Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen mr@kfum-kfuk.dk"

Transkript

1 Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen

2 Samværspolitik Den nødvendige men svære snak

3 Hvordan vil I reagere hvis Case # 1 Jamen, hun er altså meget moden af sin alder Camilla er 13 år og er netop begyndt at få opgaver som ung-leder. På Ung Uge virkede hun lidt småforelsket i Jesper på 18 år, der har været leder i to år. Nu har hun fået Jesper som leder, og på ledermøderne bemærker I, at der er god kontakt mellem de to. Der er ikke direkte fysiske berøringer, men hele tiden øjenkontakt og små drillerier. Et par gange er de fulgtes hjem fra møderne, hvilket får en af Jespers medledere til en spøgefuld tone af spørge, hvad der egentlig foregår mellem dem. Jesper svarer, at de snakker godt sammen, og at hun desuden er meget moden af sin alder. Hvordan griber I sagen an? Hvordan vil I forhindre et forhold mellem et modent barn og en ung leder? Hvem af jer vil tage en snak med Jesper? Hvad vil I sige? Kan I blande jer i, hvad Jesper gør i sin fritid? Er I villige til at miste Jesper som leder? Hvad ville I sige, hvis forældrene spørger? Ville I reagere anderledes, hvis Camilla var 17 år?

4 Case # 2 Jeg er jo deres leder Hvordan vil I reagere hvis I er på weekendtur med nabodistriktet og det meste af dagen er gået med at bygge bivuak og slå telte op. Peter er 35 år og er den eneste fra det andet distrikt, der er med som leder. Da det bliver aften meddeler Peter, at han også har tænkt sig at sove ude. En af de andre ledere spørger, om børnene/de unge mon ikke helst vil hygge sig alene, men han insisterer og siger, at han gerne vil være en god leder for børnene/de unge. Hvordan griber I sagen an? Hvordan vil I forhindre at voksne får mulighed for at forgribe sig på børn? Lader I Peter sove sammen med børnene? Hvad vil I sige til ham? Er det en sag for alle ledere, eller kun for lejrchefen for turen? Hvad siger I til børnene og deres forældre? Var det anderledes, hvis deltagerne kun var piger? Eller kun bestod af drenge? Var det anderledes, hvis Peter var en kvindelig leder?

5 Hvordan vil I reagere hvis Case # 3 Jeg hjalp jo bare drengene På distriktets weekendtur kommer 9 årige Mathias hen til sin leder Christian, som igennem mange år har været en særdeles agtpågivende og respekteret leder. Mathias fortæller Christian, at hans tissemand er helt rød og at den klør. Og han spør Christian, om han ikke gider se på den. Sammen går de ind på toilettet, hvor Mathias viser sin tissemand, som Christian vurderer ikke er noget galt med. Mathias takker og løber ud og leger igen. Senere kommer Christian til at tænke på, hvordan folk kunne havet reageret, hvis de havde set noget. Hvordan ville du reagere, hvis du var Christian? Hvordan vil I undgå, at der rettes uberettiget mistanke mod en leder? Hvad ville du nu gøre, hvis du var Christian? Hvordan ville du reagere, hvis du havde set, at Christian og Mathias var gået ind på toilettet? Burde du have reageret? Bør man gøre som Christian? Ødelægger man ikke børnenes tillid, hvis man lige skal tilkalde fire ledere som vidner til en så intim sag? Skal man fortælle om episoden til Mathias forældre for at undgå en mistanke?

6 Det siger loven Straffeloven Det er strafbart at have seksuel omgang med et barn under 15 år. Det er strafbart at have seksuel omgang med børn og unge under 18 år, hvis man har status som opdrager eller underviser, eller har en overlegenhed i kraft af alder og status. Det betyder at en ung KFUM og KFUK leder ikke må have et forhold til en ung under 18 år, uanset om han/hun er over den seksuelle lavalder, og uanset hvor ligeværdige de to måtte virke. Serviceloven Får du som leder kendskab til seksuelle overgreb, har du pligt til at kontakte myndighederne. Uanset om overgrebet er sket i eller udenfor KFUM og KFUK regi, og uanset om krænkeren er barn eller voksen, er KFUM og KFUK ledere underlagt den generelle underretningspligt ifølge servicelovens paragraf 36. Anmeldelsen bør ske i samråd med kursuslederen eller bestyrelsesformanden.

7 Det bør I gøre jer tanker om - sammensætningen af ledere Vil I have nogle regler/retningslinier for antallet af ledere i de enkelte klubber? Eller af ledernes køn? Skal der være ledere af begge køn i alle klubber? Eller skal det afhænge af situationen? Måske af kønssammensætningen i den enkelte klub? Hvad kan/skal distriktet/foreningen tage af forholdsregler, når I tager på ture og lejre? Skal der være ledere af begge køn? Og hvor mange ledere skal der minimum med? Kan en tur/lejr aflyses, hvis man mangler en leder af det ene køn? Eller kan man bruge en frivillig forældre? Og hvilke forholdsregler skal man i så fald tage? Er der forskel på en tur med eller uden overnatning?

8 Det bør I gøre jer tanker om - sammensætningen af ledere Hvordan synes I omgangstonen er i klubben? Taler folk altid pænt til hinanden? Er det et problem? Og kan overhovedet komme det til livs ved at opstille nogle retningslinier? Er det egentlig KFUM og KFUKs ansvar at opdrage børn og unge til at tale respektfuldt til andre mennesker? Skal klubbens regel bare være, at man kun taler til andre, som man gerne selv vil tales til?

9 Det bør I gøre jer tanker om - opførsel, væremåde og ansvar Alle ledere skal huske, at de er forbilleder for de yngre medlemmer. Hvad betyder det for jeres opførsel? Er der ting, man ikke skal gøre som leder? Hvad? I hvor høj grad skal ledere kunne stå inde for deres handlinger? Gælder det også uden for KFUM og KFUK? Hvem har ansvaret for, at klubbens samværsregler overholdes? Hvem skal tage aktion, når der kommer uheldige episoder? Skal alle vogte på alle? Og hvor går grænsen? Der kan vel også blive overvåget for meget!? Hvordan skal vi reagere, når der sker overtrædelse af gældende lovgivning? Hvordan tackler man sådanne situationer?

10 Det bør I gøre jer tanker om - fysisk kontakt og krænkelse af blufærdighed Grænserne for fysisk kontakt er meget individuelle! Hvordan kommer det til udtryk? Hvordan kan man undgå at overskride andre folks grænser? Hvor går jeres egne? Ved et knus? Når et barn sidder på skødet? Eller ved en markant kærlighed fra en leders side? Er der forskel på børn og voksnes grænser? Hvad er blufærdighed? Hvordan krænker man andres blufærdighed? Kan børn og krænke voksnes blufærdighed? Hvordan håndterer man det? Skal man være anderledes opmærksomme ved 10 årige end 14 årige?

11 Det bør I gøre jer tanker om - fysisk kontakt og krænkelse af blufærdighed Skal drenge og piger sove hver for sig? Altid? Er der situationer, hvor man kan være nødsaget til at tillade, at de sover sammen? Fx ved en videonat hvor alle ligger i samme rum, ser film, og de der vil sove, har lov til det? Og hvordan håndterer man det så? Er retningslinierne de samme for 10 årige som for unglederne? Hvad med lederne? Skal de også sove hver for sig? Og må de sove sammen med børnene eller de unge? Skal man kræve, hvis en leder sover sammen med en af de unge, at han ikke gør det alene? Hvilke retningslinier skal der være, når klubbens børn/unge går i bad? Er det eneste krav at kønnene bliver adskilt?

12 Det bør I gøre jer tanker om - ledernes forhold til medlemmerne udenfor KFUM og KFUK regi Hvor meget kan vi som organisation/bestyrelse/distrikt blande os i lederes samvær med medlemmerne uden for KFUM og KFUK regi? Må en mandlig leder over 18 år være kæreste med en pige under 18? Er der forskel på, om han er leder for hende eller ej? Hvordan forholder vi os til KFUM og KFUK møder i private hjem? Er det slet ikke tilladt? Eller skal vi bare have nogle forholdsregler? For eksempel mere end en leder? Må private arrangementer inkludereovernatning? Er det aldersbetinget? Kunne man ikke forestille sig et KFUM og KFUK arrangement, som foregår privat hos en leder?

13 Det bør I gøre jer tanker om - når nye ledere kommer til Nye ledere i klubben er selvfølgelig - som udgangspunkt - velkomne; men er der forholdsregler, man bør tage? Skal man tage en samtale med vedkommende? Hvilke spørgsmål skal samtalen give svar på? Er det i orden at indhente oplysninger/referencer på den pågældende? Bade internt i KFUM og KFUK og i andre organisationer? Landsbevægelsen mener, at ledergrupperne: skal huske, at de fleste har gode og ærlige intentioner I skal tage en samtale med vedkommende skal lade lederen fortælle om sine ledererfaringer, om sine motivationer for at være leder og om, hvad han/hun betragter som væsentligt i samværet med børn skal præsentere lederen for klubbens samværspolitik - og fortælle, at pædofilitjek er obligatorisk (hvis det er tilfældet) I skal indhente referencer på lederen

14 Det bør I gøre jer tanker om - uretmæssig mistanke af ledere Selvfølgelig skal klubbens samværsregler sikre, at børn og unge ikke skal blive udsat for overgreb. Bredere defineret end de rent seksuelle. Men der er i høj grad også nogle forholdsregler, som klubben bør tage for at komme uretmæssig mistænkeliggørelse af lederne til livs. For det kan også få enorme konsekvenser. Så hvordan undgår vi, at lederne bliver uretmæssigt mistænkt? Skal alle situationer, hvor man er alene med et barn undgås? Kan man kræve, at der altid er to ledere til stede, når der er fysisk kontakt mellem et barn og en voksen (jf. case # 3)? Hvordan sikrer vi, at klubbens samværsregler giver børnene og de unge trygge rammer, uden at vores hverdag bliver fuldstændig uudholdelig på grund af urimelige regler?

15 Når mistanken opstår - internt i klubben/distriktet Det er en meget alvorlig sag, at anklage et andet menneske for at have krænket et barn eller en ung. Det kan få meget voldsomme konsekvenser for den anklagede, selv om mistanken viser sig grundløs. Derfor handler det om at være meget omhyggelig, varsom og agtpågivende, når man får mistanke om, at et barn eller ung er blevet krænket. Overvej situationen grundigt. Rygter kan skade, gå derfor ad de formelle kanaler frem for rygtedannelse Kontakt forenings- eller distriktsformanden og del dine iagttagelser med vedkommende; forenings- eller distriktsbestyrelsen skal tage kontakt til generalsekretæren Søg vejledning hos politiet eller hos kommunens socialforvaltning; det kan gøres anonymt. Har I stadig mistanke; kontakt KFUM og KFUKs generalsekretær og lav sammen en strategi på, hvordan I sætter følgende i værk: tag en snak med vedkommende, suspender hende/ham som leder, anmeld den mistænkte til politiet og informer den krænkedes forældre. Informer klubbens øvrige medlemmer og deres forældre på en saglig og neutral måde Kontakt KFUM og KFUKs informationskonsulent og lav sammen en pressestrategi det er kun generalsekretæren der udtaler sig med mindre andet bliver aftalt.

16 Når mistanken opstår - uden for klubben Hvis et barn eller ung udviser kraftige signaler, som kan indikere, at det er udsat for overgreb eller hvis et barn begynder at fortælle om et overgreb eller andre krænkelser skal man som KFUM og KFUK leder reagerer (jf. serviceloven). Fortæl bestyrelses- eller distriktsformanden om din viden Kontakt generalsekretæren Foreningsbestyrelsen skal informere barnets/den unges forældre med det samme; med mindre det er dem, der har krænket barnet/den unge Skaf overblik over sagen og underret kommunens socialforvaltning Sagen hører nu under socialforvaltningen, som har pligt til at sætte en undersøgelse i gang Vær opmærksom på at krænkelse af børn og unge kan være andet end seksuelle overgreb.

17 Børneattesten - et tjek af alle ledere Hovedbestyrelsen arbejder på regelsæt, som skal gøre det obligatorisk for alle ledere over 18 år, der har daglig omgang med børn, at blive tjekket i Det Centrale Kriminalregister. En børneattest er nødvendig fordi: At seksuelle overgreb også er noget, der kan finde sted hos os. Da KFUM og KFUK startede arbejdet mod pædofili for nogle år siden, ringede et medlem til den daværende kontorchef Torben Lauridsen og fortalte, at han var blevet krænket i KFUM og KFUK. Både DDS og DUI-Leg og Virke har fundet to pædofildømte ved at tjekke deres ledere. Regeringen arbejder på et lovforslag, som vil gøre det obligatorisk Flere bestyrelser har allerede efterspurgt retningslinier på området, og har selv taget initiativ til at indhente oplysninger Vi ikke har nogle gode argumenter, for ikke at gøre det

18 Børneattesten - et tjek af alle ledere Det er den lokale bestyrelse, der har ansvaret for at oplysningerne i Det Centrale Strafferegister indhentes. Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK har vedtaget følgende praksis: Den lokale foreningsformand indhenter en underskrift fra den enkelte leder. Der udfyldes en standartskabelon, som kan hentes på /download Den underskrevne tilladelse til at indhente oplysninger som alene vedrører oplysninger om seksuelle overgreb på børn, og altså ikke om man engang har kørt for stærkt sendes til generalsekretæren Generalsekretæren indsender papirerne til Rigspolitiet, som sender svar tilbage til generalsekretæren Generalsekretæren sender svaret til den lokale bestyrelsesformand og til den enkelte leder. Da det er personfølsomme oplysninger og for at sikre lederen en saglig sagsbehandling, har hovedbestyrelsen besluttet, at det er generalsekretæren (eller dennes sekretær), der indhenter oplysningerne fra Det Centrale Strafferegister. Skulle der opstå en situation, hvor en leder har en anmærkning i sin straffeattest, vil generalsekretæren sørge for det videre forløb og vil have mulighed for at yde den lokale foreningen og den involverede leder, den bedst mulige assistance.

19 Samværsregler og børneattestenb og hvad så? s HUSK: et tjek fanger ikke alle! Sammen med samværsreglerne, er børneattesten med til at forbygge at vi undgår unødig mistanke og beskyldning.

20 Hvad viser undersøgelserne Den største danske undersøgelse af seksuelle overgreb (Unges Trivsel år 2002 en undersøgelse med fokus på seksuelle overgreb i barndommen. Statens Institut for Folkesundhed) udkom sidste år. 3% Den viste, at tre procent af unge under 15 år har været udsat for et strafbart overgreb. udsat for overgreb ikke udsat for overgreb 97%

21 Unges Trivsel år r 2002 Den viste også, at lærere, pædagoger og frivillige ledere er ansvarlige for 6 procent af de strafbare forhold. At venner og kammerater tegner sig for 47 procent, bekendte for 23 procent, familie (fætter/kusine og dernæst biologisk far, ældre bror og stedfar) for 10 procent og at fremmede står bag 14 procent af overgrebene. 14% 23% 6% 10% lærere, pædagoger og frivillige ledere venner og kammerater 47% bekendte fremmede familie

22 Unges Trivsel år r 2002 Ser man på, hvilke forhold de unge selv oplever som krænkelser konkluderede undersøgelsen, at bekendte var ansvarlige for 31% af overgrebene, fremmede for 22% og forældre, stedforældre og bedsteforældre for 16% (lærere, pædagoger og ledere er ansvarlige for 4% af de oplevede overgreb). 31% 31% 22% 16% fremmede forældre, stedforældre og bedsteforældre bekendte øvrige

23 Unges Trivsel år r 2002 Undersøgelsen viser også, at 9 procent af overgrebene var uden fysisk kontakt altså blufærdighedskrænkelser at der i 31 procent af tilfældene var fysisk kontakt i form af kys eller beføling på kønsdele, mens hele 60 procent af de strafbare overgreb omfattede forsøg på eller fuldbyrdet samleje. 60% 9% 31% uden fysisk kontakt (blufærdighedsk rænkelser) fysisk kontakt strafbare overgreb

24 Flere oplysninger Se mere på Vil du vide mere, har spørgsmål eller andet, er du velkommen til at kontakte ungdomskonsulent Michael Rasmussen: Valby Langgade 19, 2500 Valby, tlf

Respekt for hinandens grænser

Respekt for hinandens grænser Respekt for hinandens grænser Indledende... Respekt for hinandens grænser er et oplæg til en drøftelse om det gode fællesskab, og hvad vi er forpligtede på som ledere i KFUM og KFUK i vores samvær med

Læs mere

TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN

TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN 12 SAMTALEKORT TIL FOREBYGGELSE AF KRÆNKENDE ADFÆRD I FORENINGEN INTROKORT Dette sæt kort består af 12 samtalekort, som kan hjælpe jer i ledergruppen til at tage den svære,

Læs mere

Samværspolitik. Retningslinjer for omgang mellem ledere og deltagere på Danmark Unge Katolikkers arrangementer

Samværspolitik. Retningslinjer for omgang mellem ledere og deltagere på Danmark Unge Katolikkers arrangementer Retningslinjer for omgang mellem ledere og deltagere på Danmark Unge Katolikkers arrangementer Senest revideret af hovedbestyrelsen d. 18. juni 2011 Danmarks Unge Katolikker Skt. Kjelds Gade 3 2100 København

Læs mere

Spørgsmål og områder man kan tage udgangspunkt i og eksempler Side 1

Spørgsmål og områder man kan tage udgangspunkt i og eksempler Side 1 UDVIKLING AF SAMVÆRSPOLITIK I ORGANISATIONER MED UNG TIL UNG RELATIONER Spørgsmål og områder man kan tage udgangspunkt i og eksempler Side 1 Guide En guide til hvordan I kan starte den vigtige samtale

Læs mere

Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget

Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget Ethvert seksuelt overgreb på børn og unge er et for meget Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget Pjecen er udgivet af Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget 1.udgave, 1. oplag 2004 Redaktion: Erik L. Würtzenfeld.

Læs mere

Samværspolitik i FC GOG:

Samværspolitik i FC GOG: Samværspolitik i FC GOG: Folketinget har vedtaget en ny lov, som medfører at alle idrætsforeninger per 1. august 2005 at indhente en børneattest før ansættelse af trænere og holdledere, som skal have vedvarende

Læs mere

INDHOLD. Hvorfor have en samværspolitik? S.03. Grænser skal respekteres S.05. Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt S.

INDHOLD. Hvorfor have en samværspolitik? S.03. Grænser skal respekteres S.05. Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt S. SAMVÆRSPOLITIK- INDHOLD INDHOLD S.03 S.05 S.07 S.08 S.09 S.10 Hvorfor have en samværspolitik? Grænser skal respekteres Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt Underretningspligt Hvad skal du

Læs mere

gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne

gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne 1 Hvordan undgår vi seksuelt misbrug af børn? I Gladsaxe ønsker vi et trygt foreningsliv, hvor børn og unge kan trives sammen med de voksne i foreningerne. Der

Læs mere

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Indhold: FORÆLDRE... 2 TRÆNERE OG LEDERE FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR... 3 A: TRÆNER OG LEDERE FOR BØRN/UNGE UNDER 15 ÅR... 3 B: TRÆNER OG LEDERE FOR UNGE MELLEM

Læs mere

AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER

AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER I AB vil vi skabe et trygt klubliv, hvor børn og unge kan trives sammen med voksne. Gennem forebyggelse, effektiv kontrol og indgriben vil vi beskytte klubbens

Læs mere

Børneattester i foreningslivet

Børneattester i foreningslivet gladsaxe.dk Børneattester i foreningslivet Forebyggelse af seksuelle overgreb på børn og unge 1 Kontakt ved generelle spørgsmål: Idrætskonsulent Pia Bagger Telefon 39 57 53 38 Mobil: 23 60 94 44 bkfpba@gladsaxe.dk

Læs mere

Informationsfolder. Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik

Informationsfolder. Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik Informationsfolder Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik Randers KFUM håndbold vil med denne informationsfolder fortælle om pædofili og klubbens holdning til dette område, der kræver særlig opmærksomhed.

Læs mere

Tryghedsvejledning 4H

Tryghedsvejledning 4H Tryghedsvejledning 4H Trygge rammer for børn og unge. En vejledning til ledere i 4H Introduktion Tryghed er en forudsætning for den udvikling, der er formålet med 4H. Denne vejledning er derfor målrettet

Læs mere

TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN

TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN TRIVSEL OG TRYGHED I FORENINGEN EN VEJLEDNING TIL FOREBYGGELSE AF KRÆNKENDE ADFÆRD I FORENINGEN UDARBEJDET AF: KFUM OG KFUK I DANMARK, FRIVILLIGT DRENGE- OG PIGEFORBUND FDF, DE GRØNNE PIGESPEJDERE, DET

Læs mere

sam- værspolitik Red Barnet Ungdom

sam- værspolitik Red Barnet Ungdom sam- værspolitik Red Barnet Ungdom samværspolitik Red Barnet Ungdoms RED BARNET UNGDOMS SAMVÆRSPOLITIK Enhver borger, som får mistanke om at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller

Læs mere

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Samværspolitik Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Del II - retningslinier til forebyggelse af seksuelle overgreb på børn og unge

Læs mere

Politik for håndtering af Pædofili / børneattest i Vorbasse KFUM Idræt. 1. Indledning

Politik for håndtering af Pædofili / børneattest i Vorbasse KFUM Idræt. 1. Indledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 1 2. Foreningens holdning til Pædofili... 2 3. Samværspolitik... 2 4. Hvordan bør du reagere ved mistanke om overgreb?... 3 4.1 Når voksnes adfærd giver anledning til

Læs mere

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig.

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. 1 Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. Disse retningslinier gælder for den kommunale dagpleje, de kommunale daginstitutioner

Læs mere

SAMVÆRSPOLITIK. Del I retningslinjer til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb

SAMVÆRSPOLITIK. Del I retningslinjer til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb SAMVÆRSPOLITIK Del I retningslinjer til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn/unge i Ungdommens Røde Kors. Del II retningslinjer til forebyggelse af seksuelle overgreb på børn/unge i Ungdommens

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

BALLERUP KYOKUSHIN KARATE VÆRDISÆT

BALLERUP KYOKUSHIN KARATE VÆRDISÆT BALLERUP KYOKUSHIN KARATE VÆRDISÆT Værdisæt for Ballerup Kyokushin Karate Ballerup Kyokushin er en klub, hvor almen respekt, anerkendelse og anstændighed er naturlige og selvfølgelige værdier. Klubben

Læs mere

Program for temadagen

Program for temadagen Program for temadagen Præsentation af underviser, program og deltagere Jeres aktuelle udfordringer nedslag i virkeligheden Børneattester hvorfor og hvordan I er ikke alene - det gode samarbejde på tværs

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FORORD 3 Beredskabsteamets medlemmer 3 FOREBYGGELSE 4 Hvad siger loven? 4 BEKYMRING - MISTANKE - KONKRET VIDEN 5 En bekymring 5 En mistanke 5 En konkret

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen Nørregade 23.A Greve Kommune September 2015 1 Indhold 1. Før Beskrivelser af det forebyggende

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

RETNINGSLINIER FOREBYGGELSE AF SEKSUELLE OVERGREB

RETNINGSLINIER FOREBYGGELSE AF SEKSUELLE OVERGREB Børn & Kultur Dagtilbud RETNINGSLINIER FOREBYGGELSE AF SEKSUELLE OVERGREB Retningslinier for medarbejderes samvær med børn samt forholdsregler og procedure såfremt en medarbejder mistænkes for et seksuelt

Læs mere

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Nordfyns Kommune har udarbejdet en Beredskabsplan til de ansatte til brug, hvis du i din arbejdsdag kommer i berøring med børn

Læs mere

samværsregler. På Facebook anbefales at oprette en FDF gruppe pr. klasse i stedet for at tilføje barnet som ven.

samværsregler. På Facebook anbefales at oprette en FDF gruppe pr. klasse i stedet for at tilføje barnet som ven. FDF Dronninglund På ganske kort tid er teknologi, der for blot få år siden virkede avanceret, blevet hvermandseje, og både voksne og børn kan med en smartphone tilgå hele verden. For FDF giver det mulighed

Læs mere

Vedtaget på hovedbestyrelsens møde den 28. januar 2004 redaktionelle rettelser 11. maj 2008.

Vedtaget på hovedbestyrelsens møde den 28. januar 2004 redaktionelle rettelser 11. maj 2008. Dansk Orienterings-Forbund Eliteudvalget DOF s samværspolitik Vedtaget på hovedbestyrelsens møde den 28. januar 2004 redaktionelle rettelser 11. maj 2008. Dansk Orienterings-Forbund (DOF) har vedtaget

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Daginstitution Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Sex.indd 1 15/01/13 11.15 Du har en samtale

Læs mere

Kys og kram i ren glædesrus til en svømmer over en god præstation... hvad må træneren?

Kys og kram i ren glædesrus til en svømmer over en god præstation... hvad må træneren? Kys og kram i ren glædesrus til en svømmer over en god præstation... hvad må træneren? Etisk kodeks Fysisk berøring af en svømmer under træning... hvor går grænsen? Kæreste med en af sine svømmere... hvad

Læs mere

Glostrup Kommune Center for Kultur og Idræt 2013

Glostrup Kommune Center for Kultur og Idræt 2013 Glostrup Kommune Center for Kultur og Idræt 2013 Indledning Glostrup Kommune lægger stor vægt på, at børn trygt kan færdes i institutioner og foreninger. Derfor vil kommunen med denne folder give foreninger

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Greve Kommune September 2015 Revideres september 2018 1 Indhold

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Den Integrerede Idrætsinstitutionen Lundebo Lundegårdshegnet 7 4030 Tune Greve Kommune September

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

VI BESKYTTER VORES BØRN

VI BESKYTTER VORES BØRN VI BESKYTTER VORES BØRN En vejledning til voksne, der arbejder med børn og unge En vejledning i forbindelse med mistanke om seksuelle overgreb INTRODUKTION Syvende dags Adventistkirken i Danmark har som

Læs mere

Samværs- og sikkerhedsvejledning FDF Vejle 1

Samværs- og sikkerhedsvejledning FDF Vejle 1 Samværs- og sikkerhedsvejledning skal være tryg for alle børn, forældre og frivillige. Det er vigtigt for, at alle former for vold og overgreb mod børn forebygges samt sørge for at misforståelser undgås.

Læs mere

Beredskabsplan for Gl. Højgaard

Beredskabsplan for Gl. Højgaard Beredskabsplan for Gl. Højgaard Gl. Højgaard har en beredskabsplan ved alvorligt opståede situationer såsom ulykke, pludselig opstået sygdom, vold, seksuelle overgreb, brand mm. Beredskabet gennemgås en

Læs mere

De grønne pigespejdere 110/2012. De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold.

De grønne pigespejdere 110/2012. De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold. Voldspolitik De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold. Forord WAGGGS foretog i 2010 en medlemsundersøgelse, der viste, at vold mod piger

Læs mere

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester Vejledning til idrætsforeninger om at indhente og håndtere børneattester Udgiver: Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger samt Dansk Firmaidrætsforbund Tekst: Jan Darfelt, Morten

Læs mere

SKJOLD SKÆVINGE HÅNDBOLD KLUB HÅNDBOG

SKJOLD SKÆVINGE HÅNDBOLD KLUB HÅNDBOG SKJOLD SKÆVINGE HÅNDBOLD KLUB HÅNDBOG Skævinge Håndbold ryge-, alkohol-, doping- og pædofilipolitik. Vi mener, at en af primæropgaverne i det frivillige idrætsliv handler om, at vi passer på hinanden på

Læs mere

Tjek for børnenes skyld om hvordan du indhenter og håndterer børneattester

Tjek for børnenes skyld om hvordan du indhenter og håndterer børneattester Tjek for børnenes skyld om hvordan du indhenter og håndterer børneattester Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget Pjecen er udgivet af Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget. 2. udgave. 1. oplag 2008.

Læs mere

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Numselege - hvor går grænsen? Det er helt normalt, at børn mellem to og fem år undersøger hinandens kroppe og leger numselege. Men hvor går grænsen

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

FDF Dronninglund har valgt at følge de vejledenderetningslinier for brug af sociale medier.

FDF Dronninglund har valgt at følge de vejledenderetningslinier for brug af sociale medier. På ganske kort tid er teknologi, der for blot få år siden virkede avanceret, blevet hvermandseje, og både voksne og børn kan med en smartphone tilgå hele verden. For FDF giver det mulighed for at lave

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

Viden eller mistanke om. overgreb mod et barn

Viden eller mistanke om. overgreb mod et barn Viden eller mistanke om overgreb mod et barn Beredskab og handlevejledning til ansatte i Viborg Kommune, der er i direkte kontakt med børn under 18 år Børn & Unge 2018 Indhold Sådan underretter du.........................................................4

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen.

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen. Værdier/Visioner Seksualitet er en integreret del af alle mennesker. Som mennesker har vi et grundlæggende behov for nære relationer, kontakt, varme, intimitet og seksualitet, uanset om vi lever med eller

Læs mere

Etisk Kodeks i idrætten

Etisk Kodeks i idrætten Etisk Kodeks i idrætten Hvordan sikres en god relation mellem træner og svømmer, der ikke mistænkeliggør trænerens adfærd? Danielle Keller Dansk Svømmeunion September 2009 Projekt i samarbejde med DIF

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn Skanderborg marts 2014 Børnehuset Babuska Forebyggelse af overgreb på børn Der indhentes en børneattest på alle fastansatte medarbejdere samt løst tilknyttet pædagogisk personale. I Børnehuset Babuska

Læs mere

Børn og unge er eksperter i eget liv

Børn og unge er eksperter i eget liv Børn og unge er eksperter i eget liv NBK Stockholm 14. september 2012 Trine Nyby, Chefkonsulent Flemming Schultz, Kommunikationschef Børnerådets undersøgelse blandt anbragte børn & unge Udspringer af viden

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

SAGER I BØRNEHUSENE. I perioden 1. oktober 2013 til 30. september 2014. Et tværfagligt samarbejde med barnet i centrum

SAGER I BØRNEHUSENE. I perioden 1. oktober 2013 til 30. september 2014. Et tværfagligt samarbejde med barnet i centrum SAGER I BØRNEHUSENE I perioden 1. oktober 2013 til 30. september 2014 Et tværfagligt samarbejde med barnet i centrum SAGER I BØRNEHUSENE I PERIODEN 1. OKTOBER 2013 TIL 30. SEPTEMBER 2014 2 DATA Statusopgørelsens

Læs mere

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO)

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Denne artikel gennemgår straffelovens definitioner af de forskellige former for seksuelle overgreb på børn. Straffelovens

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

Samværspolitik for Hammel Gymnastik Forening (HGF)

Samværspolitik for Hammel Gymnastik Forening (HGF) Samværspolitik for Hammel Gymnastik Forening (HGF) Formål: I HGF lægger vi vægt på åbenhed og gensidig respekt overfor hinanden. Vore værdier bygger på tillid og troværdighed, så alle kan færdes trygt

Læs mere

Etiske retningsliner

Etiske retningsliner Etiske retningsliner 1. Indhold...2 2. Formål...2 3. Samarbejdspartner...2 4. Generelle retningslinier...2 5. Etik, moral og fairplay...3 6. Doping...3 7. Leveregler...3 8. Seksuelle krænkelser over for

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 1 Domstolsprøve 2 RETSMØDET To grupper får mulighed for at prøve sagen i retten som anklager og forsvarer, med vidneførsel og procedure. Sag nr. 2: Anklagemyndigheden

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester Vejledning til idrætsforeninger om at indhente og håndtere børneattester Udgiver Danmarks Idræts-Forbund, DGI samt Dansk Firmaidrætsforbund Tekst Jan Darfelt, Morten Mølholm, Casper Hollerup, DIF, og Søren

Læs mere

DIALOG ANBRINGELSESSTED

DIALOG ANBRINGELSESSTED DIALOG ANBRINGELSESSTED ANBRINGELSESSTED: Seksuelle overgreb Børn har ofte en god og livlig fantasi. De fortæller ofte i brudstykker om det, de har oplevet, set eller hørt. Børn tester de voksne, bl.a.

Læs mere

Refleksionsspørgsmål

Refleksionsspørgsmål Refleksion Refleksionsspørgsmålene sætter fokus på, hvad I ved om forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb, hvordan I forholder jer til emnet, hvordan I taler om det, og hvad I gør ved det. Nogle arbejdspladser

Læs mere

En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps

En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps Trygge rammer for børn og unge En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps Introduktion Tryghed er en forudsætning for den udvikling, der er formålet med spejder. Denne vejledning er derfor

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto INDHOLD Fysisk og psykisk vold Seksuelle overgreb mod børn Underretninger tavshedspligt

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber

Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber 1 Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber

Læs mere

2: HLIF s mål er at så mange som muligt i alle aldre kan dyrke idræt i en sportslig og kammeratlig ånd.

2: HLIF s mål er at så mange som muligt i alle aldre kan dyrke idræt i en sportslig og kammeratlig ånd. Love for Houlbjerg-Laurbjerg Idrætsforening, HLIF 1: Foreningens navn er Houlbjerg-Laurbjerg Idrætsforening. Hjemsted: Sognevej 5, Houlbjerg. Foreningen er tilsluttet JBU, JHF, DGI samt forbund der senere

Læs mere

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET.

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. Formålet med politikken i Stjerneskuddet er at skabe åbenhed og tryghed både i forhold til forældre om et emne, der kan være svært at tale om, men også over

Læs mere

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal.

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Bremdal Dagtilbud, SFO og Skole. Indledning Dette beredskabs- skriv retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat på Bremdal

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Juridiske forhold i samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet

Juridiske forhold i samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet Vedrørende: Juridiske forhold i samarbejdet med frivillige Sagsnavn: Flagskib 1 - Aktivt medborgerskab og Frivillighed Sagsnummer: 15.00.00-A00-11-13 Skrevet af: Line Bøgelund Sand Forvaltning: Social

Læs mere

Idræt og byliv. Onsdag den 27. september 2006 kl. 9-17 Ørestadsselskabet Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S. Husk børneattesten!

Idræt og byliv. Onsdag den 27. september 2006 kl. 9-17 Ørestadsselskabet Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S. Husk børneattesten! Idræt og byliv Onsdag den 27. september 2006 kl. 9-17 Ørestadsselskabet Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S Husk børneattesten! loven kort fortalt I 2005 vedtog Folketinget en lov med krav om at indhente

Læs mere

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa kommunes koordinationsforum vedr. forebyggelse af og håndtering af vold og seksuelle

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1

VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1 VEJLEDNING FOR LEDERE I FDF VEJLE 1 FDFs lederideal... 2 Samværsformer... 2 Omgangsformer, tone, sprog... 2 Fysisk kontakt... 3 Situationer hvor en leder er alene med et barn... 3 Lederes omgang med børn

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Monitorering Styr debatten og skab en god tone på Facebook

Monitorering Styr debatten og skab en god tone på Facebook GODE RÅD OM FACEBOOK Monitorering: Styr debatten og skab en god tone på Facebook Flere og flere frivillige og lokalafdelinger i Ældre Sagen har aktive Facebooksider eller Facebookgrupper. Som bruger af

Læs mere

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa kommunes koordinationsforum vedr. forebyggelse af og håndtering af vold og seksuelle

Læs mere

Hvad er gråzoneprostitution?

Hvad er gråzoneprostitution? Hvad er gråzoneprostitution? Når man bytter med seksuelle handlinger for at opnå popularitet, opmærksomhed, anerkendelse, tryghed, kærlighed, omsorg, bekræftelse, kontakt, venskab, social prestige, materielle

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

Opdrag med hjertet ikke med hånden

Opdrag med hjertet ikke med hånden Opdrag med hjertet ikke med hånden I Danmark er det FOrBUdt at SLÅ BØrN Det er strafbart og det er på alle måder skadeligt for børn at blive slået. Alligevel er der stadig mange danske børn, der bliver

Læs mere

BARNETS VEN FRIVILLIGHÅNDBOG

BARNETS VEN FRIVILLIGHÅNDBOG BARNETS VEN FRIVILLIGHÅNDBOG RED BARNET UNGDOM OM BARNETS VEN VELKOMMEN I BARNETS VEN Vi er glade for, at du har lyst til at være ven med et barn, der har brug for lidt ekstra opmærksomhed og et afbræk

Læs mere

En medarbejder henvender sig til dig på baggrund af a) egen oplevelse eller b) information fra andre. Bed medarbejderen nedskrive sin information

En medarbejder henvender sig til dig på baggrund af a) egen oplevelse eller b) information fra andre. Bed medarbejderen nedskrive sin information Leder konkret viden En medarbejder henvender sig til dig på baggrund af a) egen oplevelse eller b) information fra andre. Bed medarbejderen nedskrive sin information Indhent evt. mere viden i medarbejdergruppen

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Skole Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Skole-Sex.indd 1 15/01/13 11.47 Ida i 6. klasse har afleveret en stil,

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Handleplan Seksuelle overgreb mod børn

Handleplan Seksuelle overgreb mod børn Handleplan Seksuelle overgreb mod børn 2 Indhold 1. Indholdet af Vejle Kommunes handleplan... 5 2. Forebyggelse... 6 3. Er der mistanke om seksuelt overgreb?. 7 4. Hvis mistanken retter sig mod barnets

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog SKOLE Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De kan

Læs mere