Arbejde I UDLANDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejde I UDLANDET 10-2014"

Transkript

1 Arbejde I UDLANDET

2 Indholdsfortegnelse: Hvor skal du socialt sikres, når du arbejder 3 2 Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde udenfor EØS 3 Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde indenfor EØS 4 Udstationeret af dansk arbejdsgiver 5 Når din ansættelse i udlandet slutter 5 Begrebet grænsearbejder 5 Begrebet anden arbejdstager end grænsearbejder 6 For at kunne få ydelser i Danmark efter arbejde i EØS 6 Har du været retmæssigt medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5 år 7 Har du ikke været retmæssigt medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5 år eller aldrig været medlem af en dansk a-kasse 7 Særlig om ret til efterløn efter arbejde i udlandet 7 Hurtig overblik Før du begynder at arbejde: Afklar hvor du skal socialt sikres: Spørgeskema til afklaring af social sikring Arbejde indenfor EØS: Sikre dig, at du betaler til arbejdsløshedsforsikring, hvor du skal socialt sikres Meld dig ud af dansk a-kasse, hvis du forsikres indenfor EØS Når du bliver ledig og skal have dagpenge i Danmark: Har du arbejdet i EØS, skal du i dansk a-kasse igen, hvis din bopæl er i Danmark. Dine rettigheder ved indmeldelse i dansk a-kasse afhænger af, om du har været korrekt arbejdsløshedsforsikret, mens du arbejdede i udlandet, og om arbejdet i udlandet har varet over eller under 5 år. Du skal melde dig ledig på Jobnet.dk

3 Arbejde i udlandet eller arbejde med international transport adskiller sig på en række områder fra arbejde i Danmark. Det er vigtigt, at du er opmærksom på forskellene, allerede fra du søger dit nye job. Hvor skal du socialt sikres, når du arbejder Social sikring er blandt andet ret til sundhedsydelser og social pension, men også til arbejdsløshedsforsikring. Du skal derfor have afklaret, hvor du er socialt sikret. Det gør du ved at sende Spørgeskema til afklaring af social sikring til Kontoret for internationalt social sikring under Udbetaling Danmark. Gør det lige så snart, at du ved du skal begynde at arbejde. Det har stor betydning for din ret til efterløn og hvis du bliver ledig igen. Udgangspunktet er, at du skal socialt sikres og dermed også bliver omfattet af arbejdsløshedsforsikringen - i det land, hvor du arbejder. 3 For flyvende personel gælder, at baselandet som udgangspunkt regnes som arbejdslandet. Det gælder også selv om arbejdsgiveren hører til et andet land. Der er forskel på, om arbejdet er uden- eller indenfor EØS, samt om du er udstationeret af en dansk arbejdsgiver. Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde udenfor EØS Du kan bevare dit medlemskab af den danske a-kasse, når du arbejder i lande udenfor EØS. Har du en arbejdsperiode udenfor EØS, samtidig med at du har beholdt medlemskabet af den danske a-kasse, kan denne arbejdsperiode tælle med til at optjene rettigheder i den danske a-kasse.

4 Det er vigtigt at arbejdsperioden er veldokumenteret, og et godt råd er, at du sørger for at få en ansættelseskontrakt, lønsedler mm. Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde indenfor EØS Hvis du får arbejde i et andet EØS-land, skal du som udgangspunkt arbejdsløshedsforsikres i det pågældende land og melde dig ud af din danske a-kasse. 4 EØS-landene omfatter: Belgien, Bulgarien, Cypern (den græske del), Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Letland, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig. Følgende områder indgår ligeledes i EØS: Azorerne, Guadeloupe, Martinique, Madeira, De Canariske Øer, Fransk Guyana, Réunio, Mallorca og Ibiza, Gibraltar, Ceuta, Melilla, Shetlandsøerne, Orkney Øerne, Western Isles, Hebriderne, St. Martin og Isle og Wight. De fleste EØS-lande har en tvungen arbejdsløshedsforsikring. Det betyder, at du som udgangspunkt bliver omfattet af arbejdsløshedsforsikringen, når du får arbejde som lønmodtager. Bidraget til forsikringen bliver som hovedregel trukket i din løn. Det gælder dog ikke for Danmark og til dels Sverige, hvor det er frivilligt om man vil være medlem af en a-kasse. Det betyder fx, at du selv skal sørge for at blive optaget i en svensk a- kasse, hvis du får arbejde i Sverige.

5 Husk, at det er dit eget ansvar at sikre, at der rent faktisk bliver indbetalt bidrag til det pågældende EØSlands arbejdsløshedsforsikringssystem. Også selvom ordningen måtte være obligatorisk. Det er vigtigt at have disse forhold på plads, inden du overvejer at udmelde dig af din danske a-kasse. Udstationeret af dansk arbejdsgiver Der gælder særlige bestemmelser, hvis du er udsendt af en dansk arbejdsgiver, arbejder som ulandsfrivillig, på ambassader eller for internationale organisationer. Man kan beholde medlemskabet i dansk a-kasse i en periode også selv om arbejdet udføres indenfor EØS. Hvilken situation du er i afhænger meget af, præcist hvordan din ansættelse er. Kontakt os derfor for nærmere information. Når din ansættelse i udlandet slutter 5 Begrebet grænsearbejder Når du arbejder i et EØS-land, men bor i et andet EØS-land, og vender tilbage til din bopæl mindst end en gang om ugen, er du det der hedder grænsearbejder. Er du grænsearbejder, skal du som alle andre arbejdsløshedsforsikres i arbejdslandet. Bliver du fuldt ledig, skal du forsikres og have dagpenge fra bopælslandet. Ved deltidsledighed/periodisk ledighed er det arbejdslandet du skal forsikres i,og der du skal have udbetalt dagpenge fra. Bor du fx i Sverige, men arbejder i Danmark, skal du arbejdsløshedsforsikres i Danmark. Ophører ansættelsesforholdet i

6 Danmark, skal du have svenske dagpenge det vil sige, at du skal overflyttes til en svensk a-kasse. Dagpengene udbetales af den svenske a-kasse efter svenske satser og regler. Begrebet anden arbejdstager end grænsearbejder Er det sjældnere end en gang om ugen, at du vender tilbage til dit bopælsland, er du anden arbejdstager end grænsearbejder. Er du anden arbejdstager end grænsearbejder, skal du som alle andre arbejdsløshedsforsikres i arbejdslandet. Bliver du fuldt ledig, kan du vælge at blive i dit tidligere arbejdsland og få dagpenge der. 6 Vælger du at flytte tilbage til Danmark gælder de samme regler som for grænsearbejdere for at kunne arbejdsløshedsforsikres i Danmark. Dog skal du have ydelser fra dit arbejdsland i de førte 3 måneder. Husk derfor at fortælle din danske a-kasse, at du har været anden arbejdstager end grænsearbejder. Ved deltidsledighed/periodisk ledighed er det arbejdslandet du skal forsikres i,og der du skal have udbetalt dagpenge fra. For at kunne få ydelser i Danmark efter arbejde i EØS Muligheden for at overføre arbejds- og forsikringsperioder fra arbejde i udlandet afhænger af, om du har været medlem af en dansk a-kasse indenfor de sidste 5 år, eller om det er mere end 5 år siden du har været medlem af en dansk a-kasse. Du skal opfylde forskellige krav for at få ret til dagpenge, hvis du kommer til Danmark efter at have arbejdet eller været arbejdsløshedsforsikret i udlandet. Kravene går dels på, om du har været arbejdsløshedsforsikret, dels hvor meget og hvordan du har arbejdet.

7 Har du været retmæssigt medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5 år, kan du overføre dine arbejdsløshedsforsikringsperioder fra et andet EØS-land, hvis du: er ophørt med at være arbejdsløshedsforsikret i det andet EØS-land, og inden 8 uger derefter er flyttet til eller bor i Danmark og opholder dig i Danmark, og har ansøgt skriftligt om at blive medlem af en dansk a-kasse. Har du ikke været retmæssigt medlem af en dansk a- kasse inden for de sidste 5 år eller aldrig været medlem af en dansk a-kasse, kan du overføre dine arbejdsløshedsforsikringsperioder fra et andet EØS-land, hvis du: er ophørt med at være arbejdsløshedsforsikret i det andet EØS-land, og inden 8 uger derefter er flyttet til eller bor i Danmark og opholder dig i Danmark, og har ansøgt skriftligt om at blive medlem af en dansk a-kasse, og er begyndt på et arbejde af 296 timers varighed (148 timer for deltidsforsikring) inden for 3 måneder, eller driver selvstændig virksomhed mere end midlertidigt og i væsentligt omfang i 8 hele uger inden for 3 måneder. 7 Særligt om ret til efterløn efter arbejde i udlandet Det er kun som medlem af en dansk a-kasse du kan betale til efterlønsordningen. Til gengæld kan du efterbetale efterlønsbidraget, når du kommer tilbage til Danmark. Du skal også være opmærksom på, at du ikke kan komme direkte fra et job i udlandet og få ret til efterløn i Danmark. Du skal have en del af sine arbejdstimer i Danmark i perioden op til, at du ønsker at gå på efterløn. Kontakt os altid, inden du begynder på et arbejde i udlandet. Vi kan vejlede dig om, hvordan det påvirker din ret til efterløn.

8 Kontaktadresser: A-kassen København Upsalagade 20, 2100 København Ø Telefon: A-kassen har åbent kl Telefax: Onsdag er der lukket for personlige Webside: serviceforbundet.dk/a-kasse og telefoniske henvendelser. I Jylland og på Fyn har vi kontorer i følgende byer, hvor du kan få hjælp til spørgsmål om kontingent, og hvor der bliver holdt samtaler med ledige. Esbjerg: Norgesgade 19, Esbjerg Telefon: Telefax: Åbningstider: Mandag-torsdag: kl Torsdag tillige: kl Fredag : Lukket Her møder du Dorte. Odense: Lumbyvej 11 Indgang C, 2. sal th Odense C Telefon: Telefax: Åbningstider: Mandag-torsdag: kl Fredag: kl Her møder du Anne-Kirsten og Ina. Ålborg: Sten Billes Gade 17, st Aalborg Telefon: Telefax: Åbningstider: Mandag-torsdag: kl Fredag : Lukket Her møder du Jette. Århus: Vester Álle Århus C Telefon: Telefax: Åbningstider: Mandag-torsdag: kl Fredag: kl Her møder du Heidi, Karen, Lonni og Meta. Udover de her nævnte kontorer i Jylland op på Fyn, låner vi lokaler i andre byer, så der er aldrig langt, hvis du skal til samtale i a-kassen.

Dagpenge, mens du søger job i udlandet

Dagpenge, mens du søger job i udlandet Juli 2015 Dagpenge, mens du søger job i udlandet Når du har været ledig i en kortere periode (som udgangspunkt 4 uger), kan du søge om få udbetalt danske dagpenge med en PD U2 (Personbåret Dokument U2)

Læs mere

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Tillægsvejledning for danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Indledning Denne vejledning er til danske private arbejdsgivere, der har ansatte i udlandet og på danske skibe.

Læs mere

Til dig der vil arbejde i Danmark

Til dig der vil arbejde i Danmark Til dig der vil arbejde i Danmark Arbejdstilsynet Telefon 70 12 12 88 E-mail: at@at.dk www.at.dk 2 EU/EØS-lande Azorerne Balearerne (Mallorca, Ibiza) Belgien Bulgarien Ceuta Cypern (syd-ø) Danmark De Kanariske

Læs mere

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr.

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr. Udbetaling Danmark April 2014 International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING Jf. EF FORORDNING 883/2004 ved arbejde i EØS og/eller Schweiz SAMMEN MED SKEMAET SKAL

Læs mere

Job i Norge og Sverige. Oplæg v/ Lena Bugge, AAK 10. oktober 2012

Job i Norge og Sverige. Oplæg v/ Lena Bugge, AAK 10. oktober 2012 Job i Norge og Sverige Oplæg v/ Lena Bugge, AAK 10. oktober 2012 Når du har fået arbejde i Sverige eller Norge Meld flytning til Borgerservice i bopælskommunen De har internordiske flyttepapirer, som udfyldes

Læs mere

Når du er blevet ledig

Når du er blevet ledig Når du er blevet ledig A-kassen 2 Fødevareforbundet NNFs a-kasse Når du er blevet ledig - skriftlig vejledning Juli 2013 3 Indholdsfortegnelse Medlemskravet... 7 Beskæftigelseskravet... 7 Ledighedskravet...

Læs mere

Arbejde i Norge. Muligheder at søge job i Norge med danske dagpenge. Hvordan med a-kasse, mens man arbejder i Norge?

Arbejde i Norge. Muligheder at søge job i Norge med danske dagpenge. Hvordan med a-kasse, mens man arbejder i Norge? Arbejde i Norge Muligheder at søge job i Norge med danske dagpenge Hvordan med a-kasse, mens man arbejder i Norge? Hvad hvis jeg er ledig når jeg vender hjem fra arbejde i Norge? Arbejde i udlandet og

Læs mere

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1 Få momsen tilbage hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU JANUAR 2008 DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 2 Hvem kan få momsen tilbage

Læs mere

Nyttige hjemmesider: www.retsinfo.dk her kan man finde alle lovtekster. Hjemmesiden opdateres dagligt af ministerier og Folketinget

Nyttige hjemmesider: www.retsinfo.dk her kan man finde alle lovtekster. Hjemmesiden opdateres dagligt af ministerier og Folketinget Forord 1 Forord Sociale ydelser 2009 er en håndbog i store dele af arbejdsmarkeds- og sociallovgivningen. Den giver hjælp til at besvare de spørgsmål, man både privat og erhvervsmæssigt kan have, når man

Læs mere

Den fleksible efterløn. for dig, der er født før 1. januar 1956

Den fleksible efterløn. for dig, der er født før 1. januar 1956 1 Den fleksible efterløn for dig, der er født før 1. januar 1956 2 3 Indhold 04 INTRODUKTION 05 DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 08 EFTERLØNSBEVISET 10 2-ÅRS-REGLEN 11 DEN SKATTEFRI PRÆMIE 12 EFTERLØN: HVORNÅR OG

Læs mere

Dagpenge og selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse Side 0. DAGPENGE OG SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED som bibeskæftigelse

Dagpenge og selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse Side 0. DAGPENGE OG SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED som bibeskæftigelse Dagpenge og selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse Side 0 DAGPENGE OG SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED som bibeskæftigelse Dagpenge og selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse Side 1 et August 2006 Indhold

Læs mere

1. Indledning. 2. Den fleksible efterløn. Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn

1. Indledning. 2. Den fleksible efterløn. Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn 1. Indledning Denne pjece beskriver efterlønsordningen i hovedpunkter. Pjecen tager udgangspunkt i de nugældende regler. Efterlønsalderen hæves

Læs mere

Dine muligheder som ledig. og det vi forventer af dig

Dine muligheder som ledig. og det vi forventer af dig Dine muligheder som ledig og det vi forventer af dig Indhold Indledning 3 Hvem skal jeg kontakte? 4 Skal du ringe til din lokale HK-afdeling? 5 Hvornår har jeg ret til dagpenge? 7 Hvor længe kan jeg få

Læs mere

AT ARBEJDE I UDLANDET

AT ARBEJDE I UDLANDET AT ARBEJDE I UDLANDET 24-03-2011 Medlemsinformation vedr. ansættelse i udlandet Når man søger ansættelse i udlandet er der mange spørgsmål og mindst ligeså mange forudsætninger, der skal afklares før der

Læs mere

Janne Nielsen. Specialkonsulent 3318 4957

Janne Nielsen. Specialkonsulent 3318 4957 Janne Nielsen Specialkonsulent 3318 4957 DAGPENGE eller EFTERLØN Dagpenge fra IAK Tilmeld dig som ledig dagpengemodtager den 1. ledige dag! Enten på adressen www.jobnet.dk eller på det lokale jobcenter

Læs mere

FLEKSIBEL EFTERLØN. For personer, der er født i 1952 og 1953

FLEKSIBEL EFTERLØN. For personer, der er født i 1952 og 1953 FLEKSIBEL EFTERLØN For personer, der er født i 1952 og 1953 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den fleksible efterløn 1 3. Hvad er et efterlønsbevis? 2 4. Hvornår har du ret til et efterlønsbevis?

Læs mere

Værd at vide når du er ledig

Værd at vide når du er ledig Værd at vide når du er ledig Værd at vide når du er ledig Hvem møder du? Hvilke lovkrav skal du opfylde? Hvilke muligheder har du? Og meget andet. For de fleste er mødet med a-kassen og dagpengesystemet

Læs mere

Ny efterløn regler og eksempler

Ny efterløn regler og eksempler Ny efterløn regler og eksempler I nærværende oversigt er følgende forudsat: Du opfylder de almindelige betingelser for ret til efterløn den dag, du når efterlønsalderen. Du skal bl.a. have været medlem

Læs mere

Om at få feriedagpenge

Om at få feriedagpenge Arbejdsdirektoratet August 2009 1. Betingelser for udbetaling Feriedagpenge er en særlig form for dagpenge, som et medlem af en a-kasse under visse betingelser kan få udbetalt. For at have ret til feriedagpenge

Læs mere

Om Arbejde som honorarmodtager, freelancer, konsulent m.fl.

Om Arbejde som honorarmodtager, freelancer, konsulent m.fl. Om Arbejde som honorarmodtager, freelancer, konsulent m.fl. Ledernes arbejdsløshedskasse 2. udgave marts 2014 Indhold Side 1. Forord... 3 2. Skal du forsikres som selvstændig eller lønmodtager?... 4 3.

Læs mere

Postnr. By Telefonnr. Adresse Postnr. By. Årsag til arbejdsophør?

Postnr. By Telefonnr. Adresse Postnr. By. Årsag til arbejdsophør? Husk at læse vejledningen på siderne 2 og 3, før du udfylder blanketten Ansøgning om dagpenge under arbejdssøgning i et andet EØS-land (dokument PD U2) Ansøgerens oplysninger EØS 1 01-2015 Navn CPR-nummer

Læs mere

VÆRD AT VIDE - når du skal på dagpenge

VÆRD AT VIDE - når du skal på dagpenge VÆRD AT VIDE - når du skal på dagpenge Ase La Cours Vej 7 2000 Frederiksberg Tlf. 7013 7013 ase.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Ret til dagpenge 5 Kontakt til jobcentret og Ase 9 Arbejde samtidig med dagpenge 15

Læs mere

Guide. til dagpengesystemet

Guide. til dagpengesystemet Guide til dagpengesystemet Forord Denne pjece handler om, hvad der sker, når du bliver ledig. Hvilke krav der stilles til dig, hvilke rettigheder du har, og hvad vi kan hjælpe dig med. Du får samtidig

Læs mere

DET SKAL DU VIDE SOM LEDIG

DET SKAL DU VIDE SOM LEDIG DET SKAL DU VIDE SOM LEDIG Det skal du vide som ledig Side 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Tilmeld dig som ledig på jobnet.dk... 3 3. Ledighedserklæring, opsigelse mv. til a-kassen... 3 4. Udbetaling af

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Februar 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og

Læs mere

Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015

Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015 Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015 ~ 1 ~ Indhold Indhold... 2 A-kassens vejledningspligt... 3 www.bf-a.dk.... 3 G-dage

Læs mere

Snart på pension? 3. Planlæg din tilbagetrækning 4. Brug pensionsoverblikket 8. Mere information 15

Snart på pension? 3. Planlæg din tilbagetrækning 4. Brug pensionsoverblikket 8. Mere information 15 Snart på pension? Snart på pension? 3 Planlæg din tilbagetrækning 4 Brug pensionsoverblikket 8 Offentlige ydelser i samspil med pension Mere information 15 10 Snart på pension? Måske er du allerede i gang

Læs mere

Når du er blevet ledig

Når du er blevet ledig Når du er blevet ledig - læs her hvad du skal gøre, for at få dagpenge. Teknikernes Arbejdsløshedskasse Sidst rettet: december 2010 Tryk: Teknisk Landsforbund På din 1. ledighedsdag Første dag du er ledig,

Læs mere

Hvis du har selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse

Hvis du har selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE Hvis du har selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse FOA: A-kasse Hvis du har selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse Er udgivet af forbundet af Offentligt Ansatte

Læs mere