STUDERENDES BRUG AF PRÆSTATIONSFREMMENDE MEDICIN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STUDERENDES BRUG AF PRÆSTATIONSFREMMENDE MEDICIN"

Transkript

1 STUDERENDES BRUG AF PRÆSTATIONSFREMMENDE MEDICIN KABS NATIONALE KONFERENCE, 11. MARTS 2019

2 PROGRAM Præstationssamfundet Det senmoderne selv Mediernes konstruktion af køn og præstation Selve undersøgelsen Empiriske eksempler på hvordan de unge oplever presset Overvejelser om kønnede strukturer

3 Danmark har sgu ikke brug for pæne 12-tals piger. Vi har brug for nogle skøre hjerner, der kan tænke vildt og skabe nybrud inden for forskningen og samfundslivet Professor Rane Willerslev, Politiken

4 PRÆSTATIONSSAMFUNDET Anders Petersen (2016) Præstationssamfundet. København: Hans Reitzel Sørensen, N.U., Pless, M., Katznelson, N. & Nielsen, M.L. (2017) Picture Perfect. Præstationsorienteringer blandt unge i forskellige ungdomslivskontekster. Tidsskrift for Ungdomsforskning 17(2)

5 TEORIER OM DET SENMODERNE SELV Nicolas Rose (2001) Krav om selvrealisering Alain Ehrenberg (2010) Utilstrækkelighedens patologi Devine et.al (2011) Det elastiske selv Rasmus Willig (2005) Målstregen som flytter sig en imaginær autonomi

6

7 METODE Kvalitative interviews med 60 unge (18-25) i forskellige uddannelsesmæssige sammenhænge (fx Universitet, VIA, HF, VUC) Medikaliseret ungdomsliv? Et kvalitativt studie af unges ikke-medicinske brug af receptpligtig medicin set i forhold til deres sundhed, trivsel og risikoadfærd. (Helsefonden )

8 MINIMAL VIDEN I DK Djøf s studielivsundersøgelse: 8 % i 2017: 16 %, primært unge mænd rapporterede at de havde brugt Ritalin Ritalin bruges normalt til at behandle ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), og har den aktive farmakologiske ingrediens methylphenidate 47% primært kvinder, rapporterede at de havde brugt betablokkere (Propranolol ). BB bruges normalt til at behandle angina og højt blodtryk

9 PRESSEDE OG STRESSEDE UNGE Op mod hvert 5. barn og ung i alderen år føler sig stressede i hverdagen (Due m.fl. 2014) Præstationsræs og konkurrencepres vigtig faktor, mest udpræget blandt unge kvinder (Nielsen & Lagerman 2017) 40,5 % af danske unge kvinder (18-24) rapporterer et højt stressniveau (mænd 23.4 %) (Sundhedsprofilen 2018) De ændringer vi ser, rammer kønsmæssigt skævt.

10 LITTERATURENS OG UNGES SPØRGSMÅL Hvor går grænsen mellem behandling og forbedring/optimering? (Williams et al. 2011) Er det acceptabelt for raske mennesker at bruge medicin til forbedring eller optimering, eller er det uetisk eller snyd? (DeSantis, A. D., & Hane, A. C. 2010; Forlini, C., & Racine, E. 2009).

11 12 TALS PIGERNE I MEDIERNE Kenneth Reinecke Hansen og Jonas Nygaard Blom (2017): 215 artikler Veldokumenteret at kvinder fremstilles stereotypt i medierne Kvinder: Ambition og høj præstation kobles ofte til sygelighed og korrekthed Mænd: Ambition og høj præstation er mere positivt ladet, naturligt Stereotyper har betydning for hvordan præstationer forstås Mediernes udvælgelse og fremhævelse påvirker menneskelig bevidsthed Herunder hvordan de unge har mulighed for at tænke om sig selv (subjektpositioner).

12

13 TO CASES: AXEL OG HANNA De to cases repræsenterer to slags strategier mht præstationspres Hver i sær har en overvægt af unge kvinder, henholdsvis unge mænd. Axel: middelklassebaggrund, privatskole, nu eliteuddannelse. Bruger ADHD medicinen Ritalin, for at blive, som han siger: den bedste. Hanna: fra et ikke-akademisk hjem, hvor der har været psykisk sygdom, men også nogle ressourcer. Almindelig folkeskole. Nu i gang med sin bachelor i et mindre præstigefuldt fag. Bruger Betablokkere for at kunne klare eksamen som en slags forsikring.

14 NORMALISERING OG OPTIMERING Normalisering: medicin som en måde at nå op til det som lægen og/eller det omkringliggende samfund betragter som normal standard (Willams m.fl. 2007) Optimering: medicin som et middel til at booste performance på en mere konkurrenceorienteret måde (Willams m.fl. 2007)

15 PÅ BAGESTE RÆKKE Axel: øh gymnasietiden - altså jeg sad altid på bagerste række og spillede mobilspil ( ) det var faktisk SRP en hvor man virkelig tog sig sammen. Det er den største opgave. Jeg føler det er der jeg har lært mest på hele gymnasiet. Fordi man virkelig fordyber sig inden for et emne. Men det var sådan set de år. 1. G var man meget sådan ligeglad. Gad ikke rigtigt. Havde det bare sjovt, ik. Og 2. G, startede man med at gå i byen, og i 3. G var det skolen ( ) jeg ved godt, når jeg ikke har været god nok. Så det var sgu nemt nok.

16 PAPKASSEN Hanna : Vi skal præstere godt, fordi der er jo sådan en eller anden tanke i det her system om, at hvis man ikke får de bedste karakterer, så kan du ikke komme ind på de bedste uddannelser. Så kan du ikke få det bedste job, og så bor du i en papkasse. [I: ehm]. Altså fordi hvis du får en firer i kemi, så bor du i en papkasse lige om lidt ikke ( ) Der er den der stige, du kan komme op ad, eller også så falder du helt ned( ) Hvis du fik dårlige karakterer, så kunne du bare sidde og være ingenting agtigt ikke.

17 KONKURRENCEN (USUND) Hanna:. Så der begyndte også lige pludselig at være sådan en eller anden kultur i den her gruppe af os mennesker om, at - at nu skulle vi klare os bedre. Øhm - hvilket nok ikke var det mest sunde ( ) Øhm og så var den ene af pigerne begyndt i slutningen af anden g., tror jeg, at tage det mindre seriøst hele det der skole-noget. Og der begyndte også at være sådan lidt en altså, hun var ikke så velkommen i gruppen -agtig.

18 MASKULINT AT VÆRE LIGEGLAD Hanna: Der er sådan en eller anden maskulinitet i at være ligeglad. Og det er blevet, altså det er jo sådan lidt sejt, at de der gymnasiedrenge de skal prøve på ikke at gå så meget op i det ikke.

19 KONKURRENCEN (FED) Axel: Nå men der fik jeg 10 eller der fik jeg 12. Så vi alle sammen, der er ikke nogen tvivl om, at alle ved hvor hinanden ligger. Det er ikke fordi man bliver udstødt, hvis man er dårlig. Det er sådan internt. ( ) Altså jeg synes det (konkurrencen) er fedt, jeg synes det er vildt fedt. Det tror jeg de fleste gør.

20 AMBITION ELLER SNYD? Axel: Jeg ser dem som tager Ritalin som ambitiøse mennesker. Det forbinder jeg det stof med. Ikke som en svaghed. Men som folk, der virkelig gerne vil det. Hanna: Det er jo lidt snyd (at bruge betablokkere), ikke. Altså havde jeg været cyklist, havde det jo været doping

21 TRAMPOLIN Axel: Akademisk doping ja, det kan da godt være ja. I og med det er ulovligt og ikke alle har råd til det. Men altså - man må jo differentiere sig. Så er jeg sgu ligeglad med om det er, altså. Jeg ser det ikke som snyd, ikke som direkte snyd, det gør jeg bestemt ikke. Jeg ser det ikke som snyd til en eksamenaltså overhovedet ikke. Fordi så meget virker det jo heller ikke ( ) det gør bare at du er mere fokuseret. Det er ligesom kaffe. Du bliver mere frisk. Bare en lidt mere ekstrem form.

22 LIVSFORSIKRING/SIKKERHEDSNET Hanna: Altså jeg havde bare sådan tanken om, at jeg kunne nok ikke klare det uden, så derfor så tog jeg den der betablokker og var sådan lidt, nå men så er jeg jo sikker.

23 FORSKELSLOGIK Axel: Jeg kan ikke lide dem, der ryger hash. Jeg kender nogen, der ryger hash. Og de bliver sløve og langsomme, og jeg vil gerne være hurtig og hurtigst. Det går lidt i modsat retning, ik. Men naturligt og ikkenaturligt, det er sådan set bare, hvad der virker, ik. Synes jeg.

24 LIGHEDSLOGIK Hanna: Jeg har jo medstuderende, som ikke har en sød læge, som har lyst til at udskrive dem betablokkere, og som bare har svært ved at trække vejret ( ) nå men altså, de fleste af dem trækker jo vejret fint, så jeg prøver bare på at komme op på niveau med dem, ikke. Jeg ved egentlig ikke, hvor meget jeg snyder...

25 KØNNEDE FORBILLEDER Hanna: Hvis du ser i fjernsynet, så er der ti drenge, der ser forskellige ud, når du ser på en eller anden børne-tv-serie. Sådan en eller anden ungdoms-, du ved, disney-et-eller-andet. Nogle af dem har mærkelige næser og ting og sager. Nogle af dem har rødt hår og sådan noget. Og så piger; der er tre blonde. Og de klarer sig godt i skolen, og de kan det hele. Altså jeg tror da også, der er sådan et eller andet i, at de forbilleder, piger får, er er meget ens, og de klarer sig alle sammen godt.

26 BEGREBET 12-TALS PIGE Men 12-pige som begreb var jo sådan set ikke en ting der i gymnasiet. Det kom lige bagefter. [I: ja]. Altså vi havde trods alt ikke ordet. Men hvis ordet fandtes, da jeg gik i gymnasiet, så tror jeg, jeg havde flippet ud, for jeg fik jo trods alt aldrig tolvtaller. Det var titaller hele vejen igennem. [I: okay]. Øhm og så lige et par tolvtaller til sidst, men ellers så var det titaller. Så jeg tror, ordet tolvtalspige havde virkelig givet mig stress, hvis det havde fandtes. Fordi det havde godt nok været sådan lidt, ej det. Nu er det for meget.

27 DISKUSSION Hvad skal vil stille op med denne viden? Brug for en diskussion om hvad som er et rimeligt pres Strukturelt og ikke kun individuelt Fokus på kategorier og repræsentationer

28 Helsefonden : Gymnasieunges oplevelse af pres under uddannelse, diagnoser og medicinbrug Gymnasielæreres oplevelse af reformer etc. Lægers overvejelser over diagnosticering og medicin Tak for opmærksomheden

29 UDVALGT LITTERATUR Divine, D., Grummell, B., & Lynch, K. (2011) Crafting the elastic self? Gender and identities in senior appointments in Irish education. Gender, Work and Organisation. Vol 18(6) pp Ehrenberg, A. (2010) The Weariness of the self. Diagnosing the History of Depression in Contemporary Age. Quebec: McGill-Queens University Press. Forlini, C., & Racine, E. (2009). Disagreement with implications: diverging discourses on the ethics of nonmedical use of methylphenidate for performance enhancement. BMC Medical Ethics, 10(9), Petersen, A. (2016). Præstationssamfundet. København: Hans Reitzels forlag. Rose, N. (2001) The Politics of life itself. Theory, culture and society 18(6). pp1-29. Sørensen, N.U., Pless, M., Katznelson, N. & Nielsen, M.L. (2017) Picture Perfect. Præstationsorienteringer blandt unge i forskellige ungdomslivskontekster. Tidsskrift for Ungdomsforskning 17(2) Willig, R. (2005) Selvrealiseringsoptioner vor tids fordring om anerkendelse. I: Willig, R. & M. Østergaard: Sociale Patologier. København: Hans Reitzel.

30

IKKE-MEDICINSK BRUG AF RECEPTPLIGTIG MEDICIN BLANDT ÅRIGE UNDER UDDANNELSE

IKKE-MEDICINSK BRUG AF RECEPTPLIGTIG MEDICIN BLANDT ÅRIGE UNDER UDDANNELSE IKKE-MEDICINSK BRUG AF RECEPTPLIGTIG MEDICIN BLANDT 18-25 ÅRIGE UNDER UDDANNELSE HELSEFONDEN (2015-2017) Medikaliseret ungdomsliv? Et kvalitativt studie af unges ikke-medicinske brug af receptpligtig medicin

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

12-tals pigerne og ADHD-drengene Vejlederes erfaringer med pressede unge

12-tals pigerne og ADHD-drengene Vejlederes erfaringer med pressede unge 12-tals pigerne og ADHD-drengene Vejlederes erfaringer med pressede unge 12-tals pigerne og ADHD drengene er begreber, som ofte møder os i danske medier. Da vi på Center for Rusmiddelforskning i 2016 interviewede

Læs mere

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed 2015 FAKTAARK Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed Hvorfor tema om unge mænds sundhed? Fordi unge mænd har en dødelighed der er over dobbelt så stor som unge kvinders. Hver gang der dør 100 kvinder

Læs mere

Ungdomskultur og motivation i udskolingen

Ungdomskultur og motivation i udskolingen Ungdomskultur og motivation i udskolingen Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh 1. Tendens: Ungdomsfasen udvides barndommen skrumper Noemi Katznelson, 2. Tendens: Ændret relationsgrammatik

Læs mere

Måler vi det, der læres, eller lærer vi det, der kan måles?

Måler vi det, der læres, eller lærer vi det, der kan måles? Måler vi det, der læres, eller lærer vi det, der kan måles? Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Unges rationaler i forhold til uddannelse har ændret sig 90 erne - Lystvalgs-diskurs Identitetsdannelse

Læs mere

Unge, karakterer og læring i en præstationskultur

Unge, karakterer og læring i en præstationskultur Unge, karakterer og læring i en præstationskultur Skoleudvikling i Praksis Konference Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Nørresundby Gymnbasium og hf 17. Januar 2019 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk

Læs mere

Faktaark: Studieliv og stress

Faktaark: Studieliv og stress Faktaark: Studieliv og stress Dette faktaark omhandler stress i studielivet blandt Djøf Studerendes medlemmer, herunder stressfaktorer og stresssymptomer. Resultaterne stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse.

Læs mere

Ung i dag ung i Gentofte

Ung i dag ung i Gentofte Ung i dag ung i Gentofte Profil af unges trivsel i Gentofte kommune Netværkskonference på Center for Ungdomsforskning 30. marts 2016 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Hovedspørgsmål Mit liv: Hvordan er

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Et tilbud om et frirum til børn og unge som oplever sygdom og /eller død og kompetence udvikling af studerende via frivillighed

Et tilbud om et frirum til børn og unge som oplever sygdom og /eller død og kompetence udvikling af studerende via frivillighed Et tilbud om et frirum til børn og unge som oplever sygdom og /eller død og kompetence udvikling af studerende via frivillighed 13. marts 2018 Program - Baggrund / projektgruppe - Formål / koncept - Status

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER KULT Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition på DPU Det er jantelovsagtigt, at man ikke kan få lov til at til

Læs mere

Fravær. Af Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning Campus Emdrup, Aarhus Universitet. Noemi Katznelson, nka@dpu.dk

Fravær. Af Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning Campus Emdrup, Aarhus Universitet. Noemi Katznelson, nka@dpu.dk Fravær Af Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning Campus Emdrup, Aarhus Universitet Motivationskrise? Andelen, som virkelig godt kan lide skolen, falder fra 5 9. klasse (for pigerne fra 40 % til

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Daniel

Bilag 2 Transskription af interview med Daniel Bilag 2 Transskription af interview med Daniel D (Daniel): Jeg er 27 og læser hf enkeltfag og bor sammen med mine forældre og lillebror. S (interviewer): Men du har ikke altid heddet Daniel jo? D: Nej,

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Unges vej mod ungdomsuddannelserne - om unges uddannelsesvalg og overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse og arbejde

Unges vej mod ungdomsuddannelserne - om unges uddannelsesvalg og overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse og arbejde Unges vej mod ungdomsuddannelserne - om unges uddannelsesvalg og overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse og arbejde Mette Pless og Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning LLD, Danmarks Pædagogiske

Læs mere

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR Du er, hvad du præsterer. Konference hos Center for Ungdomsforskning 8. maj 2018 PROGRAM 09.00-09.30 Kom og få en croissant og en kop morgenkaffe 09.30-09.45 Vi byder velkommen,

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Unges motivation og lyst til læring v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København 1 Oplægget idag Motivationskrise? Udfordringer og tendenser Hvordan kan vi forstå motivation?

Læs mere

UNGE MUSLIMSKE KVINDER, FEST OG RUSMIDLER

UNGE MUSLIMSKE KVINDER, FEST OG RUSMIDLER UNGE MUSLIMSKE KVINDER, FEST OG RUSMIDLER Fest og alkohol som rum for dis-identifikation og opgør med stereotyper PH.D.-STUDERENDE TEMATIKKER: - Dis-identifikation - Social kontrol - Fællesskaber Muslimer

Læs mere

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine)

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Ja, mit det navn det er selvfølgelig Anders, og du hedder? athrine. Yes. Og du går i? 3.e. 3.e. Og lige nu har crossfit.

Læs mere

Regitze Siggaard, Partnerskabsansvarlig, Kræftens Bekæmpelse Marts 2009

Regitze Siggaard, Partnerskabsansvarlig, Kræftens Bekæmpelse Marts 2009 Regitze Siggaard, Partnerskabsansvarlig, Kræftens Bekæmpelse Marts 2009 At ændre livsstil er svært..men ikke umuligt Kompetancer Kost Ressourcer Rygning Anerkendelse Alkohol Meningsfuldhed Motion Livsmod

Læs mere

Ungdomsliv og læring 2014

Ungdomsliv og læring 2014 Ungdomsliv og læring 2014 Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Et nødvendigt fokus på motivation I 8 klasse oplever 39 % at deres klassekammerater er trætte af at gå i skole 72% af alle erhvervsskolelærere

Læs mere

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters Hvad er EVA? EVA s formål er at udforske og udvikle kvaliteten inden for ungdomsuddannelserne

Læs mere

Unge, udsathed og motivation

Unge, udsathed og motivation Unge, udsathed og motivation Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Polarisering i ungdomslivet Polarisering: Fra unge der i en stadig yngre alder gør karriere til unge

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Studieundersøgelsen 2019

Studieundersøgelsen 2019 2. juli 2019 ANALYSE Studieundersøgelsen 2019 Om analysen Analysen er udarbejdet i juli 2019 af Simone Bang fra Dansk Magisterforening. Analysen anvender tal fra s årlige studieundersøgelsen, samt tidligere

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. Gruppearbejde klassevis. Opsamling i plenum. SSP Furesø 5. kl. forældremøde. 2 Forebyggelsesprogrammet

Læs mere

UNGE STRESS OG UDDANNELSESRESILIENS

UNGE STRESS OG UDDANNELSESRESILIENS Laila Colding Lagermann, Ph.d., uddannelses- og ungdomsforsker, Freja Filine Petersen, cand.pæd. i pædagogisk psykologi, CFPS UNGE STRESS OG UDDANNELSESRESILIENS 20. januar 2017 OVERSIGT Udgangspunkt for

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010

Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 FOA Kampagne og Analyse 18. juni 2012 Sundhedstilstanden blandt FOAs medlemmer 2010 Statens Institut For Folkesundhed (SIF) har udarbejdet en omfattende rapport om FOAmedlemmernes sundhed. Den bygger på

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Lidt om Folkeskolereformens nye elementer Målet med folkeskolereformen

Læs mere

Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015

Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015 Nyt om mentalt helbred hos unge Konference med Det Sociale Netværk i Roskilde 4. maj 2015 Pernille Due, professor, dr.med. Forskningsleder for Forskningsprogrammet Børn og Unges Sundhed og Trivsel Statens

Læs mere

Børn, køn & identitet

Børn, køn & identitet Børn, køn & identitet - fokus på den enkeltes potentialer Udddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard 5. marts 2015 // Diakonhøjskolen Disposition Den aktuelle kontekst: Diakonhøjskolen Ny viden om

Læs mere

Unges alkoholkultur hvilke kulturelle faktorer kendes hvad betyder det for indsats og forebyggelse? Jakob Demant Sociologisk Institut

Unges alkoholkultur hvilke kulturelle faktorer kendes hvad betyder det for indsats og forebyggelse? Jakob Demant Sociologisk Institut Unges alkoholkultur hvilke kulturelle faktorer kendes hvad betyder det for indsats og forebyggelse? Jakob Demant Sociologisk Institut Hvad sker der med unges forbrug ved udgangen af 9.klasse? 05/12/2017

Læs mere

Sociologiske aspekter

Sociologiske aspekter Sociologiske aspekter Crilles Bacher-Jensen Steffen M. Iversen Kjeld Bagger Laursen Lars Ulriksen Hovedspørgsmål Hvordan kan man ud fra et sociologisk perspektiv forstå, hvorfor drenge klarer sig dårligere

Læs mere

Et udstrakt selv. Unges brug af medicinsk kognitiv forbedring for at trives og præstere bedre under uddannelse. Originalartikel.

Et udstrakt selv. Unges brug af medicinsk kognitiv forbedring for at trives og præstere bedre under uddannelse. Originalartikel. Originalartikel Unges brug af medicinsk kognitiv forbedring for at trives og præstere bedre under uddannelse Jeanett Bjønness Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet jb.crf@psy.au.dk Bjønness,

Læs mere

Bilag 8. Interview med Simon

Bilag 8. Interview med Simon Interview med Simon 5 10 15 20 25 30 Simon: Det er Simon. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Simon: Hej. Cecilia: Hej. Tak fordi du havde tid til at snakke. Simon: Jamen ingen problem, ingen problem. Cecilia:

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Motivation og unges lyst til læring

Motivation og unges lyst til læring Motivation og unges lyst til læring Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Et fokus på motivation Selvom meget går godt i uddannelsessyste met, og mange unge er glade for at gå i skole, giver

Læs mere

Om motivation. Motivation. ADHDforeningen

Om motivation. Motivation. ADHDforeningen Om motivation ADHDforeningen 16 maj 2019, Korsør Marianne Breds Geoffroy speciallæge psykiatri, PhD Motivation Den store Danske/Gyldendal, Katzenelson motivation bevægende årsag. Motivation er i psykologien

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV?

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER JENS CHRISTIAN NIELSEN, DPU, AARHUS UNIVERSITY JCN@EDU.AU.DK I gymnasiet handler det om at klare sig godt, være en succes, være klog og

Læs mere

Salget af ADHD-medicin fra 2002-2011

Salget af ADHD-medicin fra 2002-2011 Salget af ADHD-medicin fra 2002-2011 Indhold RESUMÉ... 1 INDLEDNING... 1 LÆGEMIDLER PÅ MARKEDET... 2 RESULTATER... 3 FORTSAT MARKANT STIGNING I ANTAL BRUGERE... 3 ANTALLET AF 6-12 ÅRIGE I BEHANDLING STAGNERER...

Læs mere

Karakterbogen - læring i en præstationskultur

Karakterbogen - læring i en præstationskultur Karakterbogen - læring i en præstationskultur Konference: Ung i en præstationskultur Center for Ungdomsforskning 8. Maj 2018 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard (arl@dpu.dk) Karakterer som vilkår Elev

Læs mere

Unges motivation og læring. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU

Unges motivation og læring. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Unges motivation og læring Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Et udpluk fra Unges motivation og læring Selvom meget går godt i uddannelsessystemet, og mange unge er glade for at gå i skole,

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Ungdomsliv. Hvem taler. Hvordan virker. Brug og misbrug. man med? ADHD-hjerne?

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Ungdomsliv. Hvem taler. Hvordan virker. Brug og misbrug. man med? ADHD-hjerne? ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 05 Brug og misbrug 07 Hvordan virker usunde stimulanser på en ADHD-hjerne? 08 Ungdomsliv 10 Hvem taler man med? 11 04 ADHD er en forstyrrelse

Læs mere

Vi har valgt at bruge navnet på de personer, som eleverne spillede, hver gang der bliver sagt noget

Vi har valgt at bruge navnet på de personer, som eleverne spillede, hver gang der bliver sagt noget Bilag 5. Vi har valgt at bruge navnet på de personer, som eleverne spillede, hver gang der bliver sagt noget 02:15-02:24 (dommer): Ja Ooooooog, øhm øhm Nu vil jeg så spørge nogen fra Højre.. Hvad synes

Læs mere

Unge, motivation og uddannelse

Unge, motivation og uddannelse Unge, motivation og uddannelse Afslutningskonference for digitaliseringsindsats på erhvervsuddannelser og ungdomsuddannelser Aarhus Business College 27. Oktober 2016 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Arnt

Læs mere

dobbeltliv På en måde lever man jo et

dobbeltliv På en måde lever man jo et Internettet er meget mere end det opslags - værk, de fleste af os bruger det som. Artiklen åbner for en af nettets lukkede verdener: spiseforstyrrede pigers brug af netforums. ILLUSTRATIONER: LISBETH E.

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Hvem er vi? Alle børn vil, hvis de kan Filadelfia Skole- og Specialrådgivningscenter Landsdækkende rådgivning

Læs mere

Fakta om ensomhed. Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden

Fakta om ensomhed. Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden Fakta om ensomhed Undervisningsmaterialet om ensomhed er produceret af DR Skole med støtte fra TrygFonden 1 ensomhed Fakta om ensomhed Ensomhed er en subjektiv følelse, der udspringer af savnet af meningsfulde

Læs mere

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom?

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Besvaret: 757 Sprunget over: 0 Ja. Nej.. Ja. Nej.. 90,75% 687 8,59% 65 0,66% 5 I alt 757 1 / 26 Q2 Hvad er din alder? Besvaret: 670 Sprunget over: 87 25

Læs mere

NY UDSATHED Konference om ny udsathed hos Center for Ungdomsforskning D. 25. november 2019

NY UDSATHED Konference om ny udsathed hos Center for Ungdomsforskning D. 25. november 2019 NY UDSATHED Konference om ny udsathed hos Center for Ungdomsforskning D. 25. november 2019 NY UDSATHED CeFU konference 25. november 2019 Mistrivsel, mental usundhed, diagnose-eksplosion, præstationskultur,

Læs mere

Undersøgelse blandt folkeskolens lærere

Undersøgelse blandt folkeskolens lærere Undersøgelse blandt folkeskolens lærere Esekias Therkelsen (Institut for Læring - Inerisaavik) Peter Allerup (Danmarks Pædagogiske Universitet) Carsten Petersen (Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning

Læs mere

Julie L, Sofie, Julie B og Stefanie HTX Roskilde 12/03-17 Computerens anatomi Vejleder: Christian 1.7. Forside.

Julie L, Sofie, Julie B og Stefanie HTX Roskilde 12/03-17 Computerens anatomi Vejleder: Christian 1.7. Forside. Forside. 1 Indholdsfortegnelse Indledning S. 2 Kommunikationsplan S. 3 Case S. 4 Diskussion over medieprodukt S. 5 Persona - Anna S. 6 - Rasmus S. 7 - Christoffer S. 8 Indledning I denne opgave har vi

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 Ref. KAB/- Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 27.01.2017 Indhold Baggrund...1 Hovedresultater...2 Motivation og jobtilfredshed...3 Stressniveau på arbejdspladsen...5 Individuelt

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer Kapitel 9 Selvvurderet helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer 85 Andelen, der vurderer deres helbred som virkelig godt eller

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk Navn på universitet i udlandet: Queen s University of Belfast Land: Nord Irland Periode: Fra:29/1-2014 Til:14/6-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom?

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Besvaret: 932 Sprunget over: 0 Ja Nej Ved ikke 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ved ikke 98,18% 915 1,07% 10 0,75% 7 I alt 932 1 / 12

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

Unges fællesskaber Mellem selvfølgelighed og vedligeholdelse,

Unges fællesskaber Mellem selvfølgelighed og vedligeholdelse, Unges fællesskaber Mellem selvfølgelighed og vedligeholdelse, Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning Formål..at tegne et billede af fællesskaber i nutidens

Læs mere

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 1 Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 2 Find evt. et par gode billeder der passer til! Kort indledende præsentation 3 4

Læs mere

Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet)

Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet) Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet) Imodus konference 19. januar 2012 Lene Larsen Lektor ph.d. Institut for psykologi og uddannelsesforskning Roskilde Universitet

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Unge og uddannelse Trivsel, læring og motivation

Unge og uddannelse Trivsel, læring og motivation Unge og uddannelse Trivsel, læring og motivation Mercantec 26. Oktober 2017 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Foreningen center for ungdomsforskning Indhold Vilkår og tendenser for unge og uddannelse Trivsel,

Læs mere

Ma: yes øhhm og så øhh laver vi lige sådan en kort opsummering om hvad ægdonation handler om

Ma: yes øhhm og så øhh laver vi lige sådan en kort opsummering om hvad ægdonation handler om Interview med Mona Ma: Vi starter lige med lidt generelle ting Mo: Ja Ma: som øhh ja din alder? Mo: 0:53: 35 Ma: og øh din beskæftigelse? Mo: Jeg er lære Ma: og hvor er du opvokset? Mo: I sønderjylland

Læs mere

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt.

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. Rapporten er udarbejdet af : Forebyggelseskonsulent Anja Nesgaard Dal Rusmiddelcenter Randers

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Anerkendelse eller miskendelse Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Problemformulering Hvordan beskriver etniske minoritetsunge, der er i risiko for marginalisering, at deres sproglige,

Læs mere

Workshop 1. Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD

Workshop 1. Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD Ind i undervisningsrummet på EUD - et forskningsprojekt om EUD-eleverne og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb Forsker-praktikernetværkskonference

Læs mere

Skal galt gøres normalt?

Skal galt gøres normalt? Skal galt gøres normalt? Camilla-Dorthea Bundgaard kontakt@camilla-dorthea.dk Kort om mig Cand.ling.merc. fra CBS (+ 3 semestre klinisk diætetik) Ekstern lektor, CBS Kommentator, Jyllands-Posten (tidl.

Læs mere

Studievejlederkonference

Studievejlederkonference Studievejlederkonference Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Unges motivation og rationale i forhold til uddannelse har ændret sig 90 erne - Lystvalgsdiskursen Identitetsdannelse

Læs mere

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet 1 Danmark har et drengeproblem! Projekt DRIBLE: Drenges udfordringer i ungdomsuddannelserne. Projekt

Læs mere

Jeg tror vi alle sammen ved, at ham her - Buster lærte os, at nørder og rødhårede drenge er følsomme små helte.

Jeg tror vi alle sammen ved, at ham her - Buster lærte os, at nørder og rødhårede drenge er følsomme små helte. Jeg hedder Signe Lindkvist. Jeg har arbejdet med Børne-tv & Radio i ca. 20 år for store børn og små til både DR og på Tv2. I dag vil jeg prøve at svare på hvornår dansk børne-tv og børnefilm har betydning

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Brug og misbrug

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Brug og misbrug ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 05 Brug og misbrug 07 Hvordan virker usunde stimulanser på en ADHD-hjerne? 08 Ungdomsliv 10 Hvem taler man med? 11 ADHD er en forstyrrelse

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT NOTAT Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse og Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi...

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Unge, uddannelse og arbejde

Unge, uddannelse og arbejde Unge, uddannelse og arbejde Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Noemi Katznelson, Tendenser i ungdomslivet Polarisering: Fra unge der i en stadig yngre alder gør karriere

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Børn født af unge og overvægtige mødre har øget risiko for ADHD

Børn født af unge og overvægtige mødre har øget risiko for ADHD Børn født af unge og overvægtige mødre har øget risiko for ADHD ADHD er den mest udbredte børnepsykiatriske lidelse i Danmark, men vi mangler stadig viden om, hvorfor ADHD opstår. Et ph.d.- projekt har

Læs mere

Bilag 5: Interview med Robert, der har en kriminel fortid

Bilag 5: Interview med Robert, der har en kriminel fortid Interviewer1: Kan du starte med at fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Robert: Ja, jeg er 26 år og jeg er blevet løsladt for et halvt år siden. Jeg startede på HF for halvandet år siden og bliver

Læs mere

LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge

LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del Bilag 84 Offentligt 13-11-2018 LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge 1 Status 42 kommuner har forankret indsatsen Kurset er pilotafprøvet blandt unge

Læs mere

SØVNPROBLEMER? - EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF FORSTÅELSER AF SØVNPROBLEMER BLANDT STOFBRUGERE OG BEHANDLERE

SØVNPROBLEMER? - EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF FORSTÅELSER AF SØVNPROBLEMER BLANDT STOFBRUGERE OG BEHANDLERE SØVNPROBLEMER? - EN KVALITATIV UNDERSØGELSE AF FORSTÅELSER AF SØVNPROBLEMER BLANDT STOFBRUGERE OG BEHANDLERE HVORFOR STUDERE FORSTÅELSER AF SØVNPROBLEMER? Borgere med komplekse problemer fx arbejdsløse

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. 19.00 19.40 Gruppearbejde klassevis. 19.40 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

Når jeg bliver gammel

Når jeg bliver gammel Side 1 Når jeg bliver gammel Annette Johannesen Forsknings- og udviklingskonsulent Uddannelse / enhed En håndbog for læsere som er på vej til pensionering eller allerede er pensionerede Eller for fagfolk

Læs mere

Guide: Sov godt - og undgå overvægt

Guide: Sov godt - og undgå overvægt Guide: Sov godt - og undgå overvægt Motion og slankekure er ikke nok. Vil du have styr på vægten, skal du sove nok. Dårlig søvn giver nemlig overvægt, siger eksperterne. Af Line Feltholt, januar 2012 03

Læs mere

Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference 29.01.2014. Noemi Katznelson, Camilla Hutters & Tilde Mette Juul

Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference 29.01.2014. Noemi Katznelson, Camilla Hutters & Tilde Mette Juul Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference 29.01.2014 Noemi Katznelson, Camilla Hutters & Tilde Mette Juul Et udpluk fra Unges motivation og læring Selvom meget går godt i uddannelsessystemet,

Læs mere

Forventninger til mænd

Forventninger til mænd Forventninger til mænd ANTAGELSER OG BEGRÆNSNINGER IFT. MÆNDS SUNDHED ILJA SABAJ-KJÆR, SOCIOLOG SABAJ.KJ@GMAIL.COM Kvalitativ undersøgelse Interviews med faglærte mænd fra: Fem virksomheder Et jobcenter

Læs mere

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT 16-24-ÅRIGE DECEMBER 17 Du forstår, at kvart et menneske er en øy. Og den eneste broen over til andre er via ord.

Læs mere

AMU-uddannelser. Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen

AMU-uddannelser. Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen AMU-uddannelser Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen Program 13.30-13.45 Lidt om ADHD-foreningen og dagen i dag 13.45-14.30 Om børn med ADHD Bag

Læs mere