Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse"

Transkript

1 Cochylini del 1 55 arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

2 Phtheochroa inopiana (Hw.) mm. Imago er nataktiv og kommer fint til lys i juni-juli. I Europa Op til Mellemskandinavien. Ikke sjælden i Danmark

3 Phtheochroa inopiana (Hw.) Hunnen bliver lidt større end hannen og ligner ikke en Cochylini. Den kan forveksles med f. eks. Epiblema grandaevana og Bactra robustana. Larven overvintrer og pupper sig i maj. Den lever på Bynke (Artemisia campestris og A. vulgaris). Også Pulicaria og Eupatorium nævnes som foderplanter i udlandet.

4 Phtheochroa schreibersiana (Fröl.) mm. Let kendelig. Imago flyver i solens sidste stråler i maj-juni nærheden af foderplanten (som regel højt til vejrs). Den kan en sjælden gang komme til lyset. Larven lever på Elm (Ulmus) i galler af en bladlus. Også Hæg og Poppel nævnes. Den overvintrer og pupper om foråret.

5 Phtheochroa schreibersiana (Fröl.) Arten er sjælden i hele sit udbredelsesområde fra Vesteuropa til Kaukasus. I Danmark 1 fund på Bornholm i I Sverige (Gotland og Upland), Finland og Balticum kun ganske få, spredte findesteder.

6 Phtheochroa simoniana (Stgr.) ,5-18 mm. Let kendelig. Imago fra februar til april. Kun kendt fra den Iberiske halvø og Marocco.

7 Phtheochroa sodaliana (Hw.) mm. Imago flyver i juni-juli sidst på dagen omkring foderplanten, men ses ikke ofte. Den kommer også af og til til lys. Hoved og palper er helt hvide. Her har C. hybridella rustrøde pletter.

8 Phtheochroa sodaliana (Hw.) Larven lever overvintrene i frugterne af Vrietorn (Rhamnus), i Mellemeuropa også på Tørst (Frangula)

9 Phtheochroa sodaliana (Hw.) Sjælden og pletvist udbredt i Europa. Også i Danmark sjælden og enkeltvis. Kun fra Nordfyn kendes lidt flere eksemplarer fra lokaliteterne. I Sverige kun i de sydlige dele, i Norge kun i Oslo-området og i Finland kun længst mod syd. Også Balticum. Ikke kendt fra Schleswig-Holstein.

10 Phtheochroa cantrabiana Zlatkov & Huemer, a Artskomplekset P. frigidana (Guenée) er nyligt revideret, og cantrabiana er nybeskrevet i mm. Den ligner en kæmpe smeathmanniana, men er kendelig på størrelsen. Den flyver i bjergområder fra april til juni og juli, måske i to generationer. Indtil dette eks. kun kendt i 4 eksemplarer, alle fra Spanien. Men dette eks. er taget ud af en række, så Félix i Spanien har flere eks. Per Stadel har fundet det ene af de kendte eks. (OK)

11 Phtheochroa vulneratana (Zett.) mm. Imago flyver i Norden i fjeldtragterne lavt over foderplanterne fra sidst i juni gennem juli. Arten er dog ikke klækket endnu, men der er næppe tvivl om at den lever på Nordisk Fjeldskær (Saussurea alpina). I Alperne er den lidt større og kun kendt fra de centrale dele. Her kan den også findes i august.

12 Phtheochroa rugosana (Hb.) mm. Imago ses ikke meget i dagtimerne man kan bankes ud sidst på dagen i april til juni. Larven lever på blomster og blade af Tvebo Galdebær (Bryonia dioica). Kendt fra Frankrig til Polen og Bulgarien. Sjælden og enkeltvis. Et gammelt fund fra Schleswig-Holstein og i øvrigt udbredt i det meste af Tyskland.

13 Cochylimorpha hilarana (H.-S.) mm. Imago er aktiv over foderplanterne sidst på eftermiddagen, somme tider også tidligere, fra midt i juli og hele august.

14 Cochylimorpha hilarana (H.-S.) Larven lever i juni-juli i stænglen af Mark-Bynke (Artemisia campestris), hvor den forårsager en fortykkelse som er let at se. Den pupper samme sted.

15 Cochylimorpha hilarana (H.-S.) I Danmark er arten kendt fra Læsø og øerne øst for Storebælt. Den er meget lokal og sjældent talrig, men meget fluktuerende i forekomst. Der kan mange gå år imellem dens optræden også på kendte lokaliteter. Arten har sin udbredelsesgrænse gående gennem det sydligste Sverige (Skåne og Blekinge (begge steder ingen fund de sidste 50 år, bortset fra Skåne 1995) og Öland (heller ikke i dette årtusind)) og det aller sydligste Finland. Også Letland og Lithauen. Ikke kendt Fra Schleswig-Holstein eller Niedersachsen i Tyskland.

16 Cochylimorpha peucedana (Rag.) mm. Imago er aktiv i dagtimerne og flyver over vegetationen i august. Larven lever i frøene af Peucedanum gallicum, Santolina chamaecyparissus og S. rosmarinifolia i maj-juni.

17 Cochylimorpha peucedana (Rag.) Arten er pletvist udbredt i Sydeuropa og kun kendt fra Spanien, Sydfrankrig, Sardinien og Corsica. Den er ikke så sjælden, hvor den forekommer.

18 Cochylimorpha meridiana (Stgrd.) mm og dermed en af de største i gruppen. Imago kommer først på vingerne i solens sidste stråler, men også om natten til lys fra april til september, formentlig i 2 kuld. Larven er ukendt. Kendt i det sydlige Europa fra Spanien og Frankrig og længere mod øst fra Macedonien, Grækenland og Bulgarien og videre østpå.

19 Cochylimorpha magnicitrana (Bruand) 4229a Op til 27 mm. Det er et spørgsmål om det drejer sig om samme art som meridiana. Umiddelbart virker det som adskilte arter og mine eksemplarer er også noget større end meridiana. Vingeformen er også forskellig.

20 Cochylimorpha woliniana (Schleich) mm. Imago flyver eller skræmmes let op i dagtimerne fra sidst i juni til midten af juli.

21 Cochylimorpha woliniana (Schleich) Larven overvintrer (lavt) i stænglen af Have-Malurt (Artemisia absinthium) og pupper samme sted. Men foderplanten er blevet langt sjældnere de senere år og dermed også dyret.

22 Cochylimorpha woliniana (Schleich) Tegningen kan være sammenflydende, som her på billedet, eller lidt mere opløst i pletter som på forrige billede, men arten er let kendelig.

23 Cochylimorpha woliniana (Schleich) Arten er østlig i Europa og forekommer i Danmark kun på Bornholm, hvor den tidligere var udbredt på sydvestkysten fra Boderne til Sømarken. I Sverige er den fundet på Öland og ellers kendes den fra Letland, Polen, Tyskland (i 2008 i Niedersachsen, ikke i Schleswig-Holstein), Schweiz, Østrig og videre mod øst. Almindeligere mod syd.

24 Cochylimorpha santolinana (Stgrd.) mm. Imago er fremme i marts-april. Larven lever først i frøene, dernæst i stænglen af Santolina rosmarinifolia, hvor den forårsager en galledannelse. Den overvintrer som puppe. Endemisk i Spanien.

25 Cochylimorpha straminea (Hw.) mm. Imago flyver eller kan jages ud i dagtimerne. Den er på vingerne i fra først i juni til august- september i to generationer. Der er afgjort flest i juni.

26 Cochylimorpha straminea (Hw.) Larven lever på Alm. Knopurt og Sorthoved-Knopurt (Centaurea jacea og nigra), i udlandet også på Scabiosa og Artemisia fra september til maj og igen i juli -overvintrende, første generation i blomsterne anden i frøene.

27 Cochylimorpha straminea (Hw.) I Danmark er arten ikke sjælden på tørre skrænter og marker i Storebæltsområdet, men i øvrigt enkeltvis og sjælden. Herudover er der kun et fund på Bornholm og enkelte i Jylland. I Sverige kendes den kun fra Skåne (hvor man indtil for nylig troede den var uddød) og i øvrigt ikke i Skandinavien, men fra Letland. Kun gamle fund i Schleswig-Holstein og ikke i Niedersachsen. Længere mod syd er den vidt udbredt til Centralasien.

28 Cochylimorpha straminea & alternana C. straminea (tv.) er mindre, lysere, med mindre mørke tegninger og ikke mindst lysere bagvinger. Somme tider er den eneste tegning den mørke midplet. C. alternana (th.) har ofte nogle (mange) opstående mørke (sorte) skæl, men de to arter ligner hinanden ganske meget. Der er dog også lidt forskel i vingeformen, hvor forkanten er mere lige hos straminea, specielt helt inde ved vingeroden. Endelig kan også foderplanten give et fingerpeg.

29 Cochylimorpha alternana (Stph.) mm. Imago er aktiv eller kan jages ud af foderplanterne i dagtimerne og om natten kommer den til lys. Den kan være talrig i juli-august (2 generationer?).

30 Cochylimorpha alternana (Stph.) 4251 Larven lever i blomsterhovederne af Stor Knopurt (Centaura scabiosa). Den er fremme i juni til de første dage i august og er let at klække fra hjemtagne blomsterhoveder.

31 Cochylimorpha alternana (Stph.) I Danmark mangler arten vest for israndslinjen og nordgrænsen går gennem det mellemste Sverige og det sydligste Finland. Hele Balticum. Længere mod syd er arten udbredt, undtagen i Spanien.

32 Phalonidia gilvicomana (Z.) mm. Imago flyver mørke steder i skove sidst på dagen omkring foderplanten i juni- juli og bliver hurtigt afstøvet.

33 Phalonidia gilvicomana (Z.) Larven lever i juli-august i blomster, frø og stængler af Skovsalat (Mycelis muralis). Svensson m. fl. nævner også Haremad (Lapsana communis). I Mellemeuropa er der to generationer og larven af 2. generation overvintrer.

34 Phalonidia gilvicomana (Z.) Der er ikke mange fund i Jylland, men ellers er arten udbredt, men temmelig sjælden i Danmark. Fundet fra Kielstrup, som er nævnt i fundlistereferatet ligger ikke i EJ men i NEJ. Mod nord op til Mellemsverige og det sydlige Finland. Ikke kendt fra Schleswig-Holstein.

35 Phalonidia curvistrigana (Stt.) mm. Imago er aktiv i juli på skrænter og overdrev, hvor den flyver eller kan jages op sidst på dagen.

36 Phalonidia curvistrigana (Stt.) Larven lever i blomster eller spundne frø af Gyldenris (Solidago virgaurea) i august-september. Længere mod syd er der to generationer, og her overvintrer larverne af 2. generation.

37 Phalonidia curvistrigana (Stt.) Meget spredt forekomst i det østlige og nordlige Danmark. Kun på Bornholm ligger findestederne tæt. Nordgrænsen går gennem det sydligste Norge, Mellemsverige og det sydlige Finland. Arten mangler i hele det nordlige Tyskland.

38 Phalonidia manniana (F. v. Roes.) mm. Imago er aktiv i de sidste solstråler i juni-juli på fugtige habitater, hvor foderplanten står. Den kommer også til lys.

39 Phalonidia manniana (F. v. Roes.) Larven lever overvintrende i stænglerne af Mynte (Mentha) og Sværtevæld (Lycopus). Også Gyldenris nævnes, men det er usikkert om det drejer sig om denne art.

40 Phalonidia manniana (F. v. Roes.) 4255a P. manniana kan som regel kendes på, at tegningen er mere urolig, specielt i forvingens ydre tredjedel, og båndet er sort eller sortkantet.

41 Phalonidia manniana (F. v. Roes.) Arten er temmelig variabel. Der er dog næsten altid delvis mørke kanter og mere eller mindre sammenhængende midtbånd.

42 Phalonidia manniana (F. v. Roes.) Der er stadig uklarhed omkring udbredelsen p. g. a. ligheden med søsterarten P. udana. Det er den almindelige af de to arter. På kortet er de sorte pletter begge arter, mens de røde er nyere, tjekkede fund. Sammenlign de to kort. Formentlig udbredt i det meste af Europa. Arten går i hvert fald op til det sydlige Norge.

43 Phalonidia manniana og udana De to arter ligner hinanden. P. manniana (tv. og forneden) er mindre, mere spraglet, specielt i den ydre tredjedel af forvingen og ikke mindst er midtbåndet næsten altid mørkt fra kant til rand. P. udana (th.) er større, meget rolig gul, bortset fra midtbåndet, som sjældent er mørkt udfyldt eller kantet mere end halvvejs mod kanten. Foderplanten er forskellig for de to arter, selv om de vokser de samme steder. Begge arter er meget variable.

44 Phalonidia udana (Guenée) mm. Imago er aktiv i solens sidste timer, hvor den flyver over foderplanterne i juni. De fleste eksemplarer er fundet i eller ved højmoser.

45 Phalonidia udana (Guenée) Larven lever overvintrende i den nedre del af stænglen af Almindelig Fredløs (Lysimachia vulgaris) og Dusk-Fredløs (Lycimacia thyrsiflora) og pupper i foråret. Den kan findes i stænglerne efter overvintringen. Den laver ikke noget synligt udgangshul.

46 Phalonidia udana (Guenée)

47 Phalonidia udana (Guenée) Arten er lokal, men ikke sjælden i Danmark. Den har en fortrinsvis nordøstlig udbredelse og kendes også fra Norge (hvor det er den almindeligste af de to arter), Sverige, Finland og Letland. Fra Mellemeuropa er der enkelte fund fra Schleswig-Holstein, Frankrig og Slovakiet. Østpå strækker udbredelsen sig gennem Sibirien til det nordøstlige Kina (Mutanen et al., 2012).

48 Phalonidia affinitana (Douglas) (16) mm. Imago er aktiv i de sene aftentimer omkring foderplanterne i marsken. Den er fremme i en lang periode med maksimum i juli.

49 Phalonidia affinitana (Douglas) Skallingen ex. Larva Larven lever overvintrende, først i blomsterne, senere i rodstokken af Strand-Asters (Aster tripolium), hvor den forpupper i foråret.

50 Phalonidia affinitana (Douglas) Variationen er stor. Nogle eksemparer har brede, kraftige mærker, andre har smalle mærker og atter andre, som det viste eks. næsten ingen. Biotopen giver dog et godt fingerpeg i bestemmelsen.

51 Phalonidia affinitana (Douglas) Fra Skallingen har Niels Lykke klækket disse to helt fantastiske eksemplarer fra Hindebæger (Limonium)

52 Phalonidia affinitana (Douglas) I Danmark er arten meget lokal, men somme tider ikke sjælden, hvor den forekommer. Nordgrænsen går gennem det sydligste Norge og Sverige. Ikke kendt fra Finland og Balticum. Kun få, ældre fund i det nordlige Tyskland, men det er klart, at arten må være på øerne i vadehavet.

53 Phalonidia contractana (Z.) mm. Imago er aktiv sidst på dagen og kommer om natten til lys, somme tider i stort antal. Den er fremme fra maj til august (september) formentlig i 2 generationer.

54 Phalonidia contractana (Z.) Larven lever i stængel, blomster og frø af en række lave planter. Der nævnes Artemisia, Anthemis, Cichorium, Lactuca og Inula. Somme tider optræder den som skadedyr. Vidt udbredt fra den Iberiske halvø til Ural og videre i Afghanistan og Kashmir. Arten når op til Alperne.

55 Gynnidomorpha rubricana (Peyer.) mm. Imago er aktiv i de sene aftentimer og kommer også enkeltvist til lys. Den er fremme i maj-juni og juli formentlig i to kuld. Arten er sjælden og pletvist forekommende i Sydeuropa.

56 Gynnidomorpha luridana (Gregson) mm. Imago ses sjældent om dagen men kommer om natten til lys fra midt i juni til midt i juli. Længere mod syd er den måske tvekuldet fra maj til august. Den hører til i våde enge/marsken.

57 Gynnidomorpha luridana (Gregson) Larven er først beskrevet for nylig. Den lever i frugterne af Rødtop (Odontites verna) i juli-august og overvintrer måske.

58 Gynnidomorpha luridana (Gregson) Arten har sin nordgrænse i Danmark, hvor den er meget sjælden, men dog fundet fast på Amager Fælled og Skallingen. I Sverige forekommer den langs syd(øst)-kysten og i Finland ligeledes langs sydkysten. Desuden kendt fra Estland og Letland, Tyskland (kun Niedersachsen og Bayern), England, Frankrig og også fra Fjernøsten.

59 Gynnidomorpha arter G. luridana (tv., øverst) er lys, og meget rolig udenfor midtbåndet. G. minimana (tv. nederst) er meget uroligt tegnet med sorte Pletter spredt ud over vingens ydre del, som i øvrigt også er mørk. G. permixtana (th. øverst) er uklart tegnet, måske en anelse mere rødlig, også mørk udenfor midtbåndet. Den er lidt mindre end de øvrige. G. alismana (tv. nederst) er også lys, men der er ligesom lidt terner i tegningen og tendens til en mørkere linje før frynserne (ofte er den opløst i pletter). Men arten er temmelig variabel.

60 Gynnidomorpha vectisana (Hmp. & Westw.) mm. Imago flyver somme tider i stort antal på strandenge I to generationer fra maj til august.

61 Gynnidomorpha vectisana (Hmp. & Westw.) Larven lever i blomsterne af Strand-Vejbred (Plantago maritima) og Strand-Trehage (Triglochin maritima). 2. Generation overvintrer i stænglen eller roden. Længere mod syd nævnes også Salicornia.

62 Gynnidomorpha vectisana (Hmp. & Westw.) Emmerlev Klev 2017 Variationen er stor. Mod øst er den tegnet, mod vest mere eller mindre ensfarvet. Arten kan kendes på størrelsen, habitaten og knækket på vingen i den ydre halvdel.

63 Gynnidomorpha vectisana (Hmp. & Westw.) Arten blev tidligere betragtet som sjælden, men den forekommer i virkeligheden ofte talrigt på egnede lokaliteter langs kysten i hele Danmark. Nordgrænsen går gennem det sydlige Norge og langs kysterne helt op til bunden af Den botniske Bugt.

64 Gynnidomorpha minimana (Caradja) mm. Imago flyver i dagens sidste solstråler over foderplanterne, i Norden i juni til midten af juli, længere mod syd i to generationer: maj-juni og igen i juli. Den kommer også til lys.

65 Gynnidomorpha minimana (Caradja) Larven lever i juli-august, formentlig overvintrende, i frøene af Troldurt (Pedicularis palustris) og Bukkeblad (Menyanthes trifoliata).

66 Gynnidomorpha minimana (Caradja) Arten er meget lokal og holder til i højmoser, men hvor den forekommer kan der være mange. Den findes langt mod nord, men ikke i de vestlige egne af Skandinavien. Også alle lande i Balticum. I Tyskland kun et nyere fund fra Bayern.

67 Gynnidomorpha permixtana (D. & S.) mm. Imago ses ikke ofte om dagen men kommer på gode flyvedage til lys. Den har to generationer i maj-juni og juli-august.

68 Gynnidomorpha permixtana (D. & S.) Larven lever i juni-juli og overvintrende i blomster, frø og stængler af en række planter i Central- og Sydeuropa, men mod nord bliver den mere kræsen og lever i frugterne af Skjaller (Rhinanthus) (England).

69 Gynnidomorpha permixtana (D. & S.) Danmark ligger på nordvestgrænsen og derfor er arten meget sjælden her, måske kun fundet som trækdyr. Kun på Bornholm er arten fundet i lidt større antal. Også i Sverige optræder den enkeltvist og kun i de sydlige dele. Ikke kendt fra Norge, men ellers i Skandinavien og Balticum. Kun ældre fund I det nordlige Tyskland.

70 Gynnidomorpha alismana (Rag.) 9-14 mm. Betydelig variation i størrelsen. Imago flyver i de sene solskinstråler i maj og juli, men ses ikke så ofte. Den kommer også til lys.

71 Gynnidomorpha alismana (Rag.) Larven lever overvintrende og forpupper sig i stænglerne af Vejbred-Skeblad (Alisma plantago-aquatica), hvor den kan findes gennem vinteren. Den kan puppe også i de tyndere dele af stænglen, men her bliver de klækkede dyr ikke så store.

72 Gynnidomorpha alismana (Rag.) Arten hører hjemme ved søbredder og grøfter.

73 Gynnidomorpha alismana (Rag.) Den lille, sorte bjælke der krydser skråt over midtbåndets nedre del behøver ikke at være ret kraftig, men er altid til stede hos arten.

74 Gynnidomorpha alismana (Rag.) Arten er ret sjælden og lokal, men hvor den findes kan den være ret talrig. Nordgrænsen går gennem det sydligste Norge, Mellemsverige, det sydligste Finland og Balticum. Udbredt i Tyskland.

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige

Læs mere

Olethreutini 3. Phiaris

Olethreutini 3. Phiaris Olethreutini 3 Phiaris Phiaris umbrosana (Freyer) 4740 17-20 mm. Imago er aktiv fra sidst på eftermiddagen fra juni til først i juli. Længere mod syd i en 2. generation i august. Den bliver hurtigt slidt

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana

Læs mere

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Olethreutini 1 Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Eudemis Eudemis porfyrana t.v. og E. profundana t.h. Normalt er de to arter lette at kende. Den dobbelte kantplet er grå

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago flyver i solskinnet over planterne eller sidder

Læs mere

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.)

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Cochylini del 2 Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Agapeta hamana (L.) 4268 15-25 mm. Imago flyver sidst på dagen og kommer fint til lys fra maj til august (september). Ikke alle eksemplarer er så stærkt

Læs mere

Lobesiini og Endotheniini

Lobesiini og Endotheniini Lobesiini og Endotheniini Lobesia L. botrana tv., virulenta th. og reliquana i midten. Botrana har en brun plet med gule kanter lige før frynserne. Både virulenta og botrana virker meget spraglede, mens

Læs mere

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter Olethreutini 4 Argyroploche og flere mindre slægter Capricornia boisduvaliana (Dup.) 4758 14-18 mm. Imago er aktiv i aftentimerne fra sidst i juni til midt i juli. Den kan være talrig, hvor den forekommer,

Læs mere

Olethreutini 2. Hedya, Celypha

Olethreutini 2. Hedya, Celypha Olethreutini 2 Hedya, Celypha Hedya salicella (L.) 4713 19-24 mm. Imago er overvejende nataktiv og kommer fint til lys fra juni til august. Den ses ikke ofte om dagen. Arten holder til i moser og langs

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 14-16 mm. Imago i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea. Imago kommer

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana (F.)

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca Grapholita

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 5109 14-16 mm. Imago flyver i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea.

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

1.B's sommerfugle logbog

1.B's sommerfugle logbog 2010 1.B's sommerfugle logbog 1.B Pilehaveskolen Maj/juni 2010 FREDAG DEN 21. MAJ 2010 I dag modtog vi vore sommerfuglelarver fra England. De var lidt over 1 cm lange. De så ud til at have det godt, for

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2017-2018 Udskrevet: 2018.09.10 Landbrug & Fødevarer Fødevareklyngen 2017 2018 2017 2018 ------- Ændring ------ Samlet eksport 82.570

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter gladsaxe.dk Få styr på de Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter Gyldenris bekæmpes Underrubrik eller dato 1 En invasiv plante hører

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Blisgås Anser albifrons

Blisgås Anser albifrons Blisgås Anser albifrons Blisgåsen er en af de gåse-arter der overvintrer i Naturpark Tystrup-Bavelse. For blot få vintre siden var denne art ret ualmindelig i naturparken om vinteren sås oftest med enkelte

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er behårede og ovale til cirkulære med hel bladrand. Der er en indskæring i spidsen af bladet. Løvbladene er ovale til ægformede med skarpt, savtakket bladrand. De er beklædt med brandhår. Liden

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk Vinterudstyr til biler i Europa Belgien Land 1. november - 31. marts for pigdæk 1. oktober - 30. april for vinterdæk 90 km/t M-veje 60 km/t andre veje 50 i bebyggede områder på is ; anbefales ved is og

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB 1 HETEROPTERA: COREIDAE Western Conifer Seed Bug Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) - ny art i Danmark Otto Buhl & Bo K. Stephensen Den store tæge blev nedbanket fra et

Læs mere

Føde Larven æder blade fra løvtræer, fx pil, bævreasp, poppel, birk og frugttræer. De voksne sommerfugle tager ikke føde til sig.

Føde Larven æder blade fra løvtræer, fx pil, bævreasp, poppel, birk og frugttræer. De voksne sommerfugle tager ikke føde til sig. Aftenpåfugleøje Latinsk navn: Smerinthus ocellata Engelsk navn: Eyed Hawk-moth Familie: Aftensværmere Aftenpåfugleøje er kun fremme midt om natten, så man ser ikke den voksne sommerfugl så ofte. Forvingen

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme.

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme. Danmark Ordet Danmark stammer fra gammel tid, hvor det kaldtes "Danernes mark". Danmark er et land i Skandinavien og ligger i det nordlige Europa. Danmark kaldes sammen med Grønland og Færøerne for Kongeriget

Læs mere

Primula auricola. Primula auricula

Primula auricola. Primula auricula Primula auricola Filename: DSCF1465.JPG Description: Stammer fra Alperne, Karpaterne og Appeninerne hvor de vokser i klippespalter i kalkstensområder. Dufter. De findes også på fugtige græsenge. I haverne

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2013-2014 Udskrevet: 2015.02.16 Fødevareklyngen 2013 2014 2013 2014 Samlet eksport 144.523 139.955 Fødevarer 7.564.247 7.741.997

Læs mere

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2012-2013 Udskrevet: 2013.12.09 Fødevareklyngen 2012 2013 2012 2013 Samlet eksport 109.421 117.382 Fødevarer 5.724.769 6.112.287

Læs mere

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.)

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.) Knopurt (Centaurea sp.) 20-100 cm. Stængel grenet. Blomst rødviolet/mørk rødviolet. Blade mørkegrønne, grågrønne, ru. På tør åben sandet bund (evt. tør-fugtig muldrig bund). Foto: Allan Andersen. Skjaller

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 2002-1 Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 Otto Buhl Den 20. april begyndte det lille blå flimmer Celastrina argiolus (L.) (Skovblåfugl), som det er blevet sædvane i de senere mange år,

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2015-2016 Udskrevet: 2017.01.09 Fødevareklyngen 2015 2016 2015 2016 Samlet eksport 131.412 128.801 Fødevarer 7.546.562 7.129.230

Læs mere

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1. Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn Udenrigshandelsstatistik Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.dk Maj 2008 Udviklingen i eksportpriser og importpriser per kilo, alle fiskeprodukter,

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:10.03.2015) Stær

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:10.03.2015) Stær Stær Figur 1Han med uplettet bryst og blålig næbbasis til højre. Hun til venstre med plette bryst og hvidlig næbbasis Videnskabeligt navn: Sturnus vulgaris Status Stæren er en almindelig ynglefugl i Danmark,

Læs mere

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Trips Kål, porre Fangst af trips på de blå limplader kan give et fingerpeg om, at det er tid for en nærmere kontrol af kålhovederne. Det samme gælder trips

Læs mere

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb Teknik og Miljø 2008 Vandløb Træers betydning for de åbne vandløb Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Læs mere

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. 1 Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser 12:2010 Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. Morten Fischer Mortensen og Peter Steen Henriksen 2 Nationalmuseets Naturvidenskabelige

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik juni 2006 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2005 Ultimo juli 2005 var der i Århus Amt 47 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå Projekt: Forundersøgelse for genslyngning af Råsted Lilleå og Bavnbæk. 0774809L\G00044-1-PML Lokalitet: Sø med omgivelse ved Skærum Mølle Lokalitetsnr.: 7 Beliggenhed: Området er beliggende ca.150 m Sø

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2. kvartal 2015

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2. kvartal 2015 Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i 2. kvartal 2015 Juli 2015 M&A-markedet i Danmark Historisk højt 1. halvår for salg af danske virksomheder Salg af danske virksomheder: Salget af danske

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International 1 Mersalg til eksisterende kunder Flemming Dufke Mercuri International En kort introduktion Ansat i Mercuri International siden 1993 Administrerende Direktør/Partner Sælger, Konsulent, Træner, Salgsleder

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769)

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Catherine Jessen og Peter Steen Henriksen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Årets favoritter! Must- have chili - du ikke må gå glip af. Et varieret sortiment: Forskellige farver Forskellige former Super anvendelsesmuligheder Chili Styrke

Læs mere

PATENT PROSECUTION HIGHWAY. Effektiv sagsbehandling af patentansøgning

PATENT PROSECUTION HIGHWAY. Effektiv sagsbehandling af patentansøgning PROSECUTION HIGHWAY Effektiv sagsbehandling af patentansøgning Effektiv sagsbehandling af din patentansøgning med Patent Prosecution Highway (PPH) PPH kan være en genvej til patent, hvis du fx ønsker Hvilke

Læs mere

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark FL - Companies engaged in online activities DK A Sælger jeres virksomhed via nettet og/eller benytter automatiseret

Læs mere

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene GartneriRådgivningen, november 2017 De vigtigste skadedyr i væksthus er: Trips Væksthusmellus Bladlus Spindemider Opdages angrebet tidligt, så bliver bekæmpelsen

Læs mere

RØDLISTEDE ARTER I VORDINGBORG KOMMUNE

RØDLISTEDE ARTER I VORDINGBORG KOMMUNE RØDLISTEDE ARTER I VORDINGBORG KOMMUNE 15. MAJ 2017 1. Formål med udarbejdelse af rødlister 2. Eksempler fra rødlisterne 3. Hvordan anvendes rødlisterne Foredragsholder: Carsten Horup Bille Formål med

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik August 2007 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2006 Ultimo juli 2006 var der i Århus Amt 45 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned August 2015, samt udvikling i forhold til august 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct.

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat.

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat. Fuglekonge Videnskabeligt navn: (Regulus regulus) Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat Status Fuglekongen som er vor mindste fugl, er en almindelig ynglefugl, udbredt

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juni 2015, samt udvikling i forhold til juni 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juli 2015, samt udvikling i forhold til juli 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 GarterniRådgivningen december 2017 Drosophila suzukii Ødelæggende i bærproduktion Larve i bær Stammer fra Japan. Har bredt sig til Europa og Amerika Blev i Danmark

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Skadevoldere i nobilis. Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse

Skadevoldere i nobilis. Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse Skadevoldere i nobilis Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse Hvilke er de vigtigste? Insekter: Viklerne Gråsnuder Ædelgranbarkbille Koglehalvmøl Bladlus Patogener: Neonectria Dias 2 Tidlig

Læs mere

Arbejde I UDLANDET 10-2014

Arbejde I UDLANDET 10-2014 Arbejde I UDLANDET 10-2014 Indholdsfortegnelse: Hvor skal du socialt sikres, når du arbejder 3 2 Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde udenfor EØS 3 Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde indenfor EØS 4 Udstationeret

Læs mere

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG Meddelelse fra Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet om status over gennemførelsen af de prioriterede anstaltninger i den

Læs mere

Test din viden om verden!

Test din viden om verden! Test din viden om verden! STORBRITANNIEN SVAR: 1. Liverpool 2. London 3. Manchester Hvor stor en del af jordarealet anvendes til landbrug? 1. 24 % 2. 53 % 3. 78 % INDONESIEN 1. Bandung 2. Jakarta 3. Surabaya

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Dato: 2. marts 219 Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Michel Klos Ref.nr.: D19-13416 Udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er et emne, der fra tid til anden dukker op på

Læs mere

Eksempler på fremtidens landbrug - antal, størrelser, typer og forholdet til omgivelserne

Eksempler på fremtidens landbrug - antal, størrelser, typer og forholdet til omgivelserne Eksempler på fremtidens landbrug - antal, størrelser, typer og forholdet til omgivelserne Visionskonference den 24. september 2012 om LANDBRUGET OG LANDSKABET I KOMMUNEPLANEN Henning Otte Hansen hoh@foi.ku.dk

Læs mere

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

Öland 2013, del 2. Author : Palle Frejvald. Fortsættelse af rejsen herfra. Onsdag 5 juni

Öland 2013, del 2. Author : Palle Frejvald. Fortsættelse af rejsen herfra. Onsdag 5 juni Naturliv Naturbilleder, kommentarer og turbeskrivelser http://getano.dk Öland 2013, del 2 Author : Palle Frejvald Fortsættelse af rejsen herfra Onsdag 5 juni Har vist helt glemt billeder af morgenudsigterne,

Læs mere

20 nationalflag Navn: Klasse:

20 nationalflag Navn: Klasse: 20 nationalflag Navn: Klasse: Materiale ID: FLG.5.1.1 Vektorgrafik: Simon Estrup www.gratisskole.dk 20 nationalflag Lærer: Dato: Klasse: Holland Yemen Gabon Jugoslavien Bulgarien Rusland Irland Guinea

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er bredt ægformede og med hel bladrand. Løvbladene er bredt ægformede med små indskæringer i bladranden. I de tidlige stadier kan agerstedmoder forveksles med storkronet ærenpris og andre ærenprisarter,

Læs mere

Strandenge. Planter vokser i bælter

Strandenge. Planter vokser i bælter Strandenge Strandenge er lavtliggende voksesteder, der delvist overskylles med havvand to gange i døgnet. Strandengen kan inddeles i flere zoner afhængig af, hvor hyppigt jorden oversvømmes af saltvand.

Læs mere

Kender du årstiderne?

Kender du årstiderne? Før jeg læser bogen Kender du årstiderne? Skriv månedernes navne ved hver årstid. KAREN MIKKELSEN Årstider Troels Gollander Gyldendal Tegn forår Tegn sommer Forår Marts Sommer April August Tegn efterår

Læs mere

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Efterslæbet på jernbanen er svært at komme fri af selvom der er iværksat genopretningsplaner i milliardklassen. Er jernbanen tilbage

Læs mere

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark Udlandspriser privat Priser og zoner Telia har indført en prisstruktur, som gør det lettere at gennemskue prisen på opkald til og fra udlandet. Hver udlandsszone har en ensartet prisstruktur. Du betaler

Læs mere

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse:

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: 20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: A Norge Helsinki B Belgien Wien C Albanien Kyiv D Polen Andorra-la Vella E Bulgarien Sofia F Finland Dublin G Irland Lissabon H Kroatien Tirane I Holland Sarajevo

Læs mere

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse:

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: 20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: A Norge Helsinki B Belgien Wien C Albanien Kyiv D Polen Andorra-la Vella E Bulgarien Sofia F Finland Dublin G Irland Lissabon H Kroatien Tirane I Holland Sarajevo

Læs mere