LEAPS, De 6 komponenter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEAPS, De 6 komponenter"

Transkript

1 LEAPS, De 6 komponenter Hvad: Fælles planlægning i teamet. En beskrivelse af alle elementer i LEAPS-forløbet. Både planlægnings- og arkiveringsværktøj. Hvorfor: Hjælp til planlægning og samtidig overblik over indholdet til fremtidig videndeling. Tips: Dette er et dynamisk dokument, som bør opdateres løbende efterhånden som forløbet tager form. Forløbsnavn: Hvad er din livret og hvorfor? Årgang: årgang Lærere/pædagoger: Varighed: 8 uger Forløbsoverblik Hvad kommer eleverne til at gøre, og hvorfor? Hvordan forbindes STEM (Science, Engineering, Teknolog og Matematik) og de humanistiske fag, så der sikres et naturligt, tværfagligt samspil? Eleverne skal udarbejde en opskrift, der besvarer en række spørgsmål. Det betyder, at opskriften skal indeholde en beskrivelse af forholdene, der måske har været med til at gøre retten til elevens livret. Derudover skal den indeholde en beskrivelse af rettens historie. Eleverne skal også lave en engelsk udgave af opskriften. Samtidig skal opskriften indeholde en ernæringsberegning for ingredienserne. Til fremvisningen indgår retten som produkt med det autentiske publikum som smagsdommere. Engagerende spørgsmål Skal være komplekst, tankevækkende, ikke have et rigtigt eller forkert svar og åbne op for undersøgelser forbundet med en reel problemstilling i samfundet uden for skolen. Hvorfor er din livret din livret? Hvad er madkultur? Hvad er god mad? Autentisk publikum Hvordan kommer eleverne i kontakt med lokalsamfundet undervejs i forløbet? Besøg på en lokal restaurant, det lokalhistoriske arkiv eller lignende. Kickoff Hvordan igangsættes forløbet? Hvilke eksperter tilknyttes forløbet? Dette skal være engagerende for elever. Kickoff med besøg på en lokal restaurant, hvor det engagerende spørgsmål præsenteres. Der gennemføres en protokol hvor man dykker ned i, hvad eleverne godt kan lide at spise, deres livret, og hvor de smagte retten første gang. Fremvisningsplan Hvor og hvornår finder fremvisningen sted? Hvad bliver fremvist? Hvordan vil eleverne fremvise arbejdet? Hvem inviteres? Hvilke eksperter tilknyttes? Til fremvisningen har alle lavet en ret, og det er muligt for smagsdommerne at komme rundt og give point og vurderinger af retten. Opskriften er samtidig synlig til fremvisningen. Elevskabte produkter Hvad kommer eleverne til at skabe/skrive/bygge undervejs i forløbet? Udkast og Respons Afkryds hvilken form I vælger. Produktnavn Fag Modeller En madret Hjemkundskab En opskrift den historiske baggrund for retten Historie og matematik En engelsk udgave af opskriften Engelsk Kritiklektioner Beskrivende respons Side 1 af 1 Version 1.0/marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht. Creative Commons:

2 Hvad er din livret og hvorfor? Hvad: Dette er et dokument til deltagerne i forløbet elever, forældre osv. Det skal informere og engagere. Se den også som en plakat til ophængning i klassen, på gangen og til hjemmene. Hvorfor: LEAPS-forløbet er et stort og bærende element i elevernes læring det skal formidles. Giver også gensidigt overblik over de mange forløb der er i gang på skolen. Tips: Lav dette til sidst al information vil findes i de andre planlægningsværktøjer. Gem dine plakater som et arkiv over LEAPSforløb. Forløbsnavn: Hvad er din livret og hvorfor? Årgang: 4. årgang Lærere/pædagoger: Varighed: 8 uger Du skal lære......hvordan du laver din egen opskrift, og hvordan du tilbereder maden. Du skal også lære hvordan man skriver en tekst omkring historien bag den ret du har lavet, hvordan du finder informationer om den og hvordan du sætter det pænt op i en kogebog. Indsæt et billede/foto som viser noget om forløbets indhold. Gerne noget, som fanger læseren/beskueren. Forløbsbeskrivelse I forløbet skal eleverne arbejde med madkultur og se på hvordan man historisk har arbejdet med mad og hvad der gør at nogle bestemte retter er kommet til. Samtidig skal vi se på hvordan vi bliver påvirket af andre landes kulturer når vi for eksempel har taget pizza til os som næsten en nationalret. Eleverne skal selv skrive en kogebog hvor de i hjemkundskab arbejder med opskrifter og tilberedning af mad. Opskriften skal også udarbejdes på engelsk og derigennem får vi koblet deres produkt sammen med andre sprog og kulturer som vi i hverdagen støder på når vi leder efter opskrifter på internettet. Her kommer vi også til at arbejde med omregning i matematik. Til sidst skal det hele smages til vores store streetfood-arrangement. Du skal lære......hvordan man omregner fra engelske enheder som pound og ounce til kilogram og deciliter. Du skal også lære, hvad f.eks. en agurk hedder på engelsk. Hvorfor er din livret din livret? Hvad er madkultur? Hvad er god mad? Engagerende spørgsmål Du skal lære......hvordan man laver en ret til 10 personer, når opskriften kun siger at der er mad til 4. Du skal lære hvad de forskellige enheder betyder, og hvordan man regner frem og tilbage mellem dem. Side 1 af 2 Version 1.0/marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht Creative Commons:

3 ringsmål for forløbet Beskriv læringsmål for relevante fag og færdighedsområder. Madkundskab Matematik Engelsk Deeper Learning Engineering Lave mad efter en opskrift. Arbejde med fagord og udvikle egne opskrifter. Statistik og præsentation af data. Volumen og måleenheder. Problembehandling. Arbejde med ræsonnementer i undersøgende arbejde. Arbejde med enkle begreber på engelsk. Arbejde med forståelsen af enkle, fortællende tekster. Samarbejde omkring udviklingen af en opskrift Præsentere en madret både skriftligt og ved at lave retten. Refleksion over egen læring. Arbejde med at afprøve teorier og ændre på opskriften til man når det resultat, der opfylder de kriterier man har sat op. Skriv ugenummer og fra-til-dato Ugekalender for forløbet Uge Kickoff tur til en lokal restaurant. Det engagerende spørgsmål præsenteres og vi begynder at tage hul på madens historie og baggrunden for mange af de retter der spises rundt omkring i verden. Uge I matematik tager vi hul på emnet vægt og volumen og ser på de måleenheder der bliver brugt i opskrifter. I historie ser vi på levevilkår, og hvordan det hænger sammen med råvarer og madproduktion. Uge Der arbejdes med den første udgave af en opskrift. Vi skal også kigge på forskellige konserveringsmetoder som har været med til at forme vores køkken både her i Skandinavien men også andre steder rundt omkring i hverdagen. Vi skal også se på krydderiernes vej til Danmark. Vi skal også se på krydderiernes betydning for de opdagelsesrejsende. Uge Der skal blandt andet arbejdes med de engelsk mål som bliver brugt i opskrifter og hvordan man regner frem og tilbage mellem dem og de danske. Her skal vi også til at se på hvordan man justerer en opskrift så man kan tilberede mad til flere eller færre end det opskriften siger. Uge Der finpudses på opskriften, og der arbejdes videre med teksten der hører til opskriften. Uge Der arbejdes med den engelske udgave af opskriften og med den historiske beskrivelse af rettens oprindelse. Uge Retten der er udviklet af eleverne tilberedes, og der tages billeder til kogebogen. Der arbejdes med de sidste rettelser så tekster og billeder kan være klar til at komme i kogebogen. Uge Fremvisning som et streetfood-marked et sted i lokalområdet. Her vil der være smagsprøver og kogebogen vil blive udgivet. Side 2 af 2 Version 1.0/marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht Creative Commons:

4 LEAPS, for produkt Hvad: Individuel planlægning. Et værktøj til at beskrive og dokumentere vejen mod det endelige produkt. Skemaet udfyldes nedefra og op, for at sikre progression og etablering af et solidt fundament af viden og kompetencer. Hvorfor: Synliggørelse af vejen mod fremstilling af produkter af høj kvalitet. Tips: Et forløb kan indeholde flere produkter, og dermed flere udgaver af dette dokument. Forløbsnavn: Hvad er din livret og hvorfor? Uddybende beskrivelse af det færdige produkt: En opskrift på en livret Lærere/pædagoger: Færdigt produkt: En film Madens æstetik: Eleven kan fortolke sanse- og madoplevelser. sanselighed. Jeg ved, hvordan man anretter en portion mad. Jeg ved, hvordan maden skal dufte og smage. Kommunikation, videre formidling af de resultater man har fundet omkring den ret, man har udviklet en opskrift til. Der tages billeder af retten. Layoutet til opskriften justeres. Der finjusteres på rettens udtryk. Eleven laver en refleksion over hele forløbet og egen indsats, opnåede succeser og hvad man vil arbejde videre med personligt i næste forløb. Beskrivelse af fase i processen (bundet op på Forløbets indhold; fx. milepæl, fase, etape, checkpoint etc.): Eleven kan udvikle opskrifter. mål og struktur i opskrifter. Jeg kan forbedre den opskrift jeg har arbejdet med og gøre den til min egen opskrift. Arbejde med en videnskabelig tilgang til problemstillinger ved at justere på en opskrift til den ønskede smag og konsistens opnås. Der justeres på elementer i retten og der arbejdes med hvilken indflydelse det vil have på retten at man tilsætter, fjerner eller ændre på mængden af ingredienser. Der gives respons på de nye versioner af retten og der gives respons på opskriften er den tydelig og let at forstå? Beskrivelse af fase i processen (bundet op på Forløbets indhold; fx. milepæl, fase, etape, checkpoint etc.): Eleven kan lave mad efter en opskrift. Eleven har viden om køkkenredskaber, arbejdsprocesser samt fagord og begreber i en opskrift. Jeg kan følge en opskrift og lave mad som ser ud, og smager som forventet. Få fat i grundlæggende faglige udtryk og det håndværk, der ligger bag en bestemt profession. Første gang retten tilberedes. Der arbejdes med de forskellige teknikker der er nødvendige for at lave retten rigtigt. Der kan laves en runde med udkast og respons i forhold til retten hvor der smages på hinandens retter, og der gives feedback til hvordan retten kan justeres. Beskrivelse af fase i processen (bundet op på Forløbets indhold; fx. milepæl, fase, etape, checkpoint etc.): Eleven kan sammenligne tidlige tiders familie, slægt og fællesskaber med eget liv. fællesskaber før og nu. Jeg kan finde en ret som min familie godt kan lide og finde ud af, hvorfor vi godt kan lide den. Jeg kan også finde informationer om retten og hvor den stammer fra. Lære hvordan man undersøger og tilegner sig viden om et emne og indsamler data som kan bruges til at besvare det spørgsmål, man er blevet stillet. Indsamle forskellige opskrifter. Indsamle viden om de valgte retter. Refleksion i forhold til vurderingen hvad der er elevens livret og arbejdet med at samle information, vurdere hvad der kan bruges. Side 1 af 1 Version 1.0/marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht. Creative Commons:

5 LEAPS-forløb, ugekalender Hvad: Fælles overblik på ugebasis. Kalenderen giver overblik over, hvad der sker hvornår. Skemaet udfyldes baglæns med fremvisningsdatoen først. Husk at afsætte tid til planlægning af fremvisningen. Udfyld dernæst vigtige faser fra læringsmål for produkt. Hvorfor: Skemaet giver teamet et samlet overblik over forløbet, og hjælper teamet med planlægningen. Tips: Kalenderplanlægning er en hjælp og kommer i naturlig forlængelse til de andre planlægningsdokumenter, som samler og giver det endelige overblik. Forløbsnavn: Hvad er din livret og hvorfor? Årgang: årgang Lærere/pædagoger: Varighed: 8 uger Matematik Engelsk Uge Kickoff med besøg på en lokal restaurant. Præsentation af det engagerende spørgsmål. Der gennemføres en protokol hvor man dykker ned i, hvad eleverne godt kan lide at spise, og hvor de smagte retten første gang. Arbejde med engelske udtryk for mad og retter. Ord der bliver brugt i forbindelse med madlavning. Arbejde med volumen og vægt. De fire regnearter i forbindelse med opskrifter. Modellering: Eleven kan gennemføre enkle modelleringsprocesser. enkle modelleringsprocesser. Arbejde med dialog på restauranter samt original engelsk madkultur kontra amerikansk madkultur Man arbejder med justeringer af opskrift i forhold til portioner. Der kan arbejdes med regneark. Hvordan kan man illustrere indholdet af ingredienser? Der læses tekster på engelsk omkring madtraditioner, kultur og historie. Læsning: Eleven kan forstå hovedindholdet af enkle, fortællende tekster. billedstøtte og ordlister til læseforståelse. Omregning mellem engelske måle- og vægtenheder til metriske til brug i opskriften. Problembehandling: Eleven kan opstille og løse matematiske problemer. kendetegn ved lukkede, åbne og rene matematiske problemer samt problemer, der vedrører omverdenen. Engelske måleenheder i køkkenet og i opskrifter sammenlignes med metriske måleenheder. Opskriften bliver oversat til engelsk. Der samles data fra opskriften man har valgt. Hvilken matematik kan man bruge til at beskrive retten? Udkast og respons i forhold til teksten i opskriften. Der arbejdes med det rette ordvalg og mængdeangivelser på engelsk Ræsonnement og tankegang: Eleven kan anvende ræsonnementer i undersøgende arbejde. enkle ræsonnementer knyttet til undersøgende arbejde, herunder undersøgende arbejde med digitale værktøjer. Der knyttes en enkelt beskrivelse af arbejdet med livretten på engelsk. Skrivning: Eleven kan skrive enkle beretninger om egen hverdag. enkle bindeord. Der kan arbejdes med statistik i forhold til livretter på skolen, i klassen eller i lokalsamfundet. Statistik: Eleven kan gennemføre og præsentere egne statistiske undersøgelser. metoder til at behandle og præsentere data, herunder med digitale værktøjer. Udkast og respons i forhold til den tilhørende tekst. En del af opskriftsbogen og præsentationen er at vise tilhørende diagrammer og statistik. Færdiggørelse af opskriften på engelsk samt beskrivelsen af retten på engelsk. Tekst og medier: Eleven kan anvende enkle genrer på engelsk som kommunikation. fortællinger og beskeder. Side 1 af 2 Version 1.0 /marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht. Creative Commons:

6 Madkundskab Historie Klassiske kulturretter Danske råvarer og retter Der arbejdes med den første udgave af en opskrift på den ret man vil lave. Retten laves og opskriften justeres i forhold til hvad man godt kan lide. Madlavningens mål og struktur: Eleven kan lave mad efter en opskrift. køkkenredskaber, arbejdsprocesser samt fagord og begreber i en opskrift. Introduktion til madens betydning op gennem tiden. Historiske billeder og illustrationer. ultur/fastfood-saadanblev-det-en-del-afvores-hverdag Kartoflens historie som eksempel på madens vandring og betydning /alle/film/eventyret-omden-vidunderligekartoffel useum.dk/kartoflenshistorie.aspx Historiske konserveringsmetoder. Krydderier som handelsvarer. Vasco da Gama og Marco polo. Livsgrundlag og produktion: Eleven kan beskrive ændringer i livsgrundlag og produktion. livsgrundlag og produktion før og nu. Første udgave af favoritretten. Der laves smags-, lugte- og synsvurdering, og der gives feedback som kan bruges i arbejdet med at justere retten. Historiske begivenheder der knytter sig til ændring i madproduktion, opbevaring og kendskab. Tidslinje med køleskab, elektrisk komfur, fryser, supermarkeder, første burgerkæde og pizzeria i Danmark, i verden. adan-er-voresmadvaner-blevetpaavirket-gennem-tiden Udkast og respons på retten. Eleven kan udvikle opskrifter. mål og struktur i opskrifter. Amerikanisering og dansk kultur med fokus på madvaner n.dk/leksikon-ogkilder/vis/materiale/am erikanisering-og-danskkultur / Arbejde med præsentationerne af retten og hvordan det kan organiseres. Der arbejdes blandt andet med hvordan man bruger tiden. Der arbejdes på sammenhængen mellem livretten og familiens historie. Familie og fællesskaber: Eleven kan sammenligne tidlige tiders familie, slægt og fællesskaber med eget liv. fællesskaber før og nu. Den færdige ret tilberedes og der anrettes på en tallerken så der kan tages billeder. Madens æstetik: Eleven kan fortolke sanse- og madoplevelser. sanselighed. Der udarbejdes en beskrivelse af den historiske baggrund for retten og sammenhængen med nutiden. Hvorfor er retten blevet som den er? Var der en tid hvor man ikke kunne lave retten? En sidste udgave tilberedes til smagsdommerne ved fremvisningen. Retten, historien om retten, den danske opskrift og den engelske opskrift samles i enten en fysisk kogebog eller på en hjemmeside. Side 2 af 2 Version 1.0 /marts 2019 Kata Fonden, Materialet må ikke ændres eller bruges kommercielt iht. Creative Commons:

Årsplanen er udarbejdet, så den følger kompetenceområderne fra klasse i overensstemmelse med Fælles Mål.

Årsplanen er udarbejdet, så den følger kompetenceområderne fra klasse i overensstemmelse med Fælles Mål. Årsplan for 6. klasse i madkundskab 2017/ 2018 August - december 2017 Årsplanen er udarbejdet, så den følger kompetenceområderne fra 4.-7. klasse i overensstemmelse med Fælles Mål. Det fremgår inden for

Læs mere

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014

Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål. Aarhus 23. oktober 2014 Sproglig udvikling - et tværgående tema i Fælles Mål Aarhus 23. oktober 2014 Dagens tal 4004 4004 f. kr. blev jorden skabt kl. 9:00 (det var en søndag!) James Ussher, ærkebiskop i Irland (calvinist) Næsten

Læs mere

Preview af formularskabelon

Preview af formularskabelon Preview af formularskabelon Vælg tema: Blåt tema Det valgte tema gemmes automatisk i skabelonen Import Elevplan 6.klasse KK Elevplan 6 klasse Dansk Status Progression i forhold til seneste læringsmål for

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen Det fælles i det faglige Ph.d. Bodil Nielsen bodilnsti@gmail.com Det fælles i det faglige kompetencer på tværs Undersøgelse og dialog Eleverne skal lære at - forholde sig undersøgende til omverdenen -

Læs mere

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 Kødsovs lærervejledning Kødsovs er en ret, som danskerne har taget til sig, fra den italienske madkultur.

Læs mere

2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag. konsistens og aroma (Del 1)

2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag. konsistens og aroma (Del 1) Spis med 2 Eleven kan skelne mellem sanserne/ forskellige grundsmage, Smag og behag konsistens og aroma (Del 1) Eleven har viden om grundsmage, konsistens og aroma Eleven kan tilsmage og krydre maden Eleven

Læs mere

LEAPS- Minikonference 2019

LEAPS- Minikonference 2019 LEAPS- Minikonference 2019 Sønderskov-Skolen Sønderborg Kvaglundskolen, Signatur Esbjerg Skolen på Herredsåsen Kalundborg Herfølge Skole Køge Kata Fonden Hvad skal børn lære for at være rustet til fremtiden?

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Alle Tiders Mad. -en opdagelsesrejse i Danmarkshistorien, set gennem den mad vi har spist siden oldtiden og frem til i dag

Alle Tiders Mad. -en opdagelsesrejse i Danmarkshistorien, set gennem den mad vi har spist siden oldtiden og frem til i dag Til lærerne i Madkundskab og Historie Alle Tiders Mad -en opdagelsesrejse i Danmarkshistorien, set gennem den mad vi har spist siden oldtiden og frem til i dag Nu som online på Nexus Learning En rejse

Læs mere

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed Årsplan 4. 6. klasse madkundskab Skoleåret 2019-2020 Lærer: Anni Andersen Følgende årsplan er udarbejdet og planlagt med udgangspunkt i Fælles Mål for faget madkundskab. Forløbet leder mod følgende overordnede

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015

HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 HVAD STÅR DER I DE NYE FÆLLES MÅL OM DEN MATEMATISKE KOMPETENCE, KOMMUNIKATION? KØBENHAVN 29. SEPTEMBER 2015 BINDENDE/VEJLEDENDE BINDENDE MÅL OG TEKSTER: FAGETS FORMÅL KOMPETENCEMÅL (12 STK.) FÆRDIGHEDS-

Læs mere

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNING CASE UNDER VISNING SUND MAD PÅ SKEMAET SUND MAD PÅ SKEMAET

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNING CASE UNDER VISNING SUND MAD PÅ SKEMAET SUND MAD PÅ SKEMAET CASE I dette forløb arbejder vi med maddannelse som et bidrag til dannelse i bred forstand jævnfør Folkeskolelovens formål. Vi tænker her mad ind som pædagogisk og sundhedsmæssigt værktøj Det er hos børnene,

Læs mere

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag.

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag. Målsætning I denne fase foldes målet for forløbet ud. Læreren kan orientere sig i et udpluk af forenklede fælles mål, samt de fire elevpositioner, for på den måde at forankre forløbet i en legitim læringsproces.

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Madlavning

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Madlavning Køkkenkørekort/ 2 Eleven kan anvende Kend dit køkken almindelig hygiejne principper i madlavning Eleven har viden om hygiejne- og opbevarings- og konserveringsprincipper Eleven kan lave mad efter en Eleven

Læs mere

PRØV! mundtlig til undervisningen og prøvesituationen

PRØV! mundtlig til undervisningen og prøvesituationen PRØV! mundtlig til undervisningen og prøvesituationen - Teoretisk grundlag for prøverne - Liste med links - Portalen: PRØV!Mundtlig matematik Niveau 1 vedrører viden om objekter, definitioner, tekniske

Læs mere

Matematikvejlederkonference 27. august Matematikvejlederkonference Odense 2015

Matematikvejlederkonference 27. august Matematikvejlederkonference Odense 2015 Matematikvejlederkonference 27. august Læringskonsulenterne Rasmus Ulsøe Kær Martin Villumsen Rikke Kjærup De tværgående temaer i et matematisk perspektiv Innovation og entreprenørskab It og medier Sproglig

Læs mere

Projektoverblik: Hvad kommer eleverne til at gøre, og hvorfor?

Projektoverblik: Hvad kommer eleverne til at gøre, og hvorfor? Projektnavn: Næstekærlighed Årgang: 1. årgang LEAPS Projektindhold Lærere: MB, SA, SR, FO Pædagoger: HJN, SØB, SAH Varighed: Uge 47-51 Projektoverblik: Hvad kommer eleverne til at gøre, og hvorfor? Eleverne

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Vores tema omhandler økologisk samt konventionel produktion

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1 Matematikvejlederdag Ankerhus 3. november 2014 Klaus.fink@uvm.dk Side 1 Oplægget Nyheder Fagligt fokus Læringsmålstyret undervisning Klaus.fink@uvm.dk Side 2 Udviklingsprogrammet Klaus.fink@uvm.dk Side

Læs mere

Madkundskab Fælles Mål

Madkundskab Fælles Mål Madkundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 4./5./6./7. klassetrin 5 Fælles Mål Madkundskab 2 1 Fagets formål Eleverne skal i

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.)

Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.) Matematik Matematik efter Lillegruppen (0-1 kl.) Undervisningsministeriets forenklede fælles mål: Matematiske kompetencer Eleven kan handle hensigtsmæssigt i situationer med matematik Problembehandling

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger, som er knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

Guide til danske råvarer

Guide til danske råvarer VIDEN vækst balance Guide til danske råvarer lærervejledning Landbrug & Fødevarer guide til danske råvarer Guide til danske råvarer lærervejledning Formål Guide til danske råvarer er udarbejdet for alle,

Læs mere

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018. Madkamp - DM i madkundskab

INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018. Madkamp - DM i madkundskab INTRODUKTION TIL ÅRETS LÆREMIDDEL KONSERVER DIN KØKKENHAVE 2017/2018 Madkamp - DM i madkundskab KONSERVER DIN KØKKENHAVE Konservering af frugter, bær og grønt, der kan dyrkes på dansk friland/drivhus i

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

At smage med næse og øjne

At smage med næse og øjne Side: 1/6 At smage med næse og øjne Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Krydderier, Lugtesansen, Kanel Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: I

Læs mere

restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer?

restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer? restaurant gocook en madkundskabsaktivitet Hvad skal du gøre som lærer? 1 indhold Side 2-9: Side 10-11: Side 12-18: Side 19-23: Side 24: Hvad er Restaurant GoCook? Opgaver for skolen Restaurant GoCook

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på det matematiske stof, som eleverne har lært i. klasse. Jubii giver dermed læreren mulighed for at screene, hvor klassen

Læs mere

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang 08-9 Materialer: Trix A, Trix B samt tilhørende kopiark. Trix træningshæfte. Øvehæfte og 4. Andet relevant materiale. Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på

Læs mere

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter FAG: Matematik KLASSETRIN: 5. klasse Hvert kapitel i Kontext er beregnet til ca. 5 uger. I kapitlerne regnes henholdsvis i hånden, på lommeregner samt i IT-programmer som GeoGebra og Excel/numbers. Der

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Formålet for faget matematik Guldminen 2019/2020 Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 5 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning Opmærksomhedspunkt Eleven kan anvende ræsonnementer i undersøgende arbejde

Læs mere

Årsplan i dansk 6. A 2013/2014

Årsplan i dansk 6. A 2013/2014 Årsplan i dansk 6. A 2013/2014 33 Feriebreve om sommerferien 34 Komma og punktummer, samt sætningsanalyse 35 Komma og punktummer, samt sætningsanalyse læseteknikker 36 læseteknikker og læseforståelse Diktat

Læs mere

Fra hjemkundskab til madkundskab. Læringsmålstyret undervisning

Fra hjemkundskab til madkundskab. Læringsmålstyret undervisning Fra hjemkundskab til madkundskab Læringsmålstyret undervisning 1. Velkomst og kaffe/brød 2. Madkundskab 2015 læringsmålstyret undervisning 3. Vi laver vores egen frokost incl. udvikler undervisningseksempler

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ

LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ LÆRINGSMÅLSTYRET UNDERVISNING - MÅLPILEN SOM VÆRKTØJ Oversigt Lovmæssige forandringer Indsigter fra didaktisk forskning vedrørende læringsmål i undervisningen Målpilen som værktøj Muligheder i lærerteamet

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning Lærervejledning Formålet med Smagens Dag er at sætte fokus på smagens fem grundsmage og udfordre eleverne og deres smagssans. På Smagens Dag bliver eleverne præsenteret for forskellige smagsoplevelser,

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 1 Til matematiklæreren i 10. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik maj 2018.

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING MATFLIP Et undervisningsmateriale for 8. klasse MATEMATIK ISBN 978-87-90386-83-2 Copyright 2016 Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse

Læs mere

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Undersøgelser i naturfag Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

livretter - med kartofler Lærervejledning Formål med læremidlet Læremidlet består af: Mål for undervisningen

livretter - med kartofler Lærervejledning Formål med læremidlet Læremidlet består af: Mål for undervisningen livretter - med kartofler Læremidlet GoCook Livretter med kartofler er målrettet den obligatoriske undervisning i hjemkundskab fra 4.- 7. klassetrin. Materialet kan desuden bruges i undervisningen i valgfaget

Læs mere

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af?

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af? Færdigheds- og vidensmål (efter 4. klasse) Hvad kan sten fortælle? Hvorfor har Danmark broer? Hvor bliver affaldet af? Hvordan lever man sundt? Hvad var der før mobilen? Hvor lever isbjørnen? Kender du

Læs mere

skolen åbnes VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE INTERESSER, STYRKER OG POTENTIALER NYE FAG X 2 lektiehjælp samarbejde lokale kultur fordybe sig

skolen åbnes VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE INTERESSER, STYRKER OG POTENTIALER NYE FAG X 2 lektiehjælp samarbejde lokale kultur fordybe sig VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE MÅL: Alle elever skal trives og blive så dygtige, de kan! 2+5 x 2 DANSK VEJEN DERTIL: En ny skoledag der er varieret, fagligt udfordrende og motiverende for den enkelte elev

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab Odense Friskole Fagplan for Hjemkundskab Formål Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem samtale, fortælling, oplevelse og erfaring tilegner sig viden og færdigheder, så de bliver

Læs mere

Undervisningsplan 6. kl. Matematik. Periode: August-oktober Emne: We are all mad. Tema: Spil, sandsynlighed, kombinatorik og simulering

Undervisningsplan 6. kl. Matematik. Periode: August-oktober Emne: We are all mad. Tema: Spil, sandsynlighed, kombinatorik og simulering Undervisningsplan 6. kl. Matematik Periode: August-oktober 2016 Emne: We are all mad Tema: Spil, sandsynlighed, kombinatorik og simulering Klasse: 6. Dette matematik forløb tager udgangspunkt i, at filmen

Læs mere

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge International orientering Kunst & litteratur Science & innovation Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen i indbakken på ElevIntra Drama & musik

Læs mere

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017

Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Årsplan 5-6. klasse 2016/2017 Der undervises i Madkundskab og håndværk & design i et halvt år hver. 5-6. klassetrin i to lektioner ugentligt. Eleverne er delt i 4 grupper. I faget Madkundskab vil der i

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Afsætning A hhx, august 2017

Afsætning A hhx, august 2017 Bilag 22 Afsætning A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Afsætning er et samfundsvidenskabeligt fag, der omfatter viden, kundskaber og kompetencer inden for økonomi, sociologi og psykologi.

Læs mere

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE NYBORG GYMNASIUM 2013-14 http://sophiestroem.wordpress.com/ FØRST - EGNE BEDSTE ERFARINGER! FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - HF FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - STX LETTE

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE 2017-18 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til faget i klassen Formål: Formålet med faget Natur/Teknik er at eleverne stifter bekendtskab med vigtige fænomener. Undervisningen skal, især i starten, bygge på

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Enten 33 Social Star 34 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 19 Dialog (fase 1) Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt Jeg kan målrette og producere

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 4 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning undersøgende arbejde Eleven kan læse og skrive enkle tekster med og om matematik

Læs mere

FÆLLES MÅL. Fokusområder i folkeskolen

FÆLLES MÅL. Fokusområder i folkeskolen Der tages udgangspunkt i de nye forenklede Fælles Mål for børnehaveklassen til 0. klasse, som trådte i kraft i august 0. Undervisningsmaterialet berører, som nævnt i lærervejledningen, fagene: Natur og

Læs mere

2) foretage beregninger i sammenhæng med det naturfaglige arbejde, 4) arbejde sikkerhedsmæssigt korrekt med udstyr og kemikalier,

2) foretage beregninger i sammenhæng med det naturfaglige arbejde, 4) arbejde sikkerhedsmæssigt korrekt med udstyr og kemikalier, Formål Faget skal give eleverne indsigt i det naturfaglige grundlag for teknik, teknologi og sundhed, som relaterer sig til et erhvervsuddannelsesområde. For niveau E gælder endvidere, at faget skal bidrage

Læs mere

Reventlow Lille Skole

Reventlow Lille Skole 1 Reventlow Lille Skole - så kan du lære det! Årsplaner for valgfaget madkundskab 2018-2019 7.- 8.- 9.- og 10.- klasse Årsplanen er udarbejdet, så den følger kompetencemålene efter 8 klasse. Eleverne kan

Læs mere

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk 6. MØDEGANG Mad Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk At deltagerne bliver bevidste om hvilke valg, de træffer og hvorfor At deltagerne bliver bevidste om barndommens og ungdommens madvaner,

Læs mere

SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB

SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB SMAG I FOLKESKOLENS NYE FAG MADKUNDSKAB BETYDNING FOR GASTRONOMIENS FREMTID? MED SÆRLIGT FOKUS PÅ EKSPERIMENTEL LÆRING OG BEGRUNDEDE MADVALG Det Danske Gastronomiske Akademi 9. april 2015 Karen Wistoft

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære gymnasielærere Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som lærerteam eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Madkundskab Årsplan 5.B og 5.D 2014-15

Madkundskab Årsplan 5.B og 5.D 2014-15 Hver hjemkundskabsgang vil jeg indlede med at spørge, hvad eleverne har lavet/hjulpet til med at lave af mad derhjemme siden sidst. Lektien i hjemkundskab er således; Mindst en gang om ugen at være en

Læs mere

Smagens Dag 2015 Smag til

Smagens Dag 2015 Smag til Smagens Dag 2015 Smag til Lærervejledning Af Hanne Birkum og Kirsten Marie Pedersen 1 Smagens Dag 2015 Smag til Indhold i lærervejledningen Smagens Dag 2015... 3 Vejledning til hver workshop... 7 Workshop

Læs mere

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV Mål og indsatsplan for: PLC på UCV 2017-20 Mål og indsatsplan for Pædagogisk Læringscenter på UCV 2017-2020 Introduktion: PÅ UCV er der igangsat en udviklingsproces omkring digital dannelse samt synlig

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 opstille og synliggøre læringsmål knyttet til repræsentation og symbolbehandling på forskellige klassetrin udvikle og vurdere undervisningsaktiviteter

Læs mere

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 153 = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14+ 15 + 16 + 17 153 = 1! + 2! + 3! + 4! + 5! 153 = 1 3 + 5

Læs mere

ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018 UGE 35-40 44-47 Matematiske Fokuspunkter Tal, talsystemer regneregler, herunder: - Potens kvadratregner egler Økonomi, herunder: - Decimaltal - Brøktal -

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

Kompetencemål for Madkundskab

Kompetencemål for Madkundskab Kompetencemål for Madkundskab Madkundskab er både et praktisk og et teoretisk fag, der kombinerer faglig og videnskabelig fordybelse med kreativt og innovativt arbejde, håndværksmæssigt arbejde, æstetiske

Læs mere

MIN BY MIN LETBANE LÆRERVEJLEDNING KLASSE

MIN BY MIN LETBANE LÆRERVEJLEDNING KLASSE MIN BY MIN LETBANE Kære lærer Formålet med dette materialet om Odense Letbane er at oplyse byens grundskole-elever på 5. 9. klassetrin om byens kommende letbane, beslutningsgrundlaget for den samt borgernes

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Opskriften som læremiddel

Opskriften som læremiddel Opskriften som læremiddel Landskursus Foreningen for Madkundskab Hvad er et læremiddel i madkundskab? Kirsten Marie Pedersen 28.09.2017 Bagt æblekage (4 per.) Opskrift 4 æbler 75 g smør 75 g hvedemel 75g

Læs mere

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017

Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Årsplan for 4. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De forenklede fællesmål for faget engelsk. Arbejdsformer: Eleverne skal både arbejde enkeltvis, i par og i grupper.

Læs mere