Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne"

Transkript

1 Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

2 NEXT EUD - en forberedelse på fremtiden Af Josephine Eliasen - Next EUD elev - TEC Elektriker Next EUD er et nyt grundforløbskoncept på tværs af tre skoler med elever fra syv uddannelser. Projektet er kendetegnet ved tværfagligt samarbejde, innovative forløb med virksomheder og Next EUD har på flere områder taget forskud på fremtiden. Fremtidens erhvervsskoler I august 2014 blev projektet præsenteret for de tre skoler TEC, SOPU og CPH WEST. De første dage var der introduktion af de enkelte grundforløb, som man hver især havde meldt sig ind på - fra automekaniker, data og elektriker, over de merkantile indgange til social og sundhed samt pædagogisk assistent. Den nye uddannelsesform er et 40 ugers grundforløb, der løbende skifter mellem i alt 20 uger Next EUD og 20 uger på det grundforløb man vil uddanne sig i. På Next EUD samarbejder de forskellige faggrupper i en række projekter hvor man får et indblik i de forskellige uddannelser. På grundforløbet lærer man om det specifikke fag man vil uddanne sig i og får en række faglige kompetencer. Uddannelsesformen er god for både elever, der ved, hvad de vil, og dem som ikke er sikre. Man får et virkelighedsblik på ens fremtid, at man højst sandsynligt kommer til at arbejde tværfagligt med forskellige faggrupper. Denne nye form gør en klar til at håndtere og samarbejde med andre, som ikke har en forståelse for det fag, som man selv vil læse.

3 Det første møde De forventninger der opstod med de første fælles tværfaglige moduler, var at alle havde et forskellig mind-set. Den skole man kom fra, var bedre end de andres, og man forstillede sig, det ikke ville komme til at fungere. Det hele blev dog en omvending, da de små projekter om sundhed, innovation, velfærdsteknologi, internationalt udsyn og bæredygtighed gik i gang. Man blev inddelt i grupper med elever fra hver skole. Der fandt man hurtig ud af, at man havde brug for de andre fag til at kunne udføre den stillede opgave. Projekterne er nemlig kreeret sådan, at der er delopgaver som forholder sig mere til en bestemt skole end de andre. At fx lave et budget, som dem fra CPH WEST lærer. Virksomhedssamarbejde Udover samarbejde på tværs af skolerne, så bliver man også forberedt på arbejdsmiljøet. At arbejde tværfagligt med skolearbejde er en ting, men at samarbejde med virksomheder i projekterne er en anden. Både små og store virksomheder har samarbejdet med Next EUD i de forskellige projekter, så man oplever, at det man producerer og lærer om, er brugbart i forhold til virkelighedens arbejdsmarked. Endda har nogle af eleverne fået en større indflydelse på fremtidens virksomheder, da de har udarbejdede nogle produkter i innovationsprojektet, som nu er i gang med at blive realiseret af både elever og virksomheder.

4 Sundhed og Innovation på NEXT På Next har vi arbejdet med sundhed og innovation på en ny og anderledes måde. Vi har testet sundhedsmæssige udfordringer på os selv og skulle tænke på nye løsninger til at forbedre sundheden for unge. Vi har fået oplæg og besøg af iværksættere, trænere og fodboldspillere. NEXT Eud er et projekt, hvor du også udvikler dig personligt og socialt. Der er rigtig mange fremlæggelser og projekter, i løbet af året. På modulet sundhed og innovation fik vi udfordringen at lave en kampagne for Sundhedsstyrelsen, som skulle motivere unge til at bevæge sig mere. Vi skulle lave en film, som skulle få de unge til at synes det var fedt at dyrke motion og et slogan, som de ville kunne huske. Det hele skulle fremlægges for et dommerpanel. I projektet skulle vi prøve at skille os ud fra de andre og bruge den innovative fremgangsmåde, som vi havde lært af Sussi Bianco og lære at samarbejde med de andre skoler.

5 Innovation har været en del af hele vores år på Next, da vi altid skal være innovative i vores opgaver og projekter. Som afslutning på vores første modul, lavede vi en innovationsmesse, hvor vi havde udviklet vores egne ideer. Vi er ikke de eneste, som syntes messen var god Lenina (CPH WEST): Jeg synes at det var fedt. Det er klart det fedeste modul vi har haft, vi fik lov til selv at være kreative under forløbet. Desuden synes jeg, at det er dét modul, som jeg personligt har fået mest ud af, da jeg selv tænker at det er dén vej som jeg vil gå. Scan koden for at se vores video Marcus (SOPU) Jeg synes at det var okay. Kørestolene var sjove at style på, så jeg synes at det var et sjovt forløb Hamza (TEC): Det var fedt nok. Vi lærte sådan noget teamwork, og det bedste var, da vi stod på stande og da folk kom udefra,

6 Velfærdsteknologi og innovation Velfærdsteknologi bliver fortsat en større del af vores hverdag. Der kommer hele tiden flere udfordringer til hverdagens velfærdsteknologi. Vi blev på Next EUD introduceret for velfærdsteknologi og innovation, ved besøg hos forskelige firmaer. Vi var ude hos Microsoft til et foredrag om idéudvikling, hvor vi blandt andet hørte om velfærdsteknologi. Efter vi havde hørt fremlæggelsen, skulle vi starte på vores eget projekt. Innovation På Next EUD, fik vi besøg af Sussi Bianco, hun underviser i Waltificering. Det er en arbejdsmetode som hjælper os, med at tænke innovativt. Måden Waltificering fungere på, er at der er 3 faser. Først drømmeren, her kan alt lade sig gøre, alle ideer er velkommen og intet er umuligt. Grunden til det er for at få en masse nye idéer, som man normalt ikke vil komme op med. Microsoft lærte os, at designe vores egen app, som vi skulle bruge til projektet. Vi mødte også Jesper, som arbejder med at gøre almindelig velfærdsteknologi, til børn og unge mere personligt. Han var med til at inspirerer en af grupperne fra Next EUD til at arbejde, med at designe kørestole til unge, så de kunne få et hjælpemiddel de var stolte over. I anledning af vores projekt med Microsoft, fik vi undervisning af Sussi Bianco, i hvordan vi kan bruge en bestemt metode, til at arbejde innovativt på en effektiv måde. Vi sluttede hele projektet af med at holde en messe, hvor hver gruppe viste deres færdige produkt. Efter messen var alle grupperne med til at fremlægge deres produkt for Microsoft, Jesper, Sussi Bianco og nogle af projektlederne fra Next EUD. Anden fase er ingeniøren her skal man så tænke over, hvordan man kan lave de idéer man fik fra drømmeren til virkelighed. Her tænker man over budget, plads, tid og andre mulige forhindringer. Kritikeren, her skal man sortere alt det fra som man ikke kan bruge, små og store ting. Idéen er at koge det hele ned til en idé, som man kan bruge til noget. Man gentager hele processen indtil man har en endelig idé, som man kan bruge. Vi har brugt denne arbejdsmetode, til at komme op med idéer, som vi ellers ikke kunne finde på. Vi bruger den storset hver gang, vi skal lave et nyt projekt.

7 I forløbet på Next EUD, har eleverne fået den fantastiske mulighed for at komme til Odenses berømte Robolab. Her bliver der udviklet velfærdsteknologiske løsninger, som kan bruges i fremtiden til at gøre hverdagen mere miljøvenlig og energisparende. Turen til Robolab var meget lærerig, da vi fik et større indblik, på hvordan man virkelig prøver, at gøre noget for fremtiden siger Mark Swiatek som er elev på TEC og med i projektet Next EUD. Efter Robolab tog vi til Dansk Teknologisk Institut, hvor vi fik et foredrag om dansk teknologi, og hvordan vores teknologi er i forhold til hvad den er i Kina, hvor de er nogle år foran os med udvikling af ny teknologi. Turen var baseret på, at eleverne skulle ud og se en masse forskellige robotter og deres forskellige velfærdsteknologiske funktioner. Heriblandt så vi sælen Paro som typisk bruges i forbindelse med ensomme mennesker, som har dalende livskvalitet. Alt i alt synes eleverne at det var en gennemført tur med konkrete løsninger på hverdagens problemer, som man egentlig ikke normalt får et indblik i, når man er en træt teenager. Der var blandt andet demonstration af, hvordan et ny moderne ældrehjem vil se ud. Der var en personlift, så det er nemmere for hjemmehjælperne at rejse de ældre eller handicappede fra deres seng. Det var interessant, at se hvilke idéer man kan komme op med i dag tilføjer og afslutter Mark Swiatek.

8 Ungdomsbolig NEXT EUD havde tæt samarbejde med Jacob, som er kørestolsbruger. Meningen med projektet var, at grupperne skulle lave en lejlighed, som kørestolsbrugere kan bruge uden problemer. Meningen var, at eleverne skulle bruge skolernes forskelige kompetencer. Grupperne skulle lave et budget som CPH West eleverne var inde over, og lejlighederne skulle laves af papkasser. Eleverne skulle selv tage højde for størrelsesforhold og lave møbler ud af pap, papir og mælkekartoner. Sopu eleverne skulle bruge deres kompetencer til at finde møbler der var egnet til kørestol bruger. Det var med til at øge kreativiteten. Eleverne har lært en masse om 'læring i bevægelse og prøvede det af i projektet. Scan koden og se videoen om innovation og velfærdsteknologi D januar var NEXT EUD ude i Bella Centeret til DM i Skills. Der blev udvalgt nogle elever til at hjælpe og formidle deres innovation proces samt vise deres projekt om velfærdsteknologi til unge. Deres projekt gik ud på fange de unges opmærksomhed med fokus på unge i kørestole. De unge skulle sætte de ting på kørestolen, de mente ville gøre den til den sejeste kørestol. For at få de unge til at forstå innovation, havde de valgt at bruge Sussi Biancos arbejdsmetode og illustreret det med tæpper i tre forskellige farver liggende på gulvet. De unge skulle så gå igennem de tre faser og ende med en anderledes kørestol end vi kender dem. Ideen kom fra nogle af elevernes projekt som de lavet i samarbejde med Microsoft

9

10 Internationalt udsyn med vores studietur Vores oplevelser af: G u n n e r, N a t a c h a, D e n n i s, N i k l a s, M a r c i n, E r i k, A n ya, M a r k W., D a n i e l o g M a l t e I november måned 2014 startede vores uddannelse Next Eud på et modul der blev kaldt Internationalt Udsyn 1. Modulet gik ud på af at give os et indblik i uddannelse og erhvervslivet i Tyskland. Scan koden og se filmen Dette skulle munde ud i en studietur til Berlin, hvor vi skulle opleve det, vi var blevet forberedt på hjemmefra. Modulets begyndelse: Vi har længe vidst at vi skulle på studietur til Berlin. Dog vidste vi ikke, hvad dette ville indebære. Dette fandt vi ud af, da vi blev introduceret til Internationalt udsyn 1. I ugen op til studieturen blev vi delt op i grupper, fordi vi gennem hele ugen skulle igennem forskellige stande, med hver deres vinkel på modulet. Hver dag bød på en ny stand til hver af grupperne. 1. Stand: Lærte os om Tysklands uddannelsessystem og hvordan det var forskelligt fra vores. Her fandt vi store forskelle. 2. Stand: Præsentation forberedelse om et stykke kultur vi selv valgte fra et bestemt byområde i Berlin. Dette skulle bruges til at der blev arrangeret en bustur på baggrund af hvilke kulturgenstande eleverne havde valgt, og hvor vi skulle præsen- tere historien bag. 3. Stand: Vi fik mulighed for at lufte vores engelsk evner lidt ved noget læsning og genfortælling på engelsk. 4. stand: Her blev vi delt op i 2 mindre grupper, som hver fik til opgave at svare på nogle spørgsmål om enten vest eller øst Berlins historie. 5. Stand: Nogle besparelser skulle findes på nogle bestemte områder. Her skulle vi selv prøve at stemme om, hvordan dette skulle lykkedes og forklare vores grund. Disse stande satte os rigtig godt ind i Berlins kultur, hvordan den bliver styret og hvor meget respekt der er i deres uddannelses system og erhvervslivet ift. lærere og chefer. Kort sagt gav os et Internationalt udsyn. Elevkompetencer gennem dette modul Kommunikation og samarbejde Virksomhedssamarbejde Læringsforståelse Samfaglighed/ tværfaglighed Studieturens begyndelse Nu var det tid til at skulle ned og opleve Berlin. Et lille billede fra en pause Første aften vi ankom til Berlin tog lærerne alle os elever med ud for at opleve det omfattende metronetværk i Berlins undergrund. Dette var en mulighed for at vise os de mange muligheder for transport rundt omkring hele Berlin. Dette er også en vigtig del af kulturen. Det at kunne komme hurtigt og utrolig nemt omkring i byen for ikke at komme for sent, da tyskerne lægger stor vægt på at man kommer til tiden og ikke for sent eller alt for tidligt. Tirsdag var en spændende dag. Her blev vi kørt ud til Berlins etniske bydel også kaldt Istanbul. Her skulle vi mødes med en gruppe guider der havde til formål at give os nogle opgaver omkring denne bydel. Dette gik ud på at lære mere om den etniske befolkning. Hvordan de havde bosat sig og hvor lang tid siden det skete.

11 Internationalt udsyn med vores studietur Guide i Etnisk bydel og besøg i Moské Dette var vores guider på Dönersafrien. Vi blev sendt ud i grupper for at tage fat i folk på gaden og interviewe dem omkring den etniske baggrund i bydelen. Samtidig skulle vi finde nogle bestemte kulturelle knudepunkter som havde stor betydning for området. Dette var en spændende måde at opleve Berlin og dens forskelligheder, Guiderne kaldte det en Dönersafari. Her fik vi brug for en masse elevkompetencer. Kommunikation og samarbejde var vigtigt fordi vi skulle ud og snakke med folk omkring deres opfattelse af bydelen. Her fik vi også meget brug for vores engelske færdigheder selvom mange af tyskerne ikke snakkede særlig godt engelsk. Læringsforståelse var også en vigtig kompetence denne dag, da respekt for samfundet og bydelen var vigtig for at vi kunne lære om den og have lyst til selv at gå ud og lære mere. Efter vores guidede opgaver gik vi igen ombord på vores bus, hvor vi blev transporteret videre til en moské. Her var vi så heldige at have fundet en fyr, som kunne give os en guidet tur i moskéen og fortælle, hvad den betyder for bydelen og samfundet. Den er nemlig også et fritidshjem, hvor unge muslimer kunne komme forbi og blive oplært i den Islamiske tro. Det var spændene at få indsigt i og høre mere om Islam og hvordan deres religion fungerer. Guidet kulturel gåtur og Stasi besøg Vi får fortalt om Bismarck monument En anden rigtig spændende dag i Berlin blev en travl en. Den startede med at vi alle blev taget med ud på en guidet tur til de mest kendte kulturelle statuer og monumenter, der var i gå afstand. Drengene og pigerne blev delt op og taget med på hver deres tur. De havde fundet en mand til drengeturen som var god til at holde det spændende selvom det meget nemt kunne være blevet langtrukkent. Vi gik fra det ene monument til det andet, som var blevet bygget på baggrund af Berlins utrolige historie. Et af de vildeste monumenter vi fik set var Brandenburger tor. Det er en kæmpestor gammel byport som var med til at dele Berlin i to. Lige efter Brandenburger tor gik vi videre til et andet meget betydningsfuldt monument. Det er rejst for alle de jøder der blev dræbt under 2. verdenskrig. Senere samme eftermiddag blev vi transporteret gennem Berlin til det gamle Stasi fængsel. Her fik vi en detaljeret guide, hvor vi fik alt at vide om: hvordan det var at være fange, hvordan de boede og hvor lidt der skulle til for at blive fængslet i de dage. Virksomhedsbesøg Konklusion En af dagene på vores Berlintur blev vi delt op i hver af vores uddannelser. Dette var fordi hver skole skulle ud og opleve deres uddannelse fra en anden synsvinkel. Nemlig hvordan selv samme fungerer i Tyskland. CPH West blev taget med ud til et stort center for at stille spørgsmål omkring butikkernes arbejdsforhold. Det kunne f.eks. Være, hvordan kunder skulle behandles. Denne mulighed fik de, for at kunne undersøge hvordan deres fag blev udført i et andet land med et andet regelsæt end Danmark. Det samme galt for SOPU. De blev taget med til en børnehave, så de kunne få lov at se, hvordan de gør tingene i forhold til herhjemme. Dataeleverne fra TEC blev taget med ud til en IT skole, hvor de blev præsenteret for deres egen uddannelse bare med et tysk præg. Her lærte de hvordan lærer-elev forholdene er meget anderledes ift. at i Tyskland er der flere regler om hvordan man tiltaler sin lærer. De mødte elever der fortalte dem om deres uddannelse. Mekanikerne og elektrikerne blev taget med ud på et bilmuseum, hvor de kunne opleve hvordan biler repareres. Alt i alt et rigtig godt og lærerigt modul, hvor vi fik god indsigt i den tyske kultur og hvordan de håndterer uddannelse. Studieturen var en succes, både på det lærerige plan og på det sociale plan, da alle blev rystet tættere sammen grundet at vi skulle leve op af hinanden i en lille uge. Hver skole fik oplevet deres uddannelse fra en anden vinkel og kunne bruge det i deres egen.

12 Bæredyg Grøn Teknologien udvikler sig hele tiden, i takt med at vi bliver mere og mere afhængig af teknologien. Vi skal også stoppe op og tænke mere på den verden vi lever i, og hvad vi gør ved jorden vi lever på. Dette er blot nogle af de mange synsvinkler, der fremgår i overvejelserne og udviklingen ved grøn teknologi og bæredygtighed. Bæredygtighed Bæredygtighed er et udtryk for teknologiens eller kulturens slid på naturgrundlaget. Man kan også sige, at for at lave 100% bæredygtige ting, skal man tænke meget over de økonomiske, sociale, etikske og økologiske synsvinkler. Ifølge det er hensigten at strukturere civilisation og den menneskelige aktivitet på en måde, så man kan efterkomme samfundets behov. Grøn teknologi Grøn teknologi er meget enkelt miljøvenligt elektronik eller teknologi. Som ses på billedet bag teksten her, har vi vindmøller. De er f.eks. 100% bæredygtige og generere strøm via. vind og vejr. På den måde belaster møllerne ikke naturen, men til gengæld giver vindmøllerne grøn strøm tilbage til os, som ikke er en belastning for vores natur. Andet grønt teknologi: Vi har snakket om vindmøller og der findes selvfølgelig andet teknologi som er grønt, her finder vi f.eks. El-biler, solceller, vand, 0- energi huse, og jordvarme.

13 tighed & Teknologi Lokale, globale og sociale projekter I modulet bæredygtighed og grøn teknologi, har vi på Next EUD skulle arbejde med de forskellige problem stillinger, der er omkring emnet. Vi blev del op i forskellige grupper: Lokal, Global og Social. De skulle bruges til at arbejdes med bæredygtighed og grøn teknologi enten inde for lokal området, globalt set eller socialt. Vi skulle vælge nogle forskellige problemstillinger, som vi arbejdede med f.eks. var der nogen, der valgte at arbejde med et 0-energi hus. De arbejdede inden for lokal og skulle tænke innovation inde for emnet, lokalt i Ballerup, hvor vi var ude de uger. Grøn teknologi har også været en stor del af projekterne, og vi har tænkt det ind i alle projekterne, som vi har lavet. Vi har skulle tænke innovativt omkring, hvad grøn teknologi kan bidrage med omkring hele bæredygtighedselementerne.

14 NEXT På Next EUD arbejder vi meget med vores kompetencer og vi udvikler os hele tiden. Vi lærer meget om at arbejde på tværs af fagligheder, tænke innovativt og at kunne se tingene fra flere synspunkter. Gruppearbejde og roller Vi arbejder også rigtig meget med gruppe arbejde, i alle slags former, og de fleste elever får prøvet alle de forskellige roller, der er i et gruppe arbejde. Disse kompetencer har f.eks. gjort at vi kaster os over en opgave med det samme, i stedet for at trække tiden ud, som de fleste måske først vil gøre. Det sociale og det tværfaglige Next EUD er også et projekt hvor, man får indblik i det sociale mellem skolerne. På Next EUD er man social samtidig med man tager sit grundforløb, da grundforløb meget tit bliver som et sted man bare skal være, hvor man får noget socialt med i uddannelsen, når man arbejder tværfagligt. Det tværfaglige i Next EUD er også med til at gøre, at man som både TEC elev, SOPU elev og CPH WEST elev får mange flere kompetencer, i forhold til hvis man tog et normalt grundforløb.

15 EUD Hvad har det givet os? Projektet har gjort meget ved vores tankegang og vi har lært at tænke på en mere grøn måde og hele tiden stille spørgsmålstegn ved den verden vi lever i. Innovationstanker er også noget vi har kunne bruge meget efter alle vores projekter dette år. Vi har mulighed for at gå ind i et samarbejde med andre uden at tænke på forskelle, aldre osv. Vi kan tænke innovativt og altid tænke på hvilken måde, det her kan blive endnu bedre. Vi har fået en masse kompetencer og kan bruge dem ordenligt. Scan koden for at se vores video om modulet Skrevet og udarbejdet af: Mark Swiatek & Niklas Bastholm

16 International udsyn 2 I denne artikel vil I høre lidt om vores elevkonference, teambuilding og kultur om mad, sport og generel kultur som er en del af modulet internationalt udsyn. Vi har arbejdet med kulturforståelse, produktion, innovation og markedsføring. Elevkonference Vi har midt i år 2015 uge haft om international udsyn. Blandt andet har vi haft et talkshow, hvor nogle af vores klassekammerater har talt om Next EUD og, hvordan skolen er skruet sammen. Det var et meget sjovt projekt, men det startede meget stressende, hvor vi ikke helt vidste om det ville fungere. Men i løbet af ugen begyndte der at ske noget og endte med et godt produkt. Det krævede at alle eleverne arbejdede sammen tværfagligt. Vi var inddelt i lyd, lys, kamera og værter. Det var godt, at der var nogle mennesker udefra, der kom og fortalte om, hvordan de endte med at vælge en erhvervsuddannelse fremfor en gymnasial. Billedet er taget lige før konferencen startede

17 I Uge havde vi om kultur, mad, sport og kunst Kunst & kultur Vi var i en gruppe hvor vi skulle gå rundt i byen for at tage billeder og lave nogle opgaver omkring det kunst de så i København. Derefter tog vi til det kongelige bibliotek (Den sorte diamant) hvor vi fik flere oplysninger om kunst fra andre lande. Så var der nogle som skulle ud og opleve noget generelt kultur. Kulturgruppen fandt derefter på en slags poste leg, hvor de andre som havde om mad og sport skulle løse posterne og lave tag billeder. Sportkultur Så er der nogle af os, som havde om sport. Der havde skulle man skrive om basket, kroket og frisbee. Om hvor sporten stammer fra og man skulle skrive om de regler der var. Så skulle man selv ud og prøve det fysisk og det var meget sjovt. Så var vi ude og spille curling vi tænkte i starten det er et kedeligt spil, men efter man så selv stod på banen og prøvet fandt man hurtigt ud af at det også var svært. Madkultur I madkultur har nogle af vores kammerater besøgt forskellige steder, smagt på mad og selv lavet mad, hvor der de lavede nachos med ost og kylling. De skulle lave en speciel ret til det land de havde om, så de kunne smage lidt på verdenen. Billedet er taget i uge 12, hvor vi havde om mad, sport og kunst kultur

18 Besøg fra udlandet I uge 14 havde vi nogle udvekslingsstudenter på besøg. De skulle bo hos nogle af eleverne fra skolen. Besøg verdenen virtuelt Da de endelig kom til Danmark, skulle vi arbejde sammen med dem. De var der fra mandag til torsdag. Vi fik tildelt nogle opgaver, hvor det handlede om at besøge verdenen ved hjælp af telefonen. Lærerne havde sat et verdenskort op på tavlen med QR koder. Når man scannede et land f.eks. Tyskland, Holland og Spanien var der så nogle opgaver, man skulle løse i hvert land. Man skulle f.eks. finde ud af, hvad hovedstaden hed eller hvad deres national ret er. De andre dage skulle vi selv finde på spørgsmål, som de andre grupper skulle løse. Nogle af drengene tog efter skoledagen ud og spillede boldt, mens nogle af pigerne tog ud og kørte go-kort. Scan koden og se vores video Fordomme Fordomme før udvekslingsstudenterne kom var, at der var ingen som ville have dem boende. Vi alle sad bare og tænkte nej, jeg skal ikke have en fremmed på besøg. Da ugen var forbi, blev nogle af eleverne som havde haft dem hjemmeboede, ret kede af det. Så det endte med, at de var bange for, at de skulle komme til at savne dem.

19

20

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Søren Breiting, Ulla Kjær Kaspersen og Poul Kristensen Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Læreruddannelsen ved University College Lillebaelt & Forskningsprogram

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole!

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole! KONTAKTEN SKOLEBLAD FOR MUNKEVÆNGETS SKOLE 4/APRIL 2009 MUNKEVÆNGETS SKOLE, MUNKEVÆNGET 2, 6000 KOLDING. TLF: 76333500 WWW.MUNKEVAENGETS-SKOLE.KOLDING.DK Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets

Læs mere

Historier fra 8220 medejerskabs til historien med afsæt i nærområders egne fortællinger

Historier fra 8220 medejerskabs til historien med afsæt i nærområders egne fortællinger Dgs Historier fra 8220 medejerskabs til historien med afsæt i nærområders egne fortællinger Fortællinger fra Gellerup/Toveshøj September 2012- november 2013 1 Indhold Introduktion... 5 Afgivelse af retten

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever.

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Notat Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Indholdsfortegnelse: Forord... s. 2 Metode s. 2 Sammenfatning/konklusion s. 2 Årsager til frafald s. 5 -Flytning på grund

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop Movements of Love - Kierkegaard, kærlighed og krop Evaluering af undervisningsprojekt 1. december 2013 31. juli 2014 Hanne Hjetting Nielsen, projektmedarbejder Bevægelsesworkshop (Hold fra UCC Sydhavn).

Læs mere

Bilag 1: Interview med Kristina Dienhart

Bilag 1: Interview med Kristina Dienhart Bilag 1: Interview med Kristina Dienhart Interviewer (I): Milica Interviewperson (IP): Kristina Suppleant (S): Jannie I: Ja, altså. Du har altså hørt om hvad vores projekt handler lidt om. Vi er lidt inspireret

Læs mere

Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00

Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00 Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00 Respondent: Mark Allen, Project manager for Megacard, Ikano Finance. Interviewer: Thomas F. Lundgreen Ikke andre tilstedeværende. Kommer ind midt

Læs mere

Midtvejsevaluering af Next EUD Notat indleveret til Region Hovedstaden, SOPU, CPH WEST og TEC

Midtvejsevaluering af Next EUD Notat indleveret til Region Hovedstaden, SOPU, CPH WEST og TEC Midtvejsevaluering af Next EUD Notat indleveret til Region Hovedstaden, SOPU, CPH WEST og TEC August 2014 0 Om Oxford Research Knowledge for a better society Oxford Research er en specialiseret videnvirksomhed

Læs mere

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Indhold Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Rimmer på Eksperimentarium...6 Bilag 5 Spørgeguide til

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Studietur til Athen 2011

Studietur til Athen 2011 Studietur til Athen 2011 Tidlig mandag morgen d. 19/09 stod 2.b fra CELF HHX på Nykøbing F. station klar til den uge som senere ville vise sig at blive den mest sjove, fantastiske og ikke mindst uforglemmelige

Læs mere

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG ee12: Bilag Indholdsfortegnelse BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG BILAG 6: INTERVIEWGUIDE

Læs mere

tættere på virkeligheden...

tættere på virkeligheden... tættere på virkeligheden... VÆLG EFTER INTERESSE fra andre gymnasier. Den giver også adgang til job i erhvervslivet direkte efter din studentereksamen. Enten i Danmark eller måske et helt andet sted i

Læs mere

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen NÅR JEG BLIVER STOR Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen GIV ELEVERNE MAGTEN OVER DERES EGEN LÆRING 16 INSPIRERENDE EKSEMPLER FRA HELE NORDEN GENERAL- SEKRETÆREN TAGER ORDET: Vi skal leve af

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen

Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen De gule prikker illustrerer hvor, vi lavede surveyinterviews med borgerne i KlimaByen. Det oprindelige kort stammer fra hjemmesiden www.klima-byen.dk

Læs mere

Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time

Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time 1 Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time Vil du starte med at introducere hvad du hedder og hvilket studium du går på? Jeg hedder Erik og jeg læser Jura, er lige blevet færdig med 3. Semester

Læs mere