Virtuelle montageopgaver i procesanlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virtuelle montageopgaver i procesanlæg"

Transkript

1 Virtuelle montageopgaver i procesanlæg

2 Side 2 Kort om kurset: Kurset og undervisningsmaterialet er tiltænkt personer der ønsker at erhverve sig en grundlæggende viden og forståelse for opmåling, skitsering og tegning af delkomponenter i et procesanlæg som isometriske rørtegning i et 3D-Cad system, samt virtuel registrering af delkomponenter indeholdt i et større procesanlæg. Og hvorledes et funktionsdiagram danner grundlag for udarbejdelse af disse tegninger. ligeledes har deltageren viden om hvorledes man identificerer en specifik teknisk delkomponent i en større samlingsdokumentation, ud fra digitale styklister og detailanvisninger Vejledning til undervisningsmaterialet: Undervisningsmaterialet til kursusforløbet Virtuel montageopgaver i procesanlæg er opbygget i fem hovedområder som indbyrdes med en Isometrisk tegninger, opmåling og fremstilling. Forklaring til undervisningsmaterialet: Kurset er opbygget således at der løbende udarbejdes små øvelser i det gennemgåede. Kurset vil gennemføres med følgende 5 hovedområder: Isometrisk rørtegning og teori Diagrammer til procesanlæg. 3D Cad Rørkonstruktion. Dokumentation Opgave Afsluttes med en Case. Kursisten får forståelse for hvorledes man kan anvende forskellige værktøjer til komponent søgning og udtræk af nødvendige data i et større procesanlæg. Vi har i dette materiale anvendt og lagt fokus på 3D - CAD programmet Inventor som blot er et ud af mange 3D programmer der kan håndtere ovenstående. Generelt kan man sige at alle 3D CAD programmer er meget ens i sin opbygning og struktur til håndtering af denne opgave.

3 Side 3 Indholdsfortegnelse: Kort om kurset:... 2 Indholdsfortegnelse:... 3 ISO - metrisk tegning og rørkonstruktion Fra parallelprojektionstegning til isometrisk tegning Opgaver: Isometrisk tegning dobbeltplan Isometrisk tegning parallelprojektion Diagrammer til procesanlæg D Cad Rørkonstruktion D rørkonstruktion i Inventor Dokumentation af den færdige 3D rørkonstruktionen Opmåling i 3D konstruktionen Opgave Case pumpestation

4 Side 4 ISO - metrisk tegning og rørkonstruktion. En isometrisk tegning er en tegning af en rumlig genstand. Ordet isometri er græsk og betyder samme mål. For isometrisk tegning gælder det, at hvis to genstande er lige lange på tegningen, er de også lige lange i virkeligheden. Isometriske tegninger laves på et isometrisk papir med isometriske prikker eller et isometrisk gitter. Der anvendes DS/ISO symboler (omtalt senere i materialet). Diagrammet tegnes efter passende målestok, der bl.a. afhænger af anlæggets størrelse, udseende og detaljeringsgrad etc.

5 Side 5 Nedenstående viser et rørarrangement set forfra. Nedenstående viser et rørarrangement set fra oven. Vandrette rør, der står vinkelret på en facade eller en væg og løber bort fra denne, tegnes skråt opad til højre 45 eller 30. Vandrette rør, der står vinkelret på en facade eller en væg og løber ind mod denne, tegnes skråt nedad til venstre 45 eller diagram

6 Side 6 Placering. For at få diagrammet placeret korrekt på tegne-papiret må en opmåling af rørføringens omfang på plantegningen foretages, og diagrammets udgangspunkt fastlægges. For kedelanlæg Kedlen For fjernvarmeanlæg Hovedhaner For vandinstallationer Stikledningen Udførelse. Ved kedelanlæg tegnes kedlen først og dernæst fremløbsledningen ud til ovne og beholdere. Disse tegnes færdige, og returledningen tilpasses tilbage til kedlen. Ved fjernvarme tegnes hovedhaner først og dernæst som ved kedelanlæg. Ved vandinstallationer tegnes stikledning med afspærring og måler først, dernæst koldtvandsledning til varmtvandsbeholder og alle tapsteder. Derefter tilpasses varmtvandsog cirkulationsledning. Opgaver: Isometrisk tegning hovedretning. Opgavebeskrivelse Tegneredskaber der må anvendes er isometrisk vinkelskabelon og regnemaskine. Beregn de manglende mål. Find totallængde af rør.

7 Side 7 Fra parallelprojektionstegning til isometrisk tegning. Øvelse 1.

8 Side 8 Fra parallelprojektionstegning til isometrisk tegning. Øvelse 2.

9 Side 9 Fra parallelprojektionstegning til isometrisk tegning. Øvelse 3.

10 Side 10 Opgaver: Isometrisk tegning dobbeltplan. Øvelse 4.

11 Side 11 Øvelse 5.

12 Side 12 Isometrisk tegning parallelprojektion. Fra isometrisk til parallelprojektionstegning. Tegn de viste rør i retvinklet projektion. Udfør tegningerne set forfra, set fra venstre og set fra oven.

13 Side 13 Øvelse 6.

14 Side 14 Øvelse 7.

15 Side 15 Diagrammer til procesanlæg. Beskrivelsen af et procesanlæg starter med et Flowdiagram, der i tekst, skematisk beskriver hvilke processer produktet skal igennem for at opnå dets endelige form. Flowdiagram 1

16 Side 16 Herefter udarbejdes der ud fra flowdiagrammet et funktions diagram, hvor der vises hvilke tekniske komponenter der skal indgå i anlægget så som: pumper, ventiler, filtre og tanke. Funktionsdiagram 1 Dette funktionsdiagram danner grundlag for den endelige konstruktion af anlægget enten som en isometrisk tegning eller som en 3D-Cad tegning 3D-Cad-tegning 1

17 Side 17 De generelle regler for tekniske tegning af diagrammer til procesanlæg findes i standarderne: DS/EN ISO :2015 og DS/EN ISO :2012. Symbolerne og deres betydning findes Ligeledes i disse standarder. Der findes andre standarder der beskriver samme områder, så som BS 5070 men ISO standarderne må siges at være dækkende for dette kursus.

18 Side 18 Et eksempel på ovenstående proces kunne være fremstilling af popcorn, de forskellige trin i denne proces vises her opdelt i følgende punkter: 1 processen produktet skal igennem beskrives i almindelig tekst 2 Der udarbejdes et flowdiagram for at skabe overblik over processen 3 Ud fra flowdiagrammet udarbejdes der et funktionsdiagram med de benyttede komponenter 4 Der udarbejdes en isometrisk tegning eller en 3D-Cad model, der viser de komponenter der skal anvendes og den rørføring der forbinder dem. Pkt.1 Beskrivelse af proces. 250 gram olie tilføres en 25 liters tank, olien opvarmes med en gasdreven varmeblæser til 218º. Der tilsættes 10 kg. Majskorn og majsen koges i 4.5 min. De poppede korn afkøles til 50º og tilsættes 100 gram 30% saltopløsning. Kornene tørres på transportbånd med gasdreven varmeblæser til en fugtighed på 10%. herefter afkøles de til en temperatur på 22º. popcornene er nu færdige og klar til pakning. Pkt. 2 Flowdiagram

19 Side 19 Pkt.3 Funktionsdiagram Pkt. 4 Isometrisk tegning / 3D-Cad konstruktion. Vises senere i materialet.

20 Side 20 3D Cad Rørkonstruktion. Ved at anvende 3D CAD til rørkonstruktioner fås følgende fordele: - Ingen misforståelser af arbejdstegninger (ISO - rørtegninger). - Undersøgelse af kollisioner inden montage, - Optimering af plads, montage og reparations forhold. - Korrekte rørlængder og optimering af fittingsforbrug. - Nemt at fremfinde komponenter. I det efterfølgende afsnit skal du anvende 3D CAD programmet Inventor 2018 Sidste del af afsnittet anvendes CAD filen Samlingskonstruktion.

21 Side 21 3D rørkonstruktion i Inventor. Her er i materialet valgt at anvende 3D programmet Inventor som værktøjet til 3D rørkonstruktion, der findes i dag mange andre programmer på marked som f.eks. Solidwork men, genneralt arbejder de sort set ens inden for emnet rørkonstruktion. Inventor er et 3D Cad tegneprogram som i primært anvendes inden for industriel konstruktion. Introduktion og opsætning af projekt til 3D rørkonstruktion. Vi starter med at oprette og navngive et projekt til at styre vores 3D rørkonstruktioner, dette er specielt vigtigt i Tube/Pipe da der generes adskillige filer af rør, fittings og slanger under opbygningen af en rørkonstruktion. 1. Vælg Projekt øverst til venstre på skærmen. 2. Klik på New for at oprette et nyt Projekt. 3. Klik på New Sigel User Project.

22 Side Navngiv Projektet 3D Rørkonstruktion og klik på browser ikonet. 5. Vælg en placering til projektet 3D Rørkonstruktion (her er valgt Lokal disk C:) 6. Vælg Opret en ny mappe og navngiv mappen 3D Rørkonstruktion. 7. Klik på den ny mappe 3D Rørkonstruktion og vælg OK. 8. Afslut med Finish. Der er nu oprette et nyt projekt og en mappe til at styre alle de filer vores rørkonstruktion kommer til at indeholde, dette projekt skal man sikre sig er vinget af med et flueben i Projekt Browseren, dette kan ses ved igen at klikke på ikonet Project øverst til venstre på skærmen.

23 Side 23 Fremgangsmåde ved 3D rørkonstruktion (De 7 trin). 1. Opstart af ny samlingstegning. 2. Gem tegning. 3. Valg af Tube/Pipe fanebladet. 4. Opsætning af Standarder til rørkonstruktionen. 5. Optegning af rørruten (Svarende til ISO håndtegningen). 6. Påfør ruten valgt standarder. 7. Udarbejdelse af samlingstegning med stykliste og positionsnummer. Øvelse 1. Den viste Isometriske rørtegning nedenfor ønskes optegnet som en 3D rørkonstruktion med følgende oplysninger: Standarden for rør: DIN 2458 Pipe til en diameter på 300 mm. Standarden for svejsefittings: DIN Deg Elbow Typ Standarden for Flanger: DIN 2573 Plain Face Flange for Welding Series 1 (ISO) - PN x 323.9:1 Der vælges endvidere sættes spalte (luft) til svejsning på 2 mm.

24 Side klik på New øverst til venstre på skærmen. 2. Vælg fanebladet Metric og åben en ny Template Standard (mm).iam 3. Gem den nye Template og navngiv den 3D rør øvelse Klik på Tube and Pipe ikonet i øverst i Ribbon. 5. Navngiv den ny rute som vist på billedet nedenfor og klik OK.

25 Side Klik på Tube and Pipe Styles for valg af rør og fittings standarder. 7. Indstillingen for valg af rør, slange og standard fittings foregår i dialogboksen Tube and Pipe Styles, her kan vælges mellem tre typer rør- og slangeføringer: Her er det også muligt at oprette sine egne standarder, men vi vil kun koncentrere os på dette materiale at anvende de standarder der er til rådighed ved en standard installering af programmet Inventor. Tube & Pipe Styles er opdelt i tre kategorier * Rigid Pipe with Fittings (Rør i plast, med gevind eller svejsefittings). * Tubing with bends (Bukkede rør) * Flexible Hose (Hydraulik slanger).

26 Side 26 I dialogboksen Tube & Pipe Styles Vælges den standard man ønsker til sin rørføring ved at højre klikke på standarden og vælge Active, denne bliver nu fremhævet og er valgt som standard til 3D rørkonstruktionen. Man kan tilpasse sine rørdimensioner, fittings og rørkonstruktionens øvrige bestanddele ved at KLIKKE PÅ blyanten (Edit) i feltet øverst til venstre. Nu skal følgende indstillinger for standarder vælges: a. Active DIN 2458/DIN Welded Steel Pipe and Fittings. b. Ændre rørstandarden DIN 2458 Pipe til en diameter på 300 mm. c. Vælg svejsefittings til DIN Deg Elbow Typ d. I Fanebaldet Rules sættes Icrement (spalte/luft til svejsning til 2mm). e. Her kan også vælges max. og min. længder på de rørlængder der anvendes. f. Klik på Save. 8. Vi er nu klar til at optegne en rørføring i 3D (Route). Klik på New Route. 9. I dialogboksen navngives ruten som vist i Route Part File Name herunder. Klik OK.

27 Side Klik på ikonet Route øverst i Ribbon. 11. Du skal nu over og vælge punktet i din Browser til vestre på skærmen. VIGTIGT. I dette eksempel tages udelukkende udgangspunkt i opbygning af rør, fittings og flanger og Ikke i placering af rørkonstruktionen, derfor vælges og udpeges udgangspunktet for rørføringen i næste trin til at værer (Center Point) Klik på plus (+) ud for Origin (Nulpunkt) Klik herefter på Center Point. 12. Nu skal ruten for rørføringen optegnes, dette foregår udfra det retvinklede kordinatsystems X,Y og Z akse som ses på skærmen ( Dette svare til de ISO metriske retningsangivelsen for Frem, Tilbage, Op, Ned osv. I ISO rørmetrisk håndtegning) ved at bevæge sig ud langs de tre akser ses en lille rund markering

28 Side 28 på aksen og når den rette retning er valgt, højreklikkes, i dialogboksen vælges (Enter Distance). Her indtastes længde for rørforløbet i den valgte retning. Når du har indtaste distancen afsluttes med et klik i grønt flueben, herefter gentages processen udaf en ny akse. Når hele rørruten er konstrueret afsluttes der med et højreklik og vælges Done [ESC] 13. Konstruere nu viste rør Route nedenfor med de angivne distancer og afslut med højreklik og vælg Done [ESC].

29 Side 29 Rørtegningen ser nu således ud, der kan stadig ændres i rørlængder ved at dobbelt klikke på målende og angive evt. nye distance, disse vil altid også senere være mulige at ændre ved at finde den Run der skal redigeres over i Browsweren. 14. Klik på Finish Route øverst i værktøjslininen (Ribbon). 15. Klik <samtidig med du kigger på skærmen> på Populate Route og se hvorledes hvorledes din opbyggede Route bliver påført de valgte standarder (Dette trin påføre Routen de valgte standarer).

30 Side 30 Den færdige 3D rørkonstruktion uden flanger ser nu ud som vist nedenfor, prøv at zoom ind ved samlinger og se de 2 mm spalte. Vi skal nu have påført 3D rørkonstruktionen de to flanger her vælger vi standarden: DIN 2576 Slip-On Flange for Welding Series 1 (ISO) - PN Klik på Place for åbne Inventors Content Center. Dette åbner Inventors Content Center som giver mulighed for at hente adskellige standard rør, fittings, ventiler etc.

31 Side I Content Center åbner vi Tube & Pipe til venstre i Browseren og klikker på Flanges. 18. Dobbelt klik på Flangen. Dette åbner en ny dialogboks som viser standard dimensioner for den valgt Flange, DIN 2576 Slip-On Flange for Welding Series 1 (ISO) - PN 10

32 Side I den ny dialogboks skal vi nu have valgt dimesionen på Flangen, Klik på M300 og afslut med OK. 20. Højreklik på musen og vælg Connect Fitting placer nu musen i nærheden af en af rørenderne og vensterklik når Flangen hopper på plads.

33 Side Flangen kan nu drejes ved at klikke på en af de fire pille der illustrere dreje retningen og taste den nye vinkel, prøv at taste 45 og afslut med grøn flueben. 22. Gentag samme procdure i den anden rørende. 3D rørkonstruktionen er nu færdig og skulle gerne se ud som vist på nedstående billed. Gem nu den færdige rørkonstruktion som vist nedefor.

34 Side 34 Dokumentation af den færdige 3D rørkonstruktionen. Vi skal nu have 3D rørkonstruktionen lagt over på tegnepapir med position nummer og stykliste som vist nedenfor.

35 Side Vi skal nu have åbnet en ny Template, vælg igen NEW øverst til venstre og klik på Templaten ISO.idw, denne åbner et stykke tegnepapir hvor på vi kan overføre vores 3D rørkonstruktion og indsætte position nummer og stykliste. Det tegnepapir der ligger som standard er med forudbestemt tegningshoved og ramme i formatet A3, dette vil vi ændre således den færdige dokumentation kommer til at se ud som ovenstående tegning.

36 Side Som standard åbnes et A3 format, dette vælger vi at ændre til A4 højformat ved at højre klikke på Sheet:1 og vælge Edit Sheet. 3. I den ny dialogboks sættes i rullemenuen SIZE til A4 og endelig vælges en markering i Potrait. Afslut med OK. Papiret er nu opsat til A4 i højformat. 4. Klik på Default Border for at slette standard tegnerammen og højreklik, vælg Delete.

37 Side Klik på plus udfor Drawing Resources og plus udfor Default Border for at indsætte en ny tegneramme, højreklik på Default Border og vælg Insert Drawing Border 6. Klik i Center Marks ved et åbne dialogboksen nederste del på dobbelt pilene for at fjerne fluebenet og klik OK, tegnepapiret er nu opsat til ikke at vise midte angivelse på papiret (de før viste pile). 7. Vi er nu klar til at hente 3D rørkonstruktionen ind på tegnepapiret, klik på Base øverst til venstre i Ribbon.

38 Side Klik på Browser ikonet (Forstørrelsesglas) og find nu den gemte 3D rørkonstruktion i mappen, som udgangspunkt åbnes altid den sidste gemte tegning så tjek om ikke godt nok det er den korrekte 3D rørkonstruktion den finder ved at flytte musen ud til siden på tegnepapiret så du kan se den 3D konstruktion den har fundet. 9. I dialogboksen punkt 8 er der flere muligheder for opsætning vi vælger her at sætte skalaforholdet til 1: Gør feltet Hidden Line Removed aktivt ved at klikke, her kan vælges set med skjulte linjer eller med materiale Shaded (overflader).

39 Side Vi mangler nu kun at bestemme hvorledes rørkonstruktioner skal vende på tegnepapiret dette kan gøres på flere måder, vi vil her vælge at gøre det ved hjælp af Change view orientation. Ved at anvende denne funktion bestemmer vi selv ved hjælp af skærmstyringsværktøjerne hvorledes rørkonstruktionen bliver vist på tegnepapiret. Klik på Change view orientation. 12. Brug nu værktøjerne til skærmstyringen til at vende rørkonstruktionen som vist nedenfor og afslut Finish Custom View (grøn flyeben). Den visning af 3D konstuktioner som er valgt er nu den aktuelle visning på tegnepapiret.

40 Side Klik et tilfældigt sted på tegnepapiret der hvor du cirka ønsker 3D rørkonstruktione vist og højreklik, vælg Done, hvis den senere skal flyttes på sin endelige placering gøres dette ved at holde venstre musetast nede på den røde rammen af det view der oprettet. 14. Vi vil nu påføre positionsnummer til den indsatte 3D rørkonstruktion, klik på fanebladet annotate og vælg Annotate, herefter klikkes på den lille pil nedaf på ikonet Ballon, klik så på valgmuligheden Auto Ballon.

41 Side Klik på Select View Set i Dialogboksen og udpeg vinduet omkring 3D rørkonstruktionen, klik herefter på Add or Remove Componets du skal nu trække (klik fra hjørne til hjørne) et nyt vidue hen over hele 3D rørkonstuktioner således alle komponenter er indenfor, og vælg herefter Parts Only. Klik i Select Placement og vælg Around 16. Når placeringen af positinsnummerne er cirka som vist herunder klik med venstre musetast og afslut med OK. Placeringen af henføringslinjer til positionsnummer vil vi tilpasse senere.

42 Side Vi vil nu indsætte styklisten til vores 3D rørkonstruktion, klik på Part List øverst i Ribbon. 18. I den ny dialogboks Part List skal Select View være aktivt, Klik nu når den røde stiplede line viser sig omkring 3D rørkonstruktionen. Afslut med OK. NB. Det er muligt at foretage forskellige indstillinger til sin stykliste dette vil vi dog ikke komme ind under i dette her, men eksempel er vist senere i materialet.

43 Side Styklisten hænger nu fast i musen så kan trækkes ned til tegningshovedet og papirets højrekant som vist herunder, klik på venstre musetast når den er på plads. Den færdige tegning med positionsnummer og stykliste er nok noget af det nærmeste man når en fuldstændig dokumentation som kan anvendes ved komponent søgning og data på medgåede komonenter som eksempelvis rørlængde, standarder med dimensioner og og antal af komponenter. Udover standard instillinger som antal, længde, standard samt benævnelse er det muligt at hente andre nyttige data på søgte komponenter eksempel vist herunder. Prøv at tilføje vægt, volumen samt materiale som vist.

44 Side 44 Andre måder at hente oplysninger om komponenterne der er anvedt i en konstruktion er anvendelse af BIM (Bill of Materials) her under er overigten vist og hentet ved at klikke på Manage øverst i PullDown menuen efterfulgt af Bill of Materials Bill of Materials giver muligheden modsat styklisten at søge på enkelt komponenter ved hjælp af det visuelle billede som vises i menuen og igen med angivelse af standard, længde med mere. Ydermere er der mulighed for at udføre en Export til eksempelvis et XL regneark ved at klikke på Export i BIM menuen som vist nedenfor.

45 Side 45 Den exporterde fil kan nu åbnes i et XL regneark. Denne mulighed giver dog udelukkende et overordnet overblik over indeholde komponenter i den udvalgte delkonstruktion. Sidst nævnte mulighed giver dog eksempelvis en mulighed for hurtigt at danne sig et overblik eksempelvis over samlet rørlængde antal ens del komponenter. Vi har nu prøvet at anvende nogle værktøjer der gør det muligt hurtigt visuelt og at finde komponenter og data om disse i en mindre opbygget konstruktion (procesanlæg)

46 Side 46 Opmåling i 3D konstruktionen. Når udskiftning af eksempelvis en rørsektion skal udføres er det selfølgelig nødvendigt at kende de sande længder melle fixpunkterne. Dette gøres nemt ved brug af funktionen Measure som findes i PullDown menuen Inspect som vist herunder. Når funktionen er valgt er vi klar til at bestemme længder på 3D konstruktionen. Udpeg center for fixpunkt 1 og 2. Som det ses i dialogboksen giver dette en cente distance på 5672,742 mm. Dette ses samtidig på rørføringen. Når der ønskes sektionlængder skal der vælges Delta for at vise X, X og Z længder prøv at klikke på Delta i menuen.

47 Side 47 Nu ses de brugbare Delta mål fra center til center som vist herover, målene kan også som det ses også aflæses i menuen.

48 Side 48 Opgave. Du skal i denne opgave prøve at hente oplysninger om hvilke komponenter der er indeholdt i det mindre 3D CAD Procesanlæg. Der skal endvidere indsættes standard rørføring samt skiftes en ventil. Åben Samlingskonstruktion.iam

49 Side 49 Opgave 1. Bestem hvilke komponenter der er indeholdt i Overløb Tank 1 ved hjælp af en BIM oversigt med angivelse af standarder for rrør og komponenter. Angiv anvendte rørlængder til Overløb Tank 1.

50 Side 50 Case pumpestation. Der ønskes udarbejdet en rørføring fra Pumpestation 1 på Level 1 til Tank på Level 0. Udover Hovedventil til fødevand ønskes indsat en ventil mellem Flange ASME/ANSI B16.1 Class2000 og T-stykke ASME B16.11 Class Der skal anvendes eksisterende Rørgennemføring på Dæk Level 1. Anvend tilslutning Pumpestation 1 på Level 0.

51 Side 51 Herunder ses tilslutning fra Pumpestation 1 på Level 0 Anvendte komponenter og rør dokumenteres ved standarder, længder etc. Afleveres som BIM oversigt med tilhørende samlingstegning med positionsnummer og stykliste.

3D CAD Rørkonstruktion.

3D CAD Rørkonstruktion. - 1-3D CAD Rørkonstruktion. Det er ikke mange år siden man opbyggede rørkonstruktioner i små plastmodeller, mange maskinrum, varmeværker, køleanlæg etc. er på tegnestuen blevet bygget som små plastmodeller

Læs mere

3D Cad Pladekonstruktion.

3D Cad Pladekonstruktion. -1-3D Cad Pladekonstruktion. Dette materiale er udarbejdet til at gennemgå løsningen af de 3D pladekonstruktioner der er valgt at konstruere på AMU målet 45100. Manuel og 3D Cad baseret pladeudfoldning.

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU målet 47 203

Undervisningsmateriale til AMU målet 47 203 - 1 - Undervisningsmateriale til AMU målet 47 203 Titel. Teknisk dokumentation design af rørkonstruktioner. Varighed. 3 dage. Mål. Deltagerne kan i et relevant 3D-Cad program udarbejde og redigere de 3D

Læs mere

Inventor Professionel Vejledning

Inventor Professionel Vejledning Inventor Professionel 2018 - Vejledning Autodesk Inventor for uddannelsesinstitutioner http://www.autodesk.com/education/freesoftware/inventor-professional Opret dig først som bruger med navn og e-mail.

Læs mere

Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016.

Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016. Inventor 2016 Koblingsled Frede Uhrskov Forord Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016. Øvelserne kræver ikke forudgående kendskab til Inventor,

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

W6 - Model- og Tegningskomposition

W6 - Model- og Tegningskomposition W6 - Model- og Tegningskomposition Introduktion Dette er en kort introduktion til de nye værktøjer for tegningskomposition i 3D. Du vil komme til at arbejde med Clip Volume, Dynamic Views, Saved Views,

Læs mere

Frit efter Henning P, Ishøj

Frit efter Henning P, Ishøj Frit efter Henning P, Ishøj INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 Start af Inventor.... 3 Opsætning:... 4 Oprette en tegning i Inventor:... 5 Gemme funktionen... 9 Åbne og starte på samme tegning:...

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Autodesk Inventor 10. Ståleje. Frede Uhrskov

Autodesk Inventor 10. Ståleje. Frede Uhrskov Autodesk Inventor 10 Ståleje Frede Uhrskov Forord Dette hæfte er en opdatering og omskrivning af samme hæfte til Release 5, 5.3, 6, 8 og 9. Da der er tale om en lang række ændringer i opbygningen af emnet,

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU målet 48202

Undervisningsmateriale til AMU målet 48202 1 Undervisningsmateriale til AMU målet 48202 Titel. 3D-CAD: Parametrisk konstruktion og konfigurationer. Varighed. 3 dage. Mål. Deltagerne kan i et relevant 3D-Cad program udarbejde den opsætning af parametre

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1

Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1 Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1 FØR I BEGYNDER......1 ELEMENT SELECTION...2 TEGNEVÆRKTØJER...4 ARRAY / ALONG ELEMENT...4 STRETCH...6 MOVE TO CONTACT...7 BREAK ELEMENT...8 COPY FENCE

Læs mere

3 Tilføj printer "HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP" 5 Klik "Printer ikonet" - Print/Plot configuration

3 Tilføj printer HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP 5 Klik Printer ikonet - Print/Plot configuration Plot filer fra AutoCad 14. 1 Åben Autocad 14 2 Klik "Filer" og vælg "Printer setup" 3 Tilføj printer "HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP" 4 Klik "Ok" 5 Klik "Printer ikonet" - Print/Plot configuration

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal Tillæg til ViTal v.4.5.5 Nyheder i ViTal Oplæseroversigten er udvidet så den indeholder: Flag og sprognavn for hver oplæser. Dialogboksen Oplæseroversigt kan justeres i størrelsen. Favoritliste som hjælper

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2

Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2 Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2 FØR I BEGYNDER......1 ACCUDRAW...2 ROTATE VIEW...2 ROTATE ELEMENT...2 ANDRE NYE ACCUDRAW SHORTCUTS...2 SHORTCUTS...3 DE VIGTIGSTE...3 CTRL OG EN FUNKTIONSTAST

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET BLACKBOARD QUICK GUIDE TIL UNDERVISERE PÅ HEALTH OG SCIENCE & TECHNOLOGY

AARHUS AU UNIVERSITET BLACKBOARD QUICK GUIDE TIL UNDERVISERE PÅ HEALTH OG SCIENCE & TECHNOLOGY AARHUS AU UNIVERSITET QUICKGUIDE BLACKBOARD SCIENCE & TECHNOLOGY / HEALTH BLACKBOARD QUICK GUIDE TIL UNDERVISERE PÅ HEALTH OG SCIENCE & TECHNOLOGY QUICKGUIDE BLACKBOARD SCIENCE & TECHNOLOGY / HEALTH INDHOLD

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges Huskeseddel til uv-evaluering 1. Sådan oprettes en undersøgelse Klik på ikonet Surveys og dernæst det grønne plus Ny undersøgelse. Navngiv din undersøgelse og vælg under Basic options, om der skal være

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

Simulering af en Mux2

Simulering af en Mux2 Simulering af en Mux2 Indhold Start QuartusII op start et nyt projekt.... 2 Fitter opsætning... 6 Opstart af nyt Block diagram... 8 ModelSim... 14 Hvis man vil ændre data grafisk kan det også lade sig

Læs mere

Brug af Zeiss DuraMax

Brug af Zeiss DuraMax Brug af Zeiss DuraMax Indhold Opstart af Duramax... 3 Brug af eksisterende Measurement Plan (Program)... 4 Opmåling af emne... 4 Udprintning... 6 Import af CAD model... 7 Klargør solid til måling... 8

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Workshop G8 Tasks og Templates

Workshop G8 Tasks og Templates Workshop G8 Tasks og Templates FØR I BEGYNDER...... 2-1 TEMPLATES... 2-2 Øvelse template til alm. attributter... 2-2 Øvelse Skraverings template... 2-4 VED ELEMENTET HVAD DET ER FOR ÉN?... 2-4 Øvelse ændre

Læs mere

Vester Kopi A/S - Plotservice

Vester Kopi A/S - Plotservice Vester Kopi A/S - Plotservice Vejledning til AutoCad 2000 i forbindelse med plotservice Indhold: Plotter konfiguration i AutoCad 2000 1 Indstillinger i AutoCad 2000 4 Farveplot 6 Plotfiler i AutoCad 2000

Læs mere

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Hyper-V på Windows 8 64 Bit Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Indhold Hyper-V på Windows 8 64 Bit... 1 Installation... 2 Vejledning trin for trin... 2 Etablering af Netværk... 5 Opret

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU målet 48061

Undervisningsmateriale til AMU målet 48061 1 Undervisningsmateriale til AMU målet 48061 Titel. Tekn. Dok. Komplekse samlingskonstruktioner. Varighed. 3 dage. Mål. Deltagerne kan i et relevant 3D Cad program fra idefasen til design og konstruktion

Læs mere

Hurtig Start Guide 1

Hurtig Start Guide 1 Hurtig Start Guide 1 Kamera Tilslutnings Diagram Telefon Tablet OBS: I den indledende opsætning, tilslut kameraet til routeren med Ethernet kablet, følg derefter de næste trin 2 1. Installer Reolink APP

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Herunder finder du en vejledning til, hvordan du laver udtræk over patienter fra din praksis baseret på ICPCdiagnosekoder. Tjek her nogle vigtige overvejelser

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Web Admin 5.5. Brugsvejledning for User admin. Copyright 2003 Gullestrup.net

Web Admin 5.5. Brugsvejledning for User admin. Copyright 2003 Gullestrup.net Web Admin 5.5 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på systemet Start med at gå ind på http://mailadmin.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email Adresse samt Password, som hører til din konto, tryk

Læs mere

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder!

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Kom hurtigt i gang med FloorPlan 3D FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Formålet med denne guide, er at give et overblik over de grundlæggende funktioner i FloorPlan 3D og at få

Læs mere

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien)

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien) Kogebog til opsætning af standardtegning i AutoCAD RTS/HED side 1 Formål med standardtegning Når man åbner en ny tom tegning i AutoCAD, er den allerede fyldt med informationer om lag, målsætningsstandarder

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

MicroStation 3D for begyndere

MicroStation 3D for begyndere MicroStation 3D for begyndere Indledning Indhold Indledning... 1 Terræn model... 2 FÅ VIST TERRÆN MODELLEN MED FLADER PÅ... 3 Drapere raster refererence over terrænet... 4 NU ER DU IGEN KLAR TIL AT FÅ

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Søgning på patienter med kræft

Søgning på patienter med kræft Søgning på patienter med kræft Herunder finder du en vejledning til, hvordan du via dit elektroniske journalsystem (Novax) laver et udtræk over patienter fra din praksis, som i de seneste 3 år har haft

Læs mere

TØMRERFAGET. AutoCAD 3D for. Undervisningsmateriale. Indhold

TØMRERFAGET. AutoCAD 3D for. Undervisningsmateriale. Indhold AutoCAD 3D for TØMRERFAGET Undervisningsmateriale Indhold Indledning...2 AutoCAD brugerinterface...2 Anbefalede O snap s...2 Orientering i 3D rummet...3 Visuel fremstilling...3 Skabelon...4 Lag...4 Grundlæggende

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Mindmaps med Freemind

Mindmaps med Freemind Mindmaps med Freemind Et mindmap kan oversættes til at være et mentalt kort over et bestemt emne. Det kan bruges til at sætte struktur på resultatet af en brainstorm eller give overblik over et bestemt

Læs mere

Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør.

Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør. Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør. Du kan oprette blogs på 3 forskellige niveauer i e-learn.sdu.dk:

Læs mere

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder:

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder: NVivo-øvelser for PC Før du går i gang med øvelserne, er det selvsagt nødvendigt at importere øvelsesmaterialet ind i NVivo. Der er her tale om fire nytårstaler (fra 1994, 2002, 2010 og 2012) som Word-dokumenter.

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Selection Udvælgelse. For at markere mere end en polygon, holdes Ctrl samtidig. Klik på næste polygon. Gentag for i alt 5 polygoner.

Selection Udvælgelse. For at markere mere end en polygon, holdes Ctrl samtidig. Klik på næste polygon. Gentag for i alt 5 polygoner. Selection Udvælgelse Der er flere metoder til at udvælge data i GIS. I de følgende opgaver arbejdes med 3 kategorier: Select med mus Select med udtryk Select med Spatial Query Åbn filen Markblok.shp fra

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

MANUAL FRA AGROSOFT Ver

MANUAL FRA AGROSOFT Ver MANUAL FRA AGROSOFT 981 002 815 Ver. 01 17-04-2013 Indholdsfortegnelse Fysisk opsætning på APR500... 2 Bluetooth indstillinger... 2 Opsætning (APR500/PDA)... 2 Krav til PDA... 2 Skab forbindelse til Læser

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for nye måder at arbejde med Diagrammer på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates For at få SketchUp til at virke skal programmet først sættes op Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates Herefter vælges Window -> Entity Info Kontroller at units er i

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

Start af nyt schematic projekt i Quartus II

Start af nyt schematic projekt i Quartus II Start af nyt schematic projekt i Quartus II Det følgende er ikke fremstillet som en brugsanvisning der gennemgår alle de muligheder der er omkring oprettelse af et Schematic projekt i Quartus II men kun

Læs mere

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes.

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. De tre trin Trin 1 Opret ny bruger Som optæller af skarvkolonier får du her mulighed

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende pil (gælder kun i Windows 8,1) 1 Siden Apps. Ved at klikke

Læs mere

Athena DIMENSION Tværsnit 2

Athena DIMENSION Tværsnit 2 Athena DIMENSION Tværsnit 2 Januar 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 2.1 Menuer og værktøjslinier............................

Læs mere

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Aktivering af Avanceret Outlook integration... 2 Brugerindstillinger... 2 Brugerindstillinger; journaliseringsdialog... 3 Brugerindstillinger; filtyper der kan journaliseres... 3 Brugerindstillinger;

Læs mere

Introduktion til Playmapping

Introduktion til Playmapping Introduktion til Playmapping Mobil version http://mobile.playmapping.com/ 01-08-2018 Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 PLAYMAPPING Login 3 Startside (Beliggenheder) 4 Søgning Beliggenheder

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet

Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet Når du på Pro2tal Bager s hjemmeside: www.bagernettet.dk klikker på ikonet kommer følgende login billede til Bagersystemet: Indtast dit brugernavn og adgangskode og tryk Enter eller klik på knappen Logon.

Læs mere

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Har du ikke Condes 9 på din computer kan det hentes på www.condes.dk RSOK s login oplysninger findes her (kræver login til klubbens hjemmeside, har

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere