Hvad med boligkapitalrelationens fit?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad med boligkapitalrelationens fit?"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 14. april 2018 Hvad med boligkapitalrelationens fit? Resumé: ADAM s boligkapital bestemmes i en relation, der gør den relative ændring i boligkapitalen til en funktion af Tobins q, det støttede byggeri, en logistisk trend, en skiftdummy og et par støddummyer. Den aktuelt estimerede relation fitter pænt; men det er trist, at vi skal bruge tre dummyer, som ikke alle kan forklares. Den logistiske trend kan forklares med overgangen fra boligmanglen i begyndelsen af 1970 erne til en mere markedsmæssig situation siden slutningen af 1970 erne. Man opnår en bedre sammenhæng med Tobins q, hvis ændringen i boligkapitalen erstattes af bruttoinvesteringskvoten, dvs. af forholdet mellem bruttoinvesteringen i boliger og boligkapitalen. Det hjælper også at erstatte det hidtil anvendte grundprisindeks, med et skønnet grundprisindeks, hvis udvikling gengiver udviklingen i det samlede boligprisindeks korrigeret for den forskellige stigning i henholdsvis hele usercostraten og usercostraten ex afskrivning. Der er ingen afskrivning på jord- og beliggenhedsværdier, og korrektionen får det skønnede grundprisindeks til at stige mere end det samlede boligprisindeks i årene med rente- og afdragsfald. Nøgleord: Boligkapital, Tobins q og boligafskrivninger Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Udgangspunktet Adams aktuelle relation for boligkapitalen fitter ret pænt også i årene efter estimationssamplet , men der indgår også en skiftdummy og to støddummyer, en i 1999 og en i Førstnævnte støddummy må hænge sammen med decemberstormen i 1999, og den anden hænger måske sammen med januarstormen i Det er dog lettere at forstå, at en storm i december har en signifikant negativ effekt på boligkapitalen ultimo året, end at en storm i januar har det. Skiftdummyen reducerer for et givet Tobins q væksten i boligkapitalen fra og med 2006, og den er svær at forklare. 1 I det følgende vil vi se på, om man kan forbedre sammenhængen mellem de grundlæggende variable, Tobins q og udviklingen i boligkapitalen. Det ville være fint at kunne undvære eller forklare skiftdummyen. Den nuværende relation er baseret på reestimationen i Britt 9./ , som er gentaget i tabel 1. Koefficienterne til den laggede Tobins q og de støttede nyopførte boliger er retrikteret til henholdsvis 0,025 og 1,5, og med en F(2,38) testværdi på 2,15 kan det accepteres med p-værdi på 0,13. De frit estimerede koefficienter til Tobins q og støttede nyopførelser er henholdsvis 0,0218 og 1,864, så den nævnte restriktion er da heller ikke drastisk. Koefficienten til de støttede nyopførelser kan tolkes som en 2010-pris på 1,5 mio. kr. pr. bolig. Tabel 1: Boligkapitalrelation i aktuel ADAM Sample , restricted Ordinary Least Squares dlog(fkbh) = * dlog(phk/(.8*pibh+.2*phgk)) * nbs/fkbh[-1] ( ) (-) * log(phk[-1]/(.8*pibh[-1]+.2*phgk[-1])) (-) *dif(1/(1+(exp( *tid[-1] )/exp(4.3))**(-25))) ( ) * s * d * d ( ) ( ) ( ) ( ) Koefficienternes SE i parentes. Adj. R Ligningens SE LM AR1-test (p-værdi 0.088) fkbh boligkapital ultimo året, bruttokapital faste priser phk boligpris, Dst s indeks for 1-familiehuse pibh boliginvesteringsdeflator phgk prisindeks for byggegrunde, Dst. phk/(.8*pibh+.2*phgk) er Tobins q, dvs. forholdet boligpris/byggepris nbs antal boliger under opførelse med offentlig støtte tid angiver kalenderår og (1/(1+(exp( *tid[-1] )/exp(4.3))**(-25))) er en logistisk trend s6805 skiftdummy, 1 til og med 2005, 0 derefter (kan tolkes som 0 til og med 2005 og -1 derefter) d99 dummy, 1 i i andre år d05 dummy, 1 i i andre år 1 Tobins q er forholdet mellem prisen på en eksisterende bolig og prisen på en nybygget bolig. Jo højere Tobins q er, jo større er incitamentet til at bygge boliger.

3 3 Der er lidt tendens til autokorrelation i resultatet i tabel 1, hvor den viste LMstatistik for 1. ordens autokorrelation (2,9163) er i et gråt område med en p- værdi på 0,088. Ser vi bort fra det, er der som sagt ingen problemer med residualerne, heller ikke i de seneste år, jf. figur 1. Den lodrette linje markerer 2013, som er sidste år i estimationssamplet. Data for er foreløbige. Figur 1: Boligkapitalrelationens fit, logaritmisk ændring Faktisk stigning i boligkapitalen Beregnet stigning, ADAMs aktuelle relation Fittet i figur 1 er i høj grad båret af dummyerne og den logistiske trend. Det fremgår, hvis vi sammenholder den forklarede variabel stigningen i boligkapitalen med Tobins q, som er den grundlæggende forklarende variabel. Nærmere bestemt korrigeres stigningen for støttede nyopførelser, så vi kan sammenholde Tobins q med en markedsmæssig stigning i boligkapitalen, jf. figur 2. 2 Figur 2: Tobins q og den markedsmæssige vækst i boligkapitalen 2010=1 pct Boligpris/byggepris, Tobins q Boligkapitalvækst ex støttet byggeri (højre skala) Der er en vis korrelation mellem de to kurver i figur 2, men der er også forskelle. For det første vokser boligkapitalen relativt hurtigt i begyndelsen af samplet, selvom Tobins q er relativt lav. Forskellen må bl.a. tilskrives, at boligmarkedet var anderledes dengang. Der var boligmangel i begyndelsen af samplet, og det var svært at belåne eksisterende boliger. Det har også stimuleret byggeaktiviteten i 1972 og 1973 ekstraordinært, at momsrefusionen til boligbyggeriet blev aftrappet og afskaffet efter forudgående annoncering. Forskellen Den korrigerede (markedsmæssige) stigningsprocent i boligkapitalen fkbh er beregnet som: 100*(dif(fKbh)-1.5*nbs)/fKbh[-1]).

4 4 på de to kurver i begyndelsen af samplet afbalanceres af relationens logistiske trend, som er vist i figur 3. Den logistiske trend vokser fra 0 til 1 over en periode, der begynder nogle år før 1968, som er første år i estimationssamplet, og slutter omkring 1980, hvor den logistiske trend er ved at være vandret. Den anvendte logistiske trend kan skrives som: , så dens værdi er ½ i 1973, hvor der også er vendetangent. Den logistiske trend skal som nævnt beskrive, at boligkapitalen voksede ekstraordinært, da der var boligmangel i begyndelsen af estimationssamplet. I relationen indgår den logistiske trends årlige ændring, som topper i Ændringen er positiv, så længe den logistiske trend vokser fra 0 til 1, og dermed kan trendændringen med positiv koefficient afbalancere, at boligkapitalen voksede forholdsvis stærkt under boligmarkedets normalisering frem til slutningen af 1970 erne. Figur 3: Den logistiske trend i boligkapitalen Logistisk trend i aktuel boligkapitalrelation Logistisk trend i respecificeret boligkapitalrelation 2015 Respecifikation og ændring i de anvendte variable Der er brug for den logistiske trend, så længe estimationssamplet starter tilbage i slutningen af 1960 erne. Trenden skal i princippet reestimeres, hvis vi ændrer ved de øvrige variable i boligkapitalrelationen, og det gør vi i afsnittet om den re-specificerede boligkapitalrelation. Den re-specificerede relations logistiske trend er til sammenligning også indtegnet i figur 3. 3 Den nye trend trækker tilpasningen ud over en lidt længere periode, men de to trender ligner hinanden. Den logistiske trend har en vigtig rolle i den første del af estimationssamplet. Den sidste del af samplet er også præget af et misforhold mellem niveauet for Tobins q og boligkapitalens vækst, jf. den allerede viste figur 2. Tobins q vokser efter midten af 1990 erne til uset høje niveauer, uden at boligkapitalens vækst bliver specielt høj. En forklaring eller i hvert fald medvirkende årsag kan være, at den anvendte grundpris ikke afspejler den fulde prisstigning på boligejendommenes jord og beliggenhed. Det anvendte prisindeks afspejler primært 3 Den reestimerede logistiske trend er: i kolonne (6) tabel 2 i afsnittet om den respecificerede boligkapitalrelation. Den reestimerede trend passerer ½ lidt senere end den aktuelle og tilpasser lidt trægere, jf. den numerisk mindre koefficient til tiden.

5 5 prisen på ny-udstykkede byggegrunde, som der sælges mange af, og ikke så meget grundprisen i centrale byområder, hvor der kun sælges få byggegrunde. Generelt ville man over tid forvente en større prisstigning på grunden end på den samlede boligejendom, da man ikke kan producere velbeliggende byggegrunde på samme måde, som man kan producere nye huse. Desuden ville man forvente, at rente- og beskatningsfaldet siden 1990 erne især havde øget grundprisen. Over de seneste 25 år er det anvendte grundprisindeks imidlertid faldet i forhold til boligprisen, jf. den fuldt optrukne blå kurve i figur 4. Det må være bedre at undvære det nu anvendte grundprisindeks i Tobins q og erstatte det med boligprisindekset. Så bliver prisforholdet i figur 4 1 i alle år. Dermed forsvinder den særskilte grundpris, og det svarer reelt til at definere Tobins q som forholdet mellem samlet boligpris og prisen på nye boliginvesteringer. Vi kan også gå et skridt videre og modellere grundprisindekset. Til det formål kan man udnytte, at grundprisindekset ikke reagerer på afskrivningsraten, for der er ingen afskrivning på jord og beliggenhed på samme måde, som der afskrives på bygningen. Så i stedet for at erstatte grundprisen med boligprisen, erstattes grundprisen med boligprisen gange forholdet mellem usercostraten og usercostraten ex afskrivningsrate. 4 Figur 4: Forholdet mellem grundpris og samlet boligpris 2010= Grundpris/boligpris, phgk/phk Skønnet grundpris/boligpris, phgkx/phk Det fremgår af figur 4, at den skønnede grundpris er vokset i forhold til boligprisen siden 1990 erne, og det afspejler, at faldet i rente og ejendomsbeskatning betyder mest for prisen på kapital uden afskrivningsrate. Det skal tilføjes, at det ikke i sig selv er vigtigt at revidere tidsserien for grundprisen. Interessen for grundprisen afspejler, at det er vigtigt at revidere den resulterende serie for Tobins q, fordi det som nævnt er svært at forklare udviklingen i boligkapitalen. I ADAM er Tobins q opgjort som brøken: h 0.8 h+0.2 h, phk er samlet boligpris, pibh boliginvesteringspris, phgk grundpris. De tre priser og dermed også Tobins q er 1 i Den skønnede grundpris phgkx beregnes som buibhx*phk/(buibhx-bfinvbhe), hvor buibhx er ADAMs usercostrate på boliger, og bfinvbhe er den afskrivningsrate, som indgår i buibhx. Den skønnede grundpris skaleres, så 2010=1.

6 6 Tobins q opgjort med den viste formel er i figur 5 sammenlignet med Tobins q opgjort med phgk lig med henholdsvis den samlede boligpris phk og den skønnede grundpris phgkx, som er forklaret i fodnote. Med phgkx er den officielle grundprisserie erstattet af et udtryk, der gør grundprisen til en funktion af prisen på boligen inkl. grund samt rente, skat og afskrivningsrate på bygningen. Det er almindeligt at erstatte ikke observerede data med funktioner i observerede data, og det gøres her, fordi den officielle observerede grundpris primært angiver prisen på ny udstykkede grunde uden at repræsenterer prisen på eksisterende grunde og beliggenhed. Anvendelsen af den skønnede grundpris kan kombineres med en forøgelse af vægten til grundprisen fra 0,2 til 0,25 i Tobins q brøken, hvor vægten til investeringsdeflatoren samtidig reduceres fra 0,8 til 0,75. I ejendomsvurderingerne fyldte grundværdien godt 25 pct. i 2010, og forskelsværdien fyldte knap 75 pct. Grundprisens vægt i Tobins q brøken har været sat til 0,2 i en årrække. Figur 5: Opgørelser af Tobins q 2010= Tobins q med officiel grundprisserie som grundpris Med boligpris som grundpris Med usercostkorrigeret boligpris som grundpris - ditto med øget vægt til grundpris Det fremgår af figur 5, at anvendelsen af samlet boligpris i stedet for grundprisen reducerer forskellen på Tobins q før og efter de sidste 20 års rentefald, jf. fx forskellen på stigningen fra 1997 til 2016 i henholdsvis blå og rød kurve. Den omtalte usercostkorrektion, jf. fodnote 4, reducerer forskellen yderligere, især i samplets sidste år, men alle tre korrigerede Tobins q brøker er større i 2016 end i Med udgangspunkt i den anvendte Tobins q brøk med opdaterede vægte, h 0.75 h+0.25 h, skal forholdet mellem grundpris og samlet boligpris øges med en faktor 3,7 i 2016 for at Tobins q brøken har samme værdi i 1997 og 2016, givet den målte udvikling i samlet boligpris phk og investeringspris pibh. Boligprisen stiger fra 1997 til 2016 med 117 pct., mens investeringsprisen kun stiger 48 pct. Faktor 3,7 er en betydelig korrektion af grundprisen. Den samlede boligpris er i nævnte periode steget 84 pct. mere end den officielle grundpris, og den usercost-korrigerede pris er steget 49 pct. end den samleboligpris. Så anvendelsen 15

7 7 af den usercostkorrigerede boligpris indebærer, at grundprisen er øget med en faktor 2,7. Det er en mærkbar korrektionsfaktor men mindre end 3,7. Det op-korrigerede forhold mellem grundpris og boligpris har dog reduceret det oprindelige misforhold mellem Tobins s q og boligkapitalvæksten, som blev vist i figur 2. Korrektionen af grundprisen burde derfor gøre det lettere at estimere en sammenhæng mellem Tobins q og forløbet i boligkapitalen. Der er dog også grund til at gøre noget for forløbet i boligkapitalen siden midten af 1990 erne. For som figur 2 også viste, fremstår de seneste 20 års boligkapitalvækst som volatil og uden tydelige spor af den store investeringsaktivitet i midten af nullerne. Det er nemmere at se korrelationen med Tobins q, hvis man erstatter den relative stigning i boligkapitalen fra primo til ultimo året med forholdet mellem årets boligbruttoinvestering og boligkapitalen primo. Det fremgår af figur 6, hvor Tobins q (med skønnet grundpris og opdaterede vægte) er sammenholdt med boliginvesteringerne brutto korrigeret for støttede nyopførelser og sat i forhold til boligkapitalen. 5 Korrelationen er tydeligere i figur 6 end i figur 2. Figur 6: Tobins q med skønnet grundpris og markedsmæssig boliginvestering brutto ift. boligkapitalen 2010=1 pct. af boligkapital primo Boligpris/byggepris, Tobins q med skønnet grundpris Investering ex støttet byggeri (højre skala) Forskellen på forløbet i henholdsvis boligkapitalens vækst og bruttoinvesteringerne afspejler, at afskrivningerne bølger op og ned i sidste del af samplet. Ændringen i boligkapitalen, dvs. nettoinvesteringen, minder meget om bruttoinvesteringen frem til slutningen af 1990 erne, hvor nettoinvesteringen dykker til stort set nul i Så boligkapitalen ultimo 1999 svarer stort set til boligkapitalen primo. Derefter er afskrivningsraten lille i nogle år, vokser op og topper under boligboomet i midten af nullerne, falder ned mod nul igen men afslutter samplet på et forholdsvist højt niveau, jf. figur 7. 5 Den korrigerede procentvise boligkapitalvækst i fodnote 2 er erstattet af: 100*(fIbh-1.5*nbs)/fKbh[-1].

8 8 Figur 7: Kapitalvækst, investering og afskrivning pct af lagget boligkapital Boligkapitalvækst, dif(fkbh) Boliginvestering brutto, fibh Afskrivning, fivbh 1995 Den store afskrivning i 1999 må hænge sammen med den kraftige storm i årets sidste måned. Decemberstormen er dog næppe den fulde forklaring, for nettoinvesteringen på nul i 1999 bliver ikke efterfulgt af en nettoinvestering på fordoblet normalniveau i Bruttoinvesteringen har jf. figur 7 en top i 2000, især i første kvartal, jf. figur 7a. Det passer fint med, at bruttoinvesteringen øges i 2000 pga. den høje afskrivningsrate i slutningen af 1999, men afskrivningen i 1999 er hele 50 mia kroner større end i Så hoppet i afskrivningen har ikke fuld effekt på det følgende års investeringsniveau. 6 Figur 7a: Kvartalsvise boliginvesteringer, mia.kr pris I II III IV I II III IV I II III Sæsonkorrigeret kædet værdi, gkih.q fra QDAM-bank IV Det var også stormvejr i januar 2005, men reelt ved vi ikke, hvorfor der kommer så meget liv i afskrivningen i samplets sidste del, hvor afskrivningen som sagt ender relativt højt sammenlignet med hele samplet. Som udgangspunkt virker det fx uøkonomisk at forøge afskrivningsraten i midten af nullerne, hvor den eksisterende boligkapital var forholdsvis dyr, jf. det dengang høje niveau for Tobins q. 6 Boliginvesteringen omfatter hovedreparationer, der forbedrer bygningen eller forlænger dens levetid, mens løbende reparationer på boligen er en del af det private forbrug.

9 9 Desuden tyder figur 7 på, at det høje afskrivningsniveau i midtnullerne ikke umiddelbart øgede bruttoinvesteringerne. Det høje afskrivningsniveau satte sig i høj grad som en reduktion af kapitaltilvæksten, og samtidig implicerer det høje Tobins q, at den forøgede afskrivning har bidraget til prispresset. Dermed lægges op til, at Tobins q forklarer bruttoinvesteringen i boliger i stedet for at forklare boligkapitalens ændring, dvs. nettoinvesteringen, jf. boks 1. Boks 1: Tobins q kan enten forklare netto- eller bruttoinvesteringen ADAM s aktuelle boligkapitalrelation bestemmer grundlæggende den relative ændring i boligkapitalen H som en loglineær funktion af Tobins q, der svarer til boligkapitalens markedspris P, hvis byggeprisen sættes til 1: = log + (1) Hvor og er koefficienter. Samtidig kan bruttoinvesteringskvoten pr. definition beskrives med ligningen: = + (2) Hvor er bruttoinvesteringen og er afskrivningsraten. De to opskrevne ligninger implicerer, at hvis afskrivningsraten forøges, øges bruttoinvesteringen tilsvarende, så man undgår en direkte effekt på nettoinvesteringen. Det passer ikke med figur 7, som illustrerer, at nettoinvesteringen reduceres af hop i afskrivningen. Det havde heller ikke været realistisk at genopbygge alt efter decemberstormen 1999 inden nytårsaften; men de høje afskrivninger i midten af nullerne kunne godt være blevet erstattet, så de ikke havde dæmpet nettoinvesteringerne så meget. Sådan skulle det dog ikke være jf. figur 7, og så er det svært at estimere ligning (1). Det virker nemmere at have bruttoinvesteringskvoten på venstre side og estimere: = log (3) Bemærk, at (3) nester (1). Hvis 1 er 1, får og 0 rollen som henholdsvis og, og (3) fremkommer ved at indsætte (1) i (2). Med ligning (3) estimeres den årlige afskrivnings effekt på bruttoinvesteringen. Havde afskrivningsraten været konstant, kunne man ikke identificere afskrivningens indflydelse på bruttoinvesteringen. ADAM s boligmodel bestemmer også boligkapitalens pris, og ligevægtsrelationen for boligprisen ser grundlæggende ud som følger: = / + (4) Hvor er indkomsten, der er eksogen i boligmodellen, mens og er koefficienter. Koefficienten svarer til den reciprokke priselasticitet i boligefterspørgslen, og (4) beskriver boligefterspørgslen med prisen på venstre side. ADAMs aktuelle boligmodel består af ligning (1), (2) og (4), som tilsammen bestemmer, og. Hvis afskrivningsraten stiger i den aktuelle boligmodel, løftes bruttoinvesteringsraten og bruttoinvesteringen tilsvarende. Der sker ikke noget med boligkapitalen og boligprisen. Alternativet er at lade ligningerne (2), (3) og (4) bestemme de samme variable, og, hvor den definitionsmæssige ligning (2) skal have boligkapitalen på venstre side: =. For en 1-koefficient på nul, har en stigning i afskrivningsraten ingen umiddelbar effekt på bruttoinvesteringen, og så reduceres nettoinvestering og boligkapital umiddelbart af den større afskrivning. Den mindre boligkapital vil, jf. ligevægtsrelationen i (4), øge boligprisen og dermed også øge Tobins q. På sigt opstår en ny ligevægt med højere boligpris, højere bruttoinvestering og lavere boligkapital. For en 1-koefficient på 1, svarer reaktionen på en øget afskrivningsrate til den aktuelle boligmodels.

10 10 Re-specificeret boligkapitalrelation I det følgende afprøves nye specifikationer af boligkapitalrelationen. Indledningsvis reestimeres den aktuelle relation på sine data uden at reststriktere koefficienten til den laggede Tobins q til 0,025. Den frisatte koefficient falder til 0,0216, jf. kolonne (1) i tabel 2, men relationen ændrer sig ikke væsentligt. I kolonne (2) i tabel 2 anvendes et alternativt Tobins q, hvor den officielle grundpris er erstattet af det usercost-korrigerede skøn og vægten til grundprisen er justeret, jf. teksten mellem figur 4 og 5. Ændringen øger koefficienten til samme års ændring i Tobins q. Desuden forsvinder tendensen til 1. ordens autokorrelation, og det er lidt nemmere at restriktere prisen på en støttet bolig til 1,5 mio. kr. De 1,5 mio. svarer til maksimumsprisen i 2010 på 85 m2 boligareal i en gruppe store provinsbyer fra Århus til Horsens, jf. nedenstående oversigt over tilladt maksimumspris fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen. Maksimumspris støttet byggeri, kr. pr. m2 boligareal, familieboliger 2010 Hovedstadsregionen Århus, Skanderborg, Odder, Holbæk, Ringsted, Slagelse, Sorø, Næstved og Faxe Kommuner Odense, Silkeborg, Vejle, Fredericia, Kolding og Horsens Kommuner Øvrig provins Relation (2) med den nye Tobins q fitter marginalt bedre end relationen i kolonne (1), men forskellen er lille, jf. figur 8, hvor (1) er reestimeret på samplet Den skønnede ejendomspris og dermed den nye Tobins q kan kun føres tilbage til Så estimationssamplet er i relation (2) blevet et år kortere og begynder i 1969, hvor relation (1) s sample i tabel 2 begynder i Figur 8: Alternative boligkapitalrelationers fit, logaritmisk ændring Faktisk kapitalændring, dlog(fkbh) Beregnet, kolonne (1) tabel 2 Beregnet, kolonne (2) tabel I kolonne (3) i tabel 2 er ændringen i boligkapitalen udskiftet med bruttoinvesteringskvoten som forklaret variabel, og samtidig er årets afskrivningsrate indført som forklarende variabel.

11 Tabel 2. Boligkapitalrelationen, alternative specifikationer (1) Aktuel ex binding på Tobins q (2) Ny Tobins q (3) Ny venstreside og afskrivningsrate (4) Afskrivningsrate og støddummyer ud, ny skiftdummy (5) Forbrugsstigning 11 (6) Bånd på Tobins q Venstreside variabel: dlog(fkbh) dlog(fkbh) fibh/fkbh[-1] fibh/fkbh[-1] fibh/fkbh[-1] fibh/fkbh[-1] Sample: Forklarende variable: 1. dlog(tobins_q) ( ) 2. log(tobins_q[-1]) ( ) 3. dlog(nytobins_q) ( ) ( ) ( ) ( ) (-) 4. log(nytobins_q[-1]) ( ) ( ) ( ) ( ) (-) 5. nbs/fkbh[-1] (-) (-) (-) (-) (-) (-) 6. dlog(fcpuxh) ( ) ( ) 7. dif(logistisk trend) ( ) ( ) ( ) 8. dif(ny logistisk trend) ( ) ( ) ( ) 9. afskrivningsrate ( ) 10. s ( ) ( ) ( ) 11. s ( ) ( ) ( ) 12. d ( ) ( ) ( ) 13. d ( ) ( ) ( ) 14. konstant ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 15. adj. R 2 /SE / / / / / / LM autokorrel. χ 2 1 DF (0.137) (0.637) (0.227) (0.174) (0.214) (0.150) 17. JB normalitet, χ 2 2 DF (0.755) (0.973) (0.792) (0.010) (0.200) (0.680) 18. Restriktion, F-test (0.071) (0.130) (0.184) (0.006) (0.063) (0.080) 19. Fit , χ 2 3 DF (0.815) (0.800) (0.821) (0.622) (0.859) (0.788) Linje 1-14: Koefficienterne med SE i parentes. Testene i linje har p-værdi i parentes. Linje 16 er LM test for 1. ordens autokorrelation. Linje 17 er Jarque-Bera test for normalitet. Linje 18 er F-test på 1 restriktion (3 restriktioner i kolonne (6)). Linje 19 er χ 2 -test for out-of-sample fit. Tobins q er h 0.8 h+0.2 h. Ny Tobins q er h 0.75 h+0.25 h. fcpuxh er privatforbrug med bilforbrug som ydelse og ekskl. bolig

12 12 Afskrivningsraten 7 får i kolonne (3) en koefficient på 0,43, som indikerer at knap halvdelen af afskrivningen overvæltes på bruttoinvesteringen. Godt halvdelen nedvæltes i nettoinvesteringen. 8 Kolonne (3) er et bud på en relation, men der er lidt mange forklarende variable, og den ene støddummy, d05, er blevet insignifikant. Fjerner man den, viser det sig, at man også kan fjerne den anden, d99, samt skiftdummyen og afskrivningsraten. Det er interessant at have afskrivningsraten som forklarende variabel, men vi er usikre på forløbet i afskrivningen og afskrivningsraten, og så er det måske bedre at undvære afskrivningsraten. At udelade afskrivningsraten i relationen for bruttoinvesteringen svarer til, at man antager, at raten er konstant og opfanget af konstanten i relationen for bruttoinvesteringskvoten. Samtidig med at vi godt kan undvære afskrivningsraten som forklarende variabel, vil vi gerne beholde bruttoinvesteringskvoten som venstresidevariabel. For bruttoinvesteringen virker som en mere robust statistisk serie end ændringen i kapitalapparatet. I kolonne (4) i tabel 2 er de tre dummyer og afskrivningsraten i kolonne (3) blevet erstattet af en ny skiftdummy, der skifter fra 1 til 0 i Det giver en kortere periode efter skiftet end den første skiftdummy, der skiftede fra 1 til 0 i Den første skiftdummy skulle også afbalancere den beskedne nettoinvestering og dermed de høje afskrivninger i midten af nullerne. Den nye skiftdummy skal kun afbalancere, at bruttoinvesteringen er forholdsvis beskeden efter finanskrisen. Den beskedne investering og behovet for en skiftdummy i 2009 kan afspejle en kreditrationering. I så fald har vi samme udfordring med boligkapitalrelationen som med forbrugsfunktionen, jf. Dan 13./ , der bruger en indikator for realkreditinstitutterne og bankernes kreditudbud til at forklare, at forbrugskvoten er faldet så meget tilbage efter finanskrisen. Relationen i kolonne (4) ser jf. figur 9 ud til at fitte marginalt bedre end relationen i kolonne (3), der ellers har de fleste variable. Udover fornyelsen af skiftdummyen må det forbedrede fit i kolonne (4)-relationen tilskrives, at det ikke lykkedes at re-estimere den logistiske trend i forbindelse med kolonne (3) s relation. 7 Afskrivningsraten er forskellen på brutto- og nettoinvestering sat i forhold til boligkapitalen, med kædeformel: (fibh-(pkbh[-1]/pibh[-1])*dif(fkbh))/fkbh[-1]. Det anvendte forhold mellem kapital- og investeringspris er tæt på 1 og bevæger sig kun lidt i estimationssamplet. 8 De 0,43 er et estimat på koefficienten b1 i boksens ligning (3).

13 13 Figur 9: Alternative investeringskvoterelationers fit, pct. af boligkapitalen Faktisk boliginvesteringskvote, fibh/fkbh[-1] Beregnet, kolonne (3) tabel 2 Beregnet, kolonne (4) tabel Der er også ulemper ved kolonne (4)-relationen, hvis residualer har et par outliers, jf. Jarque-Bera testets forkastelse af normalitet og jf. figur 10, der supplerer faktisk og fittet investeringskvote med residualerne, vist på en større skala. De to outliers ligger i 1969 og Figur 10: Residualer i relationen kolonne (4) tabel 2, pct. af boligkapital primo pct. af boligkapital primo Faktisk boliginvesteringskvote, fibh/fkbh[-1] Beregnet, kolonne (4) tabel 2 Residual, højre skala Der er jf. datasammenstillingen i den tidligere viste figur 6 en tendens til, at investeringskvoten reagerer mindst lige så hurtigt som Tobins q. Fra opstillingen af ADAM s boligprisrelation ved vi, at boligprisen reagerer på samme års forbrugsændring, og det vælges derfor at inddrage forbrugsstigningen i relationen for investeringskvoten. I kolonne (5) i tabel 2 er eneste ændring i forhold til kolonne (4), at forbrugsstigningen er med som forklarende variabel. Resultaterne i kolonne (4) og (5) ligner hinanden, men til forskel fra (4)-relationen kan man godt acceptere, at (5)-relationens residualer er normalfordelte. Residualerne i 1969 og 1975 skiller sig ikke så meget ud i nedenstående figur 11 som i ovenstående figur

14 14 Figur 11: Residualer i relationen kolonne (5) tabel 2, pct. af boligkapital primo Faktisk boliginvesteringskvote, fibh/fkbh[-1] Beregnet, kolonne (5) tabel 2 Residual, højre skala pct. af boligkapital primo En anden forskel på resultaterne i kolonne (4) og (5) er, at koefficienten til samme års ændring i Tobins q er mindre i (5), hvor samme års forbrugsstigning er med. Den mindre koefficient til samme års ændring i Tobins q reducerer samtidig forskellen på koefficienterne til samme års ændring og det laggede Tobins q niveau. Det virker oplagt at restriktere de to koefficienter til at være ens, og det kunne også være en ide at forøge dem, da modellens boligmarked er længe om at komme i ligevægt. Vi har fra begyndelsen restrikteret prisen på en støttet bolig til 1,5 mio. kr., og det tilhørende F(1,38)-test, er som angivet i tabels 2 række 18 tæt på 95-pct. grænsen i kolonne (5). Det er m.a.o. svært at forøge koefficienten til Tobins q, hvis prisen på en støttet bolig fastholdes. Frit estimeret bliver koefficienten til det støttede antal boliger ca. 1,75, og den tidligere viste tabel med maksimumspriser på støttede boliger er også forenelig med en større pris. Fx må hovedstadsområdet med den høje m2-pris have en større støttet boligmasse end øvrig provins med den lave m2-pris. I kolonne (6) er prisen på en ny opført støttet bolig sat til 1,6 mio. kr. samtidig med at koefficienterne til Tobins q, ændring og lagget niveau, begge er sat til 0,03. De tre restriktioner accepteres jf. tabellen af et F(3,38)-test med en p- værdi på 0.080, men de 1,6 mio. kr. som pris pr. støttet bolig er reelt ikke en helt eksogen restriktion. Alternativt kan vi nøjes med at restriktere de to koefficienter til Tobins q til I så fald (ikke vist) estimeres en pris på ca. 1,78 mio. kr. pr. støttet bolig, og den medfølgende F(2,38)-statistik har en p-værdi på Sammenfattende kan man øge boliginvesteringernes reaktion på Tobins q ved at acceptere en større pris pr. støttet bolig. Fittet af (6)-relationen er vist i figur 12. Det ligner fittet af både (3), (4) og (5)- relationen, der også har bruttoinvesteringskvoten som venstresidevariabel. Tendensen til at skyde for lavt omkring bundpunktet i 1993 er mere udtalt med relationen i kolonne 6. Det kan afspejle, at den øgede pris til støttede boliger forstærker effekten af faldet i støttede nyopførelser i 1990 erne. Vi mangler desværre en variabel med den øgede støtte til byfornyelsen i 1990 erne

15 15 Figur 12: Residualer i relationen kolonne (6) tabel 2, pct. af boligkapital primo pct. af boligkapital primo Faktisk boliginvesteringskvote, fibh/fkbh[-1] Beregnet, kolonne (6) tabel 2 Residual, højre skala Anvendelse i ADAM Relationen i kolonne (6) tabel 2 skal afprøves i ADAM, og ved stød til afskrivningsraten skal man tage stilling til, hvor meget, man vil have det til at påvirke bruttoinvesteringen. I estimationssamplet, specielt fra 1999 og samplet ud, fluktuerer nationalregnskabets afskrivningsrate. I et normalt grundforløb antages afskrivningsraten konstant, og som omtalt, fx i boksen, kan man opfatte den konstante afskrivningsrate som en del af konstanten i ligningen med bruttoinvesteringen. I så tilfælde løftes bruttoinvesteringen med en ½ pct. af boligkapitalen, hvis afskrivningsraten løftes en ½ pct. Man kan også lade være med at løfte bruttoinvesteringen, når man løfter afskrivningsraten. Så får man i stedet en forøgelse af boligprisen og ad den vej en forøgelse af bruttoinvesteringen. Ved afprøvningen af relation (6) vil det være en ide at prøve at ændre i afskrivningsraten, med og uden direkte overvæltning på bruttoinvesteringen. Litteratur Britt Gyde Sønnichsen 9./ , Reestimation af boligligningerne til Okt16 Dan Knudsen 13./ , Hvordan forbedres forbrugsfunktionens fit?

Reestimation af boligligningerne til Okt16

Reestimation af boligligningerne til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 9. januar 217 Reestimation af boligligningerne til Okt16 Resumé: Boligmodellen reestimeres på det nyreviderede nationalregnskab, NR16.

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 14. januar 2016 Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Resumé: I dette arbejdspapir dokumenteres reestimationen af boligligningerne

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 11. januar 2011 Boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation og indeholder nogle beregninger,

Læs mere

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 24. november 2015 Nikolaj Mose Hansen Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Resumé: I arbejdspapiret KSR06415 blev der kigget

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen.

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 18. april 216 Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges forslag til hvilke ændringer,

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 4. maj 2009 Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Resumé: I den officielle april08-adam deflateres forbrugsrelationens indkomst med en forbrugspris,

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Boligkapital og afgangsrater i ADAM

Boligkapital og afgangsrater i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Kristian Skriver Sørensen 6. april 215 Boligkapital og afgangsrater i ADAM Resumé: Den nuværende formulering af boligkapitalen i ADAM giver os to udfordringer.

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation

Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 2. marts 2009 Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation Resumé: Det foreslås at supplere boligkapitalrelationens variable med en logistisk trend a

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Om boligpriserne. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen. Arbejdspapir* 12. februar 2009

Om boligpriserne. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen. Arbejdspapir* 12. februar 2009 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 12. februar 2009 Om boligpriserne Resumé: ADAM s boligprisindeks er Danmarks Statistiks prisindeks for 1-familiehuse. Indekset afspejler prisudviklingen

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks for enfamiliehuse med et Laspeyres indeks,

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer:

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer: Bilag Bilag 1 Boligmodellen i ADAM Boligefterspørgsel: phk K D f Y, i,, infl,... pc Boligudbud: S K K 1 Boligbeholdning, ultimo: K K 1 NI Nettoinvesteringer: phk NI g IX pi D S Kontantpris: phk h K K,

Læs mere

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. november 1996 Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Resumé: Der præsenteres estimationer på de nye (brutto) kapitaltal fra

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks med et Laspeyres indeks, som sammenvejer

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 11. marts 2008 Thomas Jacobsen Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Resumé: Dette papir beskriver, hvordan en sammensætning af rationelle

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Om ny beregning af kapitalbeholdninger

Om ny beregning af kapitalbeholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 11. marts 15 Om ny beregning af kapitalbeholdninger 19-1995 Resumé: Vi vil gerne genberegne kapitalbeholdninger i faste priser for

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 4. februar 2014 En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Resumé: ADAMs lønrelation reestimeres på 5 måder med alternative

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 18. august 2009 Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Resumé: I dette papir verificeres de koefficienter som der initialt er blevet

Læs mere

Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation

Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 5. maj 2009 Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation Resumé: I et modelgruppepapir dateret 4. december 2008 foreslog vi en usercosthybrid,

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 31. august 1 Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 1 Resumé: I dette modelgruppepapir estimeres ADAM s ejendomsskatterelation

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 24. juni 215 Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Resumé: Betydningen af at indføre fremadskuende forventninger

Læs mere

Om boligpriserne - En opfølgning

Om boligpriserne - En opfølgning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 18. oktober 13 Om boligpriserne - En opfølgning Resumé: Nærværende papir sammenligner ADAMs boligprisindeks, som er Danmarks Statistik

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet til okt15

Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 16. september 2015 Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Resumé: I dette papir reestimeres forbrugssystemet til den kommende

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Grundskitsen i boligmodellen

Grundskitsen i boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 28. april 1997 Grundskitsen i boligmodellen Resumé: I dette papir gennemgås og diskuteres grundskitsen i boligmodellen. Der lægges vægt på grundtrækkene,

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Louise Ellekjær Jensen 2. februar 28 Dan Knudsen Britt Gyde Sønnichsen Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt8 Resumé: Datagrundlaget

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere