Nyborg Strand d. 14 og 15. september 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyborg Strand d. 14 og 15. september 2010"

Transkript

1 Fagligt træf 2010 Nyborg Strand d. 14 og 15. september 2010 Faglig inspiration, ny viden og erfaringsudveksling for forflytningsvejledere på sygehuse, i hjemmeplejen, på plejehjem og på institutioner for fysisk og psykisk udviklingshæmmede børn og voksne. Årets tema: Konflikter Klik her og læs mere på

2 Årets tema: Konflikter Arbejder du med personer, der har brug for din hjælp til at klare de praktiske aktiviteter f.eks. personlig hygiejne eller påklædning? Og er det desuden din opgave at vejlede dine kolleger i, hvordan de kan udføre forflytninger, uden at de selv eller borgerne kommer til skade? Så kom på Fagligt træf, hvor du kan få inspiration og ny viden. Du får også mulighed for at mødes med og dele dine erfaringer med kolleger fra andre arbejdspladser. Temaet for Fagligt træf 2010 er Konflikter. Du kender sikkert en eller flere af disse situationer - borgere som ikke forstår hvad de skal være med til, og derfor bliver utrygge og aggressive. - pårørende, som har forventninger om andre ydelser end dem du kan eller vil levere. - kolleger som har en anden holdning til forflytning end dig. På Fagligt træf vil du stifte bekendtskab med temaet i forskellige sammenhænge. Både på et overordnet niveau hvornår er der tale om en konflikt og hvad kan du gøre ved den. Og i konkrete situationer i forholdet til borgere og pårørende, eller i det kollegiale fællesskab. Ud over temaet om konflikter vil der være en række workshops, hvor der er mulighed for at fordybe sig i andre emner, som også er relevante for forflytningsvejledere. Vi har desuden inviteret en række forhandlere af hjælpemidler, som kunne interessere forflytningsvejledere. Forhandlerne vil arrangere Udstillingsværksteder så du bedre får lejlighed til at tale med dem og afprøve deres produkter.

3 Målgruppe Fagligt træf er tilrettelagt for forflytningsvejledere, der er ansat på sygehuse, på institutioner for psykisk og fysisk udviklingshæmmede, i hjemmeplejen og på plejehjem. Som forflytningsvejleder har du i det daglige opgaver som at undervise og/eller vejlede dine kolleger i den gode forflytning og personhåndtering. Vi glæder os meget til at se dig og håber at du vil finde Træffet både inspirerende og fagligt udviklende. Venlig hilsen Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed.

4 Program for Fagligt træf 2010 Tirsdag d. 14. september Ankomst og registrering Velkomst Forflytningsvejlederens konflikter - en model til analyse af konflikter v/ Tine Ravn Holmgaard, cand.psyk., CRECEA Pause Workshops 1 4 Udstillingsværksteder Frokost Struktureret erfaringsudveksling over temaet Konflikter Pause kaffe og te med kage Workshop 1-4 Udstillingsværksteder Middag Underholdning

5 Onsdag d.15 september Morgensamling Markedsplads Intro til BAR Sosus værktøjer Pause kaffe og te Workshop 5 8 Udstillingsværksteder Frokost Workshop 5 8 Udstillingsværksteder Pause Kan du se, hvad jeg siger lad din krop tale for dig v/ Brian Degn, motionmatters Farvel og tak. Hjemrejse Vælg 2 workshops ved tilmelding Der vil være mulighed for at deltage i 2 ud af de otte workshops, og du bedes markere dine prioriteter på tilmeldingsblanketten. Du skal desuden markere, om du ønsker en ekstra overnatning fra d. 13. til 14. september.

6 Valgfrie Workshops 1. Demens og vold v/ Anja Bach, Toftebo Centeret Toftebo Centeret vandt BAR Sosus voldspris for deres indsats i forhold til demente borgere. I den skærmede enhed på Toftebo Centret bor der 10 ældre mennesker med svær demens. Demenssygdommen betyder at beboerne i varieret omfang udsætter medarbejderne for fysisk og psykisk vold. Det kan f.eks. være i form af slag, trusler, spyt, krads, spark og bid. Med en målrettet indsats og ved hjælp af f.eks. handleplaner, kreativitet og åbenhed i personalegruppen, videooptagelser og efterfølgende analyse af blandt andet vanskelige plejesituationer, er det lykkedes de ansatte på samme tid at skabe færre voldsomme episoder, bedre arbejdsvilkår for de ansatte og sidst men ikke mindst, bedre livsvilkår for de demente beboere. I workshoppen vil Toftebo Centeret dele ud af sine erfaringer og skabe dialog om, hvad der skal til på arbejdspladsen for at nedsætte antallet af voldsomme episoder. 2. Påklædning v/ Inge Brehm, Brehms Spilerdug. Brehms Spilerdug har i flere år været fast udstiller på Fagligt træf. En af de ting, som tidligere deltagere har udtrykt ønske om flere gange, har været at få en hel workshop om de særlige påklædningsteknikker, som Inge har udviklet. Det kan være en fysisk krævende opgave at klæde en borger på, der enten ikke selv kan hjælpe til eller hvor kroppen har kontrakturer eller fejlstillinger.

7 3. Pædagogik ved introduktion af elever og nye på arbejdspladsen v. Jørn Eskildsen, cand.pæd. Jørn Eskildsen er en gammel kending på Fagligt træf. Mange forflytningsvejledere har i tidens løb fået inspiration til deres vejledning og undervisning af kolleger. Undervisning og vejledning kan tilrettelægges på mange måder. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man gennemfører under visningen eller vejledningen. Særlig vigtigt er det, når det er nye eller elever, som skal introduceres til den måde, I arbejder på på jeres arbejdsplads. I en travl hverdag er det godt at have nogle metoder til, hvordan du griber det an, så den nye føler sig velkommen. Denne workshop vil føre dig ind i pædagogikken i hverdagen med respekt for det enkelte individ, og få løst mysteriet om den røde og den grønne kuglepen.

8 4. Samarbejde på trods v. Ida Bering, organisationskonsulent, Lene Juul, fysioterapeut og Julie Gredal, fysioterapeut, Arbejdsmiljø København, Københavns Kommune Hvordan arbejder man med forflytning, når samarbejdet med borgere og pårørende er vanskeligt? Hos nogle borgere er det vanskeligt at etablere et godt samarbejde omkring forflytning. Konflikter i samarbejdet med borgere og pårørende kan handle om, at de ikke vil have hjælpemidler hos borgeren eller ændret på hvordan hjemmet ser ud. De kan også være vrede, aggressive og utilfredse med den måde plejen udføres på. Konfliktfyldt samarbejde er en del af hverdagen, både når man arbejder med borgere i eget hjem, på plejehjem og på handicapinstitutioner. Det er belastende at arbejde i hjem, hvor samarbejdet er i hårdknude. Og det kan være svært at komme til at udføre forflytninger og bruge gode arbejdsstillinger. Hvordan etablerer man et bedre samarbejde i disse hjem? Og hvordan sikrer man gode forflytninger i hjem hvor samarbejdet er svært? Workshoppen giver inspiration til at kigge på det konfliktfyldte samarbejde med nye øjne. Vi præsenterer værktøjer som har vist sig hjælpsomme til at finde nye handlemuligheder, når samarbejdet er problematisk.

9 5. Forflytning af svært overvægtige v/ Gitte Bøgedal, fysioterapeut, MPL, Plambeck & Bøgedal Sammen med Stevns Kommune og Faxe Kommune har Plambeck & Bøgedal udviklet forflytningsmetoder til forflytning og håndtering af svært overvægtige borgere. Projektet blev støttet af Forebyggelsesfonden, og vandt Arbejdsmiljørådets Arbejdsmiljøpris i Forflytningsmetoderne lægger vægt på, at den svært overvægtige borger oplever en professionel behandling i mødet med sundhedspersonalet, og at risikoen for skader og sygefravær som følge af forflytning af svært overvægtige borgere nedsættes. Metoderne er beskrevet i en undervisningsbog med tilhørende DVD. I workshoppen vil du blive præsenteret for af undervisningsmaterialet. 6. Forflytningsteknik som e-læring v/ Susanne Ulk, konsulent, Arbejdsmiljøsekretariatet I samarbejde med Teknologiske Institut har BAR Social & Sundhed udviklet et e-læringsprogram om forflytning. Programmet er et supplement til den praktiske forflytningsundervisning og viser forflytningssituationer fra sygehuse, hjemmepleje, plejehjem og døgninstitutioner. Situationerne kan forhåbentlig skabe debat og dialog på arbejdspladsen om, hvordan den daglige praksis omkring forflytning er. E-læringsprogrammet bygger videre det e-læringsprogram som Region Hovedstaden har udviklet på Bornholms Hospital og som omhandler forflytninger på sygehuse. E-læringsprogrammet kan du finde på I workshoppen vil vi præsentere e-læringsprogrammet samt diskutere, hvordan det kan anvendes i praksis på arbejdspladsen.

10 7. Fra teori til praksis udvikling af forflytningsvejledernes jobfunktion v/ Allan Vinther, Guldmann Consulting De fleste arbejdspladser, som har forflytningsvejledere, har udarbejdet funktionsbeskrivelser for forflytningsvejlederne. Mange har også indarbejdet forflytningsvejledernes arbejde som en del af arbejdsmiljøpolitiken. Men hvad betyder det i praksis, det som står i funktionsbeskrivelserne og i politikerne? Og hvordan kan I som forflytningsvejledere bruge dette som udgangspunkt for at udvikle jeres job? I workshoppen vil I få lejlighed til at arbejde med jeres egen funktionsbeskrivelse og blive inspireret til at udvikle jeres job yderligere. 8. Høj faglighed og god forflytningsteknik kan det gå hånd i hånd? v/ Jeanette Spangsberg, ledende terapeut Jonstrupvang Bebyggelsen Kan det lade sig gøre både at yde en god socialpædagogisk eller plejemæssig indsats med respekt for den enkelte bruger og at fremme et godt ergonomisk arbejdsmiljø. Hver dag må der træffes valg, hverdagen er fuld af dilemmaer: o o hvordan kan man tilrettelægge aktiviteter for brugerne, der også tager hensyn til arbejdsmiljøet? Kan det betyde, at der er nogle aktiviteter vi må fravælge skal brugerens bolig nødvendigvis ligne en hospitalsstue, hvor der er en masse hjælpemidler, plejeseng m.m.

11 Tilmelding Brug blanket på Internettet For at deltage skal du benytte den elektroniske tilmeldingsblanket på Tilmeldingen skal ske senest 22. juni Priser (pr. person): Indkvartering i enkeltværelse 3000 kr. Indkvartering i dobbeltværelse 2650 kr. For deltagelse uden værelse 2300 kr. Ekstra overnatning fra 13. til 14. september 950 kr. Priserne er inkl. moms, ophold, deltagermateriale og fortæring (2 x frokost, 1 middag, 1 overnatning med morgenmad samt drikkevarer til måltiderne og kaffe og te i pauserne).

Fagligt Træf 2007. Nyborg Strand 13.-14. september 2007

Fagligt Træf 2007. Nyborg Strand 13.-14. september 2007 Fagligt Træf 1 TEMA Fagligt Tekst indsættes Træf Invitation til Fagligt Træf 2007 Nyborg Strand 13.-14. september 2007 Faglig inspiration til forflytningsvejledere, forflytningsansvarlige og undervisere

Læs mere

TEMA. ERGONOMI Tekst indsættes. Invitation til. Fagligt træf 2011. Nyborg Strand d. 5. og 6. september

TEMA. ERGONOMI Tekst indsættes. Invitation til. Fagligt træf 2011. Nyborg Strand d. 5. og 6. september TEMA ERGONOMI Tekst indsættes Invitation til Fagligt træf 2011 Nyborg Strand d. 5. og 6. september Om årets træf Arbejder du med personer, der har brug for din hjælp til at klare de praktiske aktiviteter

Læs mere

Årsmøde om ledelse og forflytning 2009

Årsmøde om ledelse og forflytning 2009 Invitation Årsmøde om ledelse og forflytning 2009 3. og 4. juni 2009 på Comwell i Kolding Tema: Arbejdspladskultur og forflytning Faglig inspiration, ny viden og erfaringsudveksling for ledere med personaleledelse

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side 3 Undgå ekspertrollen side 4 Sæt forflytning

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Du skal vejlede og påvirke holdninger Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side

Læs mere

Gør tingene rigtigt og gør de rigtige ting!

Gør tingene rigtigt og gør de rigtige ting! Gør tingene rigtigt og gør de rigtige ting! BAR SoSu s værktøjer til forbedring af arbejdsmiljøet Arbejdstilsynet, 29. oktober 2009 BAR SoSu Vi leverer fælles information fra arbejdsgivere og fagforeninger

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING RÅDGIVNING UDDANNELSE

KOMPETENCEUDVIKLING RÅDGIVNING UDDANNELSE KOMPETENCEUDVIKLING RÅDGIVNING UDDANNELSE Forflytning i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Indhold Bestil et af Arbejdsmiljø Københavns gratis tilbud på forflytningsområdet! 3 Kompetenceudvikling til arbejdspladsen

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen Vejledning om arbejdsmiljø Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 1 VEJLEDNING OM ARBEJDSMILJØ INDHOLD Indledning 3 Når du er i skole,

Læs mere

Håndtering af arbejdsmiljøproblemer inden for hjemmeplejen og på døgninstitutioner for voksne. Arbejdstilsynets konference d. 29.

Håndtering af arbejdsmiljøproblemer inden for hjemmeplejen og på døgninstitutioner for voksne. Arbejdstilsynets konference d. 29. Håndtering af arbejdsmiljøproblemer inden for hjemmeplejen og på døgninstitutioner for voksne Arbejdstilsynets konference d. 29. oktober 2009 1 Politisk fokus på nedslidning Nedslidning er i søgelyset

Læs mere

MTU Medarbejder Tilfredsheds Undersøgelse. Region Syddanmark. Inviterede: Antal svar: Svarprocent: 84

MTU Medarbejder Tilfredsheds Undersøgelse. Region Syddanmark. Inviterede: Antal svar: Svarprocent: 84 MTU 2018 Medarbejder Tilfredsheds Undersøgelse Region Syddanmark Inviterede: 24079 Antal svar: 20234 Svarprocent: 84 Indledning Kære Region Syddanmark På de følgende sider kan I se jeres resultater af

Læs mere

HR-morgenmøde den 7. juni Velkommen til HR-morgenmøde

HR-morgenmøde den 7. juni Velkommen til HR-morgenmøde HR-morgenmøde den 7. juni 2017 Velkommen til HR-morgenmøde Dagsorden HR-morgenmøde den 7. juni 2017 1. Hvad betyder sammenlægningen af Ledelsescentret og Ressourcecentret? 2. APV- og trivselsundersøgelsen

Læs mere

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler KONFERENCE - om Low Arousal principper og praksis TORSDAG D. 25. APRIL 2019 KL. 9:00-15:30 Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler v. Psykolog Bo Hejlskov Elvén Bo Hejlskov Elvén 25.

Læs mere

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen Vejledning om arbejdsmiljø Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 1 VEJLEDNING OM ARBEJDSMILJØ INDHOLD Indledning 3 Når du er i skole,

Læs mere

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Forebyg vold og trusler på arbejdspladsen Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for Arbejdsmiljøs rejsehold Rejseholdet Formidler forskningsbaseret viden Viser

Læs mere

Kursustilbud. til reduceret pris! Der udbydes fortsat kvalitetskurser, og samtidig reduceres prisen i foråret 2014.

Kursustilbud. til reduceret pris! Der udbydes fortsat kvalitetskurser, og samtidig reduceres prisen i foråret 2014. Januar 2014 Kursustilbud til reduceret pris! Der udbydes fortsat kvalitetskurser, og samtidig reduceres prisen i foråret 2014. Vi har skåret ned på faciliteter og forplejning. Kursusoversigt forår 2014

Læs mere

I N F E K T I O N S H Y G I E J N E

I N F E K T I O N S H Y G I E J N E yhedsbrev nr. 17 Februar 2009 Prævalensundersøgelse 2009 - har du valgt en dato? F K T O S H Y G J Alle sengeafdelinger skal deltage i den landsdækkende registrering af hospitalserhvervede infektioner,

Læs mere

Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende.

Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende. Målgruppe Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende. Formål Forældre til et barn med arm/bendefekter har behov for inspiration til, hvordan man kan støtte og påvirke

Læs mere

Fremtidens velfærdsmedarbejder. - når viden bliver til handling

Fremtidens velfærdsmedarbejder. - når viden bliver til handling Fremtidens velfærdsmedarbejder - når viden bliver til handling En KONFERENCE om, hvordan vi udvikler fremtidens velfærdsmedarbejdere FREDAG DEN 29. MAJ 2015 KL. 9.30 15.00 PÅ SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN

Læs mere

Danske Fysioterapeuters

Danske Fysioterapeuters Danske Fysioterapeuters nr. 3 nov. 2003 Refleksion over eget arbejdsmiljø på din arbejdsplads Læs notat fra DF s minitemadage om belastninger i fysioterapi Særskilt hjemmeside for TR/SR brug den!! www.fysio.dk

Læs mere

Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere.

Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere. Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere. 4H Ledelse, Aktiviteter & Rollespil Fra fredag den 22. februar kl. 17.30 til lørdag den 23. februar 2008 kl. 16.45 2008 på Køge Vandrerhjem. Program for

Læs mere

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedsassistentelever. Ikast-Brande Kommune

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedsassistentelever. Ikast-Brande Kommune Inspirationskatalog for skriftlige opgaver Social- og sundhedsassistentelever Ikast-Brande Kommune Indledning Velkommen til dette inspirationskatalog med forslag til opgaver i elevtiden for social og sundhedsassistenter.

Læs mere

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen TEMA Unges arbejde 1 Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 2 Vi har skrevet denne vejledning til dig for at gøre opmærksom på, hvor

Læs mere

Giv volden en skalle. forebygvold.dk FILMVEJLEDNING. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet

Giv volden en skalle. forebygvold.dk FILMVEJLEDNING. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet Giv volden en skalle - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet FILMVEJLEDNING forebygvold.dk FOREBYG VOLD MED FILM Brug film til at forebygge vold og trusler Film om andres

Læs mere

Vold påp. arbejdspladsen

Vold påp. arbejdspladsen Vold påp arbejdspladsen PROGRAM Omfang af vold på arbejdspladsen Hvad falder under paraplyen vold på arbejdspladsen? Hvilke forklaringer kan der gives på vold? Konsekvenser af vold på arbejdspladserne

Læs mere

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Motivation, innovation, Lean og læring 4.-6. februar 2016 i Nyborg DSB kursuscenter Fyrvej 1 5800 Nyborg Torsdag den 4. Februar 09.00: Registrering, kaffe/the

Læs mere

Giv volden en skalle. forebygvold.dk INTRODUKTION. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet. Viden og gode eksempler

Giv volden en skalle. forebygvold.dk INTRODUKTION. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet. Viden og gode eksempler Giv volden en skalle - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet INTRODUKTION Viden og gode eksempler forebygvold.dk FOREBYG VOLD PÅ JOBBET Du har en kollega, som ofte ender

Læs mere

Giv volden en skalle. forebygvold.dk INTRODUKTION. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet. Viden og gode eksempler

Giv volden en skalle. forebygvold.dk INTRODUKTION. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet. Viden og gode eksempler Giv volden en skalle - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet INTRODUKTION Viden og gode eksempler forebygvold.dk FOREBYG VOLD PÅ JOBBET Du har en kollega, som ofte ender

Læs mere

Vidste du. Fysisk og psykisk vold. Så mange er udsat for vold

Vidste du. Fysisk og psykisk vold. Så mange er udsat for vold Vidste du Fysisk og psykisk vold Arbejdstilsynet skelner mellem fysisk og psykisk vold. Fysisk vold er fx bid, slag, spark, kvælningsforsøg og knivstik. Psykisk vold er fx verbale trusler, krænkelser og

Læs mere

fagog arbejde Årsmøde dagplejeledere & dagplejepædagoger jubilæum

fagog arbejde Årsmøde dagplejeledere & dagplejepædagoger jubilæum fagog arbejde i dagplejeformidlingen F O A - F A G O G A R B E J D E Årsmøde dagplejeledere & dagplejepædagoger 40 jubilæum års Temaet for årsmøde 2010 Dagplejens fremtid med fokus på dagplejepædagogernes

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen FOA Fag og Arbejde Sektion for Analyse og Kommunaløkonomi 24. april 2008 Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen Dette papir indeholder resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt FOAs medlemmer

Læs mere

KURSER DER SKABER. muligheder UDVID DINE KOMPETENCER

KURSER DER SKABER. muligheder UDVID DINE KOMPETENCER KURSER DER SKABER muligheder UDVID DINE KOMPETENCER Indledning Etac udvikler og markedsfører hjælpemidler til personer med nedsat bevægelsesfrihed. Nøgleordene for vores produkter er funktion, form og

Læs mere

BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN

BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN NIENDE LABORATORIUM 26. FEBRUAR 2013 TAASTRUP NIENDE LABORATORIEDAG Velkommen til Niende Laboratoriedag Dette er det sidste Laboratorie i projekt 5 i

Læs mere

Forflytningskultur. Værktøj til arbejdet med udvikling af forflytningspraksis

Forflytningskultur. Værktøj til arbejdet med udvikling af forflytningspraksis Forflytningskultur Værktøj til arbejdet med udvikling af forflytningspraksis INDHOLD Den gode forflytningspraksis 3 Forflytningsblomsten 4 Ny forflytningskultur - hvordan? 6 Den gode forflytning i praksis

Læs mere

Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård.

Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård. Rådgivning med succes Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård. Baggrund Inden for rådgivningsfaget er der i disse år en stærkt stigende opmærksomhed på personlige egenskaber

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj

ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj Bilag 1: vold og krænkelse af personlige fysiske grænser Virksomhed ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj Beskrivelse af de faktiske forhold Virksomheden Plejehjemmet Torsbo består af to plejeafdelinger,

Læs mere

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1 Forord I Fredensborg Kommune skal det være sikkert og trygt at arbejde. Fredensborg Kommune har nul-tolerance overfor vold og trusler om vold mod kommunens ansatte. Selvom statistikkerne over arbejdsulykker

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

DEMENS OG TEKNOLOGI. Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle

DEMENS OG TEKNOLOGI. Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle indsats for demente Tirsdag den 29. maj 2018 Kl. 10 14 på Esbjerg Kommunes

Læs mere

Grundlæggende undervisningsmateriale

Grundlæggende undervisningsmateriale EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Grundlæggende undervisningsmateriale - til inspiration 44786 Udviklet af: Lise Knokgård og Jørgen Mohr Poulsen Social-

Læs mere

FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE I BO- OG SERVICETILBUD FOR FUNKTIONSHÆMMEDE OG ELEVER PÅ UDDANNELSERNE INDENFOR OMRÅDET

FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE I BO- OG SERVICETILBUD FOR FUNKTIONSHÆMMEDE OG ELEVER PÅ UDDANNELSERNE INDENFOR OMRÅDET xxxxxxxxx FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE I BO- OG SERVICETILBUD FOR FUNKTIONSHÆMMEDE OG ELEVER PÅ UDDANNELSERNE INDENFOR OMRÅDET BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET SOCIAL & SUNDHED REVIDERET UDGAVE 2005 OM DENNE

Læs mere

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Forflytningspolitik For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Indhold Indledning...2 Mål...2 Struktur og organisering...3 Ansvarsfordeling...3

Læs mere

Danske Fysioterapeuters

Danske Fysioterapeuters Danske Fysioterapeuters nr. 2 juli. 2004 Årskonferencen den 28.09.2004 om Arbejdsmiljøundersøge lsen er udsat til den 25. januar 2005 Tilmeld dig det elektroniske nyhedsbrev om arbejdsmiljø på tillidsfolk.fysio.dk

Læs mere

Bevægelsesvejleder- WORKSHOP

Bevægelsesvejleder- WORKSHOP Bevægelsesvejleder- WORKSHOP 12. december 2019 Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg MASTERCLASS#2 Dansk Skoleidræt inviterer i regi af Sæt Skolen i Bevægelse til workshopdag for bevægelsesvejledere

Læs mere

HVERDAGENS PROBLEMER. Kobæk Strand Kobækvej 85 4230 Skælskør 23. og 24. januar 2014 KONFLIKTHÅNDTERING MOBNING / CHIKANE VOLD OG TRUSLER

HVERDAGENS PROBLEMER. Kobæk Strand Kobækvej 85 4230 Skælskør 23. og 24. januar 2014 KONFLIKTHÅNDTERING MOBNING / CHIKANE VOLD OG TRUSLER Region Sjælland, C/o BUPL, Nykobbelvej 1 4200 Slagelse Telf. 35 46 58 10 HVERDAGENS PROBLEMER KONFLIKTHÅNDTERING MOBNING / CHIKANE VOLD OG TRUSLER SKAL DER GIVES ØKONOMISK BELØNNING FOR IKKE AT HAVE SYGEFRAVÆR?

Læs mere

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads Under 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne APV-dialogmødet Program for

Læs mere

Konkrete udfordringer/løsninger for at forbedre arbejdsmiljøet. Oplevelser, udfordringer og dilemmaer på Plejecentret Rosengården

Konkrete udfordringer/løsninger for at forbedre arbejdsmiljøet. Oplevelser, udfordringer og dilemmaer på Plejecentret Rosengården Konkrete udfordringer/løsninger for at forbedre arbejdsmiljøet Oplevelser, udfordringer og dilemmaer på Plejecentret Rosengården Præsentation Kirsten Suhr, Centerleder på Plejecentret Rosengården siden

Læs mere

ALinie STU. estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

ALinie STU. estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse ALinie Unge med behov for særlig tilrettelagt struktur JOB & AKTIVITETSCENTER estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling Velkommen Hos os kan vi lide,

Læs mere

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold FYSISK VOLD Fysisk vold er angreb mod kroppen, f.eks. overfald kvælningsforsøg knivstik spark slag skub benspænd fastholdelse kast med genstande

Læs mere

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Formål Kurset giver deltagerne en solid teoretisk og praktisk indføring i Lean principper og kompetencer til selv at kunne

Læs mere

Dag 1. 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød. 09:00 Kurset starter. 09:05 Formiddagen er en vekselvirkning mellem.

Dag 1. 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød. 09:00 Kurset starter. 09:05 Formiddagen er en vekselvirkning mellem. Dag 1 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød 09:00 Kurset starter Underviser: Thomas Middelboe, Klinikchef, ph.d., speciallæge i psykiatri Region Hovedstadens Psykiatri, Psykiatrisk Center Gentofte

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

P R O G R A M 2 0 1 1

P R O G R A M 2 0 1 1 P R O G R A M 2 0 1 1 Tilmeldingsfrist 1. marts 2011 Spar 200 kroner ved tilmelding inden den 1. februar! Unge Adfærd Rusmidler / Ungekonference 3.- 4. maj 2011 K u n s t e n a t l e v e l i v e t P R

Læs mere

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning.

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning. SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Du er inviteret til to dages sommer-symposium - en fordybelse i feltet grafisk facilitering. Dagene bliver

Læs mere

Håndbog for medarbejdere i den kommunale hjemmepleje

Håndbog for medarbejdere i den kommunale hjemmepleje Håndbog for medarbejdere i den kommunale hjemmepleje. Håndbogen er udarbejdet af Center for Organisation, Sundhedsog Omsorgsforvaltningen, Sjællandsgade 40, 2200 København N Juni 2011 2 Kære medarbejder

Læs mere

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige N O T A T Marts 2018 Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet J.nr. 2018-579 Center for Arbejdsliv (I) Kommune:

Læs mere

Giv volden en skalle. forebygvold.dk TEMADAG. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet

Giv volden en skalle. forebygvold.dk TEMADAG. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet Giv volden en skalle - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet TEMADAG forebygvold.dk OPSKRIFTEN PÅ EN TEMADAG OM VOLD OG TRUSLER Sæt vold og trusler på dagsordenen Vold

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

Arbejdsmiljøberetning 2018 Center for Plan & Miljø Udfyldt af: Leder, AMR, TR, Andre

Arbejdsmiljøberetning 2018 Center for Plan & Miljø Udfyldt af: Leder, AMR, TR, Andre Arbejdsmiljøberetning 2018 Center for Plan & Miljø Udfyldt af: Leder, AMR, TR, Andre Giv et kort resume af arbejdspladserne i centerets arbejde med det psykiske arbejdsmiljø. Hvad kendetegner det psykiske

Læs mere

Sammen om fremtidens velfærdskompetencer

Sammen om fremtidens velfærdskompetencer Sammen om fremtidens velfærdskompetencer En KONFERENCE om, hvordan vi udvikler kompetencerne hos fremtidens velfærdsmedarbejdere på tværs af fag og sektorer ONSDAG DEN 22. MARTS 2017 KL. 9.30 15.30 PÅ

Læs mere

3.-5. november Camp Pårørende. Du er inviteret. 5 Dronningens Ferieby

3.-5. november Camp Pårørende. Du er inviteret. 5 Dronningens Ferieby 3.-5. november 2017 Camp Pårørende 5 Dronningens Ferieby Du er inviteret 5 Camp Pårørende Dronningens Ferieby Camp 3.-5. november 2017 Pårørende En weekend for dig, som er ægtefælle til eller kæreste med

Læs mere

STU. Linie. estegnen. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov JOB & AKTIVITETSCENTER

STU. Linie. estegnen. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov JOB & AKTIVITETSCENTER STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse K Linie Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov estegnen JOB & AKTIVITETSCENTER Center for socialt samvær, job og udvikling Velkommen Hos os kan

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER ARBEJDSMILJØ KONFERENCE 2019 FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Hvordan får vi et hjernegodt arbejdsmiljø? På årets arbejdsmiljøkonference sætter vi barren højt og fokuserer på det psykiske arbejdsmiljø og

Læs mere

NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE

NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE Sæt evaluering på dagsordenen Invitation til inspirationsseminar april 2010 NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE Få ideer til arbejdet med evaluering i praksis Savner du inspiration

Læs mere

På vej mod idrætsprøve

På vej mod idrætsprøve På vej mod idrætsprøve Styrk din idrætsundervisning og gør dig selv og dine elever prøveklar Med afgangsprøven i idræt er det for mange idrætslærere blevet nødvendigt at nytænke deres undervisning, så

Læs mere

Hold mobning udenfor. forebygmobning.dk. Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen.

Hold mobning udenfor. forebygmobning.dk. Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen. Hold mobning udenfor Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen. Viden, værktøje r og gode eksempl er forebygmobning.dk Mobning har konsekvenser for hele arbejdspladsen

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

Rammekontraktbilag N - Forflytningspolitik. Forflytningspolitik Socialområdet Jammerbugt kommune

Rammekontraktbilag N - Forflytningspolitik. Forflytningspolitik Socialområdet Jammerbugt kommune Rammekontraktbilag N - Forflytningspolitik. Forflytningspolitik Socialområdet Jammerbugt kommune Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Mål og visioner Vision... side 3 Målet er... side 3 Målene kan nås ved...

Læs mere

FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE PÅ SYGEHUSE OG ELEVER PÅ SUNDHEDSUDDANNELSERNE

FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE PÅ SYGEHUSE OG ELEVER PÅ SUNDHEDSUDDANNELSERNE xxxxxxxxx FORFLYTNINGSGUIDE TIL ANSATTE PÅ SYGEHUSE OG ELEVER PÅ SUNDHEDSUDDANNELSERNE BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET SOCIAL & SUNDHED REVIDERET UDGAVE 2005 OM DENNE GUIDE God forflytningsteknik forebygger nedslidning

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever Ansøgningsskema Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever For udfyldelse af skemaet se Vejledning til ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever.

Læs mere

oktober Camp Pårørende. Plads til fordybelse. 5 Dronningens Ferieby

oktober Camp Pårørende. Plads til fordybelse. 5 Dronningens Ferieby 26.-28. oktober 2018 Camp Pårørende 5 Dronningens Ferieby Plads til fordybelse 5 Camp Pårørende Dronningens Ferieby 26.-28. oktober 2018 Hjertelig velkommen Dette er en weekend for dig, som er ægtefælle

Læs mere

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab

Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Årskursus 2016 Organisationspsykologisk Selskab Motivation, innovation, Lean og læring 4.-5. februar 2016 i Nyborg DSB kursuscenter Fyrvej 1 5800 Nyborg Torsdag den 4. Februar 09.00: Registrering, kaffe/the

Læs mere

Side 1. Værd at vide om...

Side 1. Værd at vide om... Side 1 Værd at vide om... ... dit arbejde i hjemmeplejen Forbindelsesvej 12. 2. sal 2100 København Ø Telefon +45 38 38 00 00 - www.competencehouse.dk Værd at vide om forebyggelse af konflikter i trekantssamarbejdet

Læs mere

Vold og arbejdet med demente

Vold og arbejdet med demente 22. december 2016 Vold og arbejdet med demente 45 procent af de ansatte på plejecentre er udsat for vold fra demente mindst én gang om måneden. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit

Læs mere

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Workshop AM 2012 11. november 2014 kl. 12.45-14.00. Stig Ingemann Sørensen og Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for

Læs mere

Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud

Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud DAGPLEJEN KOLDING Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud ucsyd.dk Kære dagplejer Vi glæder os til at se dig og dine kolleger på AMUuddannelsen: Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud nr. 44296. Formål

Læs mere

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 SundTrivsel A/S KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 VELKOMMEN Sammensætningen i vores kursus- og uddannelsesrække bygger på vores forståelse af trivsel hos det hele menneske. For os indebærer trivsel/sundhed,

Læs mere

Fra sidevogn til kerneopgave

Fra sidevogn til kerneopgave Fra sidevogn til kerneopgave Kerneopgaven og det psykiske arbejdsmiljø BAR SOSU på Nyborg Strand Onsdag d. 25. marts 2015 Eva Thoft eth@teamarbejdsliv.dk 0045 2091 7417 KERNEOPGAVE OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Arbejdsmiljø i borgerens hjem

Arbejdsmiljø i borgerens hjem Arbejdsmiljø i borgerens hjem Redskab til vurdering af det psykiske arbejdsmiljø Mette Bentzen [Om mig] Faglig baggrund Cand.psych. aut. fra Københavns Universitet Diverse systemisk/narrative, kognitive

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

Forflytningsundervisning

Forflytningsundervisning Forflytningsundervisning Præsentation Steen og Peter Kursister 3 Baggrunden for undervisningen Ønske om at nedsætte antallet af arbejdsskader/nedslidning Øget medarbejder trivsel Øget patient sikkerhed

Læs mere

Program for SAB seminar 2011

Program for SAB seminar 2011 Program for SAB seminar 2011 kl. 09.45 10.00 kl. 10.00 10.30 kl. 10.30 11.30 kl. 11.30 13.00 Velkomst og introduktion til seminaret v/ formand John B. Sørensen Boliger til alle pengepunge SAB s boligstrategi

Læs mere

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1 Indhold Demens 1 Palliation 1 Velfærdsteknologi Rehabilitering 1 Borgere med psykisk sygdom. 1 Demens 1 På dette valgfri specialefag præsenteres eleverne for demens, inden for primærområdet. Der vil blive

Læs mere

Kulturkonference 2014

Kulturkonference 2014 Til kulturelle samråd, kulturudvalg, kulturforvaltninger samt andre interesserede Kulturelle Samråd i Danmark og Kulturelt Samråd Guldborgsund inviterer til Kulturkonference 2014 Fredag den 19. søndag

Læs mere

Gulvbranchens og Gulvsektionens ordinære generalforsamlinger 2015

Gulvbranchens og Gulvsektionens ordinære generalforsamlinger 2015 Gulvbranchens og Gulvsektionens ordinære generalforsamlinger 2015 Fredag den 20. marts på Sinatur Hotel Storebælt Hans Engell giver en aktuel politisk analyse Invitation / tilmelding Foreningernes ordinære

Læs mere

Brugerkonferencen Lev dit liv Fredag 4. oktober og lørdag 5. oktober 2013 INVITATION

Brugerkonferencen Lev dit liv Fredag 4. oktober og lørdag 5. oktober 2013 INVITATION INVITATION Kom og få nogle hyggelige og inspirerende dage på årets brugerkonference. I år foregår den på Sjælland og byder på foredrag og syv forskellige workshop i dejlige omgivelser. Vi håber, at det

Læs mere

Kommunikationskanal. Indflydelse (1 til 5) Center/Teamleder 5 Inddrages. 5 Inddrages. Lokal projektleder 5 Inddrages. 4 (MED udvalg) 5 (MED grupper)

Kommunikationskanal. Indflydelse (1 til 5) Center/Teamleder 5 Inddrages. 5 Inddrages. Lokal projektleder 5 Inddrages. 4 (MED udvalg) 5 (MED grupper) Kommunikationsplan Modtager Medarbejdere (SOSU) Forflytningsvejledere Forflytningskoordinatorer Kommunikationskanal Indflydelse (1 til 5) Center/Teamleder 5 Inddrages Lokal projektleder/ Forflytningskoordinator

Læs mere

Kulturkonference 2018

Kulturkonference 2018 Kulturelle Samråd i Danmark Kulturkonference 2018 Fredag den 21. søndag den 23. september 2018 på Musisk Center Askov/Askov Højskole 2 Program Fredag den 21. september 2018 Fra 16.30 Ankomst og modtagelse

Læs mere

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti 2 Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Baggrund Bispebjerg-Brønshøj Provsti ønsker med initiativet

Læs mere

Nænsom Nødværge Mindre magtanvendelse og større tryghed med Durewall-metoden

Nænsom Nødværge Mindre magtanvendelse og større tryghed med Durewall-metoden KURSER, UDDANNELSER, WORKSHOPS OG TEMADAGE: Nænsom Nødværge Mindre magtanvendelse og større tryghed med Durewall-metoden En human og moderne arbejdsmetodik Nænsom Nødværge med Durewall-metoden er en human,

Læs mere

Spørgerammen for TU19

Spørgerammen for TU19 Her finder I den fælles spørgeramme, som består af 11 temaer med i alt 24 spørgsmål. Med mindre andet fremgår er svarkategorierne: 7 (i meget høj grad) - 1 (slet ikke), samt kategorien (ved ikke). Trivsel

Læs mere