Lægemiddelstyrelsen har påbegyndt en gennemgang af alle lægemidlers tilskudsstatus og er startet med at se på hypertensionsmidlerne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lægemiddelstyrelsen har påbegyndt en gennemgang af alle lægemidlers tilskudsstatus og er startet med at se på hypertensionsmidlerne."

Transkript

1 Dansk Hypertensionsselskab Fællessekretariatet Esplanaden 8C, København K. Hypertensionsbehandling i Danmark 6. marts 2006 Lægemiddelstyrelsen har påbegyndt en gennemgang af alle lægemidlers tilskudsstatus og er startet med at se på hypertensionsmidlerne. Medicintilskudsnævnet, som er styrelsens rådgivende lægefaglige nævn på tilskudsområdet, har på vores foranledning haft den første indledende drøftelse af hypertensionsmidlerne og fandt, at der var behov for at høre de videnskabelige selskabers mening om en række emner inden for hypertensionsområdet i Danmark. Lægemiddelstyrelsen vil derfor med dette brev bede om selskabernes synspunkter på en række spørgsmål om hypertensionsbehandling. Brevet er sendt til - Dansk Cardiologisk Selskab - Dansk Endokrinologisk Selskab - Dansk Hypertensionsselskab - Dansk Medicinsk Selskab - Dansk Nefrologisk Selskab - Dansk Selskab for almen medicin - Dansk Selskab for Intern Medicin Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 DK-2300 København S Journal nr: Vor ref: et-hypertension.vid selsk.b Tlf: Man-tor Fre Fax: dkma@dkma.dk Internet: laegemiddelstyrelsen.dk X400: c=dk; a=dk400; p=dkma; s=dkma Baggrunden for revurderingsprocessen er, at Folketinget har besluttet, at alle lægemidlers tilskudsstatus periodisk skal revurderes. Formålet er at sikre en hensigtsmæssig anvendelse af sygesikringsmidlerne og tilskynde til rationel lægemiddelanvendelse til gavn for patienterne. Lægemiddelstyrelsen orienterede i brev af 18. november 2005 en række videnskabelige selskaber om, at vi i starten af 2006 ville begynde med at se nærmere på en række undergrupper i ATC-gruppe C. Det er denne proces, der nu er påbegyndt. Når selskabernes svar foreligger, vil disse blive forelagt Medicintilskudsnævnet sammen med andre relevante udredninger, fx fra andre lande, til brug for nævnets videre arbejde med at revurdere tilskudsstatus for lægemidler mod hypertension.

2 Side 2 Hypertensionsbehandlingen i Danmark Medicintilskudsnævnets indledende drøftelse omfattede 4 typer blodtryksmidler: diuretika, calciumantagonister, ACE-hæmmere og angiotensin II antagonister. Drøftelserne var baseret på Hjerteforeningens og Dansk Hypertensionsselskabs behandlingsvejledning fra 2004 Hypertensio arterialis samt rekommandationer og baggrundsnotater for de nævnte lægemiddelgrupper udarbejdet af Institut for Rationel Farmakoterapi. Derudover havde nævnet oplysning om priserne på de pågældende lægemidler og data fra Lægemiddelstyrelsens lægemiddelstatistikregister over forbrug af de enkelte lægemiddelstoffer og lægemiddelgrupper. Det vil være naturligt at se på blodtryksområdet under ét, og betablokkerne inkluderes derfor også i vurderingen. Som bekendt er det via evalueringer i bl.a. Østerbro og Glostrup undersøgelserne vist, at hypertension underbehandles, både når det gælder initiering af behandling og opnåelse af behandlingsmål. Af de årige med hypertension behandles kun halvdelen, og af de behandlede når kun halvdelen behandlingsmålet. Alle de nævnte lægemidler stort set uden undtagelser er velegnede til hypertensionsbehandling, men nogle er i visse situationer et mere rationelt valg end andre. På den baggrund finder vi det relevant at vurdere hypertensionsmidlernes tilskudsstatus ved indledningsvist at se mere overordnet på den medikamentelle behandling inden for hypertensionsområdet i Danmark. Data for hypertensionsbehandling Hypertensionsbehandlingens rationalitet, når det gælder valg af farmakologisk behandling, kan vurderes på forskellig måde. Man kan fx vurdere sammenhængen mellem effekt og omkostninger ved behandling af forskellige grader af hypertension ud fra effekt og omostniner ved monoterapi, 2-stofsbehandling, 3- stofsbehandling osv., og herunder effekt og omkostninger ved de hyppigst anvendte kombinationer af præparater. Vi har fra Lægemiddelstyrelsens lægemiddelstatistikregister udtrukket en række data for antallet af patienter i behandling og udgifterne til denne behandling, jf. bilag 1. Der er en række forudsætninger og forbehold knyttet til tallene, som er nævnt i bilaget. Det skal tilføjes, at vi ikke via lægemiddelstatistikregistret har kendskab til patienternes eventuelle øvrige risikofaktorer såsom diabetes, iskæmisk hjertesygdom, apopleksi mv. Det er dog vores opfattelse, at disse data er et anvendeligt grundlag i vurderingen af hypertensionsbehandlingen.

3 Side 3 Tabellerne 2-5 i bilag 1 er opgørelser over fordelingen på stofgrupper af patienter i henholdsvis monoterapi, 2-stof-, 3-stof- og 4-stofbehandling. Alle kombinationer er medtaget. Fordelingen mellem monoterapi og forskellige flerstofbehandlinger ser således ud: Andel 1-stofbehandling 34,6 % 2-stofbehandling 39,8 % 3-stofbehandling 20,5 % 4-stofbehandling 4,9 % 5-stofbehandling 0,3 % På baggrund af de nævnte forhold og data vil vi gerne høre selskabet om følgende: 1. Selskabets vurdering af rationaliteten af hypertensionsbehandlingen. Ud fra de faktisk anvendte lægemidler samt afvejning af effekt og behandlingspriser for de omhandlede lægemidler, jf. bilag 1, kan der sandsynligvis siges noget om behandlingsrationaliteten for henholdsvis 1- stofbehandling og flerstofbehandlinger. Skønnes fordelingen mellem de anvendte lægemiddelgrupper ved enkeltstofbehandling rationel (tabel 2), eller forekommer visse kombinationer måske ikke rationelle, underrepræsenterede, overrepræsenterede, eller er der evt. andre relevante forhold, vi bør være opmærksomme på. Har selskabet eventuelt forslag til kombinationer af lægemidler, som vi bør undersøge nærmere. 2. Selskabets vurdering af hvordan en optimal fordeling mellem behandlingsregimerne bør være. Fordelingen mellem enkeltstofbehandling og de forskellige flerstofbehandlinger kan vurderes ud fra antallet af patienter med de forskellige grader af hypertension. Medicintilskudsnævnets umiddelbare forventning var en fordeling i retning af ca. 20 pct. (1 stof), 30 pct. (2 stoffer), 30 pct. (3 stoffer) og 20 pct. (4 stoffer), hvilket er anderledes end opgørelsen i ovenstående tabel. 3. Selskabets mening om en mulig rangordning af betydningen af at påbegynde behandling og at nå behandlingsmålet. Er det vigtigste, at patienten kommer i behandling, eller at behandlingsmålet nås, eller er disse to faktorer lige vigtige? Dette spørgsmål vedrører dosis-responskurven for reduktion af blodtryk på den ene side og reduktion af sygdomsrisiko på den anden side. Måske har patienterne (særligt grad II og III hypertension) mere ud af den initiale

4 Side 4 blodtryksreduktion end af den finale reduktion til målet, som tilsyneladende kan være vanskelig at opnå? Dette spørgsmål har betydning, fordi det ikke nødvendigvis er de samme strategier, der sikrer at flest mulige patienter kommer i behandling, henholdsvis sikrer at flest mulige patienter når behandlingsmålet. 4. Selskabets eventuelle forslag til en mere rationel hypertensionsbehandling i Danmark. Hvis hypertensionsbehandlingen eller dele af den vurderes at kunne optimeres fx ved hjælp af medicintilskudssystemet, vil vi om muligt gerne have selskabets forslag til dette. Endelig vil vi bede om selskabets vurdering af, om det vil være muligt at behandle de i dag ubehandlede hypertensionspatienter og foretage en mere intensiv behandling af de i dag utilstrækkeligt behandlede patienter uden øgede samfundsmæssige udgifter. Vi har i form af bilag 1 vedlagt de data fra lægemiddelstatistikregistret, som vi skønnede var en nødvendig forudsætning for selskabets vurderinger og besvarelse af vores spørgsmål. Er der behov for en uddybning af disse data eller for andre data, vil vi selvfølgelig fremskaffe disse, ligesom vi på alle måder vil være behjælpelig med andre nødvendige oplysninger. De kriterier lægemidler skal opfylde for at være generelt tilskudsberettigede kan ses i bilag 2. For baggrundsorientering om tilskudsrevurderingsproceduren kan vi henvise til (Læger Tilskudssystemet Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler), hvor De også kan se de breve, som Lægemiddelstyrelsen har skrevet til lægemiddelvirksomheder, videnskabelige selskaber og patientforeninger for at orientere om planer og status for revurderingsprocessen. Vi er klar over, at ikke alle spørgsmål er lige relevante for alle selskaber, så vi håber, at selskaberne vil være behjælpelige med at svare inden for egne områder. De er velkommen til at kontakte Elisabeth Thomsen på tlf eller et@dkma.dk eller Nikolai Laursen på tlf eller nil@dkma.dk. Vi ser frem til at høre fra Dem, så vidt muligt, inden for de næste 3 måneder. På forhånd tak! Med venlig hilsen Karen Kolenda

5 Side 5 Bilag: 1. Oversigt af 1. marts 2006 over antal patienter i hypertensionsbehandling. 2. Proceduren for vurdering af ansøgninger om generelt tilskud og kriterier for generelt tilskud.

6 Side 6 Lægemiddelstyrelsen Bilag 1 Lægemiddeløkonomi Den 1. marts 2006 Antal patienter i hypertensionsbehandling Kilde: Lægemiddelstyrelsens lægemiddelstatistikregister Hypertensionsbehandlingen er i undersøgelsen delt op i 5 forskellige grupper: 1. Diuretika Alle lægemidler i gruppe C03 samt chlortalidon som kombination med atenolol (C07CB03), hydrochlorthiazid som kombination med metoprolol (C07BB02), ACE-hæmmer (C09BA01, C09BA02, C09BA3, C09BA5) eller angiotensin II antagonister (C09DA) og indapamid som kombination med perindopril (C09BA04). 2. Betablokkere Alle lægemidler i gruppe C Calciumantagonister Alle lægemidler i gruppe C08 samt felodipin som kombination med metoprolol (C07FB02). 4. ACE-hæmmere Alle lægemidler i grupperne C09A og C09B samt trandolapril som kombination med verapamil (C08DA51) 5. Angiotensin II antagonister Alle lægemidlerne fra grupperne C09C og C09D Med undtagelse af nimodipin og eplereron er samtlige perorale lægemidler i de 5 grupper generelt tilskudsberettigede. Siden 1. oktober 2004 har det været et krav 1, at recepter er påført en indikationskode, i det omfang denne kode fremgår af den elektroniske udgave af Lægemiddelstyrelsens prisfortegnelse, Medicinpriser. I praksis foregår dette ved, at lægen ved sin ordination af et lægemiddel kan vælge en indikationskode, der refererer til en standardindikation. Hvis en dækkende standardindikation ikke findes, skriver lægen indikationen som fritekst. I de tilfælde hvor lægen angiver en indikationskode, bliver denne indberettet til Lægemiddelstyrelsens Lægemiddelstatistikregister ved ekspedition af recepten på apoteket. 1 Bekendtgørelse nr. 738 om recepter af 2. september 2002, som ændret ved ændringsbekendtgørelse nr. 336 af 10. maj 2004 samt ændringsbekendtgørelse nr. 197 af 21. marts 2005.

7 Side 7 I de tilfælde, hvor lægen skriver indikationen som fritekst eller ikke angiver en indikation, bliver ekspeditionen indberettet til Lægemiddelstyrelsens Lægemiddelstatistikregister uden indikationskode. I et udtræk af alle ekspeditioner i ATC-grupperne C03, C07, C08 og C09 i anden halvdel af 2005 fordeler de indberettede indikationskoder sig således (tabel 1):

8 Side 8 Tabel 1. Fordeling af indberettede indikationskoder for hypertensionsmidler, 2. halvår af 2005 Indberettet indikation Andel af alle ekspeditioner i C03, C07, C08 og C09 Ingen indikationskode/fritekst 29,4 % For blodtrykket 43,5 % Mod forhøjet blodtryk 7,6 % Vanddrivende 12,7 % For hjertet 3,0 % Mod uregelmæssig hjerterytme 1,7 % Forebyggende mod hjertekrampe 1,2 % Andet 0,9 % personer har foretaget mindst ét køb af mindst et af lægemidlerne i ATCgrupperne C03, C07, C08 og C09. Af disse har personer (69,8 %) på mindst ét af købene fået ekspederet lægemidlet med indikationskoden for blodtrykket eller mod forhøjet blodtryk. Nedenstående tal omfatter disse personer. 1-stofbehandling (34,6 %) af de personer har kun købt lægemidler inden for en enkelt gruppe i perioden. Tabel 2. Fordeling på stofgrupper af personer i enkeltstofbehandling, 2. halvår 2005 Lægemiddeltype Antal personer Pris per døgn Diuretika (28,7 %) 1,43 kr. Betablokkere (21,0 %) 1,90 kr. ACE-hæmmere (20,7 %) 1,64 kr. Calciumantagonister (17,6 %) 1,99 kr. Angiotensin II antagonister (12,0 %) 7,56 kr. Den gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn (den samlede udgift i perioden divideret med antal personer og dage) for alle personer i 1- stofsbehandling er 2,41 kr. 2-stofbehandling (39,8 %) af de har købt lægemidler indenfor 2 grupper i perioden. Tabel 3. Fordeling på kombinationer af stofgrupper af personer i 2- stofbehandling, 2. halvår 2005 Kombination af lægemidler Antal personer Pris per

9 Side 9 døgn Diuretika + ACE-hæmmere (24,8 %) 3,49 kr. Diuretika + Angiotensin II antagonister (21,7 %) 9,40 kr. Diuretika + Betablokkere (18,6 %) 3,51 kr. Diuretika + Calciumantagonister (13,0 %) 3,72 kr. Betablokkere + ACE-hæmmere (5,9 %) 4,95 kr. Calciumantagonister + ACE-hæmmere (5,4 %) 4,37 kr. Betablokkere + Calciumantagonister (5,1 %) 4,27 kr. Calciumantagonister + Angiotensin II antagonister (2,7 %) 10,49 kr. Betablokkere + Angiotensin II antagonister (2,3 %) 10,21 kr. ACE-hæmmere + Angiotensin II antagonister (0,5 %) 6,99 kr. Den gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn (den samlede udgift i perioden divideret med antal personer og dage) for alle personer i 2- stofsbehandling er 5,34 kr. 3-stofbehandling (20,5 %) af de har købt lægemidler indenfor 3 grupper i perioden. Tabel 4. Fordeling på kombinationer af stofgrupper af personer i 3- stofbehandling, 2. halvår 2005 Kombination af lægemidler Antal personer Pris per døgn Diuretika + Betablokkere + ACE-hæmmere (25,0 %) 6,90 kr. Diuretika + Calciumantagonister + ACE-hæmmere (19,6 %) 6,19 kr. Diuretika + Calciumantagonister + Angiotensin II (18,2 %) 12,40 kr. antagonister Diuretika + Betablokkere + Angiotensin II (16,2 %) 12,46 kr. antagonister Diuretika + Betablokkere + Calciumantagonister (12,0 %) 6,19 kr. Betablokkere + Calciumantagonister + ACEhæmmere (3,9 %) 7,48 kr. Diuretika + ACE-hæmmere + Angiotensin II (2,6 %) 9,72 kr. antagonister Betablokkere + Calciumantagonister + Angiotensin II (1,7 %) 13,28 kr. antagonister Betablokkere + ACE-hæmmere + Angiotensin II 453 (0,4 %) 10,83 kr. antagonister Calciumantagonister + ACE-hæmmere + Angiotensin II antagonister 438 (0,4 %) 10,11 kr. Den gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn (den samlede udgift i perioden divideret med antal personer og dage) for alle personer i 3- stofsbehandling er 8,81 kr.

10 Side 10 4-stofbehandling (4,9 %) af de har købt lægemidler indenfor 4 grupper i perioden. Tabel 5. Fordeling på kombinationer stofgrupper af personer i 4- stofbehandling, 2. halvår 2005 Kombination af lægemidler Antal personer Pris per døgn Diuretika + Betablokkere + Calciumantagonister + ACE-hæmmere Diuretika + Betablokkere + Calciumantagonister + ATII-anta. Diuretika + Calciumantagonister + ACE-hæmmere + ATII-anta. Diuretika + Betablokkere + ACE-hæmmere + ATIIanta. Betablokkere + Calciumantagonister + ACEhæmmere + ATII-anta (45,9 %) 9,21 kr (40,0 %) 15,65 kr (6,7 %) 13,46 kr (6,6 %) 13,66 kr. 251 (0,9 %) 14,69 kr. Den gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn (den samlede udgift i perioden divideret med antal personer og dage) for alle personer i 4- stofsbehandling er 12,41 kr. 5-stofbehandling (0,3 %) af de har købt lægemidler indenfor alle 5 grupper i perioden. Den gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn (den samlede udgift i perioden divideret med antal personer og dage) for alle personer i 5- stofsbehandling er 18,10 kr. Forbehold/usikkerheder Patienter, der skifter behandling og køber både det præparat de skifter fra og til indenfor perioden vil blive registreret, som om de bruger begge præparater. De reelle gennemsnitlige behandlingspris per person per døgn for de enkelte kombinationer er marginalt højere end de angivne. Det skyldes, at nogle patienter angiveligt ikke har været i behandling i hele perioden men først er startet undervejs i perioden. Der er medtaget alle patienter, der ved mindst ét køb har haft indikationen hypertension/mod blodtrykket. Det er således muligt, at en del af de præparater den enkelte person får, ordineres på en anden indikation.

11 Side 11 ATC-gruppe C02 er ikke medtaget, da disse lægemidler kun i særlige tilfælde benyttes som førstevalgspræparater til hypertensionsbehandling. Forbruget af disse er desuden meget begrænset i forhold til de øvrige grupper (14,1 %) af de personer, der købte lægemidler indenfor ATCgrupperne C03, C07, C08 og C09 i anden halvdel af 2005 fik på ingen af købene indberettet en indikationskode til Lægemiddelstyrelsens Lægemiddelstatistikregister. Da det kun er personer med mindst ét køb med mod forhøjet blodtryk eller for blodtrykket som indikationskode, der er medtaget i undersøgelsen, er disse personer ikke medtaget. Det er sandsynligt, at en del af disse patienter er hypertonikere.

12 Side 12 Lægemiddelstyrelsen Bilag 2 Lægemiddeløkonomi Den 1. marts 2006 Proceduren for vurdering af ansøgninger om generelt tilskud og kriterier for generelt tilskud Lægemiddelstyrelsen beslutter efter indstilling fra Medicintilskudsnævnet, om et lægemiddel opfylder kriterierne for at få generelt tilskud. Vurderingen sker på baggrund af en ansøgning fra den virksomhed, som markedsfører det pågældende lægemiddel i Danmark. Beslutningen skal træffes i henhold til et sæt kriterier, som er beskrevet i bekendtgørelse om medicintilskud 2. Det drejer sig om 2 overordnede og 9 mere specifikke kriterier: 1. Stk. 2. Ved vurderingen af, om der skal ydes generelt tilskud til et lægemiddel, lægger Lægemiddelstyrelsen vægt på, 1. om lægemidlet har en sikker og værdifuld terapeutisk effekt på en velafgrænset indikation, og 2. om lægemidlets pris står i rimeligt forhold til dets behandlingsmæssige værdi, jf. dog stk Stk. 3. Med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende, ydes der ikke generelt tilskud til et lægemiddel, hvis 1. iværksættelse af behandling med lægemidlet kræver særlig undersøgelse og diagnosticering, 2. der er nærliggende risiko for, at lægemidlet vil blive anvendt uden for den godkendte indikation, 3. lægemidlet udelukkende eller overvejende anvendes til formål, hvortil der ikke med rimelighed kan forventes tilskud fra den offentlige sygesikring, 4. lægemidlets effekt ikke er klinisk dokumenteret, 5. der er risiko for, at lægemidlet anvendes som førstevalg, uanset dette efter Lægemiddelstyrelsens vurdering ikke bør være tilfældet, 6. det er uafklaret, om eller hvornår lægemidlet skal anvendes som førstevalg, 7. der er nærliggende risiko for, at lægemidlet gøres til genstand for misbrug, 8. lægemidlet hovedsageligt anvendes i sygehusbehandling, eller 9. lægemidlet på grund af en særlig lægemiddelform ikke kan indtages af patienten selv. Stk. 4. Lægemiddelstyrelsen kan i overensstemmelse med kriterierne fastsat i stk. 2-3 bestemme, at den offentlige sygesikrings tilskud er betinget af, at lægemidlet ordineres med henblik på behandling af bestemte sygdomme (generelt klausuleret tilskud) 2 Indenrigs- og sundhedsministeriets bekendtgørelse nr. 180 af 17. marts 2005 om medicintilskud

13 Side 13 Ved godkendelsen af lægemidler lægges der vægt på effekt, sikkerhed og kvalitet, mens det ved tilskudsvurderingen er formålet med sygesikringssystemet, der er det centrale, nemlig at anvende de offentlige midler bedst muligt og tilskynde til rationel lægemiddelanvendelse. Tilskudsvurderingen omfatter bl.a. en vurdering af, om et lægemiddels behandlingsmæssige værdi står mål med prisen. Lægemiddelstyrelsen skal i sin vurdering inddrage eventuelle særlige forhold vedrørende det enkelte lægemiddel, de enkelte typer af lægemidler og priserne.

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 14. april 2009 Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

Bilag"1."Spørgsmål"og"svar"på"S"2849" " " " " Bilag"7."Lægemiddelstyrelsens"afgørelse"april"2010" " " " Bilag"8."IRF" "skift"fra"a2a"til"ace" " " " "

Bilag1.SpørgsmålogsvarpåS2849     Bilag7.Lægemiddelstyrelsensafgørelseapril2010    Bilag8.IRF skiftfraa2atilace    Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 436 Offentligt Oversigt-over-bilag- " Bilag"1."Spørgsmål"og"svar"på"S"2849" " " " " Bilag"2."Medicintilskudsnævnets"indstilling"januar"2008"

Læs mere

Ny tilskudsstatus for visse hjerte-karlægemidler ( blodtrykssænkende midler )

Ny tilskudsstatus for visse hjerte-karlægemidler ( blodtrykssænkende midler ) Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 204 Offentligt Ny tilskudsstatus for visse hjerte-karlægemidler ( blodtrykssænkende midler ) Hvad ændres? Tilskudsstatus for visse lægemidler til hjerte-karsygdomme

Læs mere

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Dato 9. november 2017 Sagsnr. 2017103730 PFR Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Indledning Formålet med denne vejledning er at orientere om proceduren for den periodiske

Læs mere

C08 Calciumantagonister

C08 Calciumantagonister C08 Calciumantagonister Bilag A4 C08C Selektive calciumantagonister m. overv. vaskulær effekt C08D Selektive calciumantagonister m. direkte cardiel effekt C08CA Dihydropyridinderivater C08DA Phenylalkylaminderivater

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 378, tirsdag den 21. august 2012. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 21.august 2012. I mødet

Læs mere

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer Danmarks Apotekerforening Analyse 6. maj 215 35. ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer 6 procent af de ældre, der fik en medicingennemgang, anvendte risikolægemidler, der

Læs mere

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 29. januar 2008 Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lipidsænkende lægemidler, ATCgruppe

Revurdering af tilskudsstatus for lipidsænkende lægemidler, ATCgruppe Revurdering af tilskudsstatus for lipidsænkende lægemidler, ATCgruppe C10 16. marts 2007 Indledning Folketinget besluttede ved udgangen af 2004 1, at afgørelser om generelt tilskud til lægemidler skal

Læs mere

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 2. september 2008 Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 389, tirsdag den 26. februar 2013. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 26. februar 2013. I mødet

Læs mere

C07. Beta-blokerende midler, Beta-blokerende midler, C07CB Beta-blokkere, selektive, og andre diuretica. C07BB Beta-blokkere, selektive, og thiazider

C07. Beta-blokerende midler, Beta-blokerende midler, C07CB Beta-blokkere, selektive, og andre diuretica. C07BB Beta-blokkere, selektive, og thiazider C07 Beta-blokerende midler Bilag A3 C07A Beta-blokerende midler, usammensatte C07B Beta-blokerende midler og thiazider C07C Beta-blokkere og andre diuretica C07F Beta-blokkere og andre antihypertensiva

Læs mere

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S

MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf AXEL HEIDES GADE KØBENHAVN S MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 7. september 2006 Axel Heides Gade 1 2300 København S Indstilling til tilskudsstatus for

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 26. september 2013 Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Ikke alle danskere kommer lige ofte på apoteket. Apotekernes receptkunder

Læs mere

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark En kortlægning af forbruget af demensmidler i perioden 1997-2003 9. oktober, 2003 Indhold Resumé Baggrund Datamateriale og metode Resultater Omsætning og

Læs mere

Høringssvar på Medicintilskudsnævnets supplerende indstilling til fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til hjerte-karsygdomme

Høringssvar på Medicintilskudsnævnets supplerende indstilling til fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til hjerte-karsygdomme Høringssvar på Medicintilskudsnævnets supplerende indstilling til fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til hjerte-karsygdomme Abbott AstraZeneca Danmarks Apotekerforening Dansk Endokrinologisk Selskab

Læs mere

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling?

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Klaus Johansen RATIONEL FARMAKOTERAPI 1105 Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Man kan fremover ikke nøjes med at meddele patienten, at kolesteroltallet er for højt, udskrive en

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Til Virksomheden. Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin

Til Virksomheden. Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin Til Virksomheden Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin Lægemiddelstyrelsen har revurderet tilskudsstatus for aktuelt godkendte lægemidler med indhold af glucosamin, der

Læs mere

Medicintilskud I MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen. Generelt om medicintilskud

Medicintilskud I MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen. Generelt om medicintilskud MEDICINTILSKUDSSYSTEMET 169 Medicintilskud I Lægemiddelstyrelsen Det danske medicintilskudssystem er bygget op af en række elementer, som tilsammen skal sørge for, at ingen patienter af økonomiske grunde

Læs mere

ikke kan tolereres eller i helt særlige tilfælde efter lægens samlede kliniske vurdering af patientens tilstand ikke er hensigtsmæssig.

ikke kan tolereres eller i helt særlige tilfælde efter lægens samlede kliniske vurdering af patientens tilstand ikke er hensigtsmæssig. Virksomhed Partshøring - Revurdering af tilskudsstatus for dihydropyridincalciumantagonister - ATC-gruppe C08CA Lægemiddelstyrelsen har foretaget vurdering af spørgsmålet om fremtidig tilskudsstatus for

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed i ATC-gruppe N07BB

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed i ATC-gruppe N07BB Til Virksomheden Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed i ATC-gruppe N07BB Vi har revurderet tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed i ATC-gruppe N07BB, der per

Læs mere

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 413, tirsdag den 27. maj 2014. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 27. maj 2014. I mødet deltog:

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod Parkinsons sygdom

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod Parkinsons sygdom Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod Parkinsons sygdom Medicintilskudsnævnet har modtaget bidrag fra følgende: Danmarks Apotekerforening UCB Medicintilskudsnævnet, 8. september 2015 København,

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet 30. november 2010 Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 345, tirsdag den 23. november 2010 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 23.

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet 2. februar 2011 Referat af s møde nr. 347, tirsdag den 25. januar 2011 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 25. januar 2011. I mødet deltog:

Læs mere

Svar på Lægemiddelstyrelsens høring over tilskudsstatus for dihydropyridincalciumantagonisterne

Svar på Lægemiddelstyrelsens høring over tilskudsstatus for dihydropyridincalciumantagonisterne Svar på Lægemiddelstyrelsens høring over tilskudsstatus for dihydropyridincalciumantagonisterne (ATC-gruppe C08CA) Boehringer Ingelheim Danmarks Apotekerforening Dansk Hypertensionsselskab Meda Novartis

Læs mere

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag Vejledning til ansøgning om generelt tilskud Lovgrundlag Lægemiddelstyrelsen træffer i henhold til sundhedslovens 144, stk. 1-3, samt sundhedslovens 152, stk. 2 og 4, afgørelse om, hvorvidt Regionsrådet

Læs mere

Til virksomheder der per 16. november 2009 eller tidligere har markedsført et eller flere lægemidler i ATC-gruppe A04 og A03FA

Til virksomheder der per 16. november 2009 eller tidligere har markedsført et eller flere lægemidler i ATC-gruppe A04 og A03FA Til virksomheder der per 16. november 2009 eller tidligere har markedsført et eller flere lægemidler i ATC-gruppe A04 og A03FA Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A04 og A03FA

Læs mere

Angiotensin II antagonister: ordineres lægemidlerne til de rigtige patienter?

Angiotensin II antagonister: ordineres lægemidlerne til de rigtige patienter? Angiotensin II antagonister: ordineres lægemidlerne til de rigtige patienter? RESUMÉ Højt blodtryk, hjerteinsufficiens og kroniske nyresygdomme kan blandt andet behandles ved påvirkning af renin-angiotensin-systemet

Læs mere

Ad hoc revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed

Ad hoc revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed Medicintilskudsnævnet Den 4. november 205 Sagsnr: 20505674 Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 2300 København S Ad hoc revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed Baggrund Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud

Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud 22. marts 2019 Sagsnr. : 2019032928 T +45 44889386 E mss@dkma.dk Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud Vi har vurderet tilskudsstatus for kapsler og depotplastre med indhold

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler til lokalbehandling af gynækologiske

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler til lokalbehandling af gynækologiske Til virksomheden 7. december 2018 Sagsnr. 2018092970 T +45 93518614 E dila@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler til lokalbehandling af gynækologiske infektioner Vi har revurderet tilskudsstatus

Læs mere

escitalopram, fluvoxamin Tricykliske antidepressiva: imipramin Fra den 5. marts 2012 kan patienten kun få tilskud til disse lægemidler,

escitalopram, fluvoxamin Tricykliske antidepressiva: imipramin Fra den 5. marts 2012 kan patienten kun få tilskud til disse lægemidler, Til lægen Ændring af medicintilskud til glucosamin og visse lægemidler mod depression og angst Glucosamin Den 28. november 2011 bortfalder tilskuddet til glucosamin. Lægemidler mod depression og angst

Læs mere

Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler mod diarré og tarminflammation/infektion

Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler mod diarré og tarminflammation/infektion Til de på vedlagte liste anførte virksomheder Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler mod diarré og tarminflammation/infektion Vi afslutter med denne afgørelse revurdering af tilskudsstatus

Læs mere

Medicintilskud IV MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen

Medicintilskud IV MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen MEDICINTILSKUDSSYSTEMET 917 Medicintilskud IV Lægemiddelstyrelsen Det danske medicintilskudssystem er bygget op af en række elementer, som tilsammen skal sørge for, at ingen patienter af økonomiske grunde

Læs mere

Generelt tilskud til flere lægemidler med indhold af angiotensin-ii antagonister

Generelt tilskud til flere lægemidler med indhold af angiotensin-ii antagonister Til virksomheder, der per 18. juni 2018 eller tidligere har markedsført et eller flere aktuelt godkendte lægemidler i ATC-gruppe C09CA07, C09DA04 og C09DA07. 28. juni 2018 Sagsnr. 2018063702 T +45 4488

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Formålet med disse kliniske retningslinjer er at give alle læger et fælles grundlag for forebyggelse af cardiovaskulære sygdomme

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod diabetes (ATC gruppe A10)

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod diabetes (ATC gruppe A10) Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod diabetes (ATC gruppe A10) Sundhedsstyrelsen har i perioden 17. maj til 11. juni 2012 modtaget yderligere bidrag. Det drejer sig om følgende: Copenhagen

Læs mere

Lægemiddelstyrelsen den 26. maj 2010

Lægemiddelstyrelsen den 26. maj 2010 Svar på Lægemiddelstyrelsens høring over Medicintilskudsnævnets indstilling om tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe C09C, C09D og C09X (angiotensin-ii antagonister og reninhæmmere). AstraZeneca Boehringer

Læs mere

Bekendtgørelse om behandlerfarmaceuters virksomhedsområde

Bekendtgørelse om behandlerfarmaceuters virksomhedsområde Styrelsen for Patientsikkerhed Bekendtgørelse om behandlerfarmaceuters virksomhedsområde I medfør af 70 e, stk. 8 og 9, i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Til virksomheden 10. juni 2016 Sagsnr. 2015030615 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk

Til virksomheden 10. juni 2016 Sagsnr. 2015030615 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk Til virksomheden 10. juni 2016 Sagsnr. 2015030615 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens i ATC-gruppe N06D Vi har revurderet tilskudsstatus for

Læs mere

Fup og fakta om danskernes brug af sovemedicin og beroligende midler

Fup og fakta om danskernes brug af sovemedicin og beroligende midler Fup og fakta om danskernes brug af sovemedicin og beroligende midler Medierne bringer jævnligt historier om danskernes brug og misbrug af sove- og beroligende medicin. Mange af historierne har sensationspræg

Læs mere

Visse ACE-hæmmere mister det generelle tilskud Angiotensin-II antagonister og visse dihydropyridincalciumantagonister

Visse ACE-hæmmere mister det generelle tilskud Angiotensin-II antagonister og visse dihydropyridincalciumantagonister Til lægen Ændring af tilskud til visse typer hjerte-kar lægemidler Lægemiddelstyrelsen ændrer per 13. juli 2009 tilskuddene til en række hjerte-kar lægemidler (blodtrykssænkende lægemidler). De fleste

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 396, tirsdag den 27. august 2013. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 27. august 2013. Medicintilskudsnævnets

Læs mere

ÅRSRAPPORT FRA MEDICINTILSKUDSNÆVNET 2014 MEDLEMMER UDPEGET AF MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 20 MØDER I 2014

ÅRSRAPPORT FRA MEDICINTILSKUDSNÆVNET 2014 MEDLEMMER UDPEGET AF MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 20 MØDER I 2014 ÅRSRAPPORT FRA MEDICINTILSKUDSNÆVNET 2014 Medicintilskudsnævnet rådgiver Sundhedsstyrelsen i ansøgninger om tilskud til lægemidler. Det gælder både generelle tilskud til lægemidler (efter ansøgning fra

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 357, tirsdag den 23. august 2011. Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 23. august 2011. I mødet

Læs mere

Ændring af tilskud til angiotensin-ii antagonister, reninhæmmer og visse lægemidler mod dyspepsi

Ændring af tilskud til angiotensin-ii antagonister, reninhæmmer og visse lægemidler mod dyspepsi Til lægen Ændring af tilskud til angiotensin-ii antagonister, reninhæmmer og visse lægemidler mod dyspepsi 18. juni 2010 Lægemiddelstyrelsen ændrer per 15. november 2010 tilskuddene til en række lægemidler

Læs mere

Tabel 7.1 Borgere i kommunerne, som har diabetes

Tabel 7.1 Borgere i kommunerne, som har diabetes Tabel 7.1 Borgere i kommunerne, som har diabetes Region Hovedstaden 6, 5. 7,4 1.6 9, 3.4 9,3 2.6 7,6 2.9 9,1 1.5 5,2 2.3 6,6 2.2 4,3 2. 5,7 2.3 Kbh Vesterbro/Kongens Enghave 4,1 2. 7,1 2.7 7, 1.3,6 2.2

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af s møde nr. 481 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, tirsdag den 20. marts 2018. I mødet deltog: Nævnsmedlemmer: Frank Ingemann Jensen (Danske Regioner) Janne Unkerskov John Teilmann

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 350, tirsdag den 29. marts 2011. Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 29. marts 2011. I mødet

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet 23. december 2011 Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for stærke smertestillende lægemidler (opioider) i ATCgruppe N02A, N07BC og R05DA Baggrund og indhold

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15300 30. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Pakkeforløb for stabil angina pectoris Denne vejledning indeholder, efter en indledning med blandt andet beskrivelse

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Den 4. november 2015 Forslag til indstilling Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Baggrund Sundhedsstyrelsen (nu Lægemiddelstyrelsen) har anmodet om at revurdere tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud,

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud, Lægemiddel Industri Foreningen Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: SUM@SUM.dk cc: rss@sum.dk, rhh@sum.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 15. november 2018 Høringssvar

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 431, tirsdag den 16. juni 2015. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 16. juni 2015. I mødet deltog:

Læs mere

Udviklingen i forbruget af stærke smertestillende

Udviklingen i forbruget af stærke smertestillende Udviklingen i forbruget af stærke smertestillende lægemidler Fra januar 2011 til august 2014 Notat Udviklingen i forbruget af stærke smertestillende lægemidler Fra januar 2011 til august 2014 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG Til virksomheden 4. juli 2017 Sagsnr. 2015122546 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-grupperne N07A, N07CA01, N07X + N02BG Vi har revurderet tilskudsstatus

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod overaktiv blæresyndrom og inkontinens

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod overaktiv blæresyndrom og inkontinens Til virksomheden 15. juni 2018 Sagsnr. 2018051042 T +45 93518614 E dila@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod overaktiv blæresyndrom og inkontinens Vi har revurderet tilskudsstatus for

Læs mere

Samtalebesøg: Ny støtte til patienter, der tager medicin for deres type 2 diabetes

Samtalebesøg: Ny støtte til patienter, der tager medicin for deres type 2 diabetes Samtalebesøg: Ny støtte til patienter, der tager medicin for deres type 2 diabetes Baggrund for projektet Når du er til ambulant besøg, kan det være svært at nå at få talt om alle de ting, der er vigtige.

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Den 14. april 2016 Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Baggrund Sundhedsstyrelsen (nu Lægemiddelstyrelsen) har anmodet om at

Læs mere

To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler

To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 25. juni 2014 To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler 700.000 danskere bruger mere end fem forskellige lægemidler. Dermed

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 354, tirsdag den 24. maj 2011. Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 24. maj 2011. I mødet deltog:

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Antallet af ansøgninger om generelt tilskud, som nævnet behandlede på de månedlige møder, fremgår af figur 1.

Antallet af ansøgninger om generelt tilskud, som nævnet behandlede på de månedlige møder, fremgår af figur 1. Årsrapport fra Medicintilskudsnævnet 2010 Medicintilskudsnævnet rådgiver Lægemiddelstyrelsen i ansøgninger om tilskud til lægemidler. Det gælder både generelle tilskud til lægemidler (efter ansøgning fra

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 415, tirsdag den 19. august 2014. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 19. august 2014. I mødet

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Udviklingen i forbruget af lægemidler mod depression og angst. Fra januar 2011 til december 2012. Notat

Udviklingen i forbruget af lægemidler mod depression og angst. Fra januar 2011 til december 2012. Notat Udviklingen i forbruget af lægemidler mod depression og angst Fra januar 2011 til december 2012 Notat Udviklingen i forbruget af lægemidler mod depression og angst Fra januar 2011 til december 2012 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

C02 Antihypertensiva

C02 Antihypertensiva C02 Antihypertensiva Bilag A1 C02A Antiadrenerge midler, centralt virkende C02C Antiadrenerge midler, perifert virkende C02K Andre antihypertensiva C02AB C02AC Imidazolin-receptor Agonister C02CA Alfa-adrenoceptor

Læs mere

Generelt tilskud til tabletter med indhold af ezetimib

Generelt tilskud til tabletter med indhold af ezetimib Til virksomheden 0. september 018 Sagsnr. 018089 T +454488986 E mss@dkma.dk Generelt tilskud til tabletter med indhold af ezetimib Vi har revurderet tilskudsstatus for tabletter med indhold af ezetimib,

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Generelt tilskud til tabletter med indhold af rosuvastatin

Generelt tilskud til tabletter med indhold af rosuvastatin Til virksomheden 0. september 018 Sagsnr. 0180894 T +454488986 E mss@dkma.dk Generelt tilskud til tabletter med indhold af rosuvastatin Vi har revurderet tilskudsstatus for tabletter med indhold af rosuvastatin,

Læs mere

Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 2015. Store udgifter forbundet med multisygdom

Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 2015. Store udgifter forbundet med multisygdom Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 215 Store udgifter forbundet med multisygdom Denne analyse ser på danskere, som lever med flere samtidige kroniske sygdomme kaldet multisygdom. Der er særlig fokus

Læs mere

N O TAT. Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter

N O TAT. Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter N O TAT Tilgangen og forekomsten af diabetespatienter Diabetes er en sygdom, som rammer en stadig større del af befolkningen. Sygdommen har betydelige konsekvenser både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 391, tirsdag den 19. marts Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 19. marts I mødet deltog: Nævnsmedlemmer:

Læs mere

Til virksomheden 16. januar 2017 Sagsnr Reference usk T E

Til virksomheden 16. januar 2017 Sagsnr Reference usk T E Til virksomheden 16. januar 2017 Sagsnr. 2015122548 Reference usk T +45 44889350 E usk@dkma.dk Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod neuropatiske smerter Vi har revurderet tilskudsstatus for

Læs mere

Regionernes udgifter til medicintilskud 2013

Regionernes udgifter til medicintilskud 2013 Regionernes udgifter til medicintilskud Analysen beskriver, hvordan salget af lægemidler solgt med tilskud 1 til enkeltpersoner samt regionernes udgifter til medicintilskud for denne gruppe har udviklet

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 434, tirsdag den 29. september 2015. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 29. september 2015.

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet 6. januar 2011 Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 346, tirsdag den 14. december 2010 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 14. december

Læs mere

Nedenfor følger sagsfremstilling, lovgrundlag, afgørelse, begrundelse, klagevejledning samt information om ændringerne.

Nedenfor følger sagsfremstilling, lovgrundlag, afgørelse, begrundelse, klagevejledning samt information om ændringerne. Til de på vedlagte liste anførte virksomheder Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til lokal behandling af sygdomme i mundhulen Vi afslutter med denne afgørelse revurdering af tilskudsstatus

Læs mere

Vejledning til brug af tilskudsmodulet i FMK www.fmk-online.dk

Vejledning til brug af tilskudsmodulet i FMK www.fmk-online.dk Vejledning til brug af tilskudsmodulet i FMK www.fmk-online.dk (vejledning til hele FMK kan hentes her). Gode rutiner. Det er vigtigt, at få indarbejdet en procedure der sikrer, at manglende oplysninger

Læs mere

Det fremgår af satspulje- aftalen, at der afsættes 13,6 mio. kr. i perioden 2011-2014. Midlerne, som er anført på år, er:

Det fremgår af satspulje- aftalen, at der afsættes 13,6 mio. kr. i perioden 2011-2014. Midlerne, som er anført på år, er: Revideret tidsplan Forudsætninger for puljen Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet i perioden fra 2011 til 2014 har Tilsyn i fået til opgave at varetage punktet 1.4.4. Forebyggelse af uventede

Læs mere

Tilsynsrapport 2010. Klostertoften Ældrecenter. Adresse: Søndermarksvej 18, 8800 Viborg. Kommune: Viborg. Telefon: 87 87 65 70

Tilsynsrapport 2010. Klostertoften Ældrecenter. Adresse: Søndermarksvej 18, 8800 Viborg. Kommune: Viborg. Telefon: 87 87 65 70 Tilsynsrapport 2010 Klostertoften Ældrecenter J.nr. 2-17-4/5 Embedslægerne Midtjylland Lyseng Alle 1 8270 Højbjerg Tlf 7222 7970 Fax 7222 7448 E-post midt@sst.dk Adresse: Søndermarksvej 18, 8800 Viborg

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Zofran 4 mg og 8 mg frysetørrede tabletter ondansetron Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Sagsfremstilling Medicintilskudsnævnet har afgivet indstilling om lægemidlernes fremtidige tilskudsstatus den 26. januar 2015.

Sagsfremstilling Medicintilskudsnævnet har afgivet indstilling om lægemidlernes fremtidige tilskudsstatus den 26. januar 2015. Til de på vedlagte liste anførte virksomheder Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for NSAID er og lægemidler mod svage smerter i ATC-gruppe M01A (ekskl. glucosamin), M02A, N02BA, N02BB og N02BE Vi afslutter

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Statistik over Nye Lægemidler

Statistik over Nye Lægemidler Statistik over Nye Lægemidler På esundhed.dk under Nye Lægemidler kan du trække rapporter, der viser statistik over brugen af nye lægemidler. I det følgende beskrives, hvilke lægemidler statistikken omfatter

Læs mere

BRUGERMANUAL: Medicinprofilen > Receptserver > Apotekermenu (v6) Indledning Accepter Kildeangivelse Side 1 af 14

BRUGERMANUAL: Medicinprofilen > Receptserver > Apotekermenu (v6) Indledning Accepter Kildeangivelse Side 1 af 14 Indledning Receptserveren er en del af Medicinprofilen. Apoteket kan få adgang til både Medicinprofilen og receptserveren via www.sundhed.dk. Dette kræver, at brugeren har et digitalt medarbejdercertifikat,

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 406, tirsdag den 21. januar 2014. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 21. januar 2014. I mødet

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters

Læs mere

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 DIABETES Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

Salg af smertestillende håndkøbslægemidler 1996-2010

Salg af smertestillende håndkøbslægemidler 1996-2010 Salg af smertestillende håndkøbslægemidler 1996-2010 Indhold INDHOLD... 1 BAGGRUND... 2 SALGET AF SMERTESTILLENDE HÅNDKØBSLÆGEMIDLER DE SENESTE 15 ÅR... 3 Paracetamol sælger mest... 3 En del af håndkøbsmedicinen

Læs mere

Omfanget af henvisninger fra almen praktiserende læger til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud

Omfanget af henvisninger fra almen praktiserende læger til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud A NALYSE Omfanget af henvisninger fra almen praktiserende læger til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse omfanget af henvisninger til

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 417, tirsdag den 23. september 2014. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 23. september 2014.

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere