AFPRØVNING AF SORBICELL-METODEN EN PASSIV VANDPRØVETAGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AFPRØVNING AF SORBICELL-METODEN EN PASSIV VANDPRØVETAGER"

Transkript

1 AFPRØVNING AF SORBICELL-METODEN EN PASSIV VANDPRØVETAGER Henriette Kerrn-Jespersen, Civilingeniør, Region Hovedstaden Steffen Damgaard Nielsen, Biolog, Grontmij Carl Bro A/S Jesper Albinus, Hydrogeolog, Grontmij Carl Bro A/S ATV MØDE Undersøgelser frem for afværge State of the art Radisson SAS, Odense 2. maj 29

2 RESUME I dette projekt er afprøvet en passiv vandprøvetager ved navn SorbiCell, som alternativ til den traditionelle vandprøvetagning. Med SorbiCellen opnåedes en registrering af den gennemsnitlige koncentration af de ønskede forureningskomponenter over den 14-dages periode, som cellen var installeret i boringen. Sammenligningen af de to metoder blev gennemført i 7 filtre over en samlet periode på ca. 2,5 måned. I alt blev der i hvert filter gennemført 3 SorbiCell målinger og udtaget 3 vandprøver. Resultaterne viste, at der er generel overensstemmelse mellem de forureningsniveauer, der måles med de to metoder. Endvidere ses større variation med vandprøverne end med SorbiCellerne, hvor variationerne udjævnes over måleperioden, og endelig er SorbiCellens måleværdier ret niveauspecifikke. INDLEDNING Region Hovedstaden gennemfører monitering af grundvandsforureninger på mange sager. Formålet med overvågningen er ofte at forbedre grundlaget for risikovurderingen, der har betydning for, om en sag prioriteres til oprensning og hvornår den i så fald oprenses. Derfor tilstræbes størst mulig sikkerhed i risikovurderingen. Erfaring viser, at grundvandsanalyser varierer meget over tid og det kan derfor være nødvendigt med mange moniteringsrunder, for at kunne afgøre om variationerne er et udtryk for en stigende/faldende tendens i resultaterne eller om det blot er variationer som følge af årstidsvariation m.m. Derfor besluttede Region Hovedstaden at afprøve en anden prøvetagningsmetode, der måler en gennemsnitlig koncentration over en given tidsperiode - uden at påvirke strømningen i grundvandet. Det er en passiv prøvetager ved navn SorbiCell, der er udviklet af det danske firma Sorbisense. Region Hovedstaden har afprøvet SorbiCellen på en lokalitet i Rødovre, det alligevel skulle moniteres. SorbiCell-metoden er sammenlignet med den traditionelle vandprøvetagning. FORMÅL Formålet med projektet var: at afprøve den praktiske anvendelse af SorbiCellen. at sammenligne resultaterne fra den passive sampler med resultaterne fra den traditionelle vandprøvetagning (aktiv prøvetagning). BESKRIVELSE AF SORBICELL-METODEN, UNDERSØGELSESSTRATEGI OG LOKALITET SorbiCell-metoden En SorbiCelle er en prøvetagningsenhed, der anvendes til passiv prøvetagning af f.eks grundvand. Sampleren er en ca. 8 cm lang kolonne, jf. figur 1, der indeholder et sorberende materiale tilpasset den forurening, der ønskes prøvetaget for. Sampleren installeres i en boring og når grundvandet passerer igennem SorbiCellen, adsorberes forureningen. Samtidig foregår en udvaskning af et sporsalt, der er proportionalt med den vandmængde, der passerer igennem SorbiCellen, jf. figur 2.

3 Figur 1. SorbiCell prøvetagningsenheder til analyse for forskellige stofgrupper. Figur 2. Principskitse, hvor forurening adsorberes i SorbiCellen, og sporsalt udvaskes proportionalt med vandgennemstrømningen SorbiCellen tages op af boringen efter en fastlagt måleperiode (typisk fra 1-2 uger til 3 måneder). Cellen sendes til laboratoriet, hvor de forurenede stoffer ekstraheres og analyseres. Samtidig bestemmes svindet af sporsalt fra sorbicellen. I laboratoriet beregnes derudfra mængden af vand, der er passeret igennem cellen. Herefter kan den gennemsnitlige koncentration af forureningsstoffer i måleperioden beregnes. SorbiCellen kan anvendes til måling af chlorerede opløsningsmidler inkl. nedbrydningsprodukter, benzinog oliekomponenter, pesticider, næringsstoffer og tungmetaller. For at få vandet til at passere igennem SorbiCellen uden anvendelse af en pumpe, monteres SorbiCellen på et polyethylenrør, en såkaldt groundwater sampler, GWS. På figur 3 ses en GWS med en Sorbicell monteret i henholdsvis top og bund. Montering vælges enten i top eller i bund, afhængigt af den vandsøjle, der er til rådighed. Sampleren er hul, lukket med propper i begge ender og forbundet til atmosfæren med en slange, således at der er atmosfæretryk inde i GWS en. GWS en er forsynet med en vægt, således at sampleren kan sænkes ned i den ønskede dybde under grundvandsspejlet.

4 Udluftningsrør Terræn Snor til optræk Grundvandsspejl Sorbicell (topmonteret) Vægt Sorbicell (bundmonteret) Figur 3. Skitse af GWS og Sorbicell Figur 4. Foto af GWS og Sorbicell Når GWS en er placeret i den ønskede dybde medfører trykforskellen at grundvandet presses gennem SorbiCellen og langsomt fyldes GWS en. Luften i GWS en fortrænges til overfladen via den påmonterede luftslange. Under prøvetagningsperioden fyldes GWS en med de ca.,5 liter vand, der løber igennem SorbiCellen. På figur 4 ses et foto af en GWS med en topmonteret Sorbicell klar til at blive monteret i en boring. Grundvandets flowhastighed igennem SorbiCellen styres ved hjælp af kapillarer (modstande), som indskydes imellem SorbiCellen og GWS en. Modstanden i kapillaren tilpasses afhængig af prøvetagningsperioden og dybden (trykket) under grundvandsspejlet, således at der i den forudbestemte prøvetagningsperiode vil strømme ca.,5 liter vand gennem SorbiCellen og fylde GWS en. SorbiCellen topmonteres på GWS en ved prøvetagning i den øvre del af grundvandet dvs. fra,5 til 5 m under grundvandsspejlet. SorbiCellen bundmonteres ved prøvetagning i dybereliggende grundvand dvs. fra 2 m u.t. og dybere. SorbiCellen bør placeres mindst ½-1 meter under vandspejlet. Den kan installeres i almindelige undersøgelsesboringer med en diameter på 63 mm eller mere. Prøvetagningen er forholdsvis niveauspecifik. Måling med SorbiCellen afspejler et tidsvægtet gennemsnit. Hvor man ved traditionelle vandprøver får en punktmåling, der repræsenterer et øjebliksbillede, opnår man med en Sorbicelle at få et gennemsnit over en periode. Variationer som følge af f. eks sæsonudsving og nedbør udjævnes derfor med Sorbicell målingen. Dette er illustreret på figur 5 og 6.

5 Figur 5. Normale vandprøver giver et øjebliksbillede ved prøvetagningen. Figur 6. SorbiCell-metoden giver et gennemsnit for installeringstiden. Metoden kan bruges som alternativ eller som supplement til almindelige vandprøver og har en række fordele: Prøvetagning sker over et længere tidsrum fra f.eks 1-2 uger til 3 måneder. Vandprøver repræsenterer gennemsnit og ikke et øjebliksbillede. Potentiel reduktion af prøvefrekvens. Niveauspecifikke vandprøver. Simpel installering. Ingen brug for strøm og pumper. Ingen håndtering af glas og vand. In situ prøveudtagning uden behov for forpumpning. Undersøgelsesstrategi SorbiCellerne blev afprøvet på en forurenet lokalitet, hvor Region Hovedstaden alligevel skulle gennemføre en moniteringsrunde. Det blev besluttet at sammenligne SorbiCell målingerne med traditionelt udtagne vandprøver, velvidende at der ikke kan forventes samme resultat ved sammenligning af to fundamentalt forskellige prøvetagningsmetoder. SorbiCellerne blev afprøvet i 7 filtre fordelt i 5 boringer (der var 3 filtersætninger i den ene boring). Filtrene blev valgt således, at forureningsniveauerne varierede fra få op til ca. 8 PCE. Filtrene repræsenterer også forskellig dybde under grundvandsspejlet, fra 1 meter til 11 m under grundvandsspejlet. De to metoder blev sammenlignet på følgende måde: Sorbicellerne blev installeret i 7 filtre i uforstyrret grundvand (uden forpumpning). Efter en måleperiode på 14 dage blev Sorbicellerne taget op og sendt til analyse. Derefter blev gennemført en traditionel vandprøvetagning med forpumpning (5 gange filtrets volumen) og samtidig måling af ilt, ph, temperatur, ledningsevne og redoxpotentiale. Vandprøverne blev sendt til analyse. Efter 1 uges pause uden aktivitet i boringerne blev samme forløb gentaget med installering af Sorbicell i 14 dage, derefter renpumpning og udtagning af traditionelle vandprøver. Dette forløb blev gentaget i alt 3 gange, således at der for hvert filter haves 3 Sorbicell målinger og 3 traditionelt udtagne vandprøver. Tidsforløbet i prøvetagningsprogrammet fremgår af figur vandprøver Sorbicell Figur 7. Tidsplan for prøvetagning.

6 SorbiCellen blev installeret i samme dybde i grundvandet som pumpen ved den traditionelle prøvetagning. Der blev anvendt en 12 V whalepumpe ifm. den traditionelle vandprøvetagning. Analyserne er gennemført hos henholdsvis Alcontrol (SorbiCellen) og Milana (vandprøven). Der er analyseret for chlorerede opløsningsmidler og nedbrydningsprodukter. Forurening og lokalitet SorbiCellen er afprøvet i forbindelse med monitering på en ejendom i Rødovre. Der har på ejendommen været fællesvaskeri siden Fra har der tillige været installeret rensemaskiner, hvor der har været anvendt tetrachlorethylen (PCE) som rensevæske. I dag er der alene vaskeri for beboerne i de omkringliggende højhuse. Ved tidligere forureningsundersøgelser er der konstateret massiv jord- og poreluftforurening med PCE. Forureningen har spredt sig til det primære grundvandsmagasin beliggende i kalken ca. 7 meter under terræn. I de fleste af boringerne er der frit vandspejl, da den øverste ca. halve meter er umættet. I de længere nedstrøms boringer er undersiden af moræneleret til dels nede under vandspejlet, hvorved der altså er gradvis mere spændte magasinforhold i østlig retning, jf. situationsplan i figur 8, hvoraf også forureningskonturerne fra én af de tre SorbiCell-målinger fremgår. N Strømningsretning Figur 8. Placering af boringer samt SorbiCell-målinger i perioden 2. til 16. december 28. I boring B5 er placeret 3 filtre. ( PCE). De 5 boringer, der har været anvendt til afprøvning af SorbiCellen er markeret på figuren med rød (Boring B5, B6, B7, B8 og B12). Boring B5 er filtersat i 3 niveauer. Grundvandsforureningen består primært af PCE, da nedbrydningsforholdende er meget ringe. RESULTATER Resultaterne for PCE er afbildet som tidsserier i diagrammer på figur 9A (> 1 PCE) og 9B (<1 PCE). De øvrige chlorerede opløsningsmidler (TCE, Cis-DCE og VC) findes i lave koncentrationer eller under detektionsgrænserne og er derfor ikke sammenlignet.

7 Figur 9A. Sammenligning af vandprøver og Sorbiceller i 4 filtre med højt forureningsniveau B5 øvre B5 øvre - Vandprøve B5 øvre - SorbiCell B7 B7 - Vandprøve B7 - SorbiCell B6 B6 - Vandprøve B6 - SorbiCell B8 B8 - Vandprøve B8 - SorbiCell Figur 9B. Sammenligning af vandprøver og Sorbiceller i 3 filtre med lavt forureningsniveau B5 mellem Ruskær: PCE i grundvandet B5 mellem - Vandprøve B5 mellem - Sorbicell B12 B12 øvre - Vandprøve B12 øvre - SorbiCell B5 nedre B5 nedre - Vandprøve B5 nedre - SorbiCell

8 3 af de 7 filtre findes i boringer, der er placeret i kanten af forureningsfanen (B12) eller som afgrænser forureningen i dybden (boring B5 nedre og B5 mellem). Forureningsniveauet i disse filtre er derfor lavt, under 1 PCE. Dette lave niveau genfindes med begge prøvetagningsmetoder, jf. figur 9B. I de 4 filtre, der er placeret mere centralt i forureningsfanen ses større forskelle i resultaterne fra de to prøvetagningsmetoder. Koncentrationen af PCE i de traditionelle vandprøver ses også at variere imellem de enkelte moniteringsrunder, hvor de højeste værdier findes skiftevis i B6 og B7, mens B5 også har høje indhold. I boring B6, der udfra strømningsretningen vurderes at være placeret udenfor det mest forurenede område af fanen, ses de traditionelle vandprøver at variere mellem 3 og 8 PCE i de 3 prøver, der er udtaget med knap 1 måneds mellemrum. I samme periode måles forureningsniveauer med SorbiCellerne væsentligt lavere, op til 2. I boring B5 øvre, der er placeret centralt i forureningsfanen måles et forureningsniveau på 3-5 PCE med vandprøverne og et forureningsniveau på mellem ca. 2-4 PCE med SorbiCellerne. Koncentrationen af PCE i SorbiCellerne varierer noget fra gang til gang, dog mindre end vandprøverne. Den højeste koncentration af PCE i SorbiCell-målingen findes konsekvent i B7, og den næsthøjeste værdi findes konsekvent i B5. Derimod er der en størrelsesorden lavere værdier i B6, dog stigende igennem perioden. DISKUSSION I de 3 filtre med koncentrationer under 1 PCE (B5 mellem, B5 nedre og B12) ses meget fin overensstemmelse mellem de to prøvetagningsmetoder. I det øvre filter i boring B5 (første diagram i figur 9A) stemmer værdierne for de to metoder henholdsvis ved traditionelle vandprøver og ved SorbiCeller godt overens. Begge metoder viser høje koncentrationer på samme niveau og en let stigende tendens over perioden. Stigningen kan skyldes, at der ved pumpning og udtagning af de traditionelle vandprøver tiltrækkes kraftigere forurenet vand til boringen, fra siden eller fra oven, men stigningen kan også blot skyldes varierende værdier. I boring B6 ses høje indhold i vandprøverne og lave(re) ved brug af SorbiCellerne. Der ses en stadigt stigende tendens med SorbiCellerne, mens vandprøverne efter en kraftig stigning viser det samme niveau, som er ca. 5 gange højere end den højeste SorbiCelle værdi. Årsagen er ukendt, men det vurderes, at der under pumpningen trækkes kraftigt forurenet vand til boringen ved prøvetagningen, evt. fra sprækker i kalken, hvilket ikke sker ved SorbiCelle målingerne, hvor der ikke pumpes. Den stigende tendens i SorbiCellerne kan i så fald forklares ved, at den kraftigere forurening, som er trukket til ved pumpning, forbliver i boringen eller dens nærhed, og derved, efter f ortynding i det strømmende grundvand, slår ud som højere SorbiCell værdier, jo flere gange der er pumpet i boringen i forbindelse med udtagning af traditionelle vandprøver. I boring B7 er der en ret god overensstemmelse mellem de to metoder med et højt sammenligneligt niveau og en faldende tendens i de sidste to prøver. Ved den første SorbiCelle måling var boringen desværre dækket af jord og kunne ikke findes. I boring B8 ses der i vandprøverne en kraftig stigning til 4 x højere niveau ved 2. prøve og derefter et kraftigt fald. Sorbicellerne viser en jævn stigning og forklaringen skønnes at være den samme som f or B6, dvs. pumpning og tiltrækning af stærkere forurenet vand. Sammenfattende opnås samme størrelsesorden af resultater ved de to prøvetagningsmetoder, der er fundamentalt forskellige.

9 Forskellige analyseværdier fra prøvetagning henholdsvis ved traditionelle vandprøver og ved SorbiCell metoden må forventes i de tilfælde, hvor der er en lagdeling af forureningen i boringen eller i dens umiddelbare nærhed, samt hvis boringen er placeret perifert i forureningsfanen, dvs. lige inden for eller lige uden for forureningsfanen. Eksempelvis kan man forestille sig, at hovedparten af indstrømningen i et 2 eller 3 m langt filter vil kunne ske i den øverste meter eller i en afgrænset sprække. Hvis der samtidig er mest forurenet i toppen af kalkmagasinet, vil der ved pumpning nær bund af boring ske en strømning fra top af filter (hvor der er indstrømning) ned i retning af filterets bund, således at det lavere forureningsniveau, der var nær bunden, hurtigt bliver til et højt niveau, svarende til forureningsniveauet i toppen af boringen/magasinet, jf. vertikal skitse af boring i figur 1. I princippet kan en prøve omvendt blive fortyndet, såfremt der trækkes mindre forurenet vand til filteret. Moræneler Kalk Primært vandspejl Kraftigst (opløst) forurening i top pga. nedsivning fra overliggende lag Størst inflow i top af kalk => Stigende koncentration ved pumpning, også selv om pumpen placeres dybere i filtret. Figur 1. Pumpning i et filter med lagdelt forurening tiltrækker forurening. Mulig forklaring på de forskellige analyseresultater i B6 ved de to metoder. Resultaterne indikerer således, at der godt kan være en lagdeling i vandkvaliteten omkring boringerne, dvs. ved almindelig prøvetagning kan der være stor risiko for at overvurdere den vertikale udbredelse af en forureningsfane, idet man kan være fristet til at antage, at forureningen findes over hele filterlængden. Med udgangspunkt i den generelle viden om lokaliteten vurderes dette at være en sandsynlig forklaring på de observerede forskelle i boring B6 mellem traditionelle vandprøver og SorbiCeller. En nærmere afklaring af forholdet vil kun dårligt kunne ske ved pumpning i flere niveauer, da balancen let forstyrres, og reelt er det oplagt, at det kun er en multilevelsampler, der vil kunne vise sammenhængen. Hvis en flowlog blev udført, vil det yderligere kunne dokumentere ovennævnte tese om, at hovedparten af indstrømningen sker i en meget afgrænset (og ret forurenet) zone. Nedenstående forhold vist på figur 11, viser i realiteten samme problemstilling, blot horisontalt i planen i stedet for vertikalt. Figuren viser, hvorledes resultaterne fra de to metoder varierer afhængig af, hvorvidt boringen er placeret lige inden for eller lige uden for forureningsfanen. De forskellige analyseværdier ved de to metoder i boring B6, vurderes i højere grad at skyldes vertikal lagdeling i boringen, end horisontale koncentrationsforskelle, da der ved renpumpningen kun er pumpet mindre vandmængder fra et relativt lille volumen omkring boringen.

10 Figur 11. Forskelle ved volumenmonitering (traditionelle vandprøver) og liniemonitering (SorbiCeller). Økonomi Ved anvendelse af SorbiCeller spares tid, da der ikke gennemføres en renpumpning forud for installering af SorbiCellen. I dette projekt tog det 1,5 time at lokalisere boringerne på ejendommen i Rødovre og installere 6 SorbiCeller inklusiv Sorbisense s oplæring af en tekniker. Det betyder, at en tekniker på én arbejdsdag kan installere SorbiCeller i et stort antal boringer, og hurtigere end det er muligt at udtage traditionelle vandprøver. SorbiCell-metoden betyder altså reduceret tekniker tid i felten i forbindelse med prøvetagningen. En SorbiCell koster på nuværende tidspunkt omkring 3 kr. SorbiCellen sendes til analyse hos Alcontrol. Prisen for ekstrahering og analyse af chlorerede opløsningsmidler inklusiv nedbrydningsprodukter samt at bestemme mængden af sporsalt, der er udvasket fra cellen, er omkring 2.1 kr. Derudover skal påregnes udgifter til indkøb af grundvandssampleren, der nedsænkes i boringerne. Prisen for grundvandssampleren er godt 13 kr. Grundvandssampleren kan genanvendes efter rengøring. Analyseprisen for chlorerede opløsningsmidler inkl. nedbrydningsprodukter for SorbiCellen er ca. 4 gange dyrere end analyseprisen for en almindelig vandprøve. En overslagsberegning viser, at en målerunde med en SorbiCelle koster ca. 2-3 gange mere end den traditionelle vandprøve. I beregningen er medtaget udgifter til arbejdstid på lokaliteten, pumpe, SorbiCell, grundvandssampler og analysepris. Til gengæld er resultaterne af de to metoder også forskellige, idet SorbiCellen giver et gennemsnit over en længere tidsperiode, hvor den traditionelle vandprøve er en punktmåling. Såfremt der ønskes et gennemsnit baseret på de traditionelle vandprøver, så kræver det flere målerunder, hvorved prisforskellen imellem metoderne hurtigt reduceres og SorbiCellen kan blive økonomisk attraktiv. En gennemsnitlig afgrænsende undersøgelse i Region Hovedstaden koster omkring 35. kr. og indeholder typisk 1 filtersatte boringer. Såfremt grundvandet analyseres med SorbiCeller i stedet for traditionelle vandprøver, forøges den samlede pris for undersøgelsen med ca. 25. kr. (hvis der skal investeres i GWS) og ca. 12. kr., hvis GWS kan genbruges fra andre undersøgelser. Det må forventes, at analyseprisen af SorbiCellerne vil falde i takt med at et stigende antal SorbiCeller sendes til laboratoriet.

11 KONKLUSION OG PERSPEKTIVERING SorbiCellen blev anvendt i 7 boringer. I boringer med lave forureningsniveauer (PCE under 1 ) er der fin overensstemmelse mellem standard vandprøverne og SorbiCellerne. I boringer, hvor PCE er målt i koncentrationer op til ca. 8, er der målt nogenlunde samme forureningsniveau med de to forskellige prøvetagningsmetoder. I en af boringerne ses betydelig forskel i de målte niveauer (væsentlig højere vandprøveresultater). Der ses også betydelig variation i de traditionelt udtagne vandprøver. En forklaring kan være, at der ved pumpning trækkes mere forurenet vand til boringen. Forskellene kan også skyldes, at den ene måling er punktmålinger og den anden er en gennemsnitlig koncentration. Generelt var variationerne imellem SorbiCell målingerne mindre, end variationerne imellem de traditionelle vandprøver. Alt andet lige giver det et meget troværdigt indtryk af resultaterne opnået med SorbiCellen. Samlet er det Region Hovedstadens vurdering, at SorbiCellen er let at håndtere/installere på lokaliteten og at den giver pålidelige måleresultater. En væsentlig fordel er, at SorbiCellen måler en gennemsnitlig koncentration over en tidsperiode uden at påvirke strømningen i grundvandet. Udsving i koncentrationer som følge af sæsonvariationer, nedbør mm. udjævnes ved anvendelse af SorbiCellen, hvilket er en fordel, da disse variationer sjældent har betydning for risikovurderingen. SorbiCellen er fortsat relativ uafprøvet i forbindelse med undersøgelser på forurenede grunde. Derfor så Region Hovedstaden en fordel i at afprøve SorbiCellen på en sag, hvor forureningens udbredelse og styrke allerede var kendt. Resultaterne ser lovende ud, og kombineret med det dokumentationsmateriale, der foreligger om metoden, vil Region Hovedstaden tage metoden i anvendelse på flere sager. Dels andre moniteringssager, men den kan også være velegnet i andre sagstyper f.eks ved afgrænsende forureningsundersøgelser, ved overvågning af effekten af afværgeforanstaltninger samt ved kortlægningsundersøgelser. Indtil der haves mere erfaring med metoden og indtil det igangværende akkrediteringsarbejde er afsluttet betragtes metoden som et screeningsværktøj på linje med MIPsonderinger og poreluftscreeninger, hvor der suppleres med akkrediterede analyser. Region Hovedstaden træffer beslutning om hvilke sager, der skal prioriteres til oprensning på baggrund af risikovurderinger, der i dag baseres på blandt andet vandprøver, altså punktmålinger. Region Hovedstaden lægger stor vægt på, at prioritere de forureninger først, der udgør den største risiko. Det er derfor en fordel, at undersøgelsen baseres på gennemsnitlige koncentrationer frem for meget varierende punktmålinger, som kan forstyrre vurderingen af forureningsrisikoen. Region Hovedstaden forventer derfor, at SorbiCell målinger forbedrer beslutningsgrundlaget for hvilke sager, der skal oprenses, alternativt nedprioriteres eller eventuelt lukkes. Region Hovedstaden har stor fokus på at basere risikovurdering og prioritering på forureningsfluxen væk fra en forurenet grund. En fluxberegning baseret på gennemsnitsmålinger (opnået med SorbiCellen) vil formentlig give et mere retvisende billede af fluxens størrelse i forhold til at basere den på traditionelle vandprøver, der giver øjebliksbilleder. Der er derfor igangsat et projekt omkring udvikling af en multilevel sampler med SorbiCeller, der kan give niveauspecifikke prøver fra flere niveauer samtidigt. Planen er, at multilevel sampleren kan anbringes i et boringstransekt. Derved fås en gennemsnitskoncentration i flere specifikke niveauer i samme boring i et tværsnit af forureningsfanen, uden at strømningen forstyrres ved pumpning. Multilevel sampleren forventes at kunne danne et bedre grundlag for fluxberegninger. Sorbisense udvikler multilevel sampleren i et projekt, hvor også Grontmij l Carl Bro og Region Hovedstaden deltager. Projektet er støttet af By- og Landskabsstyrelsen under tilskudsordning til miljøeffektiv teknologi. Projektet forventes afsluttet ultimo 29. REFERENCER Region Hovedstaden. Ruskær 34, 261 Rødovre. Monitering af forureningsfane og afprøvning af passiv sampler. Grontmij l Carl Bro A/S april 29 (udkast).

SorbiCell - en passiv vandprøvetager. Henriette Kerrn-Jespersen, Region Hovedstaden

SorbiCell - en passiv vandprøvetager. Henriette Kerrn-Jespersen, Region Hovedstaden SorbiCell - en passiv vandprøvetager Henriette Kerrn-Jespersen, Region Hovedstaden Hvad er en SorbiCell? SorbiCell er en metode til måling af vandkvalitet Anvendelsesmuligheder: Fokus på måling i grundvand

Læs mere

Erfaringer fra et boringstransekt

Erfaringer fra et boringstransekt Erfaringer fra et boringstransekt Workshop Vintermøde 2018, onsdag den 7. marts Mads Møller, Katerina Tsitonaki, Bertil B. Carlson og Lars Larsen, Orbicon Nina Tuxen og Mette Munk Hansen, Region Hovedstaden

Læs mere

Metode til måling af flux i grundvand: Sorbisense Fluxsampler

Metode til måling af flux i grundvand: Sorbisense Fluxsampler Metode til måling af flux i grundvand: Sorbisense Fluxsampler PhD. Hubert de Jonge, Sorbisense A/S, Denmark hubert@sorbisense.com Indhold Introduktion Baggrund for Fluxmålinger ved forureningsundersøgelser

Læs mere

VENTILERING I UMÆTTET ZONE

VENTILERING I UMÆTTET ZONE VENTILERING I UMÆTTET ZONE Fagchef, civilingeniør Anders G. Christensen Civilingeniør Nanna Muchitsch Divisionsdirektør, hydrogeolog Tom Heron NIRAS A/S ATV Jord og Grundvand Afværgeteknologier State of

Læs mere

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Hvorfor stemmer virkeligheden ikke overens med teorien? SØREN DYREBORG NIRAS Maria Heisterberg Hansen og Charlotte Riis, NIRAS

Læs mere

Udvikling og afprøvning af FluxSampler. Vingsted Hydrogeolog Jesper Albinus

Udvikling og afprøvning af FluxSampler. Vingsted Hydrogeolog Jesper Albinus Udvikling og afprøvning af FluxSampler Copyright Copyright 2013 2013 Grontmij Grontmij A/S A/S CVR CVR 48233511 48233511 1 Vingsted Hydrogeolog Jesper Albinus 05.03.2013 Flux Sampleren er et udviklingsarbejde

Læs mere

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Andreas Houlberg Kristensen DMR A/S Claus Ølund Ejlskov A/S Flemming Hauge Andersen Region Sjælland Per Loll DMR

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening

MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening Samarbejdsprojekt mellem Sorbisense A/S Grontmij Carl Bro A/S Region Hovedstaden Koncern Miljø MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening

Læs mere

ATV VINTERMØDE 2012 SAMMENLIGNING AF MIMS OG KULRØRSANALYSER - FEJLFINDING OG TOLKNING MIMS 2012/03/07

ATV VINTERMØDE 2012 SAMMENLIGNING AF MIMS OG KULRØRSANALYSER - FEJLFINDING OG TOLKNING MIMS 2012/03/07 ATV VINTERMØDE 2012 SAMMENLIGNING AF OG KULRØRSANALYSER - FEJLFINDING OG TOLKNING SAMMENLIGNING AF OG KULRØRSANALYSER - FEJLFINDING OG TOLKNING Arbejdet er udført for Region Syddanmark hvor Kristian Dragsbæk

Læs mere

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen?

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen? Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen Minakshi Dhanda, Region Hovedstaden Sine Thorling Sørensen, Region

Læs mere

MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening

MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening MultiLevel Sampler til 3D måling af grundvandsforurening Samarbejdsprojekt mellem Sorbisense A/S Grontmij / Carl Bro A/S Region Hovedstaden Koncern Miljø Titel: Resumé: Forfattere: URL: MultiLevel Sampler

Læs mere

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model

Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model Dynamisk udvikling i fordelingen af opløst PCE i sprækket kalkmagasin ved ændrede pumpningsforhold og udvikling af konceptuel model ATV Vintermøde 7. marts 2017 Annika S. Fjordbøge (asfj@env.dtu.dk) Klaus

Læs mere

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2 Resultater fra forureningsundersøgelserne omkring boring 2.0 2.0 1.0 0. Dybde i meter 1.0 Udsnit Analyse pesticider og nedbrydningsprodukter i jordprøver*. Anført som µg/kg tørstof. 2.0 Dichlorbenzamid

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier

Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Erfaringer med revurdering af afværgeanlæg med fokus på risikovurdering og opstilling af målsætninger og stopkriterier Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Mads Møller og Bertil Carlson, Orbicon

Læs mere

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Nationalt netværk af testgrunde

Nationalt netværk af testgrunde Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Nationalt netværk af testgrunde Danish Soil Partnership INTRO Én indgang Nationalt netværk af testgrunde

Læs mere

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer Morten Birch Larsen, COWI Indhold Generelt om risikovurdering Værktøjer Processen Datagrundlag Beregninger Risikovurdering Fortsat monitering

Læs mere

Hvis du vil teste en idé

Hvis du vil teste en idé KONTAKT Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Hvis du vil teste en idé - så hjælper Danish Soil Partnership dig videre i processen... Nationalt

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Status, erfaring og udviklingsmuligheder

Status, erfaring og udviklingsmuligheder Ventilering af umættet zone: Status, erfaring og udviklingsmuligheder Fagchef, Civilingeniør, Anders G. Christensen Civilingeniør, Nanna Muchitsch 22/10/2008 I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt

Læs mere

Low Level MIP/MiHPT. Et nyt dynamisk værktøj til kortlægning af forureningsfaner

Low Level MIP/MiHPT. Et nyt dynamisk værktøj til kortlægning af forureningsfaner Low Level MIP/MiHPT Et nyt dynamisk værktøj til kortlægning af forureningsfaner Malene Tørnqvist Front, NIRAS ATV Vintermøde Workshop om dynamiske undersøgelser 10. marts 2015 KORTLÆGNING AF FORURENINGSFANER

Læs mere

Region Hovedstaden. Region Hovedstadens erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1

Region Hovedstaden. Region Hovedstadens erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1 s erfaring med volumenpumpning på poreluft s erfaring med volumenpumpning på poreluft Minakshi Dhanda 1 Erfaringer i med volumenpumpning på poreluft Mange i regionen har erfaring med volumenpumpning på

Læs mere

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager

Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Erfaringer med anvendelse af multi level filtre (CMT) i forureningssager Bo Tegner Bay, Kirsten Rügge, COWI Mads Georg Møller, Orbicon og Nanna Muchitsch, DMR 1 MØLLEVEJ Peder Johansen og Helle Overgaard,

Læs mere

3 Beregning af kritiske forureningsniveauer ift. dyrkning af. 4 Vurdering af risiko ved spisning af hjemmedyrkede

3 Beregning af kritiske forureningsniveauer ift. dyrkning af. 4 Vurdering af risiko ved spisning af hjemmedyrkede 26. marts 2018 Notat Region Hovedstaden Skuldelev Risikovurdering af afgrødernes optag af forurening Projekt nr.: 228882 Dokument nr.: 1227560478 Version 2 Revision 0 Indhold 1 Sammenfatning 2 Udarbejdet

Læs mere

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen

Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Hvilke data bør indgå ved revurdering af pump & treat anlæg og hvordan måles effekten af indsatsen Workshop Vintermøde 2019, tirsdag den 5. marts Bertil Ben Carlson, Orbicon 1 Indhold Hvilke data er relevante

Læs mere

Air sparging test, STEP. Sagsnavn: Høfde 42 Sagsnr. 0704409 Dato: 07-10-08 Initialer: SRD Tid, start: 12.11 Tid, slut: 13.42.

Air sparging test, STEP. Sagsnavn: Høfde 42 Sagsnr. 0704409 Dato: 07-10-08 Initialer: SRD Tid, start: 12.11 Tid, slut: 13.42. Air sparging test, STEP Sagsnavn: Høfde 42 Sagsnr. 7449 Dato: 7-1-8 Initialer: SRD Tid, start: 12.11 Tid, slut: 13.42 Sparge boring: DGE19a : Ny air2, dybt filter Vand Logger nr. Luft Logger nr. Observationsboring

Læs mere

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Vintermøde 2017, civilingeniør, ph.d. Katerina Tsitonaki kats@orbicon.dk Og mange andre fra

Læs mere

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen/Jakob Sønderskov Weber Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato:

Læs mere

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Af Poul Larsen, Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S og Annette Dohm, Region Nordjylland DMR har afprøvet en ny undersøgelsesstrategi

Læs mere

ttem - undersøgelse og risikovurdering af pesticidpunktkilder

ttem - undersøgelse og risikovurdering af pesticidpunktkilder ttem - undersøgelse og risikovurdering af pesticidpunktkilder Søren Rygaard Lenschow 06-03-2019 Partnere Region Midtjylland Frede Busk Sørensen og Flemming Jørgensen Århus Universitet NIRAS Søren Bjørn

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe WORKSHOP ATV VINTERMØDE 2017-10 ÅR MED STIMULERET REDUKTIV DECHLORERING ERFARINGER OG UDFORDRINGER Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe Torben Højbjerg Jørgensen

Læs mere

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering

Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Praktisk anvendelse af koblet mættet og umættet strømnings modeller til risikovurdering Udarbejdet for : Thomas D. Krom Jacob Skødt Jensen Outline Problemstilling Metode Modelopstilling Risikovurdering

Læs mere

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Vintermøde 7.-8. marts 2017 Thomas Hauerberg Larsen, Kresten Andersen, Anna Toft, Flemming Vormbak, Ida Damgaard, Mariam Wahid, Kim Sørensen,

Læs mere

Carbonatsystemet og geokemi

Carbonatsystemet og geokemi Carbonatsystemet og geokemi Definition af carbonatsystemet og geokemi Carbonatsystemet udgøres af følgende ligevægte: CO 2 (aq) + H 2 O H 2 CO 3 (aq) H 2 CO 3 H + + HCO3 - HCO 3 - H + + CO 3 2- Kuldioxid

Læs mere

Tilladelse til midlertidigt oplag af forurenet jord og indbygning af forurenet jord langs kældervægge på Østre Stationsvej 39A og 39B, 5000 Odense C

Tilladelse til midlertidigt oplag af forurenet jord og indbygning af forurenet jord langs kældervægge på Østre Stationsvej 39A og 39B, 5000 Odense C By- og Kulturforvaltningen Odense Projektudviklingsselskab A/S Fynsvej 9 5500 Middelfart Erhverv og Bæredygtighed Landbrug og Natur Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Bilag 2 Maj 2015 Rev. 24.11.2015 Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Indhold Baggrund... 1 Grundvandsboring LB5... 1 Forhøjet indhold af klorid, sulfat og AOX... 2 Forhøjet indhold af kulbrinter... 2

Læs mere

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Udført for: Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje Udført af: Poul Larsen, Per Loll Claus Larsen og Maria Grøn fra

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder?

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Lotte Banke, Region Midtjylland; Kaspar Rüegg, Region Midtjylland og Søren Rygaard Lenschow, NIRAS www.regionmidtjylland.dk Gennemgang Fase

Læs mere

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016.

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016. Hjerm Vandværk Indvindingstilladelse Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på 225.000 m³/år gældende til 14. August 2016. Grundvandet ved Hjerm Vandværk

Læs mere

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ).

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ). Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling miljoe@regionh.dk Frederiksberg Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens planlagte offentlige indsats i 2018 på jordforureningsområdet x. januar 2017

Læs mere

Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads. Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg

Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads. Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg Sammenfatning af undersøgelserne på Grindsted Gl. Losseplads Peter Kjeldsen og Poul L. Bjerg Baggrund Mange forureningskilder i Grindsted by der potentielt kan true drikkevandskvaliteten og Grindsted Å

Læs mere

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser Forbedringsprocesser Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden Oplæg til ATV-MØDE 20. MAJ 2009 Disposition Omfanget

Læs mere

Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler. Henriette Kerrn-Jespersen

Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler. Henriette Kerrn-Jespersen Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler Henriette Kerrn-Jespersen Disposition 1. Hvorfor beskæftiger vi os med moræneler? 2. Udfordringer for ca. 5 år siden! - ift undersøgelser og

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-01707 Ref. LOPED / BEVCH Dato: 30. oktober 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 29189129 Virksomhedstype

Læs mere

KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER?

KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER? KAN MIP ANVENDES SOM VÆRKTØJ TIL VURDERING AF IN SITU SRD AFVÆRGE I MORÆNELER? Ida Damgaard 1, Dorte Moon Pade 1, Aikaterini Tsitonaki 2, Henriette Kerrn-Jespersen 3, Poul L. Bjerg 1, og Mette M. Broholm

Læs mere

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT

UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT UNDERSØGELSESMETODER I UHÆRDET SKRIVEKRIDT - udfordringer ved Platanvej, Nykøbing Falster Ekspertisechef Charlotte Riis, NIRAS Gro Lilbæk, Anders G Christensen, Peter Tyge, Mikael Jørgensen, NIRAS Martin

Læs mere

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft)

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Definition af redoxforhold i umættet zone De fleste kemiske og biologiske processer i jord og grundvand er styret

Læs mere

SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS

SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS SRD DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT ERFARINGER OG UDFORDRINGER CHARLOTTE RIIS, NIRAS ATV VINGSTED 7. MARTS 2017 DOKUMENTATION AF AFVÆRGEEFFEKT Hvordan dokumenteres? Procesmonitering (vigtigt, men IKKE fokus

Læs mere

Transportprocesser i umættet zone

Transportprocesser i umættet zone Transportprocesser i umættet zone Temadag Vintermøde 2018: Grundvand til indeklima - hvor konservativ (korrekt) er vores risikovurdering? Thomas H. Larsen JAGGS tilgang Det kan da ikke være så kompliceret

Læs mere

DNAPL-udviklingsprojekt på Naverland 26. Henriette Kerrn-Jespersen

DNAPL-udviklingsprojekt på Naverland 26. Henriette Kerrn-Jespersen DNAPL-udviklingsprojekt på Naverland 26 Henriette Kerrn-Jespersen Baggrund for et DNAPL projekt Regionerne identificerer og prioriterer forurenede grunde til yderligere offentlig indsats ift sundhed og

Læs mere

Vadsbyvej 16A Historisk perspektiv og feltmetoder. Thomas Hauerberg Larsen

Vadsbyvej 16A Historisk perspektiv og feltmetoder. Thomas Hauerberg Larsen Vadsbyvej 16A Historisk perspektiv og feltmetoder Thomas Hauerberg Larsen Forskellige andre overskrifter jeg kunne have valgt Historien om en succesoprensning hvordan vi fjernede 400 kg klorerede opløsningsmidler

Læs mere

HYDROGEOLOGISK KARAKTERISERING OG MODELLERING AF KALKMAGASIN VED HELLESTED

HYDROGEOLOGISK KARAKTERISERING OG MODELLERING AF KALKMAGASIN VED HELLESTED HYDROGEOLOGISK KARAKTERISERING OG MODELLERING AF KALKMAGASIN VED HELLESTED Civilingeniør, ph.d. Annette Pia Mortensen Civilingeniør Charlotte Riis Civilingeniør Anders G. Christensen NIRAS Rådgivende ingeniører

Læs mere

KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN?

KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN? KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN? Kemiingeniør Claus Frydenlund Gladsaxe Kommune, Miljøafdelingen ATV Jord og Grundvand Praktiske erfaringer med indsatser til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

PFAS i laboratoriet. Hvorfor analyseres? Krav

PFAS i laboratoriet. Hvorfor analyseres? Krav PFAS i laboratoriet Hvorfor analyseres? Krav Analytisk princip Spe kontra væskeekstraktion GC / LC Blindværdier Interne standarder Mulighed for flere stoffer? Prøvetagning, plast/glas Screening Sorbiceller

Læs mere

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004 T E K N I K O G M I L J Ø Indsatsplan på Jordforureningsområdet i 2004 Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004 Titel: - Forslag 1 Udgiver: Nordjyllands Amt Grundvandskontoret Niels Bohrs Vej 30 9220

Læs mere

THW / OKJ gravsdepotet

THW / OKJ gravsdepotet Notat Sag Grindsted forureningsundersøgelser Projektnr.. 105643 Projekt Grindsted modelberegninger Dato 2015-11-04 Emne Supplerende modelberegninger ved bane- Initialer THW / OKJ gravsdepotet Baggrund

Læs mere

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger DEL 2: RESULTATER AF SCREENING Gitte L. Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Jens Aabling, Poul L. Bjerg ATV

Læs mere

Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg

Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg ATV Vintermøde 2014 Temadag 1, Ny undersøgelsesmetoder i teori og praksis Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg Christian Buck, Projektleder,

Læs mere

Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage

Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage 15. marts 2012 Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage Baggrund Daværende Miljøminister Connie Hedegaard og regionsrådsformand Carl Holst nedsatte den 16. januar 2007 en fælles arbejdsgruppe, bestående

Læs mere

Udfordringer og erfaringer med at gå fra design til implementering af SRD i lavpermeable aflejringer

Udfordringer og erfaringer med at gå fra design til implementering af SRD i lavpermeable aflejringer ATV Jord og Grundvands møde den 28. november 2012, Afværgeteknologier State of the Art Udfordringer og erfaringer med at gå fra design til implementering af SRD i lavpermeable aflejringer Eline Begtrup

Læs mere

Udvikling af konceptuel forståelse af DNAPL udbredelse i ML og kalk

Udvikling af konceptuel forståelse af DNAPL udbredelse i ML og kalk Udvikling af konceptuel forståelse af DNAPL udbredelse i ML og kalk Integreret anvendelse af direkte og indirekte karakteriseringsmetoder Mette M. Broholm 1, Gry S. Janniche 1, Annika S. Fjordbøge 1, Torben

Læs mere

Notat over udførelse af Geoprobeboring VP201

Notat over udførelse af Geoprobeboring VP201 Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Lone Dissing Afdeling: Miljø og Råstoffer E-mail: lone.dissing@rsyd.dk Journal nr.: 13/34454 Telefon: 7663 1937 Dato: 1. september 2016 Notat over udførelse af

Læs mere

Tage V. Bote, Forurenede grunde og Affald

Tage V. Bote, Forurenede grunde og Affald Temadag ATV Vintermødet 2018 Skiftende redoxforhold og betydningen for nedbrydning af vinylchlorid Tage V. Bote, Forurenede grunde og Affald 1 Skiftende redoxforhold og betydningen for nedbrydning af vinylchlorid

Læs mere

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 NorthPestClean Notat Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011 Projekt nr.: Life/ENV/DK368 Dræning og tæthedsprøvning af testceller Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Testcelle 1...3 2.1

Læs mere

Opsporing og håndtering af pesticidpunktkilder - Introduktion til metoder til opsporing af pesticidpunktkilder

Opsporing og håndtering af pesticidpunktkilder - Introduktion til metoder til opsporing af pesticidpunktkilder 14. september 2011 Opsporing og håndtering af pesticidpunktkilder - Introduktion til metoder til opsporing af pesticidpunktkilder Ida Holm Olesen, Region Syddanmark Nina Tuxen, Orbicon Jacqueline Falkenberg,

Læs mere

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 December 2016 Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Indhold Baggrund... 1 Grundvandsboring LB5... 1 Forhøjet indhold af klorid, sulfat og AOX... 2 Renovering af boring LB5... 2 Vurdering af mulige forureningskilde

Læs mere

Erfaringer ved brug af CSIA på forureningssager med chlorerede opløsningsmidler (dual CSIA) og pesticider

Erfaringer ved brug af CSIA på forureningssager med chlorerede opløsningsmidler (dual CSIA) og pesticider Erfaringer ved brug af CSIA på forureningssager med chlorerede opløsningsmidler (dual CSIA) og pesticider Vintermøde 2017, civilingeniør, ph.d. Katerina Tsitonaki kats@orbicon.dk og virkelige mange andre

Læs mere

3D Sårbarhedszonering

3D Sårbarhedszonering Projekt: kvalitetsledelsessystem Titel: 3D sårbarhedszonering Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: AMNIE Godkendt af: JEHAN Dato: 03-02-2017 Version: 1 3D Sårbarhedszonering ANVENDELSE AF 3D TYKKELSER

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

Måling med SorbiCell i vandløb og dræn

Måling med SorbiCell i vandløb og dræn Måling med SorbiCell i vandløb og dræn Hubert de Jonge, Sorbisense A/S Dette projekt er finanseret af: Indhold Prøvetagning med SorbiCell NiP i vandløb 5 Feltprocedure 6 Prøvetagning med SorbiCell NiP

Læs mere

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Lene Juul Nielsen og Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV VINTERMØDE Fagsession om villaolietanke Vingstedcentret 10. marts 2010 Baggrund

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Station Nord Risikovurdering ved tank 3 og 4, 2015

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Station Nord Risikovurdering ved tank 3 og 4, 2015 Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt 9122 Station Nord Risikovurdering ved tank 3 og 4, 2015 Miljøafdelingen, januar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 0. RESUME... 4 1.

Læs mere

Sag 1 Pesticider i et dansk opland

Sag 1 Pesticider i et dansk opland Risikovurdering af punktkildeforureninger i moræneler DTU V1D Julie C. Chambon1, Poul L. Bjerg1, Peter R. Jørgensen2 og Philip J. Binning1 1 2 DTU Miljø PJ-Bluetech Sag 1 Pesticider i et dansk opland Hvidovre

Læs mere

FORURENINGSFLUX FRA EN TCE-FORURENET LOKALITET: SAMMENLIGNING AF METODER

FORURENINGSFLUX FRA EN TCE-FORURENET LOKALITET: SAMMENLIGNING AF METODER FORURENINGSFLUX FRA EN TCE-FORURENET LOKALITET: SAMMENLIGNING AF METODER Civilingeniør, ph.d. Nina Tuxen 1 Ph.d.studerende Mads Troldborg Forskningsassistent Julie L.L. Kofoed Forskningsassistent Kristian

Læs mere

Guide til indledende undersøgelse af jordforureninger, der udgør en potentiel risiko for overfladevand. Helle Overgaard, Region Hovedstaden

Guide til indledende undersøgelse af jordforureninger, der udgør en potentiel risiko for overfladevand. Helle Overgaard, Region Hovedstaden Guide til indledende undersøgelse af jordforureninger, der udgør en potentiel risiko for overfladevand Helle Overgaard, Region Hovedstaden ATV Vintermøde, 10.-11. marts 2015 Deltagere i følgegruppe Miljøstyrelsen

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder

Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder Teknisk erfaringsopsamling for pesticidpunktkilder ATV vintermøde 2015 Vi må da kunne bruge vores samlede erfaringer til noget fremadrettet. Nina Tuxen Sandra Roost Trine Skov Jepsen Katarina Tsitonaki

Læs mere

HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ?

HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ? HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ? Afdelingsleder, hydrogeolog Tom Heron NIRAS ATV MØDE VALG AF AFVÆRGEMETODER HVORDAN FINDES DEN TEKNISK,

Læs mere

Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S. McKnight 1, Philip J. Binning 1 og Poul L. Bjerg 1

Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S. McKnight 1, Philip J. Binning 1 og Poul L. Bjerg 1 Metode til kvantificering af konceptuel og parameterusikkerhed ved beregning af forureningsflux og koncentrationer fra forurenede lokaliteter (V2 niveau) Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S.

Læs mere

KVANTIFICERING AF FORURENINGSFLUXE FRA EN GAMMEL LOSSEPLADS TIL OMKRINGLIGGENDE VANDRESSOURCER

KVANTIFICERING AF FORURENINGSFLUXE FRA EN GAMMEL LOSSEPLADS TIL OMKRINGLIGGENDE VANDRESSOURCER KVANTIFICERING AF FORURENINGSFLUXE FRA EN GAMMEL LOSSEPLADS TIL OMKRINGLIGGENDE VANDRESSOURCER PhD studerende Nanna Isbak Thomsen PhD studerende Nemanja Milosevic Civilingeniør Monika Balicki Civilingeniør

Læs mere

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen.

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2011 INDLEDNING... 3 SDEA...

Læs mere

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE BILAG 1 Dato 2013-11-19 Udarbejdet af STP Kontrolleret af LSC Godkendt af STP Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300

Læs mere

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening

Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening M iljøpr ojekt nr. 449 1999 Statistisk 3-D ber egning af sandsynligheden for at finde en jordforurening Lektor, cand.scient., lic.tech. Helle Holst IMM, Institut for Matematisk Modellering DTU, Danmarks

Læs mere

Hvem er ansvarlig* Øvrige aktører* Region Hovedstaden er færdig. Region Hovedstaden. Herlev, Region Hovedstaden Nordvand, HOFOR

Hvem er ansvarlig* Øvrige aktører* Region Hovedstaden er færdig. Region Hovedstaden. Herlev, Region Hovedstaden Nordvand, HOFOR Afrapportering af for grundvandsbeskyttelse 2014-2016 er i relation til den eksisterende forureningssituation Forureningskortlægning og forureningsundersøgelser Vandforsynings 2017 forventer at afslutte

Læs mere

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING ERFARINGER MED ETABLERING OG DRIFT AF FULD SKALA AFVÆRGE VED STIMULERET REDUKTIV DEKLORERING I MORÆNELER. DIRECT PUSH INJEKTION AF DONOR OG BIOMASSE PÅ VESTERBROGADE OG GL. KONGEVEJ, KØBENHAVN Civilingeniør

Læs mere

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn Notat Allingvej rørbassin - forundersøgelser Projekt: Allingvej rørbassin Udfærdiget af: Jacob Goth, Charlotte Krohn Projektnummer: 30.5228.41 Dato: 16. maj, 2018 Projektleder: Bo Bonnerup Kontrolleret

Læs mere

Københavns kommune Miljøkontrollen

Københavns kommune Miljøkontrollen Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S NIRAS Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk Københavns kommune Miljøkontrollen CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS NYMØLLE STENINDUSTRIER A/S NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF GRUNDVANDSANALYSER

Læs mere

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( )

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ) Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling miljoe@regionh.dk Frederiksberg Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens planlagte offentlige indsats i 2017 på jordforureningsområdet x. januar 2017

Læs mere

Lynge Grusgrav Supplerende undersøgelser - delområde B og D

Lynge Grusgrav Supplerende undersøgelser - delområde B og D Lynge Grusgrav Supplerende undersøgelser - delområde B og D Januar 2013 Region Hovedstaden Koncern Miljø Lynge Grusgrav Supplerende undersøgelser Delområde B og D Undersøgelsesrapport januar 2013 RH journal

Læs mere

Høvelte, Sjælsmark og Sandholm kaserner

Høvelte, Sjælsmark og Sandholm kaserner Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Forsvarets Bygnings- & Høvelte, Sjælsmark og Sandholm kaserner Moniteringsrapport nr. 15 Forvaltningsdivisionen Miljøafdelingen,

Læs mere

Dynamiske undersøgelser

Dynamiske undersøgelser Dynamiske undersøgelser Erfaringer og udfordringer ved dynamiske undersøgelser med udgangspunkt i undersøgelserne i Holstebro, herunder kort gennemgang af principperne ved metoden og hvor den er mest anvendelig

Læs mere

Primære re aktiviteter i REMTEC

Primære re aktiviteter i REMTEC Primære re aktiviteter i REMTEC Valg af lokalitet Forureningskarakterinsering Injektion af elektrondonor og bakterier Effekt af oprensning i gundvand and matrix Forureningskarakterisering Formål: Detaljeret

Læs mere

OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD

OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD Direktør Mikael E. Nielsen Dansk Miljørådgivning A/S ATV MØDE VALG AF AFVÆRGEMETODER HVORDAN FINDES DEN TEKNISK, ØKONOMISK OG MILJØMÆSSIGT

Læs mere

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger Principper og resultater af screening Gitte Lemming Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Poul

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere