Byggestenene i en vellykket implementering af et HR-system

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Byggestenene i en vellykket implementering af et HR-system"

Transkript

1 Byggestenene i en vellykket implementering af et HR-system

2 Lad os få projektet i gang! Det kan give mareridt og være skræmmende at implementere nye IT-løsninger og tage ny software i brug i virksomhederne. Det kan være en kilde til stress for enhver IT-specialist, og i betragtning af, at mange HR-specialister ikke har en baggrund i software-implementering, kan det være ligefrem skræmmende. Historier om software-projekter, der gik galt og forårsagede kaos i deres virksomheder, er ikke vanskelige at finde. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være sådan. Faldgruberne ligner hinanden, og de dukker op igen og igen, hvilket betyder, at vellykkede, afprøvede og testede strategier også findes. Vi har samlet alle de nyttige tips i denne guide for at hjælpe dig med at undgå de mest almindelige fælder og for at gøre dig til ekspert i implementering af HR-løsninger. Vores forskning trækker på vores erfaringer fra over 700 implementeringer til dato. Vi bad om virkelige eksempler fra vores egne eksperter - såsom projektledere og systemkonsulenter - og trak på deres erfaringer. Erfaringer der ikke kun stammer fra Sympa HR, men fra implementeringer og på tværs af en bred vifte af andre software- og IT-discipliner. Vi har samlet alle de nyttige retningslinjer og den insider-knowhow, som de fleste konsulenter aldrig ville røbe, så du kan få et forspring i at blive ekspert i din virksomhed. Vi er stolte af at præsentere dig for en praktisk vejledning med trin, du kan tage for at sikre, at implementeringen af din HR-løsning bliver en succes, og at du kan være i kontrol og spille en aktiv rolle i projektstyringen, selvom du måske ikke er teknisk-minded. Vi håber, at denne guide giver dig de råd og den selvtillid, du har brug for til at stå i spidsen for en smidig og hurtig implementeringsproces i din virksomhed samt hjælpe dig med at levere de resultater, du ønsker. Historier om software-projekter, der gik galt og forårsagede kaos i deres virksomheder, er ikke vanskelige at finde.

3 Alle projekter har brug for en begyndelse, en midte og navnlig en endelig afslutning. Før du går i gang, skal dit første spørgsmål til alle konsulenter eller team, der arbejder sammen med software-implementering, være : Hvornår kan jeg slippe af med dig? Du arbejder sammen med de forkerte mennesker, hvis der ikke er et slutpunkt i sigte helt fra starten. Hvis evig konsulentbistand er din software-leverandørs endegyldige mål, bliver du belemret med skønsmæssige omkostninger og et projekt, der aldrig rigtigt er færdig. Gode software-firmaer ønsker, at deres bedste projektteam kommer tilbage og tager sig af nye implementeringer og til at gøre deres kunder i stand til at køre og udvikle deres systemer uafhængigt. Selvfølgelig tilbyder gode software-leverandører normalt en fremragende supportservice, men ingen ønsker at kontakte support hele tiden. Det bør derfor være i begge parters interesse at gøre gennemførelsen til en succes inden for en gensidigt aftalt tidsramme. Du er nøglen til din succes En implementering af en HR-løsning bør aldrig være noget, der sker for dig. En vellykket implementering kræver, at begge parter lægger deres kompetencer og viden på bordet. Du, som kunde, forstår, hvor du står, og hvad der skal ændres, og du ved, hvad dine specifikke mål er. Din leverandør af HR-software bør ikke kun kende sin teknologi fuldstændigt, men skal også være i stand til at udnytte de medarbejdere, der har en stor ekspertise på kundens område. I Sympa skaber vi både teknologiske løsninger og er specialister i HR. Desuden gør vi en dyd ud af at forstå kundernes virksomheder, og vi bidrager med Best Practices. Nu, hvor vi har været igennem det grundlæggende, er vi i stand til at fortsætte med at afsløre de fem spørgsmål, som oftest dukker op i implementeringsprojekter af HR-systemer og næsten alle andre IT-områder. Hæng på ind til slutningen, da vi også har givet fem løsninger til at forhindre, eller i det mindste minimere, nogle af de problemer, der generelt opstår ved implementeringer. Vi ønsker dig held og lykke med dit implementeringspro-jekt! En implementering af en HR-løsning bør aldrig være noget, der sker for dig.

4 Fem fælles udfordringer i implementeringer af HR-systemer og hvordan man undgår dem 1. MANGLENDE EJERSKAB ELLER STYRING Jo tydeligere ansvar og stærkere følelse af ejerskab af projektet i din organisation, desto bedre resultater. Opgaver som forandringsledelse, gennemgange af HR-processer og andre aspekter i den interne implementering kræver, at din organisation deltager aktivt. I mange tilfælde kræver det også, at din projektleder overtager ansvaret. Det kræver tydelige rammer, ansvarsfordeling i ledelsen og ansvarlighed. Din projektleder bør have et klart mandat til at tage de nødvendige beslutninger inden for den fastsatte tidsramme. Hvis der skal henvises til beslutninger, bør topledelsen være aktivt engageret og korrekt orienteret, så beslutninger ikke forsinkes. Desuden er det meget nyttigt, at der er kontinuitet i dit projektteam. Hvis nøglepersoner forlader projektgruppen i løbet af implementering, er det nødvendigt at deres erstatninger er landet ombord og kommet op i hastighed. Det er nogle gange uundgåeligt, og i så fald skal din løsningsudbyder sørge for, at nye teammedlemmer hurtigt kan fylde deres forgængeres sko ud for at reducere risikoen for forsinkelser. Kort sagt: en velgennemtænkt intern struktur med klart fastlagte tidsplaner, roller og ansvarsområder minimerer risikoen for forsinkelser, frustration og at være vidne til, at ressourcer går til spilde.

5 2. UTILSTRÆKKELIGE INTERNE RESSOURCER Nogle gange undervurderer organisationer ganske enkelt den arbejdsmængde, der medgår, navnlig i betragtning af, at der er nogle ting, som din løsningsudbyder bare ikke kan gøre for dig. Manglende allokering af passende ressourcer til en implementering bringer projekter i fare. I begyndelsen er det meget vigtigt, at begge teams, leverandørsiden og kun-desiden, tydeligt forstår de opgaver, de skal varetage og omfanget af arbejdsindsatsen. Der er f.eks. næsten altid en vis mængde hjemmearbejde eller forberedelse, som en kunde skal gennemarbejde, før implementeringen kan gå i gang. I nogle tilfælde kan dette være rensning eller import af data. Det kan også være at skabe et klart billede af alle de behov, det er meningen soft-waren skal opfylde. Senere i implementeringen kan det indebære afprøv-ning og finjustering. Hvis du er dybt engageret, tager ansvar og fuldfører den forberedelse, som dit forhandlerteam beder dig om, kan du minimere forsinkelser og sikre, at projektet leverer alle de fordele, du har håbet på. Kort sagt: en velgennemtænkt intern struktur med klart fastlagte tidsplaner, roller og ansvarsområder minimerer risikoen for forsinkelser, frustration og at være vidne til, at ressourcer går til spilde.

6 3. MANGLENDE ENGAGEMENT Grundlæggeren af Amazon, Jeff Bezos, har mottoet Hvis du er med, er du med. Du kan være uenig med kolleger, men hvis du giver dem grønt lys til et projekt, skal du bakke dem 100% op. Der er ingen mening i at give grønt lys og derefter håbe på fiasko, skjult eller åbenlyst. Generelle symptomer på manglende engagement omfatter mangel på intern diskussion i løbet af projektet. Hvis du er forpligtet til at gøre noget, skal du sige det lige ud og få tingene ud af verden. Implementeringsprojekter omfatter generelt kick-off møder, workshops (ofte i hele processen), og et afsluttende møde. Det kan være fristende at springe elementer som disse over, men de er næsten altid meget værdifulde. De holder projektet på sporet, og de holder teamet sammen, begejstrede og fokuserede på deres fælles mål. Din virksomhed bør også være engageret i at omdefinere dine HR-processer. Dette omfatter analyse af, hvilke processer der fungerer, hvilke der skal ændres, og hvilke der er irrelevante eller forældede, da en ny HR-løsning ikke i selv løser problemer med dine processer. Implementering af en løsning er et ideelt tidspunkt at sætte spørgsmålstegn ved alle de ting, der tages for givet inden for HR-aktiviteter, og at foretage en grundig gennemgang. Implementering af en HR-løsning gør, at du tænker dine egne processer igennem, sætter spørgsmålstegn ved dem og glemmer de unødvendige. I sidste ende er det en indsats, der lønner sig på flere måder. Der er ingen mening i at give grønt lys og derefter håbe på fiasko, skjult eller åbenlyst.

7 4. MANGLENDE KOMMUNIKATION Man kan ikke lægge hele ansvaret for kommunikationen på enten kunden eller leverandøren. Kommunikation er en tovejsproces. En løsningsudbyder skal gøre sit bedste for at åbne kanaler, lytte, reagere og være til rådighed uden forbehold. Det bedste team kommunikerer frit, også på tværs af organisatorisk ansvarsfordeling. Vær opmærksom på, at hvis du befinder dig i en situation, hvor folk i din organisation føler sig ude af stand til at stille et spørgsmål enten fra udbyderen eller deres eget team, er det helt sikkert noget, der er værd at adressere. En del af det er bare at være menneske. Vi er altid tilbageholdende med at stille dumme spørgsmål som hvordan fungerer det? eller hvordan kan jeg få det bedste ud af denne software? Det skyldes dog først og fremmest, at åben kommunikation ikke fremmes i virksomhederne. Hvis der ikke bliver slået bro over denne kommunikationskløft, kan konsekvenserne være alvorlige; dårlige oplysninger eller data, behovet for at vende tilbage projektets væsentligste indhold, og uvægerligt... forsinkelser. Præcisér fra starten, hvem der har kendskab til hvilke områder og kommuniker dette ordentligt. Begge parter bør være opmærksomme på at visse faktorer, der kan påvirke tidsplanen, f.eks. tilgængeligheden af ressourcer og indførelsen af systemet, bør overvejes og kommunikeres klart til den anden part. 5. DU VED IKKE, HVAD DU VIL HAVE UD AF PROJEKTET Hvis du ikke ved hvilken retning, du vil gå i, bliver det sværere for dig at komme derhen. Sæt klare mål fra starten, gennemfør regelmæssige kontroller for at sikre, at du er på vej til at nå dem. Hvis en vej er blokeret, skal du tage en anden. Hvis en funktio-nalitet ikke leverer det, du ønskede, skal du være parat til at genoverveje og udvikle på ny. Et klart billede af slutmålene og omfanget af det, du ønsker at opnå, er med til at sikre, at hvad du end gør, følger du dem alligevel til dørs. Leverandørens projektteam er der for at hjælpe dig med at nå dine mål, men det kan ikke fastlægge din destination for dig. Det hjælper at have et klart overblik over dine processer. Hvis du beslutter dig for ændringer i løbet af projektet, hvilket til tider er uundgåeligt, har det en indvirkning på fremskridtet og kan resultere i forsinkelser. Hvis du ikke ved hvilken retning, du vil gå i, bliver det sværere for dig at komme derhen.

8 Fem af de bedste tips til det bedre implementeringsprojekt and hvordan du øger dine chancer for at få succes 1. VÆLG EN DEDIKERET PROJEKTLEDER Som tidligere nævnt har enhver virksomhed brug for nogen, der vil tage ejerskab for projektet. Denne person vil være fortaler, ambassadør, koordinator, leder og første kontaktpunkt for projektteamet i virksomheden. Projektlederen har brug for en oversigt over alle igangværende aktiviteter i projektet. Din projektleder skal: Bruge tiden og kompetencerne til at køre et vigtigt projekt. Være til rådighed i hele projektets varighed. Have tilstrækkelige ressourcer til projektet og muligheden for at sikre dem, hvis de ikke er tilgængelige. Være ansvarlig for, at organisationen følger den givne tidsplan og sikre, at leverandøren bliver informeret om de organisatoriske tidsfrister. Revidere en plan for organisationen, der skal følges for at afslutte det hele, i henhold til den aftalte tidsplan. Have autoriteten, evnen og viljen til at tage beslutninger i god tid.

9 2. ETABLERE ET TEAM AF DYGTIGE PERSONER Et implementeringsprojekt med et stort team bag kører på skinner på en måde, som et dårligt fungerende team ikke gør. Dit projektteam skal ikke være for stort, så bliver det trægt, men det skal omfatte repræsentanter fra alle afdelinger med en andel i projektet og have alle de kompetencer, der kræves for at levere det. Når du sammensætter et team, skal du overveje følgende: Uddel ansvar og giv opgaver til teammedlemmer med de nødvendige kompetencer. De vigtigste beslutningstagere/repræsentanter for interessenter skal deltage og prioritere relevante workshops. Afsæt ressourcer til hvert område/indholdsgruppering. Det overordnede ansvar bør ligge hos én person, der kan identificere og uddelegere opgaver, og som har den overordnede styring af projektet. Der skal være en høj grad af tillid i teamet. Alle skal være i stand til at kommunikere på en ligefrem og åben måde med kolleger og leverandørteamet. 3. HOLD DIN LEVERANDØR INFORMERET Den ideelle relation mellem leverandør og din organisation er relativ enkel; begge skal være 100% engageret i kundens succes. Engagementet skal være der fra begyndelsen af salgsprocessen. Jo bedre leverandøren og dine implementeringsteam fungerer som en enhed, desto bedre, da det vil adressere de fleste af de potentielle proble-mer. Fire ting til din tjekliste: Skab en klar struktur for at gøre samarbejdet så let som muligt. Identificer og håndter de mulige barrierer, der blokerer for problemfri kom-munikation. Vær så omhyggelig som muligt, når det handler om at holde hinanden informeret. Sørg for, at alle dine mål er godt afstemt.

10 4. MOR DIG GODT De siger, at hvis du laver noget, du holder af, arbejder du ikke en eneste dag i dit liv. Ved at anvende den samme filosofi i jeres implementeringsprojekt får alle ny energi. Det vil gøre jer mere produktive, mere opsatte på at holde deadlines, og give mindre stress hele vejen igennem. Det kan godt betale sig at tænke over, hvordan du kan gøre projektet sjovere. Entusiasme smitter og er kraftfuld. Hvis du er begejstret for projektet, virker det ikke som arbejde, og det vil få reelt momentum. I er alle fælles om det; glæd dig over dine kollegers talenter, mor jer med at løse puslespillene sammen, gør workshops stimulerende og sjove. Fejr jeres succeser. Hold hinandens humør oppe, hvis det bliver hårdt. 5. HAV ET ÅBENT SIND Vær forberedt på at sætte spørgsmålstegn ved alting. Bare fordi noget altid er blevet gjort på en bestemt måde, betyder ikke, at det altid skal være sådan. Sympa motiverer altid til en agil tilgang til projekter. Vær forberedt på at ændre kurs og prøve nye ting, især hvis den fremgangsmåde, du oprindeligt havde planlagt, ikke fungerer som forventet. Men mist ikke overblikket over de endelige mål. Din projektleder skal sørge for, at målene har førsteprioritet i alles bevidsthed hele vejen igennem og fastsætte prioriteter for at sikre, at de vigtigste opgaver får den nødvendige opmærksomhed. Din leverandør kan skabe nye muligheder, efterhånden som projektet skrider frem. Vær parat til at gribe dem ved at ændre dine processer, hvor det er nødvendigt. Systemet og processerne skal ofte justeres parallelt. Lær af fortiden, men fokuser på fremtiden. Det kan godt betale sig at tænke over, hvordan du kan gøre projektet sjovere.

11 Kort om Sympa Sympa HR-løsningen blev udviklet for at forbedre livet for menneskelige ressourcer i hele verden. Ved at give virksomhederne et samlet, klart overblik over alle persondata og ubegrænsede integrationer til andre programmer, understøtter Sympas HR-løsning smart beslutningstagning og hjælper med at automatisere rutineopgaver. Sympa har en omfattende kundesupport, der i øjeblikket anvendes af mere end 600 virksomheder, og 99 % af vores kunder giver Sympas brugersupport karakteren Fremragende. Sympa beskæftiger 100 mennesker internationalt, med kontorer i Finland, Sverige, Danmark, Norge og Holland.

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Faldgruber i Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Erfaringerne med indførelse af Lean-tankegangen viser, at virksomhederne fra tid til anden ikke får det forventede udbytte. Denne

Læs mere

Succes med CRM. Det behøver slet ikke at være så svært! made for sales people

Succes med CRM. Det behøver slet ikke at være så svært! made for sales people Succes med CRM Det behøver slet ikke at være så svært! made for sales people CRM handler om at huske at kontakte dine kunder! Alt efter om du er salgschef, marketingmedarbejder eller arbejder indenfor

Læs mere

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I?

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I? LAB 4 - formål At få forståelse for både den klassisk styrings tankegang til forandringsledelse (Kotter) og en mere dynamisk, procesorienteret og flertydig tilgang til at håndtere kaos, forandringer og

Læs mere

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 5 af 5 har gennemført analysen (100 %) Analyse dato: 11-08-2010 Udskriftsdato: 24-01-2017 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791 98

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

Guide 7 tips til organisatorisk implementering.

Guide 7 tips til organisatorisk implementering. Guide 7 tips til organisatorisk implementering www.infosuite.dk 1 Den organisatoriske forankring er vigtig hvis du skal opnå succes med dit BI-projekt. Organisatorisk forankring af Business Intelligence

Læs mere

Implementering af IT velkommen. 23. september 2015 Katrine Gorrissen

Implementering af IT velkommen. 23. september 2015 Katrine Gorrissen Implementering af IT velkommen 23. september 2015 Katrine Gorrissen Status 59% af de kontraktansvarlige i større danske virksomheder oplever, at it-projekter kører helt af sporet og ender i juridisk tvist

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Strategisk projektejerskab

Strategisk projektejerskab Strategisk projektejerskab Spørgsmål til diskussion Hvordan ved jeg som projektejer, at vi chefer har et fælles mandat om projektets resultat? Hvad kan vi som chefer konkret efterspørge, for at styrke

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde

Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde Smilehullet 1: Dårligt samarbejde og godt samarbejde 1 De 5 faldgruber for et team Team = menighedsråd, gravere, udvalg, præster, musikgrupper, spejderledere Uopmærksom på RESULTATER Undgår ANSVARLIGGØRELSE

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Vi præsenterer. Talent Management

Vi præsenterer. Talent Management Vi præsenterer Talent Management Der findes desværre ikke en opskrift på vellykket Talent Management, men solidt HR-håndværk, kombineret med intelligente og effektive løsninger giver resultater. Vi deler

Læs mere

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde 6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde Af Thobias Laustsen Det er almindeligt kendt, at mindre organisationer ikke altid har de samme økonomiske muligheder

Læs mere

Stress specialist & Foredragsholder

Stress specialist & Foredragsholder Stress specialist & Foredragsholder Mit mål er at give ledere og medarbejdere den bedste viden til, at håndtere og forebygge en sygemelding med stress. En sygemelding med stress har både en stor menneskelig

Læs mere

Kernegrammet OLSEN-STAHL. Formål. Relationer. Handling. Glæde

Kernegrammet OLSEN-STAHL. Formål. Relationer. Handling. Glæde Kernegrammet I mit arbejde tager jeg udgangspunkt i Kernegrammets fire elementer. Jeg ser mønstre og stiller de spørgsmål der skal til, for at få de ting frem i lyset, der trænger til en justering. Kernegrammets

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER 14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER UDBYTTE Du får overblik over, hvor du allerede er godt med, og hvor du med fordel kan sætte ind for at styrke din virksomhed.

Læs mere

Tjeklisten for bedre indtjening

Tjeklisten for bedre indtjening Tak fordi du har downloadet Den ultimative tjekliste for bedre indtjening. Manglende indtjening hænger ofte sammen med, at der er ting i dit workflow, du kan forbedre. En tjekliste er uvurderlig, for den

Læs mere

Beskriv baggrund for at implementer FlexRegnskab. Hvad skal implementeringen resultere i for kunden, de ansatte og rådgivningscentret?

Beskriv baggrund for at implementer FlexRegnskab. Hvad skal implementeringen resultere i for kunden, de ansatte og rådgivningscentret? Tjekliste for udarbejdelse af minikampagner. Tjeklisten er en skabelon for implementering af FlexRegnskab på et lokalt rådgivningscenter. Tjeklisten er opbygget som et skema med tre kolonner: 1. Planlægningsprocessen.

Læs mere

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater Genopliv hørelsen Vellykket brug af høreapparater Velkommen tilbage til en verden af lyde Nu da du har taget det første skridt mod at genoplive din hørelse, vil du opdage, at det er nødvendigt med nogle

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

LED VIDERE! REFLEKSIONER OVER LEDELSE GOD LEDELSE ER EN VI-DISCIPLIN

LED VIDERE! REFLEKSIONER OVER LEDELSE GOD LEDELSE ER EN VI-DISCIPLIN LED VIDERE! REFLEKSIONER OVER LEDELSE GOD LEDELSE ER EN VI-DISCIPLIN 12 REFLEKSIONER Egotrip eller fællesskab? Autoritet eller integritet? Feed forward! Led efter løsninger Kend din forretning Aktivér

Læs mere

Hvordan fremmer vi god implementering?

Hvordan fremmer vi god implementering? Hvordan fremmer vi god implementering? Et arbejdsredskab for implementeringsgrupper, team og ledelse Workshop Årsmøde 2013 Dansk Implementeringsnetværk Fredericia Helle Høgh, Christiane Petersen, CFK-Folkesundhed

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Sådan HÅNDTERER du forandringer

Sådan HÅNDTERER du forandringer Sådan HÅNDTERER du forandringer Værktøjskasse til forandringsledelse FOKUS: Simple værktøjer der understøttes af konkrete handlinger! Kort forklaring: GEVINSTDIAGRAM - metode Gevinstdiagrammet er et værktøj

Læs mere

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 5 af 5 har gennemført analysen (100 %) Analyse dato: 11-08-2010 Udskriftsdato: 25-01-2017 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791 98

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012 AKADEMISK RÅD HEALTH Møde den 12. April 2012 1 HVILKEN SLAGS AKADEMISK RÅD VIL VI VÆRE? OPSTART Hvad er vores opgave?/roller og ansvar Samarbejdet: Når vi mødes, hva så? Møder når de er værst! Lederskab

Læs mere

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering)

Omfang af beføjelser til at træffe beslutninger (for eksempel anbefaling eller implementering) Skema til brug ved oprettelse af et team Formålet med teamet Forventede aktiviteter Tilsigtede resultater Tilgængelige ressourcer Begrænsninger Nødvendige færdigheder og kvaliteter Forventede teammedlemmer

Læs mere

Forandring... Slide 1 Degnegaard - dorthe@degnegaard.dk tlf.: 40 333 773 SKA Workshop 6. sept. 2011

Forandring... Slide 1 Degnegaard - dorthe@degnegaard.dk tlf.: 40 333 773 SKA Workshop 6. sept. 2011 Forandring... Slide 1 Degnegaard - dorthe@degnegaard.dk tlf.: 40 333 773 SKA Workshop 6. sept. 2011 Vi vil alle gerne have Udvikling... De fleste ønsker ingen forandring Slide 2 Degnegaard - dorthe@degnegaard.dk

Læs mere

Sådan håndterer du utilfredse kunder. Kundeservice handler om god menneskelig forståelse

Sådan håndterer du utilfredse kunder. Kundeservice handler om god menneskelig forståelse Sådan håndterer du utilfredse kunder Kundeservice handler om god menneskelig forståelse Ingen organisation vil altid kunne gøre alting helt rigtigt. Derfor vil en del af jobbet indenfor kundeservice være

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING e Indholdsfortegnelse Indledning 3 Outsourcing Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource 6

Læs mere

Kom godt i gang med BPM Indholdsfortegnelse

Kom godt i gang med BPM Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med BPM Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med BPM... 2 Vælg det rigtige BPM-software... 2 6 forslag til at komme i gang med BPM og procesautomatisering... 2 1. Brug ikke for megen tid

Læs mere

E-sundhedsobservatoriet. Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ

E-sundhedsobservatoriet. Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ E-sundhedsobservatoriet Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ Hvem er jeg? Dennis Mølkær Jensen Region Nordjylland Teamkoordinator - Udviklingsafsnit Teknisk projektleder OneSystem Integration

Læs mere

Møde: Kickoff 1 og 2. Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Kunde: KOMBIT

Møde: Kickoff 1 og 2. Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Kunde: KOMBIT Møde: Kickoff 1 og 2 Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem Kunde: KOMBIT Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Møde: Kickoff 1... 4 2.1 Ydelsesbeskrivelse for kickoff 1: Opstart af organisatorisk implementering...

Læs mere

4D-profilen - teamudviklingsværktøj

4D-profilen - teamudviklingsværktøj SIDE 1 4D-profilen - teamudviklingsværktøj 4D-profilen er et teamudviklingsværktøj til optimering af samarbejdet i et team eller en projektgruppe. I udviklingsværktøjet bliver teamets tilstand vurderet

Læs mere

Stillingsbeskrivelse. Agil Coach

Stillingsbeskrivelse. Agil Coach Stillingsbeskrivelse Agil Coach Virksomhedsbeskrivelse Plan A blev etableret i 2005, en sund og succesrig konsulentvirksomhed som rådgiver og coacher nogle af de største kunder i Danmark. Deres succes

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

Kommunikér dig ud af konflikterne

Kommunikér dig ud af konflikterne Kommunikér dig ud af konflikterne FSTA Årskonference 2017 JOHAN WILLIAMS ARBEJDS- OG ORGANISATIONSPSYKOLOG JOWI@NIRAS.DK 2761 8596 Formål At skabe forståelse for konflikter samt at give et indblik i konfliktforebyggelse-

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi 4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi Trin 1: Genskab energibalancen Stress opstår, når vi gennem længere tid har brugt mere energi, end vi har fyldt

Læs mere

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer.

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. Lean Ledelse Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret

Læs mere

LRQA ISO- RISK BASED THINKING. Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001

LRQA ISO- RISK BASED THINKING. Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001 LRQA ISO- 1 RISK BASED THINKING Af Mogens Larsen, ISO-Academy.001 Alle virksomheder oplever usikkerhed; hvordan denne usikkerhed tackles kan ofte have betydning og endog være afgørende for succes. De nye

Læs mere

Nærvær i arbejdet Anden akademidag den 2. juni 2009

Nærvær i arbejdet Anden akademidag den 2. juni 2009 Nærvær i arbejdet Anden akademidag den 2. juni 2009 Workshop: Ledelsesrummet - I spidsen for forandringer Ledelsesrummet er tænkt som et tilbud til lederne af de arbejdspladser, som deltager i projekt

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

mortenmunster.com Sæson 2 IF SKADEFORSIKRING DROPPEDE BONUS- ORDNINGEN I ALLE SINE 4 LANDE HER ER, HVAD DER SKETE

mortenmunster.com Sæson 2 IF SKADEFORSIKRING DROPPEDE BONUS- ORDNINGEN I ALLE SINE 4 LANDE HER ER, HVAD DER SKETE IF SKADEFORSIKRING DROPPEDE BONUS- ORDNINGEN I ALLE SINE 4 LANDE HER ER, HVAD DER SKETE IF SKADEFORSIKRING DROPPEDE BONUSORDNINGEN I ALLE SINE 4 LANDE HER ER, HVAD DER SKETE I If fjernede man sin bonusordning

Læs mere

EN NY START FOR LEDELSES- TEAMET. 9 trin til succesfulde ledelsesteam

EN NY START FOR LEDELSES- TEAMET. 9 trin til succesfulde ledelsesteam EN NY START FOR LEDELSES- TEAMET 9 trin til succesfulde ledelsesteam INTRO EN NY START FOR LEDELSESTEAMET Hvordan lægger vi en ledelsesmæssig kurs, som sikrer at vi indfrier virksomhedens potentiale? Hvordan

Læs mere

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger.

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Vi tror på dig Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Om at være stolt af sin arbejdsplads Sparekassen Faaborg er et moderne pengeinstitut med succes. Den succes skal

Læs mere

Vil du lære hvordan du skaber succesfulde og effektive forandringer?

Vil du lære hvordan du skaber succesfulde og effektive forandringer? Vil du lære hvordan du skaber succesfulde og effektive forandringer? Få kendskab til en enkel og effektiv værktøjskasse og struktur til forandringsledelse lær ADKAR Styrk din organisations viden og færdigheder

Læs mere

VIL DU LÆRE HVORDAN DU SKABER SUCCESFULDE OG EFFEKTIVE FORANDRINGER?

VIL DU LÆRE HVORDAN DU SKABER SUCCESFULDE OG EFFEKTIVE FORANDRINGER? VIL DU LÆRE HVORDAN DU SKABER SUCCESFULDE OG EFFEKTIVE FORANDRINGER? Få kendskab til en enkel og effektiv værktøjskasse og struktur til forandringsledelse lær ADKAR Styrk din organisations viden og færdigheder

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde Mødetavle.indd 1 08-09-2011 21:28:44 Indhold Rulles sammen med tryksiden udad Intro Emne Resultat Check-in Tid Start / slut Pause / pauser

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Indhold Hvorfor arbejde med psykisk arbejdsmiljø? 3 Kom godt fra start med det psykisk arbejdsmiljø 4 Virksomhedens tre diamanter 5 Virksomhedens seks guldkorn 6 Sæt klare mål 8 Hvad

Læs mere

Dansk Handel & Service. Forandring med succes. Et ledelsesværktøj

Dansk Handel & Service. Forandring med succes. Et ledelsesværktøj Dansk Handel & Service Forandring med succes Et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse: [ 1 ] Hvad kan du bruge forandringsværktøjet til... 5 [ 2 ] Vigtige fokus områder i en forandringsproces... 5 [ 2.1

Læs mere

Velkommen til Guldborgsund Kommune

Velkommen til Guldborgsund Kommune Velkommen til Guldborgsund Kommune Ib Østergaard Rasmussen Administrerende direktør 1 10. Største kommune i areal Nørre Alslev Sakskøbing Nykøbing Falster Stubbekøbing Nysted Sydfalster Ca. 65.000 indbyggere

Læs mere

CASE: Succes med salgsoptimering

CASE: Succes med salgsoptimering CASE: Succes med salgsoptimering Denne case handler om salgsoptimering.casen kan give salgschefen og sælgerne viden om, hvordan de med enkle og ufarlige midler kan skabe et flow i salgsarbejdet, så tingene

Læs mere

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse 2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse AF FREDERIK FREDSLUND-ANDERSEN OM FORFATTEREN Frederik Fredslund-Andersen er chefkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor han rådgiver

Læs mere

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 2. Hvad er en risiko og hvad er Management of Risks... 3 3. Introduktion til M_o_R Management of Risk... 3

Læs mere

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 31.05.2016 Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge tillid, håndtere konflikter, opnå commitment,

Læs mere

KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER

KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER BENJAMIN FRANKLIN, DEN AMERIKANSKE FILOSOF, FORFATTER, VIDENSKABSMAND OG JOURNALIST, STOD I SIN TID BAG ORDENE - TID ER PENGE. ET UDTRYK, DER HANDLER

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Forandringsledelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Forandringsledelse fremtiden starter her... Gode råd om... Forandringsledelse INDHOLD Hvad er en forandring? 3 Forandringsprocessen er ledelsens ansvar 4 Forandringsprocessens 4 trin 4 Trin 1: Skab mening 6 Trin 2: Kommunikation

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har Fælles MED Udvalget i Aarhus Kommune beskrevet

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource? 6 Pris på outsourcing

Læs mere

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg Handleplan Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag Sundhed og Omsorg Ringkøbing Skjern Kommune December 2017 Indledning Som led i Analyse af velfærdsteknologi og digitalisering er der udarbejdet

Læs mere

VELLYKKEDE UDVIKLINGSSAMTALER GUIDEN TIL HR- MEDARBEJDERE

VELLYKKEDE UDVIKLINGSSAMTALER GUIDEN TIL HR- MEDARBEJDERE VELLYKKEDE UDVIKLINGSSAMTALER GUIDEN TIL HR- MEDARBEJDERE INDHOLD INTRODUKTION Læs denne e-bog og bliv endnu bedre til at afholde udviklingssamtaler 3 1. FORØG MOTIVATIONEN Samt medarbejder- og lederengagement

Læs mere

Nyt medlemssystem Fremgangsmåde ved valg af nyt medlemssystem

Nyt medlemssystem Fremgangsmåde ved valg af nyt medlemssystem Nyt medlemssystem Fremgangsmåde ved valg af nyt medlemssystem København 19. maj 2015 Hvorfor skifte IT-system? Forretningsgangene er ineffektive, men er fastlåst i det nuværende ITsystem Organisationens

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

Sådan vælger du et HR-system

Sådan vælger du et HR-system e-bog Sådan vælger du et HR-system FIND DET BEDSTE MATCH TIL DIN VIRKSOMHED 1 INDHOLD INDHOLD: DEL 1 Forord ved vores CEO 3 DEL 2 10 grunde til at du har brug for et HR-system 4 Trinene i købsprocessen

Læs mere

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Dit område er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Værdien når ikke længere end til IT-afdelingen ANALYSE RP OVERBLIK Analysens konklusioner... side 3 Baggrund for analysen... side 4 5 nøglefaktorer

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Parathed og vilje Et bæredygtigt partnerskab kræver, at partnerskabsorganisationerne er parate og villige til at indgå

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

ROLLEN SOM FACILITATOR

ROLLEN SOM FACILITATOR ROLLEN SOM FACILITATOR Hvad er facilitering? Ordet facilitering kommer af latin facilis og betyder let at gøre. Formålet med facilitering er, at få arbejdsprocesser blandt grupper af fagpersoner til at

Læs mere

HVOR TRYKKER SKOEN HOS OS? DIALOGKORT / ARK 1 - FORSIDE

HVOR TRYKKER SKOEN HOS OS? DIALOGKORT / ARK 1 - FORSIDE HVOR TRYKKER SKOEN HOS OS? DIALOGKORT / ARK 1 - FORSIDE HVOR TRYKKER SKOEN HOS OS? DIALOGKORT / ARK 1 - BAGSIDE Har vi en klar og fælles forståelse af, hvad vores kerneopgave er? Oplever vi, at vores tidsplaner

Læs mere

Den digitale virkelighed

Den digitale virkelighed Hvem er vi What is hot 2018 undersøgelse Resultat og top scorer Trends indenfor top scorer Den digitale virkelighed Jannik Andersen kaastrup andersen Erfaringer og trends vi oplever Teknologiske aspekt

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening I må gerne sætte jer ned Det vi ser og forstår er styret af mønstre I hjerne og krop Vi ser det vi plejer at se Vi forstår

Læs mere

Erhvervspsykolog Britt Bøggild Sørensen

Erhvervspsykolog Britt Bøggild Sørensen Ledelse af beslutningsprocesser Hvad blev vi egentlig enige om? Hvornår var det, vi havde aftalt at? Hvem gør hvad? Mange har oplevet at gå ud fra et møde med uklarhed. Og med god grund. Beslutningsprocesser

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere