Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som"

Transkript

1 Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige Asteracea (de fleste på røllike og rejnfan). De kan findes i foråret (bedst i april- (maj)) og er lette at klække. Imago flyver fra sidst på eftermiddagen (kl. ca ) til først på natten. (Sen)sommerarterne kommer til kommer til lys.

2 Dichrorampha kendetegn Mange arter er vanskelige at kende på udseendet, men nogle af de almindeligste arter har et fint kendetegn: de mangler costalfold (se de første billede), som langt de fleste hanner har. Andre arter kan kendes på at de på dele af vingerne har skæl, som er tvefarvede (ses i mikroskop). Mange arter er ganske variable, men foderplanter og flyvetid hjælper også til bestemmelsen

3 Dichrorampha gruneriana (H.-S.) mm. Imago flyver sidst på eftermiddagen og kan kætses over foderplanten. Dette eks. er fra ca m. o. h.

4 Dichrorampha gruneriana (H.-S.) Larven lever i rødderne af Anthemis tinctoria (farve-gåseurt) Kendelig på det grøngule i rodfeltet. Vesteuropa. Mod nord til Belgien og Tyskland (ældre fund i Baden-Württemberg).

5 Dichrorampha plumbana (Scop.) mm. Imago flyver om eftermiddagen og skumringen over foderplanterne i juni-juli. Hele Europa.

6 Dichrorampha plumbana (Scop.) Larven lever på Achillea millefolium fra august til april. Der nævnes også andre foderplanter, men det er sikkert fejlbestemmelser.

7 3 Dichrorampha u. costalfold D. plumbana mangler de tvefarvede, gyldne spidser på skællene i rodfeltet og er mørkere og mindre end de øvrige arter. Hos D. aeratana er der heller ingen gyldne spidser på skællene i rodfeltet og ofte ikke på vingen i det hele taget. Arten er mørkere og randpletten ofte tydelig. D. sedatana har tvefarvede, gyldne, grøngule eller grå spidser over hele vingen, selv om der er længere imellem dem i rodfeltet. Den er gennemsnitlig større en plumbana.

8 Dichrorampha plumbana (Scop.) Hunnen er noget mindre end hannen og meget lidt flyvende. Bemærk at vingetegningerne på en måde er delt i en indre og ydre del.

9 Dichrorampha plumbana (Scop.) Udbredelsen af det gyldne areal varierer en hel del. Hele Europa

10 Dichrorampha sedatana Busck mm. Imago flyver om eftermiddagen fra omkring kl. 16. til det mørkner over foderplanten. Den kan være meget talrig.

11 Dichrorampha sedatana Larven lever overvintrende i rødderne på Tanacetum vulgare Arten kendes på de jævnt tegnede vinger med gule, grønlige eller grå skælspidser. Der er nogen variation. Hele Europa.

12 Dichrorampha sedatana Hunnen er temmelig bredvinget og kan være temmelig mørk.

13 Dichrorampha aeratana (Pierce & Metcalf ) mm. Imago flyver i maj-juni om eftermiddagen fra omkring kl. 18. til det mørkner over foderplanten. Den er ikke så flyvelysten. Ingen kostalfold.

14 Dichrorampha aeratana (Pierce & Metcalf ) Larven lever fra september til april i rødderne af Chrysanthemum leucanthemum (=Leucanthemum vulgare) margerit. Arten er meget mørk, men randpletten er næsten altid synlig. Der behøver ikke at være mange guldspidsede skæl.

15 Dichrorampha aeratana (Pierce & Metcalf ) Ikke almindelig, men pletvist udbredt i hele Europa. Endnu ingen fund i Schlesvig-Holstein.

16 Dichrorampha teichiana Sulcs & Kerppola, mm. (forkert angivelse i Razowski). Imago flyver i juni, sidst på dagen. Foderplanten er formentlig Achillea salicifolia (stor røllike). Den er kun kendt fra Letland. Arten er næsten kulsort.

17 Dichrorampha cacaleana (Kennel) 5220 Central og Østeuropa. I Tyskland kun mod syd. I 2012 dog i Nordrhein-Westfalen mm. Imago flyver sidst på dagen men kommer også lejlighedsvis til lys. Den er fremme i juli-august (en sjælden gang sidst i juni). Larven lever i stænglerne af Senecio glabra. Arten ligner D. acuminatana, Men er meget mørkere, mere sort. Stor variation. 3 distinkte former.

18 Dichrorampha bugnionana (Dup.) mm. Imago er aktiv i dagtimerne i juli-august. En montan art, som Kan findes fra 1800 til 2800 m.o.h. Let kendelig, men meget variabel. 3 underarter. Præimaginale stadier ukendte. Alperne. I Tyskland i Bayern.

19 Dichrorampha consortana Stph mm. Imago flyver sidst på dagen over foderplanten, somme tider også midt på dagen, når vejret er til det. Sidst i juni gennem juli og ind i august. Larven lever fra september til april i stænglerne, helt op til blomsterbunden af Chrysanthemum leucanthemum (=Leucanthemum vulgare) margerit. Udbredt i det meste af Nord- og Centraleuropa, men meget spredt og sjælden. I Sverige kun få, meget spredte, findesteder. I Tyskland også ældre fund i Niedersachsen.

20 Dichrorampha chavanneana (La Harpe) mm. Imago flyver i dagtimerne i juli-august. Præimaginale stadier er ukendte, men jeg fandt flere stk. flyvende over Achillea millefolium (røllike). Alpeart. Østrig, Schweiz, Italien (Tyrol), Frankrig og Spanien. Kendt fra m. o. h.

21 Dichrorampha acuminatana (Lienig & Zeller) mm. Imago flyver over foderplanten sidst på eftermiddagen. Den kommer også ofte til lys. To generationer. Maj-juni og august-september.

22 Dichrorampha acuminatana (Lienig & Zeller) Hunnen ses ikke så ofte. Den er endnu mere spidsvinget end hannen, ofte også mørkere, men der er en del variation. Larven lever i stængler og rødder af Leucanthemum vulgare (margerit) fra september til april og igen i juli. Udbredt og temmelig almindelig i hele Europa.

23 Dichrorampha cinerascens (Danilevsky) mm. Imago flyver om dagen omkring foderplanterne, Achillea millefolium (røllike) juni-juli, måske i to overlappende kuld. Udbredt i det østlige Nord- og Mellemeuropa. Arten er gammelkendt fra Tyskland, men der er ingen konkrete findesteder. Den kendes også fra Polen, det sydligste Finland, Letland og videre mod øst. Foto og col.: Hans Blackstein

24 Dichrorampha ligulana (H.-S.) mm. Imago flyver i dagtimerne i juli-august i bjergene i Centraleuropa og på Balkan. Præimaginale stadier er ukendte.

25 Dichrorampha thomanni Huemer, mm. Hunnen er mindre end hannen. Imago flyver i dagtimerne i m højde. Kun kendt fra Alperne Østrig, Schweiz, Italien og Frankrig. Præimaginale stadier er ukendte.

26 Dichrorampha sylvicolana Hein mm. Imago flyver ikke ret meget. Den kan kætses, hvis man kætser dybt i vegetationen sidst på dagen. Den er fremme i maj-juni.

27 Dichrorampha sylvicolana Hein. Hunnen er mere bredvinget, oftest mindre og mørkere.

28 Dichrorampha sylvicolana Hein. Larven lever overvintrende i rødderne af Achillea ptarmica (nyserøllike). Den er let at klække og meget selskabelig. Der kan være rigtig mange larver i de samme rødder.

29 Dichrorampha sylvicolana Hein. Arten er temmelig sjælden og følger foderplanten, som er mest udbredt i Jylland. Meget pletvist udbredt i Mellem- og Nordeuropa. I Tyskland mest ældre fund, og slet ikke mod syd.

30 Dichrorampha simpliciana (Hw.) mm. Imago flyver i juli-august (lidt senere også i en 2. generation længere mod syd) omkring foderplanten. Den kommer også fint til lys.

31 Dichrorampha simpliciana (Hw.) Larven lever overvintrende i rødderne af Artemisia vulgaris (gråbynke). Almindelig i hele Europa, somme tider talrig. Hunnen (billedet) er normalt lidt mørkere og ikke helt så bredvinget.

32 Dichrorampha sequana (Hb.) mm. Imago flyver omkring foderplanten sidst på dagen maj-juli. I Skandinavien i juni. Lokal. Hovedsagelig Mellemeuropa. I Sverige kun På Öland og Gotland. Ingen fund i Nordtyskland.

33 Dichrorampha sequana (Hb.) Larven lever fra august til april i rødderne af Achillea millefolium (røllike) (det er foderplanten på den eneste kendte danske lokalitet) og Tanacetum vulgare (rejnfan). I Mellemeuropa også på Leucanthemum vulgare (margerit).

34 Dichrorampha heegerana (Dup.) mm. Imago flyver i august i skumringen omkring foderplanterne. Udbredt, men noget spredt gennem Europa. I Sverige hovedsagelig på Öland og Gotland, i Findland kun på sydkysten. I Tyskland kun Hessen (gl. fund) og Rheinland-Pfalz. Ikke almindelig.

35 Dichrorampha heegerana (Dup.) Larven lever på Achillea millefolium (røllike). Den er ikke beskrevet eller nævnt i litteraturen, men egne observationer udelukker andre foderplanter.

36 Dichrorampha incognitana (Krem. & Masl.) mm. Imago flyver sidst på dagen over foderplanterne, i Danmark kun kendt fra kystlokaliteter. Den er fremme i juni-juli.

37 Dichrorampha incognitana (Krem. & Masl.) Larven lever overvintrende i rødderne af Achillea millefolium (røllike) indtil midt i marts. Den er let at klække og mange eksemplarer kan leve på samme plante. Temmelig variabel og let at forveksle med D. petiverella

38 Dichrorampha incognitana (Krem. & Masl.) Det er en sjælden art. I Tyskland kun kendt fra Bayern og i ældre fund fra Schleswig-Holstein. I Sverige kun Skåne (sat på kortet)

39 Dichrorampha vancouverana (gueneeana Obraz.) mm. Imago flyver fra om eftermiddagen omkring foderplanterne i fra juni til august. En sjælden gang kommer den også til lys. Hele Europa, undtagen helt mod sydøst.

40 Dichrorampha vancouverana Larven lever overvintrende i rødderne af Achillea millefolium (røllike) fra august til maj. Den er selskabelig og let at klække. Det er en almindelig art.

41 Dichrorampha vancouverana Der er nogen variation. Randpletten kan være mere eller mindre udvisket, men altid med den orangeagtige farve.

42 Dichrorampha vancouverana Den kan også ligne Pammene aurita lidt med et gyldent skær over hele vingen.

43 Dichrorampha flavidorsana Knaggs mm. Imago flyver over foderplanter hen mod aften fra midt i Juli til midt i august. Den er temmelig lokal. Arten ligner D. alpinana temmelig meget, men den flyver senere og har en anden foderplante.

44 Dichrorampha flavidorsana Knaggs Larven lever overvintrende til først i juni på rødder af Tanacetum vulgare (rejnfan). Der er ikke megen variation. Randpletten kan være lidt smallere eller bredere, men farven er altid varmt gul. Udbredt, men i Skandinavien næsten kun langs kysterne (hvilket til dels også gælder i Danmark).

45 Dichrorampha alpinana (Tr.) mm. Imago flyver omkring foderplanterne i juni-juli hen mod aftenen. Larven lever på rødderne af Leucanthemum vulgare (margerit) fra september til juni. Randpletten er bredere end hos D. flavidorsana.

46 Dichrorampha alpinana (Tr.) Udbredt i Europa, i Tyskland dog kun meget spredt og mest ældre fund. Også i Skandinavien meget pletvist forekommende.

47 Dichrorampha petiverella (L.) mm. Imago er aktiv omkring foderplanterne fra sidst på eftermiddagen. Udbredt og meget almindelig i hele Europa

48 Dichrorampha petiverella (L.) Larven lever fra september til april i stængler og rødder af Achillea millefolium (røllike) og Tanacetum vulgare (rejnfan)

49 Dichrorampha petiverella (L.) Den er let at klække og ofte kommer der mange fra bare en plante.

50 Dichrorampha petiverella (L.) Da arten er så almindelig dukker der ret ofte eksemplarer op, som Ser noget aparte ud i forhold til normalen. Arten er temmelig variabel

51 Dichrorampha plumbagana (Tr.) mm. Imago er aktiv sidst på dagen, men findes jævnlig også midt på dagen, hvor der stort set ikke flyver andet. Arten er almindelig. Den kendes fra hele Europa.

52 Dichrorampha plumbagana (Tr.) Larven lever fra august til april i rødderne og de nederste dele af stænglerne af Achillea millefolium (røllike).

53 Dichrorampha plumbagana (Tr.) Der er temmelig stor variation, men heldigvis giver costalfolden (som her er vippet op) en vigtig oplysning.

54 Dichrorampha plumbagana (Tr.) Hunnen flyver ikke så meget. Den er mindre, mere spidsvinget og ofte også mørkere end hannen.

55 Dichrorampha obscuratana Wolff mm. Imago flyver sidst på dagen omkring foderplanterne i juni-juli.

56 Dichrorampha obscuratana Wolff Larven lever i rødderne af Tanacetum vulgare (rejnfan) fra august til maj. I Mellemeuropa også på Achillea millefolium (røllike).

57 Dichrorampha obscuratana Wolff Ensfarvede eksemplarer ligner D. sedatana, men kan kendes På costalfolden. Nord- og Centraleuropa. Udbredt og ofte talrig i Danmark.

58 Dichrorampha agilana (Tgstr.) mm. Imago flyver sidst på dagen omkring foderplanterne i Juni-juli.

59 Dichrorampha agilana (Tgstr.) Larven lever i rødderne af Tanacetum vulgare (rejnfan) og Achillea millefolium (røllike). Hunnen er mindre, stærkere tegnet og ikke Så spidsvinget som hannen. Den er lidet flyvende.

60 Dichrorampha agilana (Tgstr.) Randpletten kan være mere eller mindre skarp og udflydende. Arten er udbredt i Europa men mangler i mange områder, f. eks. i England og Spanien. Den er ret almindelig i Danmark.

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago flyver i solskinnet over planterne eller sidder

Læs mere

Olethreutini 3. Phiaris

Olethreutini 3. Phiaris Olethreutini 3 Phiaris Phiaris umbrosana (Freyer) 4740 17-20 mm. Imago er aktiv fra sidst på eftermiddagen fra juni til først i juli. Længere mod syd i en 2. generation i august. Den bliver hurtigt slidt

Læs mere

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Olethreutini 1 Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Eudemis Eudemis porfyrana t.v. og E. profundana t.h. Normalt er de to arter lette at kende. Den dobbelte kantplet er grå

Læs mere

Lobesiini og Endotheniini

Lobesiini og Endotheniini Lobesiini og Endotheniini Lobesia L. botrana tv., virulenta th. og reliquana i midten. Botrana har en brun plet med gule kanter lige før frynserne. Både virulenta og botrana virker meget spraglede, mens

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 14-16 mm. Imago i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea. Imago kommer

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca Grapholita

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana (F.)

Læs mere

Olethreutini 2. Hedya, Celypha

Olethreutini 2. Hedya, Celypha Olethreutini 2 Hedya, Celypha Hedya salicella (L.) 4713 19-24 mm. Imago er overvejende nataktiv og kommer fint til lys fra juni til august. Den ses ikke ofte om dagen. Arten holder til i moser og langs

Læs mere

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter Olethreutini 4 Argyroploche og flere mindre slægter Capricornia boisduvaliana (Dup.) 4758 14-18 mm. Imago er aktiv i aftentimerne fra sidst i juni til midt i juli. Den kan være talrig, hvor den forekommer,

Læs mere

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.)

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Cochylini del 2 Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Agapeta hamana (L.) 4268 15-25 mm. Imago flyver sidst på dagen og kommer fint til lys fra maj til august (september). Ikke alle eksemplarer er så stærkt

Læs mere

Den tyske feriekalender

Den tyske feriekalender Hamborg November 2018 Den tyske feriekalender Dette notat forklarer hvordan det tyske feriesystem fungerer og giver indblik, hvordan tyskernes ferie er placeret frem til 2023. Det er vigtigt for VisitDenmark,

Læs mere

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB 1 HETEROPTERA: COREIDAE Western Conifer Seed Bug Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) - ny art i Danmark Otto Buhl & Bo K. Stephensen Den store tæge blev nedbanket fra et

Læs mere

Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Cochylini del 1 55 arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Phtheochroa inopiana (Hw.) 4187 19-25 mm. Imago er nataktiv og kommer fint til lys i juni-juli. I Europa Op

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 5109 14-16 mm. Imago flyver i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea.

Læs mere

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Markante geografiske skillelinjer gennemløber EU, når det

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned August 2015, samt udvikling i forhold til august 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct.

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juni 2015, samt udvikling i forhold til juni 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juli 2015, samt udvikling i forhold til juli 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl.

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl. Dommermateriale over Gedeparakitter m.fl. GEDEPARAKIT Cyanoramphus n. novaezelandiae Engelsk: Redfronted kakariki Tysk: Ziegensittich Beskrivelse: Overvejende mørk grøn ; lysere og mere gullig på undersiden

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Markedet for smågrise prognoser og forudsætninger

Markedet for smågrise prognoser og forudsætninger Markedet for smågrise prognoser og forudsætninger Markus Fiebelkorn LaDS' prognose år 2017/18 1. kv. 2017 2. kv. 2017 3. kv. 2017 4. kv. 2017 GNS. 2017 Puljenotering (SPF region 2/3) kr. 470 kr. 538 kr.

Læs mere

Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München

Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj 2017 v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München Program Den økonomiske situation i Tyskland Dansk-tysk samhandel Sektormuligheder

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Forhøjet beredskab Teknisk bilag DANISH TRANSPORTSTANDARD, 24. april 2019

Forhøjet beredskab Teknisk bilag DANISH TRANSPORTSTANDARD, 24. april 2019 Forhøjet beredskab Teknisk bilag DANISH TRANSPORTSTANDARD, 24. april 2019 For at undgå udbrud af Afrikansk Svinepest i Danmark, er der indført et forhøjet beredskab for lastbiler, der kommer fra udlandet.

Læs mere

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8.

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. april 2015 Sammenfatning: Nærværende analyse af den økonomiske udvikling

Læs mere

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG Meddelelse fra Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet om status over gennemførelsen af de prioriterede anstaltninger i den

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 13. december 1985

KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 13. december 1985 .. 8 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L / 9 KOMMISSIONENS BESLUTNING af. december 98 om ændring af beslutning / / EØF om fastsættelse af den standardkode og de regler, der gælder for omskrivning

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

20 nationalflag Navn: Klasse:

20 nationalflag Navn: Klasse: 20 nationalflag Navn: Klasse: Materiale ID: FLG.5.1.1 Vektorgrafik: Simon Estrup www.gratisskole.dk 20 nationalflag Lærer: Dato: Klasse: Holland Yemen Gabon Jugoslavien Bulgarien Rusland Irland Guinea

Læs mere

Tyskland. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse

Tyskland. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Tyskland Markedsprofil 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Indhold Side Formål Nøgletal 3 Digital adfærd 4 Forventninger til det tyske rejsemarked Overnatninger i hele landet 10 6 VisitDenmarks markedsprofiler

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International 1 Mersalg til eksisterende kunder Flemming Dufke Mercuri International En kort introduktion Ansat i Mercuri International siden 1993 Administrerende Direktør/Partner Sælger, Konsulent, Træner, Salgsleder

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Blisgås Anser albifrons

Blisgås Anser albifrons Blisgås Anser albifrons Blisgåsen er en af de gåse-arter der overvintrer i Naturpark Tystrup-Bavelse. For blot få vintre siden var denne art ret ualmindelig i naturparken om vinteren sås oftest med enkelte

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2012-2013 Udskrevet: 2013.12.09 Fødevareklyngen 2012 2013 2012 2013 Samlet eksport 109.421 117.382 Fødevarer 5.724.769 6.112.287

Læs mere

Kig efter det gule på de kinesiske skarver

Kig efter det gule på de kinesiske skarver Kig efter det gule på de kinesiske skarver Af Ole Friis Larsen Vi kan se to underarter af Storskarven i Danmark. Det er ikke let at se forskel på dem, for de er næsten ens, men det kan lade sig gøre at

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Efterslæbet på jernbanen er svært at komme fri af selvom der er iværksat genopretningsplaner i milliardklassen. Er jernbanen tilbage

Læs mere

7 Overnatningsprognose for Danmark 2014-2017 Marked 2011 2012 2013 2014* 2015* 2016* 2017* Udlandet 4,6% 0,5% -0,3% 2-4 % 1½ - 3½ % 1-3 % 1-3 % Danmark 2,5% 0,0% 0,9% 1-3 % ½ - 2½ % 0-2 % 0-2

Læs mere

Trafiksikkerhed: det europæiske handlingsprogram giver fortsat gode resultater målet om færre trafikdræbte på Europas veje i 2010 kan nås

Trafiksikkerhed: det europæiske handlingsprogram giver fortsat gode resultater målet om færre trafikdræbte på Europas veje i 2010 kan nås IP/07/584 Bruxelles, den 27 april 2007 Trafiksikkerhed: det europæiske handlingsprogram giver fortsat gode resultater målet om 25.000 færre trafikdræbte på Europas veje i 2010 kan nås Målet for det europæiske

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2015-2016 Udskrevet: 2017.01.09 Fødevareklyngen 2015 2016 2015 2016 Samlet eksport 131.412 128.801 Fødevarer 7.546.562 7.129.230

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 2. marts 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2017-2018 Udskrevet: 2018.09.10 Landbrug & Fødevarer Fødevareklyngen 2017 2018 2017 2018 ------- Ændring ------ Samlet eksport 82.570

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

Öland 2013, del 2. Author : Palle Frejvald. Fortsættelse af rejsen herfra. Onsdag 5 juni

Öland 2013, del 2. Author : Palle Frejvald. Fortsættelse af rejsen herfra. Onsdag 5 juni Naturliv Naturbilleder, kommentarer og turbeskrivelser http://getano.dk Öland 2013, del 2 Author : Palle Frejvald Fortsættelse af rejsen herfra Onsdag 5 juni Har vist helt glemt billeder af morgenudsigterne,

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Den røde drage - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Flyv, flyv glente! Tag ingen af mine, de er så små! Flyv hen til præsten, han har store grå! Børneremse fra 1800-tallet

Læs mere

Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer

Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer Jørgen Falk, chefkonsulent Høring om lov om røgfri miljøer, 11. oktober 2010 Disposition Status på udviklingen i de sidste 10 15 år EU-landenes lovgivning

Læs mere

Liste Nr Der afholdes generalforsamling med anvisningssalg. TORSDAG DEN 11. April 2013 kl

Liste Nr Der afholdes generalforsamling med anvisningssalg. TORSDAG DEN 11. April 2013 kl Liste Nr. 327. Der afholdes generalforsamling med anvisningssalg TORSDAG DEN 11. April 2013 kl. 19.30 I Skagen kultur-og fritidscenters lokaler kirkevej 19. Mønter m.m. vil være fremlagt kl. 19.00. Brevbud

Læs mere

Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet

Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet Anne-Marie C. Bürger, Biomedia Planlagte naturparker i Region Sjælland Naturparker der enten er etablerede, eller er på vej til at blive det Hvad er en naturpark?

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov 2013 40 stk stenfigurer er placeret langs den ca. 400 meter lange sti, som omkranser boligenheden. Figurerne er fremstillet frit efter fantasinen

Læs mere

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm.

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. Landsdækkende Midvintertælling 2016 Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. I vinteren 2015/16 skal der laves en landsdækkende optælling af overvintrende

Læs mere

3 // Grafik og billedebehandling

3 // Grafik og billedebehandling // Grafik og billedebehandling Opgaven Denne opgave er en fiktiv opgave, hvor jeg retoucherer en»selfie«af en pige der sidder med sine høretelefoner. Jeg ville bl.a. lave ansigtet lidt»renere«i sit udtryk

Læs mere

Østeuropa vil mangle arbejdskraft

Østeuropa vil mangle arbejdskraft 4. april 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting & Morten Bjørn Hansen Østeuropa vil mangle arbejdskraft Østeuropa står over for et markant fald på 22 pct. af befolkningen i alderen 15-69 år frem mod 2050.

Læs mere

Tal om gartneriet 2011

Tal om gartneriet 2011 Tal om gartneriet 2011 Indholdsfortegnelse TENDENSER...3 STRUKTUR...3 ØKONOMI...4 EKSPORT...6 HOLLAND...7 TABELLER...8 Tabel 1 - Antal virksomheder med væksthusproduktion...8 Tabel 2 - Areal med væksthusproduktion

Læs mere

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1. Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn Udenrigshandelsstatistik Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.dk Maj 2008 Udviklingen i eksportpriser og importpriser per kilo, alle fiskeprodukter,

Læs mere

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser Af kursværdi Danske aktier samt aktiebaserede investeringsbeviser min. 29 kr. Aktier fra Sverige min. 175 kr. handel via netbank 0,17 % min. 75 kr. handel via netbank 0,17 % Aktier fra Norge og Finland

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien. AL Albanien T T T.

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien. AL Albanien T T T. Europæisk Vejskat Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien AL Albanien T T T BE Belgien T D BA Bosnien-Herzegovina T T T BG Bulgarien T

Læs mere

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien Europæisk Vejskat Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien Form 1500-04/2016 AL Albanien T T T BE Belgien T D BA Bosnien-Herzegovina T

Læs mere

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet Europaudvalget EU-note - E 78 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 12. september 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Foreløbig rapport om

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme.

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme. Danmark Ordet Danmark stammer fra gammel tid, hvor det kaldtes "Danernes mark". Danmark er et land i Skandinavien og ligger i det nordlige Europa. Danmark kaldes sammen med Grønland og Færøerne for Kongeriget

Læs mere

Status for dansk modeeksport

Status for dansk modeeksport ANALYSE Status for dansk modeeksport 2018 blev et fint år for dansk modeeksport. Analysen ser nærmere på udvikling, trends og tendenser, og konstaterer blandt andet: Den danske modeeksport (beklædning

Læs mere

Vejledning om legitimation. ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne

Vejledning om legitimation. ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne Vejledning om legitimation ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne 1 Legitimation ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne for voksne udlændinge m.fl. For at kunne gå op til statsborgerskabsprøven

Læs mere

Opstillinger på biblioteket for Forhistorisk Arkæologi

Opstillinger på biblioteket for Forhistorisk Arkæologi Opstillinger på biblioteket for Forhistorisk Arkæologi Danmark Danske Tidsskrifter (står til sidst i opstillingen) Skandinavien Danske Tidsskrifter (står til sidst i opstillingen) Sverige Svenske Tidsskrifter

Læs mere

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 2830.

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 2830. Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård Publiceret: 16-05-2011 22:46:54 Påbegyndt: 2830 Afsluttede: 2287 Forespørgselsfiltre Mellem 01/08/2011 og 31/08/2011 1 TEKST / BILLEDE

Læs mere

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene GartneriRådgivningen, november 2017 De vigtigste skadedyr i væksthus er: Trips Væksthusmellus Bladlus Spindemider Opdages angrebet tidligt, så bliver bekæmpelsen

Læs mere

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q1 2016

Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q1 2016 Køb og salg af virksomheder i Danmark og Europa i Q1 2016 April 2016 M&A-markedet i Danmark Salget af danske virksomheder fortsætter de gode takter efter rekordhøjt 2015 Salg af danske virksomheder: Salget

Læs mere

Tal om gartneriet 2013

Tal om gartneriet 2013 Tal om gartneriet 2013 Indholdsfortegnelse STRUKTUR... 3 ØKONOMI... 3 EKSPORT... 6 ERHVERVET I TAL TABEL 1 - ANTAL VIRKSOMHEDER MED VÆKSTHUSPRODUKTION.. 8 TABEL 2 - AREAL MED VÆKSTHUSPRODUKTION OG DRIVAREAL

Læs mere

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 28.

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 28. Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård Publiceret: 16-05-2011 22:46:54 Påbegyndt: 28 Afsluttede: 10 Forespørgselsfiltre Between: 01/06/2011 Og 30/06/2011 1 TEKST / BILLEDE

Læs mere

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 3257.

Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård. Publiceret: 16-05-2011 22:46:54. Påbegyndt: 3257. Spørgeskema: Gæstemåling, dansk (engelsk) Forfatter: Mette Vestergård Publiceret: 16-05-2011 22:46:54 Påbegyndt: 3257 Afsluttede: 2666 Forespørgselsfiltre Between: 01/07/2011 Og 31/07/2011 1 TEKST / BILLEDE

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk Vinterudstyr til biler i Europa Belgien Land 1. november - 31. marts for pigdæk 1. oktober - 30. april for vinterdæk 90 km/t M-veje 60 km/t andre veje 50 i bebyggede områder på is ; anbefales ved is og

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2013-2014 Udskrevet: 2015.02.16 Fødevareklyngen 2013 2014 2013 2014 Samlet eksport 144.523 139.955 Fødevarer 7.564.247 7.741.997

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er bredt ægformede og med hel bladrand. Løvbladene er bredt ægformede med små indskæringer i bladranden. I de tidlige stadier kan agerstedmoder forveksles med storkronet ærenpris og andre ærenprisarter,

Læs mere

Efterårets rovfugletræk

Efterårets rovfugletræk Efterårets rovfugletræk En af de store årlige og spektakulære ornitologiske begivenheder er rovfuglenes efterårstræk, når tusindvis af våger, spurvehøge, kærhøge, glenter mm. på deres træk fra deres yngleområder

Læs mere

Det tyske kystpotentiale. Resultater fra VisitDenmarks image- og potentialeanalyse og den tyske rejseanalyse

Det tyske kystpotentiale. Resultater fra VisitDenmarks image- og potentialeanalyse og den tyske rejseanalyse Det tyske kystpotentiale Resultater fra VisitDenmarks image- og potentialeanalyse og den tyske rejseanalyse Det tyske kystpotentiale Resultater fra VisitDenmarks image- og potentialeanalyse og den tyske

Læs mere

Brug Nedbørsradar og Satellitbilleder Danmark. Regn.dk: God til at se bevægelse af lokale byger. Nem at betjene.

Brug Nedbørsradar og Satellitbilleder Danmark. Regn.dk: God til at se bevægelse af lokale byger. Nem at betjene. BrevdueNord.dk Vejret linkadresser Linkadresserne til højre er ikke mange, men nok til at søge effektivt om vejrdata på internettet. Det er en misforståelse at tro, at jo flere linkadresser man har, jo

Læs mere

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Dato: 2. marts 219 Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Michel Klos Ref.nr.: D19-13416 Udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er et emne, der fra tid til anden dukker op på

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Eksempel på naturfagsprøve Januar 2007 Geografi Facitliste

Eksempel på naturfagsprøve Januar 2007 Geografi Facitliste Eksempel på naturfagsprøve Januar 2007 Geografi Facitliste 1/27 Geo Kilder Opgave:1: Opgave 2: Opgave 3: Opgave 4: Opgave 5: Opgave 6: Opgave 7: Opgave 8: Opgave 14: Opgave 15: Opgave 17: Opgave 19: Opgave

Læs mere

Tal om gartneriet 2016

Tal om gartneriet 2016 Tal om gartneriet 2016 0 Tabel 1 - Antal virksomheder med væksthusproduktion Antal bedrifter 2002 2005 2008 2011 2014 Væksthusproduktion i alt* 633 503 403 395 367 Grøntsager 182 142 107 93 79 Snitblomster

Læs mere