PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2017"

Transkript

1 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2017

2 Indhold Forord. 3 Pinngortitaleriffiks rammer 4 Formål. 4 Arbejdsopgaver 4 Organisation 4 Bestyrelsens sammensætning i Finansiering 6 Det faglige arbejde. 7 Afdeling for Pattedyr og Fugle Afdeling for Fisk og Skaldyr Afdeling for Miljø og Råstoffer... 9 Grønlands Klimaforskningscenter 10 Kommunikationssekretariatet 11 De fysiske rammer 12 Bygningerne 12 Feltstationer.. 13 Skibe og småbåde Bådehus og lagerhal Eksternt finansierede projekter Personale 18 Internationale møder 23 Nationale møder.. 26 Mødedokumenter 29 Videnskabelige artikler. 33 Rapporter 38 Anden skriftlig formidling.. 40 Mundtlig formidling.. 42 Andre aktiviteter. 47 Ph.d.-afhandlinger og specialer Videnskabelig kvalificering.. 49 Feltarbejde.. 50 Årsberetning 2017 (V 1.0) Redaktion: Pinngortitaleriffik Grønlands Naturinstitut Grafisk tilrettelæggelse og layout: Henrik Lund Fotoforlæg til forside: Carsten Egevang ISSN Årsberetningen udkommer kun i elektronisk format og kan downloades fra Pinngortitaleriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources Postboks Nuuk Tlf Fax info@natur.gl

3 Foto: Henrik Lund 3 Mette Fabricius Skov, formand for Aage V. Jensen Charity Foundation, placerer plaketten med navne på donerende fonde i Grønlands Naturinstituts ny undervisningsbygning, mens Aage V. Jensens barnebarn, Thomas Jensen, og oldebarnet Walther ser til. Forord Pinngortitaleriffiks 5-årige strategiperiode for udløb med udgangen af Et af målene i perioden var at udvikle naturvidenskabelig undervisning i Grønland, og det blev der i 2017 sat en flot milepæl for med indvielsen af en ny kvadratmeter stor bygning til Center for Naturvidenskabelige Uddannelser og Grønlands Center for Sundhedsforskning. Bygningen er opført efter fælles donation fra en række private fonde og rummer topmoderne undervisningsfaciliteter, bl.a. to store og meget veludstyrede laboratorier. Hertil kommer kontorarbejdspladser, frysefacilitet og gæstelejligheder. Bygningen er et stærkt aktiv i den videre proces for opbygning og forankring af viden og kompetence i Grønland. Driften af den ny bygning og naturvidenskabelig masteruddannelse er kommet på Finansloven, og der er herigennem skabt et solidt fundament for videreudvikling. Strategimålet for opbygning af miljøvidenskabelig kompetence ved Pinngortitaleriffik blev også opfyldt, idet startfasens fondsfinansiering blev afløst af en samarbejdsaftale med Miljøstyrelsen for Råstoffer. Derved sikres den videre opbygning ved Pinngortitaleriffik af Afdeling for Miljø og Råstoffer, som etableredes i Bevillingsmæssigt blev 2017 et rekordår både med hensyn til basisfinansiering og ekstern finansiering. Det gav sig til udtryk i styrkelsen af medarbejderstaben, øget aktivitet og stor videnskabelig produktion. Instituttet har herunder udvidet antallet af bestande af levende ressourcer, der overvåges løbende, og bl.a. er aktiviteter vedr. pelagiske fiskeressourcer udvidet betydeligt. Flere tværvidenskabelige og tværdisciplinære forskningsprojekter er etableret, og både det interne samarbejde mellem instituttets afdelinger og Klimaforskningscentret og samarbejdet internationalt er blevet styrket gennem 2017 for at øge viden om sammenhængene mellem menneske, klima og økosystem. Klaus H. Nygaard Direktør

4 4 Pinngortitaleriffiks rammer Formål Pinngortitaleriffik er Grønlands Selvstyres center for naturforskning og er oprettet ved landstingslov nr. 6 af 8. juni Instituttet skal indsamle og opbygge det videnskabelige grundlag for en bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer (planter og dyr) i og omkring Grønland samt for sikring af miljøet og den biologiske mangfoldighed. Den indsamlede viden om de levende ressourcer anvendes primært som grundlag for den rådgivning, instituttet udarbejder. Pinngortitaleriffik rådgiver Grønlands Selvstyre, kommuner og andre i forbindelse med forvaltning og udnyttelse af planter og dyr. Rådgivningen sker dels direkte til Naalakkersuisut, dels gennem en række internationale organer, hvor Grønland er repræsenteret. Instituttet repræsenterer desuden Grønland i forbindelse med en række internationale forpligtelser, som Grønland har inden for instituttets forskningsområder. Pinngortitaleriffik er forpligtet til at offentliggøre resultaterne af sin forskning. Derudover skal instituttet oplyse offentligheden om miljø, natur og forskning inden for instituttets arbejdsområder. Arbejdsopgaver Pinngortitaleriffiks videnskabelige arbejde indgår i fire søjler: Forskning, overvågning, rådgivning og kommunikation og er hovedsageligt rettet mod Rådgivning vedr. bæredygtig udnyttelse og sikring af biologisk mangfoldighed Ressourcevurderinger (opmåling af bestandsstørrelser) Bestandsafgrænsninger Enkelte arters reproduktions- og populationsbiologi Fødebiologi og samspil mellem arter Redskabsvurdering og -udvikling Konsekvenser af klimaændringer. Organisation Pinngortitaleriffiks bestyrelse har det overordnede ansvar og skal sikre, at instituttet udfører sine lovbundne opgaver bedst muligt inden for Finanslovens økonomiske rammer. Bestyrelsen fastlægger strategien for det faglige arbejde og godkender de årlige arbejdsprogrammer og budgetter.

5 Foto: Henrik Lund 5 Pinngortitaleriffiks nye undervisningsbygning blev indviet d. 29/ Bestyrelsen har et rådgivende udvalg tilknyttet. Udvalget skal blandt andet rådgive bestyrelsen i forbindelse med udarbejdelse og godkendelse af instituttets arbejdsprogrammer og langsigtede strategier. Bestyrelsens sammensætning i 2017 Bestyrelsesformand Regionslæge Gert Mulvad (Dronning Ingrids Sundhedscenter, Dronning Ingrids Hospital) Pinngortitaleriffiks direktør varetager den daglige ledelse af instituttet og repræsenterer instituttet udadtil. Direktøren skal sikre, at instituttet udfører arbejdsopgaverne bedst muligt inden for de rammer, bestyrelsen har udstukket. Departementschef Mette Skarregaard Pedersen (Departementet for Natur og Miljø) Departementschef Jørgen Isak Olsen (Departementet for Fiskeri og Fangst) Departementschef Lone Nukaaraq Møller (Departementet for Uddannelse og Forskning) Formand Henrik Sandgreen (KNAPK) Direktør Brian Buus Pedersen (Grønlands Arbejdsgiverforening) Fåreholder Suulut Hansen (bestyrelsesmedlem i De Samvirkende Fåreholderforeninger SPS) Seniorforsker Rasmus B. Hedeholm (medarbejderrepræsentant, Pinngortitaleriffik) Pinngortitaleriffik er organiseret med en Afdeling for Fisk og Rejer, en Afdeling for Miljø og Råstoffer, en Afdeling for Pattedyr og Fugle, en administrationsafdeling samt et kommunikationssekretariat. Hver afdeling ledes af en afdelingschef, der refererer direkte til direktøren. Kommunikationssekretariatet er en stabsfunktion med direkte reference til direktøren. I tillæg til de faglige afdelinger er Grønlands Klimaforskningscenter i 2009 oprettet for eksterne midler. Centret ledes af en afdelingschef med reference til direktøren.

6 Det omfattende bogværk om isens betydning for inuit, The Meaning of Ice, som Lene Kielsen Holm fra Grønlands Klimaforskningscenter har en stor del af æren for, udkom i 2017 på grønlandsk. Værket er tildelt Mohnprisen på 1 million norske kroner. 6 Forskningstekniker Jukka Wagnholt (medarbejderrepræsentant, Pinngortitaleriffik) Direktør Klaus Nygaard (tilforordnet, Pinngortitaleriffik) Kommunikationschef Emma Kristensen (tilforordnet, Pinngortitaleriffik). Finansiering Pinngortitaleriffiks lovbundne aktiviteter er finansieret af en basisbevilling fra Grønlands Selvstyre. I 2017 udgjorde bevillingen 61,5 mio. kr. I tillæg hertil drives indtægtsdækket virksomhed i forbindelse med drift af gæstehus og skibe samt salg af tjenesteydelser. Pinngortitaleriffik afholder over basisbevillingen fra Grønlands Selvstyre udgifter til drift og vedligehold af instituttets bygninger og skibe. Ud over basisbevillingen indhenter Pinngortitaleriffik årligt eksterne bevillinger til en række undersøgelser og forskningsprojekter, hvoraf nogle strækker sig over flere år. I 2017 udgjorde forbruget af eksterne bevillinger 72,4 mio. kr. fra 99 bevillinger (se side 16-17). I 2017 udgjorde Pinngortitaleriffiks bevillinger samlet: Finanslovsbevilling 61,5 mio. kr. Eksterne bevillinger 72,4 mio. kr. I alt 133,9 mio. kr.

7 7 Det faglige arbejde Afdeling for Pattedyr og Fugle Afdelingen for Pattedyr og Fugle har ansvaret for at udarbejde den videnskabelige rådgivning om havpattedyr, landpattedyr og fugle. Desuden deltager afdelingen i klimarelaterede overvågningsprogrammer med overvågning af havfugle i Godthåbsfjorden. En betydelig del af afdelingens arbejde finansieres med eksterne midler. Overvågning af jagtbare arter Afdelingen beskæftiger sig primært med arter, der har samfundsmæssig betydning. De overvåges efter en rotationsplan, hvor udvalgte bestande af forskellige arter tælles hvert år. Overvågningsprogrammet er grundlaget for Pinngortitaleriffiks rådgivning vedr. de jagtbare arter. Lokal viden og samarbejde Afdelingen har et omfattende samarbejde med de lokale fangere og jagtbetjente i de områder, hvor afdelingen udfører feltarbejde. Internationalt samarbejde Afdelingen deltager aktivt i forskellige internationale arbejdsgrupper og netværk, inklusive North Atlantic Marine Mammal Commission (NAMMCO), The International Whaling Commission (IWC), CAFF/Circumpolar Seabird Working Group, CAFF/Cicumpoar Biodiversity Monitoring Program, Circum Arctic Rangifer Monitoring and Assessment Network (CARMA), IUCN/Polar Bear Specialist Group, the Canada-Greenland Joint Commission on Polar Bears, the Canada Greenland Joint Commission for the Conservation and Management of Narwhal and Beluga og International Network for Terrestrial Research and Monitoring in the Arctic (INTERACT). Afdelingens eksterne samarbejdspartnere inkluderer bl.a. DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi, Danmark), Department of Fisheries and Oceans (DFO, Canada), Københavns Universitet, Naturhistorisk Museum (Norge), New York University (USA), St. Andrews University (Scotland), University of Washington (USA), Aarhus Universitet, University of Manitoba og US Fish and Wildlife Sevices. Afdeling for Fisk og Skaldyr Afdelingen for Fisk og Skaldyr udarbejder den videnskabelige rådgivning om bæredygtig udnyttelse af de vigtigste fiske- og skaldyrsarter i det grønlandske fiskeri: rejer, hellefisk, torsk, krabber, stenbider, rødfisk og makrel. Derud-

8 Foto: Henrik Lund 8 Afdeling for Miljø og Råstoffer deltog i en kontrolleret olieafbrænding udført af Greenland Oil Spill Response og DCE i en fjord ved Færingehavn. over beskæftiger afdelingen sig i mindre grad med andre arter, f.eks. laks. Afdelingens biologer fremlægger data fra fiskeriet og instituttets egne undersøgelser i internationale videnskabelige komitéer, Northwest Atlantic Fisheries Organization (NAFO) og International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Data vurderes og analyseres af forskere fra komitéerne medlemslande, og NAFO og ICES udarbejder rådgivningen, som Pinngortitaleriffik overdrager til Grønlands Selvstyre. Overvågning af fiskeriressourcer Omdrejningspunktet i afdelingens arbejde er de årlige videnskabelige undersøgelser af fisk og skaldyr med skibene Pâmiut og Sanna. Sammen med data fra fiskeriet og måleprøver fra fiskeriet afføder undersøgelserne en række faste opgaver i det faglige arbejde, bl.a. analyse af logbogsdata, planlægning og gennemførelse af undersøgelserne, mærkning af fisk, aldersaflæsning af øresten og efterfølgende analyse af alderssammensætningen i fiskebestande. Forskere i afdelingen indgår i arbejdsgrupper med fiskeriets interesseorganisationer, industrien og forvaltningen vedr. udarbejdelse af for- valtningsplaner for de kommercielle fiske- og skaldyrsarter. Lokal viden og samarbejde Biologer, assistenter og programkoordinatorer mødes med lokale fiskere, fiskerikontrollører, jagt- og fiskeribetjente og interesseorganisationer, når muligheden er der, og deltager i interesseorganisationernes seminarer om fiskerispørgsmål. Disse mødeaktiviteter er vigtige kilder til instituttets viden og giver mulighed for at præsentere og diskutere undersøgelsesmetoder, resultater, rådgivning og spørgsmål om biologi. Internationalt samarbejde Grønland repræsenteres af Afdeling for Fisk og Skaldyr i de internationale videnskabelige komitéer NAFO, ICES og NEAFC (North East Atlantic Fisheries Commission). Afdelingens forskere deltager i det internationale samarbejde vedrørende de arter, afdelingen beskæftiger sig med. Afdelingen indgår desuden i en række internationale forskningsprojekter vedr. flere af de fiskerimæssigt vigtige arter.

9 Foto: Henrik Lund 9 Medarbejdere fra Grønlands Naturinstitut deltager i kursus i søsikkerhed i farvandet ud for Qinngorput. Afdeling for Miljø og Råstoffer Overvågning, dataindsamling Afdelingen for Miljø og Råstoffer har ansvaret for at udarbejde den videnskabelige rådgivning til Grønlands Selvstyre om udnyttelse og beskyttelse af naturen og miljøet i forbindelse med Grønlands undergrund. Afdelingens arbejde er bygget op omkring de til enhver tid planlagte eller igangværende råstofaktiviteter. Dog udgør de klimarelaterede overvågningsprogrammer en fast del af afdelingens arbejde. Der er i det forgange år kommet fokus på landbrugserhvervet og igangsat projekter, der relaterer dertil. Efter aftale med Selvstyret fortsætter Pinngortitaleriffik med at opbygge de nødvendige kompetencer til at kunne varetage de rådgivningsopgaver, der knytter sig til råstofaktiviteter. Det faglige arbejde er således koncentreret om at vurdere råstofselskabers dokumentation af egne projekters virkning på miljøet (VVM, Vurdering af Virkning på Miljøet ), rådgivning vedrørende råstofselskabers anlæg, sejlads o.l. samt forskning i miljøpåvirkning af brydningsaktiviteter på land. Derudover beskæftiger afdelingen sig med overvågning af klimaændringernes påvirkning på land og i ferskvand. Materiale indsamlet fra overvågningsprogrammer oparbejdes og analyseres oftest i samarbejde med Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, Aarhus Universitet. Rådgivning til Selvstyret afgives ligeledes oftest i samarbejde med DCE. Lokal viden og samarbejde Afdelingens medarbejdere mødes med lokale interessenter, når muligheden er der, og deltager i interesseorganisationernes møder om råstofrelaterede problematikker. Internationalt samarbejde Afdelingens forskere deltager i det internationale videnskabelige samarbejde vedrørende de emner, afdelingen beskæftiger sig med. Det drejer sig f.eks. om seismiske undersøgelser, uranog andre mine-forureningsproblematikker og klimaforskning. Grønland er gennem internationale aftaler forpligtet til at informere om grænseoverskridende forurening. Hvor det er muligt, ønsker Pinngortitaleriffik også at indgå i samarbejdsgrupper for

10 Foto: Carsten Egevang 10 Engagerede lokale fangere har siden 2001 været med til at dokumentere edderfuglekoloniers tilstand i området mellem Ilulissat og det nordlige Upernavik. Det har været medvirkende til en forbedring af forvaltningen af den grønlandske bestand af edderfugle. Her er det Otto Thomsen i Saqqaq, der i 2017 har udfyldt Naturinstituttets skema over edderfuglereder. at mindske risici for negative konsekvenser af denne forurening. Grønlands Klimaforskningscenter Grønlands Klimaforskningscenter (GCRC) beskæftiger sig med klimaforandringernes forventede indflydelse på de arktiske miljøer i havet og i det grønlandske samfund. Centret er eksternt finansieret og består af en samfundsvidenskabelig (Klima og Samfund) og en naturvidenskabelig gruppe. Grupperne samarbejder tæt om at belyse klimaforandringernes påvirkning i Grønland og om at vedligeholde et internationalt anerkendt videnskabeligt miljø med relevans for det grønlandske samfund. Forskning og monitering GCRC arbejder med processerne i de grønlandske marine økosystemer og effekten på dem af klimaforandringer og menneskelige aktiviteter såsom råstofefterforskning, øget skibstrafik samt fangst og fiskeri. GCRC arbejder også med processerne i havis og samspillet mellem havis og luft/havvand. Afdelingen deltager i overvågningsprogrammet Greenland Ecosystem Monitoring (GEM), hvor GCRC leder overvågningen af det marine økosystem. Centret er aktivt i flere internationale arbejdsgrupper og rådgiver Naalakkersuisut i spørgsmål omkring klimaforandringer, økosystemovervågning og effekter af menneskelige aktiviteter. Grønlands Klimaforskningscenter og Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) arbejder sammen om at skabe bedre forståelse omkring forbindelserne mellem klimaændringer, udnyttelse af naturressourcer, ikke-vedvarende ressourcer og menneskets relationer til miljøet og naturen i Grønland. Lokal viden og samarbejde GCRC indsamler lokal viden, som er en vigtig del af forskningen omkring klimaforandringernes effekt på det grønlandske samfund. Endvidere samarbejder vi med fangere om havpattedyrenes adfærd og udbredelse. Internationalt samarbejde GCRC har et stort internationalt forskningsnetværk og samarbejder med blandt andre Arctic Science Partnership, Arktisk Råd (f.eks. CAFF, AACA, CBMP), Danish Center for Environment and Energy (DCE), Hafrannsóknastofnun og Ilisimatusarfik. Disse netvæk og samarbejder bidrager med en betydelig viden, som har stor rele-

11 Foto: Carsten Egevang 11 Edderfugleællinger i Saqqaq. vans for både det grønlandske og det globale samfund. Kommunikationssekretariatet Kommunikationssekretariatet varetager Pinngortitaleriffiks interne og eksterne formidlings- og kommunikationsopgaver, herunder Pinngortitaleriffiks hjemmeside Sekretariatet producerer bl.a. OVERBLIK og TEMAer på hjemmesiden, som gerne skal give borgere og andre brugere af instituttets hjemmeside en hurtig oversigt over et vigtigt emne eller en mere dybtgående behandling at et stof. Sekretariatets opgaver løses normalt i tæt samarbejde med medarbejderne i de tre faglige afdelinger og Klimaforskningscentret. Formidling til samfundet foregår generelt gennem traditionelle kanaler som aviser, TV, radio, hjemmeside, foldere, rapporter og udstillinger. Sekretariatet udarbejder årsberetningen og udfører mindre direktionsopgaver og vejleder desuden instituttets medarbejdere i formidlingsspørgsmål. Endelig medvirker kommunikationssekretariatet aktivt ved store arrangementer, som for eksempel Kulturnatten, der også i 2017 var meget populært blandt Nuuks borgere.

12 12 De fysiske rammer Pinngortitaleriffik er placeret tæt ved fjord og is og har veludstyrede laboratorier, hurtigtgående både samt erfarent personale i land og til søs. Instituttet får mange besøg af forskere fra hele verden og betragtes almindeligt som det ideelle udgangspunkt for studier af især havmiljøet under arktiske forhold. Alle Pinngortitaleriffiks bygninger og de fleste faciliteter er doneret af Aage V Jensens Fonde. Gaverne har været fundamentet for Pinngortitaleriffiks udvikling og vækst. Bygningerne Hovedbygningen er opført i 1998, og annekset er opført i Begge bygninger er skænket af Aage V. Jensens Fonde til det daværende Grønlands Hjemmestyre. Hovedbygningen rummer kontorer, laboratorier, lagerrum, værksted, bibliotek, kantine og mødelokaler. Annekset rummer gæsteværelser, gæstelejligheder, garage samt et multirum til undervisning, workshops o.lign. Gæsteforskere og ansatte ved beslægtede institutioner kan leje værelser og evt. kontor for en kortere eller længere periode. Tilbygningen, der blev indviet i januar 2011, rummer kontorpladser til 25 medarbejdere, mødelokale med videokonferencefaciliteter, labora- torier, depotrum, cykelkælder og et sydvendt loungeområde. Tilbygningen ligger i forlængelse af instituttet og følger hovedbygningen i udtryk, materialevalg og kvalitet. I 2017 blev Pinngortitaleriffiks bygningskompleks udvidet med en ny bygning, som vil skabe rammen om Grønlands første naturvidenskabelige uddannelse og Grønlands Center for Sundhedsforskning. Bygningen vil blive et samlingspunkt for Pinngortitaleriffik og Ilimmarfik og kommer til at danne grundlag for tværgående og helhedsorienteret forskning og undervisning. Gode fysiske faciliteter og velfungerende logistik er det afgørende fundament for udvikling og vækst. Det skaber rammerne for, at Pinngortitaleriffik nu har et bredt arbejdsområde og tiltrækker international finansiering og ekspertise og indgår i et stadigt voksende netværk. Pinngortitaleriffik har siden sin etablering opnået en betydelig forøgelse i omsætning og resultater, der bl.a. omfatter: Oprettelsen af Grønlands Klimaforskningscenter Oprettelsen af NuukBasic klimaovervågningsprogram

13 Originalfoto: Carsten Egevang Koblingen af overvågningsprogrammerne i Nuuk og Zackenberg under Greenland Ecosystem Monitoring Programme Canada Excellence Research Chair og samarbejdsaftale med University of Manitoba Centers of Excellence under Det nordiske Topforskningsinitiativ EU-programmet INTERACT. Feltstationer Feltstationen i bygden Niaqornat ved Uummannaq fjorden er et istandsat hus af typen Illorput 82. Den blev åbnet i 2007 og fungerer som base for ophold og feltaktiviteter i området. Det er Pinngortitaleriffiks håb, at feltstationen vil medvirke til at udvikle samarbejdet mellem fangere og biologer og øge den gensidige forståelse for både biologernes arbejdsmåder og fangernes vilkår. Feltstationen i Kobbefjord ca. 20 km fra Nuuk blev indviet officielt i september 2010 af Niels Skov fra Aage V. Jensens Fonde. Fondene har også finansieret fartøjet Aage V. Jensen II, som benyttes til transporten mellem Nuuk og Kobbefjorden. Stationen består af to huse og bruges bl.a. i forbindelse med NuukBasic s overvågningsprogram. Det største på 55 m2 er indrettet med laboratorium, lager og et opholdsrum med køkken og fire køjepladser. Skibe og småbåde Pinngortitaleriffik har to større undersøgelsesskibe og flere mindre både og joller som grundlag for det marine arbejde. R/V Sanna (taget i brug marts 2012, 456 GT) benyttes hovedsageligt til kystnære undersøgelser af hellefisk, krabber og torsk samt til indsamling af prøver i forbindelse med klima- og miljøundersøgelser. Skibet er udstyret med trawlspil, A-frame til håndtering af diverse store redskaber til videnskabelige undersøgelser og flere typer af spil til håndtering af mindre redskaber bl.a. bongo-net, krabbetejner, langliner og hydrografiske måleinstrumenter. Skibet har to vådlaboratorier, et tørlaboratorium, fryserfaciliteter og kemikalierum. Herudover har skibet et stort og fleksibelt arbejdsdæk, hvor der kan monteres ekstra lagerfaciliteter. R/V Pâmiut (bygget i 1971, 1084 GT) bliver hovedsageligt benyttet til udenskærs undersøgelser af rejer, hellefisk, torsk og dybvandsfisk. Skibet er en hæktrawler indrettet med våd- og tørlaboratorium samt hydrografisk udstyr og andet 13

14 Originalfoto: Carsten Egevang 14 teknisk udstyr relevant for prøvetagning og behandling. Pâmiut chartres jævnligt ud til forskningsformål i Canada vedr. fælles fiskeriressourcer. Pinngortitaleriffiks flåde af mindre motorbåde benyttes primært til marine undersøgelser og transport: Avataq: En 9m Somi glasfiberbåd med stort arbejdsdæk og indenbords motor. Bådehus og lagerhal Pinngortitaleriffiks bådehus og lagerhal i Vestervig i Nuuk er doneret af Aage V Jensens fonde. I samarbejde med Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq er der foran bådehuset etableret en offentligt tilgængelig ophalerrampe, som jolleejere frit kan benytte. Erisaalik ( vandtæt pels ): Specialfremstillet cabin cruiser ; bruges til feltarbejder ved Nuuk. Niisi: En hurtigtgående Buster aluminiumsbåd med påhængsmotor. Aage V Jensen I: Arbejdsbåd ved Daneborg i Nordøstgrønland. Aage V Jensen II: Specialfremstillet hurtig transport- og arbejdsbåd i Nuuk. To joller af buster -typen primært til hvalarbejde: Tunnulik ( blåhval ) i Qeqertarsuaq, Siuttoq ( harpunfører ) i Nuuk. To propeldrevne såkaldte skippy boats (anvendes ifm. arbejde på havisen ved Daneborg).

15 Originalfoto: Carsten Egevang 15 Adolf Jensen fra Saqqaq noterer antal æg i en edderfuglerede.

16 16 Eksternt finansierede projekter 2017 (Dkr.) Arctic Research Centre ASP Centre for Earth Observation Systems ASP Danmarks Havforskningscenter Hajprojekt DCE (Miljøstyrelsen DK) Vintertælling af fugle CBMP DCE (Miljøstyrelsen for Råstoffer) Effektstudier NØ-Grønland SEIA Disko Departementet for Uddannelse og Forskning Den blå hylde Kapisillit-laks CARMA workshop Rensdyrkæber Ph.d.-projekt rensdyr Pukkelhval ID Årsvariation indholdsstoffer Metoder vedr. udvaskning PCO Primærproduktion Økosystemstudier Bøjer i Nuuk Kangerlua Nuuk Kangerlua i mindste detalje INAMON Stipendier, andre institutioner Center for Naturvidenskabelig uddannelse Department of Fisheries and Oceans Hellefiskmonitering Samarbejde med Canada Diverse GIS-ydelser DTU-Aqua Lodde-ph.d EU INTERACT II BUSK ICE-Arc Polarnet Forsknings og Innovationsstyrelsen Ph.d.-projekt lomvier Postdoc grønlandshval Postdoc Lorenz Meire Ph.d. Godthåbsfjorden Postdoc Dorte Søgaard Klimaforskningscenter Stipendier andre institutioner Grønlands Forskningsråd Oprindelse af unge torsk Ph.d.-stipendie blåhvilling MELT Grønlands Klimaforskningscenter Oceanografi Hill Polar Services Oceanografi Ilisimatusarfik Samfundsforskning Postdoc Aviaaja Hauptmann Komm. for Vidensk. Undersøgelser i Grønland Ph.d.-projekt marsvin Miljøstyrelsen for Råstoffer Fish Fauna NE-Greenland Harp seals NE-Grl

17 Originalfoto: Carsten Egevang 17 Miljøstyrelsen for Råstoffer Ringed seals NE-Grl Isbjørne i Nordøstgrønland Mærkning af grønlandshval Greenland Sea survey NE-water survey Miljøkompetence Miljøprøver LNSGG Tidal and subtidal makroalgae Mapping coastal zone Droner til miljøtilsyn Udstyr oceanografi Oil spill sensitivity atlas PAM NE-Grl Ice community NE-Grl Hot spots NE-Grl Miljøstyrelsen og Energistyrelsen, DK Nuuk Basis logistik Biobasis Moskusokser Lokalbaseret overvågning af lomvier Isbjørne i Østgrønland Optælling af pattedyr Kontaminanter i delfiner Marin Basis Daneborg Marin Basis Nuuk CBMP Marin Afsmeltning af indlandsis INAMON II SUMAC In situ PCO Møreforskning CLIMA New York University Sæler og oceanografi Nordisk Atlantsamarbejde SAM genetik Postdoc pelagiske ressourcer Bundmonitering Nordisk Ministerråd Workshop blandede bestande Lumpfish WG Bunddyrprojekt REXAC Nordregio Bog om fuglefangst BioGeoZones Norsk Polarcenter Hvalmærkning i Grønlandshavet Oak Foundation / Villum Fonden Miljøkompetence Office of Naval Research (USA) Hval-oceanografi Sustainable Fisheries Greenland Bunddyrprojekt USA Vaquita Akkustik recorder grønlandshval Aage V. Jensens Fonde Multibeam sonar Laboratorieudstyr Aage V. Jensens Fonde m.fl. Ny bygning Aarhus Universitet Sustainable Seaweed

18 18 Personale Navn Titel Adriana Nogueira Gassent Aili Lage Labansen Anja Retzel Ann Eileen Lennert Anna Maria Roos AnnDorte Burmeister Aqqalu Rosing-Asvid Bolethe Skifte Egede Carl 'Bror' Isaksen Caroline Bouchard Christine Cuyler Diana Krawczyk Else Olsvig Else Ostermann Emma Kristensen Erik Haar Nielsen Fernando Ugarte Flemming Heinrich Helle Siegstad Helle Torp Christensen Henrik Lund Henrik Philipsen Ida Dyrholm Jacobsen John Mortensen Josephine Nymand Jukka Wagnholt Jørgen Sethsen Karl Brix Zinglersen Karl Henning Jakobsen Karl Kasper Olsen Kathrine Lund Olsen Katrine Raundrup Klaus Høyer Nygaard Knud Kreutzmann Lars Heilmann Lars Witting Lene Holm Kleist Lene Kielsen Holm Louise Mølgaard Abelsen Magdaline Abelsen Lange Maia Elena Olsen Malene Juul Simon Martin Emil Blicher Mie S Winding Forsker Forsker Forsker Projektmedarbejder Forsker Forsker Seniorforsker Forskningstekniker Programkoordinator Forsker Forsker Forsker Kommunikationsmedarbejder Laboratorie Programkoordinator Kommunikationschef Forsker Afdelingschef for Pattedyr og Fugle Bådfører Afdelingschef for Fisk og Skaldyr Forsker Forsker Anlægs- og logistikkoordinator Forsker Seniorforsker Afdelingschef for Miljø Forskningstekniker Programkoordinator GIS-manager Forskningstekniker Konsulent Administrationschef Forsker Direktør Pedel Programkoordinator Seniorforsker Konsulent Projektleder Laborant/Forskningstekniker Konsulent Forsker Seniorforsker Seniorforsker Forsker Ansat Fratrådt

19 Originalfoto: Carsten Egevang Navn Titel Morten Birch Larsen Naja Christensen Nanette Hammeken Arboe Ole R. Geertz-Hansen Peter Hegelund Paaviaaraq Ludvigsen Rasmus Berg Hedeholm Rasmus Nygaard Sascha Schiøtt Sigga Joensen Signe Jeremiassen Sofie Ruth Jeremiassen Søren Lorenzen Post Tenna Kragh Boye Forsker Konsulent Forsker Seniorforsker Programkoordinator Konsulent Seniorforsker Forsker Projektforsker Laboratorie koordinator Forskningstekniker Programkoordinator Projektforsker Forsker Ansat Thomas Juul-Pedersen Forsker Yu Jia Forsker Dorte Schrøder Søgaard Forsker Eva Garde Forsker Jannie Fries F. Linnebjerg Videnskabelig assistent Mads Peter Heide-Jørgensen Forskningsprofessor Manh Cuong Ngo Studerende/Timeløn/deltidsansat Mikkel H.S. Sinding Videnskabelig assistent Nynne Elmelund Lemming Outi Tervo Videnskabelig assistent PostDoc Rasmus Stenbak Larsen Videnskabelig assistent Rikke Guldborg Hansen Videnskabelig assistent Fratrådt Ansatte i DK Deltidsansatte i DK Erik Wolder Born Seniorforsker Kristine Engell Arendt Forsker Max Merkel Studentermedhjælp Rikke Becker Jacobsen Forsker Simone Videsen Videnskabelig assistent Eksterne medarbejdere Kristin Laidre Seniorforsker Lorenz Meire Postdoc Peter Schmidt Mikkelsen Ekstern Konsulent Teunis Jansen Postdoc

20 20 Navn Titel Tilknyttet via samarbejdsaftale med DTU Aqua Jesper Boje Ole A. Jørgensen Ansat Fratrådt Seniorforsker Seniorforsker Tilknyttet via samarbejdsaftale med DCE - Institute for Bioscience Flemming R. Merkel Frank F. Rigét Seniorforsker Seniorforsker Tilknyttet via samarbejdsaftale Carl Egede Bøggild Søren Rysgaard Ajungeret professor Ajungeret professor Fastansat skibspersonel (R/V Pâmiut) Skipper 1. Mester Styrmand Overstyrmand Maskinchef 1. Mester Overstyrmand Anja Poulsen Møller Bebiane Augustussen Messe Messe Boas Augustussen Matros Daniel Jessen Matros David Petersen Matros Egede Semsen Gunleif Jacobsen Matros Kok Overstyrmand Matros Karstin Danielsen 1. mester Kristin Dalsenni 1. mester Lauritz Rosing Matros Morten Mouritsen Kok Piitaaraq Biilmann Matros Richard Hans Kristiansen Matros/afløser Sørine Poulsen Kok Birger Sivertsen Bogi Sivertsen Gustav Andersen Jakup Mikkelsen Kári Hansen Olavur Joensen Ole Jakob Petersen Sæsonansatte (R/V Pâmiut) Hans Højgaard Inunnguaq Mathæussen

21 Originalfoto: Carsten Egevang Navn Fastansat skibspersonel (R/V Sanna) Titel Ansat Fratrådt Rink Heinrich Nathan Josefsen Skipper Maskinist Hans Andersen Hans Klaus Nielsen Karl Henrik Olsen Karoline Jessen Kasper Jukku Broberg Konrad Petersen Lennert Kaaleeraq L. Larsen Naja Jonathansen Matros Matros 1. Styrmand Kok Matros Maskinist 1. Styrmand Kok 12/ Ole Løvstrøm Matros Peter Tønnes Hard Overmatros Sivert Lennert Styrmand Ulrik Lennert Matros /2017 Sæsonansatte (R/V Sanna) Deltidsansatte og studentermedhjælp, Instituttet Heide Holm Annika Strømberg Timelønnet køkkenmedhjælper Lotte Snebang Christensen Timelønnet køkkenmedhjælper Frank Farsø Riget Deltidsansat Helene Petersen Timelønnet køkkenmedhjælper Joakim Vinter-Olesen Deltidsansat Karl Henning Jakobsen Timelønnet Pedel Mala Broberg Deltidsansat Marie Jakobsen Niels Joelsen Timelønnet køkkenmedhjælper Patricia Kristensen Timelønnet køkkenmedhjælper Deltidsansat Timelønnet køkkenmedhjælper Oversættere Kunuunnguaq Fleischer Oversætter Maannguaq Berthelsen Oversætter Peter Damborg Oversætter 21

22 22 Navn Studentermedhjælp Titel Alexander Damkær Hansen Alexandra Wood Aviaaja Petersen David Hardø Blitz Emil Kiesbye Larsen Emil Skov Schlüter Hanne-Marie Barlach Christensen Inaluk Schmidt Jakobsen Ivalu Barlach Christensen Ivalu Sandgreen Olsen Jan Yde Poulsen Jonathan Stounberg Mads Korfitz Mortensen Malou Platou Johansen Mette Kleemann Nivi Rosing Qunaaq Lund Møller Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Rasmus Ejbye-Ernst Studentermedhjælper Rasmus Ottosen Rosannguaq Steenholdt Studentermedhjælper Sebastian Vilstrup Glindtvad Studentermedhjælper Susanne Binzer Lennert Studentermedhjælper Svend Uffe T. Kristensen Studentermedhjælper Thomas Wulff Ulunnguaq Lyberth Studentermedhjælper Studentermedhjælper Studentermedhjælper Bådførere Erneeraq Siegstad Afløser Hyre af fanger/private eller måleprøvearbejdere Anders Madsen Fanger Aqqalu Barsalajsen Fanger Gaba Abelsen Fanger John Davidsen Ekstern deltidsansat Kunuk Olsen Lennert Ekstern deltidsansat Per Nukaaraq Hansen Ekstern deltidsansat Samuel Josefsen Fanger Scoresby Hammeken Fanger Svend Emil Lindenhann Fanger Tobias Petersen Fanger

23 23 Internationale møder 13 th International Mine Water Association Congress. Mine Water & Circular Economy. June Rauha, Lappeenranta, Finland 2017 ESSAS 3rd International Open Science Meeting, Trømso, Norway Afsluttende projektmøde i den pelagisk Nordatlant gruppe, April 19. Torshavn, Faroe Islands Arctic Change, Quebec City, Canada Arctic Circle 2017 Assembly, October Reykjavik, Iceland Arctic Science Partnership Leadership meetings (bimonthly) ArcticChallenge Workshop, Oslo, Norway, 12th- 13 th January Bilateral negotiations on fishing opportunities Greenland-Faroe Islands, December Copenhagen, Denmark Bilateral negotiations on fishing opportunities Greenland-Iceland, February 28-March 1. Copenhagen, Denmark Bilateral negotiations on fishing opportunities Greenland-Norway, December Copenhagen, Denmark Bilateral negotiations on fishing opportunities Greenland-Russia, December 4-5. Copenhagen, Denmark BuSK (Building Shared Knowledge Capital to Support Natural Resource Governance in the Northern Periphery) Meeting, May Galway, Ireland Canada-Greenland Joint Commission on Polar Bear, October, 2017, Ottawa Canada Capelin negotiations Greenland, Iceland and Norway, January Reykjavik, Iceland Capelin negotiations, Greenland, Iceland and Norway, October Copenhagen, Denmark Capelin trilateral agreement, May 4-5. Bergen, Norway CBMP Circumpolar Biodiversity Monitoring Program, Terrestrial Steering Group: Telephone Conference Calls, Nuuk, Greenland: January 19, Februar 9, Februar 21, March 2, June 12, August 29, September 28, November 2 - forwarding writing of publications for special issue and CAFF STaRt Report, November 30 - forwarding writing of publications for special issue and CAFF STaRt Report CBMP Circumpolar Biodiversity Monitoring Program, Terrestrial Steering Group: Annual meeting, Marts Akureyri, Iceland CBMP-Marine steering group: Annual meeting, October 11-13, Anchorage, USA CBMP-Marine steering group: Teleconferences on May 4, June 14 Chevron Follow-Up: NE Greenland Environmental Workshop, March 15, teleconference Dublin, Edinburgh, Lisbon, London, Nuuk CLIMA Meeting, May 31. København, Denmark

24 24 CLIMA project midterm meeting, May 31-June 1. Copenhagen, Denmark Coastal state meeting on Norwegian Spring Spawning Herring, December 4-5. Copenhagen, Denmark Coastal state meeting on Norwegian Spring Spawning Herring, November 3. Copenhagen, Denmark Coastal state meeting on Pelagic Redfish, October London, UK Coastal states mackerel negotiations, October London, UK Coastal states mackerel negotiations. May London, UK Dansk Havforskningsmøde, Helsingør, Denmark DIOXIN 2017, 37 th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants (POPs), Vancouver August. East Greenland Polar Bear Workshop, November, Nuuk EIT RawMaterials 3 rd ArcHub meeting, August Nuuk, Greenland EU-PolarNet White Paper Workshop, September 24-28, Madrid, Spain European Cetacean Society (ECS), Conference, May 1-4. Middelfart, Denmark FAO/DOSI meeting; ABNJ Deep Seas Project - workshop on potential impacts of climate change on deep-sea ecosystems and fisheries, August Woods Hole, USA Fishery agreement Greenland and EU meeting, November Bruxelles, Belgium Fishery agreement Greenland and EU technical meeting, Marts Nuuk, Greenland Fishery agreement Greenland and EU, November Bruxelles, Belgium Fiskeriteknologisk uddannelsesworkshop med DTU-Aqua, August Sisimiut, Greenland Global Review on Monodontids (GROM), March Hillerød, Denmark Gordon Polar Marine Science conference and seminar, Ventura, CA, USA Greenland Ecosystem Monitoring Coordination Group meeting, March 7-8. Copenhagen, Denmark Greenland Ecosystem Monitoring Coordination Group Meeting, November 8. Nuuk, Greenland/ Copenhagen, Denmark Greenland Ecosystem Monitoring styregruppemøder (hver 3. måned), Copenhagn, Denmark ICE-ARC General Assembly, November 27-29, Barcelona, Spain ICES (WGCRAB) Working Group on the Biology and Life history of Crabs, November Brest, France ICES (WKCRABCON) Workshop - Global Ecological and Economic Connections in Arctic and Sub- Arctic Crab Fisheries, December Copenhagen, Denmark ICES ACOM meeting, November 28-December 1. Copenhagen, Denmark ICES Advice Drafting Group on Arctic and Northwestern stocks, May Copenhagen, Denmark ICES Benchmark Workshop on Widely Distributed Stocks, January 30-February 3. Copenhagen, Denmark ICES methods for setting proxy MSY reference points for stocks in categories 3 and 4, February Copenhagen, Denmark

25 25 ICES North Western Working Group (NWWG), April 27-May 4. Copenhagen, Denmark ICES Northwestern Working Group (NWWG), April 26-May 5. Copenhagen, Denmark ICES WGOH, 4-6 April, Torshavn, Faroe Islands ICES Working group for widely distributed stocks (WGWIDE), August 30-September 5. Copenhagen, Denmark ICES working group on North Atlantic salmon (WGNAS), March 29 - April 7. Copenhagen, Denmark ICES Working group WGIPS postcruise meeting, August Reykjavik, Iceland ICES workshop on proxy MSY reference point, January Copenhagen, Denmark INTERACT II First Annual Meeting, October Longyearbyen, Svalbard, Norway INTERACT II Kick-off Meeting, January Keflavik, Iceland INTERACT Transnational Access Evaluation Board Meeting, February Copenhagen, Denmark INTERACT Transnational Access Evaluation Board Meeting, November Lisbon, Portugal International Arctic Assembly, May 8-10, Fairbanks, AK International Arctic Observations Assessment Framework Workshop, January 12-13, Washington DC, USA IWC AWMP Technical Meeting on the Developing SLAs for the Greenland Hunts, December 15-17, London, England IWC AWMP Workshop on Developing SLAs for the Greenland Hunts, October 18-21, Copenhagen, Denmark IWC Scientific Committee, 67 th meeting. May 9-21, Bled, Slovenia Joint Nordic Screening Group under Nordic Council of Ministers, annual meeting. April 3-4. Helsinki, Finland Konference om Bæredygtig Udnyttelse af Havets Ressourcer, May 9. Cristiansborg, Copenhagen, Denmark Marine Stewardship Council, February 1, 2017 NAFO Scientific Council Meeting, June Halifax, Canada NAFO Scientific Council Working Group on Ecosystem Science and Assessment (WGESA), November Halifax, Canada NAFO Scientific Council, April 3-7. Vigo, Spain NAFO/ICES (NIPAG) Pandalus Assessment Working Group, September 27-Oktober 4. Lysekil, Sweden NAMMCO Council, 25 th meeting. April 2-6, Nuuk, Greenland NAMMCO Large Whale Assessment Working Group, January Copenhagen, Denmark NAMMCO SC, November Reykjavik, Iceland NAMMCO workshop on Cetacean distribution and abundance in the North Atlantic, October Halifax, Canada NAMMCO/JCNB, Scientific Working Group, Nordatlantens Brygge, March Copenhagen, Denmark NASA Ocean Melting Greenland Scientific Team Meeting, June California, USA NEAFC Annual Meeting, November London, UK

26 26 NEAFC PECMAS meeting, October 2-4. London, UK NEAFC WG on allocation criteria, February London, UK NIS Greenland Research Council: Study tour, March Toronto & Ottawa, Canada Nordic Council control committee, August 16, 2017, Nuuk Greenland Nordplus network meeting, August Nuuk, Greenland North East Greenland Environmental research program meeting, March 2-3. Copenhagen, Denmark North Water Polynya Conference, November Copenhagen, Denmark North Water Polynya Conference, November Copenhagen, Denmark North Water symposium (NOW), May 8-10, The Royal Danish Academy. Copenhagen, Denmark Polar Bear Technical Committee, annual meeting. February 6-9, Winnipeg, Canada & teleconference November 10 Polar Science Forum: From Greenland to Antarctica, December 4-5. Beijing, China Public Participation in Arctic extractive industries, October 17. Nuuk, Greenland REXSAC Coordination board and program wide meeting, March 13-15, Copenhagen, Denmark School of Geography and the Environment and St. Antony s College, Interdisciplinary Conference on Extraction and Exclusion University of Oxford, UK, 19th-20 th October SDWG: Arctic EIA Project, editorial group seminar, June Rovaniemi, Finland SDWG: Tomorrow s Arctic EIA, workshop & steering group meeting, December Rovaniemi, Finland Society for Marine Mammalogy (SMM), October Halifax, Canada Styregruppemøde Makrel projektet, April Thorshavn, Faroe Islands SuSHi - Workshop on Sustainable Harvest of Seaweed in Greenland, June Sisimiut, Greenland The Long-Term Benthos Monitoring Network, November 14-17, 2017, Copenhagen, Denmark The Royal Danish Academy of Sciences and Letters, The North Water: the entanglement of ice, animals and people in a High Arctic Oasis Symposium, Copenhagen, Denmark, 8th-10 th May Uarctic Council Meeting 2017, August, Nuuk, Grønland WGLUMP, May Austevoll, Norway Workshop CLIMA project, October 31-November 1. Nuuk, Greenland Workshop exchanging knowledge, December 4-7. Aasiaat, Greenland Workshop on EU Arctic Strategy, November 21. Brussel, Belgium Workshop on mixed stocks of cod, August Nuuk, Greenland Nationale møder ABS meeting, Maj, Lund, Sverige Aftagermøde på bacheloruddannelse, 25 February, Nuuk, Greenland Arktisk Workshop om Forskning og Uddannelse, april, Hindsgavl Slot, Danmark

27 27 Borgermøde om Kvanefjeld, 30. august, Narsaq Brancheforeningen for Fiskeri, May 18, 2017, Nuuk, Greenland Canada-Greenland Joint Commission on Polar Bear, October, 2017, Ottawa Canada CBMP Circumpolar Biodiversity Monitoring Program, Terrestrial Steering Group: Telephone Conference Calls, Nuuk, Greenland: January 19, Februar 9, Februar 21, March 2, June 12, August 29, September 28, November 2 - forwarding writing of publications for special issue and CAFF STaRt Report, November 30 - forwarding writing of publications for special issue and CAFF STaRt Report CBMP Circumpolar Biodiversity Monitoring Program, Terrestrial Steering Group: Annual meeting, Marts Akureyri, Iceland CBMP-Marine steering group: Annual meeting, October 11-13, Anchorage, USA CBMP-Marine steering group: Teleconferences on May 4, June 14 Chevron Follow-Up: NE Greenland Environmental Workshop, March 15, teleconference Dublin, Edinburgh, Lisbon, London, Nuuk Dansk Havforskermøde, Januar. Helsingør Drones in Greenland v/ Asiaq, 27. november, Nuuk East Greenland Polar Bear Workshop, November, Nuuk European Cetacean Society (ECS), Conference, May 1-4. Middelfart, Denmark Fagligt Seminar omkring Marint Affald i Grønland, 4 Oktober, Nuuk, Grønland Forberedelse til benchmark på grønlandske torskebestande, september. Nuuk Forberedende møde med fiskeridepartement til loddeforhandlinger, januar. Nuuk Foredrag for Royal Greenland vedr. rådgivning for fiskeriressourcer, 4. oktober. Ilulissat Foredrag til møde om pelagiske fiskeressourcer med APNN, GFLK, fiskere, juni. Nuuk Forum for Arktisk Forskning, 16. november, København, Danmark Forum for Arktisk Forskning, 17. januar, København, Danmark Forum for Arktisk Forskning, 17. maj, København, Danmark Forum for Arktisk Forskning, 22. marts, København, Danmark GFLK årsmøde januar. Nuuk GINR board meeting, October 26, 2017, Nuuk, Greenland Global Review on Monodontids (GROM), March Hillerød, Denmark Greenland Ecosystem Monitoring (GEM) Koordinationsgruppe Årsmøde, 7-8 Marts, Kastrup, Danmark Greenland Ecosystem Monitoring Remote sensing workshop, 10. oktober, Nuuk Greenland Fisheries License Control, September 15, 2017, Nuuk Greenland Greenland Reconciliation Commission, Ilulissat, Greenland, 1st-2nd April 2017 Greenland Research Council and Ministry of Education, Government of Greenland, Nuuk, 20 th February Fiskerirådsmøder deltager som tilforordnet 6 til 8 møder årligt. Nuuk

28 28 Grønlands Seminarium, Lars Poort, Udvikling af undervisningsmateriale, September-december 2017, Nuuk Greenland Hindsgavl III mødet, Årligt, April, Hindsgavl, Danmark Hindsgavls uddannelsesmøder, hver trejde måned, Copenhagen, Denmark. IWC AWMP Technical Meeting on the Developing SLAs for the Greenland Hunts, December 15-17, London, England IWC AWMP Workshop on Developing SLAs for the Greenland Hunts, October 18-21, Copenhagen, Denmark IWC Scientific Committee, 67 th meeting. May 9-21, Bled, Slovenia Konference om Bæredygtig Udnyttelse af Havets Ressourcer, May 9. Cristiansborg, Copenhagen, Denmark Konference om FN s bæredygtighedsmål og Arktis, 1. december, Udenrigsministeriet, Eigtveds Pakhus, Danmark Meeting with the Danish Minister for Fisheries and Nordic collaboration, Karen Ellemann. August 30, 2017, Nuuk Greenland Mini-workshop om indberetning af fangst. Departementet for Fiskeri og Fangst og Digitaliseringsstyrelsen, 14. november, Nuuk Møder i Netværket for Landbrugsforskning i Grønland, GRAIN (Greenland Agriculture Initiative), flere datoer, Nuuk NAMMCO Council, 25 th meeting. April 2-6, Nuuk, Greenland NAMMCO Large Whale Assessment Working Group, January Copenhagen, Denmark NAMMCO SC, November Reykjavik, Iceland NAMMCO workshop on Cetacean distribution and abundance in the North Atlantic, October Halifax, Canada NAMMCO/JCNB, Scientific Working Group, Nordatlantens Brygge, March Copenhagen, Denmark North Water Polynya Conference, November Copenhagen, Denmark North Water symposium (NOW), May 8-10, The Royal Danish Academy. Copenhagen, Denmark Nukaga grønlandske erhvervsmesse, 13 September, Aarhus, Denmark Nykortlægning i Grønland v/ Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, 26. september, Nuuk NØG workshop, marts, Grønlands Repræsentation, Copenhagen, Denmark Polar Bear Technical Committee, annual meeting. February 6-9, Winnipeg, Canada & teleconference November 10 Præsentation af fiskerirådgivningen fra ICES og NAFO, 6. juni. Nuuk Præsentation af krabberådgivningen KNAPK og Industrien, 1. december. Nuuk Præsentation af rejerådgivningen (NAFO), 10. oktober. Nuuk Remote Sensing Workshop GEM, 10 Oktober, Nuuk, Grønland Seminar om arktisk forskningshub, 3 Maj, Nuuk, Grønland Seminar vedrørende nyt fiskeri efter rejer i Melville Bugt (SFG), 24. august. Nuuk

29 29 Society for Marine Mammalogy (SMM), October Halifax, Canada Styregruppemøder Isaaffik, hver måned, Copenhagen, Denmark Sustainable Fisheries Greenland Seminar, August 24, 2017, Nuuk Greenland Sustainable Fisheries Greenland, August 24 + September 21, 2017, Nuuk Greenland Saammaatta, April 1-2, Ilulissat, Kalaallit Nunaat TRAP Grønland, Færøerne og Sydslesvig. Møderække for arbejdsgruppe ang. Strukturering og indhold Workshop om bæredygtigt / ansvarligt kystnært fiskeri efter hellefisk i Disko, april. Ilulissat Workshop om Geoscience og National strategi for Råstofområdet, maj, Nuuk Workshop om indberetning af fangst med Departementet for Fiskeri og Fangst, 16. januar, Nuuk Workshop om National Strategi for Geodata 2017, Afdeling for Landsplanlægning, Departementet for Finanser og Skatter, Grønlands Selvstyre, 20. januar, Nuuk Workshop om Råstofområdet, Departementet for Natur og Miljø, Miljøstyrelse for Råstofområdet, 7. december, Nuuk Mødedokumenter Boje J (2017) The fishery for Greenland halibut in ICES Div. 14b in ICES NWWG WD01 Boje J, Hvingel C (2017) An assessment of Greenland halibut (Reinhardtius hippoglossoides) off East Greenland, Iceland and the Faroe Islands. ICES NWWG WD02 Burmeister AD (2017) Assessment of snow crab in West Greenland 2018 and Pinngortitaleriffik Burmeister AD (2017) Reply to the Canadian request for advice of shrimps in Subarea 0 and 1. NAFO SCR 17/071 Burmeister AD, Christensen HT (2017) Experimental and development fishery for shrimp (Pandalus borealis) in Melville Bay, West Greenland waters North of N, NAFO SCR 17/054 Burmeister AD, Riget (2017) A Provisional Assessment of the Shrimp Stock off West Greenland in NAFO SCR 17/052 Burmeister AD, Riget F (2017) Pandalus montagui in the West Greenland offshore shrimp fishery NAFO SCR 17/053 Burmeister AD, Riget F (2017) The West Greenland trawl survey for Pandalus borealis, 2017, with reference to earlier results. NAFO SCR 17/051 Christensen HT, Hedeholm R (2017) Greenland Shrimp and Fish Survey Results for Redfish in East Greenland Offshore Waters in ICES NWWG WD12 Christensen HT, Hedeholm R (2017) The fishery for demersal Redfish (S. mentella) in ICES Div. 14b in ICES NWWG WD13 Ferguson S and Hansen RG. Eastern High Arctic Baffin Bay and West Greenland Beluga Whale Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex10 Garde E, Heide-Jørgensen MP (2017) Reconstructing catch statistics for narwhals in Greenland 1862 to NAMMCO/SC/24- JCNB/ SWG/2017- JWG/07

30 30 Garde E, Heide-Jørgensen MP (2017) Update on life history parameters of narwhals (Monodon monoceros) from East and West Greenland. NAMMCO/SC/24- JCNB/SWG/2017- JWG/16 González-Troncoso D, Gago A and Nogueira A (2017) Biomass and length distribution for roughhead grenadier, thorny skate and white hake from the surveys conducted by Spain in NAFO 3NO. NAFO Scientific Council Research Document 17/20 González-Troncoso D, Gago A, Nogueira A (2017) Yellowtail flounder, redfish (Sebastes spp.) and witch flounder indices from the Spanish Survey conducted in Divisions 3NO of the NAFO Regulatory Area. NAFO Scientific Council Research Document 17/19 González-Troncoso D, Gago A, Nogueira A, Román E (2017) Results for Greenland halibut, American plaice and Atlantic cod of the Spanish survey in NAFO Div. 3NO for the period NAFO Scientific Council Research Document 17/18 Hansen et al. (2017) Abundance of narwhals at the hunting areas in East Greenland in 2008 and NAMMCO/SC/24-JCNB/SWG/2017- JWG/18 Hansen et al. (2017) Geometer status update. NAMMCO/SC/24-JCNB/SWG/2017-JWG/O20 Hansen FT, Burns F, Post S, Thygesen UH, Jansen T (2017) Length measure methods of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) and Atlantic horse mackerel (Trachurus trachurus). ICES WGWIDE WD Hansen RG, Heide-Jørgensen MP, Garde E (2017) Melville Bay Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex25 Hansen RG, Heide-Jørgensen MP, Garde E (2017) Northeast Greenland Narwhal Stock (North of Scoresby Sound). NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex29 Hansen RG, Heide-Jørgensen MP, Garde E (2017) East Greenland Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex28 Hansen RG, Heide-Jørgensen MP, Garde E (2017) Inglefield Bredning Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/ Annex24 Hedeholm R (2017) Length Based indicators and SPiCT in relation to reference points for the East Greenland offshore Atlantic cod stock (codsegr). ICES NWWGWD08 Hedeholm R (2017) Length Based indicators and SPiCT in relation to reference points for the West Greenland offshore Atlantic cod stock (cod -wegr). ICES NWWG WD09 Hedeholm R, Christensen HT (2017) Length Based indicators in relation to reference points for East Greenland slope Sebastes mentella (smn-grl). ICES NWWG WD14 Hedeholm R, Post S (2017) Assessment of lumpfish (Cyclopterus lumpus) in West Greenland based on commercial data Pinngortitaleriffik Heide Jørgensen (2017) The East Greenland Connection: movement of a narwhal from Kangerlussuaq to Scoresby Sound. NAMMCO/ SC/24-JCNB/SWG/2017-JWG/5 Heide-Jørgensen MP, Garde E (2017) Catch statistics for belugas in Greenland 1862 to NAMMCO/SC/24- JCNB/SWG/2017- JWG/06rev

31 31 Jansen T (2017) Swept area biomass estimates of mackerel biomass, from the 2017 IESSNS survey, by exclusive economic zone. ICES WGIPS WD Jørgensen O (2017) Survey for Greenland Halibut in NAFO Divisions 1C-1D, NAFO SCR Doc. 17/021 Nogueira A (2017) GHL stock assessment and Management evaluation strategy. NAFO SCS 17/15 Nogueira A (2017) Report of the 10 th Working Group on Ecosystem Science and Assessment (WGESA). NAFO SCS 17/X Nogueira A, Nygaard R (2017) Report of the Scientific Council Meeting. NAFO SCS 17/16 Nøttestad L, Anthonypillai V, Høines Å, Salthaug A, Utne KR, Ólafsdóttir AH, Jónsson ST, Homrum E, Smith L, Jansen T, Post S (2017) Cruise report from the International Ecosystem Summer Survey in the Nordic Seas (IESSNS) with M/V Kings Bay, M/V Vendla, M/V Tróndur í Gøtu, M/V Finnur Fríði and R/V Árni Friðriksson, 3rd of July 4 th of August ICES WGWIDE WD Nygaard R (2017) Assessment of Demersal Redfish in NAFO Subarea 1. NAFO SCR Doc. 17/039 Nygaard R (2017) Assessment of wolffish in NAFO subarea 1. NAFO SCR Doc. 17/036 Nygaard R (2017) Denmark/Greenland Research Report for NAFO SCS 17/008 Nygaard R (2017) Fisheries and catches of Greenland Halibut Stock Component in NAFO Division 1A Inshore. NAFO SCR Doc. 17/041 Nygaard R (2017) Results of the phone interview survey of licensed Greenlandic salmon fishermen for the 2016 season. ICES WGNAS WD02 Nygaard R (2017) The salmon fishery in Greenland ICES WGNAS WD01 Nygaard R (2017) Trawl, gillnet and longline survey results from surveys conducted by the Greenland Institute of Natural Resources in NAFO Division 1A Inshore. NAFO SCR Doc. 17/030 Nygaard R, Jørgensen O (2017) Biomass and Abundance of Demersal Fish Stocks off West and East Greenland estimated from the Greenland Institute of Natural resources (GINR) Shrimp and Fish Survey (SFW), NAFO SCR Doc. 17/015 Retzel A (2017) Greenland commercial data for Atlantic cod in East Greenland offshore waters for ICES NWWG WD02 Retzel A (2017) Greenland commercial data for Atlantic cod in Greenland inshore waters for ICES NWWG WD04 Retzel A (2017) Greenland commercial data for Atlantic cod in West Greenland offshore waters for ICES NWWG WD06 Retzel A (2017) Greenland Shrimp and Fish survey for Atlantic cod in NAFO subareas 1A-1E (West Greenland) in ICES NWWG WD07 Retzel A (2017) Greenland Shrimp and Fish survey results for Atlantic cod in ICES subarea XIVb (East Greenland) and NAFO subarea 1F (SouthWest Greenland) in ICES NWWG WD03 Retzel A (2017) West Greenland inshore survey for Atlantic cod in ICES NWWG WD05 Riget F, Boje J, Retzel A (2017) An assessment of Cod (Gadus morhua) in ICES Subarea 14 and NAFO Division 1F (East Greenland, South Greenland). ICES NWWG WD15 Riget F, Boje J, Retzel A (2017) An assessment of Cod (Gadus morhua) in inshore NAFO Division 1A-1F (West Greenland). ICES NWWG WD16

32 32 Riget F, Burmeister AD (2017) A note on the relationship between the survey abundance of 2- years old West Greenland Shrimp and the biomass two to four years later: NAFO SCR 17/0058 Riget F, Burmeister AD (2017) Applying a stochastic surplus production model (SPiCT) to the West Greenland Stock of Northern Shrimp. NAFO SCR 17/060 Riget F, Burmeister, AD (2017) Applying a stochastic surplus production model (SPiCT) to the West Greenland Stock of Pandalus montagui NAFO SCR 17/062 Riget F, Nygaard R (2017) An analyses of logbooks of Greenland Halibut Stock Component in NAFO Division 1A Inshore. NAFO SCR Doc. 17/031 Riisager-Pedersen et al. (2017) East Greenland narwhal depth correction factor for aerial surveys. NAMMCO/SC/24-JCNB/SWG/2017- JWG/17 Tervo et al. (2017) Comparing satellite transmitted and archival depth data TAD versus TDR. NAMMCO/SC/24-JCNB/SWG/2017- JWG/19rev Watt CA, Hansen RG (2017) Admiralty Inlet Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex22 Watt CA, Hansen RG (2017) Eclipse Sound Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex23 Watt CA, Hansen RG (2017) Jones Sound Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex20 Watt CA, Hansen RG (2017) Smith Sound Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex21 Watt CA, Hansen RG (2017) Somerset Island Narwhal Stock. NAMMCO (2018) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark/Annex19 Witting L (2017) A candidate SLA for fin whales in West Greenland. IWC/SC67a/AWMP6 Witting L (2017) A source-sink migration model for minke whales in West Greenland. IWC/ SC67a/AWMP5 Witting L (2017) A stepping stone model for common minke whales in the western North Atlantic. IWC/SC/O17/AWMP2 Witting L (2017) Assessment of narwhals in East Greenland NAMMCO-JCNB/SWG/2017- JWG/15 Witting L (2017) Assessment of West Greenland beluga NAMMCO-JCNB/SWG/2017- JWG/13 Witting L (2017) Estimates from East Greenland age structures NAMMCO-JCNB/ SWG/2017-JWG/14 Witting L (2017) Meta population modelling of narwhals in East Canada and West Greenland biorxiv, doi: doi.org/ / Witting L (2017) Sustainability calculations for West Greenland humpback whales, NAMMCO/ SC24/AS03 Witting L (2017) Updated candidate SLA for West Greenland fin whales. IWC/SC/O17/ AWMP1

33 33 Videnskabelige artikler Andersen KH, Jacobsen NS, Jansen T, Beyer JE (2017) When in life does density dependence occur in fish populations?. Fish and Fisheries 18: Andersen LW, Jacobsen MW, Lydersen C, Semenova V, Boltunov A, Born EW, Wiig Ø, Kovacs KM (2017). Walruses (Odobenus rosmarus rosmarus) in the Pechora Sea in the context of contemporary population structure of Northeast Atlantic walruses. Journal of the Linnean Society 122: blx093, biolinnean/blx093 Bendtsen J, Mortensen J, Lennert K, Ehn J, Boone W, Galindo V, Hu Y, Dmitrenko IA, Kirillov SA, Kjeldsen KK, Kristoffersen Y, Barber D, Rysgaard S Sea ice breakup and marine melt of a retreating tidewater outlet glacier in northeast Greenland (81 N). Scientific Reports 7:4941, doi: /s Boje J, Gundersen AC (2017) Fishery and management of Greenland halibut in East Greenland. In Sustainable bio-resources: Management, product development and raw material quality. Orkana Boone W, Rysgaard S, Kirillov S, Dmitrenko I, Bendtsen J, Mortensen J, Meire L, Petrusevich V, Barber DG, Circulation and fjord-shelf exchange during the ice-covered period in Young Sound-Tyrolerfjord, Northeast Greenland (74 N). Estuarine, Coastal and Shelf Science 194: , doi: /j.ecss Borg M, Primé A, Brejnrod A, Brusvang P, Lund M, Nymand J, Kramshøj M, Ro-Poulsen H, Haugwitz MS (2017) Warming, shading and a moth outbreak reduce tundra carbon sink strength dramatically by changing plant cover and soil microbial activity, Nature/Scientific Reports 7:16035 DOI: /s y Born EW, Heilmann A, Kielsen Holm L, Laidre KL, Iversen M (2017). Walruses in West and Northwest Greenland An interview survey about the catch and the climate. Monographs on Greenland Vol. 355 Man and Society Vol. 44. Museum Tusculanum Press, Copenhagen: 256 pp. Born EW, Laidre K, Wiig Ø (2017). Isbjørnene i Baffin Bugt og Kane Bassin, p Tidsskriftet Grønland. Nr. 2/juni. 65. Årgang. Det grønlandske Selskab, Denmark Bouchard C, Geoffroy M, LeBlanc M, Majewski A, Gauthier S, Walkusz W, Reist JD, Fortier L Climate warming enhances polar cod recruitment, at least transiently. Progress in Oceanography 156: Burdorf LDW, Tramper A, Seitaj D, Meire L, Hidalgo-Martinez S, Zetsche EM, Boschker HTS, Meysman FJR Long-distance electron transport occurs globally in marine sediments. Biogeosciences 14: , doi: /bg Campbell K, Mundy CJ, Gosselin M, Landy JC, Delaforge A, Rysgaard S Net community production in the bottom of first-year sea ice over the Arctic spring bloom. Geophysical Research Letters. DOI: /2017GL Carlson DF, Boone W, Meire L, Abermann J, Rysgaard S Bergy bit and melt water trajectories in Godthåbsfjord (SW Greenland) observed by expendable ice trackers. Frontiers in Marine Science 4:276, DOI: / fmars Christensen TR, Rysgaard S, Bendtsen J, Glud RN, Else B, van Huissteden K, Sachs T, Parmentier F-J W, Vonk JE Arctic carbon cycling. AMAP, Snow, Water, Ice and Permafrost in the

34 34 Arctic (SWIPA) Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP), Oslo, Norway , xiv pp Citta JJ, Okkonen SR, Quakenbush LT, Maslowskic W, Osinski R, George JC, Small RJ, Brower H. Jr., Heide-Jørgensen MP, Harwood LA (2017) Oceanographic characteristics associated with autumn movements of bowhead whales in the Chukchi Sea. Deep Sea Research Part II, Descamps S, Anker-Nilssen T, Barrett RT, Irons DB, Merkel F, Robertson GJ, Yoccoz NG, Mallory ML, Montevecchi WA, Boertmann D, Artukhin Y, Christensen-Dalsgaard S, Erikstad KE, Gilchrist HG, Labansen AL, Lorentsen SH, Mosbech A, Olsen B, Petersen A, Rail JF, Renner HM, Strom H, Systad GH, Wilhelm SI, Zelenskaya L (2017) Circumpolar dynamics of a marine top-predator track ocean warming rates. Global Change Biology 23: Dmitrenko IA, Kirillov SA, Rudels B, Babb DG, Pedersen LT, Rysgaard S, Kristoffersen Y, Barber DG Arctic Ocean outflow and glacierocean interaction modify water over the Wandel Sea shelf, northeast Greenland. Ocean Sciences 13, Elliott KH, Linnebjerg JF, Burke C, Gaston AJ, Mosbech A, Frederiksen M, Merkel F (2017). Variation in Growth Drives the Duration of Parental Care: A Test of Ydenberg's Model. Am Nat 189: Escajeda E, Laidre KL, Born EW, Wiig Ø, Atkinson S, Dyck M, Ferguson SH, Lunn N (2017) Identifying shifts in maternity den phenology and habitat characteristics of polar bears (Ursus maritimus) in Baffin Bay and Kane Basin. Polar Biology. DOI /s (14 pp.) Firoozy N, Neusitzer T, Desmond D, Tiede T, Lemes M, Landy J, Stern G, Mojabi P, Rysgaard S, Barber DG A case study of crude oil injections in a young sea ice environment. IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing. doi: /TGRS Gaillard B, Meziane T, Tremblay R, Archambault P, Blicher ME, Chauvaud L, Rysgaard S, Olivier F Food resources of the bivalve Astarte elliptica in a sub-arctic fjord: a multi-biomarkers approach. Marine Ecology Progress Series. 567: doi: /meps Galindo V, Gosselin M, Mundy CJ, Else B, Lavaud J, Claustre H, Ehn J, Rysgaard S Pigment composition and photoprotection of Arctic sea ice algae during spring. Marine Ecology Progress Series, 585: meps Gougeon S, Kemp KM, Blicher ME, Yesson C Mapping and classifying the seabed of the West Greenland continental shelf. Estuarine and Coastal Shelf Science 187: DOI: /j.ecss Gundersen AC, Larssen WME, Tuene S, Boje J, Ofstad LH (2017) Maturity of Greenland Halibut (Reinhardtius hippoglossoides W.) in East Greenland, Faroe Islands and Hatton Bank area. In Sustainable bio-resources: Management, product development and raw material quality. Orkana Gurarie E, Fleming CH, Fagan WF, Laidre KL, Hernandez-Pliego J, Ovaskainen O (2017) Correlated velocity models as a fundamental unit of animal movement: synthesis and applications. Movement Ecology 5:13 doi: /s Harwood LA, Quakenbush LT, Small RJ, George JC, Pokiak J, Pokiak C, Heide-Jørgensen MP, Lea

35 35 EV, Brower H (2017) Movements and inferred foraging by bowhead whales in the Canadian Beaufort Sea during August and September, Arctic 70, Hauser DDW, Laidre KL, Stern H, Moore SE, Suydam RS, Richard PR (2017) Habitat selection by two beluga whale populations in the Chukchi and Beaufort seas. PLoS ONE 12(2): e doi: /journal.pone Hedeholm RB, Mikkelsen JH, Svendsen SM, Carl J, Jensen KT (2017) Atlantic cod (Gadus morhua) diet and the interaction with northern shrimp (Pandalus borealis) in Greenland waters. Polar Biology 40: Hedeholm RB, Post S, Grønkjær P (2017) Life history trait variation of Greenland lumpfish (Cyclopterus lumpus) along a 1600 km latitudinal gradient. Polar Biology 40: Heide-Jørgensen MP, Flora J, Andersen AO, Stewart REA, Nielsen NH, Hansen RG (2017) Walrus Movements in Smith Sound: A Canada - Greenland Shared Stock. Arctic 70: 308 Heide-Jørgensen MP, Nielsen NH, Leifsson P, Teilmann J (2017) Long-term tag retention on two species of small cetaceans. Marine Mammal Science. DOI: /mms Jacobsen MW, Christensen C, Madsen R, Nygaard R, Jónsson B, Præbel K, Hansen MM (2017). Single nucleotide polymorphism markers for analysis of historical and contemporary samples of Arctic char (Salvelinus alpinus). Conservation Genetics Resources 9: Jia Y, Stahre N, Mäkitalo M, Maurice C, Öhlander B (2017) Elemental Mobility in Sulfidic Mine Tailings After the Use of Paper Mill By-products as Sealing Materials. Environmental Science and Pollution Research 24:25, link.springer.com/article/ /s Jørgensen LL, Archambault P, Blicher M, Denisenko N, Guðmundsson G, Iken K, Roy V, Sørensen J, Anisimova N, Behe C, Bluhm B, Stanislav Denisenko, Metcalf V, Olafsdóttir S, Schiøtte T, Tendal O, Ravelo AM, Kędra M, Piepenburg D Benthos in CAFF State of the Arctic Marine Biodiversity Report. Conservation of Arctic Flora and Fauna, Akureyri Iceland. ISBN: Kirillov SA, Dmitrenko IA, Rysgaard S, Babb DG, Pedersen LT, Ehn J, Bendtsen J, Barber DG Storm-induced water dynamics and thermohaline structure at the tidewater Flade Isblink Glacier outlet to the Wandel Sea (NE Greenland). Ocean Sci., 13, , Ocean Sciences. Knott E, Ringvold H, Blicher ME Morphological and molecular analysis of Henricia Gray, 1840 (Asteroidea: Echinodermata) from the Northern Atlantic Ocean. Zoological Journal of the Linnean Society, zlx066, doi.org/ /zoolinnean/zlx066 Krawczyk DW, Witkowski A, Moros M, Lloyd JM, Høyer JL, Miettinen A, Kuijpers A Quantitative reconstruction of Holocene sea ice and sea surface temperature off West Greenland from the first regional diatom dataset. Paleoceanography 32: Kutz et al. (2017) Muskox Health Ecology Symposium 2016: Gathering knowledge to share knowledge on Umingmak in a time of rapid change. InfoNorth. Arctic 70(2): Laidre KL, Regehr EV (2017) Arctic marine mammals and sea ice. Chapter 21 (pgs ) in Sea Ice, 3rd Edition. Edited by David N. Thomas. Wiley-Blackwell ISBN: pages

36 36 Lund M, Raundrup K, Westergaard-Nielsen A, Blanco EL, Nymand J, Aastrup P (2017) Larval outbreaks in West Greenland: instant and subsequent effects on tundra ecosystem productivity and CO 2 exchange. AMBIO, 46: S26-S38 Meire L, Mortensen J, Meire P, Juul-Pedersen T, Sejr MK, Rysgaard S, Nygaard R, Huybrechts P, Meysman FJR (2017) Marine-terminating glaciers sustain high productivity in Greenland fjords. Global Change Biology 23: Meire L, Mortensen J, Meire P, Juul Pedersen T, Sejr MK, Rysgaard S, Nygaard R, Huybrechts P, Meysman FJ, Marine terminating glaciers sustain high productivity in Greenland fjords. Global Change Biology, 23: , doi: /gcb Middelbo AB, Sejr MK, Arendt KE, Møller EF Impact of glacial meltwater on spatiotemporal distribution of copepods and their grazing in Young Sound NE, Greenland. Limnology and Oceanography, doi: /lno Moore K, Fayek M, Lemes M, Rysgaard S, Holländer HM Fractionation of hydrogen and oxygen in artificial sea-ice with corrections for salinity for determining meteorological water content in bulk ice samples. Cold Regions Science and Technology. 142: DOI: / j.coldregions Morlighem M, Williams C, Rignot E, An L, Bamber JL, Catania G, Chauche N, Dowdeswell JA, Dorsche B, Fenty I, Howat I, Hubbard A, M. Jakobsson M, Jordan TM, Kjeldsen KK, Millan R, Mouginot J, Noe BPY, Cofaigh CO, Palmer S, Rysgaard S, Seroussi H, Siegert MJ, Slabon P, Straneo F, van den Broeke MP, Weinrebe W, Wood M and Zinglersen KB BedMachine v3: Complete bed topography and ocean bathymetry mapping of Greenland from multibeam echo sounding combined with mass conservation. Geophysical Research Letters Morlighem M, Williams CN, Rignot E, An L, Arndt J E, Bamber J L, Zinglersen KB (2017). BedMachine v3: Complete bed topography and ocean bathymetry mapping of Greenland from multibeam echo sounding combined with mass conservation, Geophysical Research Letters, 44 Motyka RJ, Cassotto R, Truffer M, Kjeldsen KK, van As D, Korsgaard NJ, Fahnestock M, Howat I, Langen PL, Mortensen J, Lennert K, Rysgaard S Asynchronous behavior of outlet glaciers feeding Godthåbsfjord (Nuup Kangerlua) and the triggering of Narsap Sermia s retreat in SW Greenland. J. Glaciology, 63(238): , doi: /jog Nielsen NH, Víkingsson G, Hansen SH, Ditlevsen S, Heide-Jørgensen MP (2017) Two techniques of age estimation in cetaceans: GLGs in teeth and earplugs, and measuring the AAR rate in eye lens nucleus. NAMMCO Scientific publications 10. doi: / Nuttall M Climate, environment, and society in northwest Greenland in H. Kopnina and E. Shoreman-Ouimet (eds.) Routledge Handbook of Environmental Anthropology London: Routledge. Nuttall M Climate, Society and Subsurface Politics in Greenland: Under the Great Ice London and New York: Routledge. Parmentier F-J, Christensen TR, Rysgaard S, Bendtsen J, Glud RN, Else B, van Huissteden J, Sachs T, Vonk JE, Sejr MK A synthesis of the arctic terrestrial and marine carbon under pressure from a dwindling cryosphere. Ambio, 46:S53-S69, doi: /s Paulsen ML, Nielsen SEB, Müller O, Møller EF, Stedmon CA, Juul-Pedersen T, Markager S, Sejr

37 37 MK, Huertas AD, Larsen A, Middelboe M Bioavailability in a High Arctic fjord influenced by glacial meltwater, NE Greenland. Frontiers in Marine Science Vol. 04: DOI: / fmars Pedro S, Boba C, Sonne C, Dietz R, Rosing-Asvid A, et al. (2017) Blubber-depth distribution and bioaccumulation of PCBs and organochlorine pesticides in Arctic-invading killer whales. Science of the total environment 601: doi: /j.scitotenv Pogorzelec NM, Mundy CJ, Findlay CR, Campbell K, Diaz A, Ehn JK, Rysgaard S, Gough KM FTIR imaging analysis of cell content in sea-ice diatom taxa during a spring bloom in the lower Northwest Passage of the Canadian Arctic. Marine Ecology Progress Series. 569: doi.org/ /meps Pomerleau, C., M.P. Heide Jørgensen, S.H. Ferguson, H. Stern, J. Høyer and G.A. Stern Reconstructing variability in West Greenland ocean biogeochemistry and bowhead whale (Balaena mysticetus) food web structure using amino acid isotope ratios Polar Biology DOI /s x Pućko M, Stern GA, Burt A, Jantunen LM, Bidleman TF, Macdonald RW, Barber DG, Geilfus N-X, Rysgaard S Current Use Pesticide (CUP) and legacy Organochlorine Pesticide dynamics at the Ocean-Sea-ice-Atmosphere interface in Resolute Passage, Canadian Arctic, during wintersummer transition. Environmental Science & Technology, 580: Ribeiro S, Sejr MK, Limoges A, Heikkilä M, Andersen TJ, Tallberg P, Weckström K, Husum K, Forwick M, Dalsgaard T, Massé G, Seidenkrantz M- S, Rysgaard S 2017).Biogenic proxies of seasonal sea ice and primary productivity in sediments from a High Arctic fjord system in Northeast Greenland (Young Sound-Tyrolerfjord, 74 N) spatial distribution and implications for palaeoenvironmental studies. Ambio, 46:S106-S118, doi: /s Saha A, Hauser L, Hedeholm R, Planque B, Fevolden S-E, Boje J, Johansen T (2017) Cryptic Sebastes norvegicus species in Greenland waters revealed by microsatellites. ICES Journal of Marine Science 74: Saha A, Johansen T, Hedeholm R, Eg Nielsen E, Westgaard J-I, Hauser L, Planque B, Cadrin SX, Boje J (2017) Geographic extent of introgression in Sebastes mentella and its effect on genetic population structure. Evolutionary Applications 10: Schmidt NM, Hardwick B, Gilg O, Høye TT, Krogh PH, Meltofte H, Michelsen A, Mosbacher JB, Raundrup K, Reneerkens J, Stewart L, Roslin T (2017) Interaction webs in arctic ecosystems determinants of arctic change? AMBIO, 46: S12- S25 Sejr MK, Stedmon CA, Bendtsen J, Abermann J, Juul-Pedersen T, Mortensen J, Rysgaard S 201). Evidence of local and regional freshening of NorthEast Greenland coastal waters. Scientific Reports, 7:13183, doi: /s Skovrind M, Castruita JAS, Heide- Jørgensen MP, Dalén L, Lorenzen E (2017) Mitochondrial genome divergence between beluga whales in Baffin Bay and the Sea of Okhotsk, Mitochondrial DNA Part B, 2:1, , DOI: / Sørensen HL, Thamdrup B, Jeppesen E, Rysgaard S, Glud RN Nutrient availability limits biological production in Arctic sea ice melt ponds. Polar Biology. 40: , doi: / s

38 38 Steenweg RJ, Crossin GT, Kyser TK, Merkel FR, Gilchrist HG, Hennin HL, Robertson GJ, Provencher JF, Mills Flemming J, Love OP (2017). Stable isotopes can be used to infer the overwintering locations of prebreeding marine birds in the Canadian Arctic. Ecology and Evolution 7: Trukhanova IS, Grachev AI, Somov AG, Burkanov VN, Laidre KL, Boveng PL (2017) The commercial harvest of ice-associated seals in the sea of Okhotsk, PLOS One 12(8): e Wiig Ø, Born EW, Laidre KL, Dietz R, Villum Jensen M, Durner GM, Pagano AM, Regehr E, StMartin M, Atkinson S, Dyck M (2017). Performance and retention of lightweight satellite radio tags applied to the ears of polar bears (Ursus maritimus). Animal Biotelemetry 5:9 DOI /s (11 pp.) Williams TM, Blackwell SB, Richter B, Sinding MHS, Heide-Jørgensen MP (2017) Paradoxical escape responses by narwhals (Monodon monoceros) when diving in a seascape of fear. SCI- ENCE 8 December 2017, 358 (6368); Witting L (2017) The natural selection of metabolism and mass selects allometric transitions from prokaryotes to mammals. Theoretical Population Biology 117: Witting L (2017) The natural selection of metabolism and mass selects lifeforms from viruses to multicellular animals. Ecology and Evolution 7: Rapporter Blicher ME and Hammeken Arboe N (2017) Evaluation of common standards for benthos monitoring in the Arctic-Atlantic pilot study in Greenland (INAMon). Technical Report nr. 105 Blicher ME, Hammeken Arboe N and 22 others (2017) Evaluation of proposed common standards for benthos monitoring in the Arctic- Atlantic pilot study in Greenland (INAMon). Technical Report nr. 105, Greenland Institute of Natural Resources, Greenland. ISBN , ISSN , 31 pp + suppl. appendix Boertmann D, Rosing-Asvid A (2017) Seabirds and Marine Mammals in Southeast Greenland II, Results from a survey between Scoresby Sound and Tasiilaq in July and August Aarhus University, DCE Danish Centre for Environment and Energy, 40 pp. Scientific Report from DCE Danish Centre for Environment and Energy No Born EW (2017) Walrus Odobenus rosmarus, p In: Boertmann, D. & Mosbech, A Baffin Bay. An updated strategic Environmental Impact Assessment of petroleum activities in the Greenland part of Baffin Bay. Scientific Report from DCE Danish Centre for Environment and Energy No SR218.pdf Born EW, Laidre KL (2017) Box 9. Polar bear Ursus maritimus, p In: Boertmann, D. & Mosbech, A Baffin Bay. An updated strategic Environmental Impact Assessment of petroleum activities in the Greenland part of Baffin Bay. Scientific Report from DCE Danish Centre for Environment and Energy No dce2.au.dk/pub/ SR218.pdf Born EW, Laidre KL (2017) Polar bear Ursus maritimus, p , In: Boertmann, D. & Mosbech, A Baffin Bay. An updated strategic Environmental Impact Assessment of petroleum activities in the Greenland part of Baffin Bay. Scientific Report from DCE Danish Centre for Environment and Energy No SR218.pdf

39 39 Burmeister A, Christensen HT (2017) Forsøgs- og udviklingsfiskeri efter rejer i Melville Bugen Pinngortitaleriffik, Teknisk rapport nr. 103 CAFF (2017) State of the Arctic Marine Biodiversity Report. Conservation of Arctic Flora and Fauna International Secretariat, Akyreyri, Iceland CAFF (2017) State of the Arctic Marine Biodiversity Report. Conservation of Arctic Flora and Fauna International Secretariat, Akureyri, Iceland CAFF (2017) State of the Arctic Marine Biodiversity: Key Findings and Advice for Monitoring. Conservation of Arctic Flora and Fauna International Secretariat, Akureyri, Iceland. ISBN: Christensen TR, Topp-Jørgensen E (2017) Greenland Ecosystem Monitoring Annual Report Cards DCE Danish Centre for Environment and Energy, Aarhus University, 26 pp. Cuyler C (2017) 2017 Cape Atholl muskoxen: Incomplete count & demographics, 24 July 01 August, Field report. Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources. 15 pp. Cuyler C (2017) Ivittuut muskoxen minimum count & demographics, 23 June 02 July, Field Report. Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources. 27 pp. Cuyler C (2017) Ivittuut muskoxen minimum count & demographics, 8-13 June Field Report. Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources. 22 pp. Cuyler C, Nagy J, Zinglersen K (2017) Seasonal movement and activity of Akia-Maniitsoq caribou cows in West Greenland as determined by satellite. Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources. Technical Report No July, 94 pp. Cuyler C, Nagy J, Zinglersen KB, Seasonal movement and activity of Akia-Maniitsoq caribou cows in West Greenland as determined by satellite. Grønlands Naturinstitut Teknisk Rapport nr. 99 Frederiksen M, Boertmann D, Labansen A, Laursen K, Loya W, Merkel FR, Mosbech A, Aastrup P (2017) Review af det videnskabelige grundlag for færdselsregler i følsomme områder for dyrelivet i Grønland. Aarhus Universitet, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi. 62 sider. Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr SR242.pdf GINR (2017) Cites non detriment findings for havpattedyr i Grønland Greenland Institute of Natural Resources. CITES Scientific Authority in Greenland. Hansen V, Søndergaard J, Asmund G, Aastrup P, Gustavson K, Garcia G, Nymand J, Larsen MB (2017). EXPLOITATION OF RADIOACTIVE MINER- ALS IN GREENLAND - Management of environmental issues based on experience from uranium producing countries. Scientific report from DCE no. 200, January 2017 Jørgensen LL, Blicher M, Bluhm B, Christiansen JS, Fredriksen R, Hammeken N, Logerwell L, Ólafsdóttir SH, Roy V, Strelkova N, Sørensen J, Thangstad TH (2017) Detecting changes in the Arctic Ecosystem. RAPPORT FRA HAVFORSKNINGEN nr , ISSN (online) Larsen MB, Nymand J, Hansen V, Søndergaard J, Asmund G (2017). Uran Miljøpåvirkninger ved udvinding af uran i Grønland. Teknisk rapport fra Grønlands Naturinstitut

40 40 Meehan RH, Belikov S, Desportes G, Ferguson SH, Kovacs, KM, Laidre KL, Stenson GB, Thomas PO, Ugarte F, Vongraven D. (2017) Marine mammals. In: CAFF 2017 State of the Arctic Marine Biodiversity Report. Conservation of Arctic Flora and Fauna International Secretariat, Akyreyri, Iceland , pp Mortensen J (2017) Report on hydrographic conditions off Southwest Greenland June/July 2015, Seri-al No. 6641, NAFO SCR Doc. 17/001 NAMMCO (2017) Report of the Global Review of Monodontids March 2017, Hillerød Denmark NAMMCO (2017) Report of the NAMMCO SCI- ENTIFIC COMMITTEE WORKING GROUP ON AS- SESSMENT. January 25-27, Copenhagen, Denmark NAMMCO (2017) Report of the NAMMCO-JCNB Joint Scientific Working Group on Narwhal and Beluga (2017). March 8-11, Copenhagen, Denmark NAMMCO (2017) Report of the workshop Cetacean abundance and distribution in the north Atlantic. 28 and 29 October 2017, Halifax, Nova Scotia, Canada. Nuttall M, Kielsen Holm L (2017) Community Vulnerability and Resilience to Climate Change in Northwest Greenland. ICE-ARC (EU FP7) Deliverable Report D3.13, ICE-ARC and GCRC, 40pp. Raundrup K, Lund M, Westergaard-Nielsen A, Olsen M, Schmidt NM (2017) Instant and subsequent effects of larval outbreaks on ecosystem productivity and CO2 exchange. In: Christensen TR & Topp-Jørgensen E (eds.) Greenland Ecosystem Monitoring Annual Report Cards 2016, Aarhus University, Denmark Regehr EV, Atkinson S, Born EW, Laidre KL, Lunn NJ, Wiig Ø (2017) Harvest Assessment for the Baffin Bay and Kane Basin Polar Bear Subpopulations: Final Report to the Canada-Greenland Joint Commission on Polar Bear, 31 July 2017: iii pp. Schmidt NM, Raundrup K, Hansen LH (2017) Arctic food webs are much more complex than previously envisaged. In: Christensen TR & Topp- Jørgensen E (eds.) Greenland Ecosystem Monitoring Annual Report Cards 2016, Aarhus University, Denmark Sejr MK, Batty P, Josefson A, Blicher ME, Hansen J, Rysgaard S (2017) Benthic fauna in Boertmann D & Mosbech A (eds) Baffin Bay. An updated strategic Environmental Impact Assessment of petroleum activities in the Greenland part of Baffin Bay Scientific Report from DCE Danish Centre for Environment and Energy No Westergaard-Nielsen A, Karami M, Raundrup K, Skov K (2017) Drivers and scale of vegetation phenology in Greenland. In: Christensen TR & Topp-Jørgensen E (eds.) Greenland Ecosystem Monitoring Annual Report Cards 2016, Aarhus University, Denmark Witting L (2017) Intern rapport til den Grønlandske delegation, fra 67a mødet for den Internationale Hvalfangstkommision s Videnskabelige Komite. Anden skriftlig formidling Boertmann D, Christensen HT, Topp-Jørgensen E, Høye TT, Merkel FR, Kristensen E, Rosing- Asvid A, Zinglersen KB (2017) Vedr. forespørgsel om muligt samarbejde om brug af naturdata (Nanoq - ID nr.: ) et citizen science projekt i Grønland. Notat til Departementet for Natur og Miljø. 6. jan. 2017

41 41 Boje J (2017) Sæler og fisk som naturlige måleplatforme. Tidsskriftet Grønland 3/2017: p Born EW (2017) Erik W. Born svarer. Svar til indsigelse fra Knud Michelsen Replik til Erik W. Born vedrørende en sætning i Kortlægning i kapløb med døden (Tidsskriftet Grønland. Nr. 2/juni Årgang) om Knud Michelsens bog En værkende tand striden om 2. Thuleekspedition (2017). Tidsskriftet Grønland. Nr. 4/ december Årgang. Det grønlandske Selskab, Denmark. Born EW, Laidre K, Wiig Ø (2017) Isbjørnene i Baffin Bugt og Kane Bassin, p Tidsskriftet Grønland. Nr. 2/juni Årgang. Det grønlandske Selskab, Denmark. Born EW, Laidre K, Wiig Ø (2017) Kortlægning i kapløb med døden, p Tidsskriftet Grønland. Nr. 2/juni Årgang. Det grønlandske Selskab, Denmark. Boye TB, Hansen RG (2017) Scoresby Sound and the Greenland Sea. Feltrapport. Grønlands Naturinstitut. 23 pp. Cuyler C (2017) Bidrag til svar til 37 spørgsmål om rensdyr og moskusokser i Østgrønland. Notat til Departementet for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug. 13 jan Cuyler C (2017) Høringssvar fra Grønlands Naturinstitut vedr. fangstperioder og -kvoter for rensdyr og moskusokser Efterår Notat til Departementet for Fiskeri og Fangst. 22 juni 2017 Cuyler C (2017) Høringssvar fra Grønlands Naturinstitut vedr. fangstperioder og kvoter for rensdyr og moskusokser Vinter Notat til Departementet for Fiskeri og Fangst. 17 nov Cuyler C (2017) Høringssvar vedr.: Vedtægt om anvendelse af motoriserede befordringsmidler om vinteren i det åbne land i Kommuneqarfik Sermersooq. Notat til Kommuneqarfik Sermersooq, Forvaltning for Anlæg og Miljø. 03 marts 2017 Cuyler C (2017) Poster: MoxNet: muskox, ice age survivor, large arctic herbivore; Arctic Net, Arctic Change Conference, Quebec City, Quebec. Canada. Egevang C (2017) Notat om havternen i Grønland. Notat til Departementet for Natur og Miljø. 27 nov Frederiksen M, Linnebjerg JF, Merkel FR (2017) Polarlomvien - den flyvende fridykker. Aktuel Naturvidenskab. 2017(2): Frederiksen M, Merkel FR (2017) Lomvier i Grønland året rundt. Fuhrmann MM, Long S, Manushin I, Blicher M & Yesson C (2017) Benthic communities off the West Greenland shelf: combining video imagery with benthic sampling and bycatch during a cruise onboard the RV Paamiut. Deep Sea Life, Issue 10, Nov 2017, p. 3-4 Gamberg et al. (2017) Perfluoroalkyl acids in Arctic Caribou and Reindeer Dioxin conference Vancouver, BC, Canada Gamberg et al. (2017)Temporal and geographic trends of perfluoroalkyl alkyl substances in Arctic Caribou and Reindeer. SETAC North America 38 th Annual Meeting. Garde E, Jung-Madsen S, Ditlevsen S, Hansen, RG, Zinglersen KB, Heide-Jørgensen MP (2017) Diving behavior of the Atlantic walrus in high Arctic Greenland and Canada. Poster, European Cetacen Society. Middelfart, Denmark

42 42 Hansen RG, Heide-Jørgensen MP (2017). New summer feeding ground for humpback whales in the North Atlantic. Poster, SMM, Halifax, Canada Hansen RG, Heide-Jørgensen MP (2017). New summer feeding ground for humpback whales in the North Atlantic. Poster, ECS, Middelfart, Denmark Larsen MB, Jia Y, Søndergaard J, Hansen V, Asmund G (2017). Radioaktive stoffer i tailings fra Kvanefjeld et miljøproblem? Avisartikel, Sermitsiaq, 02, Mavrot F et al. (2017) Surveillance for Erysipelothrix rhusiopathiae in Arctic ruminants using data-driven calibration of an ELISA test in the absence of gold standard. 66 th Annual International Conference of the Wildlife Disease Association Merkel FR (2017) Generelt om lomvien i Nordatlanten og bestandsstatus i Grønland. Notat til Departementet for Natur og Miljø. 28 nov Merkel FR (2017) Vedrørende fuglebekendtgørelse nr.1 af 5. januar 2017 og forårsfangst af lomvier. Notat til Departementet for Fiskeri og Fangst. 19 jan Søndergaard J. Hansen V, Asmund G, Bach L, Jia Y (2017) Recommendations for establishing EIA guidelines for geochemical test work required for mining projects in Greenland. Note from DCE Danish Centre for Environment and Energy and GINR Greenland Institute of Natural Resources. 18. december p Tervo OM, Blackwell SB, Conrad AS, Hansen RG, Sinding MHS, Heide-Jørgensen MP (2017) Echolocation behaviour of East Greenland narwhals. Poster, European Cetacen Society. Middelfart, Denmark Thorgilsson B, Pike D, Gunnlaugsson T, Hansen RG, Desportes G and Prewitt J (2017) The geometer a new device for aerial surveys Ugarte F (2017) Input i forbindelse med høring af bekendtgørelse om ulve. Notat til Departementet for Natur og Miljø. 26. sept Wood AH, Zinglersen KB (2017). Sentinel-2 Image Mosaic of Greenland 2016/2017, poster. North Water Polynya Conference, 23. November, København Yurkowski DJ, Auger-Méthé M, Mallory ML, Wong SNP, Gilchrist HG, Gaston AJ, Jean-Gagnon F, Derocher AE, Richardson E, Lunn NJ, Hussey NE, Fisk AT, Harwood LA, Heide-Jørgensen MP, Dietz R, Rosing-Asvid A, Born EW, Iacozza J, Brown TM, Westdal KH, Orr J, LeBlanc B, Kessel ST, Blanchfield PJ, Davis S, Maftei M, Spencer N, Anderson C, Ferguson SH (2017) Abundance and species diversity hotspots of tracked marine megafauna across the Arctic. Poster presented at the International Arctic Change 2017 Conference. Dec 11-15, Québec City Convention Centre, Québec, Canada Zinglersen KB, Jakobsson M, Wagnholt J (2017) Update and detailing the IBCAO bathymetry model, poster. North Water Polynya Conference, 23. November, København Mundtlig formidling Blicher ME, Hammeken N. Benthos studies in Melville Bay Brancheforeningen for Fiskeri, Nuuk, Greenland, 18 May. Blicher ME, Hammeken N. Development of Benthos Monitoring in Greenland. The Long-Term Benthos Monitoring Network, Copenhagen, Denmark, November. Blicher ME, Hammeken N. Kortlægning og monitering af havbundens biodiversitet og sårbarhed i Nordatlanten-Arktis. Meeting with the Danish Minister for Fisheries and Nordic collaboration, Karen Ellemann. Nuuk Greenland, 30 August.

43 43 Blicher ME, Hammeken N. Mapping of seabed biodiversity and vulnerability in the Arctic and North Atlantic. Nordic Council, Nuuk Greenland, 16 August Blicher ME, Hammeken N. Seabed studies in Melville Bay Sustainable Fisheries Greenland Seminar, Nuuk Greenland, 24 August. Blicher ME. Udvikling af havbundsmonitering i Grønland. GINR board meeting, Nuuk, Grreenland, 26 October Boje J. Foredrag på NOW konference: Fisheries in the northern Baffin Bay and its future potential, Scandic hotel, November 23. Copenhagen Born EW (2017) I Begyndelsen.. Foredrag for Aage V. Jensens Foundation om udvikling af naturforvaltning i Grønland siden Nuuk, 29. august Born EW (2017) Partindlæg. Læserbrev vedrørende Thorkild Kjærgaards anmeldelse af Søren Ruds bog Den rette blanding. Oprindelighed og ledelse i 1800-tallets Grønland. Weekendavisen #29, 21. juli Born EW Interview i forbindelse med Dalsgaard A (2017) Den hvide bjørn et politiseret ikon. Artikel om isbjørneundersøgelserne i Baffin Bugt og Kane Basin. Magisterbladet 07/2017, august 2017: Born EW Interview i forbindelse med Issittumi nannut kisinneqartut/polarkongen skrives i mantal. Artikel af Andreas Lindquist om isbjørneundersøgelserne i Baffin Bugt og Kane Basin. Suluk (AirGreenland inflight magazine), 04/2017: Born EW Interview vedrørende isbjørneundersøgelser i Baffin Bugt og Kane Basin. Avannaani nannut ilimagisanit amerlanerusut/flere isbjørne end forventet i nord. Artikel af Andreas Lindquist i Atuagagdliutit/Grønlandsposten 1. marts 2017: Born EW Interview vedrørende isbjørneundersøgelser i Baffin Bugt og Kane Basin DR P1 Videnskabens Verden, 8. marts Born EW, Laidre K, Wiig Ø (2017) Both sides NOW. Polar bear studies in Baffin Bay and Kane Basin, Verbal presentation. NOW (North Water) Symposium, 8-10 May 2017, Royal Danish Academy of Science, Copenhagen. Bouchard C, Geoffroy M, LeBlanc M, Fortier L. Larval and adult fish assemblages along the Northwest Passage: The shallow Kitikmeot as a potential zoogeographic barrier. Arctic Change, Quebec City, Canada, December 2017 Bouchard C. Arctic Fish Larvae. Guest lecture in Masters course in Arctic Marine Ecosystems, Nuuk, May. Bouchard C. Pelagic Ecosystem Monitoring. Arctic Circle Assembly, Reykjavík, Iceland, October. Burmeister AD. A historic overview of the Greenlandic snow crab fishery, industri and stock status, ICES WKCRABCON December. Copenhagen, Denmark Burmeister AD. Præsentation af bifangst af P montagui i det kommercielle rejefiskeri, GFLK årsmøde, januar. Nuuk Burmeister AD. Præsentation af krabberådgivningen KNAPK og Industrien, 1. december. Nuuk Burmeister AD. Præsentation af rejerådgivningen (NAFO) Departement og Industrien, 10. oktober. Nuuk Burmeister AD. Stock status of Snow crab West Greenland, ICES WGCRAB, November. France Interiør fra den ny uddannelsesbygning.

44 44 Christensen HT. East Greenland ecosystem from Greenland point of view. CLIMA project midterm meeting, May. Copenhagen Cuyler C. Foredrag, Cape Atholl muskox (Umimmaat): Life history, history and sex/age identification guide. 30 juli, Pituffik Thule Base, Greenland Cuyler C. Foredrag, Kap Atholl moskusokse (Umimmaat): Biologi, historie og hvordan køn/ alders bestemme. 25 juli, Pituffik Thule Base, Greenland. Cuyler C. Interview i forbindelse med Naturbrand ved Nordrestrømfjords halvø, KNR TV. 08 august, Nuuk Cuyler C. Moskus istids Survivor. Oplæg i Kulturnat, 21 januar, Nuuk Fort J, Helgason H, Amelineau F, Anker-Nilssen T, Bustnes JO, Danielsen J, Dechamps S, Dietz R, Elliott K, Erikstad KE, Ezhov A, Gavrilo M, Gilchrist G, Gilg O, Grémillet D, Hansen ES, Hanssen SA, Helberg M, Huffeldt NP, Jónsson JE, Kitaysky AS, Langseth M, leclaire S, Thórarinsson TL, Svein-Håkon L, Lorentzen E, Malleroy M, Merkel FR, Moe B, Montevecchi WA, Mosbech A, m.fl. NV. ARCTOX: a pan-arctic sampling network to track mercury contamination across Arctic marine food webs. Foredrag, 13 th International Conference on Mercury as a Global Pollutant (ICMGP2017), 16 July 2017, Providence, USA. Gamberg M, Muir DCG, Lind Y, Kærrman A, Cuyler C, Rigét F, Bossi R, Carlsson P, Roos A. Perfluoroalkyl acids in Arctic Caribou and Reindeer. 37th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants (POPs) - DIOXIN 2017, Vancouver August. Garde E, Jung-Madsen S, Ditlevsen S, Hansen, RG, Zinglersen KB, Heide-Jørgensen MP. Oral presentation. The walrus in Smith Sound. North Water symposium (NOW), May 8-10, The Royal Danish Academy. Copenhagen, Denmark Garde E, Jung-Madsen S, Ditlevsen S, Hansen, RG, Zinglersen KB, Heide-Jørgensen MP. Oral presentation. Diving and foraging behavior of the Atlantic walrus. Society for Marine Mammalogy (SMM), October Halifax, Canada Garde E, Jung-Madsen S, Ditlevsen S, Hansen, RG, Zinglersen KB, Heide-Jørgensen MP. Oral presentation. The walrus in Smith Sound- movement, diving and consume. North Water Polynya Conference, November Copenhagen, Denmark Garde E. Oral presentation. South West Greenland white whale population - likely extinct. Global Review on Monodontids (GROM), March Hillerød, Denmark Garde E. Oral presentation. Update on narwhal life history parameters. NAMMCO-JCNB Joint Scientific Working Group on Narwhal and Beluga. March 8-11, Copenhagen, Denmark Geertz-Hansen O. Oplæg på kursus om Havets Planter: Anvendelser af tang i Grønland, 25. maj, Nuuk Gjerdrum C, Wong S, Johansen KL, Lieske D, Fifield D, Hedd A, Boertmann D, Merkel FR, Mosbech A, ML M. Detecting change in seabird distributions at sea in arctic and sub-arctic waters over six decades. Foredrag, Pacific Seabird Group 44 th Annual Meeting, February 2017, Tacoma, Washington. Hansen RG. Oral presentation. Abundance and distribution of large whales in East and West Greenland, April 28, workshop Cetacean abundance and distribution in the north Atlantic. 28 and 29 October 2017, Halifax, Nova Scotia, Canada

45 45 Hansen RG. Oral presentation. Marine mammals in East Greenland, Public speech, March 30, Station Nord, Greenland Hansen RG. Oral presentation. Narwhals in Melville Bay. Global Review on Monodontids (GROM), March Hillerød, Denmark Hansen RG. Oral presentation. NOW or NEW - A comparison of the abundance and distribution of marine mammals wintering in the North Water Polynya and the North East Water Polynya. North Water Polynya Conference, November Copenhagen, Denmark Heide-Jørgensen, M.P. Oral presentation at ECS on walrus tracking study from North Water. Holm L, Nuttall M. Community-Based Research in Greenland: reflections, methods, practice Past, Present and Future: Reconciliation, Learning and Cultural Diversities Conference organized by the Greenland Reconciliation Commission, Ilulissat, Greenland, 1st-2nd April. Juul-Pedersen T & Winding M. Arctic Marine Ecosystems. Teachers in Masters` course, Nuuk, May-July Juul-Pedersen T, Boye T, Jacobsen IBD, Ostermann E, Sethsen J, Olsen IV. Uddannelseskaravanen, Nuuk, Grønland, 2 november Juul-Pedersen T, Holm LK, Boye T, Jacobsen IBD, Ostermann E, Hegelund P, Sethsen J, Olsen IV. GUX Uddannelse- og erhvervsdag, Nuuk, Grønland, 1 november Juul-Pedersen T, Nymand J, Gertz-Hansen O. Møde med Svalbard Science Forum, Nuuk, Grønland, 4 maj Juul-Pedersen T. Climate Change and Marine Resources. Koreansk Parlamentsdelegation, Nuuk, Grønland, 24 juli Juul-Pedersen T. Lokal vært og koordinator for Offentligt Seminar omkring Marint Affald i Grønland, Nuuk, Grønland, 5 oktober Juul-Pedersen T. On Top of the World - the land of ice embracing climate change Australian Broadcasting Company, Nuuk, Grønland, 26 September. Krawczyk D, Blicher EM. Benthic mapping in the Arctic. Arctic Circle Conference, Reykjavik, Iceland, oktober Krawczyk D. Paleoceanography. Guest lecture in Masters course in Arctic Marine Ecosystems, Nuuk, 26 May Langley K, Zinglersen KB. Landslide and Tsunami in Karrat Fjord, Greenland, 2017; the Event, the Response and the Future. American Geophysical Union Fall Meeting, December 11, New Orleans Meire L, Mortensen J. Melting glacier and their impact on Greenland s coast, a local perspective, Guest lecture at AWI, Bremerhaven, November Merkel FR, Labansen AL. Little auk and thickbilled murre in the NOW Polynya. Foredrag, North Water Polynya Conference, November 2017, Copenhagen, Denmark. Mortensen J, Meire L. Oceanography in Godthåbsfjord. Guest lecture in Masters course in Arctic Marine Ecosystems, Nuuk, May Mortensen J. Freshwater pathways around Greenland, talk in connection with WGOH, Torshavn Mosbech A, Johansen KL, Cuyler C, Frederiksen M, Linnebjerg JF, Lyngs P, Merkel FR. Little auk and thick-billed murre in the NOW Polynya. Foredrag, North Water Polynya Conference, November 2017, Copenhagen, Denmark.

46 46 Nielsen E, Nygaard R. Plastik affald i havet og miljøundersøgelser af tabte fiskeredskaber i Grønland, 5. Oktober. Nuuk Nielsen NH, Teilmann J, Sveegaard S, Hansen RG, Dietz R, Heide-Jørgensen MP. Oral presentation Unique offshore preference in West Greenland harbour porpoises, 2. maj. European Cetacean Society (ECS), Middelfart. Nielsen NH. Oplæg om Grønlands dyreliv på Kursus for nyansatte i Grønland. 7. september, København Nuttall M. Climate Change Research and Education in Greenland. Presentation to the Greenland Research Council and Ministry of Education, Government of Greenland, Nuuk, 20 February. Nuttall M. Hunting, Animals, Ice and Seismic Lines: encounters with the more-than-human in Melville Bay. The North Water: the entanglement of ice, animals and people in a High Arctic Oasis Symposium, The Royal Danish Academy of Sciences and Letters, Copenhagen, Denmark, 8-10 May. Nuttall M. Seismic Surveys, Climate Change and Narwhal Hunting in Northwest Greenland. Petroleum Development and Post-Carbon Futures in the Arctic, ArcticChallenge Workshop, Oslo, Norway, january. Nuttall M. Something out there in the water: local responses to resource exploration in Northwest Greenland Interdisciplinary Conference on Extraction and Exclusion School of Geography and the Environment and St. Antony s College, University of Oxford, UK, October. Nygaard R. Præsentation af rådgivning og opdateret viden om bestanden i Diskobugten. Workshop om bæredygtigt / ansvarligt kystnært fiskeri efter hellefisk i Disko, april. Ilulissat Nygaard R. Præsentation om fisker - forsker samarbejde. Workshop om bæredygtigt / ansvarligt kystnært fiskeri efter hellefisk i Disko, april. Ilulissat Nygaard R. Præsentation om tabte redskaber og spøgelsesfiskeri. Workshop om bæredygtigt / ansvarligt kystnært fiskeri efter hellefisk i Disko, april. Ilulissat Nymand, J and Pedersen TJ. Introduction to Greenland Institute of Natural Resources for Korean delegation of science and nature. July 24, Nuuk Nymand, J. Præsentation af Greenland Ecosystem Monitoring og Kobbefjord Feltstation for GEUS De Nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, 29. august, Kobbefjord/Kangerluarsunnguaq, Nuuk Podcast for Natur & Miljø om Klima og BioBasis Rosing-Asvid, A. Foredrag på i forbindelse med kursus om forvaltning 28 marts, Ilisimatusarfik, Nuuk. Rosing-Asvid, A. Foredrag på i forbindelse med kursus vedr. sælens "samfundshistorie 15 marts, Ilisimatusarfik, Nuuk. Rosing-Asvid, A. To foredrag i forbindelse med sælskindskampagne og indførsel af QR kode i EU, Bruxelles Rosing-Asvid, A. Workshop samt forelæggelse af arbejdsprogram for sælprojekter i forbindelse med olieefterforskningsrelaterede miljøprojekter i Nordøstgrønland, 2-3 marts, Nordatlantens Brygge, København. Siegstad H. Undervisning for kystskippere, 7. marts. Nuuk

47 47 Siegstad H. Undervisning på Ilisimatursarfik på kurset Fisheries and hunting in Greenland (7.5 ETC) diverse emner Søgaard DH. GCRC logistic plans for 2018, DTU Lyngby, 31 Oktober. Søgaard DH. Sea ice ecosystems. Teacher in Masters`course, Nuuk, February. Stern JH, Laidre KL, McKinney M, Born EW, Wiig Ø, Sonne C, Dietz R, Fisk A (2017) Foraging Strategies of Baffin Bay Polar Bears. Poster presented at the 22nd Biennial Conference on the Biology of Marine Mammals, October 2017, Halifax, Nova Scotia, Canada. Tervo OM, Blackwell SB, Conrad AS, Hansen RG, Sinding MHS, Heide-Jørgensen MP. Oral presentation held by Blackwell SB. Vocal behaviour of East Greenland narwhals. Society for Marine Mammalogy (SMM), October Halifax, Canada Tervo OM. Oplæg om hvaler og akustik på MSc kursus Marine Biology, Københavns Universitet. 26. februar. Tervo OM. Oplæg om narhvaler og akustik på MSc kursus Marine Biology, Danmarks Tekniske Universitet. 16. marts. Ugarte F, Being a Biologist in Greenland, keynote speaker at the opening of the 7 th International Conference on Polar and Alpine Microbiology, November 8, Nuuk Ugarte F, interview I forbindelse med dokumentar om Grønland, South Korea TV Ugarte F, Marine Mammals in Greenland, Invited speaker at the DIS university, November 21, Copenhagen Zinglersen KB and Jakobsson M. New bathymetric data from Greenland. An updated view since IBCAO Version 3.0., NASA Ocean Melting Greenland Science Team Meeting #3, 23. Juni, Online præsentation Zinglersen KB. Interviews og workshop med ældreforeningen Inneruulat, 23. august, Sisimiut Zinglersen KB. Introduction to Greenland Institute of Natural Resources, Polar Science Forum: From Greenland to Antarctica, December 4, Beijing Zinglersen KB. Kortlægning af Grønland til lands og til vands. 2. oktober, Nuuk Andre aktiviteter Zinglersen, KB. The Launching Ceremony of Chinese Satellite Receiving Ground Station in Greenland, 30. Maj, Kangerlussuaq Zinglersen, KB. Input from GINR to design of a new Landsat satellite of National Aeronautics & Space Administration (NASA), 7. Juni, Nuuk Satellite Ground Segment Station planlægning i Nuuk og samarbejde med European Space Agency ved nationalt kontaktpunkt hos Dansk Meteorologisk Institut, 27. november, København Jia Y. Reviewer for Environmental Pollution Jia Y. Reviewer for International Journal of Environmental Analytical Chemistry Geertz-Hansen O. Censor ved kurset Arktisk marine økosystemer, 7. juni, Aarhus Universitet, Nuuk Geertz-Hansen O. Censor ved bacheloreksamen, Københavns Universitet, 6. november, Nuuk Geertz-Hansen O. Censor ved kurset Mineralske ressourcer i Arktis: Miljøeffekter og teknologier, 19. december, DTU, Lyngby Larsen MB. Reviewer for Human and Ecological Risk Assessment Larsen MB. Reviewer for Plos One

48 48 Nymand, J. Besigtigelse af oliespildsforsøg, Færingehavn/Kangerluarsoruseq med Greenland Oil Spill Respons, 3. juli, Kangerluarsoruseq Hedeholm R. Reviewer for Scientific reports Nogueira A. Reviewer for Thalassas Cuyler C. Member of AMAPs AACA-BBDS project and co-author on 2017 report. Cuyler C. Member CARMA international caribou network Cuyler C. Greenland representative to CBMP Terrestrial Steering Group Cuyler C. Member CBMP Terrestrial Mammal Expert Group Cuyler C. Chair for MoxNet, CBMP Terrestrial Muskox Knowledge Network Cuyler C. Reviewer for Rangifer Cuyler C. Reviewer for Polar Biology Hansen RG. Chair of the Scientific Working Group of the Joint Commission on Narwhals and Beluga (JCNB) Hansen RG. Reviewer for the NAMMCO Scientific Publications series Hansen RG. Reviewer for Polar Biology Hansen RG. Reviewer for Arctic Hansen RG. Participation in course on Spatial Point Process Modelling, January 11-13, Cape Town, South Africa Hansen RG, Heide-Jørgensen MP, Rosing-Asvid A, Ugarte F, Witting L. Members of the Scientific Committee of NAMMCO Laidre KL. Member of the Scientific Working group of the Canada-Greenland Joint Commission on Polar Bears Laidre KL, Ugarte F. Members of IUCNs Polar Bras Specialist Group Merkel, FR. Reviewer for Methods in Ecology and Evolution Merkel, FR. Reviewer for Seabirds Merkel, FR. Reviewer for Polar Biology Merkel, FR. Censor ved kandidat eksamen: Breeding ecology and thermal stress behaviour of incubating Arctic Skuas, Stercorarius parasiticus, on the Faroe Islands. 7. september. Københavns Universitet Pedersen TJ, Ugarte F. Greenland representatives of the steering group of CAFF/CBMP- Marine Rosing-Asvid, A. Reviewer for Polar biology (3 papers) Tervo OM. Eksaminer for Pinti J. Passive Acoustic monitering of Cetaceans. Project work. Danmarks Tekniske Universitet, 12. januar. København. Ugarte F. Permanent participant of the Canadian Polar Bear Technical Committee Ugarte F, Laidre K. Members of the Marine Mammal Expert Network, CAFF/CBMP-Marine Ugarte F, Siegstad H. responsible for university course about fisheries and hunting in Greenland, Ilimatussarfik, April 21 May Witting, L. Member of IWC scientific committee Bouchard C. Reviewer for Progress in Oceanography Bouchard C. Reviewer for Fisheries Research Bouchard C. Reviewer for ICES Journal of Marine Sciences Bouchard C. Reviewer for Polar Biology Meire L. Reviewer for Thalassus

49 49 Meire L. Reviewer for Scientific Reports Meire L. Reviewer for Arctic, Antarctic, and Alpine Research Meire L. Reviewer for Glaciology Meire L. Reviewer for Science Advances Mortensen J. Reviewer for NWO Mortensen, J. Reviewer for JGR-Oceans Nuttall M. Arctic Regional Editor, The Polar Journal Nuttall M. Editorial Board Member, Polar Record Nuttall, M. Steering Committee, ICE-ARC EU FP7 Project Zinglersen, KB. QGIS workshop på Naturinstituttet, 22. marts, Nuuk Mortensen MK (2017) The commercially important Greenland snow crab (Chionoecetes opilio) and its direct age determination by growth band counts. Speciale rapport ved Institut for bioscience. Aarhus Universitet, 65 sider Qvist T (2017) Age Estimates and Distribution of the Black dogfish (Centroscyllium fabricii). Specialerapport ved Institut for bioscience. Aarhus Universitet, 50 sider Videnskabelig kvalificering af medarbejdere Rosing-Asvid, A. Ekstern specialevejleder for Sascha Schøtt. Speciale titel: An analysis of the use of Ilulissat Icefjord by the ringed seal and Greenland halibut. Zinglersen, KB. 73 rd Multibeam sonar training course, Maj, Stockholm Ph.d.-afhandlinger og specialer Broberg M (2017) Population size and ecology of Atlantic salmon (Salmo salar) juveniles in the Kapisillit river, West Greenland. Specialerapport ved Institut for bioscience. Aarhus Universitet, 56 sider Ejbye-Ernst R (2017) Weight-lenght relationship and condition of Northern shrimp, Pandalus borealis, in West Greenland waters from 2005 to Speciale rapport ved Department of Chemistry and Bioscience, Aalborg Universitet, XX sider Glindtvad S (2017) Morphometric Analysis of Cod (Gadus morhua) Otoliths. Specialerapport ved Institut for bioscience, Aarhus Universitet, 56 sider

50 50 Feltarbejde, Afd. for Fisk og Skaldyr Rejer, torsk, juvenile hellefisk, rødfisk Pâmiut togt 1, Reje/fiskesurvey, Nuuk - Ilu Pâmiut togt 2, Reje/fiskesurvey, Ilu-Nuuk Pâmiut togt 3, Reje/fiskesurvey, Nuuk- Qaq JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Torsk, hellefisk, rejer, rødfisk Pâmiut togt 4, Reje/fiskesurvey - hellefisk, Qaq - Rey Pâmiut togt 5, Reje/fiskesurvey- hellefisk, Rey - Nuuk Pâmiut togt 6, Hellefiskesurvey, Davis Strædet Juvenile indenskærs torsk Ungtorskesurvey Nuuk m. Avataq Sanna togt 3, Nuuk-Sisimiut Sanna togt 4, Sisimiut torsk/bentisk/krabber Sanna togt 5, Sisimiut torsk/bentisk/krabber Hellefisk Sanna togt 2, Hellefisk/torsk survey, Diskobugt Sanna togt 4, Hellefiskesurvey, Uummannaq Sanna togt 5, Hellefiskesurvey, Upernavik Makrel Arni Frederiksson, makrelsurvey i Østgønland Finnur fridi, makrelsurvey i Østgønland Indsamling af måleprøver fra kommercielt fiskeri Fabriksmåleprøver, hellefisk Fabriksmåleprøver, torsk Fiske- og skaldyrslarver Yngelindsamling (MarinBasis), Godthåbsfjord Laks Undersøgelser af lakseyngel i Kapisillit

51 51 Feltarbejde, Afd. For Miljø og Råstoffer Vegetation BioBasis, Nuuk MarinBasis, Nuuk JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Monitering Miljømonitering, Sydgrønland Miljømonitering, Vestgrønland Tilsyn, Vestgrønland Projekter Oliespild, Vestgrønland Havalger, Kobbefjord Bathymetri, Disko Bugt Sandsugning, Nuuk Bathymetri, Nordøstgrønland Littoralzonen, Nordøstgrønland

52 52 Feltarbejde, Afd. For Pattedyr og Fugle Landpattedyr Minimumstælling moskusokse, Ivittuut Minimumstælling moskusokse, Kap Atholl NUNAVIS Ressource, Lokalforvaltningsprojekt Arsuk JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Fugle MarinBasis Nuuk fugletællinger Edderfugle-/lomvie-/havternemonitering, Disko Bugt Edderfuglemonitering - Sydvest (Nuuk) Lokalviden edderfugl - Nordvest Lokalbaseret overvågning af lomvier - Paamiut Lokalbaseret overvågning af lomvier - Qaqortoq Lokalbaseret overvågning af lomvier - Sydlig Upernavik Sporing af lomvier - Nordlig Upernavik Lomvie- og ridemonitering, Maniitsoq Sæl Ringsæl og hellefisk, økologi - Ilulissat Satellitsporing af ringsæler, Ilulissat Satellitsporing af ringsæler, Ammassalik Satellitsporing af ringsæler, Nordøstgrønland Satellitsporing af grønlandssæler, Grønlandshavet Isbjørn Isbjørneprøver (samlet af fangere) Isbjørnemærkning SØGL Små hvaler og hvalros Havpattedyrtælling vinter, Nordøstgrønland Narhvalsporing - Østgrønland, Tasiilaq Narhvalsporing - Østgrønland, Ittoqq. Narhvaltælling - Østgrønland Store hvaler Mærkning af grønlandshval, Disko Satellitsporing af finhval og vågehval, Maniitsoq Havpattedyrtælling sommer, Nordøstgrønland

53 53 Feltarbejde, Grønlands Klimaforskningscenter Monitering MarinBasis-Nuuk (Main Station) MarinBasis, Nuuk (maj-togt) Marinbasis, Disko Marint Affald i Grønland (SUMAG) The Arctic Observing Network (Davis Strait) & West Greenland JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Forskningsprojekter Benthos INAMon (Vest- og Østgrl. shelf) In situ pco 2 i en nærmere detalje Research Cruise Ilulissat Research Cruise Uumannaaq Godthåbsfjord Identifikation af offshore hotspots, NØgrl. (R/V Dana) Hydrografi i Godthåbsfjorden Hydrografi i Ameralik ASP hydrografi GNs standard hydrografitogt med Marinen Ilulissat Isfjord økosystemstudie, Sanna Flytælling havpattedyr, Grønlandshavet Flytælling havpattedyr, Nordøstvandet Akustisk kortlægning af havbunden Satellit-telemetri Godthåbsfjorden, pukkelhvaler Narhval PAM & Kamera, Melville Bugt Isbjørnemærkning Lyttebøjer i Nøgrl. licensområder, havpattedyr Satellitmærkning og akustik på storhvaler, Tasiilaq

54

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2015

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2015 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2015 Indhold Forord. 3 Pinngortitaleriffiks rammer 5 Formål. 5 Arbejdsopgaver 5 Organisation 5 Bestyrelsens sammensætning i 2015 6 Finansiering

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2018

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2018 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2018 Indhold Forord...3 Pinngortitaleriffiks rammer...4 Formål...4 Organisation...5 Finansiering...6 Det faglige arbejde...7 Afdeling for Pattedyr

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2016

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2016 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2016 Indhold Forord. 3 Pinngortitaleriffiks rammer 4 Formål. 4 Arbejdsopgaver 4 Organisation 4 Bestyrelsens sammensætning i 2016 5 Finansiering

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2014

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2014 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2014 Indhold 2 Forord. 3 Garant for den bedste råstofrådgivning. 4 2014 i glimt. 6 Fagligt arbejde. 11 Afdelingen for Fisk og Skaldyr. 11 Afdelingen

Læs mere

Otto Otto Otto Fabricius 1744 1744 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2013

Otto Otto Otto Fabricius 1744 1744 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2013 Otto Otto Otto Fabricius 1744 1744 1744-1822 1822 1822 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2013 Paasisaqarusuppunga Science & Society Indhold t 2 Forord.......3 2013 i glimt.. 4 Fagligt

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2015 fra NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2015 fra NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 7 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+99) 3 FAX (+99) 3 www.natur.gl Sammendrag af den biologiske rådgivning for fra

Læs mere

Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA

Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Miljøindsatsen i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Herunder findes en oversigt over projekter, som i 2013 er sat i gang med økonomisk støtte fra Miljøstøtteordningen

Læs mere

CURRICULUM VITAE. Navn: Helle Siegstad. Nuværende stilling: Afdelingschef

CURRICULUM VITAE. Navn: Helle Siegstad. Nuværende stilling: Afdelingschef CV og publikationsliste for Helle Siegstad side 1 af 6 CURRICULUM VITAE Navn: Helle Siegstad Nuværende stilling: Afdelingschef Kontaktoplysninger: Arbejde: Grønlands Naturinstitut, Boks 570, 3900 Nuuk

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 7 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+99) 3 1 FAX (+99) 3 1 1 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske rådgivning

Læs mere

STATUS PÅ RÅSTOFFER, BORGERINDDRAGELSE & MILJØARBEJDE I GRØNLAND

STATUS PÅ RÅSTOFFER, BORGERINDDRAGELSE & MILJØARBEJDE I GRØNLAND STATUS PÅ RÅSTOFFER, BORGERINDDRAGELSE & MILJØARBEJDE I GRØNLAND PARNUNA EGEDE, PH.D. STUDERENDE TEMADAG JYDSK NATURHISTORISK FORENING AARHUS, 14. NOVEMBER 2015 Oversigt Hvem er jeg? Status på Råstoffer

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2013 fra NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2013 fra NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 7 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+99) 3 1 FAX (+99) 3 1 1 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske rådgivning

Læs mere

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland En gruppe forskere og teknikkere fra Naturinstituttets afdeling for Pattedyr og Fugle var på togt i Østgrønland i august måned med Professor Dr. Scient.

Læs mere

Navnestatistik for Grønland 2004

Navnestatistik for Grønland 2004 Befolkning 2004:2 Navnestatistik for Grønland 2004 Navne i Grønland Hans og Ane er de populæreste fornavne Oplysninger pr. 1. januar 2004 De mest populære fornavne i Grønland pr. 1. januar 2004 er henholdsvis

Læs mere

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2012

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2012 pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2012 indhold 2 Forord... 3 Fagligt arbejde... 4 Afdelingen for Fisk og Skaldyr... 4 Afdelingen for Pattedyr og Fugle... 10 Grønlands Klimaforskningscenter...

Læs mere

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande.

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande. PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Afdelingen for Fangst og Jagt Kopi til: Departementet

Læs mere

Pandalus borealis. Barents Sea andsvalbard. West Greenland East Greenland/ Denmark Strait. Iceland offshore and inshore. Skagerrak/ Norwegian deep

Pandalus borealis. Barents Sea andsvalbard. West Greenland East Greenland/ Denmark Strait. Iceland offshore and inshore. Skagerrak/ Norwegian deep Pandalus borealis West Greenland East Greenland/ Denmark Strait Iceland offshore and inshore Barents Sea andsvalbard Fladen Ground Skagerrak/ Norwegian deep Newf./Lab./Baffin I. Farn Deep Gulf of St. Lawrence

Læs mere

Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval

Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval Af Nynne Hjort Nielsen Ph.d. studerende ved Grønlands Naturinstitut (GN) og Aarhus Universitet (AaU) I 2012 lykkedes det for første gang at fange og mærke marsvin

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES Postboks 570 3900 Nuuk Grønland Tlf. 36 12 00 Fax 36 12 12 www.natur.gl Sammendrag af rådgivning for 2018 om fiskeri

Læs mere

OVERBLIK november 2017

OVERBLIK november 2017 OVERBLIK november 2017 Grænseoverskridende narhvaler Grønlands Naturinstitut Grænseoverskridende narhvaler Udgivet af: Grønlands Naturinstitut Version: 1.1 november 2017 Redaktion: Review: Forside: Henrik

Læs mere

PROTOKOL 2015. Til aftale af 27. maj 1997 mellem Færøernes Landsstyre og Grønlands Hjemmestyre om fiskerispørgsmål

PROTOKOL 2015. Til aftale af 27. maj 1997 mellem Færøernes Landsstyre og Grønlands Hjemmestyre om fiskerispørgsmål 1 PROTOKOL 2015 Til aftale af 27. maj 1997 mellem Færøernes Landsstyre og Grønlands Hjemmestyre om fiskerispørgsmål 1. Rødfisk 1 Parterne udtrykte bekymring om, at det ikke er lykkedes at få alle parter

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Departementet for Uddannelse,

Læs mere

CITES non detriment findings

CITES non detriment findings CITES non detriment findings for havpattedyr i Grønland 2017 Greenland Institute of Natural Resources, CITES Scientific Authority in Greenland Vurdering af bæredygtig eksport for CITES liste II arter fra

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i ICES-regi

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i ICES-regi PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

CITES non detriment findings

CITES non detriment findings CITES non detriment findings for havpattedyr i Grønland 2018 Greenland Institute of Natural Resources, CITES Scientific Authority in Greenland Vurdering af bæredygtig eksport for CITES liste II arter fra

Læs mere

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Redigeret af: Mads C. Forchhammer Hans Meltofte Morten Rasch Aarhus Universitetsforlag Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Danmarks Miljøundersøgelser,

Læs mere

Helle Siegstad Afdelingschef Grønlands Naturinstitut. Kunster Aka Høgh

Helle Siegstad Afdelingschef Grønlands Naturinstitut. Kunster Aka Høgh Helle Siegstad Afdelingschef Grønlands Naturinstitut Kunster Aka Høgh Rådgivning for fiskebestande 211 ICES NAFO Torsk Hellefisk Østgrønland, Island, Færøerne Rødfisk Lodde Norsk farvand Fiskeriaftale

Læs mere

Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA

Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Miljøindsatsen i Arktis 2014 Aktiviteter støttet af ordningen for Miljøstøtte til Arktis - DANCEA Herunder findes en oversigt over projekter, som i 2014 er sat i gang med økonomisk støtte fra Miljøstøtteordningen

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2011 fra ICES og NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2011 fra ICES og NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources Grønlands Naturinstitut. Hvor kommer vi fra?

Pinngortitaleriffik Greenland Institute of Natural Resources Grønlands Naturinstitut. Hvor kommer vi fra? Hvor kommer vi fra? Forskning: Grønlands Fiskeriundersøgelser (Kbh.) 1946-92 Flytter til Grønland 1993-96 1995 EcoGreen Workshop 2001 Afd. for Marin Økologi 2005 Grønlands Klimaforskningscenter 2009 Miljøenhed

Læs mere

Viden om naturen for velfærd og samfundsudvikling

Viden om naturen for velfærd og samfundsudvikling PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Viden om naturen for velfærd og samfundsudvikling Strategiplan 2018-22 Udgivet af: Grønlands Naturinstitut Pinngortitaleriffik Grønlands Naturinstitut Greenland

Læs mere

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2013 fra ICES.

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2013 fra ICES. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Sammendrag

Sammendrag PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES P.O. BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 Sammendrag 26.06.2007 20.00-11 Vedr.:

Læs mere

CITES non detriment findings

CITES non detriment findings CITES non detriment findings for havpattedyr i Grønland 2017 Greenland Institute of Natural Resources, CITES Scientific Authority in Greenland Vurdering af bæredygtig eksport for CITES liste II arter fra

Læs mere

Eksport i mill total

Eksport i mill total Sælskind % Andre fisk 3% Kammusling 1% Andet 2% Miner 1% Torsk 7% Rejer 54% Krabber 2% Hellefisk 21% Eksport i 29-1.923 mill total (28: 2.48 mill. total) Rådgivning for fiskebestande 212 ICES NAFO Torsk

Læs mere

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015.

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

CITES non detriment findings

CITES non detriment findings CITES non detriment findings for havpattedyr i Grønland 2016 Greenland Institute of Natural Resources, CITES Scientific Authority in Greenland Vurdering af bæredygtig eksport for CI- TES liste II arter

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2020 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi.

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2020 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2012 fra ICES og NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2012 fra ICES og NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Økonomisk Råds seminar jan Harvest Control Rules eller noget der ligner - i vores forvaltning af fiskeressourcer

Økonomisk Råds seminar jan Harvest Control Rules eller noget der ligner - i vores forvaltning af fiskeressourcer Harvest Control Rules eller noget der ligner - i vores forvaltning af fiskeressourcer Emanuel Rosing Chefkonsulent APN Lovgrundlag Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri 13 ændringslove frem

Læs mere

The Arctic Dimension, Horizon 2020

The Arctic Dimension, Horizon 2020 Strategisk satsning Aktiviteter Det skal du være klar til at give Tid Det vigtigste parameter for at lykkes med en satsning er at der afsættes tid og ressourcer til at planlægge og afvikle de ønskede aktiviteter.

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2018 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi.

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2018 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Departementet for Natur og Miljø takker for muligheden for at komme med bemærkninger til udkastet til ny bekendtgørelse vedrørende ulve.

Departementet for Natur og Miljø takker for muligheden for at komme med bemærkninger til udkastet til ny bekendtgørelse vedrørende ulve. Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur og Miljø Departementet for Fiskeri og Fangst Att. Nuka Møller Lund Departementet for Natur og Miljøs høringssvar vedr. ny ulvebekendtgørelse

Læs mere

pinngortitaleriffik Årsberetning 2011

pinngortitaleriffik Årsberetning 2011 pinngortitaleriffik Årsberetning 2011 grønlands naturinstitut 2 indhold Forord... 3 Fagligt arbejde... 4 Grønlands Klimaforskningscenter... 4 Afdelingen for Fisk og Skaldyr... 10 Afdelingen for Pattedyr

Læs mere

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation UFM s indsats for arktisk forskning i EU Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation Om UFM og arktisk forskning Polarsekretariatet og Forum for Arktisk Forskning Side 2 Styrelsen for Forskning

Læs mere

PROTOKOL 2008. Såfremt Grønland den 1. november 2008 ikke har opfisket sin kvote, overføres den resterende del til Færøerne.

PROTOKOL 2008. Såfremt Grønland den 1. november 2008 ikke har opfisket sin kvote, overføres den resterende del til Færøerne. PROTOKOL 2008 Til aftale af 27. maj 1997 mellem Færøernes Landsstyre og Grønlands Hjemmestyre om fiskerispørgsmål. 1. Rødfisk 1 Parterne er enige om at vende tilbage til spørgsmålet, når kyststaterne Færøerne,

Læs mere

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES.

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES Sammendrag af fiskerådgivningen for 2009 Journal.: 20.00-11/2008 Nuuk 26. juni 2008 Vedr.: Den biologiske rådgivning

Læs mere

GCRC-projektorganisation og -samarbejde

GCRC-projektorganisation og -samarbejde Greenland Climate Research Centre c/o Greenland Institute of Natural Resources P.O. Box 570, DK-3900 Nuuk, Greenland Aftale GCRC-projektorganisation og -samarbejde mellem Greenland Climate Research Centre

Læs mere

Grønlands Naturinstituts handlingsplan for 2009-2012

Grønlands Naturinstituts handlingsplan for 2009-2012 Grønlands Naturinstituts handlingsplan for 2009-2012 Handlingsplanen angiver udviklingslinjer og indsatsområder for strategiperioden 2009-2012 for Naturinstituttets basisaktiviteter. Herunder præsenteres

Læs mere

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2009

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2009 pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2009 indhold Forord... 3 Fagligt arbejde... 4 Grønlands Klimaforskningscenter... 4 Afdelingen for Fisk og Rejer... 11 Afdelingen for Pattedyr og

Læs mere

Tidtagerchef: Ari Egede

Tidtagerchef: Ari Egede Disciplin: Dag: Fri-Teknik Tirsdag d. 26. marts Piger 14-15 år 1 1 ASP Ninni Jeremiassen Piger 14-15 år 6 km 09:00:00 09:24:17 00:24:17 00:00:00 2 2 ASP Hjørdis Stæhr Piger 14-15 år 6 km 09:00:00 09:26:58

Læs mere

Krabberådgivning for af AnnDorte Burmeister, Pinngortitaleriffik

Krabberådgivning for af AnnDorte Burmeister, Pinngortitaleriffik Krabberådgivning for 211 af AnnDorte Burmeister, Pinngortitaleriffik Bestands status indikatorer Måling af krabber Undersøgelsesskibet Adolf Jensen Indikationer for bestandsstatus kort sigt (1 til 3 år)

Læs mere

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Tekst skrives ind i sdehoved/sidefod Rigsfællesskabet En del af Rigsfællesskabet

Læs mere

ICES rådgivning for af 36

ICES rådgivning for af 36 ICES rådgivning for 2015 1af 36 Torsk Forvaltningsplanen skelner mellem Øst og Vestgrønland. Rådgivning opdelt i inden og udenskærs bestand. 500 400 West Greenland offshore East Greenland offshore tch

Læs mere

Viden og kompetenceopbygning for fremtidens Grønland

Viden og kompetenceopbygning for fremtidens Grønland Viden og kompetenceopbygning for fremtidens Grønland Strategiplan Grønlands Naturinstitut 2013-17 Både kulturelt og økonomisk udgør udnyttelsen af de levende ressourcer selve livsnerven for det grønlandske

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2016 fra ICES og NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2016 fra ICES og NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Den biologiske rådgivning for 2017 fra ICES og NAFO.

Den biologiske rådgivning for 2017 fra ICES og NAFO. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND GRØNLANDS NATURINSTITUT PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Fiskeri og fangst. Fiskeri- og fangststatistik 1998, endelige tal 2000:6

Fiskeri og fangst. Fiskeri- og fangststatistik 1998, endelige tal 2000:6 Fiskeri og fangst 2000:6 Indledning Denne publikation indeholder endelige tal for fiskeri- og fangststatistik 1998. Årsstatistikken beregnes som summen af 1998-månedsopgørelser samt korrektioner og reviderede

Læs mere

Datadeling Klik i menulinjen,

Datadeling Klik i menulinjen, Datadeling Strategi for forskning og uddannelse i Arktis Deling af data Meget forskning i dag sker på grundlag af lange serier af målinger og observationer. Det gælder også for meget af den arktiske forskning.

Læs mere

Nuuk Playground. Program

Nuuk Playground. Program Nuuk Playground Program Tirsdag, 28. juni Sted: Nuuk Playground 10.00 11.00 Hovedscenen - Velkomst/introduktion 10.05 10.15 Velkommen til Nuuk Tale af orgmester- Asii Chemnitz-Narup 10.15 10.30 Tale af

Læs mere

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen Krabber i Vestgrønland Baggrund Fiskeriet efter krabber i de kystnære områder begyndte i Disko Bugt og ved Sisimiut i midten af 1990 erne, og er siden udvidet til området fra Kap Farvel i syd til Upernavik

Læs mere

Rådgivning 2015 (tons) 6.300 6.300 9.015-5.000-4.015 Maks. 6.000 6.000 8.379-5.611-2.768

Rådgivning 2015 (tons) 6.300 6.300 9.015-5.000-4.015 Maks. 6.000 6.000 8.379-5.611-2.768 Art Rådgivning 2014 Hellefisk Kystnært 1 Upernavik 2 joller = 55,4631 % fartøj = 44,5369 % Uummannaq 3 joller = 66,9650 % fartøj = 33,0350 % 6.300 6.300 9.015 5.000 4.015 Maks. 6.000 6.000 8.379 5.611

Læs mere

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016 Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier 8. februar 2016 Fokus på Arktis Råstofudvinding (minedrift og offshore olie/gasproduktion) Fokus på Arktis Råstofudvinding

Læs mere

FN s verdensmål og storhavsnationernes ansvar i nordatlantisk perspektiv

FN s verdensmål og storhavsnationernes ansvar i nordatlantisk perspektiv Færøudvalget, Grønlandsudvalget 2018-19 FÆU Alm.del - Bilag 11, GRU Alm.del - Bilag 35 Offentligt FN s verdensmål og storhavsnationernes ansvar i nordatlantisk perspektiv Høring på Christiansborg 12. marts

Læs mere

Børne Cup 2012 aammalu GM 2012

Børne Cup 2012 aammalu GM 2012 Børne Cup 2012 imi angusaasut: Tul Drenge 8-10 år: 1. Inukkuluk G. Lennert, Sisimiut 2. Hans Otto Møller, Maniitsoq 3. Ilasiaq Hansen, Sisimiut Tul Piger 8-10 år: 1. Aviaja M. Larsen, Sisimiut 2. Annika

Læs mere

Hvornår var det sidste gang, at der blev optalt narhval bestanden?

Hvornår var det sidste gang, at der blev optalt narhval bestanden? Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Jens Napatok', Parti i Naleraq Heri Svar på

Læs mere

STATUS FOR DCE AARHUS UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DCE RÅDGIVNINGSPANEL 27. OKTOBER 2017 HANNE BACH DIREKTØR

STATUS FOR DCE AARHUS UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DCE RÅDGIVNINGSPANEL 27. OKTOBER 2017 HANNE BACH DIREKTØR STATUS FOR DCE DCE Siden sidst, organisatorisk /Rammeaftale Halvårstatus 2017 for s rammeaftale med MFVM Ydelsesaftaler volumen: Natur og vand (71,9 mio. kr.) Luft, emissioner og risikovurdering (41,3

Læs mere

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2010

pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2010 pinngortitaleriffik grønlands naturinstitut Årsberetning 2010 2 indhold Forord... 3 Fagligt arbejde... 4 Grønlands Klimaforskningscenter... 4 Afdelingen for Fisk og Skaldyr... 8 Afdelingen for Pattedyr

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

Det meste af havet er fisketomt

Det meste af havet er fisketomt OVERBLIK januar 2014 Det meste af havet er fisketomt Der har i den offentlige debat været rejst en række spørgsmål vedr. fiskeriressourcerne i Grønland. Hvorfor er Grønlands fiskeriudbytte lavt i sammenligning

Læs mere

Publikationer. Hjemmeside:

Publikationer. Hjemmeside: Nils Thidemann Chefkonsulent Aalborg Universitetsbibliotek VBN-teamet VBN-teamet Fælles Service Postaddresse: Langagervej 2 402 9220 Aalborg Ø Danmark Postaddresse: Langagervej 2 402 9220 Aalborg Ø Danmark

Læs mere

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008.

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. A D IA S KD L = Atassut = Demokraterne = Inuit Ataqatigiit = Siumut = Kandidatforbundets Parti = Løsgænger

Læs mere

Hindsgavl 2 Arktisk Workshop handleplaner. Hindsgavl marts 2016

Hindsgavl 2 Arktisk Workshop handleplaner. Hindsgavl marts 2016 Hindsgavl 2 Arktisk Workshop handleplaner Hindsgavl 29. 30. marts 2016 Arbejdsgruppe nr. 1 FORSKNING Hindsgavl 29. 30. marts 2016 1. DER MANGLER EN SAMLENDE SIDE OM DE ARKTISKE INITIATIVER Synlig liste

Læs mere

Indhandling og fangst af fisk og skaldyr 1. halvår 2014

Indhandling og fangst af fisk og skaldyr 1. halvår 2014 Fiskeri og Fangst Indhandling og fangst af fisk og skaldyr 1. halvår 2014 Indholdsfortegnelse Side 1. Indhandling af fisk og skaldyr 2 2. Havgående fiskeri 2 Tabel 1 Indhandling af fisk og skaldyr fordelt

Læs mere

C. Egevang. pinngortitaleriffik gr ø n l a n d s nat u r i n st i t u t. Årsberetning 2007 ÅRSBERETNING 2007

C. Egevang. pinngortitaleriffik gr ø n l a n d s nat u r i n st i t u t. Årsberetning 2007 ÅRSBERETNING 2007 C. Egevang pinngortitaleriffik gr ø n l a n d s nat u r i n st i t u t Årsberetning 2007 2 i n d h o l d Forord... 3 Fagligt arbejde... 4 Center for Marinøkologi og Klimaeffekter... 4 Afdelingen for fisk

Læs mere

DANISH JOINT ARCTIC COMMAND the coolest Command on Earth

DANISH JOINT ARCTIC COMMAND the coolest Command on Earth DANISH JOINT ARCTIC COMMAND the coolest Command on Earth Nuuk, Greenland Major Karl K. Kronskjold, CH J5 (Plans) ARKTISK KOMMANDO DAGSORDEN Arktisk Kommando opgaver og enheder Samarbejde Udvikling RELEASABLE

Læs mere

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse Pressemøde 12/5 2015 Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse EU sælskindssag baggrund Kongerigets arbejde i 2015: Besøg i Bruxelles af folketingspolitikere, medlemmer af Naalakkersuisut,

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker Royal Greenland for bæredygtigt fiskeri Royal Greenlands vision er at være en trendsættende og foretrukken

Læs mere

Uddannelse og efteruddannelse

Uddannelse og efteruddannelse Uddannelse og efteruddannelse 1. Indsats 1: At skabe synlighed over arktiske kurser m.m. på ISAAFFIK og andre platforme 2. Indsats 2: Samordning og udbud af uddannelser 1. Skitsering af idékatalog og muligheder

Læs mere

Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur og logistik ved Københavns Universitet. Morten Rasch og Jørgen Peder Steffensen Københavns Universitet

Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur og logistik ved Københavns Universitet. Morten Rasch og Jørgen Peder Steffensen Københavns Universitet Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur og logistik ved Københavns Universitet Morten Rasch og Jørgen Peder Steffensen Københavns Universitet Logistikworkshoppen Danmarks Tekniske Universitet 1.

Læs mere

Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua

Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua Ny Diplomingeniør-uddannelse: Fiskeriingeniør (Sisimiut/DTU) Nordisk workshop, Sisimiut 22. september 2018 Nina Qvistgaard, DTU Aqua Baggrund og rammer for uddannelsen 2 DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1. MAJ 2013 STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DIREKTØR DCE Nationalt Center for Miljø og Energi DCE er Aarhus Universitets centrale indgang for rådgivning og viden om natur og miljø

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Handlingsplan

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Handlingsplan PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Handlingsplan 2018-22 Udgivet af: Grønlands Naturinstitut Pinngortitaleriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources Postboks 570 3900

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2004. Årsberetning

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Årsberetning 2004. Årsberetning PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Årsberetning 2004 2 I NDHOLD Forord....................................................................... 3 Lidt om året der gik...........................................................

Læs mere

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU AMAP Miljø og Sundhed Mikala Klint Miljøstyrelse n foto: Rune Dietz AMAP Arbejdsgruppe under Arktisk Råd 8 arktiske lande Rigsfællesskabet (DK/FÆR/GL) Permanent

Læs mere

Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar

Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar 13. januar 2015 Mediebilledet i Grønland - set indefra og udefra 15-17 Nuuk Arctic Base Supply's mødelokale, ABN v/ Naimah

Læs mere

RESULTATLISTE Møn Åben Cal

RESULTATLISTE Møn Åben Cal www.moensbank.dk RESULTATLISTE Møn Åben Cal. 22 2014 Gevær, 15m. - Mesterskab BK1 G 1 106625 Alexander Petersen 17-373 Ballerup Skf. 200/12 200/17 400/29 S 2 106369 Emma Nørholm Koch 23-001 Nykøbing F.

Læs mere

Dansk Skytte Union 50m Hjemmebaneturnering Senior

Dansk Skytte Union 50m Hjemmebaneturnering Senior 60 liggende 4. omgang total 1. division 1 Ballerup 1 1876,9 10 7505,5 40 2 Kolding 1 1842,3 4 7412,0 24 3 DSB/ASF 1 1846,9 6 5565,8 22 4 Viborg 1 1850,6 8 7394,9 18 5 Bredstrup-Pjedsted 1 1819,9 0 7351,8

Læs mere

Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen Resultater og billeder af medaljemodtagere

Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen Resultater og billeder af medaljemodtagere Herresingle U09 B 1. Søren Pedersen (Holsted) 2. Tobias Hansen (Skodborg) 3. Max Bøgedahl (Skodborg) 4. Anne Mia Storm Pedersen (Andst) 5. Christian Huss Eskesen (Gesten) Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen

Læs mere

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources Direktoratet for Fangst og Fiskeri Postboks 269 3900 Nuuk 06.12.2006 40-00-01-45 Vedr.: Rådgivning for bæredygtig fangst på hvalros I brev af 25. september 2006 (j.nr. 66.22/04) udbeder Direktoratet for

Læs mere

Biologisk rådgivning for moskusokse- og rensdyrfangst 2015/2016 vinter

Biologisk rådgivning for moskusokse- og rensdyrfangst 2015/2016 vinter Biologisk rådgivning for moskusokse- og rensdyrfangst 2015/2016 vinter 3900Nuuk Postboks 269 Departementet for Fiskeri Fangst og Landbrug Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoqarfik

Læs mere

Årsrapport 2015 Forskningssekretariatet. Nuuk Juli 2016.

Årsrapport 2015 Forskningssekretariatet. Nuuk Juli 2016. Årsrapport 2015 Forskningssekretariatet. Nuuk Juli 2016. Foto: Juaaka Lyberth - Fjelde ved Evighedsfjorden Kolofon: Tekst: Steen Jeppson & Juaaka Lyberth Redaktion: Gitte Trónheim & Juaaka Lyberth Fotos:

Læs mere

Finansiering af arktisk forskning

Finansiering af arktisk forskning Finansiering af arktisk forskning Gitte Agerhus Polarsekretariatet i Styrelsen for Forskning og Innovation Disposition Overblik over finansieringsmuligheder for arktisk forskning Hvem er vi? Polarsekretariat,

Læs mere

Forskning i natur under forandring - for et samfund i udvikling

Forskning i natur under forandring - for et samfund i udvikling Forskning i natur under forandring - for et samfund i udvikling Strategiplan Grønlands Naturinstitut 2009-12 Forord Både kulturelt og økonomisk udgør udnyttelsen af de levende ressourcer selve livsnerven

Læs mere

Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne

Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne Ændringer og udfordringer Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne Ændringer og udfordringer Rapport fra workshop

Læs mere

Projekttitel Program for Overvågning af Grønlands Indlandsis; PROMICE 2014

Projekttitel Program for Overvågning af Grønlands Indlandsis; PROMICE 2014 Klimaprojekter i Arktis 2013 Aktiviteter støttet af ordningen for klimastøtte til Arktis - DANCEA Herunder findes en oversigt over projekter som har modtaget økonomisk støtte fra ordningen for klimastøtte

Læs mere

Dansk Skytte Union 50m Hjemmebaneturnering 2014 - Senior

Dansk Skytte Union 50m Hjemmebaneturnering 2014 - Senior 60 liggende 5. omgang total 1. division 1 Ballerup 1 1872,6 10 9378,1 50 2 Kolding 1 1865,0 7 9277,0 31 3 DSB/ASF 1 1865,2 7 7431,0 29 4 Viborg 1 1852,7 4 9247,6 22 5 Bredstrup-Pjedsted 1 1843,9 0 9195,7

Læs mere

Naalisagaq Referat. Sammisaq: Emne

Naalisagaq Referat. Sammisaq: Emne Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut, Ilisimatusarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke Naalisagaq Referat Sumi: Departement for Uddannelse,

Læs mere

1. Sammendrag af rådgivningen

1. Sammendrag af rådgivningen Krabber i Vestgrønland Baggrund Fiskeriet efter krabber i de kystnære områder startede i Disko Bugt og ved Sisimiut i midten af 199 erne, og er siden udvidet til området fra Kap Farvel i syd til Upernavik

Læs mere