DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK"

Transkript

1 FOLIA SC ANDINA VIC A VOL. 9 POZNAN 2006 DER - SOM FORMELT SUBJEKT IDANSK A n d r z e j S z u b e r t A d a m M ic k ie w icz U n iversity, P o zn a n A b s t r a c t. The article is an attempt at describing the use and meaning o f one o f the small but meaningful Danish words - der. It endeavours to present the syntactic role and the semantic meaning of d er in a sentence. The final part o f the article contains a comparison o f der and del, which can be used similarly in some functions, as in the det-kl0vning compared to the der-kl0vning. Der findes nogle sma ord i dansk, som ofte voider problemer hos udlaendinge i forbindelse med brugen af dem. Til dem h0rer der, som forekommer i flere funktioner og dermed betydninger. Ordet der bruges i dansk som et stedadverbium, et sammensat adverbium (med praspositioner) og som en konjunktion. Det bruges ogsa som formelt subjekt i flere typer sstninger. Som subjekt bruger man for det meste st0rrelser, som er bestemte i form og betydning. Man plejer heist at undga ubestemte subjekter. Hvis den givne st0rrelse, som er saetningens subjekt, er ubestemt, rykker man den hen under N (se fortegnelse af forkortelser sidst i teksten) og markerer subjektets normale plads med et tryksvagt der eller her, Man kan ogsa bruge det tryksvage der eller her som formelt subjekt, nar der ikke findes noget reelt subjekt. 1. E N E S T E SU B JE K T Derther bruges som eneste subjekt i saetninger, hvor der overhovedet ikke naevnes noget subjekt, men blot angives en situation, tilstand. Derfor kaldes det ofte det form elle situativ (P. D iderichsen 1946:182). F v n V N Nu skal der laves enfest.

2 50 Andrzej Szubert F v n V N A Sä blev der bygget et nyt hus her i nœrheden. Her snakkes fo r m eget om det. Man kan ogsä bruge det formelle det i denne funktion og dette kan ofte erstattes med et der, när der f0lger en steds- eller tidsangivelse. F v N Det er koldt. D er er koldt i Grönland. Det var en god udstilling. D er var en god udstilling pä slottet. Der kan dog være en semantisk forskel: Der er m eget koldt i Norge. D et er m eget koldt i N orge i är. D er var koldt i Frankrig sidste är. Del var koldt i Frankrig sidste är. D et er koldt i Frankrig. Del er som m er nu. I Frankrig er der/det sommer nu. /betyder, at det altid er koldt deroppe/. /betyder, at det er koldt i är, men ikke npdvendigvis, at det altid er koldt der/ / jeg ved det fra avisen / / jeg rejser ofte til Frankrig og lige sidste är var det koldt / / jeg sidder der nu eller har lige snakket med nogen, som er der lige nu / M an kan sige, at det udpeger noget, mens der-brugen angiver en situation, stedfinden eller tilstand (À. Hansen 1967:172). Der eller her optræder ofte med verbets passive form og dette forekommer kun ved verber, som kan have humant Subjekt, som er ikke-specifíceret og har en betydning, som nærm er sig m an eller folk (E. Hansen 1974: 401). Derfor kan man sige: F v A D er synges hér i klubben. F v N D er siges, at han bliver kontroll0r. F v n a A H ér arbejdes ifer nok igen. Men derimod kan man ikke sige: F v *D er visnes.

3 DER - som form ell subjekt i dansk 51 Man kan udelade det tryksvage der {her), nar der stir et bestemt adverbial i Forfeltet eller Centralfeltet (P. Diderichsen 1946:183). F v n N / kcelderen repareres (der) cykler. I denne klub m akkes (der) fo r m eget om penge. I disse sastninger findes der intet subjekt. Man bruger ogsa der som formelt subjekt i passive saetninger, som kan have et reelt objekt, men dette skal have en ubestemt form (E. Hansen 1974: 399). Men: P er la'ses m anee b a se r her. *D er loeses boeerne. D er bliver sam let noeen oenee hver uge. *Der bliver sam let deres penee hver uge. Dette er en parallel konstruktion til den aktive i/er-konstruktion, hvor der er saetningens forel0bige subjekt, nar det reelle subjekt er ubestemt og star under N i saetningen. Men: P er kommer m anse ecester til ham. *D er kommer ecestem e til ham. D sr kommer gcestem e. D er st&r et hus bag i haven. *Der st&r det nve hus bag i haven. P er star det nve hus bag i haven. (her er der trykstaerkt og derfor er et stedadverbium). /stedadverbium/ 2. F O R E L 0 B IG T SU B JE K T 2.1. FOR SUBSTANTIALER Som forel0bigt subjekt anvendes der, när det reelle subjekt findes, men det er flyttet over pä N-pladsen. Dette reelle subjekt er altid af ubestemt karakter. När det bruges som forel0bigt subjekt, erstatter det enten infinitiver med eller uden bestemmelser, eller ledsaetninger. När man til gengaeld bruger der som forel0bigt subjekt, kan det kun reraesentere nominalier. I det f0rste tilfaelde kan man erstatte det formelle subjekt med det reelle, mens noget lignende ikke kan lade sig g0re, när man har der som forel0bigt subjekt. Man undgär i nyere dansk saetninger med ubestemte subjekter og derfor markerer man subjektets plads med det formelle der og placerer det reelle, ubestemte subjekt i N.

4 52 Andrzej Szubert D er kommer noeen i morgen. *Nonen kommer i morgen. F v V N A D er skal bages en käse til ham. F v V A *En kaee skal bages til ham. F v n N I haven er f e r m anee blom ster. *M anse blom ster er i haven. *1 haven er der blomsterne. D er er noele fremmede her i är. Er d er sket en ulvkke p ä m otervejen? * Er der sket ulykken pä motervejen? Som man vil bemaerke, er det bade substantiviske, pronominale og adjektiviske led, der kan reprassenteres af der som forel0bigt Subjekt. I den slags der-konstruktioner er det reelle Subjekt ubestemt, og man kan vaere i tvivl om, när man ser, at der optrasder et den/det/de ved vurderende adjektiver i positiv eller Superlativ. Men det er kun en formelt besternt artikel og hele forbindelsen er semantisk ubestemt. D erfor kan den bruges i en der-konstruktion (E. Hansen 1983:66). F v a N D er kommer aldrig (de) mange b0ger. D er kommer aldrig (de) store resultater. Selve det forel0bige Subjekt er altid tryksvagt i denne situation, men man kan maerke forskel pä saetningens betydning, när man saetter tryk pä det finitte verbum og när man ikke g0r det. När man siger: D er er nogle 0ller i k$kkenet. (när o r d e t er er tryksvagt) konstaterer man bare S itu a tio n e n, at der stär nogle flasker 0l i kokkenet. Men, n ä r man siger: Der er nogle 0ller i kfikkenet. overbeviser man en, som enten ikke tror pä det, eller bare ikke kunne se dem. Pä lignende m äde kan man analysere det f0lgende par saetninger: D er karer sporvogn i denne bydel.

5 DER - som form ell subjeki i dansk 53 D er 'kmrer sporvogn i denne bydel FOR EN LEDSÆTNING En ledsætning kan ogsâ være sætningens reelle Subjekt. Den star sâ i ekstraposition, mens subjektets plads normalt markeres med det formelle der. Lige sâ snart subjektet kommer tilbage pä sin normale plads, udelader man det formelle Subjekt: Del gjorde mig nerv0s, at han kom. Al han kom, gjorde mig nerv0s. Det er rel sært, al alle synes det. Al alle synes det, er ret sært. Men det er ikke altid, at Situationen er sä simpel. Ofte er det der, som er det forel0bige Subjekt for en ledsætning, men der kan dog være forskel pâ sætningens betydning. De f0lgende eksempler viser ogsâ nogle forskelle i deres semantiske indhold: Del stä r i avisen, at han blev syg. D er stär i avisen, at han blev syg. I det forste eksempel far man at vide, at det er avisen, der oplyser om, at han blev syg. I den anden sætning bliver man for for färste gang gjort bekendt med, at han er blevet syg. Hvis nu verbet stär er trykstærkt i begge sætningeme, vil man overbevise nogen, at det er rigtigt, at avisen oplyser om det. Der er ingen betydningsforskel mellem brugen af det eller der med verbet at sige i passiv og en ledsætning som subjekt: D et/der siges, at... Dog kan man ikke bruge der i sætningen: Del kan siges sädan. Her er har vi ikke at g0re med et forel0bigt subjekt, fordi det-et er sætningens eneste subjekt. Derfor kan man ikke bruge der som formelt subjekt. Der er flere verber, hvor der er vaklen i brugen af der og det og derfor bruges de parallelt. Til denne gruppe h0rer verber i passiv som: forklares, udtrykkes, hœvdes, oplyses, pastas, vides, meddeles m.fl. I alle disse tilfælde kunne man mäske forestille sig en skelnen mellem fokuset pä det verbale eller nominale. I sætningen: D er pastas, at han er blevet form and. fokuserer man pä verbet, hvorimod i det andet tilfælde falder fokusset pä ledsætningen, som er sætningens subjekt:

6 54 Andrzej Szubert D el pastas, at han er blevet form and. Der er tilgengaeld er der forskel i betydningen pá brugen af verbet at mene i passiv: D er menes, at kongen er syg. /betyder, at man/folk tror det/ D et menes, at kongen er syg. /betyder, at man fors0ger at udtrykke det) FOR EN PROPOS ITIONSFORBINDELSE MED PR/EPOSITIONEN "M ED I den samme funktion kan det formelle der anvendes i en type konstruktioner med praepositionen "med". I sádanne saetninger er der tale om, at der er noget i st0rre maengde. H er stär det formelle der pá subjektets normale plads, imens m ed-subjektet kom m er under N-pladsen. Saetningen: D er er godt m ed fluer her. skal forstäs som: D er er m anee fluer her. Andre saetninger af samme type kan transformeres pä en lignende mäde: F V N A D er hcenger m ed olakater overalt. D er hcenger m anee plakater overalt. D er kom godt m ed breve i dag. D er kom m anee breve i dag K L 0 V E D E SAETNINGER Bortset fra to-kl0vningen kan man ogsá lave en spaltning ved hjaelp af et der, men den er af en anden karakter end fe/-spaltningen. Dens formal er anderledes. Det drejer sig her ikke om at fremhasve et led, men om at forstaerke det ubestemte ved et substantivisk led. Selve konstruktionen dannes pä en lignende máde som def-kl0vningen. Saetningsleddene placeres efter samme m0nster. Det led, man 0nsker at udkl0ve, ssettes sammen med en form af at vcere i hovedsaetningen, m ens resten kom m er senere i en tilknyttet ledsastning.

7 DER - som form elt Subjekt i dansk 55 Det specielle ved det er, at værbet "at vcere" ikke er sä indholdstomt som i to-spaltningen. D enne konstruktion bruges m eget ofte i fortællende form: D er var en gang en konge, som... D er var en mand, d er ville se dette billede. D er var en pige, der blev syg a f det. Der var en lœrer, d er ville snakke m ed dig. Er der nogen, d er har slàet dig? Der-spaltningen bruges ogsâ, när N-pladsen allerede i forvejen er udfyldt med et Objekt: F v N *Der k0ber en pige sin m or en bluse. Man kunne egentlig sige det pâ f0lgende mäde: F v N En pige k0ber sin m or en bluse. Men det er meget sjælendt, at man g0r det. Den bedste mulighed ligger i cfer-spaltningen, og m an fâr en konstruktion a f typen: F v N Der er en pise, der k0ber sin m or en bluse. Man kan godt sige: D er l0b en hest ude pâ marken. men her koncentrerer man sig faktisk kun om hele Situationen. Man kan ikke bare sige: *Der l0b en hest. När man vil sige, at en hest 10b og ikke gik, l0ser der-spaltningen problemet pâ f0lgende made: D er var en hest, der l0b. Der er betydningsforskelle mellem to sætninger, hvor den ene er kl0vet og den anden ikke. Der er altid to b0rn hjemme. D er er a ltid to b0m, d er e r hjemme. Den f0rste indebærer, at det altid er to b0m og ikke f.eks. voksne, der er hjemme, mens den anden udsiger, at det er præcis to b0m, og ikke flere der altid er hjemme, men ikke n0dvendigvis de samme hele tiden. M en, hvis man nu flytter adverbiet "altid i bisætningen, fâr man:

8 56 Andrzej Szubert D er er to b0rn, der altid er hjemme. Og dette betyder, at der er to b0m og altid de samme, som aldrig gâr ud. 4. D E T V S. D E R I SÆ R E T IL F Æ L D E Ordene det og der anvendes i mange funktioner, som ofte er ens. Men i langt de fleste tilfælde er der forskel pâ, hvad de givne sætninger indebærer, hvilket ofte er forbundet med trykket: Det er en fugl, der synger. Der er en fugl, der synger. D er er en fugi, der synger. D er er en 'hest, d er synger. Den f0rste sætning udsiger, at det er en fugi og ikke f.eks. en hest, der synger, mens den anden, enten kontaterer, at en fugl synger i dette 0jeblik, eller siger at der findes en fugl, der synger. Sætning nummer 3 er et fors0g pâ at overbevisen én om, at der virkelig er en fugl, som synger. I den sidste sætning kommer man med oplysning om at der findes en hest, som kan synge. Sætningerne: ( 1 ) Er der noget, jeg skal g0re? (2) Er 4 n noget, je g skal g0re? (3) 'Er d er noget, jeg skal g0re? (4) Er del noget, jeg skal g0re? skal ogsä forstäs forskelligt. Den f0rste er et neutralt sp0rgsmäl, om man ikke skulle g0re et eller andet (nar man f.eks. ikke har noget at lave eller mâske skal hjælpe med noget). I den anden sætning sp0rger man om en konkret ting, som man skal g0re. Man ved, at der er noget, der skal g0res, men man ved bare ikke, om man selv skal g0 re det. Den tredje viser, at man er overrasket over, at der er noget man skal, eller bare forstærker sp0rgsmâlet, for at fâ noget man skal. I sætningen nummer 4, hvor det-et er trykstærkt viser man sin forbavselse over, et det er den og ikke en anden handling, som man skal udf0re. Nar man sp0rger: Er der noget, der kan spises? forventer man, at svaret vil indebære en oplysning om der findes noget, som man kunne spise. Men hvis man siger: Er det noget, der kan spises?

9 DER - som formell subjekt i dansk 57 Vil man fä at vide, om en konkret ting, som der er tale om, er spiselig. Der er ogsä forskel pä ssetningeme: Der lugter a f gylle. Det lugter a f gylle. Hvor den f0rste betyder, at man kan lugte gyllen i lüften. Men man i den anden udsiger, at en eller anden genstand lugter af gylle. Brugen af der er ikke altid sä klar og entydig. I flere tilfaelde er der tvivl om. man skal bruge der eller det som formelt subjekt, isser i ssetninger, i hvilke det reelle subjekt er en Iedssetning. Som de fremgär af eksempleme, kan betydningen af de pägaeldende saetninger ogsä variere afhsengigt af, hvor der falder tryk. Derfor kan det ogsä ske, at en saetning kann forstäs pä flere mäder, afhangigt af trykket, hvilket selvf0lgelig ikke har sä meget at g0re med brugen af det formelle subjekt. FORTEGNELSE OVER f o r k o r t e l s e r F - forfelt v - finit verbal n - subjekt a - adverbial V - infinit verbal N - nominal A - adverbial LITTERATUR Afzelius, O. m. fl Dansk gram m atikfor udlcendinge. K0benhavn. Brink, L Den danske der-konstruktion. Danske Studier 1997, Diderichsen, P Elementcer dansk grammatik. K0benhavn. Dyhr, M Die Satzspaltung im Dänischen und Deutschen. Tübingen. Falster Jakobsen, L., Olsen, J Zur Technik der kontrastiven Beschreibung, dargestellt an dt. es und dän. det / der. Kopenhagener Beiträge zur Germanistischen Linguistik 16, Frost Olesen, G Pä vej m od kommunikationens grammatik. K0benhavn. Galberg Jacobsen, H., Skyum-Nielsen, P Dansk sprog. En grundbog. Ärhus. Hansen, E Sprogiagttagelse. K0benhavn. 1971a. Jensen er nede i postkassen med et brev. Danske Studier 1971, b. Sprogets mekanisme. K0benhavn Hvor er det nu min stjeme tindrer. I: M agister Stygotii betcenkninger over det danske sprog (af samme forfatter). K0benhavn, De nye der-konstruktioner. I: Festskrifttil Kristian Haid (red. af P. Andersen m.fl.). K0benhavn, Noget om intet. I: At fcerdes m ed sproget. Iagttagelser og synspunkter. (=Dansk Sprognaävns skrifter 9). K0benhavn, Dcemonemes port. 3. udg. K0benhavn Der og som. Nyt fra Sprogncevnet 1988/3, Mere til det se: E. Hansen 1984.

10 58 Andrzej Szubert Det pleonastiske at. Danske Studier 1983, Saetningskl0vning i moderne dansk. Danske Studier 1995, Hansen, E., Lund, J Stet tryk pa. Syntaktisk tryk i dansk. K0benhavn. Hansen, G Dansk sproglcere fo r seminarier. 4. udg. K0benhavn. Hansen, Ä M oderne dansk. Bind I-III. K0benhavn. Hoffman Jensen, T Gjellerups sproglcere 3. K0benhavn. L0j, M Fleksivlcere. En Studie- og arbejdsbog. K0benhavn. Munck Nordentoft, A. 1972a. Hovedtrcek a f dansk grammatik. Ordklasser. K0benhavn. 1972b. Hovedtrcek a f dansk grammatik. Syntaks. K0benhavn. N0lke, H Clefting in Danish. NyS 14/84, Rajnik, E Zarys gram atyki języka duńskiego. Poznań Gramatyka języka duńskiego. Morfologia. Poznań. S0by Kristensen, P Lingvistik. K0benhavn.

DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK

DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 DET SOM FORMELT SUBJEKT, OBJEKT OG PRÆDIKATIV I DANSK ANDRZEJ SZUBERT Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The aim of the article is to present and analyse

Læs mere

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf

Grammatik: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade, radio, virkelighed, ide, hund, giraf Grammatik: Substantiver (navneord) Substantiver er benævnelser for personer, steder, begreber og ting. Der findes to slags: Køn: Fællesnavne: Ting, begreber og levende væsener: F.eks. knallert, spade,

Læs mere

Ordliste over anvendt fagterminologi

Ordliste over anvendt fagterminologi Ordliste over anvendt fagterminologi Adjektiv / tillægsord Adverbial / biled Adverbium / biord Akkusativ m. infinitiv Ord, der beskriver eksempelvis en person eller en genstand, f.eks. er stor, god og

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Sætningen og dens konstruktion BIND III UIMIVET.S!TÅTS3iCL!CTHI,v k!... j -ZENTHALBiBUOTHEK- D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk

Læs mere

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled),

1. Sætninger. En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), 1. Sætninger En sætning indeholder ét subjekt (grundled) og ét finit (tidsbøjet) verbum (udsagnsled), fx Peter ser en film i fjernsynet hun har læst en bog Peter og hun er subjekter. ser og har er de finitte

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

Hjælp til kommatering

Hjælp til kommatering Hjælp til kommatering Materialet her indeholder en række forklaringer som er nødvendige for at kunne sætte komma. Vælg ud hvad du synes er relevant for dig. Indhold i materialet Hvis du venstreklikker

Læs mere

Test din viden om Pronominer

Test din viden om Pronominer Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Pronominer 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Test din viden om Adjektiver

Test din viden om Adjektiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adjektiver 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Modalverbernes infinitiv

Modalverbernes infinitiv Modalverbernes infinitiv eller Det er nødvendigt [å] kan ordentlig dansk Af Michael Herslund Selv om formanden og resten af Sprognævnet formodentlig uden videre kan skrive under på indholdet af denne artikels

Læs mere

Christian Becker-Christensen. dansk syntaks. Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse

Christian Becker-Christensen. dansk syntaks. Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse Christian Becker-Christensen dansk syntaks Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse DANSK SYNTAKS Indføring i dansk sætningsgrammatik og sætningsanalyse CHRISTIAN BECKER-CHRISTENSEN Christian

Læs mere

Regler for kommatering fra 2004

Regler for kommatering fra 2004 fra 2004 Hvor der er parentes om kommaet, betyder det(,) at kommaet afhænger af(,) om man vælger den ene eller anden variant(,) der er beskrevet i regel 2a. 1. Helsætningskomma Der skal altid sættes komma

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Indledning og oversigt BIND I UNIVERSITÅTSBIBLIOTHEK KIEL - ZENTRALBIBLIOTHEK - D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

gyldendal tysk grammatik

gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik agnete bruun hansen elva stenestad i samarbejde med carl collin eriksen gyldendal tysk grammatik gyldendal

Læs mere

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks Opgave 1: Vigtige begreber 1. Syntagmerne, som udgør sætningens byggesten, er helheder bygget op af ét hovedord, der kan knytte foranstillede og efterstillede bestemmelser til sig. 2. Det rekursive princip,

Læs mere

substantiver/navneord

substantiver/navneord appellativer/fællesnavne - ting, begreber og levende væsner - fx cykel, virkelighed, mening osv. proprier/egennavne - navne på personer, institutioner, steder, ting mv., som der kun er én af - fx Eva,

Læs mere

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen:

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen: Græsk De skriftlige afleveringer i græsk og latin minder om hinanden i opbygning; i begge prøves i en sproglig og en indholdsmæssig del. I græsk er der også spørgsmål i morfologi (orddannelse), oversættelsesvurdering

Læs mere

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks

Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I Logopædi & (Pædagogisk) Audiologi Efterår 2016 Skriftlig aflevering med peer-feedback Syntaks Opgave 1: Vigtige begreber 1. Syntagmerne, som udgør sætningens byggesten, er helheder bygget op af ét hovedord, der kan knytte foranstillede og efterstillede bestemmelser til sig. 2. Det rekursive princip,

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led.

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led. Indhold Forord... 11 Særlige forkortelser og tegn... 12 1 Indledning... 13 Syntaks... 13 Dansk Syntaks... 14 Terminologi... 15 Ord, fraser og led... 17 Semantiske roller og sætningsled... 19 Rækkefølge

Læs mere

Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER. Sætninger i tekster

Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER. Sætninger i tekster Kapitel 11 SÆTNINGER I TEKSTER Indhold: 1 Hvad skal vi med ledsætninger? 2 Forskellen mellem hel- og led-sætninger 3 Nu skal vi spise Peter 4 Grammatiske kommaer 5 Ledsætninger har forskellige funktioner

Læs mere

Test din viden om Verber

Test din viden om Verber Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Verber 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Sproglige rettelser (udkast)

Sproglige rettelser (udkast) Sproglige rettelser (udkast) Nutids-r navnemåde e Jeg accepterer ikke at du vil provokere for at hovere. (prøv med prøver) Ene ende Marathonløbene var dårligt tilrettelagt Pigen kom løbende ud i indkørslen

Læs mere

Mediesyntaks. Om sætningskompleksitet og talesprog på DR og TV 2. Ph.d. afhandling Institut for Sprog og Kommunikation Center for Journalistik

Mediesyntaks. Om sætningskompleksitet og talesprog på DR og TV 2. Ph.d. afhandling Institut for Sprog og Kommunikation Center for Journalistik Mediesyntaks Om sætningskompleksitet og talesprog på DR og TV 2 Ph.d. afhandling Institut for Sprog og Kommunikation Center for Journalistik Vejleder: Peder Skyum Nielsen Jonas Nygaard Blom Institut for

Læs mere

Prosodi i ledsætninger

Prosodi i ledsætninger Eksamensopgave 2 Dansk talesprog: Prosodi og syntaks Prosodi i ledsætninger Ruben Schachtenhaufen Indledning I denne opgave vil jeg undersøge nogle forhold vedrørende prosodi og syntaks i ledsætninger

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

Om grammatikken. 1. Grammatikkens opbygning

Om grammatikken. 1. Grammatikkens opbygning Om grammatikken Spansk universitetsgrammatik. Former og kontekst bygger på den præmis at de grammatiske former som hovedregel har en entydig og generel betydning, som kan nuanceres og præciseres ud fra

Læs mere

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium

Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Grammatisk mini-encyklopædi Ved Sten Stenbæk Fjerritslev Gymnasium Mini-encyklopædien er bygget alfabetisk op. Der er 3 måder at orientere sig: 1. Du kan bruge alfabet-bjælken herover 2. Du kan også trykke

Læs mere

Moderne dansk syntaks

Moderne dansk syntaks Jens Rasmussen Moderne dansk syntaks Introduktion og øvelser Indhold: Indledning 5 1. Sætninger 7 2. Sætningsled 9 3. Basisskemaet for helsætninger 14 4. Forbinderfeltet og udeladte led 20 5. Forfeltsprøven

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Torsdag den 3. december 2009 kl. 9.00-10.00 AVU092-DADSP. (1 time)

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Torsdag den 3. december 2009 kl. 9.00-10.00 AVU092-DADSP. (1 time) Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) AVU092-DADSP Torsdag den 3. december 2009 kl. 9.00-10.00 Opgavesættet består af følgende opgaver: 1 Kommentér og omformulér en tekst 2 Fra navneord

Læs mere

En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning

En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning ~ Uden for tema En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning Af Jørgen Schack, seniorforsker ved Dansk Sprognævn og medlem af Opgavekommissionen for Dansk - Læsning og Retskrivning.

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

Test din viden om Substantiver

Test din viden om Substantiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Substantiver 7 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

S.O.S. Skrifter om Samtalegrammatik. Årgang 1, nr. 2

S.O.S. Skrifter om Samtalegrammatik. Årgang 1, nr. 2 S.O.S. Skrifter om Samtalegrammatik Årgang 1, nr. 2 Skrifter om Samtalegrammatik Skrifter om Samtalegrammatik (SoS) er en serie arbejdspapirer om samtalegrammatik som udgives af forskergruppen DanTIN (

Læs mere

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. Onsdag den 18.maj 2OI 6 kl. g.00-10.00. (time)

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. Onsdag den 18.maj 2OI 6 kl. g.00-10.00. (time) MINISTERIET FOR BøRN, UNDERVISNING OG LIGESTILLING STYRELSEN FOR U N DERVISN ING OG KVALITET Dansk D Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende ins

Læs mere

Visuelle rytmer. 1920 ernes storbysymfonier. A f Lasse Kyed Rasmussen

Visuelle rytmer. 1920 ernes storbysymfonier. A f Lasse Kyed Rasmussen Chelovek s kino-apparatom (1929, M anden m ed kam eraet, instr. Dziga Vertov). Visuelle rytmer 1920 ernes storbysymfonier A f Lasse Kyed Rasmussen A l l e r e d e f r a f ø d s le n i n t e r e s s e r

Læs mere

Emnet for denne artikel er et højfrekvent idiom i moderne dansk talesprog, nemlig det privative udtryk lade være:

Emnet for denne artikel er et højfrekvent idiom i moderne dansk talesprog, nemlig det privative udtryk lade være: FOLIA SCANDINAVICA VOL. 20 POZNAŃ 2016 DOI: 10.1515/fsp-2016-0025 LAVÆR! ERIK HANSEN København ABSTRACT. The paper is a brief study of the Danish expression lavær! (lad være). The author presents the expression

Læs mere

ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED. Stadsskoleinspektør Aage Sørensen

ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED. Stadsskoleinspektør Aage Sørensen ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED Stadsskoleinspektør Aage Sørensen S k a g e n s k o le k o m m is s io n : (d.» / s 1956) P r o v s t W a a g e B e c k, f o r m a n d F r u

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau C marts 2013 Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk

gr@mmatikrytteren Niveau C marts 2013 Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: PS Forlag ApS www.opgavehylden.dk Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: 1 Bøj substantiverne (navneordene). Udfyld resten af skemaet. ubestemt ental bestemt ental ubestemt flertal bestemt flertal et påskeæg haren en dag flere dage et brev

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE Program Præsentation af den nye skriftlige prøves opbygning og opgavetyper Bedømmelseskriterier Opgavetyper Eksempler på træningsopgaver

Læs mere

Ouverture: if a person can t communicate, the very least he can do is to shut up! Tom Lehrer. Human beings just can t not communicate. Dorthe Duncker.

Ouverture: if a person can t communicate, the very least he can do is to shut up! Tom Lehrer. Human beings just can t not communicate. Dorthe Duncker. . p.1/16 Ouverture: if a person can t communicate, the very least he can do is to shut up! Tom Lehrer. Human beings just can t not communicate. Dorthe Duncker. . p.2/16 Ouverture: Håndtering af sammensatte

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: 1 Substantiver (navneord) Nogle substantiver kan være vanskelige at bøje. Det gælder følgende: 1. Substantiver, der ender på ar, -er, -ir, -or, -yr, -ær og ør 2.

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 10. december 2012 kl. 9.00-10.00. AVU121-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Mandag den 10. december 2012 kl. 9.00-10.00. AVU121-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

HVAD SKER DER? Hv a d e r d e t, d e r s k e r h e r i d a g?

HVAD SKER DER? Hv a d e r d e t, d e r s k e r h e r i d a g? 1. SØ N D AG I AD V E N T HVAD SKER DER? Matt. 21,1-9 Lad os bede! K æ re H er re K r istu s! T ak fordi D u i dag h ar bev æ g et D ig in d iblan dt os. V i ber om at v i m å op dag e, at D u er k om

Læs mere

Almen sprogforståelse

Almen sprogforståelse Almen sprogforståelse Silkeborg Gymnasium 2017 Læreplansrevisionen i 2017 har endnu ikke medført de store ændringer i forløbs- og lektionsplanerne for da de fleste nye punkter allerede stort set blev tilgodeset

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

2nd N o rdic Conference o f Computational Linguistics N O D A L ID A 1979

2nd N o rdic Conference o f Computational Linguistics N O D A L ID A 1979 H anne Ruus 139 In stitu t for nordisk filo lo g i Københavns Universitet Njalsgade 80 DK 2300 København S. SEMANTIK I AUTOMATISK LEMMATISERING. De fleste, der beskæftiger sig med lemmatisering, har som

Læs mere

sproget.dk en internetportal for det danske sprog

sproget.dk en internetportal for det danske sprog sproget.dk en internetportal for det danske sprog Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævn Lars Trap-Jensen, Det Danske Sprog- og Litteratuselskab 1 Baggrunden 2003 Sprog på spil 2005 Ekstrabevilling 2006

Læs mere

Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder)

Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder) Sproglig-stilistisk analyse (en omtale af forskellige kilder) Som en del af en tekstanalyse indgår ofte en særlig analyse af det sproglige. I mange bøger om litterær analyse understreges det, at man ikke

Læs mere

ENGELSK GRAMMATIK. Videooversigt. De skriftlige opgaver... 2 Eksamen... 2 Grammatik... 3 Shakespeare... 4 Up your game!... 5.

ENGELSK GRAMMATIK. Videooversigt. De skriftlige opgaver... 2 Eksamen... 2 Grammatik... 3 Shakespeare... 4 Up your game!... 5. ENGELSK GRAMMATIK Videooversigt De skriftlige opgaver... 2 Eksamen... 2 Grammatik... 3 Shakespeare... 4 Up your game!... 5 36 Videoer 1 De skriftlige opgaver Eksamen Den skønlitterære stil 1. Hvordan starter

Læs mere

Hvornår? Greve Kommune. To sproglige færdigheder, der er afgørende for at lære at læse

Hvornår? Greve Kommune. To sproglige færdigheder, der er afgørende for at lære at læse Hvornår? Greve Kommune Sprogvurdering af børn i treårsalderen, inden skolestart Ulla Flye Andersen Tale-sprogkonsulent ufa@sprogogleg.dk www.sprogogleg.dk Sprogvurderingsmaterialet = ét materiale 3 år

Læs mere

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. (1 time) Prøveafholdende institution. Tilsynsførendes underskrift

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. (1 time) Prøveafholdende institution. Tilsynsførendes underskrift Dansk D Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

Test din viden om Adverbier

Test din viden om Adverbier Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adverbier 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

- b r u g e r v e j l e d n i n g

- b r u g e r v e j l e d n i n g Active - b r u g e r v e j l e d n i n g! O B S! V I G T I G T L æ s d e n n e b r u g e v e j l e d n i n g f ø r A c t i v e t a g e s i b r u g. D a t o : 2 0 0 7-0 2-2 3 V e r s i o n 3 P r o ducent

Læs mere

Horsholm HandicaprSd og Horsholm Kommune - samarbejde og horing

Horsholm HandicaprSd og Horsholm Kommune - samarbejde og horing H0RSHOLM KOMMUNE Horsholm HandicaprSd og Horsholm Kommune - samarbejde og horing ReaelarundlaQ: Kommunerne skal jf. retssikkerhedsiovens 37 a nedsaette et handicaprad. Handicapradet nedssettes pa det konstituerende

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Jan Heegård Anmeldt værk: Susanne Annikki Kristensen: Grammatiske grundbegreber. Sætningen, ordet og sproget. Odense: Syddansk Universitet, 2011 (224 s.) Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier

Læs mere

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER M20 DANLATINSK FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i de danske og latinske betegnelser inden for den mest gængse grammatik. NB! Mulighed for selvkontrollerende aktiviteter med vendekortene.

Læs mere

Niveau E oktober 2012 Oktober 2012 Niveau E Navn: Klasse: PS Forlag ApS

Niveau E oktober 2012 Oktober 2012 Niveau E Navn: Klasse: PS Forlag ApS Oktober 2012 Niveau E Navn: Klasse: 1 Verber (udsagnsord) Infinitiv (navneform): Verbets grundform kaldes infinitiv (navneform, at form) Man kan kende infinitiv ved, at det er de verber, man kan sætte

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Anteponeret adverbial Erik Hansen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning i Grammatik

Læs mere

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER

ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER FOLIA SCANDINAVICA VOL. 10 POZNAŃ 2009 ORDDANNELSESSTRUKTUREN AF DANSKE KENTAURNOMINALER EUGENIUSZ RAJNIK Adam Mickiewicz University, Poznań ABSTRACT. The present paper reviews different approaches to

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

Løsningsforslag til opgaver i Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Løsningsforslag til opgaver i Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Løsningsforslag til opgaver i Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge. Der er

Læs mere

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase Forslag til forløb: Forforståelse Snak om titlen. Kender nogen eventyret? Hvad kan de huske? Hvem har skrevet det? Eventyret læses. Fælles eller i grupper. Personkarakteristik. Hold undervejs i læsningen

Læs mere

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen Et alternativ til periodediagrammerne af Henrik Jørgensen Periodediagrammerne, eller som de altid har heddet blandt venner, trappediagrammerne, er et elsket og nyttigt redskab der kan tjene mange formål

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

SKRIFTLIGHED. Den lille skriftlighed på timen. Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium

SKRIFTLIGHED. Den lille skriftlighed på timen. Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium SKRIFTLIGHED Den lille skriftlighed på timen Eva Pors, lektor i engelsk og dansk, Midtfyns Gymnasium PROGRAMMET Eksempler på skriftlighed i tekstlæsningsforløb Den lille skriftlighed i undervisningen eksempler

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Forfatter: Sætningsskema og verbalskemaer Erik Hansen Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 2. Grammatik, Pragmatik og Tekstbeskrivelse, 1970, s. 116-142 Udgivet af: URL: Akademisk

Læs mere

Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN. Hvad er et resumé? Artikel fra tema

Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN. Hvad er et resumé? Artikel fra tema VÆRKTØJSKASSEN Klik på et emne i indhold: Hvad er et resumé? Artikel fra tema Hvad er et resumé? Artikel fra nyheder Hvad er en kommentar? Hvad er en blog og hvordan skriver jeg på en blog? Hvad er en

Læs mere

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK Træning dansk.gyldendal.dk 1. udgave, 1. oplag 2017 Gyldendal A/S, København Redaktion: Karen Agnild Efter idé af Mads Dyrmose Omslag og

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

En analyse og vurdering

En analyse og vurdering En analyse og vurdering af sprogkvaliteten af Hun græder ikke af Naja Marie Aidt Eksamensopgave i Tekstanalyse med henblik på sprogligkvalitet og æstetisk vurdering under tilvalget Skrivekunst ved Syddansk

Læs mere

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve Maj 2018 Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx Analog prøve Den skriftlige eksamen i fransk er først og fremmest en sproglig prøve, som skal give eksaminanderne

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Hvor moderne er P. Diderichsens sætningsanalyse? En kritisk redegørelse Forfatter: Kurt Braunmüller Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 16+17. Sætningsskemaet og dets stilling

Læs mere

Grammatik Blandet - Opsamling

Grammatik Blandet - Opsamling Grammatik Blandet - Opsamling FIO2000 Laila Kjærbæk Mandag den 15. juni 2009 Substantiver - øvelse Singularis Pluralis Indefinit Definit Indefinit Definit et akvarium akvariet akvarier akvarierne et billede

Læs mere

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. Tirsdag den 4. december 2018 kl AVU181-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen voksenuddannelse. Sproglig prøve. Tirsdag den 4. december 2018 kl AVU181-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

KOMMAKURSUS. At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt!

KOMMAKURSUS. At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt! KOMMAKURSUS At kunne sætte kommaet rigtigt er livsvigtigt! Vi skal spise mormor! Vi skal spise, mormor! Hænges, ikke benådes. Hænges ikke, benådes. I det følgende skal du lære, hvordan du sætter kommaer

Læs mere

Hvad gov Tesus nu, S0ndag: Mandag: Lad barnet. Torsdag: Lag frem et stykke papir, hvorpä

Hvad gov Tesus nu, S0ndag: Mandag: Lad barnet. Torsdag: Lag frem et stykke papir, hvorpä Hvad gov Tesus nu, a Skriftsteder: Ap.G. 7,31; 4b.20, 12;22, 11. 12; Mal. 3, 16; Prad. 12, 14; Matt. 10, 32.33; Ab. 3, 5. Hjelp tit studiet: Den store strid, s. 424-435. 482-485. Lektiens hovedtanke: At

Læs mere

Modulet Dansk stilistik og elektroniske tekster bygger videre på modulerne Formel grammatik og didaktik og Funktionel grammatik og didaktik.

Modulet Dansk stilistik og elektroniske tekster bygger videre på modulerne Formel grammatik og didaktik og Funktionel grammatik og didaktik. Valgmodulet: Dansk stilistik og digitale tekster (stylistics and digital texts) ECTS og aktivitetskode 5 ECTS Aktivitetskode: Placering 3. semester på Masteruddannelse i sprogundervisning, lingvistik og

Læs mere

METAFORER I DEN POLITISKE DISKURS. - EKSEMPLER PÄ SCHLÜTERS BRUG AF SPROGLIGE BILLEDER1

METAFORER I DEN POLITISKE DISKURS. - EKSEMPLER PÄ SCHLÜTERS BRUG AF SPROGLIGE BILLEDER1 FOLIA SCANDINAVICA VOL. 3 POZNAN 1996 METAFORER I DEN POLITISKE DISKURS. - EKSEMPLER PÄ SCHLÜTERS BRUG AF SPROGLIGE BILLEDER1 T h o m a s M a d s e n I. INTRODUKTION Temaet for dette oplaeg er metaforer

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Forfatter: Infinitiv og ledsætning som subjekt i moderne dansk Peter Harms Larsen Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 3. Infinitiv og ledsætning som subjekt i moderne dansk,

Læs mere

1. Navneord. 2. Fx barn, hus, skole. 3. Fx god, dygtig, hurtig. 4. Fx løbe, hoppe, tale. 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen. 6.

1. Navneord. 2. Fx barn, hus, skole. 3. Fx god, dygtig, hurtig. 4. Fx løbe, hoppe, tale. 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen. 6. 1. Navneord 2. Fx barn, hus, skole 3. Fx god, dygtig, hurtig 4. Fx løbe, hoppe, tale 5. Fx Århus, Hammel, Skovvangskolen 6. God, bedre, bedst 7. Smuk, smukkere, smukkest 8. Hurtig, hurtigere, hurtigst

Læs mere

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING Plot 4, kapitel 1 Det da løgn Side 10-55 FORTOLKNING Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur og andre æstetiske tekster gennem oplæsning og tegning mundtlige, kropslige og billedlige

Læs mere

Skriv papirskarpe tekster. Anders Witzel

Skriv papirskarpe tekster. Anders Witzel Skriv papirskarpe tekster Anders Witzel Hvad skal en god tekst kunne? - Fange opmærksomhed Oplyse/overbevise Forføre/sælge Skabe handling Skabe følelser Skabe billeder hos læseren Formål Hvad vil jeg med

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kriterier for inddeling af ledsætninger Erik Hansen Kilde: P. Colliander og I. Korzen (red.). Ny Forskning i Grammatik 5, 1998, s. 7-22 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/nfg/issue/archive

Læs mere

landinspektøren s meddelelsesblad maj 1968 udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører

landinspektøren s meddelelsesblad maj 1968 udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører landinspektøren s meddelelsesblad udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings medlemmer redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører indhold: L a n d in s p e k t ø r lo v e n o g M

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

DET EUROPA':ISKE rui.d DEN 1, og 2. APRIL FOR!YlANDSKABETS KONKLUSIONER

DET EUROPA':ISKE rui.d DEN 1, og 2. APRIL FOR!YlANDSKABETS KONKLUSIONER FRANSK ORIGINAL Bruxelles,, den 13. april 1976 DET EUROPA':ISKE rui.d DEN 1, og 2. APRIL 1976 FOR!YlANDSKABETS KONKLUSIONER Det europreiske Rad opfordrede Rao.et ( finans- og 0konomiministrene) til at

Læs mere

Tryk og melodi, førøvelse

Tryk og melodi, førøvelse Tryk og melodi, førøvelse Hvordan vil I læse grupperne her op? 1) Æbler Pærer Bananer Kirsebær 2) havregryn havregrød æblekage æbletærte 12 kr. 13 kr. 25 kr. 26 kr. 3) i e æ a 4) 50 82 15 12 51 82 15 12

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Christensen, Erik M.: Zurückbleiben. Tryk 1943 2001. Berlin: Nordeuropa-Institut, 2001

Christensen, Erik M.: Zurückbleiben. Tryk 1943 2001. Berlin: Nordeuropa-Institut, 2001 BERLINER BEITRÄGE ZUR SKANDINAVISTIK Titel/ Zurückbleiben. Tryk 1943 2001 title: Autor(in)/ author: Kapitel/ chapter: Erik M. Christensen»Om at anmelde Fjernsyn«In: Christensen, Erik M.: Zurückbleiben.

Læs mere