Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser"

Transkript

1 Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Den 8. september 2011: Børn kan guides ind i foreningslivet Konference: Differentiering Fremtidens læringsmiljø Nyt fra HMU Naturfestival for børn 0-18 år og anmeldelser Eleverne skriver røgfri kontrakt De underskriver en kontrakt med forældrene om et røgfrit skoleår. De lærer om røgens kemi og konsekvenser. Og de ser ingen lærere eller gæster ryge på skolens grund. Tranbjerg Skoles ældste elever går nye veje for sundheden. Vores ældste elever er midt i en personlig dannelsesproces, hvor de også undervejs præger hinandens holdninger i forhold til at om de vil vælge at prøve at ryge og eller drikke alkohol. Dér vil vi sætte ind, siger Pia Tøttrup. Hun er pædagogisk leder på Tranbjerg Skole og har i det seneste år stået i spidsen for skolens deltagelse i projekt X:IT, en model til forebyggelse af rygning blandt unge. På sidste skoledag før sommerferien ved den fælles afslutning i aulaen blev trukket lod blandt alle de røgfrie kontrakter, som var overholdt. Elevrådsformanden foretog udtrækningen og vinderen vandt en IPod. Vi håber, at det har skærpet deres opmærksomhed, siger Lisbet Poulsen, koordinator for projektet på skolen. Billede: Lisbet Poulsen og Pia Tøttrup 8. september Næste nr.: 23. sept. Kommende udg.: 6. okt., 27. okt., 10. nov., 24. nov., 8. dec. og 21. dec.

2 SUNDHED - SKOLER (Fortsat: Eleverne skriver røgfri kontrakt) Forældre skal støtte Forældrene er rollemodeller og indpiskere, når børnene skal fravælge røg. Det er udgangspunktet for projektet. Derfor fik alle 7. Klasses forældre sidste år i et brev og ved forældremøder præsenteret en kontrakt, hvor de kan love at støtte deres børn i ikke at ryge mens børnene lover at være røgfri. Halvdelen af børnene har underskrevet kontrakterne. Klasselærerne har fulgt op på kontakterne og vi kan konstatere at de fleste har holdt deres kontrakter, siger Pia Tøttrup. Vi vil signalere røgfri skole. Både for elever og personale. Med projektet gør vi signalet tydeligere. Pia Tøttrup, pædagogisk leder, Tranbjerg Skole. Også lærerne er rollemodeller og har italesat deres rolle på den røgfri skole. De ryger ikke på skolens område og undgår også at ryge, hvor eleverne kan se dem for eksempel på parkeringspladsen. Arbejder med holdninger Eleverne ved godt, at rygning er usund. De ved det hele. Det siger Lisbet Poulsen, lærer i udskolingen og koordinator på projektet. Derfor er det vores opgave at arbejde med holdninger og elevernes bevidsthed om rygning i vores daglige samvær, sådan så de er klar til at tage deres egne valg. Om projekt X:IT Bag projektet står Kræftens Bekæmpelse og Tryg Fondens Forebyggelsescenter. Projektet kører på 93 skoler i tre år. I Aarhus deltager fire skoler, som alle afprøver et nyt materiale, som er inspireret af erfaringer fra Norge og Sverige. X:IT på Tranbjerg Skole Deltagelsen i projektet blev besluttet af ledelsen og udskolingslærerne på et storteammøde i I efteråret deltog hele udskolingen i to temadage om rygning. I år har lærerne valgt at gøre emnet til en del af undervisningen i både naturfag, de humanistiske fag og de timeløse fag. Kontakt: Pia Tøttrup, pædagogisk leder, Tranbjerg Skole. Mail: Henriette Hansen, sundhedskonsulent, Sundhed og Trivsel. Mail: Læs mere: på Side 2

3 HMU Nyt fra HMU Understøttelse af MED og synliggørelse af HMU HMUs Forretningsudvalg var i efteråret 2010 på besøg hos de daværende 13 OmrådeMED med et ønske om at drøfte udfordringer og muligheder i MED-systemet. Alle parter var glade for at mødes og udveksle erfaringer. På møderne kom der flere forslag, som nu er ført ud i livet. Det drejer sig om: *En pjece om, hvad MED-systemet består af *En folder med HMUs opgaver og medlemmer *En postkasse med adressen du kan skrive til, hvis du har spørgsmål eller forslag Folder og pjece finder du på buintra/medarbejder/medsystem, hvor du også kan finde andet materiale om MED: For eksempel referater fra HMU s møder. Siden bliver løbende opdateret. HMUs Forretningsudvalg og formandsskaberne i OmrådeMED mødes igen 13. september med henblik på endnu engang at drøfte udfordringer og muligheder i MED-systemet på baggrund af forårets organisationsændringer. NYT FRA BUINTRA Magistraten behandlede budget 2012 Mandag drøftede de seks medlemmer af Magistraten forslag til Aarhus Kommunes budget for 2012 og hvordan processen skal løbe frem til, at byrådet 13. oktober endeligt vedtager budgettet. Ifølge forslaget er der behov for at forbedre budgettet for i alt 300 millioner kroner. For Børn og Unges vedkommende betyder det behov for budgetforbedringer for 136 mio. kr., som magistratsafdelingerne nu skal komme med konkrete forslag til. Derudover foreslår Magistraten, at der etableres en innovationspulje, hvor alle afdelinger i 2013 skal bidrage med 0,5 pct. af sin lønsum stigende til 1,5 pct. i Budgetforslagene offentliggøres den 19. september på kommunens hjemmeside. Byrådet tager herefter udgangspunkt i forslagene ved budgetforhandlingerne den september. Byrådets budgetforlig bliver offentliggjort 23. september og herefter sendt i høring i kommunens Fælles MEDudvalg og Hoved-MED-udvalget (HMU) for Børn og Unge frem til 5. oktober. På grund af den stramme tidsplan, er der ikke lagt op til en høring af de decentrale MED-udvalg, men der åbnes en hjemmeside, hvor man kan komme med input. Side 3

4 SUNDHED OG TRIVSEL Børn kan guides ind i foreningslivet Den 7. september begyndte 16 pædagoger fra fire SFO er en uddannelse til fritidsvejledere. De bliver spydspidser i et projekt, hvor udsatte børn bliver parate til at være aktive i deres lokale foreninger. Vi får meget fokus på bevægelse i de næste år. Vi vil for eksempel invitere trænere i taekwondo, rulleskøjter og andre idrætsgrene herop i SFO en og følge børnene ud i de lokale klubber for at spille fodbold, håndbold og ride. Ordene er Marc Nøddebos. Han er SFO-leder på Holme Skole og leder af projekt Børn der vil bevæges et projekt, hvis mål er at udvikle metoder og modeller for at samarbejde tværfagligt og sammen med forældre og frivillige i foreninger om at gøre udsatte børn mellem 6 og 10 år klar til at være aktive i deres lokale idrætsforeninger. Projektet omfatter fire skolers SFO er. Bedre inklusion i nærmiljøet De fire SFO er har i samarbejde med VIA University College valgt at udvikle en ny uddannelse til SFOpædagogerne. 16 uddannes i år og flere kolleger følger. Samtidig forbereder SFO erne sig på at invitere lokale foreninger samt Socialforvaltningen til dialog. Målet er at høre, hvor og hvordan der er interesse for at strikke et samarbejde sammen et samarbejde, som skal være givende for alle, understreger projektleder Marc Nøddesbo. SFO erne vil skabe resultater sammen med foreninger SFO erne har et kendskab til børnene, som vi kan bruge, når børnene skal lære at mestre en aktiv rolle i en forening, siger Marc Nøddesbo, SFO erne kan med det pædagogiske arbejde skabe en udviklings- og læringsramme for de udsatte børn, så de efter en periode kan indgå i foreningslivet. Samtidig ønsker vi et direkte samarbejde med de lokale foreninger. For eksempel ved at medlemmer af foreningerne melder sig som foreningsvenner. En foreningsven kan sammen med fritidsvejlederen hjælpe barnet med at afkode foreningsverdenen og lette overgangen til foreningen, forklarer projektlederen. Han mener, at projektet kan medvirke til, at børn med vanskeligheder inkluderes i deres lokale miljø: Jeg tror på, at vi kan lave noget anderledes her. Nu skal vi bare kaste os ud i det. Billede: Marc Nøddesbo, projektleder og SFO-leder, Holme Skole (Fortsættes) Side 4

5 SUNDHED OG TRIVSEL (fortsat: Børn kan guides..) Om projektet Projektet Med i projektet er ud over Holme Skole, Skåde Skole, Rundhøjskolen og Kragelundskolen. Projektgruppen er sammensat af fire SFOledere og fire pædagoger fra skolerne samt konsulenter fra Pædagogisk Afdeling. Hvorfor navnet Børn der vil bevæges?: Jeg tror på, at børn der bevæger sig, lærer at begå sig på en god måde blandt andre og er mere motiverede for at lære. Børn vil jo gerne bevæges. Både fysisk og billedligt. Marc Nøddesbo, projektleder De fire skoler har fået 3,8 millioner kroner fra Socialministeriet til over fire år at udvikle og gennemføre uddannelse, aktiviteter, metodeudvikling, samarbejde og netværk med Socialforvaltning og lokale foreninger. Uddannelsen I uddannelsen vil pædagogerne blandt andet beskæftige sig med pædagogisk idræt, anerkendende fællesskaber, karakteristika for udsatte børn, børns hjernemæssige og motoriske udvikling, forældresamarbejde og samarbejde med Socialforvaltningen. Uddannelsen varer 14 dage. Kontakt: Projektleder Marc Nøddesbo, SFOleder på Holme Skole. Mail: Tanja Christensen, Via University College. Mail: Hvorfor et projekt for udsatte skolebørn i Holme, Kragelund, Skåde og Højbjerg?: Vi har udsatte børn på alle vores skoler. Det særlige i vores projekt er, at vi kender dem. Vi har dem hver dag i SFO og vi kender forældrene. Vores mål er at udvikle en metode til at opfange børnene hurtigere og mere effektivt end tidligere samt få dem foreningsaktive og vi håber at mange andre får lyst til at lære af det, vi laver. Side 5

6 MEDEJERSKAB Ud og se med Åbyhøjgårdens nye bus Af: Birthe Birkebæk, bachelor i Børne- og ungdomskultur Vil du med bussen? Vi kører til Afrika fortæller en 3-årig pige, der sidder ved rattet i Åbyhøjgårdens nye bus. Den er bygget af billedkunstner Niels Rahbæk og fungerer som kreativt værksted og energigenerator. Et skur på legepladsen er forvandlet til en rød bus med rat, instrumentbræt, horn og blå genbrugs sæder fra en ægte bus. Du skal have klippekort. Lyder det fra en 5-årig pige idet jeg stiger på bussen. Hun viser mig et klippekort og guider mig hen på et sæde. Her holder du fast, oplyser hun og peger på et ophæng på væggen, der passer til en hånd. Så glider du ikke ned af sædet, når bussen kører, lyder forklaringen. Vi skal åbne vinduet, så vi kan høre dyrene udenfor. Foreslår en 4-årig dreng, der også er passager i bussen på vej til Afrika. Andre dage går turen til Legoland, Zoologisk Have eller Djurs Sommerland. Mens vi kører fortæller de børn, der er med, at de skiftes til at bestemme, hvor bussen kører hen, lige bortset fra en 5-årig pige, der fortæller, at min mor altså i legen bestemmer, hvor bussen skal køre hen. Ding Dong, her trykker du, når du skal af bussen Fortæller en 4-årig dreng og peger på en stopklokke ved bussens dør. Hjulene på bussen kører fortsat rundt med 3-årige Selma ved rattet. Hun drejer på rattet, smiler og trykker på hornet, da nogle børn uden for er kravlet op på bussens køler. Bussen ser flot ud. Jeg kan li at være chauffør, fordi der er en computer i den. Jeg kan li Afrika, fordi der er varmt derhenne, fortæller hun og trykker på tastaturet, der fungerer som instrumentbræt. (Fortsættes) Side 6

7 MEDEJERSKAB (fortsat: Ud og se med ) Fra skur til bus og kreativt værksted Niels foreslog, at skuret blev indrettet som en retrobus med et kreativt værksted i den ene halvdel og en autentisk bus i den anden., fortæller pædagogisk leder Annette Juul Rasmussen. Vi havde behov for et nyt kreativt værksted i Åbyhøjgården, og derfor tog jeg kontakt til billedkunstner Niels Rahbæk, fortæller Annette Juul Rasmussen, pædagogisk leder. Hun viste ham et skur på legepladsen, der engang havde fungeret som kreativt værksted, men som nu var fyldt med ting og sager. Og så kom der gang i idéerne. Børns medejerskab og rugbrødsenergi Det har været godt, at børnene har kunnet følge processen fra skur til bus. De har siddet på borde og bænke og set, hvordan Niels savede bussens vinduer ud, fortæller Annette. Børnene oplever at det er deres bus. Det skyldes, at deres ideer og ønsker til bussens indhold og udseende er gjort til virkelighed af Niels. Annette husker en dag, hvor flere børn spurgte om, hvordan bussen egentlig skulle køre, på benzin eller hvad? Vi kaldte på Niels, der gik og arbejdede på bussen. Han kom ind på stuen og snakkede brændstof muligheder med børnene, siger Annette og forklarer, at det i praksis betyder, at der er placeret en kondicykel uden for bussen med en slange, der er forbundet med bussen. Når børnene træder i pedalerne omsættes deres rugbrødsmadder til energi, som bussen kører på. Der er næsten altid børn i bussen. Fortæller Annette. Hun synes de er gode til at fordele rollerne og finder selv ud af, hvem der skal sidde ved rattet og hvem, der skal sidde på sæderne, bussen kører ofte til Djurs Sommerland. Nu hvor den er færdig både indvendig og udvendig er det op til personalet at tilrettelægge aktiviteter således at den bliver omdrejningspunktet i den pædagogiske praksis. Bussen skal tænkes ind som rum for kreativ udfoldelse, leg og læring mener Annette og fortæller, at bussen konkret introduceres til sommerfesten for børn og forældre i september. Bussen sætter skub i flere ting. Den afføder nye aktiviteter. Det er vores opgave som pædagoger at sætte den ind i en tematisk sammenhæng. Kontakt: Pædagogisk leder i Åbyhøjgården, Annette Juul Rasmussen. Side 7

8 FU OG MEDBESTEMMELSE Ungebyrødder bag bar i Festugen Af projektkoordinator Astrid Moth Som udløber af arbejdet i Børn og Unge-byrådet har en gruppe unge arbejdet benhårdt for at teste idéen om en ungecafé i Aarhus. Det kulminerede med tre dages pilotprojekt i Festugen. Idéen opstod i Børn og Unge-byrådet, hvor vi havde snakket om, at der manglede et sted, hvor unge mennesker i Aarhus kunne mødes og være sammen. Derfor kom vi på idéen med en café for unge i midt-byen., fortæller sidste års ungeborgmester, 15- årige Julie Tilsted. Til et dialogmøde med byrådspolitikerne fortalte vi om vores idé. Men det var svært at få tilladelse til en café, som var åben hele tiden, og der var ikke tid til at arbejde nok med det i Børn- og Ungebyrådet. Så tog vi det op i vores baggrundsgruppe og besluttede, at vi ville lave en sommerbar som et forsøg. En gruppe unge fra FU-område Skanderborgvej og Grenåvej Øst/Vest gik sammen om at teste idéen om en sommerbar. Det blev til tre dage med smoothiebar og musik af unge bands Initiativet blev bakket op af FU-område Grenåvej Øst og Skanderborgvej. De unge blev assisteret af et par voksne projektkoordinatorer til at guide dem igennem projektmageriet, men arrangementet har hele vejen igennem været præget af en høj grad af ungestyring og medbestemmelse. Aftalen var, at de unge fik 1000 kr. pr. ungearrangør til deres eget budget, og de godt 20 unge arrangører har stået for alt fra PR til at hyre bands, bygge scene og stå i bar. Det har været en mega succes. Vi havde ikke regnet med at der ville komme så mange mennesker, og musikken var også helt vildt fed. Det har været det bedste i hele Festugen. fortæller Julie Tilsted. Arrangementet blev afholdt på den pædagogisk ledede legeplads Skansen i Skanseparken, hvor kunst- og arkitekturfællesskabet Bureau Detoure netop er ved at etablerer et nyt klubhus for unge så måske Ungebyrøddernes oprindelige ønske ikke har så lange udsigter endda. Tid: søndag den 29/8 til onsdag den 31/8 Sted: Legepladsen Skansen. Tal: Ungearrangører: 20. Optrædende bands/artister: 16. Besøgende: godt 300. Budget: kr. Hvad er en baggrundsgruppe? En baggrundsgruppe er en gruppe af unge, som repræsentanterne i Børn og Ungebyrådet mødes med i deres lokalområde for at diskutere de emner, der debatteres i Børn og Unge-byrådet. Vil du vide mere: Find os på facebook under SommerBar Aarhus Kontakt: Proj.koord Nels Panum. Mail: Proj.koord. Astrid Moth. Mail: Side 8

9 NYHEDER OG ARRANGEMENTER Kort Nyt Tandplejen bruger ForældreIntra Tandplejen arbejder nu systematisk med at informere forældre til skoleelever om de generelle forebyggende aktiviteter via klassens opslagstavle på ForældreIntra. Den systematiske brug af ForældreIntra er en del af forældrekontakten i Tandplejens nye forebyggende plan - PROFY og bygger videre på de gode erfaringer, som en række af Tandplejens klinikker i de sidste par år har haft med at bruge ForældreIntra. Informationen på klassens opslagstavle drejer sig om de aktiviteter, som henvender sig til alle elever i klassen. Overtandlæge Ingelise Hansen ser ForældreIntra som et virkelig godt redskab til at informere forældre om Tandplejens forebyggende aktiviteter: På denne måde får forældrene mulighed for at tale videre med deres børn om tandbørstning, slik og tænder, forebyggelse af syreskader på tandemaljen eller andre af de emner, vi underviser i på de forskellige alderstrin. Vi linker også altid til relevante sider på vores hjemmeside, så interesserede forældre kan hente yderligere information eller fx se en video om, hvordan man børster de nye 6- årstænder eller om, hvordan man bruger tandtråd. Find videoerne hos Tandplejen under aarhuskommune.dk: Børst 6-årstænder, Det er bare surt - inkl. animation.,. Tandtråd Kontakt: Ingelise Hansen, overtandlæge. Mail: Rejsegilde Mandag 5. september holdt Børnehaven Tryllefløjten og DII Galaksen rejsegilde på deres nye tilbygning. Børnehaven Tryllefløjten er en af de 19 institutioner, som byrådet besluttede skulle have en vuggegruppe. Men da børnehaven lå ved siden af DII Galaksen besluttede de at udvidelsen skulle være en sammenbygning med et fællesrum, køkken og krybberum og det eksisterende køkken og p- stue blev ombygget til vuggestue. Begge personalegrupper synes at det er spændende og glæder sig det yderligere samarbejde, hvor vuggestuegrupperne også får fælles legeplads - i forvejen har de fælles fodboldbane, bålhytte og mooncarbane som bruges af hele dagtilbudet. Kontakt: Helle Heikendorf, dagtilbudsleder, Sabro. Mail: Side 9

10 KURSER Kurser Hver uge samler vi aktuelle kurser og tilbud om videreuddannelse fra Ugepakkerne. Her får du en kort oversigt. Social pejling og social kapital Social pejling og social kapital er redskaber der kan være med til at løfte kerneopgaver i skole, SFO og klub. Hør om de mest virkningsfulde metoder til forebyggelse af risikoadfærd blandt børn og unge. Metoder til at bekæmpe kriminalitet, mobning med videre vil blive præsenteret og trænet på kurserne, der i alt består af fire moduler med hvert sit fokusområde. Se kursusdatoer og tilmeld dig via Kursusbasen Skoleledelseskonference Årets skoleledelseskonference har fokus på god ledelse i folkeskolen med udgangspunkt i den mangfoldighed af krav, som skoleledelsen møder og den foranderlighed, som kravene er underlagt. Konferencen foregår den oktober på Scandic Bygholm Park Hotel. Tilmelding via Kursusbasen. Side 10

11 KONFERENCE Fremtidens læringsmiljø Find inspiration til, hvordan fremtidens læringsmiljø kan se ud! Nu kan du melde dig til konferencen Differentiering Fremtidens læringsmiljø, som afholdes den 14. november På konferencen præsenteres du for nye bud på, hvordan der på forskellig vis kan skabes mangfoldige og differentierede pædagogiske indsatser, som bidrager til fremtidens læringsmiljø for børn og unge i et 0-18 års perspektiv Konferencen er for dig som lærer, pædagog, leder, vejleder, konsulent, politiker, eller blot hvis du har interesse i temaet. Det får du med: Nye løsninger på nye udfordringer - Flere børn med særlige behov inkluderes i institutioner skoler og ungdomsuddannelser samtidig med at vi skal øge børnenes og de unges kognitive og alsidige kompetencer. Løser vi opgaven via mere struktur, delt folkeskole, elitehold, vejledning, tvungen lektiecafé, mere individualisering eller? Niels Egelund, Professor og direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning, Aarhus Universitet, giver i et oplæg om fremtidens differentierede læringsmiljø sine bud på et attraktivt læringsmiljø, der sikrer, at fremtidens danskere kan klare sig i international konkurrence samt samarbejde innovativt. Børn vil have mening - Alle børn vil lære, for ellers bliver livet for kedeligt. Alle børn vil være dygtige, ellers føler de sig mindre værd. Alle børn vil være socialt kompetente, for de hader ensomhed. Hans Henrik Knoop, lektor og leder af Forskningscenter for Positiv Psykologi, Aarhus Universitet, fortæller på konferencen om børns naturlige motivation og søgen efter mening med deres læring, og om hvordan vi kan møde dem med differentierede pædagogiske rammer. Inspiration til det fremtidens differentierede læringsmiljø 0-18 år Ved konferencen kan du vælge mellem 10 workshops, der tager udgangspunkt i de erfaringer med differentierede læringsmiljøer, som institutioner og skoler i Aarhus har gjort i forbindelse med RULL Rum til Leg og Læring og Lyst til at Lære om læringsstile. Tid: 14. november 2011 Tilmelding: På kursusbasen. Pris: kr. 995,-. Frist for tilmelding: 24. oktober Kontakt: Vedrørende indhold: Helle Gammelgaard, Pædagogik og Udvikling. Mail: Vedrørende tilmelding: Rikke Irmgaard Brødsgaard, Kursusadministrationen, tlf Mail eller Gitte Jensen, kursusadministrationen, tlf , Mail Side 11

12 ARRANGEMENTER 0-18 ÅR Kom til Naturfestival for børn og unge mandag 12. september Oplev ringmærkning, prøv skraldebasket, smag hjortevildt, bag brød over bål og se fisk i søen: I 25 år har naturvejledere i Aarhus været med til at bringe børn og unge ud i naturen til motion, oplevelse, leg og læring. Sammen med andre formidlere i kommunen er de gået sammen for at fejre jubilæet. Den store Naturfestival vil være et overflødighedshorn af arrangementer og informationer om natur og miljøtiltag i Aarhus. Vær med fra morgenstunden og oplev ringmærkning på nærmeste hold eller vær med, når Naturfestivalens mange øvrige aktiviteter går i gang i løbet af formiddagen: Der vil blive serveret smagsprøver på hjortevildtet og være muligheder for at bage sit eget fladbrød over bål. Prøv sænkenetsfiskeri i Aarhus Å og se om der er fisk i Braband Sø. De første 10 klasser, der deltager i sænkenetsfiskeriet, får 4 spræl levende portionsørreder, som de efterfølgende selv kan røge eller grille over bål. Oplev naturen i øjenhøjde og kig efter småkravl i vandhullerne ved naturcenteret eller se på fugle ved Brabrand Sø. Besøg besøgslandbruget og hør om økologi og klap geder, får, høns og kaniner. Rejs tilbage i stenalderen og jernalderen eller få besked om alle vore bål- og shelterpladser i kommunen og sidste nyt om Naturbooking.dk en intro til Aarhus Kommunes nye friluftsportal Få informationer om vores affaldshåndtering, og hvordan vi holder byen ren og prøv skraldebasket eller nogle af Ren By og AffaldVarmes små konkurrencer. Klasserne kan også være med, når UNO Friluftscenter demonstrerer nogle af deres mange udendørslege og samarbejdsøvelser på græsmarken ved det store telt. Hør om de nyeste planer om skovrejsning og udvikling af byens grønne områder. En oplagt mulighed for alle børneinstitutioner til at komme ud i naturen. Sted: Arealerne omkring Naturcenter Sølyst, Louisevej 100, 8220 Brabrand. Tid: 12. September. Ringmærkning kl Øvrige arrangementer kl Arrangører: Natur og Miljø i samarbejde med naturvejledere fra Østjylland, Natursamarbejdet, Affald Varme Aarhus, Ren By, Grønne Guider, Friluftsrådet, Naturhistorisk Museum, Moesgård Museum,Odder Museum, Danmarks Jægerforbund, DN og UNO Friluftscenter med flere. Ingen tilmelding! Side 12

13 ANMELDELSE I de kommende numre af Børn og Unge Nyt bringer vi i samarbejde med folkeskolen.dk og Skolernes Læringscenter - Fællessamlingen (SKOLF) omtaler og anmeldelser af bøger og materialer til inspiration for dig, som arbejder i Børn og Unge. Vi modtager gerne idéer og anmeldelser af aktuelt materiale, som kan omtales i nyhedsbrevet. SKOLF ANBEFALER Evaluering i skolen (2011) En antologi, der er relevant for alle, som arbejder med udvikling af folkeskolen - fra lærerstuderende til konsulenter og skoleforvaltere. Den vil være umiddelbart tilgængelig for de fleste Bogen er opbygget, så der kan pluklæses, men den kan også udgøre en "grundbog" i evaluering, hvis disponeringen følges. Der indledes med en gennemgang af evalueringskulturens fremvækst, og der fokuseres på fire fremherskende former: elevplaner, medarbejderudviklingssamtaler, kvalitetsrapporter og partnerskaber. Bogens næste tre kapitler går tæt på fagområderne naturfag, dansk og praktiskmusiske fag. Områdernes særlige træk og deres ligheder identificeres, og der gives eksempler på evalueringstilgange og -værktøjer. Et omfattende kapitel behandler særskilt emnet: test og testning. Der gøres nøje rede for baggrunden for og argumentationerne omkring brug af test i skolen, og der ses kritisk på resultaterne. Bogens afsluttende kapitel beskriver dannelsens betydning gennem hele skolehistorien, og der advares mod evalueringskultur som en erstatningspædagogik. Bogen rummer forfatterbiografier, indholdsfortegnelse og omfattende referencer Samlet konklusion En grundig og kritisk gennemgang af evaluerings- og testlandskabet i den danske folkeskole Lektør: Hans-Christian Uth Om bogen: 1. udgave. - Århus, Klim, sider. - (Pædagogiske linjer) Redaktør: Benedikte Vilslev Petersen ; redaktør: Marianne Thrane ISBN-13: Pris: kr. 249,00 SKOLF anbefaler denne bog til indkøb, og SKOLF har indkøbt 1 eksemplar. til enkeltbogsamlingen. Bogen kan lånes via bookingsystemet på Tips fra SKOLF: DVD: "Mindfulness og empati i skolen - seks øvelser i praksis". Se den på Lån den fra SKOLF. Relevant for alle, der har med børnegrupper at gøre. DVD: "Dialogisk oplæsning - inspiration fra vuggestue og børnehaver" en dvd produceret i Børn og Unge, Aarhus Kommune. Du kan se og låne den på SKOLF Side 13

14 MEDARBEJDER Nyt om navne Skriv til redaktionen på hvis du har navnestof til nyhedsbrevet. Tillykke med 25 års jubilæet Køkkenmedarbejder Marianne Søndergaard Nøhr, Safiren, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 15. september Fritidspædagogisk leder Birte Irene Hansen, Malling Skoles SFO, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 15. september Pædagogmedhjælper Elif Dursun, Børnehaven Skræppen, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 23. september Pædagog Rose Marie Helweg-Mikkelsen, Børnehuset Digterparken, ønskes tillykke med 25 års jubilæet den 4. september Tak for indsatsen Dagplejer Bente Pasgaard, Dagplejen Holme/Højbjerg, stopper den 15. september efter 41 år som dagplejer i Aarhus Kommune. Kollegerne takker Bente for samarbejdet og ønsker hende god vind fremover. Hallo Børn og Unge Nyt kontakter i de kommende numre en medarbejder og stiller spørgsmål. Catharina Damgaard er koordinator for Børn og Unges otte nye områdekoordinatorer - samtidig at hun fungerer som souschef i Pædagogik og Integration i Pædagogisk Afdeling. Opgaven for områdekoordinatorerne er at fungere som bindeled mellem de decentrale ledere og Pædagogisk Afdeling. Funktionen blev oprettet i foråret Hvad består dit arbejde som koordinator for områdekoordinatorerne af? Jeg sørger for at områdekoordinatorerne mødes ansigt til ansigt med faste intervaller og får delt deres viden om aktuelle indsatser og behov i Børn og Unges institutioner og skoler samt deres erfaringer som områdekoordinatorer. På den måde forsøger vi at koordinere indsatserne på tværs i Børn og Unge. Hvordan er det at være koordinator? Det er et område som for helhedens skyld kræver en hel del koordinering! Det er også en god og vigtig opgave! Hvem koordinerer dit arbejde? Indtil videre kun mig selv Men jeg har tænkt på at nedsætte et koordineringsudvalg - ligesom regeringen! Har du fået kommentarer til din titel? Ja. Nogle har foreslået, at færdselspolitiet i forbindelse med mistanke om spirituskørsel beder folk om 10 gange hurtigt at sige: hvem koordinerer arbejdet for koordinatoren for områdekoordinatorerne! Titler gør nu vist sjældent noget i sig selv - men heldigvis er der altid mennesker bag titlen. Hvilket er rigtig godt også i denne sammenhæng, da titlen koordinator for områdekoordinatorerne sjældent huskes i indbydelser, notater, referater osv. - forståeligt nok. Side 14

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

Helhedsskole på Issø-skolen.

Helhedsskole på Issø-skolen. Helhedsskole på Issø-skolen. Beskrivelsen af Helhedsskole på Issø-skolen tager afsæt i: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser af SFO

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen.

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. Studiegruppen har taget udgangspunkt i følgende: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Baggrund for indsatsen Et solidt sprogligt fundament i en tidlig alder er det bedste udgangspunkt børn kan få. Sproget er en afgørende faktor for både

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema

Nyhedsbrev juni 2015. Ugeskema Nyhedsbrev juni 2015 Ugeskema En folkeskole med plads til alle. Undervisningsdifferentiering, inklusion og klasserumsledelse i praksis. En tilgang som fremmer elevernes egen motivation og lyst til læring,

Læs mere

Liv og glade dage på tværs af generationer. 7. 13. april 2014. Opdatering nu nærmer vi os!!!

Liv og glade dage på tværs af generationer. 7. 13. april 2014. Opdatering nu nærmer vi os!!! 1. april 2014 Liv og glade dage på tværs af generationer 7. 13. april 2014 Opdatering nu nærmer vi os!!! Højtlæsning Fastelavn for store og små Banko på lokalcentret I uge 15, den 7. 13. april, vil der

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

Baggrund. Målet med en indsats, der skal fremme differentiering på 0-18 års området, er at:

Baggrund. Målet med en indsats, der skal fremme differentiering på 0-18 års området, er at: Baggrund Medio 2008 blev der i Børn og Unge nedsat et arbejdsudvalg på tværs af den pædagogiske afdeling. Udvalget skulle på tværs af indsatser og projekter i Børn og Unge beskrive, hvordan differentiering

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie.

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie. NYT August 2015 Velkommen tilbage fra sommerferie. Hækken er klippet, vinduerne pudset og solen skinner. Det er dejligt at komme tilbage fra ferien og se så mange glade, friske og veloplagte elever. Flere

Læs mere

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler.

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler. Skolepolitik Indhold Indledning... 3 Vores Vision... 5 En anerkendende skole... 6 Temaer i skolepolitikken... 8 Faglighed og inklusion... 9 Læringsmiljø og fællesskab... 11 Samarbejde.... 14 Ledelse...

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

DAGSORDEN. Bestyrelsesmøde i Darum Børneby. Møde indkaldt af KN

DAGSORDEN. Bestyrelsesmøde i Darum Børneby. Møde indkaldt af KN DAGSORDEN Bestyrelsesmøde i Darum Børneby Mandag d. 24. august 2015 19-22 Møde indkaldt af KN Deltagere: Karen Alexandersen, Lene Bækdal, Tine Nielsen, Tina Schønnemann, Heidi Bjerre Mørch, Jeanette Lundgaard,

Læs mere

Hadsten By Området. Handleplan for inklusionsarbejdet

Hadsten By Området. Handleplan for inklusionsarbejdet Hadsten By Området Handleplan for inklusionsarbejdet 1 Indhold Indledning:... 3 Børn og Unge Politikkens vision for inklusion:... 3 Processen med at udarbejde inklusionshandleplan i området:... 4 Forældrebestyrelsen/forældregruppen:...

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Hvidbog for Folkeskolereformen På baggrund af Kalundborg Mødet

Hvidbog for Folkeskolereformen På baggrund af Kalundborg Mødet Hvidbog for Folkeskolereformen På baggrund af Kalundborg Mødet Fra skoleåret 2014/15 træder den nye folkeskolereform i kraft. En reform, der lægger op til et ambitiøst løft af folkeskolen. Målet er at

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Matematisk Opmærksomhed i dagtilbud 4 3 Overgange

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 19 41 % Ældste børn 4 36 % Rapporten består

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 84 97 % - Ledere 8 100 % - Medarbejdere 61 97 % - Observatører 15 94 % Forældre 211 46 % Ældste børn

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Velkommen i Østerdalen Skårup Børnehus

Velkommen i Østerdalen Skårup Børnehus Velkommen i Østerdalen Skårup Børnehus Informationsfolder til nye børn og forældre redigeret marts 2016 Hvad er Østerdalen Skårup Børnehus? Skårup Børnehus er et integreret børnehus som del af det kommunale

Læs mere

Forårs SFO for dit barn

Forårs SFO for dit barn Tingløkkeskolen Forårs SFO for dit barn Det Sammenhængende Børne og Ungeliv Forårs SFO for dit barn I Odense Kommune arbejdes der hen imod Et sammenhængende børne- og ungeliv. Det sammenhængende børne-

Læs mere

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud I foråret 2012 er der ført tilsyn med kommunens kommunale og selvejende dagtilbud i Område Syd, Område Nord og Område Lions Børnehuse samt med kommunens puljeinstitution

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014.

Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014. Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014. Indledning Næsbjerg SFO er en del af Næsbjerg Skole, som ligger i Varde Kommune. Vi er en SFO som i øjeblikket har 57 børn og 5 voksne tilknyttet.

Læs mere

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET 2. GENERATION BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Janne Hansen Vi lever i en tid med store forandringer. Børnetallet falder og vi har ikke uanede ressourcer til at løse opgaven.

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Februar 2012. Nyhedsbrev nr. 3. Indholdsfortegnelse

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Februar 2012. Nyhedsbrev nr. 3. Indholdsfortegnelse Februar 2012 PÅ VEJ MOD NY SKOLE Nyhedsbrev nr. 3 Indholdsfortegnelse Ny skoleleder er blevet udpeget...2 Interview med den nye skoleleder, Gitte Graatang...2 Spørgsmål og svar om ny skole...4 Navnekonkurrence:

Læs mere

Professor: Derfor taber drengene i skolen

Professor: Derfor taber drengene i skolen 1 1 0 1 Professor: Derfor taber drengene i skolen. aug. 0 0.1 Indland Hverdagen i klasseværelserne, hvor skoleeleverne skal sidde musestille og lytte omhyggeligt efter, passer ganske enkelt bedre til piger

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Specialklasserne på Beder Skole

Specialklasserne på Beder Skole Specialklasserne på Beder Skole Det vigtige er ikke det vi er men det vi godt kunne være kan være ikke kan være endnu men kan og skal blive engang være engang Inger Christensen. Det Beder skoles værdigrundlag

Læs mere

Forårs SFO skal være medvirkende til, at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen.

Forårs SFO skal være medvirkende til, at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen. Evaluering af Forårs SFO I forbindelse med beslutningen om Sammen om de yngste i Børn- og Ungeudvalget d. 11. juni 2013, blev det besluttet, at der pr. 1. marts 2014 etableres obligatorisk forårs SFO på

Læs mere

Morgenåbning: I forbindelse med morgenåbning, tilbyder vi sund morgenmad. Dette er muligt indtil kl. 7.15. Kl. 7.45 sendes alle børnene i skole.

Morgenåbning: I forbindelse med morgenåbning, tilbyder vi sund morgenmad. Dette er muligt indtil kl. 7.15. Kl. 7.45 sendes alle børnene i skole. Kastaniehuset Vi vil her på Kastaniehusets hjemmeside dels komme med en del praktiske oplysninger men også fortælle lidt om institutionens historie, vores pædagogik, bevægelsespolitik m.v.. Hvor er vi:

Læs mere

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Januar Nyhedsbrev nr. 1. Indholdsfortegnelse

PÅ VEJ MOD NY SKOLE. Januar Nyhedsbrev nr. 1. Indholdsfortegnelse Januar 2012 PÅ VEJ MOD NY SKOLE Nyhedsbrev nr. 1 Indholdsfortegnelse Første nyhedsbrev...2 Styregruppe for den ny skole...2 Den nye skole spørgsmål og svar...3 Proces og tidsplan...4 Aktuelt lige nu...5

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Velkommen i Hesselager Børnehus

Velkommen i Hesselager Børnehus Velkommen i Hesselager Børnehus Informationsfolder til nye børn og forældre Hesselager Børnehus er et børnehus for børn fra 3-6 år. Vi er en del af Østerdalen, som er et kommunalt dagtilbud i Svendborg

Læs mere

Alsidig personlig udvikling / sociale

Alsidig personlig udvikling / sociale Modul 1 vuggestuen Fokuspunkter Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fællesskab./Bevægelse. Periode Januar april 2016 Tovholdere Overordnede mål Kristine, Heidi, Brauer, Emilie ( Marianne)

Læs mere

Dagtilbudsbestyrelse Dagtilbud Nordvest

Dagtilbudsbestyrelse Dagtilbud Nordvest Dagtilbudsbestyrelse Fussingø naturbørnehave; Marianne Jøhncke Bjerregrav børnehus; Jeppe Flarup Krusbæk Gassum Børnehus; Annette Zahl Larsen Hørhaven; Olena Nielsen Stjernehuset; Louise Hou Kragh Spentrup

Læs mere

Kære forældre. En ny hverdag i skolen. Gribskov, december 2014. Bevægelse på Bjørnehøjskolen

Kære forældre. En ny hverdag i skolen. Gribskov, december 2014. Bevægelse på Bjørnehøjskolen Gribskov, december 2014 Kære forældre 1. august blev læringsreformen en realitet, og den nye hverdag begyndte i både skoler og dagtilbud. Nu nærmer vi os kalenderårets slutning, og vi vil derfor gerne

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Tilsynsnotat 2016 Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv

Læs mere

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 1. Sang og velkomst 2. Orientering fra skolen v. Palle Fogh 3. Orientering fra bestyrelsen v. Marie N. 4. Præsentation af Marietta,

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Skårup Børnehus 31. maj 2015 NYHEDSBREV. Biller på Helgetur

Skårup Børnehus 31. maj 2015 NYHEDSBREV. Biller på Helgetur NYHEDSBREV Biller på Helgetur 1 Mens vi venter på, at sommeren skal komme til os her i Skårup, er her lidt nyt fra huset. Vi har haft et forår i børnehuset med mange dejlige aktiviteter og arrangementer.

Læs mere

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 3. udgave. Gl. Åby Dagtilbud

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 3. udgave. Gl. Åby Dagtilbud Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge Dagtilbudsavisen 3. udgave Gl. Åby Dagtilbud NR. 3 MARTS 2013 Introduktion Ved dagtilbudsleder Tina Haugstrup Andersen Sidder her på en af årets forhåbentlige

Læs mere

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013 PLATANGÅRDEN AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Sundhedspolitik for Regnbuen

Sundhedspolitik for Regnbuen Sundhedspolitik for Regnbuen Børn og unges trivsel og sundhed nu, er vigtig for deres fremtidige sundhed og trivsel. Forskning viser at helbred, trivsel og sundhedsadfærd tidligt i livet er af stor betydning

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Nyhedsbrev SSP-kontaktpersoner

Nyhedsbrev SSP-kontaktpersoner NYHEDSBREV Nr. 7 september 2015 Nyhedsbrev SSP-kontaktpersoner NYHEDSBREV Nr. 7 september 2015 Velkommen Kære SSP-kontakt Velkommen til dette skoleårs første Nyhedsbrev. I dette nummer kan du læse om:

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015

Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Barnet i Centrum 2 Informationsmøde den 17. marts 2015 Hvorfor deltage i Barnet i Centrum? - Erfaringer fra Svendborg kommunes deltagelse i Barnet i Centrum 1 Ved Birgit Lindberg dagtilbudschef Dagtilbudsområdet

Læs mere

Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne

Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne AP Møller projektet Hvilken information er givet til medarbejderne? Ledelserne på skolerne har orienteret personalet om AP Møller ansøgningen.

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på:

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på: KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 8 En styrket og udvidet sprogindsats Baggrund I juni 2011 blev der i forbindelse med Integrationspakken iværksat en række tiltag på sprogområdet

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Lys i øjnene er bygget op omkring en række overordnede temaer. På baggrund af temaerne opstilles de konkrete indsatser, som vi i Viborg Kommune vil arbejde

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Dokumentnr.: 727-2011-32291 side 1 Mål og indholdsbeskrivelsen er skrevet på baggrund af en i Folketinget vedtaget ændring af folkeskoleloven, som medfører, at kommunalbestyrelserne

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

Dialogmøde VIA University College - den 16. juni

Dialogmøde VIA University College - den 16. juni Dialogmøde VIA University College - den 16. juni Målet med dialogmødet Orientere om status for arbejdet med Skolestrategi 2021 Få inspiration til det videre arbejde frem til august Program 19.00 Velkommen

Læs mere

Velkommen i Vuggestuen Mælkevejen til dig og dine forældre. Vuggestuen Mælkevejen Vadgårdsvej 17 6830 Nr. Nebel Telefon: 51 72 87 90

Velkommen i Vuggestuen Mælkevejen til dig og dine forældre. Vuggestuen Mælkevejen Vadgårdsvej 17 6830 Nr. Nebel Telefon: 51 72 87 90 Velkommen i Vuggestuen Mælkevejen til dig og dine forældre Vuggestuen Mælkevejen Vadgårdsvej 17 6830 Nr. Nebel Telefon: 51 72 87 90 Hvem er vi: Vuggestuen startede op 1. august 2014, som en del af børnehaven

Læs mere

Svag stigning i sygefraværet i januar måned

Svag stigning i sygefraværet i januar måned Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge I dette nummer: Se kollegers læringsstils-materialer Rådmand mødte 40 års-jubilarer Småbørnsforældre: Derfor vælger vi Dagplejen Dans er også

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Blomsterhaven Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Leder Jette Blixt Normerede pladser 0-3 år 28 Normerede pladser

Læs mere

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering Konference 19. maj 2009 Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering ARRANGERET AF CENTER FOR UNGDOMSFORSKNING, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012 Regnskab 2011 og Budget 2013 Udvalgsmøde 18. april 2012 Resume fra 21/3: Regnskab 2011 for effektmål Det overordnede billede Forældresamarbejde Tegn: Forældrenes tilfredshed med det generelle samarbejde

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00 Børnehusene Nivå Jane Sys Toftesgaard Telefon 72 56 53 44 JSTO@fredensborg.dk I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå 1.

Læs mere

TEMAER FRA MØDET DEN

TEMAER FRA MØDET DEN TEMAER FRA MØDET DEN 3.3.2016 Andet Dagtilbud Partnerskaber Børneog Unge Politik Skolegang Sundhed Forældresamarbejde Ungdomsuddannelse Fællesskab FORÆLDRESAMARBEJDE Fokus på indsats og støtte til barn

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere