SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr."

Transkript

1 SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 2, september 2007 Arbejde mellem stations og rangergrænse I dag står der i SR 86 pkt. 1 blandt andet: Hvis sporet mellem stationsgrænsen og rangergrænsen på en station skal spærres, skal det tilstødende hovedspor på den fri bane også spærres. SR rettes fra den til en mere præcis formulering: Hvis sporet mellem rangergrænsen og stationsgrænsen skal spærres, skal stationsbestyreren træffe aftale med nabostationsbestyreren og sikre, at signalgivning til det tilstødende hovedspor hindres jf. SODB". Sikkerhedsafstand forsvinder Når der arbejdes mellem stations- og rangergrænsen, forsvinder den sikkerhedsafstand, der er mellem det dækningsgivende I-signal og det spærrede spor. Reglen om spærring af det tilstødende hovedspor har alene til formål at genskabe denne sikkerhedsafstand. Det vil sige, at reglen har til formål at sikre, at der ikke sendes tog mod stationen (det pågældende I-signal). Da der ikke arbejdes i hovedsporet, er der reelt ikke noget arbejdssted at dække med standsignaler eller kortslutningsstropper. Dækning af hovedsporet sker derfor alene ved, at stationsbestyreren - om nødvendigt i samarbejde med nabostationsbestyreren - hindrer signalgivningen til det pågældende hovedspor. Hvis arbejdet rykker uden for rangergrænsen, er der ikke længere nogen sikkerhedsafstand til det dækningsgivende I-signal Der skal ikke mere bestilles sporspærring på den fri bane med mindre, der skal arbejdes i hovedsporet. Den trafikale driftsansvarlige skal tage forholdet med ind i sin planlægning som i alle andre situationer, hvor et spærret spor giver anledning til omlægninger i trafikken. Præciseringen har i øvrigt også den fordel,at der kan være tog på vej væk frastationen når sporspærringen mellemstations og rangergrænse etableres.

2 2 SR-information 2/2007 SR-information I dette nummer sætter vi særlig fokus på lokalkendskab - bredt forstået: SR-arbejdslederens kendskab til det sted, han skal arbejde og det arbejde, der skal udføres...side 3 Strækningskendskab for fører af arbejdskøretøj...side 5 Rangerlederens lokalkendskab...side 4 og...side 7 SR-information udgives af: Banedanmark Trafiksikkerhed Amerika Plads København Ø trafiksikkerhed@bane.dk Ansvarshavende redaktør: Allan Corneliussen SR-information vil altid gerne have spørgsmål fra læserne eller ideer til artikelemner. Sidste frist for indlæg eller ideer til næste nummer er 1. oktober. Udrangering hvad er»næste hovedsignal«? I forbindelse med en udrangering fortæller stationsbestyreren i bestemte tilfælde lokomotivføreren/ føreren af arbejdskøretøjet, at der skal køres på sigt "til næste hovedsignal". Kørsel på sigt til næste hovedsignal efter en udrangering kommer på tale, når der køres mod et banestykke med linjeblok, hvis U/VUsignalet ikke kan vise en kør-tilladelse. Det har vist sig, at der er forskellige misforståelser omkring, hvad der er "næste hovedsignal" måske fordi man holder på stationen og skal passere flere hovedsignaler i forbindelse med udrangeringen. I SR 46 slås det fast, at selve udrangeringen gælder til stationsgrænsen og deraf følger, at "næste hovedsignal" skal regnes herfra. "Næste hovedsignal" bliver derfor altid det følgende AM, AM/DS, VM, VM/DS eller I/VI-signal, som så naturligvis skal efterkommes. Møder man under selve udrangeringen et signal, der giver en kør-tilladelse, må dette efterkommes, når hele toget har passeret det.

3 SR-information 2/ SR-arbejdslederes erfaring og kompetence Der har i den senere tid været en række tilfælde, hvor SR-arbejdsledere har haft ansvaret for arbejder, som de reelt ikke havde erfaring og/eller kompetence til. I Arbejde i spor står der, at en SR-arbejdsleder skal have fornøden jernbanesikkerhedsmæssig og faglig indsigt samt praktisk erfaring i forhold til arbejdets omfang og kompleksitet. Det er helt nødvendigt, at en SRarbejdsleder eventuelt gennem sidemandsoplæring opnår erfaring i forhold til de arbejder, den pågældende sendes ud på. Det nytter ikke noget, at man f.eks. sender en helt uerfaren SR-arbejdsleder 1 ud på et stort arbejde med mange arbejdshold, f.eks. en sporombygning, hvis den pågældende stort set kun har erfaring fra arbejder med et enkelt arbejdshold eller to. Desværre har vi set flere eksempler på, at SR-arbejdsledere har haft et ansvar, som de på ingen måde havde erfaring nok til at varetage. Lokalkendskab Under begrebet arbejdets kompleksitet hører også de lokale geografiske forhold på arbejdsstedet. mulighed for at sætte sig ind i forholdene på stedet. Det er også vigtigt, at SR-arbejdslederen har et godt indblik i, hvilket arbejde, der skal udføres - herunder ikke mindst hvilke maskiner, der skal anvendes, samt den præcise afgrænsning af arbejdsområdet. Ansvaret for ovenstående ligger først og fremmest hos den entreprenør, som den pågældende SR-arbejdsleder arbejder for. Men selvfølgelig har SR-arbejdslederen også pligt til selv at sige fra. SR-arbejdsleder og rangering Lad os slå fast, at en SR-arbejdsleder 2 under ingen omstændigheder må have ansvar for kørsel eller rangering med skinnekørende køretøjer. Det er også værd at bemærke, at en SRarbejdsleder 1 rent faktisk kun må være rangerleder på et spærret spor og ved rangering under enkle forhold direkte mellem "standplads" og arbejdssted. Husk i øvrigt, at en rangerleder skal have lokalkendskab for at måtte rangere. Lokalkendskab er ikke kun SIN. Det er helt nødvendigt, at en SRarbejdsleder har lokalkendskab på det sted, hvor der skal arbejdes. Vi har desværre for ofte set, at dette ikke har været tilfældet. Lokalkendskabet må om nødvendigt opnås ved, at den pågældende SRarbejdsleder møder i god tid, så han har Der skal ikke være ret komplicerede forhold, før det er helt nødvendigt at sætte sig nøje ind i de lokale sporanlæg, signaler og oversigtsforhold. Læs også artiklen om rangering side 7

4 4 SR-information 2/2007 På standeren ved indkørslen til sporområdet (til venstre) er monteret et højt og et lavt betjeningspanel, som er identiske. Ved tryk på en knap ud for det spor, man vil rangere til, indstilles rangerruten. Omstillingsanlæg: Respektér mærke Nye omstillingsanlæg er i år ibrugtaget i Odense og på Østerport. Betjeningen af disse anlæg fremgår af SIN, men lad os alligevel ridse et par ting op. Et omstillingsanlæg tillader rangerlederen (oftest lokomotivføreren) at omstille flere sporskifter på én gang i en valgt rangerrute. Fra et betjeningspanel ved ind- eller udkørslen til sporområdet kan rangerlederen således ved tryk på én knap ud for det spornummer, der skal rangeres til, omstille og fastholde alle sporskifter i korrekt stilling. Når rangerruten er indstillet (og må befares), vil et tableau på betjeningspanelet lyse ud for det pågældende spornummer, og sporskiftesignalerne vil tænde og vise sporskifternes stilling med fast lys. Det faste lys viser samtidig at sporskifterne har kontrol i den viste stilling. Sporskifter kun må befares, hvis der er fast lys i sporskiftesignalet. Et rødt tableau mærket Optaget lyser, hvis der er indstillet en fjendtlig rangerrute (til højre). Alle, som skal kunne betjene anlægget, bør have fået en minimanual - ellers spørg efter den. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på især to ting: Rangeringen foregår fortsat i ikkesikret område, hvilket bl.a. vil sige, at der ikke er DV- eller PU-signaler til at sikre rangervejen. Det er dog ikke muligt at indstille fjendtlige rangerruter. Det er udelukkende rangerlederens ansvar, at omstillingsanlægget betjenes korrekt - stationsbestyreren kan hverken betjene eller overvåge anlægget. Det skal slås fast, at mærke 17.48, Stands for indstilling af rangerrute betyder, at sporskifterne bag mærket under ingen omstændigheder må befares, uden at der enten er indstillet en rangerrute, eller at de er sikret efter reglerne i SR 34 om kørsel i sporskifter uden kontrol. På den stander, hvor betjeningspanel og mærke er placeret, findes også oplysning om, hvem rangerlederen skal kontakte, hvis anlægget ikke virker, eller hvis rangerlederen kommer i tvivl om, hvordan anlægget betjenes korrekt.

5 SR-information 2/ Fører af AKT: Er du strækningskendt? En lokomotivfører skal være strækningskendt - og det skal en fører af et arbejdskøretøj naturligvis også. Det fremgår flere steder i SR. Om lokomotivføreren står der i 2: Lokomotivføreren skal have kendskab til de banestrækninger, hvorpå der udføres tjeneste som lokomotivfører. Er det undtagelsesvis nødvendigt at omdirigere et tog til en banestrækning, hvor lokomotivføreren ikke har strækningskendskab, skal kørslen afpasses herefter og eventuelt ske med nedsat hastighed. Om fører af arbejdskøretøj står der i 71: Føreren skal være strækningskendt. Hvis føreren undtagelsesvis ikke er strækningskendt, skal kørslen foregå med højst 40 km/t. Undtagelsesvist Læg mærke til ordet undtagelsesvist i begge formuleringer. 40 km/t - køre via Ringsted. Hvornår er man så strækningskendt? Det giver SR faktisk også svar på, nemlig i ordforklaringerne: Lokomotivførerens visuelle kendskab til - placering af signaler og mærker - standsningsteders beliggenhed og viden om lokale rangerforhold på stationer, jf. lokale rangerinstrukser og/eller SIN på en banestrækning. Husk i denne forbindelse også SR 1: Hvor der i SR intet særligt er anført, omfatter betegnelsen lokomotiv alle trækkraftenheder og lokomotivfører alle førere af trækkraftenheder. Der er altså ingen tvivl om, at strækningskendskab kun kan opnås ved at have kørt strækningen selv under sidemandsoplæring (jf. formuleringen visuelle kendskab - man skal have set tingene). Det er ikke nok at have studeret TIB. Det skal forstås sådan, at reglen kun kan anvendes, hvis det under kørslen bliver nødvendigt at køre ud på en strækning, hvor føreren ikke er kendt. Eksempel: Et arbejdskøretøj skal fra Roskilde til Næstved, og føreren er kun strækningskendt via Køge. Kørslen skal så planlægges via Køge, og kun hvis det efter afgang viser sig absolut umuligt at køre denne vej, må køretøjet - med Man må som minimum have kørt strækningen igennem i begge retninger - og skal man kunne køre om natten - også i mørke. Det er førerens eget ansvar at gøre opmærksom på manglende strækningskendskab - det gælder også, hvis der er gået så lang tid, siden han/hun sidst har kørt på en strækning, at kendskabet til den reelt er forsvundet.

6 6 SR-information 2/2007 Sporspærring uden stedlig dækning Der har været en del tvivl om nedenstående to punkter i SR pkt. 1: Ved farbart spor forstås, at sporet umiddelbart kan befares uden at materiel og/eller infrastruktur beskadiges, eller personer påkøres. 86 pkt. 5.1: Hvis en sporspærring udelukkende etableres af hensyn til kørsel med arbejdskøretøjer med attest og sporet i øvrigt er farbart, skal der ikke foretages dækning af det spærrede spor med kortslutningsstropper og/eller standsignaler. I mange tilfælde er teksten opfattet sådan, at når blot der er et arbejdskøretøj med attest på det spærrede spor, så kan stedlig dækning undlades. Det er ikke tilfældet. To betingelser Betingelserne for, at stedlig dækning med kortslutningsstropper og/eller standsignaler kan undlades, er følgende: Der må kun befinde sig arbejdskøretøjer med attest på det spærrede spor og ikke forskellige separate arbejdshold eller arbejdskøretøjer uden attest. Det pågældende spor skal umiddelbart være farbart, hvis arbejdskøretøjet forlader det spærrede spor. Hvis der f.eks. fjernes to meter skinne, så er sporet ikke umiddelbart farbart, hvis arbejdskøretøjet forlader det spærrede spor. Kun, når arbejdskøretøjer har attest, og sporet er farbart, kan dækning undlades Med andre ord, udføres der arbejder, som ikke er direkte tilknyttet et arbejdskøretøj med attest og foregår i umiddelbar nærhed af dette, skal der altid foretages dækning med kortslutningsstropper og/eller standsignaler. Det er SR-arbejdslederens ansvar, at ovenstående overholdes. Men det er meget vigtigt, at bestilleren af sporspærringen afgiver en korrekt og præcis bestilling. I modsat fald kan vi hurtigt stå i den situation, at cirkulære "sporspærring" ikke passer til det arbejde, der skal udføres. Ved bestilling Bestillere bedes derfor i fremtiden være meget opmærksomme på, at det på bestillingen skal anføres, om sporet er umiddelbart farbart, og om sporspærringen skal etableres udelukkende for kørsel med arbejdskøretøj(er) med attest. Ved udfærdigelsen af cirkulære skal sagsbehandleren huske på, at sætningen Ingen stedlig dækning, kørsel med arbejdskøretøj med attest i Lasys kun må anvendes, når bestilleren har anført, Der må naturligvis gerne udføres arbejde undervejs med arbejdskøretøjet, men det skal være arbejde, der udføres i direkte tilknytning og i umiddelbar nærhed af arbejdskøretøjet. at sporet er farbart at sporspærringen alene etableres for kørsel med arbejdskøretøj(er) med attest.

7 SR-information 2/ Rangering på mundtlige tilladelser En konkret hændelse, hvor et arbejdskøretøj var kun ca. 10 meter fra at påkøre et tog under indkørsel, giver anledning til at genopfriske nogle regler for ran gering på mundtlige tilladelser. Lad os først minde om dette fra SR 2 pkt. 8.1.: Rangerlederen skal være lokalkendt i det område, hvor rangeringen finder sted. Rangerlederen kan for eksempel skaffe sig lokalkendskab ved at gå området igennem til fods. gen, medmindre der er et PU- eller DVsignal at vende på. Der skal med andre ord en ny tilladelse til, når rangerbevægelsen skifter retning, og det er ikke nok at aftale et retningsskift, når for eksempel et bestemt sporskifte bliver drejet. En mundtlig tilladelse til rangering omfatter ikke passage af PU og DV-signaler i "forbikørsel forbudt", medmindre det udtrykkeligt er fremgået af tilladelsen. Lad os også minde om, at signalet annulleret ikke i sig selv er en tilladelse til rangering. Dernæst skal det slås fast, at rangerer man på mundtlige tilladelser fra punkt A til punkt B, og involverer rangeringen et eller flere retningsskift, må tilladelserne kun gives for én køreretning ad gan Rangerleder: Forbered din rangering ved at sætte dig ind i lokale forhold. Erkend over for stationsbestyreren, hvis du føler dig usikker. Acceptér ikke tilladelser i stil med "Når jeg drejer sporskiftet, må du køre den anden vej " Vær særlig opmærksom på signalerne og passér aldrig et signal i "forbikørsel forbudt" uden udtrykkelig tilladelse. Stationsbestyrer: Giv kun tilladelse til kørsel i én retning ad gangen. Brug ikke indforståede eller lokale betegnelser for "fra- og til-punkter" i rangertilladelsen. En mundtlig rangertilladelse er naturligvis en sikkerhedsmelding, som er omfattet af bestemmelserne i SR 32 om gentagelse, kvittering m.v. Et DV- eller PU-signal må ikke passeres i forbikørsel forbudt, medmindre der er givet udtrykkelig tilladelse til det

8 8 SR-information 2/2007 Det historiske hjørne Brandgul og hastighedssignalering Det system til hastighedssignalering fra I og SI-signaler, som vi bruger i dag, stammer fra Det blev indført, da man ommøblerede på rød og brandgul i daglyssignalerne. Oprindeligt overtog daglyssignalerne - indført i reglementet fra blot lampeplaceringerne fra armsignalerne, hvilket blandt andet betød, at aspektet Synligheden af de hvide lys i hastighedsviseren har imidlertid aldrig været voldsom god, og da de farvede lamper viste det samme uanset hastigheden, skulle lokomotivføreren altid underrettes om ændret sporbenyttelse. Pladsbytte Først da man i 1961 lod den røde og den brandgule lampe bytte plads, blev daglyssignalerne - også på lang afstand om natten - så forskellige fra armsignalerne, at man kunne bruge den brandgule til at adskille aspekterne kør og kør med begrænset hastighed. kør blev vist som grøn over brandgul uanset hastighed. Retningsviser Det, vi i dag kender som hastighedsviseren, var indtil1953 en retningsviser, som med en lodret eller en skrå streg mod højre eller venstre viste, om togvejen var stillet til det gennemgående spor eller til et vigespor. Lokomotivføreren skulle så kigge i sin tjenestekøreplan, hvor indkørselshastigheden til de forskellige spor stod. I 1953 blev retningsviseren ændret til en hastighedsviser ved genbrug af lampeplaceringerne, men ved inddeling af symbolerne på den måde, vi kender i dag. Det betød også, at der blev åbnet mulighed for at ændre sporbenyttelse uden at underrette lokomotivføreren - nu var det ikke længere alene de hvide lys i hastighedsviseren, men også det brandgule lys, der advarede om nedsat hastighed. Det historiske hjørne - modtager gerne ideer eller opfordringer til emner, som vi kan tage op. På grund af den begrænsede plads kan vi ikke altid komme hele vejen rundt om et emne - men måske i hvert fald opnå at pirre nysgerrigheden lidt.

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007 Fredericia Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Overkørsler Langt de fleste af de automatisk sikrede overkørsler hos Banedanmark er ældre anlæg opbygget med relæer. De fungerer generelt

Læs mere

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse....2 Personprofil.... Helbredskrav... Vurdering

Læs mere

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007 SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007»Arbejde i spor«bliver en del af SR Den 21. januar 2008 bortfalder»arbejde i spor«som selvstændigt reglement, og reglerne for infrastrukturarbejder

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

banedanmark Drift Sikkerhedsreglement

banedanmark Drift Sikkerhedsreglement banedanmark Drift Sikkerhedsreglement Banedanmark Sikkerhedsreglement af 1975 24.04.2005 1355 banedanmark Trafiksikkerhed 11.09.2007 E-mail: mkh@bane.dk Oversigt over rettelsesblade til gyldige fra 24.09.2007

Læs mere

Pas på, på banen for maskinførere

Pas på, på banen for maskinførere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe / kompetence... Målbeskrivelse... Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse.... Helbredskrav... Beskrivelse af uddannelsen....1 Generelt....

Læs mere

SR-information Udgivet af Jernbanesikkerhed nr. 2, juni 2015

SR-information Udgivet af Jernbanesikkerhed nr. 2, juni 2015 SR-information Udgivet af Jernbanesikkerhed nr. 2, juni 2015 Gennemrevideret paragraf om automatisk sikrede overkørsler SR 11,»Automatisk sikrede overkørsler«, er kun blevet sporadisk rettet, siden SR

Læs mere

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Indførelse af daglig La Gyldighed Fra den 15.01.2007 vil La kun have gyldighed i ét døgn ad gangen fra kl. 00.00 til kl. 24.00. Redaktionen afsluttes

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 26/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 13.10.2017 Gyldig fra: 23.10.2017 Gyldig til: 05.11.2017 SSB 18/2017 ophæves TIB 25, Hjørring-Frederikshavn. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1.

Læs mere

73 - Udførelse af infrastrukturarbejder. AIS I 73 Udførelse af infrastrukturarbejder I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

73 - Udførelse af infrastrukturarbejder. AIS I 73 Udførelse af infrastrukturarbejder I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 73 - Udførelse af infrastrukturarbejder 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 AIS I 73 Udførelse

Læs mere

Før vi går videre med omtalen af de forskellige typer stationssikringsanlæg,

Før vi går videre med omtalen af de forskellige typer stationssikringsanlæg, II. Stationssikringsanlæg. De i det foregående opstillede problemer findes løst på forskellig måde, idet et sikringsanlægs udformning i høj grad afhænger af trafiktætheden på den strækning eller station,

Læs mere

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt - SKB - Hundige 1-1 Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s 1 Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 29/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 08.11.2017 Gyldig fra: 08.11.2017 Gyldig til: 30.09.2018 SSB 28/2017 ophæves TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 15/2016 Fordeling: Som SR 24.11.2016 Gyldig fra: 28.11.2016 Gyldig til: 31.03.2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gentofte - Lyngby. Teknisk og reglementarisk grænse mellem HKT og CBTC

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 27/2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 01.11.2018 Gyldig fra: 02.12.2018 Gyldig til: 17.01.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Generelt 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Alt personale, som har et sikkerhedsmæssigt ansvar, skal være fyldt 18 år. Lokomotivførere dog 21 år.

Alt personale, som har et sikkerhedsmæssigt ansvar, skal være fyldt 18 år. Lokomotivførere dog 21 år. Sys 021 DVF - side 1 af 10 1.0 Gyldighedsområde Nærværende instruks vedrører alene forhold ved ikke erhvervsmæssig jernbanedrift i forbindelse med veterantogskørsel og drift af veteranbane på normalsporede

Læs mere

06-01-2016. Til ØU. Sagsnr. 2015-0219451. Dokumentnr. 2015-0219451-4. Svar fra Movia om handicaptilgængelighed i busserne

06-01-2016. Til ØU. Sagsnr. 2015-0219451. Dokumentnr. 2015-0219451-4. Svar fra Movia om handicaptilgængelighed i busserne KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til ØU Svar fra Movia om handicaptilgængelighed i busserne Økonomiudvalget havde den 25. august 2015 møde med kommunens Handicapråd.

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

ENK Manual for Entreprenør

ENK Manual for Entreprenør 1. Hvad er ENK 2. Hvordan logger man på 3. Hvordan bestiller man en sporspærring. 4. Kvittering for modtagelse af bestilling 5. Modtagelse af sporspærringscirkulære 6. Afvisning af bestilling ENK er en

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-3 4-7 8-10 11 12 13-17 18 10.06.2013 Nummeret

Læs mere

Fører af arbejdskøretøj grundmodul

Fører af arbejdskøretøj grundmodul INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset...2.1 Uddannelse...2.2 Personprofil...2. Helbredskrav...2 Vurdering

Læs mere

06.08.2015. Redegørelse. Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen

06.08.2015. Redegørelse. Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen 06.08.2015 Redegørelse Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen 26.08.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde

Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde Instruks IN-2-2 Arbejdsmiljøemne: Ulykkesrisici Ansvarlig enhed: AFC, SD, B/A og Teknik Ikrafttræden: 1. juli 2015 Senest revideret: 1. EMNE OG BAGGRUND

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 24/2018 27.09.2018 Gyldig fra: 06.10.2018 Gyldig til: 05.10.2019 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted SSB 20-2018 ophæves. TIB strækning 25. Stationer med transitionsområder. Bestemmelser for

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

ATC-togstop Anlægsbestemmelser

ATC-togstop Anlægsbestemmelser Udgivet 20.12.2013 Overordnet ansvar: Gert Eldor Ansvar for indhold: Dorrit Nielsen Ansvar for fremstilling: Erik Cletus Petersen ATC-togstop Anlægsbestemmelser Banenorm BN1-72-3 20.12.2013 Udgivet 20.12.2013

Læs mere

Retningslinjer for ny- eller generhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab - Lokomotivfører/rangerleder

Retningslinjer for ny- eller generhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab - Lokomotivfører/rangerleder Retningslinjer for ny- eller generhvervelse samt vedligehold af - Lokomotivfører/rangerleder Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig Niels Kristian Lundberg Jensen (NKJ) Godkendt af:

Læs mere

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar AFTER DARK Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar Ledende medarbejder, på den til tider udmærkede publikation "Tog 60", Steen Christensen, har efter mange

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

Danske jernbanesignaler i skala H0.

Danske jernbanesignaler i skala H0. Danske jernbanesignaler i skala H0. Signalserien består af følgende signaler: 2H: Hovedsignal med to lamper. Fra oven: Rød, grøn. 2F: Fremskudt signal med to lamper. Fra oven: Gul, grøn. 2R: Rangérsignal

Læs mere

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Taastrup 1-2 Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s 13.07.2007 1 Lokal Rangerinstruks Taastrup 2-1 Fordeling: DSB S-tog a/s Trafiksikkerhed DSB

Læs mere

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 31 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Betjeningsvejledning - græs- og

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab

Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler (LTVJ) Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling, Katrine Jensen (KATJ)

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Program Jernbanesikkerhedskursus

Program Jernbanesikkerhedskursus Program Jernbanesikkerhedskursus Baggrund for sikkerhedskurset Sund & Bælts arbejdsmiljøpolitik hovedpunkter Et godt arbejdsmiljø hvordan? Udvalgte punkter fra lovgivning Sikkerhedshåndbog for Storebælts

Læs mere

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af SB ORS 03/2017 Hi01 SSB ORS 03/2017 Supplerende til Operationelle regler S-banen Side 1 af Gyldighed SSB ORS 03/2017 19.01.2017 Fordeling: Som ORS Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gyldig

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Indhold KAPITEL 1 - ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 KAPITEL 2 - SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR DEN ENKELTE

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st.

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 72-2 SIN LB Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 1.0 Almindelige bestemmelser Forbindelsessporet mellem Grønnehave og Helsingør station er et Lukket blokafsnit, som via gentagelsspærren registrerer

Læs mere

Märklin Transformator 6000 / 6001 / 6002 / 6003 / 6647 / 6645 / 6646 / 6648 Dansk vejledning

Märklin Transformator 6000 / 6001 / 6002 / 6003 / 6647 / 6645 / 6646 / 6648 Dansk vejledning Märklin Transformator 6000 / 6001 / 6002 / 6003 / 6647 / 6645 / 6646 / 6648 Dansk vejledning Indholdsfortegnelse 1 kørselsregulator 2 Nettilslutning 3 Tilslutningsklemme gul ( L = Belysningsstrøm) 4 Tilslutningsklemme

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL Ver 3.7 INDHOLDSFORTEGNELSE BETJENING... side 3 TIL- OG FRAKOBLING... side 4 TILKOBLING NIVEAU 1... side 5 TIL- OG FRAKOBLING NIVEAU 2... side 6 TIL- OG FRAKOBLING

Læs mere

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening BALANCE Træningsprogram Svimmel genfind balancen Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening Udarbejdet af Fotos Layout Trykt og udgivet af Der er ydet støtte til

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-2 3-4 5-13 14-18 09.12.2012 Nummeret på sidst

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR

Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR 73 4.8.1 Det Trafikale Driftansvar Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Spor-spærringer Jævnfør SR 73

Læs mere

Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema

Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema Indhold Generelt... 2 Hvor finder jeg skemaet, og hvornår skal jeg bruge det?... 2 Hvad skal jeg udfylde?... 2 Du kan gemme undervejs... 2 Du kan stadig bruge

Læs mere

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler banedanmark Trafikale regler 22.01.2018 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr. 05.02.2018 ATC-instruks De første køretøjer med indbygget mobilt ETCS-anlæg og DK-STM er nu

Læs mere

Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab - Lokomotivfører/rangerleder

Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab - Lokomotivfører/rangerleder Retningslinjer for erhvervelse samt vedligehold af infrastrukturkendskab - Lokomotivfører/rangerleder Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig Niels Kristian Lundberg Jensen (NKJ) Godkendt

Læs mere

Tro og love erklæring er personlig, og skal underskrives af den pågældende bestiller ved indgåelse af Firmaaftalen.

Tro og love erklæring er personlig, og skal underskrives af den pågældende bestiller ved indgåelse af Firmaaftalen. nr Spørgsmål stillet af entreprenører Svar A Hvem kan bestille i ENK systemet? Virksomheden skal være sikkerhedsgodkendte (det er virksomhedens eget ansvar). Din virksomhed skal derefter have oprettet

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

Pressepolitik og nogle gode råd

Pressepolitik og nogle gode råd Pressepolitik og nogle gode råd Juli 2014 2 3B vil gerne i medierne! 3B vil gerne være synlig i medierne og dermed aktivt være med til at ændre det almenes image. Derfor går vi til medierne, når vi har

Læs mere

Ly01. SSB ORS 01/2016 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af 9

Ly01. SSB ORS 01/2016 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af 9 SB ORS 01/2016 Ly01 SSB ORS 01/2016 Supplerende til Operationelle regler S-banen Side 1 af Gyldighed SSB ORS 01/2016 16.02.2016 Fordeling: Som ORS Gyldig fra 28.02.2016 Gyldig til: 28.02.2017 Gyldiggøres

Læs mere

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM - Til personer med nedsat funktionsevne Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 18,1. 5000 Odense C Tlf: 72423700 E- mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner.

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner. Tams Elektronik LD-G-3 / LD-W-3 (1) Lokomotivdekoder LD-G-3 / LD-W-3 i Märklin-Motorola format Denne oversættelse omfatter monterings- og anvendelsesvejledningerne til LD-G-3 / LD-W-3 dekoderen. Den originale

Læs mere

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse F0101 Glostrup - Høje Taastrup Fornyelse af Høje Et spor ad gangen mellem Glostrup og Høje Taastrup spærres i de 10 døgn. Spsk 11a, 12a, 15 & 16 udveksles sammen med

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Guide til digital børnetilmelding

Guide til digital børnetilmelding Guide til digital børnetilmelding Denne guide er til dig, der ønsker at indstille børn til Ungdommens Røde Kors ferielejre. Indstillingen sker via vores digitale tilmeldingssystem, som guiden vil hjælpe

Læs mere

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 12/09 2016 19-09-2016 1. Arbejdsopgave Vedligehold/rengøring samt mindre reperationer på apteringen så som venterum. Arbejde med vand med tryk og der i øvrigt er risiko

Læs mere

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 86 - Spærring af spor AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I HUSK! Et spor er ikke spærret før, der er udvekslet en klar og tydelig melding om dette mellem SR arbejdsleder

Læs mere

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright Skak Regler og strategi Version 1.0 1. september 2015 Copyright Forord At lære at spille skak er ikke svært. Det tager få minutter. At blive dygtig tager som regel årevis. Om man er dygtig eller ej, er

Læs mere

Vagtpost Grunduddannelse

Vagtpost Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse i uddannelsen...2 3.1 Uddannelse...2 3.2 Helbredskrav...2 4 Vurdering

Læs mere

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI UDFORMNING AF KRYDS Sikre rundkørsler Projektet Cyklisters sikkerhed i rundkørsler har gennem flere studier sat fokus på rundkørsler og trafiksikkerhed. Artiklen beskriver sikre design for både cyklister

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning Pistol 15 m Pistol 15 m Opdateret september 2014 Generelle bestemmelser 1. Tilmeldelse 1.1. Deltagerberettigede er alle,

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

Digital eksamen for studerende

Digital eksamen for studerende Digital eksamen for studerende Indhold Digital eksamen for studerende... 1 Information om eksamen... 1 Eksamenen er i gang... 3 Udfyldelse af besvarelsesinformationer... 4 Upload besvarelse... 5 Sådan

Læs mere

Vagtpost Grunduddannelse

Vagtpost Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse i uddannelsen...2 3.1 Uddannelse...2 3.2 Helbredskrav...2 4 Vurdering

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Banedanmark Sikkerhedsreglement af 1975

Banedanmark Sikkerhedsreglement af 1975 Banedanmark Sikkerhedsreglement af 1975 24.04.2005 1355 Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 233 234/ 235 394/ 425/ 424 426 548/ 554/ 553 629 1050/ 1052/ 1051 1103 1233/ 1236/ 1235 1249 1350 1351/

Læs mere

Vejledning til booking af mødelokaler og bestilling af mødeforplejning

Vejledning til booking af mødelokaler og bestilling af mødeforplejning Vejledning til booking af mødelokaler og bestilling af mødeforplejning Booking af mødelokaler og bestilling af forplejning foregår via Outlook Kalender. Her følger en guide til, hvordan du gør det lettest

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

DCC digital dekoder til magnetiske produkter

DCC digital dekoder til magnetiske produkter Viessmann 5212 Digital Dekoder Dansk Brugervejledning DCC digital dekoder til magnetiske produkter med fire udgangsgrupper Indhold 1. Vigtige oplysninger... 2 2. Indledning / Egenskaber... 3 3. Montering...

Læs mere

Institutionen kan dispensere fra den fastsatte frist, jf. stk. 1, når det er begrundet i usædvanlige forhold.

Institutionen kan dispensere fra den fastsatte frist, jf. stk. 1, når det er begrundet i usædvanlige forhold. Eksamensordning for Københavns Erhvervsakademi Bygningskonstruktører, byggeteknikere, kort- og landmålingsteknikere, produktionsteknologer, installatører, automationsteknologer og energiteknologer Tilmelding

Læs mere

Eksamensreglement Gyldigt fra 4. november 2015. Uddannelsesdirektør Gregers Christensen

Eksamensreglement Gyldigt fra 4. november 2015. Uddannelsesdirektør Gregers Christensen Eksamensreglement Gyldigt fra 4. november 2015 Uddannelsesdirektør Gregers Christensen INDHOLD 1. Før eksamen... 3 1.1. Tilmelding... 3 1.2. Forudsætninger for deltagelse i eksamen... 3 1.3. Antal eksamensforsøg...

Læs mere

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s Betjeningsvejledning System Alarmpanel xx S2s Indhold 1 Indhold Indholdet af denne vejledning kan ændres uden forudgående varsel. Firmaer, navne og data anvendt i eksempler er fiktive, medmindre andet

Læs mere

AM signalet er et automatisk mellemblok signal. Det består af 3 lamper og er opbygget som et U signal med 3 lamper.

AM signalet er et automatisk mellemblok signal. Det består af 3 lamper og er opbygget som et U signal med 3 lamper. Signaler Der skal signaler på modelbanen. En modelbane med signaler er som prikken over i et. Der er forskellige signaler. I signal, U signal og AM signaler. Desuden er der PU signaler. Alle disse signaler

Læs mere

50 øre tofarvet. Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010

50 øre tofarvet. Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010 50 øre tofarvet Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010 Det at samle tofarvede Jeg har samlet på frimærker siden jeg var 7 år og med mellemrum. Det ændre sig i 1981 da

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FCM KLUBSAMARBEJDET FORENINGEN AF 26. APRIL 1998

VEDTÆGTER FOR FCM KLUBSAMARBEJDET FORENINGEN AF 26. APRIL 1998 VEDTÆGTER FOR FCM KLUBSAMARBEJDET FORENINGEN AF 26. APRIL 1998 1. Navn 1.1. Foreningens navn er FCM Klubsamarbejdet Foreningen af 26. april 1998 (herefter foreningen ). 2. Formål 2.1. Foreningens formål

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2 At-VEJLEDNING Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7-2 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse,

Læs mere

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores 6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores bror, det handler om tilgivelse. Og der bliver ikke lagt

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013 Sign of safety SOS Pædagogisk dag 26. marts 2013 Hvad er Signs of safety? Bekymringer Undtagelse Se ske mål Der er en metode der skal læres, derfor skal I arbejde i mindre grupper Det er målet med i dag

Læs mere

EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år

EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år 2010 Indholdsfortegnelse: Forord Diverse praktiske oplysninger Eksamensreglement Øvrige regler ved mundtlig eksamen Vilkår for anvendelse

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet"... "".".. ""... """.. "".. ".".. """... ".... """.. "".. "... ""."...

Læs mere

Alm. Brand Stop cykeltyven

Alm. Brand Stop cykeltyven Alm. Brand Stop cykeltyven Userneeds - Marts 2016 Agenda Målgruppe Metode Konklusion Kontrolgruppe Overordnet Kontrolgruppe Stjålne cykler Eksperimentgruppe 2 Kontrolgruppe - Målgruppe og Metode Målgruppe:

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 0 1 Indholdsfortegnelse. Brugsanvisning side 2 Brugervejledning side 3 Tilpasning af cyklen side 4 Din første tur side 4 Justering af sæde side 5 Justering af sædehøjde side 6 Indstilling af ryglæn side

Læs mere

Husk stationsbestyrerens sikkerhedsmæssige rolle

Husk stationsbestyrerens sikkerhedsmæssige rolle Udgivet af Jernbanesikkerhed nr. 1, januar 2017 Husk stationsbestyrerens sikkerhedsmæssige rolle Personale, der deltager i sikkerhedstjenesten på stationen, er underordnet en enkelt person, der benævnes

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør

Læs mere

Afgørelse fra Ankenævn for biler

Afgørelse fra Ankenævn for biler Afgørelse fra Ankenævn for biler Klagesag nr.: 14296 Klager: NN Indklaget: CVR-nr.: 27223397 Andersen Trading ApS Malmparken 6 2750 Ballerup Klagen vedrører: Køb af bil Modtagne dokumenter: 1. Forbrugerens

Læs mere