Informationsmøde 7. maj / 14. maj 2019 Glostrup / Horsens

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informationsmøde 7. maj / 14. maj 2019 Glostrup / Horsens"

Transkript

1 Informationsmøde 7. maj / 14. maj 2019 Glostrup / Horsens

2 Velkommen

3 Program Program: 09:00: Kaffe og morgenbrød 09:30: Velkomst ved Karsten Suhr 09:45: Udskrivning af elever ved frie skoler 10:30: Frihedspakke 10:50 Pause 11:05: HK OK 11:25: Praktisk/musiske fag og prøve 12:00 Frokost 12:45: Ny ferielov og regler 14:00: Pause 14:15: Ny ferielov og regler (fortsat) 15:00 Lederaftaler 15:30: Afslutning

4 Udskrivning af elever ved frie skoler

5 Skolernes udskrivning af elever og overholdelse af børnekonventionen har været et varmt emne siden Den politiske interesse for de private skolers procedurer ved udskrivninger af elever og overholdelse af børnekonventionen er ikke svækket. Der er fortsat generel mistro til skolernes ageren i udskrivningssager. Der er stort behov for at kunne dokumentere saglige udskrivningsforløb og overholdelsen af børnekonventionen.

6 Udskrivningsrapport 2016 En undersøgelse blev lavet i Den kortlagde bl.a. antallet af udskrivninger, årsager til udskrivninger samt skolernes processer og viste afgjort plads til forbedringer. Skolelederne vurderede i forbindelse med 44 % af sagerne, at eleven ikke var blevet inddraget i det forløb, der ledte frem til beslutningen om udskrivning. Skolelederne vurderede i forbindelse med 36 % af sagerne, at eleven ikke havde haft mulighed for at give sit syn på beslutningen. Undersøgelsen fra 2016 viste også, at der var sammenhæng mellem årsagen til udskrivningen - samt en sammenhæng mellem elevens alder - og skolernes overholdelse af børnekonventionen.

7 Vejledning og rådgivning Undervisningsministeriet, skoleforeningerne og andre organisationer har haft stor fokus på, at de frie og private skoler får viden og vejledning om børnekonventionen. Undervisningsministeriet har i samarbejde med bl.a. Danmarks Private Skoler udarbejdet vejledningen: Sådan inddrages eleverne FN s Børnekonvention og de frie skoler Læs den her. Foreningen har afholdt temamøder og øget vejledningen og rådgivningen af skolerne i konkrete sager om ophør af samarbejde med tre udgangspunkter: Ophør af samarbejde og udskrivning af eleven er den hårdeste sanktion eller beslutning en skole kan tage. Det skal derfor først ske, når alle sten er vendt. Ordentlighed, tydelighed og gennemsigtighed over for forældre og elever skal gennemsyre hele processen omkring ophør af samarbejde. Børnekonventionen skal overholdes uanset årsag til udskrivning og uanset elevens alder.

8 Udskrivningsrapport 2019 I efteråret iværksatte Undervisningsministeriet ved EVA en spørgeskemaundersøgelse, der skulle danne baggrund for en ny rapport om Praksis for udskrivning af elever fra de frie grundskoler. Er der sket forbedringer??? Det var og er fortsat foreningens opfattelse, at den nye undersøgelse kan få et politisk efterspil, der kan få betydning for de frie skolers forhold. Rapporten blev offentliggjort mandag d. 29. april 2019.

9 Rapportens navn: EVA, april 2019

10 Undervisningsministeriets pressemeddelelse: 29. april 2019

11 Politiken Skoleliv: 29. april 2019

12 Reaktioner samme dag 29. april 2019

13 Om undersøgelsen En spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere og forstandere udsendt til alle frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Der er tale om en gentagelse af spørgeskemaundersøgelse fra januar 2016 hvor 309 skoler svarede. Den nye undersøgelse er gennemført i september 2018, hvor 335 skoler svarede. Derudover er der i 2018 gennemført fire fokusgruppeinterview med skoleledere og forstandere. Der er ligeledes gennemgået 28 skriftlige procedurebeskrivelser fra frie grundskoler og efterskoler samt 15 telefoninterview med skoleledere og forstandere om brugen af procedurebeskrivelserne.

14 Om undersøgelsen Oprindeligt foreslog Undervisningsministeriet og Danske Skoleelever, at ufrivilligt udskrevne elever (og deres forældre) skulle inddrages i undersøgelsen.

15 Omfang af udskrivninger

16 XXXX

17 Omfang af udskrivninger Blandt de frie grundskoler, der har deltaget i undersøgelsen, er 323 elever blevet udmeldt i skoleåret 2017/18. Det svarer til, at der i gennemsnit udskrives én elev pr. 242 elever. (Af samme undersøgelse fremgår det, at det tilsvarende tal for efterskolerne og frie fagskoler er én elev pr. 32 elever) Sammenlignet med skoleåret 2014/15 er der ikke sket nogen væsentlig udvikling. Her blev der i gennemsnit udskrevet én elev pr. 243 elever.

18 Årsager til udskrivninger

19 Årsager til udskrivninger De hyppigste årsager til udskrivninger på frie grundskoler er elevers psykiske og/eller sociale vanskeligheder. Det gælder for 32 % af tilfældene. Dette er en signifikant stigning på 13 procentpoint fra 2014/ % bliver udskrevet på grund af overtrædelse af skolens regler. 12 % af udskrivninger skyldes skolens samarbejdsvanskeligheder med forældrene.

20

21 Inddragelse af elever

22 Inddragelse af elever 63 % af eleverne er i skoleåret 2017/18 blevet inddraget i forløbet frem mod en udskrivning. 74 % af eleverne har været med til møde, eller er blevet tilbudt møde, efter beslutning om udskrivning er truffet. Dette er en signifikant stigning ift. 2014/15 på 13 procentpoint. Godt halvdelen af eleverne, 52 %, har deltaget i et møde med skolen, efter at beslutningen om udskrivning er truffet. 24 % af eleverne har slet ikke eller i ringe grad haft mulighed for at fremlægge eget syn på beslutning om udskrivning. Ift. 2014/15 er der sket et signifikant fald på 12 procentpoint. 20 % af eleverne i skoleåret 2017/18 er slet ikke eller i ringe grad blevet gjort klart, hvorfor skolen havde truffet beslutningen om udskrivning.

23 Inddragelse af elever (fortsat)

24 Inddragelse af elever (fortsat) Der en klar tendens til, at graden af inddragelse af eleven stiger med klassetrin, sådan at færrest elever inddrages i indskolingen. Der er også en tendens til, at hvis udskrivningsårsagen enten er samarbejdsvanskeligheder med forældrene eller manglende betaling af skolepenge, inddrages eleven i færre tilfælde. Skolelederne forklarer i undersøgelsen, at de ikke ønsker at skabe splid i familien og udfordre børnenes loyalitet over for deres forældre.

25

26

27 Skolers procedure og skriftlighed

28 Skolers procedure og skriftlighed 71 % af skolelederne på de frie grundskoler angiver, at de har faste procedurer eller retningslinjer for udskrivning af elever. Der er sket en signifikant stigning i andelen fra 56 % i skoleåret 2014/ % af skolelederne svarer, at de har udfærdiget f.eks. referater eller redegørelser om udskrivningsforløbet. Her er der også sket en stigning på 9 procentpoint siden 2014/15

29 Skolers procedure og skriftlighed Der er intet formelt krav om skriftlighed, notatpligt, referater mm. MEN!

30 Skolers procedure og skriftlighed

31 Kendskab til, og brug af, UVM vejledning

32 Kendskab til, og brug af, UVM vejledning 87 % af skolelederne har kendskab til den nye vejledning fra % af skolerne angiver, at den har haft stor eller nogen betydning. 42 % angiver, at den har haft mindre eller ingen betydning.

33 Problemer ved den nye undersøgelse

34 Problemer ved den nye undersøgelse Vi har gentagne gange (også i 2016) påpeget, at undersøgelsen primært burde fokusere på skolernes proces ved udskrivninger samt skolernes overholdelse af børnekonventionen. I stedet er undersøgelsen et stort fokus på selve omfanget, altså antallet af udskrivninger. Det er ok, men

35 Problemer ved den nye undersøgelse Rapporten savner klare definitioner af de årsager, som skolerne har kunnet vælge som svar: Hvad er f.eks. elever med psykiske og/eller sociale vanskeligheder? Er det elever med: - diagnoser? - angst? - skolevægring? - mistrivsel? - voldelig adfærd? - særlige specialundervisningskrævende behov? Hvordan skal læsere af rapporten kunne forholde sig til rapportens resultater, hvis det ikke bliver forklaret?

36 Men nu er rapporten her

37 Frihedspakke

38 Frihedspakken Afdelinger / filialer Fælles administration Klub Donationer Tilsynspakken

39 HKoverenskomst

40 HK NY tiltrædelsesoverenskomst Hvem er omfattet af overenskomsten? Kontorpersonale, der helt eller overvejende er beskæftiget med administrativt arbejde IT-medarbejdere, medmindre de er ansat i henhold til læreroverenskomsten eller i henhold til overenskomst for lærere og pædagogiske ledere ved gymnasieskoler mv. Medarbejdere med en akademisk uddannelse, og som ansættes til at løse opgaver, hvor de akademiske kvalifikationer er en forudsætning for stillingens hovedindhold, er ikke omfattet af overenskomsten, medmindre det mellem skolen og den enkelte medarbejder aftales, at stillingen er omfattet. Løn Medarbejderne aflønnes efter statens skalatrin fra 9 til 43 Udover skalatrinslønnen kan der ydes tillæg til ansatte efter lokal aftale Arbejdstid Arbejdstiden planlægges og opgøres over normperioden, som følger skoleåret fra den 1/8 til den 31/7 Hvorfor skulle skolerne tiltræde overenskomsten?

41 Praktisk/ musiske fag og prøver

42 Frie grundskoler: Obligatorisk praktisk/musisk fag og obligatorisk praktisk/musisk prøve i 8. klasse Med EUD-aftalen Fra folkeskole til faglært Erhvervsuddannelser til fremtiden (pdf) blev det gjort obligatorisk med et praktisk/musisk valgfag i udskolingen i folkeskolen. Det blev desuden besluttet, at der skulle laves en prøve i 8. klasse i elevens obligatoriske praktiske/musiske valgfag i folkeskolen. Hvad er aftalens konsekvens for de frie grundskoler?

43 Hvad var foreningens reaktion? Selv om vi som forening støtter, at det kan være hensigtsmæssigt med mere praksisfaglighed i grundskolen, og at flere skal anspores til at tage erhvervsuddannelser, er vi imod de meget konkrete styringsmekanismer, der tages i brug af politikerne for at nå målene. Den politiske agenda og de meget konkrete og ensrettende løsninger på den manglende elevtilgang til erhvervsuddannelserne kan være indsnævrende og have modsatrettet effekt. Både de frie og de offentlige skoler bør have mulighed for lokalt at tilpasse deres undervisnings- og uddannelsestilbud til de aktører, der er i og omkring skolen - inden for nogle overordnede rammer. Da aftalen blev lavet, blev det helt afgørende for os, hvordan følgelovgivning og bekendtgørelser formuleredes. Jo mere rigid lovgivning (for folkeskolen), jo mindre frihed til de frie grundskoler. Hvor meget frihed har vi?

44 Hvilke spørgsmål har vi stillet Undervisningsministeriet, og hvad har vi fået svar på?

45 Sådan var det før aftalen: Den frie grundskoles undervisning skal stå mål med undervisningen i folkeskolens obligatoriske fag og obligatoriske emner. Den frie grundskole skal ikke stå mål med folkeskolens valgfag. Den frie grundskole skal stå mål med undervisningen i fagene inden for de fagkredse, som folkeskolens fag naturligt kan opdeles i (den humanistiske, den naturfaglige og den praktisk/musiske). Fagene i den obligatoriske praktisk/musiske fagkreds er: Idræt, musik, billedkunst, håndværk og design og madkundskab. Disse fag er beskrevet som selvstændige fag i folkeskolen med hvert deres sæt fælles mål.

46 Sådan var det Stå mål med + Obligatoriske emner i folkeskolen

47 Skal den frie grundskoles undervisning stå mål med undervisningen i det/de praktisk musiske valgfag i folkeskolen? Det korte svar er: Ja! Den lidt mere kringlede version, som det har taget et godt stykke tid at nå til enighed med ministeriet om, lyder

48 Der har hidtil ikke været krav om, at frie grundskoler skal udbyde valgfag. Tvinges de frie grundskoler nu indirekte til at udbyde (praktisk/musiske) valgfag? Nej. Der er ikke krav om, at frie grundskoler skal udbyde det/de praktisk/musiske fag som valgfag. Skal den frie grundskole stå mål med alle folkeskolens praktisk/musiske valgfag? Nej. De frie grundskoler kan selv beslutte, hvilket eller hvilke af de fire praktisk/musiske fag; håndværk og design, billedkunst, musik eller madkundskab, de vil fokusere på og altså stå mål med.

49 Der findes flere initiativer på de frie grundskoler, hvor man (allerede) arbejder med praktiskfaglige kompetencer som kreativitet, innovation, teori i praksis etc. i et bredt fagligt perspektiv. Kan de frie grundskoler få lov til at se bort fra fagene som fire selvstændige fag? Har de frie grundskoler frihed til at undervise i de brede praktisk/musiske kompetencer? Både ja og nej. Frie grundskoler beslutter selv, hvordan de tilrettelægger undervisningen, og hvordan de benævner undervisningen. Der er heller ikke timetalskrav på frie grundskoler eller krav om, at fagene er fastlagte ugentlige timer i skemaet. Undervisning på frie grundskoler kan etableres på andre måder. Den kan f.eks. etableres som tværfaglig. Men! For det eller de praktisk/musiske fag, som skolen vælger at stå mål med, skal man i undervisningen kunne genkende de samme kompetence-, færdigheds- og vidensområder - og slutmålene skal kunne sammenlignes og være af samme kvalitet.

50 Men valgfaget Håndværk og design får en særstatus i folkeskolen. De skal udbyde det! Hvordan påvirker det de frie grundskoler? Skal frie grundskoler så føre til prøve i et praktisk /musisk fag i 8. klasse? Der bliver ikke stillet krav til, hvilket af de fire fag, de frie grundskoler skal fokusere på. De frie grundskoler tvinges derfor ikke til, men kan udbyde undervisning i håndværk og design. Ja. Med mindre skolen har meddelt, at den er helt prøvefri. De frie skoler, der afholder prøver, vil skulle udbyde prøven på 8. klassetrin i et praktisk/musisk fag ligesom folkeskolerne. Aflæggelsen af prøven på 8. klassetrin er en forudsætning for, at eleven har aflagt folkeskolens afgangseksamen ved afslutning af 9. klasse. Uanset om skolen er prøvefri eller ej, skal skolens undervisning fortsat stå mål med undervisningen i et praktisk/musisk valgfag.

51 Så de frie grundskoler kan nøjes med at undervise og føre til prøve i et af de praktisk/musiske valgfag (håndværk og design, billedkunst, musik og madkundskab)? Ja Må prøven aflægges på andre klassetrin end 8. klasse? Eller må prøven i det praktisk/musiske fag afholdes på andre tidspunkter på 8. klassetrin end i sommerprøve-terminen? Prøven skal aflægges på 8. klassetrin. Prøven skal afholdes i forlængelse af, at eleven afslutter undervisningen i faget. Det er muligt, at eleverne modtager koncentreret undervisning i en periode og herefter går til prøve i førstkommende prøvetermin. Man kan således både lægge prøven inden for vinter- og sommerprøveterminen.

52 Hvornår skal prøven afholdes første gang? Den første prøve afholdes for elever på 8. klassetrin i Hvilke elever handler det om? Fra og med det nuværende 6. klassetrin Skoleåret 18/19 Skoleåret 19/20 Skoleåret 20/21 (første år med prøver)

53 Sådan bliver det fremover Stå mål med Den frie grundskole har nu tillige forpligtelsen til at stå mål med undervisningen, der gives i folkeskolens obligatoriske praktisk/musiske valgfag. Disse har (eller får) selvstændigt formulerede fælles mål. Den frie grundskole beslutter selv hvilke eller hvilket af folkeskolens praktisk/musiske fag, den vil stå mål med (håndværk og design, madkundskab, billedkunst, musik). + Obligatoriske emner i folkeskolen + mindst et af folkeskolens obligatoriske praktisk/musiske valgfag 53

54 Hvordan oplyser den frie grundskole forældre, myndigheder, tilsynsførende og omverden om, hvilket praktisk/musisk valgfag den står mål med? Lov om friskoler og private grundskoler: 1 c. Skolen skal offentliggøre sine slutmål, delmål og undervisningsplaner, jf. 1 a skolens hjemmeside på internettet. Den frie grundskole oplyser altså forældrekredsen, den tilsynsførende, myndigheder m.fl. om, hvilket eller hvilke praktisk/musisk valgfag den står mål med ved at offentliggøre dens mål for undervisningen i disse fag på skolens hjemmeside. Alternativt ved på hjemmesiden at henvise til hvilke af folkeskolens Fælles mål for de obligatoriske praktisk/musiske valgfag skolen står mål med.

55 Prioritering af udvalgte fag i folkeskolen Aftalepartierne bag folkeskolereformen blev d. 30. januar enige om en justering af aftalen. Den giver en række lempelser og præciseringer ift. folkeskolerne, herunder en kortere skoleuge i indskolingen, styrket læseindsats, reduktion af faglige bindinger mm. Aftalen vedrører som udgangspunkt kun folkeskolen. Aftalepartierne er enige om at der tilføres 90 ekstra fagtimer til opstart af 2. fremmedsprog, billedkunst og historie fra skoleåret 2020/21. Konkret er der tale om 30 fagtimer til tysk eller fransk i 5. klasse, 30 fagtimer til billedkunst i 6. klasse og 30 fagtimer til historie i 9. klasse. Derudover er aftalepartierne enige om at flytte 30 klokketimers idræt årligt fra mellemtrin til udskoling. Dette sker for at gøre bedre plads til understøttende undervisning på mellemtrinnet. Der flyttes endvidere 30 klokketimer årligt fra dansk i 3. klasse til 2. klasse, også med begrundelse i, at give plads til understøttende undervisning i 3. klasse. Folkeskolereformen og tillægsaftalen er ikke gældende for de frie grundskoler. Der er ikke krav om, at frie grundskoler skal lave understøttende undervisning. Der er ikke noget timetalskrav for frie grundskoler, og skolerne bestemmer selv, hvordan de vil tilrettelægge undervisningen, men undervisningen skal stå mål med den, der gives i folkeskolen. Derfor skal der alligevel lokalt være opmærksomhed, ift. den enkelte private skoles egen tilrettelæggelse af undervisningen samt en vurdering af f.eks. timetildeling til de ovenfor nævnte fag.

56 Vejledende timetal i folkeskolen

57 Hvad gør I på jeres skole? Fortæl kort hvad I gør på din skole Hvilke overvejelser har I haft? Hvilke problemstillinger forudser I? Hvad kunne I allerhelst tænke jer?

58 Ny ferielov og regler

59 Ny ferielov og regler Introduktion Særlige feriedage Overgangsordning Ferie og arbejdstid Ny ferielov udgave.pdf y%20ferielov_final.pdf

60 Hvorfor ny ferielov? EU s arbejdstidsdirektiv Optjene mindst fire ugers betalt ferie Nye på arbejdsmarkedet 16 måneder

61 Proces August 2015 nedsættes ferielovsudvalg Formand udpeget af regeringen 10 repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter Januar 2018 vedtages den nye ferielov 1. september 2020 træder den nye ferielov i kraft 1. januar 2019 starter overgangsordning Vi afventer ferieaftale for statens område

62 Rammer Gammel ferielov indtil den 31. august 2020 Suppleres med overgangsordning fra 1. januar 2019 Ny ferielov fra 1. september 2020

63 Ferielov >< Ferieaftale Ferielov Overordnet for alle Ferieaftale for statens område Eksempler Størrelsen af ferietillæg (1½%) Særlige feriedage

64 Ferieaftale Hvem er omfattet på vores område Ledere Lærere Medarbejdere på tilslutningsoverenskomster BUPL 3F HK På vilkår som (ansættelsesbreve) Ingen ændringer i.f.t. i dag

65 Særlige feriedage Ingen ændringer i.f.t. nu Optjenes i kalenderåret Afvikles efterfølgende 1. maj 30. april Optjener 5 særlige feriedage pr. år Afvikles efter individuel aftale mellem arbejdsgiver og den enkelte medarbejder

66 Overgangsordning Fra den 1. januar 2019 til den 31. august 2020

67 Overgangsordning I overgangsordningen er der tre perioder: 1) 1. januar august 2019 = forkortet-optjeningsperiode 2) 1. maj september 2020 = forkortet-afholdelsesperiode 3) 1. september august 2020 = optjening til indefrysning Kilde: Beskæftigelsesministeriet

68 Forkortet-optjeningsperiode* Kilde: Beskæftigelsesministeriet *1. januar august 2019

69 Forkortet-afholdelsesperiode* Kilde: Beskæftigelsesministeriet *1. maj september 2020

70 Optjening til indefrysning - Feriefonden Kilde: Beskæftigelsesministeriet Ferie i optjent i perioden 1. september 2019 til og med 31. august 2020 indfryses i en statslig feriefond.

71 Feriefonden Skolen kan fra sommeren 2021 vælge helt eller delvis at indbetale beløbet. Skolen skal årligt tilkendegive om de ønsker helt eller delvis at indbetale beløbet. Alternativt tilbageholder skolen midlerne, som vil fremstå som et skyldigt beløb i regnskabsbalancen, svarende til den almindelige feriepengeforpligtelse.

72 Feriefonden Indefrosne feriepenge skal indbetales til fonden, når: Medarbejderen forlader det danske arbejdsmarkedet, dvs. pension, udland mv. Når medarbejdere forlader arbejdsmarkedet udbetaler fonden tilgodehavende midler til medarbejderen, og skolen modtager efterfølgende opkrævning fra fonden.

73 Feriefonden Hvis skolen ikke indbetaler; Skolen modtager årligt opgørelse af skyldigt beløb fra feriefonden Det skyldige beløb forrentes med arbejdsmarkedets lønudvikling, pt. ca. 3% årligt Det samlede beløb falder til udbetaling hvis: Skolen opgiver åbenlys fejlagtigt feriepengeforpligtelse til fonden Ikke indbetaler evt. forfaldne beløb rettidigt Ikke svare på årlig henvendelse om indefrysning af midler på skolen

74 Feriefonden

75 Feriefonden Skolen bør overveje at indbetale, hvis: Forrentning af skolens indestående sker til en lavere rente end forretning i feriefonden, og Skolen har tilstrækkelige indestående midler, og Skolen ikke har planer om at bruge indestående midler indenfor 5-10 år Ellers overvej: Tilbageholde de samlede midler, og indbetal når det påkræves Indbetal når medarbejdere forlader skolen eller lign. Det har ingen betydning for den enkelte ansatte om der indbetales eller ej.

76 Feriefonden Proces om indberetning: Ansatte med ret til ferie med løn Enten månedlig indberetning i perioden september 2019 til august 2020, eller Samlet indberetning efter august 2020 og senest med udgangen af 2020 Ferie optjent i perioden 1. september 2019 til og med 31. august 2020 opgøres med en værdi af 12,5% af den ferieberettigede løn. Nærmere information følger fra Feriefonden og fra Danmarks Private Skoler når tiden nærmer sig.

77 Fondsferiedage Fondsferiedage er feriedage med godtgørelse fra feriefonden Fondsferiedage er et mellemværende mellem den ansatte og feriefonden. Skolen har derfor ikke nogen rolle Nye medarbejdere, der starter på arbejdsmarkedet efter 1. januar 2019, kan i perioden 1. maj 2020 og indtil 30. september 2020 søge om fondsferiedage, hvis vedkommende: Optjener færre end 8,4 feriedage i perioden 1/ /8-19. D.v.s. har været ansat i mindre end 4 måneder Har optjent feriedage i hele eller dele af perioden 1/ /12-19

78 Ferieafregning ved fratræden Særlige forhold i indefrysningsperioden Tilgodehavende ferie fra indefrysningsperioden må ikke udbetales direkte til medarbejderen

79 Nye ferielov og skolens økonomi Den nye ferielov har i udgangspunkt ikke afgørende indvirkning på skolens økonomi, dog. En medarbejder ansat i hele kalenderåret 2020 optjener 25 feriedage. Der afvikles i udgangspunkt op til 16,64 feriedage i 2020 Øget feriepengeforpligtelse på 8,36 feriedage!!!

80 Ny ferielov og arbejdstid For en betydelig del af skolens personale herunder skolens lærere vil der i skoleåret 2019/2020 være flere arbejdstimer til rådighed ind hidtil. Dette skyldes, at der i sommeren 2020 maksimalt kan afholdes 16,64 feriedage og ikke som normalt 25 feriedage. Løntimer (7,4 x 262 dage) 1.938,80 timer - ferie (7,4 x 21,64 dage) 160,14 timer - søgnehelligdage (7,4 x 9 dage) 66,60 timer Nettonorm 1.716,80 timer 5 feriedage i august ,64 feriedage i juli 2020 Udgangspunktet er, at der er ca. 30 timer mere til rådighed, end vi er vant til, og derfor et større udsving i årsnormen, end vi normalt ser det. Når de sidste detaljer er på plads udarbejder vi udkast til varslingsbreve som kan bruges til placering af ferie for sommeren Afvent arbejdstid 2020/21 og frem grundet manglende statslig ferieaftale!

81 Ny ferielov og arbejdstid Skolen har bl.a. følgende kollektive muligheder for den ekstra arbejdstid Skolen iværksætter et eller flere pædagogiske projekter i skoleåret 2019/20, idet netop den frigjorte arbejdstid muliggør sådanne ekstraordinære projekter Skolen iværksætter en eller flere pædagogiske dage Skolen planlægger med anden øget aktivitet for den enkelte medarbejder i løbet skoleåret Skolen har bl.a. følgende individuelle muligheder for at reducere den ekstra arbejdstid Aftale afvikling af særlige feriedage, omsorgsdage, restbarsel etc. i skoleåret 2019/ 2020 på dage hvor der ikke er planlagt arbejdstid fx jul, påske og andre lukkeperioder Overføre eventuel overtid fra skoleåret 2018/19 Udgangspunktet er, at den ekstra arbejdstid vil være en økonomisk omkostning for skolerne, idet der afvikles færre feriedage end der optjenes.

82 Ny ferielov og arbejdstid ved bordene Drøft ved bordene: Hvordan vil I på jeres skole forholde jer til den øgede arbejdstid i skoleåret 2019/20? Hvilke hensyn ønsker i at tage på jeres skoler? Hvordan vil I iværksætte drøftelserne om arbejdstid på jeres skole? Hvilket perspektiv har TR medbragt på skolen? Hvordan håndterer jeres skole den økonomiske meromkostning i 2020?

83 Ny ferielov Fra den 1. september 2020

84 Samtidighedsferie Ferie optjenes og kan afholdes samtidig Ferie optjenes som udgangspunkt til afholdelse i den følgende måned Ferieåret går fra 1. september til 31. august Ferieafholdelsesperioden går fra 1. september til den 31. december Ret til at få mindst 4 ugers optjent betalt ferie placeret i ferieåret Arbejdsgiver kan derfor ensidigt vælge at udskyde 1 uges ferie til efter den 31. august

85 Ferie på forskud Hvad går det ud på? Ferie kan afholdes (efter aftale) førend den er optjent Hvornår? Krav? Først en mulighed fra den 1. september 2020 Ferie på forskud skal aftales. Ingen aftale ingen ferie på forskud! Muligheder? Central aftale mellem overenskomstparterne Afventer..! Lokal aftale mellem skolen og TR Afventer..! Individuel aftale mellem skolen og medarbejderen JA

86 Ferie på forskud Der kan maksimalt afholdes 5 ugers ferie i et ferieår Derfor kan der maksimalt aftales 5 ugers ferie på forskud Afholdt ferie på forskud fradrages løbende i den ferie, der optjenes i det pågældende ferieår Fratræder medarbejderen, inden der er sket udligning i ferien, er skolen berettiget til at modregne værdien af den afholdte, ikke-udlignede ferie i medarbejderens udestående krav på løn og feriebetaling Skolen bør overveje om det er en god ide, at give mere end 1 uges ferie på forskud

87 Ferie på forskud Eksempel: Læreren der er blevet ansat pr. 1 august 2020, og der afholdes en 1 uges ferie i uge 42, 2020 Idet kun en måneds ferie er optjent (2,08 dage) forudsætter det en individuel aftale mellem læreren og skolen om ferie på forskud for de resterende 2,92 feriedage Læreren opsiger sin stilling i prøvetiden, den første hverdag efter ferien og fratræder med øjeblikkelig virkning Værdien af de 2,92 feriedage på forskud modregnes i lærerens løn og feriepengene for oktober måned NB! Hvis medarbejderen nu havde været forudlønnet ville der ikke være nogen løn at modregne i. Dog ville der kunne ske modregning i feriepengene, der optjenes i oktober måned

88 Hvad kan I forvente af os? Løbende orientering Løbende opdatering Løbende kontakt til MODST, UVM, diverse fagforeninger samt andre samarbejdspartnere for at sikre så ensartede udmeldinger som muligt Udkast til varselsbreve vedr. ferie 2020 Statens ferieaftale? Det vi alle venter på P.t. ingen tegn på endelig enighed Forhåbentlig inden 1. september 2020

89 Lederaftaler

90 Organisationsaftale for ledere i grundskole Ny separat organisationsaftale med virkning fra 1. januar 2019 Gruppering: Øverste leder og øvrige ledere

91 Øverste leder Øverste leder Skoleledere, forstandere og afdelingsinspektører ved private grundskoleafdelinger og ved private gymnasier benævnes som øverste leder. Intervalløn Forhøjelse af intervallønnen niveau Bund Top 0-99 elever Kr Kr elever Kr Kr elever Kr Kr elever Kr Kr Skift i interval, uanset om det er indenfor intervallet eller til nyt interval kræver ny intervallønsaftale.

92 Øverste leder Lønaftaler skal ikke godkendes af Frie Skolers Ledere men bør stadig gennemses af skolens revisor ved regnskabsgennemgang. Engangsvederlag pensionsgivende!?! Der må komme en opdateret engangsvederlagsbemyndigelse fra Undervisningsministeriet, som indeholder: Resultatløn Honorering for særlig indsats Merarbejdsgodtgørelse

93 Øvrige ledere Øvrige ledere benævnes overenskomstmæssigt øvrige ledere Men den enkelte skole kan bruge de titler, som den ønsker at benytte, fx afdelingsleder, - koordinator eller viceskoleleder niveau Basisløn elever Kr elever Kr Hertil kommer varige og midlertidige funktions- og kvalifikationstillæg, resultatløn og honorering for særlig indsats forventet uden bemyndigelsesskrivelse. Lønaftaler skal ikke godkendes af Frie Skolers Ledere men bør stadig gennemses af skolens revisor ved regnskabsgennemgang.

94 Øvrige ledere Overgangsordning Nuværende intervalløn konverteres til basisløn med tillæg af varigt personligt udligningstillæg. kr kr kr Honorering for særlig indsats Varigt udligningstillæg kr Basisløn kr kr kr. - Intervalløn Basisløn Intervalløn Lineær (samme løn) Eksisterende titler bibeholdes som i ansættelsesbrevet.

95 Hvad så nu - ledere Nye ansættelsesbreve Der er på vores hjemmeside udkast til nye ansættelsesbrev, som skal udleveres til alle ledere og mellemledere Beregning af udligningstillæg for mellemledere Der er på vores hjemmeside konverteringsberegnes til beregning af udligningstillæg til øvrige ledere Nye løntillæg Der er på vores hjemmeside skabeloner til brug for nye lønaftaler, fx stigning i intervalløn mv. Der skal ikke laves nye lønaftaler på eksisterende lønaftaler

96 I øvrigt - bemyndigelsesskrivelsen Undervisningsministeriet har øget fokus på, at honorering for særlig indsats alene kan ske for en indsats der er leveret, og derfor ikke forud for en periode. Vi anbefaler omlægning til resultatlønsaftaler. Revisorer reviderer Såfremt skolens revisor på baggrund af ovenstående mener, at de er nødsaget til at indføre en bemærkning i skolens revisionsprotokollat, er det vores anbefaling, at skolen søger (i dialog med revisor) at få indskrevet følgende bemærkning: Revisionen har i forbindelse med revisionsgennemgangen gennemgået skolens aflønning af ledere. I den forbindelse skal revisor gøre opmærksom på, at lønnen udbetales i henhold til aftaler godkendt af Frie Skolers Ledere, men i uoverensstemmelse med Undervisningsministeriets retningslinjer udmeldt overfor nærværende revisor. Overnævnte skyldes en uklar bemyndigelsesskrivelse fra Undervisningsministeriet samt uklarhed om administrationsgrundlaget, som skyldes manglende information fra Undervisningsministeriet til skolen. Der må forventes en ny bemyndigelsesskrivelse

97 Tak for i dag

FGA-konference Svendborg, d. 8. november 2018

FGA-konference Svendborg, d. 8. november 2018 FGA-konference Svendborg, d. 8. november 2018 Dagens Program Overenskomst 2018-2021 Persondata Den nye ferielov Karsten Suhr socialt ansvar Vi er en skoleorganisation og medlemsforening 168 medlemsskoler

Læs mere

God læselyst. Sekretariatet for Danmarks Private Skoler grundskoler og gymnasier 2/13

God læselyst. Sekretariatet for Danmarks Private Skoler grundskoler og gymnasier 2/13 1/13 Den 25. januar 2018 blev en ny ferielov vedtaget. Den træder endeligt i kraft den 1. september 2020. For at sikre overgangen fra den gældende ferielov med forskudt ferie til den nye ferielov med samtidighedsferie

Læs mere

Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov. Marts 2019

Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov. Marts 2019 Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov Marts 2019 Indhold 1. Optjening og afholdelse af ferie ved overgangen til den nye ferielov 4 2. Hvad indebærer den nye

Læs mere

Udviklingssamtaler. Man skal hellere uddanne en leder og frygte, at de rejser, end ikke uddanne og frygte, at de ikke rejser

Udviklingssamtaler. Man skal hellere uddanne en leder og frygte, at de rejser, end ikke uddanne og frygte, at de ikke rejser Udviklingssamtaler Man skal hellere uddanne en leder og frygte, at de rejser, end ikke uddanne og frygte, at de ikke rejser Formandens samarbejde med skolens leder Udviklingssamtaler Rammer: Formel samtale

Læs mere

Håndtering af den nye ferielovs overgangsordning for undervisere på gymnasieområdet

Håndtering af den nye ferielovs overgangsordning for undervisere på gymnasieområdet Håndtering af den nye ferielovs overgangsordning for undervisere på gymnasieområdet Den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020. Med loven er vedtaget en overgangsordning, som skal gøre overgangen

Læs mere

Skolen som organisation

Skolen som organisation Skolen som organisation OK18 den politiske vinkel Ja i procent Nej i procent Gymnasieskolernes Lærerforening 96 4 Danmarks Lærerforening 75 25 Frie Skolers Lærerforening 83 11 Generelle lønstigninger Spisepausen

Læs mere

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere pr. 1. april 2018 Michael Buch Kristensen & Peter Højgaard Pedersen, konsulenter i Friskolernes Hus VEJEN

Læs mere

Nye ferieregler - 1. september 2020

Nye ferieregler - 1. september 2020 Nye ferieregler - 1. september 2020 4 skarpe Retten til ferie bliver der ikke lavet om på Ingen får færre feriedage end de havde før Reglerne om 6. ferieuge/feriefridage fortsætter stort set uændret Fortsat

Læs mere

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020 Guide til ny ferielov fra 1. september 2020 Nuværende ferielov Der optjenes 25 feriedage År År År År 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. > 1. maj 1. maj 1. maj > Ferien kan afholdes fra 1. maj året

Læs mere

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020 Guide til ny ferielov fra 1. september 2020 Nuværende ferielov Der optjenes 25 feriedage År År År År 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. > 1. maj 1. maj 1. maj > Ferien kan afholdes fra 1. maj året

Læs mere

FAQ Ferielov. A. Overgangsordningens betydning for afholdelse af ferie, når du er i løbende ansættelsesforhold

FAQ Ferielov. A. Overgangsordningens betydning for afholdelse af ferie, når du er i løbende ansættelsesforhold FAQ Ferielov 1. Overgangen til den nye ferielov A. Overgangsordningens betydning for afholdelse af ferie, når du er i løbende ansættelsesforhold 1.1 Kommer der nogen ændringer i ferieåret 2019 2020? Den

Læs mere

Værd at vide om. for dig som arbejdsgiver

Værd at vide om. for dig som arbejdsgiver Værd at vide om DEN NYE FERIELOV for dig som arbejdsgiver Den nye ferielov kort fortalt Folketinget vedtog den 25. januar 2018 en ny ferielov, der træder i kraft den 1. september 2020. Vi overgår i 2020

Læs mere

VEJLEDNING vedr. ny ferielov

VEJLEDNING vedr. ny ferielov VEJLEDNING vedr. ny ferielov Friskolernes Hus 2019 Indledning Folketinget har vedtaget en ny ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Loven medfører ændringer i grundprincipperne for optjening

Læs mere

Introduktion til nye ferieregler. Ny ferieaftale OK-18

Introduktion til nye ferieregler. Ny ferieaftale OK-18 Introduktion til nye ferieregler Ny ferieaftale OK-18 Kilde: Ferielovsudvalget Kilde: Ferielovsudvalget Kilde: Ferielovsudvalget Kilde: Ferielovsudvalget Eksempel: optjening og afholdelse af ferie i overgangsperioden

Læs mere

Ny ferielov. ved advokat Cecilia Ricard

Ny ferielov. ved advokat Cecilia Ricard Ny ferielov ved advokat Cecilia Ricard Tak til EU EU arbejdstidsdirektiv Åbningsskrivelse fra EU kommissionen Udvalg med arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer samt Børge Dahl som formand. Opgaven:

Læs mere

I. Løntillæg II. Ferie III. Periodeprojekt

I. Løntillæg II. Ferie III. Periodeprojekt Resultatpapir Resultat af forhandlingerne om fornyelse af organisationsaftale for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler pr. 1. april 2018 Finansministeriet,

Læs mere

Tidsbegrænset ansat. Spørgsmål

Tidsbegrænset ansat. Spørgsmål Tidsbegrænset ansat Jeg har en tidsbegrænset ansat, der skal ansættes 1. oktober 2019 altså efter at indefrysningsperioden træder i kraft (1. september 2019). Han ophører efter planen med udgangen af februar

Læs mere

DEN NYE FERIELOV I HOVEDTRÆK GENEREL INFORMATION TIL MEDARBEJDERE RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB

DEN NYE FERIELOV I HOVEDTRÆK GENEREL INFORMATION TIL MEDARBEJDERE RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB DEN NYE FERIELOV I HOVEDTRÆK GENEREL INFORMATION TIL MEDARBEJDERE RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB I Danmark træder en ny ferielov i kraft den 1. september 2020. HVAD betyder den nye ferielov for dig?

Læs mere

JANUAR Ny ferielov i 2020 OVERGANGSREGLER MV.

JANUAR Ny ferielov i 2020 OVERGANGSREGLER MV. JANUAR 2019 Ny ferielov i 2020 OVERGANGSREGLER MV. 1. Fra forskudt ferie til samtidighedsferie Folketinget har i januar 2018 vedtaget en ny ferielov. Den nye lov ændrer det nuværende princip om den tidsmæssigt

Læs mere

Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen

Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen Danmark får en ny ferielov, der træder i kraft den 1. september 2020. Inden da har man lavet en overgangsordning, der begynder den 1. september 2019.

Læs mere

Ferievejledning for efterskoler om overgang til nye ferieregler. Juni 2019

Ferievejledning for efterskoler om overgang til nye ferieregler. Juni 2019 Ferievejledning for efterskoler om overgang til nye ferieregler Juni 2019 1 Indhold Indledning 1. Tre faser inden ny lov træder i kraft... 4 1.1. Gældende ordning... 4 1.2. Fase 1 Miniferieoptjeningsperioden

Læs mere

JANUAR Ny ferielov i 2020 REGNSKABSMÆSSIG BEHANDLING

JANUAR Ny ferielov i 2020 REGNSKABSMÆSSIG BEHANDLING JANUAR 2019 Ny ferielov i 2020 REGNSKABSMÆSSIG BEHANDLING Den nye ferielov Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020. Overgangen fra den gældende til den nye ferielov vil dog påvirke regnskaberne

Læs mere

Justering af Folkeskoleloven pr. august 2019/1. august 2020

Justering af Folkeskoleloven pr. august 2019/1. august 2020 Aftaletekst Ny lovtekst Gammel lovtekst Aftalepartierne er enige om, at der tilføres 90 ekstra fagtimer til prioritering af opstart af 2. fremmedsprog, billedkunst og historie 5, stk. 2 nr. 2 2) Praktiske/musiske

Læs mere

Den nye ferielov. Forklaret, uddybet og forenklet

Den nye ferielov. Forklaret, uddybet og forenklet Den nye ferielov Forklaret, uddybet og forenklet Er du klar til den nye ferielov? - Bare rolig, Blik og Rør hjælper dig Du har nok hørt det allerede: 1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft. Dermed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold. LPnyt nr. 2018:05 O.18 Nye ferieaftaler

Indholdsfortegnelse. Indhold. LPnyt nr. 2018:05 O.18 Nye ferieaftaler LPnyt nr. 2018:05 O.18 Nye ferieaftaler Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Indhold... 1 Baggrund... 2 Samtidighedsferie... 2 Overgangsordning... 3 O.18-ferieaftalerne... 2 Hvad er nyt?... 3 Den videre proces...

Læs mere

Ny ferielov. Forskudt ferie Chefkonsulent Peter Salling Petersen 1. Ferieoplæg for Uddannelsesforbundet d. 11.

Ny ferielov. Forskudt ferie Chefkonsulent Peter Salling Petersen 1. Ferieoplæg for Uddannelsesforbundet d. 11. Ny ferielov Ferieoplæg for Uddannelsesforbundet d. 11. april 2019 Peter Salling Petersen, chefkonsulent, Djøf Forskudt ferie 2 Chefkonsulent Peter Salling Petersen 1 Samtidighedsferie - Overblik 3 Grundlæggende

Læs mere

Gældende regler. Nuværende ferieregler. Ferie optjenes og afholdes forskudt. Hovedferieperioden = 1. maj til 30. september

Gældende regler. Nuværende ferieregler. Ferie optjenes og afholdes forskudt. Hovedferieperioden = 1. maj til 30. september Ferieloven Agenda Gældende regler Ny ferielov Overgangsperioden Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler Udbetaling fra Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler Regnskabsmæssig behandling

Læs mere

Den ny ferielov. Indhold. Samtidighedsferie

Den ny ferielov. Indhold. Samtidighedsferie Den ny ferielov Den 1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft. Hovedformålet med den nye ferielov er, at medarbejdere kan holde ferie samtidig med, at den optjenes. Det kaldes for samtidighedsferie.

Læs mere

DEN NYE FERIELOV. Den afgørende ændring ved den nye ferielov er, at der fremover optjenes og afholdes ferie indenfor stort set -samme periode.

DEN NYE FERIELOV. Den afgørende ændring ved den nye ferielov er, at der fremover optjenes og afholdes ferie indenfor stort set -samme periode. DEN NYE FERIELOV Den 1. september 2020 træder der en ny ferielov i kraft. Lovændringen er forårsaget af, at den nuværende ferielov vurderes til at være i strid med EU-lovgivningen, idet der efter de nugældende

Læs mere

Bestyrelsesoplæg Thy Privatskole 30. maj 2017

Bestyrelsesoplæg Thy Privatskole 30. maj 2017 Bestyrelsesoplæg Thy Privatskole 30. maj 2017 Program: Aktuelt fra skoleområdet Udkast til ny ferielov Økonomi hvad er en koblingsprocent, tilskudsudvikling, nye nye donationsregler og overenskomster 2018

Læs mere

Overgang til ny ferieordning

Overgang til ny ferieordning F A K T A Oktober 2017 Overgang til ny ferieordning Inden en ny ferieordning træder i kraft, indføres en overgangsordning. Formålet er at sikre, at overgangen mellem den nuværende og den nye ferieordning

Læs mere

VEJLEDNING OM OVERGANGEN TIL NY FERIELOV. Vejledning om overgang til ny ferielov - privatområdet. Indholdsfortegnelse:

VEJLEDNING OM OVERGANGEN TIL NY FERIELOV. Vejledning om overgang til ny ferielov - privatområdet. Indholdsfortegnelse: VEJLEDNING OM OVERGANGEN TIL NY FERIELOV Vejledning om overgang til ny ferielov - privatområdet Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgang til

Læs mere

NY FERIELOV. - Guide til Kooperationens medlemsvirksomheder. Overgangsordning. Indefrysning. Lønmodtagernes fond for tilgodehavende Feriemidler

NY FERIELOV. - Guide til Kooperationens medlemsvirksomheder. Overgangsordning. Indefrysning. Lønmodtagernes fond for tilgodehavende Feriemidler Overgangsordning Indefrysning Lønmodtagernes fond for tilgodehavende Feriemidler NY FERIELOV - Guide til Kooperationens medlemsvirksomheder 1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft. Med den nye

Læs mere

Overgang til ny ferieordning

Overgang til ny ferieordning Overgang til ny ferieordning Inden en ny ferieordning træder i kraft, vil det være nødvendigt at indføre en overgangsordning. Formålet er at sikre, at overgangen mellem den nuværende og den nye ferieordning

Læs mere

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Valgfaget Hvilke fag skal skolerne udbyde? Alle elever skal vælge mindst ét toårigt praktisk/musisk valgfag, der afsluttes med en prøve. De praktisk/musiske

Læs mere

De nye ferieregler og overgangen dertil

De nye ferieregler og overgangen dertil De nye ferieregler og overgangen dertil En vejledning om farmakonomer og farmakonomelevers ferie på privat apotek (august 2019) 1 Indhold 1. Baggrunden for den nye ferielov... 4 1.1 De væsentligste ændringer

Læs mere

Ændring af folkeskoleloven

Ændring af folkeskoleloven Ændring af folkeskoleloven Der er i 2018 og 2019 indgået en lang række aftaler mellem Regeringen og et flertal af Folketingets partier, der har betydning for folkeskolen. En række af disse ændringer skal

Læs mere

Den nye ferielov Træder i kraft 1. september 2020

Den nye ferielov Træder i kraft 1. september 2020 Den nye ferielov Den nye ferielov Træder i kraft 1. september 2020 Hvad er nyt Ferieordning med fuld samtidighedsferie, som betyder, at ferie kan afholdes umiddelbart efter eller endda før, at den er optjent

Læs mere

Dagsorden for workshoppen (1)

Dagsorden for workshoppen (1) APVU Nov. 2018 OPLÆG VED GYMNASIEFÆLLESSKABET I ROSKILDE CAMILLA SCHALDEMOSE, DIREKTØR OG ANETTE HANDSDAL, LØNCHEF GÆST: CHRISTIAN DAHLSTRØM FRA DELOITTE Dagsorden for workshoppen (1) Præsentation Gæst:

Læs mere

Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem Personalestyrelsen og Lærernes Centralorganisation om følgende:

Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem Personalestyrelsen og Lærernes Centralorganisation om følgende: Resultat af forhandlingerne vedr. ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler Udover det i CFU-forliget aftalte, er der enighed mellem

Læs mere

Stine Laursen og Tove Schultz- Lorentzen. nov. 17. NY FERIELOV i 2020

Stine Laursen og Tove Schultz- Lorentzen. nov. 17. NY FERIELOV i 2020 NY FERIELOV i 2020 Program Hvorfor skal vi have en ny ferielov? Hvad er nyt? Hvad er uændret? Overgangsordning Økonomi Hvorfor? Kritik fra EU-Kommissionen. Kommissionen mener, at det danske system er

Læs mere

Regnskabsmæssige konsekvenser ved ny ferielov

Regnskabsmæssige konsekvenser ved ny ferielov Regnskabsmæssige konsekvenser ved ny ferielov Indledning I 201 blev der vedtaget en ny ferielov, der bl.a. indfører begrebet samtidighedsferie, hvilket betyder, at en medarbejder optjener retten til ferie

Læs mere

Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole

Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole Undervisningsministeriet, februar 2019 Velkommen! Afdelingschef Lotte Groth-Andersen Kontorchef

Læs mere

Ny ferielov i Fra forskudt ferie til samtidighedsferie

Ny ferielov i Fra forskudt ferie til samtidighedsferie Ny ferielov i 2020 Fra forskudt ferie til samtidighedsferie Dorte Lodahl Krusaa, registreret revisor Partner og medejer af Dansk Revision Frederikssund regnskaber, selvangivelser, skatterådgivningoma.

Læs mere

Overblik. Gammel ferielov Nye ferielov Overgangsperiode, herunder eksempler Indefrysning Q&A

Overblik. Gammel ferielov Nye ferielov Overgangsperiode, herunder eksempler Indefrysning Q&A Ny ferielov 2019 Overblik Gammel ferielov Nye ferielov Overgangsperiode, herunder eksempler Indefrysning Q&A Gammel ferielov Optjenes i kalenderåret 2018.(25 feriedage + 5 feriefridage ofte kaldet 6. ferieuge)

Læs mere

Ledere ved frie grundskoler mv.

Ledere ved frie grundskoler mv. Cirkulære om organisationsaftale for Ledere ved frie grundskoler mv. 2019 Cirkulære af 16. april 2019 Modst. nr. 017-19 PKAT nr. 578 J.nr. 2018-9371 Dataark PKAT 578 Fællesoverenskomst Forhandlingsberettigede

Læs mere

Ferieregler. Senest opdateret 29. april 2013

Ferieregler. Senest opdateret 29. april 2013 Ferieregler Senest opdateret 29. april 2013 Udarbejdet af sekretariatssamarbejdet mellem Danmarks Privatskoleforening, Lilleskolerne, Foreningen af Kristne Friskoler, Deutscher Schul- und Sprachverein

Læs mere

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV HJULMANDKAPTAIN/ERHVERV NORDDANMARK DEN 20. MAJ 2019 2 DAGSORDEN Kort om den eksisterende ferielov Præsentation af de væsentligste elementer i den nye ferielov Overgangsordning

Læs mere

Bliv klar til ny ferielov 1. september Regnskabsmæssige konsekvenser

Bliv klar til ny ferielov 1. september Regnskabsmæssige konsekvenser Bliv klar til ny ferielov 1. september 2020 Regnskabsmæssige konsekvenser Agenda Ny ferielov fra 1. september 2020 Indhold de næste 45 minutter Metoder til opgørelse af feriepengeforpligtelser i årsrapporten

Læs mere

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte som kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som graver

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte som kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som graver FLØS-Vejledning til overenskomstansatte som kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som graver Nærværende vejledning er udarbejdet som et hjælpeværktøj til de lønansvarlige, der skal oprette ansættelsesforhold

Læs mere

Der kommer en ny ferieaftale på det kommunale område, som træder i kraft den 1. september 2020.

Der kommer en ny ferieaftale på det kommunale område, som træder i kraft den 1. september 2020. De nye ferieaftaler Odder, april 2019 Der kommer en ny ferieaftale på det kommunale område, som træder i kraft den 1. september 2020. Det nye er, at der bliver indført samtidighedsferie, som betyder, at

Læs mere

Eksempler på lærlinge forløb

Eksempler på lærlinge forløb Eksempler på lærlinge forløb Eksempel 1 lærling starter før de nye ferieregler træder i kraft: I eksemplet starter lærlingen et 3-årigt uddannelses forløb hos jer d. 1/8 2018. Lærlingen arbejder altså

Læs mere

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

Den nye Ferielov. Den nye ferielov. Materiale fra informationsmøder for arbejdsgivere i efteråret Den nye ferielov

Den nye Ferielov. Den nye ferielov. Materiale fra informationsmøder for arbejdsgivere i efteråret Den nye ferielov Den nye Ferielov Materiale fra informationsmøder for arbejdsgivere i efteråret 2018 Indholdsfortegnelse Intro Overblik lønmodtagere og arbejdsgivere Indberetninger for overgangsåret Indbetaling til Lønmodtagernes

Læs mere

Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Undervisningsudvalget UNU Alm.del - Bilag 99 Offentligt

Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Undervisningsudvalget UNU Alm.del - Bilag 99 Offentligt Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler Undervisningsudvalget 2018-19 UNU Alm.del - Bilag 99 Offentligt INDHOLD Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler

Læs mere

Nuværende regler Optjeningsprincippet forskudt ferie

Nuværende regler Optjeningsprincippet forskudt ferie Ferie, ferie, ferie Ny ferielov 2018 2 Nuværende regler Optjeningsprincippet forskudt ferie Hvorfor skal vi have en ny ferielov/aftale? Arbejdstidsdirektivet (2003/88/EF af 4. november 2003) Art. 7: 1.

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8.

Aftalepartierne er enige om, at det gøres obligatorisk for alle elever at vælge mindst et toårigt praktisk/musisk valgfag i 7.-8. Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om styrket praksisfaglighed i folkeskolen

Læs mere

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Implementering af samtidighedsferie på KU Efter ønske fra blandt andre KU blev der ved den seneste ændring af ferieloven indført mulighed for, at

Læs mere

NY FERIELOV MED SAMTIDIGHEDSFERIE

NY FERIELOV MED SAMTIDIGHEDSFERIE DEN NYE FERIELOV 1 NY FERIELOV MED SAMTIDIGHEDSFERIE Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020. Den mest centrale ændring i forhold til den nuværende ferielov er indførslen af samtidighedsferie.

Læs mere

PROTOKOLLAT B Side 1 TAKSTNÆVN

PROTOKOLLAT B Side 1 TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORHANDLINGSFÆLLESSKABET PROTOKOLLAT På baggrund af -ferieaftalerne sammenholdt med den nye ferielovgivning om samtidighedsferie er parterne blevet enige om at

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lederens navn fra den Adresse, cpr. nr. og tlf. nr. som Ansættelsesforholdets

Læs mere

Tjeneste- og anciennitetsattest for lærere, viceforstandere og forstandere

Tjeneste- og anciennitetsattest for lærere, viceforstandere og forstandere Attesten har til formål, at dokumentere oplysninger vedrørende løn og ansættelsesforhold i forbindelse med fratræden. Attesten skal ikke erstatte en eventuel udtalelse fra skolen. Den ansatte Skolen Navn

Læs mere

PIXI-UDGAVE Justering af folkeskolen

PIXI-UDGAVE Justering af folkeskolen PIXI-UDGAVE Justering af folkeskolen Februar 2019 Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole, januar 2019 Aftalepartierne bag justering af folkeskolen

Læs mere

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer.

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer. VEJLEDNING OM FERIE OG ANDRE FRIDAGE Her på siden kan du finde vejledninger til ferie og andre fridage gældende for Dansk Flygtningehjælp. Vejledningen er ikke udtømmende. Yderligere information kan du

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lærerens navn fra den Adresse, cpr. nr. og

Læs mere

Agenda. Deloitte 2018

Agenda. Deloitte 2018 Ny Ferielov Agenda 1. Introduktion 2. De nuværende ferieregler 3. De nye ferieregler 4. Overgangsordning/indefrosne midler 5. Andre ændringer 6. Direktører 7. Hvad skal I overveje? 2 1. Introduktion 3

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lærerens navn fra den Adresse, cpr. nr. og

Læs mere

Nyuddannet og ferie! Hvad så?

Nyuddannet og ferie! Hvad så? 14. oktober 2010 Nyuddannet og ferie! Hvad så? Feriepenge m.v.: Timenede: af sagsbehandler Svend Hviid Ferie med 12½ % feriegodtgørelse i den del, der er optjent "ferieret" i kalenderåret forud. Resten

Læs mere

Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning

Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning Orientering 8. februar 2018 Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning Indhold Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning... 1 1. Baggrund... 1 2. Hvem er omfattet af

Læs mere

Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014

Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014 Vejledning 19. maj 2014 Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014 Den 1. august 2014 træder de nye arbejdstidsregler i kraft for lærere omfattet af

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Ferieloven oktober 2019

Ferieloven oktober 2019 Ferieloven oktober 2019 1 Agenda Opsamling fra tidligere møder Beregningsgrundlag - indefrysningsbeløb Ferietillæg Ekstra feriefridage Fratrædelser Dødsfald Hvem er ikke omfattet af indefrysningsordningen

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

Den nye ferielov betyder den noget for dig? Anette Sand

Den nye ferielov betyder den noget for dig? Anette Sand Den nye ferielov betyder den noget for dig? Anette Sand Som lønmodtager har du ret til ferie Ifølge ferieloven har alle lønmodtagere ret til ferie. Ifølge ferieloven har du fem ugers ferie om året men

Læs mere

1. Lovgrundlag:... 3. 2. Optjening af ferie og særlige feriedage... 3. 3. Feriens placering... 5

1. Lovgrundlag:... 3. 2. Optjening af ferie og særlige feriedage... 3. 3. Feriens placering... 5 Ferieregler 2009/10 Udarbejdet af sekretariatssamarbejdet mellem Danmarks Privatskoleforening, Lilleskolerne, Foreningen af Kristne Friskoler, Deutscher Schul- und Sprachverein für Nordschleswig og Private

Læs mere

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet Personaleafdelingen har i december 2013 til februar 2014 holdt oplæg på kommunens skoler vedrørende de nye arbejdstidsregler for lærere, som træder

Læs mere

FERIEVEJLEDNING for friskoler

FERIEVEJLEDNING for friskoler FERIEVEJLEDNING for friskoler Friskolernes Hus Juni 2015 Indhold Ferieloven og ferieaftalen 3 Optjening af ferie 4 Afvikling af ferie 4 Feriepenge eller løn i ferien? 5 Fastpåregnelige løndele 5 Ferie

Læs mere

Informationsmøde om den nye ferielov

Informationsmøde om den nye ferielov Informationsmøde om den nye ferielov Dansk Maskinhandlerforening, den 20. og 21. november 2018 v/ senioradvokat Maria Bekke Eiersted Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. nr: DK 62 60 67 11 Agenda

Læs mere

Ny ferielov. Overgang Februar 2019

Ny ferielov. Overgang Februar 2019 Ny ferielov Overgang 2019-2020 Februar 2019 Agenda Den nye ferielov Overgang Forvaltning, indberetning, betaling 2 Den nye ferielov og overgang Fra optjeningsferie til samtidighedsferie Overgangsordning

Læs mere

Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Tabelrapport

Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Tabelrapport Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler Tabelrapport INDHOLD Udskrivning af elever på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler 1 Indledning 4 2 Frie grundskoler

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

Overenskomst. mellem. Kost & Ernæringsforbundet. Askov Højskole

Overenskomst. mellem. Kost & Ernæringsforbundet. Askov Højskole kost ernæringsforbundet Overenskomst mellem Kost & Ernæringsforbundet og Askov Højskole 2016 Indholdsfortegnelse Ind hold i Overenskomstens område 3 2 Løn 3 3 Pension 3 4 Arbejdsbeklædning 3 5 Arbejdstid

Læs mere

Vejledning om barsel og ferie

Vejledning om barsel og ferie Vejledning om barsel og ferie Denne vejledning beskriver reglerne om optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Vejledningen beskriver alene feriereglerne i relation til

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt Mellem Virksomhedens navn Adresse Postnummer og by CVR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet virksomheden) og Navn Adresse Postnummer og by CPR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet medarbejderen) indgås

Læs mere

Vejledning, 2. udgave

Vejledning, 2. udgave Vejledning, 2. udgave 19. december. 2014 Merarbejde på stx, hhx, htx og hf Moderniseringsstyrelsen udsender denne 2. udgave af vejledning om opgørelse af merarbejde. Merarbejde ikke overarbejde Gymnasielærere

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

I protokollatet anvendes betegnelsen ansat, når reglerne gælder for både lærere og børnehaveklasseledere.

I protokollatet anvendes betegnelsen ansat, når reglerne gælder for både lærere og børnehaveklasseledere. Om dette rådudkast Pr. 1. august 2014 vil de hidtidige arbejdstidsregler blive erstattet af to cirkulærer: Dels vil reglerne om Arbejdstid for tjenestemænd i staten (hent cirkulære) Dels en stærkt reduceret

Læs mere

Politisk notat vedrørende implementeringen af lov L226 om justeringer af folkeskolereformen.

Politisk notat vedrørende implementeringen af lov L226 om justeringer af folkeskolereformen. 6. maj 2019 Politisk notat vedrørende implementeringen af lov L226 om justeringer af folkeskolereformen. I den nye lov L226 vedtaget 2.maj 2019 justeres rammerne for folkeskolen med 13 initiativer, som

Læs mere

Til folkeskoler, kommuner og amter

Til folkeskoler, kommuner og amter Til folkeskoler, kommuner og amter Dette er det første af de nyhedsbreve, Undervisningsministeriet har planlagt at udsende i forbindelse med udmøntningen af ændringen af folkeskoleloven. Målet med nyhedsbrevene

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM CODAN FORSIKRING A/S PERSONALEFORENINGEN I CODAN FOR TAKSATORER OG LIGN.

OVERENSKOMST MELLEM CODAN FORSIKRING A/S PERSONALEFORENINGEN I CODAN FOR TAKSATORER OG LIGN. OVERENSKOMST MELLEM CODAN FORSIKRING A/S OG PERSONALEFORENINGEN I CODAN FOR TAKSATORER OG LIGN. De mellem FA og DFL indgåede overenskomster og aftaler er i den udstrækning, hvor de efter deres natur kan

Læs mere

SEKRETÆRKONFERENCE 2012

SEKRETÆRKONFERENCE 2012 SEKRETÆRKONFERENCE 2012 ANSÆTTELSESVILKÅR Ledere, lærere og børnehaveklasseleder Overenskomst mellem FM og LC (FSL) Tilskudsbetingelse Benyt ansættelsesbrev på vores hjemmeside Pædagogiske personale Evt.

Læs mere

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden'

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' Punkt 5. Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' 2018-093756 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, redegørelse for aftalen

Læs mere

PLUSTID - En ny mulighed. Oktober 2008

PLUSTID - En ny mulighed. Oktober 2008 PLUSTID - En ny mulighed Oktober 2008 PLUSTID - En ny mulighed Udgivet oktober 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er kun udgivet elektronisk. Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske

Læs mere

Notat vedrørende den nye feriepengelov (Herunder behandling af feriepengeforpligtelse)

Notat vedrørende den nye feriepengelov (Herunder behandling af feriepengeforpligtelse) Kreston SR er et ungt Statsautoriseret revisionsfirma baseret i Midt og Østjylland. Vi servicerer ejerledede virksomheder i Danmark inden for vores kompetencerfelter som er: Revision Regnskab Skatterådgivning

Læs mere

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Oversigt over justering af folkeskolereformen Dagtilbud og Undervisning d. 10. maj 2019 Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Fastsættelse af

Læs mere

Ansættelsesbrev for Ledere ved frie grundskoler.

Ansættelsesbrev for Ledere ved frie grundskoler. Ansættelsesbrev for Ledere ved frie grundskoler. Dette ansættelsesbrev anbefales af Dansk Friskoleforening, Danmarks Private skoler og Foreningen af kristne friskoler og Deutscher Schul- und Sprachverein.

Læs mere

PROTOKOLLAT. Forhandlingsfællesskabet og KL. Tid Den 18. december Emne

PROTOKOLLAT. Forhandlingsfællesskabet og KL. Tid Den 18. december Emne KL Forhandlingsfællesskabet Tid Den 18. december 2018 Sted KL Emne Håndtering af feriebetaling i forbindelse med overgangen til samddighedsferie pr. 1. september 2020 Deltagere Forhandlingsfællesskabet

Læs mere

Ferieregler. Senest opdateret i april 2015

Ferieregler. Senest opdateret i april 2015 Ferieregler Senest opdateret i april 2015 Udarbejdet af sekretariatssamarbejdet mellem Danmarks Privatskoleforening, Lilleskolerne, Foreningen af Kristne Friskoler, Deutscher Schul- und Sprachverein für

Læs mere