Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv"

Transkript

1 7 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv Line Kastorp Kok, Uddannelse & Læring, Børne- & ungeforvaltningen, Vejle Kommune. Abstract: Denne artikel beskriver et bud på en ambitiøs kommunal strategi og et design af videreuddannelse og kompetenceløft for naturfagslærere og naturfagene i Vejle Kommune. Artiklen er en redegørelse for sammenhæng og udgangspunkt for igangsættelsen af projektet samt et indblik i de tiltag der er indarbejdet i det færdige uddannelsesdesign. Det omfatter ansættelse af en kommunal naturfagskonsulent, formel uddannelse af et større antal lokale naturfagsvejledere samt målrettede indsatser med henblik på at udvikle fagteams til professionelle læringsfællesskaber. Den igangværende implementering er tilrettelagt og afvikles i et nært samspil med projektet Engineering i Skolen (EiS). Et styrket fagligt støttesystem Dette er en beskrivelse af praksis og planlægning af professionel udvikling i et kommunalt perspektiv. Det er en beskrivelse af hvordan man i Vejle Kommune forsøger at give trængte fag i folkeskolen et fagligt løft og understøtte lærernes kompetenceudvikling. Det er en beskrivelse af den strategi der er lagt for et bredt kompetenceløft i folkeskolen, og et indblik i hvilke faktorer vi mener vil få betydning for elevernes faglige resultater i naturfag. Jeg vil forsøge at uddybe udgangspunkt og sammenhængen for projektet, nuværende forhold og indsatser samt fremtidige forventninger og mål til udviklingen af et styrket fagligt støttesystem i Vejle Kommune. Udgangspunkt og sammenhæng I Vejle Kommune er eleverne meget tilfredse med at gå i skole. Forældre er glade for deres børns skoler. Trivslen er høj, og det er gode skoler med velkvalificeret personale.

2 8 Line Kastorp Kok Men de faglige resultater er ikke fulgt helt med 1. I forbindelse med budgetforliget for 2016 vedtog Vejles politikere at der skulle gøres noget ved de ikke tilfredsstillende faglige resultater. Særligt fokus skulle stilles på matematik og naturfagene hvor præstationer ved de afsluttende prøver ikke har matchet de forventninger der kunne stilles i et socioøkonomisk perspektiv til et fagligt resultat. I Vejle Kommune blev en del af løsningen at satse på vejledning som en kvalificerende faktor for undervisningsfaget og den professionelle udvikling. Vejledning er her tænkt som faglig vejledning på flere niveauer. Det blev besluttet at udvikle et alment fagligt støttesystem der i praksis står på to ben, et centralt og et decentralt. Det centrale støttesystem blev styrket med ansættelsen af én fagkonsulent i matematik og én i naturfag (undertegnede) med start i skoleåret 2016/2017 med placering på forvaltningen. De faglige konsulenter samles i et team der fysisk er placeret sammen med de andre pædagogiske konsulenter i kommunen, men særligt som en del af det centrale Pædagogiske LæringsCenter (herefter forkortet PLC 2 ). Som naturfaglig konsulent blev min rolle og opgave bl.a. defineret ved at: understøtte den faglige udvikling og være sparringspartner i naturfagene lokalt på skolerne i samarbejde med naturfagsvejledere, naturfagslærere og ledelse koordinere kommunale naturfaglige projekter være tovholder for det kommunale science-netværk. Det decentrale støttesystem skulle styrkes ved at: støtte skolerne i udviklingen af stærke PLC er og etablering af en vejlederkultur efteruddanne undervisere i trængte undervisningsfag (bl.a. natur/teknologi) videreuddanne faglige fyrtårne faglige vejledere med virke på alle skolerne i kommunen revidering af en kommunal science-strategi der bl.a. skulle være medvirkende til at skabe retning for udvikling af naturfagene. Med vejlederkultur forstås den skolekultur hvor faglige vejledere, AKT-vejledere m.m. er en værdifuld og nødvendig medspiller i skoleudviklingen og den faglige ledelse på skolen. Vejledere skal ikke ses som ledere eller mellemledere, men ledelsens sparringspartner når fx kommunale strategier skal implementeres, eller udviklingsprojekter på skolen skal sættes i gang. Vejlederkulturen understøttes af et PLC som et team af 1 Jf. nationale testresultater inden for pågældende fag for skoleåret 13/14 og 14/15 korrigeret for socioøkonomisk baggrund (se for karaktergennemsnit m.m.). 2 I denne sammenhæng skal det ikke forveksles med PLC i vendingen Professional Learning Community eller sagt på dansk PLF (Professionelle Læringsfællesskaber).

3 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv 9 skolens samlede korps af vejledere. Herunder tænkes også skolens ressourcecenter. Matematikvejledere startede uddannelse i (med 3 fag- og vejledningsrettede PD-moduler), samme tid som N/T-undervisningsfaget blev udbudt. Med 2017 kommer turen til naturfaglige vejledere og et kompetenceløft til bl.a. matematikfaget 4. Vejle Kommune er en stor kommune med 28 skoler på over 30 matrikler. Der blev, i forbindelse med ønsket om uddannelse af faglige vejledere, fra forvaltningen stillet et krav om at alle skoler skulle tilknyttes en faglig vejleder inden for læsning, matematik og naturfag. Samtidig skulle vejlederfunktionerne generelt sikres et volumen som kunne give vejlederen rum til kollegavejledning, fordybelse i fagdidaktisk forskning og ikke mindst at være tovholder på lokale udviklingsprojekter til sikring af skolens arbejde med kommunale og lokale indsatsområder. Der er således flere små skoler der ikke selv har mulighed for at have en vejleder i alle fagområder alene. Derfor er de i praksis samlet i skoleklynger med 2 eller 3 skoler. Enkelte skoler er store nok til at stå alene om deres egne vejledere. Hvordan skoleklyngerne bringes i spil i forhold til fagteam og naturfagsvejledere, kommer jeg nærmere ind på senere. Med en vision for en fælles kommunal indsats omkring videreuddannelse og et fagligt løft blev det nødvendigt at udvikle en realistisk og ambitiøs videreuddannelsesplan der på sigt skulle understøtte en kontinuerlig professionel udvikling ved uddannelsen af faglige vejledere samt sikre opnåelse af nationale krav om undervisningsfagsdækning på alle fagområder. I den videre beskrivelse vil jeg koncentrere mig om professionel udvikling af naturfagslærere med særligt fokus på uddannelsen af naturfaglige vejledere og deres opgave på skolerne. Status Status på skolerne inden for det naturfaglige felt er i skoleåret 2016/2017: Undervisningsfagsdækning ligger fra 68,3 til 100 % (N/T = 68,3 % og F/K = 100 %) lærere fra forskellige skoler er nu i gang med at læse et undervisningsfag i N/T. De afslutter 3. og sidste semester i januar Enkelte skoler har et fungerende fagteam i naturfag i enten indskoling, mellemtrin eller overbygning; endnu færre har et samlet fagteam for hele naturfagsgruppen. 3 Mange skoler har i forvejen uddannede matematikvejledere/lærere der fungerer som matematikvejledere, eller lærere der i skrivende stund er i færd med vejlederuddannelsen. Sammen med læsevejledere er matematikvejledere godt repræsenteret i kommunen. 4 Herudover udbydes også i 2017/2018 undervisningskompetence i historie. 5 Biologi 96,2 % og geografi 82,5 %, jf. indikator i kvalitetsrapport 2.0.

4 10 Line Kastorp Kok De færreste af de nuværende/fungerende naturfagsvejledere har uddannelse eller er tildelt tid til at løse opgaven. De fleste vejlederfunktioner på skolerne er tænkt ind i de lokale PLC er. Kommunalt naturfagligt netværk oprettet i skoleåret 2015/2016 med kontaktlærer og -leder på alle skoler. Lærerne deltager i netværksmøderne; lederne gør ikke. Naturfaglig konsulent ansat pr. 1. august 2016 (undertegnede). Nuværende forhold og indsatser Det siger sig selv at der kommunalt er igangsat andre projekter der involverer skolerne, fagene, ledere, lærere eller pædagoger på den ene eller anden måde og i større og mindre omfang. Ligeledes vil der være skoler der satser i én retning, nogle i en anden, og andre der måske slet ikke satser på noget. Projekterne kan både være forankret i forvaltningen eller lokalt på skolerne. Under alle omstændigheder har det stor betydning for et projekts succes at man i planlægningen medtænker de indsatser der allerede er i gang. I planlægningen af en uddannelsesplan for naturfagene har det derfor været en vigtig pointe at sammentænke nye tiltag med det vi allerede gør. Vi skal ikke pludselig i en ny retning. I Vejle Kommune er der bl.a. sat fokus på Ledelse tæt på, Vurdering for og af læring, Mål og succeskriterier, Differentiering og Deskriptiv feedback (Rasmussen m.fl., 2015) i et større projekt inspireret af skoleudviklingen i Ontario, Canada. Skolerne har selv udviklet en handleplan for hvordan man lokalt har ønsket at arbejde med indsatsområderne. For mange skoler har det givet god mening at tænke disse fokusområder sammen med en lokal udvikling af et stærkt PLC hvor nuværende og kommende vejledere er tilknyttet. Her kan arbejdet med målområderne tænkes ind i fagene, og på den måde kommer de faglige vejledere i spil og får en vigtig rolle i skolens udvikling. Fokusområderne hænger dermed godt sammen med uddannelsen af faglige vejledere på skolerne. I samarbejde med uddannelsesinstitutionen har det været min opgave at tilrettelægge uddannelsesforløbet under hensyntagen til alle ovenstående krav, ønsker og målsætninger. Overvejelser over design og indhold samt en mulighed for at deltage i et unikt projekt med andre kommuner har ført frem til et uddannelsesdesign for de kommende naturfaglige vejledere der bl.a. indeholder: 3 PD-moduler, hvoraf 2 er fagspecifikke, og det tredje fokuserer på faglig vejledning, der afvikles i skoleåret 2017/2018 og 2018/2019. Modulerne til vores uddannelse udbydes af VIA UC da de også er samarbejdspartner i projekt EiS, der omtales senere.

5 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv 11 Oprettelse af fagteam i naturfag på skolerne og tid til kollegavejledning på skolerne. Kommunal netværksdeltagelse fire gange årligt (også fremover). Sammentænkning af PD-uddannelse med aktuelt projekt og udvikling af didaktik og metoder i naturfag Engineering i Skolen (EiS), hvilket i praksis betyder at vi sætter spot på de naturfaglige kompetencer og en problemorienteret og undersøgelsesbaseret tilgang til naturfagsundervisningen. Kompetenceløft af én ekstra lærer fra hver skole/skoleklynge med PD-modulet Skolens naturfaglige kultur (for at understøtte sparringen i fagteamet internt på skolen/i skoleklyngen). Aktionslæringselementer hvor didaktik og vejledning af kolleger afprøves i praksis. Følgeforskning i forbindelse med deltagelse i projekt EiS. Et lederspor i 2. modul (skolens naturfaglige kultur) så ledelsen bringes i spil i den faglige vejlednings udfordringer, forståelsen af naturfagenes særegenhed og etableringen af en vejlederkultur lokalt på skolen/i skoleklyngen og ikke mindst understøtte udviklingen af en naturfaglig kultur. Det har desuden givet god mening at inddrage/tage stilling til de initiativer i kommunen som også henvender sig til naturfagene fx FabLab og Naturskolerne i designet af uddannelsen. I det følgende uddyber jeg enkelte dele af de ovenstående punkter. Tre moduler Faglige vejledere i Vejle Kommune uddannes med 3 PD-moduler. Uddannelsen er planlagt således at modulerne følger hinanden i 3 semestre for at skabe momentum og kontinuitet. Første modul starter i oktober 2017 sidste modul afsluttes i januar Samme model er også anvendt ved uddannelsen af matematikvejledere. De to fagrettede moduler fokuserer på naturfaglig didaktik, naturfaglig progression og naturfaglig kultur det sidste modul er målrettet kollegavejledning. Lige nu arbejdes der på en plan for hvordan det kommunale netværk og undertegnede understøtter de uddannede vejledere i deres opgave og funktion på de enkelte skoler efter uddannelsesforløbet slutter. Fagteam på skolerne Alle skoler skal med dette skoleår oprette fagteam i naturfag. Fagteamet er et forsøg på at give den kommende vejleder et muligt spillerum for at skabe forandring. Det er tænkt ind i uddannelsen og konceptet i projekt EiS at en del af den praktiske af-

6 12 Line Kastorp Kok prøvning skal ske med kolleger i forbindelse med fagteamets møder lokalt på skolen/i skoleklyngen. Her ses den naturfaglige vejleder som en mulig forandringsagent (Lukacs & Galluzzo, 2014) der kan være en naturlig støtte for de andre naturfagslærere og -pædagoger på skolen. Men det er ikke gjort alene ved at finde ildsjæle der gerne vil udvikling. Det handler om at skabe rum for at man kan gøre tingene anderledes i hverdagen, og derigennem kan der være mulighed for ændring af praksis. Det kræver et sted hvor naturfagslærerne kan drøfte retning og didaktik, og det er tanken med fagteamet. Uddannelsen er bygget op med aktionslæringsforløb og er tilrettelagt med inspiration fra QUEST (Mogensen m.fl., 2015). Ud over oprettelsen af fagteamet på skolerne gives et kompetenceløft til en naturfagslærer med et PD-modul. Dette har været en del af konceptet i projekt EiS med tanke på spredning til flere lærere og flere skoler (se mere om EiS i næste afsnit). Der vil være en ekstra lærer, ud over naturfagsvejlederen, i hver skoleklynge der tilbydes et PD-modul sammen med vejlederen. Denne ekstra lærer kaldes E-lærer eller Engineering-lærer da vi sætter særligt fokus på Engineering som metode i hele uddannelsesforløbet. Den grundlæggende idé er at understøtte sparring og videndeling og samarbejde internt på skolen/i skoleklyngen. For de skoler der deler en vejleder med en anden skole, vil vejlederen være fra den ene skole, og E-læreren fra den anden skole (med enkelte undtagelser). Kommunalt netværk Siden 2015 har skolerne haft en repræsentant (en naturfagslærer) i et kommunalt science-netværk. Netværket mødes 4 gange om året (a 2 timer) og har ud over lærere fra skolerne også tilknyttet en leder fra hver skole, der dog ikke deltager i møderne, men forpligter sig på at være opdateret på netværkets arbejde og tilgængelig for den naturfaglige konsulent og -vejleder i forbindelse med eventuelle udviklingsprojekter inden for naturfagene på den pågældende skole. Ved at deltage på netværksmøderne har alle skolerne mulighed for at være med til at forme de beslutninger der tages kommunalt omkring udviklingen af naturfag bredt i kommunen. De faglige netværk 6 i kommunen er et forsøg på at holde gryden i kog under den professionelle udvikling, at styrke vejlederens identitet og ikke mindst skabe et forum for videndeling på tværs i kommunen. I netværket har jeg som konsulent en god mulighed for at mødes med vejledere, se og høre om behov lokalt på skolerne og sætte spot på relevante fagdidaktiske temaer. Herudover handler det også i høj grad om relationen mellem mig som centralt forankret og vejlederen som 6 Ud over science har også matematik, læsning, IT, PLC og kulturfagene et kommunalt netværk.

7 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv 13 decentralt forankret i skolen, at lære hinanden at kende så vi kan tillade os at adressere de problemstillinger og udfordringer den enkelte vejleder eller skole måtte opleve. Det er her jeg kan være forandringsagent. Ud over at vi mødes med fagfæller inden for de enkelte netværk, arrangeres der også to årlige fælles temaeftermiddage for vejledere og ressourcepersoner på skolerne hvor programmet indeholder vejledningsfaglige temaer som fx vurdering for og af læring eller vejledningsidentitet og -kultur. Projekt EiS (Engineering i Skolen) Et af de områder i naturfagene der kræver et særligt fokus, er den undersøgende og eksperimenterende dimension af fagene. Når eleverne til den afsluttende prøve i 9. klasse bedømmes på deres naturfaglige kompetencer og dermed hvordan de undersøger, modellerer, perspektiverer og kommunikerer, må vi lægge os i selen for at udvikle og tilrettelægge en undervisning der netop fokuserer på disse nye elementer i undervisningen. Det har vist sig at være en udfordring for mange naturfagslærere og dermed et fokusområde for de kommende vejledere og deres understøttelse af kollegers professionelle udvikling. Med projekt EiS har det været muligt at koble et koncept (der stadig er under udvikling og tilpasning) med vores tanker og ideer om hvad der skulle stilles skarpt på i den kommende vejlederuddannelse. Dertil kunne vi sikre os at vi var med helt fremme i udviklingen af en didaktisk tilgang til naturfagene hvor Engineering som metode skal være netop det stillads der sikrer struktur, en anvendelsesorienteret og problemløsende tilgang, motivation og ikke mindst dyb faglig viden i naturfagene gennem hele skoleforløbet 7. Engineering som didaktisk metode understøtter i den grad kompetencetænkningen i naturfagene, og undervisning med og læring gennem en undersøgende tilgang til en problemstilling kan være nyttig i mange andre fag og kontekster. Når EiS ses som en vigtig brik i det generelle faglige løft i naturfagene, er det særligt den netop omtalte anvendelsesorienterede tilgang til naturfagsundervisningen vi tror på kan være med til at skabe motivation og nysgerrighed hos elever og lærere. Men det handler selvfølgelig også om rekruttering og ikke mindst almen dannelse. Scientific literacy og handlekompetence sættes med EiS på dagsordenen i Vejle. Det har været en udfordring at tilrettelægge et uddannelsesforløb der både tilgodeser konceptet i et projekt og samtidig tager højde for de muligheder (og begrænsninger) der måtte være inden for et kommunalt skolevæsen. Men ikke desto mindre er det en nødvendighed for at få nuværende tanker, ideer og retninger til at spille sammen 7 Du kan læse mere om projekt EiS her:

8 14 Line Kastorp Kok og ikke mod hinanden. Det skal supplere og øge værdien af det vi allerede gør ikke bremse og være det ekstra der allerede slår et nyt tiltag ihjel før det overhovedet er sat i gang. Ledelsens involvering I forbindelse med uddannelse, fagteam, praksisafprøvning og deltagelse i projekt EiS er der også tilrettelagt et lederspor. Ledelsens opbakning og forståelse/accept af forandring er en af de væsentligste faktorer for at ændre praksis. Opgaven med at udvælge en faglig vejleder på skolen eller i skoleklyngen har været en opgave lagt ud til skoleledelsen. En del af økonomien tildelt uddannelsen af faglige vejledere er øremærket vikardækningen for de lærere der uddannes. Det gælder både matematik og naturfag. Selvfølgelig skal skolerne også selv finde timer at bidrage med. Som tidligere nævnt har Vejle Kommune valgt at fokusere på ledelse tæt på. I denne sammenhæng har man valgt at prioritere ressourcer til pædagogisk ledelse. Lederne får derved større mulighed for at komme endnu tættere på undervisningen og planlægningen i hverdagen og yde støtte og opmærksomhed til didaktisk udvikling i samarbejde med de faglige vejledere. Generelt set er skolernes ledelse meget positivt stemt over for den retning videreuddannelsesstrategien har lagt. Der er stor opbakning, og skolerne arbejder for at vejledere og fagkonsulenter bliver en del af personalets bevidsthed. I oprettelsen af naturfagsteam er det nødvendigt for en del af skolerne at konstruere fagteam i samarbejde med andre skoler. De skoler der ikke selv leverer en vejleder, får således tilknytning til en vejleder i et samarbejde med deres egen e-lærer. E-læreren forventes også at deltage i det kommunale netværk. Det er en opgave der bliver en logistisk udfordring, og ikke mindst en opgave der kræver ledelsens tydelige opbakning for at kunne lykkes. Uddannelsesforløb: Økonomien og den politiske opbakning har givet os mulighed for at uddanne 16 naturfaglige vejledere med 3 moduler samt kompetenceløfte yderligere 16 lærere med 1 modul. Forløbet i uddannelsen ser i grove træk således ud:

9 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv 15 Semester Undervisning/modul Deltagere Involvering af Efterår 2017 Naturfagenes sammenhæng og indhold EiS-workshops Naturfaglige vejledere Kommunalt netværk Fagteam E-lærer Forår 2018 Skolens naturfaglige kultur EiS-workshops Lederspor (2 kurser) Naturfaglige vejledere E-lærere Ledere Kommunalt netværk Fagteam Ledelse Skoleklynge Efterår 2018 Faglig vejledning i skolen Naturfaglige vejledere Kommunalt netværk Fagteam Skoleklynge Forår 2019 Opfølgning Naturfaglige vejledere E-lærere Ledelse Kommunalt netværk Fagteam Skoleklynge En af de mest afgørende faktorer for at videreuddannelse har en effekt, er at ny viden kommer i spil i praksis. Som en del af ressourcetildelingen har man, som tidligere nævnt, valgt at sætte som krav til skolerne (med økonomisk støtte) at: alle skoler selv har eller har tilknytning til en naturfaglig vejleder vejlederopgaven får et tilstræbt volumen på 0,20 0,25 stilling (i skoleklyngerne bidrager alle skolerne med timer til opgaven) alle skoler opretter et fagteam i naturfag, enten selv eller i et samarbejde i skoleklyngen. Dette skal ske både under og efter uddannelse. Under uddannelse vil de timer der ligger i 0,25 stilling, være indregnet i den tid der bruges på uddannelse. I praksis vil vejlederen have mindre tid til vejledning under uddannelse, men tid til afprøvning og aktionslæringsforløb. Fremtidige forventninger og mål Politisk forventes det at indsatsen i sidste ende vil kunne ses i de faglige resultater ved de afsluttende prøver. Det vil både betyde at eleverne i højere grad skal udvikle naturfaglige kompetencer, og at de lærere der underviser i naturfagene, skal arbejde målrettet med dem i den daglige undervisning. Ligeledes vil man også se på nationale tests i biologi, geografi og fysik/kemi. Men det er lige så interessant for os at se på:

10 16 Line Kastorp Kok Om der er en synlig effekt af at mødes i faglige netværk med andre der arbejder inden for samme felt og med samme udfordringer på andre skoler (som fx det kommunale science-netværk). Det kunne være udvikling af vejlederkultur, naturfaglig kultur, vejlederidentitet og videndeling/samarbejdsprojekter på tværs af skoler. Om det er muligt at opretholde en stadig professionel udvikling der kan stå på skuldrene af den igangværende indsats (fx ved faglig vejledning, fagteam og et styrket fagligt støttesystem). Om planlægning af undervisningsaktiviteter og udvikling af didaktik som en del af studiet, og som afprøves i praksis, har indflydelse på undervisningen i naturfag (for flere lærere) lokalt på skolerne. Om konstrueret kollegialitet (Sølberg, 2006) på tværs af skoler i praksis overhovedet kan lade sig gøre, og om det bidrager med en merværdi for den enkelte lærer og ikke mindst elev. Vil samarbejdet på sigt udvikle sig til et professionelt læringsfællesskab (Dufour m.fl., 2016) med alt hvad det indebærer? Om et fælles sprog omkring naturfag og naturfaglig didaktik giver et løft til undervisningen i hverdagen og har mulighed for at sprede sig til hele skolen i hele fagteamet. Om vi kommunalt, på skolen og i klasserummet udvikler en stærk naturfaglig kultur 8, bl.a. defineret ved motiverede elever i en motiverende undervisning hvor der skabes muligheder for fagdidaktisk udvikling af naturfagsundervisningen. Om man kan måle effekten af vejlederens påvirkning og virke i fagteam, sammen med kolleger, ude i undervisningen. Om folkeskolens afgangselever søger flere videregående uddannelser inden for tek/nat-området når vi satser så målrettet på at udvikle nye metoder og didaktik til naturfagene der netop skal bidrage til øget elevmotivation og bedre kobling til virkeligheden. Ovenstående skal ses som undersøgelsesfelter og ikke specifikke mål. Det vil dog være oplagt at skolerne tager udgangspunkt i ovenstående overvejelser når de udarbejder lokale (differentierede) målsætninger og handleplaner for udvikling i naturfagene og PLC generelt. Det er vores forventning at vi vil se forandringer inden for alle punkter, men det vil være naivt at tro at der sker lige meget alle steder, og ikke mindst at der sker noget der kan måles allerede fra dette skoleår. Derfor skal vi med dette projekt udvikle og præcisere mulige tegn på at vi lykkes, og den opgave skal løses undervejs i samarbejde med lærerne. Det er helt naturligt at prøver og nationale tests skal være 8 Vejle Kommune har i forbindelse med revidering af Science-strategien udarbejdet en definition på en stærk naturfaglig kultur med inspiration fra bl.a. Jan Sølberg (2006) samt rapporten Naturfag i tiden, 2013 (se links bagerst i artiklen).

11 Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv 17 en del af evalueringsgrundlaget, men de må ikke stå alene. Det vil være en oplagt opgave for det kommunale netværk. Målene med et styrket fagligt støttesystem er altså at: der udvikles en klar struktur og organisering af den mulige støtte der kan gives til lærere og elever samt skoler og ledelse der udarbejdes en målrettet kompetenceudviklings- og videreuddannelsesstrategi for professionel udvikling af lærere og pædagoger på skolerne i Vejle faglige netværk prioriteres højt der udvikles Pædagogiske læringscentre både centralt og decentralt. Målet er i sidste ende at dette vil kunne afspejles i elevernes karakterer når de forlader folkeskolen. I skrivende stund er en arbejdsgruppe med undertegnede som tovholder og skribent i færd med revidering af en kommunal strategi for naturfagene fra 0 18 år (Sciencestrategi). I denne strategi er uddannelsen af vejledere og e-lærere tænkt ind i den lokale implementering af strategien, og de udarbejdede lokale handleplaner for naturfagsområdet inddrages som en del af evalueringen af projektet. Her vil jeg som konsulent og kommunal tovholder for projektet ligeledes følge op på de ovenstående undersøgelsesfelter kommunalt for et helhedsbillede og lokalt på skolerne/i skoleklyngen for at kunne understøtte den faglige udvikling i naturfagene. Ligesom vejledere og e-lærere får status af forandringsagenter ude på skolerne, er det min opgave at være forandringsagent i en ydre arena på kommunalt plan. Som beskrevet ovenfor vil min arena bl.a. være i det kommunale netværk og i sparringen med både vejledere, e-lærere og skoleledelser. Første semester for de naturfaglige vejledere går i gang i oktober Vi er stadig i gang med planlægning og justering, og ændringer kan jo altid forekomme til sidste sekund. Der er meget at tage højde for når man skal skabe forandring i praksis, og særligt udfordrende kan det være at skabe forandring i folkeskolen. Men når opbakningen er på plads fra alle involverede politikere, forvaltning, ledelser og lærere og vi i uddannelsesdesignet er opmærksomme på hvad der ifølge forskning bør virke, samt hvad vi allerede gør, er vores forventning og håb at denne strategi vil være med til at understøtte den professionelle udvikling for naturfagslærere på skolerne i Vejle Kommune.

12 18 Line Kastorp Kok Litteratur og links Dufour, Richard m.fl. (2016). Håndbog i professionelle læringsfællesskaber. Dafolo. Engineering i skolen: Lukacs, Karrin S. & Galluzzo, Gary R. (2014). Beyond empty vessels and bridges: toward defining teachers as the agents of school change. Teacher Development v18 n1, s Mogensen, Arne m.fl. (2015). Processer, der forandrer fagteamsamarbejde efter QUEST-modellen. MONA, Naturfag i tiden: i%20tiden%20%281%29.pdf. QUEST-projektet: Rasmussen, Jens m.fl. (2015). Liv i skolen, nr. 3, september 2015 Canadisk pædagogik i skolen. Sillasen, Martin K. m.fl. (2017). Engineering svaret på naturfagenes udfordringer? MONA, Sølberg, Jan (2006). Den lokale naturfaglige kultur et fokus for udvikling. MONA, English abstract This article describes the planning of an ambitious municipal strategy and a design of further education and competence lifting for science teachers and natural sciences in Vejle Municipality. As well as a description of coherence and starting point for the project it gives insight into the activities incorporated in the completed education design. This includes appointment of a municipal natural science consultant, formal education of a large number of local science teachers, as well as targeted efforts to develop professional teams for professional learning communities. The ongoing implementation is organized in close collaboration with the project Engineering in Schools (EiS).

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 Fagsekretariat for undervisning 2014 Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategien skal sammen med læreres

Læs mere

Skole- og fagudvikling gennem fagteam

Skole- og fagudvikling gennem fagteam Skole- og fagudvikling gennem fagteam Skoleledelsesmøde i Silkeborg Kommune 2014-08-26 Martin Krabbe Sillasen QUEST: Qualifying in-service Education of Science Teachers Start: Januar 2012 Slut: December

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere Lærerens Håndbog Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET 1 Velkommen til QUEST Dette er en håndbog, der introducerer

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Formålet med dette notat er formuleringen af formål, mål og succeskriterier for udviklingsprojektet Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen.

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Et udviklingsprojekt 2 3 En række folkeskoler i Randers Kommune er på vej ind i et arbejde, som skal højne kvaliteten i undervisningen i faget natur/teknik.

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole 2015-2020 Skole og Undervisning - januar 2015 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Aabenraa Kommune har i foråret 2015 besluttet strategi til implementering af folkeskolereformen med overskriften Alle børn skal blive så dygtige, de kan.

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole Skole og Undervisning december 2016 Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Skole 2015-2020 Skole og Undervisning december 2016 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Haderslev Kommunes kompetenceudviklingsplan for skoleområdet 2014-2020 Kompetenceudviklingsplanen skal ses i sammenhæng med Børne- og Familieserviceområdets

Læs mere

Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Faglige mål Folkeskolereformen lægger op til en ændring af, hvordan folkeskolen fremover skal løse sin opgave. Reformens formål er, at eleverne,

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN

KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN FOLKESKOLEREFORMEN KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN 2014 2020 INDHOLD Indledning... 1 Baggrund... 2 Kompetenceudviklingsfokus og aktiviteter... 3 Principper... 3 Begrebsafklaring... 4 Organisering... 5 Anvendelse

Læs mere

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016 SKOLENS NAVN: Hedevang Med funktionsbeskrivelsen og model for teamorganisering for Roskilde Kommunes pædagogiske læringscentre PLC (2015) sættes en overordnet vision for PLC-teamets arbejde: PLC-TEAMET

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Hovedstaden Hvidovre 23. januar 2019 Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Kvalitetsanalyse 2015

Kvalitetsanalyse 2015 Kvalitetsanalyse 2015 Dronninggårdskolen Rudersdal Kommune 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Opsamling fokusområder... 4 3. Nationalt fastsatte, mål og resultatmål... 5 4. Fokusområder... 5 5. Afslutning...

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole 2016-2020 Skole og Undervisning - november 2016 Version 3.0 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi For at vi på ZBC kan leve op til kravene i den kommende EUD reform er det nødvendigt, at vi fortsat sikrer udvikling af medarbejdernes kompetencer. Udgangspunktet for kompetenceudviklingen

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige Middelfart Kommune kompetenceudvikling i forbindelse med folkeskolereform På baggrund af møde mellem Middelfart Kommunes reformgruppe og UCL d. 3. april 2014 fremsendes hermed udkast til kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole 2015-2020 Skole og Undervisning oktober 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

Strategi for naturfag i Vejle Kommune 0-18 år ( )

Strategi for naturfag i Vejle Kommune 0-18 år ( ) Strategi for naturfag i Vejle Kommune 0-18 år (2018-2021) Indhold Indledning... 2 Naturfag nødvendig læring og almen dannelse?... 3 Vision for udvikling i naturfagene... 5 Naturfaglig kultur... 5 Temaer

Læs mere

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021)

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Indhold Læsevejledning... 2 Indledning... 3 Fagligt fokusområde... 5 Vejlederne... 6 Elever med særlige behov... 8 Evaluering af faglig progression...

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole 2015-2020 Skole og Undervisning Oktober 2017 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole 2015 2020 Skole og Undervisning november 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle

Læs mere

Fremtidens skole: Alle elever skal udfordres

Fremtidens skole: Alle elever skal udfordres Fremtidens skole: Alle elever skal udfordres Debatoplæg fra Odense Lærerforening maj 2010 Effektmål At andelen af unge, der fuldfører en ungdomsuddannelse, skal øges med 5 procent i den kommende 3 årsperiode.

Læs mere

Revidering af den langsigtede plan for kompetenceudvikling af medarbejdere - Skoleårene 2014/15-2019/20

Revidering af den langsigtede plan for kompetenceudvikling af medarbejdere - Skoleårene 2014/15-2019/20 Sag: 13-8191 Dok: 32766-15 Revidering af den langsigtede plan for kompetenceudvikling af medarbejdere - Skoleårene 2014/15-2019/20 1. Kompetenceudvikling i folkeskolens fag (Undervisningskompetencer/linjefag)

Læs mere

Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013

Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013 Digitaliseringsplan Den gode digitale skole, Skovlyskolen dec. 2013 Skovlyskolen Den gode digitale skole. Den overordnede vision i Rudersdal kommune lyder: den digitale tilgang er et naturligt valg for

Læs mere

NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG. i Vejle Kommune

NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG. i Vejle Kommune NATURFAG STRATEGI FOR NATURFAG i Vejle Kommune 2018-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Naturfag nødvendig læring og almen dannelse?... 4 Resiliens og naturfaglig dannelse... 6 Vision for udvikling

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi for pædagogiske medarbejdere og ledere i skoleforvaltningen 2015-2017 Skoleforvaltningens vision og strategiske mål skaber retning for Skoleforvaltningens

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen Ledelse, der løfter Naturfaglig kultur for skoleledere Ledelse, der løfter Det har vi lovet... Skoleledelsen har stor betydning, når det gælder udvikling af naturfaglige kulturer på skolerne. Koordinering

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen 2018 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så

Læs mere

Kvalitetsrapport 2009. Andkær skole

Kvalitetsrapport 2009. Andkær skole Vejle Kommunale Skolevæsen Kvalitetsrapport 2009 Skolerapport fra Andkær skole ved Helle Lauritsen Indledende bemærkninger. Kære skoleleder Hermed præsenteres kvalitetsrapporten for 2009-2010. Vi har i

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Konference d. 12. maj 2015 Udviklings- og forskningsprojekt om Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Projektdeltagere i Kompetenceudvikling og teamsamarbejde Ringkøbing-Skjern kommune

Læs mere

1. marts 2015. Kompetenceudviklingsplan. for Læring i skolen. Hedensted kommune 2014-2020. Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000

1. marts 2015. Kompetenceudviklingsplan. for Læring i skolen. Hedensted kommune 2014-2020. Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 1. marts 2015 Kompetenceudviklingsplan for Læring i skolen Hedensted kommune 2014-2020 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Kompetenceudviklingsplan for Hedensted Kommune 2014 2020 Kompetenceudviklingsplanen

Læs mere

Revideret december Kompetenceudviklingsplan. for Læring i Skolen. Hedensted Kommune Tofteskovvej Juelsminde T:

Revideret december Kompetenceudviklingsplan. for Læring i Skolen. Hedensted Kommune Tofteskovvej Juelsminde T: Revideret december 2017 Kompetenceudviklingsplan for Læring i Skolen Hedensted Kommune 2014-2020 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Kompetenceudviklingsplan for Hedensted Kommune 2014 2020 Kompetenceudviklingsplanen

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forutsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Naturfagene åben skole skole-virksomhedssamarbejde og og/eller Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Region Nordjylland Aalborg, 1. juni 2017 Dagens program Vision Vores vision er at alle børn og unge

Læs mere

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019 Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv Astra netværksmøde 23 maj 2019 Mindset Talenter ABCmodellen Det summer af science i Ishøj Nære rollemodeller Netværk på tværs Makerspace Fagteam samarbejde

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan

Kompetenceudviklingsplan Revideret December 2015 Kompetenceudviklingsplan for Læring i skolen Hedensted kommune 2014-2020 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Kompetenceudviklingsplan for Hedensted Kommune 2014 2020 Kompetenceudviklingsplanen

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 7. oktober 2015 Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Formål Som EnergiMetropol er der i Esbjerg en klar strategi for at understøtte virksomhederne

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole 2019 2015-2020 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan

Læs mere

Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N

Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N Indhold 1. Indledning... 2 2. Opsamling... 3 Status for pejlemærker for elevernes læring... 3 Status for pejlemærke om elevernes

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Uddannelse som talentvejleder

Uddannelse som talentvejleder Uddannelse som talentvejleder et efteruddannelsestilbud hos ScienceTalenter Vi skal sikre en bedre grundskole, der giver alle børn mulighed for at lære så meget som muligt og få et højere fagligt udbytte

Læs mere

Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen

Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen Notat Til Børne- og Undervisningsudvalget Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen 2014-2020 I det følgende beskrives Assens Kommunes kompetenceplan for arbejdet med kompetenceudvikling

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole 2016-2020 Skole og Undervisning - november 2018, gældende for 2019 Version 6.0 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne

Læs mere

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led Udvikling af naturfaglig kultur - forankring i flere led 3 niveauer i udvikling og forankring - Politisk (behov/synlighed/bevidsthed/kendskab) - Forvaltning (kompetenceudvikling/understøttelse/oversættelse)

Læs mere

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen Kompetenceudvikling for lærere og pædagoger i skolen I dette katalog kan du finde inspiration til kompetenceudvikling

Læs mere

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Baggrund for projekt: Faglig Ledelse og vidensrejsen til Ontario, Canada I forbindelse med implementering af Folkeskolereformen

Læs mere

Tingbjerg Heldagsskole. Ledelsesmæssige handlinger. 1. Organisering af indsatserne

Tingbjerg Heldagsskole. Ledelsesmæssige handlinger. 1. Organisering af indsatserne Skole Begrundelse hvorfor skolen er på handlingsplan Tingbjerg Heldagsskole Skolens resultater fra FSA 2014 viser, at gennemsnittet i de bundne prøvefag har været nedadgående fra 2012-2014, og i 2014 opnåede

Læs mere

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune.

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune. Notat Version 3 03.07-2014 Lolland Kommunes læse- og skriftsprogsstrategi 2014 Vision Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde

Læs mere

Gør en god skole bedre. - Et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre. - Et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre - Et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor et fagligt løft af folkeskolen Alle børn skal blive dygtigere Dagens folkeskole skal gøre vores børn og unge parate til morgendagens samfund

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Midtjylland Skanderborg 24. januar 2019 Hvorfor er vi her? Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret

Læs mere

Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST

Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) 2018-2020 Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST Indholdsfortegnelse Indledning s.3 Praksis anno 2017 s.3 Vejledere- og koordinatorer s.4 Læsevejledere

Læs mere

Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning

Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning Læringscenterets dag, 29. august 2017 Professionshøjskolen Absalon 28-08-2017 Thomas Jensen, Styrelsen for Undervisning og kvalitet Side

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

RESSOURCER ORGANISERING YDELSER EFFEKT

RESSOURCER ORGANISERING YDELSER EFFEKT SKOLEREFORM RESSOURCER ORGANISERING YDELSER EFFEKT Lærernes udvidede undervisningstid Kompetenceudvikling Aarhusaftale Fleksible rammer APV -Ekstraordinær Sygefravær Tilrettelæggelse af en mere varieret

Læs mere

1. Kompetenceudvikling i folkeskolens fag (Undervisningskompetencer/linjefag)

1. Kompetenceudvikling i folkeskolens fag (Undervisningskompetencer/linjefag) 1. Kompetenceudvikling i folkeskolens fag (Undervisningskompetencer/linjefag) Læreren er den faktor i skolesystemet, der har størst indflydelse på elevens læring, herunder de faglige resultater. Det gælder

Læs mere

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel 1 Denne projektbeskrivelse uddyber den korte version indenfor følgende elementer: 1. Aalborg kommunes forberedelsesfase 2. Aalborg kommunes formål med

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn September 2018 Lokal handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionspolitik fra 2016, og på baggrund af skolernes udviklingsplan og de otte skolepolitiske mål.

Læs mere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere Guide til netværk i fagene med faglige vejledere I denne guide sættes fokus på, hvordan skolens faglige vejledere kan medvirke til at arbejde med implementering af forenklede Fælles Mål, bidrage til den

Læs mere

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016 Team- samarbejde &Trivsel Kære forældre I Børne- og Kulturforvaltningen sætter vi i denne udgave af nyhedsbrevet fokus på teamsamarbejde blandt skolens pædagogiske personale og elevtrivsel og gør status

Læs mere

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Udviklingsplan Har I på skolen en udviklingsplan fx som led i arbejdet med kommunens kvalitetsrapport - med konkrete mål for skolens

Læs mere

Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling

Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling Udvikling af lokal naturfaglig kultur er en del af den lokale skoleudvikling Inspiration til pædagogisk ledelse af naturfagsområdet workshop ledelse Indholdspunkter Fokus og sammenhæng Pædagogisk ledelse

Læs mere

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Notat Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Når læringsmiljøerne i folkeskolen skal udvikles, og elevernes faglige niveau skal hæves, kræver det blandt andet, at kommunerne og skolerne kan omsætte viden

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Lind skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Lind skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Lind skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat bemærkninger...5

Læs mere

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014 Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer Seminar ved LSP 27.05.2014 Reformen Faglig løft af folkeskolen har 3 overordnede mål MÅL: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige,

Læs mere

Kommunernes omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger

Kommunernes omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger Kommunernes omstilling til en ny folkeskole Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger Om undersøgelsen Gennemført i april-maj 2015 Besvarelse fra 98 kommuner Temaer i undersøgelsen:

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Sjælland Sorø. 30. januar 2019 Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret for at udvikle og styrke

Læs mere

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen KOMPETENCECENTER Kompetencecenteret på Præstemoseskolen Kompetencecenteret på Præstemosen er et overordnet organ, der består af skolens ressourcelærere dvs lærere, der har specialiseret sig inden for et

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling?

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Ledelse af læsning - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Flemming Olsen Børne- og Kulturdirektør i Herlev Kommune Formand for Børne- og Kulturchefforeningen

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Løjt Kirkeby Skole 2016-2020 Skole og Undervisning - november 2017 Version 5.0 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål Projektbeskrivelse Baggrund og formål Alle elever skal blive så dygtige som de kan. Dét er et af de nationale mål for folkeskolereformen. For at imødekomme det mål har vi i Norddjurs og Skanderborg kommuner

Læs mere

Skolernes mål og handleplaner

Skolernes mål og handleplaner Skolernes udviklingsplaner Nationale mål Kommunal kvalitetsrapport Nationale mål Nationale mål Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Måltal Mindst 80 procent af eleverne

Læs mere

Kommunal kompetenceplan med henblik på at nå målet om fuld kompetencedækning på folkeskoleområdet i 2020

Kommunal kompetenceplan med henblik på at nå målet om fuld kompetencedækning på folkeskoleområdet i 2020 Kommunal kompetenceplan med henblik på at nå målet om fuld kompetencedækning på folkeskoleområdet i 2020 Indledning Med Folkeskolereformen er der fastsat mål for, at alle elever trives og bliver så dygtige

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN

KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN FOLKESKOLEREFORMEN KOMPETENCEUDVIKLINGSPLAN 2014 2020 INDHOLD Indledning... 1 Baggrund... 2 Kompetenceudviklingsfokus og aktiviteter... 3 Principper... 3 Begrebsafklaring... 4 Organisering... 5 Anvendelse

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Læringscenter Syd

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Læringscenter Syd Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Læringscenter Syd 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

Mål : Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til dansk og matematik i de nationale test.

Mål : Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til dansk og matematik i de nationale test. Mål 1-2020: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til dansk og matematik i de nationale test. Skolens måltal i nationale test. - Andelen af gode elever i dansk og matematik skoleår 12/13 13/14 14/15

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke 71 Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke Ole Kronvald, Astra Heiko Buch-Illing, Astra Kommentar til Kastorp Kok: Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv, MONA, 2017-4. Indledning

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

Skovsgård Tranum Skole

Skovsgård Tranum Skole Skoleudviklingsplan for Skovsgård Tranum Skole 2015 1 Indhold Følgende indhold i kvalitetsrapporten giver anledning til særlig opmærksomhed:... 3 Svarende skal findes i følgende SMTTE-modeller:... 4 Teamarbejdet...

Læs mere