Vejledning om omkostningsfordelinger. Del 3: Eksempler og perspektiver. Økonomistyrelsen, den 13. juni 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning om omkostningsfordelinger. Del 3: Eksempler og perspektiver. Økonomistyrelsen, den 13. juni 2005"

Transkript

1 Del 3: Eksempler og perspektiver

2 Læsevejledning består af tre mindre vejledninger. De har forskellige fokusområder og kan læses hver for sig. Vejledningens dele Kapitler Målgruppe Del 1 Behovet for omkostningsfordelinger Aktivitetsbaseret økonomistyring og omkostningsfordelinger Introduktion til omkostningsfordelinger direktion, økonomichef, budgetmedarbejder controller, projektleder, Del 2 Metode og design Del 3 Eksempler og perspektiver Metode til overordnet behovsanalyse Forudsætninger for design af fordelingsmodellen Opbygning af en omkostningsfordelingsmodel Fordelinger med Navision Stat Anvendelser af omkostningsfordelinger Perspektiver for videreudvikling projektdeltagere Projektleder for udvikling af modellen, projektdeltagere Faglige og administrative ledere, økonomichefer, projektleder Del 1: Behovet for omkostningsfordelinger Vejledningens første del giver et overblik over baggrunden for vejledningen, de forskellige formål med omkostningsfordelinger, principper i fordelingsmodeller og guider institutionen igennem en afdækning af sine egne behov. I kapitel 2 forklares blandt andet, hvad en aktivitetsbaseret (ABC) fordelingsmodel er. Behovsanalysen i kapitel 3 kan også bruges af institutioner, som allerede i dag arbejder med omkostningsfordelinger, til at vurdere, om deres nuværende model er hensigtsmæssigt opbygget. Del 1 henvender sig til alle, som interesserer sig for institutionens økonomistyring på et overordnet niveau. Del 2: Metode og design Såfremt institutionen har besluttet at udvikle eller videreudvikle en fordelingsmodel, vil del 2 være en hjælp til at gennemføre projektet. Her angives en konkret metode til at strukturere arbejdet og de væsentlige designbeslutninger præsenteres. Metoden kan bruges til opbygning af en aktivitetsbaseret fordelingsmodel, men ved at springe nogle trin over er det muligt at nå frem til en mere enkel, traditionel fordelingsmodel. Kapitel 6 forklarer, hvordan omkostningsfordelinger kan understøttes ved hjælp af Navision Stat. Del 2 henvender sig til dem, der arbejder konkret med udarbejdelsen af omkostningsfordelingsmodellen. Del 3: Eksempler og perspektiver Del 3 fokuserer på fordelingsmodellers anvendelsesmuligheder. Kapitel 7 indeholder eksempelmateriale og en forklaring på sammenhængen mellem omkostningsfordelinger og pris- eller takstfastsættelse. Kapitel 8 skitserer nogle muligheder for at arbejde videre efter opbygningen af en overordnet fordelingsmodel. Del 3 henvender sig alle, der ønsker inspiration til at styrke økonomistyringen med omkostningsfordelinger. Eksemplerne kan have interesse for både ledelsen og økonomifunktionen.

3 Del 3: Eksempler og perspektiver Anvendelser af omkostningsfordelinger Pris- eller takstfastsættelse med omkostningsfordelinger Værdiansættelse af udviklingsprojekter Omkostninger i fællesfunktioner er ikke altid fælles Kapacitetstilpasninger Produktivitetsforbedringer og effektiviseringer Udliciteringsbeslutninger Ledig kapacitet og dødsspiralen Investeringsbeslutninger Perspektiver for videreudvikling... 9

4 Del 3: Eksempler og perspektiver 1 Del 3: Eksempler og perspektiver 7. Anvendelser af omkostningsfordelinger Omkostningsfordelinger kan bruges til forskellige formål. Især tre er fremhævet i denne vejledning: Dokumentation af omkostningerne som er medgået til institutionens forskellige produkter med henblik på ekstern afrapportering. En dækkende og gennemskuelig analyse af den interne økonomistruktur med henblik på den interne styring, hvor formålet kan være at skabe prioriteringsrum Detaljerede kalkuler til brug ved prisfastsættelse, udfordringer og udliciteringsovervejelser Forskellige formål stiller imidlertid forskellige krav til omkostningsfordelingsmodellernes design. Dette afsnit vil synliggøre nogle af de faldgruber, dette kan medføre. For eksempel vil anvendelsen af en meget aggregeret omkostningsmodel med få formål være tilfredsstillende i forhold til at opfylde kravene til finanslovens krav til anmærkninger. Derimod vil en meget aggregeret omkostningsmodel med få produkter, ofte være utilstrækkelig som beslutningsværktøj ved en pludselig ressortomlægning, strukturændringer eller interne organisationsændringer. Dette kapitel indeholder nogle illustrationer af muligheder og faldgruber i en aktiv brug af omkostningsfordelinger. Der er små eksempler på sammenhænge, hvor omkostningsfordelinger har synliggjort forhold som har ført til ledelsesmæssige opmærksomhed og beslutninger, der i sidste ende gav en bedre økonomistyring. En bevidst brug af omkostningsfordelinger kan vise sig som et vigtigt styringsmæssigt instrument. 7.1 Pris- eller takstfastsættelse med omkostningsfordelinger Institutioner med pris- eller takstfastsættelse kan benytte omkostningsfordelinger som grundlag for prisfastsættelse af deres produkter. De præcise regler for, hvorledes institutionens produkter skal prisfastsættes, er beskrevet i Økonomistyrelsens vejledning om Prisfastsættelse. I vejledningen om Prisfastsættelse er foreskrevet, at grundlaget for priskalkulationen skal ske på et retvisende og konsistent grundlag, med udgangspunkt i de langsigtede gennemsnitsomkostninger. Desuden stilles der krav om, at der skal foretages en fuld fordeling af institutionens omkostninger. Med dette menes, at der skal foretages en fordeling af institutionens omkostninger, hvor alle omkostningerne fordeles ud på institutionens produkter. Samtidig skal denne fordeling være retvisende og konsistent, dvs. at institutionen skal have en fordelingsmodel, der på et nogenlunde korrekt grundlag fordeler omkostningerne til produkterne.

5 Del 3: Eksempler og perspektiver 2 Som udgangspunkt for prisfastsættelsen kan institutionerne anvende de modeller, der er beskrevet i denne vejledning. Dette gælder både mht. traditionelle fordelingsmodeller og aktivitetsbaserede modeller. Udover de omkostninger, der fremgår af institutionens regnskab, skal institutionen i forbindelse med prisfastsættelsen også indregne omkostninger, der ikke fremgår af regnskabet. Dette er omkostninger, som institutionen skal indregne for, at prisfastsættelsen svarer til den prisfastsættelse, som en privat udbyder ville foretage. Eksempler på sådanne omkostninger er: forrentning af driftskapital forrentning af anlægsaktiver beregnede omkostninger for produktionsfaktorer, der er stillet gratis til rådighed revision forsikring Metode til prisfastsættelsen Institutionen kan prisfastsætte sine produkter (eller ydelser) med udgangspunkt i resultatet fra omkostningsfordelingen. Det forudsættes, at fordelingen er foretaget til det relevante aggregeringsniveau i produktporteføljen. Med dette udgangspunkt kan institutionen herefter opgøre de omkostninger, som ikke indgår i dens regnskab, men som alligevel skal indregnes i priskalkulationen. Disse er kort nævnt ovenfor og er samtidig nærmere beskrevet i vejledningen om Prisfastsættelse. Hvis institutionen har identificeret nogle omkostninger som ufordelte, skal de regnes med i prisfastsættelsen, hvilket forudsætter at de fordeles ud på samtlige produkter. Da man tidligere har valgt ikke at fordele dem, skyldes det formentlig at sammenhængen mellem produkterne og den pågældende ressource er uklar. Disse hidtil ufordelte omkostninger behandles tilsvarende de ovennævnte ikke-bogførte omkostninger. Institutionen har nu en opgørelse af omkostningerne til de enkelte produkter, de ufordelte omkostninger samt de omkostninger, der ikke fremgår af dens regnskab. Dette er vist i figur 6.1. Metoden er derefter, at de ufordelte omkostninger og omkostningerne, der ikke fremgår af regnskabet slås sammen. Herefter fordeles denne pulje af omkostninger ned over institutionens produkter, hvilket er vist i figur 6.1. Opgaven er her at vælge den rigtige fordelingsnøgle. En rimelig fordelingsnøgle kan være de dokumenterede omkostninger til institutionens produkter. Hvis produkt 1 fx udgør 15 pct. af omkostningerne til alle institutionens produkter, så fordeles de ufordelte omkostninger og omkostningerne, der ikke fremgår af institutionens regnskab, med 15 pct. til produkt 1. Tilsvarende med de øvrige produkter således, at de ufordelte omkostninger og omkostningerne, der ikke fremgår af institutionens regnskab, fordeles fuldt ud på institutionens produkter.

6 Del 3: Eksempler og perspektiver 3 Figur 6.1. Prisfastsættelse og omkostningsfordelinger Omkostninger Produkt 1... Produkt 10 Ufordelte der ikke fremgår omkostninger af regnskabet Ufordelte omkostninger og omkostninger, der ikke fremgår af regnskabet Produkt 1... Produkt 5... Produkt 10 Der bør i beregningsgrundlaget tages højde for, at det er de langsigtede gennemsnitsomkostninger, som skal danne grundlag for prisfastsættelsen. Det betyder at den periode, som omkostningerne er beregnet for, skal være så lang som muligt, og mindst et år. 7.2 Værdiansættelse af udviklingsprojekter Der vil opstå en vis mængde ufordelte omkostninger ved aktivering af udviklingsprojekter. I forbindelse med årsrapporten er der mulighed for at aktivere igangværende udviklingsprojekter på balancen. Det er imidlertid kun de effektive timer i fællesfunktionerne, som må indregnes i projektets værdi, hvilket indebærer, at en vis andel af timerne i fællesfunktionerne ikke kan fordeles ud. For ikke at påvirke de øvrige produkters omkostninger kan udviklingsprojektets andel af disse ineffektive timer i fællesfunktionerne behandles som ufordelte omkostninger i fordelingsmodellen. 7.3 Omkostninger i fællesfunktioner er ikke altid fælles I forbindelse med designet af den endelige fordelingsmodel for institutionen, bør det overvejes, om de udførende funktioners træk på hver af fællesfunktionerne er tilstrækkeligt jævnt til, at det er relevant at fordele løn og lønrelaterede omkostninger i fællesfunktionerne med en enkelt fordelingsnøgle. Dette gør sig især gældende, hvis det er vigtigt at vide, hvad en bestemt opgave som varetages i fællesfunktionen koster at udføre. Selv om opgaven måske ikke danner

7 Del 3: Eksempler og perspektiver 4 grundlag for selvstændige indtægter, kan det f.eks. være relevant i forbindelse med overvejelser om ressortændringer eller udliciteringer. Hvis ikke man regner fællesfunktionens ressourcer ind i opgavens omkostninger, risikerer man at glemme, at der skabes overskudskapacitet i fællesfunktionen, såfremt opgaven ikke længere skal løses. Direkte omkostninger i en reception En institution fik i forbindelse med en ressortomlægning en ny opgave. Det medførte, at institutionen pludselig fik væsentligt flere henvendelser, både telefonisk og personligt. De fleste drejede sig om rent administrative rutineekspeditioner såsom udlevering, tilsendelse og modtagelse af forskellige blanketter. Det belastede både telefonomstillingen og medarbejdere i et fagkontor. Forretningsgangene i receptionen blev lavet om, så receptionen kunne håndtere de fleste rutineekspeditioner. Nu skulle receptionen udlevere og modtage skemaer og informationsmateriale. Det lagde et ekstra pres på receptionen, og den blev tildelt flere ressourcer. Mens det tidligere var rimeligt at fordele alle receptionens omkostninger til fagkontorerne ved hjælp af løn i fagkontorer som nøgle, så var der nu ikke den samme generelle sammenhæng mellem kontorernes størrelse og belastningen i receptionen. Der var ydermere kommet behov for at kunne følge op på, hvad det kostede at håndtere den nye opgave. I dette tilfælde valgte man at estimere, hvor stor en andel af receptionens tid der gik med de nye henvendelser, og bruge tidsforbruget til at fordele receptionens omkostninger imellem fagkontoret med ansvaret for den nye opgave og fælles reception. Fælles reception blev herefter fordelt efter løn i samtlige kontorer som tidligere, mens den andel som var anslået til at vedrøre den ny opgave blev henført til det relevante fagkontor. 7.4 Kapacitetstilpasninger Det sker jævnligt, at der etableres nye ministerområder eller sker ressortomlægninger, hvor opgaver flyttes mellem ministerområderne. I disse tilfælde er det vigtigt, dels at have et analyseberedskab til hurtigt at kunne komme med kvalificerede opgørelser af hvilke direkte og indirekte omkostninger der falder bort / kommer til og dels at kunne etablere et ny og dækkende omkostningsmodel for den fremtidige organisation. Kapacitetstilpasninger ved ressortomlægninger En ressortomlægning på restanceområdet betød en ny arbejdsdeling mellem ToldSkat og Økonomistyrelsen. I forbindelse med denne omlægning har Økonomistyrelsen haft stor glæde af sin omkostningsmodel og de økonomiinformationer, som derved forelig-

8 Del 3: Eksempler og perspektiver 5 ger, idet omkostninger og tidsforbrug til løsning af opgaven kunne dokumenteres. Allerede fra de første uformelle drøftelser om hvilke opgaver og aktiviteter, der var omfattet, var det nyttigt at have et nogenlunde dækkende beregningsgrundlag for de økonomiske konsekvenser, som omlægningen ville få. I udgangspunktet var der et godt overordnet indblik i sammenhængene mellem aktiviteterne og ressourcetrækket, og med afsæt i dette kunne der hurtigt foretages en ad hoc analyse, som præciserede den specifikke opgaves ressourcetræk. Dette bidrog til at skabe et helhedsbillede af ressortomlægningen som viste sig vigtig i den første fase, hvor Økonomistyrelsen var i dialog med en række eksterne parter. Omkostningsinformation bidrog både til forhandlinger om, hvilke bevillinger som skulle flyttes, og til at synliggøre, hvor der kunne opstå overkapacitet efter omlægningen. Når den nye organisering er på plads, skal institutionens fremtidige styringsmodel og fordelingsnøgler implementeres. En præcis omkostningsmodel kan være et særdeles effektivt instrument i forbindelse med kapacitetstilpasninger. Kapacitetsovervejelser kan også udspringe af, at fordelingsmodellen eventuelt synliggør omkostningerne ved uudnyttet eller overbelastet kapacitet, som i sygehuseksemplet i næste afsnit. 7.5 Produktivitetsforbedringer og effektiviseringer I den interne økonomistyring er omkostningsmodeller og fordelingsnøgler et instrument der kan bruges løbende, mens ovenstående kapacitetsovervejelser primært relaterer sig til større og ad-hoc prægede justeringer af institutionen og dennes opgavesammensætning. Omkostningsfordelinger giver i første omgang et her og nu billede af institutionens omkostningsstruktur. Ud fra en klar og kommunikeret omkostningsmodel er der et godt grundlag for dialog mellem de centrale samt tværgående afdelinger og fagafdelinger /kontorer. Omkostningsfordelinger ændrer på ingen måde økonomistyringen, med mindre informationen de giver bliver brugt til at reflektere over og ændre forhold i organisationen. Hvad koster en lånesag? Hos et realkreditinstitut blev der iværksat en omkostningsanalyse med henblik på at vurdere, hvad det kostede at gennemføre en lånesag. Det viste sig, at ressourceforbruget i forbindelse med afgivelsen af tilbud var omtrent lige så stort som ved effektuering af en låneaftale.

9 Del 3: Eksempler og perspektiver 6 Denne viden gav anledning til refleksioner over, hvad den forretningsmæssige værdi af tilbuddene var, og hvordan omkostningerne kunne nedbringes. I en dialog mellem ledelse og fagkontor blev det åbenlyst, at manglende opfølgning på afgivne tilbud var dyrt i tabt fortjeneste. Der blev desuden iværksat et projekt til forenkling af tilbudsprocessen. Disse effektiviseringstiltag var således inspireret af omkostningsanalysen, men det krævede aktiv ledelsesmæssig indgriben at omsætte omkostningsinformationen til forbedret ressourceudnyttelse i realkreditinstituttet. Den løbende vurdering af hvilke omkostninger, der medgår til at frembringe de forskellige produkter, hvilke aktiviteter og delaktiviteter der udføres i institutionen og de omkostninger, der medgår til det vil generere basis for overvejelser omkring institutionens opgaver og aktiviteter. Dermed bliver der et samspil mellem fordelingsmodellens information og den strategiske ledelse af institutionen. Den type synergieffekter er dokumenteret i økonomistyringslitteraturen, men der findes også eksempler fra den offentlige sektor i Danmark. Effektiviseringer på Hillerød sygehus På røntgenafdelingen på Hillerød sygehus blev der foretaget en aktivitetsbaseret omkostningsanalyse (ABC) som en ad hoc øvelse i Den afslørede til ledelsens store overraskelse, at omkostningerne til afskrivninger var så høje, at enhedsprisen pr. undersøgelse kunne reduceres ganske væsentligt, hvis man udvidede åbningstiden og tog flere patienter ind til undersøgelse. Tidligere var man ikke klar over, hvor dyr den lave kapacitetsudnyttelse på CT scannerne var. Dette skyldtes, at omkostningerne til afskrivninger ikke var synlige, og at man havde en forventning om, at den betydeligt højere løn til personalet udenfor almindelig dagvagt ville gøre en udvidet åbningstid alt for dyr. Der var mulighed for at få takstfinansieret en øget produktivitet, og dette førte til en beslutning om at udvide åbningstiden i CT scanningen. På trods af personalets aftentillæg viste det sig at aftenundersøgelser ikke kostede væsentligt mere pr. styk. Samtidig bidrog den øgede aktivitet til at nedbringe enhedsomkostningerne pr. patient i dagtid, idet der nu var flere undersøgelser at fordele afskrivningerne på. Ventelisterne blev nedbragt, personalet var tilfredse med muligheden for at tjene noget mere, og økonomien var god. Erfaringerne med den udvidede åbningstid viste ydermere, at produktiviteten pr. time var meget højere om aftenen. Denne overraskelse gav anledning til, at man etablerede et projekt som betragtede aftenundersøgelserne som best practice med henblik på at lære af det. Projektet inspirerede til en ny effektiviseringstrategi for hele røntgenafdelingen. Eksemplet illustrerer både en konkret anvendelse af omkostningsfordelinger, men også hvorfor det kan være svært at vide på forhånd, hvad udbyttet vil blive. Ny viden fører

10 Del 3: Eksempler og perspektiver 7 nye idéer med sig. 7.6 Udliciteringsbeslutninger I forbindelse med udfordringer og overvejelser om udlicitering af opgaver skal der gennemføres en detaljeret omkostningsanalyse til dels at vurdere hvilken pris man vil skulle give for den eksterne opgaveløsning og såfremt der skal udarbejdes kontrolbud. Disse beregninger skal ligesom ved pris- og takstkalkulationer afspejle de langsigtede gennemsnitlige omkostninger. I forbindelse med udliciteringsbeslutninger er det vigtigt at være opmærksom på følgende forhold: 1. alle langsigtede gennemsnitsomkostninger skal regnes med, når man sammenligner prisen fra en ekstern leverandør med institutionens egne. Det betyder blandt andet, at trækket på fællesfunktionerne skal med i vurderingen 2. hvilke udgifter falder bort og indenfor hvilken tidshorisont hvis en opgave udliciteres? Ledig kapacitet i fællesfunktionerne viser sig måske som lidt mindre travlhed for medarbejderne (altså en reduceret omkostning), men udgiften forbliver den samme, med mindre der gøres noget aktivt 3. hvilke omkostninger kommer til i forbindelse med udliciteringen? Det kan være omkostninger til kontraktindgåelse, kvalitetskontrol og administration af ordningen Se næste afsnit for en diskussion af ledig kapacitet. 7.7 Ledig kapacitet og dødsspiralen Hvis ledelsen på det niveau, som har ansvar for den pågældende ressource ikke er opmærksom på ledig kapacitet, kan det i værste fald føre til det, som i økonomistyringslitteraturen kaldes dødsspiralen. Dødsspiralen er det fænomen, at forkerte fordelinger af ledig kapacitet fører til, at produktionen fremstår dyrere end den i virkeligheden er, hvilket kan medføre, at en virksomheds indtægtsgrundlag smuldrer. Mekanismen fungerer således: En virksomhed ophører med at producere et produkt fordi de mener, at det ikke er lønsomt. Den ledige kapacitet som herved fremkommer bliver fordelt jævnt ud på de tilbageværende produkter. Derved fremstår produktionen af de resterende opgaver dyrere. Virksomheden sætter så prisen op og deres produkter mister konkurrencedygtighed. Svigtende salg fører til at nogle af produkterne ikke længere fremstår som lønsomme. Dermed falder kapacitetsudnyttelsen yderligere, og processen kan gentage sig. Mekanismerne i dødsspiralen kan vise sig på flere måder i den offentlige forvaltning: 1. Offentlige opgaver som er konkurrenceudsatte kan også blive offer for dødsspiralen, hvis en institution udliciterer større og større dele af en opgaveportefølje uden at reducere kapacitetsomkostningerne for de tilbageværende opgaver.

11 Del 3: Eksempler og perspektiver 8 2. Ved interne afregninger, hvor en række organisatoriske enheder i fællesskab betaler for en støttefunktion. Ledig kapacitet i en administrativ serviceenhed I en administrativ serviceenhed skulle bogføringsenheden betales af de organisatoriske enheder, som benyttede bogføringsservicen. Det blev aftalt, at afregningen skulle foregå med antallet af bogførte bilag som fordelingsnøgle. Samtlige af bogføringsenhedens omkostninger skulle faktureres til de interne kunder på dette grundlag. Den største af de 4 kunder omlagde sine forretningsgange således, at antallet af bilag blev reduceret væsentligt i forhold til budgettet. Dermed blev denne kundes andel af bogføringsenhedens omkostninger reduceret, mens de øvrige kunder oplevede, at prisen steg for den samme ydelse. Det var de andre kunder ikke tilfredse med. I dette tilfælde blev ansvaret for den fremkomne ledige kapacitet overført til kunderne. En anden måde at håndtere dette på kunne være at aftale en fast pris pr. bilag for et budgetår ad gangen, og dermed lade serviceenheden bære ansvaret for de omkostninger som måtte fremkomme ved at deres aktivitetsniveau faldt. Derved kunne man bevare det positive incitament til at reducere kundernes træk på enheden og samtidig skabe et incitament i serviceenheden til at gøre noget ved det, hvis kapacitetsudnyttelsen faldt. 7.8 Investeringsbeslutninger Præcise omkostningsfordelinger kan i visse tilfælde give overraskende resultater. Hvis det viser sig, at produktionsomkostningerne er meget høje for et produkt, kan en nærmere analyse af omkostningernes sammensætning føre til, at man bliver opmærksom på, at produktionsudstyret er forældet. Man må overveje, om der kan opnås besparelser på længere sigt ved at investere i udstyr som er mere effektivt. En beslægtet problemstilling er spørgsmålet om, hvornår det betaler sig at gå fra høje konsulentudgifter eller betaling for overarbejde til ansættelse af en medarbejder mere. Nyansættelser ligner investeringer i produktionsmateriel på den måde, at de i praksis forpligter institutionen til at afholde nogle bestemte omkostninger i lang tid fremover.

12 Del 3: Eksempler og perspektiver 9 8. Perspektiver for videreudvikling Efter opbygningen af første bud på en fordelingsmodel, er der flere muligheder for at videreudvikle institutionens viden om sine omkostninger. Institutionen kan f.eks. have identificeret behov for: Videreudvikling af sit opgavehierarki Øget brug af direkte kontering i bogføringen og/eller i tidsregistreringen Forbedring af forretningsgange omkring registrering af f.eks. timeforbrug Forbedret produktions- eller sagsstyring Ændret ledelsesrapportering ud fra eksisterende systemer og opsætninger Mere præcis ABC model omfattende hele eller kun dele af institutionen til periodiske ad hoc analyser Meget præcis ABC model til et specifikt formål, som evt. kræver særlig systemunderstøttelse Der kan være en række specielle forhold som spiller ind på en sådan videreudvikling. Navnlig er institutionens specifikke styringsmæssige behov og vilkår af stor betydning for, hvordan en mere præcis omkostningsmodel skal designes, og hvordan den skal implementeres. Overvejelserne om systemunderstøttelsen er vigtige, jf. diskussionen i kapitel 6. Man kan komme et langt stykke af vejen med eksisterende systemer, og disse muligheder bør undersøges, før man eventuelt vælger at købe supplerende systemer. Yderligere anvendelse af omkostningsfordelinger Der er mange styringsbehov, som kan understøttes af omkostningsfordelinger ved en yderligere detaljering af modellen inden for rammerne af vejledningens anbefalede metoder. Arbejdet med fordeling af omkostninger giver information, som kan anvendes til at træffe en række ledelsesmæssige beslutninger. Forskellige typer af ledelsesmæssige styringsopgaver stiller lidt forskellige krav til designet af omkostningsfordelinger, og der er mulighed for at udvide institutionens omkostningsmodel, så den målrettes institutionens styringsbehov mere specifikt. Der bør foretages en behovsafdækning, før arbejdet med en videreudvikling af omkostningsfordelingen går i gang. Følgende eksempler på styringsbehov kan tilgodeses, hvis den første overordnede model bruges som input til et mere detaljeret og formålsspecifikt gennemløb af udviklingsmetoden: Konsekvensvurdering ved ændringer i opgavesammensætning Planlægning af aktiviteter Identifikation af effektiviseringspotentialer Vurdering af udfordringer ifm. eventuelle udliciteringer Skabe incitamenter til at reducere forbruget af fælles ressourcer Hvert enkelt formål stiller særlige krav til designet af fordelingsmodellen. Der er fx. forskel på detaljeringsniveauet, og hvor stor en del af organisationens aktiviteter, som skal omfattes, hvis modellen skal skræddersys til et bestemt formål. Når man kender sin omkostningsstruktur, er det nemmere at få øje på muligheder for effektiviseringer, og nemmere at analysere de økonomiske konsekvenser af forskellige beslutningsalternativer. Det er især vigtigt i forbindelse med de ændringer i opgaveporteføljer, som er forbundet med ressortændringer og overvejelser om udliciteringer.

13 Del 3: Eksempler og perspektiver 10 For fagchefer kan omkostningsfordelinger også skabe synlighed omkring, hvad det er for elementer, der indgår i fx enhedens overhead. Hvad er det, som vi bidrager til, hvad er det egentlig, vi får gennem andre dele af huset synlige og kendte informationer mellem alle enheder. Derudover betyder omkostningsanalysen, at de faglige chefer får bedre grundlag for at vurdere konsekvenser af faglige valg, fx udliciteringer, kapacitetsudvidelser, eller personalereduktioner. Hvis fagchefer får budgetansvar for deres enheders eller produkters forbrug af fælles ressourcer, skaber det et incitament til at begrænse fællesomkostningerne. Synligheden omkring omkostninger har en adfærdsregulerende effekt, som kan bidrage til institutionens effektivitet. Der er så mange aspekter i design af fordelingsmodeller, at økonomistyringslitteraturen bugner med lange udredninger. Det falder udenfor denne vejledning at forklare alle aspekter af designet af omkostningsfordelingsmodeller. Der henvises i stedet til litteraturlisten i bilag 4. Der er mange faldgruber forbundet med udvikling af omkostningsfordelinger. En af de største er, at man designer en model som bliver for detaljeret og for dyr i administrative omkostninger. Det taler for, at man støtter sig til faglitteraturen eller konsulenter med speciale på området, såfremt man ønsker at implementere en meget præcis og detaljeret omkostningsfordelingsmodel. Analyseprocessen, som denne vejledning anbefaler, giver institutionen et kompetencemæssigt løft, som vil hjælpe med at undgå de værste faldgruber hvis man ønsker at styrke sin økonomistyring ved hjælp af omkostningsfordelinger. Inkrementelle forbedringer kan opnås med metoden fra kapitel 5 ved et andet gennemløb, hvor man går mere detaljeret til værks. Her vil alle relevante designbeslutninger kunne gøres mere detaljerede eller præcise, som for eksempel antallet af produkter og antallet og typen af fordelingsnøgler. Efterhånden som man får erfaring med metoden og dens resultater, vil det stå stadig mere klart, hvordan omkostningsanalyser kan blive et stærkt værktøj til effektiv drift at institutionen.

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten Dette notat sammenfatter situationen omkring omprioriteringsbidraget til staten, og der peges på en række centrale

Læs mere

Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse.

Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse. Budgetafdelingen Sagsbehandler: Rune Skov Pode Poulsen Sagsnr. 00.30.00-S00-63-14 Dato:28.11.2014 Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse. 1. Baggrund I 2013 lavede Dansk Industri en

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet

SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN. Sorø Kommune Byrådet SORØ KOMMUNE POLITIK FOR MØDET MED BORGEREN Sorø Kommune Byrådet Sorø Kommune - Politik for mødet med borgeren. Indledning og formålsbeskrivelse God servicering af borgerne handler om Mødet med borgeren

Læs mere

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Dato: 16. maj 2013 Brevid: 2051437 Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Region Sjælland har i sit budget hvert år haft mål om effektivisering af udgifterne til de fælles administrative

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Kommunikationsplan for SAPA-projektet:

Kommunikationsplan for SAPA-projektet: Kommunikationsplan for SAPA-projektet: 1. BAGGRUND Beskriv kort: Hvad er der sket? Hvorfor skal der kommunikeres? Er der lig i lasten? Sker der andet, som kan forplumre billedet netop nu? Som et element

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Udbud Udlicitering Kontroltilbud EU-udbud OPP Koncern-HR Sekretariatet INDHOLD Økonomien sætter rammerne....side 4 Ordbog Begrænset udbud...side 6 EU-udbud...side

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Formålet: at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats.

Formålet: at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats. Tilsyn Uanmeldt tilsyn 26. januar 2015 Socialpsykiatrisk Center, Herning Leder Susanne Østergård Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet 2014 Tilsynets berigtigelse:

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

INKLUSIONS- FORTÆLLINGER

INKLUSIONS- FORTÆLLINGER INKLUSIONS- FORTÆLLINGER ET FOKUS PÅ MILJØ OG SAMSPILSPROCESSER Det enkelte barns læring og deltagelsesmuligheder Institutionsmiljø: Samarbejde om organisering af pædagogisk praksis Faglighed: Børnesyn

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Ulovlige lån i danske selskaber

Ulovlige lån i danske selskaber Ulovlige lån i danske selskaber -Analyse af 2014-regnskaberne www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Hillerød Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Hillerød Kommune Job- og personprofil Økonomichef Hillerød Kommune 1. Indledning Hillerød Kommune søger en ny økonomichef, og kommunen har bedt Genitor ApS om at bistå i forbindelse med ansættelsesprocessen. Denne job-

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel Business case Investeringstankegangen Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel 28. maj 2015 Udgangspunkt for business case En dagpengemodtager på 37 år, har optjent retten til to års dagpenge.

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Aarhus Universitet Beskrivelse af overheadmodel for IV

Aarhus Universitet Beskrivelse af overheadmodel for IV Aarhus Universitet Beskrivelse af overheadmodel for IV Side 1 af 5 Formål Som offentlig finansieret institution er AU underlagt kravet om, at universitetet ikke må drive unfair prismæssig konkurrence.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets økonomistyring. December 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets økonomistyring. December 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets økonomistyring December 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem

Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem Januar 2010 Det nye fællesstatslige rejse- og udlægsafregningssystem, RejsUd, bliver i løbet af 2010 implementeret i de offentlige institutioner under

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Bilag 1: Definitioner af centrale begreber

Bilag 1: Definitioner af centrale begreber Bilag 1 Bilag 1: Definitioner af centrale begreber ABC: activity based costing. Se under aktivitetsbaserede omkostningsfordelinger. Aktiviteter: alt det, som organisationen gør for at løse sine opgaver.

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Vejledning om omkostningsfordelinger

Vejledning om omkostningsfordelinger Del 2: Metode og design Læsevejledning består af tre mindre vejledninger. De har forskellige fokusområder og kan læses hver for sig. Vejledningens dele Kapitler Målgruppe Del 1 Behovet for omkostningsfordelinger

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Regnskabspraksis for institutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område. Hvor kan jeg finde reglerne på ØAV. 17.

Regnskabspraksis for institutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område. Hvor kan jeg finde reglerne på ØAV. 17. Regnskabspraksis for institutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område Hvor kan jeg finde reglerne på ØAV 17. Juni 2016 1 HVEM ER JEG OG HVAD VIL JEG TALE OM Hvem er jeg Søren Ring Hansen

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Arbejdskursus i planlægning af kommunal tandpleje 2010

Arbejdskursus i planlægning af kommunal tandpleje 2010 Opgave 1 Rammerne for den kommunale tandplejes arbejde og lokalsamfundet Formålet med opgaven er, at I opnår en forståelse for, hvilke rammer, den kommunale tandpleje arbejder indenfor. I skal afdække

Læs mere

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller:

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller: Selvstændiges dækning ved barsel Selvstændige erhvervsdrivende og medarbejdende ægtefæller på overført indkomst har svære vilkår, hvis de skal på barselsorlov. De skal være særligt opmærksomme, hvis de

Læs mere

Notat. Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015. Sags-id: 28.00.

Notat. Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015. Sags-id: 28.00. Notat Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015 Sags-id: 28.00.00-P05-1-15 Side 1 Indhold Sammenhæng... 3 Udlægning af støttemidler

Læs mere

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post 20. marts 2014 KUI/BIL KIK/Masoe Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post Særlig vejledningsforpligtelse ved offentlige myndigheders overgang

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Hvordan. normalkontrakter og aftaler

Hvordan. normalkontrakter og aftaler Hvordan tilpasses normalkontrakter og aftaler i takt med virksomhedernes udvikling? Vejledning til overenskomsterne mellem DJ og DDFF 2004-2007 Se ordbog bagest. Se også den særskilte vejledning i forståelsen

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Økonomistyring Vi har som et led i revisionen foretaget en overordnet gennemgang af den tilrettelagte økonomistyring i forvaltningen.

Økonomistyring Vi har som et led i revisionen foretaget en overordnet gennemgang af den tilrettelagte økonomistyring i forvaltningen. Kommune-eksempel Lovpligtig forvaltningsrevision Indledning Den lovpligtige forvaltningsrevision er udført som en integreret del af den løbende finansielle revision, ved at de finansielle revisionsmål

Læs mere

Sammenfatning af rapport om afregning med private

Sammenfatning af rapport om afregning med private Sammenfatning af rapport om afregning med private sygehuse Offentligt-privat samarbejde i sygehusvæsenet Det udvidede frie sygehusvalg, der giver en patient ret til at få tilbudt behandling på et privat

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Særanalyse 15. oktober 2012 Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Analyseinstituttet Epinion har i løbet af 2012 gennemført interviewundersøgelser for Realkreditrådet for at afdække konverteringsaktiviteten

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Den gode udbudsproces Netværksmøde kontrolbud

Den gode udbudsproces Netværksmøde kontrolbud www.pwc.dk Netværksmøde kontrolbud 14. marts 2016 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda 1. Lovgrundlag 2. Proces 3. Afklaring af opgavens omfang 4. Dataindsamling og beregning 5. Afstemning 2 Lovgrundlag

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016 Kommissorium for Revisionsudvalget Juni 2016 Indhold 1. KONSTITUERING OG FORMÅL... 3 2. MEDLEMSKAB... 3 3. MØDESTRUKTUR- OG FREKVENS... 4 4. BEMYNDIGELSE OG RESSOURCER... 4 5. OPGAVER OG FORPLIGTELSER...

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond Maj 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 25. april

Læs mere

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser.

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. I forhold til de forløb hvor deltagerne skal tage udgangspunkt i selvoplevede kommunikationssituationer, har vi afprøvet skabeloner hvori deltagerne

Læs mere

GENERELLE BETINGELSER

GENERELLE BETINGELSER GENERELLE BETINGELSER I forbindelse med tilbudsindhentning på intern revision af Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution Side 1 af 5 1. INDLEDNING 1.1 GENEREL

Læs mere

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Oktober 2010 Indhold 1 Indledning 4 1.1 Hvorfor nye retningslinjer for beregning af feriepengeforpligtelser 4 1.2 En årlig opgørelse af feriepengeforpligtelsen

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN

BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN VEJLEDNING Kravspecifikationen af de udbudte løn- og økonomisystemer udgøres af: Bilag 1 kravspecifikation A (fælles) Bilag 1 kravspecifikation B (løn) Bilag 1

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015 BERETNING 2015 Indledning Året 2015 er gået og det er tid for en ny beretning. Beretningen beskriver, hvordan året 2015 er gået for vores forening og butik. Helt naturligt tager beretningen udgangspunkt

Læs mere