Intet eksisterer, før det kan måles.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Intet eksisterer, før det kan måles."

Transkript

1 ************************** Intet eksisterer, før det kan måles. Niels Bohr ************************** Nicolaj Haarup

2 EXOPLANET OBSERVATION Af Nicolaj Haarup Starworks Observatory, Denmark Dette dokument beskriver en praktisk tilgang til observation af exoplaneter. Beskrivelsen tager udgangspunkt i brugen af et ganske almindeligt DSLR (Canon EOS350D) men principperne kan nemt anvendes til andre kameratyper. Det forudsættes at læseren har et grundlæggende kendskab til brugen af PC-programmet Maxim DL. Der findes et sæt billeder af HAT-P-3 som kan buges som udgangspunkt for de i dette dokument viste eksempler. FORORD I oktober 2007 blev mit første observatorium bygget færdigt og det første billede (af M31) blev optaget 7. november. Jeg havde ikke betjent et teleskop siden jeg var 12 år. Det var overvældende at stå med de tekniske muligheder og udfordringer som tiden havde begunstiget udviklingen med. Hele universet lå for mine fødder og jeg var simpelthen nød til at finde et projekt at fokusere på for ikke at fare vild i mulighederne. At det lykkes for mig allerede 5 måneder efter at observere en exoplanet er ikke et udtryk for min dygtighed men det snarere skal tages som udtryk for at alle amatørastronomer med systematisk sans kan kaste sid ud i projektet med at observere planeter omkring stjerner mange lysår borte. Jeg takker min dejlige kone, Birgitte, for den tålmodighed hun har udvist såvel under min fordybelse i byggeprojektet som de mange lange nætter hun har måttet sove alene og vågne til en meget træt mand. Forsidebillede: Forfatterens instrument, der er benyttet til de i dette dokuments beskrevne observationer.

3 STARWORKS OBSERVATORY Billede 2: Starworks Observatory set fra stuehuset. Billede 1: Starworks Observatory i drift

4 YES! Da mørket sænkede sig over Starworks Observatoriet i Kragelund, torsdag den 14. februar, var der en hektisk aktivitet i kontrolrummet. Den dag havde jeg skyndt mig hjem fra arbejde fordi jeg vidste at en exoplanet ville passere samme aften. Klokken var 17 UT og passagen ville begynde kl. 19:01:44 UT. Jeg manglede endnu at forny min polar-alignment, at fokusere (som dengang stadig tog meget lang tid), at lave finder charts og en masse andre småting. Det var trods alt ikke så længe siden det første gang var lykkes at få infrastrukturen med netværk, kamera, guider m.m. til at fungere. Der skete stadig underlige ting og det skete som regel på de mest ubelejligede tidspunkter. Alt tog længere tid end forventet og klokken blev 20 UT før jeg var klar men da var passagen allerede i fuld gang. Jeg var på nippet til at give op den aften men besluttede alligevel at teste teknikken og begyndte optagelsen af billeder. Næsten 3 timere sener stoppede jeg optagelserne og slukkede & lukkede for natten. Jeg anede endnu intet om alle de fejl jeg havde begået. Jeg vidste heller ikke hvad der gemte sig af data i de mange billeder Billede 3: Første af i alt 350 billeder af XO-2 optaget 14. februar 2008.

5 Billede 4: Udsnit fra FOV af optagelserne af XO-2. Først nogle dage senere efter mere end 30 timers kamp med de mange data dukkede resultatet pludselig op på skærmen: Figur 1: Figuren viser lyskurven (LC) for passagen af XO-2b. Kurven er ikke komplet fordi optagelserne begyndte for sent. Den blå kurve angiver ekstra tab. Tabet stiger (kurven falder) over tid og skyldes i dette tilfælde fokus-drift.

6 METODER TIL OBSERVATION AF EXOPLANETER Exoplaneter kan ikke observeres direkte pga de store afstande. I stedet anvendes indirekte metoder som bl.a.: - Positionsafvigelse forårsaget af tyngdekraften mellem stjerne planet (Astrometri) - Rødforskydning (Doppler-metode) - Lysvariation, Transit-metode TRANSITMETODE En planet, der passerer ind foran sin stjerne (i forhold til observatøren), skygger under passagen for stjernens lys og forårsager derved et dyk i lysstyrken. Dette dyk er ganske lille typisk 3-30 mmag - men variationen kan, ved omhyggelig observation, detekteres vha. almindeligt udstyr af amatørastronomer. Exoplaneter kan kategoriseres i 3 grupper: BTE (Bright Transiting exoplanets) FTE (Faint Transiting exoplanets) Billede 5: en kunstners forestilling af en exoplanet. NTE (Not known to Tranisit exoplanets) Observationer for amatører er begrænset til såkaldte BTE'er Bright Transitting Exoplanets. Der findes i dag (3. juli 2008) 307 kendte exoplaneter, hvoraf 31 er BTE'er. BTE'er er generelt de mest interessante fordi der er muligt evt. at foretage: - Atmosfære og temp. analyse (Polarimetri) - Størrelse / masse bestemmelse Og især fordi: - Amatører kan være med!

7 Figur 2: Denne figur illustrerer med det blå bånd det område man forventer, er det beboelige område. BTE er ligger langt til venstre for dette område og vi forestiller os derfor at disse planeter ikke kan have liv som vi kender det. (Kilde:

8 Figur 3: All extrasolar planets discovered by radial velocity (blue dots), transit (red) and microlensing (yellow) to 31 August Also shows detection limits of forthcoming space- and ground-based instruments. (Kilde:

9 Tabel 1: De p.t. kendte BTE'er på den nordlige halvkugle. Figur 4: "Opdagelsesrate" af exoplaneter.

10 FØR OPTAGELSERNE Vælg objektet så det er observerbart mindst en time før og en time efter passagen. For at finde ud af hvilket objekt der kan observeres på en given dato fra et givet sted på jorden bruges BTE-ephem.xls. Regnearket er udviklet og vedligeholdes af Bruce L. Gary og kan findes på Før brug skal man angive position, minimum elevation for observation samt dato for observationen. Inden du går i gang så tænk lige over at du skal i gang med en observation på 5-7 timer. Skal projektet lykkes så forbered dig godt virker grejet? Skal du spise/drikke? Kan du sove imens automatikken kører? Holder vejret klart? At observere en exoplanet stiller store krav til dig og udstyret, hvor dykket i lysstyrken typisk kun er få millimagnituder. Skal du f.eks. observere et dyk på 10mmag så forvent at du skal være i stand til at måle lysstyrken med en støj på mindre end 3mmag. Dette svarer til støj på mindre end 0,3%! FEJLKILDER Kvalitet er nøgleordet, hvis det skal lykkes at observere exoplaneter. Blot en enkelt fejlkilde ignoreres er der stor sandsynlighed for at observationen mislykkes. Følgende fejlkilder er de mest almindelige: - Rystelser, bl.a. pga vind - Dug og rimfrost - Høje skyer, cirrus - Fokus drift - Dårlig tracking/guide - Overeksponering (ikke-lineær) - Dårlige flats (især ved ikke-perfekt tracking) - Air mass -> farveskift - Dårlig fotometri - Manglende forståelse for databehandlingen Heldigvis kan fejlene enten undgås eller kompenseres for. Mere herom senere OPTAGELSERNE Vælg FOV så der kommer stjerner af lignende styrke og farvesammensætning med. Disse skal efterfølgende bruges som referencer. Farvevalget har betydning idet stjernernes lysintensitet varierer over tid afhængig af air mass. Lav prøveoptagelse for at fastslå den bedste belysningstid. Her er det uhyre vigtigt at være omhyggelig for vi har brug for den bedste kvalitet data vi kan få. Gode data er baseret på stillingtagen til forhold som: - Dynamik og linearitet - Signal/støj-forhold, SNR

11 - Lufturo, scintillation - Datamængde Med andre ord så vil vi gerne have den bedste dynamik, bedste SNR, ingen fejl fra lufturoen og mange data a gøre godt med. Det er nødvendigt at kende sit kameras lineære område så vi kan få flest mulig fotoner i kassen og samtidig vide at tallene er rigtige. F.eks. har mit Canon EOS350D 12 bit til rådighed i hver pixel svarende til 4096 counts i alt. Målinger af fotoner foregår lineært op til ca counts, hvorefter der skal flere fotoner til pr. count. Dette Billede 6: HAT-P-3 ses lidt over midten betyder at objektet og de stjerner jeg vil bruge som reference ikke må vise pixel counts på over Det er vigtigt at udnytte denne viden til at få så høje tal som muligt og samtidig blive i det lineære område. Årsagen til ikke blot at holde sig langt under er at dette ville forringe SNR. Vi skal altså have mest muligt signal i forhold til baggrundslyset. A få så mange data som muligt vil betyde så mange billeder som muligt, hvilket igen taler for kortest mulig belysningstid. Ulempen ved kort belysningstid er både at der spildes megen tid med data download fra kamera (og det får man jo ikke billeder af) og at en kort tid vil betyde stor fejl fra lufturoen. I praksis er belysningstider på mellem 20 og 120 sekunder egnede afhængig af stjernernes magnitude. En typisk indstilling af mit EOS350D når jeg tager billeder af f.eks. HAT-P-3 er: 60 sec/iso800/bin1x1. Det giver en kadence på ca. 72 sekund/billede. Reglerne er uomtvistelige: 1) Kend dit udstyr 2) Stop når du ikke forstår og fortsæt ikke før du forstår 3) Vær omhyggelig 4) Bruce L. Gary er guru.

12 BILLEDBEHANDLING Rækkefølgen er følgende: 1) Kalibrering (darks og flats) 2) Aligning (konvertering til RGB og aligne) 3) Kunstig referencestjerne (Konverter til mono og tilføje kunststjerne) Billeder skal og må ikke skønhedsbehandles. Vi er kun interesseret i de faktisk målte data. KALIBRERING Billederne skal nu kalibreres. Her er det vigtigt at billeder IKKE åbnes som color men Maxim s File\Batch Save & Convert kan IKKE finde ud af denne valgmulighed men tager til gengæld udgangspunkt i hvad der er sat i File\Open dialogboksen. Derfor er det vigtigt at der først åbnes et tilfældigt billede hvor Convert to color fluebenet IKKE er sat: Screenshot 1

13 Så er det tid til at kalibrere billedet. Først skal Darks og Flats billederne vælges, der alle også er taget i RAWformatet. Opret en DARK-gruppe og en FLATS-gruppe og tildel de respektive kalibreringsbilleder til grupperne. Her er det vigtigt at sætte flueben ud for Apply Boxcar Filter. Screenshot 2 Klik på Replace w/ Masters for at lave Master DARKS og Master FLATS da dette speeder den efterfølgende kalibrering gevaldigt op. Afslut indstillingerne med klik på OK. Kalibreringen af samtlige billeder kan ske i et hug vælg Files\Batch Save and Convert og foretag indstillinger som vist på billeder her:

14 Screenshot 3 Her er det vigtigt at vælge FITS som filformat og minimum 16-bit. Vælges FloatingPoint bliver billederne dobbelt så store men dette ser ikke ud til at gavne på de endelige resultater. Husk at angive den ønskede Path så du ikke risikerer at overskrive dine originale billeder!!! Klik på Select Files (alle dine billeder) og sæt flueben i Perform Calibration. Klik på OK og lav dig en kop kaffe. På min PC tager det 30 minutter for 900 8Mpixel billeder. Resultatet er nu kalibrerede FITS-billeder i den valgte mappe f.eks. xxx\calibrated. ALIGN Nu skal billederne laves om til RGB så de kan alignes og derefter laves om til mono. Med et mono (b/w) billede måles luminisensen. Skulle man have interesse i at måle en specifik farve for yderligere at optimere SNR eller mindske air mass tabet/variation så kan man vælge at her at splitte RGB-billedet i en R, G og B del. Jeg vælger her blot at konvertere til mono og gøre det i en Command Sequence. Desværre er den ikke helt automatisk men det er bedre end ingenting: Først loades det første billede og det konverteres til RGB ved at klikke på RGB knappen. Dette billede forbliver i arbejdsvinduet og er dermed vores reference som vi aligner efter.

15 Screenshot 4 Vær opmærksom på at gemme i den rigtige folder så ikke du overskriver dine nyligt behandlede billeder eller endnu værre dine originaler. Den proces tog laaand tid men nu er vi klar til at tilføje en kunstig stjerne. Dette gøre også nemmest med Command Sequence og denne gang kan den gøre det hele selv:

16 KUNSTSTJERNE Screenshot 5 Vær igen opmærksom på at specificere en subfolder så du ikke overskriver de netop genererede billeder. I eksemplet her er følgende struktur anvendt: Screenshot 6

17 FOTOMETRI Måling af lysstyrke kaldes fotometri og det kan foregå på forskellige måder. De variationer vi skal måle er meget små (nogle få promille). Disse små variationer kan vi ikke måle direkte på stjernen da der er for mange og for store fejlkilder. Nogle af de største fejlkilder er luftens uro, fokusdrift, ændring i air mass og forbidrivende cirrus skyer. I stedet anvendes en metode kaldet differentiel fotometri, hvilket vil sige at vi måler objektet i forhold til et eller flere andre objekter. Ikke alle fejl bliver fanget ved normal differentiel fotometri men ved at indsætte en kunstig stjerne i hvert billede kan vi også måle tab som følge af bl.a. cirrus og fokusdrift. Når man arbejder med fotometri er det at en PC med bunker af RAM kommer til sin ret. Vi skal have loaded så mange billeder (de nyeste monochrome med kunstig referencestjerne) ind i Maxim som muligt. Hvor mange du kan loade afhænger foruden af din PC s RAM også af hvor store dine billeder er. Størrelsen af dine billeder afhænger igen af dels dit kamera og dels din foregående billedbehandling (16-bit, 32-bit eller FloatingPoint). Jeg kan typisk have billeder åbne samtidig. Billede 7: HAT-P-3 og de på forhånd valgte checkstjerner. Ved fotometrimåling er det vigtigt at vælge den korrekte størrelse af aperturringene. Inderste ring skal have en størrelse så den kun lige dækker hele stjernen. Typisk vil en størrelse på 2,4xFWHM være passende.

18 Mellemrummet mellem inderste og mellemste ring fastlægges så området mellem yderste og mellemste ring dækker over ingenting d.v.s. at dette område ikke indeholder stjerner eller andre objekter. Billede 8: Apertur på 3xFWHM. Her vil objektet måles til en for stor værdi. Billede 9: Objektet vil her blive målt til en for lav værdi. Billede 10: Korrekt valgte aperturer her er inderste ring på 2,4xFWHM.

19 Når den rette apertur er valgt vælges New Object i Phtometry-vinduet og der klikkes på stjernen der skal undersøges: Screenshot 7: Alle underliggende billeder markeres automatisk samtidig. Næste valg er New Reference Star og der klikkes på kunststjernen:

20 Screenshot 8 Vælg nu New Check Star og klik på de check-stjerner du vil anvende. Husk at du skal undgå variable stjerner og i øvrigt sørge for at vælge nogle der ligner dit objekt mest muligt i lysstyrke og farve. Vælg gerne mere end 1 stjerne. Et godt antal er 10 styk.

21 Screenshot 9 Nu hvor alle de relevante stjerner er markeret kan vi se på kurverne for lysstyrken ved at klikke på View Plot :

22 Screenshot 10: Kurverne afspejler lysstyrken på de markerede stjerner. Hvert billedes data er vist med et symbol på kurverne. Klik på Save Data for at gemme værdierne. Eftersom du ikke kan måle på alle billeder på én gang er det klogt at gemme filerne med sigende navne så du senere nemmere kan sammensætte dem til en enkelt fil. I dette tilfælde har jeg valgt at gemme data med filnavn der både siger mig hvilke billeder det drejer sig om og hvilken apertur der er anvendt.

23 Screenshot 11 Maxim DL gemmer data som CSV-filer i det amerikanske format, hvor. er decimalseparator. Det er derfor en god idé at samle filerne og konvertere, til ; og.. til,. Nu er vi klar til databehandlingen!

24 DATABEHANDLING Udgangspunktet for databehandlingen er en CSV-fil, der indeholder fotometridata for alle billederne: Screenshot 12: Dette er de rå data og det foreløbige resultat af dine timelange anstrengelser! For at opretholde den høje kvalitet af dine data skal du nu finde ud af om der skal foretages korrektion i dine JD data: JD CORRECTION Billeder til exoplanet observation skal have en tidsangivelse så nøjagtig som praktisk muligt, hvilket typisk vil være +/- 1 sekund. For billeder optaget og gemt i RAW-format skal man være opmærksom på at tidsangivelsen er baseret på uret i kameraet og at det derfor ikke nødvendigvis går præcist. Ydermere vil den angivne tid typisk været den tid, hvor billedet er lageret. Billeder til exoplanet observation skal imidlertid være lageret med en tidsangivelse svarene til midtertiden. Hvis f.eks. et 60 sekunders billede optages fra kl. 19:35:07 til 19:36:06 så skal tidspunktet angives som 19:35:37. Forskellen benævnes JD correction og i mit tilfælde er den +30 sekunder for et 60 sekunders billede. Gemmer jeg derimod i FITSformat får jeg en JD-correction på 0, hvilket vil sige at tidspunktet (JD) svarer til tidspunktet midt i eksponeringen.

25 LC TEMPLATE Analysen af dine rå data er en meget kompliceret og tidskrævende proces. Heldigvis har vores guru, Bruce L. Gary, gjort det nemmere for os med sit excel-ark LC_template.xls. Filen hentes her: Selvom filen er til stor hjælp og indeholder hjælpeinstruktioner tog det mig alligevel det meste af en dag at få det til at fungere første gang. Ganske vist er excel-arket sidenhen forbedret en hel del men man skal alligevel påregne at bruge en god portion regnvejr til at lære det at kende. Det er en forudsætning at være bekendt med brugen af Excel men det er ikke noget krav at være velbevandret ud i matematikkens verden det hjælper dog! Jeg vil i det følgende forsøge at beskrive fremgangsmåden med mine egne ord. Sammenholdes disse med hjælpen i excel-arket har man gode chancer for at få et hurtigt resultat. 1: Åben LC_template.xls, vælg fanen BTE_info og vælg exoplanet med skyderen i venstre side 2: Vælg fanen Import AXA og udfyld H9..H20 3: Hvis din JD er korrekt og inkluderer JD correction så er det godt. Hvis ikke så kør kolonnen med JD igennem regnearket i H22 og angiv korrektionsværdier i B15 og B16. De korrigerede værdier er i B22 og nedad. Brug disse værdier i det efterfølgende. 4: Tag dine data (med korrigeret JD og husk også at decimalseparatoren skal være, ) og før dem ind i C11 i fanen Import AS men først skal du have slettet de data der allerede lå i arket. Screenshot 13

26 5: Vælg fanen STD og slet gamle data fra B11 til nederste højre hjørne af dataene. 6: Kopier data for JD, Obj1 og checkstjerner over i STD B11 men husk forinden at slette de gamle data. 7: Udfyld C2..C6. Udfyld D5 med værdien svarende til det benyttede filter. Kan aflæser i H2..L2. 8: Skift til fane ext og slet de data der ikke er dine. Screenshot 14

27 9: Nu bliver det svært G5 og G6 skal justeres så Magnitude [Arbitrary offset] kommer til at udgøre mest muligt en linje. Læs også vejledningen i F5 og F6. 10: Juster G4 så den sorte linje ligger bedst muligt oveni de røde prikker. 11: Overfør værdien fra R4 til P4. Dette vil være et godt udgangspunkt men det kan være nødvendig at ændre denne værdi efterfølgende. På fanen dukker nu den første interessante kurve frem: Figur 5 Den røde kurve angiver air mass under observationen og den blå kurve angiver de ekstra tab optagelserne viser. Disse tab er typisk fokusdrift og høje cirrus skyer. I ovenstående tilfælde har tabene været minimale men man ser tydeligt et hul i kurverne omkring kl. 1 UT. Hullet opstod som følge af manglende billeder da guidningen svigtede.

28 12: Også på fanen m=0 slettes gamle data. Check E2 og E3. 13: Trim F8 til AG8 så 0 angiver checkstjerner der ikke skal tages med og 1 angiver checkstjerner du ønsker medtaget. Brug graferne til at fravælge støjende checkstjerner. 14: Juster AN6 så AN5 bliver ca. 97%. Tilsvarende justeres AP6 så AP5 bliver ca. 97%. Her er et godt udgangspunkt 2 x BV9. 15: Skift til fane ShiSqr og slet gamle data. Check B2 og B3. 16: Juster E5 til 0 eller 24 afhængigt af om observationen strækker sig over midnat (UT) 17: Skift til fane LC og juster grafens x-akse (UT) til værdierne svarende til D27 og E27. 18: Juster grafens y-akse (MAG) til værdierne svarende til C25 og C26. 19: Juster C4 svarende til toppen af MAG og C5 til OOT (Out Of Transit) MAG. 20: Kopier U4..U14 til R4..R14. 21: Vælg data gruppe størrelse i C10 og løbende gennemsnit i C11. 22: Juster håndtagene for Offset, Slope og Depth efter øjemål til bedste fit. 23: Juster håndtagene for Fp og F2 så værdierne i M9 og M10 stemmer overens med C21 og C22. 24: Når bedste fit er nået kopieres værdierne fra R4..R14 til T4..T14. 25: Kopier værdi O3 til P3. Bemærk Q3 bliver 0. 26: Juster håndtagene for Ingress, Egress, Depth, Fp, F2, Slope og Offset til minimum i Q3. 27: Kopier værdier for M4..M10 til H4..H10.

29 Screenshot 15 Ovenstående LC er for HATP3-HAARUP.txt data. Billederne, der danner grundlaget for dataene forefindes som både RAW og kan bruges som øvelse i billedanalyse og databehandlingen. Bruce L. Gary fik af HATP3-HAARUP.txt følgende LC er:

30 Figur 6 Som det ses er der god overensstemmelse mellem egne analyser og dem fra Bruce Gary.

31 Figur 7 Til professionel brug er det til tider ønskværdigt at have LC en så den er korrigeret for systematiske fejl. Ovenstående LC er et eksempel på dette ud fra samme data. Databehandlingen for korrektion af systematiske fejl er desværre for omfattende til denne gennemgang. Interesserede kan finde de nødvendige informationer herom på Bruce L. Gary s hjemmeside.

32 AXA INDRAPPORTERING AXA Amateur exoplanet Archive er opstået som følge af Bruce L. Gary s initiativ. Arkivet er konstant up to date og indeholder et hav af nyttig viden samt naturligvis et arkiv af lyskurver (LC s). Alle er velkomne til at sende data til Bruce men lad det være sagt med det samme: Bruce er meget travlt beskæftiget og tager sig ikke af useriøse henvendelser. Hans intention er at arkivet skal være til nytte rent professionelt og han stiller derfor karv til bidragsyderne om at de opererer systematisk og omhyggeligt, hvilket også er ganske rimeligt. Forvent ikke at kunne bruge ham til besvarelse af spørgsmål som du lige så godt kunne have læst dig til i hans bog. For at få optaget sine data skal disse sendes i et specielt format som tekst-fil. Lyskurver skal ikke sendes med. Formatet er som vist her men læs først instruktionerne på før du gør alvor af det: Screenshot 16 Bruce forhandler p.t. med Caltech om overtagelse af det omfattende arbejde det er at holde arkivet kørende. Som det ser ud nu bliver det indenfor få måneder overtaget af Caltech NStED archive. Hvordan man til den tid kommer til at bruge og bidrage til arkivet vides endnu ikke.

33 EXOPLANET OBSERVATION af Nicolaj Haarup Antallet af kendte exoplaneter vokser eksplosivt og er et af de områder, hvor amatørastronomer kan bidrage til den etablerede forskning med såvel bekræftende som opdagende resultater. Med ganske almindeligt udstyr kan man komme i gang. I dette hæfte beskriver Nicolaj Haarup teknikken ved observation af exoplaneter med almindeligt tilgængeligt udstyr som bl.a. inkluderer et almindeligt digitalt spejlreflekskamera (Canon EOS350D DSLR). Det forudsættes at brugeren har et grundlæggende kendskab til astrofotografering og brugen af såvel MS Excel og Cyanogen s program Maxim DL. Det er derimod ikke en forudsætning af man behersker den avancerede del af astrofotografering, der typisk bruges til at kreere såkaldte smukke billeder. Den i hæftet beskrevne fremgangsmåde er ikke nødvendigvis den bedste for alle og indholdet tjener derfor blot som inspiration til at få begyndt at observere disse fjerne kloder. Dette hæfte forefindes som PDF-fil og kan frit hentes fra Nicolaj Haarup Starworks Observatory

Transit af XO-2b. Jonas Bregnhøj Nielsen. Lars Fogt Paulsen

Transit af XO-2b. Jonas Bregnhøj Nielsen. Lars Fogt Paulsen Transit af XO-2b Udarbejdet af: Kasper Lind Jensen Jonas Bregnhøj Nielsen Lars Fogt Paulsen Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 XO-2b... 4 Beskrivelse af observationer... 4 Datareduktion... 5 Diskussion...

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3 FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2011 8. SEPTEMBER 2011 Medbring kamera, USB-stick, kortlæser, kabel og bærbar pc. Der vil være brug for flere instruktører, så også de, der allerede kan organisere

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL:

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL: Bent Sehested Side - 1 Billedstabilisering med After Effects 6,5 PRO Hvis man skal bruge filmklip optaget med lang brændvidde og særlig hvis det er med håndholdt kamera, vil optagelserne oftest være urolige

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

Vejledning til brug af FirstClass

Vejledning til brug af FirstClass Vejledning til brug af FirstClass - opdateret januar 2013 Indhold Installation af FirstClass foretages kun første gang... 2 Hent FirstClass-klienten... 2 Installer FirstClass-klienten... 3 Ændre kodeord...

Læs mere

Måling af afstande i Universet ved hjælp af Cepheider

Måling af afstande i Universet ved hjælp af Cepheider 1 Afstandsmåling ved hjælp af Cepheidemetoden. Måling af afstande i Universet ved hjælp af Cepheider Denne øvelse er baseret på materiale oprindeligt udarbejdet af Fabrice Mottez (Frankrig) i 2003, med

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

MJPower engineering Ecu Link.

MJPower engineering Ecu Link. MJPower engineering Ecu Link. Trin for trin instruktioner. I dette eksempel starter vi med at teste en cykel med et Power Commander nul map. Man er nødt til at have en præcis omdrejningstal registrering,

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med skærelinjer

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med skærelinjer Grafisk Tekniker Digitalprint Klistermærker med skærelinjer Klistermærker - opgave En mindre serie forskellige klistermærker skal tegnes i Illustrator. Der defineres en ny fil for hvert enkelt klistermærke,

Læs mere

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet.

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Microstation brugermøde 10. og 11. november 2008. Indlæg af Else-Marie Lorenzen. Vejdirektoratet Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Som det første

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Aktivering af Avanceret Outlook integration... 2 Brugerindstillinger... 2 Brugerindstillinger; journaliseringsdialog... 3 Brugerindstillinger; filtyper der kan journaliseres... 3 Brugerindstillinger;

Læs mere

1. Opret din nye Google konto

1. Opret din nye Google konto Indhold 1. Opret din nye Google konto... 2 2. Test din nye konto... 5 3. Kom i gang med Gmail indstil sprog til dansk... 6 4. Gmail indhold på skærmen... 8 5. Skriv og send en mail... 9 Til:... 9 Cc:...

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver Grafisk Tekniker Digitalprint Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver Klistermærker med metalfarver - opgave En lille serie forskellige klistermærker skal tegnes i Illustrator max tre styk. Der

Læs mere

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet GIS Af Anders Bartholdy Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet Baggrundskort fra KMS er en rigtig god resurse der er tilgængelig via ArcGIS. Derfor starter vi med at gennemgå

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Opgaver Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Opgave 1... Åbne/Gemme/Størrelse... Side 3 Opgave 2... Autoniveauer... Side 4 Opgave 3... Manuelle justeringger...

Læs mere

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Gary Rebholz Du har sikkert allerede ved, at Sound Forge Pro software kan bruges til en imponerende række af audio opgaver. Alt fra

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

vejledning sådan ARBejdeR du i ebg s RAppoRTvæRKTøj

vejledning sådan ARBejdeR du i ebg s RAppoRTvæRKTøj vejledning sådan arbejder du i ebg s rapportværktøj Vejledning for 2013/2014 Sådan arbejder du i EBG's rapportværktøj www.business-games.dk Indholdsfortegnelse: Forord... 2 Login... 2 Rapportværktøjet...

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 04.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 04.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 04.xls 12-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

DLK Pro Download key. Avancerede digitale tachograf løsninger

DLK Pro Download key. Avancerede digitale tachograf løsninger DLK PRO DOWNLOAD KEY Avancerede digitale tachograf løsninger DLK Pro Download Key Download tools PC program Med Download Tools programmet, der ligger på din DLK Pro, kan du; Se de generelle data for hver

Læs mere

Billedbehandling i praksis

Billedbehandling i praksis Billedbehandling i praksis Øvelser til værktøjerne i simpel billedbehandling Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5

Læs mere

W6 - Model- og Tegningskomposition

W6 - Model- og Tegningskomposition W6 - Model- og Tegningskomposition Introduktion Dette er en kort introduktion til de nye værktøjer for tegningskomposition i 3D. Du vil komme til at arbejde med Clip Volume, Dynamic Views, Saved Views,

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside.

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Side 1 Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Login til mine websider Du starter med at logge ind som medlem. Herefter klikker du på den

Læs mere

Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto.

Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto. Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto. Hvis du vil slå automatiske svar til eller ændre svarene, skal du gå til øverste

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.11 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-08- 2015 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Astronomidata med SIMBAD. At hente og anvende data fra Internettet til at datere Hyaderne.

Astronomidata med SIMBAD. At hente og anvende data fra Internettet til at datere Hyaderne. Astronomidata med SIMBAD At hente og anvende data fra Internettet til at datere Hyaderne. Aladin s portal til data Man kan hente Aladin her: http://aladin.u-strasbg.fr/aladindesktop/ Programmet er java-baseret,

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Kursus- og opslagsmateriale

Kursus- og opslagsmateriale Kursus- og opslagsmateriale December 2014 Lync 2013 Dette materiale er udarbejdet til et 1-dags kursus og gennemgår Lync 2013 med vægt på følgende funktioner: Gennemgang af brugerfladen med: Tilgængelighed

Læs mere

Vejledning til Tælleplansmodul

Vejledning til Tælleplansmodul Vejledning til Tælleplansmodul Hvad er en tælleplan, og hvad bruger man den til? En tælleplan er basalt set en samling af snit, som man vil tælle på i et givet år. Tælleplaner kan være organiseret forskelligt

Læs mere

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Blåt Medlem Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Formål... 2 Forskelle... 2 MS Word... 2 Open Office... 2 Kontakt til din mail... 3 Datafilen fra Blåt Medlem...

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.12 Original skrevet af: Sidst opdateret 15-11-2016 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Differentiel / Relativ astrofotometri eller Astrofotometri for alle. --Anvendt matematik i amatørastronomi

Differentiel / Relativ astrofotometri eller Astrofotometri for alle. --Anvendt matematik i amatørastronomi Differentiel / Relativ astrofotometri eller Astrofotometri for alle --Anvendt matematik i amatørastronomi Differentiel / Relativ astrofotometri Jeg vil præsentere en ny metode til at lave astrofotometri,

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse 4 indgange til analoge sensorer Tænd/sluk for maskinen (tryk et sekund) Trykfølsom skærm USB-port. Normal

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

Galleri modul. Side 1 af 18

Galleri modul. Side 1 af 18 Galleri modul Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Installation... 3 Oprette menupunkt... 5 Kategoriseret menupunkt (Avanceret)... 6 Opsætning... 9 Generel opsætning... 10 Opsætning

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S. pdj@geoteam.dk

Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S. pdj@geoteam.dk Vejledning SC 12.20. Per Dahl Johansen GEOTEAM A/S pdj@geoteam.dk Indhold: OPRET NYT JOB...4 JOBNAVN OG STIFINDER...4 DK SYSTEM2000 - UTM OG KP2000...5 DK SYSTEM 34...5 ØVRIGE JOB EGENSKABER...6 KOPIER

Læs mere

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling.

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling. Sportsplanner I DGI Sportsplanner har du mulighed for at tegne redskabsbaner, som passer direkte på det sted, hvor du og dine gymnaster træner. De opstillinger du tegner har du mulighed for at få tilsendt

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Quick guide. Performer til mekaniske låsesystemer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Quick guide. Performer til mekaniske låsesystemer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Quick guide Performer til mekaniske låsesystemer ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions 2 Quick Guide for Performer til mekaniske nøglesystemer Denne manual er et detaljeret værktøj,

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema

Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema GS1 Denmark Version 5 Juli 2012 1 Konvertering af DADAS data til alternativt vareindmeldelsesskema Skal man konvertere data fra SINFOS/DADAS om til et alternativt

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Organisering af billeder.

Organisering af billeder. Organisering af billeder. Da du startede Picasa op for første gang, havde du mulighed for at scanne hele computeren igennem for billeder eller lade Picasa holde øje med nogle bestemte mapper (mine billeder,

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus.

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus. Elements Lektion 1 Adobe Photoshop Elements er lillebror til et af verdens mest avancerede billedbehandlingsprogrammer, og et særdeles godt billedbehandlingsprogram til hobbyfotografen, der vil noget seriøst

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Vejledning til de bydende

Vejledning til de bydende Vejledning til de bydende Juni 2013/JET Indledning Indledning ibinder er et web-baseret program, til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift på en hidtil uset brugervenlig og økonomisk måde. ibinder

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere