Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber"

Transkript

1 Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber Skrevet af Louise og Hanne Lise Status ved projektets start: Bjørnestuen: På bjørnestuen er 15 børn ved starten af projektperioden. Her er de 6 børn lige startet på stuen efter sommerferien. Der er stor forskel på, hvad de forskellige børn har brug for. Nogle har brug for ekstra støtte til at klare børnehavelivet, andre skal have hjælp til at lære at gå i børnehave, fordi det er en ny ting for dem. Til sidst er der børn, der er 4 år eller snart bliver det, og de skal lære at blive klar til at rykke ind på Rævestuen. Vi vil gerne at alle børnene har gode relationer til hinanden lige meget hvilke udfordringer, børnene har at alle børn har nogen at lege med. Rævestuen: Rævestuen har 21 børn, hvoraf de 8 blev flyttet over fra bjørnestuen d. 1. aug. Der er en stor udviklings og - aldersspredning i gruppen, fra børn der lige er fyldt 4 år til børn der er næsten 6 år.

2 Den store gruppe børn, der lige er blevet flyttet over, har stadig venner de leger godt med på bjørnestuen. Derfor arbejder vi tæt sammen med bjørnestuen om indhold og aktiviteter i dette projekt, så vi understøtter, bevarer og videreudvikler de relationer, der allerede er etableret. Spilloppen fælles for begge grupper: I Spilloppen er der pt. 23 børn i alderen 3-5,4 år. Der er inden for den sidste måned kommet 3 nye børn i Spilloppen, som er ved at danne venskaber til de andre børn. Børnene har mange legerelationer til hinanden både i og udenfor børnehaven. Vi vil gerne være med til at styrke de eksisterende venskaber og være med til evt. at kunne skabe nye venskaber blandt børnene. Projektets mål: 1. at børnene føler sig som et værdifuldt medlem af et eller flere børnefællesskaber 2. at sætte fokus på børnenes ressourcer og italesætte dets stærke sider - og støtte dem i at danne ligeværdige venskaber 3. at børnene lære de sociale spilleregler for at kunne respektere andre mennesker og deres forskelligheder 4. børnene skal lære at udvise empati 5. at børnene føler de har en ven eller flere venner, - at de er aktive deltagere i et eller flere børnefællesskaber 6. børnene skal opnå færdigheder til konfliktløsning 7. at børnene oplever glæde ved at lege sammen med andre børn Vi vil tilrettelægge aktiviteterne, så børnene skal være aktive i alle de ting vi laver, for børn lærer bedst i de situationer, hvor de selv er aktive. Vi vil forsøge at gøre aktiviteterne spændende, lærerige og sjove for alle børnene, derfor vil der være opgaver og aktiviteter af forskellig sværhedsgrad. Inklusion: På begge grupper er der nye børn, børn der er nyligt overflyttet og børn der kommer udefra. Det betyder, at mange børn er i gang med at danne relationer og derved få nye venner og legekammerater. For de fleste børn er det en proces de magter selv måske med lidt støtte fra de voksne. I denne periode har vi børn på alle stuer, for hvem dette er en større udfordring, end de selv kan klare. De børn vil vi have særlig fokus på at hjælpe. Nogle af aktiviteterne er valgt specielt med henblik på at hjælpe disse børn, f.eks. regellege, gamle lege og fællessange. De aktiviteter inkluderer alle deltagere, så det enkelte barn føler, at det er med i fællesskabet/aktiviteten.

3 Samtidig er der vigtig social læring: både at lære legen at kende men også i at lære legens regler og følge dem. I disse aktiviteter kan alle børn være aktive og byde ind og bidrage til fællesskabet og føle sig værdsat. Vi vil være opmærksomme på -og hjælpe de børn, der har brug for støtte og vejledning ift. at danne relationer. Vi har valgt at planlægge nogle aktiviteter, så det enkelte barn får mulighed for at deltage i selvvalgte grupper. Andre gange har personalet valgt, især for at støtte og givve barnet mulighed for at opbygge nye venskaber. Begge legetyper for at styrke barnet og dets kompetencer. Børn har forskellige positioner, alt efter hvem de er sammen med. Tiltag ( for at opnå de mål, vi vælger at have fokus på): Bygge en fælles venskabshule i troldeskoven: bjørne og ræve hjælper hinanden med at bygge hulen, så alle børn for råderet og ejerskabsfølelse for hulen. Rævene tændte bål og spiste frokost i hulen en dag. Fri for mobberi : Vi bruger materialet i kufferten som udgangspunkt for at tale med børnene om situationer, der kan være svære at håndtere. Vi taler om venner, hvad vil det sige at være en god ven? og hvordan ved man, at man har en god ven? Massage, venskabssange, læser historier om venner og venskaber, og tegner vennetegninger m.m. Vi arbejder også med venner og venskaber helt konkret i praksis, når vi er på ture og leger på legepladsen, så vi kan guide børnene, når de har brug for det. Ture ud af huset: inspiration til nye lege og aktiviteter og forhåbentlig nye legerelationer o Gå-ven Børnene fik at vide, hvem der var deres gå-ven og de to hilste på hinanden. De syntes det var sjovt og var glade. Da vi næste dag skulle på tur vidste alle, hvem de skulle holde i hånden og alle accepterede det med et smil. Det fungerede rigtig fint. o Tur til Spinderihallerne og øve samarbejde og leg i praksis i Asen og masen. o Tur til Troldebakkens børnelandbrug og se dyrene og lave æblemost: Vi havde talt med børnene om, at vi skulle hjælpe hinanden med, at alle fik gode oplevelser og alle skulle gøre sig umage med at være gode venner. Vi skulle øve os i praksis. De klarede fint at vente på tur og tog aktivt del i begejstringen, når æblerne blev skåret i småstykker og saften begyndte at komme. Samarbejdsøvelser: ( børnene inddeles i grupper nogle gange på tværs af grupperne)

4 o Fælles collage/ maleri ( arbejder i vennegrupper ) o Skille ting ad og bygge nyt o Den gode stol og venskabsblomsten o Venskabspizza ( arbejder i vennegrupper ) Børnene blev inddelt i grupper på 4. De skulle i fællesskab lave en pizza, som de skulle have til frokost. Samarbejdet gik ud på, at de skulle blive enige om, hvad der skulle på pizzaen, - og hvad der ikke skulle på, og det gjorde de i fint samarbejde. Børnene spiste pizzaerne med glæde og alle smagte på hele på pizzaen, også selv om de ikke var vilde med det hele. Regellege og lege der styrker samarbejdet herunder gamle lege, f.eks. Vi gik i hallen og legede f.eks. følgende lege: o Alle mine kyllinger kom hjem o Tossesangen o Banke Bøf o Kongens efterfølger o Tampen brænder Læse kapitelbøger som udgangspunkt for en snak om emnet blandt børnene selv. Se små film om at have venner. Skovkanten vil afslutte projektet med fælles forældrekaffe for begge grupper d. 11. okt. Her vil vi vise, hvad vi har lavet og arbejdet med i projektet og byde forældre og søskende på kaffe og snaks. Tegn: Når vi fortæller, hvem der er deres nye gå-ven, eller hvem de er i gruppe med, er der flere børn der griner og siger, at nu får de en ny ven. Man kan se de er glade. Vi kunne se, at børnene blev mere og mere fortrolige med de lege de lærte, og flere og flere var modige i legene, også selv om Rævene var med ( de store ) Børnene var meget optagede af både pizzalavning og maleriet, og vi oplevede også, at børnene hyggede sig meget i deres venskabsgrupper. Børnene glædede sig rigtig meget til forældrekaffe, hvor de skulle vise, hvad de havde lavet og synge venskabssangen for far og mor. Ift. hulebyggeriet var selve bygningen af hulen det mest interessante, efterfølgende er det ikke vores opfattelse, at de har leget meget i den. Nye legerelationer på tværs af alder er blevet dannet. Vi har fået en del tilbagemeldinger fra forældre, som også på hjemmefronten har hørt om- og oplevet de børnerelationer Vi har set de ældste børns omsorg for at få de yngste med Lege udvikles og interesser og udfordringer vækkes

5 Oplevet børnenes bedre indsigt og forståelse for hinandens forskelligheder Sproget overfor hinanden i uglegruppen er blevet mere positivt. De ældste børn er blevet bedre til at kommunikere med hinanden, når de skal samarbejde og gå på kompromis. Børnene jublede, da de fik at vide, at de skulle lave opgaver, det ville de gerne. På spørgsmålet: hvor kan man finde en ven? var et af svarene: I børnehaven. Evaluering: Bjørnestuen: Før projektets start talte vi med børnene om: Hvad vil det sige at være gode venner? - hvor finder man en god ven? hvad kan man bruge en ven til m.m. Børnene vidste allerede meget om det på forhånd. De vidste at det at være gode venner betyder, at man var søde ved hinanden, og at man kunne finde en god ven i børnehaven, - og venner kan man lege med alt dette vidste børnene godt i forvejen. I praksis kunne det godt nogle gange være lidt svært at efterleve. Når vi har holdt bamsemøder og brugt samtalekortene, har vi talt om barnet på billedet er sur ked af det eller andet? Vi har talt om, at det er vigtigt at se, hvordan de andre børn har det, hvis man gerne vil være en god bamseven. Det er vigtigt at se på og lytte til hinanden. Vi hører også børnene sige det til hinanden, når de leger: nu er du ikke en god bamseven. Bjørnene er glade for at holde rundkreds og være med til det, der foregår. Derimod kan det være en udfordring for dem at vente på tur. Derfor øver vi det fortsat. Det er vigtigt at lære ift. de sociale spilleregler, at alle har lov til at prøve, og af og til er det sidemandens tur først. Ift. de sociale spilleregler skal børnene lære og øve, at vi skiftes til at få tur, ellers er det ikke sjovt for alle at være med. Vi er ikke kommet helt i mål endnu, det er noget børnene skal arbejde med hele livet det at være sociale overfor andre. Men vi har arbejdet med det nu og her og har vist for børnene, hvordan man er en god ven og nogle måder på, hvordan man kan løse konflikter selv. Rævestuen: Vi har arbejdet meget med at lære børnene at se på de andre børns ansigtsudtryk ( og vise egne følelser i spejlet ) og prøve at aflæse, hvordan det andet barn har det. Vi har i den forbindelse talt om følelser. En del børn blevet opmærksomme på, at deres egne handlinger gør noget ved deres venner. For nogle har det været en øjenåbner, som de skal arbejde videre med fremover.

6 Vi har også set børnene blive bedre til at udtrykke, hvad det gør ved dem, hvis de ikke må være med i en leg eller de bliver drillet. Stadig er det noget, mange børn skal have hjælpe til at klare. På turen til Spinderihallerne så vi, hvordan børnene formåede at samarbejde om at skiftes til at hjælpe hinanden og hejse hinanden op uden konflikter. På Troldebakken, hvor vi pressede æblesaft, var der enkelte børn som ind imellem glemte at lade de andre komme frem og se, men så blev de lige mindet om det. Der er stadig plads til forbedring hos flere børn. Vi har oplevet stille og tilbageholdende børn være rigtig glade for at lege Alle mine kyllinger kom hjem oppe i hallen. De har følt det som en tryg ramme at deltage i, at der er faste regler, som alle følger, og det ser ud til, at det har været en hjælp for dem. Vi har talt meget om, hvad det vil sige at være en god ven, og de fleste børn ved det, når spørger dem. Alligevel er der stor forskel på teori og praksis. Det allervigtigste i dette forløb har været at øve sig i praksis igen og igen. Vi har været meget opmærksomme på at anerkende, når det er lykkedes for børnene, så de ved, at de er på rette vej. Alle børn glædede sig meget til at få besøg af deres forældre til forældrekaffe, og de sang alle højt og fint. Næsten alle forældre deltog heldigvis. Tak for det. Det virkede som en god måde at afslutte projektet på. Spilloppen: I Abegruppen har det af og til været svært for nogle at holde koncentrationen og vente på tur, derfor har de ældste aber ofte været i en gruppe, når det handlede om at være i ro og lytte. Det har været lærerigt, at vi har lavet meget på tværs af grupperne, så de ældste kunne lære fra sig og gå i dialog med de yngste. Nogle relationer er blevet skabt og gamle er blevet udfordret, så vi har set nye sider af nogle børn. Den gode stol var svær at gennemføre hos de mindste ( Aberne), det blev meget gentagelser. Hos de ældste (Uglerne) var den gode stol derimod et hit. Barnet i stolen nød den positive opmærksomhed, det fik. Det var også udfordrende for de andre børn at skulle sige noget positivt om det enkelte barn. Lege/gå makker har været en succes. Børnene har erfaret, at nye venner giver nye og andre lege og også udfordringer, som både børn og voksne har lært af. Vi ser, at de selv opsøger de nye relationer i spontan leg. Vi oplever, at specielt de ældste børn er blevet bedre til at kommunikere med hinanden om at løse opgaver og nogle gange gå på kompromis. I forhold til regellege har det været udfordrende for nogle børn at skulle følge reglerne og ikke selv finde på dem. Generelt har børnene syntes, det har været sjovt og været gode til at lade andre bestemme.

7 Afslutningsvis for alle grupper kan vi sige, at med børn i alderen fra 3 år til næsten 6 år, så er det selvsagt meget forskelligt, hvad det enkelte barn har lært og fået ud af projektet. MEN det at udvikle sociale kompetencer og deltage i børnefællesskaber være en god ven selv og have en god ven det er en fortløbende proces og udvikling resten af livet. Så for nogle af børnene er det en start på den proces, mens det for andre har været nye og flere øvelser, oplevelser og erfaringer med at deltage og samarbejde uden nødvendigvis altid at få egne ønsker opfyldt og også klare det uden at blive utilfreds eller ked af det. Man lærer ud fra det udviklingsniveau man er på, så derfor er alle godt på vej..

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018.

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Skrevet af Hanne Lise Status: Uglegruppen: Der er p.t. 15 børn i alderen 4,11 til 6 år. Abegruppen: Der er p.t. 10 børn i alderen 3 5 år. 2 børn

Læs mere

Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen.

Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen. Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen. Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen. Status for bjørnestuen. På bjørnestuen er der 16 børn i alderen 3-4

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler FRI FOR MOBBERI I børnehuset Skovdalen har vi fokus på børns samspil og fællesskab. Mary Fonden og Red Barnet har udviklet et antimobbe program. Programmet bygger på at mobning blandt børn er de voksnes

Læs mere

Børnehaven Stribonitten - 1 -

Børnehaven Stribonitten - 1 - Børnehaven Stribonitten - 1 - Profil Børnehaven Stribonitten her har hjertet plads. Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Førskolegruppens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Førskolegruppen Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen

Læs mere

Alsidig personlig udvikling / sociale

Alsidig personlig udvikling / sociale Modul 1 vuggestuen Fokuspunkter Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fællesskab./Bevægelse. Periode Januar april 2016 Tovholdere Overordnede mål Kristine, Heidi, Brauer, Emilie ( Marianne)

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Alsidig personlig udvikling:

Alsidig personlig udvikling: Modul 1 børnehaven Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse. Periode Januar-april 2016 Tovholdere Lonnie, Bettina, Marianne. Overordnede mål Dette læreplansmodul

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Arbejdet med førskole i Sneglehuset

Arbejdet med førskole i Sneglehuset Arbejdet med førskole i Sneglehuset Den Gode Overgang Vejle Kommune SNEGLEHUSET \\Vejle.dk\nvk\BU\ Dagtilbud\ Aldersint. Inst. Sneglehuset\Lene og Ebbas mappe\politikker\arbejdet med førskole i Sneglehuset.docx

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Børnehaven Stribonitten dagtilbuddets navn)

Børnehaven Stribonitten dagtilbuddets navn) Børnehaven Stribonitten dagtilbuddets navn) 0 Profil Her har hjertet plads Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé med 44 børn,

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger 1. Inklusion er et fælles ansvar fra politik til lokal handleplan Inklusionsarbejdet tager afsæt i den fælles strategi der er politisk vedtaget som

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013 Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan 2011-2012 & fokuspunkt for 2013 Indledning for læringsmål 2011-2012 Den integrerede Børneinstitution Køjevængets perspektiv for den pædagogiske læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Social udvikling. Sammenhæng:

Social udvikling. Sammenhæng: Social udvikling Sammenhæng: Mennesket er et socialt væsen. Barnet er fra fødslen afhængigt af kontakt med og stimulation fra andre mennesker. Gennem barndommen er et tæt følelsesmæssigt samspil med betydningsfulde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Daginstitutionen Ejbyvang

Daginstitutionen Ejbyvang Daginstitutionen Ejbyvang Pædagogiske mål og værdier: At barnet forlader Ejbyvang med så mange kompetencer som muligt, til at klare sig videre i livet Nærvær: Gennem anderkendelse, respekt, udfordring

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

Nyhedsbrev. 3. november 2016

Nyhedsbrev. 3. november 2016 Nyhedsbrev 3. november 2016 Så er det vist på tide med et nyhedsbrev. Personale; Som tidligere skrevet ud, har Lars af personlige årsager måttet se sig nødsaget til at opsige sin stilling. Det er vi selvfølgelig

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 3 INTRODUKTION 4 LÆREPLANER 6 INSPIRATION TIL LÆREPLANER 14 LÆRINGSTRÆET 16 MIDTVEJS-EVALUERING - INDIVIDUEL 18 EVALUERING - FÆLLES INTRODUKTION

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen.

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen. Hvad er Forårs SFO? Forårs SFO er Odense Kommunes tilbud for kommende skolebørn mellem 1. marts og 31. juli. Formålet er at skabe en glidende overgang fra dagtilbud til skole og dermed støtte en sammenhængende

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

SMTTE over forløb med børnedemokrati/medbestemmelse i henhold til temaet Sociale kompetencer

SMTTE over forløb med børnedemokrati/medbestemmelse i henhold til temaet Sociale kompetencer SMTTE over forløb med børnedemokrati/medbestemmelse i henhold til temaet Sociale kompetencer Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for Sociale kompetencer: - At de forstår medbestemmelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Tilsyn Teaterbørn og Helligåndskirkens Børnehave Sociale relationer barn/voksenkontakten. Anbefaling: vedligeholdelse af indsats

Tilsyn Teaterbørn og Helligåndskirkens Børnehave Sociale relationer barn/voksenkontakten. Anbefaling: vedligeholdelse af indsats Tilsyn Teaterbørn og Helligåndskirkens Børnehave 9.8.20119. Sociale relationer barn/voksenkontakten Anbefaling: vedligeholdelse af indsats Institutionernes arbejde med sociale relationer har grundlag i

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Børnehaven Mariehøj Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2013

Børnehaven Mariehøj Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2013 Børnehaven Mariehøj af Pædagogiske Læreplaner 2013 Læringstema: Krop og bevægelse At børnene oplever glæde ved deres krop og ved at være bevægelse At styrke børnenes fysiske sundhed At børnene aktivt kan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Juni 2012 GEMSEVEJENS REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER GARTNERVEJENS BØRNEHUSE

Juni 2012 GEMSEVEJENS REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER GARTNERVEJENS BØRNEHUSE Juni 2012 GEMSEVEJENS OG GARTNERVEJENS BØRNEHUSE REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER Revision af Den Pædagogiske Læreplan Nedenstående revision er af den pædagogiske læreplan

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Jeg kan selv Periode: Feb./marts 2019 Tema: Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Mellemgr. Vi finder det værdifuldt at børnene opfattes som individuelle

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

4 blokke hver deres fokus

4 blokke hver deres fokus Struktur og forløb 6.30 9.30 BLOK 1 9.30 12.00 BLOK 2 12.00 14.00 BLOK 3 14.00 17.00 BLOK 4 Morgen Formiddag Middag Eftermiddag HYGGE KREATIVITET UDELIV FRI LEG 4 blokke hver deres fokus BLOK 1 BLOK 2

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber Juvelernes evaluering af fokuspunktet 2014-2015: Inklusion med fokus på venskaber Bent Madsen, som er chefkonsulent for Centret for inklusion, nævner, at inklusion er en menneskeret. Spørgsmålet for os

Læs mere

Arbejdspapir til projektbeskrivelse

Arbejdspapir til projektbeskrivelse Hvilket tema arbejder vi med? Vi skal arbejde med læreplanstemaet krop og bevægelse. Vi vil lægge vægt på at styrke motorikken i hverdagen. Vi vil 1 x ugentligt have fysisk udfoldelse i motorikrummet.

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Sociale kompetencer er nøglen til fællesskabet, hvor børnene får mulighed for at udfolde sig i samspil med andre børn og voksne.

Sociale kompetencer er nøglen til fællesskabet, hvor børnene får mulighed for at udfolde sig i samspil med andre børn og voksne. Sociale kompetencer De sociale spilleregler og kommunikation er centralt i forhold til at kunne indgå og omgås med andre mennesker i sociale sammenhænge, samt til at kunne begå sig i det offentlige rum.

Læs mere

Den gode overgang. Fra Oasen til skolen

Den gode overgang. Fra Oasen til skolen Den gode overgang Fra Oasen til skolen Den gode overgang Fra Oasen til skolen Forord I Oasen ønsker vi med førskolearbejdet, at skabe den Den gode overgang mellem børnehavelivet og til mødet med skolelivet.

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Forord: Kære forældre på Gul stue.

Forord: Kære forældre på Gul stue. Forord: Kære forældre på Gul stue. På gul stue prioriterer vi forældresamarbejdet højt. Vi udveksler gensidigt informationer vedr. barnet til jer forældre. Herved skaber vi det bedste udgangspunkt for

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

Sammenhængende overgang

Sammenhængende overgang Sammenhængende overgang - fra børnehave til skole GENTOFTE KOMMUNE Indhold 3 Forord 4 Trivsel og tryghed 5 Sociale kompetencer 6 Integritet og selvstændighed 7 Læring 8 Sundhed og motorik 9 Øvesiden -

Læs mere

Øje for børnefællesskaber

Øje for børnefællesskaber Øje for børnefællesskaber At lytte åbent og at indleve sig i et barns oplevelse af en bestemt situation, at acceptere samt at bekræfte er vigtige elementer når vi forsøger at bevare en anerkendende holdning

Læs mere

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave.

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave. Deltager af personalet: Alle voksne på Haletudse stuen. Antal børn og alder: Børn fra Haletudse stuen i alderen 1-2,10 år Udarbejdelse af skema dato: 12 januar 2016 1 maj 2016 Planlægningsdel Tid En periode,

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn.

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn. RØDE SOL MAJ 2011 Børnemiljøvurdering af uderum / legepladsen. Røde sols uderum legepladsmiljø er skueplads for læring og træning af sociale færdigheder. Af denne grund er det også tit de ting/aktiviteter

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Den gode overgang I Børkop

Den gode overgang I Børkop Samarbejdsaftale Forår 2019 Den gode overgang I Børkop Fra Lilholtgård, Borggården og Børnehuset Krystallen til Kunstskabet Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang fra vores børnehaver

Læs mere

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Læreplaner 2015 Overskriften for indsatsområdet: Sproglig udvikling Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Sprog er en vigtig forudsætning for at kunne udtrykke sig og kommunikere med

Læs mere

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med.

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Mål. Hvad skal vores børn have mulighed for at opnå. Voksne der kan

Læs mere

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet.

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet. Evaluering læreplaner Spirerne 2009 2011. Udarbejdet marts 2012. Temaerne: Barnets alsidige personlige udvikling, sprog og natur og naturfænomener. Læringstema: Fri for mobberi. Status: Tiltag. Intern

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø.

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø. 1 Evaluering af de pædagogiske læreplaner: BØRNEHUSET GALAKSEN 1) landvindinger børnehuset galaksen har foretaget, i processen med implementering af de pædagogiske læreplaner: - Vi oplever, at vi som personalegruppe

Læs mere