Livet i indskolingen på Sjælsøskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Livet i indskolingen på Sjælsøskolen"

Transkript

1 Livet i indskolingen på Sjælsøskolen I det følgende vil vi i udpluk fortælle om livet i indskolingen på Sjælsøskolen også kaldet Blok 1. Overgangen fra børnehave til indskolingen: Igennem en årrække har skolen fået etableret et godt samarbejde med de lokale dagtilbud. Det betyder, at bh. klasselærerne og kontaktpædagogerne besøger de børnehaver, som skolen modtager børn fra til kommende skoleår. Under besøget bliver der afholdt en overleveringssamtale mellem barnets primære pædagog og skolens personale. Denne samtale er med til at skabe en forståelse af, hvordan vi kan tilpasse rammerne for at øge det enkelte barns trivsel og dermed understøtte, at det får en god skolestart. Inden skolestart afholder ledelsen et indskrivningsmøde, hvor forældrene til de kommende børnehaveklassebørn kan få indsigt i skolens liv. Når børnene er indskrevet afholdes der et møde, hvor forældrene bliver orienteret om skolens værdier og forventninger og en generel information omkring 1. maj start.

2 Skolen afholder, før børnene begynder, et Åbent hus -arrangement, hvor de kommende børnehaveklassebørn har mulighed for at komme på besøg sammen med deres forældre og hilse på børnehaveklasselærerne og SFO ens personale. Børnene begynder i Mini-SFO den 1. maj. Her har de mulighed for at stifte bekendtskab med indskolingens liv og vaner, samt danne relationer med deres nye kammerater og de nye voksne. Der er oftest afsat timer til, at kommende 1. klasselærerne kommer og deltager i undervisningen, så børn og voksne får kendskab til hinanden. Disse timer ligger som regel i foråret. Desuden bliver lærerne ofte præsenteret på et forældremøde. Derudover afholdes der overleveringsmøder mellem SFO-personalet fra børnehaveklasse til 1. klasse og fra 2. til 3. klasse og fra 3. klasse til klub. Inden 3. klasserne skal indkøres i klubben, bliver der afholdt et forældremøde, hvor dagsordenen er overgangen fra SFO til klub. I løbet af foråret, vil 3. klasserne komme på besøg i klubben, inden de starter for alvor 1. maj. Da SFK en samarbejder med kultur- og fritidslivet, vil 3. klasserne blive tilbudt de forskellige tilbud og aktiviteter, som normalt kun er for 4-5. klasserne. Det gør vi for at børnene kan lære de andre børn bedre at kende, dette sker allerede i starten af det nye år. Det skal understreges, at selv om børnene fysisk går i klubben, hører de stadigvæk under SFO-regi, hvilket betyder, at betalingen er SFO takst, fordi tilsynspligten stadig er gældende. Organiseringen: Sjælsøskolens indskoling ligger i det vi kalder blok 1. Lokalerne i blokken bliver brugt af både undervisningsdelen og fritidsdelen. Det er altså her, at børnene har deres hverdag fra de går i børnehaveklassen og frem til og med 3. klasse. Undervisningsdelen og fritidsdelen har et tæt samarbejde, med øje for at skabe sammenhæng i børnenes hverdag. Klasserne er organiseret årgangsvis og hver årgang fungerer som et selvstyrende team bestående af de lærere, som har timer på årgangen og de pædagoger/medhjælpere, som er kontaktpædagoger for klasserne. Kontaktpædagogerne har desuden et vist antal skoletimer, afhængig af hvilken årgang det er, hvilket betyder at denne deltager i undervisningen, enten nogle faste timer om ugen, eller i forbindelse med tværsuger. Disse voksne har det primære ansvar for, at børnene på hele årgangen trives og lærer. Hvert årgangsteam mødes hver anden uge, hvor de drøfter og planlægger samarbejdet i form af projekter, tværsuger, undervisning og status omkring det enkelte barn og gruppens trivsel og udvikling. Møderne bliver desuden brugt til at forberede skole/hjem samtaler. Udover teammøder holder lærerne blokmøder ca. 1 gang pr. måned og pædagogerne holder personalemøde 1 gang pr. uge. Det tilsigtes, at en repræsentant fra den anden faggruppe, ofte i form af ledelsen, deltager i henholdsvis det ene og det andet møde.

3 Fysiske rammer, materialer og faciliteter I blok 1 har undervisningsdelen og fritidsdelen fælles lokaler. Centralrummet og fritidsdelens køkken bruges i såvel undervisnings- som fritidstid. Fritidsdelen råder fuldt over tre lokaler; et computerrum, et spillerum og caféen. Klasselokalerne bruges i fritidstiden af de børn, som ønsker at lege alene eller i mindre grupper. Et af klasselokalerne bliver desuden i fritidstiden brugt til stillerum, som en voksenstyret aktivitet, hvor børnene kan lave trænings-/hjemmearbejde, læse og tegne i fred og ro. Centralrummet bliver brugt som udstillingslokale i forbindelse med elevproduceret materialer. Det er desuden her, at hele indskolingen mødes en gang om ugen til fællessamling og i forbindelse med afholdelse af vores forskellige traditionsarrangementer eller teatervisninger. Skolens faglokaler, såsom idrætshallen, musiklokalet og hjemkundskab bruges i perioder af fritidsdelen til voksenstyrede aktiviteter. Vores nyetablerede legeplads og den skønne natur, der omkranser vores skole, bliver flittigt brugt, både af undervisnings- og fritidsdelen. Årets organisering: Alle klasserne har et grundskema, men flere gange om året bliver dette brudt op for at lave tværsuger. I SFO-tiden vil der være vekslende aktiviteter, både voksen- og børnestyret, og en del af året vil der være projektuger med fokus på bestemte emner. I løbet af året afholdes fælles arrangementer i forbindelse med traditioner såsom jul, fastelavn og sidste skoledag. SFO en afholder desuden en sommerfest for børn, søskende og forældre og deltager desuden i HOP&ROCK. Dagsstrukturen: SFO en åbner kl. 7 om morgenen. Kl starter undervisningstiden med løbe- og læsestund frem til kl Derefter har man undervisning/læringsaktiviteter frem til kl. 9.40, hvor eleverne har frikvarter. Kl. 10 har eleverne endnu et læringsmodul frem til ca. kl , hvor der er spisepause og spisefrikvarter til kl Herefter er der nogle årgange, som har fri og andre som har læringsaktiviteter frem til kl eller 13.45, hvilket vil fremgå af skemaet. Derefter overtager SFO en resten af dagen med et udvalg af aktiviteter, der både kan være kreative og fysiske. Disse aktiviteter kan ses af børnene på opslagstavlen samme dag, som de finder sted, forældrene vil være informeret om disse i ugeplanen på forældre-intra. I hverdagene tager SFO en på små ture rundt i lokalområdet og i ferierne, hvor de har børnene hele dage, vægter de at tage på længere ture såsom Frilandsmuseet og Kanal Rundfart. I sommerferien samarbejder SFO en med Høsterkøb skole, hvor de holder åbent på skift, men der er altid personale til stede i tidsrummet 9-16 fra Fristedet. Mere information om sommerferien og tilmelding kommer til foråret.

4 Læringsaktiviteter: Der er mange måder at lære på og mange måder at organisere læring på. Derfor veksler undervisningen/aktiviteterne også mellem fælles gennemgang, individuel tid, værkstedsundervisning, Cooperative Learning(CL) og andre Classroom-management tilgange. Endelig kan læringsaktiviteterne også differentieres via holddannelse, hvor der tages hensyn til fx det faglige niveau, køn, samt børnenes andre individuelle behov. Det enkelte barns udviklingpotientialer bliver løbende drøftet af lærerne og pædagogerne på teammøderne. Dette gælder generelt for alle børn, men med ekstra fokus på børn med særlige forudsætninger og for børn med særlige behov. Fælles læringstiltag for hele skolen er, at vi ønsker at give eleverne mulighed for at få læsetræne hver dag. Derfor starter vi hver morgen med 20 minutters læsestund. I blok 1 har vi desuden løbestund hver dag, idet undersøgelser viser, at det har stor effekt i forhold til børns læring, at de får rørt sig hver dag. Hvordan organiseres læringen På de fire årgange er skoleåret delt op i fagfaglige skemauger, tværsuger og blokuger. Tværsugerne og blokugerne er planlagt ud fra et emne og/eller med fokus på enkelte områder indenfor et eller få fag. Eleverne bliver herefter opdelt i grupper på tværs af klasser og årgange. Fælles for alle ugerne gælder, at der arbejdes med trinmål passende til årgangene (se undervisningsministeriet). Skolen holder desuden også Featureuge hvert år i uge 41. Her arbejdes der med et fælles overordnet emne for hele skolen. Eleverne bliver blandet på kryds og tværs af blokkene ud fra deres ønsker i forhold til de udbudte aktiviteter. Ugen munder ud i et aftenarrangement, hvor forældre har mulighed for at komme og se, hvad eleverne har lært. SFO ens læringsaktiviteter udspringer af de 6 kerneområder fra Den fælles udvikling til livet (Skoleområdet Rudersdal kommune). SFO en stræber efter, at der hver dag er minimum et kreativt værksted og en bevægelsesaktivitet. Desuden arbejdes der i projektuger, hvor der er fokus på følgende kerneområderne: -Barnets alsidige udvikling -Sprog og udtryksformer -Natur, klima og miljø -Kulturelle udtryksformer -Krop og bevægelse -Fritidsliv Ovenstående er kun et udsnit af de aktiviteter SFO en laver med børnene, idet der også lyttes til, hvad der rør sig i børnegruppen og derefter målrettes aktiviteterne efter deres ønsker.

5 Evaluering og dokumentation Der findes flere metoder til at evaluere og dokumentere elevernes læring og det vil være forskelligt, hvilke metoder de enkelte team vælger. Alle elever skal dog have en elevplan, hvor lærerne og eleven i fællesskab, og mindst én gang om året, evaluerer og sætter nye mål for elevens læring i de enkelte fag. I SFO en bruger pædagogerne iagtagelsesskemaer til at danne grundlag for det fremtidige arbejde med det enkelte barn og/eller gruppen. Elevplanen og iagtagelsesskemaet vil ofte danne udgangspunkt for den efterfølgende skole/hjem samtale, hvor man i fællesskab med forældrene aftaler det videre udviklingsforløb for barnet. Der kan f.eks laves aftaler om, at barnet skal have mulighed for at lave trænings- og hjemmearbejde i fritidstiden med støtte fra en pædagog, skal indstilles til Reading Recovery eller anden støtte. Udover elevplanen bruger nogle klasser også portefolio, som er en mappe der indeholder de produkter, som eleven i samarbejde med læreren har udvalgt til at dokumentere elevens udvikling. Desuden bliver eleverne løbende testet i de enkelte fag, dette sker både vha. kommunale test (1., 2. og 3.klassetrin Læsetest) og nationale test. Nedenfor ses oversigt over de nationale test på alle klassetrinnene. NATIONALE TEST - I HVILKE FAG OG PÅ HVILKE KLASSETRIN? Der findes ti obligatoriske nationale test i fagene matematik, engelsk, geografi, biologi, fysik/kemi og dansk, læsning. Fag og klassetrin Dansk, læsning X X X X Matematik X X Engelsk X Geografi Biologi Fysik/kemi X X X

6 Sjælsøskolens fire vigtigste værdier også kaldet FEFA Faglighed Engagement Fællesskab Ansvarlighed Faglighed Sjælsøskolen har, og arbejder for, at fastholde et højt fagligt niveau i alle aktiviteter. Alle aktiviteter i Skolen og SFO/SFK tager udgangspunkt i Folkeskolelovens formålsparagraf og i Fælles Mål og fokuserer på faglighed i bred forstand. Vi tager udgangspunkt i og fokuserer på faglighed, ikke som et mål i sig selv, men for at skabe et fundament hos den enkelte elev til at udvikle både faglig viden og kvalifikationer - og personlige og sociale kompetencer. Herved opnår den enkelte elev den bedste mulighed for at anvende sine kvalifikationer og kompetencer i praksis. Det gør vi som personale ved: at vise elever anerkendelse for faglig udvikling, at udstyre eleverne med redskaber til at tilegne sig ny viden, at opstille tydelige og klare mål for eleverne, at arbejde med tværfaglighed, at stimulere gode relationer imellem elev/elev og elev/voksen med henblik på at optimere læringsudbyttet og at reflektere over egen praksis med henblik på at skabe faglig og pædagogisk udvikling. Det gør vi som elever ved: at deltage aktivt, lydhør og engageret i undervisningen, at være undervisningsparate og velforberedte (møde til tiden, læse ugeplan, lave lektier, pakke taske) og at tage ansvar for os selv og andre både i forhold til læring og i forhold til det sociale. Det gør vi som forældre ved at sørge for at børnene møder undervisningsparate med hensyn til mad, søvn, skoletaske og lektier, at bakke op om og udvise tillid til personalet, ikke mindst i børnenes påhør, at være opdateret på forældreintra og at deltage konstruktivt i skole-hjem-samarbejdet og at støtte op om barnets faglige og sociale udvikling og at indgå aktivt i barnets og klassens trivsel

7 Fællesskab Sjælsøskolen hviler på et lærende og inkluderende fællesskab, hvor mangfoldigheden ses som en styrke. På Sjælsøskolen arbejder personale, elever og forældre hele tiden på at gøre en god skole bedre. Dette betyder, at alle på hver deres måde bidrager til at styrke og støtte op om fællesskabet og dets opgave, nemlig at sørge for, at der er plads til og mulighed for, at alle elever kan trives og udvikles på hvert deres niveau. Det gør vi som personale ved at fremhæve mangfoldighed som noget positivt både overfor elever og forældre, at arbejde målrettet for at alle føler sig som en del af fællesskabet, at støtte op om fælles beslutninger, at arbejde med fællesskab på tværs af årgangen, blokken og hele skolen og at kommunikere med forældrene om elevernes udvikling. Det gør vi som elever ved at respektere at vi er forskellige, at bruge et ordentligt sprog overfor hinanden og at bidrage med vores input til fællesskabet. Det gør vi som forældre ved at respektere skolen som et lærende fællesskab, at se sit barn som del af et fællesskab, at støtte op om de beslutninger som tages på skolen og at bakke op om klassens sociale fælles aktiviteter - f.eks ture, fødselsdage, legeaktiviteter mv. Ansvarlighed På Sjælsøskolen er vi bevidste om, at alle har et særligt ansvar i forhold til elevernes læring og dannelse. Eleverne ved, at de også selv har et ansvar for, at det er godt for alle at være på skolen. Dette betyder, at eleverne ikke kun klædes på fagligt, men også socialt - til at være samfundsborgere. Vi tager ansvar overfor os selv og overfor vores medmennesker og omgivelser. Det gør vi som personale ved at være rammesættende og lede fællesskabet så der skabes et trygt læringsmiljø både i skoleog fritidsdelen, at have og vise tydelige forventninger, give ansvar og stille meningsfyldte og relevante forventninger til eleverne,

8 at vise ansvar for elevens personlige udvikling og trivsel og at tage ansvar for elevernes læring og trivsel. Det gør vi som elever ved at lytte fordomsfrit til hinanden og vise respekt, at være aktive medspillere på skolen - fagligt og i leg og at passe på og respektere hinandens og skolens ting. Det gør vi som forældre ved at tage medansvar i vores børns skolegang fagligt og socialt og at støtte op om barnets faglige udvikling, f.eks. med læsetræning og lektiehjælp. Engagement Engagement fra elever, forældre, personale og ledelse er drivkraften i skolens virke og udvikling. Engagement og motivation er et personligt indre virkemiddel, som alle skal være opmærksomme på og stimulere. Alle arbejder engageret og gør deres indsats for at både undervisningen og det sociale liv på Sjælsøskolen forløber godt og løbende udvikles, så børnene udvikles personligt såvel som fagligt. Det vil medføre, at Sjælsøskolen forbliver en interessant og spændende arbejdsplads. Det gør vi som personale ved at vise åbenhed og engagement i samarbejdet med børnenes forældre, at vise interesse for elevernes liv og tanker og at engagere os i team-arbejdet og den faglige udvikling. Det gør vi som elever ved at have en positiv tilgang til nye situationer, oplevelser og klassekammerater og at være klar til at udfordre os selv - fagligt og socialt. Det gør vi som forældre ved at engagere os i skolens aktiviteter - ikke mindst klassens fællesskab og trivsel, at deltage positivt i samarbejdet mellem skole og hjem og at vise interesse for og spørge ind til børnenes sociale og faglige skoleliv. Samarbejde mellem forældre og skole

9 Vi lægger stor vægt på et godt samarbejde mellem forældre og skole, da vi ved, at det har betydning for barnets trivsel og udvikling. Et godt samarbejde bygger på gensidig tillid og respekt. Størstedelen af den daglige kontakt/dialog mellem undervisningsdelen og hjemmet, sker vha. forældreintra. Det er her al information omkring klassen og resten af skolen sendes ud, og det forventes derfor, at forældrene jævnligt går ind og orienterer sig. Fritidsdelen bruger også forældreintra til at udsende ugeplan over aktiviteter o.a. Den daglige dialog vil dog i større grad finde sted i forbindelse med afhentningen. Der afholdes ca. to skole/hjem samtaler pr. skoleår, hvor man drøfter elevens trivsel generelt, samt faglige og sociale udvikling. Her deltager klassens hovedlærere og kontaktpædagog. Ved den første samtale er eleven ikke med, men flere vælger, at eleven deltager på årets anden samtale, idet denne tager afsæt i elevplanen og den forudgående samtale, der har været mellem eleven og lærerne/pædagogen. Umiddelbart efter barnets start i børnehaveklassen afholdes desuden en såkaldt omvendt forældresamtale, hvor forældrene informerer skolen om netop deres barn. Mødet afholdes med henblik på at opnå den bedst mulige skolestart for det enkelte barn i samarbejde med forældrene. Hver klasse holder desuden ca. to forældremøder pr. skoleår, hvor det første møde som regel er planlagt af klassens lærere og pædagoger og det efterfølgende ofte i fællesskab med klassen kontaktforældre. I alle klasser vælges et antal kontaktforældre på skoleårets første forældremøde. Disse forældres opgave er at sikre den gensidige information mellem skole og hjem og være med til at fremme et positivt og åbent samarbejde. Konflikthåndtering/AKT Hvor der er mange mennesker, er der også risiko for konflikter. Enkeltstående konflikter bliver selvfølgelig løst ad hoc og på bedst mulig måde. Hvis vi oplever, at der er klasser, hvor der er flere konflikter eller andre problematikker, så har vi mulighed for at gøre brug af vores AKT-lærere. AKT står for Adfærd Kontakt Trivsel og på Sjælsøskolen er der 4 lærere, som er uddannet i denne funktion. AKT-læreren kommer ind i billedet, når et barn viser tegn på at have det vanskeligt i relationen til de andre elever, lærere eller forældre. Udgangspunktet for indsatsen er, at det er de voksne omkring barnet, der er ansvarlige for positivt at vise vejen for bedre trivsel. Vi leder ikke efter fejl og mangler hos nogen, men søger at styrke og udvikle de ting, der allerede er velfungerende. Tiltagene kan være indsats i klassen, vejledning af lærerne eller af forældrene, samtaler med det enkelte barn. Andre vigtige informationer omkring indskolingen kan findes i: - Praktiske informationer om indskolingen. - SFO ens smittemodeller af de 6 kerneområder.

10 De voksne der arbejder for at gøre indskolingen til et godt sted at være er: Anders Kongshøj Breindahl Bh.klasse A/SFO Anette Peschcke-Køedt 2.A/AKT-vejleder Anna Frandsen 3.B Birgit Hinsch Bh,klasse A. Bolette Bentzen 1.B/AKT-vejleder Camilla Søndergaard 3.B/SFO Christina Hviid Andersen 3.A/Musik- og morgensamling ansvarlig Daniel Pierre Sterup 1.årgang/SFO Lizzie Abildgaard 1.A/Billedkunst ansvarlig(barsel vikar Trine Rasmussen) Lone Egsgaard Buhl Bh.klasse B Lotte Gjaldbæk 2.B/Danskfaglige ansvarlig Magnus Petersen 2.A/SFO Mette Bonne 1.A Mette Bjørn 1.B/Idræts og løbestunds ansvarlig Nicole Lucia Høgh Bh.klasse C/SFO Nina Ross 2.A/TIM-lærer Orhan Sadikovski 3.A/SFO Pernille Laage-Thomsen Reading lærer(rr) Pernille Hugge Terkelsen 1.B/Læsevejleder Rikke Høj Dencker 3.A/Reading lærer(rr) Sarolta Somogyi 2.B/SFO Laura Bay SFO Siv Rikke Schultz 1.B/SFO Sussi Jensen Bh.klasse A og Bh.klasse C/Morgenåbner Vivi Wagener 3.B/Billedkunst ansvarlig På vegne af indskolingen Michael Hørdum/Afd.leder for SFO/Klub og Julia Brabo/Afd.leder for indskolingen og souschef

I det følgende vil vi i udpluk fortælle om livet i indskolingen på Sjælsøskolen også kaldet Blok 1.

I det følgende vil vi i udpluk fortælle om livet i indskolingen på Sjælsøskolen også kaldet Blok 1. Livet i indskolingen på Sjælsøskolen I det følgende vil vi i udpluk fortælle om livet i indskolingen på Sjælsøskolen også kaldet Blok 1. Overgangen fra børnehave til indskolingen: Igennem en årrække har

Læs mere

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved:

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Kendetegn Ses i hverdagen ved: Spejling til værdigrundlag SAMARBEJDET MELLEM SKOLE OG HJEM Samarbejdet opfordrer forældrene til

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Når børn starter i skole, glæder de sig til at lære nyt og få nye udfordringer. Langt de fleste børn er vant til at gå i børnehave og er dermed vant

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO/SFK Toftevangskolen

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO/SFK Toftevangskolen Mål og indholdsbeskrivelse for SFO/SFK Toftevangskolen SFO Myretuen SFK Den Gule Drage Toftevangskolen 2011-12 Indholdsfortegnelse Indledning. side 3 Sammenhæng i børnenes opvækst og skoleforløb side 3

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Skolereform Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Kære forældre! Nu er det næsten sommerferie, og på den anden side af ferien er den der, skolereformen! I hele dette skoleår har vi på skolen og i kommunen,

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft.

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft. Indskolingen Faglighed med kreativitet. Vi lægger stor vægt på forskellige arbejds- og samarbejdsformer for at eleverne kan agere i det kreative læringsmiljø. Kreativ undervisning kan eksempelvis være

Læs mere

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse danner grundlag for SFO-indsatsen i Vejle

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Velkommen til Trørødskolen

Velkommen til Trørødskolen Velkommen til Trørødskolen Besøgsdag for kommende børnehaveklasser i skoleåret 2013-2014 Indhold ved besøgsdag lørdag den 13. april 2013 Velkommen Integreret indskoling og Trørødskolens 5 T er Samarbejde

Læs mere

Velkommen i skole 2011

Velkommen i skole 2011 Velkommen i skole 2011 indhold 3 5 6 7 8 10 12 13 14 15 16 18 20 22 Kære forældre Dit barn skal i skole En god skolestart Parat til skolen? Børnehaveklassen Skolefritidsordningen (SFO) Samarbejdet mellem

Læs mere

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning Center for Børn & Kultur 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Den røde tråd fra daginstitution

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

INDHOLD. 2 Velkommen i skole KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO)

INDHOLD. 2 Velkommen i skole KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO) VELKOMMEN I SKOLE 2016 INDHOLD 3 5 6 7 8 10 12 14 15 17 18 21 22 KÆRE FORÆLDRE EN GOD SKOLESTART PARAT TIL SKOLEN? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN SKOLEFRITIDSORDNINGEN (SFO) SAMARBEJDET MELLEM SKOLE

Læs mere

Velkommen til Hurup Skoles overbygning

Velkommen til Hurup Skoles overbygning Velkommen til Hurup Skoles overbygning 02-04-2014 Læring Fællesskab Trivsel Hurup Skole er karakteriseret ved gode læringsmiljøer, høj kvalitet og faglighed samt et tæt samarbejde mellem alle involverede

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Velkommen til Birkerød Skole

Velkommen til Birkerød Skole Infomøde 8. dec. 2015 Velkommen til Birkerød Skole Information om start i Førskole-SFO og børnehaveklasse INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...... 3 Organisering... 4 Mantra... 4 Førskole-SFO....... 6 Børnehaveklasser....

Læs mere

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger

Mål -og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger Mål -og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: SFO er i Løgumkloster Distrikt Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen.

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse 2015 for. SFO Fristedet. Bildsøvej 80 4200 Slagelse. SFO Kommunemestre i bordtennis for hold.

Mål- og indholdsbeskrivelse 2015 for. SFO Fristedet. Bildsøvej 80 4200 Slagelse. SFO Kommunemestre i bordtennis for hold. Mål- og indholdsbeskrivelse 2015 for SFO Fristedet Bildsøvej 80 4200 Slagelse. SFO Kommunemestre i bordtennis for hold. Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og en fritidsdel.

Læs mere

Velkommen til Vestre Skole

Velkommen til Vestre Skole Velkommen til Vestre Skole Merete Hedelund Rasmussen, børnehaveklasseleder Taghrid El-Abed, børnehaveklasseleder Kirsten Ramsing, Institutionsleder Line, pædagog fra Tusindfryd Søren Toft Jepsen, SFO-leder

Læs mere

velkommen i skole 2015

velkommen i skole 2015 velkommen i skole 2015 indhold 3 5 6 7 8 10 12 14 15 17 18 21 22 Kære forældre En god skolestart Parat til skolen? UNDERVISNINGEN I BØRNEHAVEKLASSEN Skolefritidsordningen (SFO) Samarbejdet mellem skole

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Helhed i Barnets hverdag. et indskolingskoncept på Bakkeskolen Kolding.

Helhed i Barnets hverdag. et indskolingskoncept på Bakkeskolen Kolding. Helhed i Barnets hverdag et indskolingskoncept på Bakkeskolen Kolding. 2012/2013 Bakkeskolen Kære medarbejdere! Kolding d. 13/8-12 Seestvej 6-8, Seest 6000 Kolding Telefon 79 79 79 50 E-mail bakkeskolen@kolding.dk

Læs mere

Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet. i Halsnæs kommune.

Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet. i Halsnæs kommune. Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet i Halsnæs kommune. Forord. Der oprettes SFO-klub for børn i 4. og 5. klasse på alle folkeskoler pr. 01.08.10. SFO-klubben organiseres under SFOens ledelse, dog med skolelederen

Læs mere

Mål og handleplan SFO Højvangskolen

Mål og handleplan SFO Højvangskolen Mål og handleplan SFO Højvangskolen Overskrift MEDINDFLYDELSE Sammenhæng SFO tid er børnenes frie tid og skal derfor opleve en SFO, hvor de har stor indflydelse på hvad de vil udfylde dagen med. Mål Børnene

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Arbejdet med skolereformen på Nærum Skole

Arbejdet med skolereformen på Nærum Skole Nærum Skole Børne- og Skoleudvalget har derfor bedt om en samlet status på deres næste møde d. 3. Juni. Jeg har derfor brug for en kort status fra jer alle i forhold til nedennævnte områder (2-3 linjer

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Dette notat udgør det fælles pædagogiske arbejdsgrundlag for Københavns Kommunes 3 heldagsskoler. Notatet er rammesættende og forpligtende

Læs mere

Hjemområde E 2013/2014. Velkommen til hjemområde E. Team E

Hjemområde E 2013/2014. Velkommen til hjemområde E. Team E Hjemområde E Velkommen til hjemområde E Vi har et godt og rummeligt arbejdsmiljø med mange muligheder og god plads til forskellighed, spontanitet, meningsudvekslinger, liv og glæde. Det ønsker vi, at alle

Læs mere

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber Ude-hjemme-organisering af læring På Buskelundskolen har vi valgt at organisere os på en måde, hvor skoledagen er opdelt i hjemmetid og uderum for at kunne understøtte elevens læring bedst. Det er pædagogens

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger,

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger, Mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen. 1 Offentliggørelse

Læs mere

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Skoleleder: Michael Kjær. Hjemmeside: www.ugelboellefriskole.dk Email:info@ugelboellefriskole.dk CVR.nr. 32819087

Læs mere

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL Arrangementer For at styrke samarbejdet og fællesskabet afholder vi arrangementer, hvor børn, forældre og lærere/pædagoger kan være sammen udenfor almindelig åbningstid. Vi

Læs mere

ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN

ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN Indholdsfortegnelse Indledning ----------------------------------------------------------- 3 Værdigrundlag...3 Vi er fokuserede og udadrettede...3 Vi er ambitiøse og fornyende...3

Læs mere

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 - den lille skole med det store hjerte Til Svendborg Kommune Egebjerg d. 16.12.11 Børne- & Unge udvalg Ansøgning om tilskud til overgangsprojekt

Læs mere

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Indsæt billede Marker rammen nedenfor, og tryk slet. I stedet sætter du dit eget billede ind. Tryk på indsæt i menuen og derefter tryk på billede så finder du billedet

Læs mere

Eftermiddagsklubben i Lem

Eftermiddagsklubben i Lem Lem SFO. Sfo en er for børn fra 0. 3. klasse. Vi har vores egen afdeling på skolen, som består af 6 lokaler og garderobe. Vi har store udenoms arealer med legeplads, hvor en del af den er fælles med den

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn

Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn 12 1 Forord Kære forældre i 0.-2.klasse. Som i resten af samfundet sker der for os, som arbejder i skoleverdenen, hele tiden

Læs mere

Skolereform & skolebestyrelse

Skolereform & skolebestyrelse Skolereform & skolebestyrelse v/ Pædagogisk udviklingskonsulent Thomas Petersen Overordnede mål: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Folkeskolen skal mindske betydningen

Læs mere

På vej i skole. En pjece til forældre med kommende skolebørn om overgangen fra børnehave til Blåvandshuk Skole

På vej i skole. En pjece til forældre med kommende skolebørn om overgangen fra børnehave til Blåvandshuk Skole På vej i skole En pjece til forældre med kommende skolebørn om overgangen fra børnehave til Blåvandshuk Skole Forord Med denne pjece vil vi informere om overgangen fra børnehave til skole og SFO samt give

Læs mere

Jammerbugt Kommunes skolepolitik. "Jammerbugt Kommunes skolepolitik" er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen.

Jammerbugt Kommunes skolepolitik. Jammerbugt Kommunes skolepolitik er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen. Version: 28.1.2008 "Jammerbugt Kommunes skolepolitik" er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen. Det er målet, at "Skolepolitik i Jammerbugt Kommune" vil bidrage til, at vi i Jammerbugt

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

SKABELON FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO

SKABELON FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO SKABELON FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO Navn på SFO Frederiks Skole s SFO Basisoplysninger Alderstrin/klassetrin omfattet af SFO: 0. til og 3. klasse Antal børn i SFO en: SFO ens normering: Temaer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Velkommen til Herlev Byskole SFO

Velkommen til Herlev Byskole SFO Velkommen til Herlev Byskole SFO Telefon Elverhøj: 4452 5760 Engen: 4452 5767 Side 1 Velkommen til SFO på Herlev Byskole Vi byder dig velkommen som forælder til SFO på Herlev Byskole. Vi håber, at du i

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler.

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Med indførelsen af folkeskolereformen og de politiske beslutninger i Halsnæs Kommune sker der forandringer i det tidligere SFO (0-3 klasse)

Læs mere

Pusterummet på Sengeløse Skole

Pusterummet på Sengeløse Skole Pusterummet på Sengeløse Skole Et pædagogisk lærings tilbud for børn fra 0-4 klasse, med fokus på anerkendelse og inklusion. På Sengeløse skole besluttede vi i 2005 at lave et tilbud til de børn, der måtte

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere

BLÅGÅRD SKOLE TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD. www.blg.kk.dk

BLÅGÅRD SKOLE TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD. www.blg.kk.dk BLÅGÅRD SKOLE www.blg.kk.dk TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD Foto: Henning Hjorth Velkommen til Blågård Skole Blågård Skole er en moderne folkeskole tæt på, hvor I bor. Vi er en ambitiøs skole,

Læs mere

Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27

Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27 Indledning Hvidovre november 2011 Arbejdsgrundlag for gruppeordningen Gruppe26/27 Gruppe 26/27 (Gr. 26/27) er et undervisningstilbud til børn i Hvidovre Kommune. Børnene i Gr. 26/27 er normaltbegavede

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Børneperspektiv I Den Sammenhængende Skoledag er der en udvidet undervisningstid, et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger ligesom der er et fokus

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Skolen ved Bülowsvej Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Værdier Menneskesyn: Vi er anerkendende, troværdige og lyttende og skaber et forpligtende og inkluderende

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Læreplaner og læring i fritiden

Læreplaner og læring i fritiden Læreplaner og læring i fritiden En introduktion til de overvejelser personalet arbejder ud fra. Kort sagt hvordan vores kultur og vores relationsarbejde er med til at give børnene nye færdigheder og kundskaber

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse 2011 2012 for. SFO Broskolen Birkemosevej 11 4220 Korsør

Mål- og indholdsbeskrivelse 2011 2012 for. SFO Broskolen Birkemosevej 11 4220 Korsør Mål- og indholdsbeskrivelse 2011 2012 for SFO Broskolen Birkemosevej 11 4220 Korsør Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og en fritidsdel. Såvel undervisning som fritid

Læs mere

KOMPETENCEBASERET - RULLENDE - ALDERSINTEGRERET - INDSKOLING

KOMPETENCEBASERET - RULLENDE - ALDERSINTEGRERET - INDSKOLING KRAI, skoleåret 2016-17 En ny skolestart i Nim Skole og Børnehus, udarbejdet april 2016 KOMPETENCEBASERET - RULLENDE - ALDERSINTEGRERET - INDSKOLING Øget faglighed, øget trivsel og større sammenhæng i

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010/2011

Kvalitetsrapport 2010/2011 Kvalitetsrapport 2010/2011 Haderup Skole Skolevænget 1 7540 Haderup Tlf: 96287920 E-mail: haderup.skole@herning.dk www.haderupskole.dk Kvalitetsrapport for Haderup Skole - Herning Kommune, Børn og Unge

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse SFO ens tilhørsforhold... 3 Projekt SFO... 3 Fysiske rammer... 3 Normering...

Læs mere

KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT. Skoleåret 2012-2013

KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT. Skoleåret 2012-2013 KASTRUPGÅRDSSKOLEN SKOLEBESTYRELSENS ÅRSRAPPORT Skoleåret 2012-2013 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 1.1. Skolebestyrelsens arbejde i skoleåret 2012 & 2013... 3 1.2. generelt og skolebestyrelsens

Læs mere

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12 Side 1 af 12 VELKOMMEN TIL SKOVVANGSKOLENS SFO Skovvangskolens SFO (skole-fritids-ordning) er rammen om børnenes fritidsliv på Skovvangskolen. Børnene har mulighed for et aktivt fritidsliv efter skoletid,

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

MELLEMTRINNET 4. 6. årgang

MELLEMTRINNET 4. 6. årgang MELLEMTRINNET 4. 6. årgang Kære elever og forældre. Velkommen til Bryrup Skole. Skolen er inddelt i tre områder indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Skolens lærere har valgt, hvilket alderstrin

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Velkommen til Kongevejens Skole

Velkommen til Kongevejens Skole Velkommen til Kongevejens Skole På Kongevejens Skole arbejder vi for at give eleverne gode og meningsfyldte skoledage, hvilket er omdrejningspunktet for vores planlægning og udvikling. Vores pædagogiske

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Stavnsholtskolens trivselspolitik ( Skolens Værdiregelsæt, jf. Folkeskoleloven)

Stavnsholtskolens trivselspolitik ( Skolens Værdiregelsæt, jf. Folkeskoleloven) Stavnsholtskolens trivselspolitik ( Skolens Værdiregelsæt, jf. Folkeskoleloven) Alle børn og unge skal trives, udvikle sig og lære ud fra deres individuelle forudsætninger og som en del af sociale fællesskaber

Læs mere

Trivselspolitik for Vejlebro

Trivselspolitik for Vejlebro Indholdsfortegnelse: 1. Formål 2. Ordensregler 3. Handleplan mod mobning 4. Elever der forstyrrer undervisningen 5. Mulighed for særlige tiltag 1. Formål Trivselspolitik for Vejlebro Med trivselspolitikken

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Status: Hvilke tiltag har været sat i værk omkring Knæk Kurven

Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Status: Hvilke tiltag har været sat i værk omkring Knæk Kurven Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 stre Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 vang øndermark Rønneskolen Rønneskolen Indhold Visioner og værdier... side 04 Inklusion... side 06 Trivsel og tryghed...

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

Virksomhedsplan SFO Oasen

Virksomhedsplan SFO Oasen Virksomhedsplan SFO Oasen Forlev Friskole Virksomhedsplan for SFO Oasen Denne virksomhedsplan er tænkt som et arbejdsværktøj for ansatte og forældre i Oasen, for at vi kan styrke samarbejdet omkring børnene.

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Kontaktoplysninger Pilegårdsskolen Ole Klokkersvej 17 2770 Kastrup Tlf: 32507525 Skoleleder

Læs mere

SKOLEN. Inklusion. Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARKSKOLEN

SKOLEN. Inklusion. Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARKSKOLEN Inklusion Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARK 2 Inklusion på Parkskolen Hvad betyder inklusion og hvilken betydning har det for Parkskolen? Definitionen på inklusion Inklusion betyder at medtage noget

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Skole/hjem samarbejde på Engstrandskolen

Skole/hjem samarbejde på Engstrandskolen Skole/hjem samarbejde på Engstrandskolen Indhold Engstrandskolens principper for skole/hjem samarbejde Skole/hjem samtaler Skole/hjem aktiviteter for hele skolen Skole/hjem aktiviteter for den enkelte

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse. SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej. Udkast til skolebestyrelsen aug 2014

Mål- og indholdsbeskrivelse. SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej. Udkast til skolebestyrelsen aug 2014 Mål- og indholdsbeskrivelse SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej Udkast til skolebestyrelsen aug 2014 Indholdsfortegnelse: 1. Lovgrundlag og Horsens Kommunes børnepolitik - Sammenhængende børnepolitik

Læs mere