Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser"

Transkript

1 Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Den 8. september 2011: Børn kan guides ind i foreningslivet Konference: Differentiering Fremtidens læringsmiljø Nyt fra HMU Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser Eleverne skriver røgfri kontrakt De underskriver en kontrakt med forældrene om et røgfrit skoleår. De lærer om røgens kemi og konsekvenser. Og de ser ingen lærere eller gæster ryge på skolens grund. Tranbjerg Skoles ældste elever går nye veje for sundheden. Vores ældste elever er midt i en personlig dannelsesproces, hvor de også undervejs præger hinandens holdninger i forhold til at om de vil vælge at prøve at ryge og eller drikke alkohol. Dér vil vi sætte ind, siger Pia Tøttrup. Hun er pædagogisk leder på Tranbjerg Skole og har i det seneste år stået i spidsen for skolens deltagelse i projekt X:IT, en model til forebyggelse af rygning blandt unge. På sidste skoledag før sommerferien ved den fælles afslutning i aulaen blev trukket lod blandt alle de røgfrie kontrakter, som var overholdt. Elevrådsformanden foretog udtrækningen og vinderen vandt en IPod. Vi håber, at det har skærpet deres opmærksomhed, siger Lisbet Poulsen, koordinator for projektet på skolen. Billede: Lisbet Poulsen og Pia Tøttrup 8. september Næste nr.: 23. sept. Kommende udg.: 6. okt., 27. okt., 10. nov., 24. nov., 8. dec. og 21. dec.

2 SUNDHED - SKOLER (Fortsat: Eleverne skriver røgfri kontrakt) Forældre skal støtte Forældrene er rollemodeller og indpiskere, når børnene skal fravælge røg. Det er udgangspunktet for projektet. Derfor fik alle 7. Klasses forældre sidste år i et brev og ved forældremøder præsenteret en kontrakt, hvor de kan love at støtte deres børn i ikke at ryge mens børnene lover at være røgfri. Halvdelen af børnene har underskrevet kontrakterne. Klasselærerne har fulgt op på kontakterne og vi kan konstatere at de fleste har holdt deres kontrakter, siger Pia Tøttrup. Vi vil signalere røgfri skole. Både for elever og personale. Med projektet gør vi signalet tydeligere. Pia Tøttrup, pædagogisk leder, Tranbjerg Skole. Også lærerne er rollemodeller og har italesat deres rolle på den røgfri skole. De ryger ikke på skolens område og undgår også at ryge, hvor eleverne kan se dem for eksempel på parkeringspladsen. Arbejder med holdninger Eleverne ved godt, at rygning er usund. De ved det hele. Det siger Lisbet Poulsen, lærer i udskolingen og koordinator på projektet. Derfor er det vores opgave at arbejde med holdninger og elevernes bevidsthed om rygning i vores daglige samvær, sådan så de er klar til at tage deres egne valg. Om projekt X:IT Bag projektet står Kræftens Bekæmpelse og Tryg Fondens Forebyggelsescenter. Projektet kører på 93 skoler i tre år. I Aarhus deltager fire skoler, som alle afprøver et nyt materiale, som er inspireret af erfaringer fra Norge og Sverige. X:IT på Tranbjerg Skole Deltagelsen i projektet blev besluttet af ledelsen og udskolingslærerne på et storteammøde i I efteråret deltog hele udskolingen i to temadage om rygning. I år har lærerne valgt at gøre emnet til en del af undervisningen i både naturfag, de humanistiske fag og de timeløse fag. Kontakt: Pia Tøttrup, pædagogisk leder, Tranbjerg Skole. Mail: Henriette Hansen, sundhedskonsulent, Sundhed og Trivsel. Mail: Læs mere: på Side 2

3 HMU Nyt fra HMU Understøttelse af MED og synliggørelse af HMU HMUs Forretningsudvalg var i efteråret 2010 på besøg hos de daværende 13 OmrådeMED med et ønske om at drøfte udfordringer og muligheder i MED-systemet. Alle parter var glade for at mødes og udveksle erfaringer. På møderne kom der flere forslag, som nu er ført ud i livet. Det drejer sig om: *En pjece om, hvad MED-systemet består af *En folder med HMUs opgaver og medlemmer *En postkasse med adressen du kan skrive til, hvis du har spørgsmål eller forslag Folder og pjece finder du på buintra/medarbejder/medsystem, hvor du også kan finde andet materiale om MED: For eksempel referater fra HMU s møder. Siden bliver løbende opdateret. HMUs Forretningsudvalg og formandsskaberne i OmrådeMED mødes igen 13. september med henblik på endnu engang at drøfte udfordringer og muligheder i MED-systemet på baggrund af forårets organisationsændringer. NYT FRA BUINTRA Magistraten behandlede budget 2012 Mandag drøftede de seks medlemmer af Magistraten forslag til Aarhus Kommunes budget for 2012 og hvordan processen skal løbe frem til, at byrådet 13. oktober endeligt vedtager budgettet. Ifølge forslaget er der behov for at forbedre budgettet for i alt 300 millioner kroner. For Børn og Unges vedkommende betyder det behov for budgetforbedringer for 136 mio. kr., som magistratsafdelingerne nu skal komme med konkrete forslag til. Derudover foreslår Magistraten, at der etableres en innovationspulje, hvor alle afdelinger i 2013 skal bidrage med 0,5 pct. af sin lønsum stigende til 1,5 pct. i Budgetforslagene offentliggøres den 19. september på kommunens hjemmeside. Byrådet tager herefter udgangspunkt i forslagene ved budgetforhandlingerne den september. Byrådets budgetforlig bliver offentliggjort 23. september og herefter sendt i høring i kommunens Fælles MEDudvalg og Hoved-MED-udvalget (HMU) for Børn og Unge frem til 5. oktober. På grund af den stramme tidsplan, er der ikke lagt op til en høring af de decentrale MED-udvalg, men der åbnes en hjemmeside, hvor man kan komme med input. Side 3

4 SUNDHED OG TRIVSEL Børn kan guides ind i foreningslivet Den 7. september begyndte 16 pædagoger fra fire SFO er en uddannelse til fritidsvejledere. De bliver spydspidser i et projekt, hvor udsatte børn bliver parate til at være aktive i deres lokale foreninger. Vi får meget fokus på bevægelse i de næste år. Vi vil for eksempel invitere trænere i taekwondo, rulleskøjter og andre idrætsgrene herop i SFO en og følge børnene ud i de lokale klubber for at spille fodbold, håndbold og ride. Ordene er Marc Nøddebos. Han er SFO-leder på Holme Skole og leder af projekt Børn der vil bevæges et projekt, hvis mål er at udvikle metoder og modeller for at samarbejde tværfagligt og sammen med forældre og frivillige i foreninger om at gøre udsatte børn mellem 6 og 10 år klar til at være aktive i deres lokale idrætsforeninger. Projektet omfatter fire skolers SFO er. Bedre inklusion i nærmiljøet De fire SFO er har i samarbejde med VIA University College valgt at udvikle en ny uddannelse til SFOpædagogerne. 16 uddannes i år og flere kolleger følger. Samtidig forbereder SFO erne sig på at invitere lokale foreninger samt Socialforvaltningen til dialog. Målet er at høre, hvor og hvordan der er interesse for at strikke et samarbejde sammen et samarbejde, som skal være givende for alle, understreger projektleder Marc Nøddesbo. SFO erne vil skabe resultater sammen med foreninger SFO erne har et kendskab til børnene, som vi kan bruge, når børnene skal lære at mestre en aktiv rolle i en forening, siger Marc Nøddesbo, SFO erne kan med det pædagogiske arbejde skabe en udviklings- og læringsramme for de udsatte børn, så de efter en periode kan indgå i foreningslivet. Samtidig ønsker vi et direkte samarbejde med de lokale foreninger. For eksempel ved at medlemmer af foreningerne melder sig som foreningsvenner. En foreningsven kan sammen med fritidsvejlederen hjælpe barnet med at afkode foreningsverdenen og lette overgangen til foreningen, forklarer projektlederen. Han mener, at projektet kan medvirke til, at børn med vanskeligheder inkluderes i deres lokale miljø: Jeg tror på, at vi kan lave noget anderledes her. Nu skal vi bare kaste os ud i det. Billede: Marc Nøddesbo, projektleder og SFO-leder, Holme Skole (Fortsættes) Side 4

5 SUNDHED OG TRIVSEL (fortsat: Børn kan guides..) Om projektet Projektet Med i projektet er ud over Holme Skole, Skåde Skole, Rundhøjskolen og Kragelundskolen. Projektgruppen er sammensat af fire SFOledere og fire pædagoger fra skolerne samt konsulenter fra Pædagogisk Afdeling. Hvorfor navnet Børn der vil bevæges?: Jeg tror på, at børn der bevæger sig, lærer at begå sig på en god måde blandt andre og er mere motiverede for at lære. Børn vil jo gerne bevæges. Både fysisk og billedligt. Marc Nøddesbo, projektleder De fire skoler har fået 3,8 millioner kroner fra Socialministeriet til over fire år at udvikle og gennemføre uddannelse, aktiviteter, metodeudvikling, samarbejde og netværk med Socialforvaltning og lokale foreninger. Uddannelsen I uddannelsen vil pædagogerne blandt andet beskæftige sig med pædagogisk idræt, anerkendende fællesskaber, karakteristika for udsatte børn, børns hjernemæssige og motoriske udvikling, forældresamarbejde og samarbejde med Socialforvaltningen. Uddannelsen varer 14 dage. Kontakt: Projektleder Marc Nøddesbo, SFOleder på Holme Skole. Mail: Tanja Christensen, Via University College. Mail: Hvorfor et projekt for udsatte skolebørn i Holme, Kragelund, Skåde og Højbjerg?: Vi har udsatte børn på alle vores skoler. Det særlige i vores projekt er, at vi kender dem. Vi har dem hver dag i SFO og vi kender forældrene. Vores mål er at udvikle en metode til at opfange børnene hurtigere og mere effektivt end tidligere samt få dem foreningsaktive og vi håber at mange andre får lyst til at lære af det, vi laver. Side 5

6 MEDEJERSKAB Ud og se med Åbyhøjgårdens nye bus Af: Birthe Birkebæk, bachelor i Børne- og ungdomskultur Vil du med bussen? Vi kører til Afrika fortæller en 3-årig pige, der sidder ved rattet i Åbyhøjgårdens nye bus. Den er bygget af billedkunstner Niels Rahbæk og fungerer som kreativt værksted og energigenerator. Et skur på legepladsen er forvandlet til en rød bus med rat, instrumentbræt, horn og blå genbrugs sæder fra en ægte bus. Du skal have klippekort. Lyder det fra en 5-årig pige idet jeg stiger på bussen. Hun viser mig et klippekort og guider mig hen på et sæde. Her holder du fast, oplyser hun og peger på et ophæng på væggen, der passer til en hånd. Så glider du ikke ned af sædet, når bussen kører, lyder forklaringen. Vi skal åbne vinduet, så vi kan høre dyrene udenfor. Foreslår en 4-årig dreng, der også er passager i bussen på vej til Afrika. Andre dage går turen til Legoland, Zoologisk Have eller Djurs Sommerland. Mens vi kører fortæller de børn, der er med, at de skiftes til at bestemme, hvor bussen kører hen, lige bortset fra en 5-årig pige, der fortæller, at min mor altså i legen bestemmer, hvor bussen skal køre hen. Ding Dong, her trykker du, når du skal af bussen Fortæller en 4-årig dreng og peger på en stopklokke ved bussens dør. Hjulene på bussen kører fortsat rundt med 3-årige Selma ved rattet. Hun drejer på rattet, smiler og trykker på hornet, da nogle børn uden for er kravlet op på bussens køler. Bussen ser flot ud. Jeg kan li at være chauffør, fordi der er en computer i den. Jeg kan li Afrika, fordi der er varmt derhenne, fortæller hun og trykker på tastaturet, der fungerer som instrumentbræt. (Fortsættes) Side 6

7 MEDEJERSKAB (fortsat: Ud og se med ) Fra skur til bus og kreativt værksted Niels foreslog, at skuret blev indrettet som en retrobus med et kreativt værksted i den ene halvdel og en autentisk bus i den anden., fortæller pædagogisk leder Annette Juul Rasmussen. Vi havde behov for et nyt kreativt værksted i Åbyhøjgården, og derfor tog jeg kontakt til billedkunstner Niels Rahbæk, fortæller Annette Juul Rasmussen, pædagogisk leder. Hun viste ham et skur på legepladsen, der engang havde fungeret som kreativt værksted, men som nu var fyldt med ting og sager. Og så kom der gang i idéerne. Børns medejerskab og rugbrødsenergi Det har været godt, at børnene har kunnet følge processen fra skur til bus. De har siddet på borde og bænke og set, hvordan Niels savede bussens vinduer ud, fortæller Annette. Børnene oplever at det er deres bus. Det skyldes, at deres ideer og ønsker til bussens indhold og udseende er gjort til virkelighed af Niels. Annette husker en dag, hvor flere børn spurgte om, hvordan bussen egentlig skulle køre, på benzin eller hvad? Vi kaldte på Niels, der gik og arbejdede på bussen. Han kom ind på stuen og snakkede brændstof muligheder med børnene, siger Annette og forklarer, at det i praksis betyder, at der er placeret en kondicykel uden for bussen med en slange, der er forbundet med bussen. Når børnene træder i pedalerne omsættes deres rugbrødsmadder til energi, som bussen kører på. Der er næsten altid børn i bussen. Fortæller Annette. Hun synes de er gode til at fordele rollerne og finder selv ud af, hvem der skal sidde ved rattet og hvem, der skal sidde på sæderne, bussen kører ofte til Djurs Sommerland. Nu hvor den er færdig både indvendig og udvendig er det op til personalet at tilrettelægge aktiviteter således at den bliver omdrejningspunktet i den pædagogiske praksis. Bussen skal tænkes ind som rum for kreativ udfoldelse, leg og læring mener Annette og fortæller, at bussen konkret introduceres til sommerfesten for børn og forældre i september. Bussen sætter skub i flere ting. Den afføder nye aktiviteter. Det er vores opgave som pædagoger at sætte den ind i en tematisk sammenhæng. Kontakt: Pædagogisk leder i Åbyhøjgården, Annette Juul Rasmussen. Side 7

8 FU OG MEDBESTEMMELSE Ungebyrødder bag bar i Festugen Af projektkoordinator Astrid Moth Som udløber af arbejdet i Børn og Unge-byrådet har en gruppe unge arbejdet benhårdt for at teste idéen om en ungecafé i Aarhus. Det kulminerede med tre dages pilotprojekt i Festugen. Idéen opstod i Børn og Unge-byrådet, hvor vi havde snakket om, at der manglede et sted, hvor unge mennesker i Aarhus kunne mødes og være sammen. Derfor kom vi på idéen med en café for unge i midt-byen., fortæller sidste års ungeborgmester, 15- årige Julie Tilsted. Til et dialogmøde med byrådspolitikerne fortalte vi om vores idé. Men det var svært at få tilladelse til en café, som var åben hele tiden, og der var ikke tid til at arbejde nok med det i Børn- og Ungebyrådet. Så tog vi det op i vores baggrundsgruppe og besluttede, at vi ville lave en sommerbar som et forsøg. En gruppe unge fra FU-område Skanderborgvej og Grenåvej Øst/Vest gik sammen om at teste idéen om en sommerbar. Det blev til tre dage med smoothiebar og musik af unge bands Initiativet blev bakket op af FU-område Grenåvej Øst og Skanderborgvej. De unge blev assisteret af et par voksne projektkoordinatorer til at guide dem igennem projektmageriet, men arrangementet har hele vejen igennem været præget af en høj grad af ungestyring og medbestemmelse. Aftalen var, at de unge fik 1000 kr. pr. ungearrangør til deres eget budget, og de godt 20 unge arrangører har stået for alt fra PR til at hyre bands, bygge scene og stå i bar. Det har været en mega succes. Vi havde ikke regnet med at der ville komme så mange mennesker, og musikken var også helt vildt fed. Det har været det bedste i hele Festugen. fortæller Julie Tilsted. Arrangementet blev afholdt på den pædagogisk ledede legeplads Skansen i Skanseparken, hvor kunst- og arkitekturfællesskabet Bureau Detoure netop er ved at etablerer et nyt klubhus for unge så måske Ungebyrøddernes oprindelige ønske ikke har så lange udsigter endda. Tid: søndag den 29/8 til onsdag den 31/8 Sted: Legepladsen Skansen. Tal: Ungearrangører: 20. Optrædende bands/artister: 16. Besøgende: godt 300. Budget: kr. Hvad er en baggrundsgruppe? En baggrundsgruppe er en gruppe af unge, som repræsentanterne i Børn og Ungebyrådet mødes med i deres lokalområde for at diskutere de emner, der debatteres i Børn og Unge-byrådet. Vil du vide mere: Find os på facebook under SommerBar Aarhus Kontakt: Proj.koord Nels Panum. Mail: Proj.koord. Astrid Moth. Mail: Side 8

9 NYHEDER OG ARRANGEMENTER Kort Nyt Tandplejen bruger ForældreIntra Tandplejen arbejder nu systematisk med at informere forældre til skoleelever om de generelle forebyggende aktiviteter via klassens opslagstavle på ForældreIntra. Den systematiske brug af ForældreIntra er en del af forældrekontakten i Tandplejens nye forebyggende plan - PROFY og bygger videre på de gode erfaringer, som en række af Tandplejens klinikker i de sidste par år har haft med at bruge ForældreIntra. Informationen på klassens opslagstavle drejer sig om de aktiviteter, som henvender sig til alle elever i klassen. Overtandlæge Ingelise Hansen ser ForældreIntra som et virkelig godt redskab til at informere forældre om Tandplejens forebyggende aktiviteter: På denne måde får forældrene mulighed for at tale videre med deres børn om tandbørstning, slik og tænder, forebyggelse af syreskader på tandemaljen eller andre af de emner, vi underviser i på de forskellige alderstrin. Vi linker også altid til relevante sider på vores hjemmeside, så interesserede forældre kan hente yderligere information eller fx se en video om, hvordan man børster de nye 6- årstænder eller om, hvordan man bruger tandtråd. Find videoerne hos Tandplejen under aarhuskommune.dk: Børst 6-årstænder, Det er bare surt - inkl. animation.,. Tandtråd Kontakt: Ingelise Hansen, overtandlæge. Mail: Rejsegilde Mandag 5. september holdt Børnehaven Tryllefløjten og DII Galaksen rejsegilde på deres nye tilbygning. Børnehaven Tryllefløjten er en af de 19 institutioner, som byrådet besluttede skulle have en vuggegruppe. Men da børnehaven lå ved siden af DII Galaksen besluttede de at udvidelsen skulle være en sammenbygning med et fællesrum, køkken og krybberum og det eksisterende køkken og p- stue blev ombygget til vuggestue. Begge personalegrupper synes at det er spændende og glæder sig det yderligere samarbejde, hvor vuggestuegrupperne også får fælles legeplads - i forvejen har de fælles fodboldbane, bålhytte og mooncarbane som bruges af hele dagtilbudet. Kontakt: Helle Heikendorf, dagtilbudsleder, Sabro. Mail: Side 9

10 KURSER Kurser Hver uge samler vi aktuelle kurser og tilbud om videreuddannelse fra Ugepakkerne. Her får du en kort oversigt. Social pejling og social kapital Social pejling og social kapital er redskaber der kan være med til at løfte kerneopgaver i skole, SFO og klub. Hør om de mest virkningsfulde metoder til forebyggelse af risikoadfærd blandt børn og unge. Metoder til at bekæmpe kriminalitet, mobning med videre vil blive præsenteret og trænet på kurserne, der i alt består af fire moduler med hvert sit fokusområde. Se kursusdatoer og tilmeld dig via Kursusbasen Skoleledelseskonference Årets skoleledelseskonference har fokus på god ledelse i folkeskolen med udgangspunkt i den mangfoldighed af krav, som skoleledelsen møder og den foranderlighed, som kravene er underlagt. Konferencen foregår den oktober på Scandic Bygholm Park Hotel. Tilmelding via Kursusbasen. Side 10

11 KONFERENCE Fremtidens læringsmiljø Find inspiration til, hvordan fremtidens læringsmiljø kan se ud! Nu kan du melde dig til konferencen Differentiering Fremtidens læringsmiljø, som afholdes den 14. november På konferencen præsenteres du for nye bud på, hvordan der på forskellig vis kan skabes mangfoldige og differentierede pædagogiske indsatser, som bidrager til fremtidens læringsmiljø for børn og unge i et 0-18 års perspektiv Konferencen er for dig som lærer, pædagog, leder, vejleder, konsulent, politiker, eller blot hvis du har interesse i temaet. Det får du med: Nye løsninger på nye udfordringer - Flere børn med særlige behov inkluderes i institutioner skoler og ungdomsuddannelser samtidig med at vi skal øge børnenes og de unges kognitive og alsidige kompetencer. Løser vi opgaven via mere struktur, delt folkeskole, elitehold, vejledning, tvungen lektiecafé, mere individualisering eller? Niels Egelund, Professor og direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning, Aarhus Universitet, giver i et oplæg om fremtidens differentierede læringsmiljø sine bud på et attraktivt læringsmiljø, der sikrer, at fremtidens danskere kan klare sig i international konkurrence samt samarbejde innovativt. Børn vil have mening - Alle børn vil lære, for ellers bliver livet for kedeligt. Alle børn vil være dygtige, ellers føler de sig mindre værd. Alle børn vil være socialt kompetente, for de hader ensomhed. Hans Henrik Knoop, lektor og leder af Forskningscenter for Positiv Psykologi, Aarhus Universitet, fortæller på konferencen om børns naturlige motivation og søgen efter mening med deres læring, og om hvordan vi kan møde dem med differentierede pædagogiske rammer. Inspiration til det fremtidens differentierede læringsmiljø 0-18 år Ved konferencen kan du vælge mellem 10 workshops, der tager udgangspunkt i de erfaringer med differentierede læringsmiljøer, som institutioner og skoler i Aarhus har gjort i forbindelse med RULL Rum til Leg og Læring og Lyst til at Lære om læringsstile. Tid: 14. november 2011 Tilmelding: På kursusbasen. Pris: kr. 995,-. Frist for tilmelding: 24. oktober Kontakt: Vedrørende indhold: Helle Gammelgaard, Pædagogik og Udvikling. Mail: Vedrørende tilmelding: Rikke Irmgaard Brødsgaard, Kursusadministrationen, tlf Mail eller Gitte Jensen, kursusadministrationen, tlf , Mail Side 11

12 ARRANGEMENTER 0-18 ÅR Kom til Naturfestival for børn og unge mandag 12. september Oplev ringmærkning, prøv skraldebasket, smag hjortevildt, bag brød over bål og se fisk i søen: I 25 år har naturvejledere i Aarhus været med til at bringe børn og unge ud i naturen til motion, oplevelse, leg og læring. Sammen med andre formidlere i kommunen er de gået sammen for at fejre jubilæet. Den store Naturfestival vil være et overflødighedshorn af arrangementer og informationer om natur og miljøtiltag i Aarhus. Vær med fra morgenstunden og oplev ringmærkning på nærmeste hold eller vær med, når Naturfestivalens mange øvrige aktiviteter går i gang i løbet af formiddagen: Der vil blive serveret smagsprøver på hjortevildtet og være muligheder for at bage sit eget fladbrød over bål. Prøv sænkenetsfiskeri i Aarhus Å og se om der er fisk i Braband Sø. De første 10 klasser, der deltager i sænkenetsfiskeriet, får 4 spræl levende portionsørreder, som de efterfølgende selv kan røge eller grille over bål. Oplev naturen i øjenhøjde og kig efter småkravl i vandhullerne ved naturcenteret eller se på fugle ved Brabrand Sø. Besøg besøgslandbruget og hør om økologi og klap geder, får, høns og kaniner. Rejs tilbage i stenalderen og jernalderen eller få besked om alle vore bål- og shelterpladser i kommunen og sidste nyt om Naturbooking.dk en intro til Aarhus Kommunes nye friluftsportal Få informationer om vores affaldshåndtering, og hvordan vi holder byen ren og prøv skraldebasket eller nogle af Ren By og AffaldVarmes små konkurrencer. Klasserne kan også være med, når UNO Friluftscenter demonstrerer nogle af deres mange udendørslege og samarbejdsøvelser på græsmarken ved det store telt. Hør om de nyeste planer om skovrejsning og udvikling af byens grønne områder. En oplagt mulighed for alle børneinstitutioner til at komme ud i naturen. Sted: Arealerne omkring Naturcenter Sølyst, Louisevej 100, 8220 Brabrand. Tid: 12. September. Ringmærkning kl Øvrige arrangementer kl Arrangører: Natur og Miljø i samarbejde med naturvejledere fra Østjylland, Natursamarbejdet, Affald Varme Aarhus, Ren By, Grønne Guider, Friluftsrådet, Naturhistorisk Museum, Moesgård Museum,Odder Museum, Danmarks Jægerforbund, DN og UNO Friluftscenter med flere. Ingen tilmelding! Side 12

13 ANMELDELSE I de kommende numre af Børn og Unge Nyt bringer vi i samarbejde med folkeskolen.dk og Skolernes Læringscenter - Fællessamlingen (SKOLF) omtaler og anmeldelser af bøger og materialer til inspiration for dig, som arbejder i Børn og Unge. Vi modtager gerne idéer og anmeldelser af aktuelt materiale, som kan omtales i nyhedsbrevet. SKOLF ANBEFALER Evaluering i skolen (2011) En antologi, der er relevant for alle, som arbejder med udvikling af folkeskolen - fra lærerstuderende til konsulenter og skoleforvaltere. Den vil være umiddelbart tilgængelig for de fleste Bogen er opbygget, så der kan pluklæses, men den kan også udgøre en "grundbog" i evaluering, hvis disponeringen følges. Der indledes med en gennemgang af evalueringskulturens fremvækst, og der fokuseres på fire fremherskende former: elevplaner, medarbejderudviklingssamtaler, kvalitetsrapporter og partnerskaber. Bogens næste tre kapitler går tæt på fagområderne naturfag, dansk og praktiskmusiske fag. Områdernes særlige træk og deres ligheder identificeres, og der gives eksempler på evalueringstilgange og -værktøjer. Et omfattende kapitel behandler særskilt emnet: test og testning. Der gøres nøje rede for baggrunden for og argumentationerne omkring brug af test i skolen, og der ses kritisk på resultaterne. Bogens afsluttende kapitel beskriver dannelsens betydning gennem hele skolehistorien, og der advares mod evalueringskultur som en erstatningspædagogik. Bogen rummer forfatterbiografier, indholdsfortegnelse og omfattende referencer Samlet konklusion En grundig og kritisk gennemgang af evaluerings- og testlandskabet i den danske folkeskole Lektør: Hans-Christian Uth Om bogen: 1. udgave. - Århus, Klim, sider. - (Pædagogiske linjer) Redaktør: Benedikte Vilslev Petersen ; redaktør: Marianne Thrane ISBN-13: Pris: kr. 249,00 SKOLF anbefaler denne bog til indkøb, og SKOLF har indkøbt 1 eksemplar. til enkeltbogsamlingen. Bogen kan lånes via bookingsystemet på Tips fra SKOLF: DVD: "Mindfulness og empati i skolen - seks øvelser i praksis". Se den på Lån den fra SKOLF. Relevant for alle, der har med børnegrupper at gøre. DVD: "Dialogisk oplæsning - inspiration fra vuggestue og børnehaver" en dvd produceret i Børn og Unge, Aarhus Kommune. Du kan se og låne den på SKOLF Side 13

14 MEDARBEJDER Nyt om navne Skriv til redaktionen på hvis du har navnestof til nyhedsbrevet. Tillykke med 25 års jubilæet Køkkenmedarbejder Marianne Søndergaard Nøhr, Safiren, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 15. september Fritidspædagogisk leder Birte Irene Hansen, Malling Skoles SFO, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 15. september Pædagogmedhjælper Elif Dursun, Børnehaven Skræppen, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 23. september Pædagog Rose Marie Helweg-Mikkelsen, Børnehuset Digterparken, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 4. september Tak for indsatsen Dagplejer Bente Pasgaard, Dagplejen Holme/Højbjerg, stopper den 15. september efter 41 år som dagplejer i Aarhus Kommune. Kollegerne takker Bente for samarbejdet og ønsker hende god vind fremover. Hallo Børn og Unge Nyt kontakter i de kommende numre en medarbejder og stiller spørgsmål. Catharina Damgaard er koordinator for Børn og Unges otte nye områdekoordinatorer - samtidig at hun fungerer som souschef i Pædagogik og Integration i Pædagogisk Afdeling. Opgaven for områdekoordinatorerne er at fungere som bindeled mellem de decentrale ledere og Pædagogisk Afdeling. Funktionen blev oprettet i foråret Hvad består dit arbejde som koordinator for områdekoordinatorerne af? Jeg sørger for at områdekoordinatorerne mødes ansigt til ansigt med faste intervaller og får delt deres viden om aktuelle indsatser og behov i Børn og Unges institutioner og skoler samt deres erfaringer som områdekoordinatorer. På den måde forsøger vi at koordinere indsatserne på tværs i Børn og Unge. Hvordan er det at være koordinator? Det er et område som for helhedens skyld kræver en hel del koordinering! Det er også en god og vigtig opgave! Hvem koordinerer dit arbejde? Indtil videre kun mig selv Men jeg har tænkt på at nedsætte et koordineringsudvalg - ligesom regeringen! Har du fået kommentarer til din titel? Ja. Nogle har foreslået, at færdselspolitiet i forbindelse med mistanke om spirituskørsel beder folk om 10 gange hurtigt at sige: hvem koordinerer arbejdet for koordinatoren for områdekoordinatorerne! Titler gør nu vist sjældent noget i sig selv - men heldigvis er der altid mennesker bag titlen. Hvilket er rigtig godt også i denne sammenhæng, da titlen koordinator for områdekoordinatorerne sjældent huskes i indbydelser, notater, referater osv. - forståeligt nok. Side 14

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema Nyhedsbrev juni 2015 Ugeskema En folkeskole med plads til alle. Undervisningsdifferentiering, inklusion og klasserumsledelse i praksis. En tilgang som fremmer elevernes egen motivation og lyst til læring,

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Dokumentnr.: 727-2011-32291 side 1 Mål og indholdsbeskrivelsen er skrevet på baggrund af en i Folketinget vedtaget ændring af folkeskoleloven, som medfører, at kommunalbestyrelserne

Læs mere

Morgenåbning: I forbindelse med morgenåbning, tilbyder vi sund morgenmad. Dette er muligt indtil kl. 7.15. Kl. 7.45 sendes alle børnene i skole.

Morgenåbning: I forbindelse med morgenåbning, tilbyder vi sund morgenmad. Dette er muligt indtil kl. 7.15. Kl. 7.45 sendes alle børnene i skole. Kastaniehuset Vi vil her på Kastaniehusets hjemmeside dels komme med en del praktiske oplysninger men også fortælle lidt om institutionens historie, vores pædagogik, bevægelsespolitik m.v.. Hvor er vi:

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Den følgende beskrivelse er et supplement til informationsmødet afholdt på skolen d. 16. juni 2014. >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen.

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. Studiegruppen har taget udgangspunkt i følgende: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Kompetencekrav til børn og unge i det 21. Århundrede... 3. Vores mål... 5. Vi iværksætter 5 indsatser for at nå målene... 6

Kompetencekrav til børn og unge i det 21. Århundrede... 3. Vores mål... 5. Vi iværksætter 5 indsatser for at nå målene... 6 INDHOLD Kompetencekrav til børn og unge i det 21. Århundrede... 3 Vores mål... 5 Vi iværksætter 5 indsatser for at nå målene... 6 1. Vi styrker og sætter mål for den digitale udvikling... 7 2. Vi skaber

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

Sådan startede de en skilsmissegruppe

Sådan startede de en skilsmissegruppe Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge I dette nummer: Oplæg gør viden til læring Skilsmissegruppe hjælper børn Et spadsetik dybere : Rådmanden om 95 pct.-målsætningen Læringsstile

Læs mere

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag.

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag. Folkeskolereformen Folkeskolereformen Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, vil det være med en ny ramme for hverdagen på alle landets folkeskoler. Regeringen har vedtaget en folkeskolereform,

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Aftale mellem. Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole og Børnehus 2012 & 2014

Aftale mellem. Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole og Børnehus 2012 & 2014 Aftale mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole og Børnehus 2012 & 2014 Skabelon for aftalen 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Den fælles politik

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE LÆRING, LEG & BEVÆGELSE Præsentation af oplægsholdere Dagtilbudsleder Karin Andreasen, som vil præsentere de overordnet visioner og tanker bag projektet. Pædagogisk leder Nete Rosenkilde, som vil præsentere

Læs mere

Processen. Efter aftale med skolebestyrelsen arrangerede SFO-ledelsen i samarbejde med medarbejdsrepræsentanter

Processen. Efter aftale med skolebestyrelsen arrangerede SFO-ledelsen i samarbejde med medarbejdsrepræsentanter Mål- og indholdsbeskrivelse for Brøndbyvester SFO 1 Mål- og indholdsbeskrivelse hvorfor og hvordan? Kommunalbestyrelsen ønsker at skabe en sammenhæng mellem de politiske beslutninger; først og fremmest

Læs mere

Oplæg for deltagere på messen.

Oplæg for deltagere på messen. 1 Oplæg for deltagere på messen. Side 1 2 Baggrunden for skolereformen Den danske folkeskole står over for store udfordringer Det faglige niveau særligt i læsning og matematik er ikke tilstrækkeligt højt

Læs mere

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN HØJ FAGLIGHED GOD TRIVSEL FÆLLESSKAB Skolestart er en milepæl i alle børns liv og meget betydningsfuld såvel i en faglig som en social

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00 Børnehusene Nivå Jane Sys Toftesgaard Telefon 72 56 53 44 JSTO@fredensborg.dk I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå 1.

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET LÆRING & TRIVSEL

INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET LÆRING & TRIVSEL INTRODUKTION TIL BØRNE- OG UNGEOMRÅDET Nyt syn på kerneopgaven i både dagtilbud og skole Hvad er det nye? Det er at fokus flytter fra aktiviteterne og det, som foregår i undervisningen til børnenes læring

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

SFO pædagogik skal frem i lyset

SFO pædagogik skal frem i lyset SFO pædagogik skal frem i lyset Af Niels Brockenhuus, pædagogisk konsulent SFOerne har eksisteret i 25 år og næsten alle landets kommuner har indført SFOer. De er nævnt nærmest som et appendiks i folkeskoleloven

Læs mere

KONTAKTEN Øster Snede Skole

KONTAKTEN Øster Snede Skole KONTAKTEN Øster Snede Skole Skoleåret 2012/2013 Nr. 4 Kalenderen skoleåret 2012 2013 Skolens aktivitetskalender kan ses på Skolens hjemmeside: www.oester-snede-skole.dk Ferieplan for skolerne - skoleåret

Læs mere

X:IT - Hvad, hvem og hvordan

X:IT - Hvad, hvem og hvordan X:IT - Hvad, hvem og hvordan Samlet indsats mod rygning Børn, Unge & Rygning i Kræftens Bekæmpelse har udviklet en intervention, X:IT, som skal reducere antallet af rygere blandt børn og unge i kommunerne.

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Hvorfor deltage i Barnet i Centrum? - Erfaringer fra Svendborg kommunes deltagelse i Barnet i Centrum 1 Ved Birgit Lindberg dagtilbudschef Dagtilbudsområdet

Læs mere

For elever der går i 4. klasse til og med 6. klasse gælder følgende priser:

For elever der går i 4. klasse til og med 6. klasse gælder følgende priser: Åbningstider. Mandag til torsdag fra kl. 14.00-17.00. Fredag fra kl. 14.00-16.00. Mandag til fredag har SFO åben om morgenen fra kl. 6.30-8.00. Udvidet SFO. Fra august er det muligt for elever fra 4. årgang

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Myretuen/Hyrdebakken. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Myretuen/Hyrdebakken. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Myretuen/Hyrdebakken. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune.

Læs mere

Velkommen til kontaktforældremøde 19.8.14

Velkommen til kontaktforældremøde 19.8.14 Skolereform på Hummeltofteskolen 14-1515 Velkommen til kontaktforældremøde 19.8.14 Program 1. Præsentation af den nye bestyrelse, bestyrelsens årsplan 14-1515 samt principper for kontaktforældrearbejdet.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Folkeskolereformen 2013

Folkeskolereformen 2013 Program Oplæg om: - Folkeskolereformen - Hvad gør vi på Kragelundskolen? - SFO Skolebestyrelsen - valg Spørgsmål og debat - Valg til skolebestyrelsen - Kragelundskolen næste skoleår Folkeskolereformen

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

Unge og partnerskaber - en læringsdag

Unge og partnerskaber - en læringsdag Lokalbibliotekerne i Aarhus inviterer til: Unge og partnerskaber - en læringsdag Tirsdag den 4.10.2011 Kl. 09.30-16.00 Læringsdagen sætter fokus på, hvordan VI [biblioteker, boligsociale og frivillige

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 1. Sang og velkomst 2. Orientering fra skolen v. Palle Fogh 3. Orientering fra bestyrelsen v. Marie N. 4. Præsentation af Marietta,

Læs mere

Nyt gratis tilbud til skoler

Nyt gratis tilbud til skoler Vær så god: Her er der inspiration til skoler, efterskoler, gymnasier mv. om kreativitet, innovation, selvstædighed og fællesskab f.eks. som tværfagligt emneugeforløb. Nyt gratis tilbud til skoler Skøn

Læs mere

Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg Midtfyn Kommune

Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg Midtfyn Kommune Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg Midtfyn Kommune 1 Fagsekretariat for undervisning 2014 Forord Danmark har en god folkeskole, men den skal udvikles, så den bliver endnu

Læs mere

Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Strategi for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Strategiens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Strategi for alle børn og unges læring,

Læs mere

Livet i udskolingen. I det følgende er en introduktion til hverdagen i udskolingen på Hellerup skole.

Livet i udskolingen. I det følgende er en introduktion til hverdagen i udskolingen på Hellerup skole. Livet i udskolingen I det følgende er en introduktion til hverdagen i udskolingen på Hellerup skole. Organisering Udskolingen bor på 2. sal og er organiseret i to hjemområder, der har navn efter planetsystemet.

Læs mere

Børnehaven Regnbuen Fjellerupvej 22-24 5463 Harndrup - 1 -

Børnehaven Regnbuen Fjellerupvej 22-24 5463 Harndrup - 1 - Børnehaven Regnbuen Fjellerupvej 22-24 5463 Harndrup - 1 - Profil Hvad kendetegner institutionen? Hvad vil I gerne være kendt for? Hvem er I? Hvad lægger I vægt på i det daglige arbejde med børnene? Regnbuen

Læs mere

Ny Folkeskolereform Bogense Skole. Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse.

Ny Folkeskolereform Bogense Skole. Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse. Ny Folkeskolereform Bogense Skole Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse. Program 16. juni 2014. Velkomst. Bogense skoles visioner, mål og pejlemærker Skolereformen 2014. formål og indhold. Skolereformen

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

Virksomhedsplan Børnehuset Spiloppen 2012

Virksomhedsplan Børnehuset Spiloppen 2012 Virksomhedsplan Børnehuset Spiloppen 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse side 2 Forord side 3 Faktaoplysninger side 3 Samfundsmæssige forudsætninger side 3 Institutionens værdigrundlag side 3

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011

Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Institutionens navn: Skema til pædagogisk tilsyn med dagtilbud Frederikssund kommune 2011 Dato for tilsyn: 30. november 2011 Deltagere ved tilsynet: Karen Byrne, bestyrelsesformand og Helle Hammerich,

Læs mere

Det Danske Forældreråd Rygaards Skole

Det Danske Forældreråd Rygaards Skole Dato: 30. maj 2013 Sted: Parloir Dirigent: Thomas Krantz Referent: Johan Hartmann Stæger Referat fra Forældrerepræsentantskabsmøde for Det Danske Forældreråd, den 30. maj 2013 1. Dagsorden Dagsordenen

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT Fase 1 Temadrøftelse august Politiske pejlemærker i august KL-møde for kommunalpolitikere 16.august Politisk møde med skolebestyrelser Udvalget

Læs mere

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie.

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie. NYT August 2015 Velkommen tilbage fra sommerferie. Hækken er klippet, vinduerne pudset og solen skinner. Det er dejligt at komme tilbage fra ferien og se så mange glade, friske og veloplagte elever. Flere

Læs mere

Referat af møde den 7/11 2012

Referat af møde den 7/11 2012 Nøvling Skole den 14/1 2013 Møde Tid Sted Deltagere Mødeleder Referent Skolebestyrelsesmøde Den 07.11.2012, kl. 17.00 19.00 Nøvling Skole Christina Thorsted Jensen, Sanne Hvid, Marina Sørensen, Michael

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Nyt gratis tilbud til skoler

Nyt gratis tilbud til skoler Vær så god: Her er der inspiration til skoler, efterskoler, gymnasier mv. om kreativitet, innovation, selvstædighed og fællesskab f.eks. som tværfagligt emneugeforløb. Skøn Skole giver jer gratis hjælp

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid Rådhusskolen - Specialcenter Idrætsvej 1 6580 Vamdrup Telefon 79 79 70 60 EAN 5798005330202 E-mail raadshusskolen@kolding.dk www.kolding.dk Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter

Læs mere

PÅ VEJ I SKOLE. Fra dagtilbud til. En god skolestart et fælles ansvar

PÅ VEJ I SKOLE. Fra dagtilbud til. En god skolestart et fælles ansvar PÅ VEJ I SKOLE Fra dagtilbud til + En god skolestart et fælles ansvar De fleste børn er glade for at gå i børnehave og de fleste børn glæder sig til at komme i skole. Hos jer forældre går der givet vis

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Ordinær Generalforsamling i LEV Københavns Kommunekreds. onsdag d. 26. februar 2014.

Ordinær Generalforsamling i LEV Københavns Kommunekreds. onsdag d. 26. februar 2014. Igen blev generalforsamlingen afholdt i Uddannelsescenter UIUs lyse og rummelige lokaler. LEV København havde fået tilsagn fra to oplægsholdere til at indlede kredsens generalforsamling: Anna-Belinda Fosdal,

Læs mere

MØDE FOR NYE FORÆLDRE PÅ ÅLØKKESKOLEN D. 11. NOVEMBER 2014

MØDE FOR NYE FORÆLDRE PÅ ÅLØKKESKOLEN D. 11. NOVEMBER 2014 MØDE FOR NYE FORÆLDRE PÅ ÅLØKKESKOLEN D. 11. NOVEMBER 2014 Deltagere i mødet Børnehaveklasseleder: Nicoline Tams SFO-leder: Søren Toft Jepsen Lærer i indskolingen: Lene Juul Kejser Mortensen Souschef:

Læs mere

En skole i særklasse

En skole i særklasse En skole i særklasse Konference 22.11.2012 TRE-FOR Park, Odense Generator foredrag, kursus og konferencer www.foredragogkonferencer.dk En skole i særklasse Verden er i forandring. Vi har vinket farvel

Læs mere

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Sfo v/ Virum Skole Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Velkommen til Virum Skoles Sfo Med denne pjece ønsker vi børn og forældre velkommen til vores skolefritidsordning. Vi håber,

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/i fokus/aftale om et fagligt loeft affolkeskolen/overblik over reformen Eller som kortlink:

Læs mere

Referat Møde nr. 9-2012 Bestyrelsesmøde mandag 17. september 2012 kl. 19.00 22.00

Referat Møde nr. 9-2012 Bestyrelsesmøde mandag 17. september 2012 kl. 19.00 22.00 Referat Møde nr. 9-2012 Bestyrelsesmøde mandag 17. september 2012 kl. 19.00 22.00 Tilstede: Jonas, Jesper, Jens, Anne Marie, Steen, Janne, Marianne, Louise, Susanne Fraværende: Nanna Dagsorden Ansv. Ca.

Læs mere

Den Sammenhængende Skoledag. Den Sammenhængende Skoledag for dig og dit barn

Den Sammenhængende Skoledag. Den Sammenhængende Skoledag for dig og dit barn Den Sammenhængende Skoledag Den Sammenhængende Skoledag for dig og dit barn Den Sammenhængende Skoledag for dig og dit barn Scan koden Find materiale om DSS, på platformen www.odense.dk/dss 2 I Den Sammenhængende

Læs mere

Virksomhedsplan for Troldehøjen

Virksomhedsplan for Troldehøjen Virksomhedsplan for Troldehøjen Forord Daginstitutionen Troldehøjen Praktiske oplysninger Børnenormeringen Åbningstider Kort overblik over Børne og ungepolitikken Kort målsætning for daginstitutionerne.

Læs mere

Din og min nye skole

Din og min nye skole Din og min nye skole Folkeskolereformen i Mariagerfjord Kommune Læring i centrum Når klokken ringer ind til en ny skoledag den 11. august 2014, så bliver det til en ny, mere spændende og alsidig skoledag.

Læs mere

Bavnehøj Skoles profil

Bavnehøj Skoles profil Bavnehøj Skoles profil Fra 2012 er Bavnehøj Skole profilskole. Vi har fokus på at sammenkoble faglig læring med fysisk aktivitet og en kreativ tilgang. Vores profil Læring i bevægelse kundskaber, krop

Læs mere

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Håndbog for Skolesportsledere. Gode råd og inspiration til arbejdet med Skolesport.

Håndbog for Skolesportsledere. Gode råd og inspiration til arbejdet med Skolesport. Håndbog for Skolesportsledere Gode råd og inspiration til arbejdet med Skolesport. Håndbog for Skolesportsledere Denne håndbog er udarbejdet af Skolesports projektledere Rikke Lindskov Simonsen Lise Sohl

Læs mere

kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps

kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps 1 indhold Den nye træner 3 Få styr på din klub 4 Unglederuddannelse 5 Effektive møder 6 Medlemssucces

Læs mere

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune 2012 Formål Den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet skal medvirke til at forebygge kriminalitet i Norddjurs Kommune.

Læs mere

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest Nyhedsbrev maj 2015 Vi går ind i milde maj måned med lysegrønne træer, blomstrende buske og varme i luften. Nedenfor kan I se et skema over maj måned, som giver et overblik over de mest overordnede ting,

Læs mere

SFO UGLEREDEN. SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole

SFO UGLEREDEN. SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole SFO UGLEREDEN SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole 1 VELKOMMEN TIL SFO PÅ NØRRE ALSLEV SKOLE Med denne lille folder, vil vi gerne byde velkommen til skolefritidsordningen og samtidig

Læs mere

Indsats for udvikling af børns. Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013

Indsats for udvikling af børns. Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013 Indsats for udvikling af børns Sprog og sociale kompetencer på dagtilbudsområdet 2012-2013 VI GIVER FLERE BØRN GODE KORT PÅ HÅNDEN OG EN GOD START PÅ LIVET For at give flere børn gode livschancher har

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Kastanjehuset Mørke. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Kastanjehuset Mørke. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Kastanjehuset Mørke. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune.

Læs mere

Velkommen til andet nyhedsbrev for Bavnehøj Skole i 2014. I denne udgave kan I blandt andet læse om følgende emner:

Velkommen til andet nyhedsbrev for Bavnehøj Skole i 2014. I denne udgave kan I blandt andet læse om følgende emner: Kære forældre Velkommen til andet nyhedsbrev for Bavnehøj Skole i 2014. I denne udgave kan I blandt andet læse om følgende emner: Nyt fra ledelsen: Bavnehøj Skoles pædagogiske leder Anne-Dorte Frandsen

Læs mere

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Projektleder: Pia Christensen 06-06-2014 Indholdsfortegnelse FORORD... 2

Læs mere

Kære forældre. Om skolefusionen

Kære forældre. Om skolefusionen Kære forældre Tusind tak for den flotte opbakning vi har fået her i opstarten af det nye skolerår til alle de nye tiltag, der er sat i værk, og der har været rigtig meget at skulle forholde sig til både

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Rammer og retning for udmøntning af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Arbejdsgruppe 1`s forslag 3. udgave Den 11. oktober 2013 1 Stærkere fokus på elevernes læring Folkeskolens elever skal blive

Læs mere

Understøttende undervisning. En ny folkeskole

Understøttende undervisning. En ny folkeskole Understøttende undervisning En ny folkeskole 2 Understøttende undervisning Understøttende undervisning Elevernes læring og trivsel i en varieret og motiverende skoledag Målet med folkeskolereformen er,

Læs mere

N.J. Fjordsgades Skole

N.J. Fjordsgades Skole N.J. Fjordsgades Skole ------------ ------------------ --- Nyhedsbrev fra fremtidens folkeskole I dette nummer 1 CAMP-ister i fremtidens folkeskole 1 Foranderlighed som udfordring 2 Opblødning af traditionelle

Læs mere

Indskolingen. - velkommen i skole

Indskolingen. - velkommen i skole Indskolingen - velkommen i skole Profil for indskolingen på Holme Skole KÆRE FORÆLDRE I denne pixiudgave kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen, mens jeres barn går i indskolingen

Læs mere

Pædagogiske principper SFO

Pædagogiske principper SFO Pædagogiske principper SFO Spørgsmål mellem barn og pædagog: Lærer man noget i SFO?... Lang pause:. Hele tiden, men man opdager det ikke. Den frie leg I Nordbyskolens SFO skal barnet gennem den "frie leg"først

Læs mere

Samarbejde mellem folkeskolen og idrætsforeningerne - modeller til inspiration

Samarbejde mellem folkeskolen og idrætsforeningerne - modeller til inspiration Samarbejde mellem folkeskolen og idrætsforeningerne - modeller til inspiration Forord I forsommeren blev der indgået politisk aftale om en omfattende og visionær reform af Folkeskolen. Intentionen er at

Læs mere