Status for implementering af pakkeforløb på kræftområdet december

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status for implementering af pakkeforløb på kræftområdet december"

Transkript

1 Status for implementering af pakkeforløb på kræftområdet december 2008 Der udarbejdes løbende en samlet status for implementering af pakkeforløbene på kræftområdet. Statusopgørelserne udarbejdes på baggrund af indmeldinger fra regionerne og har været gentaget hver anden måned i en længere periode. Primo 2009 opstarter den egentlige databaserede monitorering, som vil være gældende som redskab for at måle, hvordan pakkeforløbene forløber, og som gradvis erstatter denne spørgeskemabaserede statusopgørelse Sag nr. 08/1052 Dokumentnr. 1015/09 Forrige statusbeskrivelse blev offentliggjort i starten af november 2008, og nu følger denne tredje statusbeskrivelse, der beskriver status frem til medio december Næste spørgeskemabaserede statusopgørelse vil foreligge formentlig i marts Hvordan læses statusopgørelsen Statusbeskrivelsen indeholder dette overordnede sammenfattende notat om implementeringen af pakkeforløbene samt de regionale oversigtsskemaer, der angiver status på sygehusniveau for forløbstiden for de enkelte patientgrupper. Opgørelserne er inddelt i opfylder forløbstid, opfylder forløbstid med få dages overskridelser og opfylder ikke forløbstid for hver af de kræftformer, hvor der er implementeret pakkeforløb herunder også særskilte spørgsmål om blandt andet status for implementering af forløbskoordinatorfunktion m.m. Statusopgørelsen er, begrundet i at pakkeforløbene omfatter mange kræftformer, et omfattende dokument. I sammenfatningen gives derfor overordnet kort beskrivelse af status for implementeringen af pakkeforløbene. I den resterende del af statusopgørelsen gives der et mere detaljeret billede for det enkelte delforløb (region, sygehuse, kræftformer). Endvidere kan der i de regionale skemaer læses oplysninger samlet for den enkelte region. Pakkeforløbenes centrale elementer Pakkeforløbene på kræftområdet bygger på faglige anbefalinger udarbejdet af arbejdsgrupper i regi af Kræftstyregruppen og er vedtaget af Task Force for Kræftområdet. Pakkeforløbene har tre centrale elementer: 1) Fagligt optimalt forløb: En beskrivelse af de undersøgelser og behandlinger, som patienten skal gennemgå baseret på den nyeste faglige viden.

2 2) Klar besked: Principper for information undervejs om det videre forløb og en kontaktperson til alle patienter. 3) Forløbstid: En angivelse af, hvor lang tid, der som minimum er nødvendig for at gennemføre det fagligt optimale forløb under forudsætning af, at alt nødvendigt personale, apparatur m.v. er til rådighed. Side 2 Forløbsbeskrivelserne dækker standardforløb, der må tilpasses den enkelte patient, hvis særlige forhold gør sig gældende. Forløbstiden er derfor ikke dækkende for alle patienter. Sammenfatning: overordnet status for implementeringen af pakkeforløbene på kræftområdet Det vurderes ud fra statusindberetningerne, at de mange pakkeforløb overordnet set stadig implementeres tilfredsstillende. Samlet set overholdes henvisningsperioden med ganske få undtagelser for samtlige kræftformer. Enkelte steder ses dog få dages overskridelser eller problemer. For udredning tegner der sig overordnet set også et positivt billede. For lungekræft er der i øvrigt på Århus Universitetshospital-Århus Sygehus sket en forbedring i forhold til forløbstiden for udredning, idet der nu blot er tale om få dages overskridelse siden sidste statusopgørelse. Udredningen af de hæmatologiske patienter ses dog i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og i Region Sjælland på nogle områder, at være en udfordring. I Region Syddanmark opleves problemer i forhold til udredningstiden for blærekræft på Syd -Vestjysk Sygehus, hvilket skyldes manglende operationskapacitet (skopier). Der arbejdes fokuseret på en løsning heraf. I forhold til operation opfyldes målet, som ved sidste afrapportering, for størstedelen af sygehusene på tværs af de implementerede pakkeforløb. Dog er der sygehuse, hvor forløbstider opfyldes med tilfælde af få dages overskridelse og enkelte steder længere overskridelse. Problemområderne ses overordnet set især ved pakkeforløb for blære - og nyrekræft, der endnu ikke er implementeret ved regionshospitalerne i Viborg og Randers, og volder problemer i Region Hovedstaden. Hjernekræft er endnu ikke fuldt ud implementeret i Region Nordjylland på Aalborg Sy-

3 gehus, og volder desuden problemer i Region Hovedstaden på Rigshospitalet. Side 3 Kemo - området har flere steder fået bedret forløbstiderne, således at der nu i højere grad ses opfyldelse af forløbstider på dette område, om end der stadig er problemer på enkelte sygehuse. For samtlige regioner ses stadig en række udfordringer på stråleområdet. Det samlede billede er således i langt overvejende grad positivt i forhold til pakkeforløbsområderne samt i forhold til delelementerne i det enkelte pakkeforløb. I det positive billede skal medtages, at der siden sidste afrapportering er implementeret pakkeforløb for 5 nye kræftformer (1. november 2008 blev pakkeforløb for blære- og nyrekræft, modermærke-, hjerne og nervekræft implementeret), hvilket er forløbet tilfredsstillende selvom det har fordret nye arbejdsgange og krævet en fokuseret indsats i et i forvejen presset system m.m. er forløbet tilfredsstillende. Disse nye pakkeforløb er implementeret med meget stor grad af målopfyldelse fra start af på nær på enkelte sygehuse for blære- og nyreområdet og hjernekræftområdet. Generelt indmeldes fra hospitalerne, at det giver stor faglig tilfredshed, at kunne tilbyde kræftpatienter veltilrettelagte og velorganiserede behandlingsforløb. Pakkeforløbene giver mere sammenhængende forløb, bl.a. fordi der er etableret faste aftaler om undersøgelsestider med billeddiagnostiske afdelinger. Det bemærkes fra regionerne, at patienterne tilkendegiver stor tilfredshed med pakkeforløbene. Det fremgår dog, at der også mærkes en frustration visse steder over, at mange patienter som ikke er akut kræftpatienter, har fået længere ventetider. Det ses også, at der på visse sygehuse sker, at der aflyses operationer på kræftpatienter på grund af manglende intensiv kapacitet, idet der skal skaffes akut operationskapacitet. På de sygehuse, hvor de nationale målsætninger er vanskelige at opfylde gøres et stort arbejde for hurtigere at kunne opfylde krav, eksempelvis ved at uddanne yderligere personale til at betjene strålekanonerne og søge ansættelse af mere personale.

4 Der meldes også i forhold til forløbskoordinatorordningen og kontaktpersoner også om etablerede velfungerende regionale ordninger. I forhold til almen praksis meldes endnu engang om et fint samarbejde, men der pågår stadig udviklingsopgaver med at få sikret en konsensus omkring henvisningsmateriale og procedurer. Side 4 Fagligt optimalt forløb Pr. 1. april 2008 blev pakkeforløb - dvs. faglig optimale forløb - for hovedhals-kræft, tyk- og endetarmskræft (tarmkræft), lungekræft og brystkræft implementeret. Pakkeforløb for livmoder-, livmoderhals- og æggestokkræft (gynækologiske kræftformer) blev implementeret pr. 1. august 2008 samt for hæmatologiske kræftformer d. 1. september D. 1. november 2008 blev pakkeforløb for blære- og nyrekræft, modermærke-, hjerne og nervekræft implementeret. D. 1. januar 2009 blev pakkeforløb for prostatakræft, peniskræft, testikelkræft, vulvakræft, leverkræft, kræft i bugspytkirtel, øvre mave-tarm-, børne-, øjne- og de ortopædkirurgiske kræftformer implementeret. De sidste nye pakkeforløb, som skal være implementeret pr. 1. januar 2009 er ikke endnu omfattet af afrapporteringen, da disse pakkeforløb implementeres i et overlap mellem denne afrapportering og næste afrapportering. I efterfølgende skema ses i øvrigt pakkeforløbenes implementeringskadence. Nedenfor beskrives status for implementering af de enkelte forløb i pakkeforløbene i forhold til hvor forløbstider opfyldes, og hvor der er få dages overskridelse eller deciderede udfordringer.

5 Klar besked Samtlige regioner melder, at det i forhold til kontaktpersonordningen og forløbskoordinator- og forløbslederfunktionerne går tilfredsstillende i forhold til implementering af funktionerne. På langt de fleste sygehuse er funktionerne udpeget og de steder, hvor især den nye funktion vedr. forløbskoordinatorfunktionen ikke er implementeret, er der slået stillinger op. Regionerne arbejder løbende med at præcisere, hvilke forventninger og opgaver, der knytter sig til forløbskoordinator og forløbslederrollen. Der er ikke rapporteret om afvigelser i forhold til de definerede krav til patientinformation i forløbet. Side 5 Forløbstider Henvisning Samlet set overholdes henvisningsperioden med ganske få undtagelser for samtlige kræftformer. Enkelte steder ses dog problemer. Region Syddanmark Henvisningstiden overholdes ved Region Syddanmark for hoved halskræft. I forhold til brystkræft overholdes henvisningstiden ikke på Odense Universitetshospital på grund af kapacitetsproblemer i forhold til mammografi (røntgenafdelingen). Odense Universitetshospital har siden november 2008 optimeret klinisk mammografiscreening. Ventetiden til hurtig indkaldelse sker stort set inden for 2 hverdage. Området er generelt påvirket af manglende registrering af obligatoriske koder, hvilket påvirker beregningen af målopfyldelsen. Det forventes, at der registreres tidstro fra I forhold til tarmkræft opfyldes henvisningstiden ikke på Sygehus Lillebælt-Kolding og Odense Universitetshospital. På sidstnævnte matrikel ses mangel på koloscopi - kapacitet primo Patienterne får generelt tilbud om at komme til et andet sygehus. I forhold til lungekræft overholdes forløbstider på nær på Sygehus Lillebælt-Vejle og Sygehus Lillebælt Fredericia. Forløbstider for brystkræft samt for gynækologisk kræft opfyldes på nær på Odense Universitetshospital. Henvisningstiden opfyldes også for gynækologisk kræft, på nær på Sydvestjysk Sygehus. Forløbstider for hæmatologisk kræft er ikke indberettet, men afdelingen mener at forløbstider i overvejende grad overholdes.

6 Forløbstider for blærekræft og nyrekræft overholdes (på Sygehus Lillebælt- Vejle er dog ikke valide data, men afdelingen mener, at man overholder forløbstider). Side 6 Modermærkekræft overholdes i forhold til henvisning; (der er ikke valide data for Sygehus Lillebælt-Vejle), ligeså overholdes forløbstider for hjernekræft på nær for Odense Universitetshospital. Der er her sket en pukkelafvikling, og pakkeforløbet er implementeret, og forløbstider overholdes så vidt muligt. Der arbejdes på løsninger af interne logistiske problemer. Region Midtjylland I Region Midtjylland opfyldes forløbstiderne for henvisning ved brystkræft, tarmkræft og hoved-halskræft. I forhold til brystkræft kommenteres, at patienttilstrømningen er øget grundet det nationale brystscreeningsprojekt og generel intensiveres op til jul. For lungekræft overholdes forløbstider i forhold til sidste indberetning nu på alle sygehuse. For de mere nyimplementerede pakkeforløb gynækologisk kræft, blærekræft, modermærkekræft, hjernekræft, nyrekræft, opfyldes forløbstiderne for henvisning for alle sygehuse på nær for nyrekræft ved Århus Universitetshospital - Skejby, hvor der er få dages overskridelse. I forhold til hæmatologisk kræft opfyldes forløbstiderne på Århus Universitetshospital-Århus Sygehus, hvad angår akut leukæmi og lymfekræft med ikke hvad angår myelomatose og kronisk myeloid sygdom. På Regionshospitalet Viborg ses ligeledes få overskridelser i henvisningsperioden. Region Sjælland og Region Hovedstaden I Region Sjælland og i Region Hovedstaden opfyldes henvisningsperioden for alle kræftformer, dog enkelte steder med få dages overskridelser i Region Sjælland og i Region Hovedstaden for modermærkekræft på Rigshospitalet. For nyrekræft i Region Sjælland på Roskilde Sygehus overholdes forløbstiden dog ikke, men kapacitetstilpasning er undervejs. For hæmatologisk kræft ses stadig en udfordring i begge regioner. Region Nordjylland I Region Nordjylland opfyldes forløbstiderne for henvisningsperioden for alle kræftformer på nær for gynækologisk kræft. På grund af mangel på speciallæger i gynækologi er det således ikke muligt at overholde henvisningsperioden på Sygehus Thy-Mors. På Aalborg Sygehus presser et større antal patienter den gynækologiske afdelings kapacitet, men det er lykkedes at holde overskridelsen af henvisningsperioden på få dage ved at åbne flere ambulatoriepladser. Det bemærkes, at pakkeforløb for hjernekræft er op-

7 startet pr. 1. november men endnu ikke fuldt implementeret. Man forventer imidlertid at kunne overholde forløbstiden. Side 7 Det bemærkes, at pakkeforløb for hjernekræft er opstartet pr. 1. november men endnu ikke fuldt implementeret. Man forventer imidlertid at kunne overholde forløbstiden. Ligeledes er pakkeforløb for blære- og nyrekræft endnu ikke fuldt implementeret på regionshospitalerne Viborg og Randers. Region Hovedstaden I Region Hovedstaden overholdes forløbstiden ikke på Herlev Hospital for nyrekræft, og også på Frederiksberg Hospital kan der være få dages overskridelse herunder også i forhold til blærekræft. For blære- og nyrekræft afventes omlægningsprocesser af det urologiske speciale her som helhed. Udredning For udredningsperioden i henhold til målet på syv hverdage, der er gældende for de fleste kræftformer, tegner der sig overordnet set også et positivt billede. Udredningen af de hæmatologiske patienter ses dog i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og i Region Sjælland på nogle områder, at være en udfordring. I forbindelse med udredning ses, at funktionen omkring de multidisciplinære teams og konferencer i det store hele fungerer tilfredsstillende internt på sygehusene såvel som på tværs af sygehusene i regionerne. Imidlertid er der visse steder problemer i form af mangel på telemedicinske faciliteter i f.eks. Region Sjælland og Region Hovedstaden. Der er derfor fokus på at øge de telemedicinske muligheder, b. la. Er der i Region Sjælland etableret mulighed for elektronisk udveksling af billeddiagnostik eksternt i forhold til sygehusene i Region Hovedstaden. Hvor der endnu ikke eksisterer telemedicinsk udstyr foregår dialogen mellem sygehusene primært telefonisk. Region Nordjylland Region Nordjylland opfylder således udredningsperioden for alle pakkeforløbsområderne. Enkelte andre steder overskrides med få dage.

8 Region Syddanmark I Region Syddanmark opleves problemer i forhold til udredningstiden for blærekræft på Syd- Vestjysk Sygehus, hvilket skyldes manglende operationskapacitet (skopier). Der arbejdes fokuseret på en løsning heraf. Side 8 Region Sjælland I Region Sjælland overholdes forløbstiden for udredning for alle kræftformerne på nær ovennævnte område (hæmatologi) samt for tarmkræft og nyrekræft på Roskilde/Køge Sygehus. For blærekræft og gynækologisk kræft ses få dages overskridelse Roskilde Sygehus. Region Midtjylland Ved Region Midtjylland overholdes udredningstiden for alle kræftformerne på nær ikke ved før nævnte hæmatologiske område samt for tarmkræft og brystkræft på Århus Universitetshospital Århus Sygehus og for brystkræft i Hospitalsenheden Vest. I forhold til tarmkræft på Århus Universitetshospital Århus Sygehus, er det fortsat forløbstiden for endoskopisk udredning, der ikke opfyldes. Som led i pukkelafviklingen af 139 nyhenviste patienter sker der viderevisitering af patienter til udredning på Regionshospitalet Horsens og til private aktører. Fra uge 51 udvides den endoskopiske kapacitet på For Århus Universitetshospital-Århus Sygehus svarende til 21 koloskopier pr. uge, og fra den 1. januar 2009 begrænses optageområdet for udredning af tarmkræft til Århus Universitetshospital-Århus Sygehus til kun at omfatte patienter fra kommunerne Århus og Samsø. For lungekræft er der på Århus Universitetshospital-Århus Sygehus sket en forbedring i forhold til forløbstiden for udredning, idet der nu blot er tale om få dages overskridelse. Der kan typisk vindes et par udredningsdage ved, at den radiologiske afdeling straks/samme dag, man på et røntgen af thorax ser et malignitetssuspekt infiltrat, selv informerer og booker patient til en CT-scanning dagen efter og til svar på CT scanning dagen efter igen på lungemedicinsk afdeling. Denne praksis er indført på nogle af regionens sygehuse, men endnu ikke på Århus Universitetshospital-Århus Sygehus. Sygehuset overvejer endvidere at foretage flere (daglige) bronkoscopier med EBUS-TBNA med henblik på at afkorte udredningsforløbet med flere dage for grupper af patienter. Det nævnes i øvrigt for flere sygehuse og regioner på tværs, at alle patienter indkaldes umiddelbart efter modtagelse af henvisning, men at få udebliver, beder om udsættelse eller er svære at få kontakt til telefonisk. Ved Regionshospitalet Silkeborg er tidligeres pro-

9 blemer med at opfylde forløbstiden for lungekræft på grund af scannernedbrud løst, dog ses stadig få dages overskridelse af forløbstiden. Side 9 For brystkræft ses ligeledes få dages overskridelse af forløbstiden på Århus Universitetshospital-Århus Sygehus og Hospitalsenheden Vest og for nyrekræft på Århus Universitetshospital - Skejby. For brystkræft skyldes ventetiden den føromtalte øgede patienttilgang grundet det nationale brystscreeningsprojekt og årsskiftet. På Hospitalsenheden Vest søges dette løst ved at visitere patienter til udredning og behandling på Regionshospitalet i Viborg og til private aktører. Ved komplicerede forløb f.eks. med ukendt primær tumor eller to kræftdiagnoser kan udredninstiden dog være længere end syv hverdage. Operation I forhold til operation opfyldes målet, som ved sidste afrapportering, for størstedelen af sygehusene på tværs af de implementerede pakkeforløb. Dog er der sygehuse, hvor forløbstider opfyldes med tilfælde af få dages overskridelse og enkelte steder længere overskridelse. Problemområderne ses overordnet set især ved pakkeforløb for blære og nyrekræft, der endnu ikke er implementeret ved regionssygehusene i Viborg og Randers, og volder problemer i Region Hovedstaden. Hjernekræft er endnu ikke fulgt ud implementeret i Region Nordjylland på Aalborg Sygehus, og volder også problemer i Region Hovedstaden på Rigshospitalet. Region Hovedstaden Region Hovedstaden lever overordnet set indenfor de fleste kræftformer op til forløbstiden på operationsdelen. Få steder overholdes forløbstiden ikke eksempelvis ved Herlev Hospital for nyrekræft og for hjernekræft på Rigshospitalet. For Hoved-halskræftområdet er det gældende, at forløbstiden overholdes, men der kan forekomme patienter, hvor indgrebets omfang medfører op til 10 dages ventetid. I forhold til brystkræft overholdes forløbstiden for operation ikke på Rigshospitalet, hvilket skyldes ændringer i optageområdet, som har medført ekstra pres på afdelingerne siden 1. januar Der arbejdes målrettet mod at løse udfordringerne og en planlagt kapacitetsudvidelse er udført i november I forhold til tarmkræft opfyldes forløbstiden på de fleste hospitaler i regionen dvs. Hillerød Hospital, Bispebjerg Hospital, Glostrup Hospital og Herlev Hospital, mens Hvidovre Hospital og Herlev

10 afsnit Gentofte ikke overholder forløbstiden. Dog overholdes forløbstiden for de fleste patienter på de 2 sidst nævnte matrikler. Fra 10. december 2008 modtager Gentofte Hospital ikke flere nyhenviste patienter med tarmkræft og fra 1. januar 2009 overgår alle patienter med tarmkræft til Herlev Hospital. Side 10 I forhold til lungekræft opfyldes forløbstiderne på de 2 hospitaler, der varetager operationer, dvs. Gentofte Hospital og Rigshospitalet. For gynækologisk kræft opfyldes forløbstiden på regionens hospitaler dvs. Hillerød -, Hvidovre -, Herlev Hospital og Righospitalet dog med få dages overskridelse på Herlev Hospital og Rigshospitalet. Forløbstiderne for blærekræft overholdes på såvel Rigshospitalet, Herlev Hospital som Frederiksberg Hospital. For nyrekræft er det gældende, at regionen opfylder forløbstider på Rigshospitalet og Frederiksberg Hospital, mens Herlev Hospital ikke opfylder forløbstiden. Udfordringerne skyldes manglende ambulatorium - og operationskapacitet kombineret med, at antallet af patienter med urologiske kræftformer, der skal kurrativt behandles er steget kraftigt den seneste tid, og at implementeringen af hospitalsplanen i Region Hovedstaden har medført et kraftigt pres på hospitalets operationskapacitet. For modermærkekræft overholdes forløbstiderne på Rigshospitalet og Herlev Hospital. Forløbstiderne for hjernekræft overholdes i forhold til operation ikke; Operation foregår for regionen på Rigshospitalet. Afdelingen har en del vakante stillinger, der bl.a. har medført nedsat kapacitet. En stor andel af den neurokirurgiske aktivitet er akut (eks. aneurismeblødninger, traumepatienter). Det er derfor jævnligt nødvendigt, at aflyse planlagte kræftoperationer for at skaffe akut operationskapacitet til disse patienter. Region Midtjylland I Region Midtjylland opfyldes forløbstider for operation overordnet set for næsten alle kræftformer - enkelte steder med få dages overskridelser for nogle patienter. Det ses dog visse steder, at der er problemer med opfyldelse af forløbstiden ved nogle sygehuse vedrørende tarmkræft og brystkræft, og pakkeforløb for blære- og nyrekræft er ikke implementeret endnu på regionshospitalerne i Viborg og Randers.

11 Hoved-halskræftområdet oplever, at forløbstiden overholdes på Århus Universitetshospital- Århus Sygehus, men kan opleve få dages overskridelse. Side 11 For brystkræftområdet på Århus Universitetshospital - Århus Sygehus er der problemer i forhold til operation idet forløbstiden ikke overholdes. Et mindre antal forløb oplever få dages overskridelse af patologisvar. Patienttilstrømningen er øget i mammascreeningsprojektet og udredningen af patienter intensiveres generelt op imod jul, og der er ikke tilstrækkelig bufferkapacitet på de kirurgiske linier til at håndtere disse spidsbelastninger. Hospitalsenheden Vest opfylder med få dages overskridelse. I forhold til tarmkræft er der i regionen kun problemer på Århus Universitetshospital Århus Sygehus, hvor forløbstiden ikke opfyldes. Fra Uge 51 i 2008 blev den endoskopiske kapacitet på Århus universitetshospital-århus Sygehus udvidet. Der er etableret den nødvendige kirurgiske kapacitet på afdelingens centrale operationsgang til at håndtere flere kræftpatienter. For at udnytte den ledige kapacitet og håndtere et øget patientflow skal der ske en udvidelse af afdelingens sengekapacitet med 4-6 senge. Dette er under planlægning. Der arbejdes endvidere på at bemande den ledige kirurgiske kapacitet med anæstesipersonale. Pt. er der væsentlige rekrutteringsproblemer på dette felt. For lungekræft opleves ikke problemer i forhold til at overholde forløbstider for operation, som foregår på Århus Universitetshospital - Skejby. Gynækologisk kræft behandles også for regionen hovedsageligt på Århus Universitetshospital - Skejby, og der opleves i visse tilfælde få dages overskridelse. Blærekræft er ikke implementeret på regionshospitalerne i Randers og Viborg, hvilket skyldes henholdsvis udskilning af det urologiske speciale fra organkirurgien, hvorfor pakkeforløbet endnu ikke er implementeret og for Regionshospitalet i Viborg på grund af uafklarede ressourceforhold.. Der opleves kun få dages overskridelser på Århus Universitetshospital - Skejby, mens forløbstiden overholdes på Hospitalsenhed Vest og Århus Universitetshospital- Skejby. Forløbstiden i forhold til modermærkekræft overholdes på de 2 regionale sygehuse (Århus Universitetshospital- Århus Sygehus og Regionshospitalet Viborg). For hjernekræftområdet mangler data; operation foretages på Århus Universitetshospital - Århus Sygehus.

12 Region Sjælland For Region Sjælland foregår operationer enten i egen region eller ved Region Hovedstaden eller Region Syddanmark. I forhold til operationer i egen region er det gældende, at forløbstiderne stort set overholdes. Side 12 Operation for hoved-halskræft foregår på Rigshospitalet, hvorfor der henvises til tider herfor jævnfør status for Region Hovedstaden. I forhold til brystkræft overholdes forløbstiden på regionens sygehus, der opererer herfor, nemlig Ringsted Sygehus. På tarmkræftområdet overholdes forløbstiden på Næstved Sygehus og ved Slagelse Sygehus, dog her tilfælde med få dages overskridelse. Roskilde/Køge Sygehus opfylder ikke forløbstiden, men operationskapaciteten er øget fra slutningen af november 2008, og også ambulatoriekapaciteten blev øget pr. 1. januar For lungekræft er det gældende, at operationer foretages på henholdsvis Rigshospitalet og Odense universitetshospital, hvorfor der henvises til forløbstidsredegørelse for Region Syddanmark og Region Hovedstaden. Gynækologisk kræft oplever opfyldte forløbstider ved Holbæk Sygehus og på sygehusene i Roskilde og Næstved kan der være få dages overskridelse. For blærekræft gælder, at Roskilde og Næstved Sygehus opfylder forløbstid for en del af behandlingen (Tur-b), og Holbæk Sygehus opfylder forløbstid med få dages overskridelse (Tur-b). Cystectomi foretages på Rigshospitalet eller på Herlev Hospital. Forløbstider for nyrekræft i forhold til operation overholdes på såvel Roskilde som Næstved Sygehus. Også forløbstid for modermærkekræft overholdes det foregår på Roskilde Sygehus. For hjernekræft henvises til Rigshospitalet - jævnfør redegørelsen fra Region Hovedstaden, hvor der er problemer med at overholde forløbstiden. Region Syddanmark I Region Syddanmark er billedet overordnet set også positivt. Der opfyldes forløbstider for hoved-halskræft på regionens sygehuse, og for brystkræft ligeså, dog ikke på Odense Universitetshospital på grund af manglende operationslejekapacitet.

13 For tarmkræft er billedet også at forløbstiderne generelt overholdes på regionens sygehuse dvs. Sygehus Lillebælt-Vejle, Sygehus Lillebælt-Kolding, sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Sygehus Fyn, hvor der dog kan være få dages overskridelse. På Odense Universitetshospital mangler observationer for status. Forløbstiden for lungekræft overholdes ved Odense Universitetshospital, og lige så ved forløbstiden for gynækologisk kræft også på Odense Universitetshospital, men med få dages overskridelse. Her kan i få tilfælde være tale om at ventetid til operation på æggestok udover det aftalte, da der er tale om en stor operation, men generelt prioriteres det meget højt. Side 13 Forløbstid for blærekræft overholdes ved Sygehus Sønderjylland og Odense Universitetshospital, her dog med få dages overskridelse. På grund af manglende intensiv kapacitet aflyses en del af operationerne imidlertid. Patienterne tilbydes dog næsten altid cystektomi indenfor mindre end 10 dage efter informeret samtykke. Region Nordjylland I Region Nordjylland overholdes forløbstider til operation for næsten alle kræftformer. For enkelte kræftformer forekommer dog få dages overskridelse på Aalborg Sygehus. Dette gælder for: brystkræft, gynækologisk kræft, nyrekræft, blærekræft og tarmkræft. Kræftpakken for hjernekræft er endnu ikke fuldt implementeret på Aalborg Sygehus, men det ventes at være vanskeligt at overholde forløbstiden på operation på grund af manglende opvågningskapacitet på intensivafsnittet. De relevante parter er ved at søge en afhjælpning af dette problem. Kemo- og stråleområdet Der er for flere sygehuse på tværs af regionerne sket en forbedring hvad angår opfyldelse af forløbstiden på kemo- og stråleområdet. Særligt på området for kemoterapi i Region Midtjylland ses målopfyldelse for de fleste områder og Region Nordjylland ses nu målopfyldelse for forløbstider for kemoterapi for alle kræftsygdomme. For samtlige regioner ses stadig en række udfordringer på stråleområdet. Alle patienter modtager stadig tilbud inden for regelsættet om maksimale ventetider for livstruende sygdomme (2-4 uger), og i de tilfælde, hvor der er tale om et akut behandlingsbehov, vil det i alle tilfælde prioriteres, at patienten kommer til meget hurtigt. Områdets udfordringer håndteres f.eks. ved som i Region Nordjylland at få et udenlandsk hold af strålepersonale til at afhjælpe situationen, og i Region

14 Midtjylland udvides strålekapaciteten fra maj 2009 med to nye acceleratorer ved Hospitalsenheden Vest. Der ses dog også på stråleområdet små forbedringer i ventetiden siden sidste statusopgørelse. For Region Hovedstaden og Region Sjælland, er der af kapacitetsmæssige årsager for kemo- og stråleområdet status quo siden sidste indberetning. I Region Syddanmark efterleves forløbstiderne for kemo- og strålebehandling for en række områder eksempelvis for hoved-halskræft, dog er der også områder, hvor patienterne måles på ventetidskriterierne i bekendtgørelsen om livstruende sygdomme; hvilket overholdes. Der hvor det ikke kan lade sig gøre at tilbyde behandling inden for egne rammer tilbydes behandling i udlandet. Side 14 Problemområder Tilsvarende de foregående statusindberetninger, er det varierende fra region til region præcis, hvor og i hvor høj grad problemerne viser sig. Det kan være fysiske (f.eks. operationslejer, undersøgelses- og behandlingspladser, strålecentre og apparatur) såvel som personalemæssige kapacitetsproblemer i forhold til onkologi, billeddiagnostik, patologi m.m. Generelt skyldes en del af problemerne vedr. manglende opfyldelse af de nationale målsætninger indenfor kræftformerne mangel på personale/vakante stillinger eksempelvis speciallæger. Det nationale brystscreeningsprojekt nævnes ligeledes som en faktor, der influerer på pakkeforløbenes implementering. Problemområderne ses overordnet set især ved pakkeforløb for blære - og nyrekræft samt på hjernekræftområdet visse steder. Det ses nogle få steder i landet eksempelvis ved Region Syddanmark på et sygehus samt på Rigshospitalet, at der må aflyses operationer på kræftpatienter på grund af manglende intensiv kapacitet, forstået således, at der prioriteres operationskapacitet til intensive patienter som kommer akut. I forhold til apparatur forventes fortsat, at de nye CT, - MR-, PET/CT og SPECT/CT-scannere, der er indkøbt (43 i alt) vil afhjælpe situationen, der hvor der er problemer. Udstyret vil være leveret, installeret og i fuld drift i løbet af På de sygehuse, hvor de nationale målsætninger er vanskelige at opfylde gøres et stort arbejde for hurtigere at kunne opfylde krav, eksempelvis ved at uddanne yderligere personale til at betjene strålekanonerne og søge ansættelse af mere personale, herunder narkose- og anæstesisygeplejersker for at kunne åbne flere operationsstuer, ved opgaveflytning fra f.eks. læger til specialuddannede skopisygeplejersker, omlægning af arbejdsgange og ved

15 at udarbejde nye tiltag for produktivitets- og kapacitetsforøgelse. Desuden indgås aftaler eksternt med udland, andre regioner eller med privathospitaler. Side 15 Almen praksis Der meldes endnu engang om et fint samarbejde med almen praksis, men der pågår stadig udviklingsopgaver med at få sikret en konsensus omkring henvisningsmateriale og procedurer. Samtlige regioner har udsendt henvisningskriterier, - vejledninger, klinisk info og lister med kontaktoplysninger via praksisinformation på regionernes egne hjemmesider og via Sundhed.dk, og der afholdes løbende efteruddannelsesforløb og informationsmøder med de praktiserende læger. Flere regioner har ligeledes lettet deres indgang til pakkeforløbene for almen praksis. F.eks. har man Region Nordjylland oprettet ét telefonnummer til brug ved henvisning til et akut kræftpakkeforløb på et sygehus og i Region Midtjylland ét kræftnummer pr. hospital.

Indberetningsskema Region Sjælland, januar 2011

Indberetningsskema Region Sjælland, januar 2011 Indberetningsskema Region Sjælland, januar 2011 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder forløbstid ( ) og opfylder ikke forløbstid ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode

Læs mere

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009 Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009 Danske Regioner udarbejder løbende en samlet status for implementering af pakkeforløbene på kræftområdet. Statusopgørelserne udarbejdes på baggrund af

Læs mere

Indberetningsskema Region Nordjylland, januar 2011

Indberetningsskema Region Nordjylland, januar 2011 Indberetningsskema Region Nordjylland, januar 2011 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder forløbstid ( ) og opfylder ikke forløbstid ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode

Læs mere

Bilag: Forløbstider (august 2008)

Bilag: Forløbstider (august 2008) Bilag: Forer (august 2008) For ifølge Region Hoved- Region Sjæl- Region Syd- Region Midtjyl- Region Nordjyl- pakkebeskrivelse 1 staden land danmark land land Hoved-halskræft Henvisningsperiode Rigshospita:

Læs mere

Indberetningsskema Region Syddanmark, januar 2011

Indberetningsskema Region Syddanmark, januar 2011 Indberetningsskema Region Syddanmark, januar 2011 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne: Opfylder er, opfylder og opfylder ikke ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode Operation

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet for 4. kvartal 2012 og 1.

Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet for 4. kvartal 2012 og 1. N O T A T Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering af forløbstider på kræftområdet for 4. kvartal 2012 og 1. kvartal 2013 Resumé I forbindelsen med Statens Serum Instituts første offentliggørelse

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Statens Serum Institut forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft er indtil videre

Læs mere

Regionerne svar er indsamlet i perioden 25. januar til 16. februar 2010.

Regionerne svar er indsamlet i perioden 25. januar til 16. februar 2010. Status for pakkeforløb på hjerteområdet marts 2010 Danske Regioner har nu udarbejdet den første samlede status for implementering af pakkeforløbene på hjerteområdet. Statusopgørelsen viser helt overordnet,

Læs mere

Monitorering af kræftområdet - udvikling i antal behandlede kræftpatienter og tid fra henvisning modtaget på sygehus til behandling begynder

Monitorering af kræftområdet - udvikling i antal behandlede kræftpatienter og tid fra henvisning modtaget på sygehus til behandling begynder 1. juli 2012 Metodebeskrivelse Monitorering af kræftområdet - udvikling i antal behandlede kræftpatienter og tid fra henvisning modtaget på sygehus til behandling begynder Baggrund I 2007 indgik Regeringen

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Hovedstaden Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Indberetningsskema Region Hovedstaden, januar 2011

Indberetningsskema Region Hovedstaden, januar 2011 Indberetningsskema Region Hovedstaden, januar 2011 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder forløbstid og opfylder ikke forløbstid ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Bilagstabel. Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Bilagstabel. Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: Bilagstabel Spørgeskemaet er udsendt til i alt 9.558 patienter fra akutmodtagelserne, som har været der i perioden 19. august til 8. september 2015. 48% svarede

Læs mere

Monitorering af forløbstider på kræftområdet

Monitorering af forløbstider på kræftområdet Monitorering af forløbstider på kræftområdet OPGØRELSE FOR 1. KVARTAL 2016 2016 Monitorering af forløbstider på kræftområdet Opgørelse for 1. kvartal 2016 Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit

Læs mere

Indberetningsskema Region Nordjylland, marts 2009

Indberetningsskema Region Nordjylland, marts 2009 Indberetningsskema Region Nordjylland, marts 2009 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder forløbstid og opfylder ikke forløbstid ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode

Læs mere

Danske Regioners syvpunktsplan på kræftområdet Implementeringsplan

Danske Regioners syvpunktsplan på kræftområdet Implementeringsplan Område: Sundhedsstaben Udarbejdet af: PKH / MJA Afdeling: Planlægning og udvikling E-mail: Journal nr.: 07/783 Telefon: Dato: 23. august 2007 Version 3 Notat Danske Regioners syvpunktsplan på kræftområdet

Læs mere

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET NOVEMBER, 2015 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Opgørelse for 3. kvartal 2015 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Opgørelse for 3. kvartal 2015 Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit

Læs mere

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2014 Årsrapport 2013: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Til mødet i regionsrådet 24. august 2011. Notat vedr. NIP-lungecancer. Supplement til orienteringspunktet om NIP-resultater for lungecancer 2010

Til mødet i regionsrådet 24. august 2011. Notat vedr. NIP-lungecancer. Supplement til orienteringspunktet om NIP-resultater for lungecancer 2010 Til mødet i regionsrådet 24. august 2011 Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 4841 www.regionmidtjylland.dk Notat vedr. NIP-lungecancer Supplement til

Læs mere

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET MAJ, 2015 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Opgørelse for 1. kvartal 2015 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Opgørelse for 1. kvartal 2015 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere

Læs mere

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011.

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011. N O T A T 09-05-2011 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet marts 2011 Danske Regioner har på baggrund af regionernes indberetninger udarbejdet en ny statusopgørelse for implementering

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i leveren

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i leveren Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i leveren PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 N O T A T 25-11-2010 Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 Danske Regioner har udarbejdet en statusopgørelse for implementering af pakkeforløbene på hjerteområdet. Statusopgørelsen giver

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Gruppe. Dansk Lunge Cancer Register

Dansk Lunge Cancer Gruppe. Dansk Lunge Cancer Register Dansk Lunge Cancer Gruppe og Dansk Lunge Cancer Register Rapport over udvalgte indikatorer: 1. KVARTAL 2012 Data opdateret af DLCR sekretariatet: 30. april 2012 Rapport udarbejdet for DLCR af: Kompetencecenter

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i øjnene

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i øjnene Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i øjnene PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Status for Kræftpakker 1. halvår 2012

Status for Kræftpakker 1. halvår 2012 Regionsrådet 24. oktober 2012 Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk Status for Kræftpakker 1. halvår 2012 I det følgende

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2015 2016 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Årsrapport 2015 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Region Midtjylland Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 24. september 2008 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

Indberetningsskema Region Sjælland, december 2008

Indberetningsskema Region Sjælland, december 2008 Indberetningsskema Region Sjælland, december 2008 Tabel 1: Forløbstid (anvend kategorierne:, opfylder og opfylder ikke ) Forløbstid ifølge pakkebeskrivelse 1 Henvisningsperiode Udredningsperiode Operation

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i knogler og bløddele

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i knogler og bløddele Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i knogler og bløddele PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den

Læs mere

årsrapport 2010: eksperimentel behandling

årsrapport 2010: eksperimentel behandling årsrapport 2010: eksperimentel behandling 2011 Årsrapport 2010: Eksperimentel behandling Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: Eksperimentel behandling; Kræftbehandling;

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Bilagstabel. Patienter fra akutklinikkernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Bilagstabel. Patienter fra akutklinikkernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Patienter fra akutklinrnes oplevelser: Bilagstabel Spørgeskemaet er udsendt til i alt 5.583 patienter fra akutklinrne, som har været der i perioden 19. august til 8. september 2015. 49% svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

MONITORERING AF KRÆFTOMRÅDET 1. HALVÅR 2006-1. HALVÅR 2011

MONITORERING AF KRÆFTOMRÅDET 1. HALVÅR 2006-1. HALVÅR 2011 878964649 8946 49841 64 684 645 6 4964 946 49 64 64 94 649 654 66546 649494 996 12 9502 67 23 4987 987 87896464 6 4964 94 649494 9 878964649 8946 49841 64 684 6 4964 946 49 64 64 94 649 654 649494 996

Læs mere

Spørgsmål angående rehabilitering, senfølger, opfølgende kontroller og sammenhængende

Spørgsmål angående rehabilitering, senfølger, opfølgende kontroller og sammenhængende Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet POLITIKERSPØRGSMÅL Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6012 Web www.regionh.dk Spørgsmål

Læs mere

Status for Kræftpakker 2. halvår 2011

Status for Kræftpakker 2. halvår 2011 Regionsrådet 21. marts 2012 Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk Status for Kræftpakker 2. halvår 2011 I det følgende rapporteres

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Region Midtjylland Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Bilag til Regionsrådets møde den 20. august 2008 Punkt nr. 38 Regionshuset Viborg

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i galdegangene

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i galdegangene Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i galdegangene PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 N O T A T 14-02-2012 Sag nr. 09/2995 Dokumentnr. 58242/11 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 Pr. 1. januar 2010 implementerede regionerne pakkeforløb for fire hjertesygdomme:

Læs mere

National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud

National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud 1. december 2010-30. november 2011 Kvaliteten i behandlingen af hoftebrud er i denne rapport opgjort i forhold til følgende

Læs mere

Notat Status på kræftpakker

Notat Status på kræftpakker Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 19. januar 11 Udarbejdet af: Morten Jakobsen E-mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365 1. Baggrund Notat

Læs mere

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME JUNI 2015 RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE ME Sundhedsstyrelsens ordning om eksperimentel behandling RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE MEME Sundhedsstyrelsens

Læs mere

bl.a. de overordnede linjer for beslutninger om samling af funktioner og udvikling af stærke faglige miljøer i Region Midtjylland.

bl.a. de overordnede linjer for beslutninger om samling af funktioner og udvikling af stærke faglige miljøer i Region Midtjylland. !!" # $ # %& '$ Jf. hospitalsplanen for Region Midtjylland modtages der nefrologiske patienter på fem hospitaler i regionen. Det nefrologiske speciale er således repræsenteret på følgende matrikler: Regionshospitalet

Læs mere

Status for pakkeforløb på kræftområdet oktober 2009

Status for pakkeforløb på kræftområdet oktober 2009 Status for pakkeforløb på kræftområdet oktober 2009 Danske Regioner udarbejder løbende en samlet status for implementering af pakkeforløbene på kræftområdet. Statusopgørelserne udarbejdes på baggrund af

Læs mere

Indberetningsskema Region Hovedstaden, marts 2009

Indberetningsskema Region Hovedstaden, marts 2009 Indberetningsskema Region Hovedstaden, marts 2009 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne: Opfylder er, opfylder overskridelse) og opfylder ikke ) Forløbstider ifølge Henvisningsperiode Udredningsperiode

Læs mere

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 519 Offentligt

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 519 Offentligt Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 519 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 19. september 2008 Kontor: Sundhedsdriftskontoret J.nr.: 2008-12102-526 Sagsbeh.:

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Høringssvar fra Specialerådet i Urologi vedrørende rapport om Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed

Høringssvar fra Specialerådet i Urologi vedrørende rapport om Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed Region Syddanmark Urologisk specialeråd Kontakt: Ulla Geertsen Det såkaldte grænseoverskridende samarbejde mellem Sygehus Sønderjyllland og De Nordtyske Sygehuse synes at blive mere sammentømret end tidligere

Læs mere

01.09.2015. A. Generelle forhold for flere specialer.

01.09.2015. A. Generelle forhold for flere specialer. N O T A T 01.09.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet gynækologi og obstetrik under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for flere

Læs mere

Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen

Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen Dato: 25. august 2015 Brevid: 2579762 Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemmeside, hvor faktabokse og links

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Nedenstående følger en oversigt over og kort beskrivelse af igangværende pilotprojekter

Nedenstående følger en oversigt over og kort beskrivelse af igangværende pilotprojekter Bilag Nedenstående følger en oversigt over og kort beskrivelse af igangværende pilotprojekter i regionerne. Region Hovedstaden I Region Hovedstaden er der igangsat i alt tre pilotprojekter på følgende

Læs mere

N O T A T. 22. november 2007 j.nr. 7-203-05-116/1/KRSB

N O T A T. 22. november 2007 j.nr. 7-203-05-116/1/KRSB N O T A T Forslag til fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Region Syddanmark har den 6. november 2007 sendt Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark forslag til ny sygehusstruktur i høring. Forslag til

Læs mere

Det Nationale Indikatorprojekt. Dansk Lunge Cancer Register

Det Nationale Indikatorprojekt. Dansk Lunge Cancer Register Det Nationale Indikatorprojekt og Dansk Lunge Cancer Register Rapport over udvalgte indikatorer: 4. KVARTAL 2009 Data opdateret af DLCR sekretariatet: 14. januar 2010 Rapport udarbejdet for DLCR af: Anders

Læs mere

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker OrOrientering om arbejdet med kræftpakker Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk 1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

Læs mere

Nøgletal for kræft april 2009

Nøgletal for kræft april 2009 Kontor for Sundhedsstatistik Nøgletal for kræft april 2009 1. Fortsat stigende aktivitet på kræftområdet Der har siden 2001 været en kraftig vækst i aktiviteten på kræftområdet - og væksten forsætter i

Læs mere

Nedenfor beskrives status for implementering og drift af pakkeforløbene i de enkelte regioner.

Nedenfor beskrives status for implementering og drift af pakkeforløbene i de enkelte regioner. Bilag: Lokal regional status for pakkeforløb på kræftområdet januar /februar 2011 Nedenfor beskrives status for implementering og drift af pakkeforløbene i de enkelte regioner. Region Syddanmark I Region

Læs mere

Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008

Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008 Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder (med overskridelse) og opfylder ikke ) Forløbstider ifølge pakkebeskrivelse 1 Henvisningsperiode

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder

Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder www.regionsyddanmark.dk Frit sygehusvalg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder Du har som borger i Danmark frit sygehusvalg.

Læs mere

Kommunernes implementering af National handlingsplan til forebyggelse af hepatitis C blandt stofmisbrugere

Kommunernes implementering af National handlingsplan til forebyggelse af hepatitis C blandt stofmisbrugere Kommunernes implementering af National handlingsplan til forebyggelse af hepatitis C blandt stofmisbrugere Baggrund Folketinget ønskede gennem en satspuljeaftale for 6 at øge den nationale indsats mod

Læs mere

Status for Kræftpakker, oktober 2012-marts 2013

Status for Kræftpakker, oktober 2012-marts 2013 Regionsrådet Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk Status for Kræftpakker, oktober 2012-marts 2013 I det følgende kommenteres

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 3. kvartal 2010 Data opdateret 13. Oktober 2010. Rapport udarbejdet af Jan Nielsen Biostatistiker Kompetence Center Syd for Landsdækkende

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 4. kvartal 2010 Data opdateret 10. Januar 2010. Rapport udarbejdet af Jan Nielsen Biostatistiker Kompetence Center Syd for Landsdækkende

Læs mere

- Set fra patienternes perspektiv.

- Set fra patienternes perspektiv. Specialeplanlægning - Set fra patienternes perspektiv. Kræftpatienters præferencer Høj professionel standard Velinformerede og empatiske sundhedsprofessionelle Nem og hurtig adgang Respekt for behov og

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2010

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2010 Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2010 Danske Regioner udarbejder løbende en status på pakkeforløbene på kræftområdet på baggrund af indmeldinger fra regionerne. Der offentliggøres data fra

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på Akut Kræft, Region Midtjylland den 1. marts 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på Akut Kræft, Region Midtjylland den 1. marts 2008 Region Midtjylland Orientering om status på Akut Kræft, Region Midtjylland den 1. marts 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 16. april 2008 Punkt nr. 19 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Regionsrådet

Læs mere

Der udarbejdes for hvert pakkeforløb detaljerede forløbstider. Dette notat oplister standardforløbstider for de enkelte elementer.

Der udarbejdes for hvert pakkeforløb detaljerede forløbstider. Dette notat oplister standardforløbstider for de enkelte elementer. NOTAT Forløbstid i pakkeforløb Baggrund I oktober 2007 indgik Danske Regioner og Regeringen en aftale om udarbejdelse af pakkeforløb for alle kræftformer. I aftalen står blandt andet, at: Forløbene skal

Læs mere

Notat. Principper for kræftbehandling og henvisningsmuligheder til udlandet

Notat. Principper for kræftbehandling og henvisningsmuligheder til udlandet Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 09/11384 Dato: 20. november 2009 1. Baggrund Notat Principper for kræftbehandling og henvisningsmuligheder til udlandet Der har i

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

! "##$% ! " %! & '()* + ),!!* + - ).* + / 0!!* + 1 0!* + 2 #$%& * + - 4,,+)&+ 5 &!.* + / # '!! 7!*!!!, 7!!! %,!! 84 #$%8 #!!!!!!!! *!!!! $ %,!!!!!

! ##$% !  %! & '()* + ),!!* + - ).* + / 0!!* + 1 0!* + 2 #$%& * + - 4,,+)&+ 5 &!.* + / # '!! 7!*!!!, 7!!! %,!! 84 #$%8 #!!!!!!!! *!!!! $ %,!!!!! ! " %! & '()* + ),!!* + - ).* + / 0!!* + 1 0!* + 2 2 #$%& * + - 3 4,,+)&+ 3 4,,+)&+ 5 &!.* + / 2 6& & 3 # '!! 7!*!!!, 7!!! %,!! 84 #$%8 #!!!!!!!! *!!!! $ %,!!!!! %.!! #$%!!0!! 0! #$% 0 5*!!!!! 9!!! 0!

Læs mere

Ribe Amtsråd Region Syddanmark

Ribe Amtsråd Region Syddanmark Ribe Amtsråd Region Syddanmark Henvendelse fra Region Syddanmark har modtaget brev af 22. juni 2006 fra Region Syddanmark vedr. akut PCI på Hjertecenter Varde. Det fremgår af brevet, at udgangspunktet

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 3. 2015 DNOR data frosset 1. oktober 2012. Data fra Landspatientregisteret modtaget 29. oktober 2012. Rapport færdiggjort 31. oktober

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

OVERSIGT VOLUMEN OG MEST TOLKEDE SPROG AFLYSNINGER, TELEFONTOLKNINGER OG PATIENTINFORMATION ARBEJDSGANG SAMT FORVENTEDE ÆNDRINGER TIDSFORBRUG

OVERSIGT VOLUMEN OG MEST TOLKEDE SPROG AFLYSNINGER, TELEFONTOLKNINGER OG PATIENTINFORMATION ARBEJDSGANG SAMT FORVENTEDE ÆNDRINGER TIDSFORBRUG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Resultater af før-analysen, 14. jan. 2010 C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y OVERSIGT VOLUMEN OG MEST TOLKEDE SPROG AFLYSNINGER, TELEFONTOLKNINGER OG PATIENTINFORMATION

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Arbejdsmiljøredegørelse for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version

Læs mere

Kl. 16.30 på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1

Kl. 16.30 på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1 K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Torsdag den 24. juni 2010 Kl. 16.30 på Bispebjerg Hospital opgang 20D lokale D1 Mødet sluttede kl. 18.55 Møde nr. 5 Medlemmer: Kirsten Lee (formand) Thor Grønlykke

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt N O T A T 10-11-2015 Sag nr. 14/123 Dokumentnr. 56006/15 Status for indsatsen på regionernes afdelinger med særligt ansvar for patienter

Læs mere

Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen

Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen Dato: 2. december 2004 Kontor: 2.s.kt. J.nr.: 2004-12100-82 Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015

Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December TEMASTATISTIK 2016:1 Anvisninger i den almene bolig sektor i 2015 Der er anvist 87.188 boliger i den almene boligsektor

Læs mere

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen?

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Talepapir Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget o.a. Anledning: Samråd Q, R og S om akuttelefonen

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 676 1. juni 2015 Dato: 29. maj 2015 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Fine forløbstider på kræftbehandling i 3. kvartal 2013

Fine forløbstider på kræftbehandling i 3. kvartal 2013 NYHEDSBREVET DANSKE REGIONER UDKOMMER HVER 14. DAG NR 20 11. DECEMBER 2013 SUNDHED Fine forløbstider på kræftbehandling i 3. kvartal 2013 Monitoreringsrapport fra tredje kvartal 2013 viser overordnet set

Læs mere

Dansk Intensiv Database

Dansk Intensiv Database BILAG 1: Alle mortalitetsmål Dansk Intensiv Database Årsrapport 2015/2016 Omfatter patientforløb med indlæggelsesdato 1. juli 2015 30. juni 2016 ENDELIG VERSION TIL REGIONAL HØRING 16. november 2016 1

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen".

Høring: Evaluering og afrapportering projekt det sammenhængende sundhedsvæsen. Punkt 3. Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen". 2014-28512 Forvaltningerne indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget godkender At

Læs mere

Udredningsretten og differentieret ret til behandling. Fakta, beslutninger og definitioner

Udredningsretten og differentieret ret til behandling. Fakta, beslutninger og definitioner Udredningsretten og differentieret ret til behandling Fakta, beslutninger og definitioner Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Redigeret 11. november 2013 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og formål...3

Læs mere

Punkt nr. 1 - Meddelelser - Udvikling inden for det udvidet frie sygehusvalg og udredningsretten. Bilag 1 - Side -1 af 9 Dataenheden

Punkt nr. 1 - Meddelelser - Udvikling inden for det udvidet frie sygehusvalg og udredningsretten. Bilag 1 - Side -1 af 9 Dataenheden Center for Økonomi Bilag 1 - Side -1 af 9 Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Til: Forretningsudvalget Opgang Telefon Direkte Fax Mail Blok A 38 66 50 00 40 13 30 23 oekonomi@regionh.dk Web

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Tabel 1 Genindlæggelser af, 2004 Region Nordjylland 5.966 76 1,3 Sygehus Thy - Mors 701 8 1,1 Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR

Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR FOA Kampagne og Analyse 8. november 2013 Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR FOA har i perioden 15. oktober til 28. oktober gennemført en rundspørge til FOA

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere