Omstrukturering i elektricitetsindustrien: Et værktøjssæt til Social Ansvarlig Omstrukturering med en vejledning i bedste praksis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omstrukturering i elektricitetsindustrien: Et værktøjssæt til Social Ansvarlig Omstrukturering med en vejledning i bedste praksis"

Transkript

1 Omstrukturering i elektricitetsindustrien: Et værktøjssæt til Social Ansvarlig Omstrukturering med en vejledning i bedste praksis ENDELIG UDGAVE En rapport til EURELECTRIC, EPSU og EMCEF Af David Tarren, Dr. Howard Potter, Dr. Sian Moore Working Lives Research Institute Dette projekt er muliggjort ved hjælp af finansiering fra Den Europæiske Kommission Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Ligestilling

2 Sammenfatning Som følge af de mange forskellige direktiver indenfor den europæiske union vedrørende markedsliberalisering, er omstrukturering blevet et løbende spørgsmål for arbejdsmarkedsparter indenfor den europæiske elektricitetssektor (p5). Indenfor den europæiske samfundsmodel anses effektiv social dialog mellem arbejdsgivere og fagforeninger som den bedste måde til at diskutere følgerne af omstrukturering. Denne praksis tilskyndes såvel i relation til europæiske og nationale lovmæssige rammer som i henhold til foreliggende planer. (p9). For at en social dialog skal være effektiv, skal den finde sted på det rigtige tidspunkt og være aktiv, samarbejdende og fuldt ud inddrage den pågældende arbejdsstyrke. Den skal hele tiden have mekanismer til overvågning af fremskridt og evaluering af resultater. Social dialog skal hvile på en realistisk forståelse for de særlige positioner, som hver af arbejdsmarkedets parter har. At indlede en social dialog i små og mellemstore virksomheder, udlicitering og involvering af atypiske arbejdere kan hjælpe med til at reducere effekterne af tavs omstrukturering (p14). Forventning og gennemskuelighed er afgørende for enhver vellykket omstrukturering. Disse faktorer skal være en del af dagligdagen i enhver organisation, hvis den effektivt og løbende skal kunne håndtere ændringer (p21). For at udvikle tilliden, som følger med forventning og gennemskuelighed, skal der være en række strukturer og mekanismer, der er dedikerede til omstrukturering. Langtids arbejdsstyrkeplanlægning, som involverer formelle omskolingsmekanismer og en etos af livslang erfaring, vil hjælpe med til både arbejderens beskæftigelsesegnethed og til hans mulige genansættelse i virksomheden (p31). Omstruktureringsvalg, som medfører tab af erfarne ansatte, såsom tidlig pensionering, bidrager til risikoen for hjerneflugt såvel på virksomheds- som på sektorspecifikt niveau (p34). Oplevelserne i forbindelse med omstrukturering kan have skadelig effekt på arbejdernes sundhed, både hos dem, som forlader virksomheder og hos dem, der bliver. For at minimere dette skal positive sundhedsstrategier være på plads inden omstruktureringen og være en del af organisationens liv derefter (p40). Afhængigt af forholdene, under hvilke omstrukturering finder sted, kan offentlige myndigheder på lokale og/eller europæiske niveauer være en fordel i forbindelse med arbejdsmarkedets parters aktiviteter (p45). Dette er især tilfældet, hvor virksomheden, der omstrukturerer, er en vigtig arbejdsplads indenfor et givent, geografisk område. Arbejdsmarkedets parter kan få hjælp via forefindende, europæisk finansiering til håndtering af ændringer for deres ansatte og medlemmer. Givet sektorens stigende, tværnationale natur er der flere muligheder for at erfare om god praksis i forbindelse med omstrukturering af virksomheder andre steder. Disse oplysninger kan fremskaffes på europæisk niveau via eksisterende arbejdsmarkedets organisationer.

3 2.4 Tjekliste for social dialog Er alle ledere klar over eksisterende, juridiske bestemmelser mellem arbejdsgivere og arbejdstagerrepræsentanter med hensyn til omstrukturering? Er de oprindelige og egentlige grunde for organisatorisk ændring kommet klart frem og almindeligt forstået af arbejdsmarkedets parter, f.eks. privatisering, liberalisering, teknologisk ændring, sammenlægning, overtagelse osv.? Er processen med hensyn til social dialog vedrørende omstrukturering planlagt og vedtaget af parterne inden diskussionen? Er ledere blevet trænet i at håndtere omstruktureringsprocessen? Har der været en fælles træning af arbejdsmarkedets parter med hensyn til håndtering af omstruktureringsprocessen? Er der oprettet strukturer til social dialog på forskellige organisationsniveauer, f.eks. europæiske samarbejdsudvalg, nationale samarbejdsudvalg, virksomhedsøkonomiske komiteer, og er de egnede til samråd/høring vedrørende omstrukturering? Er der bestemmelser og mekanismer vedrørende arbejdstagerrepræsentation på alle niveauer i organisationen vedrørende omstrukturering? Er arbejdsgivernes og -tagernes repræsentanter enige om informationsrettigheder og/eller diskussionsrettigheder vedrørende forventet eller foreslået organisatorisk ændring? Har de sociale parter oprettet et dedikeret og stående forum, inden for hvilket omstruktureringsprocessen kan diskuteres, planlægges, implementeres og/eller evalueres, f.eks. en omstruktureringsenhed eller et ditto team? Er der tredjeparter, som bør involveres i den sociale dialog, f.eks. lokale, regionale eller nationale offentlige myndigheder? Har fagforeningerne haft mulighed for at foreslå alternativer til omstrukturering eller til afskedigelser i forbindelse med omstrukturering? Er arbejdsmarkedets parter realistiske med hensyn til deres position i den sociale dialog. Er der f.eks. spørgsmål udenfor de to parters kontrol, som fører dialogen ud på et sidespor? Er der skabt strukturer, så omstruktureringsprocessen kan overvåges og evalueres af arbejdsmarkedets parter. Er der f.eks. oprettet en fast referencegruppe (Vattenfall, se tillæg)? Har arbejdernes repræsentanter tid nok væk fra arbejdspladsen til forberedelse af social dialog og til at rådføre sig med deres medlemmer?

4 Vil organisatorisk ændring påvirke vikarer og midlertidigt ansatte, og er de engageret i processen på passende vis? Har arbejdsmarkedets parter overvejet muligheder for f.eks. oprettelse af arbejdspuljer til dæmpning af mulige effekter på beskæftigelse under og efter organisatorisk ændring? Har arbejdsmarkedets parter overvejet effekterne på arbejdere ved at udlicitere ikke-kerne virksomhedsaktiviteter under organisatorisk ændring?

5 3.6 Tjekliste for forventning og gennemskuelighed Er der en tidsmæssig korrekt informationsudveksling mellem arbejdsmarkedets parter vedrørende virksomhedens sundhed og mulige trusler og muligheder? Er virksomheden forberedt til omstrukturering med hensyn til økonomisk, industriel og miljømæssig forandring og disse forholds indvirkning på arbejdsstyrken? Er der en dialog i gang vedrørende fremtidige færdighedskrav, omskoling og omflytning i lyset af disse? Er ledere trænet med henblik på ændring - også med hensyn til ledelsesændring? Er der accepterede kanaler, gennem hvilke kommunikation foregår mellem alle dem, der er påvirket af organisatorisk ændring, f.eks. personaleafdeling og virksomhedsledelse, fagforening og andre arbejdstagerrepræsentanter, ansatte osv.? Er der potentielle informationsudvekslings-barrierer på grund af mulig kommerciel sensitivitet i forbindelse med sådanne ændringer? Er der en atmosfære af tillid og ærlighed mellem arbejdsmarkedets parter med hensyn til den nødvendige fleksibilitet til undersøgelse af mulige løsninger inden organisatorisk ændring? Er information om mulig organisatorisk ændring til rådighed for dem, som kan blive påvirket, f.eks. ansatte, der står overfor mulig afskedigelse? Givet dit lands ligestillingslovgivning, anses processen med hensyn til omflytning, omskoling eller afskedigelse så for at være konsistent, fair og upartisk? Er kriterierne for valg af ansatte til omflytning, omskoling eller afskedigelse gjort så brede som muligt, dvs. ikke blot begrænset til virksomhedens egne, forretningsmæssige interesser? Har arbejdsmarkedets parter refereret til internationale rammeaftaler eller tidligere vedtagne tekster i deres diskussioner vedrørende håndtering af organisatorisk ændring? Har arbejdsmarkedets parter oprettet eller refereret til observationsorganer, som kan give oplysninger vedrørende beskæftigelsestrends, demografi og/eller personaleadministration indenfor sektoren?

6 4.4 Tjekliste for træning, omskoling og omflytning Er der en langsigtet færdighedsprofil for organisationen og en træningsstrategi til at opfylde denne? Giver bredere forudsigelser vedrørende færdigheder for sektoren og formodede miljømæssige ændringer oplysninger vedrørende organisationens strategi? Er der et langsigtet overflytningsprogram, som letter flytningen af ansatte fra job, som ikke er nødvendige mere, til områder, hvor der vil være et behov for færdigheder, og er der en mekanisme, der kan overvåge og lette sådanne muligheder? Har dit land sektorspecifikke mekanismer, som tilbyder omskoling for dem, der påvirkes af organisatorisk ændring? Har spørgsmålene vedrørende blanding af arbejdskraftevne været taget op af arbejdsmarkedets parter i deres diskussioner vedrørende organisatorisk ændring? Hvis strategier for tidlig pensionering har været anvendt, har man så taget de potentielle risici for hjerneflugt op? Hvis brugen af rundhåndede, frivillige fratrædelsesgodtgørelser har været foreslået, har brugen af sådanne udbetalinger til den enkeltes omskoling været overvejet? Har arbejdsmarkedets parter overvejet spørgsmålet om at beholde ældre arbejdere, herunder fordelene ved at beholde ældre arbejdere, implikationerne i forbindelse med europæisk og national aldersdiskrimination og promovering af livslang erfaring? Hvis beslutningen om at bruge afskedigelser i forbindelse med organisatorisk ændring er taget, er der så skabt formelle mekanismer, som kan hjælpe den enkelte med at finde nyt arbejde inden- eller udenfor organisationen? Har brugen af undervisere fra fagforeningerne til hjælp med omskoling inden eller under organisatorisk ændring, eller i sammenhæng med livslang erfaring, været overvejet? Er der mekanismer til overvågning og evaluering af omskolingsprogrammer?

7 5.4 Tjekliste vedrørende sundhedsmæssige og psykosociale emner Har virksomhedernes bedriftssundhedstjenester været involveret i processen vedrørende organisatorisk ændring? Tilbyder fagforeningerne, der er involveret i organisatorisk ændring, råd og/eller praktisk støtte i forbindelse med sundhedsrelaterede problemer? Har arbejdsmarkedets parter taget potentielle følger i forbindelse med organisatorisk ændring såsom arbejdsintensivering i betragtning i forbindelse med den tilbageværende arbejdsstyrkes sundhed? Har arbejdsmarkedets parter overvejet mekanismer, hvormed ansatte kan overvåge deres egen sundhed - og i givet fald: Er oplysningerne til rådighed for dem, der tager strategisk beslutning vedrørende organisatorisk ændring?

8 6.4 Tjekliste vedrørende offentlige myndigheders rolle Er der europæiske, nationale og/eller regionale initiativer i gang, som kan hjælpe med til organisatorisk ændring i dit lokalområde, f.eks. Den Europæiske Socialfond, understøttede genskabelsesprogrammer og undervisningsaktiviteter? Kan dit lokalområde præsenteres for de offentlige myndigheder som potentielt havende unikke, samfundsøkonomiske behov på grund af organisatorisk ændring, og som behøver tages op via europæisk og/eller national regeringsintervention? Stiller parterne på et tidligt tidspunkt krav til de offentlige myndigheder om hjælp til begrænsning af de videre følger af omstrukturering for regionen, herunder forsyningskæden? Stiller parterne krav til de offentlige myndigheder om hjælp til organisationens plan til større ændring i sektoren, herunder overgang til lavkulstoføkonomi? Der, hvor de offentlige myndigheder kan påvirke organisatorisk ændring, søger de samme resultater som arbejdsmarkedets parter?

9 7.4 Tjekliste vedrørende grænseoverskridende erfaring Overvåger og forudser europæiske samarbejdsudvalg organisatorisk ændring på europæisk niveau, og bruger de deres ekspertise indenfor omstrukturering på det nationale niveau? Har arbejdsgiver- og arbejdstagersammenslutninger været brugt til udbredelse af god praksis i forbindelse med organisatorisk ændring i andre virksomheder? Har mulighederne for grænseoverskridende erfaring været udnyttet på organisatorisk niveau - enten indenfor personaleadministration eller indenfor fagforeninger?

10 Hovedtjekliste vedrørende omstrukturering Dette afsnit kan fungere som en hurtig referenceramme for læsere, hvor de hurtigt kan gennemgå deres nuværende erfaringer og procedurer. Læserne gøres opmærksom på, at denne tjekliste er en generel, forkortet liste og kun vil være til hjælp, hvis de har læst de mere detaljerede analyser og de omfattende tjeklister ved hvert kapitels afslutning i dette værktøjssæt. Er alle ledere klar over eksisterende, juridiske bestemmelser mellem arbejdsgivere og arbejderrepræsentanter med hensyn til omstrukturering, og er der bestemmelser og mekanismer vedrørende arbejdstagerrepræsentation på alle niveauer i organisationen vedrørende omstrukturering? Er ledere blevet trænet, så de er i en bedre position til at forudse ændring? Anses udvælgelsesprocessen med hensyn til omflytning, omskoling og afskedigelse for at være konsistent, fair og upartisk? Er de oprindelige og egentlige grunde for organisatorisk ændring kommet klart frem og almindeligt forstået af arbejdsmarkedets parter, f.eks. privatisering, liberalisering, teknologisk ændring, sammenlægning, overtagelse osv.? Er processen med hensyn til social dialog vedrørende omstrukturering planlagt og vedtaget af parterne inden diskussionen - herunder også evalueringen af den? Er der oprettet strukturer til social dialog på forskellige organisationsniveauer, f.eks. europæiske samarbejdsudvalg, nationale samarbejdsudvalg, virksomhedsøkonomiske komiteer, og er de egnede til samråd/høring vedrørende omstrukturering? Overvåger og forudser europæiske samarbejdsudvalg organisatorisk ændring på europæisk niveau, og bruger de deres ekspertise indenfor omstrukturering på det nationale niveau? Har arbejdsgiver- og arbejdstagersammenslutninger været brugt til udbredelse af god praksis i forbindelse med organisatorisk ændring i andre virksomheder? Er der en dialog i gang vedrørende fremtidige færdighedskrav, omskoling og omflytning i lyset af disse, og har virksomheden en langtidsstrategi vedrørende færdigheder? Er de rigtige arbejdsgiverrepræsentanter blevet trænet til at håndtere omstruktureringsprocessen, og har der været en fælles træning af arbejdsmarkedets parter? Er arbejdsgivernes og -tagernes repræsentanter enige om informationsrettigheder og/eller diskussionsrettigheder vedrørende forventet eller foreslået organisatorisk ændring? Indeholder disse rettigheder bestemmelser vedrørende tidspunkterne for informationsudvekslingen mellem arbejdsmarkedets parter, og har arbejdernes repræsentanter tid nok til passende forberedelse og til at rådføre sig med deres medlemmer? Har arbejdsmarkedets parter refereret til internationale rammeaftaler eller tidligere vedtagne tekster i deres diskussioner vedrørende håndtering af organisatorisk ændring? Har arbejdsmarkedets parter oprettet eller refereret til observationsorganer, som kan give oplysninger vedrørende beskæftigelsestrends, demografi og/eller personaleadministration indenfor sektoren? Er der tredjeparter, der kan involveres i processen, især europæiske, nationale og/eller regionale initiativer, og som kan hjælpe med til organisatorisk ændring i dit område, f.eks. Den Europæiske Socialfond, finansierede genopretningsprogrammer og uddannelsesmæssige initiativer? Der, hvor de offentlige myndigheder kan påvirke organisatorisk ændring, søger de samme resultater som arbejdsmarkedets parter?

11 Har fagforeningerne haft mulighed for at foreslå alternativer til omstrukturering eller til afskedigelser, og har parterne vurderet, hvordan de kan dæmpe følgerne af omstrukturering? Er der et langsigtet overflytningsprogram, som letter flytningen af ansatte fra job, som ikke er nødvendige mere, til områder, hvor der vil være et behov for færdigheder, og er der en mekanisme, der kan overvåge og lette sådanne muligheder? Har arbejdsmarkedets parter overvejet spørgsmålet om at beholde ældre arbejdere, herunder fordelene ved at beholde ældre arbejdere, implikationerne i forbindelse med europæisk og national aldersdiskrimination og promovering af livslang erfaring? Er der mekanismer til overvågning og evaluering af omskolingsprogrammer? Har arbejdsmarkedets parter taget i betragtning potentielle følger i forbindelse med organisatorisk ændring såsom arbejdsintensivering i forbindelse med den tilbageværende arbejdsstyrkes sundhed samt af afskedigelser, hos dem, der må forlade virksomheden? Har virksomhedernes bedriftssundhedstjenester været involveret i processen vedrørende organisatorisk ændring? Tilbyder fagforeningerne, der er involveret i organisatorisk ændring, råd og/eller praktisk støtte i forbindelse med sundhedsrelaterede problemer? Har arbejdsmarkedets parter overvejet mekanismer, hvormed ansatte kan overvåge deres egen sundhed - og i givet fald: Er oplysningerne til rådighed for dem, der tager strategisk beslutning vedrørende organisatorisk ændring? Omstrukturering i elektricitetsindustrien: 12. marts Endelig udgave af værktøjssættet

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. februar 2017 (OR. en) Gruppen vedrørende Udvidelse og Lande, der Forhandler om Tiltrædelse af EU

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. februar 2017 (OR. en) Gruppen vedrørende Udvidelse og Lande, der Forhandler om Tiltrædelse af EU Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. februar 2017 (OR. en) 6447/17 LIMITE PUBLIC ELARG 11 I-PUNKTSNOTE fra: dateret: 21. februar 2017 til: Vedr.: Gruppen vedrørende Udvidelse og

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en) 12354/15 SOC 539 EMPL 354 SAN 297 FØLGESKRIVELSE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) EPSCO-Rådet Tidl. dok.

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 8.11.2007 KOM(2007) 686 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET om den europæiske rammeaftale om bekæmpelse

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder FORELØBIG 8. marts 2002 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder til Udvalget om Beskæftigelse

Læs mere

EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTOR RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF ARBEJDSRELATERET VOLD OG CHIKANE BEGÅET AF TREDJEPART

EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTOR RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF ARBEJDSRELATERET VOLD OG CHIKANE BEGÅET AF TREDJEPART EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTOR RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF ARBEJDSRELATERET VOLD OG CHIKANE BEGÅET AF TREDJEPART EPSU, UNI europa, ETUCE, HOSPEEM, CEMR, EFEE, EuroCommerce, CoESS (I) INDLEDNING

Læs mere

Resume. Indledning. CEDEFOP s mål

Resume. Indledning. CEDEFOP s mål 1 Resume Indledning Læring er nøglen til Europas fremtid. I et samfund, der i stadig højere grad baseres på anvendelsen af informationer, er befolkningens kvalifikationer og viden en afgørende faktor for

Læs mere

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune At bryde den negative sociale arv for udsatte familier har været en opgave for kommunerne gennem mange år.

Læs mere

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Forandringer Forandringer Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Rutiner og stabilitet bliver løbende udfordret gennem løbende forandringsprocesser på alle niveauer i virksomhederne

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019 Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019 vedrørende

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD)

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) 6436/12 MAP 12 MI 91 CODEC 364 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 2016/0176(COD) 13.1.2017 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender til Udvalget om Borgernes

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0079/193. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0079/193. Ændringsforslag 6.3.2019 A8-0079/193 193 Betragtning 10 (10) Disse aktiviteter bør være til gavn for lokalsamfund og samtidig fremme enkeltpersoners personlige, uddannelsesmæssige, sociale, medborgerlige og faglige udvikling,

Læs mere

evaluering af kvaliteten af jeres aftale

evaluering af kvaliteten af jeres aftale evaluering af kvaliteten af jeres aftale formålet med øvelsen At analysere og evaluere kvaliteten af ESU-aftalen for gruppen ved at sammenligne den med en anden aftale og de juridiske rammer for direktivet

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Generelle oplysninger Politiktitel NSG Groups adfærdskodeks for leverandører Godkendt af Styringsudvalg for indkøbspolitik Godkendt dato 17.06.2009 Indhold Denne politik gælder for alle NSG Group's leverandører

Læs mere

EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTORALE RETNINGSLINJER TIL AT TACKLE VOLD BEGÅET AF TREDJEPART OG ARBEJDSRELATERET CHIKANE EPSU, UNI

EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTORALE RETNINGSLINJER TIL AT TACKLE VOLD BEGÅET AF TREDJEPART OG ARBEJDSRELATERET CHIKANE EPSU, UNI EUROPÆISK SOCIAL DIALOG: MULTISEKTORALE RETNINGSLINJER TIL AT TACKLE VOLD BEGÅET AF TREDJEPART OG ARBEJDSRELATERET CHIKANE EPSU, UNI europa, ETUCE, HOSPEEM, CEMR, EFEE, EuroCommerce, CoESS (I) INTRODUKTION

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 15.5.2012 B7-0000/2012 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2012 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, om

Læs mere

HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG

HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2017/2068(INI) 13.6.2017 HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/794 794 Betragtning 12 f (ny) (12f) Når de arbejds- og ansættelsesvilkår, der er omhandlet i artikel 3 i direktiv 96/71/EF, i overensstemmelse med national lovgivning, traditioner og

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.5.2018 COM(2018) 292 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG Rapport om medlemsstaternes gennemførelse

Læs mere

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 3.6.2013 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en mere ligelig kønsfordeling

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Fælles erklæring om distancearbejde indgået af de europæiske arbejdsmarkedsparter i forsikringssektoren

Fælles erklæring om distancearbejde indgået af de europæiske arbejdsmarkedsparter i forsikringssektoren Fælles erklæring om distancearbejde indgået af de europæiske arbejdsmarkedsparter i forsikringssektoren I. Indledning Mere end ti år efter de europæiske arbejdsmarkedsparter indgik rammeaftalen om distancearbejde

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG af Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

ÆNDRINGSFORSLAG af Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 18.10.2017 A8-0359/ 001-022 ÆNDRINGSFORSLAG 001-022 af Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender Betænkning Michał Boni A8-0359/2016 Udveksling af oplysninger om et system for tidlig

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Jakop Dalunde for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Jakop Dalunde for Verts/ALE-Gruppen 7.12.2016 A8-0358/11 11 Artikel 1 stk. 1 nr. 2 Artikel 22 stk. 3 3. Kommissionen sikrer, så vidt muligt, at der i hver rådgivende gruppe er et højt ekspertiseniveau og en afbalanceret repræsentation af

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR Arbejdslivskonferencen 2016 Samarbejde mellem AMR og TR Hvad er samarbejde? Samarbejde er når den enkelte via egen motivation bidrager med relevant viden, holdninger og færdigheder (sine kompetencer) til

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 Monitorering og coaching gennem idræt af unge i risiko for radikalisering Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019

Læs mere

Europæiske priser for god praksis

Europæiske priser for god praksis Sikkerhed og sundhed er godt for alle både dig selv og din arbejdsplads. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø Samarbejde om forebyggelse www.healthy-workplaces.eu INDKALDELSE AF ANSØGNINGER Europæiske priser

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0643 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0643 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0643 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.10.2014 COM(2014) 643 final EU-UDENRIGSTJENESTENS OG KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS SÆRBERETNING

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 2018/0230(COD) 5.9.2018 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender til Kultur- og Uddannelsesudvalget

Læs mere

Årsberetning for 2018

Årsberetning for 2018 Årsberetning for 2018 Hvem er vi? Samarbejdssekretariatet er et rådgivningsorgan for de statslige samarbejdsudvalg. Gennem målrettede tilbud hjælper vi arbejdspladserne i staten med at forbedre dialogen

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del Bilag 35 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTE fra: til: Vedr.:

Læs mere

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune Organisatoriske aspekter, region refid 36, side 7: Den helt overordnede og langsigtede vision er en sammenhængende indsats på tværs af eksisterende sektorer. refid 36, side 10: Det er en ledelsesmæssig

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Små Samarbejdende Partnerskaber

Små Samarbejdende Partnerskaber Små Samarbejdende Partnerskaber Hvad er formålet med små Samarbejdende Partnerskaber? Små samarbejdende partnerskaber sætter organisationer i stand til at udvikle og styrke netværk, øge deres kapacitet

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-29

ÆNDRINGSFORSLAG 1-29 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 2010/2072(INI) 9.6.2010 ÆNDRINGSFORSLAG 1-29 Thomas Händel (PE441.371v01-00) Finansieringen og funktionen af Den Europæiske Fond for Globaliseringstilpasning

Læs mere

EFBWW s politik for arbejdstagerdeltagelse og arbejdsmiljøledelsessystemer

EFBWW s politik for arbejdstagerdeltagelse og arbejdsmiljøledelsessystemer EFBWW s politik for arbejdstagerdeltagelse og arbejdsmiljøledelsessystemer I. Indledning Virksomhederne er privatejet og derfor tages alle relevante beslutninger om arbejdspladsen udelukkende af arbejdsgiveren.

Læs mere

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

KOMPROMISÆNDRINGSFORSLAG 1-7

KOMPROMISÆNDRINGSFORSLAG 1-7 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 17.9.2010 2010/2018(INI) KOMPROMISÆNDRINGSFORSLAG 1-7 Udkast til betænkning Britta Thomsen (PE442.875v01-00) om kvindelige

Læs mere

FEDERATION BANCAIRE DE L UNION EUROPEENNE BANKING FEDERATION OF THE EUROPEAN UNION

FEDERATION BANCAIRE DE L UNION EUROPEENNE BANKING FEDERATION OF THE EUROPEAN UNION Y2071BEN 2256/01/REV/ DA FEDERATION BANCAIRE DE L UNION EUROPEENNE BANKING FEDERATION OF THE EUROPEAN UNION Comité bancaire pour les Affaires sociales européennes Banking Committee for European Social

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.7.2014 B8-0051/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om ungdomsbeskæftigelse (2014/2713(RSP))

Læs mere

6147/16 ams/la/bh 1 DG B 3A

6147/16 ams/la/bh 1 DG B 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. februar 2016 (OR. en) 6147/16 SOC 63 EMPL 38 ECOFIN 102 EDUC 25 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Det europæiske

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 29.5.2015 2015/2107(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om EU-strategirammen for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen 2014-2020 (2015/2107(INI))

Læs mere

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets EPC Support Strategi Project Transparense Motivationsfaktorer Indeklima og miljø Garanteret forbedring af indeklima i Reduceret miljøpåvirkning Finansiering

Læs mere

Bilag 12 til MED aftalen

Bilag 12 til MED aftalen NOTAT HR-Centret Bilag 12 til MED aftalen 17-09-2016 Retningslinjer vedr. ansættelser på særlige vilkår Det er Hovedudvalgets opgave at aftale retningslinjer for beskæftigelse af personer med nedsat arbejdsevne

Læs mere

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 64 Offentligt Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Grønbog om øget mobilitet

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/359. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/359. Ændringsforslag 21.3.2019 A8-0206/359 359 Betragtning 12 d (ny) (12d) Da en fører ikke har en tilstrækkelig tilknytning til en transitmedlemsstats område, bør transitkørsel ikke betragtes som udstationering. Det bør også

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN. om et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN. om et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 786 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om et europæisk program for beskyttelse af kritisk DA DA MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

Læs mere

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0196(COD) 10049/19 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet FSTR 106 REGIO 142

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen Klar, parat, forandrinng - Økonomaforeningens forandringsprogram Layout: Torben Wilhelmsen Tryk: Eks Skolens Trykkeri økonomaforeningen oktober 2001

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 31.5.2012 2012/2061(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING med henstillinger til Kommissionen om information og høring af arbejdstagere,

Læs mere

11.28.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE

11.28.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE 2014 Side 2 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. ANVENDELSESOMRÅDE... 4 3. DEFINITIONER...

Læs mere

Sundhedsfremmeindeks. 1. Lederskab

Sundhedsfremmeindeks. 1. Lederskab Sundhedsfremmeindeks 1. Lederskab Succesen af sundhedsfremme på arbejdspladsen afhænger af, at sundhedsfremme bliver opfattet som et vitalt ledelsesansvar, og at det bliver integreret i eksisterende ledelsessystemer

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget, Sundhedsudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 8. januar 2009 Grønbog om sundhedspersonalet i

Læs mere

Politisk struktur og ansvarsfordeling

Politisk struktur og ansvarsfordeling November 2014 Politisk struktur og ansvarsfordeling Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Indhold Når forandringen blev sat i gang... 3 Det politiske fokus... 3 De politiske udvalg... 4 De stående

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ]( 2012) XXX draft KOMMISSIONENS AFGØRELSE af XXX om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

Læs mere

Denne aftale dækker telearbejdere. En telearbejder er en person, der udfører telearbejde som defineret ovenfor.

Denne aftale dækker telearbejdere. En telearbejder er en person, der udfører telearbejde som defineret ovenfor. 5DPPHDIWDOHRPWHOHDUEHMGH 9HMOHGHQGHRYHUV WWHOVHDI'$RJ/2 *HQHUHOOHEHWUDJWQLQJHU I forbindelse med den europæiske beskæftigelsesstrategi har Det Europæiske Råd opfordret arbejdsmarkedets parter til at forhandle

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures et netværk til hjælp for arbejdstagere,

Læs mere

International mobilitet (IT)

International mobilitet (IT) International mobilitet (IT) Formål Der er masser af gode grunde til at tage til udlandet på et praktikophold. To af disse grunde er den sprogindlæring og " interkulturelle kompetenceudvikling, der som

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS UDTALELSE om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN DA DA 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS

Læs mere

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis,

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis, Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. december 2016 (OR. en) 15508/16 AGRI 676 AGRILEG 197 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Styrkelse

Læs mere

Great Place to Work. Udvikling og brug af spørgeskemaer til måling og udvikling af arbejdspladskulturen

Great Place to Work. Udvikling og brug af spørgeskemaer til måling og udvikling af arbejdspladskulturen Great Place to Work Udvikling og brug af spørgeskemaer til måling og udvikling af arbejdspladskulturen Ditte Vigsø Great Place to Work 2. december 2014 De næste 45 min. Om Great Place to Work Et fast koncept

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.1.2011 SEK(2011) 68 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE Ledsagedokument til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET,

Læs mere

Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er. 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU

Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er. 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU 1 Formål Trends omkring samarbejde mellem CSO er og erhvervslivet Hvad kan man søge

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

2) Frivillig overførsel på overenskomstmæssige vilkår. Enkelte steder har tjenestemænd givet afkald på deres tjenestemandsstatus og er gået over til ansættelse i den private virksomhed, hvorefter aflønning

Læs mere

De nye standarder for kundeengagement

De nye standarder for kundeengagement De nye standarder for kundeengagement : Sammenfattende rapport April 2015 www.decisioningvision.com Indledning Hvordan kan du vide, om din forretningsmodel er velegnet i dag, og om fem år? Den teknologiske

Læs mere

8975/15 la/aan/hm 1 DG G 3 C

8975/15 la/aan/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. maj 2015 (OR. en) 8975/15 NOTE fra: til: RECH 142 COMPET 229 MI 320 TELECOM 120 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8409/15

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

FIU tværfaglige kurser 2019

FIU tværfaglige kurser 2019 FIU tværfaglige kurser 2019 Nedenstående er oversigt over tværfaglige kurser i 2019. Oversigten viser hvilke kurser afdelingerne kan godkende og hvilke kurser der skal skriftlig søges om fra tillidsrepræsentanten

Læs mere

Mannaz HR-uddannelsen

Mannaz HR-uddannelsen Mannaz HR-uddannelsen Grundlæggende teori og træning i HR-funktionens kerneopgaver Sæt fokus på dig og din HRrolle På denne HR-uddannelse får du et intensivt træningsforløb, hvor du bliver stillet over

Læs mere

Mannaz HR-uddannelsen

Mannaz HR-uddannelsen Mannaz HR-uddannelsen Mannaz HR-uddannelsen Grundlæggende teori og træning i HR-funktionens kerneopgaver Sæt fokus på dig og din HR-rolle På denne HR-uddannelse får du et intensivt træningsforløb, hvor

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Overordnet personalepolitik

Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Indledning: Silkeborg Kommune er en stor og mangfoldig organisation, hvor der skal være plads til den forskellighed, der er givende for innovation

Læs mere

9644/16 lma/lma/bh 1 DGE 1C

9644/16 lma/lma/bh 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2016 (OR. en) 9644/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 31. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SPORT 25 SOC 365 ECOFIN 524

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/587. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/587. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/587 587 Betragtning 13 a (ny) (13a) For at lette gennemførelsen, anvendelsen og håndhævelsen af dette direktiv bør informationssystemet for det indre marked (IMI), som er oprettet ved

Læs mere

ET KREATIVT EUROPA ( ) EACEA 30/2018: Promovering af audiovisuelle produktioner online

ET KREATIVT EUROPA ( ) EACEA 30/2018: Promovering af audiovisuelle produktioner online ET KREATIVT EUROPA (0 00) MEDIADELPROGRAMMET INDKALDELSE AF FORSLAG EACEA 0/08: Promovering af audiovisuelle produktioner online. MÅL OG BESKRIVELSE Denne meddelelse er baseret på Europa-Parlamentets og

Læs mere

1. Den social- og arbejdsmarkedspolitiske dagsorden

1. Den social- og arbejdsmarkedspolitiske dagsorden 1. Den social- og arbejdsmarkedspolitiske dagsorden A5-0291/2000 Europa-Parlamentets beslutning om meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa- Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering.

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. Pkt.nr: 6 Kommunale fleksjob 201721 Indstilling: at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. at

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog Aftale af 21. marts 2005 mellem Falck A/S København, Danmark og UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog gennem et globalt samarbejdsudvalg INDHOLD Side Del 2 Præambel 3 I Definitioner

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2015/0009(COD) 6.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Budgetudvalget

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

HAR STYR PÅ KEMIEN. Prisuddeling for god praksis på arbejdsmiljøområdet. Sikre og sunde arbejdspladser. Indkaldelse af ansøgninger

HAR STYR PÅ KEMIEN. Prisuddeling for god praksis på arbejdsmiljøområdet. Sikre og sunde arbejdspladser. Indkaldelse af ansøgninger Sikkerhed og sundhed er godt for alle både for dig og for arbejdspladsen Sikre og sunde arbejdspladser HAR STYR PÅ KEMIEN #EUhealthyworkplaces www.healthy-workplaces.eu Prisuddeling for god praksis på

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0367 (NLE) 14996/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 218

Læs mere

Fjern de kønsbestemte lønforskelle.

Fjern de kønsbestemte lønforskelle. Fjern de kønsbestemte lønforskelle Oversigt Hvad er kønsbestemte lønforskelle? Hvorfor varer de kønsbestemte lønforskelle ved? Hvad har EU gjort? Hvorfor har det betydning? De kønsbestemte lønforskelle

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

række forsinkelser i IT-systemerne på toldområdet: Hvad gik der galt?"

række forsinkelser i IT-systemerne på toldområdet: Hvad gik der galt? Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. februar 2019 (OR. en) 6752/19 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet UD 69 FIN 164 ECOFIN

Læs mere