Efter nøje overvejelser, så kunne jeg koge det ned til én sætning, hvad der er det helt essentielle i mit arbejde:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Efter nøje overvejelser, så kunne jeg koge det ned til én sætning, hvad der er det helt essentielle i mit arbejde:"

Transkript

1 1 Bestyrelsens beretning, Jysk Landbrug den 17. marts Bjarne Larsen. For et par uger siden var jeg inviteret over på Grindsted Landbrugsskole for at fortælle, hvad en landboforeningsformand arbejder med. Nogen gange skal der sådan en ydre anledning til, at man kommer til at reflektere lidt dybere over tingene. Efter nøje overvejelser, så kunne jeg koge det ned til én sætning, hvad der er det helt essentielle i mit arbejde: Som landboforeningsformand er min vigtigste opgave at vinde landbrugets troværdighed tilbage! Hvad mener jeg med det? Skulle jeg hellere have sagt, at min vigtigste opgave er at sætte hælene hårdt i og slå i bordet, når nogen stiller nye krav til os? Skulle jeg have sagt, at jeg knokler nat og dag for lukke munden på kritikere, der er totalt useriøse? Nej! Min vigtigste opgave er at vinde troværdigheden tilbage. Og det er sværere end man skulle tro! I løbet af de sidste 50 år har de fleste danskere nemlig mistet det naturlige tilhørsforhold, alle engang havde til landbruget. Dengang havde folk i bred forstand en fornemmelse af, hvordan tingene foregik og hvorfor. Men så kom mekaniseringen og strukturudviklingen, og vi var alt for sene til at erkende, at befolkningen samtidig mistede følingen med vores erhverv. Det er blevet vanvittig farligt for os. Fordi danskerne ved så lidt, er de blevet lette ofre for skræmmekampagner og propaganda. Kritikerne får lov at sætte dagsorden. Det gælder i dag, men det kulminerede nok i perioden fra Da jeg startede som formand for fem år siden var det helt vildt frustrerende at opleve, at kritik af landbruget nærmest blev slugt råt af politikere og medier. Kritikerne havde større troværdighed end vi havde! Og dermed også større indflydelse! Derfor så jeg det fra starten som den helt store opgave at skabe tillid. Det kræver mod, hårdt arbejde og en vedvarende indsats, men før vi for alvor har vundet troværdigheden og dermed tilliden - tilbage, så bliver vores argumenter ikke hørt. Der skal være tillid til, at det vi siger, det er også det, vi gør og omvendt. Det er en selvfølge, at vi overholder skrevne og uskrevne regler for godt landmandsskab, men det er mindst ligeså vigtigt, at vi er ærlige i vores argumentation og fremme i skoene uden at overspille vores rolle. Og

2 2 hele tiden skal vi huske, at der kritikere, der er målgruppen ikke vores meningsfæller. Det var vigtigt for mig at få indprentet i de unge på landbrugsskolen. De skal forstå, at de får en bedre tilværelse som landmand, hvis de har accept og forståelse fra deres naboer, ja, fra folk helt inde i byen og helt ovre på Christiansborg. For med accept og forståelse for landbruget, kommer vi til at stå meget stærkere i de situationer, hvor jeg som formand skal sætte hælene i. For, ja! selvfølgelig er det også en del af mit politiske arbejde at stå fast og give igen, når der er behov for det. Og det gør jeg også gerne, når det kræves. Men der er en uhyre simpel formel for, hvordan man opnår politisk indflydelse, og den ser I her: Virker den så i praksis? Ja, det siger min erfaring mig. Som jeg sagde til de unge mennesker på landbrugsskolen, så er vi slet ikke i mål endnu, men jeg fornemmer klart et stemningsskifte. Personligt styrer jeg efter nogle klare spilleregler, som I ser her:

3 3 Husk det nu, for det er vigtigt: Vi skal kommunikere med politikere på en måde, så de kan se meningen med at give landbruget udviklingsmuligheder. Den plan, blå blok har lagt for, hvad der punkt for punkt skal gøres, hvis partierne igen får regeringsmagten, viser, at der er blevet lyttet til os.

4 4 Kan man så have tillid til, at blå blok faktisk fører de her ting igennem, hvis de får magten? Altså efter alt hvad blå blok har sagt til Helle Thorning om løftebrud så skulle det undre mig meget, om ikke en ny borgerlig regering vil gøre alt for at leve op til sine valgløfter! Man må bare ikke glemme, at der skal et flertal til. Dem, der kan samle 90 mandater de bestemmer. De får ret. Og valget er så det næste, jeg vil komme ind på. Uanset hvem der vinder valget, så skal vi i landbruget kunne snakke med den nye regering. Det gælder også de lokale folketingsmedlemmer. Derfor har vi Jysk Landbrug efter moden overvejelse truffet den beslutning, at vi ikke yder støtte til enkeltpersoners valgkamp. Men så meget desto kraftigere vil jeg opfordre hver enkelt af jer til at overveje, om der er nogen blandt de lokale kandidater, der fortjener et kontant skulderklap fra jer i den valgkamp, der kommer. Det koster at føre valgkamp, og personligt har jeg valgt at støtte en kandidat. Det synes jeg også, I skulle overveje at gøre. Det aller vigtigste for mig at se, det er at vi får en regering, der tør føre en langsigtet politik i forhold til landbruget. Vi har brug for lange sigtelinjer ellers er vi fortsat fanget i edderkoppespindet. To ting giver mig dog grund til en forsigtig optimisme. For det første kan jeg mærke, når jeg er sammen med politikere, at de er langt mere optaget af de muligheder for indtjening og arbejdspladser, som vores erhverv står med. Det er, tror jeg, fordi vi er blevet bedre til at kommunikere med politikerne. De kan se meningen i at give landbruget udviklingsmuligheder. For det andet har jeg noteret mig, at kritikerne af vores erhverv virkelig opruster nu. Har I set et par af de nye kampagnevideoer fra Danmarks Naturfredningsforening, så ved I, hvad jeg mener. Og hvorfor gør det mig optimistisk? Fordi det er tegn på, at de er presset og ved at miste fodfæste. For 10 år siden var det slet ikke nødvendigt for dem at gøre noget for at blive hørt og få indflydelse. Men de har ikke længere så meget medvind. Deres visioner er lige så naive som de er horrible.

5 5 Naturfredningsforeningen mener, at Danmark skal være 100% økologisk. Først kræver de, at vi skal lukke ¾ af svineproduktionen, og så vil de have, at resten skal være økologisk. Over for den slags må jeg bare sige, at dér er jeg nødt til at glemme de pæne manerer! Når DN går til stålet på den måde, når Anima er ude med vildt fordrejede oplysninger om dyrevelfærd, eller når Kolmos fører sig frem med useriøse angreb om MRSA over for den slags er vi nødt til at smide fløjlshandskerne og synge i samme toneart som kritikerne. Det er jeg parat til, og det ved jeg, at I også hver især er. Jeg forstår ikke, hvorfor en organisation som Danmarks Naturfredningsforening modarbejder landbruget. Sammen kunne vi fortælle resten af verden, hvordan vi har et af verdens mest effektive og produktive landbrug samtidig med, at der er taget hånd om miljø, dyrevelfærd og natur. Dét er dét vi danske landmænd kan. Efter de her mere generelle betragtninger vil jeg vende mig mod de udfordringer, vi lige nu og i 2014 har været mest optaget af. Vandplanerne, 1. generation. Efter 6 høringer, 5 års forsinkelse, underkendelse i klagenævn, en tabt retssag og alvorlig kritik fra Rigsrevisionen så fik vi 30. oktober sidste år offentliggjort vandplanerne. Men utroligt nok så er der stadig masser af alvorlige fejl og mangler. Der er for mange vandløb med, og de er fejlklassificerede. Der er store faglige mangler og for eksempel en alt for ensidig fokus på kvælstof. Målene er urealistiske, og der mangler vurdering af konsekvenserne. Kort sagt, det er stadig noget makværk, som i bund og grund burde skrottes! L&F har da heller aldrig ikke accepteret 1. generations vandplaner, og derfor anlægger man nu en ny retssag. Det vil ske inden tidsfristen udløber 20. april i år. I mellemtiden er vi nu i gang med at forholde os til vandområdeplaner, der er 2. generation af vandplanerne. De blev sendt i høring to dage før jul sidste år, med en høringsfrist den 23. juni 2015, og skal være vedtaget senest 22. december De bygger oven på 1. generation af vandplaner, der som sagt først blev offentliggjort sidst i oktober, og som vi stadig er møghamrende utilfredse med. Så det hele starter vel forfra! De seneste meldinger fra Landbrug & Fødevarer er, at planerne skyder over målet, og efter hvad jeg forstår, barsler man snart med en ny retssag. Der bliver i den kommende tid holdt regionale møder om sagen, og jeg kan kun opfordre jer alle til at komme til Esbjerg den 30. april om aftenen, hvor turen er kommet til vores region.

6 6 Randzoner Som I ved vedtog et flertal i folketinget, at der skulle etableres ha dyrkningsfrie randzoner langs alle vandløb og søer i landzone. Det gav røre i hele landbruget, og presset også fra Landbrug & Fødevarer var så massivt i medierne og over for politikere og embedsværk, at resultatet blev en halvering af randzonerne til ha. Men er det en succes? Nej desværre. Det var i hvert fald bedre, hvis randzonerne slet ikke havde været der. Og nu står vi midt i et stort kompensationscirkus. I februar 2013 sagde fødevareminister Mette Gjerskov, at der var ingen tvivl om, at der var kompensation for randzoner. Det holdt lige nøjagtig til juli 2014, hvor der blev indgået en politisk aftale om at randzone-kompensation afvikles fra I stedet får randzoneramte fortrinsret til en ny pulje, hvor man kan søge tilskud til miljøteknologi og miljøprojekter. Ja, mange, mange tak siger jeg! Det er løftebrud af værste skuffe at svigte sådan et klart tilsagn om kompensation. Naturplan Danmark Noget, vi virkelig venter på i landbruget, er at komme væk fra en generel regulering og over til en målrettet regulering. Sådan som Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede. Men I ved sikkert alle sammen, at det tidligst bliver næste år, vi skal regne med at se noget som helst konkret. Vores krav er lige så enkle, som de er klare: Resultatet af en målrettet regulering skal være øget indtjening ellers kan det være lige meget. Vi må have lov at gødske optimalt på hele landbrugsarealet, og ingen må blive stillet ringere end i dag. Mens vi med spænding venter på, hvad udfaldet af det hele bliver, så har regeringen til gengæld fået en naturplan for gjort færdig. Den kan man sige både godt og skidt om:

7 7 Kæden hopper jo helt af, når der lige væltes nogle alvorlige restriktioner ind over 3-arealerne. På en række bedrifter er det indgreb så voldsomt, at det har ekspropriationslignende karakter. Man kan også sætte stort spørgsmålstegn ved den måde, arealerne er udpeget. Mange 3-arealer er alene registreret via luftfoto, og der er oven i købet en relativ uens registreringspraksis på tværs af kommuner. Derfor er Landbrug & Fødevarer i gang med en vurdering, der kan resultere i et juridisk skridt. Men hvad der specielt har provokeret mig i den her sag, det er miljøminister Kirsten Brosbøls kommentar om, at når nu vi fik halvdelen af randzonerne tilbage, så kan hun godt tage 3-arealerne. Så vi skal altså ligefrem være taknemmelige! Eller hvad? Med så dårlig en argumentation, så siger det mig, at hun har en rigtig dårlig sag. De økonomiske konsekvenser af et forbud mod at gøde og sprøjte på 3-arealer er ifølge SEGES et driftstab på 1500 kr. og et værditab på kr.pr. ha. Det løber op i 67 mio. i driftstab og 1,8 mia. kr. i værditab. Og dertil kommer yderligere tab som følge af harmoniproblemer, køb af erstatningsjord, udgifter til foderforsyning og så videre.

8 8 Lever vi virkelig i et samfund, der har råd til at sløse sådan med værdierne? Og har politikerne gjort sig klart, at vores gode produktive engarealer højst sandsynligt bare kommer til at gro til? Jeg tror ikke, sammenhængen er gået op for dem! Landbrugets kritikere prøver tit at give et billede af, at landmænd hader natur og kun tænker helt kortsigtet på at pine mest muligt ud af både jord og dyr. Det forholder sig lige modsat. En undersøgelse blandt 838 landmænd, viste at 77% af dem er landmænd for at arbejde med naturen og med dyr. Men det er et kæmpe dilemma, at som lovgivningen er i dag, kan landmænd komme til at spænde ben for sig selv ved at gøre noget godt for naturen. Der er en række eksempler på, at natur, der i mange tilfælde er blevet etableret eller plejet frivilligt af en landmand, ender med at være en vækst-barriere. Den udvikling betyder, at det for mange landmænd ikke længere er attraktivt at eje og etablere natur. Hvis der skal ske en positiv udvikling i arealet og kvaliteten af den danske natur, er det derfor helt afgørende, at få vendt den situation, så naturværdier ses som et positivt element på en landbrugsejendom. Man vil aldrig lykkes med en indsats på naturområdet, hvis det ikke er attraktivt for landmænd at have natur og at fremme natur. Med landmænd som positive medspillere, kan samfundet få rigtig meget natur og biodiversitet. Hvis man vil!

9 9 Økonomien Etableringslån til landbrug Vækstfonden har sammen med L&F og Finansrådet lanceret en ny lånetype til yngre landmænd, som ønsker at overtage og udvikle eksisterende bedrifter. Det er tiltrængt, hvis den øjeblikkelige afvikling af dansk landbrug skal bremses bare en smule op.

10 10 Det er ikke holdbart, at nødlidende ejendomme overtages af en nabo, for det hjælper ikke på generationsskiftet. Og at der virkelig er brug for at gøre noget ved det, det står klart, når man ser planchen her. I 2013 var kun to procent af landmændene under 35 år, og jeg tvivler på at det har ændret sig til det bedre siden. De erhvervspolitiske rammer Vi har store økonomiske udfordringer i landbruget, vores indtjening er for lille, gælden for stor. Mangel på likviditet slår folk ihjel. Samtidig er der så højt et tempo i nye krav om miljø og bedre dyrevelfærd, at de fleste ikke kan følge med. Tidligere kunne vi lånefinansiere, men nu skal vi tjene pengene, før vi kan brug dem. Det er sundt og godt, men vi er under tidspres og verdensmarkedet er ustabilt. Derfor SKAL de erhvervspolitiske rammer være bedre. Vi har sagt det samme i 3-4 år, og jeg synes også, at Landbrug & Fødevarer er gode til at skabe alliancer. Men det er ikke nok til, at det for alvor slår igennem i form af bedre vilkår. Vi rykker for lidt! Jeg siger ikke det her for at tale os ned i et hul. Jeg siger som dronningen, at vi skal tale op i stedet for at tale ned. Men kunne flere politikere ikke også prøve det? Hvis de nu prøvede at påskønne det fantastiske arbejde, og de imponerende resultater, der hver dag bliver nået ude på de danske bøndergårde. Hvis man fik signaler, der ku tyde på, at samfundet ønsker de arbejdspladser og den velfærd, som det kaster af sig, når vi hver dag går ud og fodrer vores dyr og passer vores afgrøder - så ville det give lidt fremtidstro. Og det har vi brug for. I den forbindelse, så er jeg da taknemmelig for, at den midlertidige oplagring af kød blev vedtaget. Det er absolut nødvendigt og et lille plaster på det sår, som Ruslandskrisen har skabt. Men på den lange bane er det kun åbning af nye markeder, der hjælper eller en tilpasning af produktionen.

11 11 Lokale emner Det næste afsnit i min beretning vil jeg tage de lokale briller på. Hvad har vi arbejdet med i Jysk Landbrug, og hvad er der kommet ud af det? Vandplanerne 1 og 2. generation I forbindelse med både 1. og 2. generation vandplaner har Jysk Landbrug arbejdet sammen landboorganisationerne i det sydlige Danmark. Jysk Landbrug har især haft fokus på markvanding via Task Force Gruppen Markvanding og vandløb. Indsatsen har båret frugt på den måde, at markvanding helt er undtaget for stramninger i de nye vandområdeplanerne. Tværtimod eksisterer der nu gode muligheder for, at kommunerne løsner op for mere markvanding selv i de røde områder, som ellers har været totalt afskåret fra at få nye tilladelser. Det skyldes, at man har skrottet at tage udgangspunkt i den såkaldte median-minimums-vandføring. Jeg kan med tilfredshed konstatere, at mange medlemmer allerede har fået meddelt mere vand per hektar. Jeg vil særligt fremhæve den praksis for markvandingstilladelser, som Vejle Kommune har indført. Hvis en landmand rammer loftet, kan han med gode argumenter søge, og så får han det vand, han har et dokumenteret behov for. Det har jeg ikke hørt nogen, der endnu har haft en dårlig oplevelse med. Efter snart fem års kamp for markvanding kan vi konstatere, at der ER sket et stemningsskift. Det startede som en kamp op ad muren. Nu oplever vi, at politikere fra næsten alle partier er parate til at finde løsninger. Der har kostet at nå så langt, men det var godt og rigtigt, at vi satte al prestige ind på at få et resultat her. Nu sætter vi al fokus på at få kommunerne til at gøre brug af de åbninger, der følger af vandområdeplanerne. Vi har taget initiativet i forhold til de Midt- og Sydvestjyske kommuner, og vi håber, de vil være med til i fællesskab at udvikle et nyt administrationsgrundlag. Det kan kun gå for langsomt!

12 12 Vi er også lykkedes med at få implementeret miniokkerbassiner som et virkemiddel til at opnå god økologisk tilstand i vandløb. Dermed undgår vi, at store landområder sættes under vand med henblik på okkerbekæmpelse. Jysk Landbrug har deltaget i arbejdet omkring vandrådene. Her er der med succes lykkedes at værne landbrugserhvervets omdriftsarealer. I forbindelse med vandområdeplanerne som er i høring frem til den 23. juni 2015, afgiver vi i samarbejde med nabo-landboorganisationerne et nyt fælles høringssvar, hvor vi kræver de samfundsøkonomiske konsekvenser afdækket. Vandløbsmøder Ligesom de øvrige år er alle vandløbslaug og foreningsmedlemmer blevet indbudt til vandløbsmøder. Gennem arbejdet i vandløbslaugene sikrer lodsejerne, at der udarbejdes vandløbsrapporter, som danner baggrund for kontakten til kommunerne. Resultatet er, at vi har stor succes med at få vandløbsregulativerne overholdt. Forbud mod store landbrug i Ikast-Brande Op til 28 procent af Ikast-Brande Kommunes areal skulle være lukket land for landbrug med over 500 DE. Det mente Natur- og Erhvervsstyrelsen i hvert fald. Styrelsen havde irettesat Ikast-Brande Kommune, fordi kommunen ikke havde skrevet forbudt for store landbrug i alle områder med særlig drikkevandsinteresse et areal, der altså dækker 28 procent af kommunen. For mig at se var det et eklatant eksempel på styring og overimplementering, og vi støttede kommunens udlægning af sagen. På baggrund af kritikken har Natur- og Erhvervsstyrelsen accepteret, at store landbrug godt kan udvikle sig i områder med særlig drikkevandsinteresse, blot der ikke er tale om barjordsprojekter. OSD-områder i Vejle Efter at et enigt koordinationsforum i Vejle har lagt linjerne for udformningen af indsatsen i Områder med Særlig Drikkevandsinteresse (OSD-områder), er Jysk Landbrug optimistisk. Koordinationsforummet går bort fra den kollektive afstraffelse, som kommunen lagde ud med i Giveområdet, hvor det længe så ud til, at kommunens krav ville skyde langt over målet. Nu er udmeldingen, at der skal sættes målrettet ind, hvor der er problemer. Og vel at mærke kun, hvis der i hele badekarret altså hele indvindingsområdet generelt er en opadgående tendens for nitratindholdet. Er tendensen nedadgående, vil en lokal overskridelse ikke få konsekvenser. Vejle Ådal Vejle Kommune går nu meget forsigtigt til værks i arbejdet med at udvikle erhverv og natur i Vejle Ådal. Man er bevidst om, at et tillidsfuldt samarbejde mellem erhvervene, lodsejerne, de øvrige interessenter og kommunen er en forudsætning. Derfor arbejder parterne nu på i fællesskab at formulere en erhvervs- og udviklingsstrategi for Vejle Ådal/Vejle Fjord. Hvis den proces lykkes, er det hensigten at gå videre med at afdække perspektiverne ved og muligheden for at etablere en nationalpark i området.

13 13 Vejle forsøger samtidig at involvere områder af Billund Kommune, nemlig Frederikshåb, Vandel Flyveplads og Grene Sande. I Jysk Landbrug er vi ikke pr. automatik modstandere. Men vi har lært af historien, og derfor går vi ikke ind og anbefaler lodsejerne det ene eller det andet. Dertil har vi for ofte set, at en landmand, der frivilligt er gået med i en form for naturprojekt, senere rammes af, at der er dannet ny natur måske adskillige 100 meter væk fra ejendommen men det påfører ham alligevel efterfølgende nogle begrænsninger. Hvis nogen har lyst, siger jeg held og lykke men man skal gøre sig klart, at man løber en risiko. Samtidig er der jo den særlige problematik, der handler om, at den landmand, der viser sin gode vilje og går med i nationalparken, kan risikere, at den nye natur på hans areal kan ligge sådan, at det udløser begrænsninger på naboejendommene, som på den måde bliver straffet. Nationalpark Skjern Å I øvrigt kan jeg oplyse, at man ovre vestpå er ved at genoplive planerne om en nationalpark Skjern Å. Men ifølge mine oplysninger, så bliver det denne gang sådan, at man kan holde sig udenfor. Hvis Hovenområdet, som protesterede så kraftigt sidste gang, siger nej tak, så kommer området ikke med. Særlig værdifuld landbrugsjord Jysk Landbrug var lodret uenig med et oplæg fra Vejle Kommune for hele Trekantsområdet, inklusiv Vejen og Billund kommuner. I oplægget fremgår det, at landbrugsjord i store zoner omkring større og mellemstore byer IKKE kan klassificeres som særlig værdifuld landbrugsjord. For store byer som Vejle og Horsens drejer det sig om en to kilometer bred zone om hele byen, mens det for en by som Brørup og tilsvarende byer er en zone på en kilometer. De meget store arealer i zonerne vil få karakter af B-jord med stor værdiforringelse til følge. Jysk Landbrug har protesteret mod at udstrække byzonen så langt. I en tid, hvor der i Danmark dagligt går et areal svarende til 30 fodboldbaner tabt, fordi jorden inddrages til andre formål, er der grund til at slås for den produktionsjord, der er tilbage. Vores meget indtrængende protester sikrede os foretræde ved et borgmestermøde i sidste måned, og her havde jeg den glæde, at et par af borgmestrene efter at have hørt på vores repræsentanter, gav tilsagn om at se på sagen igen. Så der er stadig håb! Dialogmøder I forbindelse med de årlige dialogmøder med Billund, Vejen, Ikast-Brande, Vejle og Kolding Kommuner har der især været fokus på vandplanerne, vandråd, større fleksibilitet i administration af husdyrloven, markvanding, miljøtilsyn, kommuneplansstrategi, indsatsplaner, nationalparker, spildevandplaner, nye 3- udpegninger og klimastrategi. I et femårs-perspektiv er der også her sket en dramatisk ændring til det bedre. Tidligere var afstanden mellem os og kommunerne stor, og det var uenighed, der dominerede. I dag kører det fortrinligt. Vi er ikke enige om alt, men vi møder velvilje. Et demokratisk valg kan faktisk gøre en stor forskel, og det viser i hvert fald mig, at det ikke er lige meget, om man gør en indsats for at få de rigtige personer valgt ind.

14 14 Jeg ser det også som positivt, at Vejen Kommune i samarbejde med Esbjerg, Varde og Tønder kommuner står bag denne folder, som et af vores medlemmer endda pryder forsiden af. Folderen er resultatet af et temmelig enestående samarbejde mellem de fire kommuner og landbrugets lokale organisationer. Formålet var at dokumentere landbrugets økonomiske og beskæftigelsesmæssige betydning i Sydvestjylland. Alle byrådsmedlemmer har fået den, og jeg håber, de virkelig læser og studerer den, for den giver et godt billede af den initiativlyst, der er i landbruget. Folderen ligger på bordet bagved, og jeg vil opfordre jer alle sammen til at tage et eksemplar med hjem. De politiske signaler fra vores borgmestre er faktisk opmuntrende læsning. Husdyrauktionen Det er ikke en fejl, at jeg ikke her i beretningen nævner noget om husdyrauktionen i Brørup. Vi er blevet opmærksom på nogle uhensigtsmæssigheder i den oprindelige aftale mellem husdyrauktionen, Brørup Landboforenings Fond og Jysk Landbrug. Vi er godt i gang med at få korrigere og rette til, så vi får den rette sammenhæng i tingene. Men under alle omstændigheder føler jeg ikke, at en status på husdyrauktionen har den brede interesse i medlemskredsen, og derfor vil jeg gå videre til næste emne.

15 15 Jysk Landbrugsrådgivning 2015 blev så året, hvor vi efter i meget lang tid at have holdt priserne i Jysk Landbrugsrådgivning i ro, blev nødt til at give priserne et mindre nøk opad. Den slags er aldrig noget man bliver populær på, så det vil jeg elegant overlade til Torben at forklare, når han får ordet. Kontingentstigning Til gengæld er det mig og bestyrelsen i Jysk Landbrug, der skal stå på mål for den kontingentstigning, vi har præsenteret jer for i år. Den direkte anledning var som bekendt endnu en stigning i kontingentet til Landbrug & Fødevarer. Hvis Jysk Landbrugs aktiviteter skulle hvile i sig selv, så skulle kontingentet have været noget højere. Men faktisk har vi i flere år kunnet føre overskud fra Jysk Landbrugsrådgivning over i foreningens kasse. I bestyrelsen synes vi det er rimeligt, at en del af det årlige overskud i rådgivningen efter behov kan bidrage til ejerforeningerne og vores politiske arbejde. Vi vil fortsat sørge for at konsolidere rådgivningen, men det er også af afgørende betydning for jer medlemmer, at der er ressourcer til det politiske arbejde. Er det fair, at jer der køber mest rådgivning, derved indirekte også kommer til at bidrage mest til foreningen? Ja, det mener jeg faktisk godt, jeg kan forsvare. Alt andet lige, så betyder muligheden for markvanding, kampen for at bevare agerjord til landbrugsformål og retten til at eksistere og ekspandere nok mere for et stort landbrug end for et deltidsbrug.

16 16 Jysk planteavlsrådgivning - formand Tage Schmidt Informationssøgning på internettet sparer tid og penge. I Jysk Landbrugsrådgivning er vi derfor stolte over, at vi var de første til at udvikle en app med en række værktøjer og nyttige opslag inden for planteavl og kvægbrug. Hidtil har app en skulle hentes på en særlig hjemmeside, men om en god uges tid kan alle med Android-telefoner gratis hente den på Google Play, og til 1. april er den også tilgængelig i AppStore. Vi forventer den får en enorm udbredelse, og allerede i den eksisterende mere primitive udgave har brugere brugt den gange det sidste årstid. Særligt i de kommende måneder vil den være nyttig til forårsarbejdet, hvor både udsædsberegner og gyllefordelingsberegner er god at have ved hånden. I årets løb har vi taget aktuelle problemstillinger op ved hyppige demonstrationer i marken. Dyrkning af rug, efterafgrøder, etablering af vinterraps, sortsforsøg i korn og majs, kartoffelmarkvandring osv. Vi indkalder nogle gange med kort varsel, og gerne i samarbejde med lokale maskinstationer eller firmaer. I juli handlede det om majssygdomme, og i november var der maskindemonstration af knusning af grønafgrøder og stubrester af majs. I 2015, og har blandt andet planlagt et vårbyg-tema, en rugmatch og en demonstration vedrørende gylle til majs. Igennem de senere år er der sket en kraftig stigning i udtagning af jordprøver, fordi kalktrang og mangel på fosfor eller kalium er et stigende problem, selvom der tilføres husdyrgødning. Der er sågar for første gang i mange år set marker med kobbermangel. Jævnlige jordprøver er en forudsætning for at undgå pludselige store udbyttetab. I 2014 har vi gjort en særlig stor indsats for at forberede landmænd på de nye grønne krav til sædskifte og MFO-arealer. Vi arrangerede halmballemøder flere steder, og informationsmøder for deltidslandmænd på begge centre. Det er svært at få de mindre ejendomme tilpasset, ligesom det er meget uheldigt, at man ikke kan bruge kvælstofsamlende planter som efterafgrøder, så man kunne bruge MFO-efterafgrøderne til at opbygge muld og frugtbarhed. Produktionsrådgivning vinder frem. Vi har nu specialiserede tilbud indenfor salgsafgrøder, grovfoder og kartofler. I kartoffel-rådgivningen arbejdes der med benchmarking, og på 2. år fortsætter besøgsaftalen for AKM kunder.

17 17 Økonomien klemmer i landbruget. Det var derfor helt naturligt, at Jysk Plantedag i år havde Produktionsstyring i marken økonomi, nøgletal og praksis som hovedtema. Dagen var velbesøgt og gav eksempler på, at det nytter at være målrettet med markdriften. Brugergruppe kvæg Formand Gregers Kristensen Brugergruppe Kvæg starter med at notere sig, at i kvægbruget anno 2015 er der kommet nye ord at forholde sig til: SEGES Kvæg, shredlage, kompakt fuldfoder og restbeløb pr. ko. Fra et kvægbrug i udvikling med historisk høj mælkepris i 2014 er vi tilbage ved en meget lav mælkepris, der sætter likviditeten under pres. Vi leverer stadig mælk til den samme pris som for 25 år siden, samtidig med kapacitetsomkostningerne udgør en stadig større andel af dækningsbidraget. Men dansk kvægbrug har de sidste 25 år leveret en effektivisering, som få kan måle sig med i Danmark. Det er der grund til at være stolt af! I årets løb har Brugergruppe Kvæg arbejdet for at få moderniseringstilskud til staldbyggeri til malkekøer for at give bedre dyrevelfærd og for at opfylde Lov om hold af kvæg. I 2015 er der afsat 100 mio. kr., og tilskud skal søges i perioden fra den 19. marts til den 19. maj. Der gives 20% tilskud til nye stalde og 40% tilskud til ændringer af eksisterende stalde. Som noget nyt er der i år indført faste kvægpakker, hvor man til fast pris eller som abonnement køber kvægrådgivning. På personalesiden har vi udvidet med en ny profilkonsulent, der med en baggrund som mangeårig kvægrådgiver i det sønderjyske har været en styrkelse af afdelingen. Til bestyrelsen for SEGES Kvæg, som tidligere hed Dansk Kvæg, lykkedes det på Kvægkongressen i sidste måned at få genvalgt brugergruppens kandidat, Jørn Kjær Madsen. Brugergruppen sætter pris på en lokal og direkte kontakt ind i SEGES, Kvægs bestyrelse.

18 18 Brugergruppe svin formand Søren Søndergaard Brugergruppe Svin har i 2014 primært arbejdet med landspolitiske emner via repræsentationen i Videncenter for Svineproduktion har på mange måder været et rædselsår for de danske svineproducenter. Det startede med fundet af svinepest i Polen og de baltiske lande. Det betød et øget fokus på smittebeskyttelse kombineret med et prisfald på grise, da Rusland lukkede for import af svinekød. I løbet af året udviklede konflikten i Ukraine sig og medførte, at det var umuligt at få genåbnet for eksporten af svinekød. Det var med til at udløse et dramatisk prisfald, som betyder, at vi nu står i en af de største indtjeningskriser i mange år. Parallelt med det har vi gennem nu snart et år haft næsten ugentlige omtaler i pressen om enten dyrevelfærd i svineproduktion eller MRSA. Især MRSA-debatten har til tider været meget skinger, og det har været en vanskelig opgave, at få tilstrækkelig taletid i medierne til at forklare proportionerne i debatten. Man skal huske, at MRSA-bakterien oprindelig er blevet resistent pga. menneskers antibiotikaforbrug. På et tidspunkt har den så bevæget sig over på dyr, herunder grise. I perioden har der været 4 dødsfald i Danmark pga. husdyr-mrsa. I samme periode var der over 1500 dødsfald af andre stafylokok-bakterier, herunder de øvrige MRSA-typer. Ikke desto mindre skal vi selvfølgelig i fremtiden også i husdyrproduktionen tage ansvar for at forebygge udvikling af antibiotikaresistens. Derfor arbejder vi på fortsat at have et af de laveste forbrug af antibiotika i verden. Samtidig forsøger vi internationalt at få flere til at forpligte sig til at nedbringe forbruget hos både dyr og mennesker. I sommeren 2014 havde Søren Søndergaard fødevareministeren i praktik en dag. Det var en god dag, hvor der blev udvekslet synspunkter, og ministeren deltog i de praktiske arbejdsopgaver i stalden. Han mente bagefter, at dyrevelfærden var høj i de danske svinestalde, og at debatten om god dyrevelfærd ikke er så sort/hvid, som den ofte bliver gjort til. Her bagefter kan man så bare undre sig over, hvor kort hukommelsen kan være! Mange andre spændende emner rører sig inden for svinebranchen herunder arbejdet med udvikling af en ny Danavl-strategi og etablering af en ny vaskehal ved grænsen til at hjælpe med at beskytte mod eksotiske svinesygdomme som PED og Svinepest. I Jysk Landbrugsrådgivning supplerer vi vores svinerådgivning med et stærkt team fra Svinerådgivningen i Herning. Samarbejdet med Svinerådgivningen fungerer godt, og vi mener den løsning giver vores medlemmer mest value for money.

19 19 Årsberetning Jysk Økologi 2014 Næstformand Hans Peder Nielsen I Jysk Økologi har vi oplevet en kundetilgang på 10%, så vi nu har 475 kunder. Ca. 125 er økologiske mælkeproducenter, og deres efterspørgsel har stor betydning for vores økologiske rådgivning. Vi har efter hånden mange kunder uden for vores naturlige geografiske område, og vi færdes nu i hele Danmark. Rådgivningsaktiviteten hos de økologiske kvægbrugere på Sjælland er stor, og det samme gør sig så småt gældende i den nordlige del af Jylland. Som noget nyt i 2014 tog vi rundt i landet i efteråret og afholdt 4 debatmøder, hos 4 forskellige økologiske kvægbrugere i syd, nord, øst og vest. Der kom 65 deltagere på møderne som virkelig gav indspil til en livlig og konstruktiv debat. Vi har efterfølgende haft kontakt til en del og besøgt dem. De gode erfaringer fra disse møder vil vi forsætte med i Jysk Økologi har stadig formandsposten i styrgruppen for Dansk Økologi. En vigtig post til indflydelse på den økologiske rådgivning i DLBR-rådgivningsvirksomhederne rundt i landet. Brugergruppe-medlemmerne kommer med gode indspil til, hvordan Jysk Økologi skal udvikle sig. To af medlemmerne i Brugergruppen er indvalgt i sektionsbestyrelsen i L&F, Økologi. Det giver en direkte vej til maskinrummet, hvor beslutningerne træffes. Brugergruppen var ligeledes meget aktiv omkring valget til den ledige formandspost i Landbrug og Fødevarers Økologisektion i november.

20 20 Formandsberetning fra deltid: Formand Bo S. Pedersen 2014 var året hvor rapporten om deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning blev udgivet af Videncentret for Landbrug. Rapporten viser, at deltidslandmændene har en produktionsværdi for det danske samfund på 24mia. kr. Deltidslandbruget genererer cirka arbejdspladser. Det er tankevækkende og meget positivt, at deltidslandmænd kan yde et så betydeligt bidrag til det danske samfund - ud over at passe et lønmodtagerjob ved siden af. Deltidslandmændene spiller en vigtig rolle for landdistrikterne også gennem den betydelige værdi, de skaber i deres fritid. Men udfordringerne står i kø. Udlægning af MFO-områder, krav til afgrødevariation og syn af marksprøjter er dyrt for en lille bedrift, og med til at gøre det besværligt at være deltidslandmand. Brugergruppen er meget bekymret for, om flere vil nå frem til, at det ikke er ulejligheden værd, når der opstår nye miljøkrav og myndighederne fortsætter med at opfinde nye love og bekendtgørelser. Det er en kendsgerning, at der startes meget få nye deltidsbrug op. Stramme muligheder spiller også ind. På positivsiden tæller, at der er en øget interesse for lokalt producerede varer såvel i butikker som ved direkte salg fra gårdene. Her er potentiale for at både små og store landbrug kan sælge produkter til en høj afregningspris. Det kræver dog, at man kan knytte en god historie til sit produkt og til sit landbrug, men så vil det gode budskab også sprede sig som ringe i vandet. Strategiarbejdet

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Location: Axeltorv 3, Copenhagen. Interview is scheduled for 10AM. Interviewer: Hvad er din jobtitel? Niels Peter: Direktør for Miljø og Energi. Interviewer:

Læs mere

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Jesper Lassen Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi Københavns Universitet jlas[a]foi.ku.dk

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Grøn Vækst og vandplanerne. Claus S. Madsen Planterådgiver AgroPro Konference den 22. oktober 2010

Grøn Vækst og vandplanerne. Claus S. Madsen Planterådgiver AgroPro Konference den 22. oktober 2010 Grøn Vækst og vandplanerne Claus S. Madsen Planterådgiver AgroPro Konference den 22. oktober 2010 Præsentation Claus S. Madsen, Agronom, miljø- og planterådgiver AgroPro, Sjælland 30 år som rådgiver for

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

International driftsleder

International driftsleder International driftsleder med traineeforløb i Østeuropa VEJLBY LANDBRUGSSKOLE - centret for moderne landbrugsuddannelse I Slovakiet bliver ideerne til virkelighed Jonas Juhl Kristensen blev i foråret spurgt,

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø Danmarks miljømålsætninger for et godt vandmiljø i 2015 Danmark skal have et godt vandmiljø fjorde og hav rig på natur, planter og fisk. Det er

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere

Jagter det gode liv på landet

Jagter det gode liv på landet 36 INTERVIEWS Jagter det gode liv på landet Der er ca. 30.000 deltidsbedrifter i Danmark. Deltidslandbruget i Danmark er kendetegnet ved en mangfoldighed i bedriftstyper, skabt gennem en bredde i deltidslandmandens

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD

LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD Peter Sandøe IPH, FOI & CeBRA www. Københavns Universitet, LIFE bioethics.kvl.dk BAGGRUND For tre år siden samme sted fremlagde Det Dyreetiske Råd

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Trædepudesvidninger hos slagtekyllinger Et eksempel på strategier for bedre dyrevelfærd

Trædepudesvidninger hos slagtekyllinger Et eksempel på strategier for bedre dyrevelfærd Trædepudesvidninger hos slagtekyllinger Et eksempel på strategier for bedre dyrevelfærd Jesper Lassen & Annemette Nielsen Fødevareøkonomisk Institut KU-LIFE Videncenter for Dyrevelfærd Konference 2011

Læs mere

VEDTÆGTER. for Jysk Landbrug

VEDTÆGTER. for Jysk Landbrug VEDTÆGTER for Jysk Landbrug Marts 2015 Navn og hjemsted 1 Foreningens navn er Jysk Landbrug med hjemsted i Billund Kommune. Foreningen er dannet i 2008 ved fusion mellem Brørup Landboforening og Midtjysk

Læs mere

Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden?

Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden? Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden? Med indførelse af de tiltag, der er vedtaget i Grøn Vækst i juni 2009 og Grøn Vækst 2,0 i 2010 påvirkes danske landmænds konkurrenceevne generelt negativt,

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Tak for invitationen. Det er en stor fornøjelse at være med til at åbne Landsskuet i Herning. Dyrskuer er altid fulde af inspiration, og man er klar til

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2%

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2% 1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde 1 46.3% 2. Mand 2 52.4% 3. Kan/vil ikke tage stilling 3 1.2% 2. Hvilken aldersgruppe tilhører du? 1. 20 29 år 2. 30 39 år 3. 40 49 år 4. 50 59 år 1. 1 2. 2 3. 3 5. 60 6. Kan

Læs mere

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag.

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag. Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2015 Velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Spørgsmål til barriereundersøgelsen Smart Natura

Spørgsmål til barriereundersøgelsen Smart Natura Spørgsmål til barriereundersøgelsen Smart Natura Spørgeskema rettet mod lodsejere i de to pilotområder Demografi 20-30 31-40 41-50 51-60 61-70 71+ Alder Køn Mand Kvinde Er du fuldtidslandmand? Hvad din

Læs mere

NYTÅRSKURER I KREDSEN

NYTÅRSKURER I KREDSEN Vises e-mailen ikke ordentligt? Se onlineversion. NYHEDSBREV: 16. JANUAR 2014 ANNI MATTHIESENS NYHEDSBREV Vær social - hold dig opdateret og deltag i debatten NYTÅRSKURER I KREDSEN Den første uge i januar

Læs mere

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014 Side 1 af 5 Beretning 2013/2014 2013 har været et år, hvor der har været travlt med at se fremad i Værløse Boldklub, men for en kort bemærkning kigger vi lige tilbage og gør status på, hvad vi har opnået,

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Mellem bedrag og den rette kurs Om forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning

Mellem bedrag og den rette kurs Om forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Mellem bedrag og den rette kurs Om forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Jesper Lassen Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Københavns Universitet

Læs mere

Program. 22.00 Tak for i aften

Program. 22.00 Tak for i aften Program Cirka tider Oplægsholder 20.30 Hvor vil vi hen med økologien? v. Hans Erik Jørgensen og Michael Svane, Økologisektionen 20.45 Økologi på SEGES v. Kirsten Holst Sørensen DLBR-Økologi v. Erik Andersen

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013

Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013 Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013 Kære alle Nu har I hørt om QLF og hæftet, men for de af Jer, som måske ikke kender os tre heroppe så godt, vil jeg starte

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Generalforsamling 2018 (27/2-19).

Generalforsamling 2018 (27/2-19). Generalforsamling 2018 (27/2-19). Lad os begynde med lidt tørre tal. I 2018 pumpede vi 213.680 m3 op af jorden. Af det blev 209.200 m3 pumpet ud af vandværket - differencen brugt til skylning. Vores egne

Læs mere

GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN

GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN Vises e-mailen ikke ordentligt? Se onlineversion. NYHEDSBREV: 18. FEBRUAR 2014 ANNI MATTHIESENS NYHEDSBREV Vær social - hold dig opdateret og deltag i debatten GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN Traditionen

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 106 Offentligt Den 22. november 2006 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Læs mere

Her er et par tommelfinger-regler:

Her er et par tommelfinger-regler: Om taktik i IMP par Har du ikke ofte prøvet, med stort besvær og knagende hjerne, at vinde 10 stik i 4 ruder, og glædet dig over de 130 point du har vundet? Blot for - når parturneringsregnskabssedlen

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Fælles løsninger - for natur og landbrug René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Om collective Impact - en metode udviklet af RealDania Nogle samfundsproblemer er for komplekse til, at én organisation

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 34-2015

ØkonomiNyt nr. 34-2015 ØkonomiNyt nr. 34-2015 Den generelle økonomiske vækst... 1 Forventning til renteudviklingen... 2 Forventning til markedsudviklingen... 3 Stigende afrapporteringskrav til banker... 4 Hvad gør landboforeningen

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug NAT/TEK 4-6 klasse Hedensted Kommune er en landkommune, hvor der ikke er langt til det nærmeste landbrug. Markerne passes af store maskiner og dyrene bor i de store

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Forpagtning af nød og lyst

Forpagtning af nød og lyst Juni 2017 Forpagtning af nød og lyst Baggrund Landbruget har siden starten af 80 erne oplevet en støt stigning i arealet af forpagtet jord. Notatet gengiver den hidtidige udvikling, den forventede udvikling

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 04/06/19

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 04/06/19 ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 04/06/19 Walk & talk ved Kongeåen Søndag den 2. maj var der inviteret til en dejlig gåtur i naturen langs Kongeåen og sådan et tilbud kunne jeg selvfølgelig ikke modstå. Vi

Læs mere

Gudenå-sag lander på ministeren bord

Gudenå-sag lander på ministeren bord Nyhedsbrev fra Danske Vandløb 16. august 2019 Gudenå-sag lander på ministeren bord Danske Vandløb har fået sat gang i debatten om Gudenå-systemet, og det er nu kommet frem, at miljøminister Lea Werdelin

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017

Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Leder Leder Vi kan være godt tilfredse med 2017 Der var meget at glæde sig over i det forgangne år. Fødevare- og landbrugspakken slog for alvor igennem i forbindelse med årets høst. PSO-afgiften er under

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareøkonomisk Institut Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Læs mere

Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015

Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015 Formandens beretning Bjæverskov håndbold generalforsamling den 9. marts. 2015 Så står jeg her igen ved min 7. beretning som formand. Jeg tager nu hul på mit sidste år som formand da det må være på tide

Læs mere

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Kristian Gade Marts 2015 Prioriteter i 2014/2015 EU s landbrugsreform Lov om hold af kvæg Miljøteknologi og moderniseringsstøtte Ammoniak og metan Veterinærområdet

Læs mere

Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker,

Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker, Prædiken Fastelavnssøndag 2014, 2.tekstrække, Luk 18,31-43. Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker, der pludselig er blevet meget klogere end alle vi andre. Mennesker

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER?

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? Tillid er som at tage hinanden i hånden og gå ud på isen sammen. Skridt for skridt ser man, om isen kan bære. Tina Øllgaard Bentzen skriver ph.d.-afhandling om tillid

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Flyt magt, lobbyisme og politisk kommunikation

Flyt magt, lobbyisme og politisk kommunikation Flyt magt, lobbyisme og politisk kommunikation Landbrug & Fødevarer 18. september 2015 16 historiske punkter Undergødskningen af markerne udfases gradvist frem til 2017. EU-ligestilling af harmoniregler

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den aktuelle økonomiske situation Hvad er der sket? Før finanskrisen Højkonjunktur Liberal finansiering Omkostningsstigninger

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. februar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække Salmer DDS 12: Min sjæl, du Herren love Dåb: DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

Projekt Miljø i sædskiftet

Projekt Miljø i sædskiftet Projekt Miljø i sædskiftet Hvorfor? I projektet ønsker vi at afprøve og demonstrere nogle af de miljøordninger, der knyttet sig til arealer i omdrift. Vi vil undersøge konsekvensen og effekten af en mere

Læs mere

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Og vi kan gå videre til næste, og det er rammeaftale for 2016 på det sociale område. Hvem ønsker ordet til den? Hüseyin Arac, Socialdemokraterne. Værsgo.

Læs mere

Hvad skal bonden anvende sin tid til? V. Direktør Per Grønbæk, Midtjysk Landboforening- Rådgivningscenter Give - Grindsted - DK

Hvad skal bonden anvende sin tid til? V. Direktør Per Grønbæk, Midtjysk Landboforening- Rådgivningscenter Give - Grindsted - DK Hvad skal bonden anvende sin tid til? V. Direktør Per Grønbæk, Midtjysk Landboforening- Rådgivningscenter Give - Grindsted - DK Introduktion: Indlægget vil tage udgangspunkt i mine erfaringer som rådgiver

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere