Undervisningsministeriet. 1 Uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser udbydes af

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsministeriet. 1 Uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser udbydes af"

Transkript

1 1 Professionalisering af praktikuddannelse. Af Karin Højbjerg, sygeplejerske, cand.mag. og ph.d. Adjunkt, Aalborg Universitet, Købehavn. Institut for Læring og Filosofi. Dette paper relaterer sig til det konferencespørgsmål, der fokuserer på, hvordan professionernes kundskabsbase og legitimitet påvirkes i forhold til nye styringsteknologier, og navnlig hvordan et sådan fænomen kan begribes. Titlen Professionalisering af praktikuddannelse er således også et bud på, hvordan professionspædagogik som forskningsfelt kan indkredses og hvilket blik jeg har anlagt for at studere dette fænomen konkret. Jeg relaterer løbende til et forskningsprojekt, der har undersøgt den undervisnings- og vejledningspraksis, der udøves af praktikvejledere (kaldet kliniske vejledere 1 ) indenfor professionsbacheloruddannelsen i sygepleje (Højbjerg 2011). Baggrund og opkomst af professionspædagogik med særligt henblik på praktikuddannelse. I 2000 indgik de mellemlange videregående uddannelser (MVU) i Danmark i en omfattende uddannelsesreform 2. Som et resultat heraf samledes MVU erne først i 23 Centre for Videregående Uddannelser (CVU); senere i 8 Professionshøjskoler eller University Colleges (UC), som blev den internationale betegnelse for den institutionstype, hvor forskellige professionsbachelorer uddannes i samme institution 3. Forud for reformbestræbelserne af de videregående uddannelsers institutionelle struktur blev der skelet til to institutionsmodeller: I den angelsaksiske model er kortere videregående uddannelser og mellemlange videregående uddannelser og mindre specialiserede universiteter indfusioneret i megauniversiteter, eller MVU-institutioner er 1 Uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser udbydes af uddannelsesinstitutioner på sundhedsområdet dvs. af professionshøjskolerne efter reglerne om lov om åben uddannelse. Uddannelsen har et omfang på 1/6 studenterårsværk dvs. 9 ECTS. Uddannelsen sigter mod videreuddannelse af jordmødre, sygeplejersker, radiografer, bioanalytikere, ergo- og fysioterapeuter jf. Bekendtgørelse om uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser. BEK nr 497 af 20/06/2002. Undervisningsministeriet. 2 Jf. Lov om mellemlange videregående uddannelser. Lov nr 481 af Undervisningsministeriet. 3 Bekendtgørelse og uddannelsen til professionsbachelor, BEK 113 af Undervisningsministeriet.

2 2 blevet opgraderet til universiteter, som det f.eks. er sket i England (Undervisningsministeriet 1998). I det daværende Undervisningsministerium lod man sig imidlertid inspirere af den kontinentale model, eller Fachhoschschule-modellen, som i forskellige variationer ses i f.eks. Tyskland, Holland, Østrig, Belgien, Schweiz, Norge og Finland (ibid). Ideen var at opbygge et stærkt alternativ til den traditionelle universitetssektor for at sikre, at universiteterne ikke bukkede under, som det hed, for det kvalitative og kvantitative pres, de forventedes at blive udsat for som følge af en stigende studentersøgning. Centralt i denne model var, at universitetsniveauet ikke skulle sænkes, men at niveauet for institutionerne under universitetsniveauet derimod skulle hæves (ibid, s. 26). Forud for reformen havde flere af professionsbacheloruddannelserne mere eller mindre eksplicit ønsket at blive indlemmet i det universitære system (f.eks. lærer- og sygeplejerskeuddannelsen). Fachhochschule-modellen var således ikke en model, der var frivilligt valgt. Professionsbacheloruddannelser i Danmark adskiller sig fra universitetsbacheloruddannelserne ved, at ca. 40% af uddannelsestiden foregår som praktikuddannelse. Denne forskellighed blev yderligere tydeliggjort, da obligatorisk praktikuddannelse blev skrevet ind i et samlet lovgrundlag for professionsbacheloruddannelserne og erhvervsakademiuddannelserne (Undervisningsministeriet, 2008) 4. Herved tydeliggjorde staten et symbolsk tilhørsforhold til de 2-årige, korte videregående uddannelser (KVU). Uddannelserne blev samlet beskrevet ved deres tætte praksistilknytning og ved at være videns- og professionsbaseret (Undervisningsministeriet 2011, 3, stk. 3) 5 - et forhold der dog skulle samarbejdes konkret og strategisk med universiteterne om (ibid stk. 2). I et historisk perspektiv har opkomst og udvikling af uddannelse for de kommende professionsudøvere indenfor de mellemlange videregående uddannelser traditionelt været en bevægelse væk fra praktisk oplæring i arbejdet mod en etablering af egen vidensbase i dertil indrettede institutioner (f.eks. sygeplejeskoler (oftest i tilknytning til hospitalerne) og lærer- og pædagogseminarier). Hvor praktikuddannelse nu er gjort obligatorisk, 4 Lov nr 207 af 31/03/2008. Lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsuddannelser 5 og 6. 5 Bekendtgørelse af Lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser LBK nr 882 af 08/08/2011.

3 3 brydes denne bevægelse samtidig med at det anerkendes, at der i praktikuddannelsen læres noget ganske særligt, som ikke kan læres på uddannelsesinstitutionen. Dette er den almene opfattelse af nødvendigheden af praktikuddannelse, men man kan også sige, at de mange professionspædagogiske tiltag i praktikuddannelserne kan ses som et forsøg på at gøre en dyd af nødvendigheden. Med dyden menes her betoningen af at formalisere og professionalisere praktikuddannelse og gøre den så anerkendt som muligt, da den er med til at forskelsmarkere professionsuddannelserne til forskel fra andre lange videregående uddannelser. Nødvendigheden er at forstå som den tildelte position, der ikke var selvvalgt 6. Statens interesse i kvaliteten i praktikuddannelse Vi taler efterhånden alle ganske indforstået og naturligt om, at vidensamfundet har afløst industrisamfundet. Som en konsekvens heraf, er viden blevet at betragte som en handelsvare (Hjort 2004). Formaliseret viden i institutionaliseret form med udstedelse af formelle uddannelsesbeviser har været måden at måle opfyldelsen af målsætningen på, og som har været en del af skiftende danske regeringers uddannelsespolitiske målsætninger. Målsætningen dækker over, at 95% af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, og 50% af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse. Først var målet fastsat til 2015 men med det seneste regeringsgrundlag er det udskudt til Til gengæld er målsætningen hævet til, at 60% af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse (Statsministeriet 2011, s. 16). Professionsbacheloruddannelserne rummer ca. 1/3 af alle de studerende på de videregående uddannelser og er derfor centrale for realiseringen af regeringens uddannelsesmål (Jensen et al 2012). Men de praktikvejledere, der siden 2002 tilbydes formel efter-videreuddannelse i form af klinisk vejlederuddannelse for at kunne varetage den praktiske del af professionsbacheloruddannelserne, indgår også i regnskabet over opfyldelsen af målsætningen 7. 6 I Bourdieus studier af livsstile og smagens dømmekraft, taler han om, at det at gøre en dyd af nødvendigheden er en strategi, der tages i anvendelse, når ens habitus rækker til et vist punkt og de eftertragtede goder som følge heraf bliver uopnåelige (Bourdieu 2002 [1979]s. 374). For habitus se senere. 7 Om diplomuddannelserne udtalte daværende Undervisningsministerium, at de er et relevant og dækkende videreuddannelsestilbud, der kan bidrage til at opnå 50%-målsætningen i 2015 Undervisningsministeriet Downloaded på:

4 4 Med professionsbacheloruddannelsernes opkomst har uddannelsespolitikere, undervisere og studerende indenfor professionsbacheloruddannelserne naturligt været optaget af, hvordan den praktiske del af uddannelserne kunne styrkes og kvalificeres og på denne måde legitimere sig som praktik-uddannelse. Den øgede uddannelsespolitiske interesse for professionsbacheloruddannelsernes praktikuddannelse og den kliniske undervisning, som den konsekvent kaldes indenfor sygeplejerskeuddannelsen var bl.a. baggrunden for, at jeg fik midler til at undersøge de kliniske vejlederes undervisningspraksis i et forskningsprojekt (Højbjerg 2011). Samtidig viste undersøgelser, at netop praktikuddannelsen gav anledning til problemer for de studerende. Disse problemer blev koblet til et bekymrende stort frafald på sygeplejerskeuddannelsen og professionsbacheloruddannelserne generelt. (Jensen et al 2006, Jensen et al 2010). I relation til sygeplejerskeuddannelsen samlede kritikken af uddannelsen sig overordnet i tre temaer: de nyuddannede sygeplejerskers for ringe kompetencer kompetencekritikken for stort frafald på uddannelsen frafaldskritikken for akademisk uddannelse akademiseringskritikken (Højbjerg 2011, s. 68ff). Kritikkerne hang indbyrdes sammen, selvom akademiseringskritikken særligt i medierne kom til at fylde meget 8. De betød samlet set, at fokus rettede sig mod en styrkelse af indsatsen i den praktiske del af uddannelsen. (Se også diskussionen af akademiseringskritikken i f.eks. Olesen 2004, Hjort 2004 og Eriksen 2004 og 2005 om det ændrede rekrutteringsgrundlag). Den statslige interesse for kvaliteten i praktikuddannelse kan derfor også ses som et forsøg på at ordne de u-ordentlige mellemlange videregående uddannelser, som på forskellig vis havde orienteret sig mod akademia. %20og%20videreuddannelse/Diplomuddannelser.aspx. 8 Se f.eks. Kjærgaard, Grete. Pia Kjærsgaard: Sygeplejersker behøver ikke studentereksamen. I: Sygeplejersken 02/2005, Flint Petersen, Lars. Frafald på studiet kan mindskes I: Sygeplejersken 18/2005 og presseresuméer vedr. diskussion om sygeplejerskers kvalifikationer Lokaliseret på: hvor særligt ledende ortopædkirurgiske overlæge, Bent Duus var toneangivende i kritikken af sygeplejerskernes kvalifikationer : Hvad har krævende filosoffer at gøre med at skifte et drop?, som han skrev (ibid).

5 5 Styring af den offentlige sektor. Samtidig indgik den offentlige sektor i det moderniseringsprogram, den konservative/liberale regering i begyndelsen af 1980-erne stod i spidsen for (Hjort 2008). Op gennem 1970-erne og i starten af 1980-erne formulerede såvel borgere som politikere en stigende kritik af velfærdsstatens produkter. Nogle kritikpunkter gik på en bekymring for, hvorvidt den offentlige sektors betragtelige volumen og ressourceforbrug ville løbe løbsk (Andersen 1999b: 30) Fra forbrugersiden gik kritikken på den manglende serviceorientering og den træge og konservative arbejdskultur (Andersen 1999a: ). I samme periode var den økonomiske udvikling præget af aftagende økonomisk vækst, statsbudgettets voksende underskud og den høje arbejdsløshed. Efterhånden udviklede kritikken sig til en konstatering af velfærdsstatens krise, og den konservativeliberale regerings svar var et såkaldt moderniseringsprogram, der havde fokus på decentralisering af ansvar og kompetencer, markedsstyringsmekanismer og valgfrihed til borgerne 9. Inspirationen til denne udvikling kom udefra, især fra USA og England og er ofte formidlet af Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) og andre transnationale organisationer som Den internationale valutafond (IMF) og Verdensbanken. Moderniseringstendenserne fik stor medvind, da planøkonomierne i Østeuropa for omkring tyve år siden også måtte overgive sig til markedstænkningen (Moss 2009: 91, Hjort 2008: 35-36). Udviklingen af nye måder at styre de offentlige sektorer på havde en række fællestræk, som samlet er blevet betegnet som New Public Management (NPM). På trods af mange forskellige udformninger er der en række fælles træk, hvor de mest markante er: decentralisering og markedstænkning, produkttænkning, ensliggørelse, brugerstyring og individualisering samt økonomisk styring. Det overordnede princip er blevet beskrevet som centraliseret decentralisering eller decentraliseret centralisme (Hjort 2008: 34). Dobbeltheden er repræsenteret ved institutionel (økonomisk) selvforvaltning samtidig med politiske centraliseringsbestræbelser. Konstruktionen af først Centre for Videregående Uddannelser og senere professionshøjskolerne kan ses som et eksempel herpå, hvor krav til virksomhed er 9 En politik som blev videreført af den socialdemokratisk ledede regering fra

6 6 fastsat centralt men reguleres lokalt 10. Uddannelsesvirksomheden er ligeledes centralt reguleret med professionsbacheloruddannelsernes fælles særkende men rettet mod forskellige professioners profiler 11. Med den seneste bekendtgørelse om professionsbacheloruddannelsen i sygepleje fra 2008, har der skudt sig et ekstra niveau ind af centraliseret decentralisering, idet der som noget nyt er indført et nationalt curriculum for samtlige udbudssteder i Danmark. Den kliniske del af uddannelsen må dog tilrettelægges ud fra lokale muligheder (Undervisningsministeriet 2008b 8, stk.3). Det er beskrevet, hvordan der på de kliniske undervisningssteder skal udarbejdes en generel studieplan (jf. ensliggørelse). Derudfra og ud fra de beskrevne læringsudbytter (jf. produktorientering) skal den studerende formulere sin egen individuelle studieplan, som omtales og beskrives lokalt som en individuelt klinisk studieplan (jf. brugerstyring og individualisering). På makroniveau er der således tale om, at staten og det politiske system qua strukturelle reguleringer placerer professionsbacheloruddannelserne institutionelt i en særlig position, som ikke i udgangspunktet var ønsket af de professionelle selv. Den obligatoriske praktikuddannelse på professionsbacheloruddannelserne slås nu i hartkorn med erhvervakademiuddannelsernes lignende vilkår, som sammen med de nye styringslogikker sætter retning for, hvordan arbejdet med praktikuddannelsen skal tilrettelægges. Sygeplejerskeprofessionens interesse i praktikuddannelse. Det er imidlertid ikke kun de statslige krav, der har betydet, at undervisning indenfor praktikuddannelsen så at sige for alvor er sat på skoleskemaet. At agere professionelt betyder at handle i henhold til de statsligt regulerede styringslogikker som ovenfor nævnt. Professioner agerer formelt på mandat af staten men har også egne strategier, der skal positionere professionen mest gunstigt (Dahl 2005, Hjort 2005, Rasmussen 2005). Stat og professioner bidrager derfor aktivt til, at en professionspædagogisk praksis som den kliniske vejleders undervisningspraksis får det udtryk, som den gør. 10 Lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser. Lov nr 562 af 06/06/ Lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser. Lov nr 207 af 31/03/2008.

7 7 Viden og ekspertise spiller en central rolle i professioners legitimitet, hvorfor viden og professioner er tæt forbundne i forskningsmæssig henseende. Netop kampen om autonomt vidensmonopol har spillet en central rolle i etableringen af professioner. Etableringen af professioner startede i europæisk sammenhæng omkring tallet, hvor der blev bygget særlige institutioner til at afgrænse og opbygge professionernes viden. Med oprettelsen af universiteter blev præstens og filosoffens viden akademiseret og sanktioneret af de daværende magthavere (Selander 1993). Herefter fulgte officeren, præsten, lægen og juristen, som fik status som professioner. Frem til i dag bliver viden fortsat uddifferentieret med egne videnskabs- og/eller praksisområder i et stadigt mere arbejdsdelt samfund. Oprettelsen af nye uddannelser er taget til i styrke, og i takt hermed øges antallet af professioner. Erhvervsudøverne fra særligt de mellemlange videregående uddannelser har været omtalt som semi-professioner, wanna-be-professioner, eller de mere neutrale betegnelser relationsprofessioner (Hjort 2005, Moos 2004) eller velfærdsprofessioner (Dahl 2005, Brante 2005). Disse betegnelser dækker rundt regnet lærere, pædagoger, sygeplejersker, sundhedsplejersker, socialrådgivere, dvs. fagfolk der arbejder med mennesker i fortrinsvis den offentlige sektor, og hvorom det har været diskuteret, om faggrupperne havde selvstændig vidensbase, beslutningskompetence og et arbejdsmonopol (Hjort 2005, Rasmussen 2005). Spørgsmålet om at være eller ikke at være en profession burde principielt kunne verificeres eller falcificeres ud fra fastlagte kriterier. Men i relation til at studere en pædagogisk praksis, hvor særlige vidensformer bringes i spil, giver det mere mening at tænke aktøren, her den kliniske vejleder, som en repræsentant for en faggruppe med professionsbestræbelser. Den professionelle tænkes således at arbejde på at udvide eller bevare faggruppens/professionens formelle og reelle kompetencer. Eller som den amerikanske professionsforsker, Andrew Abbott har udlagt det, stræber professioner naturligt efter at afgrænse og markere sig med egen vidensbase og selvstændigt virksomhedsområde (Abbott 1988). Det professionelle videnssystem

8 8 Viden spiller som ovenfor anført en særlig rolle i en professions mulighed for at markere sit virksomhedsområde. Abbott beskriver professioners vidensgrundlag som to parallelle systemer: Det praktiske system af viden er institutionelt forankret på arbejdspladsen i tæt kontakt med klienter og andre grupper af professionelle. Problemer optræder i små bundter og er tæt forbundet med praktisk problemløsning, og det trækker på metoder til identifikation og klassifikation af problemet og metoder til handling samt overvejelser over mulige udfald (Abbott 1988, 2005a og b) Det abstrakte, akademiske system af viden er forankret i uddannelses- og forskningsinstitutioner. Det er organiseret i et klassifikations- og logisk system, som er kendetegnet ved at være organiseret omkring logisk konsistente og rationelt begrebssatte dimensioner (ibid). Problemenheder optræder i det akademiske system som adskilte komponenter, som rationelt begrebssættes. Derfor har professioners akademiske system af viden en tendens til at lukke sig om sig selv. Det akademiske system opfylder tre formål: legitimering, forskning og undervisning. Det giver professionen mulighed for at udvikle nye problemer og nye problemløsningsstrategier, hvilket er centralt for professionens gennemslag. Spørgsmålet er, hvordan de to videnssystemer kommer til udtryk i den undervisning, der praktiseres af den professionelle. For at kunne få greb om det, introducerer jeg begrebet, professionshabitus. Konstruktion af professionshabitus. Når jeg i det følgende taler om professionshabitus, er det et forsøg på at kvalificere udgangspunktet eller den platform, den professionelle udøver sin professionelle praksis fra. Konstruktionen er inspireret af Bourdieus praktikteori, hvor begreberne habitus, felt og kapital står centralt (Bourdieu 2005, Callewaert 1992, Prieur & Seestoft 2006). Som jeg har argumenteret for, spiller statslige strukturer og professionsstrategier og forvaltning og håndtering af viden ind på en den professionelles praksis her den kliniske vejleders undervisningspraksis. Med habitusbegrebet fokuseres imidlertid på, at ikke blot de objektive mulighedsbetingelser lægges til grund som forklaring på, at praksis ser ud, som den gør. Der indgår også en subjektiv fortolkning af, hvad der er passende at

9 9 gøre i en bestemt situation. De objektive mulighedsbetingelser forenes så at sige i subjektive perceptioner som et sæt af dispositioner (Callewaert 1992). De fleste Bourdieu-inspirerede undersøgelser arbejder med konstruktion af individers individuelle habitus som orienterende for praksis. Her er jeg imidlertid gået en lidt anden vej ved at betragte den kliniske vejleder som en variant af faggruppen eller professionen af sygeplejersker. Alle sygeplejersker eller kliniske vejledere for den sags skyld - har ikke samme livshistoriske erfaring, men de har mere til fælles med hinanden, end de har tilfælles med medlemmer af en anden profession (Bourdieu 2008, s. 76). Det er netop dette fælles, jeg har fokuseret på i konstruktionen af en professionshabitus. Tanken er, at den kliniske vejleders undervisningspraksis må forstås på baggrund af de objektive strukturer der gennem kollektive forståelsesmåder er inkorporeret i den kliniske vejleder/sygeplejersken. Fordelingsstrukturen af kapitalformer er blevet opsamlet i løbet af tidligere (professions) kampe dels på hospitalet dels i uddannelsessystemet. I et forsøg på at rekonstruere sygeplejerskeprofessionens historiske kampe har jeg foretaget analyser af sygeplejerskeuddannelsens opkomst (genese) og struktur. Der er foretaget tre nedslag i den historiske udvikling af det, der i dag kaldes klinisk undervisning og vejledning: 1. Sygeplejefagets og sygeplejerskeuddannelsens opkomst som hjælpedisciplin i Danmark til den medicinske klinik fra omkring Det fejlslagene forsøg på at etablere sygeplejerskeuddannelsen som et studium i universitetsregi i 1975 og tiden derefter. 3. Professionsbachelorens gennemslag parret med statens moderniseringsbestræbelser fra 2001 og frem til Nedslagene er udvalgt, fordi de på forskellig vis viser markante symbolske kampe, hvor arbejdsdeling, vidensbasens konsolidering og kontrol af arbejdet har stået på spil. Over tid er fordelingsstrukturen af de i felterne gældende kapitalformer inkorporeret i den enkelte kliniske vejleder. At noget anses for mere værdifuldt end andet (de gangbare kapitalformer) er forkropsliggjort i den kliniske vejleder. Herved er kunsten at vurdere, hvad der er sandsynligt og muligt for at gøre sig gældende, blevet indprentet. Over tid og gennem generationer er det lært i interaktion med andre og i omgangen med tingene.

10 10 I analysen af opkomst og udvikling af det, der i dag kaldes klinisk undervisning, viser det sig, at uddannelsesaspektet har været forsøgt udskilt fra det almindelige sygeplejerskearbejde, siden den første statslige sygeplejerskeuddannelse blev etableret i At sætte grænser mellem det praktiske sygeplejerskearbejde og undervisning har historisk set været et kardinalpunkt i kampen om kontrol over egen vidensbase og virksomhedsområde (Højbjerg 2011, Østergaard 1989). Derfor har den kliniske vejleder så at sige dispositioner for at praktisere sin virksomhed på en måde, der synliggør undervisnings- og vejledningsarbejde og samtidig forskelsmarkerer arbejdet i relation til det almindelige sygeplejerskearbejde. Den formelle kliniske vejlederuddannelse, der blev statsligt anerkendt i bidrager til denne grænsedragning qua de legitime meritter i form af titel, eksamensbevis og vidensbase. Professionshabitus virker i praksis som en praktisk sans for, hvad der er alment anerkendt som passende at gøre indenfor professionens virksomhedsområde. I det man kunne kalde hospitalsfeltet gælder f.eks., at behandler- og diagnoserelateret viden anses for mere værdifuld end den praktiske viden, der ligger i brugen af ske og klud, hvilket hænger tæt sammen med, at patienters adgang til hospitalet som institution er direkte betinget af, at der er brug for medicinsk ekspertviden, et behov som vurderes af en læge. Denne praksis er historisk betinget og så grundfæstet at ikke bare sygeplejersker og kliniske vejledere har denne viden. Derudover indgår medicinske også i de positioneringer, der foregår internt på hospitalet. Specialer såsom hjerte- og hjerne kirurgi anses således som mere værdifulde end f.eks. kirurgi i mave og (ende)tarm (Højbjerg 2011) 13. I det man kunne kalde undervisningsfeltet som den kliniske vejleder agerer simultant indenfor, rangerer bøger, skriftlige opgaver, litteraturlister, videnskabelige artikler højere end den partikulære, personbundne, uafklarede viden, der ligger indlejret, når den kliniske vejleder arbejder med sit fag. Det betyder f.eks., at det forekommer naturligt for alle implicerede, at den kliniske vejleder må afbryde sin overhøring af den studerendes viden om temperaturmålingsmetoder og normal kropstemperatur, da overlægen iført tøj, som kun bruges på operationsafsnittet, kommer ind på kontoret med raske skridt og 12 Undervisningsministeriet. Bekendtgørelse om uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser. BEK nr 497 af 20/06/2002. København: Undervisningsministeriet Se i øvrigt analyser af medicinske specialers prestige hos Album 1992 og Larsen 2008.

11 11 spørger, hvordan det går med Preben. Det kommer slet ikke indenfor de tilstedeværendes synsfelt, at der kunne være en alternativ handlemåde til, at den kliniske vejleder afbryder sin undervisningsseance og følger med lægen ind på patientstuen for at tilse patienten, Preben. Opsamling og afrunding. Jeg har ovenfor argumenteret for, at en professionspædagogisk praksis kan begribes som udspillende sig i krydsfeltet mellem en faggruppes professionsbestræbelser, de institutionelle mulighedsbetingelser og nationale og internationale styringslogikker. På denne måde er det muligt at iagttage konkrete praksisformer på mikroniveau men hente forklaringskraft fra både meso- og makroniveau. Med inspirationen fra Abbott bliver det muligt at holde fokus på grænsedragningsprocesserne ved opkomsten af en ny (sub?) profession, som man måske kunne kalde klinisk vejleder-gerningen. Hvilke vidensformer der bringes i spil i hvilke undervisnings- og vejledningsseancer er fremanalyseret med hjælp fra professionens vidensformer. Med inspirationen fra Bourdieu bliver det muligt at få greb om den sociale værditilskrivning, der ligger i en undervisningspraksis. For at kunne både forstå og forklare en given iagttaget praksis fremanalyseres både de kliniske vejlederes subjektive forestillinger om, hvordan de vælger at udøve deres praksis til gavn for de studerendes læring og dermed også de patienter, de skal passe i fremtiden. Men der gives også mulighed for at fremanalysere en mere skjult side af denne undervisningspraksis, ud fra antagelsen om, at en praksis ikke altid kun er det, den giver sig ud for at være. Et sådan udgangspunkt kan virke arrogant, eftersom forskeren påtager sig retten til at udtale sig henover hovedet på informanterne. Ikke at informanternes udsagn ikke er medtaget, de er bare ikke alene taget for pålydende. De er søgt forstået på deres egne præmisser men er derefter blevet forsøgt forklaret. Dette greb giver nogle dilemmaer. Informanterne har i udgangspunktet velvilligt stillet sig selv og deres tid til rådighed i en travl hverdag, og gennem forskerens analyser udsættes de nu for at få afsløret deres ideologiske selvbilleder alt sammen i videnskabens navn. Bourdieu siger det på denne måde: Jeg ved bedre end nogen, at der er noget ubehageligt og usympatisk ved

12 12 analyser, der afdækker de sociale bestemmelser i en offentlig attitude, som folk selv føler, er resultatet af bevidste valg eller et mere eller mindre heroisk brud med systemet (Bourdieu & Wacquant, 1996, s. 58). Når man forsker i egen kultur kan følelsen af ubehag forstærkes, idet man bryder med en indforstået loyalitet overfor sine egne, og man kan opfattes som usolidarisk. Men også denne position må der brydes med, idet den kan rumme en anden side. I videnskabens navn kan man lade sig forføre af en form for videnskabeligt kald til at afsløre de virkelige kræfter, der får professionelle til at handle som de gør. Herved legitimeres ens projekt, der nu rummer ny viden, som er et af de videnskabelige krav. De afslørende dele henter ofte sin mest overraskende forklaringskraft fra de strukturelle mulighedsbetingelser om end habitusbegrebet også rummer individets subjektive perception. Resultatet er, at andre aspekter nemt kommer til at stå i skyggen. F.eks. fandt jeg i undersøgelsen, at på trods af de tvingende grunde til at handle, som der blev gjort, blev en del af undervisningen også valgt ud fra mere lystbetonede, hedoniske grunde, altså at det der skulle undervises og vejledes i skulle være sjovt for både den studerende og den kliniske vejleder. To have a nice day, humor, glæde og livfuldhed indgik f.eks. også i valg af patienter, der skulle passes og som dermed kunne gøres til genstand for læring og undervisning. Disse kategorier falder lidt udenfor en sociologisk analyse af en professionspædagogisk praksis jf. ovenstående. Men empirisk var de ikke til at komme udenom. Referencer. ABBOTT, A The System of Professions. An Essay on the Division of Expert Labor, Chicago and London, The University of Chicago Press. ABBOTT, A. 2005a. Linked Ecologies: States and Universities as Environments for Professions [Online]. [Accessed ]. ABBOTT, A. 2005b. Ecologies and Fields [Online]. Chicago University. [Accessed ]. BOURDIEU, P Distinction - A Social Critique of the Judgement of Taste. London, Routledge.

13 13 ALBUM, D Sykdommers og medisinske spesialiteter prestisje. Tidsskrift for Den norske lægeforening, 111, Årg, (1991), Nr. 17. BOURDIEU, P Udkast til en praksisteori, København, Hans Reitzels Forlag. BOURDIEU, P Af praktiske grunde, København, Hans Reitzels Forlag. BOURDIEU, P (2001). Viden om viden og refleksivitet. Forelæsninger på College de France København, Hans Reitzels Forlag. CALLEWAERT, S Kultur, pædagogik og videnskab: habitusbegrebet og praktikteorien hos Pierre Bourdieu, København, Akademisk Forlag. DAHL, H. M Fra en klassisk til en (post?)moderne opfattelse af professioner? In: ERIKSEN, T. R. OG JØRGENSEN, A. M. (ed.) Professionsidentitet i forandring. København, Akademisk Forlag. ERIKSEN, T. R Professionsbacheloruddannelsen. Akademisering: Fup eller fakta? Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2, ERIKSEN, T. R Professionsidentitet i forandring - Komparativt perspektiv. In: TINE RASK ERIKSEN, JØRGENSEN, A.M. (eds.) Professionsidentitet i forandring. København: Akademisk Forlag. HJORT, K Viden som vare? - Om CVU'erne og kvaliteten i og af de professionelles arbejde. In: HJORT, K. (ed.) De professionelle - forskning i professioner og professionsuddannelser. Frederiksberg, Roskilde Universitetsforlag. HJORT, K Moderniseringen af den offentlige sektor. Frederiksberg, Roskilde Universitetsforlag. HØJBJERG, K. (2011) Formalisering af professionspædagogiske praksisformer i praktikuddannelse. en undersøgelse af den kliniske vejleders undervisningspraksis i den praktiske del af sygeplejerskeuddannelsen. Aalborg, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. JENSEN, T. PILEGAARD og SØREN HASELMANN (2012). Tilgang til professionsbacheloruddannelserne og de nyuddannedes beskæftigelse En beskrivende analyse. København, AKF Anvendt Kommunal Forskning LARSEN, K Sundhedsprofessionernes kamp - hvorfor opretholdes status quo over tid? - om stabiliserende faktorer i det medicinske felt. In: PETERSEN, K. A. OG. HØYEN, M. (ed.) At sætte spor på en vandring fra Aquinas til Bourdieu - æresbog til Staf Callewaert. Danmark, Forlaget Hexis.

14 14 MOOS, L Relationsprofessioner - hvem er de? In: MOOS, L. et al. (ed.) Relationsprofessioner - lærere, pædagoger, sygeplejersker, sundhedsplejersker, socialrådgivere og mellemledere. København, Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag. PRIEUR, A. & SESTOFT, C Pierre Bourdieu. En introduktion. Gylling, Hans Reitzels forlag. SELANDER, S Professioner och professionalisering. In: Lærerprofessionalisme. (red.). Cederstrøm, John et al. Unge pædagoger. STATSMINISTERIET (2011) Regeringsgrundlag. Et Danmark der står sammen. Regeringsgrundlag for Regeringen Helle Thorning-Schmidt. Oktober Statsministeriet. UNDERVISNINGSMINISTERIET (1998). Det 21. århundredes uddannelsesinstitutioner. København, Undervisningsministeriet. UNDERVISNINGSMINISTERIET (2002). Bekendtgørelse om uddannelse af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser. BEK nr 497 af 20/06/2002. København: Undervisningsministeriet. UNDERVISNINGSMINISTERIET (2007). Lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser. Lov nr 562 af 06/06/2007. København, Undervisningsministeriet. UNDERVISNINGSMINISTERIET (2008). Lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser. Lov nr 207 af 31/03/2008. København, Undervisningsministeriet. UNDERVISNINGSMINISTERIET (2011). Bekendtgørelse af Lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser LBK nr 882 af 08/08/2011. København, Undervisningsministeriet. ØSTERGAARD, S Sygeplejerskegrunduddannelsen i Danmark , Næstved, Gruppen Kontekst.

Professionen i professionen

Professionen i professionen Professionen i professionen Har modsatrettede tendenser mellem moderniseringen af den offentlige sektor og sundhedsprofessionerne betydning for de teoretiske undervisere på professionshøjskolerne? Hvordan

Læs mere

Midtvejsseminar d.7. juni 2012

Midtvejsseminar d.7. juni 2012 Midtvejsseminar d.7. juni 2012 UCC Campus Nordsjælland Carlsbergvej 14, 3400 Hillerød Program Kl.13.00-14.00: Introduktion og præsentation af projektet og de foreløbige resultater Kl.14.00-15.00: Drøftelse

Læs mere

AT!VÆRE!LÆRERSTUDERENDE!I!ET!FELT!! UNDER!FORANDRING!

AT!VÆRE!LÆRERSTUDERENDE!I!ET!FELT!! UNDER!FORANDRING! ATVÆRELÆRERSTUDERENDEIETFELT UNDERFORANDRING 1ENUNDERSØGELSEAFENGRUPPELÆRERSTUDERENDES PRAKSISFORMER SPECIALERAPPORT JOHANNENIELSEN AALBORGUNIVERSITET Titelblad Atværelærerstuderendeietfeltunderforandring

Læs mere

Next-practice Ergoterapeutuddannelsen

Next-practice Ergoterapeutuddannelsen UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Next-practice Ergoterapeutuddannelsen Temadag klinisk undervisere og ledere 20. august 2014 UNIVERSITY COLLEGE Program for dagen Dagens program: 8.45-9.00: Kaffe og brød 9.00-11.00:

Læs mere

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - at finde sige selv og den rigtige plads i samfundet Kathrine Vognsen Cand.mag i Læring og forandringsprocesser Institut for Læring og

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aarhus Universitet au@au.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af ny uddannelse,

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 9 Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 9 beskrivelsen... 3 Modul 9 Sygepleje

Læs mere

Reformer, uddannelses - og erhvervsfaglige krav

Reformer, uddannelses - og erhvervsfaglige krav Bilag 1. Reformer, uddannelses - og erhvervsfaglige krav Erhvervsfaglige krav social- og sundhedsuddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen Ændringerne i uddannelserne afspejler samfundsudviklingen og behovet

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

KiU og professionsdidaktik

KiU og professionsdidaktik KiU og professionsdidaktik Forskningsprojektet KiU og professionsdidaktik har primært fokus på at undersøge, på hvilke måder læreres kompetenceløft i undervisningsfag (KiU) sætter sig spor i praksis i

Læs mere

Ledelseskompetencer. en integreret del af professionsfagligheden på Metropol. En pixi-udgave om hvad, hvorfor og hvordan

Ledelseskompetencer. en integreret del af professionsfagligheden på Metropol. En pixi-udgave om hvad, hvorfor og hvordan Ledelseskompetencer en integreret del af professionsfagligheden på Metropol En pixi-udgave om hvad, hvorfor og hvordan 2 Pagineringstekst Indledning Institut for Ledelse og Forvaltning har siden 2009 arbejdet

Læs mere

Kompetenceudviklingsforløb for adjunkter 2015, forår

Kompetenceudviklingsforløb for adjunkter 2015, forår Kompetenceudviklingsforløb for adjunkter 2015, forår hvad? Den organisatoriske ramme for adjunkt-kvalificeringen i UCSJ (24/03) Formålet med dagen er at få etableret et netværk af adjunkter i UCSJ og diskutere

Læs mere

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning 1 Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning er. Nummer 4/2002 har temaet Arkitekturforskningens landskaber og signalerer forskellige positioner i øjeblikkets arkitekturforskning.

Læs mere

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland!1 Indholdsfortegnelse 1. Præambel 3 2. Varighed og titel 4

Læs mere

Manifest for klinisk undervisning i Ortopædkirurgisk Klinik, HovedOrtoCentret.

Manifest for klinisk undervisning i Ortopædkirurgisk Klinik, HovedOrtoCentret. Manifest for klinisk undervisning i Ortopædkirurgisk Klinik, HovedOrtoCentret. Introduktion I dette dokument beskrives rammerne, pædagogiske overvejelser, struktur, formelle krav og fremtidige perspektiver

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

Professionelle læringsfællesskaber

Professionelle læringsfællesskaber Thomas R. S. Albrechtsen Professionelle læringsfællesskaber teamsamarbejde og undervisningsudvikling Thomas R. S. Albrechtsen Professionelle læringsfællesskaber teamsamarbejde og undervisningsudvikling

Læs mere

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 2. oktober 2007 BBA/DINA AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Arbejdsmarkedets kompetencebehov

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets ansøgning om godkendelse af

Læs mere

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12 I. d LOV - en strategi for å fremme læring Design i evaluering Anmeldt af ledelses Egon Petersen Hanne Kathrine Krogstrup konsulent EP-[onsultlng,

Læs mere

Modulbeskrivelse Modul 5

Modulbeskrivelse Modul 5 Modulbeskrivelse Modul 5 1 Indledning Modul 5 sætter fokus på tværprofessionelt samarbejde mhp. en kvalificeret, sammenhængende indsats overfor brugerne. Modulet dækker 15 ECTS. Modulbeskrivelsen er udarbejdet

Læs mere

Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com. 19. maj 2016

Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com. 19. maj 2016 Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com 19. maj 2016 Afhandlingens bærende forskningsspørgsmål Hvad anses for passende elevattituder på henholdsvis frisør-, mekaniker- og bygningsmaleruddannelserne,

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Tillæg til bekendtgørelse og studieordning for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje BEK nr. 29 af 24/01/2008

Tillæg til bekendtgørelse og studieordning for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje BEK nr. 29 af 24/01/2008 Tillæg til bekendtgørelse og studieordning for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje BEK nr. 29 af 24/01/2008 VIA University Marts 2015 Indhold 1 og 2. Indhold, ECTS-omfang, placering og tilrettelæggelse

Læs mere

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser

Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Inklusion gennem æstetiske læreprocesser Projektarbejdsformen og skabende processer som udgangspunkt for inkluderende fællesskaber i dagtilbud Udviklingsprojekt i Aalborg Kommune 2012 Indledning Hvorfor

Læs mere

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Resume af ph.d. afhandling Baggrund Patienter opfattes i stigende grad som ressourcestærke borgere,

Læs mere

Hvad indebærer det at være klinisk underviser/klinisk undervisningssted for ergoterapeutstuderende?

Hvad indebærer det at være klinisk underviser/klinisk undervisningssted for ergoterapeutstuderende? Hvad indebærer det at være klinisk underviser/klinisk undervisningssted for ergoterapeutstuderende? Indholdsfortegnelse Indledning Rammer for den kliniske undervisers funktioner Den kliniske undervisers

Læs mere

Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk

Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk antropologi som metode implementeres i de videregående

Læs mere

Beskrivelse af Studie- og Karrierevejledningsindsatsen ved UC Diakonissestiftelsen 3K uddannelse, juni 2010

Beskrivelse af Studie- og Karrierevejledningsindsatsen ved UC Diakonissestiftelsen 3K uddannelse, juni 2010 Beskrivelse af Studie- og Karrierevejledningsindsatsen ved UC Diakonissestiftelsen 3K uddannelse, juni 2010 Indholdsfortegnelse Studievejledning... 2 Lovgrundlag... 2 Vision for studievejledningen... 3

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer August 2008 Velkommen til uddannelse i virkeligheden > Nyhedsbrev for UCN > Junivørsiti kålædsj > Vores uddannelser > Nordjyllands

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Procedure for godkendelse af kliniske undervisningssteder. Sygeplejerskeuddannelsen Region Syd

Procedure for godkendelse af kliniske undervisningssteder. Sygeplejerskeuddannelsen Region Syd Procedure for godkendelse af kliniske undervisningssteder Sygeplejerskeuddannelsen Region Syd Vedtaget af Lederrådet for Sygeplejerskeuddannelsen i Region Syddanmark Projektdeltagere: Gurli Harresø, underviser,

Læs mere

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER Udarbejdet af Niuernermik Ilinniarfik, Nuuk August 2008 Side 1 af 11 sider INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med uddannelsen... 3 2. Optagelse...

Læs mere

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Master of Business Administration Telefon: 9940 8255 Email: mba@aaumba.dk september 2015 MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Aalborg Universitet udbyder

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 19. december 2013. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 19. december 2013. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser Lovtidende A 2013 Udgivet den 19. december 2013 16. december 2013. Nr. 1521. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser I medfør af 9, stk. 2, 22, stk. 1, nr. 1 og 3-6,

Læs mere

Sundhedsfremme og empowerment. John Andersen Professor, ph.d. & mag.scient.soc. Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring

Sundhedsfremme og empowerment. John Andersen Professor, ph.d. & mag.scient.soc. Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring Sundhedsfremme og empowerment John Andersen Professor, ph.d. & mag.scient.soc. Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring Biologisk, psykologisk og/eller sociologisk tilgang? Sundhedstilstand: den

Læs mere

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads,

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads, Synspunkt Af Ebbe Lavendt UDEN FOR På en stor dansk psykologarbejdsplads sker der systematiske brud på de etiske principper. Skyldes det ressourcemangel eller befinder stedet sig bare uden for etikken?

Læs mere

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus)

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Underviser Per Brændgaard Søren Tange Kristensen Få den nyeste viden om kostens betydning for børns udvikling, intelligens og helbred. Vær med til

Læs mere

Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens

Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Tillæg til Bekendtgørelse og studieordning Uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Marts, 2015 Indhold 1. Forord... 1 2. Indhold, ECTS-omfang,

Læs mere

Konkurrencestatens pædagogik en kritik og et alternativ

Konkurrencestatens pædagogik en kritik og et alternativ Konkurrencestatens pædagogik en kritik og et alternativ Lærerrollen og de etiske dilemmaer SL, Vejle Marts2016 Faglig baggrund Brian Degn Mårtensson Lektor på University College Sjælland Tidl. lærer, konsulent

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Innovation og udvikling

Innovation og udvikling Temadag Partnerskaber som fælles ramme for Innovation og udvikling Innovation og udvikling Indhold Formål..............................................Side 3 Faglige oplæg........................................side

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Professionshøjskolerne en ny kontekst og omstilling til nye opgaver

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 27. marts 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer Februar 2009 Velkommen til uddannelse i virkeligheden Af: Niels Horsted, rektor Kære nye studerende > Nyhedsbrev for UCN

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Ældreområdet Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Klinisk undervisningssted Ældreområdet Hjemme Sygeplejen Billund Kommune Adresse Nygade 29 7200 Grindsted Telefon Teamleder Ann

Læs mere

NOTAT Videreuddannelse og arbejdsmarkedstilknytning blandt sygeplejersker

NOTAT Videreuddannelse og arbejdsmarkedstilknytning blandt sygeplejersker Dan Yu Wang December 2015 NOTAT Videreuddannelse og arbejdsmarkedstilknytning blandt sygeplejersker 1 ud af 6 sygeplejerske har en Pr. 1.1.2014 var da 90.820 personer i landet, der på et tidspunkt i livet

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgfag modul 13 Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgmodulpakke 1: 3 x 2 uger: Uge 1 og 2 Kvalitative og kvantitative

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

DET behøver IKKE TAGE TRE ÅR AT få ET ansvar

DET behøver IKKE TAGE TRE ÅR AT få ET ansvar DET behøver IKKE TAGE TRE ÅR AT få ET ansvar ERHVERVSJURIDISK FULDMÆGTIG I ET ADVOKATFIRMA 1 Løft blikket TM ERHVERVSJURIDISK FULDMÆGTIG Om os Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith er et af landets

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

Fra fagprofessionelle til kommunale medarbejdere? Referencer slide 27

Fra fagprofessionelle til kommunale medarbejdere? Referencer slide 27 Fra fagprofessionelle til kommunale medarbejdere? Referencer slide 27 Dagens temaer: Den historiske udvikling i korte træk. De nye krav til og rammer for fagprofessionelle jer. På vej fra fagprofessionelle

Læs mere

En reformulering af bibliotekets rum og funktion i fremtidens uddannelsessystemer?

En reformulering af bibliotekets rum og funktion i fremtidens uddannelsessystemer? En reformulering af bibliotekets rum og funktion i fremtidens uddannelsessystemer? Af Mai Aggerbeck Artiklen beskriver og diskuterer informationskompetencebegrebet med udgangspunkt i en empirisk undersøgelse

Læs mere

Evaluering af Studiepraktik 2015. Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015

Evaluering af Studiepraktik 2015. Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015 Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015 Praktikanternes evaluering af Studiepraktik 2015 1 Indhold Om evalueringsrapporten...3 Overordnede tal for Studiepraktik 2015...4 Institutioner og uddannelser...4

Læs mere

Forskningsbaseret undervisning på MMS Hvad, hvorfor og hvordan?

Forskningsbaseret undervisning på MMS Hvad, hvorfor og hvordan? Forskningsbaseret undervisning på MMS Hvad, hvorfor og hvordan? OKTOBER 2015 Forsvarsakademiet Svanemøllens Kaserne Ryvangs Allé 1 2100 København Ø Kontakt: Dekanatet, Anne-Marie Sikker Sørensen de-03@fak.dk

Læs mere

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Professionsbachelorprojektet er uddannelsens afsluttende projekt. Der er overordnet to mål med projektet. For det første skal den studerende demonstrere

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Styrk den sociale kapital

Styrk den sociale kapital Introduktion til social kapital 2.0 Styrk den sociale kapital + Retfærdighed + Samarbejdsevne + Tillid + Produktivitet + Kvalitet + Trivsel HR Personaleudvikling Styrk den sociale kapital Introduktion

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Udvikling af faglærerteam

Udvikling af faglærerteam 80 KOMMENTARER Udvikling af faglærerteam Ole Goldbech, Professionshøjskolen UCC Kommentar til artiklen MaTeam-projektet om matematiklærerfagteam, matematiklærerkompetencer og didaktisk modellering i MONA,

Læs mere

Specialpædagogik et nyt fag i en ny læreruddannelse

Specialpædagogik et nyt fag i en ny læreruddannelse Aase Holmgaard, Cand. pæd. psych, lektor/udviklingsmedarbejder ved CVU Midt-Vest, Karen Anderskov, Cand. psych., lektor ved CVU Midt-Vest, Mette Molbæk, Kandidat i pædagogisk psykologi, adjunkt ved CVU

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Læseplan Organisationsteori

Læseplan Organisationsteori SDU - Samfundsvidenskab MPM/årgang 2015 1. semester 3. august 2015 Læseplan Organisationsteori Undervisere: Ekstern lektor Poul Skov Dahl Lektor Niels Ejersbo Dette fag beskæftiger sig med centrale træk

Læs mere

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Etikregler Dansk Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Admiralgade 22, st. tv. 1066 København K Tlf. 70 27 70 07 kontakt@dpfo.dk dpfo.dk Etik Dansk Foreningens

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemstilling... 2 Problemformulering... 2 Socialkognitiv karriereteori - SCCT... 3 Nøglebegreb 1 - Tro på egen formåen... 3 Nøglebegreb 2 - Forventninger til udbyttet...

Læs mere

Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi

Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi 12 Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi Af Lasse Skånstrøm, lektor Med Globaliseringsrådets udspil Verdens bedste folkeskole blev det pointeret, at: Folkeskolen skal sikre børnene og de unge stærke

Læs mere

Udbud af bioanalytikeruddannelsen ved Professionshøjskolen University College Lillebælt

Udbud af bioanalytikeruddannelsen ved Professionshøjskolen University College Lillebælt Udbud af bioanalytikeruddannelsen ved Professionshøjskolen University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-462/BTH DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt

Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt Undervisningsministeriet Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K 26. September 2007 Sendt pr. e-mail til

Læs mere

I Schweiz gennemfører ca. to tredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse i en af de tre former, som indeholdes i det schweiziske system.

I Schweiz gennemfører ca. to tredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse i en af de tre former, som indeholdes i det schweiziske system. Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 285 Offentligt Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Denne artikel beskriver, hvordan forældrekompetenceundersøgelser gennemføres i CAFA. Indledningsvis kommer der lidt overvejelser om betegnelsen for undersøgelsestypen,

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens

Generel vejledning til prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Indhold Skriftlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Mundtlige prøver ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens... 2 Tilhørere... 2 I øvrigt... 3 Bachelor... 3 Retningslinjer for individuel

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Greve Kommune. Forældreinddragelse. - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen. En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen

Greve Kommune. Forældreinddragelse. - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen. En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Greve Kommune Forældreinddragelse - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Indhold Indhold...2 Hvorfor have fokus på forældresamarbejdet?...3 Relationen

Læs mere

Relevans, faglig kontekst og målgruppe

Relevans, faglig kontekst og målgruppe RESUMÉ Samarbejde mellem professionshøjskoler og universiteter om forskning og udvikling Denne rapport belyser professionshøjskolerne og universiteternes samarbejde om forskning og udvikling (FoU). Formålet

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Specialiseringen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Specialiseringen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT Specialiseringen i VED i IT-VEST SAMARBEJDET FÆLLES SKABELON 10. marts 2008 1 Generel del af studieordning

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE?

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? - FORÅR 2016 STUDIEVALG 2016 Hvad afgør dit studievalg? Det spurgte vi brugerne på Studentum i Danmark, Sverige, Norge og Finland om i vinteren 2016. 6.568 brugere deltog

Læs mere

giver dig blandt andet: Indsigt i den nyeste didaktiske forskning Færdigheder i supervision og vejledning

giver dig blandt andet: Indsigt i den nyeste didaktiske forskning Færdigheder i supervision og vejledning giver dig blandt andet: Indsigt i den nyeste didaktiske forskning Færdigheder i supervision og vejledning Professionelt overblik og fagligt overskud i arbejdet Formel og reel kompetence som praktiklærer

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen.

Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen. University College Lillebælt, Fysioterapeutudannelsen. Tillæg til studieordningen, del 4. Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen. Modulets titel Tværfagligt fællesmodul tværprofessionel

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende.

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende. Sundhedsminister Astrid Krags tale på Lægemødet 2013 (Det talte ord gælder) [Indledning dialogen med borgeren] Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at indlede jeres 131. lægemøde. Jeg har set frem

Læs mere

Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder

Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder Uddannelsesplan for de 3 praktikperioder Praktikstedet skal jf. bekendtgørelsen 14.stk. 2 formulerer en uddannelsesplan for de 3 praktikperioder i overensstemmelse med bilag 7 og 8 i bekendtgørelsen. Bilag

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere