Brug for billedsymboler. Eleverne har brug for, at der anvendes billedsymboler, uanset om de har et udviklet verbalsprog.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug for billedsymboler. Eleverne har brug for, at der anvendes billedsymboler, uanset om de har et udviklet verbalsprog."

Transkript

1

2

3 Forskellighed. På Lysholm ser vi forskellighed som en styrke. Eleverne har forskellige diagnoser, og der er elever med og uden verbalsprog. Nogle elever har kørestol, andre løber omkring. Forudsigelige og genkendelige rammer. Fælles for eleverne er, at de har brug for et miljø, der er indrettet med forudsigelige og genkendelige rammer, og mange har brug for, at den verbale kommunikation udvides til totalkommunikation. Brug for billedsymboler. Eleverne har brug for, at der anvendes billedsymboler, uanset om de har et udviklet verbalsprog. IT motiverer til læring. Alle elever har brug for undervisning, der er relevant og motiverende for dem. Her kan IT være en af vejene. Nogle elever har også brug for computerbaserede kommunikationsprogrammer, talemaskiner og anden teknologistøttet kommunikation.

4 Henrik Nesjan. Vejledning til forældre og skole vedrørende teknologistøttet kommunikation forestås af Henrik Nesjan(henvendelse på mail: Lysholms kommunikationsgruppe. Lysholm har en kommunikationsgruppe, der indsamler informationer om teknologistøttet kommunikation og giver kollegavejledning i forbindelse med dette i klasserne. Gruppen består i skoleåret af Henrik Nesjan, Helle Couppé (talepædagog), Hanne Østerberg, Kristine Østergaard, Camilla List, Rikke Karlsson, Allan Laurents og Helle Nielsen, John Halager Mogensen, Birte Nicolaisen. Gruppen arbejder med formidling af viden til kolleger og med materiale til information. Gruppens medlemmer kan kontaktes via Skoleintra.

5 Anvendelse af billedsymboler i skolehverdagen: Morgensamling: Alle klasser begynder dagen med en morgensamling, som varer fra minutter. Dagens program bliver gennemgået, og der bruges piktogrammer, der er udarbejdet på computer i programmerne Boardmaker eller Picto Selector. Der bruges digitale fotos. Piktogrammer og billeder støtter elevernes forståelse og engagement. Herunder gennemgår Morten dagens skema for resten af klassen.

6 Skemaer til den enkelte elev: Mange elever har skemaer ved deres arbejdsplads med piktogrammer og fotos. Her er et eksempel på Wasils skema for februar-marts Skemaet er lavet i Word med piktogrammer indsat som billeder.

7 Samtale, kommunikation og efterbearbejdning af oplevelser. Et billede siger mere end 1000 ord og det gælder ikke mindst for elever på Lysholm. Billederne kan printes ud eller vises via projektor. Alle klasser på Lysholm har en projektor i klasselokalet. Her er eksempler på billeder fra indeemneugerne Her er stof til samtaler samtidig med, at billederne hjælper til at huske gode oplevelser.

8 Johnny, Anna og Helin taler om emneugerne.

9 Mange elever har brug for et alternativ til den traditionelle lærebog. Billedmateriale til undervisning: Underviseren kan udarbejde særligt materiale i form af udprintede billeder eller elektroniske bøger. Her er forsiden af en billedbog med tale til computer. Eleven kan se bogen på computer, lytte til den og evt. trykke på et link til en yndlingsvideo, der er lagt ind i bogen. Bogen er lavet i Powerpoint og kan også printes ud. Programmet Notebook, der kan anvendes på Smartboard, computer og IPAD bruges i stigende grad på Lysholm til udarbejdelse af opgaver og til fremstilling af elektroniske bøger.

10 Særligt motiverende undervisningsprogrammer: På Lysholm anvendes ITundervisningsprogrammer i f.eks. dansk og matematik. Som eksempel kan nævnes Skriv med symboler. Her ses en opgave lavet i Skriv med symboler. Elever, der ikke kan læse almindeligt, har mulighed for at afkode teksten. Opgaven skal løses, efter at eleverne har lyttet til Mussorgskys Kyllingernes dans. ( Skriv med symboler fra Mikroværkstedet er nu erstattet af Kommuniker.)

11 Computeren giver muligheder for aktiv læring og leg. Mange elever kan anvende den traditionelle comptermus, for andre elever er touchskærmen relevant. Her er det Mohamad, der anvender en Touchskærm.

12 Nogle elever kan anvende en 0-1 kontakt med tryk og slip-funktion i stedet for mus. 0-1 kontakten kan bruges til at klikke sig frem fra side til side i f.eks. et Powerpoint. Der er programmer, der er særlig egnede til 0-1 kontakter: Abracadabra, Trin for trin, Den lille gule and mfl. Egnede programmer kan købes hos AB handichelp, Jadea, Handikram m.fl. Her ses 0-1 kontakter tilsluttet en computermus med udtag. Denne computermus kan anvendes som almindelig mus, når 0-1 kontakten ikke er tilsluttet. Se f.eks. for flere informationer.

13 0-1 kontakt anvendes af flere elever på Lysholm. Sarah anvender kontakten (via en kindkontakt) til at køre computerprogrammet Abracadabra og til at køre en blender helt alene. Hun bruger kontakten til at lege med en bamse, der danser og synger. Se næste side. Her er Sarah sammen med Rebecca, hvor hun starter en blender via 0-1 kontakt, der aktiveres med kinden.

14

15 Talekontakt (i daglig tale: talebøf) anvendes af flere elever på Lysholm. Laura har for eksempel bøffen med fra skole til hjem. Der kan indtales eller indspilles ca. 75 sekunder. Hjemmet indtaler lidt om oplevelser, og skolen sender optagelser fra oplevelser med hjem, fx en lydoptagelse fra morgensamling. Eleven kan trykke direkte på talebøffen, eller den kan tilsluttes en 0-1 kontakt. Sarah bruger bøffen (via en kindkontakt)til at sige godmorgen til morgensamling i klassen. I SFO kan hun tælle for at starte en sang. Bøffen bruges også i andre sammenhænge, f.eks. oplæsning sammen med en lærer. Her kan være indtalt en sætning på forhånd, som eleven skal sige på det rette tidspunkt. Big Mac til en sætning. Step by step til 2 sætninger

16 Talemaskine anvendes af flere elever på Lysholm. Der er tale om forskellige typer af maskiner, bl.a. Springboard med programmet Minspeak og Go-talk. Pt. har vi på Lysholm 2 grupper med henholdsvis 4 og 5 elever, der anvender talemaskinen Springboard med sproget Minspeak. Eleverne mødes hver dag til Minspeakgruppe i Læringscentret. Lysholms kommunikationsgruppe har besøgt Sigrid Undsetskolen, hvor Springboard og Minspeak anvendes med stort held. Dette har inspireret os til etablering af disse gruppe. Læs om Sigrid Undsetskolens erfaringer ved at klikke her. På billedet ser vi Ida og Caroline med deres Springboards i Læringscentret.

17 Smartboard giver muligheder for fælles læring og opmærksomhed. Som noget relativt nyt har elever og undervisere på Lysholm mulighed for at anvende Smartboard i undervisningen. Vi har et Smartboard i Tumlesalen og et i Læringscentret. Smartboardet kan bruges som en stor trykfølsom skærm og kan anvendes til alt, hvad en computer kan. Derudover har Smartboardet Notebook installeret. Dette program kan anvendes fremstilling af pædagogisk undervisningsmateriale. Se vejledning til Smartboard her.

18

19 IPADen har gjort sit indtog på Lysholm. Vi har IPAD til brug i Læringscentret, og klasserne har alle 1 eller 2. IPADen er meget populær hos vores elever, og de anvender både legeog læringsapps, som der findes rigtig mange af, f.eks. 120 ord, Læsekoden, Vokaljagt. Ovenfor ses et eksempel fra 120 ord, eleven kan med fingeren skrive på IPADen.

20 Computeren giver muligheder for kontakt og kommunikation. Her kan anvendes Herbor og Skype. Til Skype er der mulighed for at anvende en forenklet brugerflade til særlig gavn for vores elever.

21 Links: Fremstilling af skemaer mm.: Picto Selector (gratis): Boardmaker: Kommunikationshjælpemidler Hjælpemiddelinstituttet Go Talk Now Kommunikations app. til Ipad Attainment Family På denne og de næste sider er en række links til programmer og hjemmesider, der anvendes på Lysholm. Flere kunne være relevante tip gerne Lysholms kommunikationsgruppe.

22 Links: Fremstilling af digitale bøger: Mediamixer Powerpoint Smartboard: Skolekonsulenterne Tønder Kommune Smart Exchange

23 Links: 0-1 kontakter, computerspil mm.: AB Handic Help Jadea IKT-Konsulenten Babblarna ABCzoo

24 Links: Links til leg og læring på computer: Pegebogen (god til 0-1 kontakt) Arkadespil til de mindste Oline på dr.dk Dansk Den første læsning Skriv med symboler nu Kommuniker

25 Links: Læsestøtte CD-ord Adgangforalle.dk (gratis) Sociale medier: Skype: Herbor

Læsepolitik Læsestrategi Læsehandleplan

Læsepolitik Læsestrategi Læsehandleplan ROSKILDE KOMMUNE SCR, Fjordskolen Lysholm, Hyrdehøj 5, 4000 Roskilde Læsepolitik Læsestrategi Læsehandleplan Udarbejdet maj 2013 Charlotte Dahl, Dina Hummelgaard, Bente Sørensen, Lone Westen, Birte Nicolaisen

Læs mere

Hvordan kan man tilrettelægge en indsats for elever med særlig behov?

Hvordan kan man tilrettelægge en indsats for elever med særlig behov? Hvordan kan man tilrettelægge en indsats for elever med særlig behov? Folkeskolen er i en omstillingsfase. Opgaven er at udvikle folkeskolen til skolen for alle, hvor det bærende pædagogiske princip er

Læs mere

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN Margit Gade Dansk med it Vis mig hvordan! TRIN Dansk med it - Vis mig hvordan! Margit Gade 2012 Akademisk Forlag, København et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont Mekanisk,

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag Projekt eskoler Midt Rapport til region Midtjylland Forfattere: Lars Moeslund, Thao Cao og Peter Leineweber Horsens

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk Lærdansk Velkommen til Lærdansk 2 Kære kursist Vi er glade for at byde dig velkommen hos Lærdansk, og vil gøre vores til, at du får et godt forløb hos os. Pjecen her indeholder en række informationer,

Læs mere

Hr. Skæg, DR Ramasjang

Hr. Skæg, DR Ramasjang Hr. Skæg, DR Ramasjang Analyse af cross media koncept Gruppe 7: Lasse Lund, Louise Bossen, Simone Drechsler, Kirstine Jacobsen Indholdsfortegnelse Konceptet... 1 Rundown af program:... 2 Produkter... 2

Læs mere

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Lærervejledning - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Klassetrin/niveau: 4.-6. klasse/ mellemtrinet. Opgaverne kan dog med fordel anvendes i indskolingen og udskolingen. Introduktion: Google

Læs mere

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne)

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) 1 Hvem er vi? SPROG / TALE Talepædagogerne på Kommunikationscentret har særlig viden om tale-, sprog og kommunikationsvanskeligheder, som følge af udviklingshæmning

Læs mere

Lær at lave/forstå en hjemmeside

Lær at lave/forstå en hjemmeside Lær at lave/forstå en hjemmeside Trin: Fag: Tid: 6. klasse (mellemtrinnet) Dansk Historie N/T 8-10 lektioner + tid til at skrive tekster I dette forløb skal eleverne lære, hvordan man opbygger en hjemmeside.

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform Egebækskolen Den nye folkeskolereform 1 Kære Alle I juni 2013 blev der som bekendt indgået aftale om en ny skolereform. Reformen træder i kraft 1. august 2014. Formålet med reformen er blandt andet, at

Læs mere

Fokus på praksisnær kompetenceudvikling i en skole i bevægelse

Fokus på praksisnær kompetenceudvikling i en skole i bevægelse Fokus på praksisnær kompetenceudvikling i en skole i bevægelse www.digitalkompetence.blogspot.com www.skolenibevaegelse.nu Indholdsfortegnelse 3 Om denne pixibog 4 1. Brug dine elevers digitale ressourcer

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN. Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere

SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN. Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere 2014 Udgivet af Brug for alle unge Undervisningsministeriet 2014 www.bfau.dk Redaktion Dorthea Funder Kaas, Brug for alle

Læs mere

udenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnuden

udenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnuden udenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnudenfagsnuden fag snuden BLAD NO 6 // 9. ÅRGANG // MAJ 2012 Temanummer: ipad i praksis på Djurslandsskolen og andre specialpædagogiske tilbud...fortællinger og refleksioner

Læs mere

Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013

Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013 Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013 Med støtte fra Erindringsmøntsmidlerne har Synscentralen i 2012-13 gennemført et projekt med blinde og svagsynede elevers brug af ipad

Læs mere

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1 Ipads på VHS En vejledning ipads på VHS Side 1 Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi ved allerede nu, at dette redskab bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Med uddelingen

Læs mere

PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR

PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR På Holmeagerskolen betragter vi forældre som en ressource, og vi lægger op til og forventer et gensidigt forpligtende samarbejde til gavn for vores børn. Det er vores mål at

Læs mere

Billedkunst og it. Få it ind i billedkunsten. Version: August 2012

Billedkunst og it. Få it ind i billedkunsten. Version: August 2012 Billedkunst og it Få it ind i billedkunsten Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Billedkunst og it...4 Hvad skal der kigges på?...5 SmartBoard (og andre IWB)?...5 Særlige værktøjer i SmartBoard-softwaren...6

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

GUIDE: SOCIAL IT I KOMMUNEN. Til gavn for mennesker med funktionsnedsættelser

GUIDE: SOCIAL IT I KOMMUNEN. Til gavn for mennesker med funktionsnedsættelser GUIDE: SOCIAL IT I KOMMUNEN Til gavn for mennesker med funktionsnedsættelser KOLOFON Tekst Socialt Udviklingscenter SUS Layout ArtRebels Foto Das Büro Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Fælles mål Undervisningen i Dansk på Esrom Vores overordnede mål Skriftligt dansk

Fælles mål Undervisningen i Dansk på Esrom Vores overordnede mål Skriftligt dansk Fælles mål Undervisningen i Dansk på Esrom Dansk er vores modersmål, og dansk er et sprog vi værner om. Vi ser det som vores mål, at vi gør eleverne så dygtige, som deres evner forudsætter. Vort endelige

Læs mere

Dit barns nye skole-ipad

Dit barns nye skole-ipad Dit barns nye skole-ipad Skolerne i Gladsaxe skal udfordre alle elever så de bliver så dygtige, de kan. De digitale værktøjer skal understøtte elevernes læring 1 Indhold Et pædagogisk redskab 3 Før dit

Læs mere