Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen."

Transkript

1 Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen.

2 Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen. Status for bjørnestuen. På bjørnestuen er der 16 børn i alderen 3-4 år ved projekt periodens start. De er 9 drenge og 7 piger. Det er en flok glade børn der er med på mange ting og som er nysgerrige på at lærer noget nyt, men det er også nogle børn der har forskellige udfordringer. Nogle er udfordret på deres motorik og andre er udfordret på sproget. Vi har børn der er ved at lære det danske sprog pga. at deres modersmål er et andet end dansk. Og vi har børn der er dansk talende men som ikke helt mestre det danske helt endnu, men de er godt på vej. Og vi har børn der kun kan enkelte ord. Så når vi går i gang med vores projekt periode vil vi selvfølgelig tænke meget sprog ind, da det er et sprog projekt, men vi vil blande det med en masse bevægelse, rytme, billeder (piktogrammer) og tegn til tale. Vi vil bruge tegn til tal og så vil vi arbejde med lærings stile. Børn lærer på mange forskellige måder, nogen gennem bevægelse, andre ved at se og andre i gennem at de selv prøver tingene. Status for ræve stuen. Der er 22 børn på Ræve stuen i alderen 4 5,5 år. De sidste børn der er kommet efter sommerferien er lige fyldt 4 år. Som udgangspunkt er vi en samlet Ræve gruppe gennem projektet. Der vil dog være aktiviteter, hvor de børn, der er motiverede og har lyst til flere og sværere opgaver, får det tilbudt, da udviklingsniveauet spænder bredt i gruppen. Nogle aktiviteter vil være i forskellige sværhedsgrader, så det passer til det enkelte barns udvikling. Et godt, forståeligt og velfungerende sprog er indgangsvinklen til det sociale samvær og fællesskab med andre børn. Status for abe og ugle stuen: Vi er 22 børn i hele børnehaven i alderen 3-6 år. Vi er dels fordelt på 2 stuer med de ældste og de yngste hver for sig, og andre gange på tværs af alder.

3 Sproget er derfor på meget forskellige niveauer, så vores fokus er i forvejen meget på sproget. Vi har et tæt samarbejde med talepædagogen og har i forvejen flere forløb for at booste de børn, med sproglige udfordringer. Vi har 1 tosproget barn i børnehaven. Mål Bjørne: Børnene får kendskab til at der er et andet sprog end det verbale sprog. Børnene får kendskab til rim og remser. Børnene får kendskab til deres eget forbogstavs lyd og hvad deres dyr hedder i Hit med lyden. Børnene skal lærer sprog gennem bevægelse, sang og lege. Mål Ræve: Børnene skal lære nye sange, sanglege, rim og remser for derigennem at øge deres ordforråd og sprogforståelse Børnene skal øve sig i at turde og kunne udtrykke sig verbalt og nonverbalt med respekt for hinanden Børnene skal have mulighed for at udvikle deres sprog gennem alle hverdagens aktiviteter. Børnene skal øve sig i og få erfaringer med at løse deres uoverensstemmelser verbalt. Mål Aber / Ugler: At børnene udvikler deres sproglige evner. At arbejde med børnene for at gøre dem bedre til at kommunikere f.eks. længere sætninger, bruge giraf-sprog i stedet for ulve-sprog. Bestemte sproglyde. At børnene får et større ordforråd, så det enkelte barn bliver bedre til at udtrykke ønsker og behov verbalt i fællesskaber. At hjælpe det enkelte barn til at bruge dialog i de sociale relationer.

4 Inklusion: Børn lærer med og af og i samspil med hinanden. Det er vigtigt, at alle børn får muligheder for at være med i legene og aktiviteterne. Derfor tilrettelægger vi mange forskellige aktiviteter, så alle børn får mulighed for at deltage i noget, de synes er sjovt. Når vi arbejder med sprog og sprogstimulering, er det jo mindre vigtigt, hvad det er, vi taler om, og børnene er mere motiverede for at fortælle, når de er optagede af emnet. På bjørne stuen er der nogle børn, der er udfordret på ordforråd, sætningsdannelse og udtale. Nogle har ikke helt noget sprog endnu og derfor har vi taget tegn til tale op som vi bruger overfor alle børnene for på den måde ved børnene gennem fagter hvad de andre børn mener eller prøver at sige. Også på Ræve stuen har vi nogle børn, der er udfordret på ordforråd, sætningsdannelse og udtale. De børn vil, ud over de andre aktiviteter, blive inddelt i små læsegrupper á 2 3 børn for på den måde at få lidt mere taletid og tid til at øve sig. I Spilloppen arbejder vi på tværs af alder, grupper og udviklingstrin. børnene får mulighed for at være den "gode" til sproget i visse sammen hæng og derved blive styrket og i andre sammenhænge får de læring ved at lytte og opleve hvordan sproget bruges. De børn med sproglige udfordringer bliver imødekommet og får hjælp og guidning, så det bliver en oplevelse og læring. Vigtig at det enkelte barn selv får oplevelsen af udvikling, læring og nye sproglige færdigheder i samværet med andre. Altid med udgangspunkt i det enkelte barns behov. (Handleplaner laves individuelt ved større behov)

5

6 Tiltag: Vi arbejder med Hit med lyden og børnene skal kende deres forbogstav og dets lyd og gerne også mange af de andre børns. (både bjørne, ræve og i Spilloppen) Vi vil lærer børnene tegn til tale til nogle af de ord vi bruger mest på stuen. (bjørne stuen) På ræve stuen vil de have små opgaver til mappen. Vi vil lave forskellige mundmotoriske lege (på bjørne sten) Vi vil lege "Kim`s leg med ting der starter med den samme bogstav lyd. (på bjørne stuen) Der vil være bevægelseslege både inde og på legepladsen. (forskellige læringsstile) (både bjørne, ræve og Spilloppen) Vi vil lære nye sange og rim og remser. Her sætter vi hver uge fokus på nye ord, som børnene skal lære at kende og kunne bruge. (både bjørne, ræve og spilloppen) På ræve stuen vil vi lege lege, hvor man skal finde sin rim-partner på forskellige måde (f.eks. vha. en remediekasse og små spil) Børnene øver sætningsopbygning: hovedsætning og en eller flere bisætninger gennem genfortælling og samtaler om de bøger, vi læser højt for dem. (Ræve stuen) Gennem forskellige forhindringsbaner, ude og inde, vil vi lære børnene nye tegn og symboler og koble ord og forskellige bevægelser sammen, så det bliver fysisk og konkret. (både bjørne, ræve og Spilloppen) Vi vil lege konstruktionslege med Duplo-Klods-Byg. Børnene skal bygge figurer efter modeller og benævne og lære: farver, former, størrelser og ord som: foran, bagved, nedenunder, ved siden af, på langs, på tværs m.m. (Ræve stuen) Vi vil lege hatteteater, udklædning og sminke og på den måde spille andre roller, lege og slippe fantasien og kreativiteten øs og samtidig sætte en masse ord på og fortælle, hvad vi laver. Det skal være sjovt og vi skal grine og være fjollede. (Ræve stuen) Spille dukketeater over eventyr. Både børn og voksne skal prøve legen. (Ræve stuen)

7 Vi vil også arbejde med Bamse ven ift. at kunne forstå og udtrykke kropssprog. Vi vil tale om humør og følelser: hvad gør mig glad, ked osv. Her vil vi inddele børnene i mindre grupper for at sikre barnet mest mulig taletid og nærvær i aktiviteten. (Ræve stuen) Vi vil arbejde med vendespil, ord-pizza, sprogkuffert og dialogisk læsning. (Spilloppen)

8 Tegn: Vi kan høre på børnene at de bliver bedre til at huske deres egen forbogstav, lyd og deres dyre navn. Vi kan holde børnene fanget af det hit med lyden vi sætter i gang på stue de vil det rigtig gerne. Vi kan se på bjørne stuen at børnene begynder at tage tegn til tale til sig og gør efter når vi bruger det, nogle børn bruger det også når de vil gøre sig forstålige. Vi oplever, at børnene er meget glade for at lære nye rim og remser. De vil gerne sige dem både i kor men også enkeltvis. De synes de er sjove. Vi oplever også, at de er interesserede i at forstå, hvad de handler om, når vi forklarer nogle af de nye ord, som de skal lære (fokusord) En fredag lavede vi en mappe med nogle af de nye rim og remser, som børnene måtte få med hjem i weekenden og læse for deres forældre. Børnene var meget glade for mappen, den blev hentet frem mange gange i løbet af dagen og kigget i. De kunne allerede alle rimene. En dag havde vi lavet en forhindringsbane på legepladsen hvor børnene skulle huske, hvad de forskellige symboler betød, hvad de hed og hvad man skulle gøre. Om eftermiddagen, da børnene blev hentet, hørte vi flere af dem fortælle deres forældre om dem og vise dem, hvordan man skulle gøre, de syntes det var sjovt. Da vi fik besøg af de gamle ræve, legede vi en rimeleg med forskellige ting, som skulle rime. Børnene syntes det var rigtig sjovt at lege legen sammen med de gamle ræve og vise dem, hvordan man skulle gøre. Det fortalte og forklarede dem, hvordan de skulle gøre. Vi hører flere af børnene komme og fortælle om rim, de selv har fundet på: ål i en skål og vand i en spand ligesom de synes det er sjovt at finde på noget der rimer på deres navn. Forældre kommer og fortæller, at deres børn er meget optagede af emnet, at de også rimer hjemme. Når vi skal bygge med Duplo-klodser efter modeller, vil børnene blive ved med at have flere og sværere modeller, de kan rigtig godt lide den opgave. Her øver de øjehåndkoordination, forholdsord og deres betydning, former og farver.

9 Evaluering: Det er vigtigt for barnet at kunne gøre sig forståelig og give udtryk for sine følelser, ønsker og ideer, - ligesom det er vigtigt, at barnet også kan lytte til de andres forslag og derigennem være med til at udvikle og bygge videre på lege og venskaber. Det var nogle af de ting vi gerne i Spilloppen og i Skovkanten ville arbejde med, gennem vores sprog projekt periode. Evaluering fra Bjørnestuen: Vi har arbejdet med tegn til tale på stuen og vi kan tydeligt se hvordan børnene har taget det til sig for de sidder og gør det samme som vi gør, når f.eks. vi snakker om piktogrammerne hvor vi laver tegn til. Der er børn der også bruger det når de skal fortælle noget på stuen. Vi har arbejdet med rim og remser på stuen, hvor børnene skulle fiske et op og vi skulle så sige det i kor. Børnene blev efter hånden gode til at sige med i kor.

10 Det har været en stor succes at arbejde med hit med lyden på bjørne stuen, både når vi havde det på storskærm men også de forskellige lege vi legede. Alle børnene har været meget optaget af det og alle børnene kan sige eller pege på det bogstav og dyr de har og de kan sige hvilken lyd de har. Mange af børnene er også blevet opmærksomme på hvem der i børnehaven har den samme lyd og forbogstav som dem selv. På bjørne stuen har vi arbejdet med lærings stile, fordi børn lære på forskellige måde og ved lærings stile er der derved mulighed for alle børn lære på deres niveau/stil. Og den alders gruppe vil også gerne have at der sker forskellige skifte for, at vi holde på deres opmærksomhed. Som afslutning på vores projekt periode holdt vi forældre kaffe, til det havde børnene lært en sang hvor de lavede "tegn til tale" samtidige med at de sang. Og bagefter sluttede de børn der ville, af med at vise hvad de kunne omkring hit med lyden, det var alle børn der gerne ville det, de var generte men de gjorde og de var stolte. Evaluering fra Rævestuen: Vi har arbejdet mere med Rim og Remser end planlagt. Det skyldes at børnene var meget optagede af det og de syntes, det var rigtig sjovt. Vi valgte at følge børnenes spor og give det mere plads. Børnene har været aktive og kreative, de har selv udviklet og opfundet nye rim. Vi har arbejdet med Rim og Remser på forskellig vis, specielt har de været glade for

11 legen med rime-tingene. Vi oplever at alle børn nu ved, hvad det vil sige, at noget rimer. Derudover har vi oplevet, at børnene har været modige og haft selvværd til at stille sig op foran hele gruppen på skiftes og sige et rim, det synes vi er flot. Vi vurderer, at vi er kommet i må ift. at børnene ved hvad det vil sige at rime. Konstruktionslegen med Duplo-klodser, hvor børnene skulle bygge efter modeller, var et hit. Børnene efterspurgte legen og de var meget optagede af den, og de fleste var meget koncentrerede og fokuserede i opgaverne. Der var forskellige strategier ift.at løse opgaven: nogle samlede først alle de klodser de skulle bruge og byggede derefter, mens andre startede i den ene ende og fortsatte derfra. Vi er overraskede over, hvor svære modeller mange af børnene kunne klare. De øvede farver og forholdsord samt koncentration og øjehånd koordination på en sjov og legende måde. Det styrker deres selvopfattelse og selvværd samt de helt konkrete mål. Alle børn har fået nye erfaringer, viden og færdigheder, og de har syntes, at det var sjovt at lære, og det syntes vi, at vi er kommet i mål med. Udvalgte børn har arbejdet med Bamseven ift. følelser og venskaber. Det har været godt for de børn, som har været med. Vi har lavet forhindringsbaner for at kombinere sprog og motorik og derigennem lære forskellige nye symbolers betydning. Det er lykkedes. Børnene ved helt præcis, hvad de forskellige symboler betyder, og hvad de skal gøre, når de møder dem på banen. Børnene har syntes, at den aktivitet var sjov, og de har selv fortsat legen efterfølgende. Vi har leget med udklædningstøj et par gange ift. at lege de forskellige roller, som udklædningen lægger op til og derigennem øve sætningsopbygning. Denne aktivitet har ikke fået så stor opmærksomhed som planlagt, vi tager det op senere. Dukketeater og samtale i den sammenhæng nåede vi ikke. Rim og Remser blev opprioriteret og derfor er det en aktivitet, som vi vil tage op senere. På vores forældrekaffe til projektets afslutning, optrådte børnene for forældrene, og de var synligt stolte og alle deltog i de fælles Rim og Remser. De fleste havde også mod på at fremsige alene. Vi vurderer, at vi er kommet godt i mål med de planlagte aktiviteter, og børnene både har fået ny viden og samtidig har de syntes, at det var sjovt at lære.

12 Evaluering fra Spilloppen Tilbagemelding fra nye forældre om hvordan deres barn bruger dyrene og bogstaverne. Ellers ikke så mange reaktioner fra forældre, muligvis fordi det er noget vi løbende arbejder med. Lært nye rim og remser hører at børnene bruger dem spontant, når de er i gang med andre aktiviteter. Der er børn der er blevet optaget af at finde ord/ting der rimer og går og finde er egne rimevers. Børnene genkender bogstaverne i dagligdags ting Enkelte børn er blevet mere bevist om, hvilket bogstav ting starter med. Og har fået modet på at prøve at finde ud af, hvilket bogstav tingende starter med. Bruger meget tid på dyrene og deres lyde og kender hinandens og fortæller glædeligt til fremmede i huset, hvilket dyr de er. Hit med lyden vendespillet, er blevet brugt flittigt, på børnenes egen opfordring, og helt automatisk sætter de som hovedregel lyden på. Sprog pizzaen var et god måde at få alle børn til at være med i valget af råvarer. At få en snak med hinanden ift om hvad der skulle på eller ej, og hvis man ikke brød sig om en ting, skulle det så betyde at andre ikke kunne får det på. Børnene har vist stolthed i at vise deres forældre og bedsteforældre deres pizza og har forklaret dem, hvordan de blevet lavet, hvad der var på og hvem de var sammen med. Der blev sat mange ord på hele processen af børnene. Forhindringsbanen var en god måde at øve både motorik og lyd, samt det sociale i at vente og se hvad de andre i gruppen gjorde. Alle kopierede ikke af, men prøvede selv at komme med sit eget forslag. Generelt har det været en god måde at få bootes Hit med lyden på igen og introduceret det over for de ny børn i børnehaven.

13

Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber

Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber Sociale kompetencer efterår 2017. Venner og venskaber Skrevet af Louise og Hanne Lise Status ved projektets start: Bjørnestuen: På bjørnestuen er 15 børn ved starten af projektperioden. Her er de 6 børn

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Gruppe: Alferne Emne: Sprog Periode: Sept. Nov. 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Vi bestræber os på, at børnene skal få et større ordforråd. Børnene skal gerne

Læs mere

Udelivs institutionen Terslev Børnehus

Udelivs institutionen Terslev Børnehus Udelivs institutionen Terslev Børnehus Sproglig udvikling William puster sæbeskum, og det er han bare rigtig god til Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne, øver de sig

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018.

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Skrevet af Hanne Lise Status: Uglegruppen: Der er p.t. 15 børn i alderen 4,11 til 6 år. Abegruppen: Der er p.t. 10 børn i alderen 3 5 år. 2 børn

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende:

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende: Dokumentation Vi startede projektet sprog, med en fælles dag. På fælles-dagen lavede vi bl.a. historie fortællinger, rim og remser, klappe maskine (sangleg) og derefter gik vi ud i grupperne og hilste

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

stimulering i Valhalla

stimulering i Valhalla Arbejdet med sproglig Indsæt billede Det præcise mål skal være 14,18 x 19 cm. og skal være placeret lige over grafikken stimulering i Valhalla (det grønne) Udarbejdet af Karina Bohmann Veilbæk Sprogansvarlig

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Børneinstitutionen Køjevænget. 1. april marts Leder: Jette Rohardt Sommer. Souschef: Rikke Hyllested Rømer

Børneinstitutionen Køjevænget. 1. april marts Leder: Jette Rohardt Sommer. Souschef: Rikke Hyllested Rømer Pædagogisk læreplan Børneinstitutionen Køjevænget 1. april 2015 31. marts 2017 Leder: Jette Rohardt Sommer Souschef: Rikke Hyllested Rømer Bestyrelsesformand: Peter Plambech Evaluering af delmål 2013 2015

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Dialogisk læsning med fokus på barneperspektivet

Dialogisk læsning med fokus på barneperspektivet Dialogisk læsning med fokus på barneperspektivet Efteråret 2018, Børnehus Indledning Vi vil med denne dokumentation beskrive, hvordan vi arbejder med børneperspektivet gennem dialogisk læsning med styrkelse

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

for Dagtilbuddet Skovvangen

for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Denne sprogpjece er udarbejdet af Dagtilbuddet Skovvangens sprogudvalg. Udvalget består af pædagoger og sprogvejledere fra

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem.

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem. 12 Husk! Giv barnet tid og lyt, lyt, lyt. Har du ikke tid, så vær ærlig og sig det, i stedet for at være fraværende og lytte med et halvt øre. Juni 2012 Hold pauser, så barnet kan svare. At give sprog

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Vores barn udvikler sprog

Vores barn udvikler sprog Vores barn udvikler sprog Hvordan kan vi hjælpe? Det tidlige sprog 0-3 år Det tidlige sprog 0-1 år Viden Børn kommunikerer lige fra de bliver født og længe før, de kan tale. Den sproglige udvikling sker

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager Sproghandleplan for Daginstitution Bankager 2012-2014 Mål og indsatsområder Tiltag Tegn Dokumentation Evaluering Læringsmål : Sprogindsatser: Børn fra 3-6 år 3-årige At udvikle sprog og skriftsprog gennem

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Sproglig udvikling et fælles ansvar

Sproglig udvikling et fælles ansvar Sproglig udvikling et fælles ansvar Information til forældre med børn mellem 0 og 6 år Daginstitution Bankager Horsens Kommune Introduktion Kære forældre Den folder I nu sidder med er ment som en inspiration

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene udvikler handle-kompetencer i forhold til: At udvikle glæde ved at færdes i, udforske,

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn. Billede. Mailadresse. Telefon nr. 7616 2970 7616 2970 Antal børn 3-5 år 104. Antal børn 0-2 år 32

Faktaoplysninger. Navn. Billede. Mailadresse. Telefon nr. 7616 2970 7616 2970 Antal børn 3-5 år 104. Antal børn 0-2 år 32 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013-2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Velkommen til Alfehøjen

Velkommen til Alfehøjen Velkommen til Alfehøjen Lisbet Line Anja Ida Pædagog Pædagog Medhjælper Medhjælper (Barselsorlov) Troldebo Lonnie K Cecilia ------------------- Pædagog Pædagog Studerende Børnehuset Marievang Velkommen

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Generel læreplan 2015 Ådalen

Generel læreplan 2015 Ådalen Generel læreplan 2015 Ådalen Tema Overordnede målsætning Læringsmål Sprog Vi ønsker at børnene får mulighed for at udtrykke sig i et nuanceret sprog og kunne kommunikere i et socialt samvær Børnene skal

Læs mere

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære?

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære? Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering 2017-2018 Hvad skal børnene lære? Hvad forstår vi ved det? Hvordan lærer børnene det? Hvad har børnene lært? Hvordan har de lært det?

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Handleplan for læse- og sprogstrategier.

Handleplan for læse- og sprogstrategier. Handleplan for læse- og sprogstrategier. Daginstitution Midtbyen. Daginstitutionen "Midtbyen" er en gruppe af vuggestuer og børnehaver, som ligger i Midtbyen og på Silkeborg Bad, 2 km fra centrum. Vi er

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Nordisk Mytologi Periode: uge 34-35 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Gimlerne Da Valhalla har navne efter nordisk mytologi, vil vi gerne give

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Jeg kan selv Periode: Feb./marts 2019 Tema: Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Mellemgr. Vi finder det værdifuldt at børnene opfattes som individuelle

Læs mere

Evaluering af indsatsområder2015/16

Evaluering af indsatsområder2015/16 Evaluering af indsatsområder2015/16 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Fokusområder 2015-2016... 4 Udmeldt indsatsområde: Digital læring 2015-2016... 5 Eget fokusområde: Sprog... 7 Eget fokusområde:

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

STYRK DIT BARNS SPROG

STYRK DIT BARNS SPROG STYRK DIT BARNS SPROG De 4 sproglige kompetencer: Produktivt talesprog: Ordforråd, grammatiske færdigheder, barnets evne til at fortælle historier af en række ord, begreber og komplekse sætninger. Receptivt

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 Kunstneriske udtryksformer i et konstruktionsperspektiv... Krop og bevægelse... 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn. Billede. Mailadresse. Telefon nr. 7616 2970 7616 2970 Antal børn 3-5 år 104. Antal børn 0-2 år 32

Faktaoplysninger. Navn. Billede. Mailadresse. Telefon nr. 7616 2970 7616 2970 Antal børn 3-5 år 104. Antal børn 0-2 år 32 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013-2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet Børnehaven Søndermosen Læreplan for Børnehaven Skovbrynet Udarbejdet november 2007. Børnehaven Søndermosen Nygade 50 Telefon 73 67 89 29 6330 Padborg e-mail: ia@aabenraa.dk Side 2 Indledning: I løbet af

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere