Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne"

Transkript

1 Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

2 NEXT EUD - en forberedelse på fremtiden Af Josephine Eliasen - Next EUD elev - TEC Elektriker Next EUD er et nyt grundforløbskoncept på tværs af tre skoler med elever fra syv uddannelser. Projektet er kendetegnet ved tværfagligt samarbejde, innovative forløb med virksomheder og Next EUD har på flere områder taget forskud på fremtiden. Fremtidens erhvervsskoler I august 2014 blev projektet præsenteret for de tre skoler TEC, SOPU og CPH WEST. De første dage var der introduktion af de enkelte grundforløb, som man hver især havde meldt sig ind på - fra automekaniker, data og elektriker, over de merkantile indgange til social og sundhed samt pædagogisk assistent. Den nye uddannelsesform er et 40 ugers grundforløb, der løbende skifter mellem i alt 20 uger Next EUD og 20 uger på det grundforløb man vil uddanne sig i. På Next EUD samarbejder de forskellige faggrupper i en række projekter hvor man får et indblik i de forskellige uddannelser. På grundforløbet lærer man om det specifikke fag man vil uddanne sig i og får en række faglige kompetencer. Uddannelsesformen er god for både elever, der ved, hvad de vil, og dem som ikke er sikre. Man får et virkelighedsblik på ens fremtid, at man højst sandsynligt kommer til at arbejde tværfagligt med forskellige faggrupper. Denne nye form gør en klar til at håndtere og samarbejde med andre, som ikke har en forståelse for det fag, som man selv vil læse.

3 Det første møde De forventninger der opstod med de første fælles tværfaglige moduler, var at alle havde et forskellig mind-set. Den skole man kom fra, var bedre end de andres, og man forstillede sig, det ikke ville komme til at fungere. Det hele blev dog en omvending, da de små projekter om sundhed, innovation, velfærdsteknologi, internationalt udsyn og bæredygtighed gik i gang. Man blev inddelt i grupper med elever fra hver skole. Der fandt man hurtig ud af, at man havde brug for de andre fag til at kunne udføre den stillede opgave. Projekterne er nemlig kreeret sådan, at der er delopgaver som forholder sig mere til en bestemt skole end de andre. At fx lave et budget, som dem fra CPH WEST lærer. Virksomhedssamarbejde Udover samarbejde på tværs af skolerne, så bliver man også forberedt på arbejdsmiljøet. At arbejde tværfagligt med skolearbejde er en ting, men at samarbejde med virksomheder i projekterne er en anden. Både små og store virksomheder har samarbejdet med Next EUD i de forskellige projekter, så man oplever, at det man producerer og lærer om, er brugbart i forhold til virkelighedens arbejdsmarked. Endda har nogle af eleverne fået en større indflydelse på fremtidens virksomheder, da de har udarbejdede nogle produkter i innovationsprojektet, som nu er i gang med at blive realiseret af både elever og virksomheder.

4 Sundhed og Innovation på NEXT På Next har vi arbejdet med sundhed og innovation på en ny og anderledes måde. Vi har testet sundhedsmæssige udfordringer på os selv og skulle tænke på nye løsninger til at forbedre sundheden for unge. Vi har fået oplæg og besøg af iværksættere, trænere og fodboldspillere. NEXT Eud er et projekt, hvor du også udvikler dig personligt og socialt. Der er rigtig mange fremlæggelser og projekter, i løbet af året. På modulet sundhed og innovation fik vi udfordringen at lave en kampagne for Sundhedsstyrelsen, som skulle motivere unge til at bevæge sig mere. Vi skulle lave en film, som skulle få de unge til at synes det var fedt at dyrke motion og et slogan, som de ville kunne huske. Det hele skulle fremlægges for et dommerpanel. I projektet skulle vi prøve at skille os ud fra de andre og bruge den innovative fremgangsmåde, som vi havde lært af Sussi Bianco og lære at samarbejde med de andre skoler.

5 Innovation har været en del af hele vores år på Next, da vi altid skal være innovative i vores opgaver og projekter. Som afslutning på vores første modul, lavede vi en innovationsmesse, hvor vi havde udviklet vores egne ideer. Vi er ikke de eneste, som syntes messen var god Lenina (CPH WEST): Jeg synes at det var fedt. Det er klart det fedeste modul vi har haft, vi fik lov til selv at være kreative under forløbet. Desuden synes jeg, at det er dét modul, som jeg personligt har fået mest ud af, da jeg selv tænker at det er dén vej som jeg vil gå. Scan koden for at se vores video Marcus (SOPU) Jeg synes at det var okay. Kørestolene var sjove at style på, så jeg synes at det var et sjovt forløb Hamza (TEC): Det var fedt nok. Vi lærte sådan noget teamwork, og det bedste var, da vi stod på stande og da folk kom udefra,

6 Velfærdsteknologi og innovation Velfærdsteknologi bliver fortsat en større del af vores hverdag. Der kommer hele tiden flere udfordringer til hverdagens velfærdsteknologi. Vi blev på Next EUD introduceret for velfærdsteknologi og innovation, ved besøg hos forskelige firmaer. Vi var ude hos Microsoft til et foredrag om idéudvikling, hvor vi blandt andet hørte om velfærdsteknologi. Efter vi havde hørt fremlæggelsen, skulle vi starte på vores eget projekt. Innovation På Next EUD, fik vi besøg af Sussi Bianco, hun underviser i Waltificering. Det er en arbejdsmetode som hjælper os, med at tænke innovativt. Måden Waltificering fungere på, er at der er 3 faser. Først drømmeren, her kan alt lade sig gøre, alle ideer er velkommen og intet er umuligt. Grunden til det er for at få en masse nye idéer, som man normalt ikke vil komme op med. Microsoft lærte os, at designe vores egen app, som vi skulle bruge til projektet. Vi mødte også Jesper, som arbejder med at gøre almindelig velfærdsteknologi, til børn og unge mere personligt. Han var med til at inspirerer en af grupperne fra Next EUD til at arbejde, med at designe kørestole til unge, så de kunne få et hjælpemiddel de var stolte over. I anledning af vores projekt med Microsoft, fik vi undervisning af Sussi Bianco, i hvordan vi kan bruge en bestemt metode, til at arbejde innovativt på en effektiv måde. Vi sluttede hele projektet af med at holde en messe, hvor hver gruppe viste deres færdige produkt. Efter messen var alle grupperne med til at fremlægge deres produkt for Microsoft, Jesper, Sussi Bianco og nogle af projektlederne fra Next EUD. Anden fase er ingeniøren her skal man så tænke over, hvordan man kan lave de idéer man fik fra drømmeren til virkelighed. Her tænker man over budget, plads, tid og andre mulige forhindringer. Kritikeren, her skal man sortere alt det fra som man ikke kan bruge, små og store ting. Idéen er at koge det hele ned til en idé, som man kan bruge til noget. Man gentager hele processen indtil man har en endelig idé, som man kan bruge. Vi har brugt denne arbejdsmetode, til at komme op med idéer, som vi ellers ikke kunne finde på. Vi bruger den storset hver gang, vi skal lave et nyt projekt.

7 I forløbet på Next EUD, har eleverne fået den fantastiske mulighed for at komme til Odenses berømte Robolab. Her bliver der udviklet velfærdsteknologiske løsninger, som kan bruges i fremtiden til at gøre hverdagen mere miljøvenlig og energisparende. Turen til Robolab var meget lærerig, da vi fik et større indblik, på hvordan man virkelig prøver, at gøre noget for fremtiden siger Mark Swiatek som er elev på TEC og med i projektet Next EUD. Efter Robolab tog vi til Dansk Teknologisk Institut, hvor vi fik et foredrag om dansk teknologi, og hvordan vores teknologi er i forhold til hvad den er i Kina, hvor de er nogle år foran os med udvikling af ny teknologi. Turen var baseret på, at eleverne skulle ud og se en masse forskellige robotter og deres forskellige velfærdsteknologiske funktioner. Heriblandt så vi sælen Paro som typisk bruges i forbindelse med ensomme mennesker, som har dalende livskvalitet. Alt i alt synes eleverne at det var en gennemført tur med konkrete løsninger på hverdagens problemer, som man egentlig ikke normalt får et indblik i, når man er en træt teenager. Der var blandt andet demonstration af, hvordan et ny moderne ældrehjem vil se ud. Der var en personlift, så det er nemmere for hjemmehjælperne at rejse de ældre eller handicappede fra deres seng. Det var interessant, at se hvilke idéer man kan komme op med i dag tilføjer og afslutter Mark Swiatek.

8 Ungdomsbolig NEXT EUD havde tæt samarbejde med Jacob, som er kørestolsbruger. Meningen med projektet var, at grupperne skulle lave en lejlighed, som kørestolsbrugere kan bruge uden problemer. Meningen var, at eleverne skulle bruge skolernes forskelige kompetencer. Grupperne skulle lave et budget som CPH West eleverne var inde over, og lejlighederne skulle laves af papkasser. Eleverne skulle selv tage højde for størrelsesforhold og lave møbler ud af pap, papir og mælkekartoner. Sopu eleverne skulle bruge deres kompetencer til at finde møbler der var egnet til kørestol bruger. Det var med til at øge kreativiteten. Eleverne har lært en masse om 'læring i bevægelse og prøvede det af i projektet. Scan koden og se videoen om innovation og velfærdsteknologi D januar var NEXT EUD ude i Bella Centeret til DM i Skills. Der blev udvalgt nogle elever til at hjælpe og formidle deres innovation proces samt vise deres projekt om velfærdsteknologi til unge. Deres projekt gik ud på fange de unges opmærksomhed med fokus på unge i kørestole. De unge skulle sætte de ting på kørestolen, de mente ville gøre den til den sejeste kørestol. For at få de unge til at forstå innovation, havde de valgt at bruge Sussi Biancos arbejdsmetode og illustreret det med tæpper i tre forskellige farver liggende på gulvet. De unge skulle så gå igennem de tre faser og ende med en anderledes kørestol end vi kender dem. Ideen kom fra nogle af elevernes projekt som de lavet i samarbejde med Microsoft

9

10 Internationalt udsyn med vores studietur Vores oplevelser af: G u n n e r, N a t a c h a, D e n n i s, N i k l a s, M a r c i n, E r i k, A n ya, M a r k W., D a n i e l o g M a l t e I november måned 2014 startede vores uddannelse Next Eud på et modul der blev kaldt Internationalt Udsyn 1. Modulet gik ud på af at give os et indblik i uddannelse og erhvervslivet i Tyskland. Scan koden og se filmen Dette skulle munde ud i en studietur til Berlin, hvor vi skulle opleve det, vi var blevet forberedt på hjemmefra. Modulets begyndelse: Vi har længe vidst at vi skulle på studietur til Berlin. Dog vidste vi ikke, hvad dette ville indebære. Dette fandt vi ud af, da vi blev introduceret til Internationalt udsyn 1. I ugen op til studieturen blev vi delt op i grupper, fordi vi gennem hele ugen skulle igennem forskellige stande, med hver deres vinkel på modulet. Hver dag bød på en ny stand til hver af grupperne. 1. Stand: Lærte os om Tysklands uddannelsessystem og hvordan det var forskelligt fra vores. Her fandt vi store forskelle. 2. Stand: Præsentation forberedelse om et stykke kultur vi selv valgte fra et bestemt byområde i Berlin. Dette skulle bruges til at der blev arrangeret en bustur på baggrund af hvilke kulturgenstande eleverne havde valgt, og hvor vi skulle præsen- tere historien bag. 3. Stand: Vi fik mulighed for at lufte vores engelsk evner lidt ved noget læsning og genfortælling på engelsk. 4. stand: Her blev vi delt op i 2 mindre grupper, som hver fik til opgave at svare på nogle spørgsmål om enten vest eller øst Berlins historie. 5. Stand: Nogle besparelser skulle findes på nogle bestemte områder. Her skulle vi selv prøve at stemme om, hvordan dette skulle lykkedes og forklare vores grund. Disse stande satte os rigtig godt ind i Berlins kultur, hvordan den bliver styret og hvor meget respekt der er i deres uddannelses system og erhvervslivet ift. lærere og chefer. Kort sagt gav os et Internationalt udsyn. Elevkompetencer gennem dette modul Kommunikation og samarbejde Virksomhedssamarbejde Læringsforståelse Samfaglighed/ tværfaglighed Studieturens begyndelse Nu var det tid til at skulle ned og opleve Berlin. Et lille billede fra en pause Første aften vi ankom til Berlin tog lærerne alle os elever med ud for at opleve det omfattende metronetværk i Berlins undergrund. Dette var en mulighed for at vise os de mange muligheder for transport rundt omkring hele Berlin. Dette er også en vigtig del af kulturen. Det at kunne komme hurtigt og utrolig nemt omkring i byen for ikke at komme for sent, da tyskerne lægger stor vægt på at man kommer til tiden og ikke for sent eller alt for tidligt. Tirsdag var en spændende dag. Her blev vi kørt ud til Berlins etniske bydel også kaldt Istanbul. Her skulle vi mødes med en gruppe guider der havde til formål at give os nogle opgaver omkring denne bydel. Dette gik ud på at lære mere om den etniske befolkning. Hvordan de havde bosat sig og hvor lang tid siden det skete.

11 Internationalt udsyn med vores studietur Guide i Etnisk bydel og besøg i Moské Dette var vores guider på Dönersafrien. Vi blev sendt ud i grupper for at tage fat i folk på gaden og interviewe dem omkring den etniske baggrund i bydelen. Samtidig skulle vi finde nogle bestemte kulturelle knudepunkter som havde stor betydning for området. Dette var en spændende måde at opleve Berlin og dens forskelligheder, Guiderne kaldte det en Dönersafari. Her fik vi brug for en masse elevkompetencer. Kommunikation og samarbejde var vigtigt fordi vi skulle ud og snakke med folk omkring deres opfattelse af bydelen. Her fik vi også meget brug for vores engelske færdigheder selvom mange af tyskerne ikke snakkede særlig godt engelsk. Læringsforståelse var også en vigtig kompetence denne dag, da respekt for samfundet og bydelen var vigtig for at vi kunne lære om den og have lyst til selv at gå ud og lære mere. Efter vores guidede opgaver gik vi igen ombord på vores bus, hvor vi blev transporteret videre til en moské. Her var vi så heldige at have fundet en fyr, som kunne give os en guidet tur i moskéen og fortælle, hvad den betyder for bydelen og samfundet. Den er nemlig også et fritidshjem, hvor unge muslimer kunne komme forbi og blive oplært i den Islamiske tro. Det var spændene at få indsigt i og høre mere om Islam og hvordan deres religion fungerer. Guidet kulturel gåtur og Stasi besøg Vi får fortalt om Bismarck monument En anden rigtig spændende dag i Berlin blev en travl en. Den startede med at vi alle blev taget med ud på en guidet tur til de mest kendte kulturelle statuer og monumenter, der var i gå afstand. Drengene og pigerne blev delt op og taget med på hver deres tur. De havde fundet en mand til drengeturen som var god til at holde det spændende selvom det meget nemt kunne være blevet langtrukkent. Vi gik fra det ene monument til det andet, som var blevet bygget på baggrund af Berlins utrolige historie. Et af de vildeste monumenter vi fik set var Brandenburger tor. Det er en kæmpestor gammel byport som var med til at dele Berlin i to. Lige efter Brandenburger tor gik vi videre til et andet meget betydningsfuldt monument. Det er rejst for alle de jøder der blev dræbt under 2. verdenskrig. Senere samme eftermiddag blev vi transporteret gennem Berlin til det gamle Stasi fængsel. Her fik vi en detaljeret guide, hvor vi fik alt at vide om: hvordan det var at være fange, hvordan de boede og hvor lidt der skulle til for at blive fængslet i de dage. Virksomhedsbesøg Konklusion En af dagene på vores Berlintur blev vi delt op i hver af vores uddannelser. Dette var fordi hver skole skulle ud og opleve deres uddannelse fra en anden synsvinkel. Nemlig hvordan selv samme fungerer i Tyskland. CPH West blev taget med ud til et stort center for at stille spørgsmål omkring butikkernes arbejdsforhold. Det kunne f.eks. Være, hvordan kunder skulle behandles. Denne mulighed fik de, for at kunne undersøge hvordan deres fag blev udført i et andet land med et andet regelsæt end Danmark. Det samme galt for SOPU. De blev taget med til en børnehave, så de kunne få lov at se, hvordan de gør tingene i forhold til herhjemme. Dataeleverne fra TEC blev taget med ud til en IT skole, hvor de blev præsenteret for deres egen uddannelse bare med et tysk præg. Her lærte de hvordan lærer-elev forholdene er meget anderledes ift. at i Tyskland er der flere regler om hvordan man tiltaler sin lærer. De mødte elever der fortalte dem om deres uddannelse. Mekanikerne og elektrikerne blev taget med ud på et bilmuseum, hvor de kunne opleve hvordan biler repareres. Alt i alt et rigtig godt og lærerigt modul, hvor vi fik god indsigt i den tyske kultur og hvordan de håndterer uddannelse. Studieturen var en succes, både på det lærerige plan og på det sociale plan, da alle blev rystet tættere sammen grundet at vi skulle leve op af hinanden i en lille uge. Hver skole fik oplevet deres uddannelse fra en anden vinkel og kunne bruge det i deres egen.

12 Bæredyg Grøn Teknologien udvikler sig hele tiden, i takt med at vi bliver mere og mere afhængig af teknologien. Vi skal også stoppe op og tænke mere på den verden vi lever i, og hvad vi gør ved jorden vi lever på. Dette er blot nogle af de mange synsvinkler, der fremgår i overvejelserne og udviklingen ved grøn teknologi og bæredygtighed. Bæredygtighed Bæredygtighed er et udtryk for teknologiens eller kulturens slid på naturgrundlaget. Man kan også sige, at for at lave 100% bæredygtige ting, skal man tænke meget over de økonomiske, sociale, etikske og økologiske synsvinkler. Ifølge det er hensigten at strukturere civilisation og den menneskelige aktivitet på en måde, så man kan efterkomme samfundets behov. Grøn teknologi Grøn teknologi er meget enkelt miljøvenligt elektronik eller teknologi. Som ses på billedet bag teksten her, har vi vindmøller. De er f.eks. 100% bæredygtige og generere strøm via. vind og vejr. På den måde belaster møllerne ikke naturen, men til gengæld giver vindmøllerne grøn strøm tilbage til os, som ikke er en belastning for vores natur. Andet grønt teknologi: Vi har snakket om vindmøller og der findes selvfølgelig andet teknologi som er grønt, her finder vi f.eks. El-biler, solceller, vand, 0- energi huse, og jordvarme.

13 tighed & Teknologi Lokale, globale og sociale projekter I modulet bæredygtighed og grøn teknologi, har vi på Next EUD skulle arbejde med de forskellige problem stillinger, der er omkring emnet. Vi blev del op i forskellige grupper: Lokal, Global og Social. De skulle bruges til at arbejdes med bæredygtighed og grøn teknologi enten inde for lokal området, globalt set eller socialt. Vi skulle vælge nogle forskellige problemstillinger, som vi arbejdede med f.eks. var der nogen, der valgte at arbejde med et 0-energi hus. De arbejdede inden for lokal og skulle tænke innovation inde for emnet, lokalt i Ballerup, hvor vi var ude de uger. Grøn teknologi har også været en stor del af projekterne, og vi har tænkt det ind i alle projekterne, som vi har lavet. Vi har skulle tænke innovativt omkring, hvad grøn teknologi kan bidrage med omkring hele bæredygtighedselementerne.

14 NEXT På Next EUD arbejder vi meget med vores kompetencer og vi udvikler os hele tiden. Vi lærer meget om at arbejde på tværs af fagligheder, tænke innovativt og at kunne se tingene fra flere synspunkter. Gruppearbejde og roller Vi arbejder også rigtig meget med gruppe arbejde, i alle slags former, og de fleste elever får prøvet alle de forskellige roller, der er i et gruppe arbejde. Disse kompetencer har f.eks. gjort at vi kaster os over en opgave med det samme, i stedet for at trække tiden ud, som de fleste måske først vil gøre. Det sociale og det tværfaglige Next EUD er også et projekt hvor, man får indblik i det sociale mellem skolerne. På Next EUD er man social samtidig med man tager sit grundforløb, da grundforløb meget tit bliver som et sted man bare skal være, hvor man får noget socialt med i uddannelsen, når man arbejder tværfagligt. Det tværfaglige i Next EUD er også med til at gøre, at man som både TEC elev, SOPU elev og CPH WEST elev får mange flere kompetencer, i forhold til hvis man tog et normalt grundforløb.

15 EUD Hvad har det givet os? Projektet har gjort meget ved vores tankegang og vi har lært at tænke på en mere grøn måde og hele tiden stille spørgsmålstegn ved den verden vi lever i. Innovationstanker er også noget vi har kunne bruge meget efter alle vores projekter dette år. Vi har mulighed for at gå ind i et samarbejde med andre uden at tænke på forskelle, aldre osv. Vi kan tænke innovativt og altid tænke på hvilken måde, det her kan blive endnu bedre. Vi har fået en masse kompetencer og kan bruge dem ordenligt. Scan koden for at se vores video om modulet Skrevet og udarbejdet af: Mark Swiatek & Niklas Bastholm

16 International udsyn 2 I denne artikel vil I høre lidt om vores elevkonference, teambuilding og kultur om mad, sport og generel kultur som er en del af modulet internationalt udsyn. Vi har arbejdet med kulturforståelse, produktion, innovation og markedsføring. Elevkonference Vi har midt i år 2015 uge haft om international udsyn. Blandt andet har vi haft et talkshow, hvor nogle af vores klassekammerater har talt om Next EUD og, hvordan skolen er skruet sammen. Det var et meget sjovt projekt, men det startede meget stressende, hvor vi ikke helt vidste om det ville fungere. Men i løbet af ugen begyndte der at ske noget og endte med et godt produkt. Det krævede at alle eleverne arbejdede sammen tværfagligt. Vi var inddelt i lyd, lys, kamera og værter. Det var godt, at der var nogle mennesker udefra, der kom og fortalte om, hvordan de endte med at vælge en erhvervsuddannelse fremfor en gymnasial. Billedet er taget lige før konferencen startede

17 I Uge havde vi om kultur, mad, sport og kunst Kunst & kultur Vi var i en gruppe hvor vi skulle gå rundt i byen for at tage billeder og lave nogle opgaver omkring det kunst de så i København. Derefter tog vi til det kongelige bibliotek (Den sorte diamant) hvor vi fik flere oplysninger om kunst fra andre lande. Så var der nogle som skulle ud og opleve noget generelt kultur. Kulturgruppen fandt derefter på en slags poste leg, hvor de andre som havde om mad og sport skulle løse posterne og lave tag billeder. Sportkultur Så er der nogle af os, som havde om sport. Der havde skulle man skrive om basket, kroket og frisbee. Om hvor sporten stammer fra og man skulle skrive om de regler der var. Så skulle man selv ud og prøve det fysisk og det var meget sjovt. Så var vi ude og spille curling vi tænkte i starten det er et kedeligt spil, men efter man så selv stod på banen og prøvet fandt man hurtigt ud af at det også var svært. Madkultur I madkultur har nogle af vores kammerater besøgt forskellige steder, smagt på mad og selv lavet mad, hvor der de lavede nachos med ost og kylling. De skulle lave en speciel ret til det land de havde om, så de kunne smage lidt på verdenen. Billedet er taget i uge 12, hvor vi havde om mad, sport og kunst kultur

18 Besøg fra udlandet I uge 14 havde vi nogle udvekslingsstudenter på besøg. De skulle bo hos nogle af eleverne fra skolen. Besøg verdenen virtuelt Da de endelig kom til Danmark, skulle vi arbejde sammen med dem. De var der fra mandag til torsdag. Vi fik tildelt nogle opgaver, hvor det handlede om at besøge verdenen ved hjælp af telefonen. Lærerne havde sat et verdenskort op på tavlen med QR koder. Når man scannede et land f.eks. Tyskland, Holland og Spanien var der så nogle opgaver, man skulle løse i hvert land. Man skulle f.eks. finde ud af, hvad hovedstaden hed eller hvad deres national ret er. De andre dage skulle vi selv finde på spørgsmål, som de andre grupper skulle løse. Nogle af drengene tog efter skoledagen ud og spillede boldt, mens nogle af pigerne tog ud og kørte go-kort. Scan koden og se vores video Fordomme Fordomme før udvekslingsstudenterne kom var, at der var ingen som ville have dem boende. Vi alle sad bare og tænkte nej, jeg skal ikke have en fremmed på besøg. Da ugen var forbi, blev nogle af eleverne som havde haft dem hjemmeboede, ret kede af det. Så det endte med, at de var bange for, at de skulle komme til at savne dem.

19

20

At skabe gode relationer mellem elever og lærere. Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer

At skabe gode relationer mellem elever og lærere. Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer Modul 1 Next EUD 1: Intro Varighed og formål Varighed 3 dage Formål At skabe gode relationer mellem elever og lærere Motion og bevægelse som middel til at skabe relationer Den røde tråd - Next EUD forløbet

Læs mere

NEXT EUD FREMTIDENS ERHVERVSSKOLE

NEXT EUD FREMTIDENS ERHVERVSSKOLE PROJEKTSAMARBEJDET NEXT EUD FREMTIDENS ERHVERVSSKOLE Hovedkonklusioner fra slutevalueringen OM NEXT EUD FREMTIDENS ERHVERVSSKOLE HVORDAN VAR NEXT EUD TILRETTELAGT? Next EUD Fremtidens erhvervsskole er

Læs mere

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger Virksomhedskoncept SAMARBEJDET GIVER DE UNGE BLOD PÅ TANDEN, OG DE FÅR ØJNENE OP FOR, HVAD DET BETYDER AT TAGE KONTAKT, TURDE SØGE INFORMATION, STILLE SPØRGSMÅLSTEGN VED, HVORDAN MAN SELV KAN ÆNDRE NOGET.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng.

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. Berlintur 2015 -Vi tog flyet til Berlin d. 22. marts 2015. Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. d. 23. : Efter en god morgenmad, blev vi mødt af vores

Læs mere

Next EUD. Rejsen, relevansen & ressourcerne. v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015

Next EUD. Rejsen, relevansen & ressourcerne. v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015 Next EUD Rejsen, relevansen & ressourcerne v. Projektleder Next EUD Julie Kronstrøm Carton Region Hovedstaden 17. Marts 2015 Next EUD-processen Projektstart: 2013 rammen blev lagt Nye indsigter i karriere-

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

For dig, der vil mere med din 10. klasse...

For dig, der vil mere med din 10. klasse... 10. klasse JONATHAN JAIME PETERSEN, 10. KLASSE EUX: Jeg har valgt 10. klasse EUX, fordi jeg synes det er spændende med nye fag som iværksætteri, og online markedsføring. Jeg er rigtig glad for at have

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

VIRKSOMHEDS- WORKSHOP DEN 4. JUNI

VIRKSOMHEDS- WORKSHOP DEN 4. JUNI VIRKSOMHEDS- WORKSHOP DEN 4. JUNI Den 4. juni 2013 mødtes repræsentanterfor virksomheder, erhvervsskoler og regionenfor at udforske kravene til fremtidens erhvervsskoler og faglærte medarbejdere og med

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

EUD/EUX-business. Grenaa og Rønde. VID ERhvervsuddannelser. EUD/EUX-Business

EUD/EUX-business. Grenaa og Rønde. VID ERhvervsuddannelser. EUD/EUX-Business EUD/EUX-business Grenaa og Rønde VID ERhvervsuddannelser EUD/EUX-Business KICKSTART DIN KARRIERE PÅ 1 + 2 ÅR STUDENT OG FAGLÆRT PÅ 2 + 2 ÅR HER FÅR DU DEN BEDSTE HANDELSSKOLEUDDANNELSE De elever, der er

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Bilag. Gruppeinterview 1 (3.C) Bachelorprojekt 2016 Læreruddannelsen i Aarhus Matilde Fiil Hjorth Historie Foretaget

Bilag. Gruppeinterview 1 (3.C) Bachelorprojekt 2016 Læreruddannelsen i Aarhus Matilde Fiil Hjorth Historie Foretaget Bilag Gruppeinterview 1 (3.C) Foretaget 16.03.16 Interviewer: Mit første spørgsmål det er øhm om øh om I vil fortælle lidt om, hvad I har oplevet hernede i dag. Hvad har I lavet? Elev 1: Altså vi øh..

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Anne Bøgh Fangel, projektleder Introduktion Bød velkommen og introducerede dagens forløb og projektets

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 Børn og unge har i denne uge påbegyndt et forløb om miljø. I skolerne er der startet et forløb om miljø, da Guldborgsund Kommune sætter

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE PÅ ET SPÆNDENDE CAMPUS Et år hvor du får praktisk erfaring, mens du styrker din faglighed På Hotel- og Restaurantskolen

Læs mere

UNDERVISER JACOB LYKKE HANSEN DECEMBER 2015 ERHVERV I GRUNDFORLØB PÅ SOCIAL & SUNDHEDSSKOLEN HERNING. Forside

UNDERVISER JACOB LYKKE HANSEN DECEMBER 2015 ERHVERV I GRUNDFORLØB PÅ SOCIAL & SUNDHEDSSKOLEN HERNING. Forside Forside Rapport ultimo 2015 1 Indholdsfortegnelse Forside... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Problemanalyse... 3 Mål... 3 Indsats/aktiviteter... 4 Resultater... 5 Læring... 6 2 Problemanalyse Som beskrevet

Læs mere

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen.

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. Store klager over bankens korte åbningstider, læs mere side 8 Onsdag 1. feb. 2012 BELLASUND AVIS Byrådet Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. MGP Vinderen af dette års MGP var Energy

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

8.b fra Buddinge Skole på tur til Veszprém april 2008

8.b fra Buddinge Skole på tur til Veszprém april 2008 8.b fra Buddinge Skole på tur til Veszprém april 2008 Forberedelse af lejrskoleturen til Veszprém Med hjælp fra Gladsaxes internationale kontor fik vi kontakt med en gruppe elever fra forskellige klasser

Læs mere

TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE

TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE Campus Furesø TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE Vælg mellem almen 10. klasse, Bæredygtighed og handel (EUX) og Velfærdsteknologi og innovation (EUD) 10. KLASSE I FURESØ ALMEN

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara

Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Afsluttende projekt(kom/it): E-learning Hjemmeside om ballonprojekt Af: Kevin, Martin og Sara Roskilde Teknisk Gymnasium Dato 02/04/13 08/05/13 Side 1 af 9 Indhold Problem... 3 Overvejelser... 3 Produkt...

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Dagbog - Kinaturen. Indledning

Dagbog - Kinaturen. Indledning Dagbog - Kinaturen Indledning En dag i juni, fik far en mail fra Badminton Danmark. Der stod, at jeg havde vundet en tur til China Open, sammen med 9 andre spillere fra Danmark. Jeg vandt ved lodtrækning,

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE forældre i 7. årgang - 2012/13 Til forældre med elever i overbygningen Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle forældre med

Læs mere

Prøv et gymnasium MED

Prøv et gymnasium MED Prøv et gymnasium MED plads til dine drømme Søvej 6 4900 Nakskov Merkurs Plads 1 4800 Nykøbing F. www.hhxlf.dk Handelsgymnasiet Lolland-Falster er en del af CELF Vi har plads til dine drømme 3 gode grunde

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX

Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX Velkommen til orienteringsmøde STX HHX EUD/EUX Tirsdag den 20. januar 2015 kl. 19.30 Orientering om gymnasiets struktur, årets gang og særlige tilbud STX HHX EUD/EUX HG Årets gang Noget særligt 1/2 år

Læs mere

REJSEBREV FRA MALTA AF IBEN SOPHIE KJÆR JENSEN

REJSEBREV FRA MALTA AF IBEN SOPHIE KJÆR JENSEN REJSEBREV FRA MALTA AF IBEN SOPHIE KJÆR JENSEN INTRODUKTION Jeg er en pige på 21 år. Jeg er i gang med det merkantile grundforløb på CPH West i Høje Taastrup. Jeg har været i praktik på Malta som lægesekretær

Læs mere

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr.

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr. 1 One a pouns a time, ja sådan starter alle eventyr. I 2009 startede et nyt kapitel i mit liv, jeg havde besluttet at udfordre mig selv (er en ung kvinde på 39) med at læse til lærer. Som mor til to små

Læs mere

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem?

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Præsentation og debat af hovedresultater fra forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på eud v/ videnskabelig assistent Rikke Brown, Center for Ungdomsforskning,

Læs mere

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Antal deltagere Afrejse Ankomst Berlin 15 kursister, 2 lærere (Jens og Steffen) og Mathilda. Søndag 06.10.13 kl. 07:55 med bus fra Nykøbing F. Station. Søndag 06.10.13

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

fyr op under ambitionerne

fyr op under ambitionerne 2014 fyr op under ambitionerne En moderne gymnasial uddannelse med fokus på samfundet, økonomi, sprog, kultur og det internationale. Man bliver forberedt til den virkelige verden Skolens store idrætsdag

Læs mere

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren?

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren? Hvad er din alder? Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund? Cand. scient. og meritlærer Cand.merc. i Organisation og virksomhedsledelse, samt HD i Informatik Erhvervssproglig korrespondent Cand. mag tysk

Læs mere

fyr op under ambitionerne

fyr op under ambitionerne 2015 fyr op under ambitionerne En moderne gymnasial uddannelse med fokus på samfundet, økonomi, sprog, kultur og det internationale. Man bliver forberedt til den virkelige verden Der blev gået og løbet

Læs mere

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder sæson 2015 / 2016 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til TØNDER 10 Campus Tønder Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder T: 74928399 M: admin@toender10.dk www.toender10.dk M a r t i n H a mm e

Læs mere

Status på projektet:

Status på projektet: Status på projektet: Ind i undervisningsrummet på eud - et forskningsprojekt om eleverne og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb DPU, 25. november 2010 Videnskabelig assistent, Rikke Brown

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

NYT Herskindskolen Maj 2011

NYT Herskindskolen Maj 2011 NYT Herskindskolen Maj 2011 Nyt personale Mit navn er Sille Aarlit Jensen, jeg er 35 år gammel og bor i Skanderborg med min mand og vores to børn. Jeg stammer egentlig fra Århus, men flyttede efter lidt

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

De femårige gymnasieforløb

De femårige gymnasieforløb GENTOFTE KOMMUNE De femårige gymnasieforløb i Gentofte Kommune Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse og det er derfor med stor glæde, at vi sender dette tilbud ud til alle 7. klasses elever. Vi kan

Læs mere

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Af: Helle Lauritsen Formålet med KøbenhavnerAkademiet er en blanding af læring og dannelse. 108 drenge tog til Tisvildeleje for at stave, læse og regne være

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Med Markus på gymnasiet Specialundervisning på Italiensk No. 2

Med Markus på gymnasiet Specialundervisning på Italiensk No. 2 Lasse Rydberg / Foto Lasse Rydberg. København Med Markus på gymnasiet Specialundervisning på Italiensk No. 2 Markus, elev i 2. klasse på landbrugsgymnasiet Jeg har fået lov til at besøge Landbrugsgymnasiet

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. 1 S E P T E M B E R

KONTAKT 12/13 nr. 1 S E P T E M B E R KONTAKT 12/13 nr. 1 S E P T E M B E R Indhold: Aktuelt i september Siden sidst 5.årgang til koncert Legepatruljekursus Cow parade. Fritternyt En dag med sundheds.. 7.klasserne fremlægger.. s.2 s.2 s.3

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere

HTX BUBBLEFUN EVENT

HTX BUBBLEFUN EVENT HTX BUBBLEFUN EVENT - 2015 PLAKAT RAPPORT VIDEO Lavet af: Andreas Heise, Mathias Larsen Indledning Denne rapport er delt op i 2 dele. Da den er udarbejdet fælles i klassen og internt i grupper. Del 1 er

Læs mere

Formål og hensigt EUD10 Djursland

Formål og hensigt EUD10 Djursland EUD 10 Djursland Formål og hensigt EUD10 Djursland er et samarbejde mellem Viden Djurs og Randers Social- og Sundhedsskole, Djurslandsafdelingen. Forløbet vil på en konstruktiv, målrettet og nytænkende

Læs mere

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014 Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 16.-23. april 2014 1 Onsdag den 16. april 2014 Rejsen til Marokko er denne gang noget anderledes. Emelie og Denni har været i Marokko som UngLeder i godt tre

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO Februar 2014 Siden sidst Foråret og fremtiden banker på. Vi har alle nok bemærket, at det er blevet lysere om morgen og eftermiddagen, og vejret her i februar giver os i

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Projektlederuddannelse

Projektlederuddannelse Projektlederuddannelse Ryslinge Efterskole Fra Viden til Handling Telefon: 6267 1020 www.ryslinge-efterskole.dk Det er sjovt at være projektmager - og få HELT frie tøjler Til handling På Ryslinge Efterskole

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015 Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015 Deltagere fra MFR: Saadia (Hajja), Adil, Mohammed og alle elever fra MFR Deltagende tolke: Dalal, Amine, Imane, Hamza Deltagere fra LU: Emil,

Læs mere

Kombinationsforløb på erhvervsskolerne 9.-20. maj 2016

Kombinationsforløb på erhvervsskolerne 9.-20. maj 2016 Bygge og anlæg Madværkstedet Sundhed, omsorg og pædagogik Data og Kommunikation Sundhedsfag og Service 2 ugers forløb for produktionsskoleelever Erhvervsskolerne i Hovedstadsregionen Next Uddannelse København

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer)

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer) Undervisningsforløb, der inddrager ipads Undervisningsforløb, der inddrager ipads Fagligt tema/indhold/kompetencemål: Tema: "Kroppen-skabt til at bevæge sig" - idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Introforløb for 1.htx 2006

Introforløb for 1.htx 2006 Introforløb for 1.htx 2006 De mere end 50 nye elever på Teknisk Gymnasium har i år fået en temmelig anderledes studiestart takket været et 4-uger-langt introforløb. Kirsten Ramskov Galamba fortæller om

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Det er så sjovt på Sydbank SommerCamp

Det er så sjovt på Sydbank SommerCamp Hundredvis af hesteglade børn har i løbet af sommeren uploadet videoer og billeder til Sydbank SommerCamps hjemmeside i håbet om at vinde en plads på den eftertragtede ridelejr. 13 heldige vindere, som

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Svarprocent og fordeling

Svarprocent og fordeling 1 Svarprocent og fordeling 80% 60% 40% 20% 0% 64 % Svar 82,6 % 36 % Ikke svar 17,4 % 70 60 50 Serie1 Svar Serie2 Ikke svar 40 30 20 10 0 6. årgang 7. årgang 8. årgang 9. årgang 2 Spørgsmål til eleverne:

Læs mere

Juniorklubben i Hvalsø

Juniorklubben i Hvalsø Juniorklubbens Nyhedsavis: - Udgave 2: April - Juni 2015 Hvad er Juniorklubben? Det er et eftermiddagstilbud til dig, som går i 6., 7. eller 8. klasse. Her kan du hygge dig sammen med mange nye venner

Læs mere

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner?

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? For unge under 25 Om tirsdagen For grupper Om fredagen X 1. Hvad koster telefon + fri sms om måneden?

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere