Rusmiddelstrategi. Borger med alkoholproblem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rusmiddelstrategi. Borger med alkoholproblem"

Transkript

1 Rusmiddelstrategi I Fanø Kommune skal alle borgere opleve, at det er let og naturligt at leve et sundt liv. For langt de fleste mennesker er forbruget af rusmidler og alkohol forbundet med hyggelige stunder i selskab med venner og familie. Imidlertid kan der opstå perioder, hvor forbruget indvirker negativt på din eller din families trivsel. I de situationer skal du vide, at der er hjælp at hente som borger eller pårørende. Som borger med et alkoholproblem, har du faktisk krav på, at blive hjulpet. Fanø Kommunes tilbud afspejler hele din situation. Der er således tilbud målrettet dig som borger, din familie og dine børn. Rusmiddel, - og alkoholproblemer indvirker ikke alene på din livskvalitet, din arbejdsevne og din fritid. Din familie (samlever, ægtefælle og børn) påvirkes ligeledes af problemet, og har brug for støtte og rådgivning sideløbende med din behandling. Løsningerne er helhedsorienterede og afspejler de differentierede behov, I som familie har. Samlever Borger med alkoholproblem Netværk Børn Fanø Kommunes rusmiddelstrategi afspejler værdierne: 1. Tidlig opsporing & fokus på forebyggelse 2. Helhedsorienterede løsninger & fokus på familiens og netværkets ressourcer 3. Koordinerede forløb & fokus på tværfaglig viden I Fanø Kommune prioriterer vi forebyggelse og tidlig opsporing. Vi italesætter forbrug af rusmidler og alkohol, og understøtter dig med information viden der kan omsættes i en travl hverdag med job, fritid og familie. I situationer hvor der er behov for støtte og rådgivning, tilbyder Fanø Kommune differentierede indsatser, som afspejler dit - og dine pårørendes behov. Vi tager udgangspunkt i jeres ressourcer, og inddrager hele jeres situation i helhedsorienterede løsninger. Løsningerne leveres som et koordineret samarbejde på tværs af faggrupper, på den måde sikrer vi at du oplever effektive forløb, der virker. Hvis vi skal lykkes med, at omsætte de overordnede værdier til praksis, er det afgørende at vi er tydelige omkring hvor vi vil hen, hvorfor vi vil det, og ikke mindst hvordan vi kommer derhen. Derfor suppleres rusmiddelstrategien med konkrete handleplaner, målrettet professionelle i Fanø Kommune.

2 Børn og unge handleplaner Familieorienteret alkoholbehandling I Danmark skønnes børn, at vokse op i en familie med alkoholmisbrug 1. Det svarer til 2-3 elever i hver folkeskoleklasse (SST, 2016). I Fanø Kommune, er andelen af borgere der angiver at have et problematisk alkoholforbrug (24 %) samt et alkoholforbrug over højrisikogrænsen (14 %) den højeste på landsplan. Imidlertid var kun 6 borgere i alkoholbehandling i Flertallet af de personer, der er i alkoholbehandling har en familie med et eller flere børn. Tal fra Alkoholbehandlingen i Esbjerg viser, at 56 % af de indskrevne borgere har samkvem med- eller hjemmeboende børn under 18 år (Alkoholbehandlingen, 2016). Alkoholproblemer indvirker ikke kun på den drikkende. I familier med et problematisk alkoholforbrug, belastes foruden den drikkende, også partneren og børnene. Partneren bliver oftest påvirket i ligeså høj grad som den drikkende, og for børnene betyder det, at de risikerer at miste opmærksomheden fra begge forældre (SST, 2016). Konsekvenserne er store, og følger ofte børnene ind i ungdoms- og voksentilværelsen, hvor 1/3 udvikler psykiske vanskeligheder som angst, depression og spiseforstyrrelser, og 1/3 udvikler et narko- eller alkoholproblem (ca. 40 % af personer i alkoholbehandling, er selv vokset op i et alkoholhjem) (SST, 2016). Jo tidligere en familie får hjælp til, at løse problemerne, des større er mulighederne for, at sikre at familien kan blive velfungerende, og børnene kan sikres en tryg og stabil opvækst. Italesættelse og aftabuisering er afgørende, hvis familierne skal have en tidlig indsats. Når vi italesætter skadeligt forbrug af alkohol, er antallet af genstande sekundært. Derimod mener vi, at der er tale om et skadeligt alkoholforbrug når: Brugen af alkohol virker forstyrrende ind på de opgaver og funktioner, som skal varetages i familien, eller de følelsesmæssige bånd mellem mennesker belastes og forstyrres af en andens alkoholproblem (Psyk. Frid A. Hansen). I Fanø Kommune inddrager vi hele familien, når vi iværksætter indsatser. Familier og børn er forskellige, og derfor skal hjælpen afspejle den enkelte families behov. Vi inddrager familiens ressourcer og behov, og differentierer de løsninger vi iværksætter, så de afspejler den enkelte families behov. Indsatsens omdrejningspunkt er de teams, der omgiver familien. Teamsene er afgørende i ønsket om, at differentiere indsatser, så de tiltag der iværksættes, afspejler familiens behov, og vi derved understøtter barnets trivsel på den bedste måde årige angiver at være vokset op i et hjem med alkoholmisbrug (SFI, SST 2008). 2 Alkoholbehandlingen i Esbjerg. Derudover kan der være indskrevet borgere i AA (Anonyme Alkoholikere), Lænken mv.

3 Læsevejledning handleplaner I Fanø Kommune skal alle børn trives uanset udgangspunkt. Som professionel spiller du en afgørende rolle. Du besidder en uvurderlig viden om barnet og familien, og er ofte den første, der bliver opmærksom på et barns trivsel og udvikling. Det stiller dig samtidigt overfor en række udfordringer og dilemmaer. Med dette redskab, ønsker vi at understøtte dig i, at italesætte dine fornemmelser og observationer. Når du observerer signaler hos børn og unge, er den primære indgangsvinkel barnets mistrivsel. Når børnene viser tegn på, at de mistrives, så kan forklaringen ligge mange andre steder, men hvis vi ikke begynder at italesætte det, så kan vi heller ikke tage hånd om det og hjælpe barnet (Frid A. Hansen, cand.psych.) Årsagen til barnets mistrivsel er således sekundær, og kan skyldes et alkoholproblem i familien. Du vil oftest være usikker på dine fornemmelser, fordi du ikke kan vide dig sikker på årsagen. Imidlertid er det vigtigt, at du alligevel handler på din fornemmelse, og italesætter dine observationer ofte vil de vise sig at være rigtige. For at du kan lykkes med, at italesætte dine observationer, er det afgørende at du ved, hvad du skal være opmærksom på, hvordan du bliver klogere på din opmærksomhed, og ikke mindst hvad du skal gøre med din viden. Med dette materiale understøttes du som professionel i, at italesætte og agere på den opmærksomhed, som du iagttager hos barnet. Materialet skal anvendes som et supplerende redskab, og det er således dig som professionel, der sætter rammen og indholdet i samtalen med forælderen det er ikke en plan for hvordan det skal gøres, men hvordan det kan gøres. Selve udmøntningen af handleplanerne understøttes af strukturen på bekymringsskemaet og den elektroniske stafetlog (KMD) 3 (p. 5). Handleplanerne er udformet, så de afspejler de enkelte niveauer i stafetloggen (indsatsniveauer), og derfor skal handleplanerne ses i relation til denne. De enkelte niveauer i stafetten understøttes af redskaber, som kan anvendes efter behov. Materialet kan anvendes på tværs af forvaltningens områder, og kan således tages i brug i dagpleje, vuggestue, børnehave, fritidsklub, skole samt i forvaltningens socialafdeling. Materialet suppleres med tilhørende pjecer (målrettet forældre). 3 KMD stafetlog benyttes i Fanø Kommune som et redskab til, at opspore og monitorere børn i mistrivsel. Redskabet understøtter det tværfaglige samarbejde på tværs af forvaltningens faggrupper.

4 Struktur arbejdsgange

5 Ved fornemmelse Som medarbejder i Fanø Kommunes institutioner og skole, spiller du en vigtig rolle. Du er oftest den første til, at blive opmærksom på et barns trivsel eller udvikling. Imidlertid vil du opleve, at blive usikker på din fornemmelse, fordi det kan være vanskeligt, at være sikker på årsagen til barnets mistrivsel. Du vil ofte kunne stole på din fornemmelse. At gå fra en ubevidst fornemmelse til bevidsthed om et problem handler om, at gøre status over, hvad du ser vedrørende barnet. I nedenstående guideline, vil du få input til, hvordan du kan komme videre. Guidelinen er inddelt i tre trin. 1. Analyser din fornemmelse Når du skal analysere din fornemmelse, skal du skrive dine observationer ned. Skriv ned hvad du har set og hørt. Vær opmærksom på signaler hos barnet og forældrene, når du gør status over dine observationer (se boks 1). I nogle situationer vil du opleve at signalerne er klare og entydige, i andre tilfælde vil du opleve, at de er vage og tvetydige. Vær altid opmærksom, hvis et barn er overdrevent ansvarligt og tilpasningsvilligt. Dette er hyppige signaler hos børn, der vokser op med en psykisk syg forælder eller en forælder der drikker for meget. I skoleregi hvor forældrekontakten er mere sparsom end i f.eks. daginstitutionerne, er det afgørende at du tager udgangspunkt i din fornemmelse omkring barnets signaler. Det er vigtigt at du undgår tolkninger og er opmærksom på, at dine observationer skal kunne tåle, at få din underskrift under. Boks 1. Signaler på alkoholproblematikker i hjemmet hos børn og forældre Børns signaler kan være - Tristhed, hæmning, mangel på mimik, tilbagetrukken. - Udad reagerende eller overdreven tilpasning. - Psykosomatiske symptomer (mavesmerter, hovedpine, spændinger, ufrivillig vandladning/afføring). - Problemer med venner/socialt tilhørsforhold tager sjældent venner med hjem (større børn), er oftest alene. - Svigtende indsats i skolen (forældrenes drikkemønster). Forældrenes signaler kan være - Skiftende stemningsleje, lader andre hente og bringe barnet eller har påfaldende travlt med at komme ud af døren. Deltager ikke i møder/forældresamtaler. - Lugter af alkohol, møder beruset op. Vær altid opmærksom, hvis et barn er overdrevent ansvarligt og tilpasningsvilligt. Dette er hyppige signaler hos børn, der vokser op med psykisk syge forældre, eller en forælder der drikker for meget. Kilde: Helle Lindgaard, cand.psych., PhD.

6 2. Orienter din leder Orienter din leder om dine observationer og fornemmelser. Du skal orientere din leder om dine observationer senest efter 14 dage. I opretter sammen en stafetlog (niveau 0) og der udpeges en stafetholder (oftest dig, som er tættest på barnet). I kan vælge at starte op på et SØM-skema (bilag 1). Samtidigt skal forældrene orienteres om, at der er opmærksomhed på deres barn, og der oprettes en stafetlog. Forældrenes samtykke skal indhentes. Du kan anvende principperne i den nødvendige samtale p. 9 som understøttende redskab. Er du den eneste der er bekymret, skal du overveje en underretning. 3. Gør status Du gør status sammen med din leder på et opmærksomhedsmøde (niveau 1). Mødet afholdes i regi af institutionen / skolen 1 gang om måneden. Foruden deltagelse af dig og din leder, deltager sundhedsplejerske og en socialrådgiver. Forud for mødet orienteres alle mødedeltagere om dagsordenen (de oprettede stafetlogs, som skal drøftes). Mødet tager udgangspunkt i et SØM-skema (bilag 1). På baggrund af SØM-skemaet vurderer I om: 1. I kan se tiden an (i så fald skal der fastsættes en tidsfrist, f.eks. 14 dage) eller 2. der er grund til bekymring og der skal vælges handlevej A, B eller C (se nedenstående step Fra Bekymring til handling). I kan i denne proces gøre brug af sparring med det interne team, f.eks. forvaltningens familierådgiver eller det eksterne ALFA team (se bilag 2). Dog skal du være opmærksom på, at der ved henvendelse til f.eks. ALFA teamet altid skal indhentes samtykke fra forældrene. Er du den eneste der er bekymret, skal du overveje en underretning.

7 Fra bekymring til handling Ved fortsat bekymring for et barns trivsel (der skal vælges handlevej A, B eller C), foretages en vurdering af det fremadrettede arbejde med barnet, herunder hvordan barnet bedst støttes og i hvilket regi. Du kan med fordel gøre dig nogle tanker om følgende forud til mødet: Hvor bekymret er du for barnets status indenfor følgende områder: Vurder barnets status Følelsesmæssig tilstand Evne til at indgå i sociale relationer Intellektuel tilstand Fysisk tilstand Barnets selvværd og selvtillid Er barnets udviklingsstatus tilfredsstillende for alderen Vurder barnets situation i øvrigt Relationer til forældre, personale, andre Omsorgssituation (sikkerhed, almindelig pleje) Følelsesmæssig kontakt til forældre, personale, andre Er barnet i en truet situation Er der tilgængelige ressourcer i familiens netværk Benyttes disse ressourcer Hvordan er de voksnes samarbejde om barnet På baggrund af din vurdering af bekymringen, vælges den handling, der bedst understøtter barnet. Der kan vælges mellem 3 handleveje: A. Handlevej. Vi klarer selv indsatsen (stafetlog niveau 1) Barnet har behov for pædagogisk støtte og omsorg, som dagpasning/institution/skolen er i stand til at tilbyde i samarbejde med forældrene. B. Handlevej. Visitationsmøde på forvaltningen (stafetlog niveau 2) Barnet har behov for støtte som ligger udenfor skolens/dagpasningens muligheder. Der indkaldes til visitationsmøde i forvaltningen. C. Handlevej. Tværfaglig vurdering og koordinering (stafetlog niveau 3) Der er behov for en tværfaglig vurdering og koordinering af indsatsen for barnet. Det videre forløb vurderes på et tværfagligt møde i Ankerhuset.

8 Den nødvendige samtale Det kan være forbundet med dilemmaer og udfordringer, at skulle tage en samtale med forældre om bekymring for deres barn. Imidlertid er det afgørende, at du som professionel italesætter din bekymring overfor forældrene. Du kender familien bedst, og det er afgørende at du inddrager denne viden i samtalen. Samtalen kan gennemføres på forskellige niveauer f.eks. i forbindelse med oprettelsen af stafetloggen på niveau 0, ved indhentning af samtykke eller i forbindelse med udfyldelsen af SØMskemaet (p. 5). I nedenstående guideline får du input til, hvordan du kan planlægge, afholde, evaluere og følge op på samtalen med forældrene (cok.dk): Prøv at tænke igennem hvorfor I forventer, at samtalen bliver svær Hvorfor tror I, at den er svær for forældrene? Hvad er de bange for? Hvordan kan I tilrettelægge samtalen, så barnets mistrivsel bliver det centrale i samtalen? Kan I afdramatisere forældrenes frygt og stadig fastholde alkoholproblemets alvor? Hvad er det værste der kan ske under samtalen? Hvad er det bedste resultat, der kan komme ud af samtalen? Hvem skal deltage? I bør altid være mindst to ansatte til samtalen, hvoraf den ene skal være lederen. Overvej om stafetholderen (den person der er tættest på barnet) skal deltage i samtalen, eller om denne person skal fredes af hensyn til ønsket om, at bevare den gode kontakt til barnet Deltager vedkommende ikke i samtalen, er det vigtigt at denne person inddrages i planlægningen af samtalen Det praktiske Lav en dagsorden inden samtalen, hvor I afstemmer rollefordeling (hvem siger hvad, hvem er ordstyrer og referent), varighed og mål. I skal sikre jer, at I har fået sat ord på jeres bekymring for barnet. Giv forældrene en kopi af dagsordenen Hav information og pjece klar med diverse tilbud til behandling mv. Hold hovedet koldt og hjertet varmt Udtryk forståelse for, at samtalen kan være ubehagelig for forældrene, lev dig ind i deres frygt og uro, men hold fast i at samtalen er nødvendig Husk at det er en bekymring I skal formidle - ikke en anklage! Se mennesket bag alkoholproblemet signaler det! Principper i samtalen: Fremfør så konkret som muligt, de iagttagelser der ligger til grund for bekymringen

9 Undersøg om forældrene deler bekymringen? Hvorfor tror de at barnet har det dårligt? (f.eks. Hvad tænker du om de signaler jeg fortæller dig om dit barn? Hvad tænker du baggrunden kan være? ) Har barnet fortalt om alkoholmisbruget, fortælles dette inden forældrene bliver spurgt til, hvorfor de tror barnet har det dårligt Bekræft forældrenes positive kompetencer, hvor de er til stede Inddrag åbne spørgsmål om alkoholforbruget (f.eks. Hvordan er alkohol en del af jeres familie?, Hvordan bruger du alkohol? ) Søge at opnå forældres indsigt og forståelse af, at forbruget er et problem for deres børn/familieliv kræve ikke indrømmelse Søge at motivere til at ændre, modtage behandling ved behov Vejlede og rådgive om støtte- og behandlingsmuligheder for voksne (se bilag 3) Drøfte og aftale, hvilken hjælp barnet har brug for. Hvad tror forældrene? (f.eks. Hvordan kan vi bedst sammen hjælpe jeres barn? ) Søge løsningsforslag, der er holdbare for børn og forældre Sørg for at forældrene føler sig forstået og respekteret, så der kan startes en forandringsproces Evaluering og opsamling på aftaler og beslutninger Overvej hvordan mødet vil indvirke på barnet efterfølgende. Tal med forældrene om, at barnet gør det så godt som det kan, men at du tror, barnet trænger til hjælp. Overvej at sige: Har jeg nogen grund til, at tro at det jeg har observeret hos barnet, får en negativ indflydelse på, hvordan I reagerer overfor barnet derhjemme? Planlægge opfølgning. Er der sket ændringer, og hvilke? Er kommet ny information, som skal føre til ændring af handlevej (A, B eller C?) Der udarbejdes notat til stafetlog, som forældrene får adgang til

10 (afsnit der kommer) Forholdsregler ved berusede forældres afhentning af børn Introduktion af forvaltningen At skrive en underretning

11 Bilag 1. SØM Skema

12 Bilag 2. Organisering Familieorienteret alkoholbehandling I Fanø Kommune er arbejdet med familieorienteret alkoholbehandling organiseret med udgangspunkt i en styregruppe, et ALFA-team, forvaltningen, medarbejdere i daginstitutioner og skole - samt den enkelte familie (figur 1). Styregruppen består af repræsentanter fra forvaltningens områder. Styregruppen udgør nøglepersoner og ledere, der har deltaget i opkvalificeringskurser om familieorienteret alkoholbehandling. Gruppen mødes fire gange årligt, og har følgende primære opgaver: at sikre ledelsesmæssig opbakning til projektet at agere som tovholder på projektet i relation til interne og eksterne samarbejdspartnere sikre opkvalificering af medarbejdere indenfor forvaltningens institutioner og skole deltagelse i møder med ALFA teamet sparring og rådgivning på tværfaglige drøftelser ALFA teamet (Alkoholbehandlingen og Familieteamet) er etableret som et forum for drøftelse af børnefamilier med alkoholproblemer i regi af Familieafdelingen og Alkoholbehandlingen. Målet er at skabe et helhedsorienteret og effektivt behandlingsforløb for familien. Henvisningen til ALFA teamet kan ske ved, at forvaltningen eller den professionelle henvender sig på vegne af en familie (efter borgerens samtykke), eller ved at borgeren selv tager kontakt til teamet. Tilsvarende kan Alkoholbehandlingen henvise til ALFA teamet, når de møder en drikkende, der har børn under 18 år. ALFA teamet mødes ad hoc, når behovet opstår. Forvaltningen i Fanø Kommune udgør myndighedspersoner (arbejdes videre). Medarbejdere i daginstitutioner og skole udgør et vigtigt omdrejningspunkt for, de indsatser der iværksættes. Medarbejderne har ofte en værdifuld viden, som kan medvirke til, at understøtte barnet og familien på den bedste måde. Den enkelte familie udgør et centralt omdrejningspunkt i de indsatser og tiltag, der iværksættes i familieorienteret alkoholbehandling. Det er afgørende, at de indsatser og tiltag vi iværksætter afspejler den enkelte families ressourcer og behov, så de virker efter hensigten. Figur 1. Organisering Familieorienteret alkoholbehandling Styregruppe Medarbejdere Barnet & familien Forvaltningen ALFAteamet

13 Bilag 3. Kontaktinformationer Ved behov for sparring omkring et barn og en familie, er det afgørende at du ved, hvem du skal henvende dig til. Styregruppen Styregruppen udgør repræsentanter, der besidder en viden om alkohol i familier. Ved behov for sparring og/eller rådgivning, kan gruppens medlemmer kontaktes enkeltvis, eller du kan kontakte den medarbejder, som du mener, repræsenterer det område, som du har brug for sparring omkring. Styregruppens medlemmer: Maria Skou Nybo, velfærdskonsulent. Tlf.: , Mail: bgmsn@fanoe.dk. Else Hjort, familievejleder Tlf.:, Mail: Hanne Holland, sundhedsplejerske. Tlf.:, Mail: Hanne Aarestrup, familievejleder. Tlf.:, Mail: Liza Ørtvig, støttepædagog Odden Børnehave. Tlf.:, Mail: Anette L. Hansen, viceskoleleder Fanø Skole. Tlf.:, Mail: ALFA- teamet ALFA-teamet udgør en familierådgiver fra hhv. Vejen, Varde, Esbjerg og Fanø Kommune samt en alkoholbehandler fra Alkoholbehandlingen i Esbjerg. Temaet kan kontaktes, hvis du har behov for sparring og rådgivning omkring et barn og en familie. ALFA-temaet kan kontaktes via Alkoholbehandlingens sekretariat. Tlf.: Fanø Kommunes lokale repræsentant i ALFA- teamet: Else Hjort, familievejleder. Tlf.:, Mail: Forvaltningen Forvaltningen i Fanø Kommune udgør 1 socialrådgiver og 1 leder. Derudover er der ansat en familievejleder. Forvaltningen kontaktes ved behov for sparring og rådgivning, og kan bidrage med visitering til det fremadrettede arbejde med barnet og familien. Forvaltningens ansatte: Mette Von Qualen, socialrådgiver. Tlf.:, Mail: (Leder) Else Hjort, familievejleder. Tlf.:, Mail:

14 Handleplaner til rusmiddelstrategien Ældreomra det I Fanø Kommune skal alle opleve, at det er let og naturligt at leve et sundt liv uden afhængighed og skadelige konsekvenser af alkohol eller andre rusmidler. Et skadeligt forbrug af rusmidler bliver italesat og der tilbydes den fornødne hjælp. De fleste danskere drikker alkohol og opfatter det som en naturlig del af deres sociale liv. Mange danskere har et stort alkoholforbrug, der over tid kan udvikle sig og få alvorlige konsekvenser i form af sociale, sundhedsmæssige og økonomiske omkostninger. Problemer med alkohol er ikke forbeholdt særligt udsatte grupper, og konsekvenserne af et stort alkoholforbrug rammer andre end personen, der drikker. En undersøgelse fra 2010 viste, at 22 % af borgere med en alkoholrelateret kontakt til sygehus modtog personlig og praktisk hjælp mod 4 % af borgere uden alkoholoverforbrug. Kilde: Håndbog om forebyggelse på ældreområdet, Sundhedsstyrelsen Alkoholindtagelse hos ældre mennesker er forbundet med de samme helbredsmæssige, psykiske og sociale risici som for yngre, men hos ældre kan følgevirkningerne være sværere og opstå ved et relativt mindre alkoholindtag Overgangen fra at drikke socialt til at udvikle afhængighed er glidende. Kun få personer med et problematisk alkoholforbrug søger behandling, fordi alkoholvaner opfattes som en privat sag. Hvis alkohol giver problemer, opfattes det som tabu i vores kultur. På landsplan vurderes personer over 16 år, at være storforbrugere af alkohol. Heraf skønnes personer at have et skadeligt forbrug hvilket betyder, at de har pådraget sig fysiske, psykiske sygdomme, tilstande eller skader personer skønnes at være afhængige af alkohol, heraf er kun 8 % i behandling. Kilde: Center for alkoholforskning, Statens institut for Folkesundhed & Syddansk Universitet 2008 Sundhedsprofilen 2013, Fanø Kommune: Sammenlignet med øvrige kommuner i Region Syddanmark har Fanø Kommune den højeste forekomst af borgere, der - overskrider højrisikogrænsen - overskrider lavrisikogrænsen - jævnligt drikker mere end fem genstande ved samme lejlighed - viser tegn på et problematisk alkoholforbrug Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil Hvordan har du det? trivsel, sundhed og sygdom blandt voksne i Region Syddanmark 2013 s. 216, 222, 226, 234 På baggrund af forskningsresultater har Sundhedsstyrelsen formuleret syv anbefalinger om alkohol: - Intet alkoholforbrug er risikofrit for helbredet - Drik ikke alkohol for din sundheds skyld - Der er en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd - Der er en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd - Stop før 5 genstande ved samme lejlighed - Gravide skal undgå alkohol, og kvinder, der prøver at blive gravide, anbefales at undgå

15 alkohol for en sikkerheds skyld - Ældre skal være særlig forsigtige med alkohol Risici ved alkoholforbrug hos ældre: Ældre får generelt en højere alkoholpromille end yngre ved indtagelse af samme mængde alkohol. Årsagen er, at kropssammensætningen ændres hos ældre mennesker, så der er mindre vandfase og større fedtfase. Den kønsmæssige forskel udlignes med alderen. Det medfører, at alkoholen fordeles i et mindre volumen. Det samme indtag af alkohol vil fx medføre en 20 % højere alkoholkoncentration hos en 60 årig end hos end 20 årig. Ældre mennesker har større følsomhed overfor alkohol. Det skyldes blandt andet, at organernes kapacitet bliver mindre hos ældre. Disse fysiologiske ændringer gør, at ældre i højere grad end yngre er sårbare over for alkohols skadelige påvirkninger. Ældre mennesker har oftere sygdomme eller tilstande, som kan forværres af alkohol. Det drejer sig fx om afkalkede knogler med knoglebrud, hjertesygdom, søvnproblemer, svimmelhed, faldtendens, inkontinens, forhøjet blodtryk og hukommelsesproblemer. Faldtendensen er desuden meget hyppigere hos ældre mennesker, der indtager alkohol. Ældre mennesker er oftere i behandling med medicin, hvor virkningen heraf kan forstærkes eller mindskes, når der indtages alkohol. Det drejer sig fx om sovemedicin, medicin mod angst, depression, smerter eller infektion. Ældre mennesker får oftere en demenssygdom end yngre, da forekomsten af demens stiger med alderen. Et mangeårigt overforbrug af alkohol øger risikoen for udvikling af demens. Kilde: Forebyggelse på ældreområdet. Håndbog til kommunerne 2015, Sundhedsstyrelsen Et alkoholoverforbrug kan have mange forskelligartede årsager - omgangskreds, vaner, ensomhed, tab af ægtefælle, psykiske problemer etc. Som medarbejder i Rehab & Omsorg og på Fanø Plejecenter understøtter du, at borgerne mestrer et sammenhængende og selvstændigt liv uden afhængighed og skadelige konsekvenser af alkohol. For den enkelte medarbejder kan det være en udfordring at formidle hjælpen, da borgeren ofte er ude af stand til at erkende alkoholoverforbruget, og derfor ikke oplever et behov for at få hjælp. Borgere, der ønsker hjælp og er startet i behandling risikerer ofte at komme ud for tilbagefald. På trods af de forhindringer der kan være på vejen tilbage til en tilværelse uden alkoholoverforbrug, er det vigtigt, at du som medarbejder spørger til alkohol det kan gøre en forskel. For at sikre den bedste indsats over for den enkelte borger er det vigtigt at møde borgeren med respekt og empati, samt at koordinere indsatsen med kollegerne via sparring og ved oprettelse af en indsatsplan. Efter behov oprettes et koordinerende team, hvor borgerens målsætninger er formuleret. Læsevejledning handleplaner Som medarbejder i Fanø Kommune kan du være den, der først observerer signaler på et alkoholoverforbrug. De udfordringer og dilemmaer, der i den forbindelse kan opstå, skal du aldrig møde alene. Hent hjælp og sparring hos dine kolleger i gruppen, hos teamleder, sygeplejerske etc. De borgere du møder, som har en alkoholproblematik, skal kende tilbuddene om rådgivning og behandling.

16 Derfor er det vigtigt, at det tabu, der i vores kultur er omkring alkohol, ikke forhindrer at du, som medarbejdere i Fanø Kommune taler med borgerne om, at hvis forbruget er blevet for stort, er der hjælp at hente. Du skal vide, hvordan du handler, når du ser signaler på et alkoholoverforbrug og du skal kende tilbuddene om rådgivning og behandling. Se Handleplan. Det er en fordel, at du har kendskab til enkle guidelines for samtalen med borgeren (Se bilag 1 og 2). Anvend i øvrigt de samtaleteknikker, procedurer, redskaber til dokumentation og kommunikation du i forvejen anvender. Herunder hjælp og sparring fra kolleger, samarbejdspartnere og teamleder.

17 Handleplan

18 Bilag 1 Spørgeguide

19 Bilag 2 Spørg til alkohol det kan gøre en forskel. Guideline Tal med borgeren med respekt og empati. Samtalen med borgeren kan ske i naturlig tilknytning til et i forvejen aftalt besøg, eller det kan skønnes mest hensigtsmæssigt at inddrage en kollega. Overvej hvem der bedst formidler budskabet til borgeren, og hvordan. Det hensigtsmæssigt at medbringe pjecen Er dit forbrug af alkohol større end godt er? Heldigvis er der hjælp at hente. 19 Denne fremgangsmåde kan anvendes: 1. Indled samtalen I forbindelse med forebyggende hjemmebesøg/ sygeplejefaglig udredning/ funktionsvurdering spørger vi til alkoholvaner, fordi alkohol kan påvirke f.eks. din sundhed og dit familieliv. Jeg vil derfor gerne stille dig et par spørgsmål om alkohol. Vil det være i orden? (spørge om tilladelse til at tage emnet op) Udtryk forståelse for, at samtalen kan føles ubehagelig. 2. Undersøg borgerens alkoholforbrug : Spørgemetode 1 eller 2 3. Henvis ved behov Der er flere muligheder for at få hjælp, hvis alkoholforbruget er blevet for stort. Må jeg have lov til at give dig en folder om tilbuddene? Du kan bestille en tid selv, eller vi kan booke en tid sammen 4. Opret indsatsplan, med beskrivelse af problemstillingen, borgerens mål og hvad der er borgerens motivation. Opfølgning: evaluering i indsatsplanen ud fra borgerens mål samt de iværksatte handlinger. Herudover sparring hos kolleger, teamleder, sygeplejerske.

20 Bilag 3 Observationer Tidlige tegn: Borger indtager alkohol tidligt på dagen Flere observationer noteres i forbindelse med undervisning af frontpersonale Tydelige tegn: Ofte alkoholpåvirket Alkoholpåvirket i forbindelse med fald 20 Flere observationer noteres i forbindelse med undervisning af frontpersonale

21 Bilag 4. Oversigt tilbud til borger rådgivning og behandling Fanø Kommunes tilbud til borgere med et alkoholmisbrug afspejler ambitionen om, at indsatserne er helhedsorienterede og afspejler borgerens og dennes families behov (se figur 3). Tilbuddene er samlet i pjecer målrettet den enkelte borger. Disse kan udleveres til borgeren. Figur 3. Vifte af tilbud til borgere Tilbud til unge Tilbud til pårørende 21 Tilbud til børn Tilbud til misbruger For at vi kan lykkes med at sikre indsatser, der virker efter hensigten, er det afgørende at tilbuddene differentieres til det behov den enkelte borger har. (her beskrives tilbud til de enkelte målgrupper)

Udviklingsplan for kvalitet i sagsbehandlingen af udsatte børn og unge i Fanø Kommune

Udviklingsplan for kvalitet i sagsbehandlingen af udsatte børn og unge i Fanø Kommune Udviklingsplan for kvalitet i sagsbehandlingen af udsatte børn og unge i Fanø Kommune Indledning Fanø Kommunes Udviklingsplan for kvalitet i sagsbehandlingen af udsatte børn og unge, tager afsæt i analyser

Læs mere

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv med overskud til også at være noget

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

1 of 14. Alkoholpolitik for. Syddjurs Kommune

1 of 14. Alkoholpolitik for. Syddjurs Kommune 1 of 14 Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 1 2 of 14 Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste

Læs mere

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 2 Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv med overskud til også at være noget

Læs mere

Velfærdspolitik Fanø Kommune

Velfærdspolitik Fanø Kommune Velfærdspolitik Fanø Kommune Indledning I Fanø Kommune skal vi sikre velfærd for alle borgere. Vi ønsker at alle borgere, uanset udgangspunkt skal kunne vælge det sunde liv, hvor borgeren støttes i at

Læs mere

Børn i familier med alkoholproblemer

Børn i familier med alkoholproblemer Børn i familier med alkoholproblemer Handlevejledning Udarbejdet november 2008 Pjecen kan hentes på www.vejle.dk/alkohol Indhold Afsnit 1: Forældre med alkoholproblemer. Det er vigtigt at gribe ind!...4

Læs mere

Vejledning til alkoholpolitik for Klub området

Vejledning til alkoholpolitik for Klub området Vejledning til alkoholpolitik for Klub området Juli 2010 Baggrunden for en alkoholpolitik Man anslår, at ca. 225.000 børn/unge i Danmark vokser op i familier med alkoholmisbrug (Kilde: Børn bliver også

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene?

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene? ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER Ser du tegnene? Alkohol og stoffer kan give dårlig trivsel Som fagperson er det vigtigt, at du reagerer, når du oplever, at et barn ikke trives. Derfor skal du være opmærksom

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats -kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til den samarbejdsmodel kaldet Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor

Læs mere

Ældre og misbrug. Alkoholforebyggelse, hvad virker? Alkoholkonference 24. februar 2014. v. Jette Nyboe og Lise Skov Pedersen, Socialstyrelsen

Ældre og misbrug. Alkoholforebyggelse, hvad virker? Alkoholkonference 24. februar 2014. v. Jette Nyboe og Lise Skov Pedersen, Socialstyrelsen Ældre og misbrug Alkoholforebyggelse, hvad virker? Alkoholkonference 24. februar 2014 v. Jette Nyboe og Lise Skov Pedersen, Socialstyrelsen Håndbog om forebyggelse på ældreområdet Håndbogens temaer: Selvmordsadfærd

Læs mere

Handlevejledning. Børn i familier med alkoholproblemer. 1 Illustration: Pia Thaulovs

Handlevejledning. Børn i familier med alkoholproblemer. 1 Illustration: Pia Thaulovs Handlevejledning Børn i familier med alkoholproblemer 1 Illustration: Pia Thaulovs Indholdsfortegnelse Indledning 03 Alkoholproblemer 04 Omsorgssvigt 6 Fra bekymring til handling 08 Oversigt - Handleveje

Læs mere

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Indledning Varde Kommune ønsker med denne Rusmiddelstrategi at sætte fokus på brug og misbrug af både alkohol og illegale rusmidler. Brug og misbrug af alkohol og illegale

Læs mere

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes?

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Velkommen til temadagen Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det videre arbejde med implementering

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 3. kvartal 217 Politikere & Udvalg Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, september 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. halvår 218 Politikere & Udvalg Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, september 218. Indhold Læsevejledning... 3 Baseline... 4 Nettodriftsudgifter,

Læs mere

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje ] Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

VORES ALKO HOLD NING

VORES ALKO HOLD NING VORES ALKO HOLD NING LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE har en holdning til alkohol, der baserer sig på de grundlæggende værdier: Baggrunden for at formulere vores alkoholdning er et ønske om at hæve debutalderen

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 2. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, juni 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Bruttodriftsudgifter...

Læs mere

Der er endnu ikke udviklet risikogrænser for ældre i Europa.

Der er endnu ikke udviklet risikogrænser for ældre i Europa. 11 ÆLDRE OG ALKOHOL Dette afsnit belyser ældres alkoholvaner. Både i forhold til forbrug, men også sygelighed, sygehuskontakter og død som følge af alkohol samt behandling for alkoholoverforbrug, belyses.

Læs mere

Handlevejledning. Når forældre drikker for meget. Der er hjælp at få til alle i familien. Det vedrører både børnene og de voksne.

Handlevejledning. Når forældre drikker for meget. Der er hjælp at få til alle i familien. Det vedrører både børnene og de voksne. Handlevejledning Når forældre drikker for meget Der er hjælp at få til alle i familien. Det vedrører både børnene og de voksne. Holstebro Kommune 2008 Indholdsfortegnelse Handlevejledning oversigt Handlevejledning

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Børn i familier med alkoholproblemer. Hvad gør jeg? Til personale i skoler, SFO er, klubber, daginstitutioner, dagpleje og sundhedspleje

Børn i familier med alkoholproblemer. Hvad gør jeg? Til personale i skoler, SFO er, klubber, daginstitutioner, dagpleje og sundhedspleje Børn i familier med alkoholproblemer Hvad gør jeg? Til personale i skoler, SFO er, klubber, daginstitutioner, dagpleje og sundhedspleje Indhold Formål og baggrund... 3 Hvornår er der tale om et alkoholproblem?...

Læs mere

Sagsgange og handleguides for dagplejen.

Sagsgange og handleguides for dagplejen. Sagsgange og handleguides for dagplejen. Brugen af trivselsskemaerne er et led i den tidlige forebyggelse og indsats som Vejen Kommune har stort fokus på. Vejen Kommunes definition på forebyggelse opdeles

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til samarbejdsmodellen Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor udsatte

Læs mere

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene?

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene? ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER Ser du tegnene? Alkohol og stoffer kan give dårlig trivsel Som fagperson er det vigtigt, at du reagerer, når du oplever, at et barn ikke trives. Derfor skal du være opmærksom

Læs mere

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer Steffen Christensen Børn i familier med alkoholproblemer Overordnede problemstillinger: Børn får ikke den støtte, de bør have Børn får ofte støtten

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. kvartal 218 Politikere & Udvalg Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 218. Indhold Læsevejledning... 3 Baseline Nettodriftsudgifter...

Læs mere

VELKOMMEN til præsentation af Stafetlog. Samarbejde, dokumentation og gode overgange

VELKOMMEN til præsentation af Stafetlog. Samarbejde, dokumentation og gode overgange VELKOMMEN til præsentation af Stafetlog Samarbejde, dokumentation og gode overgange Præsentation af mig selv Helle Madsen 54 år Uddannet sosionom/familieterapeut/supervisor/coach Tværfaglig konsulent i

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Familier med alkoholproblemer!

Familier med alkoholproblemer! Familier med alkoholproblemer! Tidlig indsats Hvordan hjælper vi bedst! Lisbet Kimer Alkoholenheden Slagelse Kommune Tlf: 40800889 Side 1 Som de fleste tænker på alkohol Hip Hip Hurra Af P.S. Krøyer 1888

Læs mere

Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009

Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009 Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009 Indledning Med strukturreformen i 2007 fik kommunerne det samlede ansvar for den vederlagsfri alkoholbehandling og -rådgivning og den borgerrettede

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

Til medarbejdere i behandlings- og socialpsykiatri

Til medarbejdere i behandlings- og socialpsykiatri Til medarbejdere i behandlings- og socialpsykiatri Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol

Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol Nordisk folkesundhedskonference At tale om alkohol Den forebyggende samtale om alkohol erfaringer fra Frederikshavn kommune. Side 2 Hvem er jeg Rebekka Vestergaard Larsen Sygeplejerske i 12 år Arbejdet

Læs mere

Redskaber til trivselsevaluering, som du finder i dette materiale

Redskaber til trivselsevaluering, som du finder i dette materiale Trivselsevaluering Du foretager din trivselsevaluering med udgangspunkt i trivselsdimensionerne for børn i sundhedsplejen og trivselsdimensionerne for forældre til børn i sundhedsplejen (se oversigter).

Læs mere

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM FAMILIEAFDELINGERNE, KOMMUNALE DAGBEHANDLINGSTILBUD I HOLSTEBRO, STRUER OG LEMVIG KOMMUNER OG Center for Rusmiddel og Forebyggelse Formål: Formålet med at lave en samarbejdsaftale

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Nettodriftsudgifter...

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Indsatser der understøtter Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner 28. april 2016 Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner - Procedurer der understøtter

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer - Hvordan hjælper vi som praktiserende læger? Tina Rathje, psykolog Katrine Nordbjærg, enhedsleder Lene Caspersen, klinisk overlæge Center for Rusmiddelbehandling

Læs mere

Alkoholproblemer i børnefamilier - tal om det

Alkoholproblemer i børnefamilier - tal om det Evaluering af pilotprojektet "Forebyggelse og opsporing af alkoholproblemer i børnefamilier" Introduktion Alkoholproblemer rammer ikke kun den, der drikker. Problemerne rammer også familien og i særdeleshed

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

FOREBYGGELSESPAKKE ALKOHOL

FOREBYGGELSESPAKKE ALKOHOL FOREBGGELSESPAKKE ALKOHOL FAKTA Ansvaret for forebyggelse og behandling på alkoholområdet er samlet i kommunerne. Mange danskere har et storforbrug, skadeligt eller afhængigt forbrug af alkohol. Tal på

Læs mere

Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner, opspore et overforbrug og henvise videre?

Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner, opspore et overforbrug og henvise videre? Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner, opspore et overforbrug og henvise videre? To typer samtaler om alkohol 1. Kort opsporende samtale Systematisk indarbejdet vane Medarbejdere der har

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Sammenhæng i den kommunale indsats over for ældre med alkoholoverforbrug

Sammenhæng i den kommunale indsats over for ældre med alkoholoverforbrug Sammenhæng i den kommunale indsats over for ældre med alkoholoverforbrug Anita Hjort Rasmussen Alkoholforebyggende medarbejder i Silkeborg De våde årgange født mellem 1940-1960 (især 50-59 erne) Fokus

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling

Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Velkommen til Kolding Kommunes Alkoholbehandling Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen, Alkoholbehandlingen Rådgivning om behandling til borgere med alkoholproblemer Hvad kan vi tilbyde dig, der

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE

VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE VELKOMMEN TIL ALKOHOLBEHANDLINGEN I KOLDING KOMMUNE Rådgivning om behandling til borgere med alkoholproblemer Hvad kan vi tilbyde dig, der har et overforbrug eller misbrug af alkohol? I alkoholbehandlingen

Læs mere

Samtalen om alkohol i jobcentret. v/ Karen Jacobsen og Dorde Bendtsen

Samtalen om alkohol i jobcentret. v/ Karen Jacobsen og Dorde Bendtsen Samtalen om alkohol i jobcentret v/ Karen Jacobsen og Dorde Bendtsen Baggrund kommunens sundhedspolitik I Aalborg Kommune har vi de bedste rammer og betingelser for, at flest mulige borgere kan leve et

Læs mere

Forældre. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København

Forældre. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København Forældre Familieorienteret Rusmiddelbehandling Enghavevej Center for Rusmiddelbehandling København Velkommen til Enghavevej På Enghavevej ønsker vi dig og din familie velkommen og håber på, at du bliver

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af barnet og familiens trivsel 1 TIDLIG OPSPORING OG INDSATS I SUNDHEDSPLEJEN FORMÅL Formålet med at anvende trivselsskemaet

Læs mere

Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune

Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune Indhold Baggrund... 2 Indledning... 2 Mål og aktiviteter, implementering af beredskabsplanen.... 4 Mål 1. Beredskabsplanen skal

Læs mere

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard. Barnet og Rusen 2014 Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.dk 1 Det gode tværfaglige samarbejde for at sikre kvalitet i indsatsen

Læs mere

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre.

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre. Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen 2009 Indledning Formålet med at opdatere den eksisterende handleplan er at sikre, at indsatsten lever op til krav og forventninger, der

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale

Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale Kort opsporende samtale om alkohol - et kursus til dig, der skal undervise frontpersonale Af psykolog Anne Kimmer Jørgensen mail: Anne.Kimmer@gmail.com tlf.: 26701416 Indhold Barrierer hos frontpersonalet

Læs mere

Oplæg til Sund By Netværket

Oplæg til Sund By Netværket Oplæg til Sund By Netværket Pulje til familieorienteret alkoholbehandling Odense 22. oktober Maria Herlev Ahrenfeldt Sundhedsstyrelsen Baggrund 140.000 mennesker med alkoholafhængighed - 15.000 i behandling

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 2. halvår 2018 Politikere & Udvalg Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 2019. Indhold Indledning... 3 Baseline... 4 Baggrund...

Læs mere

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Introduktion Greve Kommune tilbyder behandling til borgere med et alkohol og/eller

Læs mere

Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Fredensborg den 20.8.2015. Lene Dørfler og Eva M.

Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Fredensborg den 20.8.2015. Lene Dørfler og Eva M. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Fredensborg den 20.8.2015 Lene Dørfler og Eva M. Burchard Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det

Læs mere

Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014

Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014 Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Kommunernes forebyggelsesopgave

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Revideret marts 2013 1 Tidlig opsporing og indsats i sundhedsplejen Formål Formålet

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns/unges trivsel og til tidlig opsporing FORMÅL Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede brug,

Læs mere

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Kom Godt I Gang Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Præsentation Susanne Andersen jordemoder, Region Nordjylland Pia Møller sundhedsplejerske, Hjørring kommune Startet samarbejde i projektet

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT er et sted hvor vi tilbyder ligemandsarbejde. Definition på ligemandsarbejde: et samarbejde mellem personer som oplever at være i samme båd, det vil sige samme

Læs mere

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141 og 142 samt Lov om social service 101

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141 og 142 samt Lov om social service 101 Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141 og 142 samt Lov om social service 101 Introduktion Greve Kommune tilbyder behandling til borgere med et alkohol- og/eller

Læs mere

når mor og far drikker (til dig som forælder)

når mor og far drikker (til dig som forælder) når mor og far drikker (til dig som forælder) Vi ved, at alle forældre vil det bedste for deres børn og ønsker at tage ansvar for familien, men det er ikke altid muligt at leve op til det. Har du eller

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

LIV via dialog. Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted

LIV via dialog. Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted Bilag 8 Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted Forarbejde 1989-1994: Samarbejdsprojekt Trivsel i familien I denne periode arbejdede jordemødrene/sundhedsplejerskerne

Læs mere

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015 Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg kommune 2015 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark. Barn och unga i familjer med missbruk

National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark. Barn och unga i familjer med missbruk National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark Barn och unga i familjer med missbruk Stockholm d. 2.12.13 Kirsten Mundt, projektleder Sundhedsstyrelsen Ill. Pia Thaulov National satsning

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

VISION MISSION VÆRDIER

VISION MISSION VÆRDIER Blå Kors drømmer om et samfund uden misbrug og socialt udsatte. Derfor udfører vi forebyggende arbejde. Derfor behandler vi misbrug. Derfor yder vi omsorg og hjælper socialt udsatte. Og derfor deltager

Læs mere

Alkohol- og rusmiddelforebyggelse

Alkohol- og rusmiddelforebyggelse Vedligeholdt af driftsindsats Målgrupper Alkohol- og rusmiddelforebyggelse 2018- Strategiske udfordringer Målsætninger Tiltag Hvornår Status/opfølgning Børn i familier med alkoholproblemer 140.000 børn

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

barnet i centrum lindeskovskolens alkoholpolitik

barnet i centrum lindeskovskolens alkoholpolitik barnet i centrum lindeskovskolens alkoholpolitik Barnet i centrum Lindeskovskolens Alkoholpolitik I skoleåret 2007/2008 har Lindeskovskolen deltaget i et projekt under Sundhedsstyrelsen med overskriften

Læs mere

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Åben Anonym Rådgivning for børn og unge i familier med alkoholproblemer Ca. hvert tiende barn eller ung i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Læs mere