Energien i Horsens. - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energien i Horsens. - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer"

Transkript

1 Energien i Horsens - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer

2 Et tilbud fra Industrimuseet En rundtur på Industrimuseet i Horsens er samtidig en tur for alle sanser, der viser, hvordan vi gennem de seneste år er blevet stadigt mere afhængige af de fossile brændstoffer. Industrimuseet har efter aftale med Pædagogisk Mediecenter i Horsens udarbejdet dette tilbud til skolernes klasser omkring besøg på museet. Tilbuddet tager afsæt i emnet Energi, og eleverne føres rundt om overskrifterne Distribution af energi i Horsens Energi i hjemmet Det samlede tilbud består af Materiale der kan benyttes ved forberedelse til besøg på Industrimuseet (dette hæfte) Rundvisning på museet med afsæt i de to overskrifter Forslag til efterbehandling af besøget (dette hæfte) Billeddatabase på Industrimuseets hjemmeside med gamle fotos, der kan benyttes ved udarbejdelse af præsentationer Materialet er udarbejdet, så man gennem arbejdet med emnet kan tilgodese trinmål i fagene: Fysik/kemi, historie, samfundsfag, matematik og dansk. Vi håber, at skoler og elever vil tage godt imod tilbuddet, og at I vil opleve nogle spændende og lærerige timer, når I graver jer ned i det spændende emne. Vi håber også, at besøget kan fungere som en eye-opener, der giver lyst til at diskutere, hvordan vi alle kan medvirke til, at vi som samfund arbejder os ud af vores afhængighed af de fossile brændstoffer. God arbejdslyst. David Olsen, Industrimuseet

3 Energiforbrug i Industrimuseets arbejderboliger - baggrundsmateriale om gas, olie og elektricitets betydning i hjemmet Langt frem i tiden havde man kun åben ild til opvarmning, madlavning og belysning. Først da man lærte at støbe i jern, kom udviklingen i gang med bilæggerovne, kakkelovne og støbejernskomfurer. Bemærk støbejernskomfuret i Industrimuseet bolig fra Forestil hvor lang tid det tog at lave mad på det. Til gengæld var der dejlig varmt I køkkenet. Derfor forsamlede man sig tit her. De varme køkkener forsvandt, da man gik over til andre måder at lave mad på. Gassen spredte ikke varme og det gjorde elkomfuret heller ikke i nævneværdig grad. Et af de helt store fremskridt, både med lys og senere til kogning, var indførelsen af gas i Danmark fra Gassen fik hurtigt konkurrence af andre brændstoffer som petroleum og olie. Gennem de sidste 100 år er elektriciteten gået sin sejrsgang over landet. Det har ændret måden, vi opvarmer vores boliger, måden vi laver mad på, lyset i vores boliger ligesom hjælpemidlerne til rengøring er blevet forøget voldsomt.

4 Gas- en epokegørende teknisk nyskabelse I dag kan vi ikke forestille os at leve uden kunstig lys og kraft til vores motoriserede maskiner. Ingen i nutiden har prøvet at være begrænset til kun at lave noget i dagslys, for slet ikke at tale om, at undvære al den energi, der er til rådighed til at drive samfundets hjul og hjemmets hjælpemidler. Prøv selv at tænke på en tid, hvor man kun kendte til tællelys og tranlamper. Når natten sænkede sig over land og by, var lyskilderne få. I købstæderne lyste nogle få tranlamper sparsomt gaderne op. Og inde i husene begrænsede lyset sig til nogle enkelte stearinlys. Det er med den baggrund, at man skal forstå den betydning, det nye kunstige lys - gassen - fik. Først og fremmest var det starten på en forbedring af leve- og produktionsforhold i Danmark. Eller som man i 1880 skrev i Opfindelsernes bog: Der er en Sammenhæng mellem den moralske Tilstand og Belysningen. Kan du se, hvad man har brugt koks til i vores bolig fra 1880? Hvad bruger man koks til i 1920? Er der sket en forskel? Derfor var det et stort fremskridt, da de søvnige tranog neolinlamper i købstæderne blev afløst af gaslamper. Men der gik ikke lang tid, før gasværkerne fik hård konkurrence fra petroleumsbelysning. Petroleumsprisen faldt fra 80 øre pr. kg i 1860 til 20 øre pr. kg. i Så det stivede af på selvtilliden hos datidens gasværker, at belysningen på banegårdene i Jylland og på Fyn gik fra petroleum til gasbelysning. Mange kommuner fik det engelskejede A/S Det danske Gaskompagni til at bygge og drive gasværker. Det var dette selskab, som i 1869 indførte det at bruge gas til madlavning, kogegas. Man begyndte at annoncere og sælge engelske gasapparater til dette formål. I løbet af få år medførte det en mærkbar stigning i gasforbruget, og kogegas blev inden århundredets ophør, gasværkernes største indtægtskilde. Koksene, afgassede gasværkskul, tegnede sig for 20-30% af værkernes årlige indtægter. Koks blev brugt til opvarmning. Man kunne fyre med dem i kakkelovnene. Industrimuseet ligger i dag i de bygninger, der er tilbage, fra byens gamle gasværk fra 1860 og byens elektricitetsværk fra I årene fra 1876 vandt brugen af gas frem. Gasforbruget gik op år for år, men alligevel vakte allerede fra 1878 en ny konkurrent bekymring, nemlig ektriciteten. Indtil anlæggelsen i 1893 af det første kommunale elværk i Odense, havde elektricitet ingen udbredelse af betydning. Men så kom det også til at gå stærkt. Inden udbruddet af 1.verdenskrig i 1914, havde alle landets større byer fået egne elektricitetsværker. Også her I Horsens fik vi et offentligt elektricitetsværk i 1906.

5 Rationering af gas under 2. verdenskrig Straks efter udbruddet af 2. verdenskrig i september 1939, blev gasforbrugerne opfordret til at formindske deres gasforbrug ad frivillighedens vej. Det blev afløst af en egentlig gasrationering fra juni 1942, hvor hver husstand fi k tildelt 10 m3 gas om måneden samt 4 m3 pr. person og 3 m3 pr. barn under 2 år. Overforbrug blev straffet med forhøjede gaspriser. Hvis man overskred rationeringen med 50%, blev der lukket i det antal dage, man havde overskredet sin tildeling. Først i 1948 blev rationeringen ophævet. Gassen blev først og fremmest brugt til lys og madlavning. I slutningen af 1950 erne blev gasradiatorer dog også almindelige. De krævede hverken fast eller flydende brændsel eller asketømning. Og man slap for lugt og støv, som ellers hørte hverdagen til med de gamle kakkelovne, der skulle tomes og renses. Ligesom koks skulle hentes op fra mørke kældre. Hvornår stopper man med at have kakkelovn i vores boliger? Hvornår får arbejderfamilien gas til rådighed I vores boliger? Kan du se, hvornår vores beboere I arbejderlejlighederne går væk fra at bruge gas? Elektriciteten vinder over gassen Bortset fra få år har elforbruget i Danmark været konstant stigende siden det første elværk i Først blev elektriciteten brugt til belysning, så begyndte håndværker- og mindre industrivirksomheder at benytte el-motorer, mens husholdninger brugte el til mindre husholdningsapparater. Det store boom for såvel industriens som husholdningernes brug af strøm kom i 1960erne. På trods af mange formaninger og forhøjede energiafgifter er energiforbruget fortsat med at stige efter oliekrisen i Siden midten af 1990erne har vi dog i Danmark kun haft små stigninger i energiforbruget og det samtidig med en meget kraftig økonomisk vækst.

6 Danskernes elforbrug Der skete store ændringer i danske hjem og på danske arbejdspladser, da elektriciteten kom. Nye maskiner i hjemmene ændrede hverdagens gøremål. Vaskemaskiner, køleskabe, strygejern og støvsugere gjorde hverdagen lettere. Men ændrede ikke på den traditionelle arbejdsdeling i hjemmet. Husarbejdet var langt op i tid stadig kvindearbejde. Også selvom kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet igen i 1960erne. På arbejdsdagen overtog elektriciteten en del af det hårde manuelle arbejde. Inden for fødevareindustrien muliggjorde frost og kølelagre, at maden kunne holde sig længere på vejen fra fabrik til forbruger. I 2002 blev 48 % af alt el brugt i industri og handel. Husholdningerne brugte 29 %, mens de offentlige virksomheder tegnede sig for 13 %. Gennem de sidste 10 år er de største stigninger i elforbruget sket inden for handel og service. Elforbruget til husholdninger er faldet ganske lidt. Elprisen udregnes af det elselskab, man køber strømmen fra. I de første mange år efter 1891 var det dyrt at købe el til belysning og motorkraft. Det var derfor kun de allerrigeste, der havde råd til det. Det fik man dog efterhånden, som man kan se i vores lejlighed fra Bortset fra det elektriske lys gik det dog langsomt med at tage elektriske apparater I brug i husholdningen. De fleste maskiner og apparater var opfundet I 1910, men der gik mange år før de blev almindelige i danske hjem. Prøv at tælle elektriske apparater i vores bolig fra Hvor mange er der? De nye apparater Strygejernet var det første apparat, der for alvor vandt indpas i danske hjem. Med radioen gik det hurtigere, da det i 1925 blev lovligt at lytte til og sende radioudsendelser. Elkomfur, køleskab og varmeovn fandtes kun i meget få hjem. Først efter 2. Verdenskrig begyndte danskerne at købe alle de elektriske apparater og maskiner, som I dag er en selvfølge i alle vores hjem. Prøv at finde ud af, hvornår familien i vores boliger fik radio? Udbredelsen af apparaterne i begyndelsen af 1960erne viser et interessant mønster for, hvad danskerne satte pris på blandt de nye maskiner: Mest populær var underholdningen med fjernsynet. På andenpladsen kom den kolde mad med køleskab og fryser og dernæst renligheden med vaskemaskine. I danske husholdninger bruges størstedelen af strømmen i dag på apparater til køl og frys samt vask. Arbejdsspørgsmål Prøv at tælle elektriske apparater i de forskellige lejligheder, når I går rundt på museet. Hvad sker der med antallet af apparater, der har brug for strøm? Hvad siger det om vores energiforbrug? Er der nogle elektriske apparater, I kunne tænke jer at undvære? Prøv at sammenligne antallet af elektriske apparater i vores lejlighed fra 1970 med antallet af apparater, der er hjemme på jeres eget værelse.

7 Gas, elektricitet og energi - Baggrundsmateriale til forløb om produktion af elektricitet og energi Industrimuseet ligger i dag i de bygninger, der en gang har huset Horsens første Elektricitetsværk fra 1906 og Horsens gamle gasværk fra Gasværket leverede bygas til horsensianerne helt frem til 1985, hvor værket blev lukket. Elektricitetsværket blev lukket gradvist i 1950 erne, hvor vi i Horsens gik over til at få elektricitet fra det større Skærbækværk. Dette materiale handler om, hvordan vi har fået energi i Horsens de sidste 150 år, hvordan energien er blevet produceret, og hvorfor den ikke produceres her mere. Gas Hvordan laver man gas? Gasfremstilling foregår kort beskrevet således: Kul fyldes i lange ovne, som kaldes retorter og opvarmes til 1000 grader i den lufttætte ovn. Gassen og spildprodukterne fra kullene frigives og opsamles I en beholder. Gassen føres herfra til en kondenser, hvor luftarterne afkøles. De fortættes og bliver til tjære og ammoniakvand. Derefter ledes gassen over i gasbeholderen og videre ud gennem rør i byens gader til forbrugerne. Et gasværk kan altså sammenlignes med et olieraffinaderi, hvor man adskiller et råstof, her kul, i et stort antal bestanddele, som kan bruges til mange forskellige ting. Man blev bedre og bedre til at bruge flere af spildprodukterne I produktionen. Først og fremmest koks, der er afgassede kul. Dem kan man bruge til at fyre med i kakkelovne. Bygningen, som i dag rummer Nimbusmuseet, er det gamle koksskur, hvor man kunne komme og købe gasværkets koks til at fyre med. Derefter var det vigtigste spildprodukt tjæren. I Horsens åbnede Stjernholms Fabriker i 1889, hvor Industrimuseets har parkeringsplads i dag. Fabrikken brugte tjæren til imprægneringsstoffer for træ samt produktion af tagpap.

8 Gas i Horsens Den skotske ingeniør William Murdock konstruerede i 1792 et lille gasværk til belysning af sin villa. I 1808 begyndte indførelsen af gaslys i London. I løbet af 1800-tallet blev der indført gasbelysning i de fleste europæiske byer. Gaslysene erstattede de tidligere tran- og olielamper. Der gik dog lidt tid inden gassen kom til Horsens. I 1853 åbnede Danmarks første gasværk i Odense. Samme år havde der også været bestræbelser på at starte et gasværk I Horsens uden det lykkedes. Det gjorde det først I 1859, hvor Horsens Byråd vedtog at opføre et kommunalt gasværk. Værket blev færdiggjort på bare et år og stod altså klar I Placeringen blev af praktiske årsager lagt uden for byen, men tæt på havnen, så det var let at fragte kul til gasværket med skibe. De første mange år fik gasværket alle sine kul fra engelske kulminer. De blev kørt fra Horsens havn til gasværkets kulhus. Gasværket nedlægges i 1985 Helt frem til 1973 var gas billig at producere. Men det år organiserde de olieproducerende lande sig og satte priserne voldsomt op. Derfor steg energipriserne generelt også på kul. Dermed kunne det for Danmark pludselig betale sig at udnytte de ressourcer af naturgas og olie, der lå i Nordsøen. I 1984 kom naturgasnettet til Horsens. Derefter lukkede gasvæket og oprydningen gik igang. Det gamle retorthus på Horsens Havn var allerede nedrevet I Kort efter lukningen I 1985 blev resten af værket demonteret. Alene jernet I den største gasbeholder fra 1932 vejede 180 tons! I 1998 overdrog Horsens kommune gasværksgrunden med de tilbageværende bygninger til Industrimuseet. Gasværkets første anlæg bestod af 7 retortovne. En retort er stedet hvor kullene afgasses. Herefter blev gassen renset I 3 kalkrensekasser og ledt videre til en gasbeholder. Værket blev løbende effektiviseret og udbygget med nye ovne. I 1890 opførte man også en bestyrerbolig, der stadig ligger som den ældste bevarede del af værket. Det er der, Industrimuseet i dag har indrettet en bank fra 1930 erne. Gasforbruget fortsætte med at stige helt op til 1960 erne. Med den store udflytning til byens nye villakvarterer, hvor der blev fyret med olie, faldt antallet af kunder. Grundlaget for kulgasværket begyndte at skride, da mange gik over til at varme deres boliger op med oliefyr. Gasværkerne i de danske byer begyndte at lukke en efter en. På det tidspunkt var det gamle gasværk i Horsens nedslidt og blev derfor nedlagt i November Som afløser byggede man et nyt gasværk, et spalteanlæg. Her anvendes gasarten butan som råstof. Fra et tankanlæg på havnen fik man butan, der i spalteovne spaltes til de andre gasarter propan og methan og dermed ændret til almindelig bygas. Gassen skulle ikke renses og man slap for den giftige kulilte. Gassens betydning Gasværkerne var et vigtigt skridt i industrisamfundets udvikling fra ca til De gav lys i gader og bygninger, varmt vand i hjemmene, nye kogemuligheder i køkkenet, koks til kakkelovnene, flydende og luftformige brændstoffer til motorer, tjære til konservering, asfalt til vejbelægning, opløsningsmidler, farvestoffer, kunstgødning og meget andet. Gasværkerne hører hjemme i industrisamfundets kulalder. Kul og kulteknologi dominerede samfundsudviklingen inden for kraft, transport og kemi. Industriarbejdet var beskidt, byernes huse blev sorte af sod fra skorstene og lokomotiver, kul og kulprodukter omgav hverdagslivet, og mange af dem blev frembragt af gasværkernes biprodukter. De blev siden afløst af produkter fremstillet ved olieraffinaderiernes produkter, f.eks. plastic og syntetiske fibre. I dag er bioteknologien på vej til at tage hovedrollen fra olien. Biobrændsel er en samlet betegnelse for biologisk nedbrydelige produkter og overskudsprodukter fra landbrug, skovbrug, industri og husholdninger, som er CO2-neutrale. Det kan f.eks. være, at man varmer huset op med et træpillefyr i stedet for et oliefyr.

9 Elektricitet Hvordan laver man el? Hvis vi starter med det helt enkelte, så laves elektricitet ved hjælp af en dynamo, en generator hvis det er vekselstrøm. Dynamoen eller generatoren kan dog ikke lave strøm alene. Den roterende del (ankeret) skal drejes rundt af en anden maskine. Så for at lave strøm skal man både have en dynamo/generator, og en maskine der kan trække den rundt. Siden man byggede de første elværker, har man som kraftmaskine benyttet mange forskellige maskiner: dampmaskiner, dieselmotorer, dampturbiner, vandhjul, vandturbiner og gasturbiner. Her skal det handle om dampmaskinen, dieselmoteren og dampturbinen. Elværket i Horsens Danmark fik det første offentlige elektricitetsværk i Der gik 15 år før det blev Horsens tur. En vigtig grund til, at elektricitetsværket netop blev anlagt i 1906 var, at Den jyske Industri- og Landbrugsudstilling blev afholdt i byen i Planlægningen af denne udstilling, der skulle sætte Horsens på landkortet, gjorde det klart, at en by der gerne ville markedsføre sig som en driftig by også var nødt til at have en offentlig elforsyning. Byens elektricitetsværk blev opført som nabo til Horsens gasværk, som siden 1860 havde forsynet byen med gas til belysning og kogebrug. Placeringen tæt på gasværket blev valgt, fordi elektricitetsværksmaskinerne så kunne forsynes med bygas som brændstof. Den 12. december 1906 satte Horsens kommunale Elektricitetsværk spænding på nettet. Dengang brugte man 110 volt jævnstrøm. Ulempen med den tids elforsyning var, at man kun kunne forsyne det nærmeste opland. Rækkevidden for jævnstrøm er højst et par kilometer fra værket. Derfor blev oplandet ladt i stikken elektricitetsmæsssig sammenhæng. For at løse deres ønske om elforsyning, blev Bjerre Hatting Herreders Højspændingsanlæg (BHHH) oprettet i 1918 og året efter var man nået så langt med ledningsnettet, at Juelsminde som de første fik elektricitet. Forsyningsområdet gik fra Hatting i nord til Bredballe i syd, inklusiv Juelsmindehalvøen. I 1997 blev Horsens Belysningsvæsen og BHHH slået sammen under navnet Energi Horsens, som i dag forsyner næsten kunder.

10 Da Horsens blev oplyst Den bygning som blev opført i 1906 for at huse elektricitetsværket er den samme bygning, der de sidste 30 år har tjent som Industrimuseets hovedbygning. I maskinhallen, eller maskinsalen, som rummet førhen hed, stod elektricitetsværkets dieselmotorer og dampturbine. I dag danner maskinhallen ramme om Industrimuseets motorsamling. De oprindelige maskiner blev slået til gammelt jern, da elektricitetsværket blev nedlagt i De motorer der er udstillet i maskinhallen idag er alle væsentligt mindre, end de oprindelige motorer på elektricitetsværket var. Fem af de største udstillede maskiner har imidlertid været anvendt til elfremstilling rundt om i Jylland og på Fyn. Maskinhallens store Frichs dampmaskine fra 1913 forsynede frem til 1975 Sindssygehospitalet i Risskov ved Århus med jævnstrøm.

11 Dampmaskinen I begyndelsen af 1700-tallet havde man i England problemer med minedriften. Nemlig at når man nåede en vis dybde, så kunne man ikke komme til pga. det indtrængende grundvand. Omkring 1710 lykkedes det englænderen Thomas Newcomen at udvikle en maskine, som kunne pumpe grundvandet op af minerne. Med brændende kul blev vand sat i kog, og dampen derfra drev et stempel ned i en cylinder. Stemplet havde igen fat i en vippearm, som drev en pumpe. I 1763 gik skotten James Watt i gang med at forbedre Newcomens maskine. I 1769 fik Watt patent på en ny type dampmaskine, hvor kulforbruget var under det halve af de gamle maskiners. I 1783 lykkedes det for Watt at lave dampmaskinens op og nedadgående bevægelse om til en roterende bevægelse. Nu blev anvendelsesmulighederne pludselig øget og salget steg markant. Save, boremaskiner, kværne, hamre og meget andet, kunne nu få nytte af kraften fra dampmaskinen. Derfor var det også oplagt at kaste blikket på dampmaskinen, som dynamoens trækmaskine, da man byggede offentlige elektricitetsværker i Danmark i slutningen af 1800-tallet. Siden Watts tid er der sket betydelige forbedringer på maskinen, så den nu er en mere gennemprøvet teknologi. Industrimuseets dampmaskine er fra 1913 bygget på Søren Frichs fabrikker i Århus. Det er en dobbeltvirkende dampmaskine. Det betyder, at dampen kommer ind på begge sider af stemplet. Det reguleres gennem den ventiler, du kan se foroven og forneden på den store runde cylinder. Maskinen har har været i drift helt frem til 1975.

12 Dieselmotoren Dieselmotoren er opfundet og udviklet af Rudolf Diesel i perioden 1893 til I dieselmotoren skabes energien ved direkte forbrænding af olie, og ikke ved damp som i dampmaskinen. I 1898, et år efter at Diesel havde lavet den første brugbare dieselmotor, fik B & W i København licens på produktion og forbedring af motoren. I 1903 gik ingeniører hos B & W i gang med at tilpasse dieselmotoren til elproduktion. Projektet lykkedes og i årene efter blev der installeret så mange dieselmotorer på nye danske elværker, at dieselmotoren blev den mest almindelige trækkraft i elforsyningen frem til 2. Verdenskrig. Dieselmotoren havde mange fordele i forhold til dampmaskinen. Både omkostninger til anlæg og drift var betydelig mindre. Pasningen af diselmotoren kunne klares af én mand og fyrbøderne, der skovlede kul i de gamle dampmaskiner, kunne spares væk. Der ud over var det mindre energikrævende at starte og stoppe en dieselmotor, hvilket man ofte gjorde flere gange i løbet af et døgn. Deutz dieselmotoren fra 1943 I Industrimuseets maskinhal blev i årene 1947 til 1965 brugt som møllemotor og jævnstrømselektricitetsværk i landsbyen Vonge, sydvest for Vejle.

13 Dampturbinen Når en dampmaskine skal sætte en aksel i rotation, ville det være en fordel, hvis dampen i stedet for at bevæge et stempel frem og tilbage umiddelbart kunne dreje akslen uden mellemled som plejlstang, krumtap, svinghjul osv. I alle disse mellemled tabes der jo energi, hvilket gør maskinen dyrere i drift. Allerede James Watt overvejede om det var muligt at lave en maskine som med damp mere direkte kunne trække en roterende maskine. Men først i slutningen af 1800-tallet lykkedes det svenskeren Gustav de laval og englænderen Charles A. Parsons at fremstille dampturbiner, som var effektive nok til at konkurrere med dampmaskiner. Fra skete der en hurtig udvikling af dampturbinen. Et af problemerne var at styre dampen og omløbstallet, som i de første dampturbiner typisk var oppe på omdrejninger i minuttet. I forhold til dampmaskinerne krævedes der meget større præcision at fremstille en turbine. Med dampturbinerne nåede man i denne periode op på at yde hk, hvor dampmaskiner typisk var på hk. Selv meget kraftige turbiner krævede ikke meget plads i forhold til dampmaskiner. På elværkerne fik dampturbinerne stor betydning, fordi den rolige og høje omløbstal gjorde den velegnet til vekselstrømsgenerator. Hurtiggående generatorer kan bygges meget mindre og dermed billigere end langsomt gående. Skulle der være økonomi i indkøb af dampturbiner, skulle det helst være en stor turbine. Med mange hestekræfter kunne elværkerne pludselig lave så meget strøm, at det kunne være besværligt at afsætte det inden for et lille område. Derfor betød indførelsen af dampturbiner, at man fra byelværker begyndte af forsyne oplandet med vekselstrøm. Elværkernes brændsel Elværkerne bruger brændsel til at koge vand i store kedler. I kedlerne varmes vandet op, så det bliver til damp. Dampen sendes fra kedlerne ind i f.eks en dampturbine, hvor dampen får turbinerne til at dreje rundt. Turbinen trækker den generator, der laver elektriciteten. Ikke al elektricitet i Danmark fremstillet med dampturbiner. I 2002 blev ca. 13 % af Danmarks strøm fremstilles med vindmøller. Elværker bruger forskellige slags brændsel til at opvarme vandet med: fossile brændsler (kul, olie, naturgas, brunkul*), biobrændsler (halm, træflis m.m.) affald og kernekraft (uran). I Danmark bruger vi mest fossile brændsler på elværkerne og slet ikke uran. I 2002 blev 82 % af den danske elproduktion fremstillet med fossile brændsler. Industrimuseets dampturbine er lavet i København af Atlas og er fra Den har været brugt på Skandinavisk Rørfabrik. En virksomhed etableret af Hede Nielsen A/S i 1934.

14 Energien i Horsens - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer Rundvisning på Industrimuseet Når klassen ankommer til Industrimuseet, vil den normalt blive delt i to grupper, da den samlede rundvisning består af to forskellige rundvisninger a. Distribution af energi i Horsens Vi starter med at se på, hvordan opvarmning og belysning blev håndteret før Derefter ser vi på bygningen af gasværket i 1860 og den efterfølgende etablering af et elværk i Kort foredrag med billeder, hvor historien gennemgås. Derefter er der rundtur på Industrimuseets område, hvor vi bl.a. får placeret de gamle gasbeholdere, koksskuret og el-værksbygningen. Til sidst demonstreres nogle af de maskiner, der har leveret energi til el-forsyning. b. Energi i hjemmet En rundvisning i Industrimuseets arbejderboliger, der spænder over perioden fra 1880-ernes fattige ufaglærte arbejderfamilie med de mange børn, over den faglærtes hjem i 1920-erne hen over de unge familier fra 50-erne, 60-erne og 70-erne frem til den unge mands første hybel anno Rundvisningen giver et indblik i, hvordan man indrettede sig, og der sættes fokus på belysning, opvarmning og madlavning altså familiens brug af energi. Efter de to rundvisninger disponerer eleverne selv over deres tid på museet, hvor man kan tage billeder og lave videooptagelser, hvor eleverne fortæller om udvalgte emner.

15 Forslag til efterbehandling Energien i Horsens - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer Når informationsteksten er gennemlæst og gennemgået, skal elever og lærer beslutte, hvilket fokus man skal have ved besøget. Man skal vælge nogle spørgsmål til afklaring, og disse spørgsmål skal efterfølgende belyses på en hensigtsmæssig måde. Herunder nogle spørgsmål til afklaring vælg ud eller find selv på andre Distribution af energi i Horsens Fortæl om opvarmning af boligerne i Horsens før 1900 Hvad benyttede man kul til? Hvordan blev kullene fragtet til Horsens og videre distribueret her? Fortæl om etablering og drift af gasværket Hvilke fordele oplevede man ved at etablere et gasværk? Hvordan blev gassen fremstillet og videre distribueret i Horsens? Fortæl om el-værket i Horsens Hvordan blev elektriciteten fremstillet og videre distribueret i Horsens? Beskriv forskellene på dampmaskine, dieselmotor og dampturbine Fortæl om opvarmning og elforsyning i Horsens i dag Hvordan har energiforbruget udviklet sig? Se på brugen af fossile brændstoffer og vedvarende energikilder På Danmarks statistiks hjemmeside kan man hente information om udviklingen i energiforbrug siden 1960 erne. Brug informationer herfra til at belyse udviklingen. Energi i hjemmet Beskriv udviklingen i opvarmning af boligen Sammenlign arbejderboligernes varmekilder Beskriv udviklingen i komfuret (blus og ovn) Sammenlign arbejderboligernes komfurer Beskriv udviklingen i belysning Sammenlign arbejderboligernes belysningskilder Lav en oversigt over en families udgifter til brændsel og lys. Fortæl om udviklingen. El i hjemmet Prøv at udarbejde en oversigt over hjemmets elapparater i de forskellige lejligheder Belys udviklingen. Sammenlign med antallet af apparater, der er hjemme hos jer selv Undersøg hvad jeres årlige el-forbrug er derhjemme Energibesparelser Hvad gør vi i dag for at spare på energien derhjemme. Kan vi lære noget af rundturen i de gamle arbejderboliger? Dit forslag til en fremtidig energipolitik for Horsens Hvordan bør man organisere den fremtidige energidistribution i Horsens?

16 Bearbejdelse af spørgsmålene De spørgsmål som klassen og eleverne vælger at arbejde med, kan belyses på mange måder med brug af IT og tilhørende medier. Klassen skal have afklaret præsentationsformen før besøget, så man under besøget kan være opmærksom på, om der skal tages fotos og / eller film. Typen af fotos og film afhænger selvfølgelig også af præsentationsformen. Egne fotos fra besøget på Industrimuseet kan suppleres med udvalgte fotos fra museets billeddatabase på museets hjemmeside. Hvis klassen ønsker at præsentere emnet på nettet kan det være relevant at benytte Photostory præsentationer med tekst og evt. speak. Kan placeres på Elevintra Web avis i Elevintra Wix-hjemmesider (se Web-steder på Google Apps Moviemaker redigerede film Gerne med kombination af filmklip og still-fotos. Kan placeres på Skoletube. Hvis klassen ønsker at lave oplæg for klassen, andre klasser eller forældre, kan det være relevant at benytte Powerpoint Vuvox (se Og så kan man også benytte de tidligere nævnte værktøjer Videopræsentationer på Industrimuseet Museet har gennem de senere år arbejdet på at tilgængeliggøre informationer i videoklip, som gæsterne tilgår via deres egne smartphones. Eleverne kan også lave små videopræsentationer, der på lignende måde kan tilgås via smartphones. Filmklippene hentes via de såkaldte QR-codes, der er en form for stregkode med information om linket til videoklippet. Industrimuseet tilbyder, at skoler kan ophænge ark med QR-codes i perioder, så museets gæster både kan benytte museets egne præsentationer, men også benytte præsentationer lavet af elever. Eleverne kan vælge at benytte One take videoklip Videoklip lavet med mobil eller kamera skal ikke redigeres Redigerede videoklip Men husk at begrænse tiden. Hvis man skal fastholde gæsternes interesse, skal informationen være kort, koncentreret og velformuleret. Videoklippene placeres på Skoletube i en offentlig kanal oprettet til formålet (evt. på YouTube). Se vejledningen på de næste sider.

17 Vejledning Fra Skoletube til Smartphone Videoklippet vises i en kanal på Skoletube. Ved klik på Gå til videoside fremkommer nedenstående: Markér og kopier koden i feltet Wix Video link, MP4, MP3 download

18 Åbn nu hjemmesiden Vælg Content type: URL Indsæt den kopierede kode i Content: URL og tryk på Generate Herved genereres en kode som den viste, der simpelt hen indeholder linket til videoklippet. QR koderne kan scannes / læses af smartphones med scannersoftwaren installeret. Download f.eks. gratis softwaren Scanlife (søges i App Store på smartphonen). Kopier koder og indsæt den / dem på et A4 ark. Skriv kort under hver kode, hvad klippet omhandler. Der kan placeres flere koder på et ark. Øverst på arket skriver man, hvor arket skal placeres, sammen med information om klasse og skole. Ark lamineres og fremsendes til David Olsen på Industrimuseet. Forslag til efterbehandling er udarbejdet af Torben Baunsø, IT konsulent. Vi hører meget gerne fra jer, hvis I har forslag til justeringer i teksten, eller hvis jeres elever har udarbejdet et materiale, der kan inspirere andre elever og lærere. Torben Baunsø Pædagogisk Mediecenter, Februar 2011

19

Energien i Horsens: Rundvisning

Energien i Horsens: Rundvisning Energien i Horsens: Rundvisning - historien om hvordan byen blev afhængig af fossile brændstoffer Når klassen ankommer til Danmarks Industrimuseum, vil den blive modtaget af en rundviser, der viser rundt

Læs mere

Et tilbud fra Industrimuseet

Et tilbud fra Industrimuseet Energien i Horsens Et tilbud fra Industrimuseet En rundtur på Industrimuseet i Horsens er samtidig en tur for alle sanser, der viser, hvordan vi gennem de seneste 100-150 år er blevet stadigt mere afhængige

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

Danmarks Tekniske Museum

Danmarks Tekniske Museum Danmarks Tekniske Museum E N E R G I & K R A F T Dampens kraft Kraften i hjertets muskler driver blodstrømmen, men dampstrømmens kraft driver stemplet i cylinderen Sådan beskriver forfatteren Johannes

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Fjernvarme Fyns produktionsanlæg Fjernvarme Fyn overtog produktionsanlæggene på Havnegade i 2015, og hovedopgaven på anlæggene er i dag varmeproduktion med

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om dengang der kom strøm på. Forløb 22 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om dengang der kom strøm på. Forløb 22 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om dengang der kom strøm på Forløb 22 NAT/TEK 4-6 klasse Hvordan skulle vi dog kunne klare os uden strøm? - tænker du måske. Alligevel er der stadig ældre mennesker, der kan huske, da

Læs mere

ILLUSTRERET VIDENSKAB

ILLUSTRERET VIDENSKAB ILLUSTRERET VIDENSKAB Danmarks største kraftværk - Devrim Sagici, Jonas Stjerne, Rasmus Andersen Hvordan foregår processen egentlig på Danmarks største kraftværk, Avedøreværket? Kom helt tæt på de enorme

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Fjernvarme Fyns produktionsanlæg Fjernvarme Fyn overtog produktionsanlæggene på Havnegade i 2015, og hovedopgaven på anlæggene er i dag varmeproduktion med

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Fynsværket Fynsværket blev bygget i 1953. I 2015 blev det overtaget af Fjernvarme Fyn, og hovedopgaven er i dag varmeproduktion med el som biprodukt. Fynsværket

Læs mere

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba.

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Indhold Fremtidens central forsynede varmesystem må og skal vægte:... 3 Systemer for energitransport... 3 Dampfjernvarme...

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Produktion af naturgas på M/R-stationer

Produktion af naturgas på M/R-stationer Skatteudvalget 2009-10 L 63 Bilag 5 Offentligt Afgift på naturgas Produktion af naturgas på M/R-stationer Beskrivelse af behandlingen af gassen Kort beskrevet kommer naturgassen fra Nordsøen eller Tyskland.

Læs mere

Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier

Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier Tekniske udflugtsmål for ingeniørfamilier Af Lasse Klarlund Jensen Sommerferie er som oftest lig med udflugter, men hvor tager man hen, hvis der skal indgå noget teknisk som en del af oplevelsen? Her bringes

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen Hvis du spørger dine bedsteforældre eller andre ældre personer, hvor mange maskiner der var adgang til, da de var børn, vil de fortælle dig, at det var langt færre end i dag. Bare på den tid der er gået,

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

FJERNVARME. Hvad er det?

FJERNVARME. Hvad er det? 1 FJERNVARME Hvad er det? 2 Fjernvarmens tre led Fjernvarmekunde Ledningsnet Produktionsanlæg 3 Fjernvarme er nem varme derhjemme Radiator Varmvandsbeholder Varmeveksler Vand fra vandværket FJERNVARME

Læs mere

Danmarks Tekniske Museum

Danmarks Tekniske Museum Danmarks Tekniske Museum E N E R G I & K R A F T Til læreren Dampmaskinerne var et teknisk gennembrud, der revolutionerede verden. Aldrig havde man kendt en maskine med så store muligheder. Dette galt

Læs mere

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Man kan skelne mellem lagerenergi og vedvarende energi. Sæt kryds ved de energiformer, der er lagerenergi. Olie Sol

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg. Klasse 1.3 10/12 2007 RTG

Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg. Klasse 1.3 10/12 2007 RTG Klasse 1.3 10/12 2007 RTG Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg Indholdsfortegnelse Indledning... s. 3 Problemfelt... s. 4 Problemformulering... s. 4 Problemtræ... s. 4 Forskellige former

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Produktionen af batterier til elbiler forurener så meget, at det tager adskillige år at indhente en tilsvarende dieselbil i CO 2 -regnskabet Kan du klare dig

Læs mere

Fra gasværk til naturgas

Fra gasværk til naturgas Forside til pjece, som Horsens Kommune udsendte i 1982. Gasværkets kunder fik her afviklingsplanen for gasværket præsenteret. Sidste dag med bygas i Horsens var den 30. sep - tember 1985. Fra gasværk til

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved Forløb 05 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse Teknikkens historie er spændende og den har sat sig spor lige uden for skoledøren. I dette forløb kortlægger

Læs mere

Byg selv en Savonius vindmølle

Byg selv en Savonius vindmølle 1 Byg selv en Savonius vindmølle Byggevejledning Formålet med aktiviteten Byg selv en Savonius-vindmølle er: At lade børn og unge på en pædagogisk, lærerig, og kreativ måde opleve, at de af kendte og tilgængelige

Læs mere

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Status for CO2udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Miljøudvalget 19.09.2011 Sag nr. 68, bilag 1 1. Ændring af CO2 udledning for 2007 Udgangspunktet for Gladsaxe Kommunes målsætning om et 25 % reduktion

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Energforsyning koncepter & definitioner

Energforsyning koncepter & definitioner Energforsyning koncepter & definitioner Energi og kraft Energi er evnen til at udføre et arbejde eller opvarme et stof. Energienhed: Kalorie (Cal), Joule (J), megajoule (MJ), kilowatttime (kwh), ton olieækvivalenter

Læs mere

Den fælles, fritstående skorsten er 130 meter høj og har en diameter på 10 meter. Værket blev oprindeligt opført som Danmarks første lands-

Den fælles, fritstående skorsten er 130 meter høj og har en diameter på 10 meter. Værket blev oprindeligt opført som Danmarks første lands- Kyndbyværket DONG ENERGY KyndbyVÆRKET Sådan producerer dampkraftanlæggene elektricitet Kyndbyværket er et af DONG Energy s 10 centrale kraftværker. Værket ligger ved Isefjorden nær ved Jægerspris. Elproduktionen

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Klimakompasset. Standard beregning. Sådan laver du en CO 2. - beregning. (Scope 1 & 2)

Klimakompasset. Standard beregning. Sådan laver du en CO 2. - beregning. (Scope 1 & 2) Klimakompasset Sådan laver du en CO 2 - beregning Standard beregning (Scope 1 & 2) STANDARD REGNSKAB (SCOPE 1 + 2) UDVIDET REGNSKAB (SCOPE 1 + 2 + 3) SCOPE 1, 2 OG 3 AFLEDTE VÆRDIER CO2-BEREGNEREN OPRET

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

150 år med gas på Frederiksberg

150 år med gas på Frederiksberg 150 år med gas på Frederiksberg Frederiksberg fik sit første gasværk den 22. september 1860. Det blev placeret ved H.C. Ørsteds Vej/Adolph Steens Allé, og formålet var at skabe en bedre gadebelysning.

Læs mere

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb.

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. DET VIGTIGE VAND Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. VIDSTE DU DET? Vand er en forudsætning for alt liv. Ingen levende organismer, hverken

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz.

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz. Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: 2.4-2.4835GHz. DK 24.05.2018 / 53-0774 www.hwam.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Download IHS SmartControl appen* 3 Forbind rumtemperaturføleren med brændeovnen 3 Wi-Fi

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Grøn energi i hjemmet

Grøn energi i hjemmet Grøn energi i hjemmet Om denne pjece. Miljøministeriet har i samarbejde med Peter Bang Research A/S udarbejdet pjecen Grøn energi i hjemmet som e-magasin. Vi er gået sammen for at informere danske husejere

Læs mere

CO 2 -regnskab. Svendborg Kommune ,05 Tons / Indbygger

CO 2 -regnskab. Svendborg Kommune ,05 Tons / Indbygger CO 2 -regnskab Svendborg Kommune 2010 9,05 Tons / Indbygger 1 CO 2 -regnskabet 2010 Svendborg Byråd vedtog i 2008 en klimapolitik, hvori kommunen har besluttet at opstille mål for reduktionen af CO 2 -emissionen

Læs mere

Dansk Energistatistik

Dansk Energistatistik Dansk Energistatistik 1990-2012 Dette afsnit indeholder et koncentrat af Energistyrelsens meget detaillerede statistikker for dansk energiproduktion- og forbrug. Kilderne er: ENS.dk som MS Excel-fil Grunddata_2012xls

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform

Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform RAMMESÆTNING QR (Quick Response) koderne bliver også omtalt som 2D stregkoder og er kort fortalt en lille stregkode, som ved hjælp af en læser i din mobiltelefon,

Læs mere

Energiens magiske verden Lærervejledning

Energiens magiske verden Lærervejledning Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler i Københavns Kommune. Forudsætninger:

Læs mere

Introduktion til udstillingen

Introduktion til udstillingen Introduktion til udstillingen 0. - 3. kl. Indledning: Udstillingen Energi tilbage til fremtiden rummer mange muligheder for opdagelse, fordybelse og aktiv læring. Dette er et katalog over nogle af de muligheder.

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse:

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Vægtstang Æbler Batteri Benzin Bil Brændselscelle Energi kan optræde under forskellige former. Hvilke energiformer er der lagret i

Læs mere

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Frederikssund Den 4. September 2018 Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Drivhusgasser Drivhusgasserne Stigningen skyldes helt overvejende forbrug af kul,

Læs mere

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd 1 Dagsorden Bestyrelsesformand Thorkild Løkke for Hadsund By's Fjernvarmeværk byder velkommen Præsentation af Hadsund

Læs mere

Historien om Harteværket

Historien om Harteværket Historien om Harteværket Vandkraftcentralen i Harte, kaldet Harteværket, blev bygget i årene 1918-1920, og var det første større anlæg af sin art i Danmark. Opføringen af Harteværket blev påbegyndt for

Læs mere

Dampmaskinens sejr. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Teknologiudvikling. DRKultur, 2011, 50 min. Engelsk tale med danske undertekster.

Dampmaskinens sejr. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Teknologiudvikling. DRKultur, 2011, 50 min. Engelsk tale med danske undertekster. Tema: Fag: Målgruppe: Teknologiudvikling Fysik/kemi 8.-10. klasse DRKultur, 2011, 50 min. Engelsk tale med danske undertekster. Den pædagogiske vejledning lægger op til arbejdet med, hvordan videnskab

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Solcellelaboratoriet

Solcellelaboratoriet Solcellelaboratoriet Jorden rammes hele tiden af flere tusind gange mere energi fra Solen, end vi omsætter fra fossile brændstoffer. Selvom kun en lille del af denne solenergi når helt ned til jordoverfladen,

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Amagerværket.. Brochure Se Link. Amagerværkets kapacitet se. En samlet el-ydelse på 438 Mw..

Amagerværket.. Brochure Se Link. Amagerværkets kapacitet se. En samlet el-ydelse på 438 Mw.. Amagerværket.. Brochure Se Link Amagerværkets kapacitet se En samlet el-ydelse på 438 Mw.. Udfasning af kul på amagerværket: Der monteres nu 8 Stk Rolls Royce Trent gasturbiner a 64 Mw el-ydelse, som virker

Læs mere

Godt nytår med udsigt til billigere varme

Godt nytår med udsigt til billigere varme Godt nytår med udsigt til billigere varme Af bestyrelsesformand Robert P. Sørensen Først og fremmest godt nytår til alle. Set med Holte Fjernvarmes øjne kan 2009 bestemt godt blive et rigtigt godt nyt

Læs mere

Sådan laver du en CO2-beregning (version 1.0)

Sådan laver du en CO2-beregning (version 1.0) Sådan laver du en CO2-beregning (version 1.0) Udviklet i et samarbejde med DI og Erhvervsstyrelsen STANDARD REGNSKAB (SCOPE 1 + 2) 2 UDVIDET REGNSKAB (SCOPE 1 + 2 + 3) 2 SCOPE 1, 2 OG 3 3 AFLEDTE VÆRDIER

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energiforbrug Nedenstående tabel viser det samlede energiforbrug i følgende kategorier: El- og varmeforbrug

Læs mere

Udnyttelse af energi fra motionscykel

Udnyttelse af energi fra motionscykel Udnyttelse af energi fra motionscykel Med dette forsøg vil vi gerne undersøge hvor meget energi man kan udvinde fra en motionscykel. Vi vil gerne i det lange forløb kunne udnytte og omdanne den mekaniske

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn

Velkommen til Fjernvarme Fyn Velkommen til Fjernvarme Fyn Hvem er Fjernvarme Fyn Kort om Fjernvarme Fyn Vi forsyner mere end 90.000 boliger, industrivirksomheder, gartnerier og institutioner med varme og varmt vand. Det samlede fjernvarmenet

Læs mere

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering.

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Notat 12. juni 2007 J.nr. 2006-101-0084 Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Afgiftsrationaliseringen består af to elementer. Forhøjelse af CO2 afgift til kvoteprisen, der i 2008-12 p.t.

Læs mere

Opgavesæt om vindmøller

Opgavesæt om vindmøller Opgavesæt om vindmøller ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Forord... 1 Opgaver i udstillingen 1. Poul la Cour... 1 2. Vindmøllens bestrøgne areal... 3 3. Effekt... 4 4. Vindmøller og drivhuseffekt...

Læs mere

www.dongenergy.com Besøg Svanemølleværket DONG Energy A/S Svanemølleværket Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33.

www.dongenergy.com Besøg Svanemølleværket DONG Energy A/S Svanemølleværket Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33. www.dongenergy.com Besøg DONG Energy A/S Lautrupsgade 1 2100 København Ø Tlf. 99 55 03 00 08.12.33.01 DONG ENERGY SVANEMØLLEVÆRKET s produktionsanlæg, der ligger i Københavns Nordhavn, er et af DONG Energy

Læs mere

Energiproduktion og energiforbrug

Energiproduktion og energiforbrug OPGAVEEKSEMPEL Energiproduktion og energiforbrug Indledning I denne opgave vil du komme til at lære noget om Danmarks energiproduktion samt beregne hvordan brændslerne der anvendes på de store kraftværker

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energi forbrug Nedenstående tabel viser det samlede energi forbrug i følgende kategorier: El Og varme

Læs mere

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk CO 2 -neutral ferie i klima balance Sol Ild Sand Vand www.skallerup.dk Vi tager ansvaret for klima og miljø seriøst 2 Brochuren er tilrettelagt af Asbjørn Kommunikation og trykt af Prinfo Aalborg på miljø-

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner. Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner. Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om simple maskiner Forløb 20 NAT/TEK 4-6 klasse Simple maskiner bygger på principper, der går igen i mange af nutidens meget avancerede maskiner. De simple maskiner betød en stor aflastning

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således:

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således: Kend dit elforbrug Lærer vejledning Baggrund: I Klimahandlinger på dit værelse skal eleverne lære at måle apparaters elforbrug og finde ud af hvor stort et elforbrug de har på deres værelse. Formål: Målet

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn

Velkommen til Fjernvarme Fyn Velkommen til Fjernvarme Fyn Hvem er Fjernvarme Fyn Kort om Fjernvarme Fyn Vi forsyner mere end 80.000 boliger, industrivirksomheder, gartnerier og institutioner med varme og varmt vand Det samlede fjernvarmenet

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 2016. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk Vand gennem 100 år 1912-2012 Mesing Vandværk Mesing vandværks historie gennem 100 år Skrevet af: Egon Andersen Hæftet er udkommet i et oplag på 175 stk. Tryk: A.R.T. Skanderborg 2 Vandværket gennem 100

Læs mere

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Målgruppe: 6.klasse Fag: Historie (primært) Dansk (sekundært) Undervisningsmateriale: Film og audiofiler til download Materialet omhandler: 1930 Livet

Læs mere

Energi og vedvarende energi

Energi og vedvarende energi Opgaver til Energi og vedvarende energi Læs teksten her inden du løser opgaverne. Scan QR- koden. Navn: Klasse: Opgaver Opgave 1) Hvor mange ting brugte du i går, som har brug for energi, for at virke?

Læs mere

Vedvarende energi udgør 18 % af det danske energiforbrug. Fossile brændsler udgør stadig langt den største del af energiforbruget

Vedvarende energi udgør 18 % af det danske energiforbrug. Fossile brændsler udgør stadig langt den største del af energiforbruget 3. Energi og effekt I Danmark får vi overvejende energien fra kul, olie og gas samt fra vedvarende energi, hovedsageligt biomasse og vindmøller. Danmarks energiforbrug var i 2008 844 PJ. På trods af mange

Læs mere

SiKKER gevinst HVER DAg! Nu KAN Du Få SOLCELLEANLæg i SONNENKRAFT KVALiTET

SiKKER gevinst HVER DAg! Nu KAN Du Få SOLCELLEANLæg i SONNENKRAFT KVALiTET Sikker gevinst hver dag! Nu kan du få solcelleanlæg i Sonnenkraft kvalitet www.sonnenkraft.dk SOLENS KRAFT Og energi. Helt gratis! Solen er stået op i mere end 4,57 milliarder år. Og hver dag udsendes

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle Motor og generator Der er indlysende fordele ved at producere decentral kraftvarme. Hvis vi kun producerede varme eller hvis vi kun producerede elektricitet ville virkningsgraden hver især ligge på ca.:

Læs mere

CO 2 -opgørelse for Ærø Kommune som virksomhed 2015

CO 2 -opgørelse for Ærø Kommune som virksomhed 2015 CO 2 -opgørelse for Ærø Kommune som virksomhed 215 Dato: 2-8-216 NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 952 Skørping Tel. +45 9682 4 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8 Århus C Tel. +45 9682

Læs mere

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse ELMUSEET 2003 Steder på kortet: 1. Her ligger prammen 2. I denne bygning er der udstilling om vandkraft 3. Her er Tangeværkets maskinsal. Du skal gå op ad ståltrappen

Læs mere

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BILMOTOREN Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver

Læs mere

Klimaet er tempereret og regnfuldt i N, og subtropisk ved Middelhavet.

Klimaet er tempereret og regnfuldt i N, og subtropisk ved Middelhavet. Frankrig Opgave: I skal udarbejde en præsentation af jeres land, som I skal præsentere for de andre deltagere på øen Engia. Præsentationen skal max. tage 5 min. Opgaven skal indeholde følgende: 1. Præsentation

Læs mere

Udlån af elmålere. en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING

Udlån af elmålere. en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING Udlån af elmålere en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING Udlån af elmålere fra dit lokale bibliotek SEAS-NVE Strømmen samarbejder med mange af bibliotekerne på Sjælland samt

Læs mere