Uddannelsesstrategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelsesstrategi"

Transkript

1 Uddannelsesstrategi

2

3 Indhold Forord 4 Status 6 Vision og målsætning 7 Delmål 1. Tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner 10 Status Mål 2. Innovativt samarbejde mellem uddannelser og erhvervsklynger 12 Status Mål 3. STAY arbejde efter endt uddannelse 14 Status Mål 4. Udvikling af studiemiljø og boligtilbud herunder CAMPUS 16 Status Mål 5. Kultur- og Fritidstilbud med fokus på de unge 18 Status Mål 6. Globalisering og Internationalisering 20 Status Mål Markedsføring af uddannelsesbyen 22 Bilag 24

4 4 Forord Aalborg har været inde i en rivende udvikling in-denfor de seneste år. De knap studerende i Aalborg udgør i % af borgerne i kommunen. Aalborg kan derfor med rette betegnes som en uddannelsesby. I perioden fra har mange studerende valgt Aalborg som deres uddannelsesby. Det er vores mål fortsat at tiltrække studerende fra den nordjyske region, men også fra resten af landet. Et højt antal studerende i Aalborg er dog ikke målet i sig selv. De studerende skal vælge Aalborg, fordi Aalborg netop kan tilbyde den uddannelse de drømmer om, men også fordi Aalborg Kommune vil forpligte sig til i samspil med uddannelsesinstitutionerne at give de studerende de kvalitativt bedste uddannelser i et inspirerende og inklu-derende studiemiljø, med reel mulighed for job efter endt uddannelse. Vores mål er, at Aalborg er det sted, hvor du lettest får et studiejob, en praktik-plads, et samarbejde med erhvervslivet mv. - I Aalborg kan du bruge det du lærer Aalborg skal være Danmarks bedste uddannelsesby. Vi er allerede nået langt... Aalborg vil videre, vi vil forpligte os. Vi skal medvirke aktivt til, at der etableres alliancer mellem erhvervs- og uddannelseslivet, der sikrer at de studerende får en god uddannelse, men også en tilknytning til arbejdsmarkedet i studietiden og dermed langt større muligheder for job efter endt uddannelse. Uddannelsesstrategiens vision går hånd i hånd med Erhvervsplanens vision om kobling mellem viden og erhverv, hvor tæt samarbejde mellem praktik og teori er en af hovedhjørnestenene i den uddannelsesstrategiske plan. Samtidig skal uddannelsesstrategien bygge bro til ungestrategiens målsætning om, at flest mulige får en uddannelse.

5 5 Vi er allerede godt i gang med samarbejdet denne strategi er blevet til i tæt dialog med kommunens samarbejdspartnere: Erhvervslivet, forenings-, kultur-, og fritidslivet, de unge studerende, uddannelsesinstitutionerne og kommunens forvaltninger, som vi håber allerede har taget ejerskab til strategien. Tak til alle som har bidraget til uddannelsesstrategien. Vi håber på fortsat godt samarbejde, når strategien i den kommende tid skal omsættes til konkret handling. Formand for Uddannelsesrådet Lasse Frimand Jensen Rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen Mads Duedahl Aalborg Kommune definerer studerende som: Alle elever/studerende som går på kompetencegivende ungdoms-, erhvervs- eller videregående uddannelse. I Uddannelsesstrategien vil begrebet studerende derfor omfatte såvel elever på ungdomsuddannelserne, som studerende på de korte eller lange videregående uddannelser.

6 6 Status I den årrække, hvor Aalborg Kommune har arbejdet med at udvikle uddannelsesbyen, har der været en enestående vækst i antallet af studerende i Aalborg (jf. bilag 1). Der er etableret mange samarbejdsrelationer mellem kommunen og uddannelsesinstitutionerne, ligesom samarbejdet med erhvervslivet er intensiveret og målrettet. Uddannelsesstrategien har en dobbeltrolle. Den skal medvirke til at tiltrække studerende til byen, men også fastholde de studerende efter endt uddannelse, både de som kommer fra Nordjylland, og alle de studerende der er kommet til Aalborg pga. det unikke studiemiljø, byen har bygget op sammen med de studerende gennem de seneste år. Denne strategi fokuserer derfor ikke alene på hvordan de studerende i Aalborg kan opnå kompetencer til gavn for Aalborg, men også på hvordan Aalborg kan fungere som lokomotiv for den nordjyske region på det uddannelsespolitiske område. Visionen for uddannelsesstrategien omfatter derfor et regionalt perspektiv. Aalborg Kommune forventer derfor også et tættere samarbejde med såvel de 10 andre kommuner i regionen som med Region Nordjylland, når strategien skal omsættes til konkret handling. Uddannelsesstrategien skal også ses i sammenhæng andre strategier i Aalborg Kommune, som uddannelsesstrategien har snitflader og afgrænsninger til. Det gælder primært erhvervsplanen, kulturpolitikken, fritidspolitikken og ungestrategien, men også Aalborg Kommunes strategiske indsatser omkring Internationalisering og SMARTcity. Uddannelsesstrategiske tiltag skal således koordineres og afpasses med de aktiviteter for unge og studerende, der iværksættes indenfor de øvrige strategiske områder i Aalborg Kommune.

7 7 Uddannelsesstrategiens indsatsområder Delmål og målsætning nås kun gennem et fælles tværgående samarbejde mellem Aalborg Kommune, uddannelsesinstitutionerne, de studerende, erhvervs-, kultur-, og fritidslivet i Aalborg. Uddannelsesstrategiens seks indsatsområder er identificeret i dialog med samarbejdspartnerne. De seks indsatsområder vil danne grundlaget for de aktiviteter, der igangsættes i Uddannelsesrådets regi. Idekatalog for konkrete initiativer indenfor de enkelte indsatsområder fremgår af bilag 2. Vision og målsætning Med udgangspunkt i de erfaringer, der er gjort med udmøntningen af Uddannelsesstrategien for , er Aalborg Kommunes vision og målsætning for det uddannelsesstrategiske arbejde følgende: Vision: Aalborg skal være Danmarks bedste Uddannelsesby. Uddannelsesmiljøet skal være attraktivt for de studerende i studietiden og motivere til en erhvervskarriere i regionen efter endt uddannelse. Målsætning: I Aalborg skal 20 % af borgerne være studerende, svarende til 2014-niveauet. Kommunen, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet samarbejder på tværs om at skabe det kvalitativt bedste uddannel-sestilbud til alle studerende i byen. For at indfri visionen og nå målsætningen om en markant profil som uddannelsesby med et højt kvalitativt niveau for de studerende opstilles fire delmål, som er milepæle i udmøntningen af uddannelsesstrategien.

8 8 Delmål 1: De studerende skal i løbet af uddannelsestiden opnå erfaringer med at indgå i relationer på arbejdsmarkedet. I 2018 skal alle studerende, som en del af uddannelsesforløbet så vidt muligt deltage i: Praktik, studiejob, eller projektsamarbejde med en virksomhed i regionen (offentlig eller privat) evt. suppleret med frivilligt arbejde. Delmål 2: Innovation iværksætteri skal skabe udvikling af det nordjyske arbejdsmarked. I 2018 skal mindst 25 % af de virksomheder, der etableres af nyuddannede, være at finde i det nordjyske erhvervsliv to år efter etablering. Delmål 3: Studiemiljøet skal udvikles inkluderende. I 2018 skal 50 % af de studerende være brugere af/aktive deltagere i udviklingen af byens forenings-, kultur- og fritidsliv mes de er under uddannelse i Aalborg. Delmål 4: De studerende, som forlader byen efter endt uddannelse skal være ambassadører for byen. I 2018 skal mindst 75 % af dimittenderne, som forlader Aalborg, tilkendegive at de vil anbefale andre unge at flytte til Aalborg og uddanne sig. Delmål 5: Flest muligt af de studerende skal fastholdes i beskæftigelse i Nordjylland efter endt uddannelse. I 2018 skal 65 % af alle de studerende, senest efter et år efter afsluttet uddannelse i Aalborg, opnå beskæftigelse i Nordjylland. Delmålene forventes indfriet i med udgangen af uddannelsesstrategiens funktionsperiode. I perioden gøres der løbende status for udviklingen i niveauet for målopfyldelsen. Uddannelsesstrategiens indsatsområder Delmål og målsætning nås kun gennem et fælles tværgående samarbejde mellem Aalborg Kommune, uddannelsesinstitutionerne, de stude-rende, erhvervs-, kultur-, og fritidslivet i Aalborg. Uddannelses-strategiens seks indsatsområder er identificeret i dialog med samarbejdspartnerne.

9 9 De seks indsatsområder er: 1. Tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner 2. Innovativt samarbejde mellem uddannelser og erhvervsklynger 3. STAY arbejde efter endt uddannelse 4. Udvikling af studiemiljø og boligtilbud - herunder CAMPUS 5. Kultur- og fritidstilbud med fokus på de studerende 6. Globalisering og internationalisering De seks indsatsområder vil danne grundlaget for de aktiviteter, der igangsættes i Uddannelsesrådets regi. Idekatalog for konkrete initiativer indenfor de enkelte indsatsområder fremgår af bilag 2: Handlingsplan Uddannelsesstrategi Indenfor de seks indsatsområder gøres der status for hvor langt vi er nået ved indgangen til uddannelsesstrategiens funktionsperiode og hvilke mål der sættes. Begrebet Uddannelsesbyen Aalborg bruges gennem hele uddannelsesstrategien. Begrebet omfatter det fysiske studiemiljø i byen: CAMPUS, infrastruktur, bolig-, kultur- og fritidstilbud, men også den ramme som uddannelsesinstitutionerne sætter for de studerendes læringsrum samt de muligheder de studerende har for at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet gennem uddannelsesforløbet f.eks. i form af praktik, studiejobs og projektsamarbejder. Uddannelsesbyen er den fysiske, virtuelle og læringsmæssige ramme omkring de studerende i byen.

10 10 Tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner Status Forpligtende samarbejde mellem Uddannelsesinstitutionerne og Aalborg Kommune er en forudsætning for at Aalborg kan tilbyde de studerende det fleksible og udviklende uddannelsesmiljø. Aalborg Kommune har derfor indgået strategiske samarbejdsaftaler med henholdsvis Aalborg Universitet (AAU)og University College Nordjylland (UCN). De strategiske sam-arbejdsaftaler danner rammen for dialogen og samarbejdet mellem Aalborg Kommune og uddannelsesinstitutionerne om konkrete projekter. Samarbejdet er med til at skabe et overblik over, hvor der åbnes muligheder for tværfaglige samarbejder, som f.eks. erhvervsog ungdomsuddannelserne kan inddrages i. Tech College Aalborg og Aalborg Handelsskole har ligeledes samarbejdsaftaler med AAU. Aalborg Kommune har en facilitatorrolle i udbygningen samarbejdet mellem alle parterne i kommunens uddannelsespolitiske univers, herunder at sammenbinde Ungestrategiens mål og aktiviteter med de tværgående samarbejder uddannelsesinstitutionerne imellem. Denne rolle har været medvirkende til at bringe uddannelsesinstitutionerne tættere på hinanden og har resulteret i konkrete samarbejder eksempelvis StudyaalborgEvent for ungdomsuddannelserne, Afterstudy -aktiviteter (uge 43) og initiativer under Aalborg Creativ Taskforce. AAU og UCN arbejder i dag tæt sammen om at give det bedste uddannelsestilbud til de studerende med etablering af kombinerede studieforløb bl.a. for at lette overgangen fra et uddannelsesforløb til et andet. Dette samarbejde har stor værdi for de studerende. Aalborg Kommune vil støtte op om, at dette samarbejde fastholdes og udbygges fremover særligt i en tid hvor forandringens vinde på uddannelsesområdet blæser i en anden retning.

11 11 Mål I Aalborg er målet uddannelse til alle. En bred vifte af uddannelsesmuligheder gør byen attraktiv. Dette opnås bedst når viften af udannelsesmuligheder er sammensat i et tæt tværgående samarbejde/partnerskab mellem de forskellige typer af uddannelser erhvervsuddannelse, ungdomsuddannelse, professions bacheloruddannelser og kandidatuddannelser - og der samtidig er vilje til at udbygge viften med kombination af forskellige uddannelsestyper. Aalborg vil være verdens største projektgruppe. Vi skal udnytte hinandens kompetencer - både indenfor den enkelte uddannelse, men også på tværs af uddannelsesinstitutioner og niveauer. Aalborg Kommune vil støtte op om de tværgående samarbejder. Gennemførelse af projekter i byrummet, hvor studerende fra AAU, UCN og elever fra erhvervsuddannelserne arbejder sammen, er et af målene for det tværgående samarbejde. (Projekter kan udbydes såvel af kommunen som af private virksomheder.) Et udbygget vejledersamarbejde på tværs mellem kommunens vejledere og uddannelsesinstitutionerne er en forudsætning for, at den enkelte finder den rette indgang til uddannelsessystemet - også hvis der ikke er tale om den lige vej gennem uddannelsessystemet. Samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne beliggende i Nordjylland er et vigtigt element i at udbrede uddannelsesviften for de studerende og dermed skabe grobund for et kompetenceløft til det nordjyske arbejdsmarked på længere sigt. Tværfaglighed mellem uddannelsesinstitutionerne partnerskaber indenfor forskellige uddannelsesretninger skal skabe sammenhængende uddannelsesmiljøer til gavn for såvel de studerende som for udviklingen af de faglige miljøer. Aalborg Kommune vil facillitere disse samarbejder. Frivilligt arbejde bør være en integreret del af ungdomsuddannelsernes samarbejde med virksomheder, foreninger og institutioner. De studerende skal introduceres til frivilligt arbejde tidligt i uddannelsesforløbet, fordi de gennem det frivillige arbejde kan indgå i relationer, der giver erfaringer, de kan bruge, når de skal videre i uddannelsessystemet og senere opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. Aalborg Kommune vil stille information om det frivillige arbejde i kommunen til rådighed for uddannelsesinstitutionerne og være med til at formidle samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne og grupper af frivillige. Vi har et fantastisk solidt samarbejde uddannelsesinstitutionerne imellem i kommune og region. Det giver nogle unikke muligheder både for at bringe vores nuværende studerende sammen på tværs af institutionerne men også for at bygge bro igennem hele uddannelsessystemet, og dermed lede unge mennesker i den uddannelsesmæssige retning, der er den helt rigtige for dem. Inger Askehave, Prorektor AAU

12 12 Innovativt samarbejde mellem uddannelser og erhvervsklynger Status I Aalborg er innovation og iværksætteri sat på dagsordenen. Business Aalborg driver en række netværk og erhvervsklynger i tæt samarbejde med erhvervslivet, Aalborg Universitet og Business region North. Dette samarbejde skaber en unik platform for de studerende til at opnå beskæftigelse på det nordjyske arbejdsmarked efter endt uddannelse. kan eksempelvis nævnes: Business Lift-Off på Aalborg Handelsgymnasium og Supporting Entreprenurship at Aalborg University (SEA), som tilbyder de studerende hjælp til at afprøve en forretningside og hvordan ideen bliver til virkelighed. Business Aalborg tilbyder nyuddannede iværksættervejledning. I 3. kvartal 2014 har rekord mange unge iværksættere, som kommer direkte fra uddannelse og ønsker at arbejde videre med deres forretningsidé, deltaget i iværksættervejledning. Uddannelsesinstitutionerne i Aalborg - fra erhvervsskolerne til de videregående uddannelser - prioriterer innovation og samarbejde med erhvervslivet højt, som en del af deres udviklingspotentiale. Flere forskellige incubatormiljøer er etableret her

13 13 Mål I Aalborg får du brugt det du lærer... Gennem et tæt samarbejde mellem erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og kommunen sikres de studerende et virkelighedsnært forhold til det arbejdsliv de efter endt uddannelse skal blive en del af. Gennem hele uddannelsesforløbet skal de studerende opleve, at de får en tilknytning til erhvervslivet ved praktik, studiejob, projektsamarbejde eller evt. frivilligt arbejde. Undervisning i innovative processer og gennemførelse af innovative projekter igennem uddannelsesforløbet skal ruste de unge til at starte som iværksættere i regionen efter endt uddannelse. Aalborg Kommune vil skabe rammerne for udvikling af et endnu stærkere incubatormiljø, hvor de studerende gennem uddannelsen sikres mulighed for at afprøve projekter og ideer i virkeligheden. For at sikre virksomhederne kendskab til de studerendes kompetencer, og de studerende indsigt i erhvervslivets forventninger bør virksomhederne i højere grads inddrages som en naturlig del af undervisningen eksempelvis på AAU og UCN. Derfor vil Aalborg Kommune i samarbejdet mellem kommunen, virksomheder og uddannelsesinstitutionerne være katalysator for at denne proces igangsættes. I samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne, erhvervslivet og kommunen, vil Aalborg Kommune være initiativtager til gennemførelse af en innovationsuge i Aalborg, hvor alle parter fokuserer på innovation og innovative processer. Samspillet mellem produktion og viden er vigtigt ikke mindst i et internationalt konkurrenceperspektiv. AAU on Demand og Solutions Camp er eksempler på hvad problembaseret læring kan skabe i synergi med produktion. Aalborg Kommune vil i samspil med uddannelsesinstitutionerne søge tilsvarende projekter fremmet. Innovation og iværksætteri er en vigtig del af de studerendes hverdag, hvor fokus er at bruge de erhvervede kompetencer. I Aalborg har vi et unikt samarbejde kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner imellem, dette samarbejde er en vigtig brik i udviklingen af et stærkt incubatormiljø, hvor de studerende er med til at udvikle regionens erhvervsliv på længere sigt. Poul Søe Jeppesen, Direktør Aalborg Handelsskole

14 14 STAY arbejde efter endt uddannelse Status Aalborg Kommune har igangsat STAY-partnerskabet med fokus på at fastholde højtuddannede i regionen efter endt uddannelse. Målet for STAY er at åbne jobmuligheder for de studerende og dermed sikre regionens erhvervsliv et kompetenceløft. STAY-partnerskabet er forankret hos Business Development og udmøntes i samarbejde med de øvrige kommuner i nordjylland gennem samarbejdet i Business Region North Denmark. Erhvervsuddannelserne mangler fortsat et tilstrækkeligt antal praktikpladser i virksomhederne for opfylde praktikpladsbehovet fra de studerende, som påbegynder erhvervsuddannelse. Denne udfordring skal løses for at sikre det nordjyske erhvervsliv kompetente håndværkere i fremtiden. Mål Gennem en målrettet indsats skal vi sikre kompetente medarbejdere til regionens erhvervsliv. Det gælder såvel de bachelorer og kandidater fra de videregående uddannelser som svende fra erhvervsuddannelserne. Tæt og målrettet samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne i regionen såvel offentlige som private - er vejen frem for at nå målet. Alle redskaber skal i anvendelse. Flere studiejobs, praktik- og lærepladser i regionens virksomheder og målrettet matchmaking mellem de studerende og virksomhederne er nødvendig for at sikre udvikling i den nordjyske region. STAY-partnerskabet for at fastholde de højtuddannede i regionen efter endt uddannelse skal fortsat udvikles.

15 15 Aalborg Kommune vil gennem STAY-partnerskabet arbejde målrettet på, at der udbydes 1000 studiejobs i regionen (500 i offentlig sektor og 500 i den private sektor). Der skal særlig fokus på de små og mellemstore virksomheder. gennem etablering af et netværk for SMV ere i Aalborg/regionen, hvor mødet mellem studerende og virksomhedsledere kan finde sted - også de internationale studerendes særlige kompetencer skal vægtes her. erhvervsskolerne praktikplads i en nordjysk virksomhed. Målet for projektet er at skabe grobund for udvikling af de nordjyske håndværksvirksomheder og at de studerende efter endt uddannelse springer ud som iværksættere. Gode uddannelser og et godt studiemiljø er vigtigt for vores lokale erhvervsliv, hvis virksomhederne skal videreudvikles og vækste. Det skyldes at vi kæmper om den bedste arbejdskraft globalt, og derfor er det vigtigt vi i kommunen og regionen har en stor lokal talentfabrik. De håndværksmæssige fag i regionen skal styrkes gennem fastholdelse af erhvervsuddannelseseleverne efter endt uddannelse. Aalborg Kommune vil arbejde på, at der iværksættes et STAY-projekt for studerende på erhvervsuddannelserne. STAY-projektet skal sikre flest mulige studerende på Tonny Skovsted Thorup, Erhvervschef i BusinessAalborg

16 16 Udvikling af studiemiljø og boligtilbud - herunder CAMPUS Status Planstrategien for Aalborg Kommune med fastlæggelse af vækstaksen, som går fra Lufthavnen i nordvest til havnen i sydøst, har lagt rammen for udvikling af det fysiske studiemiljø i midtbyen og sammenbinding mellem CAMPUS centrum og CAMPUS øst. etableringen af Letbanen mellem Vestbyen og det nye sygehus i Aalborg Øst. I Aalborg kan de studerende få et sted at bo. Aalborg Kommune har indenfor de seneste 5 år taget initiativ til byggeri af nye ungdomsboliger, heraf i Aalborg midtby har gennem de seneste fem år gennemgået store forandringer. Området omkring havnefronten med Nordkraft, Musikkens Hus og Utzon Center har givet et stort løft til det fysiske studiemiljø i CAMPUS centrum. Der er etableret læsepladser på biblioteket og yderligere 100 studiepladser i midtbyen er på vej i Infrastrukturen er i Aalborg er udviklet med udbygningen af den Kollektive Trafik til og mellem CAMPUS områderne. Der er etableret cykelmotorveje mellem Aalborg midtby og CAMPUS øst. Infrastrukturen styrkes på sigt yderligere med

17 17 Mål Aalborg skal fortsat være en uddannelsesby, hvor de studerende kan regne med at få en bolig i høj kvalitet. Boligtilbuddet skal være differentieret. Prisen skal følge kvaliteten, og der skal være mulighed for at indgå i bofællesskaber, som sikrer den sociale integration i byen. De studerende, som har afsluttet uddannelse, men som i endnu ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet har ofte en boligmæssig udfordring. For at fastholde de dimitterede studerende i regionen vil Aalborg Kommune arbejde på at tilbyde overgangsboliger til de studerende i perioden, hvor de er jobsøgende. Studiemiljøet skal appellere til de studerende. De skal inddrages i udviklingen af byog studiemiljøet, som ofte kan have midlertidig og eksperimenterende karakter. Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltningen arbejder med borgerinddragelse i byudviklingen (urbaniseringen). De studerende inddrages aktivt i arbejdet omkring byudviklingen i form af tværgående samarbejdsprojekter, hvor de studerende byder ind med nye ideer til udvikling af bestemte afgrænsede projektområder i byen. Karolinelund kunne eksempelvis udpeges til projektområde. CAMPUS øst udvikles i sammenhæng med boligområdernes renovering. Der bør skabes en sammenhæng mellem CAMPUS og boligområderne i Aalborg øst, eventuelt med etablering af butiksmiljø, satellit af studenterhuset med cafe samt iværksættermiljø. Vi skal udnytte, at Aalborg er en overskuelig by. Aalborg Kommune vil samarbejde med de studerendes organisationer om at etablere gode fælles introaktiviteter ved studiestart på tværs af udannelsesretning og - institution. Aalborg Kommune vil invitere de studerende til som frivillige, at tage aktiv del i udviklingen af kulturevents som Aalborg Festivals. Deltagelse som frivillige giver engagement og sikrer at aktiviteterne også appellerer til nye studerende. Vi studerende udgør en enorm ressource, derfor skal vi naturligt inddrages i udviklingen af Aalborg. Det er relevant i forbindelse med udvikling af by- og studiemiljø, men også ved at give de bedste muligheder for at engagere sig i byens organisations- og kulturliv. Søren Valgreen Knudsen, Studerende ved AAU

18 18 Kultur- og fritidstilbud med fokus på de unge Status Kulturpolitik i Aalborg kommune take part, danner rammen om Aalborg kommunes initiativer på kulturområdet, hvor involvering er i fokus. Et af de bærende principper i politikken er: Talenter og vækst lag. Kulturpolitikken skal støtte talenter, kulturelle ildsjælsprojekter og foreninger gennem synlige platforme, albuerum, taltentudvikling og fastholdelse. I udmøntningen af Kulturpolitikken er de studerende en aktiv medspiller og en vigtig faktor i udmøntningen af kulturpolitikken. Fritidspolitikken er fundament for forenings- og fritidstilbud. Mange nye tiltag er igangsat indenfor de seneste år indenfor området. Målet er, at der er fritidstilbud til alle borgere også de studerende. Mål Forenings-, kultur-, og fritidstilbud en vigtig del af miljøet for de studerende. Aalborg skal opleves af de studerende som en: Fed studieby med et differentieret og mangfoldigt kultur- og fritidsliv. Aalborg Kommune vil derfor inddrage de studerende i udviklingen af kultur- og fritidstilbuddene bl.a. som frivillige. Fastholdelse af sammenhængen mellem de studerende og byens øvrige borgere i fritids- og kulturlivet er vigtig. De studerende skal indgå som en naturlig del af fællesskabet, men Aalborg Kommune vil også i samarbejde med fritids- og kulturinstitutionerne gøres en særlig indsats for at invitere de studerende indenfor med fokus på involvering.

19 19 Kulturelle events som sætter fokus på begivenheder ude i verden skal indgå i den kulturelle tilbudsvifte. Det sikrer engagement og deltagelse fra de internationale studerende. Nye former for sports- og fritidstilbud, der passer til de studerendes behov og ønsker, skal udvikles i tæt samarbejde med målgruppen. Sport 2go er et eksempel på dette. På kulturområdet opstår nye former for tilbud med en midlertidig karakter. Platform4 er et eksempel herpå. Aalborg Kommune vil stille rammer til rådighed for de studerende, som ofte er mønsterbrydere på kulturområdet, hvorefter de selv udvikler indholdet. Studerende som kommer til Aalborg skal introduceres til de mange spændende fora for kultur-, fritids-, og foreningslivet, herunder aftenskoletilbud. Der etableres en indgang til forenings-, sports og kulturaktiviteter, som sikre nem adgang til information. Et udfordrende og involverende kultur og fritidsliv har stor betydning ikke bare for den fremtidige rekruttering til vores uddannelser, men også for at Aalborg på alle niveauer kan have den rigtige uddannelsesby-feeling Lars Hellerup, Forretningsfører Studenterhuset

20 20 Globalisering og internationalisering Status Strategi for Aalborg Kommunes internationale samarbejde lægger rammen for kommunens internationale aktiviteter i byrådsperioden Strategien skal samtidig sikre, at en række udvalgte tværgående indsatser prioriteres. Det globale perspektiv er en af de prioriterede indsatser i Etablering af et Internationalt hus i Aalborg, som er et tilbud til udenlandske studerende og arbejdstagere er sammen med Smart City Brand vigtige retningsgivere for prioriteringen af det globale og internationale perspektiv i Aalborg. Det internationale hus skal sikre, at udenlandske studerende og forskere samt udenlandske medarbejdere i virksomhederne får en indgang til kommunen og dermed et samlet tilbud om de services og den rådgivning de har brug for. Mål Aalborg vil være en international uddannelsesby. De internationale studerende skal opleve at de integreres bedst muligt. Det gælder såvel i studiemiljøet som i byens kultur- og fritidsliv. På boligområdet har mange internationale studerende en udfordring. En god start i Aalborg for en international student kræver, at de studerende indenfor en kort afgrænset tidsperiode tilbydes en bolig, de er i stand til at betale for. Først når disse forudsætninger er opfyldt kan de internationale studerende indgå i studiemiljøet på lige fod med de danske studerende. Aalborg Kommune vil arbejde på at sikre de internationale studerende et tilbud om bolig indenfor den første måned efter studiestart.

21 21 Engagement i kultur- og fritidsaktiviteter kan ofte være nøglen til at internationale studerende finder fodfæste i byen og senere på arbejdsmarkedet. Aalborg Kommune vil i samarbejde med Kultur- og fritidslivet sikre, at der vises åbenhed og imødekommenhed overfor de internationale studerende - også selvom der kan være sprogbarrierer. De internationale studerende har ressourcer og kompetencer, som erhvervslivet kan udnytte. Virksomhederne skal informeres om fordelene ved at ansætte internationale, og ved at have en mangfoldig medarbejder sammensætning. Eksportvirksomhederne skal opfordres til at bruge internationale studerende som sparringspartnere og døråbnere i de studerendes hjemlande, hvor de studerende har insiderviden fra hjemland. Aalborg Kommune vil fremme dialogen med virksomhederne, som en del af STAY-partnerskabets internationale vinkel. Aalborg Kommune og de private virksomheder skal udbyde flere praktikpladser og evt. studiejobs for internationale studerende. De studerende har brug for erfaring om hvordan det er at arbejde på en dansk arbejdsplads, for senere at kunne blive en ressource i det nordjyske erhvervsliv. Internationalisering og globalisering er et vigtigt perspektiv også i forhold til ungdomsuddannelserne. Aalborg Kommune vil som en del af den internationale strategi opfordre ungdomsuddannelserne til at indgå i internationale samarbejder, udveksling o. lign. med henblik på at opbygge en international forståelse hos de studerende allerede på et tidligt tidspunkt i uddannelsesforløbet. Den bedst mulige integration af de internationale studerende sikres gennem tilbud om målrettet danskundervisning, mens den studerende er i uddannelsesforløbet. Aalborg Kommune tilbyder danskundervisning og forventer at de studerende gør brug af dette tilbud. Jeg valgte at rejse til Aalborg for at bo og studere fordi UCN havde mit drømmestudie. Efter meget kort tid forelskede jeg mig i byen, og bestemte mig for at lære dansk, og se om jeg kunne blive integreret i kommunen. Igennem mit engagement i foreningslivet fik jeg en masse danske venner, og har virkelig sat pris på den i imødekommenhed der er i byen. Aalborg Kommunen er fed at bo i, da den rummer en masse fritidstilbud, kulturoplevelser samt fest og farver. Nasko Kovachev, Studerende og UCN-ambassadør.

22 22 Markedsføring af uddannelsesbyen Branding af Uddannelsesbyen Aalborg skal ske i tæt samarbejde mellem Aalborg Kommune, de studerende, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, forenings-, kultur-, og fritidslivet. Særlig opmærksomhed på markedsføring er en nødvendig forudsætning for at nå målet og opfylde visionen. Markedsføring vil derfor have særlig opmærksomhed i perioden Hjemmesiden StudyAalborg.dk / StudyAalborg. com vil fortsat være de studerendes indgangsportal til uddannelsesbyen Aalborg. I tilknytning til hjemmesiden anvendes facebook-siden Studyaalborg i den direkte kontakt til de studerende. StudyAalborg.dk/com præsenterer et samlet overblik over aktiviteter og events med særlig fokus på de studerendes muligheder i byen og til markedsføring af Aalborg Kommunes tilbud til de studerende. Hjemmesiden bruges også som værktøj i samarbejde med studerende f.eks. samarbejde med studentersamfundet, som med fritids- og kulturinstitutionerne som annoncerer deres tilbud til de studerende på hjemmesiden. Uddannelsesbyen Aalborg skal markedsføres i og udenfor regionen for at tiltrække studerende til byen. I denne markedsføring vil ærlig marketing og bystolthedskampagner være en parameter. De studerende, som forlader byen efter endt uddannelse, skal være ambassadører for byen og anbefale andre at starte uddannelse i Aalborg. Uddannelsesbyen vil være kendt for: I Aalborg bruger du det du lærer.

23 23 I Aalborg arbejder uddannelsesinstitutioner, virksomheder og kommune sammen om at sikre de studerende den bedste uddannelse. De studerende er med til at udvikle Aalborg gennem involvering i byudviklingsprojekter projekter som gennemføres i praksis. I Aalborg kan du få et sted at bo. I Aalborg har du gode muligheder for at få en praktikplads, et studiejob eller indgå i projektsamarbejde med en virksomhed. Afslutning Uddannelsesrådet ser frem til at arbejde sammen med de mange aktører omkring udmøntningen af uddannelsesstrategiens seks indsatsområder for at gøre Aalborg endnu mere attraktiv som uddannelsesby i fremtiden. Hvis du har spørgsmål til Aalborg Kommunes Uddannelsesstrategi er du velkommen til at kontakte: Sundheds- og Kulturforvaltningen Uddannelsesrådets Sekretariat studyaalborg@aalborg.dk eller på telefon:

24 24 Bilag Bilag 1 - Antal studerende i Aalborg Bilaget viser udviklingen i antal studerende i Aalborg i perioden , fordelt på uddannelsesinstitutioner. Noter: 1. Antal studerende er for alle uddannelsesinstitutioner opgjort for studerende på ordinære ungdom suddannelser og videregående uddannelser pr. 1. oktober. Efteruddannelses- og kursusaktiviteter er ikke omfattet. 2. University College Nordjylland (UCN) er først etableret som selvstændig uddannelsesinstitution i Aalborg 2008/ SOSU Nord er etableret som skole i Aalborg 2009/10 4. Gymnasier og Studenterkursus indeholder udelukkende data fra Studenterkurset i perioden: , øvrige årstal rummer udelukkende oplysninger fra de 4 gymnasier og HF i Aalborg Kommune. 5. Øvrige Uddannelser: AMU-Nordjylland ( ), Det jyske Musikkonservatorium ( ), IVA Aalborg-afdeling ( ) Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk ( ).

25 25 Antal studerende i Aalborg Aalborg Universitet University College Nordjylland Aalborg Handelsskole (incl. HHX) Tech College Aalborg (Incl HTX) Gymnasier og studenterkursus. (STX + HF) SOSU Nord Øvrige uddannelser / / / / / / / / / /15 Kilde: Uddannelsesinstitutionernes oplysninger, december 2014.

26 26 Bilag 2 - Handlingsplan for Uddannelsesstrategi Uddannelsesrådet fastlægger konkret aktivitetsplan for hvert af årene Aktivitetsplanen for de enkelte år tager afsæt i nedenstående inspirationskatalog for tiltag indenfor de enkelte indsatsområder. Tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner Tiltag: Vejlednings- og brobygningskonference Uddannelsesrådets Sekretariat vil i samarbejde sammen med Ungdommens Uddannelsesvejledning, Studievalg Nord og uddannelsesinstitutionernes vejledere initiativ til en konference, hvor nye former for vejledning og brobygning mellem uddannelserne drøftes. Årlige fælles events for ungdomsuddannelserne Samarbejde mellem de forskellige uddannelsesinstitutioner er med til at sikre de studerende kendskab til andre uddannelser end den de selv går på og dermed udvikle studiemiljøet i byen. Aalborg Kommune vil tage initiativ til at samle eksempelvis ungdomsuddannelserne om en årlig fælles event i lighed med Studyaalborg eventen i september Innovativt samarbejde mellem uddannelser og erhvervsklynger. Tiltag: Mentorordning for studerende, som ønsker en erhvervskarriere som iværksætter Aalborg Kommune kan medvirke til etablering af en mentorordning, hvor repræsentanter fra virksomhederne bliver tilknyttet som mentorer til de studerende, som ønsker en erhvervskarriere som iværksætter. Projektområder udbydes for tværgående innovative projekter Aalborg Kommune kan udbyde projektområder i byen, hvor de studerende på tværs af studieretninger, kan byde ind på og igangsætte tværgående innovative projekter omkring udvikling af byen. Solution camps på virksomheder Aalborg Kommunes erhvervsafdeling Business Aalborg kan i samarbejde med uddannelsesinstitutioner og studerende facilitere gennemførelse af solution camps i samarbejde med virksomheder hvor studerende på tværs af institutioner samarbejder om at løse en konkret opgave for virksomheden. Etablering af en Vidensbank Aalborg Kommune kan tage initiativ til etablering af en Vidensbank, hvor de studerende lægger projektforslag ind, som virksomheder kan gøre brug af i form af projektsamarbejde. Tilsvarende kan virksomheder og kommuner i regionen kan annoncere problemstillinger, der ønskes forslag til løsning af i samarbejde med studerende. Kommunen kan facilitere vidensbanken for at sikre at der sker match mellem virksomhed og studerende indenfor en given tidsramme. STAY arbejde efter endt uddannelse Tiltag: Praktikpladskonference Aalborg Kommune (Uddannelsesrådets sekretariat og Business Aalborg) kan tage initiativ til en praktikpladskonference, hvor målet er at finde kreative og innovative ideer til at øge antallet af praktikpladser i regionens virksomheder, især i de små og mellemstore virksomheder skal i fokus. STAY-projekt for erhvervsuddannelseselever Aalborg Kommune / Business Region North Denmark i sam-arbejde med erhvervsvirksomheder i regionen igangsætte et STAY-projekt for studerende, som dimitterer fra erhvervsuddannelserne. Målet er at afdække barrierer for hvorfor det er vanskeligt for de nyuddannede fra erhvervsuddannelserne at få det første job i en virksomhed. Når barriererne er afdækket igangsættes aktiviteter sammen med virksomhederne, der kan nedbryde barriererne. Studiejobbørs Etablering af en Studiejobbørs forankret i Aalborg Kommune /evt. Business Region North Denmark, hvor virksomheder og samarbejdspartnere kan finde potentielle medarbejdere, som pt. er under uddannelse. I Studiejobbørsen kan virksomheder få rådgivning / information om hvilke muligheder, der er for af få samarbejde med studerende studiejobs, praktik og projektsamarbejde.

27 Udvikling af studiemiljø og boligtilbuddet - herunder CAMPUS Tiltag: Seminar vedr. aktivitet i byens projektområder Aalborg Kommune kan afholde et seminar for: Håndværkere arkitekter byplanlæggere og studerende, hvor muligheder for aktivitet i byens projektområder drøftes. Fælles tutorkorps AAU/UCN Aalborg Kommune kan facilitere etableringen af et fælles tutorkorps mellem AAU og UCN, som introducerer nye studerende til studiemiljøet i Aalborg. Konference om udvikling af CAMPUS øst Gennemførelse af en konference om udvikling af CAMPUS øst. Konferencen gennemføres i samarbejde mellem Aalborg Kommune, By og Landskabsforvaltningen og de uddannelsesinstitutioner, der er beliggende i CAMPUS øst området. Studerende indbydes også til at deltage. Kultur- og fritidstilbud med fokus på de studerende Tiltag: Kultur-crawl Aalborg Kommune kan udbyde Kultur-crawl for de studerende i oktober måned, når de studerende har dannet de første netværk Kulturklippekort I samarbejde med kulturinstitutionerne i Aalborg kan der arbejdes på en kulturklippekorts ordning med rabat for de studerende. Studenterkonference inddragelse i udvikling af kultur- fritids og foreningsaktiviteter Aalborg Kommunes kultur og fritidsafdeling gennemfører en studenterkonference, hvor de studerendes inddragelse i udvikling af Kultur- fritids- og foreningsaktiviteter er i fokus. Målet er, at de studerende ikke kun introduceres til kulturfritids og foreningsaktiviteter - men hvordan de bliver en integreret del af disse. Kultur- og fritids App Aalborg Kommunes Kultur- og Fritidsafdeling arbejder med udvikling af en APP, der præsenterer forenings-, kultur- og fritidstilbud i Aalborg. App en markedsføres overfor de studerende via StudyAalborg (hjemmesiden og facebook). Event: Hvad kan idrætten tilbyde? Aalborg Kommunes Fritidsafdeling gennemfører event for nye studerende: En dag på havnefronten med temaet: Hvad kan idrætten tilbyde i Aalborg? 27 Globalisering og internationalisering Tiltag: International House Aalborg Kommune etablerer et Internationalt hus - hvor de internationale studerende bl.a. kan komme og få afklaret spørgsmål vedr. kontrakter og alle andre lovmæssige spørgsmål. Afdækning af virksomhedernes forventninger til internationale studerende/medarbejdere Gennemførelse af undersøgelse vedr. virksomhedernes forventninger til de internationale studerende fulgt op af et arrangement, hvor de studerende møder virksomhedsledere til en forventningsafstemning. Kunne forankres i STAYpartnerskabets internationale gruppe. Sports og kulturmesse med fokus på internationale studerende Uddannelsesrådets sekretariat, Aalborg Kommune kan i samarbejde med DGI-Nordjyland og SIFA gennemføre sports- og kulturmesse med præsentation og formidling af kultur- og fritidstilbud fulgt op med etablering af on-line portaler, hvor de internationale studerende kan kontakte klubber og organisationer. Samarbejde med internationale organisationer Uddannelsesrådets sekretariat kan øge Samarbejde med internationale organisationer f.eks.danish Youth Good Well Ambasadors med henblik på formidling af information om Aalborg kommunes tilbud til de internationale studerende. Database registrering af internationale studerendes kompetencer fra hjemlandet Aalborg Kommune kan etablere en database, hvor de internationale studerende bliver registreret med hjemlande og erfaring til brug for virksomheder. Virksomheden kan via databasen tage direkte kontakt til den studerende, som netop kommer fra det land de ønsker viden om. Databasen kan etableres i sammenhæng med studiejobbørsen.

Uddannelsesstrategi

Uddannelsesstrategi Uddannelsesstrategi 2015-2018 Indhold Forord 4 Status 6 Vision og målsætning Delmål 1. Tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner 10 Status Mål 2. Innovativt samarbejde mellem uddannelser og

Læs mere

Aalborg som Danmarks bedste uddannelsesby. hvad gør Aalborg?

Aalborg som Danmarks bedste uddannelsesby. hvad gør Aalborg? Aalborg som Danmarks bedste uddannelsesby hvad gør Aalborg? NVF FORÅRSMØDE MARTS 2015 Uddannelsesstrategien 2012-14 Vision Aalborg skal være Danmarks bedste uddannelsesby Uddannelsesmiljøet skal være attraktivt

Læs mere

Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien

Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien 2019-22 1. Samarbejde og gode uddannelser fører til job Etablering af digital platform for kommunikation mellem studerende og virksomheder. Gensidig mentorordning

Læs mere

Referat. Dagsorden: Uddannelsesrådet Aalborg Kommune. Tid Tirsdag den Sted Boulevarden 13, 9000, Repræsentationslokale 1

Referat. Dagsorden: Uddannelsesrådet Aalborg Kommune. Tid Tirsdag den Sted Boulevarden 13, 9000, Repræsentationslokale 1 Referat Møde Uddannelsesrådet Aalborg Kommune Tid Tirsdag den 26.06.18 12.30-15.00 Sted Boulevarden 13, 9000, Repræsentationslokale 1 Direktørens Sekretariat Sundheds- og Kulturforvaltningen Danmarksgade

Læs mere

Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi

Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi Kommissorium for proces for ny uddannelsesstrategi 2019 22 Baggrund Byrådet skal i løbet af 2019 vedtage en ny Uddannelsesstrategi for Aalborg Kommune. Den nuværende Uddannelsesstrategi udløb med udgangen

Læs mere

Høringsgrundlag Uddannelsesstrategi

Høringsgrundlag Uddannelsesstrategi Høringsgrundlag Uddannelsesstrategi 2019 22 1 Aalborg Kommune September 2019 Indhold Forord Baggrund Vision og målsætning Delmål 1: De studerende skal i løbet af studietiden indgå i relationer på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune Rammer for erhvervsog videregående uddannelser Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for rammerne for erhvervs- og videregående uddannelser - vision 7 1 - Unikke

Læs mere

Merete Haugaard Jensen, Nuuradiin S. Hussein

Merete Haugaard Jensen, Nuuradiin S. Hussein Referat Referat Møde Uddannelsesrådet Aalborg Kommune Direktørens Sekretariat Tid 03-06-2014, kl. 12.30 15.00 Sted Boulevarden 13, 9000 Aalborg (Repræsentationslokale 1) Sundheds- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Aalborg Kommune, Danmarksgade 17, 9000 Aalborg, 2 sal (mødelokale 1)

Aalborg Kommune, Danmarksgade 17, 9000 Aalborg, 2 sal (mødelokale 1) Referat Møde Uddannelsesrådet Aalborg Kommune Tid 17-11-2015, kl. 12.30 15.30 Direktørens Sekretariat Sundheds- og Kulturforvaltningen Rantzausgade 4 9000 Aalborg Sted Aalborg Kommune, Danmarksgade 17,

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Internationaliseringsudvalget Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Horsens d. 18. august 2014 NOTAT Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Horsens er en international studieby

Læs mere

Uddannelsesbyen Aalborg

Uddannelsesbyen Aalborg Uddannelsesbyen Aalborg - En redegørelse af Aalborgs styrker og svagheder som uddannelsesby Uddannelsesstrategiens fem delmål 1 Uddannelsesbyen Aalborg Fra Uddannelsesstrategien 2015-18: Begrebet omfatter

Læs mere

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER FAKTA OM UDDANNELSE I ODENSE 1. Unge skal bevidst vælge ungdomsuddannelse, der fører til beskæftigelse 2.

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Uddannelsesstrategi 2012-2014

Uddannelsesstrategi 2012-2014 Uddannelsesstrategi 2012-2014 Foto: Layout: Morten Blume Laursen; mortenblume_gmail,com & Aalborg kommunes billedbank (s. 0,8,13,14,16,25,28,29) Sanne Strandskov, Uddannelsesrådet Indholdsfortegnelse Forord

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Rammeaftalen gælder for 2015-2018. Hver part kan opsige aftalen med 6 måneders varsel til udgangen af et kalenderår.

Rammeaftalen gælder for 2015-2018. Hver part kan opsige aftalen med 6 måneders varsel til udgangen af et kalenderår. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og IBC Birkemosevej 1 6000 Kolding www.ibc.dk 2. Aftaleperiode og opsigelse Rammeaftalen gælder for

Læs mere

Den uddannelsespolitiske strategi

Den uddannelsespolitiske strategi Den uddannelsespolitiske strategi 20.02 2017 Uddannelsesudvalget Et stående udvalg, der er nedsat den 1. januar 2016 Fredericia Byråd ønsker at bygger bro mellem uddannelser og erhvervsliv og understøtter

Læs mere

Gæster: Pga. tema: Lene Lykkegaard og Tonny Skovsted Thorup fra Erhvervsafdelingen, Aalborg Kommune

Gæster: Pga. tema: Lene Lykkegaard og Tonny Skovsted Thorup fra Erhvervsafdelingen, Aalborg Kommune Møde Uddannelsesrådet Tid Fredag den 15. februar 2013 kl. 08.30 11.00 Sted Aalborg Kommune Boulevarden 13 9000 Aalborg Repræsentationslokale 1 Sagsnr./Dok.nr. Deltagere: Thomas Kastrup-Larsen, Mads Duedahl,

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012 INTERNATIONAL POLITIK for Kolding Kommune 2012 1. Forord Vi lever i globaliseringens tidsalder. Verden er åben og tilgængelig som aldrig før; folk i alle aldre rejser til og kommunikerer ubesværet med

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Uddannelses- strategi

Uddannelses- strategi Uddannelsesstrategi 2 I hænderne holder du et vigtigt redskab til at bygge Næstveds fremtid Fremtiden skal bygges med teknologi, med værktøj, med fingerfærdighed og med kloge hoveder. Fremtiden skal bygges

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Hjørring Kommune og UCN. Hjørring Kommune. uc:n. Uddannelse i virkeligheden

Partnerskabsaftale mellem Hjørring Kommune og UCN. Hjørring Kommune. uc:n. Uddannelse i virkeligheden Partnerskabsaftale mellem og UCN uc:n u r n im Partnerskabsaftale mellem og UCN 1 Indledning For at fremme fælles interesser indgår og UCN en partnerskabsaftale for perioden 1. april 2016-1. april 2018.

Læs mere

Der skal nu fokus på implementering i den daglige drift, samt udvikling af udvalgte temaer og områder.

Der skal nu fokus på implementering i den daglige drift, samt udvikling af udvalgte temaer og områder. UDKAST Handlingsplan 2012-2013 - Videregående uddannelser Indledning Kompetenceparat 2020 er en langsigtet satsning med det formål at hæve kompetenceniveauet markant i regionen frem mod 2020, gennem en

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2013

Kommunikationsstrategi 2013 Kommunikationsstrategi 2013 4 STYRKER x 3 MÅLGRUPPER x 3 TRIN Baggrund Kommunikationsstrategien 4 x 3 x 3 er sammen med kommunikationspartnerne udviklet af den nyetablerede fælles kommunikationsafdeling

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

NY UDDANNELSESPOLITIK

NY UDDANNELSESPOLITIK NY UDDANNELSESPOLITIK Samlet rapport for undersøgelser i borgerog virksomhedspanelet 1. kvartal 2017. 29. Marts 2017 OM UNDERSØGELSERNE Undersøgelserne omhandler Odenses borgere og virksomheders syn på

Læs mere

BAGGRUND VISION MÅLSÆTNING

BAGGRUND VISION MÅLSÆTNING CAMPUS NAKSKOV CAMPUS NAKSKOV BAGGRUND Lolland Kommune og uddannelsesinstitutionerne i Nakskov Uddannelsescenter står overfor tre store fælles udfordringer på uddannelsesområdet: 1. Befolkningens uddannelsesniveau

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Kulturstrategi for Odense / Visioner

Kulturstrategi for Odense / Visioner Kulturstrategi for Odense / Visioner OKTOBER 2004 Kulturstrategi for Odense / ER Kulturstrategi for Odense er en sammenfatning af de mange idéer og forslag der er opstillet i Udkast til kulturstrategi

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

1 Videnpolitik

1 Videnpolitik 1 Videnpolitik 2019-2022 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige Visionen konkretiseres gennem Planog Udviklingsstrategien og politikkerne. Herved sikres, at der er en rød tråd fra

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA

FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi 2019-2022: FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA Baggrund Fredericia har en god og stærk tradition for erhvervsuddannelser og er tæt på at opfylde flere af de nationale

Læs mere

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition Vi ønsker mangfoldighed og sammenhæng nær & DYNAMISK Derfor vil vi styrke og udbygge kommunen, så hvert område bruger sin egenart og sine specielle kvaliteter

Læs mere

Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan

Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan 2012 13 1 Forord v. Mogens Kragh Andersen, formand for styregruppen for Syddansk Uddannelsesaftale Konkrete initiativer i 2012 13 Fortsat fokus på 95% målsætningen

Læs mere

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan.

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Lovgivning vedr. erhvervsgrunduddannelserne Den 15. august 2007 trådte en ny lov vedr. erhvervsgrunduddannelserne (EGU) i kraft

Læs mere

Udkast til Ungestrategi Bilag

Udkast til Ungestrategi Bilag Udkast til Ungestrategi Bilag 1 16.12.2014 INDLEDNING Gladsaxe skal være et attraktivt sted at bo og leve for unge. De unge er forskellige og har individuelle behov og ønsker, der afhænger af deres personlighed,

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan

UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan 2014-15 1 Forord v. Mogens Kragh Andersen, formand for styregruppen for Syddansk Uddannelsesaftale 2 Syddansk Uddannelsesaftale Hvad er Syddansk Uddannelsesaftale?

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv Erhverv 1 Udgangspunkt for handlingsplanen Byrådet har i 2018 vedtaget Vision 2030 for Rebild Kommune. Visionen fremhæver følgende mål for den lokale erhvervsudvikling frem mod 2030. Vi har fortsat Nordjyllands

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Vil du bygge med? Kick-off arrangement 10. juni 2014 CAMPUS KØGE. Allan Bruce Corfitsen Campus-koordinator

Vil du bygge med? Kick-off arrangement 10. juni 2014 CAMPUS KØGE. Allan Bruce Corfitsen Campus-koordinator Vil du bygge med? Kick-off arrangement 10. juni 2014 CAMPUS KØGE Allan Bruce Corfitsen Campus-koordinator Hvad er en Campus? Begrebet går tilbage til det gamle Rom Campus var den mark, der blev brugt til

Læs mere

STRATEGI CAMPUS KØGE

STRATEGI CAMPUS KØGE STRATEGI CAMPUS KØGE 2016 2018 Udarbejdet af CAMPUS Køges Projektgruppe - til fordel for CAMPUS Køges elever, studerende, kursister, medarbejdere, partnere og det samfund, vi er en del af. INDIVIDET SKABES

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d F R B M Å L S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d Forord I foråret 2010 udviklede Kultur- og Fritidsudvalget sammen med aktive borgere, foreninger og andre aktører 9 fælles mål for kultur-

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar Norddjurs Kommune Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 Inddragelse, engagement og mangfoldighed Høringssvar Velkommen til Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 (Side 4) Kunst- og kulturpolitikkens mål - Alle

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt 1. Aftalens parter Denne aftale er den første af sin art i Odense. Aftalens parter

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Mål og Midler Uddannelse, iværksætteri og internationalisering

Mål og Midler Uddannelse, iværksætteri og internationalisering Fokusområder i 2014 Udvalget er med konstitueringsaftalen for perioden 2014-2017 et nyt udvalg, og indsatsen i en større del af 2014 bærer præg af, at udvalget tilegner sig det nødvendige vidensfundament

Læs mere

INTEGRATIONSSTRATEGI

INTEGRATIONSSTRATEGI INTEGRATIONSSTRATEGI 2017 2018 ODENSE HAR BRUGFOR ALLE - OGSÅ PÅ ARBEJDSMARKEDET BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER 1. EN GOD START I ODENSE FOR ALLE 2. ALLE ER ER EN DEL AF ARBEJDSFÆLLESSKABET

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

Handlingsplan Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik

Handlingsplan Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik Handlingsplan 2014 Rebild Kommunes Erhvervs- og turismepolitik Udgangspunkt for handlingsplanen Rebild Kommunes Byråd har i 2012 vedtaget Erhvervs- og turismepolitikken, der udstikker de overordnede rammer

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 UDKAST Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 Syddansk uddannelsesaftales handlingsplan 2012-13 Aftalens parter Region Syddanmark Kommunerne i Syddanmark Ungdommens Uddannelsesvejledning Produktionsskolerne

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

Byforum Vordingborg De Røde Løbere. Forslag til rammer, organisering og proces ropb 6/17

Byforum Vordingborg De Røde Løbere. Forslag til rammer, organisering og proces ropb 6/17 Byforum Vordingborg De Røde Løbere Forslag til rammer, organisering og proces ropb 6/17 1 Indledning Som en del af forsøgsprojektet Områdefornyelsen De Røde Løbere 2016 2018, er der arbejdet med etableringen

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

Uddannelsesbyen Aalborg. En undersøgelse af de studerendes vurdering af Aalborg som studieby

Uddannelsesbyen Aalborg. En undersøgelse af de studerendes vurdering af Aalborg som studieby Uddannelsesbyen Aalborg En undersøgelse af de studerendes vurdering af Aalborg som studieby Disposition - (Kort) beskrivelse af uddannelsesstrategien - Beskrivelse af spørgeskemaets opbygning og målgruppen

Læs mere

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune Breddeidrætskommune Aabenraa Kommune 2013-2016 Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune På linje med Breddeidræt Formål med projektet At få eleverne til

Læs mere

Ændringsforslag til Principprogram

Ændringsforslag til Principprogram Haderslev Ungdomsråd Haderslev Kommune Haderslev Ungdomsråd 6100 Haderslev haderslevungdomsraad.dk info@haderslevungdomsraad.dk Ændringsforslag til Principprogram Forslag 1 stiller af Nicolai Boysen Første

Læs mere

Uddannelsesbyen Aalborg

Uddannelsesbyen Aalborg Uddannelsesbyen Aalborg Udvikling af Uddannelsesbyen Aalborg Historien bag Fra industriby til service- industri, og vidensby Uddannelsesrådet etableret 2007 Uddannelsesrådets sammensætning Bred sammensætning

Læs mere

Hvor kan jeg søge yderligere information?

Hvor kan jeg søge yderligere information? Hvor kan jeg søge yderligere information? Du kan læse mere om de forskellige tilbud på: ASV Horsens www.horsenskom.dk/institutioner/asv-horsens.dk Bygholm Landbrugsskole www.bygholm.dk Horsens Gymnasium

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 26. maj 2011 Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1. Indledning Det Kongelige Danske Musikkonservatorium indtager en helt central rolle i Danmarks musik- og kulturliv. Lærerkorpset rummer

Læs mere

Projekter igangsat under Regionsrådets Uddannelsespulje 2009.

Projekter igangsat under Regionsrådets Uddannelsespulje 2009. Projekter igangsat under Regionsrådets Uddannelsespulje 2009. Regionsrådet udmøntede for første gang Uddannelsespuljemidler i 2007. Dengang blev 22 projekter med vidt forskelligt indhold aktører igangsat.

Læs mere

Ansøgning Etableringen af International House North Denmark

Ansøgning Etableringen af International House North Denmark Ansøgning Etableringen af International House North Denmark Formål Projektets formål er at tiltrække og fastholde internationalt kvalificeret arbejdskraft i Nordjylland. I det perspektiv er formålet med

Læs mere