Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget"

Transkript

1 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 143 Offentligt NOTAT Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget I dette notat følges der op på Dansk Affaldsforenings foretræde for udvalget den 26. januar kl Indledning Det er generelt foreningens opfattelse, at kommuner og affaldsselskaber skal have mange muligheder for at fremme genbrug af affald, og dermed sikre den bedst mulige behandling set ud fra et miljøperspektiv Side 1 af 7 J.nr. NIR Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Hvorvidt kommunen vil etablere egne genbrugsbutikker, stille containere til rådighed for frivillige organisationer på genbrugspladsen, lave byttecontainere for borgerne eller sælge/udbyde det til private virksomheder (eller kombinationerne heraf) bør være en lokal beslutning. Det betyder nemlig, at kommunen har mulighed for at lægge vægt på faktorer som social ansvarlighed, beskæftigelse, samarbejde med frivillige organisationer og miljøuddannelse af børn og unge alt efter hvad de lokalt finder vigtigt. Ifølge Dansk Affaldsforening oplysninger er der cirka 50 kommunale genbrugsbutikker i Danmark, heraf er omkring 30 i regi af Dansk Affaldsforenings medlemmer. Ifølge ISOBRO s egne oplysninger er der knapt 1000 genbrugsbutikker drevet af frivillige organisationer i Danmark.

2 Omsætningen i kommunale genbrugsbutikker Udvalget bad os oplyse, hvad omsætningen er i de kommunale genbrugsbutikker. Vi kender ikke den samlede omsætning for alle landets kommunale butikker, men i nedenstående skema er der eksempler fra fem af vores medlemmer, der i alt dækker 12 kommuner og indbyggere. Side 2 af 7 Skema 1: Omsætning og udgifter i genbrugsbutikker og på genbrugspladser (mio kroner) Sønderborg AVV Renosyd Tønder Affaldplus I alt Omsætning i genbrugsbutikker (eks moms) ,8 1,67 0,92 2,7 5,5 15, ,3 0,96 0,77 2,5 3,2 11, ,8 0,73 2 2,7 9, ,2 0,62 1,6 1,3 6,7 Antal kommunale genbrugsbutikker Udgifter på genbrugspladserne inklusive butik (2016) 50,0 5 27,9 31,1 151,1 265,1 Antal genbrugspladser Indbyggere Genbrugsbutikkerne er en del af de kommunale genbrugspladser, hvorfor vi i skemaet viser de samlede udgifter for genbrugspladser. Der kan ikke umiddelbart foretages en sammenligning af butikkernes omsætning, da de er forskellige på en række parametre. Som det fremgår, er omsætningen steget siden Et billede der går igen i hele genbrugssektoren. Fire af de store frivillige organisationer, der har genbrugsbutikker, melder om stigende overskud i deres genbrugsbutikker med et foreløbigt højdepunkt i 2015, jf. nedenstående skema. Beløbene er fundet i organisationernes regnskaber. Skema 2: Frivillige organisationers overskud på genbrug (2015) Overskud for frivillige organisationer (2015) Blå Kors Danmission Folkekirkens nødhjælp Røde kors I alt Mio kroner 10,0 20,0 24,6 57,6 112,2 Det fremgår ingen steder i organisationernes regnskaber, at de betragter kommunale genbrugsbutikker som en trussel mod deres indtægter på genbrugsområdet.

3 Kommunale genbrugsbutikker arbejder med tre bundlinjer Udvalget spurgte også, om vi på sigt vil presse de frivillige organisationer ud af markedet. Vores medlemmer arbejder typisk med bæredygtighed på tre bundlinjer den miljømæssige, den sociale og den økonomiske. Der lægges stor vægt på samarbejde med andre parter og organisationer, der arbejder med genbrug. Formålet er at skabe synergi og fælles fokus på genbrug og sikre at genbrugskagen gøres større til gavn for alle parter. Side 3 af 7 Miljøgevinster Gevinsten ved genbrug er miljømæssigt stor og vores medlemmer har pligt til at følge affaldshierakiet, hvor (forberedelse med henblik på) genbrug står over genanvendelse og forbrænding med energiudnyttelse. Så længe vi modtager affald, der kan genbruges, vil vi sikre, at det sker. Det er samtidigt en naturlig platform for dialog og kommunikation med borgerne, der er med til at inddrage dem direkte i den cirkulære økonomi og grønne omstilling. Genbrugspladserne og genbrugsbutikkerne bliver ofte brugt i relation til undervisningsforløb og besøg fra skoler og institutioner, da de er konkrete eksempler på, hvad det vil sige at genbruge, genanvende, forbrænde og deponere. Sociale gevinster Medlemmerne har fokus på, at genbrugsbutikkerne er et rummeligt sted at arbejde, hvor folk kan ansættes i flexjob og hjælpes videre på eller tilbage til arbejdsmarkedet. Genbrugsbutikkerne arbejder typisk sammen med det/de lokale jobcentre om fx integrationsforløb, der skal få nye medborgere ind på arbejdsmarkedet. Genbrugsbutikkerne bruges således positivt til virksomhedspraktikforløb, flexjobs, sprogpraktikanter, kompetence- og integrationsforløb, skolepraktikanter, ung i arbejde, jobprøvningssted for handicappede, folk i samfundstjeneste og lignende. AVV har i øjeblikket to flexjobbere, en førtidspensionist og tre flygtninge/asylansøgere i deres butik. Hertil kommer der med jævne mellemrum virksomhedspraktikanter og folk i samfundstjeneste. Affaldplus har haft 12 virksomhedspraktikforløb, tre flexjobs, 20 flygtninge, fem ung-arbejdere og fire skolepraktikanter i deres butikker. Tilsvarende skaber butikkerne også reelle lokale arbejdspladser. Hos de fem medlemmer har butikkerne betydet, at der er skabt faste arbejdspladser svarende til cirka 30 årsværk. Værdien af at skabe arbejdspladser prioriteres naturligvis højt blandt lokalpolitikerne og borgerne. Økonomiske gevinster Der skal være en fornuftig økonomi i at drive butikkerne, som opvejes mod de miljømæssige fordele ved at genbruge fremfor at genanvende, forbrænde eller deponere. Behandlingsformer, der typisk er dyrere end at forberede med henblik på genbrug.

4 Det bemærkes også, at de kommunale genbrugsbutikker skal sælge sine genstande til markedspris og i øvrigt følge de regler, detailbutikker i almindelighed skal leve op til, således at der er lige konkurrencevilkår. Sammen gør vi genbrugskagen større Hvad enten vi ønsker det eller ej, modtager kommunerne affald fra borgerne som kan genbruges (som det fremgår af det materiale, vi forelagde under vores foretræde for udvalget). Men medlemmerne vil ikke tage brødet ud af munden på de øvrige organisationer, der arbejder med genbrug. Side 4 af 7 Derfor samarbejder vores medlemmer med de lokale frivillige organisationer, så de sammen kan øge genbruget i lokalområdet og samtidigt fremme genbrugstanken blandt borgerne. Der samarbejdes også med andre, der vil tage del i genbrugsfesten. Blandt vores medlemmer er der eksempler på følgende: Fælles foldere med adresser på alle genbrugsbutikker i lokalområdet og med information om, hvor borgerne kan donere genbrugelige effekter Byttemarkeder i samarbejde med frivillige organisationer Hjemmesider hvor borgerne kan finde oplysninger om alle genbrugsbutikker i lokalområdet Samarbejde med Røde Kors om levering af cykler til reparationsværksted Udlevering af gratis effekter til skoler, kunstskoler, spejdere og uddannelsesinstitutioner Facebooksider hvor genbrugsbutikker kan oploade oplysninger om kampagner, udsalg og loppemarkeder Mulighed for at reklamere for loppemarkeder i den kommunale genbrugsbutik Etablering af digitale platforme drevet af humanitære organisationer og private forretningsdrivende Løbende dialog og samarbejde med de lokale frivillige organisationer, der er involveret i genbrug Samarbejde med mindre virksomheder, der arbejder med upcycling Samarbejde med ISOBRO Vi har som brancheorganisation siden 2015 holdt møder med ISOBRO. I marts skal vi holde et møde, hvor vi skal drøfte hvilke samarbejdsmodeller mellem kommuner og frivillige organisationer omkring genbrug, der kan være til gavn for alle parter. Et populært synspunkt (også hos ISOBRO) går på, at de frivillige organisationer skal have (gratis) adgang til det genbrugelige affald på genbrugspladserne og have lov til at stille containere op på offentlige arealer. Det er dog problematisk af flere årsager, hvoraf nogle stykker er nævnt herunder: Hvilke frivillige organisationer skal have adgang? Og hvad med alle de lokale foreninger og klubber, som vel også har ret til affaldet?

5 Der kan ikke stå containere overalt, og hvordan skal man prioritere, hvem der må stille containere op hvor? Organisationerne efterlader ofte affald, der udmærket kan genbruges, men som de af økonomiske eller kapacitetsmæssige årsager ikke tager med fra genbrugspladsen til deres butik Det er ikke alle steder, at de frivillige organisationer magter opgaven med at holde orden i de containere, hvor de har adgang til genbrugeligt affald flowet er ganske enkelt for stort. Fx skal containerne på Viborg kommunes travle pladser tømmes seks til otte gange om dagen i weekenderne. Side 5 af 7 Ovenstående punkter skal ikke afgøres fra centralt hold. Det er naturligvis et lokalpolitisk ansvar at beslutte, hvordan man vil håndtere borgernes affald og hvem man vil samarbejde med hvordan. ISOBRO har i forbindelse med sit foretræde den 1. december 2016 fremsat påstande om, at kommuner og affaldsselskaber foretager prisdumpning, at der sker krydssubsidiering og at et af deres medlemmer måtte lukke en sorteringscentral som følge af konkurrencen fra kommuner og affaldsselskaber. Tilsvarende påstande er fremført i skrivelser, som ISOBRO har sendt til Statsforvaltningen og Erhvervsministeren i juni Vi har flere gange bedt ISOBRO om dokumentation, men har endnu ikke modtaget materiale, der kan bekræfte deres påstande. Kan borgerne trygt aflevere deres affald på genbrugspladsen? Udvalget spurgte om borgerne kunne være sikre på, at de ikke kommer til at se en genstand i en butik eller på gaden, som de ikke ønskede skulle genbruges. De steder, hvor pladsfolkene på genbrugspladserne piller genbrugeligt affald op af en container, vil der typisk blive gjort opmærksom på dette. Enten bedes borgerne sætte en mærkat på det affald, de ikke ønsker genbrugt, eller også må de aflevere det i en tilstand, hvor det ikke kan genbruges (ved fx at save bordet over). Vores medlemmer gør således hvad de kan for at undgå uheldige situationer, men borgeren har også selv et ansvar. Fair konkurrence Kommuner og affaldsselskaber bidrager til fair konkurrence på genbrugsområdet. En stor del af køb, salg og bytte af genbrugsvarer sker direkte mellem borgere. Det kan fx være loppemarkeder, mellem venner og familie og/eller via elektroniske platforme (fx Den Blå Avis, Trendsales og ebay). Der er også et stort salg via genbrugsbutikker drevet af frivillige organisationer. Disse er momsfritaget under bestemte forudsætninger. Der er cirka 1000 af den slags butikker i Danmark.

6 Kommunale genbrugsbutikker skal betale moms og løn til sine ansatte og de skal sælge deres produkter til markedspriser. Der er således helt fair konkurrence mellem kommunale genbrugsbutikker og butikker drevet af frivillige organisationer. Projekt som skal give mere viden om genbrug Det er afgørende at den videre diskussion om genbrug og genbrugsbutikker baserer sig på reel viden. Dansk Affaldsforening foreslog tilbage i 2015, at der skulle gennemføres et projekt, som på baggrund af reel viden om genbrugsaktiviteter skulle analysere og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan fx genbrug kan fremmes mellem offentlige, private og frivillige organisationer. Side 6 af 7 Projektforslaget var en del af vores høringssvar på forebyggelsesstrategien (Danmark uden affald II) og er vedlagt. Vi anbefaler, at der iværksættes et projekt med samme formål som det vedlagte. Det er afgørende, at alle relevante aktører inddrages i projektet. Det omfatter fx ISOBRO, KL, Miljøstyrelsen, Energistyrelsen, DI, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri. Gennemførelsen af projektet vil kunne sikre bred opbakning bag modellerne, og et samarbejde mellem alle led i værdikæden til gavn for den cirkulære økonomi og grønne omstilling. Affaldsgebyrer ISOBRO har efter sit foretræde for udvalget den 1. december sendt en oversigt over borgernes affaldsgebyrer i en række danske kommuner. Oversigten skal ifølge ISOBRO dokumentere, at kommunerne med egne genbrugsbutikker ikke generelt har lavere affaldsgebyrer end kommuner uden egne genbrugsbutikker. Det kan tallene imidlertid ikke dokumentere. Det samlede affaldsgebyr, borgerne betaler, er sammensat af gebyrer for hver enkel affaldsordning i den pågældende kommune. Der kan fx være en papirordning, storskraldsordning, ordning for organisk affald, restaffald og genbrugspladsordning. Kommunen skal have en genbrugspladsordning med sit eget budget og regnskab. Hvis ISOBRO s sammenligning skal give mening, bør de alene anvende gebyrer for de kommunale genbrugspladsordninger som sammenligningsgrundlag. Men selv det er problematisk. En række faktorer spiller ind, når omkostningerne til genbrugspladsordningen fastlægges: Antallet af genbrugspladser, valg af serviceniveau, størrelsen på genbrugspladser, kommunens størrelse og geografiske placering, eje eller leje af grund, grundpriser, lokale miljøpolitiske målsætninger mv. Kommunen skal følge affaldshierakiet, hvilket betyder, at forberedelse med henblik på genbrug alt andet lige har miljømæssig førsteprioritet. Dermed er det helt legitimt at træffe et lokalpolitisk valg om at lave en genbrugsbutik, hvor der

7 sælges genbrugelige genstande, der kom ind på genbrugspladsen som affald uanset om det medfører et højere eller lavere genbrugspladsgebyr. Fremme af genbrug handler naturligvis ikke kun om størrelsen på gebyret, men om en samlet indsats for at fremme affaldsforebyggelse og genbrug alle tænkelige steder, herunder i forbindelse med kommunernes håndtering af borgernes affald. Side 7 af 7

Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale

Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 331 Offentligt NOTAT FORETRÆDE Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale Der er en række mangler i analysen fra ISOBRO vedr. økonomien

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Den 12. april 2018 En saglig debat og effektiv beskyttelse af

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6 NOTAT Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed 08-04-2019 Side 1 af 6 J.nr. NIR 11.7.20.2-02 Notatet uddyber Dansk Affaldsforenings høringsbrev (J. Nr.: NIR

Læs mere

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover!

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Lotte Mørk, chef for drift og udvikling IDA miljø den 5. marts 2018 1. Hvem er vi? 2. Hvad vil

Læs mere

Vision. Bæredygtig forretning. Sociale aspekter

Vision. Bæredygtig forretning. Sociale aspekter Vision Inspirere til bæredygtig tankegang Afskaffe brug og smid væk og indføre mere direkte genbrug Skabe lokale arbejdspladser - også sociale Hjælpe dem der har mindst Samarbejde med hjælpeorganisationerne

Læs mere

Analyse af regnskabstal fra kommunale og affaldsejede genbrugsbutikker

Analyse af regnskabstal fra kommunale og affaldsejede genbrugsbutikker Analyse af regnskabstal fra kommunale og affaldsejede genbrugsbutikker ISOBRO, den 8. april 2019 Ankestyrelsen har fastlagt rammebetingelser for kommunal konkurrence, som på nogle punkter har skabt øget

Læs mere

AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen

AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen Allan Johansen Afdelingschef, Genbrug og udvikling Aug. 2017 Plan fra 2. kvartal 2014: Etablering af 5 butikker inden udgang af 2017 Fokus det nye syn på

Læs mere

Energi- Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt. ge brugsbutikker

Energi- Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt. ge brugsbutikker Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt Sa fu dsøko o ie i ko u ale ge brugsbutikker Indledning Ankestyrelsen har udtalt, at kommunerne efter deres vurdering har lov

Læs mere

Referat af møde med genbrugsbutikkerne

Referat af møde med genbrugsbutikkerne Næstved Kommune Team Affald www.naestved.dk Referat af møde med genbrugsbutikkerne Mødedato 17.11.16 Tid 18-20 Sted Mødelokale 2 - Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Deltagere Søren Revsbæk, formand for Teknisk

Læs mere

Grøn nedrivning af tomme bygninger

Grøn nedrivning af tomme bygninger Titeldias uden baggrundsfarve vælge Titeldias Logo blå for at anvende logo blå baggrund Grøn nedrivning af tomme bygninger Nina Svaneberg KL s Kontor for Teknik og Miljø Grøn Nedrivning - projektet Miljøstyrelsen,

Læs mere

Er der liv efter genbrugspladsen?

Er der liv efter genbrugspladsen? FORSLAG: SOCIO-ØKONOMISKE REPARATIONSVIRKSOMHEDER Er der liv efter genbrugspladsen? Forslag: Kommunerne skal kunne oprette socio-økonomiske reparationsvirksomheder for at styrke den cirkulære økonomi 26.12.2017

Læs mere

Alternative veje til mere genbrug - via reparation

Alternative veje til mere genbrug - via reparation Alternative veje til mere genbrug - via reparation Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Genbrugsaktiviteter med affald fra genbrugspladsen ; 21. juni 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2017 1 Sektor Aalborg Renovation - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Brugerfinansierede udgifter Udgifter 264.483 276.174

Læs mere

Ud over de tilstedeværende organisationer, var også Mission Afrika, Folkekirkens Nødhjælp, Danmission Køge, UFF og Borup-spejderne inviteret.

Ud over de tilstedeværende organisationer, var også Mission Afrika, Folkekirkens Nødhjælp, Danmission Køge, UFF og Borup-spejderne inviteret. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Opsamling fra møde med humanitære organisationer den 19. september 2016 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge I mødet deltog repræsentanter fra følgende

Læs mere

Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot

Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Brevet er alene sendt pr. e-mail. Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot Folketinget har den 10. maj i år

Læs mere

Genbrugsafdelingen. Allan Johansen. Afdelingschef, Genbrug og udvikling

Genbrugsafdelingen. Allan Johansen. Afdelingschef, Genbrug og udvikling Genbrugsafdelingen Allan Johansen Afdelingschef, Genbrug og udvikling Februar 2018 Genbrugsafdelingen - hovedområder 1 chef Chef 2 driftskoordinator/projektleder Driftskoordinator Projektleder 6 teamledere

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Affald som varer PlusButikker - vi gi`r affald nyt liv Det er cirkulær økonomi og grøn omstilling

Affald som varer PlusButikker - vi gi`r affald nyt liv Det er cirkulær økonomi og grøn omstilling Affald som varer PlusButikker - vi gi`r affald nyt liv Det er cirkulær økonomi og grøn omstilling Allan Johansen Afdelingschef, genbrugspladser Formål Bevare ressourcerne - Udsæt tidspunktet for hvornår

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser.

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. Notat Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. 16. januar 2019 /ABJ Indledning og baggrund AffaldPlus bestyrelse har ved flere lejligheder behandlet spørgsmålet om de humanitære/frivillige

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN

CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN Juli 2019 CASE-SAMLING: MINDRE AFFALD I SMÅT BRÆNDBART PÅ GENBRUGSPLADSEN En samling gode eksempler på, hvordan kommuner, affaldsselskaber og borgere reducerer mængderne af småt brændbart og sikrer mere

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014.

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014. NOTAT Faktaark Miljøteknologi J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015 Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014 Indledning MUDP understøtter regeringens målsætninger

Læs mere

Almennyttige organisationer og genbrug af tekstiler

Almennyttige organisationer og genbrug af tekstiler Almennyttige organisationer og genbrug af tekstiler Hvad er ISOBRO Brancheorganisation for indsamlingsorganisationer 180 medlemmer Sygdomsforebyggende, naturbevarende, humanitære, sociale, kristelige og

Læs mere

/2016. Projektaftale: Gensalg.dk. Køge Kommune

/2016. Projektaftale: Gensalg.dk. Køge Kommune Projektaftale: /2016 Gensalg.dk Køge Kommune 1 Indhold Indholdsfortegnelse.2 Indledning, formål og perspektiv..3 Kontrakt 5 Bilag 1 Projektbeskrivelse (godkendt af KARA/NOVEREN s bestyrelse).. 7 Bilag

Læs mere

Erhvervsgebyrernes udvikling Ordningen startede i 2012 og det første år var det alene muligt at betale pr. besøg. Gebyrerne i 2012 var:

Erhvervsgebyrernes udvikling Ordningen startede i 2012 og det første år var det alene muligt at betale pr. besøg. Gebyrerne i 2012 var: Notat Redegørelse om baggrund m.v. for erhvervsgebyrer 2017 21. september 2016 Sagsnr. Dok. nr. Initialer Side 1 af 5 XXX HEN Efter forespørgsel fra Frederiksberg Kommune er udarbejdet en redegørelse om

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

Piktogrammer og Den Grønne Tråd Sådan gør vi affaldssortering nemmere for almindelige mennesker

Piktogrammer og Den Grønne Tråd Sådan gør vi affaldssortering nemmere for almindelige mennesker Temadag om samskabelse og borgerinvolvering 24-04-2018 Piktogrammer og Den Grønne Tråd Sådan gør vi affaldssortering nemmere for almindelige mennesker Den Grønne Tråd Udspil om enklere og bedre affaldssortering

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

EVALUERING AF FORSØG MED DIREKTE GENBRUG I SAMARBEJDE MED ALMENNYTTIGE ORGANISATIONER PÅ BISPEENGEN GENBRUGSSTATION 2019

EVALUERING AF FORSØG MED DIREKTE GENBRUG I SAMARBEJDE MED ALMENNYTTIGE ORGANISATIONER PÅ BISPEENGEN GENBRUGSSTATION 2019 EVALUERING AF FORSØG MED DIREKTE GENBRUG I SAMARBEJDE MED ALMENNYTTIGE ORGANISATIONER PÅ BISPEENGEN GENBRUGSSTATION 2019 Den aflåste container, hvor genstande til almennyttige organisationer opbevares.

Læs mere

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober.

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober. Kære Innovatør, Her kan du læse mere om: 1) Udfordringen stillet af ARGO (Genanvendelse) 2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til camilla@corolab.dk senest

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min.

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min. Arrangement: Generalforsamling - beretning Sted: Grenaa (Kystvejens Konferencecenter) Tidspunkt: Ca. 16.50 Taletid: 11 min. Indledning Tak for ordet. Det er en glæde at stå foran jer med foreningens beretning

Læs mere

Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse

Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse HØRINGSNOTAT Høring vedrørende udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald 29.06.2015 Side 1 af 5 J.nr. 11.5.11.2/RMR Dansk Affaldsforening Vodroffsvej

Læs mere

Genbrugsbutik i regi af Reno Djurs

Genbrugsbutik i regi af Reno Djurs Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 17. september 2014 Genbrugsbutik i regi af Reno Djurs Notatets formål f Formålet med dette notat er at vurdere muligheder og konsekvenser (herunder fordele

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse Velkommen til AVV Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse AVVs anlæg Administration Besøgscenter Genbrugscenter Genbrugsbutikken (+ auktion) Kørselsafdeling Forbrændingsanlæg 18 genbrugspladser

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral

Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral I Skanderborg Kommune arbejder man med et projekt, som skal sikre, at affald der afleveres på genbrugspladserne får et nyt liv og bliver til varer i både en

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere

Direkte genbrug Nordforbrænding

Direkte genbrug Nordforbrænding Direkte genbrug Nordforbrænding Affaldskontoret ApS maj 2014 Direkte genbrug Affaldskontoret er af Nordforbrænding blevet anmodet om at opstille en tids- og handleplan, samt tilhørende økonomi for et forsøg

Læs mere

Forslag om fortsat forsøgsdrift af Reuse til og med første halvår 2018.

Forslag om fortsat forsøgsdrift af Reuse til og med første halvår 2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8. september 2016 Fortsat forsøgsdrift af Reuse Forslag om fortsat forsøgsdrift af Reuse til og med første halvår 2018. 1. Resume Byrådet

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/31121 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr gældende for 2011. Gebyret

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Dansk Industri H.C. Andersens Boulevard København V. Kommuners aktiviteter på genbrugsområdet

Dansk Industri H.C. Andersens Boulevard København V. Kommuners aktiviteter på genbrugsområdet Dansk Industri H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V 2015-8125 Dato: 28-06-2017 Kommuners aktiviteter på genbrugsområdet Dansk Industri har den 28. januar 2015 rettet henvendelse til Statsforvaltningen.

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2016 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 483 0 0 0 Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 12. maj 2015, kl. 13.

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 12. maj 2015, kl. 13. 12. maj 2015 1912 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 12. maj 2015, kl. 13.00 Mødested: AVV-administrationen Mandøvej 4 Hjørring Fraværende: - Mødet

Læs mere

DAGSORDEN. Bestyrelsen for AVV I/S. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S Mandag den 16. oktober 2017 kl

DAGSORDEN. Bestyrelsen for AVV I/S. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S Mandag den 16. oktober 2017 kl 16. oktober 2017 2122 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S Mandag den 16. oktober 2017 kl. 9.00 12.00 Mødested: AVVs administration (Den pæne stue) Mandøvej 4

Læs mere

Beløb i kr p/l 2019-p/l

Beløb i kr p/l 2019-p/l Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. 2018-p/l 2019-p/l 2018 2019 2020 2021 2022 Brugerfinansieret drift Udgifter 265.630 293.962 286.633

Læs mere

Valg til bestyrelsen i DAF

Valg til bestyrelsen i DAF NOTAT Valg til bestyrelsen i DAF Valg til Dansk Affaldsforenings bestyrelse skal sikre, at: Medlemmerne vælger i alt 11 personer fra deres styrende organer (fx bestyrelser, byråd) til at indgå i foreningens

Læs mere

Etablering af forbehandlingsanlæg til KOD lokalisering og dimensionering. 27. januar 2015 Punkt 3 Nils Olsen

Etablering af forbehandlingsanlæg til KOD lokalisering og dimensionering. 27. januar 2015 Punkt 3 Nils Olsen Etablering af forbehandlingsanlæg til KOD lokalisering og dimensionering 27. januar 2015 Punkt 3 Nils Olsen Lokalisering Sagen drejer sig om Dimensionering Grundlaget i form af kommunernes affaldsplaner

Læs mere

Er det ikke sådan et Danmark

Er det ikke sådan et Danmark Er det ikke sådan et Danmark Affaldsplaner vi gerne vil have? for Danmark AFFALDSPLANER FOR DANMARK Affaldsplaner for Danmark VIBORG KOMMUNE Affaldschef Poul Møller Oktober 2013 Er det ikke sådan et Danmark

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Hvorfor skal jeg betale erhvervsaffaldsgebyr i 2013? Folketinget har besluttet, at alle landets kommuner skal opkræve affaldsgebyrer fra erhvervsvirksomheder

Læs mere

Værdiskabelse på tre bundlinier

Værdiskabelse på tre bundlinier Værdiskabelse på tre bundlinier Henrik Riisgaard, AVV og Aalborg Universitet Grenaa, 23. marts 2018 En mand to kasketter Forretningsudvikler Projekter på de tre øverste niveauer i affaldshierarkiet + Studielektor

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS

KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS GENBRUGSKUNDEN I CENTRUM I Røde Kors tjener vi mange penge på at sælge genbrug. Penge som vi bruger på at hjælpe både i Danmark og ude i verden. Og behovet for Røde Kors indsats

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København Program Hvorfor står bygge- og anlægsaffald så højt på den politiske dagsorden?

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

KANTINEDRIFT V/SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER

KANTINEDRIFT V/SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER KONCERNSERVICE Notat til potentialeafklaring vedr. konkurrenceudsættelse af kantinedrift Dato: 4. januar 2015 Sagsb.: sivkk Sagsnr.: 15/64951 Dir.tlf.: 72 36 23 84 E-mail: sivkk@holb.dk Afdeling: Indkøb

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 27. maj 2014, kl. 09.

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 27. maj 2014, kl. 09. 27. maj 2014 1825 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV - Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 27. maj 2014, kl. 09.00 Mødested: AVV-administrationen Mandøvej 4 Hjørring Fraværende: Birthe Andersen

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober.

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober. Kære Innovatør, Her kan du læse mere om: 1) Udfordringen stillet af ARGO (Genanvendelse af tekstiler) 2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til camilla@corolab.dk

Læs mere

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse mst@mst.dk Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse om affald KL har modtaget udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser

Læs mere

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at:

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at: Dette notat er udarbejdet i et samarbejde mellem administrationerne i Solrød Kommune, Greve Kommune og Greve Solrød Forsyning. 1. Principper for genbrugspladsgebyr for erhverv i 2014 Reglerne for virksomheders

Læs mere

Temadag om bygge og anlægsaffald!.

Temadag om bygge og anlægsaffald!. Temadag om bygge og anlægsaffald!. Middelfart 21. oktober 2014 Øget kvalitet i genanvendelsen af bygge og anlægsaffald fra genbrugspladserne Jacob H. Simonsen Temadag 21. oktober 2014 Middelfart Hvad mener

Læs mere

Notat 07. august 2015 J-nr.: /

Notat 07. august 2015 J-nr.: / Notat 7. august 21 J-nr.: 818 / 2271 Håndtering af erhvervsaffald i kommunerne Ny analyse fra Dansk Byggeri giver et billede af erhvervsvenligheden i affaldssektoren. Der ses på tre punkter: Tilgængelighed

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Notat. Drift af genbrugsbutikken. Åbningstider og lederstillingen. Det juridiske

Notat. Drift af genbrugsbutikken. Åbningstider og lederstillingen. Det juridiske Notat Center Natur og Miljø Journalnr: 07.04.20-A00-1-16 Ref.: Débora Moura Claësson Dato: 17-11-2017 Drift af genbrugsbutikken Omsætning i en genbrugsbutik i Sørup vil afhænge af mængden af affald til

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

Projektskema Lokaludvalgets egne projekter

Projektskema Lokaludvalgets egne projekter Projektskema Lokaludvalgets egne projekter FØR PROJEKTET STARTES: Titel: Dato: Sted: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Formål: Hvorfor skal lokaludvalget lave projektet? Hvordan hænger projektet sammen

Læs mere

REUSE Kolding Genbrug med SOCIAL ansvarlighed

REUSE Kolding Genbrug med SOCIAL ansvarlighed REUSE Kolding Genbrug med SOCIAL ansvarlighed By- og Udviklingsforvaltningen Renovation Den gamle materialegård i Lunderskov skal danne ramme om projekt REUSE Kolding, hvor ledige borgere skal indsamle

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Møde i Ledelseskredsen Den oktober 2016

Møde i Ledelseskredsen Den oktober 2016 Møde i Ledelseskredsen Den 4. 5. oktober 2016 Hotel Koldingfjord Foreningsudvikling og væsentlige fokuspunkter for interessevaretagelsen i 2016 Formål og målgruppe Formålet med mødet er at komme et væsentligt

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere