MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD INDHOLD. 1 Indledning Baggrund Projektet 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD INDHOLD. 1 Indledning Baggrund Projektet 2"

Transkript

1 DANICA PENSION A/S MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning Baggrund Projektet 2 2 Eksisterende miljø i projektområdet Vanddybde og bundforhold Bundfauna Ålegræs Fisk Flora og fauna på sten og stensætninger Marsvin og sæler Fugle 5 3 Vurdering af kystændring Effekter af omlægning af stensætning Effekter af undervandsstøj 7 4 Sammenfatning og konklusion 8 5 Referencer 8 PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT februar 2019 Miljøscreening ERP, KNRD PCVE EMJT

2 2 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING 1 Indledning 1.1 Baggrund Dette notat er udarbejdet som uddybning af de marine forhold, i forbindelse med en ansøgning til Gentofte Kommune om tilladelse til ændring af kystbeskyttelsen på dele af kysten syd for Tuborg Havn. Området er omfattet af lokalplan 307, som muliggør byggeri af 5 kysthuse langs vandet. Bygningerne etableres delvist på eksisterende land, delvist på tidligere havareal, som er opfyldt efter tilladelse fra Kystdirektoratet. 1.2 Projektet I forbindelse med opfyldninger på søterritoriet og etablering af 5 kysthuse langs kysten, er det nødvendigt efterfølgende at ændre den eksisterende kyststrækning til et forløb, der er tilpasset de nye bebyggelser. Den samlede kyststrækning er på ca. 450 m og stensætningen ændres kun på strækningerne mellem bebyggelserne. Den nuværende kystlinje har 3 brygger, der er udført med stenkiste, som består af sten opfyldt mellem to spunsvægge. Disse brygger ønskes trukket ind, så der skabes et mere naturligt kystforløb. Stenkisterne ændres til stensætning, således at der i den nye kystlinje kun vil være stensætninger som kystbeskyttelse. Herudover justeres stensætningen med påfyldning på fire mindre strækninger, dels for at tilgodese krav i lokalplanen om mulighed for offentlig passage langs kysten, dels for at skabe en mere naturligt bugtet kystlinje. Dæksten til stensætningen vil blive genanvendt fra de strækninger, hvor stensætningen fjernes, så der ikke skal tilføres sten. Der skal anvendes sand/grus til opbygning af ny stensætning. Anlægsarbejdet igangsættes fra nord (mellem kysthus 2 og 3), så tidligt som muligt i Arbejdet på den midterste del af strækningen sker fra vandet, mens stensætningerne umiddelbart op til bebyggelserne sker fra land, når byggeriet (kysthusene) står færdigt. De næste kyststrækninger etableres i 2022 og 2023, efterhånden som kysthusene færdiggøres, og den sydligste del af kyststrækningen ændres i Også for disse kyststrækninger, vil så meget af arbejdet, som muligt, foregå fra vandet, mens tilpasninger omkring bygningerne vil foregå fra land. 2 Eksisterende miljø i projektområdet 2.1 Vanddybde og bundforhold De eksisterende forhold for den marine natur i området blev omhyggeligt kortlagt ved feltundersøgelser samt litteraturgennemgang af COWI i 2016 (COWI, 2016). Forholdene blev verificeret i 2018 ved en besigtigelse af den sydlige del af projektområdet.

3 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING 3 Projektområdet er et lavvandet område med vanddybder under fire meter. Havbunden består primært af sand, men det kan ikke udelukkes, at der findes områder med ler og silt. Langs med kystlinjen er der stensætninger, som visse steder er etableret med stenkiste (spuns). 2.2 Bundfauna Faunaen på sandbunden er domineret af hvirvelløse dyr, der lever nedgravet i eller på overfladen af havbunden som f.eks. muslinger, snegle, børsteorme, pighuder og krebsdyr. Traditionelt har man inddelt bundfaunaen i en række bundfaunasamfund hver med deres karakteristiske artssammensætning (Thorson 1957). Artssammensætningen i et bundfaunasamfund er afhængigt af karakteren af det omgivende miljø (f.eks. sedimenttype, vanddybde, saltholdighed og iltforhold ved bunden). Ved en litteraturgennemgang er bundfaunaen blevet karakteriseres som et Macomasamfund der er domineret af dyndsnegl og hjertemusling. Desuden findes sandmusling, østersømusling (Macoma balthica), blåmusling samt børsteormene Pygospio elegans og Hediste diversicolor (Øresundsvandarbejdet 2002). 2.3 Ålegræs Der findes tætte bestande af ålegræs i størstedelen af Svanemøllebugten med dækningsgrader på op til % (COWI 2016). På de lave områder langs kysten er tætheden af ålegræs lavere, med dækningsgrader på 0-30% (Figur 1) (COWI, 2016). Forholdene langs kysten er bekræftet ved en besigtigelse i september Økologisk set er ålegræsbevoksninger særligt værdifulde områder, da de modvirker erosion og udgør en vigtig habitattype for marin fauna. Ålegræsbevoksninger er således vigtige områder for en lang række fisk, enten som permanent levested, som gydeplads, eller som opvækstområde for fiskeyngel. Ålegræsbevoksningerne kan desuden være spisekammer for en række vandfugle, herunder knopsvane.

4 4 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING Figur 1 Forekomsten af ålegræs i området (data fra COWI Bekræftet ved besigtigelse september 2018). Gul markering: Dækningsgrad af ålegræs 0-30 %. Angiver at størstedelen af området er uden ålegræs, men at der findes områder med spredt forekomst af ålegræs med dækningsgrader op til 30 %. Grøn markering: Dækningsgrad af ålegræs % 2.4 Fisk En omfattende fiskeundersøgelse gennemført i 2009, viste at Svanemøllebugten huser en artsrig fiskefauna med over 20 forskellige arter. De hyppigst forekommende arter var trepigget hundestejle, sort kutling, havkarusse og tangsnarre, der lever i ålegræs- og algevegetation. Der blev også fanget ål, savgylte, toplettet kutling, tangnål og stor næbsnog, der er karakteristiske for vegetationsdækkede områder. Af arter, der ikke er knyttede til vegetationen, blev der fanget sild, brisling, stavsild, hornfisk, hestemakrel og hvilling, som lever i de frie vandmasser samt sandkutling, kysttobis og skrubbe, der er tilknyttet sandbunden (Fiskeøkologisk laboratorium 2010). Forår og sommer er projektområdet opvækstplads for ynglen af skrubbe. I april- maj vandrer skrubbeynglen ind på sandbunden på det lave vand under tre meters dybde, hvor den lever af små pungrejer, hesterejer og andre små krebsdyr.

5 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING 5 Forår og sommer findes der også store mængder af forskellige arter af kutling og tobis (Øresundsvandsamarbejdet 2007). Om vinteren vandrer de fleste fisk ud på dybere vand i Svanemøllebugten og Øresund og i de koldeste måneder i december til marts findes kun få arter af fisk som f.eks. trepigget hundestejle, panserulk og større skrubber i det kolde lavvandede område ved kysten i projektområdet (Øresundsvandsamarbejdet 2007). 2.5 Flora og fauna på sten og stensætninger Stensætningerne langs kysten og sten på havbunden er biologisk produktive og artsrige både hvad angår makroalger og marin fauna. Stensætningen er blandt andet levested for små snegle og krebsdyr, som udgør det primære fødegrundlag for flere fiskearter. En besigtigelse af stensætningen i 2018 bekræftede forekomst af sukkertang, gaffeltang, klotang og blæretang. 2.6 Marsvin og sæler Under anlægsarbejdet vil der blive udsendt undervandsstøj. Dette kan forårsage reaktioner og midlertidige eller permanente skader på havpattedyr, herunder marsvin og sæler. Der kan forekomme marsvin i Øresund udfor Tuborg Havn, men området er ikke permanent opholdssted for individer eller populationer af marsvin. Det vigtigste område for marsvin i Øresund er området nord for Ven. Tuborg Havn er ligeledes ikke et permanent opholdssted for sæler. Der findes omkring 200 spættede sæler og 50 gråsæler i Øresund (Øresundsvandsamarbejdet 2003). Sælerne holder især til omkring Saltholm og de ses kun sjældent i Svanemøllebugten. Spættet sæl og gråsæl indgår i udpegningsgrundlaget for Natura område nr.142 Saltholm og omliggende hav og marsvin er listet i Habitat-direktivets bilag IV som en art der kræver streng beskyttelse. 2.7 Fugle I Svanemøllebugten findes der overvintrende bestande af lille lappedykker, lille skallesluger, gråand, troldand, blishøne og knopsvane, men der er ikke tale om forekomster af hverken national eller international betydning. I yngletiden forekommer kun meget få vandfugle i området (COWI 2016). 3 Vurdering af kystændring Ændringen af kystlinjens forløb og ændring af kystbeskyttelsen vil potentielt kunne påvirke marin flora og fauna som følge af: Midlertidig forstyrrelse af marine arter, som følge af omplacering af stensætning. Midlertidig tørlægning af sten, som kan skade algebegroningen.

6 6 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING Lokal midlertidig fysisk forstyrrelse af ålegræsbede. 3.1 Effekter af omlægning af stensætning Effekter på alger Alger der gror på stensætninger og småsten vil blive påvirket negativt af anlægsarbejdet. Hvis stenene lægges på land en periode, vil algerne sandsynligvis uddø. Hvis stenene holdes våde, vil de dog relativt hurtigt blive genbevokset med alger efter endt arbejde. Tabel 1 giver en oversigt over etableringstider af forskellige arter og grupper af arter på ubevoksede sten. Tabel 1 Oversigt over estimerede retableringstider for alger, der findes i projektområdet (Fra Fehmern Sund og Bælt 2012). Art Etableringstid Forklaring Trådalger Kort (<1 år) Trådalger har en meget høj vækstrate, og nogle arter har flere generationer på et år. Trådalger er de første til at kolonisere sten og andre hårde overflader i havet, Sukkertang Kort (½ -2 år) Sukkertang har en høj vækstrate og en levetid på 2-3 år. Eksperimenter viser, at sukkertang kan retablere sig i løbet af bare seks måneder Gaffeltang Lang (5-10 år) Gaffeltang har en langsom vækst og algen er 4-6 år gammel, før den er formeringsdygtig. Den har en lang levealder, og generationstiden er estimeret til 5-10 år. Den har både kønnet og ukønnet formering Blæretang Lang (5-10 år) Blæretang er en relativt langsomt voksende alge med en levetid på 5-6 år og en generationstid på 1-2 år. Retablering sker ved spredning af sporer fra nærved liggende populationer. Da sporer fra blæretang kun spredes 2-25 m fra moderplanten, kan retablering af isolerede populationer tage forholdsvis lang tid Baseret på forekomsten af forskellige arter af alger på stenene i projektområdet (Øresundsvandsamarbejdet 2006, besigtigelse september 2018) og etableringstider for forskellige arter som angivet i Tabel 1 kan reetableringstiden vurderes. Reetableringstiden af alger på stenene vil sandsynligvis være lavere end angivet i tabellen, da stenene kun bliver flyttet og populationerne således ikke forventes at uddø. I tilfælde af tørlægning af stenene forventes følgende artssuccession på stenene efter de atter dækkes af havvand: Kort tid efter vanddækning (uger til under ét år efter vanddækning afhængigt af årstiden) forventes det, at stenene vil blive koloniseret af trådalger som f.eks. følgende arter, der er typiske for det lave vand i Øresund:

7 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING 7 Grønalgerne rørhinde (Enteromorpha sp.) silkevandhår (Cladophora sericea), grønfjer (Bryopsis plumosa) og krølhårstang (Chaetomorpha melagonium) Rødalgerne ledtang (Polysiphonia fucoides) og klotang (Ceramium rubrum) Brunalgerne Pilayella/Ectocarpus (fedtmøg) Efter 1-2 år forventes det, at bevoksninger af sukkertang (Laminaria saccharina) vil være etableret på stenene Endelig efter 5-10 år forventes det at bevoksninger af blæretang (Fucus vesiculosus) og gaffeltang (Furcellaria lumbricalis) vil være etableret En lang række andre arter vil givetvis også indvandre, men der foreligger ikke informationer om disse arters etableringstid Effekter på ålegræs Projektet vurderes primært at påvirke stensætningen og kun i meget begrænset omfang berøre ålegræsbedene. Ålegræsbevoksningerne vurderes at kunne blive påvirket af fysisk forstyrrelse ved anlægsarbejdet i enkelte tilfælde. Der vil dog være tale om en forsvindende lille del af det samlede ålegræsbevoksede areal i Svanemøllebugten, som vil blive berørt negativt af projektet. I de områder, hvor stensætningen trækkes tilbage mod kysten, vil der være koloniseringspotentiale for ålegræs. Effekter på fisk Fisk der lever omkring stensætningen vil midlertidigt blive fortrængt under anlægsarbejdet. Fisk, der er tilknyttet vegetationen på stenene vil indvandre i takt med at stenvegetationen genetableres. 3.2 Effekter af undervandsstøj I forbindelse med anlægsarbejdet vil der kunne opstå støj fra entreprenørmaskiner til søs. Marsvin jager, i modsætning til sæler, ved brug af høresansen og er dermed særligt følsomme over for støj. Lydkriteriet for høretab hos marsvin er 165 db re. 1μPa 2 s. SEL for midlertidigt høretab og 190 db re. 1μPa 2 s. SEL for permanente skader (Tougaard, 2014). Ud fra COWIs tidligere erfaringer fra tilsvarende anlægsarbejder, vurderes anlægsarbejder relateret til stensætning at give støj svarende til almindelig skibstrafik. På den baggrund vurderes anlægsarbejdet ikke at forårsage høreskader på havpattedyr Vandkvalitet Vandkvaliteten i området forventes ikke at blive påvirket af den ændrede kystbeskyttelse. Generelt vil de planlagte kystlinjemodifikationer ikke give anledning

8 8 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING til mærkbart ændrede strømningsforhold i Svanemøllebugt. Omlægningen forventes ligeledes ikke at påvirke badevandskvaliteten. 4 Sammenfatning og konklusion Omlægningen af kystbeskyttelsen i Svanemøllebugt vurderes at påvirke marin flora og fauna midlertidigt og i meget begrænset omfang. Stenrevet knyttet til den eksisterende stensætning vil blive fysisk forstyrret som følge af omplacering af stenene. Såfremt stenene ikke tørlægges, vil stenrevet dog relativt hurtigt genetableres. Ved udtørring af stenene og dermed uddøen af vegetationen, vil hurtigt voksende arter som sukkertang (Laminaria saccharina) og dertilhørende fauna genetableres i løbet af 1-2 år efter arbejdet er tilendebragt. Langsomt voksende arter som blæretang (Fucus vesiculosus) og gaffeltang (Furcellaria lumbricalis) forventes at have lidt længere genetableringstider, og vurderes at være genetableret i løbet af 5-10 år. Ålegræsbedene på de lave områder langs kysten vurderes ikke at blive væsentligt påvirket af kystsikringsomlægningen. Der kan forekomme midlertidig forstyrrelse af ålegræsset helt lokalt, men det vurderes at være en forsvindende lille del af det samlede areal med ålegræsbevoksning i Svanemøllebugten som vil blive påvirket. Anlægsarbejdet vurderes ikke at give anledning til væsentlig undervandsstøj. Dermed forventes arbejdet heller ikke at medføre flugtreaktioner eller høreskader hos marsvin og sæler. Ændringen i kystlinjen vurderes ikke at påvirke strømforholdende mærkbart i Svanemøllebugten. Ligeledes vurderes vandkvaliteten, herunder badevandskvaliteten, ikke at blive påvirket af projektet. 5 Referencer COWI (2016). Nordhavnstunnel. VVM-Redegørelse. Miljøvurdering. Teknisk Rapport Rapport til vejdirektoratet. Cunha, A.H., Duarte, C.M. % Krause-Jensen (2004). How long time does it take to recolonize seagrass beds? In: European seagrasses: An introduction to monitoring and management pp (eds. Borum, J. Duarte, C.M., Krause-Jensen, D. & Greve, T.M. Duncan A.J. and M.J. G. Parsons (2011). How Wrong Can You Be? Can a Simple Spreading Formula Be Used to Predict Worst-Case Underwater Sound Levels? Paper Number 87, Proceedings ACOUSTICS November 2011, Gold Coast Australia. Däne M. et al. (2013). Effects Of Pile-Driving on Harbour Porpoises (Phocoena Phocoena) at The First Offshore Windfarm in Germany. Environmental Research Letters 8 (2013) (16 pp).

9 MILJØSCREENING AF OMLÆGNING AF SPILDEVANDSUDEDNING 9 Energinet.dk (2015). Marine mammals and underwater noise in relation to pile driving-working Group Femern. Sund og Bælt (2012). Miljøvurdering. Det Marine Miljø. VVMredegørelse for den faste forbindelse over Femern Bælt (Kyst-Kyst). Fiskeøkologisk Laboratorium (2010). Fiskebestanden i Københavns Havn Orbicon (2012). Vegetationsundersøgelse Københavns Havn Rapport til Teknik- og Miljøforvaltningen. Københavns Kommune. Thalheimer, Pooling and Greene (2014). Development and Implementation of an underwater construction noise program. Noise-Con 2014 Fort Lauderdale, Florida. Tougaard, J. (2014). Vurdering af effekter af undervandsstøj på marine organismer -Del 2 -Påvirkninger. Aarhus Universitet, DCE. Øresundsvandsamarbejdet (2007). Fisk i Øresund. Øresundsvandsamarbejdet (2006). Øresunds vegetation. Øresundsvandsamarbejdet (2003). Status for Øresunds havmiljø. Øresundsvandsamarbejdet (2002). Øresunds bundfauna.

Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse.

Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse. Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse. A. Oplysninger om ansøger Ansøger er den, som ønsker

Læs mere

Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse.

Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse. Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller ændring af kystbeskyttelse. A. Oplysninger om ansøger Ansøger er den, som ønsker

Læs mere

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012 Notat Udarbejdet for: Seacon Vesterbrogade 17 1620 Kbh K 06-02-2013 NATURFOCUS Christian B. Hvidt Tlf. direkte: 75757610 E-mail: cbh@naturfocus.com Dok. nr.p239 006 02 Report.docx Antal sider: 16 Sag :

Læs mere

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring NY BILD PEBERHOLM og vandet omkring Peberholm, kort tid efter broens åbning. Foto: Søren Madsen Peberholm år 2014. Peberholm Den kunstige ø Peberholm mellem Danmark og Sverige forbinder motorvejen og tunnelen

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus

Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus Screening af sprængninger i forbindelse med gennemførsel af undervandssprængningskursus ved Flakfortet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. maj 2013 Jonas Teilmann Ib Krag Petersen

Læs mere

Tilladelse til at ændre kystbeskyttelsesanlæg på Strandvejen 42, 2900 Hellerup, matr. nr. 7o, 11a og 45d, Hellerup

Tilladelse til at ændre kystbeskyttelsesanlæg på Strandvejen 42, 2900 Hellerup, matr. nr. 7o, 11a og 45d, Hellerup Danica Ejendomme, Danica Pension Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby 18. juli 2019 Sagsnr. GEO-2019-00053 Tilladelse til at ændre kystbeskyttelsesanlæg på Strandvejen 42, 2900 Hellerup, matr. nr. 7o, 11a og

Læs mere

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Rekvirent NIRAS A/S Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød Telefon: 4810 4200 E-mail: mxj@niras.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen

Læs mere

Ansøgning om opfyldning og rørledning på søterritoriet

Ansøgning om opfyldning og rørledning på søterritoriet Kystdirektoratet ADRESSE Højbovej 1 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby 7620 Lemvig TLF Sendt pr. mail til kdi@kyst.dk FAX WWW DATO REF PROJEKTNR +45 56 40 00 00 +45 56 40 99 99 cowi.dk 16. marts

Læs mere

Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund

Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund Rekvirent Rambøll Teknikerbyen 31 DK 2830 Virum Telefon: E-mail: Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 08 12 E-mail bleo@orbicon.dk

Læs mere

Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning

Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning Rekvirent NOE, Nordvestjysk Elforsyning a.m.b.a. Att. Flemming Poulsen Skivevej 120 7500 Holstebro Tel. 97 42 14 88 flp@noe.dk Nissum Brednings Vindmøllelaug

Læs mere

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Rekvirent DONG Energy A/S Teglholmen A.C: Meyers Vænge 9 2450 København SV Birte Hansen Telefon: 24 29 93 49 E-Mail: birha@dongenergy.dk Rådgiver Orbicon

Læs mere

Femern Bælt Faste forbindelse

Femern Bælt Faste forbindelse Miljøvurdering dag Femern Bælt Faste forbindelse Henrik Bay/Femern A/S November 2010 1 Disposition 1. Miljøundersøgelser Femern Bælt 2. Lovgivning 3. Rammer for miljøundersøgelser i VMM 4. Kvantitet, kvalitet

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2012 Poul Nordemann Jensen Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 5

Læs mere

Jagten på den gode økologiske tilstand

Jagten på den gode økologiske tilstand Jagten på den gode økologiske tilstand Om de grundvilkår der definerer bundhabitaten og om de kvalitetsparametre der bestemmer dens økologiske tilstand Hvordan tages der højde for disse i miljøvurderinger?

Læs mere

: VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre Nordhavn

: VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre Nordhavn Notat 06-02-2018 NATURFOCUS Christian B. Hvidt Tlf. direkte: 75757610 E-mail: cbh@naturfocus.com Dok. nr. P328-001-01 Rev2.docx Antal sider: 24 Sag Emne : VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre

Læs mere

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion Bilag 1 Gentofte Kommune Vurdering af hydrauliske forhold for Lokalplan 307 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora:

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora: Opgave: Dong Energy Dato / tid: 8. april 2010 Område: Frederikshavn Møller 17-05-2010 12:52 Pos. N Pos. E Dybde Bølgehøjde Dyk / Rov Video + / - Punktnummer 57 27,340 10 34,655 7,3 0,3 Dyk Ja Boblerev

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal Københavns Kommune Kystdirektoratet Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM Teknisk baggrundsrapport nr. 4 Marin flora og fauna Marts 2009 Nr. 4 - Marin flora og fauna - VVM Nordh

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 29 EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 29 EVENTUELLE MANGLER 1617 29.1 Det marine område 1617 29.2 Lolland 1619 29.3 Fehmarn 1620 29.4 Sammenfatning

Læs mere

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE,

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, Birgitte Maria Tøttrup Maddock Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DATO: 06-04-2017 INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, FÅÅBORG HAVN I relation til

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet Stenrev i Denmark Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012 DTU, Danmarks Tekniske Universitet Dansk kystlinie 7314 km 1 km / 10 km 2 land Omkring 500

Læs mere

Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001

Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001 Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Vegetation i farvandet omkring Fyn 21 Faglig rapport fra DMU, nr. 413 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Vegetation i farvandet omkring

Læs mere

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 JANUAR 2015 FAXE KOMMUNE KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SANDEROSION SYD FOR FAXE

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge.

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge. NCC Roads A/S Fabrik Ejby Ejby Industrivej 8 2600 Glostrup Cc.: Christian Abildtrup Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-7322-01310 Ref. thobk Den 3. oktober 2014 Sendt til: soematerialer@ncc.dk UDKAST TIL

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt Femern Bælt A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sendt elektronisk til: Christian Henriksen; che@femern.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 4178 0101 Fax 7262 6790 heto@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

Fiskebestanden i Københavns Havn

Fiskebestanden i Københavns Havn Fiskebestanden i Københavns Havn 2009 Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium i marts 2010. Konsulenter: Stig Rostgaard, Thomas Thaarup Andersen & Helle Jerl Jensen F I S K E Ø K O L O G I S K L A B

Læs mere

Støtteforeningen for Sønderho Havn SHS Referat fra møde nr 2 i VVM-følgegruppen fredag den 8. november 2013 Til stede:

Støtteforeningen for Sønderho Havn SHS Referat fra møde nr 2 i VVM-følgegruppen fredag den 8. november 2013 Til stede: Støtteforeningen for Sønderho Havn SHS 10-11-2013 Referat fra møde nr 2 i VVM-følgegruppen fredag den 8. november 2013 Til stede: Anders Bjerrum (formand, SHS) Helle Holm-Nielsen (næstformand, SHS) Svend

Læs mere

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Ålegræssets historiske udbredelse i de danske farvande Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Baggrundsfoto: Peter Bondo Christensen

Læs mere

Sluseholmen Kanalby Modellering af vandskifte og vurdering af vandkvalitet INDHOLD BILAG. 1 Indledning og formål. 1 Indledning og formål 1

Sluseholmen Kanalby Modellering af vandskifte og vurdering af vandkvalitet INDHOLD BILAG. 1 Indledning og formål. 1 Indledning og formål 1 C.G. JENSEN A/S Sluseholmen Kanalby Modellering af vandskifte og vurdering af vandkvalitet ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK

Læs mere

Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt

Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Jakob Tougaard, Ib Krag Pedersen & Karsten Dahl Institut for Bioscience Rekvirent: Forsvarets Bygnings-

Læs mere

Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej Jyllinge. Kystdirektoratet J.nr. 13/ Ref. Line Henriette Broen

Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej Jyllinge. Kystdirektoratet J.nr. 13/ Ref. Line Henriette Broen Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej 49 4040 Jyllinge Kystdirektoratet J.nr. 13/00497-22 Ref. Line Henriette Broen 26-02-2014 Tilladelse til bypass af sediment fra indsejlingen til Jyllinge

Læs mere

Stenrev som marint virkemiddel

Stenrev som marint virkemiddel Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 177 Offentligt Stenrev som marint virkemiddel Anders Chr. Erichsen Senior Rådgiver, Afdelingen for Miljø og Økologi, DHI Danmark Henrik Fossing (Aarhus

Læs mere

UDVIDELSE AF RØNNE HAVN. VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden

UDVIDELSE AF RØNNE HAVN. VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden UDVIDELSE AF RØNNE HAVN VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden Maj 2017 PROJEKT Projekt nr. 224409 Dokument nr. 1223366193 Udarbejdet

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Notat. HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk INDHOLD. 1 Baggrund Resumé Udførte undersøgelser... 4

Notat. HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk INDHOLD. 1 Baggrund Resumé Udførte undersøgelser... 4 Notat HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk 5. januar 2017 Projekt nr. 224464 Dokument nr. 1222397775 Version 1 Udarbejdet af CAB Kontrolleret af HPE Godkendt af INDHOLD 1 Baggrund... 2 2

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. september 2013 Ib Krag Petersen Jakob

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Marin habitatnaturtypekortlægning

Marin habitatnaturtypekortlægning Uddrag af : Marin habitatnaturtypekortlægning 2012 Fejl! Brug fanen Startside til at anvende Forside Overskrift på teksten, der skal vises her. Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker

Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker Miljøundersøgelser ved andre havmølleparker Jesper Kyed Larsen Miljøkoordinator, Wind - Engineering 25 oktober 2007 Seminarium om Lillgrunds Kontrollprogram Indhold Miljøovervågningsprogrammet Horns Rev

Læs mere

Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej Roskilde. Telefon Sag Projektleder: Rapport: Kort:

Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej Roskilde. Telefon Sag Projektleder: Rapport: Kort: Teknisk notat Biologisk screening, Masnedø Østflak Rekvirent Rambøll Hannemans Allé 53 DK -2300 København S. Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 08 12 E-mail bleo@orbicon.dk

Læs mere

Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl.

Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl. Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl. 1 Indledning Natura 2000 området, Knudegrund, ligger i det nordøstligste hjørne af Jammerland Bugt

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

Anmeldelse af ændrede forudsætninger for anlægsarbejdet til omdannelse af Kanalvejsparkeringen

Anmeldelse af ændrede forudsætninger for anlægsarbejdet til omdannelse af Kanalvejsparkeringen Lyngby-Tårbæk Kommune Center for Plan og Miljø Rådhuset Lyngby Torv 17 2800 Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FA +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Att.: Thomas

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet

Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet Ansøgning om tilladelse til etablering af et snorklerev i Alssund ved Skivedepotet 1. Indledning, baggrund og formål Sønderborg Kommune og Foreningen Als Stenrev vil anlægge et snorklerev i Alssund ud

Læs mere

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. maj 2012 Karsten Dahl Ole R. Therkildsen Institut

Læs mere

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

Vejdirektoratet. Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER. Miljøkonsekvensvurdering

Vejdirektoratet. Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER. Miljøkonsekvensvurdering Vejdirektoratet Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER Miljøkonsekvensvurdering PROJEKT Storstrømsbroen, midlertidige dæmninger Vejdirektoratet Projekt nr. 227467 Version 2 Dokument nr. 1223065052

Læs mere

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse Risum Enge og Selde Vig N221 Basisanalyse Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlaget...3 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Terrestriske naturtyper...3

Læs mere

Fordeling: Energistyrelsen, Dong Energy Sales & distribution A/S, Søren Hansen, Dong Energy El distribution.

Fordeling: Energistyrelsen, Dong Energy Sales & distribution A/S, Søren Hansen, Dong Energy El distribution. Notat Kunde DONG Energy Sales & distribution A/S Projektnr. 1021150 Projekt T377 Søkabel i Københavns Havn Dato 2015-12-08 Emne Miljøvurdering. Initialer MHH Fordeling: Energistyrelsen, Dong Energy Sales

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience Videnskabelig gennemlæsning og vurdering af indhold i Fødevareministeriets forslag til fiskeriregulering i udvalgte Natura 2000 områder, med henblik på beskyttelse af revstrukturer Notat fra DCE - Nationalt

Læs mere

Resumé af scopingrapporten

Resumé af scopingrapporten Juni 2010 Resumé af forslag til miljøundersøgelsesprogram for den faste forbindelse over Femern Bælt (kyst-kyst) Resumé af scopingrapporten Dansk version Juni 2010 Resumé af forslag til miljøundersøgelsesprogram

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en høfde, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en høfde, på de vilkår som fremgår nedenfor. Jesper Sand Carlsen Nymøllevej 1 2800 Kongens Lyngby Kystdirektoratet J.nr. 13/00874-33 Ref. Ilse Gräber 23-04-2014 Tilladelse til høfde ud for matr. nr. 4s, Venø By, Venø, Struer Kommune Kystdirektoratet

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede.

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede. BIOTOPUNDERSØGELSE Teori Det lave vand, som strækker sig fra strandkanten og ud til 1,5 meters dybde, byder på nogle omskiftelige levevilkår, og det skyldes først og fremmest vandets bevægelser. Den inderste

Læs mere

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune NaturErhvervstyrelsen Pioner Allé 9 6270 Tønder Kystdirektoratet J.nr. 14/00592-25 Ref. Ilse Gräber 03-07-2015 Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder

Læs mere

Hvilken betydning har undervandsstøj for miljøet?

Hvilken betydning har undervandsstøj for miljøet? DEPARTMENT OF BIOSCIENCE 23 OKTOBER 2013 Hvilken betydning har undervandsstøj for miljøet? Jakob Tougaard Aarhus Universitet Bioscience, Roskilde Detonering af 8 kton atombombe i 50 meters dybde Havet

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark

Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark VVM - VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET Borgermøde 16. januar 2019 Kristian Nehring Madsen Orbicon 1 Redegørelse og baggrundsrapporter VVM-redegørelse Geofysik Hydrografi

Læs mere

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning - Resultater og anbefalinger - Notat September 2016 1 Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning -

Læs mere

Design af stenrev Livø NV

Design af stenrev Livø NV Design af stenrev Livø NV Teknisk notat Marts 2017 Denne rapport er udarbejdet under DHI s ledelsessystem, som er certificeret af Bureau Veritas for overensstemmelse med ISO 9001 for kvalitetsledelse bilag

Læs mere

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn.

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Sag nr. 08.580.01 Ekstern virksomhedsstøj Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Juni 2009 NIRAS A/S Jesper Konnerup \\arhkfs01\data\sag\08\580.01\project

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at anlægge udløbsledning, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at anlægge udløbsledning, på de vilkår som fremgår nedenfor. Middelfart Spildevand Strandvejen 100 5500 Middelfart Sendt på mail til pp@middelfartspildevand.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00744-16 Ref. Bertram Tobias Hacke 13-10-2015 Tilladelse til etablering af udløbsledning

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Vejdirektoratet, Skanderborg Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Sendt på mail til sveg@cowi.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00832-13 Ref. Bertram Tobias Hacke 16-10-2015 Tilladelse til etablering af

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Visualiseringer Niveaufri udfletning Vest. Kvaliteten af de anvendte fotos var utilstrækkelig

Visualiseringer Niveaufri udfletning Vest. Kvaliteten af de anvendte fotos var utilstrækkelig BANEDANMARK NIVEAUFRI UDFLETNING RINGSTED VEST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VISUALISERINGER INDHOLD 1 Indledning 1 2 Projektleverancer

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 8000 Århus C Att.: Gitte Frøkjær, fge@aarhus.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/02214-11 Ref. Thomas Larsen 13-07-2016 Tilladelse til ny kajkant ved Bassin 5,

Læs mere

Der er i forbindelse med ansøgningsmaterialet indsendt en konsekvensvurdering, som Kystdirektoratet har fundet tilfredsstillende.

Der er i forbindelse med ansøgningsmaterialet indsendt en konsekvensvurdering, som Kystdirektoratet har fundet tilfredsstillende. Middelfart Kommune Teknisk Forvaltning Natur & Miljø Att. Lena Marie Bau Østergade 21 5580 Nørre Åby Kystdirektoratet J.nr. 14/00270-14 Ref. Anne Villadsgaard 10-09-2014 Tilladelse til etablering af to

Læs mere

Det Lollandske Digelag Digeingeniøren Østergade Maribo. Kystdirektoratet J.nr. 18/ Ref. Nikolaj Michelsen

Det Lollandske Digelag Digeingeniøren Østergade Maribo. Kystdirektoratet J.nr. 18/ Ref. Nikolaj Michelsen Det Lollandske Digelag Digeingeniøren Østergade 39 4930 Maribo Kystdirektoratet J.nr. 18/00053-22 Ref. Nikolaj Michelsen 25-05-2018 Tilladelse til sandfodring ud for matr. 244k, Rødby Markjorder, Lolland

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor. Samsø Kommune att.: Joachim Machholm kommune@samsoe.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01564-12 Ref. Thomas Larsen 11-04-2016 Tilladelse til ny spuns og opfyld i Ballen Lystbådehavn, matr.nr. 149a Brundby By,

Læs mere

Ansøgning om tillægsaftale til tilladelse til geoteknisk forundersøgelse i Roskilde Fjord, J.nr. 14/00659-17

Ansøgning om tillægsaftale til tilladelse til geoteknisk forundersøgelse i Roskilde Fjord, J.nr. 14/00659-17 Dato 4. februar 2015 Sagsbehandler Agnete Jørgensen Mail agjo@vd.dk Telefon 7244 2411 Dokument 15/02363-10 Side 1/2 Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig Søterritoriet Att.: Anne Villadsgaard og Bertram

Læs mere

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HERNING KOMMUNE Miljømæssig vurdering af forslag til regulering af Hammerum Å ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MILJØVURDERING INDHOLD

Læs mere

Krog Consult ApS. Skæringvej 100. ck@krogconsult.dk

Krog Consult ApS. Skæringvej 100. ck@krogconsult.dk September 009 ANHOLT HAVMØLLEPARK Kortlægning af fiskearter/-bestande samt effektvurdering ved anlæggelse af Anholt Havmøllepark Krog Consult ApS Skæringvej 00 DK - 850 Lystrup ck@krogconsult.dk Carsten

Læs mere

Anne Villadsgaard (avi) Til Kystdirektoratet! Hermed sendes ansøgning om anlæg på søterritorie. Vælg anlæg: Adresse: Moesgaard Allé 15

Anne Villadsgaard (avi) Til Kystdirektoratet! Hermed sendes ansøgning om anlæg på søterritorie. Vælg anlæg: Adresse: Moesgaard Allé 15 Anne Villadsgaard (avi) Fra: 'Claus Skriver Moesgaard Museum ' Sendt: 27. juni 2016 11:55 Til: $Kystdirektoratet (kdi) Emne: Ansøgning om Andet Kategorier: Rød Til Kystdirektoratet!

Læs mere

J. nr. LIFE02/ef.: LCA

J. nr. LIFE02/ef.: LCA Til: Hvidovre Kommune Teknisk Forvaltning Bygge- og Planafdelingen Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre Att: Jens Schelde og Paula Meldgaard J. nr. LIFE02/ef.: LCA NOTAT Foreløbig vurdering af konsekvenser på

Læs mere

Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport

Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund 10. april 2018 Telefon: 39

Læs mere

Læsø Trindels nye rev i 2010. Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010. Danmarks Miljøundersøgelser

Læsø Trindels nye rev i 2010. Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010. Danmarks Miljøundersøgelser BLUE REEF status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010 AU Danmarks Miljøundersøgelser AARHUS UNIVERSITET [Tom side] Blue Reef Status for den

Læs mere

NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE

NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE FEBRUAR 2014 Forudgående høring om VVM-redegørelse for nye boligøer og kanaler på Enghave Brygge BYUDVIKLING PÅ ENGHAVE BRYGGE Det aktuelle projekt med boligøer og kanaler

Læs mere

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind 34 MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind 35 3 Iltsvind påvirker planter og dyr Iltsvind ændrer livsbetingelserne for havbundens planter og dyr, så de forsvinder fra de ramte områder. Den biologiske mangfoldighed bliver

Læs mere

Miljøeffekter ved kompensationsopdræt

Miljøeffekter ved kompensationsopdræt 1. Introduktion: Miljøpåvirkninger i forbindelse med tangkultur/muslingeopdræt 2. Modellering af miljøeffekter (Mads B DHI) 3. Sulfidfront-muslingeopdræt 4. Skyggeeffekt-tangkultur 5. Hængende rev - biodiversitet

Læs mere

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008.

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008. Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00094 Ref. Loknu Den 4. juni 2009 Vedr.: Tilladelse til klapning af 9.000 m 3 uddybningsmateriale fra udgravning

Læs mere

Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval

Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval Marsvin i Vestgrønland den ukendte hval Af Nynne Hjort Nielsen Ph.d. studerende ved Grønlands Naturinstitut (GN) og Aarhus Universitet (AaU) I 2012 lykkedes det for første gang at fange og mærke marsvin

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDS VURDERING AF ÆNDRET SPILDEVANDSUDLEDNING TIL NATURA 2000 OMRÅDE NR. 195 VED GILLELEJE INDHOLD.

NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDS VURDERING AF ÆNDRET SPILDEVANDSUDLEDNING TIL NATURA 2000 OMRÅDE NR. 195 VED GILLELEJE INDHOLD. GRIB VAND NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDS VURDERING AF ÆNDRET SPILDEVANDSUDLEDNING TIL NATURA 2000 OMRÅDE NR. 195 VED GILLELEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999

Læs mere

Havvindmøller ved Sprogø

Havvindmøller ved Sprogø Havvindmøller ved Sprogø Fisk og fiskeri Bidrag til VVM - redegørelse Toplettet kultling Torsk Havkaruds Sild Sund & Bælt Rapport 27. juni 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3

Læs mere

VVM af IsuaIronOre Project

VVM af IsuaIronOre Project VVM af IsuaIronOre Project Borgermøde i Nuuk September 2012 VVM udarbejdet for Præsentation af Orbicon - Steen Øgaard Dahl - Flemming Pagh Jensen - Inooraq Brandt Disposition Hvaderformåletmed VVM? HvaderomfangetafVVM?

Læs mere

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi.

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi. ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ISHØJ KOMMUNE KUNSTENS Ø, ISHØJ VVM SCREENING PROJEKTNR. A0 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Erik Kristensen Biologisk Institut, Syddansk Universitet

Erik Kristensen Biologisk Institut, Syddansk Universitet Erik Kristensen Biologisk Institut, Syddansk Universitet Oversigt Aage V. Jensens Naturfond og Gyldensteen Strand Managed realignment ved Gyldensteen Strand Biologiske undersøgelser Drivhusgasbalance Næringsstofdynamik

Læs mere