Men det vil ikke ændre på at man altid skal sørge for at forløbet er godt forberedt. I løbet af projektets workshops fik deltagerne som sagt en del værkstedsfaglige kompetencer, der blev noteret på et kompetencecertifikat (se næste side). På den måde kunne vi både holde øje med hvor meget der alt i alt blev lært i løbet af projektet. Og samtidig fik hver eneste deltager anerkendt sin deltagelse og betydning for det samlede resultat, og kunne derfra tage det ind i sin faglige og menneskelige identitet. Det var ikke noget, der skulle fylde meget i selve processen, der koncentrerede alle sig om at opnå det bedst mulige slutprodukt, det lå bare hele tiden i baghovedet på workshoppens ledere, og det blev efter forløbet en del af historien om den workshop, hvor det alligevel var slutproduktet der fyldte mest.

3 Indholdsfortegnelse Forside 1 Den pædagogiske baggrund 2 Indholdsfortegnelse 3 Håndværk og historieformidling. 4 Fremstilling og samling af køl, stævne og byggeskabeloner 5 Opstilling af dette på en byggebedding 5 Fremstilling og montering af bordplanker (opklædning) 6 Fremstilling og isætning af spanter 9 Langsgående forstærkninger i skibets overkant, sider og bund 10 Strøer/bjælker tværgående til bundbrædder (dørk) 12 Bundbrædder og bænke (tofter) 12 Ror, årer, åregafler 12 Mast, rå, sejl og rig 13 Transport og søsætning 13 Øvrige betragtninger 13 Vikingeskib som produktionsskole-projekt 14 Futura Maritima Kompetencecertifikat 15

4 Håndværk og historieformidling. Filosofien i opgaven byg et vikingeskib, er at give deltagerne en personlig erfaring i håndværksmæssige og maritime kundskaber knyttet til en bestemt tidsramme; vikingetiden. Den personlige oplevelse og medfølgende engagement anses som det bedste udgangspunkt for historieformidling til et bredere udsnit af interesserede, dvs. museumsgæster, oplevelsesturister, skoler og andre institutioner. Intentionen i KPS maritimt værksted, har således været at stimulere deltagernes interesse for at tilegne sig viden og færdigheder, og for at formidle disse videre. Det færdige skib er tænkt ind i denne sammenhæng, idet skibet indgår i et bredt formidlings- og oplevelsescenter, som i samarbejde med en række eksterne aktører er under opbygning i lokalområdet. Bygning af vikingeskibet er udført på Kalundborgegnens produktionsskole, primært på maritimt værksted, men de fleste af skolen øvrige værksteder har været inddraget i forskellige delaktiviteter. Forskellige deltagere har i perioder været udlånt fra f.eks. smedeværkstedet til maritim, enten efter deres personlige ønske eller på grund af særlig faglige relevans i delopgaver i byggeriet. Opgaverne er kort beskrevet: Fremstilling og samling af køl, stævne og byggeskabeloner. Opstilling af dette på en byggebedding. Fremstilling og montering af bordplanker (opklædning). Fremstilling og isætning af spanter. Langsgående forstærkninger i skibets overkant, sider og bund. Strøer/bjælker tværgående til bundbrædder (dørk). Bundbrædder og bænke (tofter). Ror, årer, åregafler. Mast, rå, sejl og rig. Transport og søsætning.

5 Fremstilling og samling af køl, stævne og byggeskabeloner Køl og stævne er i eg og udført efter opmålingstegninger fra den store båd fra Gokstad-fundene af originale vikingeskibe. Kølen er oparbejdet udfra en hel kævle. Stævnene er i lagret, krumvokset eg fra lokal leverandør. Byggeskabelonerne er udført fra samme tegninger. De er efter nordisk bådbyggertradition tegnet op 1:1, overført til skabelontræ og opstillet på kølen i forudsatte afstande. Således angiver de skibets omtrentlige udformning. Opstilling af dette på en byggebedding Byggebeddingen er i dette tilfælde udført af 2x4 fyrretræsreglar, men kunne ligeså godt have været en række klodslag eller kævlestykker under kølen. Stævnene afstives sideværts efter lodret opstilling. Stævntoppene forbindes indbyrdes med en kraftig planke. Ellers vil presset fra de kommende planker skubbe stævnene fra hinanden og således ændre hele skibets facon. Efter opstilling af skabeloner, sømmes trækstokke (tynde lister) fra stævn til stævn, på forudsatte højder på hver skabelon. Dette angiver den færdige båds omtrentlige ydre mål.

6 Fremstilling og montering af bordplanker (opklædning) I dette byggeri, med friskfældet eg, er det særlig vigtigt med bordplanker i bedste spejlskårne kvalitet. Det er efter montering vigtigt at holde træet nogenlunde mættet med tjæreolier. Kvaliteten opnås ved at spejlskære egekævler med kædesav, rette snitfladerne med el-bjælkehøvl og afslutningsvis høvle til brugsklar tykkelse, i en stationær tykkelseshøvl. Den sidste del udførtes i samarbejde med et lokalt bådebyggeri.

7 Efterfølgende tages ri (skabelon) til én bordrække fra stævn til stævn. Ri fra den ene side kopieres til den anden, og de tages på skift i styrbord og bagbord. Bordbredderne og stødfordeling må bestemmes under hensyntagen til de forhåndenværende råplankers længde og facon og en rimelig stødfordeling i den færdige båd.

8 Rien overføres til en bordplanke, som skæres ud, kanthøvles og prøvemonteres. Nødvendig aflanding (høvling af smig i overlappet) noteres sammen med diverse tilpasning ved stævne og bordbredder. Planken tages ned, finjusteres og der høvles indløb ved stævne. Der landes af, smøres en tyndt lag tjærekridt- blanding i overlapszonen, og planken slutmonteres. Plankernes overlap nittes sammen med kraftige kobbernagler.

9 I det beskrevne byggeprojekt, kom det tidligt for dagen, at den valgte skibsudgave ikke kunne godkendes til skole- og turistbrug, pga. for lavt fribord (bådsidens højde over vandlinien) og for ringe stabilitet. Under tildannelsen af bordlægningen blev skibet derfor gjort mere fyldig, bredere og med højere sider. De oprindelige byggeskabeloner var nu overflødige og blev udtaget hen ad vejen. Fremstilling og isætning af spanter Spanter til klinkbyggede både fremstilles i eg. Som for stævnene, blev brugt lagret, krumvokset eg. Først skæres emnet groft til og anbringes solidt udfor den påtænkte placering. Her opmærkes emnet, stort set efter vikingernes metode, meget præcist efter bordlægningens indbyrdes forløb. Det er typisk ca. 34 enkeltpunkter. Spantet udtages igen, punkternes forbindes og spantet saves ud.

10 Da samtlige vinkler er skæve i forskellig grad, og alle flader skrå eller endda dobbeltkrumme, må emnet håndsaves præcist. Efter udsavning prøves spantet pasform til bordene og der finjusteres med stemmejern, stikøkse og høvl. Når det passer, afsættes indersiden af spantet i jævne kurveforløb, som matcher bådens facon. Der skæres for på båndsaven, og høvles i smig, igen så det overholder skibets øvrige facon det pågældende sted. De spanter som forløber hen over kølen, fæstnes i denne med en stubbolt. Samtlige planker (bordene) fæstnes til spanterne med gennemgående kobbernagler i hvert overlap, og desuden med kobbersøm. Langsgående forstærkninger i skibets overkant, sider og bund For at ride over bølgetoppe uden at knække på midten, kunne modstå knubs ved kajen, overføre årekraften og presset fra sejlriggen, skal båden forstærkes langskibs. Langs overkanten sker det med lange egestykker ca.5x7 cm i tværsnit på inderkanten, og en lidt fladere udvendigt

11 Der laves skabeloner, skæres og høvles ligesom for plankerne. Helt fra bunden af. Begge forsynes med en staf på over- og underkant. Det er ren pynt. Der er på forhånd savet en tap på spanttoppene. Dem stemmes der ud for i det langsgående egetræ, efter prøveopsætning og opmærkning. Således tømres enkeltdelene sammen og styrker helheden. I vores byggeri, lægger vi tjærefilt mellem de nævnte forstærkninger og planken (skrogets overkant). Det er ikke historisk korrekt men øger holdbarheden med anslået år, og påvirker hverken helhedsindtrykket eller sejleroplevelsen.

12 Længere ned mod kølen, ca. langs 5. bordgang, får skibet et tilsvarende langsgående styrkeelement, men nu kun på indersiden. Igen i egetræ og ca. 5 x 8 cm. Den tildannes efter skabelon, helst af kun 2 stykker, og fæstnes med kraftige kobbersøm på spanternes inderside. Ved kølen lægges et endnu kraftigere stykke tømmer, kølsvinet, ca. 12x8 cm. Det placeres ovenpå bundstokkene og stubboltes ned i disse. Strøer/bjælker tværgående til bundbrædder (dørk) Når der er fastsat en passende højde for dørken, kan strøerne monteres. Det er helt rette egestykker på 5 x 6-7 cm. De lægges på tværs i skibet, og tilpasses ovenpå bundstokkene, som de sømmes ned til. De lægges på siden af hvert sæt oplængere og nittes fast. Desuden skal der tilpasses og fastgøres en opklodsning mellem strøer og kølsvin. Bundbrædder og bænke (tofter) Bundbrædderne udføres i lærk eller douglas, 30 mm tykke og i svingende bredder. De lægges langskibs hen over strøerne, og samles i passende felter. Alle dørkdelene sikres med vridere på spanter og fra strøerne, men kan stadig tages op for diverse inspektion og vedligeholdelse. Bænkene laves også i lærk eller douglas bare lidt tykkere. De er bredest på midten og smalner svagt til i borde. De hviler på en langrem, en langsgående liste (2,5 x 5 cm) sat på spanternes inderside. Desuden understøttes de på midten, ned på kølsvinet. Ror, årer, åregafler Roret udføres som et traditionelt vikingeskibsror og hænges på agter i styrbord side. Årerne laves i første omgang af et ottekantet langt stykke fyrretræ, hvorpå der er nittet et åreblad af gran. Når vi har opnået praktisk erfaring med dem, vil årerne nok blive ændret en del. Åregaflernes udformning er ikke helt endeligt afklaret, idet der er mange valgmuligheder. En mulighed er at fremstille dem i ask, placeret ovenpå skibets forstærkede overkant.

13 Mast, rå, sejl og rig Rundholterne, dvs. selve masten og råen, som sidder på tværs og holder sejlet udspændt, laves i lærk. Råen evt. i en god gran. Sejlet skal være ca. 4,5 m bredt og 5 m højt, og sys i et holdbart kunststof som til forveksling ligner lærred. Det faste tovværk som holder masten, og det løse som kan fire råen op og hale i sejlet, kaldes den stående og den løbende rig. Her anvendes brunt nylonreb af udseende næsten som hør eller hampetov. Maritimt værksted råder over remedier til selv at slå tov, og det påtænkes at skifte skibets rig over tid. Transport og søsætning Skibet bygges langt fra søsætningsstedet og det transporteres med kranbil til havnen. På stedet har vi mulighed for at tage skibet op og ned efter behov ved hjælp af rullelejer og håndspil. Øvrige betragtninger Det bådebygger-faglige udgangspunkt er inspireret af vikingeskibsmuseet metoder, og dette blev forsøgt kopieret i byggeriets første faser. Det stillede imidlertid for store krav til egekævlernes (træstammernes) størrelse og rette vækst, til tid samt til deltagernes håndværksmæssige formåen. De traditionelle metoder, kløvning af stammerne vha. kiler, og tilhugning med økser er derfor afløst af skæring med kædesav og afretning med kraftige el-høvle. De oprindelige metoder udføres lejlighedsvis, men nu mere som praktisk demonstration, som en del af læringsbagagen.

14 Vikingeskib som produktionsskole-projekt Bygning af en klinkbygget træfartøj af høj kvalitet er en kompleks fagligt avanceret opgave, som kræver forkundskaber og erfaring i anvendelse af både maskiner og håndværktøj. Det er samtidig en relativ langsomt fremadskridende proces, som kræver stor tålmodighed. Man kan ikke forvente disse forudsætninger hos unge produktionsskoledeltagere, eller for så vidt fra andre unge under uddannelse. Der er mange uens delopgaver, med separate teknikker. Den eneste aktivitet omkring bygningen, som gentages ofte, og derfor kan indøves og læres, er nitning af bordplankerne, og lejlighedsvis andre gentagne, enkle arbejder, eks. høvling på tykkelse og til dels kanthøvling. Et fåtal af deltagerne vil kunne udføre mere krævende delopgaver, afhængig af forkundskaber med værktøj. Med tilstrækkelig mandsopdækning fra lærersiden, vil langt de fleste dog kunne komme langt i håndværksmæssig formåen, ved at deltage i et skibsprojekt. Hvis en produktionsskole fremover ønsker at bygge skib, er det tilrådeligt at afsætte 1 fuldtidslærer/håndværker pr. 4 deltagere i projektperioden. Vikingeskibet, baseret på egetræ, nitter og tjærestoffer, er et langtidsholdbart produkt. Det er derfor vigtigt at gøre sig klart hvad man vil med det færdige fartøj. Det har samtidig vist sig, at deltagernes interesse for projektet stiger markant, når de præsenteres for et konkret mål med aktiviteten.

15 Futura Maritima Kompetencecertifikat for Ved Workshoppen BoatBuilderWorkshop maj 2014 er følgende kompetencer erhvervet/vist på følgende niveau: Rød/ Begynder: Deltageren er introduceret til teknikken/funktionen og har selv prøvet at bruge den med et anvendeligt resultat. Gul/ Øvet: Deltageren kan selv udføre enkle arbejdsopgaver efter anvisning/arbejdsbeskrivelse og deltage i mere komplicerede opgaver under vejledning. Grøn/ Kompetent: Deltageren kan selvstændigt gennemføre funktionens arbejdsopgaver i kendte og beskrevne arbejdssituationer og selv være med til at vurdere kvaliteten. Deltageren kan desuden beskrive opgaven og hjælpe mindre rutinerede deltagere i gang NB: En manglende vurdering betyder ikke nødvendigvis at kompetencen ikke er til stede, der har bare ikke været mulighed for at vise den i løbet af workshoppen.

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Den Lette Jolle Denne jolle er i dobbelt forstand let. Det er forholdsvist let at bygge den. Den Vejer ikke så meget, så den er let at sætte i søen når den er bygget. Værdi/salgspris: Materialepris: 15-40.000

Læs mere

Vragdel 4 er det ene af de to vragstykker, som ved første besigtigelse kunne tolkes som dele af styrbord agterskib, der løber ud i et agterspejl.

Vragdel 4 er det ene af de to vragstykker, som ved første besigtigelse kunne tolkes som dele af styrbord agterskib, der løber ud i et agterspejl. Han Herred Havbåde Bagbord skibsside Morten Gøthche, Mathilde Højrup og Thomas Højrup marts 2011 Allerede ved den første besigtigelse viste det sig, at der var drevet et syv bord bredt og 8 meter langt

Læs mere

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Knob og Knuder Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Futura Maritimas læringsplatforme bygger på klassisk produktionsskolepædagogik: Aktiviteterne har et slutprodukt,

Læs mere

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Grøndlandspagajer laves normalt i cedertræ fordi det er en let træsort. En pagaj lavet i cedertræ kan normalt laves i en færdig vægt lidt

Læs mere

III 7 Fribordet rettes ind

III 7 Fribordet rettes ind Han Herred Havbåde III 7 Fribordet rettes ind Morten Gøthche, Mathilde Højrup, Pipsen Monrad Hansen og Thomas Højrup juni 2011 Den første tilnærmelse til en ekspliciteret skrogform rettes foreløbig til,

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Skibsbunden. Han Herred Havbåde

Skibsbunden. Han Herred Havbåde Han Herred Havbåde Skibsbunden Morten Gøthche, Mathilde Højrup og Thomas Højrup marts 2011. Skibsbunden er her samlet af 7 vragdele og udtegnet i længdesnit og plan, Roskilde d. 7.12.1976 af Morten Gøthche.

Læs mere

Pedersbæks vrag skylles i land og måles op i 1976

Pedersbæks vrag skylles i land og måles op i 1976 Pedersbæks vrag skylles i land og måles op i 1976 1 Han Herred Havbåde Morten Gøthche, Mathilde Højrup og Thomas Højrup marts 2011 I stormen den 4.-5. januar 1976 kom store og små dele af det klinkbyggede,

Læs mere

MØLLER & JOCHUMSEN BÅDEBYGGERI

MØLLER & JOCHUMSEN BÅDEBYGGERI MØLLER & JOCHUMSEN Refshalevej 340 1432 København K CVR: 35 02 69 83 info@mollerogjochumsen.dk BÅDEBYGGERI Aps København. 18-05-2014 Tilstandsrapport for VØLVEN Bygget som hajkutter af skibsbygmester Joensen

Læs mere

Eventyrlig Tørsejlads

Eventyrlig Tørsejlads Eventyrlig Tørsejlads Det eventyrlige tørsejladsspil gør det muligt for børn og barnlige sjæle at forsøge navigation rundt i alle verdenshjørner og løse maritime opgaver og dermed få interesse for at sejle

Læs mere

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet.

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet. Fremstilling af ny form og ror til Contrast 33 I august 2009 brækkede rorstammen på vores Contrast 33. Det var under en kapsejlads, men heldigvis så langt væk fra andre, at vi ikke sejlede ind i nogen,

Læs mere

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Side I Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Formålet med hæftet er at man på forhånd har mulighed for at danne sig

Læs mere

III 6 Skibsbunden rettes til

III 6 Skibsbunden rettes til III 6 Skibsbunden rettes til Han Herred Havbåde Morten Gøthche, Mathilde Højrup, Pipsen Monrad Hansen og Thomas Højrup juni 2011 Den første tilnærmelse til en ekspliciteret skrogform rettes foreløbig til,

Læs mere

Forårets indsats i Sebbe Als

Forårets indsats i Sebbe Als Forårets indsats i Sebbe Als 2018-06-03 Som det er set I en tidligere beretning, så er Ottar I gang med en større overhaling. Tidligere på sæsonen har vi fået afmonteret lønning og øverste bordplanke på

Læs mere

Håndbog i Meginjollen

Håndbog i Meginjollen Et nyt Sprog Håndbog i Meginjollen af Finn R. Andersen (Megin 443) Et nyt sprog En god ven af mig bor i Mexico City langt fra havet og sejlbare søer. I forbindelse med sin uddannelse skulle han tilbringe

Læs mere

Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding.

Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding. Byggetips Træskrog Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding. (Fig. 1). Derefter monteres dæk og evt. skot. Når dette er tørt, slibes spanterne i smig (fig.

Læs mere

Fra jord til bund & bord

Fra jord til bund & bord Beskrivelse af et projekt i Hjerting KaneLaug. Fra jord til bund & bord Kaner og ambitioner. Projektet realiseres med stor hjælp fra Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond. Tankerne bag projektet tager udgangspunkt

Læs mere

Formål: Hvad skal de lære?

Formål: Hvad skal de lære? Evaluering af Håndværk og design #Gislinge et samarbejde mellem Absalons Skole, Boserupgaard Naturcenter og Skoletjensten på Vikingeskibsmuseet i efteråret 2015 Undervisningen Håndværk og design #Gislinge

Læs mere

HMS BOUNTYS DÆKSBÅD. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19004

HMS BOUNTYS DÆKSBÅD. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19004 Side 1 af 8 Generelle tips For at samle denne model, foreslår vi at du følger billederne trin for trin. Følg alle trinene nøjagtigt. Tag al den tid du har brug for. Se først på billederne og læs al dokumentationen

Læs mere

III 9 Dialektikken imellem linjerne i forstævnens spunding og det nye bordforløb stiller drilske detailspørgsmål

III 9 Dialektikken imellem linjerne i forstævnens spunding og det nye bordforløb stiller drilske detailspørgsmål III 9 Dialektikken imellem linjerne i forstævnens spunding og det nye bordforløb stiller drilske detailspørgsmål Morten Gøthche, Mathilde Højrup, Pipsen Monrad Hansen, Thomas Højrup Som helhed danner skrogbygningens

Læs mere

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ Plankegulve fra Wiking Gulve er din garanti for kvalitet skabt i hele værdikæden fra den omhyggelige udvælgelse af de enkelte træer til forarbejdning og produktion, hvor vi

Læs mere

En rigtig På en varm sommerdag er denne amerikanske liggestol det perfekte sted at opholde sig.

En rigtig På en varm sommerdag er denne amerikanske liggestol det perfekte sted at opholde sig. En rigtig På en varm sommerdag er denne amerikanske liggestol det perfekte sted at opholde sig. 38 Af Søren Stensgård. Foto: Lasse Hansen. Tegning: Christian Raun Gør Det Selv 7/2003 Også uden skamlen

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Nødvendigt værktøj Fundament Kontrol af pakkens indhold Kantramme og strøer Vægge Dør og vinduer Gavltrekant Tag Forankring af tag Gulv Overfladebehandling Vedligeholdelse

Læs mere

Restaureringsguide for værfter

Restaureringsguide for værfter Restaureringsguide for værfter En guide til skibs og bådebyggerierne om Restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige fartøjer At sætte sit fartøj på værft er en tillidssag. Skibsejeren og værftet

Læs mere

efter instruktion, og eleven har viden om enkel hus. Eleven kan skitsere eller formulere enkle ideer inden for

efter instruktion, og eleven har viden om enkel hus. Eleven kan skitsere eller formulere enkle ideer inden for 4.- 6. årgang 5-6 lektioner Læringsmål Håndværktøjer og redskaber: Eleven kan vælge grundlæggende værktøjer og redskaber efter hensigt, og eleven har viden om Materialeliste grundlæggende håndværktøjers

Læs mere

udstyr VEJLEDNING I FREMSTILLING AF SKABELONER FOR BÅDVINDUER Page 1 of 6 Date: 2008-06-20

udstyr VEJLEDNING I FREMSTILLING AF SKABELONER FOR BÅDVINDUER Page 1 of 6 Date: 2008-06-20 VEJLENING I FREMSTILLING AF SKAELONER FOR ÅVINUER Page 1 of 6 ate: 2008-06-20 INHOL 1 Indledning... 3 2 HI skabeloner... 3 2.1 Eksisterende huller... 3 2.2 rug af glas monteret i gummilister eller alu

Læs mere

Montagevejledning til redskabsrum 190x280 cm Vare nr. 53 00 34

Montagevejledning til redskabsrum 190x280 cm Vare nr. 53 00 34 Montagevejledning til redskabsrum 190x280 cm Vare nr. 53 00 34 2137 2170 2400 1900 3200 2800 Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialelisten stemmer overens med det leverede. Mangler

Læs mere

SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN

SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN SÅDAN BYGGER DU TERRASSEN Underlaget skal være i orden Du skal være meget omhyggelig med opbygningen af de strøer, som terrassen skal hvile på. Brug tid på at gennemtænke og måle, tag med jævne mellemrum

Læs mere

RESPEKT FOR KULTURARV OG ARKITEKTUR - OG DE KLASSISKE HÅNDVÆRKSTRADITIONER

RESPEKT FOR KULTURARV OG ARKITEKTUR - OG DE KLASSISKE HÅNDVÆRKSTRADITIONER RESPEKT FOR KULTURARV OG ARKITEKTUR - OG DE KLASSISKE HÅNDVÆRKSTRADITIONER LINDSKOV.COM Det, der gjorde Moestrup særligt egnet til opgaven, var den passionerede måde, som de går til håndværket på, hvor

Læs mere

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm.

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm. K A B E L H Y G I E J N E K A B E L F Ø R I N G S S Y S T E M E R KABELFØRINGSSYSTEMET SILTEC kabelføringssystem er udviklet med henblik på optimal funktion og med vægt på enkelthed og tilgængelighed af

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres Siden først i februar har Christiansmøllens hat med indhold befundet sig på Sjælland hos Møllebygger Michael Jensen. Her skal Christiansmøllens hat renoveres og de nye la Cour patenterede Klapvinger skal

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

1

1 1 www.staby-fliser.dk BRÆDDEHEGN 1 Let = Ru trykimprægnerede brædder på 16x100mm. Luksus = høvlet og afrundede trykimprægnerede brædder på 22x100mm. Hver sektion incl stolper BRÆDDEHEGN 1 LET ELLER LUKSUS

Læs mere

Generel montagevejledning for opsætning af balkon.

Generel montagevejledning for opsætning af balkon. Generel montagevejledning for opsætning af balkon. Moduler, bolte og alle samledele tælles op før montage. Værktøj du skal bruge: Hammer Momentnøgler Skruetvinger Træbjælker (bruges som ben ) Beton- eller

Læs mere

Bøjninger og afgreninger i mejerirør

Bøjninger og afgreninger i mejerirør VVS-branchens efteruddannelse Bøjninger og afgreninger i mejerirør 100 Bøjninger og afgreninger i mejerirør Bøjninger og afgreninger i mejerirør Bøjninger Ved rørinstallationer i mejerirør forekommer det,

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning til dobbelt carport med fladt tag Forklaret trin for trin. www.sparet-er-tjent.dk Dobbelt carport tegninger - 00.1 - Forord Januar 2005 Kære kunde! Ved hjælp af vores udførlige monteringsvejledning

Læs mere

Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv

Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv Trin-for-trin-instruktioner Byg hegnet selv Typer af hegn Trådhegn Et trådhegn er ret hurtigt at opføre og nok ét af de billigste at vedligeholde. Gabioner (stenkister) Metalkurve fyldte med sten eller

Læs mere

Trylleri med ægte mahognifiner & epoxy PER MEJER RASMUSSEN BYGGER DRØMMEBÅD INSPIRERET AF HEMINGWAYS BERØMTE PILAR

Trylleri med ægte mahognifiner & epoxy PER MEJER RASMUSSEN BYGGER DRØMMEBÅD INSPIRERET AF HEMINGWAYS BERØMTE PILAR Det formstøbte ruftag bliver tegnet op efter rufsiderne, så det kan blive skåret i helt præcis facon. På den måde undgår Per Mejer Rasmussen en liste rundt i kanten. PER MEJER RASMUSSEN BYGGER DRØMMEBÅD

Læs mere

Valgfag 1. skoleperiode Byg en indgribningscirkel

Valgfag 1. skoleperiode Byg en indgribningscirkel Valgfag 1. skoleperiode Byg en indgribningscirkel af Michael Petersen 2005 Se farvebilleder på: G: Urmagerskolen/H1/Valgfag/byg en indgribningscirkel 1 af 22 Indholdsfortegnelse: Emne Side Indholdsfortegnelse:...

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

Hvad laver en bygningssnedker?

Hvad laver en bygningssnedker? Hvad laver en bygningssnedker? Som bygningssnedker skal du først fremmest være kreativ og god til at tænke i smarte løsninger. Både på værksted og ude hos kunden Traditionelt siger vi at bygningssnedkeren

Læs mere

Monteringsvejledning VMZ KLINK

Monteringsvejledning VMZ KLINK Monteringsvejledning VMZ KLINK KLINK monteringsvejledning Denne vejledning er for KLINK facader op til 8 meters højde. Ved facader over 8 meters højde kontakt venligst VMZINC. Læs vejledningen grundigt

Læs mere

ENDEAVOUR s LONGBOAT. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19015

ENDEAVOUR s LONGBOAT. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19015 Side 1 af 8 Generelle tips For at samle denne model, foreslår vi at du følger billederne trin for trin. Følg alle trinene nøjagtigt. Tag al den tid du har brug for. Se først på billederne og læs al dokumentationen

Læs mere

Når din båd skal måles:

Når din båd skal måles: Side 1 af 5 Når din båd skal måles: Til alle stævner, hvor du deltager med din Folkebåd, er du underlagt klassereglerne (I det følgende CR =Class Rules). Hvis du har et gyldigt klassebevis, har du også

Læs mere

Hvad er kystliv. Kystliv en vision

Hvad er kystliv. Kystliv en vision Præmissen Vi er omgivet af vand. Ingen steder er vi i Danmark mere end 50 km. fra havet. Geodatastyrelsens nyeste tal viser en kystlinjelængde på 8750 km. Vores land har udviklet sig i tæt samspil med

Læs mere

fase 1 Håndværk forarbejdning

fase 1 Håndværk forarbejdning Fællesmål Kompetencemål Fællesmål Målpar (færdigheds- og vidensmål) Læringsmål for forløb (overordnet) Forslag til forløb Tegn på læring fase 1 Håndværk Arbejdsform: Eleven kan læse og arbejde håndværksmæssigt

Læs mere

V æ r e b r o CARPORTE CP01 DUR ****2016**** 6,0 X 7,8 MTR.

V æ r e b r o CARPORTE CP01 DUR ****2016**** 6,0 X 7,8 MTR. CP01 DUR ****2016**** 6,0 X 7,8 MTR. 1 Husk at kontrollerer materiale listen inden du går i gang. Beskrivelse Længde Antal Enhed Beskrivelse Træ & Tagplader 25x200 mm. trykimp. Brædt 360 4 Stk understernbrædder

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven.

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven. Mål!-væg Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjee i haven. 1 Indledning Målvæggen er klassikeren for alle fodboldfans. Vi viser dig en model i stabil Birk-multiplex, som kan adskilles

Læs mere

www.kantdesign.dk En virksomhed der skaber nytænkning inden for Kanter og Havedesign

www.kantdesign.dk En virksomhed der skaber nytænkning inden for Kanter og Havedesign Beskrivelse af in situ støbte kanter fra KantDesign Præstø d. 12-12-2011 Betonkanterne fra KantDesign støbes direkte på underlaget, derfor er forberedelse af underlaget vigtig. For at undgå frostskader,

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere.

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Underkonstruktion til lysbånd

Underkonstruktion til lysbånd ovenlysmoduler Underkonstruktion til lysbånd Underkonstruktion til lysbånd med 5-25 hældning ovenlysmoduler installeret i en lysbåndsløsning monteres på en underkonstruktion af træ, stål eller beton. Underkonstruktionen

Læs mere

Underkonstruktion til nordlys

Underkonstruktion til nordlys ovenlysmoduler Underkonstruktion til nordlys Underkonstruktion til nordlys med 40-90 hældning ovenlysmoduler monteres i en nordlysløsning på en underkonstruktion udført i stål, træ eller beton, som afsluttes

Læs mere

H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O

H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O 1 9 6 7 ATBO REOLEN ER EN DANSK MØBELKLASSIKER Fremstillet efter solid, dansk snedkertradition og med utallige kombinationsmuligheder. Reolen er stilren og klassisk i sit

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Underkonstruktion til rytterlys med spær med 5 hældning

Underkonstruktion til rytterlys med spær med 5 hældning ovenlysmoduler Underkonstruktion til rytterlys med spær med 5 hældning Underkonstruktion til rytterlys med spær med 5 ovenlysmoduler installeret i en rytterlysløsning med spær med 5 hældning monteres på

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

Bornholms Træbådelaug Nyhedsbrev nr

Bornholms Træbådelaug Nyhedsbrev nr Bornholms Træbådelaug Nyhedsbrev nr. 1 2008 Værktøjsbænk fra sejlmager Byders sejlloft i Larsegade. Foto:NHL I dette nummer Spejlbåden fra Boderne (Chr. Nielsens opmåling) Godt nytår til alle. Trods det

Læs mere

PRISLISTE. Langtømmer løftes over på afkortebord

PRISLISTE. Langtømmer løftes over på afkortebord PRISLISTE ENGROS FEBRUAR 2014 Langtømmer løftes over på afkortebord Lager af granrafter med bark Lundum Savværk ApS Torpvej 59, Lundum 8700 Horsens Tlf. 7565 42 58 Fax 7565 49 44 www.lundumsavvaerk.dk

Læs mere

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt.

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt. En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i alle situationer, der kan opstå på en rotur. Det er en god idé at øve kommandoerne i praksis. I kritiske situationer

Læs mere

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning Produktbeskrivelse -&Montagevejledning 2011 Patentanmeldt Malskærvej 3, Gylling info@bsbyggeservice.dk Produktbeskrivelse Produkt BS FALSEN er den energi rigtige type fals til vindues- og døråbninger i

Læs mere

Indkaldelse til generalforsamling. Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet..

Indkaldelse til generalforsamling. Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet.. NYHEDSBREV Januar 2010 15. årgang Nr.1 Dagsorden Indkaldelse til generalforsamling Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet.. 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold bekendtgørelse nr. BEK nr. 329 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 1 Grundlæggende sejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO

Læs mere

Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer

Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer Klikvæg af gips - monteres uden brug af spartling eller skruer Opsætning af klikvæg Så enkelt klikker du plader og stålprofiler sammen Når en plade er klikket sammen med den forrige plade, trykkes stålprofilen

Læs mere

At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det

At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det Praktiske råd Proffens tips Monteringsvejledning At fremstille et fyrretræsgulv tager mere end 100 år. Til gengæld tager det endnu længere tid at slide det op. Massive fyrretræsgulve er levende gulve.

Læs mere

Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm.

Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm. Montagevejledning: Redskabsrum, vare nr. 9633319 Grundmål: 190x280 cm. 1900 2800 Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialet stemmer overens med det leverede. Mangler der noget, eller

Læs mere

HUNDIGE STRAND Besigtigelse af vragdel MAJ 1221

HUNDIGE STRAND Besigtigelse af vragdel MAJ 1221 HUNDIGE STRAND Besigtigelse af vragdel MAJ 1221 Frederik D. Hyttel HUNDIGE STRAND Besigtigelse af vragdel MAJ 1221 Frederik D. Hyttel Oktober 2014 Forsidefoto: Mikkel H. Thomsen. Vikingeskibsmuseet. 1/9

Læs mere

SOMMERFLID Uformelle noter til en medlemsaften Kaj Madsen, januar 2005

SOMMERFLID Uformelle noter til en medlemsaften Kaj Madsen, januar 2005 SOMMERFLID Uformelle noter til en medlemsaften Kaj Madsen, januar 2005 LITTERATUR C. L. L. Harboe: Dansk Marine-Ordbog, 1839 ( 1979) Maritimt leksikon Jens Kusk Jensen: Haandbog i praktisk Sømandsskab,

Læs mere

Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. [før]

Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. [før] 0 Færdig på en weekend Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. Sværhedsgrad: LeT svært Du skal have målt op og bestilt pladerne, så du har alle

Læs mere

Håndbog for. Roning i Inrigger. Skelskør Roklub

Håndbog for. Roning i Inrigger. Skelskør Roklub Håndbog for Roning i Inrigger Skelskør Roklub Indholdsfortegnelse Velkommen Vi vil hermed gerne byde dig velkommen i Skelskør Roklub. Forhåbentlig vil du hurtigt føle dig godt tilpas her og blive et aktivt

Læs mere

Materiel Anders Bressendorff HR Styrmandskursus Materiel 2013 1

Materiel Anders Bressendorff HR Styrmandskursus Materiel 2013 1 Materiel 1 Styrmandens materielansvar Styrmanden har ansvaret for at kontrollere og godkende materiellet inden turens påbegyndelse at båden er i fuld sødygtig stand under hele turen Husk styrmanden har

Læs mere

Moderne Kornbehandling ApS Hans Jensens Vej Tørring Tlf.: Mobil:

Moderne Kornbehandling ApS Hans Jensens Vej Tørring Tlf.: Mobil: 1 VIGTIGE OPLYSNINGER... 2 1.1 Værktøj... 2 1.2 Bolte... 2 2 SAMLING AF SILOBUND... 3 2.1 Ramme... 3 2.2 Ben... 4 2.3 Bundplader... 5 2.4 Forstærkninger... 7 2.5 Udløb... 9 2.6 Sideplader... 10 2.7 Mandeluge...

Læs mere

Oktober 2013 14. Årgang Nr. 2

Oktober 2013 14. Årgang Nr. 2 Oktober 2013 14. Årgang Nr. 2 4 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen En hilsen fra formanden. Så er sæsonen ved at gå på held vi har kun julemanden tilbage der skal sejles til Dyreborg. Det har

Læs mere

VARIGHED: KORT FORLØB. Byg et LIGT

VARIGHED: KORT FORLØB. Byg et LIGT VARIGHED: KORT FORLØB Byg et LIGT Byg et HEMME LIGT RUM Til læreren Varighed: Kort forløb Tidsestimat: Fire dobbeltlektioner Dine elever i 5., 6. og 7. klasse kan i et kort forløb designe og bygge deres

Læs mere

20 RUMMETER BRÆNDE PÅ BARE 9 KVADRATMETER

20 RUMMETER BRÆNDE PÅ BARE 9 KVADRATMETER 20 RUMMTR BRÆND PÅ BAR 9 KVADRATMTR 38 Tekst og foto: eert Mørk. Tegning: hristian Raun ør Det Selv 14/2002 Her har du plads til flere års brænde Brændet ligger både tørt og luftigt i fotografen eert Mørks

Læs mere

FORTNITE supply llama KAGEN

FORTNITE supply llama KAGEN FORTNITE supply llama KAGEN PAKKENS INDHOLD 2 x lyslilla fondant 1 x mørke lilla fondant 1 x mørkeblå fondant 2 x sort fondant 1 x renshaw prof. chokolade fondant 1 x spongecake kageblanding 1 x saltkaramel

Læs mere

DOBBELT REVLEPORT MED FLØJDØR

DOBBELT REVLEPORT MED FLØJDØR DOBBELT REVLEPORT MED FLØJDØR -fra udtjent til nutidig Udført af Morten Knudsen Historien bag Den nuværende port befinder sig i Sillerup nær Haderslev, hvor den sidder i en ladebygning. Ladebygningen er

Læs mere

Lillebælt Bådservice IMPORT & MONTAGE TEAK KUNSTSTOFDÆK. Specielle opgaver Forsikringsskader Istandsættelser Reparationer Klargøring

Lillebælt Bådservice IMPORT & MONTAGE TEAK KUNSTSTOFDÆK. Specielle opgaver Forsikringsskader Istandsættelser Reparationer Klargøring Lillebælt Bådservice Specielle opgaver Forsikringsskader Istandsættelser Reparationer Klargøring IMPORT & MONTAGE TEAK KUNSTSTOFDÆK Lillebælt Bådservice er autoriseret importør og montør af de verdenskendte

Læs mere

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood Syning af sprayhood Side 1 Indhold: 1. Valg af fremstillings metode 1. 2. 3. 4. Sprayhood fremstilles efter eksisterende model Sprayhood fremstilles efter gammel sprayhood Sprayhood fremstilles efter måltagning

Læs mere

Ønsker du at opkvalificere din lærling? Nye tilbud på Tæbyvej til snedker- og tømrerlærlinge

Ønsker du at opkvalificere din lærling? Nye tilbud på Tæbyvej til snedker- og tømrerlærlinge Ønsker du at opkvalificere din lærling? Nye tilbud på Tæbyvej til snedker- og tømrerlærlinge Mens du finder nye opgaver, opkvalificerer vi din lærling Det er muligt for din lærling at tage op til fire

Læs mere

Santex Udestue 81 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende

Santex Udestue 81 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Santex Udestue 81 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Læs hele monteringsvejledningen igennem, inden du begynder at montere. Dette er en generel monteringsvejledning for Santex Udestue 81, med Synlig

Læs mere

En legeplads for livet

En legeplads for livet Eventyr Leg Orehøjvej 9 a, Gl. Lejre, 4320 Lejre Tlf. 2227 9820 eventyrleg@eventyrleg.dk En legeplads for livet www.eventyrleg.dk Designlinje Info Eventyret starter her! Eventyr Leg designer naturlegepladser

Læs mere

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271!

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! DEN 271 Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! Hvorfor lave kølen?? Vi har nok alle hørt det - men tror vi på det? Hvor stor er effekten i virkeligheden? Er det nødvendigt at afmontere kølen? Hvor meget

Læs mere

www.mjodvitnir.dk Side 1 af 21

www.mjodvitnir.dk Side 1 af 21 Teltfremstilling I forbindelse med fremstillingen af vores eget telt fandt jeg ud af hvor svært det er at finde noget reelt materiale på nettet om teltfremstilling, det er nemt nok at finde billeder af

Læs mere

1: Hvad er wallstickers? 2: Hvilke overflader kan en wallsticker sidde på?

1: Hvad er wallstickers? 2: Hvilke overflader kan en wallsticker sidde på? Wallstickers 1: Hvad er wallstickers? Wallstickers er dekorative klistermærker, ofte udført i en enkelt farve. Den primære forskel på wallstickers og almindelige klistermærker af papir/folie, er deres

Læs mere

Stormbox installationsvejledning

Stormbox installationsvejledning Stormbox installationsvejledning Generelt STORMBOX-kassetterne skal installeres i overensstemmelse med denne montagevejledning samt evt. lokale forskrifter.. Store mængder af vand infiltreres på et koncentreret

Læs mere

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood 2 www.sodra.dk Ægte trægulve vokser på træerne SÖDRA HAR RØDDER I DE SVENSKE SKOVE. BOGSTAVELIG TALT. TRÆ ER ET NATURLIGT BYGGEMATERIALE, BRUGT GENNEM

Læs mere

LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N!

LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N! LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N! LÆGNING AF B O L Et vinylgulv skal lægges næsten som et væg-til-væg tæppe, og er du vant til at foretage

Læs mere

Riva Aquarama 1965 Skala 1/6

Riva Aquarama 1965 Skala 1/6 Riva Aquarama kom på markedet i 1963 som en viderudvikling af den dobbelt-motorede Tritone. Riva en er den seneste udgave af en lang og traditionsfyldt række mahogny speedbåde. Riva Aquarama 1965 Skala

Læs mere

III 4 Skrogets bund spændes til

III 4 Skrogets bund spændes til III 4 Skrogets bund spændes til Han Herred Havbåde Morten Gøthche, Mathilde Højrup, Pipsen Monrad Hansen og Thomas Højrup marts 2011 Hvalerne har gjort deres første job færdigt under vragdelenes bygning

Læs mere

YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2

YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2 YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2 Det følgende er en beskrivelse samt tegninger af det 3-i-2 system, jeg fremstillede i 1982. Brug evt zoom-funktionen i denne PDF-fil for at se de enkelte

Læs mere

Vurderingen må ikke opfattes som dybtgående, bl.a. på grund af den korte tid, og at bådene ikke bliver undersøgt på land.

Vurderingen må ikke opfattes som dybtgående, bl.a. på grund af den korte tid, og at bådene ikke bliver undersøgt på land. DFÆL stævnets vurderings princip. I gennem tiderne har forskellige frivillige vurderingsfolk set og bedømt et utal af smukke og yderst fint vedligeholdt både, og det vil vi gerne fortsætte med. DFÆL stævnets

Læs mere

HOLTE ROKLUB. Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk. Roning i Inrigger

HOLTE ROKLUB. Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk. Roning i Inrigger HOLTE ROKLUB Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk Roning i Inrigger Revideret april 2008 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 BÅDTYPER... 4 2.1 INRIGGER... 4 2.2 GIG...

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING. Vinduer og døre Gør-Det-Selv

MONTERINGSVEJLEDNING. Vinduer og døre Gør-Det-Selv MONTERINGSVEJLEDNING Vinduer og døre Gør-Det-Selv Inden du starter: 1. Hvad skal man bruge af værktøj og redskaber: Herunder er afbilledet de redskaber vi anbefaler, at man som forbruger benytter til selve

Læs mere

Pionering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Pionering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Pionering Pionering er spændende! En udfordring til patruljens evne til at løse en opgave ved hjælp af fantasi og en mængde energi, tov og rafter! Pionering er en fælles opgave for hele patruljen, og mange

Læs mere

Introduktion til kurset

Introduktion til kurset Introduktion til kurset Kursus nr: 42022 Varighed: 1 uge. Målet med dette kursus er at: Deltageren kan udføre opbygning af undertag under hensyn til udluftning og ventilationsforhold. Deltageren kan fremstille

Læs mere