Råstofindvinding, herunder stenfiskeri (effekter af olie- og gasproduktion er omtalt i notat 2.1) Bundtrawlingseffekter på bundfauna Muslingeskrab

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Råstofindvinding, herunder stenfiskeri (effekter af olie- og gasproduktion er omtalt i notat 2.1) Bundtrawlingseffekter på bundfauna Muslingeskrab"

Transkript

1 Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.2 Foreløbig karakterisering af fysiske skader forårsaget af råstofindvinding og bundtrawling i de danske farvande Jesper H. Andersen, Christina Dahl Pommer, Jens W. Hansen og Per Dolmer Dato: August 2012 Side 1/29 Dette faglige baggrundsnotat, som omhandler de fysiske skader, som kan opstå som følge af menneskelige aktiviteter på havet, skal sammen med andre notater fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet samt notater og rapporter fra andre institutioner, udgøre det faglige grundlag for Naturstyrelsens udarbejdelse af den såkaldte basisanalyse i medfør af det europæiske havstrategidirektiv. Notatet er udarbejdet af medarbejdere ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet og DTU Aqua. 1. Definition Havstrategidirektivet indeholder ikke en egentlig definition af fysiske skader, men begrebet er her forstået som skader på havbunden eller på de organismer, der lever i eller på bunden. De typer fysiske skader, som omtales, er dem, hvor selve den fysiske påvirkning er kortvarig, men hvor effekten af påvirkningen godt kan være langvarig. De tilfælde, som omhandler længerevarende fysisk påvirkning, er omtalt i notat 2.1 Tildækning og befæstning af havbunden. 2. Datagrundlag og metoder Da overvågningen i regi af NOVANA-programmet ikke er tilrettelagt med henblik på at kunne tilvejebringe et landsdækkede billede af de fysiske påvirkninger og deres eventuelle skader, er notatet skrevet med fokus på tre specifikke aktiviteter, hvor der er et vist kendskab til de fysiske skaber. De tre aktiviteter er: Råstofindvinding, herunder stenfiskeri (effekter af olie- og gasproduktion er omtalt i notat 2.1) Bundtrawlingseffekter på bundfauna Muslingeskrab DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Aarhus Universitet Frederiksborgvej 399 Postboks Roskilde Tlf.: Fax: dce@dmu.dk

2 Side 2/29 Følgende aktiviteter vil også kunne udrette skade: 1) Nedpløjning/-spulning af kabler og pipelines, 2) skrueaktivitet, f.eks. fra hurtigfærger, 3) ankerskader fra større skibe og 4) kystfodring. De er ikke behandlet, dels fordi der ikke umiddelbart foreligger data, dels fordi disse aktiviteter og eventuelle skader vurderes at være forholdsvis begrænsede. 2.1 Råstofindvinding, herunder stenfiskeri I 2010 er der udvundet 5,7 millioner m 3 sand, grus og ral fra den danske havbund. Størstedelen (3,6 mio. m 3 ) udgøres af fyldsand (Nielsen 2011). Tallene omfatter nyttiggørelse af materialer fra især oprensning og uddybning af havne og sejlrender, som hovedsageligt anvendes til kystfodring og havneudvidelser. En særlig problemstilling i relation til råstofindvinding er stenfiskeri, hvor både spredte og huledannende stenrev er fjernet. I de gode gamle dage, før bl.a. eutrofiering og fjernelse af sten førte til ændringer af de danske farvandes struktur og funktion, eksisterede der omkring km 2 huledannende stenrev (jf. Habitatdirektivets definition) i de indre danske farvande (Møhlenberg et al. 2008; Naturstyrelsen 2011). Det er tidligere skønnet, at der nu kun er mindre end 2 km 2 tilbage (Møhlenberg et al. 2008). Endelig skal det for en god orden skyld bemærkes at stenfiskeri har været forbudt siden Bundtrawling Trawlfiskeri har været udbredt i de danske farvande siden begyndelsen af 1900 tallet (Fig. 1). På trods af den langsigtede forstyrrelse har hverken udbredelsen eller påvirkningerne på havmiljøet været genstand for stor opmærksomhed. De få studier, der er tilgængelige, er fortrinsvis opgørelser fra Nordsøen og Kattegat. Nordsøen har været påvirket af en betragtelig trawlaktivitet gennem hele det tyvende århundrede. Særligt den centrale og sydlige del af Nordsøen er blevet intensivt trawlet med bomtrawl, hvilket er den mest invasive form for trawling. Fiskeriindsatsen er målt ved hjælp af logbogsopgørelser over landinger inddelt i ICES-rektangler. Kattegat er blevet trawlet med skovltrawl siden 1930'erne, primært med fokus på fangst af torsk (Gadus morhua), forskellige fladfisk og jomfruhummer (Nephrops norvegicus). Området er en vigtig fiskeplads for både Danmark og Sverige, men med sammenbruddet af fiskebestande, specielt torsk, er fiskeriet faldet i de seneste tre årtier og fokuserer nu næsten udelukkende på jomfruhummer (Svedäng 2010). Danske skibe er de mest aktive i fiskeriet efter jomfruhummer, mens svenske fartøjer kun udgør omkring 1/3 af fiskeriet.

3 Side 3/29 Fig. 1 Langsigtede ændringer i landinger af (øverst): rundfisk og (nederst): fladfisk fra den nordlige, centrale og sydlige Nordsø. Fra Callaway et al. (2007). Hidtil har vurderingen af trawlfiskeriet i Kattegat været baseret på rapporter om fangst- og indsats fra svenske fiskere og anslåede landinger fra danske fiskere. Med obligatorisk satellitovervågning (VMS) fra 2005 for fartøjer på mere end 15 m er det nu muligt at vurdere hele trawlindsatsen i Kattegat mere præcist og dermed give et bedre værktøj til at styre dette område. Men VMSdata er først for nyligt blevet kombineret for at vise den samlede trawlaktivitet for både danske og svenske skibe. Effekterne af bundtrawling er for nyligt belyst for Kattegat (Pommer 2011, Pommer et al. 2011). Der foreligger tilsyneladende ikke lignende analyser for de danske dele af Skagerrak og den vestlige Østersø. Undersøgelsesområdet og de anvendte faunastationer fremgår af Figur 2.

4 Side 4/29 Fig. 2 Total trawl-aktivitet for danske fartøjer ( ) og svenske fartøjer ( ). Se Pommer (2011) for yderligere forklaringer. 2.3 Muslingskrab Brugen af skrabende redskaber, som f.eks. en muslingeskraber, har en effekt på havbundens biologiske og fysiske/kemiske struktur (Jennings & Kaiser 1998). Hvor stort omfanget af den pågældende effekt er, afhænger af hvilke andre faktorer, herunder vind, strøm, bundforhold m.v., der påvirker et givent område. Således kan effekten være særdeles betydelig i et område, der er præget af roligt vand og begrænset strøm, mens effekten kan være ubetydelig i områder, der i forvejen har en høj grad af forstyrrelse (Jennings og Kaiser 1998). Der er gennemført en række undersøgelser af muslingefiskeriets effekt på bundfauna i Limfjorden, og det videngrundlag, der eksisterer fra Limfjorden og udenlandske undersøgelser, vil danne grundlag for nærværende vurdering.

5 Side 5/29 3. Resultater 3.1 Råstofindvinding, herunder stenfiskeri Områderne for råstofindvinding fremgår oversigtmæssigt af figur 3 og mere detaljeret i kort vedlagt i bilaget til dette notat. Råstofindvindingen på de danske havområder har varieret mellem 2 og 12 mio. m 3 i de seneste knap 30 år med de mindste indvindinger i de første 10 år af perioden (Figur 4). Fig. 3 Råstofindvindingsområder i danske farvande. Afgrænsningen af de danske farvande fremgår af den fuldt optrukne linje (Exclusive Economic Zone, EEZ). Desuden er angivet grænserne mellem de tre farvandsområder Nordsøen/Skagerrak. Kattegat/nordlige Øresund og Bælthavet/Østersøen. Indvindingen af sand, grus, ral og mindre sten foregår enten ved slæbesugning eller stiksugning. Ved slæbesugning laves slæbespor med en bredde på omkring 1,5 m og en dybde på 0,3-05 m. Ved stiksugning laves huller i havbunden, som kan være adskillige meter dybe. Slæbesugning påvirker et større areal end stiksugning, som til gengæld har en større dybdepåvirkning og længere regenereringsperiode. For begge metoder gælder, at inden for indvindingsområderne er der mellem slæbespor eller stikhuller arealer, som ikke suges. Det betyder, at genindvandringen af organismer både vil ske fra arealer uden for og arealer inden for indvindingsområdet. Den umiddelbare lokale miljøpåvirkning af råstofindvinding er stor, da substrat og bundfauna i indvindingsområdet fjernes (Birklund et al. 2010). Desuden vil der i forbindelse med indvindingen være et sedimentspild, som påvirker de omkringliggende områder i større eller mindre omfang afhængig af spildets størrelse og vind- og strømforhold (se evt. omtale af effekter af klapning i notat 2.1).

6 Side 6/29 A Råstofindvinding i Nordsøen og Skagerrak m B Sand Grus Ral Fyldsand Råstofindvinding i Kattegat til Drogden m Sand Grus Ral Fyldsand C Råstofindvinding i Østersøen m Sand Grus Ral Fyldsand Fig. 4 Indvinding af sand, grus, ral og fyldsand i hhv. A) Nordsøen/- Skagerrak, B) Kattegat inkl. det nordlige og centrale Øresund, og C) det øvrige Bælthav og den vestlige Østersø. Efter Nielsen (2011).

7 Side 7/29 Da indvindingen ofte sker i områder med forholdsvis stor sedimentdynamik, vil havbunden efter slæbespor relativt hurtigt reetableres, mens påvirkningen ved stiksugning er mere langvarig og i nogle områder af mere permanent karakter. Ved det nuværende aktivitetsniveau er arealet påvirket af råstofindvinding meget lille (3-30 km 2 ) sammenlignet med det samlede danske havbundsareal (ca km 2 ). Hastigheden, hvorved faunaen reetableres i et genindvindingsområde, varierer afhængig af indvindingsmetode og mellem arter (Birklund et al. 2010). Således sker reetableringen hurtigere efter slæbesugning end efter stiksugning. Efter slæbesugning genetableres biomassen af børsteorme og krebsdyr typisk inden for 1-2 år, mens dette for muslinger og pighuder kan tage adskillige år. Da indvindingen er begrænset til dybder større end 6 m og oftest foregår i eksponerede områder og i områder uden større sten og andet fast substrat, er der typisk ingen eller kun ubetydelig tilstedeværelse af blomsterplanter og kun en mindre udbredt tilstedeværelse af tangplanter. Der er ligeledes vurderet at påvirkningen af fisk, fugle og havpattedyr i indvindingsområderne er ikke-væsentlig. Det stenfiskeri, der tidligere har fundet sted (og bifangst af sten ved bundtrawling) kan være et betydeligt og overset problem, da stenrevene og den øvrige hårde bund er et vigtigt substrat for fasthæftede flerårige makroalger og den dertil knyttede flora og fauna. Hertil kommer, at stenrev og stenet havbund qua de vedhæftede planter (tang) har betydning for såvel iltforholdene (da planterne producerer ilt i dagtimerne) som for habitatkvaliteten (da planterne er skjul for fisk og bunddyr). Tidligere tiders fjernelse af sten og stenrev har derfor haft to væsentlige effekter, eller i denne sammenhæng skader: 1) fjernelse af en beskyttet naturtype, og 2) reduceret produktion af ilt sammenlignet med situationen før fjernelsen af revet. Da stenrev typisk ligger på dybere vand kan såvel iltproduktionen som respirationen i de mørke timer have haft en varig betydning for iltkoncentrationerne i bundvandet. 3.2 Bundtrawling Trawlfiskeri har en generel negativ påvirkning på bunddyrene, som afhænger af trawludstyrets vægt, trawlhastigheden samt bundtypen (Kaiser et al. 2006). Den største forstyrrelse sker ved det første trawltræk, og metoden er blevet sammenlignet med afskovning (Watling & Norse 1998). Homogenisering af habitat, såsom udjævning af fordybninger, fjernelse af oprejste strukturer m.m., har stor betydning for tab af biodiversitet (Thrush et al. 2006). I Nordsøen er der siden begyndelsen af 1900-tallet sket ændringer i den geografiske fordeling af arter. Selvom disse ændringer falder sammen med skift i fiskeriindsatsen og angår arter, der er kendt som sårbare over for fysiske forstyrrelser, er det ikke muligt entydigt at koble trawlfiskeriet som årsagen til

8 Side 8/29 ændringerne (Callaway et al. 2007). Et eksempel på udbredelsen af en sårbar art i tre udvalgte perioder i det tyvende århundrede fremgår af figur Fig. 5 Udbredelse af Hestemusling (Modiolus modiolus) i Nordsøen gennem perioderne: , og Hestemuslingen kan betragtes som sårbar over for fysiske forstyrrelser. ( ) arten er til stede, (x) station med prøvetagning. Fra Callaway et al. (2007). I Østersøen er der ligeledes fokus på skadevirkninger forårsaget af slæbende redskaber. Det er i 2010 overordnet konkluderet, at især tilførsler af næringsstoffer og trawling udgør væsentlige påvirkningsfaktorer (HELCOM 2010). For de danske dele af Østersøen, men især Kattegat og Bælthavet, er bundtrawling og tilførsler af kvælstof de to vigtigste påvirkningsfaktorer, dog tæt fulgt af tilførsler af visse tungmetaller (Figur 6). Vurderingen af påvirkningsfaktorerne i Østersøen, inkl. Kattegat og bælterne, er baseret på 1) den bedst tilgængelige viden i forhold til de menneskelige aktiviteter, 2) en vurdering af følsomheden af de forskellige økosystemkomponenter i forhold til menneskelige påvirkninger og 3) en simple summering af pressures og impacts i områder på 5 x 5 km 2. I alt 52 forskellige påvirkningsfaktorer indgår i vurdering. Desuden er 13 økosystem komponenter inddraget, hvilket var hvad der var praktisk muligt, men som samtidigt vurderes at være i underkanten af, hvad der er fagligt optimalt. En rangering af de potentielle effekter af de kumulative påvirkningsfaktorer i de danske dele af Østersøen fremgår af figur 7. Effekter af bundtrawling er rangeret på første- og tredjepladsen.

9 Side 9/29 Fig. 6 Ranking [rangordning] af påvirkningsfaktorer i hhv. Kattegat og Bælthavet. BSII = Baltic Sea Impact Index. Fra HELCOM (2010a). Se HELCOM (2010b) og Korpinen et al. (2012) for yderligere oplysninger om metoden.

10 Side 10/29 Baltic Sea Pressure Index: All Danish waters in the Baltic Sea Extraction of species; Bottom trawling Inputs of nutrients: Nitrogen deposition Abrasion; Bottom trawling Input of nutrients: Waterborne nitrogen Extraction of species; Surface and mid-water trawling Extraction of species; Gillnet fishery Input of non-synthetics; Pb deposition Input of fertilizers; Waterborne phosporus Inputs of organic matter; Riverine input of organic matter Input of non-synthetics; Cd deposition Changes in siltation; Riverine input of organic matter Input of non-synthetics; Hg deposition Underwater noise; Shipping (coastal and offshore) Input of synthetics; Dioxin deposition Extraction of species; Fishery with coastal stationary gear Extraction of species; Hunting of birds Input of non-synthetics; Waterborne Zi Changes in siltation; Shipping (coastal) Input of non-synthetics; Waterborne Ni Input of synthetics; Population density (e.g. pharmaceuticals) Underwater noise; Recreational boating and sports Input of non-synthetics; Waterborne Pb Changes in siltation; Bathing sites, beaches and beach replenishment Input of synthetics; Harbours Introduction of microbial pathogens; Passenger shipping Input of synthetics; Oil slicks or spills Selective extraction; Dredging, sand; gravel or boulder extraction Changes in siltation; Dredging, sand; gravel or boulder extraction Sealing; Harbours Abrasion; Dredging, sand; gravel or boulder extraction Changes in salinity; Coastal waste water treatment plants Introduction of microbial pathogens; Coastal waste water treatment plants Input of non-synthetics; Waterborne Hg Sealing; Coastal defense structures Input of non-synthetics; Waterborne Cd Inputs of nutrients Aquaculture Smothering; Disposal of dredged spoils Changes in salinity; Bridges and coastal dams Inputs of organic matter; Aquaculture Sealing; Bridges and dams Input of synthetics; coastal industry, oil terminals, refineries and platforms Underwater noise; Wind farms (operational) Introduction of microbial pathogens; Aquaculture Introduction of radio-nuclides; Discharges of radioactive substances Smothering; Wind farms, bridges, oil platforms constructed Underwater noise; Cables and pipelines (construction) Underwater noise; Wind farms, bridges, oil platforms (construction) Smothering; Cables and pipelines (construction) Input of synthetics; Ship accidents Changes in thermal regime; Power plants with warm water outflow Underwater noise; Oil platforms Extraction of species; Hunting of seals Magnitude of the pressure in the BSPI Fig. 7 Ranking af 52 individuelle påvirkningsfaktorer (pressures) i de danske dele af Østersøen inkl. Kattegat. BSPI = Baltic Sea Pressure Index. Upublicerede data, baseret på HELCOM (2010a) og Korpinen et al. (2012). Hovedparten af det danske trawlfiskeri i Kattegat finder sted under springlaget på dybder mellem 25 og 60 meter og mest hyppigt på omkring 35 meters dybde (Figur 8). Langt størstedelen af fiskeriet (95 %) for fartøjer over 15 m, finder sted på over 22 meters dybde (Pommer 2011). Kattegat er et lavvandet farvand, hvor dybden generelt ligger på mellem 5 og 40 meter. Dybder større end 80 meter har en begrænset udbredelse. Den be-

11 Side 11/29 regnede trawlintensitet er derfor moderat på de mest forekommende dybdeintervaller, mens det er særdeles højt på dybder over 100 meter. I gennemsnit bliver havbunden dybere end 22 meter trawlet minimum 1 gang om året og frekvensen stiger drastisk på dybder over 100 meter med op til tyve gange om året for enkelte dybder (ikke vist). Trawltrykket er med andre ord koncentreret på et begrænset og veldefineret habitat karakteriseret ved dybder over 22 meter og blødt sediment. Bunddyrene i disse områder har derfor en stor risiko for at blive eksponeret for trawlfiskeri. Intensiteten stiger med dybden og er højest på dybder over 100 meter. A B Fig. 8 Panel A (venstre): Gennemsnitligt antal VMS-punkter aggregeret for danske data ( ) per dybdeinterval (1 meter). Den lodrette stiplede linje indikerer at 95 % af observationerne er på dybder > 22 meter. Panel B (højre): Gennemsnitlig trawlintensitet (trawlet areal pr. dybde areal i procent) for danske data ( ) per dybdeinterval. Fra Pommer (2011). Særligt følsomme arter og funktionelle grupper påvirkes negativt af trawling (Tillin et al. 2006). Arter der besidder visse biologiske træk, såsom langsom vækst og en stor krop, er særligt sårbare over for fysiske forstyrrelser. Disse arter har ofte en vigtig funktionel rolle i bundsamfundet (f.eks. bioturbation) og har derved betydning for mange andre arters udbredelse (Trush et al. 2002, Trush et al. 2010). En sammenligning af antal individer pr. m 2 for fire sådanne arter fremgår af Tabel 1. De generelt lave abundanser for de viste arter bunder i deres sjældne forekomst (Tabel 1). Dette, samt det lave antal stationer i hvert område (1 station), mindsker den statistiske sikkerhed, hvorfor resultaterne skal ses som indikationer på påvirkning. Ud fra det givne datagrundlag er der mulighed for at forskellene mellem stationer kan være naturgivne. Dog skal det bemærkes at stationerne alle ligger i det østlige område af Kattegat, alle er kendetegnet ved blød bund samt ens dybdeforhold (>50 meter).

12 Side 12/29 Der synes ikke at være en entydig forskel mellem højt og medium trawltryk. Dette kan skydes, at den fysiske forstyrrelse allerede ved et lavere trawltryk medfører negative påvirkninger på bunddyrene. Desuden medvirker den naturlige variabilitet i de enkelte arters udbredelse til en vis usikkerhed. Som følge heraf vil det være mest interessant at se på det samlede billede af arternes udbredelse. Ved en simpel sammenligning mellem stationen med det laveste trawltryk og de to mere påvirkede stationer, er der i syv ud af 10 tilfælde en højere abundans ved det laveste trawltryk. En sammenligning af udelukkende det laveste og højeste trawltryk giver en større abundans af følsomme arter ved laveste trawltryk i 10 ud af 10 tilfælde. Dette er et siginifikant resultat (sign test). Desuden bør det noteres, at faldet i den gennemsnitlige udbredelse (abundans) af Brissopsis lyrifera (stor sømus) er statistisk signifikant. De fundne resultater indikerer således, at trawlfiskeriets fysiske forstyrrelse har en negativ påvirkning på bundyrssamfundet. For at bekræfte disse indikationer kræves yderligere prøvetagning. Eftersom disse resultater stammer fra det hidtil eneste studie, der har undersøgt trawlfiskeriets påvirkning på bunddyrene i indre danske farvande, er det vigtigt at understrege behovet for yderligere tilvejebringelse af informationer. Tabel 1 Gennemsnitlig abundans (antal individer pr. m 2 ) for 10 arter og funktionelle grupper, der besidder særlige biologiske træk, som er følsomme over for fysisk forstyrrelse. Data er fra og fra tre stationer med forskelligt trawltryk, men med ens dybde og sedimentforhold. Efter Pommer (2011). Biologiske træk Lavt trawl tryk Medium trawltryk Amphiura chiajei Position nær sedimentoverfladen, langsom vækst 7,44 7,52 3,07 Amphiura filiformis Position nær sedimentoverfladen 9,23 8,69 6,56 Aphrodita aculeata Stor kropsstørrelse, position nær sedimentoverfladen 0,18 0,06 0,15 Højt trawl tryk Brissopsis lyrifera Stor kropsstørrelse, sen seksuel modenhed, langsom vækst, skrøbelig 0,94 0,36 0,46 Calocaris macandreae Langsom vækst, Sen seksuel modenhed 0,34 0,06 0,14 Cerianthus lloydii Stor kropsstørrelse, oprejst og skrøbelig struktur, lang levetid 0, Echinocardium cordatum Stor kropsstørrelse, langsom vækst, skrøbelig 0,03 0,03 0 Edwardsiidae Oprejst og skrøbelig struktur 0,23 0,03 0,13 Haploops tubicola Rør-byggende, oprejst struktur 0, Virgularia mirabilis Stor størrelse, fastsiddende, oprejst og skrøbelig struktur 0,06 0,11 0 En sammenligning af biomassen for tre særligt følsomme arter og funktionelle grupper fremgår af Tabel 2.

13 Side 13/29 Tabel 2 Gennemsnitlig biomasse (gram pr m 2 ) for tre arter og funktionelle grupper, der er følsomme over for fysisk forstyrrelse. Baseret på samme data som Tabel 1. Efter Pommer et al (2011). Art Lavt trawltryk Medium trawltryk Højt trawltryk Echinocardium cordatum 0,04 0,07 0,00 Virgularia mirabilis 0,08 0,10 0,00 Brissopsis lyrifera 2,74 1,30 1,69 Det skal bemærkes, at faldet i den gennemsnitlige biomasse af Brissopsis lyrifera (stor sømus) er statistisk signifikant. 3.3 Muslingskrab Muslingeskrab vil påvirke organismer og fysiske strukturer, der udgør bentiske økosystemer. Fiskeriet forvaltes i dag med lukkede områder og dybdegrænser, så påvirkning af bundfauna, makroalger udgør den væsentligste biologiske påvirkning, hvorimod ålegræs har opnået en høj beskyttelse. Fiskeriet vil fjerne substrat som sten og skaller. Der er ikke viden om muslingefiskeriets effekt på makroalger og ålegræs, og disse effekter vurderes derfor ikke i nærværende notat. Effekter på bundfauna: I vurderingen af den effekt de skrabende redskaber har på bundfaunaen er gendannelsestiden en vigtig parameter. Ved fiskeri med muslingeskraber påvirkes de øverste 0,2-2,0 cm af havbunden (Dyekjær et al. 1995). Habitatets gendannelsestid er afgørende for varigheden af effekten af menneskelig aktivitet. Bundfaunaens gendannelsestid er en vigtig parameter i vurderingen af miljøeffekter i forbindelse med sedimentforstyrrende aktiviteter. Fra studier af råstofindvinding vides, at gendannelsestiden for forskellige bundtyper varierer meget (Newell et al. 1998). Ved råstofindvinding vil havbunden dog påvirkes i større dybde og effekterne vil derfor være større end ved muslingefiskeri. Faunaen på estuarine mudderflader gendannes på omkring seks måneder, på en mudret kystbund er faunaen 1 2 år om at blive genetableret, og for mere stabile habitater øges gendannelsestiden betydeligt. Gendannelsestider for de mest stabile habitater som stenet sandbund på op til 12 år er rapporteret. Undersøgelser fra den sydlige del af Løgstør Bredning i Limfjorden har vist en effekt på bunddyr (infauna og epifauna) ved fiskeri af 3-4 år gamle muslinger (Dolmer et al. 2001, Dolmer 2002). Umiddelbart efter fiskeriet blev der fundet signifikant færre arter på muslingebankerne sammenlignet med uden for bankerne. Efter 40 dage var denne forskel ikke længere sporbar (Dolmer et al. 2001). Lige efter fiskeriet med et skrabende redskab steg den faktiske artsdiversitet uden for muslingebankerne på det sandede substrat på grund af

14 Side 14/29 spredning af arter fra muslingebankerne og indvandring af prædatorer og ådselsædere. Efter syv dage var forskellen udlignet (Dolmer et al. 2001). Undersøgelserne viser samlet, at fiskeriet reducerer forekomsten af infauna (børsteorme og muslinger), samt en række epifaunaorganismer (søanemoner, søpindsvin, søpunge og havsvampe). Omvendt ses organismer som hesterejer og slangestjerner i højere tætheder i områder, hvor der er fisket muslinger pga. forbedrede forekomster af føde eller forbedrede bundforhold for disse arter (Dolmer et al. 2001). Tabel 3 Gendannelsestider for bundfaunasamfund efter sedimentudvinding i forskellige habitattyper (fra Newell et al. 1998). Lokalitet Habitattype Recovery-tid James River, Virginia, USA Mudder og silt ± 3 uger Coss Bay, Oregon, USA Mudder (forstyrret) 4 uger Gulf of Cagliari, Sardinien, Italien Mudder 6 måneder Mobile Bay, Alabama, USA Mudder 6 måneder Chesapeake Bay, USA Sand og mudder 18 måneder Goose Creek, Long Island, NY, USA Mudderbanke > 11 måneder Klaver Bank, Holland Sand og grus 1-2 år Dieppe, Frankrig Sand og grus > 2 år Lowestoft, England Grus > 2 år Hollandske kystområder Sand 3 år Tampa Bay, Florida, USA Østersskaller 6-12 måneder Boca Ciega Bay, Florida, USA Skaller og sand 10 år Beaufort Havet, USA Sand og grus 12 år Florida, USA Koralrev > 7 år Hawaii, USA Koralrev > 5 år Undersøgelser i Limfjorden af langtidseffekten af muslingefiskeriet (4 år) har vist en effekt i form af en reduceret forekomst af epifauna vest for Mors, men ikke i Løgstør Bredning (Dolmer 2002). I et andet studie af Hoffmann & Dolmer (2000) kunne der ligeledes ikke ses nogen langtidseffekt af muslingefiskeriet. I disse studier af langtidseffekterne er der set på artssammensætningen i et område, hvor der fiskes muslinger, sammenlignet med artssammensætningen i et naboområde, der er lukket for muslingefiskeri. I området, hvor der fiskes muslinger, er der ikke fisket muslinger de sidste 4 år. Undersøgelserne er usikre på grund af morfologiske forskelle mellem det påvirkede område og kontrolområdet.

15 Side 15/29 En sammenligning af langtidseffekten (ca. 30 år) af muslingefiskeriet i Limfjorden (Løgstør Bredning og Nibe Bredning) viser, at den økologiske status, defineret som den standard, der er udarbejdet for interkalibreringen i den Nordøstatlantiske økoregion (GIG, type NEA 1/26), er bedre for Nibe Bredning end for Løgstør Bredning. Det ses som et udtryk for, at faunaen i Nibe Bredning generelt er mere divers og indeholder flere følsomme arter end i Løgstør Bredning (Petersen 2008). Årsagen til forskellen i indekset for den økologiske status for de to bredninger er ikke entydig. Af forklaringer er bl.a. nævnt forskellig fiskeriintensitet, forekomsten af iltsvind og forskel i habitater, hvad angår dybde- og bundforhold. Data tilbage til 1989 viser, at der er blevet landet en betydeligt større mængde muslinger fra Løgstør Bredning end fra Nibe Bredning. Fiskeriet tillægges derfor en del af forklaringen på forskellen i DKI-indekset, som udtrykker kvaliteten af bunddyrsamfundet (Petersen 2008). Ud over fiskeriet vurderes det, at der er en forskel mellem områderne, der kan udgøre en del af forklaringen i forskellen i DKI-indekset. I Løgstør Bredning forekommer der iltsvind, mens der i perioden ikke har været iltsvind i Nibe Bredning (Petersen 2008). For at kunne måle en effekt af fiskeriet skal man kunne adskille effekten fra andre forstyrrelser (Jennings & Kaiser 1998). I et notat om Vandrammedirektivet vurderer DMU (Petersen 2008), at effekten af muslingefiskeri varer op til 1-2 år i eutrofierede fjorde. Denne vurdering baseres på undersøgelser i den centrale del af Limfjorden, der ofte er udsat for iltsvind. DMU konkluderer endvidere i notatet, at der med den nuværende viden er indikationer på langtidseffekter (>4 år) af muslingefiskeri, men at denne viden er behæftet med en vis usikkerhed. Samlet vurderes det derfor, at det er sandsynligt, at overfiskninger af et område med en hyppighed <5 år vil påvirke den biologiske diversitet, herunder forekomsten af følsomme arter i fjordområder. Overfiskninger med lavere frekvens vil sandsynligt også påvirke den biologiske diversitet, men her kan området nå at regenerere. DTU Aqua har i samarbejde med fiskerierhvervet og Dansk Skaldyrcenter udviklet og testet en lettere muslingeskraber med henblik på at reducere bundpåvirkning. Det lettere redskab er i sommeren 2011 taget i anvendelse i Limfjorden og afprøves nu i fiskeri på den jyske østkyst. Den lette skrabers mindre fangst af mudder samt redskabets reducerede bundmodstand i forhold til det tidligere anvendte redskab kan indikere, at den lette muslingeskraber ikke skraber helt så dybt i bunden (Eigaard 2011). Fjernelse af substrat: Fiskeriets effekt på forekomsten af arter menes bl.a. at være forårsaget af fjernelsen af substrat. Denne antagelse bygger dels på felt-

16 Side 16/29 eksperimenter og dels på observationer i den nordlige del af Løgstør Bredning. Felteksperimentet viser en sammenhæng mellem substratkompleksitet og reduceret prædation fra krabber (Frandsen & Dolmer 2002). En lav substratkompleksistet reducerer den tid en krabbe skal bruge til at finde en musling, hvorved prædationsraten vil blive øget. Observationer af muslingerekruttering viser, at mængden af skaller og småsten på bunden har betydning for mængden af muslingeyngel (Frandsen & Dolmer 2002). Petersen et al. (2008) har analyseret forekomsten af skaller og blåmuslinger for større områder af Limfjorden. Disse viser en positiv sammenhæng mellem forekomsten af muslingeskaller og forekomsten af blåmuslinger. Analyserne kan dog ikke afgøre, om forekomsten af skaller fremmer en rekruttering af blåmuslinger, eller om en stor bestand af blåmuslinger medfører en stor forekomst af skaller. I forbindelse med moniteringen af blåmuslinger i Limfjorden registrerede DTU Aqua forekomsten af sten og skaller i forsøgsskrab. Forekomsten af dette materiale kan omregnes til mængde substrat på bunden med samme beregningsmetode som for blåmuslinger. På figur 9 ses forekomsten af skaller i Løgstør og Lovns Bredninger. Det ses, at mængden af substrat i begge områder ligger mellem 0,7 og 1,5 kg m -2, men i Lovns Bredning er forekomsten af skaller dog lavere i Korrelationsanalyser finder hverken signifikante korrelationer (P>0,05) mellem fiskeri og substrat i Løgstør eller i Lovns Bredning. Samlet set for hele Løgstør Bredning ses der ikke en tydelig sammenhæng mellem muslingefiskeri og forekomst af substrat og biomasse. De undersøgelser, der tidligere er gennemført i Løgstør Bredning (Frandsen & Dolmer 2002), er gennemført på stationer med 0,4 kg substrat per m 2, hvilket er under den mængde, der normalt findes i Løgstør Bredning. Med henblik på at sikre en hurtig lokal gendannelse af muslingebanker, kan det være hensigtsmæssigt at sikre, at mængden af skaller er større end 0,7 kg m -2, hvilket vil sikre nok substrat til at understøtte nyrekruttering af blåmuslinger (Petersen 2008). Dette kan ske ved genudlægning af substrat i områder efter et fiskeri. Muslingeindustrierne har i fiskesæsonen juli 2011 registreret landinger af sten. Data er indsamlet af Fiskeridirektoratet. Figur 10 viser landingerne i Løgstør og Lovns Bredninger og i Lillebælt målt som totalmængde af sten i landingerne i forhold til total landingsmængde i de enkelte områder (kg/tons). Det bemærkes, at andelen af sten i Løgstør Bredning er lavt med 0-0,3 kg sten per tons muslinger, der er landet. I Lovns Bredning og i Lillebælt er de tilsvarende tal 2,4-18,0 kg/tons og 1,0-1,3 kg sten per tons landet muslinger. Landingerne af sten varierer pga. de forskellige bundtyper i områderne. Det skal ligeledes bemærkes, at den høje værdi i Lovns Bredning i 2010

17 Side 17/29 stammer fra et lille fiskeri, og vil således ikke være repræsentativt. For Lillebælt er data for 2011 ikke oparbejdet. Forekomst af skaller i Løgstør Bredning 2.0 Skaller (kg m 2) R 2 = Forekomst af skaller i Lovns Bredning Skaller (kg m 2) R 2 = Fig. 9 Forekomsten af substrat i Løgstør Bredning (øverst) og Lovns Bredning (nederst). Fig. 10 Stenlandinger i Løgstør og Lovns Bredninger og Lillebælt målt som vægt af sten per fangstenhed (kg sten/tons muslinger). 4. Konklusioner Grundlaget for at kunne vurdere fysiske skader fra menneskelige aktiviteter i de danske farvande er for nærværende stærkt begrænset grundet manglende data/undersøgelser. På det foreliggende grundlag kan der derfor konkluderes følgende:

18 Side 18/29 Råstoffer en stor lokal, men typisk midlertidig, påvirkning af især bundfauna. Stenrev er for så vidt angår huledannende stenrev i de indre danske farvande reduceret fra km 2 til mindre end 2 km 2 med en deraf følgende reduceret udbredelse af denne beskyttede og i biodiversitetssammenhæng vigtige naturtype. Bundtrawling udgør i forhold til særligt følsomme arter af bunddyr en væsentlig påvirkningsfaktor, men det er på det foreliggende grundlag ikke muligt at give en landsdækkende vurdering af skadernes omfang. Muslingeskrab medfører en påvirkning af bundfaunaen med en varighed af op til 2 til 4 år. Muslingefiskeri kan lokalt og på kort sigt påvirke forekomst af sten og skaller på bunden, men på lang sigt ses ingen påvirkning såfremt der er mindst 4 år mellem befiskninger. Registreringer af landinger af sten viser, at de varierer fra 0 til 18 kg per fiskede tons muslinger med en gennemsnitlig fjernelse på 0,4 kg/tons. For de danske dele af Nordsøen og Skagerrak konkluderes: Råstoffer har ½-del af den samlede råstofindvinding i 2010, dog knap 2/3 af fyldsand (Nielsen 2011) Stenrev kan ikke vurderes, da de foreliggende oplysninger alene vedrører de indre danske farvande. Bundtrawling kan ikke vurderes, da de foreliggende oplysninger er yderst sporadiske. Muslingeskrab kan ikke vurderes, da de foreliggende oplysninger alene vedrører Limfjorden og Lillebælt. For området bestående af Kattegat med Isefjorden/Roskilde Fjordkomplekset og de nordlige og centrale dele af Øresund konkluderes: Råstoffer har ¼-del af den samlede råstofindvinding i 2010, dog 40 % af ral og sten (Nielsen 2011) Stenrev er bortfisket i væsentligt omfang, men det er på det foreliggende grundlag alene muligt at lave en overordnet og ikke-stedspecifik vurdering. Bundtrawling er i Kattegat vurderet som en væsentlig påvirkningsfaktor rettet mod et specifikt habitat (> 22 meter og blødt sediment). Stort set 100 % af dette habitat bliver gennemtrawlet én til flere gange hvert år med det resultat, at følsomme arter af bunddyr har en lav abundans også i områder med et lavt trawltryk. De nordlige dele af Øresund er omfattet af et trawlforbud. Muslingeskrab for Limfjorden gælder, at bundfauna påvirkes med en tidshorisont på 2-4 år, og forekomsten af sten kan påvirkes lokalt. Der er

19 Side 19/29 ikke gennemført undersøgelser af muslingefiskeri i Isefjorden, men det kan antages, at påvirkningen er identisk med påvirkningen i Limfjorden. For Bælthavet og de danske dele af Østersøen konkluderes: Råstoffer har ¼-del af den samlede råstofindvinding i 2010, dog 2/3- del af sand og grus (Nielsen 2011). Stenrev er bortfisket i væsentligt omfang, men det er på det foreliggende grundlag alene muligt at lave en overordnet og ikke-stedspecifik vurdering. Bundtrawling er med undtagelse af de sydlige dele af Øresund vurderet som en væsentlig påvirkningsfaktor. Muslingeskrab er ikke vurderet, da de foreliggende oplysninger alene vedrører Limfjorden. Dog skal det bemærkes, at omfang af landinger af sten i Lillebælt er registreret i 2009 og 2010 og ligger på niveau med rapporter fra Limfjorden. Afslutningsvis kan det konstateres, at der er behov for data- og videnopbygning i relation til fysiske skader. Det er således ikke muligt på et fagligt grundlag at lave en landsdækkende og detaljeret vurdering af fysiske skader fra menneskelige aktiviteter i de danske farvande og konsekvenser for f.eks. forekomst af forskellige organismer og biodiversiteten.

20 Side 20/29 Referencer Birklund, J., H. Skov & U. Lumborg (2010): Miljøeffekter ved anvendelse af store fartøjer til råstofindvinding på havbunden. DHI for By- og Landskabsstyrelsen. 49 sider. Callaway, R., G.H. Engelhard, J. Dann, J. Cotter & H. Rumohr (2007): A century of North Sea epibenthos and trawling: comparison between , and Marine Ecology Progress Series 346: Dolmer, P. (2002): Mussel dredging: impact on epifauna in Limfjorden, Denmark. J. Shellfish Res. 21: Dolmer, P., T. Kristensen, M.L. Christiansen, M.F. Petersen, P.S. Kristensen & E. Hoffmann (2001): Short-term impact of blue mussel dredging (Mytilus edulis L.) on a benthic community. Hydrobiologia 465: Dyekjær, S.M., J.K. Jensen & E. Hoffmann (1995): Mussel dredging and effects on the marine environment. ICES C.M. 1995/E:13 ref K, 18 sider. Eigaard, O.R., R.P. Frandsen, B. Andersen, K.M. Jensen, L.K. Poulsen, D. Tørring, F. Bak & P. Dolmer (2011): Udvikling af skånsomt redskab til muslingefiskeri. DTU Aqua Rapport (under udgivelse). Frandsen, R. & P. Dolmer (2002): Effects of substrate type on growth and mortality of blue mussels (Mytilus edulis) exposed to the predator Carninus maenas. Marine Biology 141: HELCOM (2010a): Ecosystem Health of the Baltic Sea. An initial holistic assessment. Baltic Sea Environment Proceedings No sider. HELCOM (2010b): Towards a tool for quantifying anthropogenic pressures and potential impacts on the Baltic Sea marine environment. A background document on the method, data and testing of the Baltic Sea Pressure and Impact indices. Baltic Sea Environmental Proceedings No sider. Hoffmann, E. & P. Dolmer (2000): Effect of closed areas on the distribution of fish and benthos. ICES J. Mar. Sci. 57: Jennings, S. & M.J. Kaiser (1998): The effects of fishery on marine ecosystems. Adv. Mar. Biol. 34: Kaiser, M.J., K.R. Clarke, H. Hinz, M.C.V. Austen, P.J. Somerfield & I. Karakassis (2006): Global analysis of response and recovery of benthic biota to fishing. Marine Ecology Progress Series 311:1-14.

21 Side 21/29 Korpinen, S., L. Meski, J.H. Andersen & M. Laamanen (2012): Human pressures and their potential impact on the Baltic Sea ecosystem. Ecological Indicators 15: Møhlenberg, F., J.H. Andersen (Eds.), C. Murray, P.B. Christensen, T. Dalsgaard, H. Fossing & D. Krause-Jensen (2008): Stenrev i Limfjorden: Fra naturgenopretning til supplerende virkemiddel. DHI Teknisk Rapport til Byog Landskabsstyrelsen. 41 sider + bilag. Naturstyrelsen (2011): endsyssel/bluereef/projektet/ Newell, R.C., L.J. Seiderer & D.R. Hitchcock (1998): The impact of dredging works in coastal waters: a review of the sensitivity to disturbance and subsequent recovery of biological resources in the sea bed. Oceanography and Marine Biology: Annual Review 36: Nielsen, P.E. (2011): Råstofproduktion i Danmark - Havområdet Miljøministeriet, Naturstyrelsen. 22 sider. Petersen, J.K. (2008): Påvirkning fra skaldyrproduktion (skrab, kulturbanker, opdræt) i kystvande i relation til Vandrammedirektivets definition af god økologisk tilstand. DMU notat september Petersen, J.K., P. Clausen, A.B. Josefson, K. Laursen, I.K. Petersen & M. Bassompierre (2008): Konsekvensvurdering i forbindelse med kulturbanker: I: Dolmer et al. (2008): Rapport om Udvikling af kulturbanker til produktion af blåmuslinger i Limfjorden. DTU Aqua Pommer, C. (2011): Does trawling impact the Benthic Communities in Kattegat? Master thesis. University of Copenhagen. 78 sider. Pommer, C., J.L.S. Hansen & M. Olesen (2011): Does trawl fishery impact the Kattegat ecosystem? Poster. Svedäng, H. (2010): Long-term impact of different fishing methods on the ecosystem in the Kattegat and Øresund. The European Parliament's Committee on Fisheries. Brussels Thrush, S. F. & P.K. Dayton (2002): Disturbance to Marine Benthic Habitats by Trawling and Dredging: Implications for Marine Biodiversity. Annual Review of Ecology and Systematics 33:

22 Side 22/29 Thrush, S.F., J.S. Gray, J.E. Hewitt & K.I. Ugland (2006): Predicting the effects of habitat homogenization on marine biodiversity. Ecological Applications 16(5): Thrush, S.F. & P.K. Dayton (2010): What Can Ecology Contribute to Ecosystem-Based Management? Annual Review of Marine Science 2(1): Tillin, H.M., J.G. Hiddink, S. Jennings & M.J. Kaiser (2006). Chronic bottom trawling alters the functional composition of benthic invertebrate communities on a sea-basin scale. Marine Ecology-Progress Series 318: Watling, L. & E.A. Norse (1998): Disturbance of the Seabed by Mobile Fishing Gear: A Comparison to Forest Clearcutting. Conservation Biology 12(6):

23 Side 23/29 Bilag 1: Detaljerede kort over råstofindvindingsområder på havet i 2010 Kort 1 Farvandsområder med nummer (Nielsen 2011).

24 Side 24/29 Kort 2 Områder med råstofindvinding på havet 2010 (Nielsen 2011). Farvand 1 - Bornholm.

25 Side 25/29 Kort 3 Områder med råstofindvinding på havet 2010 (Nielsen 2011). Farvand 3 - Østersøen omkring Møn. Farvand 5 - Østersøen vest for Gedser. Farvand 7 - Øresund. Farvand 9 - Smålandsfarvandet. Farvand 11 - Storebælt. Farvand 21 - Kattegat omkring Hesselø.

26 Side 26/29 Kort 4 Områder med råstofindvinding på havet 2010 (Nielsen 2011). Farvand 11 - Storebælt. Farvand 13 - Farvandet syd for Fyn.Farvand 15 - Lillebælt. Farvand 17 - Kattegat vest for Samsø. Farvand 19 - Kattegat øst for Samsø. Farvand 21 - Kattegat omkring Hesselø.

27 Side 27/29 Kort 5 Områder med råstofindvinding på havet 2010 (Nielsen 2011). Farvand 21 - Kattegat omkring Hesselø. Farvand 23 - Kattegat omkring Anholt. Farvand 25 - Kattegat omkring Læsø.

28 Side 28/29 Kort 6 Områder med råstofindvinding på havet 2010 (Nielsen 2011). Farvand 27 - Limfjorden. Farvand 29 Skagerrak. Farvand 31 Nordsøen.

29 Side 29/29 Bilag 2: Datablad Serie titel og nr.: Titel: Forfatter : Institut: Fagligt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. Foreløbig karakterisering af fysiske skader forårsaget af råstofindvinding og bundtrawling i de danske farvande. Jesper H. Andersen 1, Jens Würgler Hansen 1, Christina Dahl Pommer 1 og Per Dolmer 2 1 Institut for Bioscience, Aarhus Universitet 2 DTU Aqua Udgiver: Aarhus Universitet, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi URL: År for udgivelse: August 2012 Redaktion afsluttet: 10. januar 2012 Review: Peter Henriksen, Aarhus Universitet Lars M. Svendsen, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Finansiering: Bedes citeret som: Naturstyrelsen. Andersen, J.H., J.W. Hansen, C.D. Pommer og P. Dolmer. (2012). Foreløbig karakterisering af fysiske skader forårsaget af råstofindvinding og bundtrawling i de danske farvande. Fagligt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. 29 pp. Må citeres med kildeangivelse Sammenfatning: Keywords: Dette notat gør på et overordnet niveau rede for fysiske skaber på havbunden, herunder bentiske habitater, som følge af indvinding af råstoffer og fiskeri med bundslæbende redskaber. datagrundlaget for en sådan landsdækkende vurdering er spinkelt, hvorfor redegørelsen har anekdotisk karakter. Særlig fokus er der på råstofindvinding, herunder tidligere tiders stenfiskeri samt på både effekterne af bundtrawling på bunddyr i Kattegat og på effekterne af muslingefiskeriet i Limfjorden. Havstrategidirektivet, fysisk skade, bundtrawling, stenfiskeri, muslingeskrab, Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, de danske bælter, Østersøen Sideantal: 29 Internet version: Bemærkninger: Dette notat kan downloades i elektronisk format (pdf) via DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi s hjemmeside Dette faglige notat er ét af i alt 18 notater udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi i forbindelsen med en faglig karakterisering af miljøtilstanden i de danske havområder, herunder også en vurdering af påvirkningsfaktorer.

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden?

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Jesper H. Andersen 1,2,3 Projektchef (Ph.D) 1: Institut for Bioscience, AU 2: DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, AU 3: BNI Baltic Nest Institute,

Læs mere

Stenrev som virkemiddel:

Stenrev som virkemiddel: Stenrev som virkemiddel: Et supplement til de grundlæggende foranstaltninger? Jesper H. Andersen 1,2,3 Projektchef, Ph.D. 1: Institut for Bioscience, AU 2: DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, AU

Læs mere

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2012 Poul Nordemann Jensen Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 5

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 1 Kystvande SIDE 2 Fiskeriets betydning for miljøtilstanden og opfyldelse af miljømål i kystvandene

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 Stenrev:

Læs mere

Jagten på den gode økologiske tilstand

Jagten på den gode økologiske tilstand Jagten på den gode økologiske tilstand Om de grundvilkår der definerer bundhabitaten og om de kvalitetsparametre der bestemmer dens økologiske tilstand Hvordan tages der højde for disse i miljøvurderinger?

Læs mere

Fiskeri og miljø i Limfjorden

Fiskeri og miljø i Limfjorden Fiskeri og miljø i Limfjorden Ideoplæg fra Centralforeningen for Limfjorden og Foreningen Muslingeerhvervet, december 2007. I snart 100 år, har fiskeriet af blåmuslinger og østers været en betydelig aktivitet

Læs mere

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. maj 2012 Karsten Dahl Ole R. Therkildsen Institut

Læs mere

Stenrev som marint virkemiddel

Stenrev som marint virkemiddel Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 177 Offentligt Stenrev som marint virkemiddel Anders Chr. Erichsen Senior Rådgiver, Afdelingen for Miljø og Økologi, DHI Danmark Henrik Fossing (Aarhus

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. maj 2012. Peter Henriksen. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. maj 2012. Peter Henriksen. Institut for Bioscience Hvorfor er kvælstofudledning et problem i vandmiljøet? Kort beskrivelse af sammenhængen mellem kvælstofudledning til vandmiljøet og natur- og miljøeffekter Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og

Læs mere

Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10.

Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10. Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10. september HMJ Nedenfor er gengivet med almindelig lodret skrift

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 413 Offentligt < &? Danmarks Havstrategi Miljømålsrapport Miljøministeriet Naturstyrelsen Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Indledning 4 1.1 Introduktion 4 1.2 God

Læs mere

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler Status for kvælstof Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler, Indhold 1) Status for Danmarks kvælstofudledninger 2) Tidsforsinkelse og vejen tilbage til et godt

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. december Marie Maar. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. december Marie Maar. Institut for Bioscience Notat om belysning af potentiel reduktion i koncentrationen af næringsstoffer (kvælstof og fosfor) i danske farvande ved indførelsen af et generelt discardforbud i fiskeriet Notat fra DCE - Nationalt Center

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe?

2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe? Stenrev i Limfjorden en anden måde at nå miljømålene på 2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe? Flemming Møhlenberg, Jesper H Andersen & Ciarán Murray, DHI Peter B Christensen, Tage Dalsgaard,

Læs mere

Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4. Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering

Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4. Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4 Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering Jesper H. Andersen, Cordula Göke og Ciarán Murray Dato: August 2012

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience Videnskabelig gennemlæsning og vurdering af indhold i Fødevareministeriets forslag til fiskeriregulering i udvalgte Natura 2000 områder, med henblik på beskyttelse af revstrukturer Notat fra DCE - Nationalt

Læs mere

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet november 2009 J.nr.: 2009-04544 Ref.: MKRO REFERAT Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Deltagere:

Læs mere

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Ålegræssets historiske udbredelse i de danske farvande Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Baggrundsfoto: Peter Bondo Christensen

Læs mere

Limfjordens fiskebestand og marin naturgenopretning. Jon C. Svendsen DTU Aqua

Limfjordens fiskebestand og marin naturgenopretning. Jon C. Svendsen DTU Aqua Limfjordens fiskebestand og marin naturgenopretning Jon C. Svendsen DTU Aqua Email: jos@aqua.dtu.dk Twitter: @JonCSvendsen 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010

Læs mere

Blåmuslinge-fiskeriet i Limfjorden

Blåmuslinge-fiskeriet i Limfjorden Af Per Dolmer og Erik Hoffmann Afdeling for Havfiskeri, Danmarks Fiskeriundersøgelser Blåmuslinge-fiskeriet i Limfjorden - et biologisk bæredygtigt fiskeri? Fra gammel tid har skaldyrsfiskeri haft en stor

Læs mere

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side Bilag 7.4 Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side De danske miljømål for klorofyl og ålegræs er ikke i samklang med nabolande og er urealistisk højt fastsat af de danske myndigheder.

Læs mere

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet Virkemidler, Limfjorden Virkemidler til at opnå en renere Limfjord, Indhold 1) Status for Limfjorden - miljøtilstand og tilførsler af næringsstoffer 2) Virkemidler - oversigt 3) Stenrev 4) Vejen tilbage

Læs mere

Hvor kommer kvælstoffet fra? Hvad betyder det for miljøkvaliteten? I de Indre farvande? I fjordene? Og hvad med klima?

Hvor kommer kvælstoffet fra? Hvad betyder det for miljøkvaliteten? I de Indre farvande? I fjordene? Og hvad med klima? Kvælstof og andre trusler i det marine miljø Hvor kommer kvælstoffet fra? Hvad betyder det for miljøkvaliteten? I de Indre farvande? I fjordene? Og hvad med klima? Flemming Møhlenberg EED - DHI Solutions

Læs mere

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det?

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Fra Vandmiljøplaner til Marine Strategier Jesper H. Andersen 1, 2 1: Department of BioScience, Aarhus University 2: National Center for Environment and Energy

Læs mere

Louise K. Poulsen - DTU Orbit (08/08/2016) Poulsen, Louise K.

Louise K. Poulsen - DTU Orbit (08/08/2016) Poulsen, Louise K. Louise K. Poulsen - DTU Orbit (08/08/2016) Poulsen, Louise K. lkp@aqua.dtu.dk National Institute of Aquatic Resources - Research Scientist, Former Publications: Aggregation and attachment responses of

Læs mere

Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger og søstjerner i Lovns Bredning 2018/2019

Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger og søstjerner i Lovns Bredning 2018/2019 Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger og søstjerner i Lovns Bredning 2018/2019 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dansk Skaldyrcenter August 2018 Notat vedrørende fiskeri

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Kvælstof og andre miljøtrusler i det marine miljø Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Laden på Vestermølle

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

Modelleret iltsvind i indre danske farvande

Modelleret iltsvind i indre danske farvande Modelleret iltsvind i indre danske farvande Lars Jonasson 12, Niels K. Højerslev 2, Zhenwen Wan 1 and Jun She 1 1. Danmarks Meteorologiske Institut 2. Københavns universitet, Niels Bohr Institut Oktober

Læs mere

Miljø- og reduktionsmål for fjorde & kystvande. Flemming Møhlenberg. EED - DHI Solutions Denmark

Miljø- og reduktionsmål for fjorde & kystvande. Flemming Møhlenberg. EED - DHI Solutions Denmark & kystvande Flemming Møhlenberg EED - DHI Solutions Denmark Hvordan begyndte miljødebatten? Vi tror at debatten om de indre farvandes forurening begyndte med de døde hummere i oktober 1986 men vi skal

Læs mere

BRUGES TIL TILSTANDS- OMRÅDER? KAN MAKROALGER VURDERING AF MARINE. - og kan de anvendes i relation til EU-direktiverne? KARSTEN DAHL SENIORRÅDGIVER

BRUGES TIL TILSTANDS- OMRÅDER? KAN MAKROALGER VURDERING AF MARINE. - og kan de anvendes i relation til EU-direktiverne? KARSTEN DAHL SENIORRÅDGIVER AARHUS UNIVERSITET 26. OKTOBER 2011 KARSTEN DAHL SENIORRÅDGIVER KAN MAKROALGER BRUGES TIL TILSTANDS- VURDERING AF MARINE OMRÅDER? - - og kan de anvendes i relation til EU-direktiverne? VERSITET UNI Program

Læs mere

Udvikling i ålegræs på tværs af danske kystområder hvorfor er der store forskelle?

Udvikling i ålegræs på tværs af danske kystområder hvorfor er der store forskelle? Foto: Peter Bondo Christensen Udvikling i ålegræs på tværs af danske kystområder hvorfor er der store forskelle? Dorte Krause-Jensen & Jacob Carstensen Århus Universitet, Institut for Bioscience Temadag:

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge

Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge Foto: Peter Bondo Christensen Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge Temadag d. 3 marts 2012 Danmarks arter-arternes Danmark Dorte Krause-Jensen Institut for Bioscience Århus Universitet Foto: Peter

Læs mere

Det sydfynske øhav som rammevilkår for landbruget på Fyn. Stiig Markager Aarhus Universitet

Det sydfynske øhav som rammevilkår for landbruget på Fyn. Stiig Markager Aarhus Universitet Det sydfynske øhav som rammevilkår for landbruget på Fyn. Aarhus Universitet Den gode danske muld Næringsrig jord Fladt landskab Pålidelig nedbør Den gode danske muld Habor-Bosch processen N 2 + 3 H 2

Læs mere

Tildækning og befæstning af havbunden

Tildækning og befæstning af havbunden Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.1 Tildækning og befæstning af havbunden Jens W. Hansen Cordula Göke Anders Winderlin Dato: August 2012 Vurderingen af et havområdes miljømæssige status er baseret på en

Læs mere

Algeovervågningsområde ved Agger Tange

Algeovervågningsområde ved Agger Tange Algeovervågningsområde ved Agger Tange Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. oktober 2018 Hans Jakobsen Institut for Bioscience Rekvirent: Fødevarestyrelsen Antal sider: 7 Faglig

Læs mere

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018 DTU Aqua Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dansk Skaldyrcenter September 2017 Notat vedrørende

Læs mere

Kvælstof, iltsvind og havmiljø

Kvælstof, iltsvind og havmiljø Skanderborg, Februar 2014 Kvælstof, iltsvind og havmiljø Hvilken betydning har kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og havet omkring Danmark?, Indhold 1) Danmarks udledninger af kvælstof

Læs mere

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet Stenrev i Denmark Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012 DTU, Danmarks Tekniske Universitet Dansk kystlinie 7314 km 1 km / 10 km 2 land Omkring 500

Læs mere

Udfordringer og indsatser på havet

Udfordringer og indsatser på havet Udfordringer og indsatser på havet Mette Blæsbjerg WWF Verdensnaturfonden Natura 2000-debatmøde November 2014 21 January 2015-1 Natura 2000 i danske havområder 97 områder er helt eller delvis marine Stenrev

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord 22. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord Indledning I notatet søges det klarlagt hvilke modeller og beregningsmetoder der er anvendt til fastsættelse af

Læs mere

Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger, søstjerner, europæisk østers og stillehavsøsters i Løgstør Bredning 2018/2019

Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger, søstjerner, europæisk østers og stillehavsøsters i Løgstør Bredning 2018/2019 Notat vedrørende fiskeri af blåmuslinger, søstjerner, europæisk østers og stillehavsøsters i Løgstør Bredning 2018/2019 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dansk Skaldyrcenter

Læs mere

Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N-tilførsler til det marine miljø og atmosfæren

Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N-tilførsler til det marine miljø og atmosfæren Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N-tilførsler til det marine miljø og atmosfæren Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 29. oktober 2014 Marie Maar Institut for

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus

Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus ved Flakfortet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. maj 2013 Jonas Teilmann Ib Krag Petersen

Læs mere

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2017 Poul Nordemann Jensen DCE -

Læs mere

Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N og P tilførsler til det marine miljø og atmosfæren

Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N og P tilførsler til det marine miljø og atmosfæren Opgørelse af eksporten/importen af danske og udenlandske N og P tilførsler til det marine miljø og atmosfæren Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 29. oktober 2014 Marie Maar Institut

Læs mere

NOTAT. Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-423-00004 Ref. diman Den 16. januar 2015

NOTAT. Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-423-00004 Ref. diman Den 16. januar 2015 NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-423-00004 Ref. diman Den 16. januar 2015 Høring af forslag til beskyttede områder i Kattegat i medfør af havstrategidirektivet Hermed sendes forslag til beskyttede

Læs mere

Reduktioner i overvågningsprogrammet

Reduktioner i overvågningsprogrammet Reduktioner i overvågningsprogrammet NOVANA Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. april 2015 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Antal sider: 5 Faglig

Læs mere

Notat. Beregning af reduktionsmål for Limfjorden. Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6. Indledning

Notat. Beregning af reduktionsmål for Limfjorden. Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6. Indledning Notat Beregning af reduktionsmål for Limfjorden Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø Ansvarlig Flemming Gertz Oprettet 02-11-2007 Projekt: 3132, Konsulentydelser Miljø Side 1 af 6 Indledning

Læs mere

Limfjorden og vandmiljøproblemer

Limfjorden og vandmiljøproblemer Limfjorden og vandmiljøproblemer DNMARK Annual Meeting 8. oktober 2013 Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Indhold: Præsentation af Limfjorden Miljøtilstanden af Limfjorden Belastningsopgørelser Vandplanen

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. september 2013 Ib Krag Petersen Jakob

Læs mere

Miljørapport for forslag til beskyttede områder i Kattegat

Miljørapport for forslag til beskyttede områder i Kattegat Miljørapport for forslag til beskyttede områder i Kattegat 1 Indhold 1 Ikke teknisk resume 5 2 Indledning 6 3 Forslagets hovedformål, baggrund, indhold og forbindelser med andre relevante planer 6 3.1

Læs mere

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Temadag: Havet omkring Danmark - tilstand og overvågning Eskild Kirkegaard Tak til Morten Vinther, Martin Hartvig, Anna Rindorf, Per Dolmer, Brian

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012

Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012 Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012 DTU Aqua-rapport nr. 245-2011 Af Per Dolmer, Louise K. Poulsen, Mads Christoffersen, Kerstin Geitner og Finn Larsen Konsekvensvurdering

Læs mere

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 17. oktober 2016 Forfatter Christian Mohn og Hans H Jakobsen Institut for Bioscience

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder

Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder Jacob Carstensen Afd. for Marin Økologi, DMU, Aarhus Universitet Vandrammedirektivet Biologiske kvalitetselementer Fytoplankton Makroalger og blomsterplanter

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: NaturErhvervstyrelsen Enhed/initialer: Center for Fiskeri/ ANBO Sagsnr.: 13-7400-000040 Dato: 17. september 2013 Referat af møde i Muslingeudvalget

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2009/2010

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2009/2010 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 13, 2016 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2009/2010 Dolmer, Per; Poulsen, Louise K.; Blæsbjerg, Mette; Kristensen, Per Sand; Geitner,

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2010/2011

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2010/2011 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Nov 14, 2015 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2010/2011 Poulsen, Louise K.; Christoffersen, Mads; Aabrink, Morten; Dolmer, Per; Kristensen,

Læs mere

NOTAT. Vækst af muslinger i Danmark. Jonathan Carl. Udgivet 06-09-2013

NOTAT. Vækst af muslinger i Danmark. Jonathan Carl. Udgivet 06-09-2013 NOTAT Projekt Projektnummer Emne Fra Vækst af muslinger i Danmark 132111 - KOMBI-GUDP Vækst af muslinger i Danmark Jonathan Carl Udgivet 6-9-13 Dette notat redegør for nogle af det eksisterende data for

Læs mere

Modo finem justificat?

Modo finem justificat? Modo finem justificat? Flemming Møhlenberg EED - DHI Solutions Denmark Vandrammedirektivet sætter rammerne Definerer hvad der forstås ved økologisk tilstand med hovedvægt på biologiske kvalitetselementer

Læs mere

Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug

Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug . Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug Aarhus Universitet Det er svært at spå, især om fremtiden Forudsætninger: 1.Danmark forbliver i EU 2.Vandrammedirektivet fortsætter uændret 3.EU

Læs mere

Brug af GIS til konsekvensvurderinger af fiskeri på skaldyr i Natura 2000-områder i Danmark

Brug af GIS til konsekvensvurderinger af fiskeri på skaldyr i Natura 2000-områder i Danmark Brug af GIS til konsekvensvurderinger af fiskeri på skaldyr i Natura 2000-områder i Danmark Kerstin Geitner og Helle Torp Christensen GIS er et særdeles anvendeligt og nyttigt redskab til udarbejdelse

Læs mere

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Titel: Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Poul Erik Nielsen, Ellen Hjort

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke? Hvordan kan vi forbedre miljøet?

Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke? Hvordan kan vi forbedre miljøet? Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 28 Offentligt Hvad er et godt miljø i Limfjorden og hvordan når vi det? Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke?

Læs mere

Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker

Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker Jesper Kyed Larsen Miljøkoordinator, Wind - Engineering 25 oktober 2007 Seminarium om Lillgrunds Kontrollprogram Indhold Miljøovervågningsprogrammet Horns Rev

Læs mere

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning - Resultater og anbefalinger - Notat September 2016 1 Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning -

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 13, 2016 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012 Poulsen, Louise K.; Geitner, Kerstin; Christoffersen, Mads; Christensen, Helle Torp; Dolmer,

Læs mere

Kapitel 1 side 2 528.480

Kapitel 1 side 2 528.480 Kapitel 1 side 2 9.035 641.751 528.480 567.350 666.295 653.709 Fiskeri i tal De fleste fiskere ved, hvordan deres eget fiskeri ser ud, og hvordan det har udviklet sig i de seneste år. Modsat har de færreste

Læs mere

Kohæsive sedimenters effekt på biologi

Kohæsive sedimenters effekt på biologi Kohæsive sedimenters effekt på biologi Og biologiens effekt på sedimentprocesser Anne Lise Middelboe DHI ami@dhigroup.com Spildt sediment påvirker flora og fauna gennem: - Øget koncentrationer af suspenderet

Læs mere

UDPEGNING AF HAVSTRA- TEGI-OMRÅDER I KATTEGAT

UDPEGNING AF HAVSTRA- TEGI-OMRÅDER I KATTEGAT UDPEGNING AF HAVSTRA- TEGI-OMRÅDER I KATTEGAT Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2016 ISBN: 978-87-7175-572-5 Må citeres med kildeangivelse. 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Kulturbankeproduktion og samspil med lineopdræt

Kulturbankeproduktion og samspil med lineopdræt Kulturbankeproduktion og samspil med lineopdræt hvor er vi i dag, hvad er de væsentligste udfordringer? Jens Kjerulf Petersen Camille Saurel Pernille Nielsen DTU Aqua, Dansk Skaldyrcenter 1 DTU Aqua, Danmarks

Læs mere

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. november 2012 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2008/2009

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2008/2009 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2008/2009 DTU Aqua-rapport nr. 210-2009 Af Per Dolmer, Helle Torp Christensen, Per Sand Kristensen, Erik Hoffmann og Kerstin Geitner Konsekvensvurdering

Læs mere

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen Krabber i Vestgrønland Baggrund Fiskeriet efter krabber i de kystnære områder begyndte i Disko Bugt og ved Sisimiut i midten af 1990 erne, og er siden udvidet til området fra Kap Farvel i syd til Upernavik

Læs mere

Faglig konsekvensvurdering af muslingefiskeri i Limfjordens habitatområder for Større lavvandede bugter og vige

Faglig konsekvensvurdering af muslingefiskeri i Limfjordens habitatområder for Større lavvandede bugter og vige Faglig konsekvensvurdering af muslingefiskeri i Limfjordens habitatområder for Større lavvandede bugter og vige Baggrund Muslingefiskeri nævnes i såvel vand- og N2000-basisanalyserne som en alvorlig trussel,

Læs mere

Invasive stillehavsøsters i danske farvande: hvor stort bliver problemet og hvad betyder det i forhold til anvendelse af kystområder

Invasive stillehavsøsters i danske farvande: hvor stort bliver problemet og hvad betyder det i forhold til anvendelse af kystområder Invasive stillehavsøsters i danske farvande: hvor stort bliver problemet og hvad betyder det i forhold til anvendelse af kystområder Seniorrådgiver Per Dolmer pdol@orbicon.dk 1 Invasive stillehavsøsters

Læs mere

Målet er et godt vandmiljø men hvordan måler vi det?

Målet er et godt vandmiljø men hvordan måler vi det? Målet er et godt vandmiljø men hvordan måler vi det? Målsætningen om et godt vandmiljø kan man ikke anfægte men - det er nødvendigt anvende andre indikatorer til at supplere erstatte Xxx? ålegræssets dybdegrænse

Læs mere

Notat om effekter af fiskeri med bundslæbende redskaber på bundfaunaen i de indre danske farvande

Notat om effekter af fiskeri med bundslæbende redskaber på bundfaunaen i de indre danske farvande Notat om effekter af fiskeri med bundslæbende redskaber på bundfaunaen i de indre danske farvande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 5. januar 2015 Jørgen L.S. Hansen Institut for

Læs mere

Næringsstoffer - Udvikling, status og fremtiden

Næringsstoffer - Udvikling, status og fremtiden Næringsstoffer - Udvikling, status og fremtiden Har de sidste 25 års indsats været en succes eller en fiasko?, Kvælstoftilførsler, landbaserede 140000 20000 120000 18000 Tons N år -1 100000 80000 60000

Læs mere

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11 Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 1 samt vinteren 1/11 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. marts 12 Revideret marts 13 Poul Nordemann

Læs mere

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2016/2017

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2016/2017 Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2016/2017 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dansk Skaldyrcenter September 2016 Notat vedrørende

Læs mere

Effekter af blåmuslingefiskeri på bundfauna

Effekter af blåmuslingefiskeri på bundfauna Effekter af blåmuslingefiskeri på bundfauna DTU Aqua-rapport nr. 305-2015 Af Grete E. Dinesen, Paula Canal-Vergés, Pernille Nielsen, Kristian Filrup, Kerstin Geitner og Jens Kjerulf Petersen Effekter af

Læs mere

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport august Oversigtskort. Sammenfatning august 2001

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport august Oversigtskort. Sammenfatning august 2001 Iltsvind i de danske farvande Iltrapport august 2001 Oversigtskort Kortet viser stationer, hvor amterne, Københavns Kommune og DMU har målt ilt, og hvor der er observeret iltsvind (

Læs mere

Deskriptor 6 Havstrategi direktivet. Områder af havbunden, der er direkte påvirket pga. fysisk tab eller forstyrrelse.

Deskriptor 6 Havstrategi direktivet. Områder af havbunden, der er direkte påvirket pga. fysisk tab eller forstyrrelse. Områder af havbunden, der er direkte påvirket pga. fysisk tab eller forstyrrelse. Udarbejdet af: Hans Ohrt, Niels Bartholdy Kontrolleret af: Simon B. Leonhard Godkendt af: Dato: 15.03.2018 Version: D Rev

Læs mere

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET Øresund under overfladen nu og i fremtiden DSfMB, 11/1/212 Maren Moltke Lyngsgaard, Kbh s Universitet & Michael Olesen, Rambøll Lagdelingen i de danske farvande Årlig

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Bestillingen: Vurdering af vandområder for ensartethed for at fastsætte nye algeovervågningsområder i muslingebekendtgørelsen

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2008/2009

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2008/2009 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lovns Bredning 2008/2009 -rapport nr. 211-2009 Af Per Dolmer, Helle Torp Christensen, Per Sand Kristensen, Erik Hoffmann og Kerstin Geitner Konsekvensvurdering

Læs mere

HAV- OG FISKERIBIOLOGI

HAV- OG FISKERIBIOLOGI HAV- OG FISKERIBIOLOGI Siz Madsen KOLOFON HAV- OG FISKERIBIOLOGI 1. udgave 2008 ISBN 87-90749-08-1 UDGIVER Fiskericirklen COPYRIGHT Fiskericirklen FORFATTER Biolog Siz Madsen Født 1967. Har arbejdet med

Læs mere

Vurdering af to vandindtag, der bruges til udsanding af muslinger

Vurdering af to vandindtag, der bruges til udsanding af muslinger Vurdering af to vandindtag, der bruges til udsanding af muslinger Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14-06-2016 Hans H Jakobsen Christian Mohn Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Hvilken betydning har biogene for fisk i havet samt resultater fra etablering af biorev i Nørre Fjord.

Hvilken betydning har biogene for fisk i havet samt resultater fra etablering af biorev i Nørre Fjord. Hvilken betydning har biogene for fisk i havet samt resultater fra etablering af biorev i Nørre Fjord. Claus Stenberg Louise D. Kristensen, Louise K. Poulsen, Helle T. Christensen, Claus Sparrevohn & Josianne

Læs mere