Oversigt over fagkurser ØE /16

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over fagkurser ØE 10 2015/16"

Transkript

1 Oversigt over fagkurser ØE /16

2 Fagperiode 1 Spil og Sandsynlighed Matematik Niveau 1 Lotto, skrabespil og andre lignende spil er grundlagt på baggrund af sandsynligheden for at vinde. Vi skal arbejde med baggrunden for de forskellige spil. Derudover skal vi arbejde med kombinatorik, hvor vi skal se på hvor mange muligheder der er for at blande en pose slik, hvor mange forskellige sæt tøj man kan kombinere ud fra sit klædeskab eller lignende. Matematik i skoven Matematik Niveau 2 Det meste af undervisningen kommer til at foregå udendørs. Vi skal se på matematikken omkring os, og hvordan vi bruger den. Vi skal flytte teorien fra matematikken i klasselokalet, til at udføre den praksis udenfor. Her skal vi bl.a. arbejde med afstande, arealer, rumfang, målestoksforhold og meget andet. Styrketræning Matematik Ikke niveaudelt Undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkelte elevs færdigheder. Her arbejder vi med de emner som kan have brug for lidt ekstra træning, eller finpudser de færdigheder der skal til for at levere et ekstra flot resultat til sommer.

3 Psykologi Ikke Niveaudelt Vi skal arbejde med forskellige psykologiske retninger. Undersøge hvorfor teenagere opfører sig som de gør. Finde ud af hvor meget vi siger, ved ikke at sige noget og ellers gå på opdagelse i hjernens kringlede kroge. Benny Andersen Dansk Niveau 1 Benny Andersen skriver hilsner til foråssolen, venskabssange og godnatsange. Han synes det er synd for Snøvsen når vi går fra den. Vi skal arbejde med udpluk af hans forfatterskab og blive klogere på Andersens verden, hans underfundighed og humor. Kurset afsluttes med udarbejdelse af en synopse og fremlæggelse af en af BA s tekster. Der gives en karakter. Synopsekursus Peter Seeberg Dansk Niveau 2 Din mundtlige prøve i dansk i 10. kl. tager udgangspunkt i et fordybelsesområde og en synopse du laver herudfra. I dette fagmodul arbejder du dig igennem hele processen med at få indsigt i fordybelsesområdet, udvælge tekstoplæg, lave analyse og fortolkning, perspektivere, skrive synopsen, læse højt, og forberede fremlæggelsen. Vi tager udgangspunkt i Peter Seebergs forfatterskab i arbejdet. Udarbejdelse og fremlæggelse af synopse. Der gives en samlet karakter. Svingninger og bølger Fysik Niveau 1 Vi arbejder med emnet svingninger og bølger og kommer derigennem rundt om begrebet vi møder i forbindelse med vand, Temaet lys og lyd bliver en naturlig fortsættelse heraf.

4 Hverdagskemi Kemi Niveau 2 Her kommer du til at beskæftige dig med kemikalier du møder i din hverdag. Hvilke syrer kender du? Gennem praksis vil du komme til at beskæftige dig med syrer, baser og salte og deres anvendelser. Her arbejder vi med den grundlæggende kemi. Terrorism and war Engelsk Niveau 2 Vi læser om nogle af de store terrorangreb i USA og England, og prøver at blive klogere på hvilke konsekvenser de har haft både menneskeligt og samfundsmæssigt (Det kan f.eks. være 9/11, Boston Marathon). Vi skal også forholde os til hvordan forskellige medier har dækket angrebene, og kurset afsluttes med udarbejdelse af et medieindlæg til et navngivet medie. Det kan være en blog, en artikel, et læserbrev eller et lille nyhedsindslag. Vi inddrager også terrrorangreb i resten af Europa: F.eks. Charlie Hebdo i Frankrig og Krudttønden i Danmark. Der gives en samlet karakter for deltagelse og produkt. Human rights Engelsk Ikke niveaudelt Vi skal læse og se filmklip om menneskerettighederne. Vi skal diskutere deres betydning før og nu, og vi skal lære nogle af de store foregangsmænd i kampen for rettigheder og frihed at kende. Vi tager udgangspunkt i Martin Luther King, Ghandi, Nelson Mandela oa. Kurset afsluttes med et lille oplæg om en af de store profiler. Der gives en samlet karakter for deltagelse og oplæg.

5 The Internet Engelsk Ikke niveaudelt. Hvor mange blogs følger du på nettet? Skriver du selv en blog? Hvordan er genren opstået, og hvorfor har den fået så stor udbredelse? Hvor mange gange logger du på nettet hver dag? Hver gang du logger på facebook, skriver på din blog, eller leder efter informationer om et eller andet, er firmaer i gang med at tracke dig og profilere din adfærd, så de kan sælge din profil til andre firmaer, som kan sende relevante reklamer i din retning. Vi skal også undersøge hvor stort problemet er. Kurset afsluttes en skriftlig opgave: Første indlæg i din egen blog. Grundkursus i grammatik Tysk Ikke niveaudelt Ich bin, du bist, ehmm.. hvordan var det nu lige med det sidste?? Uanset om det er genopfriskning eller ny læring vi skal have gang i, så bliver der nok at se til. Vi skal gennem emner som fx verber, hjælpeverber, artikel, syntaks, kongurens, og måske når vi også lidt om pronominer og præpositioner. Kurset er uundværligt for enhver, der skal til skriftlig tysk! Grammatisk fokus : Sætningsopbygning, sætningsanalyse, hjælpeverber og artikler. Der vil være afleveringsopgaver fra Folkeskolens Prøver (FS10/FP10). Kurset afsluttes med en test i grundlæggende grammatik. Der gives en individuel karakter for testen. Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt. Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser.

6 Fagperiode 2 11 dage Flytte hjemmefra Matematik Niveau 1 Vi skal arbejde med nogle af de problemstillinger, man kan komme ud for når man flytter hjemmefra. Vi skal arbejde med hvordan man lægger et budget, hvad man gør når man kan blive nødt til at tage et lån, at man nu skal til at betale skat og hvordan man kan spare penge op til senere. På rejse Matematik Niveau 2 Vi skal se på nogle af de udfordringer der ligger når man skal ud at rejse. Hvordan vi veksler penge til en ny valuta, hvordan vi lægger et budget for at få vores penge til at slå til. Emnet vil derudover også inddrage vores linjefagsture, hvor vi skal trække på nogle af erfaringer vi har draget os her. Dig og mig ved daggry Dansk hovedværk Niveau 1 Dig og mig ved daggry er en ny stor ungdomsroman skrevet af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved. Det er den fatale historie, som Louise aldrig fik fortalt. Før nu. En fortælling om tilfældigheder, misforståelser, svigt og tilgivelse, og om at elske så vildt og meningsfyldt, at det er værd at dø for... Afsluttes med boganmeldelse. Fremlægges for klassen. Hellman Dansk hovedværk Niveau 2 Du skal arbejde med romanen Hell Man af Sanne Søndergaard. Om den 21 årige Thor, som stærkt desillusioneret et sted i udkantsdanmark træffer et afgørende valg: Han melder sig som soldat, og bliver sendt til Afghanistan.

7 Afsluttes med boganmeldelse. Fremlægges for klassen. Lys og lyd Fysik Niveau 1 Hvordan dannes lys og hvorfor opfatter vi lyde forskelligt. Vi skal arbejde lys og lyds bølgelængder, frekvens og hastigheder. Emnet er en fortsættelse af temaet Svingninger og bølger. Olie og kul Kemi Niveau 2 Ud fra kuls kredsløb ser vi på hvorledes olie og gas forarbejdes inden det når til forbrugeren. Hvad består olie af, og hvad sker der når olien forbrændes og hvilke produkter bliver det til. USA The American Dream Engelsk Niveau 1 The American Dream: the notion that the American social, economic, and political system makes success possible for every individual Dette er bare et eksempel på hvordan The American Dream kan defineres. Vi skal se på hvordan drømmen historisk er opstået, i hvor høj grad den udspringer af USA s uafhængighedserklæring, og på hvordan drømmen har ændret sig gennem tiden. Undervejs skal vi arbejde med klasser, social mobilitet, og emigration og sammenligne med vilkårene i bla Danmark. Kurset afsluttes med en skriftlig opgave. Travelling Engelsk Niveau 2

8 I undervisningen bliver du taget med på en rejse tværs over USA. På rejsen oplever du mange berømte seværdigheder og historien bag stederne. Herefter skal du selv ud på en rejse tværs over USA. Det er frivilligt om du vil tage bil, bus, motorcykel eller andet. Rejsen skal foregå fra coast til coast og du skal via en mundtlig fremlæggelse og powerpointshow tage os andre med på din rejse. I fremlæggelsen skal du fortælle om de steder du møder og begivenheder du vælger at tage til. Ud over det skal du også have et økonomisk overblik over turen, der er dog intet budgetloft. Din fremlæggelse bliver bedømt ud fra indhold og sprog. Neue deutsche Geschichte Tysk Ikke niveaudelt Når vi kigger tilbage på de sidste 75 år af den tyske historie, så er der sket mange ting, som har kæmpe betydning for den hverdag, som vi lever i i dag. Vi skal i dette modul ind og kigge lidt på anden verdenskrig og lidt på efterkrigstiden, og de følger, det havde for Tyskland. Grammatisk fokus: Verber og deres bøjning i forskellige tider. Der vil være afleveringsopgaver fra Folkeskolens Prøver (FS10/FP10). Kurset afsluttes med et oplæg for klassen. Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt. Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser. English short stories Roald Dahl Engelsk Ikke niveaudelt

9 Har du set filmen Charlie og Chokoladefabrikken? Kender du figurerne Charlie Bucket og Willy Wonka? Så er du også stødt på den britiske forfatter Roald Dahl, som skrev romanen bag filmen. Vi skal lære den alsidige forfatter bedre at kende, og læse og snakke om nogle af hans short stories. Forbered dig på både krimi, gys og store smil! Kurset afsluttes med at vi genfortæller vores favorit RD historie for resten af holdet på engelsk. Der gives en samlet karakter. Litteratur fra din egen levetid Dansk Ikke niveaudelt Vi skal arbejde med tekster fra 90 erne og 00 erne. VI skal læse, analysere og fordybe os i tekster fra denne periode, som hver især afspejler vigtige strømninger i nutidens danske litteratur. Kurset afsluttes med en mundtlig analyse af en selvvalgt tekst.

10 Fagperiode 3 20 dage Bygninger og Konstruktioner Matematik Niveau 1 Vi skal arbejde med klassiske konstruktioner, som de gjorde i det gamle Grækenland. Her brugte de papir, skriveredskaber og lineal og konstruerede bygninger ud fra givne oplysninger. Derudover skal vi arbejde med mere dynamiske konstruktioner, hvor vi bruger computeren som arbejdsredskab. Matematik i bevægelse Matematik Niveau 2 Vi skal arbejde med matematikken mens vi bevæger os. Hvordan kan vi overføre formlerne fra klasseværelset til bevægelse. Eller kan vi flytte bevægelse ind i klasselokalet, og fx lave en analyse af et skud med en fodbold. Fortællende journalistik Dansk Niveau 1 Fortællende journalistik eller features er en fortællende behandling af et bestemt emne, der giver et karakteristisk billede af scener fra det virkelige liv. Journalisten kan grave dybere i emnerne end man normalt gør ved nyhedsjournalistik, og emnerne er ikke nødvendigvis døgnaktuelle, og man vil ofte gerne både informere og give en oplevelse. Vi skal læse og blive klogere på genrens virkemidler. Herunder trækker vi både på viden fra journalistiske tekster f.eks. vinkling, kildetyper mv og vi trækker på virkemidler fra fiktionens verden handling, replikker, sproglige virkemidler mv. På kurset skal vi læse forskellige reportager og features og blive klog på genrens virkemidler inden vi selv vælger et emne og skriver. Du skal i forløbet skrive og aflevere en artikel, som bedømmes med en karakter. Desuden vil du få en samlet karakter for forløbet ud fra dine skriveøvelser, artiklen og dit arbejde i det hele taget.

11 På kanten Dansk Niveau 2 At krydse grænser og overtræde forbud, at friste og blive fristet er nu og har altid været del af menneskets liv. Hvilke moralske overvejelser gør vi os, når vi bliver stillet over for en fristelse? Hvor går din grænse for, hvad du vælger at sige ja til? Hvem eller hvad bestemmer grænserne? Ville det være godt, hvis alt var tilladt? Disse temaer fokuserer vi på i dette fag. Du skal forholde dig til og fortolke noveller, artikler, billeder og film. Du skal, ved at reflektere / tænke over værdier og diskutere dem, få indsigt i spørgsmål, der drejer sig om hvem er jeg, hvorfor vælger jeg som jeg gør? Der arbejdes både mundtligt og skriftligt. Der gives en karakter ud fra besvarelserne og arbejdet i timerne. Organisk kemi Kemi Niveau 1 Organiske forbindelser er der ca. 6 mill. af. De er en vigtig del af af vores dagligdag. Kulbrinters opbygning og forarbejdning bliver temaet i denne periode. Vi vil også undersøge forskellige molekylers bindinger. Kerneenergi Fysik Niveau 2 Der arbejdes med atomets opbygning, ioniserende stråling, radioaktivt henfald, kernekort, henfaldsserier, fission og fusion, kernekraftværker. Praktiske anvendelsesområder: røgalarmer, natur og miljø. Du kommer til at tage stilling til fremtidens energikilder. Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt. Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser.

12 Billeder og medie Medie Ikke niveaudelt. Vi arbejder med hvordan man tager det gode billede. Vi lærer om forskellige fototeknikker, kigger på det gyldne snit, perspektiver og redigering. Crime Engelsk Niveau 1 Vi skal i dette forløb arbejde i den virkelige og den uvirkelige verden. Vi søger information om kriminalitet i forskellige engelsktalende lande. Vi forsøger at tænke som detektiver og efterforskere. Vi diskuterer forskellige retningslinjer for straf og holdninger til dette. Vi vil arbejde med virkelige hændelser og med skønlitterære krimier. Forløbet afsluttes med en skriftlig aflevering med karakter. Terrorism and war Engelsk Niveau 2 Vi læser om nogle af de store terrorangreb i USA og England, og prøver at blive klogere på hvilke konsekvenser de har haft både menneskeligt og samfundsmæssigt (Det kan f.eks. være 9/11, Boston Marathon). Vi skal også forholde os til hvordan forskellige medier har dækket angrebene, og kurset afsluttes med udarbejdelse af et medieindlæg til et navngivet medie. Det kan være en blog, en artikel, et læserbrev eller et lille nyhedsindslag. Vi inddrager også terrrorangreb i resten af Europa: F.eks. Charlie Hebdo i Frankrig og Krudttønden i Danmark. Der gives en samlet karakter for deltagelse og produkt. Jung sein Tysk Ikke niveaudelt Når man er ung, er der mange problemer, man skal tage stilling til. Og helt ærligt, så er det jo ikke nemt, at have et privatliv, når ens mor roder ens ting igennem, vel? Og hvordan er det nu med vennerne og kærligheden? I forløbet Jung sein kommer vi til at arbejde med problemer fra

13 hverdagen, og måske går det hen og bliver lidt tåkrummende, når vi skal læse, hvad Julies mor gør i novellen Ohne Absender! Grammatisk fokus: Adjektivert og præpositioner Der vil være afleveringsopgaver fra Folkeskolens Prøver (FS10/FP10). Kurset afsluttes med en skriftlig opgave i form af en blog om at være ung i dag. Und es ist natürlich auf deutsch! Multicultural Britain Engelsk Ikke niveaudelt Kurset er et kort forløb hvor vi ser på nogle af de mange forskellige kulturer der gennem mange årtier har samlet sig i England. Hvor kommer de fra? Hvordan er de blevet en del af samfundet? Hvilke positive og negative aspekter har det at naboen kommer fra Indien, Somalia, Østeuropa osv, og hvordan oplever indvandrerne og deres efterkommere det britiske samfund. Kurset afsluttes med at eleverne parvis fordyber sig i et emne, og fremlægger dette for resten af klassen. Der gives en samlet karakter. Rap Dansk Ikke niveaudelt Vi skal arbejde med forskellige rappere. Analysere deres tekster og sammenligne med andre. Vi skal gå i dybden med slang og metaforer. Vi vil også ind og se sammenhængen mellem musikvideo, tekst og musik. Forløbet afsluttes med en fremlæggelse.

14 Fagperiode 4 18 dage De Olympiske Lege Matematik Niveau 1 OL er lige for døren, og det skal vi selvfølgelig udnytte i matematik. Vi skal bl.a. bruge 1. og 2. grads funktioner til at analysere forskellige aspekter ved de olympiske lege. Hvordan ser et spydkast ud i geogebra? Alkohol Matematik Niveau 2 Vi skal se på alkohol ud fra et matematisk synspunkt. Hvad betyder promille, og kan man forudsige hvor lang tid der går før den indtagne alkohol er ude af kroppen igen. Derudover skal vi se på alkohol med statiske briller, og analysere alkohol ud fra et samfundsmæssigt synspunkt. Identitet Dansk Niveau 1 Hvem er jeg? Hvordan dannes min identitet i samfundet, blandt venner og i familien? Hvad betyder fællesskabet, selviscenesættelse mv? Det skal vi blive klogere på gennem teorier om identitetsdannelse og noveller, aktuelle artikler fra blade, dagspressen, og sociale medier. Afsluttes med skr analysearbejde med inddragelse af teori. Bedømmes med karakter. Kend din genre! Dansk Niveau 2 Skriftlighed omkring forskellige genrer. Når du læser et eventyr eller en avisartikel, er du som regel ikke i tvivl om, hvad det er for en slags tekst, du læser. Både eventyr og avisartikler indeholder særlige elementer eller har en særlig opbygning, som gør, at du kan genkende dem som netop eventyr eller avisartikler. Teksterne har særlige genretræk.på samme måde kan du benytte dig af nogle af disse genretræk, når du skal skrive et eventyr eller en avisartikel. Du vil sikkert begynde dit eventyr med Der var engang,

15 eller du vil finde på en fængende overskrift til din avisartikel. I forløbet her lærer du at være bevidst om, hvordan du skriver i bestemte genrer. Afsluttes med skriftlig opgave med genrekrav. Alkohol i den kemiske industri Fysik/kemi Niveau 1 Der arbejdes med fremstilling af alkohol ud fra gæring og på industriel plan. Opbygning og nedbrydning både i kroppen og uden for kroppen. Vi belyser alkohol som et opløsningsmiddel og som et middel til at lave duftstoffer. Alkohols nedbrydning i kroppen Fysik/kemi Niveau 2 Der arbejdes med fremstilling af alkohol ud fra gæring. Opbygning og nedbrydning både i kroppen og uden for kroppen. Vi laver destillation og ser på forbrændingsprodukter. Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt. Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser. Psykologi Ikke Niveaudelt Vi skal arbejde med forskellige psykologiske retninger. Undersøge hvorfor teenagere opfører sig som de gør. Finde ud af hvor meget vi siger, ved ikke at sige noget og ellers gå på opdagelse i hjernens kringlede kroge.

16 In the media/reality Engelsk Niveau 1 Internet og medier giver os utallige muligheder for at kommunikere med andre og ikke mindst skabe vores eget brand. Vi skal læse om, udforske og se filmklip om mange forskellige facetter af de medier og det net vi slet ikke kan undvære. Vi skal arbejde med idoldyrkelse, gameshows, cyberbullying, branding, politik, mv. Kurset afsluttes med et oplæg for klassen. Music/Fame Engelsk Niveau 2 I undervisningen vil du blive præsenteret for en række musikgenrer og musikere. Vi vil læse tekster, lytte til sange og se klip på Youtube om det at være kendt. Er det synd for dem at de ingen privatliv har? Synes du der burde være en minimumsalder for at deltage i talentshows? Hvem synes du har taklet det godt at være berømt og hvem synes du ikke har håndteret det så godt? Hvor langt vil nogen gå for at blive berømte? Disse spørgsmål vil du i løbet af perioden blive i stand til at besvare. Forløbet afsluttes med en mundtlig fremlæggelse, hvor du præsenterer en berømthed. Fremlæggelsen vil blive bedømt på indhold og sprog. Du bliver desuden bedømt på din mundtlige deltagelse i forløbet. Musik Tysk Ikke niveaudelt Er du også træt af altid at høre om Nena og 99 Luftballons? Tysk musik har meget mere at byde på, end vi umiddelbart kender til. For ved du fx hvad Roap er? I forløbet skal vi arbejde med nutidige kunstnere som Cro og Cluso, men vi vil også tage et kig på nogen af de mere betydningsbærende for den tyske musikhistorie. Og vi kommer endda til at lave vores egen musikvideo.

17 Grammatisk fokus: Pronominer Der vil være afleveringsopgaver fra Folkeskolens Prøver (FS10/FP10). Kurset afsluttes med fremvisningerne af musikvideoerne. Human rights Engelsk Ikke niveaudelt Vi skal læse og se filmklip om menneskerettighederne. Vi skal diskutere deres betydning før og nu, og vi skal lære nogle af de store foregangsmænd i kampen for rettigheder og frihed at kende. Vi tager udgangspunkt i Martin Luther King, Ghandi, Nelson Mandela oa. Kurset afsluttes med et lille oplæg om en af de store profiler. Der gives en samlet karakter for deltagelse og oplæg. Det moderne gennembrud Dansk Ikke niveaudelt En spændende periode i Danmark og for dansk litteratur og maleri. Man begynder at skrive og male på nye måder og om nye emner. For at komme ind i perioden læses/undersøges på internettet om perioden og begreberne, impressionisme, naturalisme og kritisk realisme. Vi analyserer malerier fra perioden af bl.a. E. Henningsen. Vi kommer til at arbejde med litteraturhistorien, novelleanalyse og kunstbilledanalyse. Evaluering: Forløbet afsluttes med en analyse af en novelle og et maleri.

18 Fagperiode 5 11 dage Sammenskrivning Matematik Niveau 1 og 2 Der arbejdes i denne periode på at opsamle og sammenskrive de tidligere portfolie. Repetition og opsamling er i centrum, så vi bliver helt skarpe til at gå til mundtlig prøve i matematik. Musikvideo Dansk Niveau 1 Skal musikvideoen sælge musikken, underbygge budskabet i sangteksten eller bare fortælle en god historie? Musikvideoer kommer i mange forskellige typer og bruger ligesom tv reklamer mange forskellige virkemidler for at sælge varen. Hvordan og med hvilke midler skal vi blive meget klogere på her. Analyse af musikvideo. Lyrik Dansk Niveau 2 Vi læser og analyserer danske digte gennem tiden om kærlighed, om badeværelset og regnmåleren, om barndom og ungdom, om livet som sådan, om dig og mig Vi skriver egne digte om at være ung, og samler disse i en digtsamling. Kurset afsluttes med oplæsning af egne digte til en fællessamling. Fremtidens energiforsyning Fysik/kemi Niveau 1 og 2 Hvilke energiformer skal vi satse på i fremtiden. Vi ser på fordele og ulemper. Hvordan kan vi fremstille vores egen energi? Hvad vil du satse på? atomkraft

19 hydrogen olie alkohol vindkraft fusion eller noget helt andet Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt. Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser. Styrketræning 2 Matematik Ikke niveaudelt Den skriftlige prøve står lige for døren, og vi vil her arbejde hen imod at få et godt resultat. Vi indhenter noget af det tabte matematik, eller finpudser de sidste detaljer indenfor bestemte emner. Undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkelte elevs færdigheder og forudsætninger. Health and social issues Engelsk Niveau 1 I Ferguson USA udbrød der i 2014 voldsomme uroligheder da en politimand skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager, og en grand jury efterfølgende besluttede at han ikke skulle retsforfølges for dette. Voldsomme oprør har udspillet sig andre steder i USA over de senere år. Hvilke sociale forskelle ligger bag disse oprør og uroligheder? Har de unge sorte mistet troen på fremtiden? Vi skal arbejde med sociale forhold i USA s fattigste befolkningsgrupper, og se på hvordan USA forsøger at løse sine sociale og sundhedsmæssige udfordringer, sammenlignet med Danmark. Vi kommer evt omkring Obama Care / The affordable Care Act. Kurset afsluttes med en lille skriftlig opgave på engelsk. Der gives en samlet karakter.

20 Minorities Engelsk Niveau 2 Fordomme fylder meget i vores samfund i dag. Du må ikke skille dig ud! Du må ikke være anderledes! Vi vil forsøge at komme disse fordomme til livs ved at undersøge, hvorfor nogle mennesker lever på en anden måde end størstedelen. Vi skal gennem tekster og filmklip lære om forskellige minoriteter deres livsførelse og evt problemer dette medfører. Forløbet afsluttes med med et oplæg for klassen. Plötzlich sah die Welt ganz anders aus! Tysk Ikke niveaudelt Vi skal arbejde med, hvordan verden pludselig kan ændre sig. Den verden, som vi kender er hele tiden foranderlig. De ændringer vi oplever i vores hverdag, kan både være helt eller delvist selvvalgte, men det kan også være ændringer, som er en konsekvens af andres eller samfundets handlinger. Vi skal bl.a. læse om, hvordan Natascha Kampuschs liv ændrede sig, om hvilke opfindelser der har været med til at ændre verden, og vi skal kigge på de personlige ændringer der kommer til at ske ift. vores fremtid og uddannelse. Grammatisk fokus: Hoved og bisætninger samt opsamling på grammatik. Der vil være afleveringsopgaver fra Folkeskolens Prøver (FS10/FP10). Kurset afsluttes med et oplæg om Zukunftspläne for klassen/lærer. Being young Engelsk Ikke niveaudelt We speak only English from the moment we meet in the class, and you must be prepared to finish the course by presenting your view on one of our topics in a small presentation. We will read about being young both in Denmark and in foreign countries in And we will focus on the circumstances, opportunities and problems teenagers face every day. An individual mark will be given. Det skal bygges væk Værksted Ikke niveaudelt.

21 Vi arbejder med mindre byggeprojekter på skolen. Vi skal have fx have bygget en ny carport, eller mangler din hund et nyt hundehus, så er det her du får muligheden for at bygge det. Kun fantasien sætter grænser.

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Når vi når prøverne, skal alle være noget så langt, som arbejdsmoralen og kompetencer kan bære én. Af den årsag har

Læs mere

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15 Årsplan Grindsted Privatskole 2014/15 Kære elever i 9. klasse Velkommen til endnu et skoleår - og ligeledes en ny skolereform. Årsplan engelsk 9. klasse Trine Persson Skoleåret 9. klasse kommer i høj grad

Læs mere

Årsplan for 9.y 2014-2015- HE Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39

Årsplan for 9.y 2014-2015- HE Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39 Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39 Roman Dig og mig ved daggry af Sanne Munk Jensen Sagprosa avislæsning Artikelskrivning Uge 36 skolerejse Uge 39 fordybelsesuge Desuden er der årsprøver den 18.

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf. 9814 7033, e- mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 2010/2011 9.

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf. 9814 7033, e- mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 2010/2011 9. Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf. 9814 7033, email: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 2010/2011 9. Klasse, engelsk Grammatik: vi arbejder gennem hele året med en Learning Log, hvori eleverne får

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: LRO De ugentlige tysktimer vil bestå af: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Kommunikative færdigheder

Læs mere

Årsplan for dansk 2012/2013

Årsplan for dansk 2012/2013 Årsplan for dansk 2012/2013 Uge Indhold Mål Materialer Evaluering 34-35 'Eventyr' læse tekster flydende op med tydelig artikulation og fortolkende betoning gøre rede for både genrer og enkelte forfatterskabers

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Fag: Dansk Hold: 7 Lærer: CK Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evaluering 32 33-38 Målet er at eleverne via analyse, fortolkning og litteraturhistorisk

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer. aktiviteter. 9/10 klasse

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer. aktiviteter. 9/10 klasse Fag: Engelsk Hold: 27 Lærer: Rikke Balle Larsen 33-39 Undervisningsmål 9/10 klasse Eleverne skal tilegne sig kommunikative færdigheder og lære om andre engelsksprogede kulturer. I dette tilfælde den engelske

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 Et anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 INTRO KONTAKTLÆRER EVALUERING REJSE FEST MOTION RESPEKT VEJLEDNING HUMOR HJÆLP & STØTTE OSO VENNER MØDEPLIGT AFKLARING BROBYGNING LEKTIER PRØVER OBLIGATORISKE

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Agerskov Ungdomsskole AUX 2017/18 Valgskema til periode fag. 1.Periode fag. Periode fag 1D

Agerskov Ungdomsskole AUX 2017/18 Valgskema til periode fag. 1.Periode fag. Periode fag 1D 1.Periode fag Periode fag 1A Historie Fra enevælde til Gucci-Helle 1 Tysk Ostdeutschland 3 Dansk Science Fiction 2 Fysik/Kemi Olie 1 Matematik Grundlæggende matematik 3 Periode fag 1B Tysk Wir Reisen durch

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes Nu skal du vælge! Ku du tænke dig et spændende valgfag? Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes fag? Ku du tænke dig at møde nye kammerater fra de andre afdelinger: Østre,

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Årsplan for 0.x i dansk

Årsplan for 0.x i dansk Årsplan for 0.x i dansk Lærer Hold 0.x Katrine Amtkjær Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering 1 Forfatterskab Naja Marie Aidt 33-35 2 TEMA: Kærlighed

Læs mere

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger Målene for det uddannelsesspecifikke fag er delt op på følgende måde: Vidensmål: Eleven skal have grundlæggende viden på følgende udvalgte områder Færdighedsmål: Eleven skal have færdigheder i at anvende

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17

Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17 Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

4.2 Du må også være discipel

4.2 Du må også være discipel 42 Du må også være discipel - Lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 42 Du må også være discipel Introduktion til denne lovsangsaften Denne aften skal handle om, at Guds plan stadig involverer os Disciple

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Årsaktivitetsplan for dansk 6.7. klasse

Årsaktivitetsplan for dansk 6.7. klasse Periode Mål Danskaktiviteter Stof og materialer Evaluering 33-26 Forholde sig til korrekt stavning og formel sproglig korrekthed i egne og andres tekster, samt kende forskellige sætningstyper og sætningsled

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Årsplan for 10. årgang. Periode: 2013-2014. Årsplan for 10. klasse 2013/2014

Årsplan for 10. årgang. Periode: 2013-2014. Årsplan for 10. klasse 2013/2014 Årsplan for 10. årgang Klasse: 10X/10Y/10Z Periode: 2013-2014 Team / lærer: RC,DH,AM,AH,MN,PKR. Årsplan for 10. klasse 2013/2014 10. klasse består i år af ca. 80 elever. For langt de fleste af eleverne

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål

Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål Skoleåret 2011/12 Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål Essay-skrivning Bogsystemet, dansk i dybden * kendskab til genrens særlige kendetegn gennem analyse, bearbejdning og produktion og

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE

STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE På Ribe Katedralskole er grundforløbet tilrettelagt ens for alle elever, så eleverne uden problemer kan ændre deres foreløbige ønske om studieretning, når der til

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for matematik i 8.klasse I timerne vil vi bruge bogen matematiktak 8.klasse, programmer

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

ÅRSPLAN 2009 2010 Engelsk 9.klasse. Emne Trinmål Arbejdsopgaver/ Tekster Gennemgang af årsplan og Fælles

ÅRSPLAN 2009 2010 Engelsk 9.klasse. Emne Trinmål Arbejdsopgaver/ Tekster Gennemgang af årsplan og Fælles 1 Uge 33 Emne Trinmål Arbejdsopgaver/ Tekster Gennemgang af årsplan og Fælles Eleven som medbestemmende og medansvarlig for egen mål læring Impression of Dk Eleverne formulerer deres egne mål Textbook

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

Årsplan 6. b - dansk 2011/2012 ret til ændringer forbeholdes

Årsplan 6. b - dansk 2011/2012 ret til ændringer forbeholdes Årsplan 6. b dansk 2011/2012 ret til ændringer forbeholdes Periode Emne Aktiviteter Materialer Fælles mål August Novelleanalyse Læseforståelse (Læseprøve) Gid du brækker benene af Merete Brudholm m.fl.

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 4 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed,

Læs mere

Dansk 4. klasse. Periode Emne Mål Evaluering Uge. Eleverne skal i 33. makkerpar lave OL OL London 2012. Lytte aktivt til andre og

Dansk 4. klasse. Periode Emne Mål Evaluering Uge. Eleverne skal i 33. makkerpar lave OL OL London 2012. Lytte aktivt til andre og Årsplan 2012-13 Dorte Schmidt Dansk 4. klasse Periode Emne Mål Evaluering OL emne Udtrykke forståelse af det Eleverne skal i 33 læste mundtligt og skriftligt makkerpar lave OL OL London 2012 Lytte aktivt

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an?

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? METODER I FAGENE Hvad er en metode? - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? - Hvordan man går frem i arbejdet med sin genstand (historisk situation, roman, osv.) Hvad er

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend Uge Skema Overskrift Indhold Mål 32 33 Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend 34 Mandag:?? - Anderledes dag. Fri 15.15 Forlænget weekend Lyrik Test Digt af Benny Andersen:

Læs mere

aktiviteter Oplæg om scenkunstkanon og idrætskanon. Litteraturlæsning. Gruppe/projektarbejde. Kreative øvelser (bl.a. Poetry Slam).

aktiviteter Oplæg om scenkunstkanon og idrætskanon. Litteraturlæsning. Gruppe/projektarbejde. Kreative øvelser (bl.a. Poetry Slam). Fag:Dansk Hold: 9 Lærer: Malene Clante Undervisningsmål Læringsmål 10 klasse Uger 31-36 Forholde sig til litteraturens og forskellige mediers betydning i samfundet Demonstrere et analytisk beredskab over

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

SSO eksempler på den gode indledning, den gode konklusion samt brug af citat og litteraturhenvisninger i teksten

SSO eksempler på den gode indledning, den gode konklusion samt brug af citat og litteraturhenvisninger i teksten Materiale til værkstedstimer 2. år, elever og lærere Side 1 af 5 SSO eksempler på den gode indledning, den gode konklusion samt brug af citat og litteraturhenvisninger i teksten Materialet viser eksempler

Læs mere

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag

Læs mere

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde 1 PIPPI- HUSET 2013 og 2014 Beskrivelse af det pædagogiske arbejde Vores udgangspunkt for arbejdet er et helhedssyn på børns læring, hvor de enkelte læreplanstemaer er integreret i hinanden, og sættes

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33 Hyttetur 34-36 Artikler Medierne er en stor del af vores hverdag, og det kan være nemt at blive vildledt. Vi arbejder derfor med artikler og hvilke virkemidler

Læs mere

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 Tilbagemeldinger fra kurset Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 6 7 timer på et kursus lørdag er noget af en mundfuld, men tiden blev udnyttet på en fornuftig

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret)

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) STUDIEPLAN ENGELSK: 10. klasse (2 ugentlige timer = 51,75 timer) Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) Løbende og efter behov dykkes

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole 10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole Udvikling med tradition Demokrati, ledelse og samfund Brobygning til ungdomsuddannelser Internationalt islæt Idræt, natur og friluftsliv Stærk faglighed Brenderup

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk

skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk folkeskolen.dk marts 2011 7 skarpe til til dansklæreren om de afsluttende prøver i dansk Hvis du kan svare JA til de følgende spørgsmål, er dine elever godt på vej mod de afsluttende prøver i dansk i 9.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Kim Rafn Uge Tema Litteratur Formål Lære hinanden at kende. Noveller: Solstrålen Mundtlige mål: Kunne arbejde med læste tekster gennem analysemetoder Dansk fagdag Indhold:

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Uge 33 Aktivering af baggrundsviden Anvendelse af læseteknikker

Læs mere

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B STX - MENNESKET I DEN GLOBALE VERDEN SAMMENHÆNGEN MELLEM MENNESKE OG NATUR Studieretningen sætter fokus på menneskets biologi og sundhed. I biologi og kemi

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn DIMISSIONSTALE 2015 Kære studenter. I medierne beskrives de unge ofte som curlingbørn. Curlingbørn fordi deres forældre har fejet alle problemer og forhindringer væk, så de aldrig har oplevet, at noget

Læs mere

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Velkommen i 7. kl. Årsplan introduceres, mål, indhold og visioner for

Læs mere

ÅBY SKOLE - VALGFAG. Obligatoriske valgfagsblokke 7. 9. klasse 2015 2016. Tilmeldingsfrist 22. juni på elevintra. Kære elever

ÅBY SKOLE - VALGFAG. Obligatoriske valgfagsblokke 7. 9. klasse 2015 2016. Tilmeldingsfrist 22. juni på elevintra. Kære elever Kære elever På Åby Skole samarbejder vi med UngiAarhus Silkeborgvej om valgfagsudbuddet. Derved har vi mulighed for både at udbyde nogle obligatoriske valgfag, som I SKAL deltage i og nogle frivillige

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Årsplan 9.x. dansk 2013-2014 TG. Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33-34 Forberedelser til skolerejsen 35

Årsplan 9.x. dansk 2013-2014 TG. Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33-34 Forberedelser til skolerejsen 35 Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33-34 Forberedelser til skolerejsen 35 Skolerejse Barcelona 36-37 Mellemkrigstiden - Tom Kristensen: Henrettelsen - Tove Ditlevsen: Det første møde - demonstrere

Læs mere

Ny skriftlighed i studieretningen IBC

Ny skriftlighed i studieretningen IBC Ny skriftlighed i studieretningen IBC Projektnummer 128981 Lise Fuur Andersen lfan@ibc.dk Lisbeth Pedersen lpe@ibc.dk Inger Ernstsen ier@ibc.dk Formålet med projektet er at udvikle en ramme for en fælles

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: TES og ACH De ugentlige dansktimer vil bestå af: Dansk undervisningsplan - Kursus i analyse, stilskrivning, grammatik og genrearbejde - Frilæsning - Den resterende tid anvendes til hhv. selvstændigt

Læs mere

Årsoversigt, dansk 2015/16

Årsoversigt, dansk 2015/16 Årsoversigt, dansk 2015/16 33-34: Godt i gang sommerferie som tema i storegruppe. 35-38: På holdene 4.-6. klasse om personkarakteristik/7.-8.kl: Da mor var dreng -periodelæsning/spejle sig i en tid. 39-41:

Læs mere

MIN LIVSHISTORIE. Glemmer jeg, så husker du. Mit navn. Evt. kaldenavn. Fødselsdag og år ÆLDRE OG OMSORG BRØNDBY KOMMUNE

MIN LIVSHISTORIE. Glemmer jeg, så husker du. Mit navn. Evt. kaldenavn. Fødselsdag og år ÆLDRE OG OMSORG BRØNDBY KOMMUNE MIN LIVSHISTORIE Glemmer jeg, så husker du. ÆLDRE OG OMSORG BRØNDBY KOMMUNE Mit navn Evt. kaldenavn Fødselsdag og år Brøndby Kommunes Trykkeri / 210415 NOTER INDHOLD: 1. Forord... side 4 1. Lidt om hvem

Læs mere

Årsplan 9.x. dansk 2011-2012 TG. Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33 Grammatik Sådansk 34-35 Forberedelser til skolerejsen 36

Årsplan 9.x. dansk 2011-2012 TG. Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33 Grammatik Sådansk 34-35 Forberedelser til skolerejsen 36 Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 33 Grammatik Sådansk 34-35 Forberedelser til skolerejsen 36 Skolerejse Rom 37-38 Mellemkrigstiden - Tom Kristensen: Henrettelsen - demonstrere et analytisk

Læs mere

C-niveau Elevmanual. Følgende elevmanual tager udgangspunkt i model 3, men vil med justeringer også kunne anvendes i model 1 og 2.

C-niveau Elevmanual. Følgende elevmanual tager udgangspunkt i model 3, men vil med justeringer også kunne anvendes i model 1 og 2. C-niveau Elevmanual Følgende elevmanual tager udgangspunkt i model 3, men vil med justeringer også kunne anvendes i model 1 og 2. Forudsætninger og uddannelsestid: På C-niveauet i engelsk på xkøbing erhvervsskole

Læs mere

Skoene fortæller. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Plot 3, kapitel 1. Side 10-37 FREMSTILLING

Skoene fortæller. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Plot 3, kapitel 1. Side 10-37 FREMSTILLING Plot 3, kapitel 1 Skoene fortæller Side 10-37 FORTOLKNING Eleven kan udtrykke sig kreativt og eksperimenterende ordforråd og sproglige valgmuligheder Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Lytteforståelse

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Lytteforståelse Fag: Engelsk Hold: 24 Lærer: RB 32-36 Undervisnings -mål 9/10 klasse Forstå hovedindhold af lyd og billedmedier. Fremlægge forberedt stof selvstændigt Lyttestrategier Gennemføre såvel individuelt som gruppeorienteret

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DANSK NIVEAU E... 2 DANSK NIVEAU D... 5 DANSK NIVEAU C... 9 Gældende for

Læs mere

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Kan downloades her www.syfo.de/aarsmoede/undervisningsmateriale eller www.skoleforeningen.org/aarsmoede-2016-undervisningsmateriale ÅRSMØDERNE 2016 INTRO Det

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål American business Skrive essay. Skrive essay. Grammatik Læse værk Cultural understanding

Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål American business Skrive essay. Skrive essay. Grammatik Læse værk Cultural understanding Studieplaner for 2G forår 2019 Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål Engelsk American business Skrive essay Cultural understanding anvende viden om det Skrive essay Grammatik Læse værk

Læs mere

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner Giv eleverne førerkasketten på Om udvikling af gode faglige læsevaner Odense Lærerforening, efterår 2011 Elisabeth Arnbak Center for grundskoleforskning DPU Århus Universitet Det glade budskab! Læsning

Læs mere

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km.

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km. Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg Fra skoleåret 2015/2016 har kulturfagene samfundsfag, historie og kristendomskundskab fået ny prøveform med selvvalgt

Læs mere