K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 1. Mailservice Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik. Udgiver og redaktion. Kollektiv Trafik Forum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "K O L L E K T I V T R A F I K 3-2016 S I D E 1. Mailservice Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik. Udgiver og redaktion. Kollektiv Trafik Forum"

Transkript

1 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 1 Indhold: NR marts 2016 ISSN Konferencen maj 2 Sydtrafik valgte at involvere alle 4 Rejseplanen - trafikinformation med perspektiver 8 Nyt udspil om organisering af kollektiv trafik 11 Politisk opbakning til Femern-forbindelsen 16 NYT Én af nyhedsbrevets artikler er frit tilgængelig på Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik er forbeholdt medlemmer. Hvis du er medlem eller ansat i en medlemsorganisation eller hos foreningens samarbejdspartnere kan du linke til nyhedsbrevet fra vore nyhedsmail. Hvis du læser nyhedsbrevet fra hjemmesiden, skal du bruge en kode for at få adgang. Koder er udsendt til alle medlemmer og vil også fremgå af nyhedsmailen til medlemmer og samarbejdspartnere. Hvis du er i tvivl, kontakt redaktionen Trafikkonferencen maj 2016 Hotel Comwell, Roskilde Flere passagerer i kollektiv trafik - hvordan? Åbent nyhedsbrev Redaktion Udgiver og redaktion Formand Mailservice Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik Mikael Hansen Kollektiv Trafik Forum Direktør Få en mail, når en ny udga- udgives gange årligt i Carsten Hyldborg c/o IMAGITA Kommunikation Carsten Hyldborg ve af nyhedsbrevet er ud- elektronisk form på netsiden (ansvarshavende) Sanderumvej 16B FynBus kommet Odense SV Tlf mail@kollektivtrafik.dk Tolderlundsvej Odense C Tlf ch@fynbus.dk Tilmelding på forsiden af eller til mail@kollektivtrafik.dk

2 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 2 Trafikkonferencen maj 2016 på Hotel Comwell Roskilde Tirsdag den 24. maj kl til onsdag den 25. maj kl Flere passagerer i kollektiv trafik hvordan? De fem udvalgte temaer er nu konkretiseret: Den sammenhængende rejse Planlægning: R-nettet i Nordsjælland Trafikinformation: Rejseplanens nyeste services Passagerernes ønsker: Nye typer kundeundersøgelser og trafiktilbuddet med passagerernes øjne Takster og salg Status for takstharmonisering i Øst og Vestdanmark Kampagner som markedsføring Deling af viden og data Big data - også i kollektiv trafik På vej til et videnscenter om kollektiv trafik Viden at dele! - Trafikstyrelsens puljedatabase Lokalisering og infrastruktur Lokalisering: +Way-konceptet Stationsnærhed og BRT Stationer: Fællesskabsstationer Transportpolitisk paneldebat med partiernes transportpolitiske ordførere: Andreas Steenberg, Radikale Henning Hyllested, Enhedslisten Kristian Pihl Lorentzen, Venstre Christian Poll, Alternativet Kim Christiansen, Dansk Folkeparti Karsten Hønge, SF Rasmus Prehn, Socialdemokraterne

3 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 3 Fælles medlemsmøde for Kollektiv Trafik Forum og Transportøkonomisk Forening Passager eller mobilist? - mobilitetsrevolutionen og kollektiv trafik Onsdag den 25. maj 2016 kl Mobilitetsrevolutionen Deleøkonomiens muligheder NT - fra trafikselskab til mobilitetsselskab Fra station til mobiltetscenter Mobility as a service (MaaS) Praktiske oplysninger Konferenceprogrammets hovedpunkter kan findes på Opdateres løbende. Detaljeret programfolder forventes færdig i begyndelsen af april Tilmeldingen åbner om kort tid.

4 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 4 Sydtrafik valgte at involvere alle Af Jesper Lunau, presseansvarlig i Sydtrafik, jlu@sydtrafik.dk Passagererne tager billeder af deres gode bustur. Så enkelt kan sidste års store PR-satsning opsummeres. Autentiske billeder fra kunderne skabte sammen med en række andre kampagnetiltag en bedre oplevelse af busturene i Sydtrafik. Mod til at gå nye veje I 2015 satsede Sydtrafik på en anderledes kampagne for at forbedre sit image. Kampagnen hed gobuskarma, og tilbagemeldingerne har været gode fra kommuner, chauffører, vognmænd og passagerer. Marketingsassistent Joan Asmussen fra Sydtrafik, som har været ansvarlig for kampagnen, forklarer: Vi vidste fra begyndelsen, at vi ville gå en ny vej. Vi indbød offentligt landets marketingbureauer til at byde ind på opgaven med målet om Flere passagerer i busserne. Der kom mange forskellige sjove, skæve og udfordrende idéer, som vi efterfølgende havde i gennem en længere proces. Efter processen valgte man bureauet Imageconsult. I oplægget fra bureauet stod det nøje beskrevet, at man ønskede at gøre det mere cool at køre i bus, og at det handlede om at holde fokus på bus-image, ikke Sydtrafiks image. Det var ud fra en erkendelse af, at der er rigtig mange forhold, som kampagner og kommunikation ikke kan ændre på: Afgangstider, køreplaner, antallet af stoppesteder, turenes længde eller ventetid. Alle sammen emner som er afgørende, når vi spørger passagerne i vores tilfredshedsundersøgelser, forklarer Joan. Det var dog ikke det, som var afgørende for, at Sydtrafik valgte Imageconsults bud. Det springende punkt var metoden.

5 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 5 Chauffører: Centralt bindeled i kampagnen En afgørende ting var, at chaufførerne blev involveret fra begyndelsen. De blev informeret før alle andre, de blev klædt på til opgaven, og de skulle kunne se sig selv i kampagnen. Det fokus var netop det nye, som Sydtrafik ledte efter. Samtidig var målgruppen skruet anderledes sammen. Målgruppen var unge under 30 år af begge køn. Det er faktisk kun halvdelen (52%) af passagerne i Sydtrafiks busser. Det var dermed et fravalg af en stor del af passagerne. Joan uddyber: Vi gjorde noget utraditionelt i forhold til Sydtrafik ved kun at fokusere på en bestemt gruppe, men det gav mulighed for at involvere passagerne langt mere, fordi vi kunne fokusere skarpere, og lade de unge bruge smartphones til billeder, hashtags og sociale medier. Netop de unge ville Sydtrafik gerne have til at fortælle den gode historie til deres venner og fungere som ambassadører. Det skulle gerne få flere til at bruge bussen. Dermed ikke sagt, at der ikke var gennemslagskraft til andre over 30. Det var der, men det var hovedsageligt blandt de unge, at der blev taget billeder, brugt hashtags og deltaget i konkurrencer. Hele pointen med den unge målgruppe er, at de ikke accepterer envejskommunikation. De vil have en dialog, en konkret handling og gerne noget, som handler om dem selv eller deres venner. Det passer godt med de sociale medier og at tage af billeder af sig selv, siger Joan:

6 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 6 De fleste af os afkoder hurtigt, at noget er en reklame, og mange lukker derefter af for budskabet. De unge afkoder og lukker endnu hurtigere af, fordi de er vokset op med reklamerne overalt. Derfor betyder det meget, når billeder er taget af dem selv, og de dermed skaber reklamerne selv. Sydtrafik tog nemlig brugerinddragelsen alvorligt. En stor del af indholdet på facebooksiden var skabt af de unge selv, og kampagneplakaterne og hængeskilte blev med lavet med billeder, som brugerne uploadede til Facebook og Instagram. Partnerskaber i hele Syd- og Sønderjylland Samtidig byggede kampagnen på partnerskaber med foreninger, virksomheder og organisationer i hele det Syd- og Sønderjyske område. Det betød en fredagskonkurrence på Skala FM med uddeling af fredagssnegle fra Guldbageren, heppekor til travle rejsende ved Vejle Trafik Center med Vejles Triangle Razorbacks Cheerleaders, og blandt meget andet også overraskende operasang, dagbogsoplæsning og koncerter fra Sønderjyllands Symfoniorkester. Der blev delt en masse merchandise og produktprøver ud. Det hele foregik i busserne og skabte god stemning i bussen. Marketingsmæssigt var det også en bred satsning: Der var biografreklamer i områdets biografer, radiospots for konkurrencen på Skala FM, pressedækning af forskellige events og ikke mindst var der fuld udstyrspakke med gobuskarma. Det vil sige bagrudestreamer, hængeskilte, chaufførplakater, badges og i december overpyntede julebusser. Successen kom ved metoden: Involvering Chaufførerne har fået udleveret en karmaguide og badges med slogans, der skal kaste et smil af sig, og morgenstartere, kontrollører, kundeservicemedarbejdere og køreplanlæggere har fået roller i små film, behind the bus, der fortæller om alt det, som kunderne ikke normalt lægger mærke til. På samme måde har kommunerne, foreninger og virksomheder været involveret på den ene eller anden måde:

7 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 7 Hver på sin måde har det været udtrykt begejstring for at være med, og jeg er da stolt af, at der er har været den opbakning og det liv omkring kampagnen, som gør, at den skiller sig væsentlig mere ud fra mængden af kampagner i Sydtrafik, smiler Joan. Kodeordet har hele tiden været involvering: Jo mere vi involverer vores kunder, desto mere får vi tilbage af billeder og aktiv stillingtagen. Det er det, som var pointen fra begyndelsen og det er det, som har gjort, at den virker så godt. Sydtrafik har allerede nu en lightversion af kampagnen i gang, som skal involvere de mange, som har liket Facebooksiden gobuskarma. Tal og procenter om kampagnen Kampagnen skulle hjælpe til at øge andelen af passagerer med 1pct. og tilfredsheden med 1 pct.. Det er nemlig Sydtrafiks erklærede målsætning for hvert af årene Alt i alt har kampagnen kostet Sydtrafik lidt over 1,2 millioner kroner. Den varede fra 7. oktober til den 6. december har set Sydtrafiks biografreklame. Der har været sendt 270 teaserspot på Skala Fm. Der er blandt andet uddelt 480 fredagssnegle og Sydtrafik regnslag+læbepomade. I snit er der 4,3 like per opslag på den særlige #gobuskarma Facebookside. Der er uploadet over 300 billeder på Facebooksiden.

8 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 8 Rejseplanen trafikinformation med perspektiver Af Mikael Hansen, mail@kollektivtrafik.dk Imens vi sover kommer der endnu flere nye brugere på Rejseplanen, som er den kollektive trafiks største succes på det digitale område. Rejseplanen leverer hver måned over 20 mio. søgninger på rejser med bus og tog, heraf 15 mio. søgninger på mobiltelefoner. I Hovedstadsområdet kender hele 95 pct. af alle borgere til Rejseplanen, i provinsen er tallet 75 pct. Baggrunden for succesen er, at Rejseplanen giver kunden mulighed for at overskue det kollektive trafiknet på en effektiv og præcis måde, og kan anbefale rejseruter og omstigninger, som de færreste ville have regnet ud selv med et meget grundigt kendskab til trafiksystemet. Og når man som rejsende er langt væk hjemmefra, giver Rejseplanen lige præcis det overblik, man har brug for på tværs af transportformer og trafikvirksomheder. Rejseplanen har siden 2003 været et aktieselskab med de kollektive trafikvirksomheder som ejere. Og den lille effektive stab af projektledere og teknikere på Toftegårds Plads i København har siden starten formået at udvikle Rejseplanens services, så man hele tiden har været på omgangshøjde med både den teknologiske udvikling og kundernes ønsker. Figur fra præsentation af Jens Willars, Rejseplanen. Rejseplanen startede som en website, kunderne brugte inden rejsen. Men i dag ser vi mere Rejseplanen som en service kunderne også bruger på rejsen. Og så er Rejseplanen også leverandør af data til en bred vifte af formål, fortæller Christina Hvid, direktør i Rejseplanen A/S. Websitet er der selvfølgelig stadig, men i dag foregår de fleste rejsesøgninger på vores apps. Desuden leverer Rejseplanen data til eksterne parter f.eks. Google Maps og gps-systemet i Arrivas el-delebiler Drivenow. Og til en lang række elektroniske informationsskærme fx får stadig flere stationer TUS-skærme, og alle data på dem leverer rejseplanen. Baggrunden for denne nøgleposition er, at Rejseplanen i de seneste år har arbejdet meget systematisk med dataformater og standarder.

9 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 9 Men vi er også blevet temmelig cool på det område: Vi leverer data i nogle ganske bestemte veldefinerede formater, som eksterne parter kan snable fra. Så kan de evt. selv omforme vores data til deres egne formater, fortæller Christina Hvid. Det samme gælder for de data, der kommer ind fra trafikvirksomhederne. De skal også være af en høj kvalitet både teknisk og indholdsmæssigt. I centrum findes datamotoren, som er udviklet af Rejseplanens mangeårige og tyske leverandør, HaCon. HaCon er i øvrigt udpeget af MIT Technology Review, som en af de 50 mest innovative IT-virksomheder i 2015 i fint selskab med Facebook med flere, så det kan vores kunder lukrere på fortæller Christina Hvid. Konkurrence i 2015 for eksterne udviklere Rejseplanen udskrev i foråret 2015 en konkurrence, der skulle bidrage med nye, kreative ideer til, hvordan Rejseplanen kunne udvikles og forbedres. Her fulgte Rejseplanen en international trend med inddragelse af brugere og såkaldte 3. parts udviklere, som ofte har andre synsvinkler og arbejdsmetoder at bidrage med. Konkurrencen løb frem til 7. august De indkomne forslag blev bedømt ud fra i hvor høj grad de var innovative, brugervenlige og realiserbare, om de havde en rådgivende og guidende effekt, samt at der var tænkt over, hvilke brugergrupper, de var rettet imod. Dommerpanelet var bestyrelsesformand i In2Media og digital iværksætter, Tim Frank Andersen, samt foredragsholder, radiovært, ekspert i digitale trends, Christiane Vejlø, direktør for Banedanmark, Jesper Hansen, direktør for DSB Kommerciel, Susanne Mørch Koch, og direktør for Rejseplanen A/S, Christina Hvid. Præsentationen af FlexTur i hver ende af rejsen forventes at blive præsenteret nogenlunde på denne måde på Rejseplanen. (Fra Præsentation af Jens Willars, Rejseplanen)

10 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 10 De tre bedste forslag blev præmieret med ganske store pengepræmier på henholdsvis. kr , og Sik Cambon Jensen vandt førstepræmien med sit forslag "Rejseplanen Family" blandt de 63 indsendte forslag. Martin Ettrup løb med andenpræmien på kr., og Jakob Poulsens forslag fik en tredjeplads, som han modtog kr. for. Præmierne blev uddelt 22. september 2015 hotel Bella Sky i Ørestaden. "Med de mange ideer, der er i disse projektforslag, har vi fået noget at arbejde videre med i vores konstante arbejde på at gøre Rejseplanen til et tidssvarende produkt også i fremtiden," udtalte Christina Hvid, der er direktør for Rejseplanen A/S. Den samlede Rejse Udviklingsprojektet Den samlede Rejse, som udføres af FlexDanmark, har Rejseplanen som en vigtig samarbejdspartner. Formålet er at integrere rejser med Flextur med den rutebundne kollektive trafik med tog og bus. Et hovedpunkt i projektet er, at denne type rejser skal kunne søges og vises på Rejseplanen. Konceptet for visning af data på Rejseplanen til kunderne er blevet fastlagt i 2015 efter grundige test af trafikselskaberne. Frem mod august 2016 udvikles og implementeres konceptet i Rejseplanens systemer, og herefter begynder Flexdanmark trinvist at anvende de nye muligheder i geografisk udvalgte områder, fortæller Jens Willars, souschef i Rejseplanen A/S. Den samlede Rejse vil få stor betydning i udkantområderne, hvor tilgængeligheden og overskueligheden af det kollektive trafiksystem vil blive markant bedre. Projektet forventes færdigt ved udgangen af 2017.

11 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 11 Nyt udspil om organisering af kollektiv trafik i Hovedstadsområdet af Mikael Hansen, mail@kollektivtrafik.dk Ny detaljeret rapport fra Region Hovedstaden taler endnu engang for én samlet organisation for kollektiv trafik i Hovedstadsområdet Transport for Greater Copenhagen. Der er formentlig tale om skønne spildte kræfter. En helt ny rapport fra Region Hovedstaden taler for en mere effektiv og handlekraftig organisering af den kollektive trafik i Greater Copenhagen defineret som Region Hovedstaden og Region Sjælland Bornholm undtaget. Gevinsterne i form af bl.a. passagervækst, miljøforbedringer og bedre kundetilfredshed vil være markante. Rapporten og den tilgrundliggende analyse er skrevet af konsulentfirmaet Struensee & Co, som er relativt nye i den kollektive trafik sektor. Udgangspunktet er befolkningstilvæksten i de centrale dele af regionen og den trafikvækst og trængsel, som det medfører. Helt i overensstemmelse med det brede forlig om En grøn Transportpolitik satser Region Hovedstadens på, at trafikvæksten skal ske i kollektiv trafik. Det er derfor vigtigt at gøre kollektiv trafik mere attraktiv. Den oplagte måde at gøre det på er i følge Region Hovedstaden og Struensee & Co at styrke den kollektive trafiks organisation primært at styrke samarbejdet mellem de tre måske snart fire trafikselskaber i Hovedstadsområdet: DSB, Metroselskabet, Movia og måske også snart Hovedstadens Letbane. Om der kommer et fjerde trafikselskab er endnu ikke afgjort. Rapporten opstiller tre modeller for et mere integreret samarbejde Kundeselskab Driftsselskab Koncernselskab De tre modeller viser en stigende integration, sådan at koncernmodellen indebærer en fusion af de eksisterende trafikselskaber til ét stort trafikselskab Transport for Greater Copenhagen. Titlen er inspireret af Transport for London, det mest integrerede og selvstændigt arbejdende kollektive trafikselskab i den vestlige verden. DOT Paraplyselskabet DOT, Din Offentlige Transport kan ifølge rapporten ikke uden videre indpasses i modellen. Hertil er DOT fortsat for svagt funderet og integrationen af kundevendte opgaver er for svag. Dog viser rapporten nye detaljer om DOT s organisation. Læs Struensee & Co s vurdering af DOT på side xx.

12 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 12 Investeringer i kollektiv trafik Den røde kurve viser forslagenes faldende implementerbarhed, de øvrige kurver viser de potentielle gevinster. Selv om der bygges ikke så lidt ny infrastruktur i kollektiv trafik, ligger Danmark fortsat væsentligt lavere end vore nabolande i infrastrukturinvesteringer. Det på trods af Cityring, letbaner i Aarhus, Odense og på Københavns omegn, ny bane København-Ringsted, elektrificering og signalprogrammet. Én af vigtige uløste opgaver er ifølge rapporten netop koordinering af investeringsplaner mellem de talrige ejere af det kollektive trafiksystem. Region Hovedstaden hæver her stemmen som den største trafikbestiller efter staten. Sådan gør de andre Rapporten rummer også en sammenligning med organiseringen af kollektive trafik i andre storbyregioner i Europa: Oslo, Stockholm, Helsinki, Hamborg og London. Resultatet er entydigt: København sakker bagud i forhold til de øvrige byer på stort set alle parametre: Kundetilfredshed, emissioner, passagervækst m.v. Rapportens konklusion er, at det er de mest integrerede organisationer, der opnår de bedste resultater. Samtidig er rapporten så realistisk, at den markerer, at de bedste løsninger stort set er umulige at opnå i Greater Copenhagen. Og hvorfor så det? Fjerde gang er lykkens gang, eller? Som sagt er konsulentfirmaet Struensee & Co. relativt nye i kollektive trafik. Det giver dem den fordel, at de kan fremstille sammenhængene med nye formuleringer og i en frisk og engageret tone, som mange sikkert vil misunde dem. Problemet er, at der overhovedet ikke er noget nyt i de fremlagte analyser eller konklusioner. Alle argumenter er hørt før mange gange. Alt er også tidligere behandlet politisk og er blevet afvist. Her er lille tilbageblik: Strukturreformen i 2007: I forarbejdet blev ét samlet trafikselskab i Hovedstadsområdet bragt frem flere gange bl.a. med argumenter fra positive resultater i London, Helsinki og Stockholm, men forslaget fik ikke politisk tilslutning. Da Lov om Trafikselskaber blev evalueret i Transportministeriets regi i , blev tre modeller analyseret til styrkelse af organiseringen i Hovedstadsområdet, netop de selvsamme modeller, som er nævnt i den aktuelle rapport. Den mindst vidtgående paraplyselskabet blev valgt i 2014, da loven blev ændret. Trængselskommissionen afleverede deres betænkning i Her var et centralt forslag, at der blev dannet et stærkt, beslutningsdygtigt kollektiv trafikselskab i Hovedstadsområdet. Beskrivelsen følger næsten i detaljer rapportens beskrivelse af koncernmodellen. Trængselskommissionens rapport blev stort set tiet ihjel politisk.

13 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 13 Er fjerde gang så lykkens gang? Intet tyder på det. Her skal det forsøges at forklare hvorfor. Samarbejde Trafikproduktion og passagertal for de involverede trafikselskaber. Timingen er for det første dårlig faktisk meget dårlig. Alt tyder på, at DOT-samarbejdet omsider er ved at blive rullet i gang efter en overordentlig vanskelig start. Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik har tidligere beskrevet takstharmoniseringen som et emne, som har splittet de kollektive trafikselskaber. Der er nu fremgang på takstområdet med Takst Sjælland 16 og en forventet snarlig aftale om takstharmonisering i Vestdanmark. Dette har tøet det ellers bundfrosne samarbejdsklima op, og det smitter også af på DOT. Hverken de kollektive trafikselskaber eller politikerne på Christiansborg er parat til en ny strukturdiskussion. Risikoen er, at de opnåede forbedringer i samarbejdet rulles tilbage til de alt for velkendte stivnede positioner. Nogle vigtige pointer i forhold til de andre storbyområder, som rapporten sammenligner med. Det er oplagt, at Greater Copenhagen har brug for et løft. Vejen til forbedringer går altså gennem DOT, om man kan lide det eller ej. Denne artikels forfatter har her i bladet tidligere hævdet, at hvis DSB, Metroselskabet og Movia havde været kommercielle selskaber, havde de for længst etableret et DOT, for der er en indlysende kommerciel fornuft i at gøre det nemt for kunderne at bruge det kollektive trafiksystem som ét system med én og kun én kundevendt organisation. På de grundlæggende parametre fungerer det jo allerede sådan i dag. Men der skal ikke mange afvigelser til, før man som kunde sidder i saksen og selv skal finde rundt et kompliceret system i forhold til trafikinformation, forsinkelser, hittegods, rejsetidsgaranti m.v. Hvorfor er det så vanskeligt at få DOT op at flyve? Forklaringen kan kun ligge i de tre forskellige former for politisk styring af de tre trafikselskaber: DSB, Metroselskabet og Movia. Det er forståeligt, at Region Hovedstaden som den største trafikbestiller i Movia, føler sig sat uden for indflydelse i dette spil. Det er også forståeligt og prisværdigt, at Region Hovedstaden har sat penge af til at arbejde med organisationsudviklingen i den kollektive trafik.

14 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 14 Alligevel tyder alt på, at også dette initiativ vil falde tungt til jorden og ikke vil få de ønskede konsekvenser. En del af årsagen er den særlige type politisk naivitet, som bygger på den overbevisning, at de saglige argumenter i sidste ende altid vejer tungest. Eller at organisationsændringer kan løse problemerne. Region Hovedstadens argumenter er sådan set i orden, med de støder meget let på grund i transportpolitikkens mere irrationelle kringelkroge. Læren fra DOT er vel også, at formel organisation ikke alene kan flytte bjerge. Evne og vilje til samarbejde kan til gengæld række langt ind over de formelle grænser. Begynderfejl i rapporten Konsulentfirmaet Struensee & Co har desværre begået nogle mindre begynderfejl, som formentlig bunder i ukendskab til den kollektive trafik sektor. Det er selvfølgelig i orden at sammenligne økonomi og præstationer på tværs mellem bustrafikselskaber, statslige og private togselskaber og lokalbaneselskaber. Men der smutter altså nogle vigtige detaljer, når der ikke tages hensyn til f.eks. delingen af opgaver mellem DSB og Banedanmark, at lokalbaneselskaber både driver infrastruktur og togdrift, og at bustrafikselskaberne ikke har ansvaret for den fysiske del af businfrastrukturen. Derfor bliver sammenligningen af administrationsomkostninger temmelig misvisende, hvad Struensee & Co også konkluderer. Transport for Greater Copenhagen, Struensee & Co for Region Hovedstaden, december Desuden er det lidt for flot at se bort fra Movias Flextrafik, når stregerne til nye organisationer skal tegnes. Movia har en dobbelt opgave, nemlig at konkurrere med bilen og at tilbyde mobilitet til alle. DSB har indirekte også en landsdækkende mobilitetsforpligtelse. Metroselskabet har det ikke. Dette vigtige parameter undervurderes desværre i rapporten. Ligeledes er DSB s dilemma undervurdere i forhold til deling af organisationen ved en eventuel selskabsdannelse. Disse og andre skønhedsfejl svækker desværre Region Hovedstadens initiativ. Ét af rapportens mindre vellykkede forsøg på at beskrive potentielle rationaliseringsområder i den kollektive trafik sektor. Der mangler data, og en række vigtige forudsætninger kan forklarer det meste.

15 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 15 Fra rapporten af Struensee & CO: Kortlægning karakteristik af DOT Karakteristikken af DOT viser, at den nuværende DOT-konstruktion indebærer en række udfordringer i forhold til at skabe en mere sammenhængende kollektiv transport i Greater Copenhagen: Væsentlige observationer DOT er kendetegnet ved et lavt integrationsniveau og begrænset beslutningskompetence, da samarbejdet er konsensusbaseret Der er et fravær af politisk/demokratisk niveau i DOT Governance-strukturen understøtter kun i ringe grad DOTs aktiviteter De lovbestemte kundevendte opgaver bliver kun varetaget af DOT på et lavt integrationsniveau. DOT s digitale kundecenter i dag illustrerer til fulde den lave integrationsgrad, da dette alene fungerer som en omstillingskanal, som omstiller borgerne til de enkelte trafikselskabers kundecenter med et tastetryk DOT medfører for nuværende dobbeltfunktioner, da marketing, passagerinformation, kundecenter og digitale løsninger ligeledes bliver varetaget i trafikselskaberne Der er et fravær af operationel integration og samordning af investeringsbeslutninger Konklusion Der kan stilles spørgsmålstegn ved, om DOT opfylder lovgrundlaget, da de kundevendte aktiviteter, som varetages i DOT, fortsat også varetages egenhændigt af trafikselskaberne Den nuværende konsensus-baserede governance-model har vist sig at være utilstrækkelig til at understøtte aktiviteterne i DOT fase 1 og fase 2. Dermed understøtter modellen ikke i tilstrækkelig grad muligheden for at realisere intentionerne bag DOT eller Region Hovedstadens vision om at forbedre regionens trafikale sammenhænge for at skabe en effektiv og bæredygtig mobilitet

16 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 16 Politisk opbakning til Femern-forbindelsen af Mikael Hansen, mail@kollektivtrafik.dk Foto: Femern.com Forligskredsen bag aftalen fra april 2015 om Femern-forbindelsen, dvs. Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er nu blevet enige om at fortsætte anlægsarbejdet på Femern-forbindelsen. Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen. Konkret betyder det, at der nu kan indgås betingede kontrakter med en række entreprenører med en forlængelse af anlægsperioden med 2 år. Og først skal den omfattende tyske miljøgodkendelse være på plads. Den foreligger tidligst i Anlægsarbejdet forventes påbegyndt tidligst i Baneanlæg skal bygges nu Opgraderingen og elektrificeringen af jernbanen mellem Ringsted og Holeby sætte i gang nu så udbygningen er gennemført i 2021 og elektrificeringen i Den sidste strækning mellem Holeby og Rødby følger Femernforbindelsens tidsplan. Fra den politiske aftale af 4. marts 2016 Det videre forløb for Femern Bælt-forbindelsen Jernbanen mellem Ringsted og Holeby De danske jernbanelandanlæg omfatter udbygning af strækningen mellem Vordingborg og Holeby nordøst for Rødbyhavn til dobbeltspor samt elektrificering af strækningen mellem Ringsted og Holeby, idet Storstrømsbroen ikke er omfattet af den politiske aftale om etablering af en fast forbindelse over Femern Bælt. De danske jernbanelandanlæg skal stå klar, når Femern Bælt-forbindelsen åbner. Af hensyn til togpendlerne mellem hovedstadsområdet og Sydsjælland/Lolland-Falster og på baggrund af forsinkelen af kyst til kyst-forbindelsen er parterne enige om, at de danske jernbanelandanlæg anlægges, så strækningen Ringsted Nykøbing Falster er udbygget i 2021 og elektrificeret i Det giver en betydelig forbedring for de rejsende med tog mellem Nykøbing Falster og hovedstadsområdet, da rejsetiden forkortes til knap 1 time. Strækningen mellem Nykøbing Falster og Rødbyhavn udbygges, så anlægget står færdigt inden åbningen af kyst til kyst-forbindelsen. Parterne er enige om, at det eksisterende spor levetidsforlænges, så det kan anvendes frem til anlægsarbejdet på strækningen påbegyndes.

17 K O L L E K T I V T R A F I K S I D E 17 Medlemmerne af Kollektiv Trafik Forum:

Hvordan understøtter Rejseplanen den samlede mobilitet? v. Jens Willars, den 17. november 2015 TØF medlemsmøde

Hvordan understøtter Rejseplanen den samlede mobilitet? v. Jens Willars, den 17. november 2015 TØF medlemsmøde Hvordan understøtter Rejseplanen den samlede mobilitet? v. Jens Willars, den 17. november 2015 TØF medlemsmøde Agenda Rejseplanens opbygning, mission og vision Sammenhængen i data? Hvad bringer fremtiden?

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

At Trafikplan 2013 vedtages, og at målene for Movia i Trafikplan 2013 dermed er:

At Trafikplan 2013 vedtages, og at målene for Movia i Trafikplan 2013 dermed er: Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 24. oktober 2013 Mads Lund Larsen 06 Trafikplan 2013 endelig vedtagelse Indstilling: Administrationen indstiller, At Trafikplan 2013 vedtages, og at

Læs mere

Rejseplanen. Trafikkonference 2009. 29. april 2009

Rejseplanen. Trafikkonference 2009. 29. april 2009 Rejseplanen Trafikkonference 2009 29. april 2009 Agenda Hvem er Rejseplanen? Organisering Hvad er Rejseplanen (nuværende services)? Traditionel internet information, mobile løsninger, Frk. Rejseplanen

Læs mere

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Baseret på undersøgelser foretaget af Epinion A/S for Rejsekort A/S 2012 til 2015 4. april 2016 0. Indhold 1. Materialet 3 2. Sådan har vi gjort 4 3. Passagerpulsens

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 En pendlerstrategi for Fyn Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 INVITATION: FynBus skal i henhold til Fælles fynske strategi for interessevaretagelse

Læs mere

Bus & Tog Ledende drivkraft til Rejsekort Kundecenter i det landsdækkende Bus & Tog samarbejde

Bus & Tog Ledende drivkraft til Rejsekort Kundecenter i det landsdækkende Bus & Tog samarbejde Maj 2016 Jobprofil Bus & Tog Ledende drivkraft til Rejsekort Kundecenter i det landsdækkende Bus & Tog samarbejde 1. Indledning Bus & Tog ønsker at ansætte en ledende drivkraft til Rejsekort Kundecenter,

Læs mere

økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af

økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af Juridiske, organisatoriske og økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af Nordjyske Jernbaner - Trafikdage 2010, Aalborg Universitet g, g Ole Schleemann, Nordjyllands Trafikselskab Christian

Læs mere

2011 4. - 5. maj. Hotel Prindsen, Roskilde

2011 4. - 5. maj. Hotel Prindsen, Roskilde Traf ik konference 2011 4. - 5. maj Hotel Prindsen, Roskilde Arrangeret af Indlæg om bl.a.: Strategi for flere buspassagerer Rejseoplevelsen - kundernes ønsker Brugerdrevet innovation Landsdækkende portal

Læs mere

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser. Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker

Ny paraplyorganisation på Sjælland baggrund og konsekvenser. Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker Ny paraplyorganisation på Sjælland Claus Hedegaard Sørensen Seniorforsker 2 DTU Transport, Danmarks Tekniske Universitet 3 DTU Transport, Danmarks Tekniske Universitet 2010 2013 Forløb 2013 2014 4 DTU

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Året på skinner. TØF konference om kollektiv trafik 12. oktober 2010 v\ kontorchef Lasse Winterberg

Året på skinner. TØF konference om kollektiv trafik 12. oktober 2010 v\ kontorchef Lasse Winterberg Året på skinner TØF konference om kollektiv trafik 12. oktober 2010 v\ kontorchef Lasse Winterberg DSB November 09: Nat S-tog indføres i weekenden Januar 10: Marts: April: August: September: virksomhed

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

K O L L E K T I V T R A F I K 4-2016 S I D E 1. Mailservice Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik. Udgiver og redaktion. Kollektiv Trafik Forum

K O L L E K T I V T R A F I K 4-2016 S I D E 1. Mailservice Nyhedsbrevet Kollektiv Trafik. Udgiver og redaktion. Kollektiv Trafik Forum K O L L E K T I V T R A F I K 4-2016 S I D E 1 Indhold: Konferencen 24. - 25. maj 2 NR. 4-2016 11. april 2016 ISSN 1903-2714 Vær med til at markere Den europæiske Mobilitetsuge 4 Ny funktion i Rejseplanens

Læs mere

Den statslige Trafikplan

Den statslige Trafikplan Den statslige Trafikplan Status på Trafikplan 2012-2027 Movia Trafikbestillerkonference, maj 2012 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra 2005: - 8.Transportministeren udarbejder

Læs mere

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland udbredelse af NT Live i Region Nordjylland ansøgning fremkommelighedspuljen resumé Er bussen kørt fra stoppestedet? Er den forsinket? Når jeg mit næste skifte? Usikkerhed og ventetid er nogle af de væsentlige

Læs mere

Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport

Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport Vi er en del af Forbrugerrådet Tænk og arbejder for at skabe de bedste rammer for brugerne af bus, tog og metro. Forord Velkommen til denne lille

Læs mere

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM MILJØMENTOR HVAD ER EN MILJØMENTOR? En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Nyt fra Socialdemokraterne i Region Sjælland

Nyt fra Socialdemokraterne i Region Sjælland Nyt fra Socialdemokraterne i Region Sjælland nr. 2012/1 21/11 2012 Redaktionen post@s-nyt.dk Næste deadline 10. januar 2013 Indhold 1 Velkommen til nyhedsbrevet om Region Sjælland 2 Hjemtagning af behandling

Læs mere

Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed?

Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed? Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed? konferencen : Passagerernes stemme i den kollektive trafik, den Christina Hvid, Direktør i Bus & Tog Bus & Tog samarbejdet Består af alle udbyderne

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts INNOVATØR UDDANNELSEN II Vejle 16. november London 1. - 3. december Fyn 11. januar Lokalt 2. februar Roskilde 3. marts 1. MODUL - VEJLE Tirsdag den 16. november 2010. Kl. 10.00-17.00. Deltagerne præsenteres

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

NemSkabelon. Kommunikation på den nemme måde. Guide til portalen

NemSkabelon. Kommunikation på den nemme måde. Guide til portalen NemSkabelon Kommunikation på den nemme måde Guide til portalen Indhold 3 Introduktion 4 Den fælles designguide 5 Hvorfor kommunikere til borgerne? 6 Hvad kan I kommunikere til borgerne? 11 Websitet Nemskabelon:

Læs mere

Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport

Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport Jesper Fønss Projektleder i Movia Trafik- og rådgivningscenter E-mail: jf@moviatrafik.dk 1 Agenda 1. Kort om baggrunden for +Way 2. +Way er Movias

Læs mere

TRAFIK- KONFERENCE. den 2. - 3. april 2008. Hotel Prindsen, Roskilde. Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere

TRAFIK- KONFERENCE. den 2. - 3. april 2008. Hotel Prindsen, Roskilde. Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere TRAFIK- KONFERENCE 08 Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere fra Folketinget Rejsekortet Bestillerrollen kommunerne og trafikselskaberne i dialog Infrastrukturkommissionen giver

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015 Passagerpulsen Mette Boye TØF 1.10 2015 Formål: Konkrete forbedringer for passagererne i den kollektive transport tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk)

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk) Udkast 4. juni 2007 HANDOUTS TIL PRESSEN Henvendelse Jesper Damm Olsen Pressechef Telefon 33 92 43 02 jdo@trm.dk www.trm.dk Trængsel Hastigheden på banenettet i top Til trods for stor opmærksomhed omkring

Læs mere

Incitamentsprogram for by- og metrobusserne i Aalborg

Incitamentsprogram for by- og metrobusserne i Aalborg Incitamentsprogram for by- og metrobusserne i Aalborg Kvalitetskoordinator, Susan Bundgaard Jensen Nordjyllands Trafikselskab John F. Kennedys Plads 1.R 9000 Aalborg Baggrund NT og Aalborg Kommune har

Læs mere

Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund

Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund Indhold: Den fremtidige kontrakt i Danmark Fakta om den vindende operatør Udbuddets trafikomfang Udbudsform Væsentlige udbudsbetingelser Målsætninger

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Evaluering af HyperCard Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Marts 2013 3 Evaluering af HyperCard Indhold Indhold 1 Forord 4 2 Konklusion 4 3 Hvad er HyperCard 5 4 HyperCard

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 30. oktober 2015 kl. 09.30 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 30. oktober 2015 kl. 09.30 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben dagsorden til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 30. oktober 2015 kl. 09.30 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Valg af dirigent 1 2 Budget 2016 2 3 Godkendelse

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS 7VIGTIGE TRICKS TIL DIN CONTENT MARKETING video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside HVAD ER CONTENT MARKETING Content Marketing er markedsføring,

Læs mere

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren Lasse Winterberg, De seneste aftaler Aftalerne bygger i vid udstrækning oven på En Grøn Transportpolitik En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvej

Læs mere

29. - 30. april. Hotel Prindsen, Roskilde

29. - 30. april. Hotel Prindsen, Roskilde Traf ik konference 2009 29. - 30. april Hotel Prindsen, Roskilde Indlæg fra bl.a. Martin Lidegaard Kristian Pihl Lorentzen Magnus Heunicke Kim Christiansen Pia Olsen Dyhr Per Clausen Karen-Marie Lillelund

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER Oktober 2014 HØRINGSBOG Indhold 1. Gennemførelse af høringen 3 1.1 Høringsbrev 4 1.2 Høringsparter 6 2. Resultater af høringen 7 Høringssvar

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven Til lovforslag nr. L 78 Folketinget 2011-12 Betænkning afgivet af Transportudvalget den 29. marts 2012 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Temadrøftelse om Rejsekortet. Bestyrelsesmødet 12. marts 2010 / side 1

Temadrøftelse om Rejsekortet. Bestyrelsesmødet 12. marts 2010 / side 1 Temadrøftelse om Rejsekortet Bestyrelsesmødet 12. marts 2010 / side 1 Hvad er rejsekortet? Betalingskort og elektronisk billet, som kan bruges i alle kollektive trafikmidler i hele landet Hver rejse har

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan

ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan Side 1 af 6 ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan (/forfatter.aspx? id=4665) Hjalte Kragesteen (/forfatter.aspx?id=4665) 19. juli 2015 kl. 8:00 0 kommentarer (http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&username=altinget)

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009 Bestyrelsesmødet den 10. december 2009. Bilag 06.1 Notat Sagsnummer Sagsbehandler JR Direkte 36 13 18 71 Fax JR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. november 2009 Analyse af udviklingen

Læs mere

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte Af forskningschef Geert Laier Christensen Direkte telefon 61330562 5. marts 2010 Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte En spørgeskemaundersøgelse, gennemført

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus-2009-12-09.indd 1 09-12-2009 15:57:33 Hovedsygehus Kort: Kort & Matrikelstyrelsen http://www.adresse-info.dk DAV 2009 December 2009 2 Hovedsygehus-2009-12-09.indd

Læs mere

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Navigation på rejsen 2. Resumé Projektet skal medvirke til at sikre kunderne i den kollektive trafik en god rejseoplevelse ved at forsyne

Læs mere

Flextur, fordi Danmark er mere end København. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk november 2014

Flextur, fordi Danmark er mere end København. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk november 2014 Flextur, fordi Danmark er mere end København Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk november 2014 Flextur, fordi Danmark er mere end København Movia er Danmarks største trafikselskab og har hovedstaden

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Hvem styrer busdriften?

Hvem styrer busdriften? HL_Hvem styrer busdriften_4 20/10/05 10:26 Side 12 Offentligt/privat Kollektiv trafik er ikke nogen privat sag Det kommunale landkort vil ændre sig i de kommende år. Og dermed er den offentlige service

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

Kundetyper i kollektiv trafik. Birgitte Lomholt Woolridge Marketing Manager, Rejseplanen A/S

Kundetyper i kollektiv trafik. Birgitte Lomholt Woolridge Marketing Manager, Rejseplanen A/S Kundetyper i kollektiv trafik Birgitte Lomholt Woolridge Marketing Manager, Rejseplanen A/S Agenda Kort præsentation af Rejseplanen Udfordring og projektforløb Kundetyper Webundersøgelsen Konklusioner

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015

Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015 Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015 Program Velkomst v/ Regionsrådsformand Jens Stenbæk Femern

Læs mere

Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland

Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland Udbud del 1, Koncept for Parker og Rejs i Region Sjælland Baggrund Parkér og Rejs er anlæg og faciliteter, som er indrettet og forbeholdt til parkering af bil eller cykel i tilknytning til en rejse med

Læs mere

Vend billedet... med de 10 bud for B2B-webdesign. Quick Guide til bedre markedsføring

Vend billedet... med de 10 bud for B2B-webdesign. Quick Guide til bedre markedsføring Vend billedet... med de 10 bud for B2B-webdesign Quick Guide til bedre markedsføring 1 Lign en forretning Produktet kommer først Præsentér dine B2B-produkter og -serviceydelser allerede på forsiden af

Læs mere

En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af. som effektivt redskab

En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af. som effektivt redskab En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af som effektivt redskab SOCIALE MEDIER 2015 3.300.000 DANSKE BRUGERE PÅ FACEBOOK - svarende til 68% af den danske befolkning i aldersgruppen 13 år eller ældre.

Læs mere

Transport for Greater Copenhagen

Transport for Greater Copenhagen Center for Regional Udvikling Transport for Greater Copenhagen - giver en øget værdi for borgerne Trafikdagene i Aalborg 2016 Direktør Claus Bjørn Billehøj Transport for Greater Copenhagen Claus Bjørn

Læs mere

Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 samt Togfonden DK

Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 samt Togfonden DK Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 samt Togfonden DK Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Den Danske Banekonference, 21. maj 2013 Dorte Wadum, Center for Kollektiv Trafik Trafikplan

Læs mere

Movia afgiver høringssvar vedrørende Trafikplan for jernbanen 2008-2018 i overensstemmelse

Movia afgiver høringssvar vedrørende Trafikplan for jernbanen 2008-2018 i overensstemmelse Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2008 TDP 14. Høring om trafikplan for jernbanen 2008-2018 Indstilling: Direktionen indstiller, at Movia afgiver høringssvar vedrørende

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Movias tilgængelighedspolitik og strategi

Movias tilgængelighedspolitik og strategi Movias tilgængelighedspolitik og strategi Trafikbestillerkonferencen 2013 Projektleder Jesper Fønss Trafik- og Rådgivningscenter 02.07.2013 / København Dok.nr. 132365 Disposition 1. Hvad er baggrunden

Læs mere

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1 Passagerudvikling og forklarende faktorer Civ. ing. Jens Groth Lorentzen, COWI Chef konsulent Lone Keller Madsen, HUR Baggrund Med baggrund i de store takstændringer i januar 2004 har takstfællesskabet

Læs mere

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog Fremtidens rejser De gode rejseoplevelser i centrum Bus & Tog Det skal være en god oplevelse at rejse med den kollektive trafik Bus & Tog samarbejdet er en række parter, der samarbejder for den gode rejseoplevelse.

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR. Syddansk Mobilitetsråd. Principper for bustrafik

25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR. Syddansk Mobilitetsråd. Principper for bustrafik 25. August 2008 møde i KKU INFRASTRUKTUR Syddansk Mobilitetsråd Principper for bustrafik INFRASTRUKTUR I SYDANMARK De væsentligste udfordringer: Stigende trængsel Stigende udledning af CO2 fra trafikken

Læs mere

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29.

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. april 2016, 05:00 Del: Faglærte og ufaglærte arbejdere er dem, der har

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 2. runde 23. april 2014 Der er i 2. runde udmøntet for 26,4 mio. kr. til 11 projekter. I pulje til forbedring af den kollektive

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Med regionernes udtræden af den kollektive trafik justeres organiseringen af de kollektive trafikselskaber i hele landet, således at trafikselskaberne

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart 2010/1 BTL 152 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 12. april 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia

BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia BRT-buss eller bybane/trikk? 12. Juni 2014 Jesper Fønss, projektleder, Trafikselskabet Movia Agenda 1. BRT vs. Letbane 2. +Way er Movias bud på byudvikling og kollektiv trafik 3. En tur til den mellemstore

Læs mere

FRA GROSSIST TIL SUCCESFULDT BRANDHOUSE

FRA GROSSIST TIL SUCCESFULDT BRANDHOUSE AF SUSANNE JUHL FRA GROSSIST TIL SUCCESFULDT BRANDHOUSE Som en af Skandinaviens største spillere på grossistmarkedet for isenkram, og med flotte væksttal år efter år, er der masser af luft til tanker om

Læs mere

Dobbelt så mange personkilometre i 2030

Dobbelt så mange personkilometre i 2030 100 års tornerose søvn er slut: Dobbelt så mange personkilometre i 2030 Jesper Mølgård Miljøchef Hvordan skal væksten i togtrafikken nås? Med gulerod Kunderne vælger toget fordi det er attraktivt Kortere

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

Udkast 23. oktober 2015

Udkast 23. oktober 2015 Udkast 23. oktober 2015 Takst Sjælland 2016 Banekonferencen 17. maj 2016 Centerchef i Movia Eskil Thuesen Områdechef i Movia Peter Rosbak Juhl Hvorfor takstharmonisering? Kritik af manglende takstharmonisering

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning af offentlig servicetrafik m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning af offentlig servicetrafik m.v. 1. Indledning Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 lije@tbst.dk www.tbst.dk Notat Sagsnr. TS50000-00017 Dato 16. september 2015 Høringsnotat Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning

Læs mere