Afbud: Steen Pade. Referat fra Akkrediteringsrådets møde 6/ oktober 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afbud: Steen Pade. Referat fra Akkrediteringsrådets møde 6/2012-11. oktober 2012"

Transkript

1 Referat Til stede: Søren Barlebo Rasmussen (punkt 1-7), Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Stina Vrang Elias og Kira Vinberg Afbud: Steen Pade Deltagere fra ACE Denmark: Anette Dørge Jessen, Rune Heiberg Hansen Steffen Westergård Andersen (deltog i punkt 6-9), Lars Pedersen (deltog i punkt 6-9), Trine Jensen og Rebekka Byberg Referat fra Akkrediteringsrådets møde 6/ oktober 2012 Søren Barlebo Rasmussen (SBR) bød velkommen til mødet. SBR nævnte, at det var Kira Vinbergs (KV) sidste rådsmøde. SBR takkede KV for den gode indsats, som KV har leveret i rådet. KV takkede også for samarbejdet. Hun nævnte, at hun med sit bagland har drøftet, at perioden for den studerende i rådet med fordel kunne være 2 år. SBR fortalte, at han om eftermiddagen 11. oktober skulle holde oplæg på en konference afholdt af Danmarks Forskningspolitiske Råd. Oplægget blev runddelt til rådet. Ad. 1. Godkendelse af dagsordenen Dagsordenen blev godkendt. Ad. 2. Godkendelse af referat af møde 5/2012 Referatet blev godkendt, og SBR nævnte, at omfanget af referatet var passende. Ad 3. Meddelelser fra formand og direktør SBR indledte med at sige, at der er blevet udsendt et notat om rammer for at sende en uddannelse tilbage til operatørerne til orientering. Notatet er til rådets orientering. Akkrediteringsrådet 23. oktober 2012 Studiestræde København K Telefon Telefax E-post acedenmark@acedenmark.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Rebekka Birkebo Byberg Telefon E-post rby@acedenmark.dk Ref.-nr. 12/ Side 1/7 Anette Dørge Jessen (ADJ) informerede derefter om, at Mandag Morgen har skrevet om akademikerarbejdsløshed i en række artikler. I artiklerne har påstanden været, at universiteterne ikke har en tilstrækkelig kontakt til aftagere. Mandag Morgen lægger blandt andet akkrediteringsrapporter til grund for påstanden. Der er efterfølgende været paragraf 20 og udvalgsspørgsmål fra MF Esben Lunde Larsen (V) om problemer med aftagerkontakten og mulighederne for at sikre uddannelseskvalitet i et institutionsakkrediteringssystem. ADJ mente, at det politiske fokus på uddannelseskvalitet peger på, at dette fokus formentlig vil være markant i et nyt system. Stina Vrang Elias (SVE) fortalte, DEA vil arbejde med det fremtidige behov for arbejdskraft i 2013.

2 Rådet drøftede derpå uddannelsesudbud og erhvervsrettede kompetenceprofiler. Et element heri er muligheder og begrænsninger for fremskrivninger af arbejdsmarkedsbehov. Bl.a. pointerde Agneta Bladh (AB), at der skal være et fokus på arbejdsmarkedets behov, men at man skal huske, at universiteter uddanner til morgendagens behov, hvor dimittenderne også skaber deres egne jobs. ADJ sagde, at Danmark er det eneste land, hvor relevans er et akkrediteringskriterium. I andre lande reguleres relevans andre steder i systemet. Men et danske kriterium har ikke reguleret udbuddet, som det oprindeligt var tanken. Bodil Due (BD) var enig og tilføjede, at universiteterne fokuserer for meget på økonomi, konkurrerer for meget og laver for specialiserede uddannelser. BD tilføjede dog også, at universiteterne bliver presset fra mange sider. SBR mente, at ledelsens evne til at fokusere på andet end økonomi kunne være et fokus i fremtidens system. SBR fortalte desuden, at CBS har udviklet en model for løbende evaluering af alle uddannelser med inddragelse af peer review (Recurrent Program Peer Review). Programmet er beskrevt i en pjece, der vil blive sendt rundt til rådet og bliver uddelt til rådets seminar i november. SBR mente, at dette er et fremskridt, som peger frem mod det nye system, da målet bør være, at institutionerne af egen drift laver sådanne kvalitetssikrende og -udviklende systemer, som den eksterne kvalitetssikring derpå skal kontrollere. Side 2/7 Endelig sagde SBR, at ministeriel kontrol med uddannelsesniveauet samtidig med akkreditering af institutionsniveauet ville være meget problematisk. Så får man to systemer på institutionerne, som ikke nødvendigvis spiller sammen. Rådet drøftede denne udfordring og enedes om, at det vil være uheldigt med to parallelle systemer. Ad 4. Møde med Jens Peter Jacobsen om standarder i det fremtidige system Som forberedelse til formandsskabet, AND og Rune Heiberg Hansens (RHH) møde med Jens Peter Jacobsen, direktør i Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, 12. oktober blev det fremtidige system drøftet i rådet, herunder overgangen mellem det nuværende og kommnde system. SBR bemærkede endvidere, at eftersom det nuværende system formentlig skal fortsætte et stykke tid endnu, ville det måske være en fordel at ændre bekendtgørelsen, så institutionerne kan hjælpes bedre frem mod et nyt system med forbedrede kriterier, og at der fremadrettet også med uddannelsesakkreditering bør fokuserer mere på outputmål. KV mente, at bekendtgørelsesændringen gerne skulle pege mod et fælles system for de forskellige sektorer. Det bifaldt rådet.

3 JCH sagde, at rådet skal kunne pege klart på, hvordan det ønsker, at det nye system skal opbygges. JCH mente, at der ikke skal være to separate systemer for institutionsniveauet og uddannelsesniveauet, og at rådet stadig skal kunne slå ned på uddannelser, hvor der er indikationer på problematiske forhold. SBR samlede derefter op. Rådet vil gerne arbejde videre med det nuværende system og evt. have en bekendtgørelse, der er fælles for de forskellige uddannelsessektorer. Samtidig vil Rådet gerne undgå en situation, hvor ministeriet har det kontante tilsyn med enkeltuddannelser, mens rådet alene taler om kvalitet uden konsekvens. Derfor ønsker rådet et institutionsakkrediteringssystem, der har fokus på ledelsens sikring af kvalitet og reaktion på egne evalueringer, men også et system som indeholder en kontrol af uddannelsesniveauet f.eks. ud fra nøgletal. CT bifaldt, at der skal rettes et fokus på ledelsen og deres ansvar for kvalitetssikring. På uddannelsesniveau skal der ses mere på resultatsiden. Der er ikke et fokus på resultatsiden i dag. SBR vendte derefter, at frafaldet på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser er meget højt, at det skal rådet måske tage fat i netop nu, hvis rådet skal opretholde sin rolle som kvalitetsvagthund. Der er 12. oktober et møde med EVA, hvor dette vil blive vendt. Rådet bifaldt, at der skal være en hårdere linje overfor frafald på området, og SBR sagde, at der bliver sendt et stærkt signal til EVA om, at der skal være en ny linje. SBR foreslog desuden, at der afholdes et med møde med Inge Mærkedahl, direktør i Styrelsen for Videregående uddannelse og Uddannelsesstøtte om problematikken. Side 3/7 BD sagde, at hun er enig i, at uddannelseskvalitet er ledelsens ansvar. Men på universiteterne er der kommet administrative centre, som kører kvalitetsprocesserne. Her er der stor afstand til dem, som reelt sidder og udvikler uddannelserne og til ledelsen. Dette skal der være fokus på. JHC mente desuden, at der skal fokus på oprettelsen af nye uddannelser. Hvem skal sikre et balanceret udbud? ADJ fortalte derefter, at ministeret har lagt op til en præscreening af nye uddannelser ud fra nøgletal og eventuelt en dialog med fx forskningsrådene. Men hvem der skal stå for screeningen, og hvordan den præcis skal være, det er uvist. Der er lagt op til, at der skal være en akkreditering efter screeningen, med mindre institutionen har opnået en positiv institutionsakkreditering. I så fald kan institutionen egenhændigt oprette nye uddannelser efter en positiv screening. KV spurgte, hvad rådet skal mene om screening. SBR svarede, at han personligt er i tvivl. KV tilføjede, at hun tvivler på, om institutionerne vil tage et samfundsansvar i forhold til det samlede uddannelsesudbud, selvom de har fået en positiv institutionsakkreditering.

4 BD var i tvivl om, hvorvidt ministeriet kan tage ansvaret for screening på en fagligt forsvarlig vis. AB mente, at hovedansvaret for nye uddannelser bør ligge på universitetet. Derfor er screening ikke en god idé. AB sagde også, at det skal være helt tydeligt i det nye system, hvilke organer, der har ansvaret for de forskellige opgaver. JHC mente, at rådet skal mere på banen, da der er brug for et uafhængigt organ, der kan tage stilling et afbalanceret uddannelsesudbud. SBR konkluderede derefter: På mødet med Jens Peter Jacobsen informerer formandsskabet om, at rådet ønsker at arbejde videre med det nuværende system og evt. have en bekendtgørelse, der er fælles for de forskellige uddannelsessektorer. Desuden mener rådet, at monitorering af nye uddannelser i et nyt system bør være akkrediteringsrådets opgave nye uddannelser skal igennem akkreditering. Det skal derudover drøftes med Jens Peter Jacobsen, at det eksisterende system ikke har været hårdt nok, og at det skal ændres. Ad 5. Rådets seminar i november SBR indledte med at præsentere planerne for rådets seminar 22. november, og SBR efterspurgte kommentarer til programmet. Side 4/7 KV spurgte om, hvad debatten ved bordene skal bruges til. SBR svarede, at formålet er at udvikle idéer især i forhold til problematikken om nye uddannelser/det samlede uddannelsesudbud og den manglende kobling mellem de administrative systemer, de faglige miljøer, hvor uddannelserne bliver udviklet, og ledelsen. JHC foreslog, at deltagerene kunne deles i to grupper med hvert deres tema. JHC efterlyste desuden et lidt skarpere debatoplæg. SBR svarede, at det taktisk kan være godt med et åbent debatoplæg, hvor rådet ikke er for skarpt. KV mente, at oplægget generelt var godt. Hun spurgte, om det kunne være godt at vise eksempler på dårlige uddannelser på en anonymiseret måde. LB spurgte, om man kunne bede oplægsholderne om at gennemgå konsekvenser af dårlig kvalitet og gøre det til et tema i paneldebatten. SBR samlede derefter op. På seminaret skal der være mere tid til debatten ved bordene, f.eks. 45 min. Både her og i oplæggene skal de reelle problemstillinger drøftes. Problemstillingen omkring nye uddannelser skal adresseres på seminaret, men uden at det skal handler om regulering af det samlede uddannelsesudbud. På seminaret skal der være en balance mellem, at de reelle problemer bliver adresseret, og at politikerne får et godt billede af, at et nyt system kan løse problemerne.

5 Ad 6. Akkreditering af nye universitetsuddannelser (9 uddannelser) Under punkt 6 blev ni nye uddannelser akkrediteret. Under punktet blev det desuden aftalt, at det skal vendes med ministeriet, at teksten til uddannelsesguiden med fordel kan tages ud af akkrediteringsregi, da der er tale om et markedsføringsredskab, som ikke kan bedømmes under en akkreditering. Rådet ønskede desuden et kort notat fra ACE om, hvor mange nye uddannelser, der bliver trukket, og hvor store ændringer, der sker i høringerne. Ad 7. Akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser (2 uddannelser) Under punkt 7 blev 2 eksisterende uddannelser akkrediteret. Under punktet blev det aftalt fremadrettet vil se mere konsekvent på frafald og dimittendledighed. Dette forstærkede fokus skal indgå i nyhedsbrevet. Ad 8. Revision af K2 CT overtog ledelsen af mødet, da SBR skulle gå for at holde oplæg på konferencen afholdt af Danmarks Forskningspolitiske Råd. Side 5/7 CT indledte med den generelle kommentar, at de nye forklæder til dagsordenpunkterne fungerer godt. ADJ fortalte derefter, at ACE er i gang men en generel revision af akkrediteringskriterierne, og at rigsrevisionsrapporten har været en yderligere anledning til at sætte en revision af K2 i gang. ADJ sagde, at notatet om revision af K2 skitserer, hvordan det fremtidige K2 kunne se ud, og hvordan processen omkring revisionen kunne se ud. I den forbindelse har ACE haft et møde med Danske Universiteters sekretariat, hvor det blev aftalt, at ACE sender et notat ud til universiteterne om den påtænkte revision af K2. Derefter indkaldes repræsentanter fra alle universiteter til en fælles drøftelse af K2. Resultaterne herfra tages op i rådet på et rådsmøde, og til sidst sendes konklusionerne i høring på universiteterne. Steffen Westergård Andersen (SWA) fortalte derefter om de mulige ændringer. Han nævnte i den forbindelse, at rigsrevisionen har fokuseret meget på tal, men at ACE vil gerne være mere nuancerede f.eks. i vurderingen af VIP/D-VIP. Det fordrer, at universiteterne kommer på banen.

6 SWA skitserede mulige punkter i et nyt K2: 1. Universitetet skal redegøre for uddannelsens refleksioner om den konkrete forskningsbasering og overvejelserne bag tilrettelæggelsen af undervisningen. 2. Centrale nøgletal (herunder undervisningstimer; studerende, VIP, DVIP) og en nuanceret vurdering af anvendelse af DVIP i lyset af uddannelsens refleksioner 3. Sammenhængen mellem uddannelsens fagområder og de bagvedliggende forskningsområder, herunder på den enkelte campus 4. Forskningsområdets kvalitet 5. Samlet vurdering af uddannelsens forskningsbasering CT mente, at punkt 2, 3 og 4 burde indgå i universitetets egen redegørelse. KV spurgte, hvorfor undervisningstimer skal ligge under K2 og ikke K4. CT svarede, at ellers bliver det ikke belyst, hvor meget de studerende får gavn af forskerne. JHC mente, at universitetet selv skal redegøre for, hvad forskning betyder for uddannelsen. Her kan universiteterne skelne mellem forskellige former for uddannelser med forskelligt behov for forskningsbasering, om uddannelen er en bachelor- eller en kandidatuddannelser osv. Side 6/7 BD spurgte ind til, hvorfor ACE overvejes se på ratioer for STÅ/VIP og STÅ/(VIP+D-VIP). BD mente, at STUD er mere positivt at anvende end STÅ. AND konkluderede, at der skal laves ratioer ud fra STUD og ikke STÅ. CT mente, at universiteterne også skal redegøre for deres strategi for frikøb af forskere og frisemestre. Dette tilsluttede rådet sig. KV kommenterede på spørgsmålet om, hvorvidt der skal være en gennemsnitlig minimumsstandard for VIP/D-VIP på hovedområder. KV mente, at hovedområderne er for brede til, at det giver mening. SWA svarede, at det er en god idé at diskutere dette. I forbindelse med frafald er gennemsnittet på hovedområder nyttigt, men i K2 er det et åbent spørgsmål. BD håbede, at en reflekteret redegørelse for K2 vil belyse, at et universitetsstudium er mere end timer. SVE var enig og påpegede, at redegørelsen skal belyse, hvordan der skabes et engageret studiemiljø. CT samlede derefter op på drøftelsen. Rådet anbefaler, at universiteterne selv skal redegøre for de emner, som ACE har foreslået som mulige punkter i K2. Desuden skal universiteterne redegøre for deres frikøbs-strategi. Endelig skal ratioer opgøres med STUD og ikke STÅ. Derudover konkluderede CT, at det var et godt notat.

7 Ad 9. Metaakkreditering af helhedsvurderinger CT præsenterede, at helhedsvurderinger er emnet for næste metaakkreditering, og at oplægget findes i notatet, der er vedlagt som bilag til dagsordenen. Rådet nedsatte et udvalg bestående af JHC (formand), CT og BD. Herudover vil repræsentanter for operatørerne og rådssekretariatet deltage i processen. Selve metaakkrediteringen vil blive behandlet på rådsmødet 19. juni Ad 10. Kommende møder Rune Heiberg Hansen (RHH) fortalte om studieturen til Oslo. Studieturen vil have de udfordringer, som det danske system står over for, i fokus. De vil blive drøftet med norske repræsentanter for universitets- og højskoleverdenen og NOKUT. En repræsentant for henholdsvis ACE og EVA bliver inviteret med. Rådet får et program til godkendelse på et kommende møde. CT bifaldt balancen. Side 7/7 Ad 11. Evt. RHH fortalte afslutningsvis, at Rebekka Byberg stopper i rådssekretariatet. Rådet takkede Rebekka for hendes store indsats for rådet og ønskede hende held og lykke fremover.

Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Steen Pade og Kira Vinberg

Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Steen Pade og Kira Vinberg Referat Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Steen Pade og Kira Vinberg Afbud: Stina Vrang Elias Deltagere fra ACE Denmark:

Læs mere

Sébastien Bigandt (SB), som er ny medarbejder i rådssekretariatet, præsenterede kort sig selv.

Sébastien Bigandt (SB), som er ny medarbejder i rådssekretariatet, præsenterede kort sig selv. Referat Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Steen Pade og Kira Vinberg Afbud: Stina Vrang Elias og Lone Broberg Deltagere fra ACE

Læs mere

Akkrediteringsrådets årsberetning for 2013. Akkrediteringsrådet. Akkrediteringsrådet

Akkrediteringsrådets årsberetning for 2013. Akkrediteringsrådet. Akkrediteringsrådet Akkrediteringsrådets årsberetning for 2013 Akkrediteringsrådet Akkrediteringsrådet Side 2 Akkrediteringsrådets årsberetning for 2013 Akkrediteringsrådets årsberetning for 2013 Akkrediteringsrådet Citat

Læs mere

Under mødet blev punkt 7 dog drøftet i forlængelse af punkt 4 (akkreditering af nye uddannelser).

Under mødet blev punkt 7 dog drøftet i forlængelse af punkt 4 (akkreditering af nye uddannelser). Referat Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Bodil Due, Stina Vrang Elias, Steen Pade og Andreas Moesgaard Christiansen Deltagere fra : Anette Dørge Jessen,

Læs mere

Til: Akkrediteringsrådet. Dagsorden til Akkrediteringsrådets møde 8/2012 7. december 2012. 7. december kl 10 17 (efterfølgende julemiddag)

Til: Akkrediteringsrådet. Dagsorden til Akkrediteringsrådets møde 8/2012 7. december 2012. 7. december kl 10 17 (efterfølgende julemiddag) Dagsorden Til: Akkrediteringsrådet Dagsorden til Akkrediteringsrådets møde 8/2012 7. december 2012 Akkrediteringsrådet Tid: 7. december kl 10 17 (efterfølgende julemiddag) 30. november 2012 Sted: Studiestræde

Læs mere

Hvornår skal der søges om prækvalifikation Uddannelsesinstitutionerne skal ansøge om prækvalifikation i fire tilfælde:

Hvornår skal der søges om prækvalifikation Uddannelsesinstitutionerne skal ansøge om prækvalifikation i fire tilfælde: Notat Indhold Introduktion til prækvalifikation... 1 Hvornår skal der søges om prækvalifikation... 1 Hvad menes med uddannelse og uddannelsesudbud?... 2 Hvornår er en uddannelse ny?... 3 Genansøgning...

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

8. Oplæg ved EVA om rapporten Udfordringer ved at udvikle og planlægge nye uddannelser og udbud (bilag 8.1)

8. Oplæg ved EVA om rapporten Udfordringer ved at udvikle og planlægge nye uddannelser og udbud (bilag 8.1) Dagsorden Til: Akkrediteringsrådet Dagsorden til Akkrediteringsrådets møde 1/2013 8. februar 2013 Akkrediteringsrådet Tid: 8. februar kl. 10.00 15.30 Sted: Studiestræde 5, 1455 København K 1. Godkendelse

Læs mere

Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser

Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser Notat Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser Resumé Dette notat rummer en første skitse til, hvordan et nyt sammenhængende akkrediteringssystem for de videregående

Læs mere

Kvalitet i uddannelse

Kvalitet i uddannelse Kvalitet i uddannelse Seminar om kvalitetsudvikling på SDU 30. maj 2011 Tue Vinther-Jørgensen Områdechef på EVA To ord om EVA 1992: Evalueringscentret for de videregående uddannelser 1999: Lov om Danmarks

Læs mere

Afbud: Lone Broberg. Referat af Akkrediteringsrådets møde 1/ februar 2013

Afbud: Lone Broberg. Referat af Akkrediteringsrådets møde 1/ februar 2013 Referat Til stede: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agneta Bladh, Jesper Højberg Christensen, Bodil Due, Stina Vrang Elias, Steen Pade og Andreas Moesgaard Christiansen Deltagere fra : Anette

Læs mere

VIA University College Århus Att.: Områdechef for videreuddannelser Mette Østergaard. Sendt pr. e-mail: meki@viauc.dk

VIA University College Århus Att.: Områdechef for videreuddannelser Mette Østergaard. Sendt pr. e-mail: meki@viauc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen VIA University College Århus Att.: Områdechef for videreuddannelser Mette Østergaard Sendt pr. e-mail: meki@viauc.dk Akkreditering af nyt udbud af nyt profilforløb

Læs mere

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering.

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. 12-0237 - ERSC - 29.10.2012 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. Lovforslaget om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Referat af åbne punkter

Referat af åbne punkter 3. august 2015 Referat af åbne punkter BESTYRELSESPROTOKOL FOR: Mødegruppe: Bestyrelsesmøde for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Mødetid: 23. juni 2015 Mødested: Berlingske Media, Pilestræde 34, Købehavn

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan?

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? F O T O : C O L O U R B O X. C O M A F T A G E R P A N E L E R A F T A G E R

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Notat Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Formålet med projektet er at skabe et overblik over, hvordan institutionerne indhenter viden om fremtidens

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark Erhvervsakademi Dania Att.: Anders Graae Rasmussen Sendt pr. e-mail: agr@hsminerva.dk kontakt@hsminerva.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i vurdering Akkrediteringsrådet

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Ole Gram-Olesen Sendt pr. mail: oo@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Erhvervsakademi Midtjylland Att.: Uddannelseschef Henriette Slebsager Sendt pr. e-mail henriette.slebsager@ceuherning.dk Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

- Opgave vedr. efter- og videreuddannelse (jf. oplæg ved Margrethe Børsting til det fælles uddannelsesudvalgsmøde). Se bilag.

- Opgave vedr. efter- og videreuddannelse (jf. oplæg ved Margrethe Børsting til det fælles uddannelsesudvalgsmøde). Se bilag. Mødedato 16.04.2016 Mødested Erhvervsakademi MidtVest, Vald. Poulsens Vej 4, 7500 Holstebro Lokale s12 Mødedeltagere Birthe Spangsmose Annette Viberg Tina Kusk Tina Schack Boldt Lotte Møller Larsen Thomas

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr.

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher. Sendt pr. Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Peter Bøcher Sendt pr. email: ku@ku.dk rektor@adm.ku.dk petb@adm.ku.dk Program for universiteternes møde med panelet Hermed fremsendes det endelige program

Læs mere

University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen. Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk

University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen. Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk Akkreditering af nyt udbud af diplomuddannelsen

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL Operation Dagsværk har siden starten af 2010'erne ikke gennemgået den udvikling, man kunne have håbet, tværtimod. Indsamlingsresultatet har været faldende og det samme har

Læs mere

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Journalnummer: 2009-0237/JSR DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse

Læs mere

Tilstede: Afbud: Uden afbud Dagsorden

Tilstede: Afbud: Uden afbud Dagsorden Referat fra studienævnsmødet den 21. November 2011 Tilstede: Henrik Fladkjær, Mads Abrahamsen, Joa Rosholm Mark, Tobias Gotfredsen, Erling Jensen og John Kuada, Afbud: Uden afbud: Dagsorden 1. Godkendelse

Læs mere

Deltagere fra EVA: Christian Moldt, Ditte Strandbygaard (pkt. 8), Agi Csonka, Martin Sørensen (pkt. 9-10) Afbud: Agneta Bladh og Bodil Due

Deltagere fra EVA: Christian Moldt, Ditte Strandbygaard (pkt. 8), Agi Csonka, Martin Sørensen (pkt. 9-10) Afbud: Agneta Bladh og Bodil Due Referat Deltagere: Akkrediteringsrådet (Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Jesper Højberg Christensen, Kira Vinberg, Steen Pade, Lone Broberg, Stina Vrang Elias pkt. 7-11) Deltagere fra ACE: Sami

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt Notat Resumé af høringssvar vedr. udkast til lov om Akkrediteringsinstitutionen for videregående

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark -

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark - ACE Denmark - Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt Kandidatuddannelsen i idræt godkendes

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi (eksisterende uddannelse)

Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi (eksisterende uddannelse) ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Mercantec Att.: Direktør Kirsten Holmgaard Sendt pr. e-mail: khol@eucmidt.dk Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi

Læs mere

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-587/AGI DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af administrationsøkonomuddannelsen

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer:2008-504/MA DANMARKS

Læs mere

Kl. 16.30 på Herlev Hospital, Akutmodtagelsen, lokale 53 G2

Kl. 16.30 på Herlev Hospital, Akutmodtagelsen, lokale 53 G2 K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN 31. august 2010 Kl. 16.30 på Herlev Hospital, Akutmodtagelsen, lokale 53 G2 Møde nr. 5 Medlemmer: Jannie Hjerpe (F), formand Per Seerup Knudsen (A) Karin Helweg-Larsen

Læs mere

2013 Udgivet den 13. juni 2013. 12. juni 2013. Nr. 601.

2013 Udgivet den 13. juni 2013. 12. juni 2013. Nr. 601. Lovtidende A 2013 Udgivet den 13. juni 2013 12. juni 2013. Nr. 601. Lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

Udbud af professionsbacheloruddannelse i webudvikling ved Erhvervsakademi Midtjylland

Udbud af professionsbacheloruddannelse i webudvikling ved Erhvervsakademi Midtjylland Udbud af professionsbacheloruddannelse i webudvikling ved Erhvervsakademi Midtjylland Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Jnr. 2008-469/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af professionsbacheloruddannelse

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Sekretariat: Fynssekretariatet Jacob Pedersen jacpe@odense.dk tlf. nr. 40290393 1 Dagsorden 1. Godkendelse af referat af mødet i Borgmesterforum

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Dania

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Dania Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Dania Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0085/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 3. juni 2013. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 3. juni 2013. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 3. juni 2013

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-520/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-547/HME DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi Aarhus Universitet Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Marianne Kjær Sendt pr. e-mail: au@au.dk, mj@adm.au.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi Akkrediteringsrådet

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering Referat 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering 2. Godkendelse af referat fra mødet den 3. marts 2014 Referatet blev godkendt. 3. Orientering

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny professionsbacheloruddannelse

Læs mere

2. Evaluering af APV 2015-2016 Niels Jørgen fortalte kort om organisering af arbejdet på AU, processen og høringssvar.

2. Evaluering af APV 2015-2016 Niels Jørgen fortalte kort om organisering af arbejdet på AU, processen og høringssvar. Møde den: 10. august 2016 kl. 12.00-14.00 2640-130 IT-Undervisningslokale LSU/LAMU fællesmøde Referat Deltagere: Afbud: Niels Jørgen Rasmussen, Anders Kragh Moestrup, Anette Svejstrup, Anita Pedersen,

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

Facilitator: Referent: Leif Plauborg Afbud: NN, KH, FBA fra kl. 17.00

Facilitator: Referent: Leif Plauborg Afbud: NN, KH, FBA fra kl. 17.00 Mødetype: Arbejdsmøde og Bestyrelsesmøde Deltagere: Dato og sted: 4. marts 2016 kl. 13-17 og 17-21 Fredericia: Hej se Kro Facilitator: Referent: Leif Plauborg Afbud: NN, KH, FBA fra kl. 17.00 Emne (og

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef Jan Holler Foget Sendt pr. e-mail: jaf@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

Vejle, den 29. oktober 2014

Vejle, den 29. oktober 2014 Vejle, den 29. oktober 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Emne: "Høringssvar kombineret ungdomsuddannelse" Produktionsskoleforeningens

Læs mere

Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler

Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler Det kræver færre og mere smidige uddannelsesregler, hvis de danske universiteter skal have gode muligheder for at deltage i internationale

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi

Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ACE Denmark Erhvervsakademi Midtvest Att.: Henriette Slebsager Sendt pr. e-mail: hhs@eamv.dk eamv@eamv.dk Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi Akkrediteringsrådet

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 8.december 2015 1. Godkendelse af dagsorden Indstilling: Til godkendelse 2. Godkendelse af referat

Læs mere

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Til stede: Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Elisabeth Kofod-Hansen (kadk), Peter B. Andersen (lokalklub 1), Thomas Vils Pedersen

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner. Kapitel 1. Lovens anvendelsesområde

Lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner. Kapitel 1. Lovens anvendelsesområde 29. oktober 2012 Lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Loven gælder for akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner under Ministeriet

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Metropol - Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-500/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-488/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00

Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00 Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00 DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af referent og 3 stemmetæller. 3. Formandens beretning.

Læs mere

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 26. marts2007 1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Ministerens tale ved samråd vedrørende problemer

Læs mere

Deltagere: Referat af Akkrediteringsrådets møde 1/ januar formanden bød velkommen til mødet.

Deltagere: Referat af Akkrediteringsrådets møde 1/ januar formanden bød velkommen til mødet. Referat Deltagere: Søren Barlebo Rasmussen, Christian Thune, Agnetha Bladh, Lone Broberg, Jesper Højbjerg Christensen, Bodil Due, Stina Vrang Elias, Steen Pade og Kira Vinberg Deltagere fra ACE: Anette

Læs mere

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

GODKENDELSE AF DAGSORDEN OG REFERAT

GODKENDELSE AF DAGSORDEN OG REFERAT LOKALE 5541 PÅ JÆGERGÅRDEN KL. 17.00 REFERAT FRA HANDICAPRÅDSMØDE DEN 18. DECEMBER 2014 DELTAGERE: PEDER UDENGAARD (PU), ANETTE POULSEN (PA), KNUD N. MATHIESEN (KNM), CLAUS BJARNE CHRISTENSEN (CBC), HELEN

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Januar 2014 Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Indledning Resultatkontrakten er en kontrakt mellem Styrelsen for Videregående Uddannelser

Læs mere

Styrk Kernefagligheden på Arts!

Styrk Kernefagligheden på Arts! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Styrk Kernefagligheden på Arts! I forbindelse med universitets udviklings- og forandringsproces og de

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Nye institutioner for erhvervsrettet videregående uddannelse Evaluering af erhvervsakademistrukturen i Danmark

Nye institutioner for erhvervsrettet videregående uddannelse Evaluering af erhvervsakademistrukturen i Danmark Nye institutioner for erhvervsrettet videregående uddannelse Evaluering af erhvervsakademistrukturen i Danmark Jacob Holme, NOKUTs fagskolekonferanse 2015 Det danske videregående uddannelsessystem Erhvervsakademiuddannelse

Læs mere

Nyvurdering af administrativ organisation

Nyvurdering af administrativ organisation Nyvurdering af administrativ organisation Fra kommissoriet Målet har været at sikre en administration, der fremstår maksimalt trimmet, og som på den ene side kan levere effektiv betjening af borgerne

Læs mere

4. Akkreditering af eksisterende EVA-udbud (17 udbud af læreruddannelsen) 6. Akkreditering af nye EVA-uddannelser og udbud (3 uddannelser og 7 udbud)

4. Akkreditering af eksisterende EVA-udbud (17 udbud af læreruddannelsen) 6. Akkreditering af nye EVA-uddannelser og udbud (3 uddannelser og 7 udbud) Dagsorden Til: Akkrediteringsrådet Deltagere fra ACE Denmark: Anette Dørge Jessen, Sami Stephan Boutaiba, Steffen Westergård Andersen, Lars Pedersen, Dorthe Stadsgaard, Trine Jensen og Rebekka Byberg Deltagere

Læs mere

Referat fra 1. møde d. 19.1.2016 kl. 10.00-13.00 Sted: Dansk Sprognævn, Worsaaesvej 19, 4., 1972 Frederiksberg

Referat fra 1. møde d. 19.1.2016 kl. 10.00-13.00 Sted: Dansk Sprognævn, Worsaaesvej 19, 4., 1972 Frederiksberg Referat fra 1. møde d. 19.1.2016 kl. 10.00-13.00 Sted:, Worsaaesvej 19, 4., 1972 Frederiksberg : 1. Godkendelse af referat fra 4. møde 2015 2. Strategi for Dansk Tegnsprogsråd 2016-2018 3. Mål for rammeaftalen

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 27. marts 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag den 22. marts 2012 kl. 17.00 Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag den 22. marts 2012 kl. 17.00 Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø REFERAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Esben Frederiksen Servicecenter Hvalsø D 4646 4720 E esfr@lejre.dk Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard. Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele.

University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard. Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele.dk Akkreditering af nyt

Læs mere

Fælles Pipeline i Viborg Kommune

Fælles Pipeline i Viborg Kommune Referat fra bestyrelsesmøde i FOA Teknik og Servicesektoren Viborg. Mødet afholdt torsdag den 27-8-15. Deltagere: Henning Nygaard, Lars Christensen, Carsten Pedersen, Michael Magnussen. Afbud: John Christiansen,

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Herlev Hospital, Mødelokale 53 K1 (3. sal i ambulatoriet ved skadestuen)

Herlev Hospital, Mødelokale 53 K1 (3. sal i ambulatoriet ved skadestuen) DAGSORDEN Onsdag den 17. november 2010 Kl. 15.30 Herlev Hospital, Mødelokale 53 K1 (3. sal i ambulatoriet ved skadestuen) Medlemmer: Flemming Pless (formand) Abbas Razvi Lene Kaspersen Lise Rask Per Roswall

Læs mere