Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen"

Transkript

1 Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30. Fra kl Minibudgetseminar med Område-MED Mødet afsluttet: kl Mødested: Rådhuset, mødelokale 469 Fraværende: Mai-Britt Beith Jensen (S) Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Behandling af samlet budgetforslag Klassestørrelse i folkeskoler 7 3 Eventuel etablering af lokaler til Hjørring Musiske Skole i forbindelse 10 med salg af grund. 4 Takster for skoleåret 2017/2018 for Hjørring Musiske Skole 14 5 Ændring af formål for frigivne midler til renovering af Hjørring Skolens 16 pavilloner på Bagterpskolen. 6 Frigivelse af midler til etablering af børnehus i Bindslev i skolens 21 bygninger 7 Orientering fra formanden 26 8 Orientering fra medlemmerne 26 9 Forvaltningen orienterer 26

2 Side Ø Behandling af samlet budgetforslag Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget behandler det samlede budgetforslag for drift og anlæg samt forslag til budgetbemærkninger og de heri beskrevne målsætninger og indsatsområder. Det indstilles, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter det samlede budgetmateriale, og at forvaltningen på den baggrund arbejder videre med budgettet. Sagsfremstilling Jævnfør tidsplan for budgetlægning skal Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget på mødet den afholde mini-budgetseminar med deltagelse af Område-MED samt drøfte det samlede budgetforslag for drift og anlæg for perioden Budgetforslag Det samlede budgetforslag fremgår af budgetbemærkningerne, der er vedhæftet sagsfremstillingen som bilag nr. 1 og 2. Budgetbemærkningerne består af 2 bind, hvor bind 1 er de generelle budgetbemærkninger, der beskriver de strategier, målsætninger og indsatsområder, der arbejdes med i 2018, mens bind 2 er de specifikke budgetbemærkninger, der mere detaljeret beskriver bevillinger og budgetforudsætninger på de enkelte Sektorer. Budgetforslaget er udarbejdet i forhold til den fremskrevne budgetramme for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget på mio. kr., der blev udmeldt af Byrådet d. 29. marts På undervisnings- og dagtilbudsområdet er der i beregningen af budgettet taget udgangspunkt i de vedtagne tildelingsmodeller samt forventede børne- og elevtal, sådan som de fremgår af den befolknings- og elevtalsprognose, der er udarbejdet af COWI i april På børne- og familieområdet er der i budgetlagt med det forventede antal anbringelser og øvrige foranstaltninger med udgangen af 2017, hvor der dog i overslagsårene tages højde for ophør af anbringelser. Budgetmæssige ændringer som følge af Børne- Skole og Uddannelsesudvalgets temadrøftelser henover foråret 2017 er ikke indarbejdet i budgetforslaget.

3 Side 3. Det samlede budgetforslag udgør 1.010,9 mio. kr. og som det fremgår af nedenstående skema, er der i budgetforslaget indarbejdet en række ændringer i forhold til den fremskrevne budgetramme. På Sektor Undervisning er rammen udvidet med 11,1 mio. kr., hvoraf de 4,1 mio. kr. relateres til overførelsen fra Børne- og Familieområdet til skolepuljen under Sektor Undervisning, hvor der jf. Byrådets beslutning d. 29. marts 2017 permanent skulle overføres 4 mio. kr. De resterende 7,2 mio. kr. relaterer sig primært til merudgifter til privatskoler og efterskoler, SFO ved privatskolerne samt mellemkommunale betalinger, hvor budgetterne på baggrund af den nyeste elevtalsprognose er opjusteret. Udgiftsstigningerne på de pågældende områder har også vist sig i 2017, hvilket fremgik af økonomirapport 1. Der gøres opmærksom på, at budgettet på Sektor Undervisning er baseret på foreløbige tal fra elevtalsprognosen. Det endelige budget for skoleåret for privat- og efterskoler samt folkeskoler fastsættes pr. 5. september Merudgifterne på Sektor Undervisning kan håndteres via omprioriteringer af midler fra dagtilbudsområdet, hvor forventningen til antallet af børn i 2018 kan nedjusteres i forhold til forudsætningerne i den fremskrevne ramme. Dette skyldes primært, at forventningen til antallet af flygtningebørn er markant nedjusteret i den nye befolkningsprognose i forhold til den befolkningsprognose, der lå til grund for budgetlægningen for 2017 og frem. På Børne- og Familieområdet holder budgettet sig indenfor den fremskrevne budgetramme fratrukket de 4 mio. kr., der skulle overføres til Sektor Undervisning. Imellem Børne- Skole og Uddannelsesudvalget og Økonomiudvalget flyttes 1,1 mio. kr. Flytningen vedrører korrektion vedrørende gennemførte energibesparende foranstaltninger samt teknisk udmøntning af budgetreduktion. For uddybende angående de enkelte budgetposter og budgetforudsætninger på Sektorerne henvises til de specifikke budgetbemærkninger jf. bilag 2.

4 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget bedes drøfte forslaget til de generelle og specifikke budgetbemærkninger og de heri beskrevne indsatsområder og målsætninger. På baggrund af Udvalgets drøftelser arbejder forvaltningen videre med budgetforslaget. Side 4. Budget-temaer Børne- Skole og Uddannelsesudvalget har hen over foråret drøftet en række temaer indenfor områderne tidlig forebyggende indsats, højkvalitetsdagtilbud samt specialundervisning. På baggrund af Udvalgets behandling af temaerne har forvaltningen til mødet d. udarbejdet et oplæg med fokus på de temadrøftelser, der har været på Udvalgets tidligere møder. Derudover fremgår en trykprøvning af de budgetreduktioner, der blev indarbejdet i budgettet for , ligeledes af oplægget. Oplægget fremgår af bilag nr. 5. Udover oplægget er der til sagsfremstillingen ligeledes vedhæftet de plancher vedrørende tidlig forebyggende indsats samt højkvalitetsdagtilbud, der har været grundlag for Udvalgets temadrøftelser på møderne d. 8. og 15. maj Plancherne er vedhæftet sagsfremstillingen som bilag nr. 6 og 7. Endeligt er som bilag nr. 8 vedhæftet en beskrivelse af en budgetudvidelse vedrørende familieorienteret indsats for børn med overvægt, der har været behandlet af Sundheds- Ældre og Handicapudvalget d. 30. maj Sundhed- Ældre og Handicapudvalget besluttede her, at "Familieorienteret indsats for børn med overvægt" sendes frem til Børne- Skole og Uddannelsesudvalget, så det kan indgå som en del af budgetoplægget her. Med baggrund i oplægget bedes Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget behandle de samlede forslag til budgettilpasninger indenfor temaerne og tilkendegive, hvilke elementer, der skal indgå i de videre budgetdrøftelser. Demografi Som det har været beskrevet i budgetprocessen skal behov for reguleringer som følge af den demografiske udvikling synliggøres. Forvaltningen har derfor udarbejdet et notat, der beskriver behovet for demografireguleringer for , der fremgår af bilag 4. Demografireguleringerne er ikke indarbejdet i budgetforslaget. Notatet viser de rammejusteringer, der i skal foretages på Sektor Undervisning og Dagtilbud i forhold til 2018 som følge af ændringerne i befolkningstallet for 0-16 år.

5 Notatet forelægges Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget inden materialet videresendes til Økonomiudvalget, der på mødet d. 9. august 2017 skal beslutte, hvorvidt reguleringerne vedrørende demografien skal indarbejdes i Udvalgets budgetramme. Side 5. Anlæg På baggrund af Børne- Skole og Uddannelsesudvalgets tidligere behandling af anlægsbudgettet har Børne- og Undervisningsforvaltningen udarbejdet forslag til anlægsbudget for , der er vedhæftet som bilag nr. 3. Børne- Skole og Uddannelsesudvalget bedes behandle forslaget og tilkendegive, hvilke elementer, der skal indgå i de videre budgetdrøftelser. Videre tidsplan forår 2017 : Mini-budgetseminar med Område-MED efterfulgt af drøftelser i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget i forhold til de samlede temaer og omprioriteringer i budgetforslaget 21. juni 2017: Dialogmøde med institutions- og skolebestyrelser 26. juni 2017: Afsluttende behandling af det samlede budgetmateriale inden sommerferien Lovgrundlag BEK nr af 27/02/2017 (Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.) kapitel 2. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Budgettet vil løbende blive drøftet på Område-MED og der afholdes minibudgetseminar mellem Børne- Skole og Uddannelsesudvalget og Område-MED d.. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger.

6 Side 6. Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger 2. Forslag til specifikke budgetbemærkninger 3. Forslag til anlægsbudget Notat angående reguleringer som følge af den demografiske udvikling 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag 6. Plancher vedrørende tidlig forebyggende indsats 7. Plancher vedrørende højkvalitetsdagtilbud 8. Bilag fra Sundhed- Ældre og Handicap vedrørende familieorienteret indsats for børn med overvægt Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne- Skole og Uddannelsesudvalget drøfter forslag til budgetbemærkninger at Børne- Skole og Uddannelsesudvalget drøfter de samlede forslag til budget-tilpasninger indenfor temaerne tidlige forebyggende indsats og højkvalitetsdagtilbud og kendegiver, hvilke budget-tilpasninger, der skal indgå i de videre budgetdrøftelser at Børne- Skole og Uddannelsesudvalget drøfter forslag til anlægsbudget og tilkendegiver, hvilke forslag der skal indgå i de videre budgetdrøftelser at notat vedrørende reguleringer som følge af den demografiske udvikling oversendes til Økonomiudvalget at Børne- og Undervisningsforvaltningen i øvrigt arbejder videre med det samlede budgetforslag med baggrund i Børne- Skole og Uddannelsesudvalgets drøftelser. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøftede forslag til budgetbemærkninger og de samlede forslag til budgettilpasninger. Forvaltningen arbejder videre med budgetforslaget på baggrund af udvalgets drøftelser. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

7 Side Ø Klassestørrelse i folkeskoler Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om udarbejdet notat vedrørende klassestørrelserne i skolerne. Det indstilles, at notatet sendes videre til Økonomiudvalget med henblik på, at notatet kan indgå som grundlag for de videre budgetdrøftelser. Sagsfremstilling Byrådet besluttede på sit møde d. 29. marts 2017, at der skulle udarbejdes notat vedrørende konsekvenserne af at indføre et princip om, at klassedelingen som udgangspunkt sker ved 26 elever eller 25 elever i stedet for ved 28 elever, der er nuværende praksis. Konsekvensbeskrivelsen skulle omhandle de økonomiske konsekvenser, afledt anlægsbehov samt andre relevante forhold. Notatet skulle indgå i budgetdrøftelserne for Børne- og Undervisningsforvaltningen har derfor udarbejdet vedhæftede notat, der beskriver de økonomiske konsekvenser ved ændringen af klassedelingen samt behovet for kapacitetstilpasninger på skolerne. Notatet fremgår af bilag 1. Ved klassedelingen på 25 eller 26 elever beskrives i notatet 2 scenarier, hvor det ene tager udgangspunkt i, at ændringen implementeres fuldt ud på alle årgange fra skoleåret 2018/2019 mens det andet scenarie tager udgangspunkt i, at ændringerne indfases med én årgang årligt over en periode på 10 år. I slutningen af notatet beskrives ligeledes nogle generelle opmærksomhedspunkter, der går på tværs af de 2 modeller og scenarier. Som grundlag for beregningerne er der taget udgangspunkt i den elevtalsprognose, COWI har udarbejdet i foråret Drifts-økonomiske konsekvenser Nedenstående fremgår de økonomiske konsekvenser ved de to modeller:

8 Side 8. Behov for anlægsinvesteringer I forhold til en ændret klassedeling ved 25 elever anslåes en fuld indfaset model at medføre afledte anlægsudgifter på 16,7 mio. kr. mens en gradvis indfaset model medfører afledte anlægsudgifter på ca. 6,1 mio. kr. I forhold til en ændret klassedeling ved 26 elever anslåes en fuld indfaset model at medføre afledte anlægsudgifter på 9,1 mio. kr. mens en gradvis indfaset model medfører afledte anlægsudgifter på ca. 3 mio. kr. Lovgrundlag LBK nr. 747 af 20/06/2016 (Folkeskoleloven) 17, stk. 1, 25 stk Økonomi Jævnfør sagsfremstillingen vil ændringen af klassedelingsprincipperne medføre merudgifter ud over rammen til folkeskolerne, idet der tildeles til flere klasser. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Område-MED inddrages løbende i budgetprocessen for Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger.

9 Bilag: 1. Notat angående ændret klassedeling Side 9. Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning at notatet sendes videre til Økonomiudvalget med henblik på, at notatet kan indgå som grundlag for de videre budgetdrøftelser. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning og sender notatet videre til Økonomiudvalget med henblik på, at notatet kan indgå som grundlag for de videre budgetdrøftelser. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

10 Side Ø Eventuel etablering af lokaler til Hjørring Musiske Skole i forbindelse med salg af grund. Resumé Nabogrunden til Vendsyssel Teater, ejendommen Jernbanegade 25-27, Banegårdspladsen 2, 9800 Hjørring har været i fornyet offentligt udbud. Der skal tages stilling til, hvorvidt der skal etableres musisk skole i det bygningsprojekt, der vil kunne opføres på ejendommen. Sagsfremstilling Ejendommen Jernbanegade 25-27, Banegårdspladsen 2, 9800 Hjørring har været i et fornyet offentligt udbud som en grundsalgskonkurrence i perioden fra den 22. november 2016 til den 18. januar Placering af Hjørring Musiske Skole. Forinden endelig stillingtagen til købstilbud skal det afklares, om Hjørring Kommune ønsker at etablere en væsentlig del af Hjørring Musiske Skole i bebyggelsen. Et flertal i BSU besluttede i august 2016, at der skal arbejdes videre med at finde en fremtidssikret placering af faciliteter til Hjørring Musiske Skole i Hjørring midtby. Alternativet vil være en fuld decentralisering af den musiske skoles aktiviteter til eksisterende lokaler på skolerne. Administrationen kan i øjeblikket pege på tre mulige løsninger i Hjørring midtby. 1. Etablering med m 2 i stueetage og 1. sal i nyopførte lokaler på Jernbanegade og Banegårdspladsen 2, der sammen med lokaler i den nye teaterbygning vil udgøre rammen for Hjørring Musiske Skoles centralt placerede aktiviteter, mens øvrige aktiviteter placeres andre steder. 2. Nybygning i Dronningensgade eller renovering af de nuværende bygninger. 3. Renovering og omdannelse af Vendelbohus som base for Hjørring Musiske Skoles aktiviteter.

11 Ad 1: Med placering af Hjørring Musiske Skole tæt op ad Vendsyssel Teater opnås en fortsættelse af den synergieffekt, som den musiske skole har nydt godt af ved at være placeret tæt på Vendsyssel Teater i Dronningensgade. Ideen om et grønt kulturstrøg fra teaterpladsen til gågaden kommer nærmere målet. Side 11. Der skal i udformningen tages udgangspunkt i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets beslutning af 15. august 2016 (se bilag). De m 2 forventes suppleret med leje eller lån af lokaler fx til billedkunst på Vendsyssel Kunstmuseum, til dans på Vendelbohus eller i Hjørring Ungdomscenter. Hjørring Musiske Skole ser potentiale i at være placeret tæt på Vendsyssel Teater, men er udfordret af det begrænsede areal. Ad 2 og 3: Bygningerne i Dronningensgade 12 og Vendelbohus er i dårlig stand, og der skal investeres mellem 25 og 30 mio. kr. for at opgradere bygningerne til musikskolebrug (lydisolering, energikrav, arbejdsmiljøpåbud). I begge bygninger kan der rummes en større musisk skole end i Jernbanegadebebyggelsen, naturligvis med tilsvarende større driftsudgifter. Såfremt Byrådet fravælger at anvende optionen om musisk skole i projektet i Jernbanegade / Banegårdspladsen, er der behov for endelig stillingtagen til, hvilken anden løsning Byrådet ønsker senest i løbet af med henblik på tilvejebringelse af finansiering og at gennemføre den valgte løsning inden udgangen af næste byrådsperiode. Økonomi og finansiering Økonomisk er udgangspunktet for en placering af Hjørring Musiske Skole i Jernbanegade / Banegårdspladsen rådighedspuljen på 10,000 mio. kr., der er afsat i investeringsoversigten. Hertil kommer salgsprovenuet for grunden. Dette med baggrund i byrådsbeslutningen om genanvendelse af midlerne i området samt de eksisterende driftsrammer. Den mest favorable model for etablering er en købsmodel, hvor Hjørring Kommune køber m 2, og på baggrund af en byfornyelsesbeslutning (jævnfør byfornyelsesloven 98) lånefinansierer de yderligere etableringsudgifter. Alternativt kassefinansieres projektet. Med denne model vil de årlige udgifter til forrentning og drift ligge på samme niveau som dagens driftsudgifter, således at den samlede økonomi kan afholdes indenfor de afsatte rammer. Tidsplan Forventet tidsplan hvis Byrådet vælger at udnytte optionen. Udbuddet af ejendommen sagsbehandles i Økonomiudvalg og Byråd.

12 Købsaftale underskrives betinget af, at der kan opnås enighed med byder om vilkårene for faciliteter til den musiske skole. Fra købers side vil aftalen være betinget af, at planlægningen gennemføres. TMU igangsætter lokalplan og kommuneplantillæg (august 2017). Udformning af den musiske skole forhandles. Lokalplan og kommuneplantillæg vedtages endeligt (februar / marts 2018). 4 ugers klagefrist. Køber overtager ejendommen den 1. maj Den musiske skole flytter ind i august 2019, idet projektering og byggeperiode anslås til ca. 18 måneder. Side 12. Denne sag behandles i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget den 12. juni, i Økonomiudvalget den 21. juni og i Byrådet den 28. juni. Lovgrundlag Byfornyelsesloven Kommunalfuldmagten Økonomi Køb af ejerlejlighed på m2 til Hjørring Musiske Skole forventes at beløber sig i alt til 15,3 mio. kr. Finansieringen heraf foreslås sammensat således: 10 mio. kr. er afsat på anlægsbudgettet, forventet provenu fra salg af grunden samt lånefinansiering via byfornyelseslovgivningen - alternativt kassefinansieres af det resterende beløb. Lånemodellen giver en driftsøkonomi, der kan afholdes indenfor de nuværende rammer, mens kassefinansiering vil give en driftsbesparelse. Såfremt optionen med at etablere den musisk skole i den nye bebyggelse ikke udnyttes, skal der på et senere tidspunkt tages stilling til, hvilken økonomisk ramme, der skal afsættes til etablering af nye faciliteter i Dronningensgade eller til renovering af den eksisterende bygning i Dronningensgade eller af Vendelbohus. Renoveringsprojekterne vil give et yderligere anlægsbehov i størrelsesordenen 15-20,000 mio. kr. udover de allerede afsatte midler. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger

13 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger Side 13. Bilag 1. Referat af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets behandling af: Fremtidig placering af Hjørring Musiske Skole d. 15. august Der er lukkede fortrolige bilag til punktet i et lukket dagsordenspunkt. Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager stilling til, hvorvidt udvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at Hjørring Musiske Skoles centrale funktioner indgår i projektet i Jernbanegade / Banegårdspladsen. Beslutning Et flertal i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at anbefale overfor Økonomiudvalg og Byråd, at Hjørring Musiske Skoles centrale funktioner indgår i projektet i Jernbanegade, som beskrevet i sagsfremstillingen. Kasper Maarup Andersen (K) stemte imod projektet som beskrevet i sagsfremstillingen, idet han anbefalede at projektet udvides, således at der afsættes 1500 kvm til Musisk Skole. Dan Andersen (T) stemte imod anbefalingen. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

14 Side S Takster for skoleåret 2017/2018 for Hjørring Musiske Skole Resumé Takster for Hjørring Musiske Skole for skoleåret 2017/2018 fremlægges til godkendelse. Takstændringen sker som følge af implementering af vedtaget budgetændring på forældrebetaling i Budget Sagsfremstilling Byrådet fastsætter taksten for ydelser ved Hjørring Musiske Skole i forbindelse med budgetvedtagelsen. I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2017, besluttede Byrådet en budgetreduktion fra 2018 og frem på Hjørring Musiske Skole på 0,845 mio. kr. ved forøgelse af elevbetalingen. Jf. Bekendtgørelse af lov om musik 3c yder staten delvis refusion af kommuners eller andres udgifter til lærerlønsudgifter i forbindelse med drift af musikskoler, jf. dog stk. 4, der siger, at musikskoleelevernes betaling for undervisningen ikke må overstige 1/3 af bruttoudgifterne ved skolens drift. Bestemmelsen giver således mulighed for at øge elevbetalingen til 33 %, med vedtagelsen af Budget 2017 er der i overslagsårene vedtaget en stigning på elevbetalingen, så den udgør 26,5 % af bruttobudgettet. Hjørring Musiske Skoles bestyrelse har forholdt sig til budgetreduktionen og fremsendt forslag til takster for skoleåret 2017/2018, hvor en forhøjelse af taksten er indarbejdet jf. vedtagelse af Budget Taksterne for Hjørring Musiske Skole følger skoleåret, og det fremsendte takstforslag er for skoleåret 2017/2018 og vil derfor have 5/12-dels virkning i regnskabsår 2017 og får fuldt gennemslag i Takster for skoleåret 2018/2019 vil indgå i det samlede budgetmateriale for Budget 2018 for udvalgsområdet. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse 41a: Beslutning om fastsættelse af betaling fra borgerne for ydelser fra kommunale forsyningsvirksomheder og for benyttelse af sociale institutioner og ordninger m.v. samt skolefritidsordninger skal træffes af kommunalbestyrelsen.

15 Side 15. Økonomi Der er i overslagsårene for Budget 2017 indarbejdet en budgetændring indeholdende en forøgelse af elevbetalingen, svarende til 26,5 % af bruttobudgettet til skolens drift. Da elevbetalingen følger skoleåret, skal taksterne gælde fra 1. august Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. Takster Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler at takstblad for skoleåret 2017/2018 for Hjørring Musiske Skole godkendes og at sagen videresendes til Byrådet med anbefaling. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at anbefale indstillingen overfor Økonomiudvalg og Byråd. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

16 Side G Ændring af formål for frigivne midler til renovering af Hjørring Skolens pavilloner på Bagterpskolen. Resumé Med denne sag søges formålet med tidligere frigivne midler ændret således, at der kan gennemføres ét samlet renoveringsprojekt for Hjørring Skolen. Samtidig nedsættes et bygherreudvalg ligesom udbudsform og tildelingskriterier for projektet fastlægges. Sagsfremstilling I juni 2016 frigav Byrådet 2,250 mio. kr. til renovering af Hjørring Skolens pavilloner på Bagterpskolen. Midlerne blev frigivet til et renoveringsprojekt, der skulle forbedre Hjørring Skolens lokalesituation for de aktiviteter, som skolen har på Bagterp Undervisningssted. I forbindelse med Byrådets drøftelser og vedtagelse af budget afsatte Byrådet yderligere 10,000 mio. kr. i investeringsoversigten til projektet. Det er derfor forvaltningens og Hjørring Skolens vurdering, at midlerne bør samles, så der kan udvikles ét projekt, der gennemføres i en helhed. Det kan oplyses, at prisen på pavilloner, der kan godkendes permanent, nærmer sig prisen på almindeligt byggeri, hvilket er en yderligere grund til at samle indsatsen. Ombygning af Hjørring Skolens lokaler på Bagterp Undervisningssted. Planen er, at ombygge den fløj på Bagterp Undervisningssted, hvor Hjørring Skolens klasser har til huse. Lokalerne er ikke hensigtsmæssigt indrettet, fordi bygningen oprindeligt er opført og indrettet med klasselokaler til klasseundervisning. Der mangler også faglokaler, administration og medarbejderfaciliteter, der tilgodeser Hjørring Skolens samarbejdskultur. Projektet går derfor ud på at ændre bygningens indretning og evt. bygge ud, så lokalerne passer bedst muligt til formålet. Repræsentanter fra Hjørring Skolens bestyrelse, medarbejdere og ledelse har drøftet mulighederne og er nu i færd med at danne et overordnet billede af, hvordan de fysiske rammer bør placeres og indrettes. I dette forløb har skolen og forvaltningen været på inspirationsbesøg for at se, hvordan andre skoler har valgt at indrette sig. De næste skridt er at udarbejde et idéoplæg og et skitseprojekt i samarbejde med en rådgiver. Den rådgiver, der skal løse denne opgave, skal ud over at kunne sætte sig ind i en specialskoleverden have særlige erfaringer med

17 ombygning og fornyelse af ældre bygninger, og have særligt øje for de muligheder, der ligger i at passe en anden funktion ind i ældre bygninger. Det skitseprojekt, der kommer ud af samarbejdet vil udgøre grundlaget for et samlet projekt for ombygningen. Det endelige projektforslag vil blive forelagt Byrådet i forbindelse med frigivelse af midler til byggearbejderne. Side 17. Bygherreudvalg og byggeudvalg Til at styre projektet nedsætter Byrådet et bygherreudvalg med et medlem af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget som formand. Desuden består bygherreudvalget af 2-3 ledelsesrepræsentanter, en bestyrelsesrepræsentant, en medarbejderrepræsentant, en medarbejder fra Byggeri og Ejendomme og en konsulent fra Børne- og Undervisningsforvaltningen. Bygherreudvalget sætter projektet i gang, styrer projekteringsfasen og sikrer, at projektet holdes indenfor Byrådets rammer for funktion og økonomi. Bygherreudvalgets opgave er således at bestille byggeriet og følge det. Bygherreudvalget refererer til Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget. Byggeherreudvalget nedsætter et byggeudvalg med 5-7 medlemmer bestående af ledere, medarbejderrepræsentanter herunder AMR og repræsentanter fra forvaltningen. Desuden deltager rådgivere og håndværkere i nødvendigt omfang. Byggeudvalget kan betragtes som et bruger- og teknikerudvalg, der har til opgave at tænke elevernes læring og personalets hverdag ind i byggeriet og at kommentere og kvalificere arkitekternes arbejde ud fra erfaringer, forventninger og andre brugerrelaterede hensyn. Byggeudvalget er aktivt i hele projektforløbet og sikrer herved et sparringsforum for bygherreudvalg, arkitekt og ingeniør i forbindelse med detaljering af projektet. Byggeudvalget refererer til bygherreudvalget. Grundlag for udbud af rådgiverydelsen I udbudsstrategien foreslås projektet opdelt i to udbudsrunder: Udbud af rådgivningsopgaver. Udbud af håndværkerydelser. På baggrund af projektets karakter, hvor der tages udgangspunkt i en eksisterende bygningsmasse, anbefaler forvaltningen, at der udarbejdes et idéoplæg, som beskriver projektets overordnede funktionskrav og skolens ønsker sammen med de relevante oplysninger om de eksisterende forhold. Dette idéoplæg anvendes som baggrund for udbud af rådgiverydelserne.

18 Rådgiverydelserne foreslås udbudt i begrænset licitation med det økonomisk mest fordelagtige tilbud som tildelingskriterie jf. udbudsredegørelsen, der er bilag til denne sag. Side 18. I forbindelse med udbuddet af rådgivningsopgaven skal udbudsform og tildelingskriterier for udførelsesdelen være fastlagt, så omfanget af rådgiverydelserne kan fastlægges. Det indstilles derfor, at håndværkerydelserne udbydes i offentlig licitation i hoved-, stor- eller fagentrepriser med tildelingskriteriet laveste pris. Sagen behandles i chefgruppen den 29. maj, i direktionen den 6. juni, i BSU den 12. juni, i ØK den 21. juni og i Byrådet den 28. juni. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Der blev i juni 2016 frigivet en anlægsudgiftsbevilling på 2,250 mio. kr. til udskiftning af Hjørring Skolens pavilloner ved Bagterp Undervisningssted (Skoler i Hjørring by ). Med vedtagelsen af Budget 2017 afsatte Byrådet 10,000 mio. kr. på investeringsoversigten til næste etape af projektet for Hjørring Skolen (Hjørring Skolen, renovering ). Det indstilles, at formålet med de allerede frigivne midler på Skoler i Hjørring By (301970) ændres således, at projektet samles med projekt Hjørring Skolen, renovering (301993) med det formål at gennemføre projektet for Hjørring Skolen som ét projekt med en samlet anlægssum på 12,250 mio. kr. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. Udbudsredegørelse.

19 Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler Side 19. at formålet med de allerede frigivne midler på Skoler i Hjørring By (301970) ændres således, at projektet samles med projekt Hjørring Skolen, renovering (301993) med det formål, at gennemføre projektet for Hjørring Skolen som ét projekt med en samlet anlægssum på 12,250 mio. kr., at der nedsættes et bygherreudvalg som fremstillet i sagen, at Børne-, Skole- og Undervisningsudvalget udpeger en formand for bygherreudvalget, at bygherreudvalget bemyndiges til at nedsætte et byggeudvalg, som fremstillet i sagen, at rådgivningsopgaverne udbydes jf. sagsfremstillingen med tildelingskriteriet økonomisk mest fordelagtige tilbud, at bygherreudvalget bemyndiges til at udvælge og tildele rådgiveropgaverne, at håndværkerentrepriserne udbydes i offentlig licitation i hoved- storeller fagentrepriser med tildelingskriteriet laveste pris og at forvaltningen bemyndiges til at underskrive entreprisekontrakterne. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at anbefale overfor Økonomiudvalget og Byrådet at formålet med de allerede frigivne midler på Skoler i Hjørring By (301970) ændres således, at projektet samles med projekt Hjørring Skolen, renovering (301993) med det formål, at gennemføre projektet for Hjørring Skolen som ét projekt med en samlet anlægssum på 12,250 mio. kr., at der nedsættes et bygherreudvalg som fremstillet i sagen, at Jette Kirkeby (S) udpeges som formand for bygherreudvalget, at bygherreudvalget bemyndiges til at nedsætte et byggeudvalg, som fremstillet i sagen, at rådgivningsopgaverne udbydes jf. sagsfremstillingen med tildelingskriteriet økonomisk mest fordelagtige tilbud, at bygherreudvalget bemyndiges til at udvælge og tildele rådgiveropgaverne, at håndværkerentrepriserne udbydes i offentlig licitation i hoved- storeller fagentrepriser med tildelingskriteriet laveste pris og

20 at forvaltningen bemyndiges til at underskrive entreprisekontrakterne. Side 20. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt..

21 Side G Frigivelse af midler til etablering af børnehus i Bindslev i skolens bygninger Resumé Med denne sag søges der frigivet midler til byggearbejderne i anlægsprojektet på skolen i Bindslev, der skaber plads til at børnehaven og vuggestuen flyttes til skolens bygninger. Sagsfremstilling Om projektet Projektet opstod i 2015 som en konsekvens af et ønske fra dagtilbudsområdet om at etablere en vuggestuegruppe i Bindslev. Imidlertid var der ikke mulighed for at oprette vuggestuen ved børnehaven "Solsikken"), fordi der ikke var plads på grunden. Derimod var der muligheder på skolen, der var udfordret af store udgifter til bygningsdrift på grund af store og tildels ældre bygninger. Projektet i Bindslev er banebrydende på flere måder. For det første samles dagtilbud og skole i Bindslev i én bygning, og kommer til at udgøre en tryg base for børn, unge og forældre i Bindslev. Det politiske mål om at øge indsatsen omkring overgange og brobygning får optimale vilkår - medarbejdere, ledelse og bestyrelserne er allerede gået i gang. Børnehuset nyindrettes i rummelige og inspirerende lokaler, og der etableres udeområder, der indrettes specielt til børnehave og vuggestue. Skolens faglokaler og medarbejderfaciliteter optimeres, så de passer til den nye folkeskolelov og de nye arbejdstidsbestemmelser. Endelig nedrives ca. 620 m 2 af skolens bygninger, ca. 750 m 2 overgår fra skole til dagtilbud, og når projektet er gennemført, kan bygningen, der rummer børnehaven "Solsikken" på 392 m 2 overgå til exit. Efter at Byrådet den 17. december 2015 frigav midler til projektering og entrepriseudbud, har skolen og børnehaven samarbejdet grundigt om at realisere visionen om optimal overgang og brobygning imellem dagtilbud og skole. Samarbejdet har ikke kun haft fokus på anlægsprojektet, men også på alle andre aspekter af samarbejdet. Mange af tiltagene er allerede iværksat nu, inden de to institutioner flytter sammen. Den 31. oktober 2016 besluttede Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget at prioritere 1,100 mio. kr. af udvalgets exitmidler til nedrivning og reetablering til

22 projektet, fordi man ikke ønskede at projektet skulle belastes af denne forholdsvis store udgift. Side 22. Licitationsresultat og finansiering Det projekt, der er udarbejdet under ledelse af bygherreudvalget, omfatter i store træk, at der indrettes børnehave og vuggestue i den bygning, der ligger ud imod Grønningen, og at mediateket indrettes, så det danner bindeled imellem skole og dagtilbud med bedre muligheder for musiske aktiviteter. Både skole og dagtilbud kommer til at drage nytte af dette rum. Endelig renoveres og tilpasses at faglokalerne, medarbejderfaciliteterne og modtagekøkkenet. Licitationsresultatet er positivt i den forstand, at projektet, som det er rammesat af Byrådet i 2015, kan gennemføres uden væsentlige overskridelser. Der er afsat knap 1,000 mio. kr. til uforudsete udgifter i projektet, og set i det lys er en licitation, der går 0,075 mio. kr. over budgettet, acceptabel. På den anden side vil der stadig henstå udfordringer, efter at projektet er gennemført. Disse udfordringer kan sammenfattes i tre optioner, som bygherreudvalget har bedt om at få projekteret og prisfastsat i licitationen. Det drejer sig om et energiprojekt, hvor den bygning, som børnehuset etableres i, efterisoleres i fuldt omfang (facader og tag) - pris 1,564 mio. kr. og et projekt, der løser nogle uhensigtsmæssigheder for skolen, der har eksisteret i lang tid. Det drejer sig om, at der mangler en direkte forbindelse imellem de to etager i "Taggårdsbygningen" samt depotrum og rummøbler ved det eksisterende mediatek. Som det er nu, må man enten må gå igennem mediateket / det musiske fællesområde, hvis man skal fra den ene etage til den anden - pris 1,193 mio. kr. Endelig er der prissat et delprojekt, hvor "Taggårdsbygningen" gøres yderligere tilgængelig fra en nedgravet trappeskakt i skolegården - pris 1,513 mio. kr. Det er derfor forvaltningens indstilling, at projektet bør gennemføres og licitationsresultatet antages med nedenstående to tilkøb, idet optionen på trappeskakten i skolegården ikke gennemføres. 1. Energioptimering af bygningen, der indrettes til børnehave og vuggestue. Pkt i bilaget med licitationsresultatet. 2. Etablering af direkte forbindelse imellem etagerne i "Taggårdsbygningen". Pkt i bilaget med licitationsresultatet. Ad 1: Det foreslås, at energioptimeringsprojektet finansieres af kommunens kassebeholdning med 1,564 mio. kr. Energioptimeringsprojektet næsten halverer bygningens energiforbrug til opvarmning. Den rådgivende ingeniør har beregnet besparelsen ved energioptimeringen og er kommet frem til, at bygningen i dag

23 forbruger 96,8 MWt årligt. Efter energirenoveringen vil bygningen kun forbruge 52,4 MWt årligt. Energirenoveringen medfører, at bygningen lever op til den højeste renoveringsklasse i bygningsreglementet. Desværre giver det kun en årlig besparelse på kr., fordi fjernvarmeprisen i Bindslev er opdelt i en fast og en variabel afgift. Den variable afgift er meget lav i Bindslev: ca. 120 kr. pr. m 3. Der ud over er det svært, at sætte kroner og ører på den øgede komfort og bygningens merværdi, der følger af energirenoveringsprojektet, men bygningen har stået ubenyttet hen i en årrække, på grund af et påbud fra Arbejdstilsynet, og fordi det har været svært at holde bygningen fri for træk og tilstrækkeligt opvarmet. Uanset om energirenoveringsprojektet gennemføres, vil vinduerne i bygningen blive udskiftet, således at træk undgås, ligesom varmeanlægget bliver udbygget. Side 23. Ad 2: Optimeringen af "Taggårdsbygningen" til ca. 0,700 mio. kr. finansieres af skoleområdets fælles anlægspulje for 2018, mens skolen og børnehuset af egne midler betaler indretning af multirummet, rummøbel og depotrum ca. 0,500 mio. kr. Sagen behandles i chefgruppen den 29. maj, i direktionen den 6. juni, i BSU den 12. juni, i ØK den 21. juni og i Byrådet den 28. juni. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse Økonomi Der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på mio. kr. til projektet. Anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af 10,000 mio. kr. af de i anlægsbudgetterne for 2016 og 2017 afsatte anlægspuljer til Bindslev Børnehus (513988). Der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,564 mio. kr. til at gennemføre energioptimeringsprojektet (tilkøb nr. 1). Beløbet finansieres af kassen. Der prioriteres på forhånd 0,700 mio. kr. af skolernes fælles anlægspulje for 2018 til projektet (tilkøb nr. 2). Sindal Skole og Dagtilbudsområde Øst deler de resterende 0,500 mio. kr. udgiften til tilkøb nr. 2 efter nærmere aftale. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger.

24 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Side 24. Bilag 1. Projektforslag 2. Licitationsresultat 18. maj 2017 Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler at Byrådet accepterer licitationsresultatet, at projektet gennemføres med de prioriteringer, der er beskrevet i sagen, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 10,000 mio. kr. til projektet, at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af 10,000 mio. kr. af den i anlægsbudgetterne for 2016 og 2017 afsatte anlægspuljer Bindslev Børnehus (513988), at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,564 mio. kr. til at gennemføre energioptimeringsprojektet (tilkøb nr. 1). Beløbet finansieres af kassen, at der prioriteres på forhånd 0,700 mio. kr. af skolernes fælles anlægspulje for 2018 til projektet (tilkøb nr. 2). at Sindal Skole og Dagtilbudsområde Øst deler de resterende 0,500 mio. kr. udgiften til tilkøb nr. 2 og at forvaltningen bemyndiges til at underskrive entreprisekontrakterne. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at anbefale overfor Økonomiudvalg og Byråd at Byrådet accepterer licitationsresultatet, at projektet gennemføres med de prioriteringer, der er beskrevet i sagen, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 10,000 mio. kr. til projektet, at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af 10,000 mio. kr. af den i anlægsbudgetterne for 2016 og 2017 afsatte anlægspuljer Bindslev Børnehus (513988),

25 at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,564 mio. kr. til at gennemføre energioptimeringsprojektet (tilkøb nr. 1). Beløbet finansieres af kassen, at der prioriteres på forhånd 0,700 mio. kr. af skolernes fælles anlægspulje for 2018 til projektet (tilkøb nr. 2). at Sindal Skole og Dagtilbudsområde Øst deler de resterende 0,500 mio. kr. udgiften til tilkøb nr. 2 og at forvaltningen bemyndiges til at underskrive entreprisekontrakterne. Side 25. Mai-Britt Beith Jensen (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

26 Side G Orientering fra formanden G Orientering fra medlemmerne G Forvaltningen orienterer Forvaltningen orienterede om, at Skolecenter Hirtshals er udvalgt til tilsyn. Forvaltningen orienterede om møde med skole- og dagtilbudsbestyrelserne den 21. juni.

27 Side 27. Underskrifter Dan Andersen Svenning Christensen Jette Kirkeby Mai-Britt Beith Jensen Tim Jensen Bjarne Mølgaard Kasper Maarup Andersen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Referat af Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat af Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat af Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:15 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:10 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested:

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 00.30.02-Ø00-9-16 3. Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget følger op på dialogmødet med skolebestyrelser

Læs mere

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget Budget 2018-2021 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget DEL 1 BUDGETFORSLAG 2018-2021 Mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Sektor Undervisning 567,0 560,5 561,6 561,6 Sektor Dagtilbud

Læs mere

Total demografitrykprøvning

Total demografitrykprøvning Hjørring Kommune Trykprøvning demografi -2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-06-2018 Side 1. 00.30.02-Ø00-4-17 Trykprøvning demografi -2021 Indledning Af budgetprocessen for -2022 fremgår det,

Læs mere

Trykprøvning demografi UV

Trykprøvning demografi UV Trykprøvning demografi UV 2020-2023 Overordnet type: DRIFT Budgettype: Demografiregulering Udgiftstype: Serviceudgift Udvalg: BFU Sektor: Undervisning Serviceområde (valgfrit): Kontonr.: 3010227002 Virkning

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisning Sag nr. 00.30.10-Ø00-1-17 16-05-2017 Side 1. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune I forbindelse med Byrådets behandling

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale 469, 4. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Dana Cup Academi, Børge

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Familiehuset Kløvergården,

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 1130 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 10:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug.

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Ufinansierede udvidelsesforslag 172 Udvidelse af misbrugsbehandlingstilbud Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud

Læs mere

Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU)

Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU) Anlægsbevilling og rådighedsbeløb til renovering af Byskovskolen afd. Benløse bygning 64 (PBU, BUU) Åben sag Sagsid: 17/1898 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1) 2210693 Åben: Bilag 1 - løsningsmuligheder_samlet

Læs mere

Kapitel 1. Generelle rammer

Kapitel 1. Generelle rammer Side 2 Kapitel 1 Generelle rammer 1. Byrådets rammeudmelding for budgetproces 2019-2022 (godkendt i Byråd 21. marts) 2. Tidsplan for budget 2019 (godkendt i Byråd 21. marts) 3. Byrådets overordnede forudsætninger

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:05 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Vendsyssel Teater Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 222,

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 222,

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 6 04.21.05-P20-1-10 4. Byens Hus i Vrensted - status og frigivelse af bevilling Resumé Der foreligger en status på projektet Byens Hus i Vrensted og Økonomiudvalget skal tage stilling til bevilling

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:20 Mødested: Kløvergården,

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:45 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen På Sundheds- og Handicapudvalgets møde 03.05.2017, punkt 41, blev projektforslag

Læs mere

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. 18:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Kim

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: Mødedato: 27. juni 2012 Fraværende: Mødetid: 17.00 Mødested: Mødelokale 1 Øvrige bemærkninger: Tommy Lund Christensen (Deltog ikke i mødet fra kl. 18.45) Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser I forbindelse med budgetforliget for 2018 blev der afsat 10 mio. kr. fordelt med 7,1 mio. kr. i 2018 og 2,9 mio. kr. i 2019 til kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen Hjørring Kommune Internt notat Undervisning Sag nr. 00.01.00-P35-1-13 08-02-2017 Side 1. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen Deltagere: SkoleCenter Hirtshals: Skolebestyrelsesformand

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 13:30 Mødested: Elektronisk møde Fraværende:

Læs mere

Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15.15 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ungesekretariatet,

Læs mere

Åben tillægsdagsorden, referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Åben tillægsdagsorden, referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Side 1. Åben tillægsdagsorden, referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 20:00 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget I mio. kr. Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Overførsel Korr. pr. 31. Afvigelse korrigeret til 2018 Budget december Heraf overførsel til 2019 (+) = merforbrug (+) = merforbrug (-) = mindreforbrug

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 17:20 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Lukket punkt - Projekt

Lukket punkt - Projekt Byrådet, 29-05-2012 Side 1 Lukket punkt - Projekt DIJMHA / 12/4570 Lukket sag Sagsfremstilling Kultur og Fritid og Rambøll afholdt den 6. februar 2012 licitation på byggeriet af SkateCity. 3 virksomheder

Læs mere

Fælles afsæt fælles udvikling

Fælles afsæt fælles udvikling Projektplan Fælles afsæt fælles udvikling - Strategisk udviklingsproces på skole og dagtilbudsområdet Allerød Kommune Direktionen Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Resume Der skal tages stilling til, om den samlede ejendom Langdyssegård skal erhverves nu, alternativt om kun område 2 ønskes erhvervet.

Resume Der skal tages stilling til, om den samlede ejendom Langdyssegård skal erhverves nu, alternativt om kun område 2 ønskes erhvervet. Pkt. 353 Køb af aktiver Sagsnr. 99676 Byrådet Lukket punkt Resume Der skal tages stilling til, om den samlede ejendom Langdyssegård skal erhverves nu, alternativt om kun område 2 ønskes erhvervet. Beslutningskompetence

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Møde i Børne- og Uddannelsesudvalget Onsdag den 05. februar 2014

Møde i Børne- og Uddannelsesudvalget Onsdag den 05. februar 2014 3. 13/28798 Ungdomskulturhus Indstilling: Direktøren for Børn og Undervisning og direktøren for By, Land og Kultur indstiller sagen til drøftelse og beslutning i Børne- og Uddannelsesudvalget og Kultur-

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Møde 11. september 2012 kl. 08:00 i mødelokale 3

Møde 11. september 2012 kl. 08:00 i mødelokale 3 Økonomiudvalg Referat Møde 11. september 2012 kl. 08:00 i mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: - Mødet hævet kl. 10.00 Økonomiudvalget har møde med hovedudvalget kl. 10.00. Pkt. Tekst Side 102 Likviditet

Læs mere

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Dato: 1. april 2014 Til samtlige udvalg, forvaltninger og centre Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Budgetcirkulæret omfatter retningslinjer, nettoudgiftsrammer,

Læs mere

Opførelse af nyt rådhus - Godkendelse af projektforslag, udbudsform og entrepriseopdeling samt ændring af hovedtidsplan (bevillingssag)

Opførelse af nyt rådhus - Godkendelse af projektforslag, udbudsform og entrepriseopdeling samt ændring af hovedtidsplan (bevillingssag) Mødedo: 17. december 2008 Opførelse af nyt rådhus - Godkendelse af projektforslag, udbudsform og entrepriseopdeling samt ændring af hovedtidsplan (bevillingssag) Økonomiudvalget behandlede på mødet den

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Møde slut: 15:00 Fraværende: Søren Munk REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Sortebakkehallen - Licitationsresultat 120 Underskriftsside

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 2010

Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 2010 Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 21 Anlægget vedrører: Eksisterende rådighedsbeløb til skolerenoveringsplanen. Udmøntning på konti: 3.22.1 Udgifter 16.921 3.765 3.765 3.765 Netto 16.921 3.765

Læs mere

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder Referat Økonomiudvalget 30-04-2014 Dato 30. april 2014 Tid 16:15 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Birgit S. Hansen (A) - Formand Lars Møller (V) Bjarne Kvist (A)

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 9 ONSDAG DEN 20. JUNI 2007, KL. 16.00 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Familieudvalget 20. juni 2007 Side: 2 Fraværende: Til behandling forelå:

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 29. april 2016 Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj 1. Resume Aarhus Kommune er i vækst, og indbyggertallet forventes at stige

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3)

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3) Proces- og tidsplan for budget 2015-2018 DATO 4. februar 2014 SAGS NR. (Principper for økonomistyring bilag 3) Dette notat beskriver principper, procedure og tidsplan for vedtagelsen af budget 2015-2018.

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

THYHOLM KOMMUNE. Økonomiudvalg, tirsdag den 13. september 2005 kl. 16:00. Referat for

THYHOLM KOMMUNE. Økonomiudvalg, tirsdag den 13. september 2005 kl. 16:00. Referat for Side 1 af 7 THYHOLM KOMMUNE Referat for Mødested: Mødelokalet 1. sal Økonomiudvalg Mødetidspunkt: 13. september 2005, kl. 16:00 Bemærk ændret mødetidspunkt. Åben sag: 342. Budget 2006 og overslagsår -

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: 20.01.05-P20-1-15

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15.30 Mødested: Mødelokale 122, 1.

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:50 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. juni 2016 viser en samlet forventet afvigelse på 30,5 mio. kr. i mindreforbrug.

Læs mere

Anlægsopfølgning ØK Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018

Anlægsopfølgning ØK Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Anlægsopfølgning ØK2 2018 Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 I mio. kr. Overførsel til 2018 Korr. Budget Frigivet Forbrug pr. 30. sept. 2018 Forv. Forbrug Forv. rest korr. Forv. overførsel til 2019 Afvigelse

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere