NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet"

Transkript

1 Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr Brevid Ref. HLLA/KARJ/PEBO Dir. tlf hannell@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område 28. maj Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet Socialområdet Kommunerne oplever fortsat udfordringer med stigende udgifter på det specialiserede socialområde, herunder voksenområdet. Arbejdet med rehabilitering, forebyggelse og inddragelse af borgerens og netværkets egne ressourcer fortsætter. Kommunerne har øget produktiviteten og udviklet indsatserne og har fokus på udgiftsstyringen på området. Stigningen i udgifter skyldes derfor først og fremmest, at et stigende antal borgere får behov for sociale ydelser. Senest har en Momentumanalyse fra KL vist en stigning på 17 % på landsplan i borgere med psykiske lidelser (KL,23. april 2018). Denne tendens ses også i Roskilde Kommune. Budgetoverholdelsen på det sociale voksenområde i Roskilde er også udfordret i de kommende år. Det skyldes væsentligst, at området er præget af en lille afgang og en stigning i tilgangen af unge i de kommende år. Det betyder en nettotilgang af borgere. Der er ofte tale om borgere med dyre og sammensatte behov. I 2017 blev budgettet overholdt ved hjælp af interne omlægninger og effektiviseringer, samt et øget fokus på budgetoverholdelse og udgiftsstyring. I 2018 blev budgettet tilført 11,1 mio. kr. som teknisk korrektion. Beløbet skulle dække helårsvirkningen af tilgangen i 2017 og halvårsvirkningen af tilgangen i Budgettet forventes overholdt også i 2018, idet indsatserne fra 2017 fortsætter, herunder også en gennemgang og forhandling af kontrakter om botilbudspladser. I det tekniske budget for er indarbejdet en korrektion på 11,4 mio. kr. årligt for at imødegå stigningen fra den nu kendte nettotilgang i Tilgangen i 2019 fordeler sig over hele året, det er derfor halvårsvirkningen af den forventede tilgang i 2019 og helårsvirkningen af tilgangen i 2018, der nu er indarbejdet. Beskæftigelsesområdet Der er generelt en positiv udvikling i beskæftigelsen og ledigheden på landsplan. Dette gælder også for Roskilde Kommune, men på A-dagpengeområdet har vi ikke haft så stort et fald som på landsplan. Ligeledes opleves en større stigning på sygedagpenge end på landsplan. Generelt er der på landsplan endvidere et behov for at fokusere på ungeledigheden dette gælder også for Roskilde Kommune. Det er derfor specielt disse 3 områder, hvor forvaltningen arbejder med businesscases i forbindelse med forslag til budgetforbedringer. På sygedagpengeområdet har forvaltningen allerede i maj 2018 fremsat businesscasen til politsk behandling. Den er endeligt godkendt i Byrådet den 30.maj Effekten indarbejdes herefter i budget 2019 som teknisk korrektion og indgår i konjunkturvurderingen med denne forudsætning. Der er i år følgende større ændringer på vej på beskæftigelsesområdet:

2 Side2/9 Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre som en del af aftalen om erhvervs- og vækstpakken, fremlagt forslag om at ændre finansieringen af den aktive beskæftigelsesindsats med henblik på at opnå en besparelse på den aktive indsats samt evt. bevirke en yderligere omlægning til en virksomhedsrettet indsats. Dette er beskrevet nærmere under afsnit 3 i dette notat. Regeringen har desuden i november 2017 fremlagt sit udspil Mere frihed. Mindre bureaukratisering. Alle skal med, som en gennemgribende forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Udspillet omfatter: 1. Færre og mere enkle processkrav 2. Ens regler på tværs af målgrupper 3. Flere digitale løsninger 4. Forenkling af den økonomiske styring (indregnet i aftalen om finansiering af erhvervs- og vækstpakken) 5. Fokus på kommunens resultater Regeringens skøn for effekten af punkt 1-3 i dette udspil er en besparelse på 500 mio.kr., der er forudsat at indgå i det fælles moderings- og effektiviseringsprogram (MEP) og derfor være uden negativ DUT-regulering for kommunerne. KL har ikke fået indsigt i forudsætninger og beregninger, men har været i dialog med en række kommuner om punkterne 1-3, hvor den umiddelbare vurdering er, at regeringens udspil, sådan som det ser ud, kun i beskedent omfang vil kunne danne grundlag for at frigøre administrative ressourcer. Der er endnu ikke indgået en politisk aftale omkring dette udspil. I august 2019 træder den nye FGU (Forberedende GrundUddannelse) i kraft. FGU samler uddannelserne EGU (Erhvervsrettet GrundUddannelse), produktionsskolerne, kombineret ungdomsuddannelse og almen voksenuddannelse i én. FGU forankres i statsligt selvejende institutioner, hvor kommunerne skal bidraget til finansieringen. Dette uddybes nærmere under afsnit 3 i dette notat. Integrationsområdet Integrationsområdet har de seneste år modtaget et nedadgående antal flygtninge fra kvoten (hvor mange flygtninge kommunen skal modtage fra asylcentrene). Kvoten er på nuværrende tidspunkt under niveauet fra før de store flygtningestrømme i , og den forventes derfor ikke at falde yderligere. Kvoten for 2018 blev d. 18. april reguleret fra de oprindelige 52 flygtninge til 18. Herudover er den foreløbige kvote for 2019 sat til 21 flygtninge. Det nedadgående antal flygtninge gør at integrationsområdet er i gang med en større tilpasning af aktivitet, herunder afhænding af midlertidig boligkapacitet og personaleressourcer. Der bliver til budget 2019 lavet en teknisk korrektion af den forventede indtægt på grundtilskud, udgiften til boligplacering samt til personaleressourcer på baggrund af udviklingen i området og de nye udmeldte kvoter. 2. Socialområdet Udviklingen i budget og forbrug fra 2015 til 2018 Udviklingen i budget og forbrug på voksensocialområdet i perioden kan ses herunder, hvor et merforbrug i 2015 og 2016 er vendt til budgetoverholdelse i 2017 og forventet balance i budget og forbrug i 2018.

3 Side3/9 Tabel 1: Udviklingen i budget og forbrug på voksensocialområdet 1 Regnskabet for 2016 viste et merforbrug på godt 14 mio. kr. på området. Merforbruget i 2016 var et resultat af flere faktorer, men var hovedsageligt sammensat af flere borgere med behov for omfattende støtte og stigende udgifter til botilbud. I 2017 blev budgettet overholdt på trods af den stigende tilgang af borgere. Forvaltningen vurderer ved budgetopfølgningen pr. 31. marts, at budgettet i 2018 kan overholdes, men at det er under pres af den øgede tilgang og, at budgetoverholdelse forudsætter et fortsat fokus på effektiv drift og udgitsstyring. Tilgang af unge til botilbud på voksensocialområdet Voksenhandicapområdet i Roskilde Kommune oplever en stigning i tilgangen af unge. Budgettet reguleres for den øgede aktivitet i en teknisk korrektion, der kan medvirke til et mere robust budget på området. De faktorer, der generelt påvirker budgettet, er: o tilgang fra børneområdet, der ikke opvejes af tilsvarende afgang på voksenområdet, o et øget antal borgere med støtte efter 96 (BPA 2 ), o højere levealder og heraf følgende stigende behov for støtte, o bedre overlevelse efter for tidlig fødsel og uheld, o et øget antal borgere med diagnoser i befolkningen, o færre sengepladser og hurtigere udskrivning fra psykiatrien, Samlet betyder dette en tilgang af flere, mere komplekse borgere med stigende udgiftsbehov. Den kendte tilgang fra ungeområdet til botilbud, der vil være uomgængelig, vurderes i flere omgange i 17- årsudvalget. Det er typisk unge, der har døgntilbud og som af alle parter vurderes fortsat at skulle have et botilbud som voksne. I 2019 forventes en stigende tilgang til botilbud fra ungeområdet. 1 Opgjort som serviceudgifter (uden refusion for dyre enkeltsager). Mio. kr. i løbende priser. 2 BPA står for borgerstyret personlig assistance. BPA efter 96 indebærer, at borgeren er fyldt 18 år, har en betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, har massive og sammensatte hjælpebehov og er i stand til at fungere som arbejdsleder for sine hjælpere.

4 Side4/9 Der forventes også tilgang af borgere med behov for anden støtte fx BPA-ordninger og hjemmevejledning. Dette er dog for usikkert at skønne udgifterne til og det indgår derfor ikke i vurderingerne af den kendte nettotilgang, som har fokus på tilgang af unge til botilbud. I 2017 blev budgettet overholdt ved hjælp af interne omlægninger og effektiviseringer, samt et øget fokus på budgetoverholdelse og udgiftsstyring. I 2018 blev budgettet tilført 11,1 mio. kr. som teknisk korrektion. Beløbet skulle dække helårsvirkningen af tilgangen i 2017 og halvårsvirkningen af tilgangen i Budgettet forventes overholdt også i 2018, idet indsatserne fra 2017 fortsætter, herunder også en gennemgang og forhandling af kontrakter om botilbudspladser i andre kommuner og privat regi. På trods af dette vil tilgangen til botilbudsområdet udfordre budgetoverholdelsen i det kommende år, hvis der ikke tages højde for nettotilgangen af unge til botilbud (tilgang fratrukket afgang) i budgetlægningen. Figuren herunder viser en stigning i antallet af overdragelsessager fra ungeområdet til voksenområdet. Stigningen i overdragelsessager gør sig også gældende i 2018 og forventes at fortsætte i Figur 2: Sager overdraget til voksenområdet Mængden af unge, der vises i søjlen ovenfor, rummer både lette og tunge sager. I beregningen af forventet tilgang indgår kun de unge, der forventes med stor sikkerhed at skulle have en botilbudsplads. I det tekniske budget for er indarbejdet en korrektion på 11,4 mio. kr. årligt for at imødegå stigningen fra den kendte tilgang fra ungeområdet i De unge, der bliver 18 år, overgår til voksenområdet fordelt over hele året i løbet af 2018, der er derfor beregnet en udgiftsvirkning svarende til halvårseffekten af den beregnede gennemsnitlige botilbudspris. Benchmark Generelt er Roskilde Kommunes udgifter til voksne med særlige behov lave sammenlignet med andre kommuner, hvilket er dokumenteret løbende i ECO-nøgletal, benchmarkanalyser og lignende. I ECO-nøgletallene for 2017 herunder ses denne tendens, hvor Roskilde Kommune ligger lavt i forhold til sammenligningsgruppen af 15 kommuner med sammenlignelige socioøkonomiske vilkår.

5 Side5/9 Figur 3: Udgifter - voksne med særlige behov fra ECO-nøgletal Tilbud til ældre handicappede Byrådet har besluttet, at der skal opføres boliger til ældre handicappede. Boligerne skal opføres i sammenhæng med det nye plejecenter i Hyrdehøj (Byrådet , punkt 72). Plejecentret får i alt 104 plejeboliger, hvoraf de 10 plejeboliger er tiltænkt ældre på handicapområdet. Plejecentret forventes ibrugtaget i marts Målgruppen vil være borgere, hvor der er et omfattende behov for socialpædagogisk støtte og pleje. Typisk vil borgerne være i et botilbud, men deres alder gør, at deres behov ikke længere opfyldes bedst på det tilbud, de har. På grund af den demografiske udvikling med flere ældre i målgruppen og længere levealder generelt, vurderes det, at der vil være behov for en udvidelse af kapaciteten. Der er ingen regulering af budgettet på voksensocialområdet for den ændrede demografiske sammensætning med flere ældre, og der vil derfor være behov for at tilføre budget til området for at dække de stigende udgifter. Driften af de 10 ekstra pladser er budgetlagt på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område sammen med anlægsbudgettet og afledt drift til plejecentret i den strategiske anlægsplan. Budgettet til de 10 pladser på Voksenhandicapområdet overføres til Beskæftigelses- og Socialudvalget i forbindelse med ibrugtagningen. Særlige pladser i psykiatrien De særlige pladser som oprettes med henblik på at forebygge vold i botilbud skal være klar til brug i Kommunerne har finansieringsansvaret og visitationskompetencen og skal sikre en samlet plan for borgere, der er indskrevet på de nye pladser. I psykiatrien i Region Sjælland, er oprettet 23 pladser. Kommunerne betaler 80 % af taksten som fastsættes til 1,75 mio. kr. pr. plads i Regionerne finansierer resten uanset om det er mere eller mindre end de 20 % af de 1,75 mio. kr. Kommunerne skal medfinansiere evt. tomme pladser, der skal derfor være fokus på, at der ikke etableres for mange pladser og at kapaciteten løbende tilpasses efterspørgslen. Udgiften deles solidarisk mellem kommunerne i regionen efter en fordelingsnøgle fx antal borgere over 18 år. DUT-forhandlingerne om de økonomiske konsekvenser af de nye bekendtgørelser om hhv. en

6 Side6/9 samlet plan for patienterne og kommunernes betaling til regionen for de særlige pladser er imidlertid endnu ikke afsluttede. Målgruppen for de særlige pladser er særligt udsatte personer mellem år med svære psykiske lidelser, gentagne indlæggelser, afbrudte behandlingsforløb, særlige sociale problemstillinger, udadreagerende adfærd og uforudsigelig adfærd, og ofte misbrug og/eller dom til behandling. Det er samtidig et frivilligt tilbud, og borgeren skal være indstillet på at arbejde med sine udfordringer. Formålet med patienternes ophold på de særlige pladser er gennem en intensiv behandlings- og rehabiliteringsindsats at stabilisere patientens helbred og forbedre patientens evne til at mestre hverdagen. Formålet er også at nedbringe antallet af voldsepisoder og konflikter og forebygge anvendelsen af tvang over for målgruppen. Patienterne forventes at kunne udskrives til en mindre indgribende foranstaltning efter endt ophold. 3. Beskæftigelsesområdet Området er primært omfattet af konjunkturvurderingen som grundlag for budgetlægning. Denne vil på et senere tidspunkt blive indarbejdet i budgettet, når vurderingerne er foretaget. Det basisbudget, som fremgår af tabellerne ved denne budgetbehandling, er derfor ikke det endelige tekniske budget. Finansieringsomlægning på beskæftigelsesindsatsen (Erhvervs- og vækstpakken): Som nævnt i indledningen er der indgået en aftale om en erkvervs- og vækstpakke, som indebærer en forudsætning om en delvis finansiering fra beskæftigelsesområdet. I aftalen er det forudsat, at man helt fjerner den refusion, som kommunerne i dag modtager for en del af den aktive beskæftigelsesindsats. For Roskilde Kommunes vedkommende er der budgetlagt med ca. 20 mio.kr. i refusionsindtægter af denne indsats. Kommunerne vil i stedet blive kompenseret for denne mindreindtægt via budgetgarantien. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvor meget denne kompensation udgør for Det er derfor ikke muligt at oplyse, om kompensationen vil svare til, være større eller mindre end de 20 mio. kr. Forudsætningen i aftalen er, at denne finansieringsmæssige ændring vil føre til ændret adfærd i kommunerne med væsentligt mindre vejledning og opkvalificering og evt. mere virksomhedsrettet aktivering. Antagelsen i aftalen er, at det vil reducere udgiftene på landsplan med 870 mio. kr., svarende til ca. 12 mio. kr. i Roskilde, ud af de samlede brutto udgifter på ca. 76 mio. kr. KL har ikke fået indsigt i de grundlæggende beregninger, men har overfor regeringen tilkendegivet, at det er KL s foreløbige vurdering, at finansieringsomlægningen ikke kan realisere en så stor besparelse. FGU (Forberedende GrundUddannelse) FGU forankres i statsligt selvejende institutioner, hvor kommunerne er medfinansierende. De overordnede rammer for medfinansieringen af ordningen er fastlagt, således at kommunerne skal finansiere 65 % af de faktiske udgifter til FGU-institutionerne. Det forventes at blive ca kr. pr. årselev. Herudover fremgår det også af aftalen, at kommunerne skal finansiere 65 % af FGU-elevernes skoleydelse. Umiddelbart vurderer KL, at kommunernes udgifter vil blive væsentligt større end de udgifter, der allerede afholdes af kommunerne i dag for målgruppen.

7 Side7/9 Kommunernes merudgifter vil blive kompenseret gennem DUT (Lov- og cirkulæreprogrammet), men om der er fuld dækning er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere, da de økonomiske forudsætninger endnu ikke er forhandlet mellem KL og staten. Kontrolindsats Det er fortsat i 2019 et beskæftigelsespolitisk mål, at bekæmpelsen af socialt bedrageri og fejludbetalinger skal styrkes. Derfor arbejder forvaltningen her på en business case, som vil kunne være med til at skabe en budgetforbedring. Jobcentret har i 2017 søgt en del puljemidler herunder også følgende puljer, som strækker sig væsentligt ind i 2019: Flere skal med I forbindelse med satspuljeaftalen har partierne bag aftalen afsat midler til en afklaring og helhedsorienteret hjælp til kontanthjælpsmodtagere på langvarig offentlig forsørgelse. Midlerne er afsat til indsat i perioden 1.august 2017 til 31.august For Roskilde Kommunes vedkommende udgør tilskuddet 2,975 mio.kr. til hele perioden. Der er fokus på den virksomhedsrettede indsats i projektet. 30 pct. af tilskuddet er afhængig af, at vi formår at få 40 pct. af målgruppen i virksomhedsrettet aktivitet i tre på hinanden følgende måneder. Pt. er 33 procent af den relevante målgruppe i et virksomhedsrettet forløb mod ca. 25 pct. på landsplan. Roskilde forventer at kunne hjemtage det fulde tilskud, herunder de 30 pct., der er bundet op på det virksomhedsrettede succeskriterium. Kompetencebroen Roskilde kommune har fået en bevilling fra puljen til en styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Kompetencebroen. Bevillingen til projektet løber i perioden 1.januar 2018 til og med 31.december 2019 og udgør i alt 1,907 mio.kr. Formålet med projektet er at styrke den enkeltes vej mod uddannelse og arbejde i et kontinuerligt og sammenhængende forløb, der tilrettelægges individuelt og alle har undervisning i dansk, matematik eller OBU som fællesnævner. Projektet gennemføres i samarbejde med AOF og erhvervsskolerne. Fremskudt beskæftigelses- og uddannelsesindsats i Æblehaven og Rønnebærparken Roskilde kommune har fået en bevilling fra puljen uddannelses- og jobgaranti i ghettoer og udsatte boligområder. Bevillingen til projektet løber i perioden 1.januar 2018 til og med 31.december 2019 og udgør i alt 1,998 mio.kr. Indsatsen skal ses i sammenhæng med kommunens signaturprogram En boligpolitik i balance. Med denne fremskudte indsats sættes der fokus på en intensiveret beskæftigelses- og uddannelsesindsats i de udsatte boligområder i et partnerskab med Boligselskabet Sjælland. Borgerne skal opleve en mere tilgængelig og tillidsbaseret indsats, således at Jobcentret opfattes som medspiller frem for modspiller til målet om at komme i beskæftigelse eller uddannelse. 4. Integrationsområdet Området er primært omfattet af konjunkturvurdering som grundlag for budgetlægning. Denne vil på et senere tidspunkt blive indarbejdet i budgettet, når vurderingerne er foretaget. Der bliver på området lavet tekniske korrektioner på personaleressourcer, boligkapacitet og grundtilskud. Det basisbudget, som fremgår af tabellerne ved denne budgetbehandling, er derfor ikke det endelige tekniske budget.

8 Side8/9 Kvoten Udlændinge- og Integrationsministeriet har den 18.april 2018 udmeldt ændringer af kvoter for Her er den kvote som Roskilde Kommune skal forvente at modtage i 2018 sænket fra 52 til 18 personer. Herudover har Udlændinge- og Integrationsministeriet d. 26.april 2018 udmeldt den foreløbige kvote for Ifølge denne skal Roskilde Kommune forvente at modtage 21 flygtninge. Hertil kommer et ukendt antal familiesammenføringer. De sænkede kvoter vil i forhold til ydelser og indsatser blive indregnet i budget 2019 i forbindelse med konjunkturvurderingen af alle ydelser og indsatser. I forhold til boligplacering, grundtilskud og personaleressourcer vil budgettet blive korrigeret teknisk. I kølvandet på de store flygtningestrømme af primært enlige flygtninge i , har familiesammenføringer samt en stigende tilgang af uledsagede flygtningebørn ændret målgruppens personsammensætning markant. Målgruppen består nu i langt højere grad af familier med børn og af uledsagede flygtningebørn der er blevet voksne. Begge grupper lider særligt af sociale- og helbredsmæssige problemer samt alvorligere problemer som misbrug og kriminalitet. Udviklingen har medført et stigende behov for sociale indsatser omkring de forskellige persongrupper. Boligplacering Grundet faldende tilstrømning af flygtninge er integration i gang med at tilpasse sin boligkapacitet til de nye kvoter. Overtagelsen af den ene fløj i kurhuset i januar 2017 samt det lave antal flygtninge modtaget i 2018 gør, at integrationsområdet på nuværende tidspunkt har en overkapacitet af midlertidige boliger. Dette selvom der i 2018 allerede er solgt og opsagt flere midlertidige boligplaceringer. Grundet afgørelse om begrænsede anvendelsesmuligheder for det tidligere plejecentre i Vor Frue, der ellers var sat til salg, arbejdes der pt. på at ibrugtage bygningen til midlertidig boligplacering. Dette vil tilføje 24 midlertidige indkvarteringspladser, hvilket vil betyde at integration kan afhænde et tilsvarende antal værelser Integration forventer at der som konsekvens af den faldende tilstrømning og som led i almindelig regulering af boligkapacitet, sælges eller opsiges boliger svarende til værelser frem imod Såvel afvikling af eksisterende indkvarteringspladser samt etablering af nye pladser i Vor Frue vil i medføre en del øget aktivitet til såvel administration, drift og sociale indsatser. I takt med at stadigt flere flygtninge har opnået permanent bolig, er nogle af de sproglige, kulturelle og sociale udfordringer rykket fra indkvarteringsstederne til de almennyttige boligafdelinger. Dette har medført et nyt behov for boligsociale indsatser for at undgå boligudsættelser, Der gøres foruden ovenstående opmærksom på, at dispensationen i planloven på diverse bygninger udløber fra 2019 til 2021 og at der derfor vil være en automatisk afgang i midlertidige boligplaceringer. Budgettet til boligplacering er baseret på en forventning om en større tilgang af flygtninge. Budgettet til bygninger og drift bliver i forbindelse med den tekniske korrektion tilpasset de nye forudsætninger. Grundtilskud Grundtilskuddene til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge har i 2017 og 2018 været hævet med 50 %. Dette bliver ikke videreført til 2019 og har heller ikke været indregnet i basisbudgettet for 2019.

9 Side9/9 Herudover er kvoten for såvel 2018 og 2019 blevet nedjusteret væsentligt ift. ved budgetlægningen, hvilket vil påvirke den forventede indtægt på grundtilskud negativt. Denne tilpasning af budgettet vil blive foretaget som en teknisk korrektion. Medarbejderressourcer Budgettet til de nødvendige medarbejderressourcer vil ligeledes blive reguleret med en teknisk korrektion. Der bliver i den forbindelse foretaget en konkret vurdering af behovet for følgende medarbejdergrupper i forhold til det forventede antal sager/boligplaceringer: - Sociale viceværter varetagelse af boligplacering og drift af disse - Intromedarbejdere introduktion til Roskilde og integrations, generel rådgivning, og generelle integrationssamt sociale indsatser - Sagsbehandlere beskæftigelsesindsatsen - Virksomhedskonsulenter lovkrav om hurtig virksomhedsrettet indsats - Administration, modtagelse og konsulentfunktion Driftslofter på integration Fra den 1.januar 2018 blev loftet for hvor meget kommunerne kan indhente i refusion af deres integrationsindsats (herunder danskuddannelse og øvrige indsatser) reduceret væsentligt. Sammen med det faldende antal personer, der er omfattet af integrationsprogrammet, betyder dette at Roskilde Kommune ikke længere modtager fuld refusion af udgifterne til disse indsatser. Dette indarbejdes i budgettet i forbindelse med konjunkturvurderingen, hvor disse vurderinger foretages. Roskilde Kommune klarer sig ifølge seneste udmeldinger fra KL og UIM godt i forhold til mange andre kommuner. For at fastholde de gode resultater er det nødvendig med investeringer i indsatserne. Omlægning af dansktillæg til danskbonus Lov nr. 320 vedtaget den 25. april 2018 indeholder ændringer på tre området. I forhold til integrationsydelsen, betyder lovændringen at ydelsen bliver sat ned med 3 %. Herudover bliver dansktillægget, der modtages ved gennemførelse af dansk på et vist niveau gjort tidsbegrænset, og gives kun de første 6 måneder efter opnåelse af det kvalificerende danskniveau. Den sidste ændring som loven indeholder, er at der indføres en danskbonus på kr. til selvforsørgende udlændinge, der består en tilsvarende danskprøve. Denne bonus er enkeltstående og staten refunderer udgifterne 100 %. Lovændringerne træder i kræft den 1.juli 2018 og indarbejdes i budget 2019 i forbindelse med konjunkturvurderingen.

1. Baggrund og sammenfatning Forvaltningen har konstateret, at der må forventes et væsentligt merforbrug på voksensocialområdet i 2016.

1. Baggrund og sammenfatning Forvaltningen har konstateret, at der må forventes et væsentligt merforbrug på voksensocialområdet i 2016. Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 270448 Brevid. 2292006 Ref. HLLA Dir. tlf. 4631 6973 hannell@roskilde.dk NOTAT: Budgetudfordring på voksensocialområdet i 2016 17. marts 2016 1. Baggrund og

Læs mere

Socialområdet - handicap og socialpsykiatri

Socialområdet - handicap og socialpsykiatri Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 318671 Brevid. 3261940 NOTAT: Hvorfor stiger merforbruget på Voksensocialområdet? 26. september 2019 Socialområdet - handicap og socialpsykiatri I så godt

Læs mere

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 289809 Brevid. 2565422 NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område 22. maj 2017 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses-

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486699 NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget

Læs mere

Der blev i løbet af 2015 ændret på indsatserne i forhold til at imødegå konsekvenserne af denne ændring.

Der blev i løbet af 2015 ændret på indsatserne i forhold til at imødegå konsekvenserne af denne ændring. Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 280918 Brevid. 2337644 Ref. KARJ/HLL Dir. tlf. 46 31 79 64 karinj@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område 25. maj 2016

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen 04-10-2018 18/21951 Indledning I november 2017 indgik Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering

NOTAT: Konjunkturvurdering Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 233717 Brevid. 1717829 Ref. LAOL Dir. tlf. 4631 3152 lasseo@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2014-2017 20. august 2013 I budgettet for rammen indkomstoverførsler

Læs mere

NOTAT: Budgetnotat for BSU - august. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet

NOTAT: Budgetnotat for BSU - august. 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet Sekretariatet for Social, Job og Sundhed Sagsnr. 2587652 Brevid. 2565422 NOTAT: Budgetnotat for BSU - august 4. august 2017 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet

Læs mere

Notat. Dato: 4. august Kopi til: Budgetudfordringer budget : Merudgifter til flygtninge

Notat. Dato: 4. august Kopi til: Budgetudfordringer budget : Merudgifter til flygtninge Erhverv og Udvikling Dato: 4. august 2016 Sagsbehandler: jote/bjha Notat Dato: 4. august 2016 Kopi til: Emne: Budgetudfordringer budget 2017-2020: Merudgifter til flygtninge Merudgifter på flygtningeområdet

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 Beskæftigelse, Social og Økonomi Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 260931 Brevid. 1930239 Ref. KASH Dir. tlf. 4631 3066 katrinesh@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 20. august 2014 Sammenlignet

Læs mere

BSU - nettodrift i mio. kr.

BSU - nettodrift i mio. kr. Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3107417 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Beskæftigelses- og Socialudvalget 27. marts 2019 Baggrund

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2018 Sagsbeh.: thol Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet på disse områder

Læs mere

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode.

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode. Økonomi- og lønafdelingen Notat af 3. august 2011 Refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet i 2011 I forbindelse med den samlede aftale om finansloven 2011 blev der i november 2010 indgået en række aftaler

Læs mere

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august Beskæftigelse, Social og Økonomi Sekretariat og Integration Sagsnr. 258707 Brevid. 1949143 Ref. ABOM Dir. tlf. 4631 3096 andreasbm@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område

Læs mere

Integration (flygtninge) - udgifter (netto) til varetagelse af opgaven vedr. flygtninge

Integration (flygtninge) - udgifter (netto) til varetagelse af opgaven vedr. flygtninge Til: Økonomiudvalget Fra: Center for Økonomi- og Administration Integration (flygtninge) - udgifter (netto) til varetagelse af opgaven vedr. flygtninge Baggrund De internationale konflikter betyder, at

Læs mere

Oprindeligt budget. Ny vurdering

Oprindeligt budget. Ny vurdering NOTAT Dato Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Økonomi og analyse 1. Økonomisk Redegørelse 216. Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger

Læs mere

Forventet forbrug 2016 pr. 31. maj

Forventet forbrug 2016 pr. 31. maj NOTAT Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Økonomi og analyse 3. Økonomisk Redegørelse - Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget. Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge I 3. økonomisk redegørelse på Erhvervs-

Læs mere

Social - og Arbejdsmarkedssekretariat NOTAT: 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet Socialområdet

Social - og Arbejdsmarkedssekretariat NOTAT: 1. Indledende bemærkninger på social-, beskæftigelses- og integrationsområdet Socialområdet Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 302245 Brevid. 2920176 Ref. HLLA Dir. tlf. 4631 6973 hannell@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august 8. august

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 4. maj 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-8-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Udvalget for Arbejdsmarkedet Økonomi- og Aktivitetsopfølgning August 2015

Udvalget for Arbejdsmarkedet Økonomi- og Aktivitetsopfølgning August 2015 Udvalget for Arbejdsmarkedet Økonomi- og Aktivitetsopfølgning August Holbæk Kommune Det forventede resultat Pr. august forventer vi at kassetrækket bliver på 199,3 mio. kr. i år. Det er 124,7 mio.kr. mere

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. juli 2017 Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet

Budgetkontrol pr. 1. juli 2017 Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet Sagsnr.: 00.15.00-A00-8-17 Dato: 02.08. Sagsbehandler: Stig Møller, Lisbeth Geert Hansen (CAM) og Carina Andersen (CKO) Budgetkontrol pr. 1. juli Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet Budgetkontrollens

Læs mere

NOTAT. 3. Økonomisk Redegørelse Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget

NOTAT. 3. Økonomisk Redegørelse Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget NOTAT Dato Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Økonomi og Analyse 26. juni -026793-8 3. Økonomisk Redegørelse. Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Nedenstående

Læs mere

Samlet betyder dette en tilgang af flere, mere komplekse borgere med stigende udgiftsbehov.

Samlet betyder dette en tilgang af flere, mere komplekse borgere med stigende udgiftsbehov. Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 318942 Brevid. 3216894 NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område 8. august 2019 1. Socialområdet Roskilde Kommune har som en stor del

Læs mere

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU 07.03.16 Det foreløbige regnskabsresultatet i 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget viser et merforbrug

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Beskæftigelses & Integrationsudvalget. Område/1.000 kr. Overførsler fra

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Beskæftigelses & Integrationsudvalget. Område/1.000 kr. Overførsler fra 1 Budgetopfølgning pr. 31. marts Beskæftigelses & Integrationsudvalget Tabel 1: Beskæftigelses & Integrationsudvalget, drift 1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår incl. overførsler korrigeret budget

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 15. maj 2016 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.00-A00-11-15 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT. Allerød Kommune udgifter vedr. flygtninge:

Allerød Kommune NOTAT. Allerød Kommune udgifter vedr. flygtninge: NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Dato: 11. august 2016 Sagsnr. 16/1541 Allerød Kommune udgifter vedr. flygtninge:

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

10 Beskæftigelsesindsats/Overførselsudgifter 4.177 Egentlige tillægsbevillinger 4.202 10.01 Berigtigelser af refusionsopgørelse for 2012-25

10 Beskæftigelsesindsats/Overførselsudgifter 4.177 Egentlige tillægsbevillinger 4.202 10.01 Berigtigelser af refusionsopgørelse for 2012-25 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2013 Udvalg: Beskæftigelsesudvalget Generelt: Forbrugsprocenten er på 44,53 %, lidt mindre end forventet på 50 % pr. 30.06.13. Note Område Beløb i 1.000 kr. Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

4. Økonomisk Redegørelse 2018 Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

4. Økonomisk Redegørelse 2018 Social- og Arbejdsmarkedsudvalget 4. Økonomisk Redegørelse Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Generelt for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Social- og Arbejdsmarkedsudvalget forventer mindreforbrug på 4,588 mio. kr. Det dækker over merforbrug

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 17 Forsørgelse og beskæftigelse. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2015-priser, 1.000 kr.): Driftsbemærkninger:

Beskæftigelsesudvalget 17 Forsørgelse og beskæftigelse. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2015-priser, 1.000 kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2015-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 17 - Forsørgelse og beskæftigelse Regnskab Budget Budget 2014 2015 2016 00.25.11 Beboelse 455 65 456 03.22.14 Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene.

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. 1 of 9 Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. Indhold X. Udvalget for sundhed, ældre og social.... 2 X.X Sundhedsområdet... 2 X.X.X Demografipulje på sundhedsområdet... 2 X.X.X

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET

ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET Opslagsværk til beskæftigelsesudvalget Styregruppen for Jobforum Indholdsfortegnelse Autoriserede kontoplan...2 Beskæftigelsestilskud...2 Budgetgaranti...2 Driftslofter

Læs mere

Voksne med særlige behov. NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august

Voksne med særlige behov. NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 280918 Brevid. 2367287 Ref. KARJ/HLLA Dir. tlf. 46 31 79 64 karinj@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område - august 11.

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet

Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet Budgetopfølgning 1 Økonomiudvalget /overførselsområdet Pr. 28. februar 2017 Overblik Økonomiudvalget - overførselsudgifter BOP 1 I 1.000 kr. - 2017-priser Regnskab 2016 Korr. Budget 2017 Forventet regnskab

Læs mere

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende NOTAT Udviklingen i økonomien på overførselsområdet 2016-2020 Dato: 3. juli 2019 Formålet med dette notat er give et overblik over udviklingen i økonomien på overførselsområdet både via en beskrivelse

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget i 2017 på serviceudgifter og det lovbestemte område.

Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget i 2017 på serviceudgifter og det lovbestemte område. NOTAT Dato Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. Økonomisk Redegørelse 2017 - Erhvervs og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger

Læs mere

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.)

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.) Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet Demografi 0-2 år Puljen indeholder 18 dagplejepladser og søges først ved budgetopfølgningen pr. 30-09-2018. 1.985 0 Demografi 3-5 år Puljen indeholder

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET

BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET Beskæftigelses- og Socialudvalget består af følgende delområder: Roskilde Kommunes integrationsindsats, herunder sprogundervisning arbejdsløshedsdagpenge og løntilskud

Læs mere

:51:24. Budget Beskæftigelses- og Socialudvalget. Page 1 of 5

:51:24. Budget Beskæftigelses- og Socialudvalget. Page 1 of 5 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 5 Tekst B1 Integrationsafdelingen og jobcenter sammenlægges Integrationsafdelingen sammenlægges med Jobcentret for at skabe mere synergi mellem de to områder.

Læs mere

Indledningsvist beskrives de generelle ændringer og tendenser på arbejdsmarkedsområdet på landsplan og herefter i Hvidovre Kommune.

Indledningsvist beskrives de generelle ændringer og tendenser på arbejdsmarkedsområdet på landsplan og herefter i Hvidovre Kommune. NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Økonomi og Analyse Specialkonsulent: Henrik Astrup Overførselsindkomster og aktiveringsudgifter i 2019 Sagsnr.: 18/11560 Dato: 21-08-2018/TTR/hsp I notatet redegøres for

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Budgetforslag på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger

Budgetforslag på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-18 Dato: 07-08-2018 Sagsbehandler: Carina Andersen Budgetforslag 2019-2022 på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger Resumé Administrationen har udarbejdet to budgetforslag på arbejdsmarkedsområdet.

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariatet 7. august 2017 /GRYOJE Dagsorden til møde i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det kl. 13:00 i Regionshuset Aarhus, mødelokale 13, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

Læs mere

Oprindeligt budget Tillægsbevilling 2017

Oprindeligt budget Tillægsbevilling 2017 NOTAT Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 4. Økonomisk Redegørelse - Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget i på serviceudgifter, indkomstoverførsler

Læs mere

Tillægsbevilling. Oprindeligt budget 2017

Tillægsbevilling. Oprindeligt budget 2017 NOTAT Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 3. Økonomisk Redegørelse - Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget

Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets nettodriftsbudget udgør i 2019 i alt 1.015,4 mio. kr. Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget varetager den umiddelbare forvaltning

Læs mere

Social- og arbejdsmarked

Social- og arbejdsmarked Social- og arbejdsmarked Social- og arbejdsmarked udgør 9,2 % af de kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Beløb i hele tusinde kr. Budget 2010 Andel i pct. Faste ejendomme 223

Læs mere

I forhold til ØKUs rammeudmelding pr. 10/8, er der nogle udfordringer i det nærværende budgetforslag:

I forhold til ØKUs rammeudmelding pr. 10/8, er der nogle udfordringer i det nærværende budgetforslag: Hjørring Kommune Internt notat Administration og Service, Arbejdsmarkedsområdet Sag nr. 00.30.10-S00-3-15 09-08-2016 Side 1. Budgetforslag 2017-2020 Økonomiudvalget har på møde d. 10. august fastlagt opdaterede

Læs mere

Korrigeret budget. Serviceudgifter Ungdommens Uddannelsesvejledning

Korrigeret budget. Serviceudgifter Ungdommens Uddannelsesvejledning NOTAT Dato Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Økonomi og analyse 2. november -026793-10 4. Økonomisk Redegørelse. Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Nedenstående

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Socialudvalget. Drift

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Socialudvalget. Drift Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/5-2018 incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget

Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets nettodriftsbudget udgør i 2019 i alt 1.015,4 mio. kr. Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget varetager den umiddelbare forvaltning

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Socialområdets samlede i 2016 forventes at vise et underskud på 17,1 mio. kr., der dog kan reduceres til godt 5 mio. kr. ved de foreslåede omplaceringer af på knap 12 mio. kr. fra

Læs mere

SKØNSKONTI BUDGET

SKØNSKONTI BUDGET Indledning Skønskonti er udgiftsområder, hvor borgere har lovmæssigt krav på en bestemt ydelse, når visse betingelser er opfyldt. Der er hovedsagelig tale om forsørgelsesudgifter (fx dagpenge til forsikrede

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets Sagsnr. 286217 Brevid. 2480616 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets 5. januar 2017 område Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

NOTAT. Bilag B. Konjunkturnotat 2018

NOTAT. Bilag B. Konjunkturnotat 2018 Bilag B NOTAT Konjunkturnotat 2018 Overførselsindkomster og aktiveringsudgifter i 2018 på Arbejdsmarkedsudvalgets og Social- og Sundhedsudvalgets områder I notatet redegøres for udviklingen i udgifterne

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Den samlede budgetramme 2013 for Beskæftigelsesindsatsen opgøres som følger: Hovedområde (1.000 kr.) Udgifter Indtægter Netto udgifter Beskæftigelsesindsats 496.191-172.911 323.280

Læs mere

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Socialudvalget har ved flere lejligheder drøftet den økonomiske situation for politikområder voksenhandicap. Senest på Socialudvalgsmødet 3.

Læs mere

Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv

Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv Bilag 4f - UBE Udvalg for Beskæftigelse og Erhverv Oversigt over ændringer til - Nr. Politiske beslutninger Lovbundne/kontrakter/refusioner 1 Finansieringsomlægning af beskæftigelsesindsatsen 6.400 7.200

Læs mere

Jobcenteret. Politisk udvalg Kultur- og Erhvervsudvalget

Jobcenteret. Politisk udvalg Kultur- og Erhvervsudvalget 1. Centerets formål, primære opgaver og politiske udvalg Formål Jobcentrene er det centrale omdrejningspunkt i den danske beskæftigelsesindsats. Jobcenter Egedal bistår alle arbejdssøgende med at få arbejde.

Læs mere

Resume: Arbejdsmarked. Lindevej 5, 5750 Ringe. Tlf Fax Sagsid

Resume: Arbejdsmarked. Lindevej 5, 5750 Ringe. Tlf Fax Sagsid Arbejdsmarked Lindevej 5, 5750 Ringe Vurdering af kapacitet, økonomi og medarbejdere på integrationsområdet i forbindelse med reduktion i det forventede antal nye integrationsborgere i 2018. Tlf. 72 530

Læs mere

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. okt Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet

Budgetkontrol pr. 1. okt Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet Sagsnr.: 00.15.00-A00-9-17 Dato: 04.10. Sagsbehandler: Stig Møller, Lisbeth Geert Hansen (CAM) og Carina Andersen (CKO) Budgetkontrol pr. 1. okt. Bemærkninger til arbejdsmarkedsområdet Budgetkontrollens

Læs mere

Notat om økonomien vedrørende flygtninge

Notat om økonomien vedrørende flygtninge NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om økonomien vedrørende flygtninge Flygtningedebatten fylder meget i medierne i øjeblikket. Med denne debat følger også spørgsmålet om, hvad det kommer til at

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Børne- og Skoleudvalgets område. Skole og Familie samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalgets nettodriftsbudget udgør i alt 1.035,9 mio. kr. Arbejdsmarkedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens beskæftigelsesmæssige og arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan)

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Bilag 2: Investeringsplan Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Investeringsplan flere borgere i egen bolig Behovsanalysen af botilbudsområdet

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2014-priser, 1.000 kr.): Driftsbemærkninger: Generelle bemærkninger

Beskæftigelsesudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2014-priser, 1.000 kr.): Driftsbemærkninger: Generelle bemærkninger Budgettets hovedposter (netto-tal, 2014-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 17 - Forsørgelse og beskæftigelse Regnskab 2013 Budget 2014 Budget 2015 00.25.11 Beboelse 81 66 66 03.22.14 Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område

NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område Social- og Arbejdsmarkedssekr. Sagsnr. 270448 Brevid. 2101873 Ref. KARJ/HLL Dir. tlf. 46 31 79 64 karinj@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat på Beskæftigelses- og Socialudvalgets område 26. maj 2015 Beskæftigelsesområdet

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalgets nettodriftsbudget udgør i alt 1.008,2 mio. kr. Arbejdsmarkedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens beskæftigelsesmæssige og arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer under området overførselsindkomster.

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer under området overførselsindkomster. Sagsnr. 274223 Brevid. 2231646 NOTAT: Temaanalyse vedr. overførselsindkomster 20. november 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en vurdering

Læs mere

NOTAT. Økonomi og Analyse. 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget

NOTAT. Økonomi og Analyse. 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget NOTAT Forvaltningen for Arbejdsmarked og Borgerservice Dato Sagsnummer Dokumentnummer 09-10-2014 2014-16891 2014-133798 4. Økonomiske Redegørelse 2014 Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Nedenstående tabel

Læs mere

SKØNSKONTI BUDGET

SKØNSKONTI BUDGET Indledning Skønskonti er udgiftsområder, hvor borgere har lovmæssigt krav på en bestemt ydelse, når visse betingelser er opfyldt. Der er hovedsagelig tale om forsørgelsesudgifter (fx dagpenge til forsikrede

Læs mere

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr for Rudersdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Social- og Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet og Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg

Center for Beskæftigelse & Omsorg Center for Beskæftigelse & Omsorg Økonomioverblik på beskæftigelsesområdet Dette notat har til hensigt at forklare, hvordan finansieringen på beskæftigelsesområdet er skruet sammen og hvilke mekanismer

Læs mere

Budgetopfølgning 3 Økonomiudvalget /overførselsområdet

Budgetopfølgning 3 Økonomiudvalget /overførselsområdet Budgetopfølgning 3 Økonomiudvalget /overførselsområdet Pr. 30. september 2017 Overblik Økonomiudvalget - overførselsudgifter BOP 3 I 1.000 kr. - 2017-priser Korrigeret Budget 2017 Forventet regnskab 2017

Læs mere

Udvalg for beskæftigelse og erhverv

Udvalg for beskæftigelse og erhverv Udvalg for beskæftigelse og erhverv BILAG 3f - UBE 1.000 kr./-pl, netto Lovbundne 5.425 6.157 6.657 6.959 1 Tilbagetrækningsreform 900 900 900 0 2a Førtidspension (ny og gammel) 5.436 6.168 6.668 7.870

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 5 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 19. august 2015 Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges budgetopfølgning pr.

Læs mere

Oprindeligt budget. Ny vurdering

Oprindeligt budget. Ny vurdering NOTAT Dato Forvaltningen for Arbejdsmarked Borgerservice Økonomi og Analyse 1. Økonomisk Redegørelse 215. Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 46 Køge Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens

Læs mere

Beskæftigelse og Uddannelse

Beskæftigelse og Uddannelse Beskæftigelse og Uddannelse Budgetrevision 3 - Vurdering Holder det korrigerede budget? I forhold til det korrigerede budget forventes der et samlet mindreforbrug på 16,4 mio. kr. Resultatet er en forbedring

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Økonomiudvalget /overførselsområdet

Budgetopfølgning 2 Økonomiudvalget /overførselsområdet Budgetopfølgning 2 Økonomiudvalget /overførselsområdet Pr. 31. maj 2017 Overblik Økonomiudvalget - overførselsudgifter BOP 2 I 1.000 kr. - 2017-priser Forventet regnskab 2017 Bop 1 Korrigeret Budget 2017

Læs mere

NOTAT. 4. Økonomisk Redegørelse Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget

NOTAT. 4. Økonomisk Redegørelse Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget NOTAT Dato Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 21. september -020973-14 4. Økonomisk Redegørelse - Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge I 4. økonomisk redegørelse på Erhvervs-

Læs mere

Hjørring Kommune. Administration og Service, Arbejdsmarkedsområdet. Forsørgelsesydelser. Budgetforslag

Hjørring Kommune. Administration og Service, Arbejdsmarkedsområdet. Forsørgelsesydelser. Budgetforslag Hjørring Kommune Administration og Service, Arbejdsmarkedsområdet Sag nr. 00.30.10-S00-3-15 17-08-2016 Side 1. Budgetforslag 2017-2020 Økonomiudvalget har på møde d. 10. august fastlagt opdaterede rammer

Læs mere

Indhold: 1. Indledning

Indhold: 1. Indledning Vedrørende: Konsekvenser af det større antal flygtninge i Randers Kommune Sagsnavn: Udfordringer på integrationsområdet 20142015 Sagsnummer: 15.00.00G0113114 Skrevet af: Troels Rasmussen Email: troels.rasmussen@randers.dk

Læs mere

Udvalget for erhverv og beskæftigelse

Udvalget for erhverv og beskæftigelse Udvalget for erhverv og beskæftigelse Udvalget havde i 2018 en samlet driftsbevilling på 543,8 mio. kr. Der blev i årets løb givet en tillægsbevilling på 2,8 mio. kr., hvilket gav et samlet korrigeret

Læs mere

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 18. januar 2011 Sagsbehandler Anette Thede Telefon direkte 76 16 73 55 Sagsid 2011-52 Notat Økonomiske konsekvenser af finansloven

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 Guldborgsund kommune September 2011 Indledning Budgetopfølgningen pr. 31/8-2011 omhandler væsentlige udviklingstendenser

Læs mere

Økonomirapportering 310810

Økonomirapportering 310810 0025 Faste ejendomme U 8.112 8.112 4.500 8.112 I -5.486-5.486-5.486 0462 Sundhedsudgifter m.v U 162.838 1.118 163.956 90.224 179.426 15.470 Merudgifter på 15,5 mio. kr. på medfinansiering af sundhedsudgifterne.

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET

BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET BESKÆFTIGELSES- OG SOCIALUDVALGET Beskæftigelses- og Socialudvalget består af følgende delområder: Roskilde Kommunes integrationsindsats, herunder sprogundervisning arbejdsløshedsdagpenge og løntilskud

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Hedensted Kommune 29-08- Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Budgetopfølgningen pr. 30. september 2014 følger tendensen fra tidligere opfølgninger i 2014. Der er et for det specialiserede socialområde samlet set (børn og voksne) forventning

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget:

Budgetmateriale vedr. Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget: Budgetmateriale vedr. Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 AUU Grundbudgetterede områder Grundbudgettering forsørgelsesydelser

Læs mere

Budgetopfølgning 30. september Ved budgetopfølgningen pr blev der givet en tillægsbevilling på i alt kr. 8,3 mio. kr.

Budgetopfølgning 30. september Ved budgetopfølgningen pr blev der givet en tillægsbevilling på i alt kr. 8,3 mio. kr. opfølgning 30. september tet indenfor består af følgende: Jobcenter Aktivering Ved opfølgningen pr. 30.06. blev der givet en tillægsbevilling på i alt kr. 8,3 mio. kr., total 30-09- Oprindeligt Tillægsbevilling

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalgets andel af det samlede budget Visioner og Politikker Beskæftigelsesudvalget formulerer i slutningen af 2017 en vision for beskæftigelsesområdet for 2018 og

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget: Beskæftigelsesindsats

Beskæftigelsesudvalget: Beskæftigelsesindsats DRIFTSBEVILLING Beskæftigelsesudvalget er tildelt en række nettorammer på funktion 3. niveau. Den samlede budgetramme for 2011 kan opgøres som følger: Hovedområde (1.000 kr.) Udgifter Indtægter Netto udgifter

Læs mere

Nedenfor er nærmere redegjort for mer eller mindreforbrug på de enkelte områder.

Nedenfor er nærmere redegjort for mer eller mindreforbrug på de enkelte områder. Notat om: regnskab pr. ultimo juni - Beskæftigelsesudvalget Økonomi & Analyse Sagsbehandler: Rikke Hentze Dato: 10. juli Til: Beskæftigelsesudvalget J. nr.: regnskab pr. ultimo juni - Beskæftigelsesudvalget

Læs mere