Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne"

Transkript

1 Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast til aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne: - CSV (Center for Specialundervisning for Voksne) omfatter fuldtidsundervisning på den treårige ungdomsuddannelse og deltidsundervisning til senhjerneskadede, sindslidende og psykisk udviklingshæmmede. Til begge grupper ydes desuden specialpædagogisk bistand. - Aftalen omfatter undervisningstilbud efter lov om specialundervisning for voksne bortset fra tilbud til tale-, høre- eller synshandicappede - ASV på Fyn videreføres som entreprenøropgaver af hhv. Odense, Svendborg og Nyborg kommuner. - Området egner sig dårligt til takstafregning pga. stor variation i den individuelle planlægning af undervisningsforløb fra person til person. Aftalen lægger derfor op til, at betalingen sker via abonnementsafregning a conto (forud) for 1/12 af ydelsesbrugerens samlede betalingsforpligtelse for det pågældende år en gang om måneden. - Abonnementet beregnes på baggrund af kommunens befolkningsandel i forhold til det samlede befolkningstal pr. 1. januar det foregående år (Danmarks Statistiks opgørelser) for de kommuner, der er tilsluttet aftalen. - Udgifter til befordring af brugerne til og fra ydelsesleverandørens institutioner indgår i abonnementsprisen. - Der forudsættes én fælles abonnementstakst på Fyn, der dækker alle tilbud uanset entreprenørkommune mhp. at sikre størst mulig fleksibilitet. - Boophold på Brangstrupskolen og ved CSV SydØstfyn afregnes dog særskilt. - Dagtilbudsundervisning (i tidl. amtslige dagtilbud) og overenskomstundervisning i aftenskole er ikke en del af abonnementet, jf. ny opgavefordeling i serviceloven m.v., men der kan indgås konkret aftale om dette med de afdelinger, der beskæftiger sig med CSV. - Folketinget har vedtaget ny lovgivning om den 3-årige ungdomsuddannelse, som er trådt i kraft pr. 1. august Det økonomiske grundlag bag loven er endnu ikke klart. Det er entreprenørkommunernes opfattelse, at der i 2009 bør være særskilt takst på ungdomsuddannelsen. Konsekvenser af dette bør drøftes med kommunerne i løbet af 2008 med henblik på justeringer af entreprenøraftalen for 2009.

2 A F TA L E Om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne 1 Formål Formålet med denne aftale er at overlade udførelsen af hovedparten af de i 1 nævnte opgaver ifølge lov om specialundervisning for voksne, som påhviler de deltagende kommuner, til Odense Kommune og Svendborg Kommune. 2 Aftalens parter Stk. 1. Som ydelsesleverandører deltager: Odense Kommune og Svendborg Kommune. Stk. 2. Som ydelsesbruger deltager: Assens Kommune Nordfyns Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Kerteminde Kommune Langeland Kommune Middelfart Kommune Nyborg Kommune Odense Kommune Svendborg Kommune Ærø Kommune 3 Ydelser omfattet af aftalen Aftalen omfatter undervisningstilbud efter lov om specialundervisning for voksne i de i 2 nævnte kommuner bortset fra tilbud til tale-, høre- eller synshandicappede, der er relateret til det specifikke handicap. For en nærmere beskrivelse af ydelsen henvises til Bilag 1 i aftalen. 4 Delegation af afgørelseskompetence Stk. 1. Ydelsesbrugerne henlægger i overensstemmelse med 7 i bekendtgørelse om specialundervisning for voksne deres beføjelser vedrørende henvisning, herunder visitation og optagelse, til ydelsesleverandørernes voksenspecialundervisningsinstitutioner. Ydelsesleverandørerne og ydelsesbrugerne fastsætter i samarbejde enslydende retningslinier for udøvelsen af den henlagte kompetence.

3 5 Visitation til ydelser omfattet af denne aftale Stk. 1. Visitation til ydelser omfattet af denne aftale samt den faglige vurdering af, hvilken undervisning, der konkret bør iværksættes i forhold til brugeren foretages af ydelsesleverandørernes voksenspecialundervisningsinstitutioner. Stk. 2. Ydelsesleverandørerne kan ikke iværksætte undervisning uden ydelsesbrugerens forudgående godkendelse. Stk. 3. Ydelsesleverandørerne forpligter sig til at anvende undervisningsmetoder, som er fagligt forsvarlige. Hvor det skønnes muligt og forsvarligt, skal den billigste undervisningsmetode anvendes. Stk. 4. Ydelsesleverandørerne forpligter sig til alene at udføre undervisning mv., som ud fra en faglig vurdering skønnes påkrævet i forhold til brugeren. 6 Pris for ydelser omfattet af aftalen Stk. 1. Ydelsesleverandørerne beregner i overensstemmelse med de retningslinier for takstprincipper, der er optaget som bilag til rammeaftale på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark de samlede udgifter forbundet med ydelser efter denne aftale. Ved beregningen af de samlede omkostninger indgår udgifter til befordring af brugerne til og fra ydelsesleverandørens institutioner. Stk. 2. De samlede udgifter fordeles forholdsmæssigt mellem ydelsesbrugerne efter indbyggertallet pr. 1. januar. For 2008 anvendes indbyggertallet pr. 1. januar 2007 og så fremdeles. For en nærmere beskrivelse af abonnementsbetalingen for det kommende kalenderår og takstbetalingen vedrørende den 3-årige ungdomsuddannelse henvises til Bilag 2 i aftalen. Stk. 3. Senest den 1. juni orienterer ydelsesleverandørerne hver enkelt ydelsesbruger om den samlede pris, den pågældende ydelsesbruger skal betale for det følgende kalenderår. Stk. 4. Senest den 1. april fremlægger ydelsesleverandøren et endeligt regnskab for det foregående års drift. Over-/underskud fra det foregående års drift indregnes i abonnementsbetalingen for det følgende år jf. dog stk. 6. Stk. 5. Senest den 1. maj meddeler hver enkelt ydelsesbruger til ydelsesleverandørerne (parallelt med indmelding i forbindelse med kommunernes rammeredegørelse) om eventuelle ændringer i det forventede forbrug af ydelser i den kommende aftaleperiode. Stk. 6. Ydelsesleverandørerne kan beslutte at overføre underskud eller overskud helt eller delvist til det følgende budgetår med henblik på efterfølgende modregning i abonnementsbetalingen vedrørende senere regnskabsår.

4 Stk. 7. Såfremt aftalen ikke forlænges for en eller flere aftaleparter, jf. nærmere 8, udarbejdes refusionsopgørelse for den udtrædende kommunes andel af overskud/underskud for det seneste regnskabsår. 7 Betaling Stk. 1. Ydelsesleverandørerne sender til ydelsesbrugerne senest den 15. i hver måned en a conto afregning for 1/12 af ydelsesbrugerens samlede betalingsforpligtelse for det pågældende år, jf. 6. A conto afregning for januar måned tilsendes ydelsesbrugeren senest den 15. december i det forudgående år. Stk. 2. Ydelsesbrugerens betalingsforpligtelse, herunder betalingsform, forpligtelse til at betale morarenter mv. er reguleret efter samme regler, som er fastsat i rammeaftalen på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark for det pågældende år. 8 Aftalens varighed Stk. 1. Aftalen træder i kraft den 1. januar 2008 og løber et kalenderår. Stk. 2. Aftalen er uopsigelig i aftaleperioden. Stk. 3. Såfremt en aftalepart ikke senest den 1. juli i aftaleåret skriftligt har meddelt de øvrige deltagere i aftalen, at man ikke ønsker at forlænge aftalen for det kommende kalenderår, anses aftalen for forlænget med et kalenderår. Forlængelsen sker på uændrede vilkår, bortset fra den årlige justering af prisen, jf Salg af overskudskapacitet Stk. 1. Ydelsesleverandørerne er berettiget til at søge overskudskapacitet, som ikke kan fjernes af hensyn til det samlede beredskab, solgt til andre kommuner i eller uden for regionen. Stk. 2. Salg af ydelser, som nævnt i stk. 1, må ikke ske på vilkår, der er mere favorable end de vilkår, der fremgår af denne aftale. Stk. 3. Indtægter ved salg af ydelser, som nævnt i stk. 1, skal indgå i det samlede regnskab for driften.

5 Bilag 1 til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning for voksne (og lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Målgruppe Undervisningen udbydes efter LBK 658 af 3. juli 2000 om lov om specialundervisning for voksne og den tilhørende bekendtgørelse nr. 378 af 28. april 2006 samt LBK 564 af 6. juni 2007 om lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov og den tilhørende bekendtgørelse nr. 974 af 19. juli Målgruppen omfatter alle unge og voksne med et fysisk eller psykisk handicap, dog er undervisningen af ordblinde lagt i regi af VUC og kommunikationshandicappede personer med tale-, høre- og synsvanskeligheder modtager undervisningstilbudet i regionalt regi, dog er der for døve og hørehæmmede indgået en mindre overenskomst med Døve og Hørehæmmedes Oplysningsforbund (DHO). Det er vigtigt at påpege, at specialundervisningsområdets målgrupper udgøres af en bred vifte af handicapgrupper, og inden for de enkelte grupper er der også et stor spænd i graden af handicap. De væsentligste målgrupper på specialundervisningscentrene: Deltidsundervisningen: Målgrupperne i deltidsundervisningen på CSV er: -Voksne med generelle indlæringsvanskeligheder - målgruppen omfatter personer, der på grund af tidlig hjerneskade eller en langsom intellektuel udvikling eventuelt i kombination med (ofte svære) fysiske handicap, er blevet hæmmet psykisk og socialt i deres udvikling. Målgruppen betegnes i dag ofte som udviklingshæmmede eller psykisk udviklingshæmmede. -Voksne med sindslidelser - målgruppen for undervisningen er blandt andet personer med karakterafvigelser, neuroser og psykoser. Det er en forudsætning, at deltageren har en diagnose og ikke misbruger alkohol, medicin eller euforiserende stoffer. -Voksne med erhvervet hjerneskade - målgruppen for undervisningen er personer med erhvervet hjerneskade forårsaget af en hjerneblødning, hjerneblodprop, arbejdsskade, trafikuheld eller andet. Den 3-årige ungdomsuddannelse: Målgruppen for ungdomsuddannelsen på CSV er unge i alderen fra år med særlige behov, som efter folkeskoleundervisningens ophør står uden de fornødne kompetencer til at kunne benytte sig af de eksisterende ungdomsuddannelsestilbud. Gruppen omfatter personer, der på grund af tidlig hjerneskade, langsom eller mangelfuld intellektuel udvikling eller mangelfuld social-/kulturel tilpasning, evt. i kombination med fysiske handicap, er blevet hæmmet i deres udvikling. De betegnes som unge med

6 særlige behov og omfatter bl.a. følgende handicap: O psykisk udviklingshæmning O autisme O svær bevægelseshæmning O multiple funktionsnedsættelser O sociale og emotionelle funktionsforstyrrelser O bogligt svage/sent udviklede Tilbudets indhold/ydelser CSV er en virksomhed med mange forskellige kompetencer inden for de forskellige specialiserede handicapområder. Specialundervisningen for voksne har igennem årene udviklet sig til et tilbud, hvor undervisningen ud over kerneydelsen at kompensere for handicappet i stadig højere grad beskæftiger sig med tilegnelsen af personlige kompetencer, hvilket har gjort undervisningen mere og mere helhedsorienteret og i større grad peger ud over institutionens ramme i forbindelse med udslusning, brobygning og andre tværfaglige og tværsektorielle indsatser. Undervisningen er helhedsorienteret og peger ud over institutionens ramme i forbindelse med udslusning, brobygning og andre tværfaglige og tvær sektorielle indsatser. Deltidsundervisningen: Voksne med generelle indlæringsvanskeligheder: - Undervisningens formål er at understøtte deltagerens positive selvforståelse og forbedre mulighederne for en mere selvstændig tilværelse og et rigere socialt samvær med andre, hvad enten dette er på eller uden for institution (i bofællesskab eller for selvstændigt boende). ADL-undervisning (undervisning i de elementære færdigheder, der kræves for at klare en selvstændig tilværelse med et minimum af bistand) indgår, hvor det er en naturlig del af den individuelle undervisningsplan og i den grad deltageren har behov. Undervisningstilbudet kan gives som holdundervisning, kursus eller enkeltmandsundervisning alt efter deltagerens forudsætninger, behov og ønsker. På samme måde vil omfanget af tilbudet være bestemt af samme. Voksne med sindslidelser: - Ud over det kompenserende formål, at afhjælpe og/eller begrænse virkningerne af et handicap, er et vigtigt mål for specialundervisningen af voksne med psykiske lidelser at styrke deltagerens sociale og personlige beredskab, så denne bliver i stand til at få udbytte af de almene undervisnings- og uddannelsestilbud til voksne. Det er således det væsentligste mål at fremme deltagerens mulighed for aktiv deltagelse i samfundet. Specialundervisning af sindslidende er i modsætning til anden kompenserende specialundervisning for voksne derfor ofte rettet mod et egentlig fag frem for funktionsundervisning. Undervisningen foregår tit på tomandshånd og kan foregå i deltagerens hjem.

7 Voksne med erhvervet hjerneskade: - Den kompenserende undervisning sigter imod, at den hjerneskadede person udvikler evnen til at kommunikere, reflektere, træffe valg og handle, så der opnås størst mulig indsigt i, samt indflydelse på egne livsvilkår. Den 3-årige ungdomsuddannelse: Ungdomsuddannelsen indledes med et afklaringsforløb på indtil 12 uger, der skal afdække den unges ønsker og muligheder generelt, herunder også fremtidig uddannelse og beskæftigelse. Ungdomsuddannelsen kan bestå af elementer af undervisning og praktiske aktiviteter, herunder botræning og praktik i virksomheder/institutioner. Elementer i den unges undervisning kan være undervisning på andre uddannelsesinstitutioner, produktionshøjskoler, efterskoler, folkehøjskoler, husholdningsskoler, håndarbejdsskoler og institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der giver tilbud i henhold til lov om ungdomsuddannelse for unge med særligt behov om særligt tilrettelagte forløb, herunder afklaringsforløb, supplerende undervisning mm. Indholdet i de praktiske aktiviteter og praktikforløbene skal opfylde målet om at bringe den unge erfaring. Det kan være arbejdserfaring, erfaring med samarbejde, indsigt i struktur på en arbejdsplads eller et beskyttet værksted ( 5 stk. 3 i loven) Praktik i virksomheder og institutioner skal bidrage til at opfylde målene i uddannelsesplanen ved at bibringe den unge arbejdserfaring og anden erfaring, der sikrer kvalifikationer, som er relevante på arbejdsmarkedet eller for udviklingen af de personlige kompetencer, erfaringer med arbejde og samarbejde, der er nødvendige for at opnå en fastere tilknytning til arbejdsmarkedet og for at deltage i et aktivt voksenliv, og indsigt i strukturen og arbejdsforholdene på en arbejdsplads. Det må forudses, at en stor del af de elever, som vil indgå i uddannelsen ikke har reelle muligheder for at indgå i senere arbejde eller anden beskæftigelse, og praktikdelen bør således i stedet rettes mod praktik i forhold til kommende bo- og fritidssituation. Ungdomsuddannelsen indeholder fag og aktiviteter, der fremmer den unges personlige udvikling samt fremmer den unges mulighed for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet fremmer den unges evne til at indgå i sociale sammenhænge og til at få et selvstændigt og aktivt fritidsliv hvor det over hovedet er muligt fremmer den unges mulighed for at udvikle kompetencer til brug i en eventuel uddannelses- eller beskæftigelsessituation

8 Den ovenstående beskrivelse af indholdet i ungdomsuddannelsen ligger helt i tråd med det indhold, som er beskrevet i den fælles undervisningsplan, som ligger for ungdomsuddannelsen på CSV. Her fokuseres også på de funktionelle færdigheder, som er nødvendige for at kunne fungere i hverdagen inden for områderne bo, arbejde, beskæftigelse og fritid. Den almendannende undervisning vil ofte være en integreret del af stofområderne bo, arbejde/beskæftigelse, og fritid; men kan også gives som egentlig fagundervisning. - Formålet med bo-undervisning er at bevidstgøre eleven omkring egen og andres bosituation, og de fremtidige bomuligheder relateres til graden af selvhjulpethed. En realistisk boform udvælges, og der opstilles i samarbejde med andre instanser mål for funktionsforberedende undervisning. Undervisningen kan foregå på skolen og i bopraktikker. Indholdet af undervisningen er bl.a. boligindretning, økonomi, indkøb, ernæringslære, madlavning, personlig pleje, samlivsformer og seksualitet. - Formålet med arbejds- og beskæftigelsesundervisningen er at bevidstgøre eleven om egen og andres arbejds- og beskæftigelsessituation. Eleven afprøver evner og færdigheder i en arbejds- eller beskæftigelsesmæssig praksis, hvori individuelle målsætninger forsøges realiseret. Elevens præstation evalueres og beskrives i forhold til fremtidig beskæftigelse. Undervisningen foregår på skolen og i praktikker på værksteder og på det private arbejdsmarked. Indholdet af undervisningen kan bl.a. være arbejdskendskab, materialelære, planlægning og udførelse af arbejdsproces, hygiejne og normer, regler mv. på arbejdspladsen. - Formålet med fritidsundervisningen er at bevidstgøre eleven om egen og andres fritidssituation og -interesser. Fremtidige fritidsmuligheder afprøves og individuelle målsætninger forsøges realiseret. Elevens præstation evalueres og beskrives i relation til fremtidig fritidssituation. Visitation Visitationen til specialundervisningen for voksne er udlagt til centret (forstanderen) og gør, at visitation, afdækning, undervisning og evaluering/dokumentation sker i en tæt sammenhæng. Nedenstående forløbsbeskrivelse er fra Undervisningsplanen for undervisning af mennesker med en sindslidelse; men lignende forløb er også gældende for andre målgrupper: 1. Orienterende møder og information Der afholdes møder for ansøgere, pårørende, kuratorer, sagsbehandlere m. fl., og der informeres om undervisningstilbudene via fælles pjecer, en internetportal og centrenes hjemmesider. 2. Henvendelse Ved henvendelse til et af undervisningscentrene udfyldes et henvendelsesskema, som indeholder kursistoplysninger og kursistens

9 foreløbige mål for undervisningen. Endvidere aftales et besøg på centeret. 3. Visitationsgrundlaget Ved besøget på centeret afklares grundlaget for en senere visitation. Der beskrives, hvilke behov der begrunder kursistens deltagelse i kompenserende specialundervisning, ligesom ansøgerens kompetencer, potentialer og interesser beskrives. 4. Visitation Den egentlige visitation foregår hos forstanderen eller afdelingslederen, og der visiteres for et halvt år af gangen. 5. Kontaktlærer kursisten får tilknyttet en kontaktlærer. kontaktlærerens opgave er: at udarbejde den individuelle undervisningsplan at give rådgivning/vejledning i forbindelse med undervisning og andre forhold at evaluere undervisningen sammen med kursisten at udfærdige en evalueringsrapport 6. Dokumentation Dokumentation for kursistens udbytte af undervisningen kan fremgå af f.eks.: Evalueringssamtalen Individuelle undervisningsplaner Logbog Billeder (f.eks. tegning/maling, EDB) Undervisningsmaterialer (f.eks. EDB, dansk, matematik) 7. Revisitering I evalueringssamtalen vurderer lærer og kursist sammen, om der fortsat er behov for undervisning. Revisiteringen skal følge den almindelige visitationsprocedure. 8. Udslusningsplan Før og efter undervisningen ophør kan der udarbejdes en udslusningsplan. Formålet er, at kursisten sikres deltagelse i et andet fritids-, kultur-, undervisnings-, eller arbejdstilbud. CSV samarbejder med mange forskellige kommunale, amtskommunale og private tilbud. Udslusningen kan ske til f.eks.: job på særlige vilkår (skåne- /flexjob) ordinært arbejdsmarked hensynstagende specialundervisning i oplysningsforbundene, herunder SIND Lilleskolerne anden undervisning (enkeltfag VUC el.lign.) væresteder for sindslidende værksteder

10 klubber (f.eks. idrætsklubber, SIND klubber) frivilligt arbejde foreningsarbejde (f.eks. FAP, LAP, lokalforeninger) 9. Brobygning CSV kan være med til at bygge bro mellem den kompenserende specialundervisning og andre fritids-, kultur-, undervisnings- eller arbejdstilbud. Dette tværfaglige/tværsektorielle samarbejde kan tage sit udspring i en konkret sag, hvor et sådan samarbejde er skrevet ind i en kursists udslusningsplan. Brobygningen kan imidlertid også foregå på det mere opsøgende plan, hvor målet er at forberede og styrke andre undervisnings-, fritids og arbejdstilbud til at rumme kursisten. I samarbejdet med kursistens professionelle netværk ligger en mulighed for i højere grad at inddrage andre ordinære uddannelsesområder (f.eks. gymnasium, VUC, AMU), sundheds- og socialsektor, samt erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet, sådan at fokus udvides for dele af specialundervisningen. Det vil for nogle kursister medføre, at der i højere grad bliver tale om specialpædagogisk bistand, rådgivning og vejledning samt afdækning af forudsætninger og behov end om egentlig undervisning. I forhold til ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov er forløbet i forhold til indstilling, visitation mv. fastlagt i loven. Forløbet er i store træk: Orientering om tilbuddet. Ifølge loven skal den unge orienteres om uddannelsestilbuddet. Orienteringen gives i forbindelse med, at den unge er ved at forlade skolen i 9., 10. eller 11. klasse. Orienteringen gives af den særlige UU-vejleder i forbindelse med udarbejdelsen af elevens uddannelsesplan. Indstilling om optagelse på uddannelsen. Skønner UU, den unge og dennes forældre, at den 3-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov er det rigtige uddannelsestilbud, indstiller UU til kommunalbestyrelsen, at den unge optages på uddannelsen. Indstillingen følges af et forslag til en individuel uddannelsesplan samt andre relevante papirer, herunder elevens uddannelsesplan og statusrapport fra folkeskolen. Visitation. Kommunalbestyrelsen nedsætter et visitationsudvalg, hvor relevante personer kan indkaldes ad hoc, og med UU som forordnet. Relevante personer fra PPR og andre fagpersoner kan indkaldes ad hoc. Der aftales nærmere indstillings- og visitationsproceduren for unge, som indstilles til den 3-årige ungdomsuddannelse uden for kommunen. Visitationsudvalget træffer afgørelse om optagelse på ungdomsuddannelsen. Finder udvalget, at den unge ikke kan optages, skal den unge og forældrene orienteres om klagemulighed, og sagen går tilbage til visitationsudvalget, som afventer afgørelse. Hvis afgørelsen giver kommunen medhold, går sagen tilbage til UU.

11 Afklaringsforløb. Når den unge er optaget på uddannelsen, iværksættes der et afklaringsforløb på CSV på indtil 12 uger. Afklaringsforløbet skal afdække den unges ønsker og muligheder bl.a. i forhold til fremtidig uddannelse og beskæftigelse samt bo- og fritidssituation. Viser det sig i eller efter forløbet, at den unge ikke findes egnet til optagelse på ungdomsuddannelsen, orienteres den unge og forældrene. Er den unge og forældrene enige, går sagen tilbage til UU. Hvis den unge og forældrene er uenige, orienteres de om klagemulighed, og sagen går tilbage til visitationsudvalget, som afventer afgørelse. Hvis afgørelsen giver kommunen medhold, går sagen tilbage til UU. Udarbejdelse af individuel uddannelsesplan. I forbindelse med afklaringsforløbet udarbejder UU i samarbejde med CSV samt den unge og forældrene en individuel uddannelsesplan, som indeholder en oversigt over de aktiviteter, praktikophold og vejledningssamtaler, som skal indgå i uddannelsen. Planen skal sikre et samlet og koordineret uddannelsesforløb, hvor aftaler og indhold for de elementer, der evt. leveres af andre uddannelsesinstitutioner, aktivitetssteder, praktiksteder eller andre er beskrevet. Opfølgning på individuel uddannelsesplan. UU justerer i samarbejde med CSV samt den unge og dennes forældre uddannelsesplanen efter behov og mindst en gang årligt. Udstedelse af kompetencepapir. Ved ungdomsuddannelsens afslutning udsteder kommunalbestyrelsen et kompetencepapir. Papiret, som skal indeholde en vurdering af den unges opfyldelse af målene for hele uddannelsen og de enkelte del i uddannelsen, udfærdiges af CSV og påtegnes og udstedes af kommunen.

12 Bilag 2 til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne (abonnement 2008) Jf. aftalens 6 er abonnementsbetalingen beregnet i overensstemmelse med de retningslinjer for takstprincipper, der er optaget som bilag til rammeaftale på det sociale og socialpsykiatriske område i Region Syddanmark. Entreprenørerne forpligter sig til at udarbejde en årlig oversigt med kommunernes træk på ydelserne, som fremsendes i forbindelse med årsregnskabet. Kommunens abonnementsandel beregnes på baggrund af kommunens befolkningsandel i forhold til det samlede befolkningstal pr. 1. januar det foregående år (Danmarks Statistiks opgørelser) for de kommuner, der er tilsluttet aftalen. For 2008 er abonnementsbetalingen således beregnet ud fra befolkningstal pr. 1. januar Af nedenstående tabel ses den årlig udgift for hver af de kommuner, der tilsluttes aftalen i Ærøs særordning fortsættes i I 2008 har de ti fynske kommuner indgået en aftale, der betyder, at CSV s ydelser leveres via abonnement til de fynske borgere mod betaling af 162 kr. pr. indbygger. Ydelse pr. kommune (før Ærø ordning) Ydelse pr. kommune (efter Ærø ordning) CSV fordeling, 08-pris Befolkningstal pr. 1. januar 2007 Ærø ordning Middelfart Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Nyborg Odense Svendborg Nordfyns Langeland Ærø Fyn, i alt

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud efter lov om specialundervisning af voksne Udover de generelle punkter omtalt i sammenfatningsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere

Læs mere

Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital

Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital Mavebælte til Aftale om undervisning efter folkeskoleloven til børn indlagt på Odense Universitetshospital Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke

Læs mere

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast til aftale om

Læs mere

Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl.

Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl. Mavebælte til Aftale om Odense Kommunes drift af specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl. Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra

Læs mere

J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen

J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen Indenrigsministeriet Center for kommunaljura Mail: komjur@im.dk 09-02-2011 J. nr. 10/5493 Ref: Johannes Hansen Socialafdelingen Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 62 12 Fax 63 51 60 01 E-mail: bojoha@langelandkommune.dk

Læs mere

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu)

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Udkast. 5. februar 2009 Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Arbejdsgruppe: Gudrun Skov, Marianne Kyed, Torben Rosbach, Kurt Buchgraitz, Keld Hansen, Cathrine Hübbe Ibsen,

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I medfør af 3, stk. 5, 4, stk. 5, 6, stk. 4, 9, stk. 3 og 10, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet.

Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. Aftale mellem Region Sjælland /Ny Holbæk kommune og kommuner om ydelse af højt specialiseret rådgivning på hjælpemiddelområdet. 1. Formål Ifølge Servicelovens 5 stk 2 skal Regionsrådet efter aftale med

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov LBK nr 1031 af 23/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 002.66R.351 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007 Side 1 af 5 BEK nr 974 af 19/07/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-07-2007 Undervisningsministeriet Udskriv dokument Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Dette notat indeholder en kortfattet redegørelse af den generelle opbygning af aftaleskabelon, som de vedlagte udkast til entreprenøraftaler

Læs mere

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Kvalitetsstandarder Handicap og Psykiatri Denne kvalitetsstandard gælder for særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (herefter benævnt STU) i Favrskov Kommune.

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013

Læs mere

A F T AL E. mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

A F T AL E. mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug A F T AL E mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug 1 Formål I medfør af Sundhedslovens 141, stk. 3, hvorefter kommunalbestyrelsen

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Kvalitetsstandard for STU

Kvalitetsstandard for STU Fredensborg Kommune Familie og Handicap 36 Kvalitetsstandard for STU Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse 2018 1 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU).

Læs mere

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag At den unge opnår personlige, sociale og faglige

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel

Læs mere

Forslag til implementering af Lov 564, Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Indholdsfortegnelse

Forslag til implementering af Lov 564, Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Indholdsfortegnelse Forslag til implementering af Lov 564, Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Indholdsfortegnelse 1. Baggrund side 2 2. Formål side 2 3. Retskrav på en 3 årig ungdomsuddannelse side 2 4. Konsekvens

Læs mere

Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning

Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning Udkast Kvalitetsstandard for kompenserende specialundervisning for voksne Lov nr. 592 af 24.juni 2005 Juni 2011 Acadre dok. 96943-11 mtm 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng

Læs mere

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Aftale mellem Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Og Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Om Undervisning efter Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Rammeaftale 2019

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug

Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug Sammenfatning af aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune om drift af tilbud vedr. vederlagsfri behandling for alkoholmisbrug - Aftalen omfatter alle driftsopgaver vedrørende ambulant behandling

Læs mere

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE 3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE For unge med særlige behov Hvad er STU? STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse i Haderslev CSK Center for specialundervisning og kommunikation

Læs mere

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne 14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 7 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 21.november 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Kompenserende specialundervisning for voksne

Kompenserende specialundervisning for voksne Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Kompenserende specialundervisning for voksne Lov om specialundervisning for voksne. Lovbekendtgørelse nr.658 af 3.juli 2000 med efterfølgende

Læs mere

Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt. Ungdomsuddannelse (STU) Voksne med Særlige Behov

Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt. Ungdomsuddannelse (STU) Voksne med Særlige Behov Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) 2018 Voksne med Særlige Behov Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Vejledning... 3 Læsevejledning... 4 Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:...

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 1 Indhold 2 Indledning... 2 2.1 Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 2 3 Beskrivelse af målgruppe og tilbud... 2 3.1 Målgruppe...

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Godkendt af Socialudvalget 1.

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for STU. Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for STU. Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for STU Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse 2015 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU). Kvalitetsstandarderne

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for kkompenserende specialundervisning for voksne 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lovgivningen...3 3. Målgrupper...4 4. Formål...4 5. Sagsbehandling og

Læs mere

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Myndighedsafdelingen Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Maj 2012 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen,

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Formål med kommunalt serviceniveau

Formål med kommunalt serviceniveau Formål med kommunalt serviceniveau Formålet med dette kommunale serviceniveau er, i forbindelse med Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også benævnt som Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013 Acadre

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Serviceinformation STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Hvad er Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU står for den særlig tilrettelagte

Læs mere

Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Sundheds- og Socialforvaltningen

Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Sundheds- og Socialforvaltningen Sundheds- og Socialforvaltningen Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk socialforvaltningen@albertslund.dk

Læs mere

Analyse af ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Analyse af ungdomsuddannelse for unge med særlige behov NOTAT Dato 10.01.2008 Analyse af ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Med baggrund i kommissorium (bilag 1), udarbejdet af sektorchef Søren M. Christensen har der været nedsat en arbejdsgruppe,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) MYNDIGHEDSAFDELINGEN Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen, det politisk besluttede

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Udfyldt af Assens Kommune Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder og botilbud. Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder for børn og unge og botilbud for

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JUNI 2015 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

Arbejdet med gennemførelse af Lov 564 i Norddjurs Kommune Struktur på oplæg til politisk behandling

Arbejdet med gennemførelse af Lov 564 i Norddjurs Kommune Struktur på oplæg til politisk behandling Arbejdet med gennemførelse af Lov 564 i Norddjurs Kommune Struktur på oplæg til politisk behandling Side 1.Indledning 1 2. Lovgivning.. 1 3. Målgruppeafgrænsning. 3 4. Opgørelse af målgruppen i Norddjurs

Læs mere

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem.

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Vejle 9. juni 2010

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JANUAR 2017 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til

Læs mere

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning Informationsfolder om Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune Indledning Formålet med denne folder om Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven 108 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 108 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Socialservice 108 tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning Udkast til Samarbejdsaftale mellem Herning Kommune og Produktionsskolen i Herning Kommune om tilrettelæggelsen af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning 1. Aftalens parter I henhold til Lov om erhvervsgrunduddannelse

Læs mere

Kvalitetsstandarder til brug for Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Kvalitetsstandarder til brug for Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Kvalitetsstandarder til brug for Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Unge og Uddannelsesenheden Rådhusparken 2 2600 Glostrup jobcenter@glostrup.dk 43236100

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne 2016 Brug for specialundervisning? Hvis du eller en pårørende har behov for specialundervisning, kan du kontakte koordinatorerne i Social

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvordan kommer man ind på STU? Formålet med ungdomsuddannelsen er,

Læs mere

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade Spastikerforeningen Hvad er STU STU er et treårigt uddannelsestilbud til unge mellem 15 og 25

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Indholdsfortegnelse 1. Opsummering af analysens konklusioner... 2 2. særforanstaltninger og enkeltmandprojekter fordelt

Læs mere

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.)

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.) LOV nr 559 af 06/06/2007 (Gældende) Lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love og om ophævelse af lov om brobygningsforløb til ungdomsuddannelserne (Tidlig

Læs mere

Tilsyn. Uanmeldt tilsyn. 30. januar Specialundervisning for Voksne ved AOF

Tilsyn. Uanmeldt tilsyn. 30. januar Specialundervisning for Voksne ved AOF Tilsynsenheden Tilsyn Uanmeldt tilsyn 30. januar 2015 Specialundervisning for Voksne ved AOF Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende afdelingsleder Pia Bjerring Strandbygaard 1 Tilsynet 2014 Tilsynets

Læs mere

SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ

SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ UU-Nord 48 centre: Ungdommens Uddannelsesvejledning Professionel uvildig vejledning UU Nord s Struktur ( Herlev Gladsaxe Lyngby Gentofte ) HVEM ER JEG? HVAD KAN JEG? HVOR SKAL

Læs mere

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Til sagsbehandlere m.fl. STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Indholdsfortegnelse Formål... Målgruppen... Optagelse på uddannelsen... Særligt Tilrettelagt

Læs mere

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Ydelse i 2015 og 2016 ved bindingsperiode på 2 år. Kontrakten

Læs mere

13. marts 2009. Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. den 3-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

13. marts 2009. Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. den 3-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 13. marts 2009 www.svendborg.dk bu@svendborg.dk Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. den 3-årige ungdomsuddannelse

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen

Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen Oplæg til en samarbejdsaftale omhandlende Voksenspecialskolen Samarbejdsaftalen er indgået mellem Viborg - og Skive kommuner omhandlende grundlag, drift, udvikling og serviceniveau for Voksenspecialskolen,

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes S T U

Ungdomsuddannelsernes S T U Ungdomsuddannelsernes S T U CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 107 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen kan jf. Serviceloven

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

STU Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

STU Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse STU Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse 1 Historikken for STU Start 2007 Evaluering 2010 Evaluering 2012 Lovændring 2013 Kvalitetsarbejde og analyse af gråzoneproblematik 2014-16 Evaluering 2017 2 Den

Læs mere

Ungdomsuddannelsen. Ungdomsuddannelsen - indhold

Ungdomsuddannelsen. Ungdomsuddannelsen - indhold Ungdomsuddannelsen Ungdomsuddannelsen - indhold Ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov På CSV tilbyder vi den tre-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Formålet med ungdomsuddannelsen

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Orienteringsbrev om STU

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Om kvalitetsstandarder En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Forslag. Lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov 2011/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, sagsnr. 087.00K.391 Fremsat den 28. marts

Læs mere

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark Udkast til Rammeaftale 2008 - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark 25. juli 2007 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDLEDNING 2 KOMMUNALE REDEGØRELSER 3 FREDERICIASKOLEN 4 NYBORGSKOLEN

Læs mere

Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU. (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse)

Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU. (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) Godkendt af Byrådet d. 18. december 2013 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1. Lovgrundlag... 3 1.2. Retskrav... 3 1.3.

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Lovgrundlag for ydelsen Lov om specialundervisning for voksne. Indholdet i ydelserne er nærmere fastlagt i bekendtgørelse nr. 378 af 28. april 2006. I øvrigt

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse 1 STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder skal give information om STU til dig, som er forælder til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Lov om social service 107

Lov om social service 107 Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 107 Midlertidigt botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Lov 564 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til

Læs mere

Et af indsatsområderne er Overgang fra barn til voksen og mål for dette område er blandt andre:

Et af indsatsområderne er Overgang fra barn til voksen og mål for dette område er blandt andre: Forord Ballerup Kommune præsenterede i 2007 sin samlede handicappolitik. Politikken er en ramme om kommunens indsats på handicapområdet for de kommende 5 10 år og skal bidrage til, at borgere med handicap

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Indhold 1. Udviklingen i enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark fra 2010

Læs mere