Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne"

Transkript

1 Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

2 NEXT EUD - en forberedelse på fremtiden Af Josephine Eliasen - Next EUD elev - TEC Elektriker Next EUD er et nyt grundforløbskoncept på tværs af tre skoler med elever fra syv uddannelser. Projektet er kendetegnet ved tværfagligt samarbejde, innovative forløb med virksomheder og Next EUD har på flere områder taget forskud på fremtiden. Fremtidens erhvervsskoler I august 2014 blev projektet præsenteret for de tre skoler TEC, SOPU og CPH WEST. De første dage var der introduktion af de enkelte grundforløb, som man hver især havde meldt sig ind på - fra automekaniker, data og elektriker, over de merkantile indgange til social og sundhed samt pædagogisk assistent. Den nye uddannelsesform er et 40 ugers grundforløb, der løbende skifter mellem i alt 20 uger Next EUD og 20 uger på det grundforløb man vil uddanne sig i. På Next EUD samarbejder de forskellige faggrupper i en række projekter hvor man får et indblik i de forskellige uddannelser. På grundforløbet lærer man om det specifikke fag man vil uddanne sig i og får en række faglige kompetencer. Uddannelsesformen er god for både elever, der ved, hvad de vil, og dem som ikke er sikre. Man får et virkelighedsblik på ens fremtid, at man højst sandsynligt kommer til at arbejde tværfagligt med forskellige faggrupper. Denne nye form gør en klar til at håndtere og samarbejde med andre, som ikke har en forståelse for det fag, som man selv vil læse.

3 Det første møde De forventninger der opstod med de første fælles tværfaglige moduler, var at alle havde et forskellig mind-set. Den skole man kom fra, var bedre end de andres, og man forstillede sig, det ikke ville komme til at fungere. Det hele blev dog en omvending, da de små projekter om sundhed, innovation, velfærdsteknologi, internationalt udsyn og bæredygtighed gik i gang. Man blev inddelt i grupper med elever fra hver skole. Der fandt man hurtig ud af, at man havde brug for de andre fag til at kunne udføre den stillede opgave. Projekterne er nemlig kreeret sådan, at der er delopgaver som forholder sig mere til en bestemt skole end de andre. At fx lave et budget, som dem fra CPH WEST lærer. Virksomhedssamarbejde Udover samarbejde på tværs af skolerne, så bliver man også forberedt på arbejdsmiljøet. At arbejde tværfagligt med skolearbejde er en ting, men at samarbejde med virksomheder i projekterne er en anden. Både små og store virksomheder har samarbejdet med Next EUD i de forskellige projekter, så man oplever, at det man producerer og lærer om, er brugbart i forhold til virkelighedens arbejdsmarked. Endda har nogle af eleverne fået en større indflydelse på fremtidens virksomheder, da de har udarbejdede nogle produkter i innovationsprojektet, som nu er i gang med at blive realiseret af både elever og virksomheder.

4 Sundhed og Innovation på NEXT På Next har vi arbejdet med sundhed og innovation på en ny og anderledes måde. Vi har testet sundhedsmæssige udfordringer på os selv og skulle tænke på nye løsninger til at forbedre sundheden for unge. Vi har fået oplæg og besøg af iværksættere, trænere og fodboldspillere. NEXT Eud er et projekt, hvor du også udvikler dig personligt og socialt. Der er rigtig mange fremlæggelser og projekter, i løbet af året. På modulet sundhed og innovation fik vi udfordringen at lave en kampagne for Sundhedsstyrelsen, som skulle motivere unge til at bevæge sig mere. Vi skulle lave en film, som skulle få de unge til at synes det var fedt at dyrke motion og et slogan, som de ville kunne huske. Det hele skulle fremlægges for et dommerpanel. I projektet skulle vi prøve at skille os ud fra de andre og bruge den innovative fremgangsmåde, som vi havde lært af Sussi Bianco og lære at samarbejde med de andre skoler.

5 Innovation har været en del af hele vores år på Next, da vi altid skal være innovative i vores opgaver og projekter. Som afslutning på vores første modul, lavede vi en innovationsmesse, hvor vi havde udviklet vores egne ideer. Vi er ikke de eneste, som syntes messen var god Lenina (CPH WEST): Jeg synes at det var fedt. Det er klart det fedeste modul vi har haft, vi fik lov til selv at være kreative under forløbet. Desuden synes jeg, at det er dét modul, som jeg personligt har fået mest ud af, da jeg selv tænker at det er dén vej som jeg vil gå. Scan koden for at se vores video Marcus (SOPU) Jeg synes at det var okay. Kørestolene var sjove at style på, så jeg synes at det var et sjovt forløb Hamza (TEC): Det var fedt nok. Vi lærte sådan noget teamwork, og det bedste var, da vi stod på stande og da folk kom udefra,

6 Velfærdsteknologi og innovation Velfærdsteknologi bliver fortsat en større del af vores hverdag. Der kommer hele tiden flere udfordringer til hverdagens velfærdsteknologi. Vi blev på Next EUD introduceret for velfærdsteknologi og innovation, ved besøg hos forskelige firmaer. Vi var ude hos Microsoft til et foredrag om idéudvikling, hvor vi blandt andet hørte om velfærdsteknologi. Efter vi havde hørt fremlæggelsen, skulle vi starte på vores eget projekt. Innovation På Next EUD, fik vi besøg af Sussi Bianco, hun underviser i Waltificering. Det er en arbejdsmetode som hjælper os, med at tænke innovativt. Måden Waltificering fungere på, er at der er 3 faser. Først drømmeren, her kan alt lade sig gøre, alle ideer er velkommen og intet er umuligt. Grunden til det er for at få en masse nye idéer, som man normalt ikke vil komme op med. Microsoft lærte os, at designe vores egen app, som vi skulle bruge til projektet. Vi mødte også Jesper, som arbejder med at gøre almindelig velfærdsteknologi, til børn og unge mere personligt. Han var med til at inspirerer en af grupperne fra Next EUD til at arbejde, med at designe kørestole til unge, så de kunne få et hjælpemiddel de var stolte over. I anledning af vores projekt med Microsoft, fik vi undervisning af Sussi Bianco, i hvordan vi kan bruge en bestemt metode, til at arbejde innovativt på en effektiv måde. Vi sluttede hele projektet af med at holde en messe, hvor hver gruppe viste deres færdige produkt. Efter messen var alle grupperne med til at fremlægge deres produkt for Microsoft, Jesper, Sussi Bianco og nogle af projektlederne fra Next EUD. Anden fase er ingeniøren her skal man så tænke over, hvordan man kan lave de idéer man fik fra drømmeren til virkelighed. Her tænker man over budget, plads, tid og andre mulige forhindringer. Kritikeren, her skal man sortere alt det fra som man ikke kan bruge, små og store ting. Idéen er at koge det hele ned til en idé, som man kan bruge til noget. Man gentager hele processen indtil man har en endelig idé, som man kan bruge. Vi har brugt denne arbejdsmetode, til at komme op med idéer, som vi ellers ikke kunne finde på. Vi bruger den storset hver gang, vi skal lave et nyt projekt.

7 I forløbet på Next EUD, har eleverne fået den fantastiske mulighed for at komme til Odenses berømte Robolab. Her bliver der udviklet velfærdsteknologiske løsninger, som kan bruges i fremtiden til at gøre hverdagen mere miljøvenlig og energisparende. Turen til Robolab var meget lærerig, da vi fik et større indblik, på hvordan man virkelig prøver, at gøre noget for fremtiden siger Mark Swiatek som er elev på TEC og med i projektet Next EUD. Efter Robolab tog vi til Dansk Teknologisk Institut, hvor vi fik et foredrag om dansk teknologi, og hvordan vores teknologi er i forhold til hvad den er i Kina, hvor de er nogle år foran os med udvikling af ny teknologi. Turen var baseret på, at eleverne skulle ud og se en masse forskellige robotter og deres forskellige velfærdsteknologiske funktioner. Heriblandt så vi sælen Paro som typisk bruges i forbindelse med ensomme mennesker, som har dalende livskvalitet. Alt i alt synes eleverne at det var en gennemført tur med konkrete løsninger på hverdagens problemer, som man egentlig ikke normalt får et indblik i, når man er en træt teenager. Der var blandt andet demonstration af, hvordan et ny moderne ældrehjem vil se ud. Der var en personlift, så det er nemmere for hjemmehjælperne at rejse de ældre eller handicappede fra deres seng. Det var interessant, at se hvilke idéer man kan komme op med i dag tilføjer og afslutter Mark Swiatek.

8 Ungdomsbolig NEXT EUD havde tæt samarbejde med Jacob, som er kørestolsbruger. Meningen med projektet var, at grupperne skulle lave en lejlighed, som kørestolsbrugere kan bruge uden problemer. Meningen var, at eleverne skulle bruge skolernes forskelige kompetencer. Grupperne skulle lave et budget som CPH West eleverne var inde over, og lejlighederne skulle laves af papkasser. Eleverne skulle selv tage højde for størrelsesforhold og lave møbler ud af pap, papir og mælkekartoner. Sopu eleverne skulle bruge deres kompetencer til at finde møbler der var egnet til kørestol bruger. Det var med til at øge kreativiteten. Eleverne har lært en masse om 'læring i bevægelse og prøvede det af i projektet. Scan koden og se videoen om innovation og velfærdsteknologi D januar var NEXT EUD ude i Bella Centeret til DM i Skills. Der blev udvalgt nogle elever til at hjælpe og formidle deres innovation proces samt vise deres projekt om velfærdsteknologi til unge. Deres projekt gik ud på fange de unges opmærksomhed med fokus på unge i kørestole. De unge skulle sætte de ting på kørestolen, de mente ville gøre den til den sejeste kørestol. For at få de unge til at forstå innovation, havde de valgt at bruge Sussi Biancos arbejdsmetode og illustreret det med tæpper i tre forskellige farver liggende på gulvet. De unge skulle så gå igennem de tre faser og ende med en anderledes kørestol end vi kender dem. Ideen kom fra nogle af elevernes projekt som de lavet i samarbejde med Microsoft

9

10 Internationalt udsyn med vores studietur Vores oplevelser af: G u n n e r, N a t a c h a, D e n n i s, N i k l a s, M a r c i n, E r i k, A n ya, M a r k W., D a n i e l o g M a l t e I november måned 2014 startede vores uddannelse Next Eud på et modul der blev kaldt Internationalt Udsyn 1. Modulet gik ud på af at give os et indblik i uddannelse og erhvervslivet i Tyskland. Scan koden og se filmen Dette skulle munde ud i en studietur til Berlin, hvor vi skulle opleve det, vi var blevet forberedt på hjemmefra. Modulets begyndelse: Vi har længe vidst at vi skulle på studietur til Berlin. Dog vidste vi ikke, hvad dette ville indebære. Dette fandt vi ud af, da vi blev introduceret til Internationalt udsyn 1. I ugen op til studieturen blev vi delt op i grupper, fordi vi gennem hele ugen skulle igennem forskellige stande, med hver deres vinkel på modulet. Hver dag bød på en ny stand til hver af grupperne. 1. Stand: Lærte os om Tysklands uddannelsessystem og hvordan det var forskelligt fra vores. Her fandt vi store forskelle. 2. Stand: Præsentation forberedelse om et stykke kultur vi selv valgte fra et bestemt byområde i Berlin. Dette skulle bruges til at der blev arrangeret en bustur på baggrund af hvilke kulturgenstande eleverne havde valgt, og hvor vi skulle præsen- tere historien bag. 3. Stand: Vi fik mulighed for at lufte vores engelsk evner lidt ved noget læsning og genfortælling på engelsk. 4. stand: Her blev vi delt op i 2 mindre grupper, som hver fik til opgave at svare på nogle spørgsmål om enten vest eller øst Berlins historie. 5. Stand: Nogle besparelser skulle findes på nogle bestemte områder. Her skulle vi selv prøve at stemme om, hvordan dette skulle lykkedes og forklare vores grund. Disse stande satte os rigtig godt ind i Berlins kultur, hvordan den bliver styret og hvor meget respekt der er i deres uddannelses system og erhvervslivet ift. lærere og chefer. Kort sagt gav os et Internationalt udsyn. Elevkompetencer gennem dette modul Kommunikation og samarbejde Virksomhedssamarbejde Læringsforståelse Samfaglighed/ tværfaglighed Studieturens begyndelse Nu var det tid til at skulle ned og opleve Berlin. Et lille billede fra en pause Første aften vi ankom til Berlin tog lærerne alle os elever med ud for at opleve det omfattende metronetværk i Berlins undergrund. Dette var en mulighed for at vise os de mange muligheder for transport rundt omkring hele Berlin. Dette er også en vigtig del af kulturen. Det at kunne komme hurtigt og utrolig nemt omkring i byen for ikke at komme for sent, da tyskerne lægger stor vægt på at man kommer til tiden og ikke for sent eller alt for tidligt. Tirsdag var en spændende dag. Her blev vi kørt ud til Berlins etniske bydel også kaldt Istanbul. Her skulle vi mødes med en gruppe guider der havde til formål at give os nogle opgaver omkring denne bydel. Dette gik ud på at lære mere om den etniske befolkning. Hvordan de havde bosat sig og hvor lang tid siden det skete.

11 Internationalt udsyn med vores studietur Guide i Etnisk bydel og besøg i Moské Dette var vores guider på Dönersafrien. Vi blev sendt ud i grupper for at tage fat i folk på gaden og interviewe dem omkring den etniske baggrund i bydelen. Samtidig skulle vi finde nogle bestemte kulturelle knudepunkter som havde stor betydning for området. Dette var en spændende måde at opleve Berlin og dens forskelligheder, Guiderne kaldte det en Dönersafari. Her fik vi brug for en masse elevkompetencer. Kommunikation og samarbejde var vigtigt fordi vi skulle ud og snakke med folk omkring deres opfattelse af bydelen. Her fik vi også meget brug for vores engelske færdigheder selvom mange af tyskerne ikke snakkede særlig godt engelsk. Læringsforståelse var også en vigtig kompetence denne dag, da respekt for samfundet og bydelen var vigtig for at vi kunne lære om den og have lyst til selv at gå ud og lære mere. Efter vores guidede opgaver gik vi igen ombord på vores bus, hvor vi blev transporteret videre til en moské. Her var vi så heldige at have fundet en fyr, som kunne give os en guidet tur i moskéen og fortælle, hvad den betyder for bydelen og samfundet. Den er nemlig også et fritidshjem, hvor unge muslimer kunne komme forbi og blive oplært i den Islamiske tro. Det var spændene at få indsigt i og høre mere om Islam og hvordan deres religion fungerer. Guidet kulturel gåtur og Stasi besøg Vi får fortalt om Bismarck monument En anden rigtig spændende dag i Berlin blev en travl en. Den startede med at vi alle blev taget med ud på en guidet tur til de mest kendte kulturelle statuer og monumenter, der var i gå afstand. Drengene og pigerne blev delt op og taget med på hver deres tur. De havde fundet en mand til drengeturen som var god til at holde det spændende selvom det meget nemt kunne være blevet langtrukkent. Vi gik fra det ene monument til det andet, som var blevet bygget på baggrund af Berlins utrolige historie. Et af de vildeste monumenter vi fik set var Brandenburger tor. Det er en kæmpestor gammel byport som var med til at dele Berlin i to. Lige efter Brandenburger tor gik vi videre til et andet meget betydningsfuldt monument. Det er rejst for alle de jøder der blev dræbt under 2. verdenskrig. Senere samme eftermiddag blev vi transporteret gennem Berlin til det gamle Stasi fængsel. Her fik vi en detaljeret guide, hvor vi fik alt at vide om: hvordan det var at være fange, hvordan de boede og hvor lidt der skulle til for at blive fængslet i de dage. Virksomhedsbesøg Konklusion En af dagene på vores Berlintur blev vi delt op i hver af vores uddannelser. Dette var fordi hver skole skulle ud og opleve deres uddannelse fra en anden synsvinkel. Nemlig hvordan selv samme fungerer i Tyskland. CPH West blev taget med ud til et stort center for at stille spørgsmål omkring butikkernes arbejdsforhold. Det kunne f.eks. Være, hvordan kunder skulle behandles. Denne mulighed fik de, for at kunne undersøge hvordan deres fag blev udført i et andet land med et andet regelsæt end Danmark. Det samme galt for SOPU. De blev taget med til en børnehave, så de kunne få lov at se, hvordan de gør tingene i forhold til herhjemme. Dataeleverne fra TEC blev taget med ud til en IT skole, hvor de blev præsenteret for deres egen uddannelse bare med et tysk præg. Her lærte de hvordan lærer-elev forholdene er meget anderledes ift. at i Tyskland er der flere regler om hvordan man tiltaler sin lærer. De mødte elever der fortalte dem om deres uddannelse. Mekanikerne og elektrikerne blev taget med ud på et bilmuseum, hvor de kunne opleve hvordan biler repareres. Alt i alt et rigtig godt og lærerigt modul, hvor vi fik god indsigt i den tyske kultur og hvordan de håndterer uddannelse. Studieturen var en succes, både på det lærerige plan og på det sociale plan, da alle blev rystet tættere sammen grundet at vi skulle leve op af hinanden i en lille uge. Hver skole fik oplevet deres uddannelse fra en anden vinkel og kunne bruge det i deres egen.

12 Bæredyg Grøn Teknologien udvikler sig hele tiden, i takt med at vi bliver mere og mere afhængig af teknologien. Vi skal også stoppe op og tænke mere på den verden vi lever i, og hvad vi gør ved jorden vi lever på. Dette er blot nogle af de mange synsvinkler, der fremgår i overvejelserne og udviklingen ved grøn teknologi og bæredygtighed. Bæredygtighed Bæredygtighed er et udtryk for teknologiens eller kulturens slid på naturgrundlaget. Man kan også sige, at for at lave 100% bæredygtige ting, skal man tænke meget over de økonomiske, sociale, etikske og økologiske synsvinkler. Ifølge det er hensigten at strukturere civilisation og den menneskelige aktivitet på en måde, så man kan efterkomme samfundets behov. Grøn teknologi Grøn teknologi er meget enkelt miljøvenligt elektronik eller teknologi. Som ses på billedet bag teksten her, har vi vindmøller. De er f.eks. 100% bæredygtige og generere strøm via. vind og vejr. På den måde belaster møllerne ikke naturen, men til gengæld giver vindmøllerne grøn strøm tilbage til os, som ikke er en belastning for vores natur. Andet grønt teknologi: Vi har snakket om vindmøller og der findes selvfølgelig andet teknologi som er grønt, her finder vi f.eks. El-biler, solceller, vand, 0- energi huse, og jordvarme.

13 tighed & Teknologi Lokale, globale og sociale projekter I modulet bæredygtighed og grøn teknologi, har vi på Next EUD skulle arbejde med de forskellige problem stillinger, der er omkring emnet. Vi blev del op i forskellige grupper: Lokal, Global og Social. De skulle bruges til at arbejdes med bæredygtighed og grøn teknologi enten inde for lokal området, globalt set eller socialt. Vi skulle vælge nogle forskellige problemstillinger, som vi arbejdede med f.eks. var der nogen, der valgte at arbejde med et 0-energi hus. De arbejdede inden for lokal og skulle tænke innovation inde for emnet, lokalt i Ballerup, hvor vi var ude de uger. Grøn teknologi har også været en stor del af projekterne, og vi har tænkt det ind i alle projekterne, som vi har lavet. Vi har skulle tænke innovativt omkring, hvad grøn teknologi kan bidrage med omkring hele bæredygtighedselementerne.

14 NEXT På Next EUD arbejder vi meget med vores kompetencer og vi udvikler os hele tiden. Vi lærer meget om at arbejde på tværs af fagligheder, tænke innovativt og at kunne se tingene fra flere synspunkter. Gruppearbejde og roller Vi arbejder også rigtig meget med gruppe arbejde, i alle slags former, og de fleste elever får prøvet alle de forskellige roller, der er i et gruppe arbejde. Disse kompetencer har f.eks. gjort at vi kaster os over en opgave med det samme, i stedet for at trække tiden ud, som de fleste måske først vil gøre. Det sociale og det tværfaglige Next EUD er også et projekt hvor, man får indblik i det sociale mellem skolerne. På Next EUD er man social samtidig med man tager sit grundforløb, da grundforløb meget tit bliver som et sted man bare skal være, hvor man får noget socialt med i uddannelsen, når man arbejder tværfagligt. Det tværfaglige i Next EUD er også med til at gøre, at man som både TEC elev, SOPU elev og CPH WEST elev får mange flere kompetencer, i forhold til hvis man tog et normalt grundforløb.

15 EUD Hvad har det givet os? Projektet har gjort meget ved vores tankegang og vi har lært at tænke på en mere grøn måde og hele tiden stille spørgsmålstegn ved den verden vi lever i. Innovationstanker er også noget vi har kunne bruge meget efter alle vores projekter dette år. Vi har mulighed for at gå ind i et samarbejde med andre uden at tænke på forskelle, aldre osv. Vi kan tænke innovativt og altid tænke på hvilken måde, det her kan blive endnu bedre. Vi har fået en masse kompetencer og kan bruge dem ordenligt. Scan koden for at se vores video om modulet Skrevet og udarbejdet af: Mark Swiatek & Niklas Bastholm

16 International udsyn 2 I denne artikel vil I høre lidt om vores elevkonference, teambuilding og kultur om mad, sport og generel kultur som er en del af modulet internationalt udsyn. Vi har arbejdet med kulturforståelse, produktion, innovation og markedsføring. Elevkonference Vi har midt i år 2015 uge haft om international udsyn. Blandt andet har vi haft et talkshow, hvor nogle af vores klassekammerater har talt om Next EUD og, hvordan skolen er skruet sammen. Det var et meget sjovt projekt, men det startede meget stressende, hvor vi ikke helt vidste om det ville fungere. Men i løbet af ugen begyndte der at ske noget og endte med et godt produkt. Det krævede at alle eleverne arbejdede sammen tværfagligt. Vi var inddelt i lyd, lys, kamera og værter. Det var godt, at der var nogle mennesker udefra, der kom og fortalte om, hvordan de endte med at vælge en erhvervsuddannelse fremfor en gymnasial. Billedet er taget lige før konferencen startede

17 I Uge havde vi om kultur, mad, sport og kunst Kunst & kultur Vi var i en gruppe hvor vi skulle gå rundt i byen for at tage billeder og lave nogle opgaver omkring det kunst de så i København. Derefter tog vi til det kongelige bibliotek (Den sorte diamant) hvor vi fik flere oplysninger om kunst fra andre lande. Så var der nogle som skulle ud og opleve noget generelt kultur. Kulturgruppen fandt derefter på en slags poste leg, hvor de andre som havde om mad og sport skulle løse posterne og lave tag billeder. Sportkultur Så er der nogle af os, som havde om sport. Der havde skulle man skrive om basket, kroket og frisbee. Om hvor sporten stammer fra og man skulle skrive om de regler der var. Så skulle man selv ud og prøve det fysisk og det var meget sjovt. Så var vi ude og spille curling vi tænkte i starten det er et kedeligt spil, men efter man så selv stod på banen og prøvet fandt man hurtigt ud af at det også var svært. Madkultur I madkultur har nogle af vores kammerater besøgt forskellige steder, smagt på mad og selv lavet mad, hvor der de lavede nachos med ost og kylling. De skulle lave en speciel ret til det land de havde om, så de kunne smage lidt på verdenen. Billedet er taget i uge 12, hvor vi havde om mad, sport og kunst kultur

18 Besøg fra udlandet I uge 14 havde vi nogle udvekslingsstudenter på besøg. De skulle bo hos nogle af eleverne fra skolen. Besøg verdenen virtuelt Da de endelig kom til Danmark, skulle vi arbejde sammen med dem. De var der fra mandag til torsdag. Vi fik tildelt nogle opgaver, hvor det handlede om at besøge verdenen ved hjælp af telefonen. Lærerne havde sat et verdenskort op på tavlen med QR koder. Når man scannede et land f.eks. Tyskland, Holland og Spanien var der så nogle opgaver, man skulle løse i hvert land. Man skulle f.eks. finde ud af, hvad hovedstaden hed eller hvad deres national ret er. De andre dage skulle vi selv finde på spørgsmål, som de andre grupper skulle løse. Nogle af drengene tog efter skoledagen ud og spillede boldt, mens nogle af pigerne tog ud og kørte go-kort. Scan koden og se vores video Fordomme Fordomme før udvekslingsstudenterne kom var, at der var ingen som ville have dem boende. Vi alle sad bare og tænkte nej, jeg skal ikke have en fremmed på besøg. Da ugen var forbi, blev nogle af eleverne som havde haft dem hjemmeboede, ret kede af det. Så det endte med, at de var bange for, at de skulle komme til at savne dem.

19

20

At skabe gode relationer mellem elever og lærere. Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer

At skabe gode relationer mellem elever og lærere. Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer Modul 1 Next EUD 1: Intro Varighed og formål Varighed 3 dage Formål At skabe gode relationer mellem elever og lærere Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer Den røde tråd - Next EUD forløbet

Læs mere

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger Virksomhedskoncept SAMARBEJDET GIVER DE UNGE BLOD PÅ TANDEN, OG DE FÅR ØJNENE OP FOR, HVAD DET BETYDER AT TAGE KONTAKT, TURDE SØGE INFORMATION, STILLE SPØRGSMÅLSTEGN VED, HVORDAN MAN SELV KAN ÆNDRE NOGET.

Læs mere

Next EUD. Rejsen, relevansen & ressourcerne. v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015

Next EUD. Rejsen, relevansen & ressourcerne. v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015 Next EUD Rejsen, relevansen & ressourcerne v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015 Next EUD-processen Projektstart: 2013 rammen blev lagt Nye indsigter i karriere-

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Anne Bøgh Fangel, projektleder Introduktion Bød velkommen og introducerede dagens forløb og projektets

Læs mere

Prøv et gymnasium MED

Prøv et gymnasium MED Prøv et gymnasium MED plads til dine drømme Søvej 6 4900 Nakskov Merkurs Plads 1 4800 Nykøbing F. www.hhxlf.dk Handelsgymnasiet Lolland-Falster er en del af CELF Vi har plads til dine drømme 3 gode grunde

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

2.B s matematiske spilledag

2.B s matematiske spilledag 2.B s matematiske spilledag Vi spiller Tarzan og vi spiller også Kalaha og vi har også spillet Up og Down og vi har også spillet Sequence som er et spil om taktik og held og vi har spillet Bohnanza og

Læs mere

fyr op under ambitionerne

fyr op under ambitionerne fyr op under ambitionerne En moderne gymnasial uddannelse med fokus på samfundet, økonomi, kultur og det internationale. Anne Weimar Rasmussen 3. hhx - Jeg har været i praktik inden for bunkertrading og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder sæson 2015 / 2016 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til TØNDER 10 Campus Tønder Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder T: 74928399 M: admin@toender10.dk www.toender10.dk M a r t i n H a mm e

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX

Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX Tirsdag den 20. januar 2015 kl. 19.30 Orientering om gymnasiets struktur, årets gang og særlige tilbud STX HHX EUD/EUX HG Årets gang Noget særligt 1/2 år

Læs mere

Styrket EUD. Pædagogisk Samarbejde. Formål At udvikle danmarks bedste erhvervsuddannelse At skabe større prestige indenfor erhvervsuddannelsesområdet

Styrket EUD. Pædagogisk Samarbejde. Formål At udvikle danmarks bedste erhvervsuddannelse At skabe større prestige indenfor erhvervsuddannelsesområdet Periode: Juni 201 December 2013 Partnere: BornPro, Jobcenter Bornholm, UU Kontaktperson: Lars Vesløv, Uddannelseschef, Campus Bornholm Pædagogisk Samarbejde Styrket EUD Formål At udvikle danmarks bedste

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

FREMTIDENS VALG OG VEJLEDNING I GRUNDSKOLEN

FREMTIDENS VALG OG VEJLEDNING I GRUNDSKOLEN Region Hovedstaden // Marts 2013 FREMTIDENS VALG OG VEJLEDNING I GRUNDSKOLEN DREAM TEAMETS FORSLAG TIL TILTAG, DER KAN STYRKE VEJLEDNINGEN I GRUNDSKOLEN REGION HOVEDSTADENS DREAM TEAM Region Hovedstadens

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL.

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL. Start Up Programme Start Up Programme Start Up Programme er et entreprenørskabsforløb med konkurrencer, mødet med omverdenen og inspiration til undervisning i entreprenørskab. I forløbet arbejdes der med

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE forældre i 7. årgang - 2012/13 Til forældre med elever i overbygningen Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle forældre med

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben.

Læs mere

Hvordan vurderer du kursets relevans for dig?

Hvordan vurderer du kursets relevans for dig? Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Evalueringsskema - Kommunikation og ledelse, MPG-uddannelsen, E10 Hvordan vurderer du kursets relevans for dig? Modulet rettede sig i for høj grad imod ledere, der kommunikerede

Læs mere

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Evalueringsgenstanden: Beskrivelse af M/K: Unge Hjems Efterskoles bestyrelse besluttede på det sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 05 at evalueringsgenstanden

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE - elever 7. årgang Du kan her se resultat af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 7. årgang. 91 elever ud af årgangens 103 elever har svaret,

Læs mere

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Roskilde Teknisk Gymnasium Dato 02/04/13 08/05/13 Side 1 af 9 Indhold Problem... 3 Overvejelser... 3 Produkt...

Læs mere

NYT Herskindskolen Maj 2011

NYT Herskindskolen Maj 2011 NYT Herskindskolen Maj 2011 Nyt personale Mit navn er Sille Aarlit Jensen, jeg er 35 år gammel og bor i Skanderborg med min mand og vores to børn. Jeg stammer egentlig fra Århus, men flyttede efter lidt

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent)

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) LAB Et innovativt samarbejde med skoler Gentofte Bibliotek, 14. januar 2015 LAB Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) Lærerne vælger udfordring (bib. inviterer+ koordinerer)

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Samlet Evaluering af modul 5 Hold Feb. 2014.

Samlet Evaluering af modul 5 Hold Feb. 2014. Samlet Evaluering af modul 5 Hold Feb. 2014. Kan indgå i tværprofessionelt samarbejde med respekt for og anerkendelse af egen professions ansvar og kompetence såvel som øvrige sundhedsprofessioners og

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

afslører alt derfor træner jeg ungdomsholdet

afslører alt derfor træner jeg ungdomsholdet lland: FrivilligCenter Lo r dig! Der er brug fo Bliv Frivillig Make A Wish ønskefonden får drømmene til at gå i opfyldelse! Thomas fra VELO Poul fortæller: Jeg gør det for min egen skyld Sådan hjælper

Læs mere

Studieplan for HHX International

Studieplan for HHX International Studieplan for HHX International HHX-International bringer dig ud i verden til fremmede sprog og kulturer. Vi arbejder med fremmedsprog og kulturforståelse og du kommer på i alt 5 studieture, som alle

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

KONTAKTEN Øster Snede Skole

KONTAKTEN Øster Snede Skole KONTAKTEN Øster Snede Skole Skoleåret 2012/2013 Nr. 4 Kalenderen skoleåret 2012 2013 Skolens aktivitetskalender kan ses på Skolens hjemmeside: www.oester-snede-skole.dk Ferieplan for skolerne - skoleåret

Læs mere

facts! 6 indgange tjek mere her! spring ind i din fremtid på syddansk erhvervsskole Læs mere fra side 3

facts! 6 indgange tjek mere her! spring ind i din fremtid på syddansk erhvervsskole Læs mere fra side 3 JUMP! spring ind i din fremtid på syddansk erhvervsskole Læs mere fra side 3 6 indgange Fra tømrer og smed til bager og slagter. Uanset, hvad du brænder for, har vi en uddannelse for dig. facts! om UDDANNELSE

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Find gerne selv på flere!

Find gerne selv på flere! D. 31. marts 2012 kl. 20:30 går Earth Hour kloden rundt. Fra Sidney til Seoul og Brazil til Bangkok sætter kommuner, byer og virksomheder sammen fokus på klimakampen med én times mørke. Vi har samlet en

Læs mere

Temauge. Kend din by. Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby. Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema

Temauge. Kend din by. Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby. Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema Temauge Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby Kend din by Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema Introduktion Vi har i uge 43 her på Kildeskolen beskæftiget os med vores

Læs mere

VI KAN BLIVE ALT DET, VI DRØMMER OM

VI KAN BLIVE ALT DET, VI DRØMMER OM VI KAN BLIVE ALT DET, VI DRØMMER OM EUX BUSINESS DIN EGEN VEJ SIDE 2 / HANDELSSKOLEN.COM FREMTIDEN ER ÅBEN EUX Business er for dig, der både ønsker en faglært uddannelse og også vil have mulighed for at

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1.

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. august 2015 1 Grundforløbets første del På Grundforløb 1 får du et

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Brobygning. Velkommen til brobygning på ZBC Vordingborg. zbc.dk. Chr. Richardtsvej 43 4760 Vordingborg Tlf. 5578 8888. Vordingborg

Brobygning. Velkommen til brobygning på ZBC Vordingborg. zbc.dk. Chr. Richardtsvej 43 4760 Vordingborg Tlf. 5578 8888. Vordingborg zbc.dk Brobygning Vordingborg Velkommen til brobygning på ZBC Vordingborg zealand business college Chr. Richardtsvej 43 4760 Vordingborg Tlf. 5578 8888 zbc.dk Kære brobygningselev ZBC har både et handelsgymnasium

Læs mere

Handelsskolen Viborg. Handelsskolen Viborg er for dig, som ønsker en erhvervsrettet uddannelse

Handelsskolen Viborg. Handelsskolen Viborg er for dig, som ønsker en erhvervsrettet uddannelse Handelsskolen Viborg Handelsskolen Viborg er for dig, som ønsker en erhvervsrettet uddannelse Det er stedet hvor unge og voksne dannes, uddannes og udvikles både fagligt og personligt og hvor man kan erhverve

Læs mere

Yosef Saleh, Ilyas Tulumcu Oguzhan Polat, Mohammad Kaddoura Kom/IT C Kl. 1.2

Yosef Saleh, Ilyas Tulumcu Oguzhan Polat, Mohammad Kaddoura Kom/IT C Kl. 1.2 1/ Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Dokumentation... 4 Hjemmeside og logo design... 14 Valg af skrifttype... 15 AIDA... 16 Arbejdsroller og opgaver... 17 Logbog for vores proces (Ugevis)... 19 Konklusion...

Læs mere

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo Miniprojekt, arkitektur uge, 1 semester - Uge 42 Emne: Tektonik og bionic i arkitekturen Analyse Gennem en uge skal de studerende på 1 semester, international og dansk linje, arbejde sammen i en arkitektur

Læs mere

Mellemrummets Palæstina studietur

Mellemrummets Palæstina studietur Mellemrummets Palæstina studietur Marts 2015 Café Mellemrummet har i løbet af 2014 givet deres overskud fra cafeen i støtte til AcionAid s globale platform i, hvor unge palæstinensere deltager i kurser,

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen)

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) BERLIN 2015 Skive Kommune Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april Afgang fra Tieren kl. 07:45 Husk at tage en STOR madpakke med Huskeliste til rejsen: Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) Medicin inkl. medicinpas

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

Digital kultur i dagtilbud. Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard, UCC

Digital kultur i dagtilbud. Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard, UCC Digital kultur i dagtilbud Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard, UCC Digitalisering er ikke et valg men et vilkår Kultur er det traditionsbestemte mønster af myter, normer og rutiner som får bestemte typer

Læs mere

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge Dagtilbudsavisen 4. udgave Gl. Åby Dagtilbud NR. 4 August 2013 Introduktion Ved dagtilbudsleder Tina Haugstrup Andersen Kære alle Velkommen tilbage efter sommerferien sikke

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Studietur til Brabant, Holland

Studietur til Brabant, Holland Studietur til Brabant, Holland 7-8. december 2011 MedCom International har for Welfare Tech Region arrangeret en studietur til Brabant provinsen i Holland. Studieturen blev afholdt i begyndelsen af december,

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Indsatsområder og handlingsplaner for erhvervsuddannelserne, 2013 2014.

Indsatsområder og handlingsplaner for erhvervsuddannelserne, 2013 2014. Indsatsområder og handlingsplaner for erhvervsuddannelserne, 2013 2014. CPH WEST har besluttet en længerevarende satsning som Ny Nordisk Skole. Der er defineret 3 konkrete mål for CPH WEST: 1. De faglige

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Hvorfor Malaga? Der er et par specifikke årsager til min interesse for netop dette Malaga. Først og fremmest er jeg meget interesseret i at få indblik i det spanske sundhedssystem.

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt.

Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt. pårørende Still fra SOMETHING LIKE HAPPINESS Director: Bohdan Slama Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt. AF ELSE CHRISTENSEN

Læs mere

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Overordnet kløft Viden Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi med?

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Deltag i Jobbankens videregående undervisningsforløb

Deltag i Jobbankens videregående undervisningsforløb Kommunikation Skat IT Samfundsøkonomi Arbejdskulturforståelse Projektarbejde Deltag i Jobbankens videregående undervisningsforløb Vejen tilbage til arbejdsmarkedet Deltag i Jobbankens undervisning Forløbet

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Det Tekniske Gymnasium

Det Tekniske Gymnasium Bliv godt rustet til både erhvervslivet og en videregående uddannelse på det innovative gymnasium: Det Tekniske Det Tekniske Det Tekniske er opbygget på samme måde som det almene gymnasium og handelsgymnasiet.

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Kunsten at reflektere

Kunsten at reflektere INTRODUKTION Kunsten at reflektere I en travl hverdag gør og siger vi en masse uden at tænke videre over hvorfor. Refleksion handler om at se bag om det selvfølgelige. At betragte tingene fra andre vinkler,

Læs mere

Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet

Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet Tale til Øresund Food Network Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet Først og fremmest tak for invitationen. Ministeren er desværre blevet

Læs mere

Interview-rundtur på fritten

Interview-rundtur på fritten Special Edition! Marts 2013 Projekt Genbrug din verden Interview-rundtur på fritten Vi har været ude og interviewe børn og vokse fra fritten fra genbrugs værkstederne Først besøgte vi Angelica og Cecelie

Læs mere

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Da sprogskolen blev slået op på forældreintra, tilbød mine forældre mig at komme med og høre om Destination Canada, der er en sprogskole på Carleton University i

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

UK Er for alle mellem 14 og 17 år.

UK Er for alle mellem 14 og 17 år. FK & JK Er for alle mellem 10 og 14 år. Kontingent: Pr.. 01.01.2014 586.- kr. pr. måned. Den 1/8. 546.- kr. mdr. Betaling direkte til kommunen. Juli mdr. er betalings fri. Indmeldelse sker i fritidsklubben

Læs mere

HANDELSSKOLEN BUTIK OG HANDEL EUX BUSINESS DEN KORTESTE VEJ TIL KARRIERE INDEN FOR HANDEL, KONTOR, BUSINESS OG DETAIL

HANDELSSKOLEN BUTIK OG HANDEL EUX BUSINESS DEN KORTESTE VEJ TIL KARRIERE INDEN FOR HANDEL, KONTOR, BUSINESS OG DETAIL HANDELSSKOLEN BUTIK OG HANDEL EUX BUSINESS DEN KORTESTE VEJ TIL KARRIERE INDEN FOR HANDEL, KONTOR, BUSINESS OG DETAIL SIDE 2 / HANDELSSKOLEN.COM HANDELSSKOLEN ER VEJEN TIL JOB Er du interesseret i handel,

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi.

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi. OB-NYT April 2014 Overblik Fra bog til film I uge 14 og 15 har hele overbygningen været i gang med forskellige projekter. 7. og 8. klasse har arbejdet sammen på kryds og tværs i begge uger. Den første

Læs mere

Jagten på Danmarks mest idérige unge er sat ind Søvej 6 4900 Nakskov Kringelborg Allé 7 4800 Nykøbing F. htxlf.dk

Jagten på Danmarks mest idérige unge er sat ind Søvej 6 4900 Nakskov Kringelborg Allé 7 4800 Nykøbing F. htxlf.dk Jagten på Danmarks mest idérige unge er sat ind Søvej 6 4900 Nakskov Kringelborg Allé 7 4800 Nykøbing F. htxlf.dk Teknisk gymnasium Lolland-Falster er en del af CELF Skab din egen fremtid 3 gode grunde

Læs mere

REJSEKATALOG 2014/2015. Handelsskolen

REJSEKATALOG 2014/2015. Handelsskolen REJSEKATALOG 2014/2015 Handelsskolen Ud at rejse med HG På HG får du tilbud om at komme ud at rejse til forskellige lande i Europa. Mød elever fra andre lande! Det er fordi: Du udvikler dig meget som person

Læs mere

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion lærersider 23 2. OMGANG OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 24 lærersider Fokus Ali har valgt et håndværksfag. Film og materiale lægger vægt på valget for de unge, der ikke bryder sig om at læse og skrive, men som

Læs mere

Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2)

Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2) BILAG 5. Fokusgruppeinterview med elever fra Københavns tekniske skole, foretaget af Dansk Byggeri. Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2) Int 1: Hvad er det ved jeres uddannelse,

Læs mere