Læsevejledning til standardvilkår for K 209-virksomheder : Autoophugning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læsevejledning til standardvilkår for K 209-virksomheder : Autoophugning"

Transkript

1 MILJØstyrelsen 3. februar 2005 Industri & Transport lfp/sa Læsevejledning til standardvilkår for K 209-virksomheder : Autoophugning Formål og indhold Fra den 1. januar 2005 skal kommunerne anvende standardvilkår, når de udfærdiger godkendelser til virksomheder, der er omfattet af punkt K 209 på listen i bilag 2 til godkendelsesbekendtgørelsen. Standardvilkårene fremgår af bekendtgørelse nr af 10. december 2004 om ændring af bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed. Reglerne, om hvornår og hvordan standardvilkårene skal anvendes, fremgår af bekendtgørelse nr. 943 af 16. september 2004 om godkendelse af listevirksomhed. Bekendtgørelserne kan læses her: Godkendelsesbekendtgørelsen: og Standardvilkår for autoophug: Standardvilkårene for autoophugningsvirksomheder er udarbejdet i samarbejde med repræsentanter for lokale myndigheder og branchen. Denne læsevejledning henvender sig både til de godkendende myndigheder og til virksomhederne. Der fokuseres på miljøgodkendelse af autoophugning efter miljøbeskyttelseslovens kap. 5, men samtidig berøres i nødvendigt omfang anden miljøregulering af relevans for autoophuggere, særligt bilskrotbekendtgørelsen, som på visse områder har tæt sammenhæng til standardvilkårene. Man kan læse nærmere om reglerne i Bilskrotbekendtgørelsen på Bekendtgørelsen kan læses her: Indhold 1. Generelle oplysninger om branchen 2. Anvendelsesområdet for standardvilkårene - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit Oversigt over de væsentligste miljøforhold - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit Oplysningskrav - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit Standardvilkår - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit Oversigt over affaldsarter ved autoophug 1. Generelle oplysninger om branchen

2 Ved autoophug adskilles udtjente køretøjer i en række affaldsfraktioner, som herefter håndteres med henblik på genbrug, genvinding af materialer eller anden forsvarlig håndtering af de forskellige affaldsfraktioner. 2 Særskilt behandling og miljøbehandling af køretøjer Ved særskilt behandling af udtjente motorkøretøjer udtages en række specifikt nævnte stoffer, materialer og komponenter, der fremgår af bilag 1 og 2 til bilskrotbekendtgørelsen. Et køretøj, som har været igennem særskilt behandling, betegnes som et særskilt behandlet køretøj. Bilskrotbekendtgørelsen fastsætter også, hvorledes den særskilte behandling skal foregå (bilag 3). Behandlingen omfatter bl.a. gennemblæsning eller sugning, gennemboring, afskæring og demontering af dele og komponenter ved hjælp af diverse elektriske eller trykluftdrevne håndog specialværktøjer samt skærebrænder. Desuden lukkes huller i de forskellige beholdere mv. efter endt tømning. Endelig fastsætter bekendtgørelsen, hvordan de forskellige affaldsfraktioner skal håndteres (bilag 4). I standardvilkårene benævnes udtagning af de stoffer, materialer og komponenter, som er omfattet af bilag 1 til bilskrotbekendtgørelsen, som miljøbehandling, og et køretøj betegnes som et miljøbehandlet køretøj, når det har gennemgået en miljøbehandling. På nogle virksomheder sker den særskilte behandling i to arbejdsgange med miljøbehandlingen først. På andre virksomheder er de to behandlinger mere eller mindre slået sammen i én arbejdsgang. Efterbehandling af særskilt behandlede køretøjer I en del tilfælde fjernes yderligere nogle stoffer, materialer eller komponenter fra det særskilt behandlede køretøj før shredning. Behandlingen betegnes i standardvilkårene som efterbehandling. Ved efterbehandling demonteres stoffer, materialer eller komponenterne som oftest med henblik på genanvendelse eller salg som reservedele, typisk til reparation af skadede biler eller udskiftning af ældre, slidte dele og komponenter. Der kan være tale om dele lige fra lygter til motorer, gearkasser eller bagtøj. Vask Nogle virksomheder har indrettet en vaskeplads for motorer og visse andre løsdele. Pladsen er normalt indrettet under tag med afskærmning, og der anvendes typisk højtryksrenser/damprenser. Herudover har nogle få virksomheder lukkede vaskeanlæg. En del steder anvendes ingen vaskekemikalier, og nogle steder anvendes ikke-emulgerende vaskekemikalier. Vaskevandet ledes som regel til sandfang og olieudskiller. Nogle få virksomheder har installeret anlæg til rensning og recirkulering af vaskevandet.

3 Flatning Flatning af karosserier sker enten ved hjælp af en presse eller direkte i transportcontaineren ved hjælp af lastbilens grab. Flatning foregår typisk i forbindelse med afhentning af karosserier og strækker sig sjældent over særligt lang tid. 3 Autoophugning i kombination med andre aktiviteter Særskilt behandling af udtjente køretøjer og/eller efterbehandling af særskilt behandlede køretøjer foregår ofte som en delaktivitet på et autoværksted eller på en affaldsvirksomhed som f.eks. en skrothandler Anvendelsesområdet for standardvilkårene - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit 1.1. I dette afsnit er det præciseret, hvilke virksomheder der er omfattet af standardvilkårene. Der er ingen nedre grænse for, hvornår en autoophugningsvirksomhed er omfattet af listepunktet K 209, men Miljøstyrelsen har i Orientering nr. 5 fra 1993, Brancheorientering for ophugningsbranchen, anbefalet, at en autoophugningsvirksomhed betragtes som godkendelsespligtig, hvis det drejer sig om: Ophugningsanlæg, herunder bilophugning, hvis en virksomhed eller privatperson årligt modtager mere end 10 biler til ophugning, og/eller hvis en virksomhed eller privatperson på/ved virksomhedens eller ejerens grund ved gentagne inspektioner i forbindelse med miljømyndighedernes tilsyn har mere end 5 biler stående til påbegyndt ophugning. Miljøstyrelsen anbefaler, at denne praksis videreføres. Sammenhæng til bilskrotbekendtgørelsen Bilskrotbekendtgørelsen har til formål at sikre, at der sker en kontrolleret affaldsbehandling, og omfatter bl.a. - krav om indførelse af miljø- eller kvalitetsstyring på virksomheder, der foretager særskilt behandling af udtjente person- og varebiler, - krav om registrering af virksomheder, der foretager særskilt behandling af udtjente person- og varebiler, - bestemmelser om, at forhandlere i et vist omfang må modtage udtjente køretøjer med henblik på aflevering til en registreret virksomhed til særskilt behandling, - bestemmelser om oplag af udtjente køretøjer, der endnu ikke er særskilt behandlet, - bestemmelser om, hvordan den særskilte behandling af udtjente køretøjer skal foregå, - bestemmelse om, hvilket register virksomhederne skal føre i forbindelse med den særskilte behandling, samt - bestemmelser om den videre håndtering af særskilt behandlede køretøjer. 1 Omfattet af punkt K 206 i bilag 2 : nyttiggørelse af ikke farligt affald i godkendelsesbekendtgørelsen.

4 Standardvilkårene er udarbejdet således, at de forhold, der er omfattet af bilskrotbekendtgørelsens bestemmelser, ikke er omfattet af standardvilkårene. Standardvilkårene supplerer derfor bilskrotbekendtgørelsens bestemmelser på de områder, hvor det er vurderet at være relevant for en miljøgodkendelse. 4 Bilskrotbekendtgørelsen foretager en entydig opdeling af autoophugningsvirksomheder i: 1. Virksomheder, der må foretage særskilt behandling af udtjente køretøjer. 2. Øvrige virksomheder, der udelukkende må efterbehandle særskilt behandlede køretøjer. Derfor opererer standardvilkårene med samme opdeling. 3. Oversigt over de væsentligste miljøforhold - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit 1.2. Formålet med dette afsnit er at præcisere, hvad der er de væsentligste kilder til forurening i forbindelse med driften af autoophugningsvirksomheder. Bortset fra støj og spildevand er de nævnte kilder reguleret af et eller flere af standardvilkårene. En række af standardvilkårene omfatter forhold, der skal være i orden, men som ikke nødvendigvis anses som særligt væsentlige miljøproblemer. Sådanne forhold fremgår derfor ikke af oversigten i skemaet. 4. Oplysningskrav - Miljøstyrelsens bemærkninger til afsnit 1.3. Punkt B 5): Hoved- og biaktivitet Selvom der foregår særskilt behandling af udtjente køretøjer og/eller efterbehandling af særskilt behandlede køretøjer på f.eks. et autoværksted eller hos en skrothandler, omfatter standardvilkårene kun de aktiviteter, der vedrører særskilt behandling af køretøjer og/eller efterbehandling heraf. Punkt H 18): Spildevand Dette punkt er kun relevant for virksomheder, der søger om tilladelse til at aflede spildevand. Oplysningskravene svarer til de generelle oplysningskrav for alle øvrige virksomheder på bilag 2- dog er spørgsmålet om store udledninger af kvælstof (N) og fosfor (P) er udeladt. Punkt H 23): Affald Ved opgivelse af de forventede maksimale oplagsmængder bør virksomheden tage udgangspunkt i, at der sikres et passende flow af især de væsentligste affaldsfraktioner ud af virksomheden. Der kan f.eks. tages udgangspunkt i, at affald maksimalt opbevares på virksomheden i et år eller, hvis virksomheden er tilmeldt en afhentningsordning for affald, i afhentningshyppigheden.

5 5 5. Standardvilkår - Miljøstyrelsen bemærkninger til afsnit 1.4. Vilkår 2 Skadede køretøjer, der indgår som bevismateriale i en retssag eller i en forsikringssag, og som derfor ikke er frigivet som affald af ejeren, skal ikke håndteres efter bilskrotbekendtgørelsen. Sådanne skadede køretøjer står ofte hos en autoophugger, mens der sker den nødvendige afklaring af sagen. I langt de fleste tilfælde vil der gå nogle måneder, fra det skadede køretøj afleveres hos en autoophugger, til det bliver frigivet som affald, og dermed bliver omfattet af bilskrotbekendtgørelsen. Da sådanne skadede køretøjer i mange tilfælde vil have lækager, hvorfra der lækker olie eller kemikalier, er oplag og evt. tømning af disse køretøjer for lækkende væsker omfattet af standardvilkårene. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at definitionen af impermeabelt areal svarer til den definition, som findes i bilskrotbekendtgørelsen. Vilkår 6 Dette vilkår supplerer bestemmelserne i bilskrotbekendtgørelsens 9 stk. 2, som fastsætter, at miljøbehandlingen skal foregå på et impermeabelt areal. Vilkår 7 Bilskrotbekendtgørelsen stiller krav om, at miljøbehandling skal foregå på impermeabelt areal. Miljøbehandling omfatter imidlertid ikke demontering af motorer, gearkasser og bagtøj. Derfor er disse komponenter medtaget i dette vilkår. Vilkår 11 og 12 Det bemærkes, at der i dette vilkår er fastsat lavere afkasthøjder end i autoværkstedsbekendtgørelsen. Det er sket ud fra en vurdering af, at de processer, som er årsag til de forskellige typer af luftforurening, typisk forekommer i mindre omfang hos en autoophugger end på et autoværksted. Af forenklingshensyn er der ikke taget hensyn til andre tagflader omkring afkastene (sådan som det generelt anbefales i Miljøstyrelsens Luftvejledning), idet det er Miljøstyrelsens vurdering, at der ikke er tale om emissioner af væsentlig betydning. Vilkår 13 Dette vilkår er kun relevant, hvis arbejdsmiljømyndighederne har krævet udsugning etableret ved arbejdspladser, hvor der håndteres asbest. Vilkår 15 Man skal være opmærksom på, at hele miljøbehandlingen af udtjente køretøjer skal ske senest en måned efter modtagelsen af det udtjente køretøj, jf. bilskrotbekendtgørelsens 9, stk. 3. Miljøstyrelsen har valgt ikke at fastsætte en kortere frist i standardvilkårene.

6 6 Vilkår 24 Ved fastsættelse af de maksimale oplagsmængder bør godkendelsesmyndigheden sikre, at der er et passende flow af de væsentligste affaldsfraktioner ud af virksomheden. Vilkår 27 Miljøstyrelsen forventer, at bestemmelsen typisk vil blive brugt i de særlige situationer, hvor der er tale om impermeable arealer, hvor der foregår et betydeligt spild, og hvor myndigheden ikke mener, at den selv kan vurdere, om vedligeholdelsen af belægningen er tilstrækkelig. Vilkår 28 Registreringen af datoer for modtagelse og for miljøbehandling skal muliggøre kontrollen med fristen for miljøbehandling af de kasserede køretøjer. For skadede køretøjer er det således den dato, hvor køretøjet evt. frigives til affaldsbehandling, der kræves registreret. Med hensyn til registrering af mængden af de oplagrede affaldsarter, for hvilke der er fastsat vilkår om max. oplag, går Miljøstyrelsen ud fra, at tilsynsmyndigheden aftaler med den enkelte virksomhed, hvordan de oplagrede mængder af de konkrete affaldsarter opgøres. Vilkår Standardvilkårene retter sig mod virksomheder, som kun må foretage efterbehandling af særskilt behandlede køretøjer, og som eventuelt modtager og oplagrer ikkemiljøbehandlede køretøjer forinden videresendelse til virksomheder, der må miljøbehandle køretøjer. Oplagring af udtjente eller skadede køretøjer hos virksomheder, der kun må efterbehandle køretøjer, er ligeledes omfattet af disse vilkår. For disse virksomheder er vilkårene 6, 10, 13, 15, 16, 24 og 28 ikke relevante, da de alle omhandler forhold i relation til særskilt behandling af køretøjer. Vilkår 31 Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at denne frist ikke har noget at gøre med fristen til at få foretaget miljøbehandlingen af køretøjer, jf. bilskrotbekendtgørelsens 9 stk. 3.

7 7 6. Oversigt over affaldsarter ved autoophug. AFFALDSART (Hyppigt forekommende eller karakteristiske for branchen) Absorbtionsmidler (klude, tvist m.v. med farligt affald) Udtages ved særskilt behandling Standardvilkår om max. oplag Bør indgå i sikkerhedsstillelse EAKkode (ny) EAK-kode (gammel) Airbags x Asbestholdige bremse- og koblingsdele x Basiske affald (rensevæsker m.v.) Blyakkumulatorer x X Blyholdige balanceklodser x Bremsevæske og koblingsvæske x X x Dieselolie x X Dæk x X Elektronisk udstyr (audio- og videoudstyr, navigationsudstyr og mobiltelefoner) x X x Frostsikringsvæske (kølervæske) x X x Glasruder x X x Jernholdigt metal Ikke-jernmetal Katalysatorer x / Kviksølvkontakter x X Kølemidler i airconditionanlæg samt køle- og fryseanlæg (CFC, HCFC, HFC) x X Kølemidler i airconditionanlæg samt køle- og fryseanlæg (andre halogenerede opløsningsmidler og opløsningsmiddelblandinger) x X Motorbenzin x X Ni-Cd akkumulatorer (herunder apparater med akkumulator) x X Olie (hydraulikolie) x X Olie (motor-, gear- og smøreolie) x X Oliefiltre x X x Organiske opløsningsmidler Plastkofangere og spoilere x X x Pyrotekniske selestrammere 7 x Slam fra olieudskillere Sprinklervæske x X Trykbeholdere, brandslukkere, gasbeholdere (aerosoldåser) Farligt affald er fremhævet med fed skrift. x

Bekendtgørelse nr. 860 af 19. november 1999 Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra

Bekendtgørelse nr. 860 af 19. november 1999 Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra Bekendtgørelse nr. 860 af 19. november 1999 Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra I medfør af 44, 45, stk. 2, 45 a, 73, 80, 92 og I IO, stk.

Læs mere

Center for Miljøbeskyttelse skal hermed meddele Diyar Auto vilkårsændring af vilkår 10, 29 og 37 i miljøgodkendelse af 15. maj 2006.

Center for Miljøbeskyttelse skal hermed meddele Diyar Auto vilkårsændring af vilkår 10, 29 og 37 i miljøgodkendelse af 15. maj 2006. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse DIYAR AUTO V/H DIYAR ABDUL-WAHAB Speditørvej 1 A,-2 2450 KØBENHAVN SV Vilkårsændring: Ændret sikkerhedsstillelse, affaldsmængde og fordeling

Læs mere

Hundtofte Autoophug Pilegårdsvej 38 5771 Stenstrup. Miljøgodkendelse (revurdering), påbud af nye vilkår, samt nedsivningstilladelse

Hundtofte Autoophug Pilegårdsvej 38 5771 Stenstrup. Miljøgodkendelse (revurdering), påbud af nye vilkår, samt nedsivningstilladelse Hundtofte Autoophug Pilegårdsvej 38 5771 Stenstrup Miljøgodkendelse (revurdering), påbud af nye vilkår, samt nedsivningstilladelse Sammendrag Heundtofte autoophug Pilegårdsvej 38 5771 Stenstrup CVR nr.

Læs mere

Orientering om bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra.

Orientering om bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra. MILJØstyrelsen 15. februar 2010 Jord & affald pgr Orientering om bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra. BEKENDTGØRELSENS OMRÅDE: Alle virksomheder,

Læs mere

Påbud efter miljøbeskyttelseslovens 41b om ændring af vilkår samt godkendelse efter 33 til miljøbehandling af biler.

Påbud efter miljøbeskyttelseslovens 41b om ændring af vilkår samt godkendelse efter 33 til miljøbehandling af biler. Med afleveringsattest Stena Jern & Metal A/S Rugmarken 10 3520 Farum Påbud efter miljøbeskyttelseslovens 41b om ændring af vilkår samt godkendelse efter 33 til miljøbehandling af biler. Stena Jern & Metal

Læs mere

Tilsynsskema Autoophug Se vejledning side 6-7 Tilsynsførende: Virksomhed:

Tilsynsskema Autoophug Se vejledning side 6-7 Tilsynsførende: Virksomhed: Tilsynsskema Autoophug Se vejledning side 6-7 Tilsynsførende: Virksomhed: Adresse: Kontaktperson: Tilstede ved tilsynet: Tlf: CVR - nr.: P - nr: Journal nr.: Side: 1 af 7 Basis Data Hovedaktivitet: Er

Læs mere

MILJØGODKENDELSE. Miljøbehandling af biler. Sjørring Produkt v/allan Madsen Nordmarksvej 3-5, 7752 Snedsted Dato: 9. marts 2016

MILJØGODKENDELSE. Miljøbehandling af biler. Sjørring Produkt v/allan Madsen Nordmarksvej 3-5, 7752 Snedsted Dato: 9. marts 2016 MILJØGODKENDELSE Miljøbehandling af biler Sjørring Produkt v/allan Madsen Nordmarksvej 3-5, 7752 Snedsted Dato: 9. marts 2016 Stamblad for virksomheden Virksomhedens navn Sjørring Produkt v/allan Madsen

Læs mere

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra 1)2)

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra 1)2) BEK nr 1312 af 19/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, MST-7012-00007 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Ændring af vilkår 40 om sikkerhedsstillelse i miljøgodkendelse af 25. marts 2008

Ændring af vilkår 40 om sikkerhedsstillelse i miljøgodkendelse af 25. marts 2008 Ændring af vilkår 40 om sikkerhedsstillelse i miljøgodkendelse af 25. marts 2008 i henhold til kap. 5 i lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010 med senere ændringer Virksomhedens navn og adresse: Telefon

Læs mere

Miljøgodkendelse til vilkårsændring. Hassellunden 10, 2765 Smørum

Miljøgodkendelse til vilkårsændring. Hassellunden 10, 2765 Smørum Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf: 7259 6000 Mail: kommune@egekom.dk www.egedalkommune.dk Miljøgodkendelse til vilkårsændring Smørum Autoland ApS Hassellunden 10, 2765 Smørum september 2013

Læs mere

Anmeldelsen skal være forvaltningen i hænde senest 4 uger før etableringen, udvidelsen eller ændringen påtænkes gennemført.

Anmeldelsen skal være forvaltningen i hænde senest 4 uger før etableringen, udvidelsen eller ændringen påtænkes gennemført. Side 1 af 5 Sendes til Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 7800 Skive Anmeldelse af autoværksted (Jf. Bekendtgørelseom miljøkraviforbindelse med etablering og drift af autoværksteder m.v.,

Læs mere

Erhverv Ref. MELSO Den 6. juli 2016 J. nr. MST-1210-00094. Høring af udkast til ændringer i vejledning om miljøgodkendelse af virksomheder

Erhverv Ref. MELSO Den 6. juli 2016 J. nr. MST-1210-00094. Høring af udkast til ændringer i vejledning om miljøgodkendelse af virksomheder Erhverv Ref. MELSO Den 6. juli 2016 J. nr. MST-1210-00094 Høring af udkast til ændringer i vejledning om miljøgodkendelse af virksomheder Miljøstyrelsen sender hermed udkast af ændringer i vejledning om

Læs mere

MILJØGODKENDELSE. Godkendelsen omfatter tilladelse til autoophugning. Louise Bjerregaard Madsen Civilingeniør

MILJØGODKENDELSE. Godkendelsen omfatter tilladelse til autoophugning. Louise Bjerregaard Madsen Civilingeniør MILJØGODKENDELSE 14-12-2015 For: Uniscrap A/S Matrikel nr.: 1565dd Silkeborg Markjorder CVR-nummer: 53385613 P-nummer: 1004193323 Listepunkt nr.: Ejendommens ejer: K209: Autoophug Uniscrap A/S Godkendelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra 1)

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra 1) Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra BEK nr 480 af 19/06/2002 (Gældende) Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer

Læs mere

Vilkår 6 ændres til: 6. (*10) Der må maksimalt oplagres 10 ikke-miljøbehandlede køretøjer og 300 miljøbehandlede køretøjer på virksomheden.

Vilkår 6 ændres til: 6. (*10) Der må maksimalt oplagres 10 ikke-miljøbehandlede køretøjer og 300 miljøbehandlede køretøjer på virksomheden. H J Biler v/henrik Jensen Vestre Kobbelvej 11 7000 Fredericia 01-05-2014 Sags id.: 14/2408 Sagsbehandler: Mette Schjødt KS: Inger Pabst Påbud om ændring af vilkår i miljøgodkendelse af H.J. Biler, Vestre

Læs mere

Anmeldelse af autoværksted

Anmeldelse af autoværksted Sendes til Side 1 af 5 Skive Kommune Teknik, Miljø og Udvikling Rådhuspladsen 2 7800 Skive Anmeldelse af autoværksted (Jf. Bekendtgørelse om miljøkrav i forbindelse med etablering og drift af autoværksteder

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 09.09.2015 CVR-nummer 17045210 P-nummer 1017206997 Virksomhed Scania Danmark A/S Adresse Bredskiftevej 30 Postnummer

Læs mere

Miljøgodkendelse for autoophugvirksomheden SG Autodele

Miljøgodkendelse for autoophugvirksomheden SG Autodele Miljøgodkendelse for autoophugvirksomheden SG Autodele på matrikel nr. 1t, Ørum By, Ørum beliggende Hollenstedvej 8, 9320 Hjallerup Godkendelsesdato: 24. april 2014 Godkendelse af virksomhed i henhold

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 2, 9 q, stk. 3, 4, og 6, 9 r, 9 s, 9 t, 9 u, stk. 1 og 4, 44, stk. 1 og

Læs mere

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra

Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra BEK nr 1708 af 20/12/2006 (Gældende) Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer

Læs mere

Revurdering af miljøgodkendelse for. Skads Autoophug

Revurdering af miljøgodkendelse for. Skads Autoophug Skads Autoophug Skads Byvej 102 6705 Esbjerg Ø Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 23. marts 2015 Sags id 12/22179 Sagsbehandler Vibeke Lorentzen Telefon direkte 76 16 13 96 E-mail vlo@esbjergkommune.dk Revurdering

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

23-10-2014 14/30385. Søren Nistrup Avnbøløstenvej 45 Avnbøl 6400 Sønderborg

23-10-2014 14/30385. Søren Nistrup Avnbøløstenvej 45 Avnbøl 6400 Sønderborg 23-10-2014 14/30385 Søren Nistrup Avnbøløstenvej 45 Avnbøl 6400 Sønderborg Lovliggørende Landzonetilladelse til mindre udendørs oplag af køretøjer på ejendommen Matr.nr. 65 og 35 Avnbøl, Ullerup på Avnbøløstenvej

Læs mere

Godkendelse. Tillæg til Miljøgodkendelse, øgede affaldsmængder, Autogenbrug VISION A/S, Tigervej 10, 4600 Køge

Godkendelse. Tillæg til Miljøgodkendelse, øgede affaldsmængder, Autogenbrug VISION A/S, Tigervej 10, 4600 Køge Godkendelse Tillæg til Miljøgodkendelse, øgede affaldsmængder, Autogenbrug VISION A/S, Tigervej 10, 4600 Køge Miljøafdelingen 27. november 2017 Returadresse: Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Autogenbrug

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Miljøtilsynsplan, Teknik og Miljø, Hjørring Kommune. 11.06.2013

Miljøtilsynsplan, Teknik og Miljø, Hjørring Kommune. 11.06.2013 Miljøtilsynsplan, Teknik og Miljø, Hjørring Kommune. 11.06.2013 Forside Hvad er en miljøtilsynsplan I 2013 træder en ny tilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan

Læs mere

Tilsynsberetning 2010

Tilsynsberetning 2010 Tilsynsberetning 2010 Virksomheder Holstebro Kommune Teknik og Miljø 01.04.2011 Tilsynsberetning for tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2010. Kommunenavn Holstebro Kommune Indledning (max

Læs mere

Tilsynsberetning 2012

Tilsynsberetning 2012 Tilsynsberetning 2012 Virksomheder Holstebro Kommune Teknik og Miljø 01.04.2013 Tilsynsberetning for tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012. Kommunenavn Holstebro Indledning (max 1500 tegn)

Læs mere

Basistilsyn regelmæssigt forekommende, med en frekvens bestemt ud fra bekendtgørelse om miljøtilsyn.

Basistilsyn regelmæssigt forekommende, med en frekvens bestemt ud fra bekendtgørelse om miljøtilsyn. Johs. og Uwe Hinrichsen Bylderup-Bov Bygade 29 6372 Bylderup-Bov Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 17-11-2015 Sagsnr.: 15/32910 Dokumentnr.: 1 Ejendom: 13040 Kontakt: Gerda Marie Madsen

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Bundfældningstanke. Obligatorisk tømningsordning for. bundfældningstanke

Bundfældningstanke. Obligatorisk tømningsordning for. bundfældningstanke Bundfældningstanke Obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke Guldborgsund Forsyning Indholdsfortegnelse 1 Gyldighedsområde og definationer m.v.... 3 2. Affaldets art:... 3 3. Deltagere:... 3

Læs mere

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Foto eller oversigtskort Januar 2016 Opfordring til debat FDM har søgt om permanent tilladelse til

Læs mere

DIGITAL STØTTE FOR EGENKONTROL OG MILJØLEDELSE Peter Nygaard Uffe Sønderhousen

DIGITAL STØTTE FOR EGENKONTROL OG MILJØLEDELSE Peter Nygaard Uffe Sønderhousen DIGITAL STØTTE FOR EGENKONTROL OG MILJØLEDELSE Peter Nygaard Uffe Sønderhousen EGENKONTROL OG MILJØLEDELSE Hvordan gøre det lettere for alle parter? Uddrag af vilkår: Spildolie, kemikalier og andet farligt

Læs mere

Tilladelse til afledning af spildevand fra vaskeplads og festlokale, Hjørlundegaard I/S, Bygaden 27, 3550 Slangerup

Tilladelse til afledning af spildevand fra vaskeplads og festlokale, Hjørlundegaard I/S, Bygaden 27, 3550 Slangerup Tilslutningstilladelse Tilladelse til afledning af spildevand fra vaskeplads og festlokale, Hjørlundegaard I/S, Bygaden 27, 3550 Slangerup Udarbejdet af: Mfjel KS: Ahjen Datablad Tilslutningstilladelse

Læs mere

Pelagia Danmark A/S Hermetikvej 9 9990 Skagen Att. Sørens Henriksen (she@pelagia.com) Rapport efter miljøtilsyn hos Pelagia Danmark A/S

Pelagia Danmark A/S Hermetikvej 9 9990 Skagen Att. Sørens Henriksen (she@pelagia.com) Rapport efter miljøtilsyn hos Pelagia Danmark A/S Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Pelagia Danmark A/S Hermetikvej 9 9990 Skagen Att. Sørens Henriksen (she@pelagia.com) Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Industri Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 133/H01-0014 Ref.: OD/BKR/9 Den Miljøstyrelsens afgørelse af klage over miljøgodkendelse

Læs mere

Holstebro Kommune. Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i

Holstebro Kommune. Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i Holstebro Kommune Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i Holstebro Kommune Formål 1. I henhold til 48 i spildevandsbekendtgørelsen er det af kommunalbestyrelsen vedtaget, at der skal være

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Sammendrag 10. april 2014

Sammendrag 10. april 2014 Autogenbrug Svendborg ApS Aasiaatvej 9 5700 Svendborg Miljøgodkendelse (revurdering), påbud af nye vilkår Byg, Plan og Erhverv Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf.: 62 23 30 00 Autogenbrug Svendborg ApS Aasiaatvej

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik 25. oktober 2013 Sags id: 190-2011-9871 Dok. nr.: 190-2013-138807 Center for Drift og Teknik Stiager 2 3500 Værløse

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Køge Kommunes vejledende retningslinier for indretning og drift af vaskepladser og haller

Køge Kommunes vejledende retningslinier for indretning og drift af vaskepladser og haller Maj 2016 Køge Kommunes vejledende retningslinier for indretning og drift af vaskepladser og haller En vaskeplads eller -hal er det sted, hvor vask af køretøjer og lignende foregår. Spildevand fra afvaskningen

Læs mere

Ringsted Autoophug Aps. Sorøvej 89 4100 Ringsted

Ringsted Autoophug Aps. Sorøvej 89 4100 Ringsted Ansøgning om miljøgodkendelse: side 1 Ansøgning om miljøgodkendelse for: Sorøvej 89 4100 Ringsted Denne ansøgning er udarbejdet af: Poul Jørgensen Nørskov Miljøteknik Aps tlf. 20 33 43 67 e-mail: Poul@isostandard.dk

Læs mere

Vejledning i udfyldelse af skemaet til indberetning af kommunernes miljøindsats vedrørende landbrug og pelsdyrfarme i perioden 1. jan- 22. maj 2013.

Vejledning i udfyldelse af skemaet til indberetning af kommunernes miljøindsats vedrørende landbrug og pelsdyrfarme i perioden 1. jan- 22. maj 2013. Notat Vejledning i udfyldelse af skemaet til indberetning af kommunernes miljøindsats vedrørende landbrug og pelsdyrfarme i perioden 1. jan- 22. maj 2013. Skema 1.1 Godkendelser af husdyr/landbrug (Del

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø

Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø Struktur 1. En godkendelse er varig (ikke tidsbegrænset) 2. Retsbeskyttelse 3. Indbrudsmulighed i retsbeskyttelsesperioden 4. Revurdering 2

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune, Nytorv 11, 6000 Kolding byogudvikling@kolding.dk Tlf. 79 79 74 69 Revideret d. 4. september 2012. Undgå uheld og forureninger Virksomheden

Læs mere

Miljøgodkendelse og VVM-screening

Miljøgodkendelse og VVM-screening HedeDanmark A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J By- og Udviklingsforvaltningen Industri Miljøgodkendelse og VVM-screening Miljøgodkendelse og VVM-screening af affaldsoplag på matr. nr. 1 e, Hjarup By, Hjarup.

Læs mere

VVM-screening af IT-Skrotten, Hellumvej 10, 9320 Hjallerup

VVM-screening af IT-Skrotten, Hellumvej 10, 9320 Hjallerup VVM-screening af IT-Skrotten, Hellumvej 10, 9320 Hjallerup VVM Myndighed Basis oplysninger Brønderslev Kommune Hellumvej 10, Hjallerup - miljøgodkendelse af anlæg for midlertidig oplagring af farligt affald

Læs mere

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge Resumé Et byudviklingsprojekt som Enghave Brygge skal gennemgå forskellige procedurer

Læs mere

Ansøgning om dispensation og aktivitetsbeskrivelser

Ansøgning om dispensation og aktivitetsbeskrivelser autogenbrugsvirksomhed i området side 1 Ansøgning om dispensation fra lokalplan nr. 2-302A Resume af ansøgning Ovenstående lokalplan nr. 2-302A fastlægger, at der i lokalområdet må etableres virksomheder

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 - Rønn Biler

Tilsynsrapport 2015 - Rønn Biler Rønn Biler Tom Rønn Vrist Industrivej 22 7620 Lemvig 14. august 2015 Teknik & Miljø Rådhusgade 2 7620 Lemvig Telefon: 9663 1200 Mail: teknik@lemvig.dk J.nr.: 09.20.02G01-0005 S.nr.: 13152 B.nr.: 1011678

Læs mere

Bilag 2 Bestemmelser for indsamlingsordningen for kontrol og tømning af olie- og benzinudskillere

Bilag 2 Bestemmelser for indsamlingsordningen for kontrol og tømning af olie- og benzinudskillere Bilag 2 Bestemmelser for indsamlingsordningen for kontrol og tømning af olie- og benzinudskillere Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Gyldighedsområde... 3 2. Generelle definitioner... 3 3. Kontrol og tømning...

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Vejledning om hestehold

Vejledning om hestehold 2011 Vejledning om hestehold www.hillerod.dk Hillerød Kommune, Miljø, Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød 01-03-2011 Hvor må man holde hest? Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde heste

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Regulativ for jord, som er affald

Regulativ for jord, som er affald Regulativ for jord, som er affald Indhold 1 Formål... 3 1.1 Affaldshåndtering... 3 1.2 Jordflytning og områdeklassificering... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Definitioner... 3 4 Anvendelsesområde... 4 5 Pligter

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Rundskrivelse nr. 6/02

Rundskrivelse nr. 6/02 Rundskrivelse nr. 6/02 26. februar 2002 Finsensvej 78 2000 Frederiksberg Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Medlems- og efterlønsbidragsregistrering opsamling, orientering mv. Indhold:

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. Finanstilsynet (Danmark) Tryggingareftirliti (Færøerne)

Samarbejdsaftale. mellem. Finanstilsynet (Danmark) Tryggingareftirliti (Færøerne) Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet (Danmark) og Tryggingareftirliti (Færøerne) Juli 2010 Vedrørende udøvelse af skadesforsikringsvirksomhed i form af grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed og

Læs mere

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR.

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 103 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, CPR-kontoret Datavej 20 Postbox 269 3460 Birkerød sendt til cpr@cpr.dk 22. juni 2005 Udtalelse

Læs mere

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse A. Ansøger og ejerforhold 1) Ansøgerens navn, adresse, telefonnummer. Jørgen Lund Petersen Smedevej 2 4520 Svinninge Mobiltelefon: 24 23 80 65 2) Virksomhedens

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 20. december 2012

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 20. december 2012 Lovtidende A 2012 Udgivet den 20. december 2012 19. december 2012. Nr. 1312. Bekendtgørelse om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra 1)2) I medfør af 7, stk.

Læs mere

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Xellia Pharmaceuticals ApS Dalslandsgade 11 2300 København S Virksomheder J.nr. MST-1270-01430 Ref. tiska/gukha Den 9. marts 2015 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING For: Xellia Pharmaceuticals ApS Dalslandsgade

Læs mere

Danfoss A/S Nordborgvej 81 6430 Nordborg. Miljøgodkendelse til kapacitetsanlæg, Industripark Nordborg, Nordborgvej 81, 6430 Nordborg

Danfoss A/S Nordborgvej 81 6430 Nordborg. Miljøgodkendelse til kapacitetsanlæg, Industripark Nordborg, Nordborgvej 81, 6430 Nordborg Danfoss A/S Nordborgvej 81 6430 Nordborg Miljøgodkendelse til kapacitetsanlæg, Industripark Nordborg, Nordborgvej 81, 6430 Nordborg Afgørelse Baggrund Danfoss A/S har den 08.06.2015 anmeldt opstilling

Læs mere

MILJØGODKENDELSE TIL AUTOOPHUG LH. MARINE ERHVERVSVEJ 2 4652 HÅRLEV

MILJØGODKENDELSE TIL AUTOOPHUG LH. MARINE ERHVERVSVEJ 2 4652 HÅRLEV MILJØGODKENDELSE TIL AUTOOPHUG LH. MARINE ERHVERVSVEJ 2 4652 HÅRLEV 2 1 INDHOLD 2 Indledning... 4 3 Stamoplysninger... 4 4 Afgørelse... 4 5 Vilkår... 4 5.1 Generelt... 4 5.2 Indretning og drift... 5 5.3

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Kortlægning. Emissioner CO 2 : ton/år NO x : ton/år SO 2 : ton/år VOC: ton/år. Spildevand Sanitet: m 3 Processpildevand: m 3

Kortlægning. Emissioner CO 2 : ton/år NO x : ton/år SO 2 : ton/år VOC: ton/år. Spildevand Sanitet: m 3 Processpildevand: m 3 Kortlægning Emissioner CO 2 : ton/år NO x : ton/år SO 2 : ton/år VOC: ton/år Input Råvarer Hjælpestoffer El Vand Varme Output Færdige produkter inkl. emballage: ton/år Affald Genbrug: ton/år Forbrænding:

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2012 Sag 139/2010 (1. afdeling) Danish Car Service ApS (advokat Niels Lomborg) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen) I tidligere

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling 5. Persondataloven Persondataloven er indført bl.a. med det formål at sikre en så god beskyttelse af borgerne som muligt i forhold til den behandling, der finder sted af personoplysninger, og reglerne

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Jordregulativ Lolland Kommune

Jordregulativ Lolland Kommune Jordregulativ Lolland Kommune Lolland Kommune, Teknik- og Miljømyndighed, Jernbanegade 7, 4930 Maribo Telefon 5467 6767, tmm@lolland.dk, www.lolland.dk 1 Formål 1.1 Affaldshåndtering Formålet med dette

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

[A] Jord og affald. Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage

[A] Jord og affald. Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage [A] Jord og affald Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 331-0021 Ref.: IW/PLN Den 30. marts 2006 Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage Miljøstyrelsen har

Læs mere

Indhold Er du i tvivl ring 1-1-2.

Indhold Er du i tvivl ring 1-1-2. Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Indhold 2 INDLEDNING TIL OG FORMÅL MED BEREDSKABSPLANEN... 6 3 SELVE BEREDSKABSPLANEN... 7 3.1 KORTMATERIALE... 7 3.2 TELEFONNUMRE...8 3.3 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS...

Læs mere

orienteringsmøde om 12 IED - bekendtgørelser

orienteringsmøde om 12 IED - bekendtgørelser Velkommen til orienteringsmøde om 12 IED - bekendtgørelser Nis Christiansen og Steen Pedersen Dagens program Intro til mødet /5 min 3 oplæg om bekendtgørelserne / 1 time Spørgsmål / 50 min Afrunding /

Læs mere