Referat fa netværksmøde, høretekniske hjælpemidler, marts 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fa netværksmøde, høretekniske hjælpemidler, marts 2010"

Transkript

1 Referat fa netværksmøde, høretekniske hjælpemidler, marts 2010 Til stede: THI Århus, HI Ålborg, CFK Herning, CRS Odense, CHK Åbenrå, KC Esbjerg, CSV København, VISP Næstved, CSU Slagelse, KC Hillerød, CKHM Vejle, KC Bornholm, CSU Roskilde. I alt 20 deltagere. Afbud fra KC Region H, som har valgt afholde egne firmadage i stedet for. 1) Runden fra de fremmødte THI-Århus: Camilla Guldberg, audiologopæd, Lars Henning Andersen, specialkonsulent: THI høreafdelingen bliver mindre og mindre fordi kommunerne trækker de generelle ydelser hjem, dvs. træffetid, høreomsorg, justeringer og THM. Har haft et lokale til afprøvninger, men det er nu nedlagt. De fleste ydelser indenfor serviceloven klarer de fleste kommuner selv. Dvs. at hørepædagogerne er på vej til slet ikke at skulle kunne noget om tekniske hjælpemidler. Specialkonsulenten har stadig erhvervssagerne i samtlige kommuner også vedr. THM. HI Ålborg: Erik Stapris, hørepædagog: Samtlige kommuner i Region N undtagen 3 ude vest på køber ydelserne. Der bevilges ikke en dørklokke uden at hørepædagogerne spørges. 15 hørepædagoger + 5 vejledere. En uddannelsesstilling og en arbejdsprøvning/tekniker. Har lavet et statistisk materiale for alle deres bevillinger på THM i 2009 så der er et overblik over hvad der er blevet bevilget. Lavet en FM undersøgelse og 7 er i gang med opfølgning. CFK Herning: Helle Bit Madsen, hørekonsulent: Har alle kommuner som hidtil og alle ansøgninger via CFK Hørepædagog, en audiologopæd, en specialkonsulent, en audiologiassistent KC Bornholm Karina Larsen Pihl, audiologopæd: 1½ hørepædagog, ½ audiologiassistent og en vejleder der er inde i THM Har positive erfaringer med bevillinger. CSV København: Maiken Hansen, hørekonsulent, Jens Winther, Sektionsleder: Er som det plejer, har kun adgang til Phonic Ear som leverandør. Må ikke ansøge om supplerende hjælpemidler til fx Icom, Connectline osv. Forhandler med kommunen om at få lov til at søge disse. Kommunen ønsker meget grundige ansøgninger også på dørklokker. CSV prøver at få afdramatiseret det og kun lave enkle ansøgninger til småting og større ansøgninger til FM

2 CHK Åbenrå: Jette Damsø Johansen, specialkonsulent: Dækker endnu hele det gamle amt med abonnementsordning. Har bevillingskompetencen på THM. Anbefaler særlige høreapparater til dem der har behov for specifikke typer til THM/FM. Ny Kontorchef (fra Vejle) ønsker at de skal over på ydelser i stedet for abonnement. Er ved at flytte til Bov fra Åbenrå. Visp, Næstved: Henrik Mors, special- og hørekonsulent, Berit Møllevang, hørekonsulent: Ligner sig selv næsten efter reformen. Alle THM er indenom Visp. I Næstved har de myndighedsansvar på både THM og høreapparater. Administrerer ordningen for 4 andre kommuner Nyt problem at firmaerne har hjulpet høreklinikken med justeringer og så samtidig har lavet reklame for de yderligere THM, dvs. typisk de apparatspecifikke. KC, Hillerød: Ejgil Laulund, tale-hørepædagog: Er helt ny på området. Har været stammeunderviser siden Er med for at lære og spørge. KC er fuldt ud takstfinansieret og laver stor udredning inden der er bevilling til at lave afprøvninger. CKHM, Vejle: Camilla Andreassen, hørekonsulent, Charlotte Riborg, hørekonsulent: Næsten det gamle amt, men Fredericia ønsker at trække ydelsen hjem og vil ansætte 1 til at løse hele den hørepædagogiske opgave. Løber stærkt, manglet en barselsvikar. Har søgt at styrke samarbejdet med kommunernes sagsbehandlere, fx oplæring i at der er forskel på en telefon og en telefon. KC Esbjerg Betina Linden, hørekonsulent, Jørgen Windeballe, hørekonsulent: Dækker 5 kommuner Afprøver THM på besøg, men bruger ellers GH teknik til at lave afprøvninger. Har fået problemer med få fjernbetjeninger til høreapparater. Der er brugt tid på EU udbudsmateriale til alle THM. Forsinket på grund af en procedurefejl. Har i alt 8 kommuner i udbud sammen. Jørgen har deltaget med næsten al sin arbejdstid med at lave udbudsmaterialet. CRS Odense Helle Mikkelsen, hørekonsulent, Christina Ahler, hørekonsulent: Hele Fyn m øer, abonnement Alle THM går gennem CRS, har lager på FM/genbrug Har et forsøg med Kerteminde kommune vedr. valg af høreapparatleverandør efter ørelægen har ordineret.

3 CSU Slagelse Inger Juul, hørekonsulent, Francis Berg, audiologopæd: Alle THM gennem CSU. Har problemer med en leverandør, der sælger et billigt høreapparat til borgeren, der derefter har brug for FM for at kunne høre. Hvordan forholder vi os til de firmaspecifikke THM? To indsatsområder: en evaluering og en afdækning af behovet for THM Er 5½ nu men nednormeres til 5 hørekonsulenter. Der er en stilling pr. 1/9 Indsats overfor kommunerne vedr. både høreapparater og THM. CSU Roskilde: Anne-Mette Flinch, hørekonsulent: Dækker fortsat det gamle område som abonnement. Har myndighedsansvaret i Roskilde kommune både høreapparater og THM. Er blevet nednormeret til 4 hørepædagoger i praksis 3 for tiden. En er frikøbt til at bevilge høreapparater og få et overblik over økonomi og kvalitet i behandlingen. Diskussion: Den nye lovgivning pr. 1/10 om fritvalgsordningen (ikke vedtaget endnu) blev diskuteret. Der ligger et lovforslag om frit valg af leverandør af THM. 2fsom_fremsat.htm&p=1 Det kan betyde at der i hver kommune skal laves en beskrivelse af THM og serviceniveau/priser så borgeren kan vælge at få tilskud til selv at købe et andet produkt end de kan få bevilget. Vi diskuterede betydningen af udbudsmateriale i den forbindelse. 2) Nyt og skidt? Gammelt og godt? Medbring evt. THM du synes bør omtales. Ingen havde noget med, men vi talte kort om en TA 80 (teleforstærker til telefon) og en Comet 90 telefon med tele og forstærkning. Begge er udgået, men havde særlige kvaliteter, der ikke er blevet erstattet af tilsvarende produkter. 3) TV afprøvning af diverse nye bluetooth sendere/modtagere. Voiis med Icom, Voiis med Streamer, Connectline med streamer. Store problemer med at få senderne til at virke med TV (Samsung, Fladskærm) Vi brugte næsten ½time til at få det til at virke. Et godt eksempel på, hvor svært det kan være at afprøve i hjemmet. Signalet er svagt på Voiis med Epoq apparat, men bedre med Connectline. Dette er det eneste vi kan sammenligne med i dag. Der vil være behov for at kunne justere høreapparatet til et streamerprogram.

4 Jette: Der er behov for at kunne ensrette udstyret med bluetoothsignalet. Har talt med en tekniker fra TDC, der mener at bluetooth er som det er, men kan spærres til kun at virke med nogen modtagere Erik: Connectline er dedikeret til at kunne tale med en fastnetbluetooth. Den fra telefonen skal overrule TV-connecten. Ejgil: forskellige versioner af bluetooth kan skabe problemer. Man skal sikre sig at telefonen kan opdateres på BT evt. via nettet eller sende den ind til leverandøren. Der er opdateringsprogrammer i Icom og Epoq til nyeste BT version. LPS-5 (den nye Nokia mobilslynge) virker fint til BT. Opsamling: Der vil være behov for at få ensartede regler på området. Hvordan sikrer vi os at lyden er ok i et TV? Før i tiden satte vi en mikrofon foran højttaleren indtil vi forlangte at der skulle være scartstik i Tv før vi kunne hjælpe. Kan vi forlange at der er fx audioudgang i TV eller kan vi forlange at der tilsluttes ekstra forstærkning og højttalere på et TV med dårlig lyd førend vi forbedrer med THM? Valg af høreapparat: Hvordan kan vi som vejledere gå op mod et udleveret høreapparat, hvis det ikke kompenserer nok for hørenedsættelsen. Skal vi overveje hvordan virkeligheden overhaler os og se mere varieret på hvornår vi søger ekstra THM? CRS Lone Kondrup er ved at skrive til ministeriet for at få dilemmaet afklaret. Tænk : Test af TV Lyd Lydkvaliteten er primært en subjektiv bedømmelse af 3 trænede paneldeltagere. 3 forskellige lydspor bedømmes, for at dække de lydtyper man typisk oplever på tv. Det er klassisk musik, pop musik og tv drama, med både mandlige og kvindelige stemmer henover baggrundsmusik. Tekniske målinger udføres for at klarlægge hvor højt højttalerne kan spille og stadig lyde godt og om hele spektret fra bas til diskant kommer behageligt til udtryk. Når lyden bliver digital i alle TV er den boks (eller hvad det bliver) så et hjælpemiddel eller skal borgeren selv sørge for at anskaffe grundudstyret, så der kan tilsluttes særligt THM? Eget ansvar for sit nye produkt Vejledning i forhold til at anskaffe et TV, som kan samarbejde med et bestående hjælpemidler. Lov om tilgængelighed igen igen. Snak med Delta: Er det muligt at få lavet en test af FM contra Digital signalbehandling 4) Telefoner, IP telefoni mm. TDC webtekst afløser teksttelefonen. Man skal tilmelde sig webtekst og tilslutte sin pc. Det er også muligt at benytte mobiltelefonen. Fremover skal man selv anskaffe PC.

5 ANC videotelefon. Kræver at begge har videotelefon. Vi kan opnå samme features på pc med webcam og en god hastighed og processor. CSU Slagelse er blevet kontaktet vedr. ANC telefonen og har set den demonstreret. Den har god hastighed og opløsning. Trådløse telefoner. Ingen nye på markedet, men Siemens Gigaset E 360 er med bluetooth og vibrator og medhør. Doro klaptelefonen/mobil er rigtig god. Hvis man støder ind i en, der ikke taler dansk, opgraderes den gratis hos Doro. PC-telefoni: Alm forstærketelefon kan benyttes i modemudgangen. CRS: en bruger har afprøvet 10 mobiler og fundet Nokia 5800 som den bedste. Easy Phone kun med 5 faste opkald. Benyttes af en døvblind som nødkald. Big Easy, stor og nem at trykke på. Ikke så god lyd som håbet, heller ikke med telespolen. Problemer med at nyere mobiltelefoner mangler stik til headset/teleslynger. Hearitall: Erfaringer siden sidst. Flere har fået den opdateret, men ikke fået den brugt endnu. Flere har oplevet problemer efterfølgende. Hillerød har benyttet den med held, dvs. 4 kendte, der er meget tilfredse. Både telefoner og TV og til kommunikation Andet udstyr: Til kommunikation: Contego, Conversor, Cm-1, Amigo T10 mere kraftig end MyLink m ZoomLink, Til erhvervsaktive er det mest Phonaks produkter med modtagere. Hjælpemidler til firmaspecifikke løsninger: CRS skal som udgangspunkt søge universelle løsninger. Hvis man ikke selv kan installere og parre enhederne, skal man ikke have hjælpemidlet. Vi er enige om at det bedste er at søge holdbare og fremtidssikrede løsninger, fx tele. CI og kommunikationsudstyr: CRS: FM udstyr typisk, Phonaks produkter over tele, bl.a. fordi der ikke er audioindgang på den nye fra Bionics. Smartlink typisk til telefoni, ellers nok med Zoom link. Jette, Åbenrå: Comfort Audios fremstød har givet flere forespørgsler. Der er somme tider vanskeligheder med modtagerne, at de giver meget lyd, der bliver til støj. Disse får en halsslynge i en overgangsperiode. ARC fra Oticon, en FM modtager som halsslynge, der kan kommunikere med alle FM sendere også med J-båndet. CSV: lader brugerne prøve forskellige løsninger. Oplever at flere kommer fra Gentofte med ønsket om at få Comfort Audio. Det er svært at bremse sådan en afprøvning. Odense gør det også. Vi må lave fælles front og få CI centrene til at afholde sig fra at starte afprøvning.

6 4) Telefoner/IP telefoni, hvilke telefoner duer til hvad? Udgår som øvelse. 5) Undersøgelse af halsslynger til mobil, Delta Der er i dag kommet mail fra Delta om hjælp til at indsamle udstyr. A-MF sender mailen til alle sammen med referatet 6) Fremtidige netværksmøder og seminarer. Har vi behov for et seminar? ja. Vi beder om 3 dage i 2011, dvs. 2 dage seminar + 1 dag netværk i sammenhæng, internat i marts, Castberggård. Teknik, det vil være godt at lave blindtest af udstyr. Opsætte forskellige løsninger og så lytte på dem med samme modtagere hele tiden. Gerne uden firmaerne er til stede/de er til stede, men deltager ikke i testen direkte, sætter kun udstyret op. Lovgivning, grænser for bevillinger, fælles retningslinjer, lave en God praksis på området, fx en arbejdsgruppe der laver et oplæg der udsendes inden. Hvilke krav har vi til udredning og ansøgningen? hvad er det der bliver efterspurgt, hvad kan vi honorere. Åbenrå har nogle skemaer som borgeren skal udfylde. Odense har dagbogsmateriale til afprøvningsfasen osv. Læseplanerne for THM scannes og sendes med referatet. Kan vi bruge Dantale i en afprøvning med kommunikationsudstyr? skelneprøve Litteraturstudier på området? Evidens? Videnscentret? De nordiske lande er de eneste lande med samfundsbaseret THM. Alle andre steder køber man det selv. Samspil mellem institutter og kommuner hvad kan vi gøre, vores rolle? Foldere om nyt TV og hva så?, ingen fastnet og hva så? Osv. Sparring også uden firmaerne. Det at have bevillingskompetencen er en ny rolle. Ref. Anne-Mette Flinch

Høreteknik til erhvervsaktive

Høreteknik til erhvervsaktive We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL Høreteknik til erhvervsaktive Høretekniske Hjælpemidler på arbejdspladsen 2. udgave Maj 2006 DELTA Dansk

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Ældres erfaringer med velfærdsteknologi. En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen

Ældres erfaringer med velfærdsteknologi. En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen Ældres erfaringer med velfærdsteknologi En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen April 2012 Arbejdsliv Ældres erfaringer med velfærdsteknologi - En brugerundersøgelse udarbejdet for Ældre Sagen

Læs mere

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor - En informationsmappe for lektiehjælpere ved Dansk Flygtningehjælp Lektiehjælpen er etableret i samarbejde med Brug for alle unge - en kampagne ved Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Inddragelse af brugerne er væsentlig for at sikre og udvikle kvaliteten af de leverede ydelser. Der gennemføres traditionelle brugerundersøgelser, der

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM

HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM Publikationen er udgivet af Servicestyrelsen Edisonsvej 18. 1. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 info@servicestyrelsen.dk

Læs mere

BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP

BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP GUIDE TIL HJÆLP OG STØTTE FORÆLDRE TIL ET BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP INDHOLD Forord... 3 HVEM KAN HJÆLPE JER? Kommunen... 5 Familievejlederordningen... 5 Kommunens

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E. Hold fast i jobbet

Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E. Hold fast i jobbet Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E Hold fast i jobbet Hold fast i jobbet er udgivet af FOA Fag og Arbejde. Pjecen er en opslagsguide til medlemmer, valgte og ansatte i afdelingerne og tillidsrepræsentanter.

Læs mere

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Tidlig indsats gør en forskel Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Indhold Forord Forord 2 Ti tankevækkere fra projektet 3 Kort sagt 4 Nye holdninger 6 Nødvendige kompetencer 8 De rette rammer

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

12:19 ET LIV I EGEN BOLIG ANALYSE AF BOSTØTTE TIL BORGERE MED SINDSLIDELSER STEEN BENGTSSON MARIA RØGESKOV

12:19 ET LIV I EGEN BOLIG ANALYSE AF BOSTØTTE TIL BORGERE MED SINDSLIDELSER STEEN BENGTSSON MARIA RØGESKOV Et liv i egen bolig Analyse af bostøtte til borgere med sindslidelser 12:19 Steen Bengtsson Maria Røgeskov 12:19 ET LIV I EGEN BOLIG ANALYSE AF BOSTØTTE TIL BORGERE MED SINDSLIDELSER STEEN BENGTSSON MARIA

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET

DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET DEBATOPLÆG OM DEN KOMMENDE FÆLLES- OFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD DIGITAL VELFÆRD NYE MULIGHEDER FOR VELFÆRDSSAMFUNDET REGERINGEN / KL / DANSKE REGIONER MARTS 2013 FORORD 3 DANSKERNE ER DIGITALE

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB OVERBLIK OVER TRIN OG VÆRKTØJER TRIN FORMÅL VÆRKTØJER Kultur termometer 1 Skab rammer for nytænkning

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik.

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik. Header Udret mere bliv ikke kun flere En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv Rubrik Header (0) Rubrik Citat Reference Sideheader Udret mere - bliv ikke kun flere En guide til et styrket

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

Det bliver. samme igen. Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt

Det bliver. samme igen. Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt Det bliver aldrig det samme igen Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt 3 University College Sjælland University College Sjælland er professionshøjskolen

Læs mere